16510 Maa- ja kalliorakenteiden alitukset Viitteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "16510 Maa- ja kalliorakenteiden alitukset Viitteet"

Transkriptio

1 InfraRYL, Päivitys / SHV Maa- ja kalliorakenteiden alitukset Määrämittausohje Maa- ja kalliorakenteiden alituksen materiaalit materiaalit Kaivamalla asennetut suojaputket a) kaapelit: Katurakenteissa suojaputket ovat InfraRYLin luvun sähkön ja tiedonsiirtorakenteet vaatimusten mukaisia. Tierakenteissa suojaputket ovat Liikenneviraston julkaisun Määräys johtojen ja rakenteiden sijoittamisesta maantien tiealueille mukaisia. b) paineelliset vesi- ja viemärijohdot: suojaputken materiaali valitaan tierakenteissa kuten rumpuputken materiaali kohdassa c) paineettomat viemäriputket suojaputken materiaali valitaan tierakenteissa kuten rumpuputken materiaali kohdassa d) kaukolämpöjohtojen suojaputket suojaputken materiaali valitaan tierakenteissa kuten rumpuputken materiaali kohdassa e) maakaasujohtojen suojaputket ovat suunnitelman mukaisia Kaivamatta asennetut suojaputket a) kaapelit: Katurakenteissa suojaputket ovat InfraRYLin luvun sähkön ja tiedonsiirtorakenteet vaatimusten mukaisia. Tierakenteissa suojaputket ovat Liikenneviraston julkaisun Määräys johtojen ja rakenteiden sijoittamisesta maantien tiealueille mukaisia. b) paineelliset vesi- ja viemärijohdot:. suojaputken materiaali valitaan tierakenteissa kuten rumpuputken materiaali kohdassa c) paineettomat viemäriputket suojaputken materiaali valitaan tierakenteissa kuten rumpuputken materiaali kohdassa d) kaukolämpöjohtojen suojaputket suojaputken materiaali valitaan tierakenteissa kuten rumpuputken materiaali kohdassa e) maakaasujohtojen suojaputket ovat suunnitelman mukaisia : Asennusmenetelmä rajoittaa materiaalien käyttöä. Eri materiaalien soveltuvuutta kaivamatta asennettaviin menetelmiin on käsitelty Liikenneviraston ohjeissa Vesihuoltoverkostot ja maantiet (ilmestyy 2017). sekä Maakaasuputket ja maantiet. : Liikenneviraston julkaisun Määräys johtojen ja rakenteiden sijoittamisesta maantien tiealueille ( Liikenneviraston ohjeessa Vesihuoltoverkostot ja maantiet (ilmestyy 2017) Kaivamatta asennetut rummut Materiaali valitaan taulukoiden 16510:T2 ja 16510:T3 mukaisesti. Ei kuitenkaan aallotetut teräsputket. : Asennusmenetelmä rajoittaa materiaalien käyttöä. Vain suuntaporauksessa voidaan käyttää muoviputkea, jonka on lisäksi oltava vetoa kestävä. Eri materiaalien soveltuvuutta kaivamatta asennettaviin menetelmiin on käsitelty Liikenneviraston ohjeessa Vesihuoltoverkostot ja maantiet (ilmestyy 2017).

2 InfraRYL, Päivitys / SHV Kaivamatta asennetut viemärit Materiaali valitaan InfraRYLin lukujen Jätevesiviemärit ja Hulevesiviemärit mukaisesti. Ei kuitenkaan aallotetut teräsputket. : Asennusmenetelmä rajoittaa materiaalien käyttöä. Vain suuntaporauksessa ja myyräyksessä voidaan käyttää muoviputkea. Suuntaporauksessa muoviputken on lisäksi oltava vetoa kestävä. Eri materiaalien soveltuvuutta kaivamatta asennettaviin menetelmiin on käsitelty Liikenneviraston ohjeessa Vesihuoltoverkostot ja maantiet (ilmestyy 2017). Mahdolliset suojalaatat toteutetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Mahdolliset alitusputkiin liittyvät kaivot ja sulkuventtiilit toteutetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. : Kaivoissa ja sulkuventtiileissä otetaan huomioon, että paineellinen vesi pääsee poistumaan sorruttamatta ympäröiviä maarakenteita, lämpöjohdon lämpö pääsee tuulettumaan yms. Asiaa on käsitelty Liikenneviraston ohjeissa Vesihuoltoverkostot ja maantiet, kaukolämpöjohdot ja maantiet, maakaasuputket ja maantiet. Alitusputken (suojaputken) ominaisuudet ovat taulukon 16520:T1 mukaiset. Jos alitus rakennetaan ilman suojaputkea, alittava rakenne täyttää itsessään taulukon 16520:T1 vaatimukset. : Seuraavia värivalintoja noudatetaan liikenneväylien alituksissa. Muovisten putkien suojaputkien värien valinta. Sähkö keltainen tai musta tele punainen tai musta, yhteiskäytössä myös keltainen käyttövesi sininen tai musta jätevesiviemäri ruskea tai musta hulevesiviemäri - musta kaasu musta tai keltainen Betoni-, teräs- tai komposiittimuoviputkille ei ole värivaatimuksia. Yleisimpien massiiviteräsputkien koot on esitetty taulukossa 16510:T1.

3 InfraRYL, Päivitys / SHV 3 Taulukko 16510:T1. Yleisimmin käytettyjen massiivisten teräsputkien koot Halkaisija DN [mm] Käytetyt seinämäpaksuudet [mm] 406,4 8,0/ 10,0 / 12, ,0 / 12,5 / 14,2 / 16, ,0 / 12,5 / 14,2 / 16,0 / 18, ,0 / 12,5 / 14,2 / 16,0 / 18,0 / 20, ,0 / 12,5 / 14,2 / 16,0 / 18,0 / 20,0 / 23, ,0 / 12,5 / 14,2 / 16,0 / 18,0 / 20,0 / 23, ,0 / 12,5 / 14,2 / 16,0 / 18,0 / 20,0 / 23, ,0 / 12,5 / 14,2 / 16,0 / 18,0 / 20,0 / 23,0 Taulukko 16510:T2. Kuormituksen edellyttämä seinämäpaksuus sileäseinäiselle massiiviteräsputkelle Ulkohalkaisija [mm] Minimi seinämäpaksuus [mm] Peitesyvyys vähintään 0,3 m tien alla Peitesyvyys 0,5 5 m tien alla Peitesyvyys vähintään 1,4 m radan alla 273 3,5 3, ,5 3, ,5 3, ,9 3, ,2 4,7 6, ,0 5,3 7, ,6 5,7 7, ,2 6,3 8, ,6 7,0 8, ,4 10, ,7 10, ,1 12, ,5 13,7 Pienihalkaisijaisten massiiviteräsputkien seinämäpaksuuden määrittää taulukossa 16510:T2 esitetty seinämän kimmoinen jäykkyys (EI). Suurihalkaisijaisilla putkilla seinämäpaksuuden määrittää hoikkuusarvo lambda. Massiiviteräsputken seinämäpaksuus määräytyy seinämäjäykkyyden (EI-arvo) perusteella. Sen vuoksi seinämää ei voi ohentaa vaikka valittaisiin suurempi teräksen lujuusluokka kuin S235.

4 InfraRYL, Päivitys / SHV 4 Taulukko 16510:T3. Suojaamattomien teräsputkien korroosiovara (sisä- ja ulkopinta yhteensä Käyttötarkoitus ja olosuhde virtausputkella varustettu rumpuputki tai suojaputki suolaamattomalla väylällä SOL=1 UOL=1 virtausputkella varustettu rumpuputki tai suojaputki suolatulla väylällä SOL=1 UOL=2 Käyttöikä 50 v 100 v 3,0 mm 6,0 mm 3,8 mm 7,5 mm rumpuputki suolaamattomalla väylällä SOL=3 UOL=1 5,3 mm 10,5 mm rumpuputki suolatulla väylällä SOL=3 UOL=2 6,0 mm 12,0 mm SOL= sisäpinnan olosuhdeluokka UOL=ulkopinnan olosuhdeluokka Jos veden ph 3-4, taulukkoa ei käytetä, vaan korroosiovara lasketaan Liikenneviraston ohjeen Teräsputkisillat mukaisesti. Sileäseinämäiseltä massiiviteräsputkelta vaadittava seinämäpaksuus on taulukoista 16510:T2 saatavan seinämäpaksuuden ja 16510:T3 saatavan korroosiovaran summa. Lisäksi seinämän on oltava riittävä mahdolliseen työntämällä tai poraamalla tehtävään alitusmenetelmään. Jos suunnitelmassa ei ole muuta sanottu, taulukkoa 16510:T3 sovellettaessa on käyttöikä 50 vuotta. Kun kysymyksessä ei ole kaapelinsuojaputki, niin putkimateriaali valitaan ja mitoitetaan kuten Infra RYLin luvussa Rummut. On otettava huomioon seuraavat rajoitukset: Betoniputket ovat EK-putkia tai niistä kehitettyjä, erityisesti työntämällä asennettavaksi tarkoitettuja betoniputkia. Betoniputkia ei käytetä suojaputkina jos taulukko 14350:T2 rajoittaa betoniputken käyttöä. Massiivisten teräsputkien ja niiden osien materiaalit ovat InfraRYLin luvun Massiiviteräsputket mukaisia. Aallotettujen teräsputkien soveltuvuus suojaputkeksi arvioidaan suunnitelma-asiakirjoissa tapauskohtaisesti. Massiiviseinämäiset muoviputket soveltuvat kaikkien muoviputkien ja kaapeleiden suojaputkeksi. Kevennetyt muoviputket soveltuvat vain kaapeleiden suojaputkiksi kaivamalla asennettaessa. Komposiittimuovisuojaputkien soveltuvuus suojaputkeksi arvioidaan tapauskohtaisesti. : Komposiittimuovisuojaputket ja aallotetut teräsputket eivät sovellu esim. silloin kun putken tarkoituksena on suojata kaapelia tai johtoa liikenneväylän kunnossapitoon tai rakentamiseen liittyvältä kaivamiselta ja tämä kaivamisen todennäköisyys on suuri esim. sen vuoksi että suojaputken etäisyys ojan pohjasta, viemärikaivannosta tai liikenneväylän pinnasta on alle 1 m ja suojaputkessa on paineellinen johto. Jos aallotettua teräsputkea käytetään, valitaan muovipinnoitettu InfraRYLin taulukon 14350:T1 luokan K3 mukainen putki ja vesitiiviit liitokset. Massiiviteräsputki korroosiosuojataan tai sen korroosiovara mitoitetaan InfraRYLin luvun Massiiviteräsputkien materiaalit mukaisesti. Muovisen ja teräksisen suojaputken paineluokan tulee olla vähintään sama kuin suojattavassa virtausputkessa. Betoniputkien soveltuvuus suojaputkeksi mitoitetaan tapauskohtaisesti.

5 InfraRYL, Päivitys / SHV 5 sisähalkaisija on maakaasulinjan alituksessa 50 mm kaasuputken halkaisijaa suurempi, kun kaasuputken halkaisija on DN 150 mm 100 mm kaasuputken halkaisijaa suurempi, kun kaasuputken halkaisija on DN >150 mm. Muilla paineputkilla suojaputken halkaisija on materiaalin perusteella vähintään taulukoiden 16510:T4 ja 16510:T5 mukainen jos suunnitelmassa ei ole muuta määritelty. Taulukko 16510:T4. Teräksisen suojaputken vähimmäis DN/OD ja sitä vastaava paineputken enimmäis DN/OD. 1) 1) , , , , , , , , , , , , ,0 1) Mitat ovat mittastandardin SFS-EN mukaiset. Taulukko 16510:T5. Betonisen suojaputken vähimmäissisähalkaisija DN/ID ja sitä vastaava paineputken enimmäis DN/OD. sisähalkaisija sisähalkaisija *) Valmistaja ilmoittaa betonisten työntöputkien ulkomitat. Jos suojaputki ei ole paineputki, se mitoitetaan seuraavan kaavan mukaan: A suoja 2 A paine jossa A suoja suojaputken poikkileikkauspinta-ala putken sisähalkaisijan mukaan A paine paineputk(i)en poikkileikkauspinta-ala putken n mukaan.

6 InfraRYL, Päivitys / SHV 6 Jos suojaputki on paineputki, se mitoitetaan taulukon 16510:T6 mukaan. Taulukko 16510:T6. Teräksisen suojaputken vähimmäis DN/OD ja sitä vastaava paineputken enimmäis DN/OD 1) , , , , , , ,0 1) Mitat ovat mittastandardin SFS-EN mukaiset. 1) Kaikissa Suojaputkesta on syytä tehdä väljempi, jos loivasti viettävä viettoviemärin suojaputki asennetaan kiviseen maahan tai painumat ovat todennäköisiä. Samaan suojaputkeen saa asentaa erilaisia rakenteita (kaapeleita, paineputkia ja viettoviemäreitä), vain mikäli rakenteet omistavat tahot hyväksyvät sen. Tällöin suojaputki mitoitetaan tapauksittain. Kaikissa tapauksissa putkilinjojen suojaputken sisähalkaisija on vähintään niin suuri, että suojattava putkilinja tai sen mahdollinen pinnoite ei vaurioidu asennuksen yhteydessä viettoviemäri voidaan asentaa suunnitelma-asiakirjojen mukaiseen kaltevuuteen suojaputken sisällä, vaikka suojaputkea ei olisi kallistettu asennuksen yhteydessä viemärin suunniteltuun kaltevuuteen Ylivuotokaivot / -haarat Jotta suojaputkeen ei tulisi painetta, tulee paineellisen virtausputken suojaputken päähän rakentaa ylivuotokaivo tai -haara. Kaivon halkaisijan tulee olla vähintään sama kuin suojattavan virtausputken. Pääte- ja tarkastuskaivojen ominaisuudet ovat taulukon 16510:T7 mukaiset. Taulukko 16510:T7. Pääte- ja tarkastuskaivon ominaisuudet. Ominaisuus Pääte- ja tarkastuskaivon materiaali Betoni Muovi Lujuusluokka Cr SN2, SN4, SN8, SN16 Laadunvarmistus toimituserittäin merkintöjen ja toimitusasiakirjojen perusteella

7 InfraRYL, Päivitys / SHV 7 Suojaputkeen liittyvässä kaivossa on tehdasvalmisteiset liitosyhteet. Teräksiseen suojaputkeen liittyvä teräksinen ylivuotohaara hitsataan kiinni suojaputkeen. Hitsausluokka C (entinen WC). Kaivojen lujuusluokka ja kansistojen kuormitusluokka valitaan olosuhteiden mukaan Maa- ja kalliorakenteiden alitusputkien alusta Kaivamalla tehtävä alitus (suojaputki) perustetaan lukujen ja mukaan. Kalliopinnan epätasaisuuksista alitusputkelle aiheutuvia kuormituksia voidaan tasoittaa tasausbetonilla C20/25. Putken kestävyys kovalla pohjalla tulee arvioida tapauskohtaisesti. Paikalleen mitattu alituskohta työskentelyalueineen merkitään maastoon paaluin, korkeusmerkein yms. siten, että ne eivät haittaa rakennustöitä eivätkä tuhoudu niiden aikana ja että ne säilyttävät oikean korkeusaseman ja oikean paikan koko työn ajan. Paaluissa yms. olevien merkintöjen on oltava yksiselitteisiä. Jos alitus rakennetaan kaivamalla, kaivot perustetaan kuten alitus. Kaivamatta rakennettuun alitukseen liittyvien kaivojen perustaminen esitetään suunnitelma-asiakirjoissa. Puusto ja kasvillisuus suojataan, siirretään tai poistetaan suunnitelma-asiakirjoissa esitetyssä laajuudessa ottaen huomioon varsinaisen alituksen lisäksi muut työn vaatimat alueet. Työskentelyalueella olevat putkilinjat ja kaapelit kartoitetaan näytöillä Arinarakenteet, InfraRYL Asennusalustat, InfraRYL Maa- ja kalliorakenteiden alitusputkien asentaminen Maa- ja kalliorakenteiden alitusputkien asentaminen, yleistä halkaisija, sijainti, syvyys ja pituus on suunnitelman mukainen. Suunnitelmassa määritellään myös sallitut poikkeamat sijainnista ja syvyydestä. Katurakenteissa suojaputket asennetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Maantien alituksissa noudatetaan seuraavia julkaisuja: - Liikenneviraston määräys rakennusten, rakennelmien ja rakenteiden sijoittamisesta tiealueille (päivitetään 2017) - Liikenneviraston ohje Vesihuoltoverkostot ja maantiet (sisältää vesihuoltoverkoston sijoittamista ja kaivamatta tehtävien alitusten menetelmiä koskevat ohjeet) ilmestyy syksyllä Liikenneviraston ohje Sähkö- ja telejohdot ja maantiet (sisältää em. johtojen sijoittamista ja suojaamista koskevat ohjeet) ilmestyy syksyllä Maakaasuputket ja maantiet (päivitetään 2018) - Kaukolämpöjohdot ja maantiet (päivitetään ) Syvyyttä ja sallittuja poikkeamia valittaessa tulee ottaa huomioon viettoviemärin kohdalla vieton suunta, pystyetäisyydet ojan pohjasta ja tien pinnasta. Suunnitelmaa laadittaessa varmistetaan, että kallion pinta, louherakenne tai tien paalutus tai muu rakenne ei estä alitusputkien asentamista. Jos suunnittelun aikana ei pystytä varmistamaan asiaa, tästä varoitetaan suunnitelmassa, jolloin rakentamisen aikana voidaan selvittää alituskohdan soveltuvuutta esim. suuntaporausta käyttäen. Työn aikana otetaan huomioon alittavaan rakenteeseen kuuluvien johtojen ja perustusten sijainti.

8 InfraRYL, Päivitys / SHV 8 Ylivuotokaivoon päättymättömien suojaputkien päät suljetaan seuraavasti: kaapeleiden suojaputket suljetaan hiekkatiiviisti painejohtojen suojaputket suljetaan tarkoitukseen tehdyillä tehdasvalmisteisilla tulpilla vesitiiviisti paineettomien putkistojen suojaputket suljetaan tarkoitukseen tehdyillä tehdasvalmisteisilla tulpilla vesitiiviisti Jos virtausjohdossa on suuria lämpötilaerovaihteluita, pitää lämpöliikkeiden hallinta huomioida suunnitelmassa. Kaivojen ympärystäyttö tehdään InfraRYLin luvun mukaisesti. Jos kaivannon syvyys on suurempi kuin 1,2 m, noudatetaan InfraRYLin luvun vaatimuksia. Jos liikenneväylän sivuojan tai muun ojan vedet voivat päästä kaivantoon, on arvioitava miten paljon vettä tyypillinen sade voi tuottaa. Tarvittaessa sivuojan vedet ohjataan putkella kaivannon ohi. Jos kaivanto tehdään vettä johtavaan maahan, on selvitettävä pohjaveden pinnan korkeus. Tarvittaessa järjestetään kuivatus. Pitkäaikainen kuivatus ei saa kuitenkaan johtaa haitalliseen pohjaveden pinnan alenemiseen. Jos kaivanto on vilkasliikenteisen tien vieressä, on ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin autojen kaivantoon suistumisen ehkäisemiseksi (kaivanto auki mahdollisimman lyhyen ajan, kaivanto peitetään materiaalilla, jota pitkin suistunut auto liukuu tien yli). Teräsputken jatkokset tehdään hitsaamalla. Luokkavaatimus on C (ent. WC). Työ- ja laatusuunnitelmassa esitetään vähintään työstä vastaavat henkilöt yhteystietoineen kaivannon tyyppipoikkileikkaukset kaivannon vaikutus väylän vakavuuteen vaikutus pohjaveteen pohjaveden hallinta miten estetään veden virtaaminen haitallisesti kaivannosta tie- tai katurakenteeseen. tuetun kaivannon tukirakenteiden mitoitusperusteet ja mitoitus laskelmineen työturvallisuuden varmistaminen aikataulu katselmusten toteutus- ja raportointitapa. Suodatinkankaan käyttö esitetään suunnitelma-asiakirjoissa. Käyttöluokka on N4. Paineputki varustetaan sulkuventtiilein väylän molemmilla puolilla. Sulkuventtiilit esitetään suunnitelma-asiakirjoissa ja rakennetaan verkoston omistajan ohjeiden mukaan. Muu alittava rakenne merkitään noudattaen standardeja SFS 3177 ja SFS 3701 sekä järjestelmäkohtaisia standardeja ja ohjeita. SFS 3177 Maakaasuputkisto. Merkinnät SFS 3701 Putkistojen merkintä virtaavien aineiden tunnuksin. Tunnusvärit ja -kilvet

9 InfraRYL, Päivitys / SHV Kaivamatta tehtävät alitukset Ilman kaivua asennettavien putkien suunnittelussa tulee etukäteen selvittää mm. maaperän laatu ja kivisyys sekä muut pohjaolosuhteet, putkilinjan asennustapa, suojaputken vaatimukset sekä putkilinjan asennustoleranssit. Jos penkereessä on lohkareita, on poraus varmin tapa penkereen lävistämiseen. Samaan alituskohtaan saa asentaa lävistämällä korkeintaan kaksi muovista kaapeliputkea. Kolme tai useampi kaapeliputki viedään väylän alitse betonisen tai teräksisen suojaputken sisällä. Lyönti soveltuu hienorakeisiin maihin sekä kivettömään hiekkaan ja soraan ja tehdään ilman takatukea. tai putkilinjan asentaminen lyömällä tulee kyseeseen yleensä vain matalilla penkereillä. Lyötäessä käytetään avonaista putkea, joka tyhjennetään kairalla, korkeapainehuuhtelulla tms. Tyhjennys ei saa ulottua putken ulkopuolelle. Betoniputkea ei saa asentaa lyömällä sen suuren rikkoutumisriskin takia. Ilman kaivua asennettavat putket asennetaan erillisen suunnitelman mukaan, jonka tulee sisältää myös tunkkaus- tai porausalustan kaivantosuunnitelmat. Tunkkauksessa käytetään avonaista putkea, joka tyhjennetään kairalla, korkea- painehuuhtelulla tms. Tyhjennys ei saa ulottua putken ulkopuolelle. Tunkkauksessa käytetään teräs- tai betoniputkea suojaputkena. Betoniputken ulkoseinä on suora. Ensimmäisen betoniputken pistopää suojataan teräksisellä suojakärjellä. Betoniputkien laatu täyttää standardien SFS-EN 1916 ja SFS 7033 puristamalla asennettaville putkille asetetut vaatimukset. Jos betoniputki asennetaan ilman suojaputkea, on putken ulkoseinä suora ja penkereen läpi tunkeutuva kärkiosa suojataan teräskärjellä. Tunkkauksessa käytettävien betoniputkien kestävyysluokka on Dr, ja ne mitoitetaan työntövoimasta aiheutuville kuormituksille. Puristusvoima on keskeinen, jotta putki ohjautuu suoraan. Maamassan läpi porattaessa suojaputkena käytetään teräsputkea. Jos alitus on koko pituudeltaan ehjässä kalliossa, poraus voidaan tehdä ilman suojaputkea. poisjättäminen esitetään suunnitelmaasiakirjoissa. SFS-EN 1916 Betoniset putket ja osat, raudoitetut, raudoittamattomat ja teräskuiduilla vahvistetut. SFS 7033 Betoniputkilta eri käyttökohteissa vaadittavat ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot. Sallitut poikkeamat ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaiset. Mahdollinen asennustarkkuus riippuu esim. maan kivisyydestä ja kerrosrajoista. Sallittava enimmäispoikkeama riippuu suojattavan johdon käyttötarkoituksesta. Esim. viettoviemärillä sallitaan pienemmät poikkeamat kuin paineputkella. Sallittavaa poikkeamaa voidaan suurentaa esim. käyttämällä suurempaa halkaisijaa suojaputkessa. Asennustoleranssi homogeenisessa maaperässä on +/- 1% asennuspituudesta menetelmillä, joissa ei ole aktiivista ohjausta. Aktiivista ohjausta käyttävillä menetelmillä, kuten ohjattava työntöporaus ja suuntaporaus, päästään parempaan tarkkuuteen. Ohjattavassa työntöporauksessa asennustoleranssi homogeenisessä maaperässä on +/- 0,3% asennuspituudesta. Ohjattavassa työntöporauksessa porauslinjaa seurataan porauksen aikana poratangon sisältä teodoliittia tai kameraa käyttäen. Suuntaporauksessa asennustarkkuuteen vaikuttaa porauksessa käytettävä mittausmenetelmä ja maaperän homogeenisuus. Käytännössä tässä mittaustarkkuus on sama kuin asennustarkkuus. Yleisesti Suomessa käytettyä porauslinjan päältä mittaavan menetelmän mittaustarkkuus on +/- 5% asennussyvyydestä. Lisäksi asennustarkkuuteen vaikuttaa myös maaperäolosuhteet, joiden tulee olla homogeeniset. Kallioon poraavalla suuntaporauskalustolla mittaustarkkuus kiinteässä kalliossa on päältä mittaavalla menetelmällä sama +/- 5% asennussyvyydestä.

10 InfraRYL, Päivitys / SHV 10 Suuntaporauksen ohjaamisessa voidaan käyttää myös kaapelimittausjärjestelmää, jota käytettäessä asennuksen tarkkuus on +/- 1,5% asennussyvyydestä. Asennustarkkuuteen tälläkin mittausmenetelmällä vaikuttaa maaperäolosuhteet Kaivamalla tehtävät alitukset Kaivanto kaivetaan mahdollisimman kapeaksi sekä maan koossapysyvyys, työ- turvallisuus ja apusillan asettamat vaatimukset huomioon ottaen mahdollisimman jyrkkäluiskaiseksi, kuvat 16520:K5 ja 16520:K6. Kaivannon pohjan leveys määräytyy arinarakenteen mukaan. Jos kaivannossa joudutaan työskentelemään, kaivannon pohja on kuitenkin vähintään 1,0 m leveä. Putken ulkopinnan vähimmäisetäisyys kaivannon seinästä ja mahdollisesta toisesta alitusputkesta tai tukiseinästä on 400 mm. Kaivannosta esitetään kaivantosuunnitelma lukua soveltaen. Tarvittaessa kaivanto tuetaan. Kuva 16520:K5. Esimerkki, kaivannon leveys määräytyy arinan leveyden mukaan. Kuva 16520:K6. Esimerkki, kaivannon leveys määräytyy arinan leveyden mukaan.

11 InfraRYL, Päivitys / SHV 11 Jos alituskaivanto joudutaan tekemään louhimalla, noudatetaan soveltuvin osin lukuja ja Kalliokaivannon tarkkuusvaatimuksissa noudatetaan taulukon 17210:T11aatuluokkaa 1. Kalliokaivannon mitat todetaan 3 m:n valein. Muhvien kohdalla alusta muotoillaan siten, että putket tulevat koko pituudeltaan tuetuiksi Maakaivantojen tekeminen, lnfraryl Kallioavoleikkaukset, erittelemalbn, lnfraryl Kalliokanaalit ja -kuopat, lnfraryl Valmis maa- ja kalliorakenteen alitus Valmis maa- ja kalliorakenteen alitus on suunnitelma-asiakirjojen ja tämän luvun vaatimusten mukainen. Kaivamalla asennettavan suojaputken osalta noudatetaan InfraRYLin luvun Rummut vaatimuksia Maa- ja kalliorakenteiden alitusputkien kelpoisuuden osoittaminen Kelpoisuusasiakirjassa esitetään vähintään toteutumapiirustukset materiaalien kelpoisuustodistukset katselmusten tulokset Maa- ja kalliorakenteiden alitusputkien asentamisen ympäristö- vaikutukset Päällysteen pintaa tarkkaillaan silmämääräisesti alitusputken asentamisen ajan päivittäin ja varaudutaan tarvittaessa alitustoimenpiteen keskeyttämiseen ja korjaustoimenpiteisiin välittömästi. Muilta osin noudatetaan kohtia ja Maakaivantojen tekemisen ympäristövaikutukset, InfraRYL Kaivantojen tukemisen ymp

16520 Ratarakenteiden alitukset

16520 Ratarakenteiden alitukset InfraRYL, Päivitys 2.11.2017 / SHV 1 16520 Ratarakenteiden alitukset Määrämittausohje 1652. 16520.1 Ratarakenteiden alituksen materiaalit Taulukko 16520:T1. Alitusputken (suojaputken) ominaisuudet. Ominaisuus

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14352 Teräsrummut Määrämittausohje 1434. 14352.1 Teräsrumpujen materiaalit 14352.1.1 Aallotettujen teräsrumpujen materiaalit Kierresaumatun, sinkityn teräsputken tulee

Lisätiedot

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Laitesiirtojen suunnitelmat Osa R7-20 Siirrettävät vesihuolto- ja kaukolämpöverkostot TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS JA LAATU- VAATIMUKSET VAIN URAKKALASKENTAAN 1.4.2014 Destia Oy,

Lisätiedot

34400 Maakaasuputkisto Vaatimus Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, ja mukaisesti.

34400 Maakaasuputkisto Vaatimus Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, ja mukaisesti. InfraRYL Järjestelmät, päivitys 8.4.2019/ KM 1 34400 Maakaasuputkisto Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, 17210 ja 18300 mukaisesti. Kuva 34400:K1. Johtokaivanto, Infra 2015

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Yleiset kaapeleiden sijoittamisen periaatteet Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Käsitteitä Sopimuksissa olevalla kaapeleiden sijainnin määritelmällä Tiealueen

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET. www.jita.fi

SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET. www.jita.fi SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET www.jita.fi Jitalta laajin valikoima kevennettyjä muoviputkia uusimmalla tekniikalla! Valmistamamme putket täyttävät RIL 128-2002 sekä standardin SFS EN 13476-1, 2 ja

Lisätiedot

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan 1 Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan Infrasuunnittelu Tampere 11.9.2015 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja Urjalan kunta Tampereentie

Lisätiedot

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18330 Lopputäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen lopputäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Kaapeleiden sijoittaminen jyrkkäluiskaisen tien varressa Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Jyrkkäluiskaisella tiellä kaapelipaikat voidaan täyttää seuraavasti:

Lisätiedot

SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS

SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT PUMPPAAMOT PUTKET JA OSAT KAAPELINSUOJAUS RUMMUT VIEMÄRI- JA VESIJOHTOPUTKET KAIVOT LAITURITARVIKKEET KIINTEISTÖTARVIKKEET SUOMALAISEN

Lisätiedot

Uponor-salaojitus. Sivu Salaojajärjestelmä 298-299 Peltosalaojajärjestelmä 300-304

Uponor-salaojitus. Sivu Salaojajärjestelmä 298-299 Peltosalaojajärjestelmä 300-304 2014 -salaojajärjestelmä -salaojajärjestelmä on tarkoitettu tekniseen salaojitukseen: piha- ja tiealueiden, talojen perustusten, pelikenttien ym. rakennettujen alueiden kuivatukseen. Putkien materiaali

Lisätiedot

Sinkityt profiloidut Teräsputket

Sinkityt profiloidut Teräsputket Teräsputket Sinkityt profiloidut Teräsputket MATERIAALIT Teräsputkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä terästä G, AZ185 tai G1000, kun sisähalkaisija on pienempi kuin 2000 mm. Suuremmilla halkaisijoilla,

Lisätiedot

KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI

KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT PUMPPAAMOT PUTKET JA OSAT KAAPELINSUOJAUS RUMMUT VIEMÄRI- JA VESIJOHTOPUTKET KAIVOT LAITURITARVIKKEET KIINTEISTÖTARVIKKEET SUOMALAISEN

Lisätiedot

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Keruukontti saapuu Ennen porausta kohteeseen tuodaan kivituhkan keruuseen tarkoitettu kontti, jonka mitat ovat n. 2m x 2m x 3,5m. Kontin paikka

Lisätiedot

SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS

SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT PUMPPAAMOT PUTKET JA OSAT KAAPELINSUOJAUS RUMMUT VIEMÄRI- JA VESIJOHTOPUTKET KAIVOT LAITURITARVIKKEET KIINTEISTÖTARVIKKEET SUOMALAISEN

Lisätiedot

Kari Lehtonen: Vesihuoltoverkostot ja maantiet

Kari Lehtonen: Vesihuoltoverkostot ja maantiet Kari Lehtonen: Vesihuoltoverkostot ja maantiet 12.2.2016 Ohje ja sopimusmalli Ohjeen nimi on Vesihuoltoverkostot ja maantiet Luonnos 22.5.2015 on laadittu yhteistyössä Vesilaitosyhdistyksen, Kaivamattomien

Lisätiedot

Kaapelinsuojaus. Uponor-kaapelinsuojausjärjestelmä

Kaapelinsuojaus. Uponor-kaapelinsuojausjärjestelmä Uponor-kaapelisuojausjärjestelmän Tripla- ja Uponor-kaapelinsuojausjärjestelmä Opto ja niiden osat sekä jatkoskaivot muodostavat kokonaisen järjestelmän kaapelien maa-asennuksiin. Putkien, yhteiden ja

Lisätiedot

Sinkityt profiloidut Teräsputket

Sinkityt profiloidut Teräsputket Teräsputket Sinkityt profiloidut Teräsputket MATERIAALIT Teräsputkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä terästä G, AZ185 tai G1000, kun sisähalkaisija on pienempi kuin 2000. Suureilla halkaisijoilla,

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 POLVIJÄRVEN KUNTA KUOREVAARANTIEN ALUEEN VESIHUOLTO 1. YLEISTÄ Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja.

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14311 Aluesalaojat Määrämittausohje 1431. 14311.1 Aluesalaojien materiaalit 14311.1.1 Aluesalaojien materiaalit, yleistä Salaojaputken pienin koko on DN 100. Salaojaputkien

Lisätiedot

14320 Salaojien tarkastuskaivot

14320 Salaojien tarkastuskaivot InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14320 Salaojien tarkastuskaivot Salaojien tarkastuskaivot ovat sisähalkaisijaltaan 500 mm tai sitä suurempia. Määrämittausohje 1432. 14320.1 Salaojien tarkastuskaivojen

Lisätiedot

Kaapelinsuojaus. Kaapelinsuojausjärjestelmä

Kaapelinsuojaus. Kaapelinsuojausjärjestelmä -kaapelisuojausjärjestelmän Tripla- ja -kaapelinsuojausjärjestelmä Opto ja niiden osat sekä jatkoskaivot muodostavat kokonaisen järjestelmän kaapelien maa-asennuksiin. Putkien, yhteiden ja kaivojen raaka-aineina

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2

MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2 PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNISET PALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2 rakentaminen kokonaisurakkana 14.7.2014 Työ n:o 12055 MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

14341 Sivu- ja niskaojat

14341 Sivu- ja niskaojat InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14341 Sivu- ja niskaojat Määrämittausohje 1434. 14341.1 Sivu- ja niskaojien materiaalit 14341.2 Sivu- ja niskaojien alusta 14341.3 Sivu- ja niskaojien tekeminen 14341.3.1

Lisätiedot

Hausjärven kunta Maa-,pohja- ja kalliorakenteet. Muutos-ja yksikköhintaluettelo

Hausjärven kunta Maa-,pohja- ja kalliorakenteet. Muutos-ja yksikköhintaluettelo Hausjärven kunta Muutos-ja intaluettelo Pionkaarteen alueen kunnallistekniikan ja vesiuollon rakentaminen Jokainen inta on täysin itsenäinen ja muista riippumaton.yksikköintoiin on sisällytettävä nimikkeen

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14350 Rummut Rumpujen rakentamisen ohjeistus on esitetty tämän luvun lisäksi luvuissa 13300, 14351, 14352, 14353, 16220, 16500, 18310, 18320, 18330 ja 21510. Ratarumpujen

Lisätiedot

KILPISALMEN SILLAN KORVAAMINEN TERÄSPUTKISILLALLA

KILPISALMEN SILLAN KORVAAMINEN TERÄSPUTKISILLALLA Maaseutu- ja tielautakunta 25.8.2016 Liite 1 61 KILPISALMEN SILLAN KORVAAMINEN TERÄSPUTKISILLALLA Hieppeen yksityistie Mikkeli Kilpisalmen silta 2 ASIAKIRJALUETTELO Sivut 1. Nykytilanne 3-4 2. Rakennussuunnitelmaselostus

Lisätiedot

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Toimintaperiaate Uponor-umpisäiliö soveltuu erityisesti WC-jäteveden keräilyyn. WC-jätevedet johdetaan 5,3 m 3 säiliöön, jonka loka-auto tyhjentää ja vie jätevedet puhdistettavaksi.

Lisätiedot

Wehotel. Kaapelinsuojausjärjestelmä

Wehotel. Kaapelinsuojausjärjestelmä Wehotel Kaapelinsuojausjärjestelmä Wehotel Kaapelinsuojaus Käyttöalue Wehotel-putkia ja -kouruja käytetään maahan asennettavien sähkö-, tele-ja valokuitukaapeleiden suojaukseen mm. liikenteen ja roudan

Lisätiedot

Salaojitus. Uponor-salaojitus

Salaojitus. Uponor-salaojitus Salaojitus -salaojajärjestelmä -salaojajärjestelmä on tarkoitettu tekniseen salaojitukseen eli piha- ja tiealueiden, talojen perustusten, pelikenttien ym. rakennettujen alueiden kuivatukseen. Putkien materiaali

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / KM 1 TK242 TR1 RTS 17:53. Ohje Tässä luvussa käsitellään rakentamisen aikaisia tukirakenteita.

InfraRYL, Päivitys / KM 1 TK242 TR1 RTS 17:53. Ohje Tässä luvussa käsitellään rakentamisen aikaisia tukirakenteita. InfraRYL, Päivitys 16.11.2017 / KM 1 16320 Ponttiseinät Tässä luvussa käsitellään rakentamisen aikaisia tukirakenteita. Määrämittausohje 1632. 16320.1 Ponttiseinien materiaalit Teräsponttiseinien rakentamisessa

Lisätiedot

273 l Kaapelinsuojaus

273 l Kaapelinsuojaus Kaapelinsuojajärjestelmä on tarkoitettu maahan asennettavien sähkö- ja telekaapelien mekaaniseksi suojaksi liikennettä ja routaa vastaan. -kaapelinsuojaputket, niiden osat sekä jatkoskaivot muodostavat

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET Uponorumpisäiliö 10 m 3 1 Monta huolta vähemmän luotettavilla Uponor-ratkaisuilla Teit hyvän ratkaisun valitessasi luotettavan Uponorjätevesijärjestelmän.

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

PVC-putkistot. Wehonal - maaviemäriputkijärjestelmä. Wehonyl - paineputkijärjestelmä

PVC-putkistot. Wehonal - maaviemäriputkijärjestelmä. Wehonyl - paineputkijärjestelmä PVC-putkistot - Wehonal - maaviemäriputkijärjestelmä Wehonyl - paineputkijärjestelmä Wehonal-maaviemäriputkijärjestelmä Käyttö WEHONA maaviemäriputkia käytetään maahan asennettuna viettoviemäreinä jäte

Lisätiedot

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä Mänttä-Vilppulan kaupunki Miinanpellonkadun ja Niittykadun saneeraus ym ym -suunnittelu oy Teerikorventie 74 35820 Mänttä OHJEELLINEN MÄÄRÄLUETTELO 20.12.2016 Miinanpellonkatu Tunniste Yksikkö Määrä 1000

Lisätiedot

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet.

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet. 1 Tässä luvussa esitetään betonikouruista, luonnonkivistä ja linjakuivatuselementeistä rakennetut hulevesikourut. Muovikourut esitetään julkaisussa InfraRYL. 221292 Muovikourut, InfraRYL. Asfalttikourut

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana.

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana. InfraRYL, päivitys 1 22110 Reunatuet Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22110.1 Reunatukien materiaalit 22110.1.1 Reunatuet Jos kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Suunnitteluvaiheen esiselvitykset

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Suunnitteluvaiheen esiselvitykset Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Suunnitteluvaiheen esiselvitykset Ennen mahdollista maastokatselmusta tehtävät esiselvitykset Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Kaapelireitin suunniteluun liittyvät

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU...

JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU... Kiinteistökohtainen paineviemärijärjestelmä Suunnittelu Kai Saralehto 01/2005 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU... 2 2.1 YLEISSUUNNITELMA JA KUSTANNUSLASKENTA... 2 2.2 RAKENNUSSUUNNITTELU...

Lisätiedot

VAIHTOEHTOTARKASTELU 1. VESIJOHDON LINJAUS. Linjausvaihtoehto 1. Linjausvaihtoehto 2

VAIHTOEHTOTARKASTELU 1. VESIJOHDON LINJAUS. Linjausvaihtoehto 1. Linjausvaihtoehto 2 Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä 20601196 Talma - Söderkulla VJ 13.03.2017 / FIMKIT Muutos A 23.03.2018, lisätty vaihtoehto 3 / FIHEPA, FIMKIT 1. VESIJOHDON LINJAUS Linjausvaihtoehdot on esitetty

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

33114 Televerkon maakaapelit

33114 Televerkon maakaapelit InfraRYL / TK330, päivitys 1 33114 Televerkon maakaapelit Tässä luvussa esitetään televerkon maa- ja kanavakaapelirakenteita ja niiden eri asennusmenetelmiä koskevat yleiset laatuvaatimukset. Rata-alueilla

Lisätiedot

PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: JOKIKUJA

PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: JOKIKUJA PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: 31.3.2017 2(6) Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät lisä- ja muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja. Yksikköhintojen tulee vastata

Lisätiedot

279 l Kaapelinsuojaus

279 l Kaapelinsuojaus Kaapelinsuojajärjestelmä on tarkoitettu maahan asennettavien sähkö ja telekaapelien mekaaniseksi suojaksi liikennettä ja routaa vastaan. kaapelinsuojaputket, niiden osat sekä jatkoskaivot muodostavat kokonaisen

Lisätiedot

ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie

ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie TYÖSELITYS 3575 14.8.2012 ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 KULLAANMÄENTIE

Lisätiedot

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä.

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä. Varastointi 2 Flex Putket Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla teräviä kappaleita esim kiviä. Putkipäät ovat syytä suojata päätysuojin ennen asennusta.

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 Isonkyrön kunta KYRÖÖNTIE Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 muutos 26.6.2015 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. LÄHTÖTIEDOT... 4 3. SUUNNITELLUT PERUSRATKAISUT...

Lisätiedot

Rumpuputket MONIIN ERI KÄYTTÖKOHTEISIIN

Rumpuputket MONIIN ERI KÄYTTÖKOHTEISIIN Rumpuputket Rumpuputket MONIIN ERI KÄYTTÖKOHTEISIIN Kierresaumatut rummut ja putkisillat pohjoisen vaativiin olosuhteisiin ViaConin RUMTEC putket ovat kustannustehokas ja kestävä ratkaisu rumpuputkien,

Lisätiedot

Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA TYÖSELOSTUS

Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA TYÖSELOSTUS Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA VIEMÄREIDEN SANEERAUS YLIVIESKA 2015-2016 2 (6) RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT Rakennushankkeen kuvaus Työ koostuu jätevesiviemärin sujutuksesta

Lisätiedot

YHDYSKUNTATEKNIIKKA. Uponor Ultra Classic uuden sukupolven sileä maaviemärijärjestelmä

YHDYSKUNTATEKNIIKKA. Uponor Ultra Classic uuden sukupolven sileä maaviemärijärjestelmä YHDYSKUNTATEKNIIKKA Uponor Ultra Classic Uponor Ultra Classic uuden sukupolven sileä maaviemärijärjestelmä hyväksy vain uponor-laatua. Uponor Ultra Classic Uuden sukupolven PP-maaviemäri Uponor Ultra Classic

Lisätiedot

Maakaasu- ja kaukolämpölinjat

Maakaasu- ja kaukolämpölinjat Maakaasu- ja kaukolämpölinjat Ohjeet kaivutyömaille joilla sijaitsee Elenia Lämmön maakaasu- ja kaukolämpölinjoja 1 Kaasu- ja kaukolämpölinjat Simo Loisa Elenia Lämpö Oy Rakentaminen kaukolämpölinjan 2

Lisätiedot

Huoletonta asumista talvipakkasilla

Huoletonta asumista talvipakkasilla J Ä ÄT Y M ÄTÖ N V E S I J O H TO J Ä ÄT Y M ÄTÖ N S U OJA P U T K I Huoletonta asumista talvipakkasilla 12 2010 10002 Uponor Supra Plus -jäätymätön vesijohto Uponor Supra Plus on eristetty ja lämmitetty

Lisätiedot

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Uponor-sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 5 1 3 2 4 1. Sadevesiputki (tuloputki). - 2. Suojaputki vesiletkulle. - 3. Huoltokaivo. - 4. Ylivuotoputki. - 5. Vesiposti

Lisätiedot

LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS

LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS 20.4.2017 SISÄLLYSLUETTELO 0 YLEISTÄ... 2 0.1 Rakennushankkeen kuvaus... 2 10000 MAA-, POHJA JA KALLIORAKENTEET... 2 11300 Poistettavat, siirrettävät

Lisätiedot

33110 Maakaapeliasennukset

33110 Maakaapeliasennukset 1 Tässä luvussa esitetään maa- ja kanavakaapelirakenteita ja niiden eri asennusmenetelmiä koskevat yleiset laatuvaatimukset. Valaistusrakenteita käsitellään jaksossa 33600. Valaistuksen maakaapelit ovat

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen toteutettuja ratkaisuja tunneleissa, silloissa ja vesistöalituksissa

Kaukolämpöjohtojen toteutettuja ratkaisuja tunneleissa, silloissa ja vesistöalituksissa Kaukolämpöjohtojen toteutettuja ratkaisuja tunneleissa, silloissa ja vesistöalituksissa Raportti L21/1997 Suomen Kaukolämpö ry 1997 ISSN 1238-9315 Viite: Sky-kansio 2/6 Kaukolämpöjohtojen toteutettuja

Lisätiedot

1 l Hulevesijärjestelmät

1 l Hulevesijärjestelmät IQ on älykäs ratkaisu hulevesien viemäröintiin. Järjestelmä kattaa koot 110 mm:stä 1 200 mm:iin. Yksinkertainen asennus, mukautuvuus ja kestävät ominaisuudet ovat IQ -järjestelmän avainasioita. Weholite

Lisätiedot

Uponor Ultra Rib 2 Ylivoimaisen luotettava maaviemärijärjestelmä

Uponor Ultra Rib 2 Ylivoimaisen luotettava maaviemärijärjestelmä yhdyskuntatekniikka uponor ultra RIB 2 Uponor Ultra Rib 2 Ylivoimaisen luotettava maaviemärijärjestelmä hyväksy vain uponor-laatua. Uponor Ultra Rib 2 Ylivoimainen kestävyys Uponor Ultra Rib 2 on Ultra-tuoteperheen

Lisätiedot

järjestelmät. Betonikaivojen purku ( kuljetus < 5 km ) kpl 1 104, Kaivo (laatu määrittelemättä)

järjestelmät. Betonikaivojen purku ( kuljetus < 5 km ) kpl 1 104, Kaivo (laatu määrittelemättä) KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Pöytyä > Laurilantie kt Laskelma: Laurilantie kt/vaihe 1 Työnumero: 20601549 Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeinen muokkaaja: Raportoija: Asiakas:

Lisätiedot

Paineputkistot Uponyl PVC -paineputkisto Paineputkistot Rakenne ja materiaalit Uponyl PVC -paineputkisto Käyttö Upoten PEH- ja PEM-paineputkistot

Paineputkistot Uponyl PVC -paineputkisto Paineputkistot Rakenne ja materiaalit Uponyl PVC -paineputkisto Käyttö Upoten PEH- ja PEM-paineputkistot 1.1.2001 Paineputkistot 1 Uponyl PVC -paineputkisto Rakenne ja materiaalit Uponyl-putket valmistetaan kova-pvc-muovista. Niiden väri on tumma harmaa). Putkiyhteet on valmistettu PVC:stä, alumiinista (Al),

Lisätiedot

Alkutäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden pinnoitteita tai liitososia.

Alkutäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden pinnoitteita tai liitososia. InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18320 Alkutäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen alkutäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

Uponor Ultra Double Asennusystävällinen maaviemärijärjestelmä

Uponor Ultra Double Asennusystävällinen maaviemärijärjestelmä yhdyskuntatekniikka uponor ultra double Uponor Ultra Double Asennusystävällinen maaviemärijärjestelmä UUTUUS! hyväksy vain uponor-laatua. Uponor Ultra Double Asennusystävällinen ja kestävä Uponor Ultra

Lisätiedot

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Laskelma: Työnumero: Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeisin muokkaaja: Raportoija: Asiakas: Projektipäällikkö: Aluekerroin: Kustannusindeksi:

Lisätiedot

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät 1.3.2012 Eristetyt putkistot Uponorin eristetyt putkistojärjestelmät on tarkoitettu kylmän ja lämpimän käyttöveden ja lämmön siirtoon. Putkistot voidaan asentaa suoraan kiepiltä kaivantoon jopa 200 metrin

Lisätiedot

RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry

RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry RIL 77-2013 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket Asennusohjeet 2 RIL 77-2013 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi Kirjakauppa

Lisätiedot

291 l Kaukolämpö ja PUR-eristetyt putkistot

291 l Kaukolämpö ja PUR-eristetyt putkistot Wehotherm-kaukolämpöelementit maahanasennettaviin kaukolämpöputkijärjestelmiin Eristetyt Wehoarctic-putket estävät tehokkaasti vesi- ja viemärijohtojen jäätymisen 291 l Kaukolämpö ja PUR-eristetyt putkistot

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu SISÄLLYSLUETTELO: Projektin tiedot... 2 Toimivuusvaatimukset... 2 Tekniset vaatimukset... 2 11200 Poistettavat, siirrettävät

Lisätiedot

LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen

LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen MUUTOS- JA LISÄTÖIDEN 11.12.2016 Lisä-, muutos- ja kokonaisurakkahintaan sisältymättömien

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015

YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015 YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015 POLVIJÄRVEN KUNTA PITKÄSENLAHDENTIEN VESIHUOLTO 1. YLEISTÄ Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja.

Lisätiedot

KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN

KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä 20601196 Talma Söderkulla VJ KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN 23.03.2018 / FIMKIT LIITE 2 Linjausvaihtoehdot on esitetty liitteenä 1 olevalla kartalla 101, MUUTOS A.

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

Putkistojen kaivamattomat saneerausmenetelmät. Yhteenveto Suomessa käytössä olevista menetelmistä

Putkistojen kaivamattomat saneerausmenetelmät. Yhteenveto Suomessa käytössä olevista menetelmistä Putkistojen kaivamattomat saneerausmenetelmät Yhteenveto Suomessa käytössä olevista menetelmistä 1 MENETELMÄ JV,SV VJ Dim. < Asennus kaivanto Ohipumppaus Väliaikainen veden jakelu Uusittu putki Pitkäsujutus

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet Suositus L11/2013

Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet Suositus L11/2013 Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet Janne Arko Turku Energia Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet Suosituksessa on esitetty kaukolämpöjohtojen suunnittelua ja rakentamista

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

297 l Kaukolämpö ja PUR-eristetyt putkistot

297 l Kaukolämpö ja PUR-eristetyt putkistot Wehotherm-kaukolämpöelementit maahanasennettaviin kaukolämpöputkijärjestelmiin Eristetyt Wehoarctic-putket estävät tehokkaasti vesi- ja viemärijohtojen jäätymisen 297 l Kaukolämpö ja PUR-eristetyt putkistot

Lisätiedot

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta.

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta. KAUKOLÄMPÖ-, KAUKOJÄÄHDYTYS- 1(5) JA KAASUJOHDOT YLEINEN OHJE 3 115-1 Luotu 16.12.2013 Korvaa ohjeen 10.02.2012 Voimassa toistaiseksi 1 Yleistä Sähkölaitoksen sijaintikartoilla on esitettynä maahan asennettuja

Lisätiedot

Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus

Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus 1(6) Liite urakkatarjoukseen Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus YKSIKKÖHINTALUETTTELO 101005338-005 2(6) MAKSU JA MITTAUSPERUSTEET Kaikki massa- ja ainemäärät, jotka liittyvät mittayksiköinä

Lisätiedot

Sähkö- ja telekaapeleiden pistokoemittaukset 2015

Sähkö- ja telekaapeleiden pistokoemittaukset 2015 Sähkö- ja telekaapeleiden pistokoemittaukset 2015 Kaapeleiden pistokoemittaukset 2015 Pistokoemittausten tarkoitus: selvittää ja verrata 0,5-1,5 vuotta vanhojen tele- tai sähkökaapeleiden sijaintia suhteessa

Lisätiedot

ROTOTEC OY ENERGIAKENTÄN RAKENNUSTAPASELITYS TAMK L-OSAN LAAJENNUS KUNTOKATU 3

ROTOTEC OY ENERGIAKENTÄN RAKENNUSTAPASELITYS TAMK L-OSAN LAAJENNUS KUNTOKATU 3 LIITE 2 ROTOTEC OY ENERGIAKENTÄN RAKENNUSTAPASELITYS TAMK L-OSAN LAAJENNUS KUNTOKATU 3 Energiakaivojärjestelmän yleiskuvaus Alueelle on tarkoitus porata suunnitelman mukaisesti lämmitystä varten 5 kappaletta

Lisätiedot

Märäjälahden alue. VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka

Märäjälahden alue. VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka Lieksan eteläpään vesiosuuskunta Märäjälahden alue VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka 20.7.2011 Lieksan eteläpään vesiosuuskunta 2/10 1. YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET 1.1 Rakennuskohde ja

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Luonnos 10.12.2018 Ympäristöministeriön asetus rakennusten jätevesilaitteistoihin tarkoitettujen lattiakaivojen olennaisista teknisistä vaatimuksista Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään

Lisätiedot

Vettä ja lämpöä turvallista asumista

Vettä ja lämpöä turvallista asumista E R I S T E T Y T P U T K I S TOJÄ R J E S T E L M ÄT Vettä ja lämpöä turvallista asumista 01 2011 10001 Uponor Quattro neliputkinen elementti lämmön ja lämpimän käyttöveden johtamiseen autotallin ja talon

Lisätiedot

Täydellinen paineputkijärjestelmä

Täydellinen paineputkijärjestelmä PAINEPUTKIJÄRJESTELMÄT PROFUSE Täydellinen paineputkijärjestelmä Uponor-paineputkijärjestelmä ProFuse Uponor-vesijohtojärjestelmä ProFuse... 3 ProFuse suojakuorellinen putkijärjestelmä... 4 ProFuse-putken

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma- ja jätevesien johtamiseen 04 I

Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma- ja jätevesien johtamiseen 04 I U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - p a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä p e 10 0 Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma-

Lisätiedot

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL.

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 1 316 Reunatuet Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 3161.1 Reunatukien materiaalit 3161.1.1 Reunatukien

Lisätiedot

227 l Hulevesijärjestelmät

227 l Hulevesijärjestelmät IQ on älykäs ratkaisu hulevesien viemäröintiin. Järjestelmä kattaa koot 110 mm:stä 1 200 mm:iin. Yksinkertainen asennus, mukautuvuus ja kestävät ominaisuudet ovat IQ -järjestelmän avainasioita. Weholite

Lisätiedot

227 l Hulevesijärjestelmät

227 l Hulevesijärjestelmät IQ on älykäs ratkaisu hulevesien viemäröintiin. Järjestelmä kattaa koot 110 mm:stä 1 200 mm:iin. Yksinkertainen asennus, mukautuvuus ja kestävät ominaisuudet ovat IQ -järjestelmän avainasioita. Weholite

Lisätiedot

Kaukolämpöjohdon rakentaminen radan alitse

Kaukolämpöjohdon rakentaminen radan alitse Kaukolämpöjohdon rakentaminen radan alitse Energiateollisuus ry 2005 ISSN 1238-9307 ET-Kaukolämpökansio 2/3 Energiateollisuus ry Suositus L14/2005 1 (17) Kaukolämpö Lämpölaitosyhdistys ry julkaisi vuonna

Lisätiedot

Mikkelin kaupunki. VESIHUOLTOSUUNNITELMA Koivikon vesiosuuskunta Vanhalan alue SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 03.08.2006

Mikkelin kaupunki. VESIHUOLTOSUUNNITELMA Koivikon vesiosuuskunta Vanhalan alue SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 03.08.2006 Mikkelin kaupunki VESIHUOLTOSUUNNITELMA Koivikon vesiosuuskunta Vanhalan alue SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 03.08.2006 Muutettu 28.4.2009 Sivu 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. MAASTOTUTKIMUKSET 3. ALUEEN

Lisätiedot

Teräspaalupäivä 21.1.2016 TRIPLA, YIT RAKENNUS OY Juha Vunneli. yit.fi

Teräspaalupäivä 21.1.2016 TRIPLA, YIT RAKENNUS OY Juha Vunneli. yit.fi Teräspaalupäivä 21.1.2016 TRIPLA, YIT RAKENNUS OY Juha Vunneli yit.fi Pasila kesällä 2014 YIT 2 Pasila 28.8.2015 YIT 3 Company presentation Pasila tulevaisuudessa YIT 4 Company presentation Mikä on Tripla?

Lisätiedot

ARKISTOINTILAITOKSEN VESIHUOLTO

ARKISTOINTILAITOKSEN VESIHUOLTO Tilaaja Mikkelin Vesilaitos Asiakirjatyyppi Vesihuollon rakennussuunnitelma Päivämäärä 26.10.2015 ARKISTOINTILAITOKSEN VESIHUOLTO RAKENNUSSUUNNITELMA 31605, 31662, 31663, 31664 rakennustyöselostus Tarkastus

Lisätiedot

HOIVAKODIN KATUYHTEYDEN RAKENNUSURAKKA RAKENNUSSSUUNNITTELU URJALA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYL mukaan

HOIVAKODIN KATUYHTEYDEN RAKENNUSURAKKA RAKENNUSSSUUNNITTELU URJALA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYL mukaan 1 Urjalan kunta HOIVAKODIN KATUYHTEYDEN RAKENNUSURAKKA RAKENNUSSSUUNNITTELU URJALA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYL mukaan Infrasuunnittelu Tampere 2018 A 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot