MAYDAY. Sisällys: 2/ Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. Pääkirjoitus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAYDAY. Sisällys: 2/2002. 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. Pääkirjoitus"

Transkriptio

1 Mayday 2/02 1 2/02

2 sisällys 2 Mayday 2/02 MAYDAY 2/2002 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Anna Koroma Stockmannintie 3 B Kauniainen p anna.koroma@edu.stadia.fi Maydayn toimituskunta: Suski, Henkka, Inka, Tille, Viena Avustajat: Nora 1. Kansi 2. Sisällys 3. Pääkirjoitus 4. Uutiset 6. Kerkkä 8. VOK 10. Kisaamassa 11. Kolmesta en luovu + bisnekset 12. Peräpeili Taitto: Nansu Piirrokset: Viena Valokuvat: Nansu Memen kotisivu:

3 Mayday 2/02 3 pääkirjoitus Kesällä en luovu... Auringosta, uimisesta, saunomisesta ja hiljaisista auringonlaskuista lämpimällä rantakallioilla. Kesäjuhlista, aurinkorasvasta, raparperi- ja mustikkapiirakasta. Juhannuksesta, jäätelöstä, piknik-retkistä Suomenlinnaan ja vihreille niityille. Ihanista hetkistä ystävien kanssa purjehtimassa ja partioleirillä. Paljaista varpaista, lämpimistä sadekuuroista, merituulesta. Valvotuista valoisista öistä, hömppäromaaneista ja mansikkakakusta. Iloisia suvipäiviä kaikille merimetsoille! -Nansu- Mansikkakakku 4 munaa 2 dl sokeria 1 dl vehnäjauhoja 3/4 dl perunajauhoja 1,5 tl leivinjauhetta Täyte: 2 dl kuohukermaa mansikoita ja banaania tai ananasta mehua kostutukseen Pinnalle: 3 dl kuohukermaa mansikoita pähkinärouhetta tai suklaarouhetta (20 palaa) Voitele ja jauhota vuoka. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä jauhot ja sekoita seos munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa 175 C noin 40 min. Halkaise jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta pohja mehulla, levitä päälle kermaa ja viipailoidut hedelmät ja marjat. Nosta toinen pohjalevy päälle, täytä samoin. Nosta kansi päälle, Peitä kermalla ja koristele marjoilla sekä pähkinärouheella.

4 uutiset 4 Mayday 2/02 Memeuutisia...Memeuutisia...Memeuutisia Voittaako da Vinssi Tavistholmen-regatan? Olemmeko tänä vuonan nopeampia kuin kukaan muu? Lähde mukaan ottamaan siitä selvää Tavistholmen-regattaan Kahdeksatta kertaa järjestettävä regatta on tarkoitettu partioaluksille ja se purjehditaan Helsingin ja Pernajan välisellä merialueella. Osallistu kisaan joko omalla veneellämme tai seuraa tapahtumia aitiopaikalta Valborgin kannelta! Luvassa huimaa kisahenkeä, gastivaihtoa veneestä toiseen, iltanuotioita, saunaa ja iloista ohjelmaa Valborgilla. Lisätietoja tulossa! Miehistöksi da Vinssille voi ilmoittautua Henkalle. Ovella on turha kolkutella Kolon lukko uusittiin kesäkuun alussa, samalla kun taloyhtiö halusi vaihtaa kaikki lukot. Näin ollen kaikki avaimet vaihdetaan taas uusiksi. Osa ehti saada uuden avaimensa jo kesäkuun Kerkkä-kokouksessa. Ne joilla on vielä vanha avain, voivat ottaa yhteyttä suoraan Henkkaan ja sopia avaimen vaihdosta tai joutuvat odottamaan syksyn ensimmäistä JN:ää. Ovella on turha kolkutella kesällä, sillä kukaan ei taida tulla avaamaan! Vene saatiin vesille juuri sopivasti ennen VOKia. Saimaa-ilmiö ei iskenyt Da Vinssi on ollut alkukesän ahkerasti vesillä. Vene laskettiin 18.toukokuuta ja heti seuraavana viikonloppuna se oli veneenohjaajakurssin koulutuskäytössä. Laumat ja vartiot ovat tehneet lukuisia iltaja päivä- ja viikonloppukeikkoja. Hienoa on ollut purjehdittaessa pääasiassa erittäin kauniin sään suosiessa. Suunniteltu Saimaa-reissu jouduttiin perumaan yllättävän osannottajapulan vuoksi. Kesäkeikat vähennettiin neljästä kolmeen viikkoon ja reitti muutettiin perinteisesti länteen.keikkareitit ovat nyt EPS-Turku, Turku-Maarianhamina-Turku ja Turku-EPS. Vartiolaiset täyttävät ensimmäisen ja viimeisen keikan ja vaeltajat purjehtivat keskimmäisen viikon. Toivottavasti Saimaa houkuttelee toisena vuonna enemmän innokkaita!

5 Mayday 2/02 5 uutiset Memeuutisia...Memeuutisia...Memeuutisia Isoja harppauksia partiopolulla Pienet merenneidot ja Pikkuperäsimet siirtyvät syksyllä vartioon. Pojista muodostetaan todennäköisesti vain yksi vartio, jonka johtajina aloittavat vj:n uransa Aksu, Joppe ja Hessu.Tytöt jaetaan kahteen vartioon, ja he saavat johtajansa Äyskäreistä. Samalla siis Isot Peräsimet ja Äyskärit lopettavat toimintansa kevääseen ja siirtyvät kaikki joko vartionjohtajiksi tai vaeltajiksi. Uusista laumoista ei ole tehty vielä päätöstä. Mikäli vapaita johtajia löytyy ja tulijoita on, saatetaan syksyllä ottaa myös uusia sudenpentuja. Joko näet punaista? Suur-Matinkylän alueen lippukunnat järjestävät tänä vuonna Espoon Punaisen syyskuuta. Mekin olemme mukana täysillä, vastuullamme on yhteensä kolme rastia. Punkkuun osallistuvat kaikki johtajat ja vaeltajat rastimiehinä, tosin nuorimpien vartiolaisten kanssa kisaavat johtajat saavat nauttia loistavasti järjestetystä kisasta osallistujan roolissa. Henkku ja Lotta ovat syksyn uusia vartionjohtajia. Muistathan siis jo nyt merkitä kalenteriisi syksyn mahtavimmat päivät PUNAISELLA!

6 Kerkkä 6 Mayday 2/02 Kerkälle kerääntyy 66 merimetsoa Tiedän mitä teet ensi kesänä, on vain kuu kerkästä kesään...näillä sanoilla kerrottiin meille viime syksynä tulevasta piirileiristämme. Nyt Kerkän leiriportille on enää pikainen pyrähdys. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Kerkkäleirillä pitäisi meme-huivien olla hyvin edustettuina, sillä lippukunnastamme osallistuu leirille ennätysmäärä jäseniä. Heinä-elokuun vaihteessa järjestettävälle leirille saapuu kaikkiaan 3800 leiriläistä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin piirileireillämme on nähty. Leiripaikka sijaitsee Räyskälässä, noin 100 kilometrin päässä Helsingistä. Kerkällä asumme aina johtajista sudenpentuihin kaikki yhdessä omassa savussamme. Savussa syödään ja nukutaan ja päivisin käydään ohjelmissa omien johtajien kanssa. Savunjohtajanamme toimii ainakin sudarileirin ajan Nora ja vatsojemme herkuilla täyttämisestä pitää huolta Viena yhdessä muonitustiiminsä kanssa. Viikon aikana on luvassa ohjelmaa leiriläisille muotokuvamaalauksesta viidakkoseikkailuun ja aistitesteistä vesileikkeihin, unohtamatta tunnelmallisia iltanuotiota ja mahtavia koko leirin avajaisia ja päättäjäisiä. Vartiolaiset osallistuvat myös hauskoille eri teemaisille haikeille. Urpussa uutiset Vanhemmat ja sisarukset pääsevät vierailemaan leirillä sunnuntaina. Vierailupäivään voi ilmoittautua leirikirjeen mukana tulleilla ohjeilla. Leirin aikana vanhemmat voivat seurata Kerkän kuulumisia netissä julkaistavasta Urpu-leirilehdestä Kerkän kotisivuilta. Tarkkaile siis tilannetta osoitteessa:

7 Mayday 2/02 7 Kerkkä Leiriläistä voi muistaa kortilla! Lähetä posti osoitteeseen: Kerkkä-leiri Leiriläisen nimi Merimetsot / Niluri Räyskäläntie Räyskälä Tärkeitä päivämääriä: Yllä:Leirillä on taas tarjolla ohjelmaa jokaiseen makuun. Kuvassa sudaripojat melomassa viime kesän Väiskillä. Vasemmalla:Cami, Jenni ja Katri Väiskin hiekkarannalla. Kenen sukka, kenen lakki? Muista nimikoida! Ohjeet mukaan otettavista tavaroista, leirille menosta ja sieltä paluusta sekä kaikista muista tärkeistä asioista löytyy koteihin tulleista leirikirjeistä. Tärkeää on että muistat nimikoida KAIKKI tavarasi, etkä missään tapauksessa unohda täysin vedenpitäviä sadevaatteita! Muistathan myös, että leirillä kännykän käyttö on kielletty ja se pitää jättää kotiin. Muitakaan elektronisia vempaimia ei leirille saa ottaa mukaan, sillä ne rikkoutuvat tai hukkuvat helposti ja mihin niitä pelejä ja muita hauskan leirin aikana tarvitsisikaan! Kaikissa kysymyksissä voi ottaa yhteyttä joko omaan johtajaan tai Noraan (puh tai nora_torvinen@yahoo.com) -Nansu- Rakennusleiri Vartiolaisten leiri Sudarileiri Vierailupäivä 4.8. Yhteiskuljetukset leirille Kuljetus leirille lähtee: keskiviikkona 31.7 kello Tapiolan Garden-hotellilta Lippukuntamme paluu kuljetus on perillä: Torstaina 8.8 kello Tapiolan Garden-hotellilla Sudenpennut palaavat vanhempiensa tai kaverin vanhempien kyydillä, tai yhteiskuljetuksella vierailupäivänä. Tarkemmat ohjeet leirikirjeessä. Leirin kotisivut: kerkka

8 VOK 8 Mayday 2/02 Veneenohjaajakurssin kootut kommellukset Vuotuinen veneenohjaajakurssi lähestyi ja olimme Henkan kanssa lähdössä kouluttamaan. Ensimmäinen kerta, kun olemme Henkan kanssa kahden miehistönä, ja samalla myös kevään ensimmäinen viikonloppukeikka. Mitä muuta voi odottaa kuin uskomattomia kommelluksia ja huumorintajun repeilyä? Vokille osallistuneet Henkka, Petsku ja jo viime vuonna kurssin käynyt Saude tervehtimässä lippua heti veneen laskun jälkeen. torstai Henkka tässä... Ootko lukenu jo sähköpostis? Katoppa kuule se ruokalista. Se on ihan hanurista. Siis mun mielestä mä en ole mikään ronkeli, mutta... Joo no soita mulle kun oot kattonu, mutta oikeesti keksi meille jotain parempaa sapuskaa. Budjetti on 20 euroo per naama. Henkka, Inka täällä! Siis mikä läppä, mitä kurssilaisii meille oikeen on tulossa ja miten Penna ja Parsa on aatellu et noi kaikki mahtuu meille. Siis meille on tulossa seittemän kurssilaista, jolloin meitähän on yheksän. Mä nukun ainaskin pizzauunissa. Ja mikä tää yks on? Hei olen Donna ja olen kasvissyöjä. Eihän kenenkään nimi voi olla Donna? Meiän koiran nimi oli Donna! Henkka mulla hajoo pää jo nyt! Mä katon ne ruoat ja soitan sulle sitten takas. No se oon minä taas! Arvaa mitä eroa on chili con carnella ja jauheliharisotolla tän ruokalistan mukaan? Chili con carnessa on papuja. Mä en ajatellu syödä kahta samanlaista ruokaa peräjälkeen. Eihän tässä ole mitään järkeä. Ja sano sille Nansulle ettei naura siellä taustalla! Nähään huo- menna rannassa. Mulla hajoo pää! perjantai klo Inka saapuu rantaan ruokien kanssa (puoli tuntia myöhässä, kun kaupassa meni kauemmin, vai eikö taaskaan osannut lähteä kotoa tarpeeksi ajoissa?) Henkka lähtee Inkan äidin kanssa hakemaan kaasua. klo Ruoat kaapeissaan soitto Henkalle... Inka tässä, kuule missä meiän hellan ritilä on? Ai se on Noralla... Henkka soittaa Noralle. Nora Saimaalla mökillä. Soitto Petelle. Pete lähtee Kivenlahdesta Kuusisaareen hakemaan Noran avaimia. Kuusisaaresta Munkkaan Noralle hakemaan hellan ritilää ja sieltä EPSiin. Yhtiömme kiittää Peteä nopeasta ritilän, uunipeltien ja systeemeiden toimittamisesta. klo Vanhat vedet valutettu pois, uudet tankattu tilalle, kaasu haettu ja muu tarpeellinen saatu. Voimme lähteä. Irtautuminen. klo Henkka täällä on vettä! Ratkaisu: tarkkaillaan.

9 Mayday 2/02 9 VOK klo Ajellaan hiljaa Albin perässä Tullandettii kohti. Muistellaan mitä kaikkea veneelle on käyny, ketkä kaikki kippareistamme on ajaneet kiville. Henkka hei, meiän kölin alla ei oo enää kauheesti vettä. Paljonkohan Albin syväys on? Ei kato mennään vaan Albin perässä,henkka tokas ja jatko selittelyään siitä kuinka se ajo itse kiville Suomenojalla ja...hups siinä tais olla kivi. No ei se mitään, tämmöstä tää purjehtiminen on. klo Vihdoinkin nukkumaan. Huomenna ei kyllä herätä aikasin. lauantai klo Rauhallista heräilyä, aamupala ja vuodon selvittelyä. klo Vedet tyhjennetty, lähdetään seikkailemaan Porkkalan selälle. klo Käännytään Porkkalan kaupalle. Vettä on sisällä PALJON. Vuotoa ei löydy! klo Kaupassa käyty ja syöty. Henkka purkaa sisätiloja osiin yhdessä Hannan ja Millan kanssa. Inka käy muiden kanssa läpi karttamerkintöjä ja kartan lukua. klo Vene yhä osissa. Inka ottaa päiväpainajaisia veneen kannella. klo Syödään myöhäinen päivällinen ja lähdetään pikkuhiljaa kohti Träskötä. klo Ajantaju alkaa sumeta. Hanna on löytänyt vuotokohdan. Henkka tutkii sisällä, Inka ruorissa ja valonheittimellä etitään keppejä. klo Träskön edustalla, Albi tulossa ja rantautuminen voidaan aloittaa. Ankkuri kaivettu. Inka ihmettelee mikä järki on laittaa ankkurit aivan alimmaisiksi. klo Henkka ja Inka! Tulkaa tänne, meillä on pieni ongelma,penna huutelee... Albi onnistunut saamaan ankkurin pohjaan ja ankkuriköyden potkuriin. Ankkuri saadaan ylös, mutta köysi yhä edelleen potkurissa. Albi hinaukseen ja keula kohti Tullandettia missä majailtiin myös ensimmäinen yö. klo Vihdoinkin päästy Tullandettiin, saatu sekä Albi että itsemme onnellisesti täyteen laituriin kiinni. Iltapala syöty, iltapesut tehty, vuotokohta paikannettu ja nukkumaan. Miten nää päivät venyykin näin pahasti? klo tai sinnepäin. Henkka tyhjentää Inkan ja Henkan vesisänkyä. Makeavesitankki oli vuotanut ja kaikki pizzauunin laatikot olivat täynnä vettä. Laskelmien mukaan meillä on ollut yli 200 litraa makeeta vettä sisällä, koska tyhjennettiin vanhat vedet pois ja tankattiin uutta sisään ja kun koko ajan vuosi, tulos oli tämä. klo Miehistön vaihto ja kohti EPSiä klo Purjeet ylös. Taitaa olla eka kerta koko viikonlopun aikana, kun päästään kunnolla itse asiaan: purjehtimaan. klo Purjeilla leikkiminen lopetettiin ja moottorilla päärryyteltiin loppumatka. Nyt ollaan kotona ja viikonloppu onnellisesti? takana. Jos nää kurssilaiset ei tästä viikonlopusta pelästyny ja lähtee vielä purjehtii niissä on tarvittavaa ainesta. Ja se Donna... kurssin reippain ja huumorintajusin tyttö. KMP saa olla ylpeä kurssilaisistaan. -Inka-

10 kisaamassa 10 Mayday 2/02 Sadetanssia Törmässä Sarkku paljastaa mikä on Äyskäreiden kisamenestyksen salaisuus ja miksi heitä oudoksuttiin eräällä rastilla. 1.Tulitte neljänsiksi piirin kevätmestaruuskisoissa Törmässä, oletko tyytyväinen? Kyllä, tosi tyytyväinen. Olen HYVIN yllättynyt. 2.Mitä jäi päällimmäisiksi mieleen Törmästä? Vesisade ja märät kengät. Ja tietysti meidän vartiolle tyypillinen aito tunnelma, jonka kaikki varmaan jo tunteekin 3.Mikä sai teidät lähtemään Törmään? Haluttiin kokeilla menestystämme piirin kisassa, kun nyt on vika vartiovuotemme. Haluttiin testata, että mitä kaikkea on tultu opittua. 4.Mikä oli hauskinta Törmässä? Sadetanssi erään rastin jonossa. Sato kaatamalla ja kaikki katto meitä kuin hulluja! 7.Oletko jo valmistautunut Kerkkään? En oo tehny mitään hillittömiä valmisteluja, mut kyllä siellä on varmaan tosi hauskaa! 8.Mitä tavaraa et mistään hinnasta jättäisi pois Kerkkä-rinkasta? Moottorisahamurhaajakonetta. ( Ja kuivamuonaa) 9.Pidätkö letuista? Kyllä, jos ne eivät oo liian paksuja. 10.Terveiset Maydayn lukijoille? Muistakaa aina nauttia maitoa raparperikiisselin kera, muuten voi seurata vaarallinen myrkytystila. -Tille- Äyskärit pärjäsivät hyvin ruokarastilla jo ensimmäisessä riihityksessään joitakin vuosia sitten. 5.Entä kurjinta? EA-rastilla oli ylitiukka meininki. Rastimiehet ei tajunnu, et kaikki ei ole ammattilääkäreitä. Rastimiehet sanoivat meille, etteivät haluaisi meitä auttamaan, jos joutuisivat onnettomuuteen. 6.Vartionne lopettaa nyt. Jääkö haikea tunnelma? Kyllä, ainakin mulle. Meillä on tosi hauskaa yhdessä.

11 Mayday 2/02 11 kolmesta en luovu Kolmesta en luovu... Sarjan toisessa osassa Emmi kertoo, mitä kolmea asiaa ilman ei leiri olisi kunnon leiri. 1. Tyyny. Näin vanhana :) ei vaan voi nukkua ihan miten vaan. 2. Aurinko! Ei varmaan selittelyjä kaipaa. 3. Muiden omituiset tavarat kuten pinkit puntit tai NE raidalliset housut jne. Ilman niitä ois tylsää! Emmiä ei usein näe leirillä myöskään ilman puikkoja ja lankaa. Väiskillä syntyi kaksi pipoa! Tässä bisneksessä näkee ja kuulee kaikenlaista... Da Vinssi on kova peli, tunnusti Donna KMP:stä Vokilla Henkka veneellä käännyttäessä: Missäs tässä on se vilkku? Pullistelua da Vinssin kannella: Nora: Tää vene on ihan vinossa. Saude: Se johtuu vaan siitä et mä oon niin hyvässä kunnossa! Petsku: Joo mut se on vaan puolet siitä missä mä oon! Henkku sydän Tuukka Tytöt katselivat innostunein silmin paidatonta miestä rannalla - ja Henkka kiikaroi! Inka sai ylppäri/valmistujaislahjaksi kolme -Nansumatkalaukkua, myös entistä isomman punaisen kukkalaukun. Niiden kanssa EI sitten tulla veneelle Inka! Kohta on taas liikennevaroituksen paikka: varokaa nyt hyvät ihmiset kun Suski ja Sarkku porhaltavat kohta autoilla! (Inkavaara on myös edelleen voimassa) Äyskärit 4.sijalle piirin kevätmestaruuskisoissa Törmässä. Varokaa nyt vähän tytöt, kohta menee lusmulippukunnan maine! Sarkku Henkan veneen pyörittelystä: Mä en enää ikinä tuu Henkan kanssa veneelle, kun se vaan leikkii tällä! Vokilla opeteltiin tärkeitä taitoja, muun muassa miehensaalistussolmu tuli tutuksi!

12 peräpeili 12 Mayday 2/02 Peräpeili Toimihenkilöt: Lippukunnanjohtaja Nora Torvinen Apulaislippukunnanjohtaja Petteri Hyvärinen uudet jäsenet, varainhankinta Sihteeri/Päätoimittaja Anna Koroma mayday Rahastonhoitaja/Amiraali Henrik Mikkola talous- ja purjehdusasiat Sampo Jussi Saunamäki vartioasiat Varastonhoitaja Henri Tikkanen Jäsenrekisteri Larissa Strodel jäsentiedot Laumat: Pienet merenneidot Aino Huhma Pienet meritähdet Inka Kettunen Pikkuperäsimet Karina Hänninen Pikku Potkurit Susanna Anttilainen Vartiot: Isot peräsimet Anne Hassinen & Viena Vaahtia Kölit Katri Ojala & Tiiamari Pennanen Meritapit Petteri Hyvärinen & Jussi Saunamäki Räpylät Sanna Kuusisto & Heli Männistö & Annika Sivonen Äyskärit Sarianne Pennanen

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Ambulo 2015. Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin. Toinen leirikirje

Ambulo 2015. Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin. Toinen leirikirje Ambulo 2015 Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin Toinen leirikirje Kuljetusten aikataulu Lähtö : Bussi lähtee maanantaina 27.7.2015 kello 12.00 Konalan kirkolta (kyntäjäntie 4, 00390 Helsinki). Olethan

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

III Luokan riihitys. Aika: Lauantai 25.4.2015 klo 10:00 (arvioitu päättymisaika klo 15)

III Luokan riihitys. Aika: Lauantai 25.4.2015 klo 10:00 (arvioitu päättymisaika klo 15) III Luokan riihitys III luokan loppututkinnon riihitys on valoisan aikaan tehtävä partiotaitokilpailun kaltainen päiväretki. Reitti on noin 7 km pitkä. Reitin varrella on lähdön ja maalin lisäksi 6 miehitettyä

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

LEIRIELÄMÄÄ. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa 2

LEIRIELÄMÄÄ. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa 2 LEIRI-INFO LEIRIELÄMÄÄ Ilves 2013 on Hämeen Partiopiirin telttaleiri Evolla Hämeenlinnassa. Leirin teema on elokuvamaailma. Leirille odotetaan noin 4000 hämäläistä partiolaista. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa

Lisätiedot

MAYDAY 3/2001. Sisällys: 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. Pääkirjoitus. 4.

MAYDAY 3/2001. Sisällys: 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. Pääkirjoitus. 4. Mayday 3/01 1 sisällys 2 Mayday 3/01 MAYDAY 3/2001 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Vastaava toimitussihteeri: Anna Koroma Stockmannintie 3 B 02700 Kauniainen

Lisätiedot

Mesikämmen 2/2006 2/2006

Mesikämmen 2/2006 2/2006 Mesikämmen 2/2006 2/2006 Partiolippukunta Mankkaan Eräsusien tiedotuslehti 2/2006 2 Mesikämmen 2/2006 Mesikämmen on partiolippukunta Mankkaan Eräsusien virallinen tiedotuslehti. Päätoimittaja ja taitto:

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

LOKAKUU kaikissa lippukunnissa. Tässä

LOKAKUU kaikissa lippukunnissa. Tässä LOKAKUU 2018 Illat pimenevät ja kelit kylmenevät, ja se jos mikä antaa syyn puhua ensi kesästä! Sinun kanssasi kesäfiilistä nostattaa kuukausittain ilmestyvä ryskeposti Rusahdus, joka tarjoaa paljon hyödyllistä

Lisätiedot

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

ILMOITTAUDU 30.4.2015 mennessä, jälki-ilmoittautuminen 31.5.2015. Yli-18-vuotiaat johtajat: 70 Päivämaksu: 18 Rakennusleiri: 0

ILMOITTAUDU 30.4.2015 mennessä, jälki-ilmoittautuminen 31.5.2015. Yli-18-vuotiaat johtajat: 70 Päivämaksu: 18 Rakennusleiri: 0 Monen vuoden tauon jälkeen Susiveikot lähtee ikiomalle kesäleirille Bengtsårin saareen Hangon edustalle. Saarella odottaa huikea seikkailu täynnä yllätyksiä ja elämyksiä. Et varmasti halua jäädä rannalle

Lisätiedot

Tampereen Kotkien kesäleiri Sudenpentuleiri

Tampereen Kotkien kesäleiri Sudenpentuleiri Tampereen Kotkien kesäleiri 26.7-2.8.2018 Sudenpentuleiri 26.7.-29.7.2018 Kuva: CC BY 2.0 Ville Vuorisalmi LEIRIKIRJE Tervetuloa Kotkien kesäleirille Niinisaareen Ruovedelle. Tässä kirjeessä on paljon

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

MAYDAY 1/2002. Sisällys: 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. Pääkirjoitus. 4.

MAYDAY 1/2002. Sisällys: 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. Pääkirjoitus. 4. Mayday 1/02 1 sisällys 2 Mayday 1/02 MAYDAY 1/2002 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Anna Koroma Stockmannintie 3 B 02700 Kauniainen p. 040-568

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Amazing Race Amazing racessa kilpailijat toimivat joukkueina, joissa on kaksi henkeä, jotka jotenkin tuntevat toisensa. Joillakin tuotantokausilla on ollut enemmänkin henkilöitä

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

Kiertäjäkansa/ Paiste Mäenpää Houkantie Lempäälä Kiertäjäkansa 2 / 2003

Kiertäjäkansa/ Paiste Mäenpää Houkantie Lempäälä Kiertäjäkansa 2 / 2003 Kiertäjäkansa 2 / 2003 Partiolippukunta Kyynärön Kiertäjät Perustettu 1978 Lpkj: Jarkko Haliseva Annalantie 6A 33880 Lempäälä Puhelin: 040-5015944 Sähköp.: jarkko.haliseva@nic.fi Sihteeri: Heikki Kylmäniemi

Lisätiedot

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat?

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Lämmittely Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Mikä Trafi on? Miksi olet käynyt Trafissa? Missä asioissa se palvelee? Menetkö fyysisesti vai netissä? Mikä on Ajovarma? Mitä

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla.

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla. MENU 2 Ruisleipää porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla Paahda ruisleipäviipaleita ja laita

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla,

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Uskomatonta ja ennenkokematonta:

Uskomatonta ja ennenkokematonta: Uskomatonta ja ennenkokematonta: LEIRI KESKELLÄ KAUPUNKIA! Oululaiset partiolaiset kokoontuvat yhteiselle leirille Kuusisaareen ensi kesänä. Ohjelmaa merellä, rannalla, keskellä kaupunkia. Uusien ja vanhojen

Lisätiedot

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin)

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin) HERKUT HEDELMÄKAKKU 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 4 dl vettä 180 g voita tai maidotonta margariinia 4 dl sokeria 180 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina 3 munaa 375 g rusinoita 125 g coctailkirsikoita

Lisätiedot

MAYDAY 2/2001. Sisällys: 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. Pääkirjoitus. 4.

MAYDAY 2/2001. Sisällys: 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. Pääkirjoitus. 4. Mayday 2/01 1 sisällys 2 Mayday 2/01 MAYDAY 2/2001 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Vastaava toimitussihteeri: Anna Koroma Stockmannintie 3 B 02700 Kauniainen

Lisätiedot

Kesäleirit 2014 Järvenpään seurakunta

Kesäleirit 2014 Järvenpään seurakunta Kesäleirit 2014 Järvenpään seurakunta Sisällys LASTEN PÄIVÄLEIRIT I & II Leiriniemessä 07 09 syntyneet tytöt ja pojat LASTEN PÄIVÄLEIRI III Leiriniemessä 05 07 syntyneet tytöt ja pojat LASTEN YÖLEIRIT

Lisätiedot

KIRJE LEIRILÄISEN KOTIIN 9.6.2015

KIRJE LEIRILÄISEN KOTIIN 9.6.2015 KIRJE LEIRILÄISEN KOTIIN 9.6.2015 Hei jalkapalloleiriläinen ja leiriläisen vanhempi! Tervetuloa jalkapalloleirille 1. - 3.7. Leirille on ilmoittautunut yli neljäkymmentä innokasta jalkapalloilijaa. Tässä

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

Hei! Nähdään Ryskeellä! Leirinjohtajat, Anni ja Juha

Hei! Nähdään Ryskeellä! Leirinjohtajat, Anni ja Juha TOUKOKUU 2019 Niin pitkällä se kevät jo on, että pienistä kylmistä sääaalloista huolimatta kukat ovat ilmestyneet tienvarsiin ja lehdet puihin, sekä innostuksen säkenöinti kaikkien meidän Ryskeelle tulijoiden

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu?

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Vuoden 2012 Runebergin päivä sattuu sunnuntaille, joten valtaosalla suomalaisista on hyvin aikaa leipoa ja loihtia maittavat leivonnaiset itse. Kokeile

Lisätiedot

MAYDAY. Sisällys: 2 Mayday 1/04. sisällys 1/2004. Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 1. Kansi

MAYDAY. Sisällys: 2 Mayday 1/04. sisällys 1/2004. Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 1. Kansi Mayday 1/04 1 sisällys 2 Mayday 1/04 MAYDAY 1/2004 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Tiiamari Pennanen Aapelinkatu 9 e 56 02230 Espoo p. 050-364

Lisätiedot

MAYDAY. Sisällys: 2 Mayday 2/04. sisällys 2/2004. Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 1. Kansi

MAYDAY. Sisällys: 2 Mayday 2/04. sisällys 2/2004. Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 1. Kansi Mayday 2/04 1 sisällys 2 Mayday 2/04 MAYDAY 2/2004 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Painopaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Päätoimittaja: Tiiamari Pennanen Aapelinkatu 9 e 56 02230 Espoo p. 050-364

Lisätiedot

KUVIA K-PENNUISTA V. 2012 HUHTIKUU 2012

KUVIA K-PENNUISTA V. 2012 HUHTIKUU 2012 SIVUSTO Etusivu Jorsakin kenneli Koiramme Pentuboxi Kasvatit Koiratietoa Linkit KUVIA K-PENNUISTA V. 2012 Uusimmat kuvat ovat sivun alalaidassa HUHTIKUU 2012 53 VRK PIKALINKIT K-pentueen sivu Sivuston

Lisätiedot

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA Diakonian tutkimuksen päivä 9.11.2007 Riikka Haahtela Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos Tampereen yliopisto NAISTYÖN

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Saapumislehti Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leiripäällikön terveiset Vihdoinkin on tulla aika perinteisen pelastusalanliiton vuosittaisen koulutusleirin. Toivotankin

Lisätiedot

Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry

Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry 1 Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry Partiovuoden 2003 toiminta oli monipuolista ja aktiivista. Jokaisella laumalla ja vartiolla oli osaavat ja innostuneet johtajat, mistä tuloksena oli lukuisat suoritetut

Lisätiedot

OMAT RUOKA-, LIIKUNTA- JA UNITOTTUMUKSET

OMAT RUOKA-, LIIKUNTA- JA UNITOTTUMUKSET OMAT RUOKA-, LKUNTA- JA UNTOTTUMUKSET Nimi päivämäärä (v) (kk) (pv) Kyselyn tarkoituksena on pohtia arkisia tottumuksiasi. Kysely auttaa sinua huomaamaan, mitä hyvää ja arvokasta arjessasi on. Ole hyvä

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

runo päivässä Kuvitukset: Mirkka Eskonen

runo päivässä Kuvitukset: Mirkka Eskonen Lue lapselle runo päivässä 2014 Kuvitukset: Mirkka Eskonen Maanantai Oravasatu Oli orava. Unessa hännällään se purjehti kauas etelään. Siis lenteli häntä purjeenaan. Siitä tässä nyt kerrotaan. Se saapui

Lisätiedot

MAYDAY 1/2001. Sisällys: sisällys. 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3.

MAYDAY 1/2001. Sisällys: sisällys. 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. sisällys 2 MAYDAY 1/2001 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Vastaava toimitussihteeri: Anna Koroma Stockmannintie 3 B 02700 Kauniainen p. 040-568 3835 anna.koroma@edu.stadia.fi

Lisätiedot

Kansikuvasarja jatkuu vuoden 1992 tuotoksilla

Kansikuvasarja jatkuu vuoden 1992 tuotoksilla Kansikuvasarja jatkuu vuoden 1992 tuotoksilla RETKET TEHDÄÄN JA KOETAAN YHDESSÄ Y H T E I N E N R E T K I @tikkurilansinisetry @tiksinsamoajat hteistyössä on voimaa etket joita muistellaan pitkään oimintaa

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 TÄSSÄ NUMEROSSA - LIPPUKUNTALEHTI - 36. vuosikerta JULKAISIJA Ä-tervehdys... 3 www.kalevankarhut.net... 4 Ötökän elämää... 5 Silppusäkki... 6 Virkailijat...

Lisätiedot

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet Sisällys Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet 10 1 Tervetuloa! 12 Nyt opiskellaan tutustuminen tervehdykset aakkoset henkilötiedot numerot 0 10 2 Kuka sä oot? 26 Nyt opiskellaan äidinkieli ja

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT

ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT TEHTÄVÄ 1 Kliffa-leivos Kesto: n. 1-1,5 h Tehtävä: Leivotaan Kliffa-teemaisia leivoksia! Ohessa on helpot reseptit kekseihin sekä niiden kuorrutetta varten. Voitte halutessanne

Lisätiedot

MAYDAY 4/2001. Sisällys: 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. Pääkirjoitus. 4.

MAYDAY 4/2001. Sisällys: 1. Kansi. Julkaisija: Merimetsot ry. 2. Sisällys. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki. 3. Pääkirjoitus. 4. Mayday 4/01 1 sisällys 2 Mayday 4/01 MAYDAY 4/2001 Sisällys: Julkaisija: Merimetsot ry. Julkaisupaikka: Vientipaino Oy, Helsinki Vastaava toimitussihteeri: Anna Koroma Stockmannintie 3 B 02700 Kauniainen

Lisätiedot

Kahvihammasta kolottaa

Kahvihammasta kolottaa Kahvihammasta kolottaa Tumma suklaa ja appelsiini ne yhteen sopii ja niin sopii myös pähkinäinen kolumbialainen kahvi. Makuyhdistelmä suorastaan kaipaa kolumbialaisen kahvin pehmeyttä ja hienoista hedelmäisyyttä.

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Sudenpentujen päiväretki Korkeasaareen Kaikki TaMen sudenpennut tekevät päiväretken Korkeasaareen 9.4. Lisätietoa tapahtumakirjeliitteessä.

Lisätiedot

ILIMATAR. Hyvää huomenta ILIMATAR -kurssilainen! 3/2012. Lauantai 4.8.2012

ILIMATAR. Hyvää huomenta ILIMATAR -kurssilainen! 3/2012. Lauantai 4.8.2012 ILIMATAR Lauantai 4.8.2012 3/2012 Hyvää huomenta ILIMATAR -kurssilainen! SISÄLTÖ: 2 Terveiset Ajankohtaista ja uutiset 3 Valmiusliiton Lotalta 4 Tunnelmia avajaisista Maastossa majoitutaan mukavasti 5

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen!

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen! 祝 福 : 结 婚 Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Lämpimät

Lisätiedot

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille.

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. 14. kappale (neljästoista kappale): P UHELIMESSA 14.1 Treffit Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. Omidin äiti: Mohamed: Omidin äiti: Mohamed:

Lisätiedot

LIPPUKUNTAPOSTI. Tammikuu 2014

LIPPUKUNTAPOSTI. Tammikuu 2014 Hiljaiset Päivät AALLOI LLA pe 21. - su 23.3.2014 Lahdessa Hiljaisten Päivien maastokisan eri sarjojen kiertopalkinnot: kolme monoa! Ilmoittautumiset toivotaan lippukunnittain ja maaliskuun alussa lähetetään

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku Iso alkukirjain seuraaviin: nimet, maat, kaupungit Pieni alkukirjain seuraaviin: viikonpäivät, kielet, kuukaudet 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä Sivu 1/6 14.10.2009 Yleistä Vuosi 2010 on Töölön Sinisten 77. toimintavuosi. Kokoontumispaikkamme tullee olemaan Töölönkadun kolo ja retkipaikkamme Långvikin uusi kämppä. Alkavan vuoden tavoitteena on

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Pöllönkankaan verkkokohina

Pöllönkankaan verkkokohina Pöllönkankaan verkkokohina 2011-2012 Ensimmäinen luokka Pöllöjä liikkeellä Pöllönkankaalla ... ihan joka puolella! Talvikaupunkeja Talvella Pipo päässä... lapaset kädessä! Lentävää grafiikkaa Kevättä

Lisätiedot

Hyvät eväät läpi lapsuuden

Hyvät eväät läpi lapsuuden Hyvät eväät läpi lapsuuden 1 ILTAPALA Taikasanoina monipuolisuus ja säännöllisyys Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokaajat tarjoavat lapselle sopivasti energiaa ja ravintoaineita kasvun ja kehittymisen

Lisätiedot

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä Leirilehti 11.06.2015 NUMERO 2 Leirin avajaiset Pelastusjohtaja Harri Setälä Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA TAKU 1 ILOISIA LEIRIKASVOJA AKU 2 Sää huomenna 14 RUOAKSI HUOMENNA: 7.30 aamupala: kaurapuuro,

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa Esimerkki: Lintujen tarkkailua Osallistujat: lastentarhanopettaja ja 6 lasta (Suomi) Lasten ikä: 2v 6kk 4v Lähde: EU CARE-hanke, http://ecec-care.org/

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT

ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT ENNAKKOTEHTÄVÄT SEIKKAILIJAT TEHTÄVÄ 1 Kliffa-leivos Kesto: n. 1-1,5 h Tehtävä: Leivotaan Kliffa-teemaisia leivoksia! Ohessa on helpot reseptit kekseihin sekä niiden kuorrutetta varten. Voitte halutessanne

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

VENESJÄRVEN KYLÄSANOMAT www.kankaanpaa.fi/venesjarvi Kesäkuu 2006

VENESJÄRVEN KYLÄSANOMAT www.kankaanpaa.fi/venesjarvi Kesäkuu 2006 VENESJÄRVEN KYLÄSANOMAT www.kankaanpaa.fi/venesjarvi Kesäkuu 2006 Puheenjohtajan palsta Hei kaikille venesjärveläisille ja lehden lukijoille. Nyt se ISOKESÄ vihdoin alkoi. Niin ainakin omat lapset sanoivat

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot