Päätös. Ylijäämämaiden läjittämistoiminta sekä toiminnan aloittamislupa, Rusko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päätös. Ylijäämämaiden läjittämistoiminta sekä toiminnan aloittamislupa, Rusko"

Transkriptio

1 Päätös Etelä-Suomi Nro 238/2016/1 Dnro ESAVI/5117/2015 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Ylijäämämaiden läjittämistoiminta sekä toiminnan aloittamislupa, Rusko HAKIJA NCC Industry Oy (aiemmin NCC Roads Oy) PL HELSINKI Y-tunnus TOIMINTA JA SIJAINTI Hakemus koskee ylijäämämaiden vastaanotto-, välivarastointi-, jatkojalostus-, hyödyntämis- ja loppusijoitustoimintaa. NCC Industry Oy:n Hujalan toiminta-alue sijaitsee noin kahden kilometrin etäisyydellä länteen Ruskon kunnan keskustasta ja noin kilometrin itään Maskun kunnanrajasta kiinteistöllä Heikkilä 1:67 ( ). ASIAN VIREILLETULO Hakemus on tullut vireille Etelä-Suomen aluehallintovirastossa LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Toiminta on ympäristöluvanvarainen ympäristönsuojelulain 27 :n momentin 1 ja lain liitteen 1 taulukon 2 kohdan 13 f) perusteella. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohtien 13 e) ja 13 f) nojalla ympäristölupa-asian ratkaisee aluehallintovirasto, kun kyseessä on vähintään tonnin vuotuiselle jätemäärälle mitoitettu maankaatopaikka. ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO, YMPÄRISTÖLUPAVASTUUALUE ymparistoluvat.etela@avi.fi puh fax kirjaamo.etela@avi.fi Hämeenlinnan päätoimipaikka Birger Jaarlin katu 15 PL 150, Hämeenlinna Helsingin toimipaikka Ratapihantie 9 PL 110, Helsinki

2 2 HAKEMUS Hakemus koski alun perin sekä ylijäämämaiden loppusijoittamista että betoniaseman toimintaa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päivätyllä kirjeellään siirtänyt betoniaseman toimintaa koskevan hakemuksen Ruskon kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen käsiteltäväksi hallintolain 21 :n perusteella. Hakemus koskee NCC Industry Oy:n Hujalan kalliolouhoksen toimintaa. Sijaintipaikalle on tarkoitus sijoittaa maa-ainesten kierrätystä ja ylijäämämaiden loppusijoittamista (ts. maankaatopaikka). Hakemus sisältää hanketta koskevan ympäristövaikutusten arviointiselostuksen ja siitä laaditun YVAyhteysviranomaisen lausunnon. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Voimassa olevat luvat Kyseessä on uusi toiminta, jolla ei ole aikaisempaa ympäristölupaa eikä muita lupia. Toiminta-aluetta koskevat muut luvat ja sopimukset Hakijalle on Hujalan toiminta-alueelle myönnetty maa-aineslupa ja ympäristölupa kallioaineksen louhintaan ja louheen murskaamiseen. Edellä mainittujen toimintojen alue on sama, kuin nyt hakemuksessa esitetty toimintaalue. Maa-aineslupa on myönnetty Ruskon kaavoitus- ja rakennuslautakunnassa. Lupapäätös on saanut lainvoiman Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä taltionumerolla Maaainestenottolupa on voimassa 10 vuotta sen saatua lainvoiman. Luvan mukaan kiinteistöltä 1:67 on tarkoitus ottaa yhteensä m 3 ktd maa-aineksia ottamissuunnitelmaan rajatulta 12 ha pinta-alalta. Ympäristölupa on annettu (Ruskon kunnan kaavoitus- ja rakennuslautakunta) ja on myös lainvoimainen. Ympäristölupa on voimassa asti ja sillä on myönnetty lupa murskata enintään m 3 ktr louhetta vuosittain. Voimassa olevan maa-ainesten ottoluvan ja ympäristöluvan mukaan koko toiminnan aikainen maa-ainestenottomäärä on noin m 3 ktd, josta 1,716 milj.m 3 on kalliota, soraa noin m 3 ja pintamaata noin m 3. Ottamissuunnitelman mukainen toiminta-alue on noin 12 ha. Alue louhitaan suunnitelman mukaan tasoon +28. Vuotuinen tuotantomäärä alueella on enintään m 3 ktr. Louhittu kallio jalostetaan alueella murskeiksi. Murskauslaitos on toiminnassa 6 12 kk vuodessa. Lisäksi ottoalueelle on laadittu ympäristönsuojelulain (86/2000) 103a edellyttämä päivätty kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma.

3 3 Ympäristövaikutusten arviointimenettely Hankkeeseen on sovellettu ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia (468/1994) ja laadittu lain edellyttämät arviointiohjelma ja arviointiselostus. Arviointiselostuksessa arvioiduista vaihtoehdoista Hujalan alueelle sijoittuvat vaihtoehdot 2a (kierrätysterminaali) ja 2b (kierrätysterminaali ja louhinnan laajentaminen). Lupahakemuksen mukainen toiminta vastaa pääosin vaihtoehtoa 2a. YVA-yhteysviranomainen on antanut lausunnon arviointiohjelmasta ja arviointiselostuksesta Arviointiselostuksesta annetussa lausunnossa todetaan muun muassa, että ELY-keskuksen käsityksen mukaan vaihtoehdot ovat teknisesti toteuttamiskelpoisia. Vaihtoehtojen yhteiskunnallinen toteuttamiskelpoisuus on olemassa. Ympäristöllisen toteuttamiskelpoisuuden osalta ELY-keskuksen näkemys poikkeaa arviointiselostuksesta. Ympäristöllisen arvioinnin perusteella Hujalan vaihtoehdoilla on merkittäviä haitallisia vaikutuksia, joiden poistamiseen tai lieventämiseen ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole riittävästi mahdollisuuksia, mm. liikennevaikutukset. Vertailussa Hujalan vaihtoehtojen haitalliset vaikutukset nousevat arvioinnin mukaisesti selkeästi esille. Hujalan vaihtoehdolla 2a on mm. kohtalainen kielteinen vaikutus kaavoitukseen sekä elinoloihin ja viihtyvyyteen ja suuri kielteinen vaikutus liikenteeseen. Hujalan vaihtoehtojen edellyttäessä kaavamuutosta ei voi varmuudella sanoa, kaavoittaako Ruskon kunta Hujalan aluetta hanketta varten. ELY-keskuksen lausunnon mukaan Hujalan vaihtoehdoilla on myös tehdyn arvioinnin perusteella sellaisia haitallisia vaikutuksia ihmisten elinoloihin, ja viihtyvyyteen, että kierrätysterminaalihankkeen kaavoittaminen alueelle on vaikeaa. Seuraavat seikat tulee lausunnon mukaan ottaa huomioon jatkosuunnittelussa ja lupamenettelyssä: Laaja-alaisten ja pohjaveden pinnan alapuolelle ulottuvien hankevaihtoehtojen vaikutusten arviointia tulee tarkentaa hankkeen suunnitelmien pohjalta. Tällöin myös talousvesikaivojen kartoitus Hujalan alueella tulee esittää. Hankkeen vesien johtaminen saattaa aiheuttaa vaikutuksia Ruskonjokeen. Kiintoaine- ja ravinnekuormitusta vähennetään laskeutusaltailla ja mahdollisesti kosteikkokäsittelyllä. Pintavesiin kohdistuvien vaikutusten arviointia tulee vielä tarpeen mukaan tarkentaa. Liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkojen sekä kulkuyhteyksien turvaaminen edellyttää yksityiskohtaisemman suunnitelman. Hujalan maanvastaanottotoiminta poikkeaa merkinnästä EO ja M, joten se vaatii kaavamuutoksen. Läjitysmaan rakennettavuuden heikkous verrattuna alkuperäiseen kallioon rajoittaa alueen käyttömahdollisuuksia tulevaisuudessa, mikä on selkeä muutos alueen maaperän nykytilaan. Lupakäsittelyssä tulee huomioida alueella sijaitsevat kiinteät muinaisjäännösten ja muiden kulttuuriympäristön arvokohteiden säilyminen.

4 4 Raskaan liikenteen lisääntymisellä on suuri kielteinen vaikutus. Raskaan liikenteen osuus kasvaa huomattavasti ja hanke on pitkäkestoinen. Liikenteen lisäyksestä aiheutuu melua ja se heikentää muiden tienkäyttäjien viihtyisyyttä ja turvallisuutta sekä heikentää jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita. Haitallisten vaikutusten lieventämiskeinona on mainittu uusi tieyhteys Palovuoren kautta. Selvityksessä ei ole otettu kantaa riistaeläinten kulkuun alueella. Yllämainitut seikat tulee huomioida hankkeen jatkosuunnittelussa. Melun ja tärinän vaikutuksia tulee ympäristölupahakemusvaiheessa tarkistaa vastaamaan tarkentuneita suunnitelmia. Hujalan alueen herkkyys sosiaalisille vaikutuksille on huomattava. Alueen kaavoitustilanne Alueella ei ole asemakaavaa. Hankealue sijaitsee Ruskon yleiskaavassa maa-ainestenottoalueella (EO). EO-aluetta ympäröivät alueet on merkitty maa- ja metsätalousalueeksi (M). Alueella on aikaisemmin sijainnut III-luokan Samppasuon ( ) pohjavesialue. Yleiskaavassa on tähän perustuen pohjavesialuetta osoittava merkintä pv1 osittain lupa-alueen kohdalla. Alue on poistettu pohjavesialueluokituksesta POSKI-projektin yhteydessä tehtyjen tutkimusten perusteella Alueella on voimassa Turun kaupunkiseudun maakuntakaava, joka on vahvistettu ympäristöministeriössä Suunnittelualue sijoittuu maakuntakaavassa M-alueelle (maa- ja metsätalousvaltainen alue). Alueella kulkee ulkoilureitti. Ympäristöasioiden hallintajärjestelmät NCC Industry Oy:llä on käytössään ISO ympäristöjärjestelmä. TOIMINNAN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Lupahakemuksen kohteena oleva alue sijaitsee Ruskon kunnan Hujalan alueella noin kaksi kilometriä länteen Ruskon keskustasta ja noin kilometrin itään Maskun Kajamon omakotialueesta. Hujalantien varrella on maaseutumaista haja-asutusta. Toiminta-aluetta lähimmät asunnot sijaitsevat Hakamäkiläntien varressa noin 400 metrin päässä toiminta-alueesta koilliseen. Toiminta-alueen lähellä on asutusta myös Hujalantien ja Vehmaantien varressa. Liikenne toiminta-alueelle ajetaan Hujalantiehen ja Hakamäkiläntiehen yhtyvän metsäautotien kautta. Alueelle kuljetaan VT 8:lle Hujalantietä ja Ruskontietä pitkin.

5 Alue on maaperältään pääasiassa kalliomaata. Toiminta-alueen itäosassa vallitsevana kivilajina on kiillegneissi ja länsiosassa tonaliitti/granodioriitti. Toiminta-alueen itäreunassa on noin 1,6 hehtaarin kokoinen sora- / hiekkaalue. Lupa-alue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Länsipuolella noin 1 km etäisyydellä on Karevansuon I-luokan pohjavesialue. Noin 1,5 km etäisyydellä kaakossa sijaitsee Antintalon I-luokan pohjavesialue. Lähikiinteistöjen vedenhankinta tapahtuu joko rengaskaivoista tai kunnallisesta vesijohtoverkosta. Lähimmät luonnonsuojelualueet ovat noin kilometrin päässä lounaassa sijaitsevat Kullanvuori ja Karevansuo. Luontoselvityksen (2009) mukaan rekistereissä ei ole tietoja uhanalaisten lajien esiintymistä alueella tai sen lähiympäristössä. YVA-lausunnossa on kirjattu, että ELY-keskuksen ylitarkastaja on tehnyt Hujalan alueella maastokäynnin ja löytänyt alueelta kaksi liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa. Kummatkin kohteet sijaitsivat hankealueen rajan ulkopuolella. Naapuritilalla, lännen/lounaan suunnassa, toimii kalliokiviaineksen ottoalue. Alueen itäpuolella toimii rakennusjätteen kierrätysyritys, joka murskaa alueella purettuja betonirakenteita ja hakettaa puuta. Lisäksi kiinteistöllä, toiminta-alueen itäpuolella, sijaitsee suuri sikala. Toiminta-alue kuuluu Saaristomeren rannikkoalue, Ahvenanmaa - päävesistöön ja edelleen Raisionjoen valuma-alueelle. Toiminta-alueella syntyvät hulevedet johdetaan laskeutusaltaan kautta avo-ojiin, joista ne kulkeutuvat Raision-Ruskonjokeen. 5 HAKEMUKSEN MUKAINEN TOIMINTA Ylijäämämaan vastaanotto ja läjittäminen Maankaatopaikan toiminta-alue on sama kuin louhinnan toiminta-alue. Alueelle sijoitetaan kaikkiaan m 3 rtr ylijäämämaita. Ylijäämämaan vastaanottotoiminnan arvioidaan kestävän noin 5 vuotta, mutta toiminnan kesto riippuu voimakkaasti ylijäämämaiden tarjonnasta. Lupaa toiminnalle haetaan toistaiseksi voimassaolevaksi. Täyttöalueelle voidaan rakentaa reunapenkereitä, joilla rajataan alueita löysempien maa-ainesten läjittämistä varten. Tällöin löysien maa-ainesten läjitys tapahtuu hallitusti rajatulle alueelle. Reunapenkereet rakennetaan kitkamaista.

6 6 Kuva 1. Toimintojen sijoittelu ympäristölupa-alueella Hakijan päiväämässä vastineessa on esitetty, että alueelle suunnitellun betoniasema tullaan sijoittamaan kuvassa 1 osoitetulle tukitoimintojen alueelle muiden tukitoimintojen kanssa. Alueelle vastaanotetaan vuodessa enintään t ja koko toiminnan aikana enintään m 3 rtr nk. nuhruisia maa-aineksia. Nämä maaainekset ovat sellaisia, joiden haitta-ainepitoisuudet ylittävät valtioneuvoston pilaantuneen maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista annetussa asetuksessa (214/2007) määritellyt kynnysarvot, mutta alittavat samassa asetuksessa määritellyt alemmat ohjearvot. Nuhruiset maa-ainekset sijoitetaan savella tiivistetylle alueelle siten, että ne ympäröidään joka puolelta vähintään 1 m paksuisella savikerroksella (ns. savikapseli). Kapselointiin käytetään savea, jonka rakeisuus on alle 0.02 mm ja painoprosentti on yli 50. Läjitettävät nuhruiset maat sijoitetaan kapseliin kerroksittain pilaantumattoman saven kanssa niin, että suurin kerrospaksuus on 0,5 m. Edellä mainitulla työtavalla saadaan aikaan vesitiivis rakenne. Täyttövaiheessa kohonneita haitta-aineita sisältävä maat peitetään pian läjittämisen jälkeen.

7 7 Kuva 2 Ylijäämämaiden läjitystoiminnan suunniteltu vaiheistus I V Hyödynnettävät maa-ainekset Toiminta-ajat Hyödyntämiskelpoiset maa-ainekset välivarastoidaan alueella ja toimitetaan edelleen hyötykäyttöön. Hyötykäyttöön kelpaavia maita ovat mm. moreeni ja puhdas savi. Maa-aineksia voidaan jatkojalostaa esimerkiksi seulomalla ja sekoittamalla maa-aineksia toisiinsa hyötykäyttömahdollisuuksien parantamiseksi. Hyödynnettävien maa-aineksien määrää ei voida luotettavasti arvioida ennakkoon, koska niiden määrä riippuu alueelle tuotavien ylijäämämaiden tarjonnasta ja laadusta. Hakemuksen mukaista toimintaa alueella harjoitetaan maanantaista perjantaihin klo Tuotannossa käytettävät raaka-aineet, polttoaineet ja niiden varastointi Polttoaineiden ja muille ympäristölle haitallisten aineiden varastointialue on tiivistetty ja alueella varastoidaan öljytorjuntakalustoa vahingon varalle. Polttoaineet varastoidaan kaksoisvaipallisissa säiliöissä, jotka on varustet-

8 Veden käyttö tu ylitäytönestimellä. Voiteluaineet säilytetään valuma-altaallisessa kontissa. Toiminnassa käytettävä vesi otetaan alueella sijaitsevasta lammesta tai muusta käyttöön soveltuvasta pintavesilähteestä taikka vesi tuodaan alueelle säiliössä. Työntekijöiden tarvitsema käyttövesi tuodaan alueelle säiliöissä. Vedenkulutus on noin 1 m 3 /d. Liikenne ja liikennejärjestelyt Liikenne toiminta-alueelle ajetaan Hujalantiehen ja Hakamäkiläntiehen yhtyvän metsäautotien kautta. Alueelta kuljetaan Vt 8:lle Hujalantietä ja Ruskontietä pitkin. Hujalantie ja Ruskontie ovat kestopäällysteisiä. Hakijan arvion mukaan toiminnasta aiheutuva enimmäisliikennemäärä on 185 ajoneuvoa/vrk ja normaalitoiminnan ollessa käynnissä 80 ajoneuvoa/vrk. Alueen sisäiset tiet ovat sorateitä ja niitä kastellaan tarvittaessa pölyämisen ehkäisemiseksi. 8 Vesien käsittely Toiminta-alueella syntyvät hulevedet johdetaan laskeutusaltaaseen ja edelleen olemassa oleviin avo-ojiin. Altaan sijainti voi vaihdella toiminnan etenemän mukaan kulloinkin tarkoituksenmukaisella tavalla. Hulevedet kulkeutuvat ojaverkostoa pitkin noin 2,3 kilometriä päätyen lopulta Ruskonjokeen. Läjitykseen imeytyvä vesi ei päädy alueelta pois johdettaviin hulevesiin, vaan se suotautuu kalliopinnan rakoihin. Sosiaalitilat on viemäröity umpitankkiin. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Päästöt vesistöön Ylijäämämaat läjitetään allasmaiseen louhokseen. Läjitykseen imeytyvä vesi ei näin ollen päädy hulevedeksi vaan se suotautuu kalliopinnan rakoihin. Läjityksen loppuvaiheessa lopullisen pinnan valmistuttua alueelta voi pintavaluntana johtua hulevesiä laskeutusaltaaseen. Hulevesien virtaama on suurinta välittömästi läjityksen valmistuttua ja tällöin irrotettavissa olevaa hienoainesta on pintakerroksessa runsaasti. Pölyäminen ja muut päästöt ilmaan

9 9 Melu ja tärinä Hakemuksen mukaan täyttötyön aikainen pölyäminen on vähäistä, sillä maa-ainekset ovat pääosin melko kosteita. Täytön pölyämistä ehkäistään myös kastelulle. Pölyämisestä ei aiheudu haittaa lähimmille häiriintyville kohteille, sillä täytöstä peräisin olevat hiukkaset ovat pääosin karkeita (PM 10 tai suurempia) ja laskeutuvat toiminta-alueelle tai sen läheisyyteen. Työkoneiden aiheuttamia päästöjä ilmaan voidaan vähentää laitteiden kunnossapidolla ja taloudellisella ajotavalla. Melua syntyy hankkeesta liikenteestä ja työkoneista. Tärinää syntyy liikenteestä. Työkoneiden äänitehotaso on LWA=108 db. YVA:n yhteydessä tehdyissä mallinnuksissa hankkeen melun ei todettu ylittävän ohjearvoja lähimmissä häiriintyvissä kohteissa. Maa-ainesten vastaanoton ja käsittelyn toimita on melun kannalta paljon vähäisempää verrattuna louhintaan ja murskaukseen, eikä läjitystoiminnasta aiheudu kohtuuttomia melupäästöjä. Jätteet, niiden käsittely ja hyödyntäminen Jätteet kerätään ja varastoidaan asianmukaisesti ja toimitetaan soveltuviin jätteenkäsittelykeskuksiin. Vaarallinen jäte Hakija pitää vaarallista jätteistä kirjanpitoa, josta ilmenee jätteen laatu, varastointi, loppuvastaanotto sekä tapahtumapäivämäärät. Jäteöljyt kerätään jäteöljyille varattuun keräysastiaan tai vaihtoehtoisesti tynnyreihin. Jäteöljyt välivarastoidaan valuma-altaallisessa paikassa, kunnes ne luovutetaan ympäristöluvan omaavalle vaarallisen jätteen käsittelyyn erikoistuneelle keräysyritykselle. Myös muut vaaralliset jätteet kerätään ja varastoidaan asianmukaisesti ja toimitetaan vaarallisen jätteen keräyspaikkaan. Jätteen käsittelyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelma Hakija on toimittanut hakemuksen liitteenä jätelain 120 :ssä edellytetyn jätteenkäsittelyn seuranta ja tarkkailuohjelman. POIKKEUKSELLISIIN TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Maamassojen laatu Onnettomuuksien sattuessa ryhdytään viipymättä onnettomuuden tai häiriötilanteen edellyttämiin torjunta- tai korjaustoimiin ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja haitallisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Mikäli alueelle vastoin ohjeita tuotaisiin likaantuneita maamassoja, voi niistä aiheutua haittaa ympäristölle. Pilaantuneista maamassoista voi liueta

10 haitta-aineita, jotka siirtyvät vesistöihin tai pohjaveteen. Haitta-aineet voivat aiheuttaa pintavesien pilaantumisriskin ja vaaraa vesieliöille. Todennäköisyys pienen pilaantuneen maa-aineserän joutumiselle täyttöön on suuri, mutta tapahtuman vakavuus jää pieneksi. Sen sijaan suuren erän joutuminen täyttöön on epätodennäköistä, mutta vakavuus on tuolloin suuri. Pilaantuneen maa-aineksen joutumista maankaatopaikalle estetään kuormien tarkastuksella. Jokaisen kuorman alkuperä tarkastetaan punnituksen yhteydessä. Rankkasateet ja ylivuoto Sortumat Kuljetukset Polttoainevuodot Rankkasateet lisäävät kiintoaineksen määrää hulevesissä ja suuri virtaama voi aiheuttaa kiintoaineen läpipääsyn laskeutusaltaasta. Maankaatopaikalle sijoitettavat maamassat ovat hyvin sekalaista materiaalia ja sisältävät usein savi/silttimaalajeja. Rankkasateella näistä maamassoista irtoaa runsaasti kiintoainesta, mikä osaltaan lisää kiintoaineskuormaa hulevesissä. Oikein mitoitetulla laskeutusaltaalla voidaan huomioida myös rankkasateen vaikutus. Lisäksi laskeutusaltaassa tai alueella voidaan käyttää viivästystä, jos veden padottaminen altaassa on mahdollista. Säännöllisen tilanteen seurannan ja altaiden kiintoaineksen tyhjennyksen avulla voidaan vähentää kiintoaineksen kulkeutumisen todennäköisyyttä. Maankaatopaikan toimintaan liittyy maaperässä tapahtuvan liukusortuman riski. Täytön edetessä sijoitusalueen alle jäävät pehmeät maakerrokset, kuten savi, tiivistyvät. Pehmeiden maakerrosten tiivistyessä vakaus liukusortumia vastaan paranee ja myös kalliopinta vähentää liukusortumien vaaraa. Liukusortumia voi vähentää luiskakaltevuuksia loiventamalla. Kuljetuksiin liittyvät riskit ovat pieniä ja liittyvät lähinnä kuorma-auton kaatumiseen. Kuljetettavat materiaalit ovat kiinteitä ja niiden siivoaminen on maastosta helppoa. Kuorma-auton, kuten myös työkoneen, kaatumiseen liittyy polttoainevuodin riski. Öljyvuotojen riskit pyritään minimoimaan jo ennalta käyttämällä kaksivaippaisia öljysäiliöitä, kunnostamaan ja huoltomaan laittoesto säännöllisesti sekä tarkkailemaan toimintaa jatkuvasti. Mahdollisten öljyvuotojen varalta kaikkiin työkoneisiin on varattu imeytysainetta. Onnettomuus- ja häiriötilanteita varten toiminta-alueella on riittävä alkusammutus- ja vuotojen torjuntakalusto. Laitteiden läheisyydessä on hätäkytkimet sekä ohjeet menettelystä vuoto- ja tulipalotapauksissa. Ulkopuolisten pääsy alueelle on estetty. 10

11 HAKIJAN ARVIO PARHAAN KÄYTTÖKELPOISEN TEKNIIKAN (BAT) SEKÄ YMPÄRISTÖN KANNALTA PARHAIDEN KÄYTÄNTÖJEN (BEP) SOVELTAMISESTA Toiminnan suunnittelussa BAT huomioidaan pintavesien hallittuna johtamisena ja vesien käsittelynä. Vesien käsittelynä on laskeutusallas, jossa laskeutetaan kiintoainesta ennen vesien johtamista maastoon. Polttoaineiden varastoinnissa huomioidaan mahdolliset onnettomuustilanteet ja vuodot. Toiminta on parhaan käytännön mukaista, sillä toiminnassa jatkojalostetaan ylijäämämaita hyötykäytettäväksi. Lisäksi parhaan käytännön mukaista on kohonneita haitta-ainepitoisuuksia sisältävien maa-ainesten loppusijoittaminen turvallisesti. 11 TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Vallitsevat etäisyydet lähimpiin häiriintyviin kohteisiin ovat niin pitkät, että normaalit tuotannon kannalta tarvittavat ympäristöhaittojen ehkäisemismenetelmät ovat riittävät myös lähiympäristön ympäristöhaittojen hallitsemiseksi. Toiminnalla ei ole normaaliolosuhteissa vaikutuksia pohja- tai pintavesiin. Ns. nuhruiset maa-ainekset sijoitetaan savikapseliin, joka tehokkaasti ehkäisee nuhruisissa maissa olevia epäpuhtauksia pääsemästä ympäristöön. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Käyttötarkkailu Hakija on toimittanut hakemuksen liitteenä päivätyn tarkkailusuunnitelman, jonka mukaan tärkeimmät tarkkailtavat kohteet toiminnassa ovat alueelle tuotavat ylijäämämaat sekä toiminnan pintavesivaikutukset. Alueelle tuotavien maamassojen kuormat kirjataan ja jokaisesta kuormasta tarkastetaan punnituksen yhteydessä mistä se on tullut. Samassa yhteydessä kuorma tarkistetaan aistinvaraisesti. Raskasmetallit ja hiilivedyt tutkitaan kenttäanalysaattoreilla (PetroFlag ja XRF) aina uudelta työmaalta tulevasta kuormasta ja tarvittaessa pistokokein. Haitta-aineita sisältävä maa-ainekset (ns. nuhruiset maat) on jo tutkittu ennen alueelle tuomista ja tällaisia maa-aineksia ei vastaanoteta ilman ennakkotilausta.

12 12 Päästöjen ja ympäristövaikutusten tarkkailu Suunnitelmassa on esitetty, että pintavesistä ensimmäinen näytteenotto tehdään ennen läjitystoiminnan aloittamista. Tämän jälkeen pintaveden laatua tarkkailtaisiin kerran vuodessa toiminnan aikana. Myös toiminnan loputtua otetaan näyte pintavedestä. Tarkkailusuunnitelmassa analysoitaviksi parametreiksi on esitetty: ph, sähkönjohtavuus, kaliumpermanganaattiluku, kokonaistyppi, kloridi, arseeni, lyijy, kromi, kadmium, elohopea, sinkki ja kiintoaine. Analyysilistaan on ennakkoarviointiin perustuen valittu sellaiset metallit, joita nuhruisissa maissa arvioidaan olevan kohonneina pitoisuuksina. ESITYS JÄTTEENKÄSITTELYTOIMINNAN (YSL 59 ) VAKUUDEKSI Hakija esittää asianmukaisen jätehuollon, seurannan, tarkkailun ja toiminnan lopettamisessa tai sen jälkeen tarvittavien toimien varmistamiseksi asetettavan ympäristönsuojelulain 59 :n mukaiseksi vakuudeksi euroa. HAKEMUS TOIMINNAN ALOITTAMISEKSI MUUTOKSENHAUSTA HUOLIMATTA Ympäristönsuojelulain 199 :n mukaisesti hakija esittää, että puhtaiden maiden läjittämistoiminta voidaan aloittaa lupapäätöstä noudattaen heti mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Hakija esittää ympäristönsuojelulain 199 :n mukaiseksi valvontaviranomaiselle asetettavaksi vakuudeksi euroa. HAKEMUKSEN KÄSITTELY Hakemuksen täydennykset Hakemusta on täydennetty Hakemuksesta tiedottaminen Lupahakemuksesta on tiedotettu kuuluttamalla Ruskon kunnan ilmoitustaululla Hakemuskuulutuksesta on ilmoitettu ilmestyneessä Ruskolainen-nimisessä lehdessä ja annettu erikseen tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. Neuvottelut ja tarkastukset Toiminta-alueella on suoritettu tutustumiskäynti ja pidetty neuvottelu Muistio on liitetty hakemusasiakirjoihin.

13 13 Lausunnot Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, Ruskon kunnalta sekä Ruskon kunnan ympäristönsuojelu-, terveydensuojelu- ja kaavoitusviranomaisilta. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto : Alueen lupatilanne ja YVA-lain mukainen arviointi Ruskon kaavoitus ja rakennuslautakunta on myöntänyt maa-ainesluvan kalliokiviaineksen ottamiselle ja ympäristöluvan louhinnalle ja murskaukselle. Lisäksi kiinteistöllä on Heikkilän sikala, jonka toiminnalla on ympäristölupa. Alue on osa hakijan laatimaa kierrätysterminaalihankkeen YVA:a, jonka arviointiselostuksesta yhteysviranomainen on antanut lausunnon Arviointimenettelyssä vaihtoehdossa VE 2a esitetty kierrätysterminaalin sijoittuminen Hujalan alueelle vastaa ylijäämämaiden käsittelyn ja läjityksen osalta hakemuksen tarkoittamaa aluetta. Kierrätysterminaalihankkeen YVA-menettelyn lisäksi Heikkilän tilan sikalatoimintojen keskittämis- ja laajennushanketta on käsitelty vuonna 2006 UVA-menettelyssä. Kaavoitus Oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa alue sijaitsee maaainestenottamisalueella (EO). EO-aluetta ympäröivät alueet on merkitty maa- ja metsätalousalueeksi (M). Osaa aluetta koskee myös pohjavesialueen merkintä pv, mutta merkinnän tarkoittama Samppanummi on poistettu ympäristöhallinnon pohjavesialueluokituksesta vuonna 2000 yhdyskuntien vedenhankintaan soveltumattomana. Luonnonsuojelu Hakemuksen tarkoittamalla alueella ei ole erityisiä luontoarvoja. Varsinais- Suomen ELY-keskuksen näkemyksen mukaan hakemuksen yhteydessä tehtyä johtopäätöstä, myös melun vaikutus huomioon ottaen, voi pitää luonnonsuojelun kannalta oikeana. Melu ja pöly Hakemuksen mukaan alueen länsi- ja koillispuolella on asutusta yli 500 metrin etäisyydellä laitoksesta. Ylijäämämaiden vastaanoton ja käsittelyn toiminta on melun kannalta paljon vähäisempää verrattuna louhintaan ja murskaukseen niin melulähteiden lukumäärän kuin niiden äänitehotasoihinkin verrattuna eikä toiminnan melu tule ylittämään ohjearvoja. Varsinais-Suomen ELY-keskus katsoo, että mikäli toiminnanharjoittaja velvoitetaan tekemään alueella melumittauksia, alueen meluvaikutuksia tulee arvioida kokonaisuutena alueen kaikki melua aiheuttavat toiminnot huomioiden. Hakemuksen mukaan läjitettävät maa-ainekset ovat pääosin melko kostei-

14 ta. Täytön ja alueen teiden pölyämistä ehkäistään kastelulla. Kuhankuonon retkeilyreitistön ulkoilureitti kulkee läjitysalueen välittömässä läheisyydessä, mikä on tarpeen huomioida toiminnan järjestämisessä mm. pölyntorjunnassa. Vesiensuojelu Alueen hulevedet johdetaan laskeutusaltaan kautta purkuojaan ja edelleen Ruskonjokeen. Varsinais-Suomen ELY-keskus katsoo, että hulevesien johtaminen laskeutusaltaaseen ennen Ruskonjokeen johtamista on vesiensuojelun kannalta tarpeellista. Valuma-altaan/-altaiden paikat tulee suunnitella siten, että valumavedet saadaan kerättyä talteen kattavasti. Alueen kunnossapitoon tulee kuulua laskeutusaltaan ajoittainen tyhjentäminen yms. huoltaminen altaan toimivuuden varmistamiseksi. Toiminnanharjoittajan oh huolehdittava, että alueen ojarakenteet pysyvät toimintakuntoisina eikä vesien johtamisesta aiheudu alapuolisten maiden vettymistä. Hakemuksen tarkoittama alue ei sijaitse luokitelulla pohjavesialueella. Hakemuksesta ei ilmene, että vaikutusalueella olisi yksityisiä talousvesikaivoja. Tarkkailusuunnitelma Hakemuksen tarkkailusuunnitelman mukaan alueelle tuotavien maamassojen kuormat kirjataan ja jokaisesta kuormasta tarkastetaan punnituksen yhteydessä lähtöpaikka ja laatu aistinvaraisesti ja pistokokein kenttämittareilla. Haitta-aineita sisältävät maa-ainekset (ns. nuhruiset maat) on jo tutkittu ennen alueelle tuomista ja tällaisia maa-aineksia ei vastaanoteta ilman ennakkotilausta. Varsinais-Suomen ELY-keskus pitää alueelle tuotavien maamassojen tarkkailusuunnitelmaa pääosin asianmukaisena ja korostaa, että alueelle tuotavien maiden osalta on varmistuttava varmasti ja luotettavasti, ettei alueelle tuoda alemman ohjearvon ylittäviä maita (kuormakohtainen seuranta). Haitta-aineiden vaikutukset jäteluonteeseen, pilaantuneisuuteen ja jäteluokittelun on osoitettava tutkimuksin maa-aineksille, jotka kaivetaan pilaantuneeksi todetulta tai epäillyltä alueelta tai muualta alueelta, jonka maaperässä voi alueen käyttöhistorian tai maalajin ominaisuuksien vuoksi olla haitallisia aineita. Arviointia edellytetään myös silloin, kun aistinvaraisesti havaittavat tekijät aiheuttavat epäilyksen mahdollisesta pilaantumisesta. Siirtoasiakirjavelvollisuutta koskevan jätelain 121 :n soveltamisessa maa-aines katsotaan pilaantumattomaksi silloin, kun sen haittaainepitoisuudet alittavat PIMA-asetuksen mukaisen alemman ohjearvon. Vastaavasti maa-ainesjäte voidaan yleensä katsoa pilaantuneeksi, kun haitta-ainepitoisuudet ylittävät PIMA-asetuksen mukaisen alemman ohjearvon. Tarkkailusuunnitelman mukaan läjitystoiminnan vaikutuksia pintaveteen seurataan alueen pohjois-/koillispuolisesta ojasta, jonne alueen valumavedet on suunniteltu pumpattavaksi tai johdettavaksi painovoimaisesti, toiminnan vaiheesta riippuen. Varsinais-Suomen ELY-keskus katsoo, että 14

15 analyysivalikoimaan on tarpeen lisätä kokonaisfosforin analyysi. Näytteenotto tulee toteuttaa ajankohtana, jolloin ojan virtaama on riittävä näytteen ottamiseen ja säännöllinen tarkkailu on aloitettava ennen ylijäämämaiden vastaanottotoiminnan aloittamista. Mikäli vaikutusalueella on talousvesikaivoina käytettäviä porakaivoja, niiden veden laadun seuranta on tarpeen lisätä tarkkailuohjelmaan. Vakuus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta Varsinais-Suomen ELY-keskus toteaa, että luvan hakijan tulee täydentää hakemusta esityksellä toiminnalle määrättävästä vakuudesta ja luvassa tulee määrätä toiminnalle riittävä vakuus. Varsinais-Suomen ELY-keskuksella ei ole huomauttamista hakemukseen toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta. Ruskon kaavoitus- ja rakennuslautakunnan lausunto : Toiminnasta aiheutuvista ympäristövaikutuksista merkittävin on liikenteen huomattava lisääntyminen alueella. Toiminnasta aiheutuva liikenteen melu Hujalantien varressa oleville asuinkiinteistöille ei saa muodostua kohtuuttomaksi. Melua on vähennettävä tarvittaessa ajoneuvojen nopeutta vähentämällä. Kuormien pölyämisen estoon on kiinnitettävä erityistä huomiota. Pölyn leviämistä toiminta-alueen ulkopuolelle on estettävä mahdollisuuksien mukaan. Kuhankuonon retkeilyreitistöön kuuluva Karevan kierto reitti johtaa retkeileviä ihmisiä alueelle ja alueen metsiä käytetään virkistymiseen. Laskeutusallas on pidettävä jatkuvasti toimintakuntoisena. Se on tyhjennettävä lietteestä riittävän usein ja sen rakenteiden kunto on säännöllisesti tarkastettava. Toiminnanharjoittajan oin seurattava alueen pintavesien käyttäytymistä jo läjityksen alkuvaiheesta alkaen, vaikka pintavesiä ei vielä laskeutusaltaaseen johdettaisikaan, jossa säästytään ikäviltä yllätyksiltä. Toiminnanharjoittajan on huolehdittava, että alueen ojat rakenteineen (mm. rummut ja pukitukset) pysyvät toimintakuntoisina. Toiminta-alueelle johtavat tiet tulee puomittaa tai ulkopuolisten pääsy alueelle on muuten estettävä, jotta alueelle ei tuoda luvattomia kuormia. Tieto alueelle tuotujen kynnysarvot ylittävien maamassojen määrästä ja alkuperästä on raportoitava vuosittain myös kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Samoin kaikista toiminnassa tapahtuvista häiriöistä on viipymättä ilmoitettava myös kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kaavoitus- ja rakennuslautakunta esittää, että lupaa toiminnan aloittamiseksi muutoksen hausta huolimatta ei myönnettäisi kohonneita haittaainepitoisuuksia sisältävien maamassojen vastaanoton osalta. Laskeutusaltaiden toiminta ja riittävä tilavuus on varmistettava. Pintavesi- 15

16 näytteitä tulee ottaa 2-4 kertaa vuodessa, erityisesti keväisin ja syksyisin. Toiminnalla ei saa olla vaikutuksia pohjaveteen (alueella on ollut luokiteltu pohjavesialue, luokitus poistunut vuonna 2000). Lautakunnan näkemyksen mukaan nykyinen Hujalantie ei kestä suunniteltua kuormitusta ja liikennemääriä. Muuten kaavoitus- ja rakennuslautakunnalla ei ole huomautettavaa hakemuksesta. Ruskon kunnanhallituksen lausunto : Hakemuksen mukaisella alueella on voimassa Turun kaupunkiseudun maakuntakaava ja vanhaa Ruskon kuntaa koskeva yleiskaava. Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa suunniteltu alue on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn). Alueen läpi on merkitty ulkoilureitti (ulkoilureitteihin liittyvät talousmetsäalueet tulee hoitaa puistomaisina kokonaisuuksina, tarkemassa maankäytön suunnittelussa tulee osoittaa reitin lopullinen sijainti). Lisäksi aluetta halkoo suurjännitelinjan varaus. Maakuntakaavan virkistysreitti on mainittu NCC Roads Oy:n Turun seudun kierrätysterminaalia koskevassa YVA selostuksessa. Vaihtoehtojen vertailussa on todettu, että Hujalan 2a:Ssa tulee vaikutusta virkistysreitin siirtämisestä. Reittiä on kyllä jo jouduttu siirtämään kun Palovuoren Kivi Oy:n ja NCC Roads Oy:n maa-ainesluvat ovat tulleet käyttöön. Aiemmassa oikeuskäsittelyssä on todettu, että ulkoilureittivarauksella ei ole sitovaa merkitystä maa-aineslain mukaisessa lupaharkinnassa. Suurjännitelinjaus on muuttunut maakuntakaavan linjauksesta, nykyisen Fingridin linjaus kulkee alueen ohitse sikalan itäpuolelta. Maakuntakaavan lisäksi on laadittu Varsinais-Suomen taajamien maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakuntakaava, jonka luonnos on päivätty Luonnoksessa hakemuksen alueelle on tehty merkintä yhdyskuntarakenteen raja (raja-merkintää käytetään niillä alueilla, joilla harvan taajama-alueen suunnittelematonta laajentumista on tarpeen hillitä tai alueilla, joilla on tunnistettu paineita maankäytön aktivoitumiselle, mutta joilla on muuta maakunnallisesti merkittävää käyttötarkoitusta mm: arvokas maisema-alue, arvokas maatalousalue, arvokas virkistysvyöhyke). Aiemmissa lupakäsittelyissä on todettu, että maisema-alueena kyseinen metsälohko on tavanomainen. Heikkilän sikalalla on merkittävä vaikutus metsäalueen käyttöön. Vaihemaakuntakaavan ehdotus on tarkoitus tulla alkuvuodesta Ruskon yleiskaavassa toiminta-alue sijoittuu M- (maa- ja metsätalousalue, alueella sallitaan maa- ja metsätaloutta palveleva rakentaminen sekä haja- 16

17 asutusluonteinen omakotirakentaminen) ja EO- (maa-ainesten ottoalue, maa-ainesten oton päätyttyä on kiinnitettävä erityistä huomiota alueen jälkihoitoon ja -käyttöön) alueille. Metsäalueella on myös sähkölinja ja sen suoja-alue (vanhentunut, kuten maakuntakaavassa) sekä vedenhankinnalle tärkeä pohjavesialue. Myös pohjavesialuemerkintä on vanhentunut. Se on koskenut Samppasuon pohjavesialuetta, joka on poistettu luokiteltujen alueiden listalta pohjavesien ja kiviaineshuollon yhteensovittamisprojektissa (POSKI-projekti). Hakemus koskee ylijäämämaiden loppusijoittamista ( m3rtr), joka sisältää kohonneita haitta-ainepitoisuuksia sisältävää maa-ainesta. Nämä toiminnot on huomioitu NCC Roads Oy:n Turun seudun kierrätysterminaalia koskevassa YVA selostuksessa, Hujalan vaihtoehdossa 2a. Kyseisessä vaihtoehdossa on lisäksi nykyinen maa-aines- ja ympäristöluvan murskaus sekä louhinta, jonka maisemointi voi vaatia puhtaiden maa-ainesten tuontia. Tämä on huomioitu maa-ainesluvan lupapäätöksessä ja ELY:n hakemuksesta antamassa lausunnossa. On myös mahdollista, että luvan maisemointia muutetaan. YVAssa on lueteltu uusina toimintoina rakennustoiminnan jätteiden vastaanotto ja käsittely, ylijäämä louheen vastaanotto ja murskaus sekä asfaltin valmistus. Alueelle suunniteltu asfaltin valmistus on jo rekisteröity ympäristönsuojelun tietojärjestelmään ( ), mutta toimintaa ei ole aloitettu. Kokonaisuutena ajatellen vireillä oleva hakemus ja olemassa oleva toiminta lähentelee YVA:ssa käsiteltyä 2a-vaihtoehtoa. Kierrätysterminaalin vaihtoehtojen vertailu ja toteuttamiskelpoisuus on käsitelty YVA-selostuksen kappaleessa 9. Vaihtoehto 2a on todettu kohtalaisen kielteiseksi kohdissa kaavoitus sekä elinolot ja viihtyvyys, joissa on todettu kierrätysterminaali- ja maanvastaanottotoiminta poikkeaa merkinnästä EO ja vaatii kaavamuutoksen. Huoli ja pelko tulevaista vaikutuksista. Asuin- ja elinympäristön viihtyisyyteen ja virkistyskäyttöön vaikuttavat kielteisesti melun ja pölyn lisääntyminen, kielteisesti koetut maisemamuutokset sekä raskaan liikenteen määrän kasvu. Suurena kielteisenä on liikenne: Hujalantiellä kokonaisliikennemäärän kasvu on pieni (3 5 %) mutta raskaan liikenteen osuus kasvaa huomattavasti (19 %). Lisääntyvä raskas liikenne aiheuttaa melua ja heikentää muiden tienkäyttäjien viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Vaikutukset muihin vaikutusalueen teihin ja liittymiin ovat vähäisiä. Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut YVA-selostuksesta yhteysviranomaisen lausunnon (VARELY/22/07.04/2013), jossa selostus on todettu asianmukaisesti laadituksi ja riittävän kokonaiskuvan antavaksi. Lausunnossa on huomioitu mm. seuraava asiat: vaihtoehtojen 2a ja 2b Hujala mukainen kierrätysterminaali- ja maanvastaanottotoiminta poikkeaa merkinnästä EO ja M, joten se vaatii kaavamuutoksen. Hanke voi aiheuttaa häiriötä lähimmälle asutukselle. Ympäristöllisen arvioinnin perusteella Hujalan vaihtoehdoilla merkittäviä haitallisia vaikutuksia, joiden poistamiseen tai lieventämiseen ei tämänhetkisten tiedon mukaan ole riittävästi mahdollisuuksia mm. liikennevaikutukset. ELY-keskuksen liikenne- ja infravastuualue on todennut, että ELY-keskuksella ei ole mahdollisuutta rahoittaa nykyisen tieyhteyden parantamista tai uuden tieyhteyden rakentamista. 17

18 Hujalan vaihtoehdoilla, erityisesti laajemmalla vaihtoehdotta 2b, on myös tehdyn arvioinnin perusteella sellaisia haitallisia vaikutuksia ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen, että kierrätysterminaalihankkeen kaavoittaminen alueelle on vaikeaa. Edellä mainituilla perusteilla Ruskon kunnanhallitus toteaa, että haettua ympäristölupaa maan vastaanottoon ei tule myöntää ennen YVAselostuksesta annetun lausunnon edellyttämää kaavamuutosta, koska toiminta poikkeaa lainvoimaisen yleiskaavan merkinnästä EO ja M. Ruskon kunta ei suunnittele sellaista kaavamuutosta, joka mahdollistaisi nyt ympäristöluvan kohteena olevan toiminnan. Lisäksi raskaan liikenteen määrän huomattava kasvu edellyttää yleiskaavallista tarkastelua alueella. Kaavaillun hankkeen sijoittuminen tiiviisti asutulle kaupunkiseudulle, jossa sekä Ruskon että Maskun asutus on lähellä, ei puolla haitta-aineita sisältävien maa-ainesten kuljetuksia ja sijoittamista kaavaillulle alueelle. Toiminta tulisi heikentämään merkittävästi alueen asukkaiden asumisviihtyvyyttä sekä alueen virkistyskäyttöä. Lisäksi vaikutukset Ruskon käytössä oleviin Antintalon pohjavesialueisiin on huomioitava lupaharkinnassa. Alueella sijaitsee jo nykyisellään melua ja ympäristöhäiriöitä aiheuttavia toimintoja, joiden ympäristölle ja asumiselle aiheuttama haitta on olennainen. Nyt tarkasteltavan hakemuksen vaikutuksia arvioitaessa on otettava huomioon se, että nyt kaavaillun toiminnan rasitus muodostuisi nykyisellään olemassa olevan toiminnan päälle. Tämä haitallinen yhteisvaikutus puoltaa sitä, ettei ympäristölupaa haitta-aineita sisältävien maa-ainesten sijoittamiseen tulisi myöntää. Alueen sijainti ja nykytilanne huomioon ottaen Ruskon kunta katsoo, ettei kaavailtu maankäyttö ole tarkoituksenmukaista eikä suunniteltu toiminta täytä sellaisia kriteereitä, joiden perusteella luvan myöntämisen edellytykset voisivat täyttyä. Ruskon kunnan terveydensuojeluviranomaisen lausunto : Luvan myöntämiselle ei ole terveydensuojelullista estettä. Toiminnasta aiheutuva liikenteen melu Hujalantien varressa oleville asuinkiinteistöille ei saa muodostua kohtuuttomaksi. Pölyn leviämistä on estettävä tarpeen mukaan joko kastelemalla tai peittämällä maakasat. Laskeutusallas on pidettävä jatkuvasti toimintakunnossa. Se on tyhjennettävä lietteestä riittävän usein ja sen rakenteiden kunto on säännöllisesti tarkastettava. Toiminnanharjoittajan on seurattava alueen pintavesien käyttäytymistä jo läjityksen alkuvaiheesta alkaen, vaikka pintavesiä ei vielä laskeutusaltaaseen johdettaisikaan, jotta säästytään ikäviltä yllätyksiltä. Toiminnanharjoittajan on osallistuttava alueen ojien kunnossapitoon. Toiminta-alueelle johtavat tiet tulee puomittaa tai ulkopuolisten pääsy alu- 18

19 19 eelle on muuten estettävä, jotta alueelle ei tuoda luvattomia kuormia. Tarkkailusuunnitelmassa esitetty pintavesitarkkailu on terveydensuojelulliset näkökohdat huomioon ottaen riittävä. Terveysvalvontajaosto hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti sillä muutoksella, että pintavesitarkkailua tulee tehdä toiminnan aikana 2 4 kertaa vuodessa. Maskun kunnanhallituksen lausunto : Ruskon Hujalan alueella ei ole asemakaavaa ja yleiskaavassa alueen käyttö on pääasiassa maa- ja metsätalous. Maa-ainesten ottamisen jälkeen on kiinnitettävä erityistä huomiota alueen jälkihuoltoon ja -käyttöön. Nyt esitetty toiminta (betoniasema) ja samanaikaisesti haettu ylijäämämaiden käsittelytoiminta ovat vastoin yleiskaavan tarkoitusta (maa- ja metsätalous) ja ovat mittaluokaltaan niin suurta teollista toimintaa, että niiden ratkaisemisen yhteydessä tulee harkita myös vaikutukset alueen maankäyttöön ja liikenteeseen. Uudessa maakuntakaavaluonnoksessa on esitetty, ettei yhdyskuntarakentaminen laajentuisi Hujalan alueelle. Tämä alue kuuluu oleellisena osata Turun seudun pohjoisosan viherkäytäväverkostoon. Alueen maankäyttö tulee suunnitella vähintään yleisellä tasolla (yleiskaava), jossa rakentaminen, elinkeinoelämän toimintaedellytykset, ympäristöhaittojen vähentäminen, virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyys ja liikennejärjestelyt sekä maakuntakaavan tavoitteet voidaan ottaa huomioon. Maskun kunta esittää vakavan huolestumisensa liikennemäärän kasvuun Ruskontiellä. Muistutukset ja mielipiteet Hakemuksesta jätettiin 23 muistutusta ja mielipidettä (AA-XX). Muistutuksissa ja mielipiteissä esitettiin seuraavia huomioita hakemuksen mukaisesta toiminnasta: NCC Roads Oy:n suunnitelmat eivät Hujalan alueella juuri poikkea YVA:n kierrätysterminaalihankkeesta, vaikka lupia haetaan nyt yksitellen ja eri nimillä alueelle on olemassa luvat NCC Roads Oy:n, palovuoren kiven sekä JJ Kaivin ja Kallio Oy:n maanottotoiminnalle, Heikkilän suursikalalle sekä rekisteröinti NCC Roads Oy:n asfalttiasemalle lupaa haetaan myös betoniasemalle (NCC Roads Oy) ja kivenmurskaamolle (YY). Näitä hankkeitta on tarkasteltava yhtenä kokonaisuutena

20 20 hankkeen mukaiset toiminnot poikkeavat tavanomaisesta maatalousalue-kuvasta ja alueen nykyiset toiminnot ovat jo huomattavasti laskeneet alueen viihtyisyyttä asutusalueen vaikutuspiiriin ollaan tuomassa kohonneita haittaainespitoisuuksia sisältävien maa-ainesten vastaanotto ilman kaavallista tarkastelua alueen asukkaille oma koti voi olla merkittävin ja suurin taloudellinen hanke ja myös paikka, jossa pitäisi voida elää rauhassa ilman pelkoa terveysriskeistä ympäristöstä on kaadettu puusto pois vaikka hakemuksen mukaan se toimii suodattavana tekijänä toiminnasta aiheutuvista ympäristövaikutuksista merkittävin on liikenteen huomattava lisääntyminen alueella liikenne aiheuttaa turvallisuusriskin eikä sovellu nykyiselle huonokuntoiselle, kapealle, valaisemattomalle ja mutkaiselle tiestölle Hujalantien ja Vahdontien risteyksen liikennejärjestelyt ovat osoittautuneet vaarallisiksi: aikana risteyksessä tapahtui 12 poliisin tietoon tullutta onnettomuutta, joista kolmessa tuli henkilövahinkoja. Voiko raskasta liikennettä lisäävälle hankkeelle myöntää lupaa ennen kuin vaarallisen risteyksen liikennejärjestelyitä on parannettu? betoniaseman maksimituotantomäärällä pelkästään ajoneuvomäärä on noin ajoneuvoa vuorokaudessa (auto liikkuu tiellä n. 1,5 minuutin välein) täten hakemuksessa esitetty 162 ajoneuvoa vuorokaudessa on väärä arvio. Kun huomioidaan kaikkien alueen toimintojen kuljetukset, päädytään jopa kuljetusrekkaan vuorokaudessa. kevyenliikenteen väylän toteuttaminen Hujalantielle ei ole mahdollista liikenne ei voi missään vaiheessa kulkea Hakamäkiläntien tai Vehmaantien kautta, koska ne ovat yksityisteitä melu ja saaste tuovat jatkuvaa huolta asukkaille hakemuksen mukaan loppusijoitusta tehdään ma-pe klo 7:00 22:00. Esitetty toiminta-aika on kohtuuttoman pitkä alueen asukkaiden kannalta ei ole mitenkään varmaa, ettei jätemaista pääse ympäristöön vaarallisia aineita hanke aiheuttaa pelkoa pohjavesien pilaantumisesta ja vaikutuksista valumavesiin toiminnasta aiheutuu vaara rankkasateiden ja liukusortumien aiheuttamiin haitallisten maa-ainesten kulkeutumisiin hule- ja pohjavesiin

21 21 läjitysalueen valuma-alueen mitoitus on riittämätön miten kiinteistöllä olevan sikalan eläimien mahdollinen kärsimys todennetaan ja huomioidaan miten terveysriskit voidaan arvioida kun ei tiedetä mitä haitta-aineita maa-ainekset sisältävät hanke ei ole toteuttamiskelpoinen nyt eikä tulevaisuudessa alueella on tehty selkeät liito-oravahavainnot ja lisäksi alueella on merkittävän suuri lepakkokanta. liiteasiakirjana esitetyssä jätteenkäsittelyn seuranta- ja tarkkailuohjelmassa todetaan, että maanvastaanottoalueella otetaan vastaan vain puhtaita maamassoja suunniteltu toiminta vaatii Hujalaan esimerkiksi uusia tieyhteyksiä sekä poikkeusjärjestelyjä liito-oravan elinolojen turvaamiseksi liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittämiseksi tai heikentämiseksi tulkitaan myös tilanne, jossa kulkuyhteydet lisääntymis- tai levähdysalueelle tuhotaan alue on niin sanottu vihersormi, jollaisia maakunnassa on enää vähän jäljellä alueella jo olemassa oleva toiminta ja sen voimakas laajentumissuunnitelma ei sovellu kolmen kasvavan taajaman läheisyyteen Maskun Humikkalaan, aivan Ruskontien varteen on hiljattain valmistunut päiväkoti jo nykytilassa alueelta virtaa runsaasti sikala/louhostoiminnan aiheuttamia pintavesiä, jotka tulvivat Vehmaantien puoleisella pellolla ja Vehmaantien ojissa virraten suoraan Ruskonjokeen jätemaan haitallisuuden silmämääräinen tarkastaminen on riittämätön käytäntö Muistutuksissa ja mielipiteissä esitettiin seuraavia vaatimuksia: koululaisten turvallinen liikkuminen varmistettava (LIITU arviointi) kuormien pölyämisen estoon on kiinnitettävä erityistä huomiota pölyn leviäminen toiminta-alueen ulkopuolelle on estettävä toiminnasta aiheutuva liikenteen melu ei saa muodostua kohtuuttomaksi Hujalantien varrella oleville asuinkiinteistöille laskeutusallas on pidettävä jatkuvasti toimintakunnossa. Allas on tyhjennettävä lietteestä riittävän usein ja sen rakenteiden kunto on säännöllisesti tarkastettava pintavesien käyttäytymistä on seurattava jo läjityksen alkuvaiheesta alkaen toiminta-alueelle johtavat tiet tulee puomittaa ja ulkopuolisten pääsy

22 22 alueelle estää jäljellä oleva suojapuusto tulee jättää alueelle ja päätöksessä tulee määritellä suojapuuston määrä ja sijainti hakemuksen mukaista lupaa ei saa myöntää liikennemäärät tulee ilmoittaa toiminta-aikojen puitteissa, eikä vuorokausimäärinä toiminta-ajat tulee supistaa 8:00 18:00 ja toimintaan liittyvä liikennöinti tulee toimia myös toiminta-aikojen puitteissa toimintakielto tai lyhennetyt toiminta-ajat kesäajalle kaivot tulee kartoittaa ja ottaa seurantaan (Vehmaantien puolelta) lupapäätöksen valmistelussa tulee huomioida kaikkien kunnanasukkaiden asumisviihtyvyyttä, turvallisuutta ja terveyttä nykyisten ja tulevien toimintojen yhteisvaikutukset tulee huomioida lupa myönnettävä enintään määräaikaisena viideksi vuodeksi luvassa on tarkasti määrättävä metsämaastosta, joka on jäätävä ympäröimään alueelle tulevia toimintoja ja vähentämään aiheutuvia haittoja lupaa toiminnan aloittamiseen muutoksenhausta huolimatta ei tule myöntää valuma-altaasta Ruskonjokeen johtavat ojat eivät saa kulkea Ruskon kunnan Antintalon vedenottamon pohjavesialueen kertymäalueella, ettei kunnan vedenottamon vesi vaarannu pitää selvittää, että toiminta-alueen pohjavesi ei ole missään yhteydessä kunnan vedenottamon pohjavesialueeseen maakuntaliitosta on varmistettava, onko alueella olemassa mahdollisia suojelutarpeita louhitun pohjatason korkeusasema selvitettävä asukkaille tiedottamista hankkeen etenemisestä ja toiminnan muutoksista Hakijan kuuleminen ja vastine Etelä-Suomen aluehallintovirasto on varannut hakijalle tilaisuuden tulla kuulluksi ja esittää vastineensa annetuista lausunnoista, muistutuksista ja mielipiteistä. Luvan hakija on todennut päivätyssä vastineessaan mm. seuraavaa: Varsinais-Suomen ELY-keskus Hakija yhtyy ELY-keskuksen lausuntoon ja toteaa, että toiminnasta aiheutuva melu on vähäistä ja se aiheutuu työkoneiden työskentelystä (mm. puskutraktori) alueella.

23 Alueella on mitattu Sikalan laajentamiseen liittyvän louhinnan ja murskauksen melu v ja Valtioneuvoston päätöksen 993/1992 mukaiset melutasojen ohjearvot asutukselle eivät ylittyneet lähimmissä häiriintyvissä kohteissa. Läjitystoiminnan aiheuttama melutaso on selvästi mitatun toiminnan aiheuttamaa melutasoa alhaisempi, joten toiminnasta ei aiheudu kohtuutonta meluhaittaa lähimmille häiriintyville kohteille. Alueelle tuotavat ylijäämämaat ovat pääsääntöisesti kosteita, eivätkä ne aiheuta merkittävää pölyleijumaa kuljetettaessa taikka alueelle kipattaessa ja levitettäessä. Tarvittaessa alueella kastellaan pölyämisen ehkäisemiseksi. Maa- ja kiviaineksista peräisin oleva pöly koostuu suurelta osin karkeista hiukkasista, jotka laskeutuvat nopeasti. Pölyhaitta on ensisijaisesti työskentelyolosuhteisiin liittyvä haitta. Toiminnasta aiheutuva pölyäminen rajoittuu läjitysalueelle taikka sen välittömään lähiympäristöön, eikä se aiheuta pölyhaittaa lähimmille häiriintyville kohteille. Laskeutusallas pidetään jatkuvasti toimintakuntoisena. Läjitystoiminnan aikana toimiva laskeutusallas louhitaan alas avolouhokseen toiminnan etenemän mukaisesti. Allasta tyhjennetään tarvittaessa laskeutuneesta kiintoaineksesta. Laskeutusallasta on tarkoitus tyhjentää siten, että altaan teho säilyy hyvänä, mutta toisaalta tyhjennysten väli pidetään riittävän harvana, jotta tyhjennyksestä aiheutuvat kiintoainespulssit ovat mahdollisimman harvalukuiset. Läjitystoiminnan edettyä alueen kaakkoisosiin rakennetaan uusi laskeutusallas, mikäli läjitetyltä alueelta virtaa hulevesiä. Hakija vastaa osaltaan toiminnan aiheuttamista vesien johtamisista ja sen asianmukaisuudesta. Kallioaluetta, jolle läjitystoiminta sijoittuu, reunustavat molemmilta puolilta koillinen-lounassuuntaiset ruhjevyöhykkeet, jotka katkaisevat hydraulisen yhteyden alueen lähiympäristöön sekä Karevansuon ja Antintalon pohjavesialueisiin. Ruskon kunnan puolella kiinteistöt ovat kattavasti vesijohtoverkoston piirissä ja Maskun puolella sijaitsevat talousvesikaivot ovat hakijan saamien tietojen mukaan maaperäkaivoja. Toiminnan vaikutukset kohdistuvat kallio-pohjavesiin läjitysalueen välittömässä läheisyydessä. Hakija suhtautuu myönteisesti ELY-keskuksen esitykseen sisällyttää fosfori pintavesien analyysivalikoimaan. Ns. nuhruisten maiden (eli kynnysarvon ylittävät mutta ohjearvot alittavat maa-ainekset) osalta maa-ainekset on tutkittu jo niiden lähtöpaikassa ja niitä ei oteta vastaan ilman ennakkotilausta. Lisäksi kuormista tarkastetaan pistokokein haitta-aineet kenttämittareilla (raskasmetallit ja öljyt). Vastineessa on lisäksi esitetty ELY-keskuksen lausunnossa edellytetty esitys vakuudeksi. Ruskon kunta, kaavoitus- ja rakennuslautakunta Hakija esittää pintavesitarkkailua tehtäväksi enintään 2 kertaa vuodessa. Hakijan kokemusten mukaan vastaavissa kohteissa muodostuu yleensä 23

Lausunto NCC Roads Oy:n ympäristölupahakemuksesta / ylijäämämaiden läjittämistoiminta,

Lausunto NCC Roads Oy:n ympäristölupahakemuksesta / ylijäämämaiden läjittämistoiminta, Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 259/11.01.00.00/2016 9 Lausunto NCC Roads Oy:n ympäristölupahakemuksesta / ylijäämämaiden läjittämistoiminta, Rusko (ESAVI/5117/2015) Terveystarkastaja Kirsi Puola

Lisätiedot

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE arkis KUOPION KAUPUNKI HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU 2.2.2018 Kansikuva: Kuvasovitus Heinjoen uudesta ylijäämämaiden läjitysalueesta, näkymä Korsumäeltä. TIIVISTELMÄ Kuopion

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 67080073.BST1 Helmikuu 2010 Siilinjärven kunta Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi Ympäristövaikutusten arviointiohjelma TIIVISTELMÄ Hankekuvaus Siilinjärven kunta suunnittelee maa-

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 23.9.2015 29.9.2015 1 Hankkeen sijainti ja laajuus Hanke koskee n. 15 ha:n

Lisätiedot

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa 3-Kulman puuterminaali 20.6.2018 vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa Maakuntakaavaa varten tehdyn selvityksen mukaan: Tampereen kaupunkiseudun lämpölaitokset

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.01.2016 Sivu 1 / 1 4343/2014 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, maa-ainesten varastointi ja käsittely, Espoon kaupungin tekninen keskus, Hannus Valmistelijat

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62,

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62, 1 VAALAN KUNTA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa 31.5.2017 Liite 62, 29.5.2017 ASIA Ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen YMPÄRISTÖLUPA, joka koskee Vaalan kunnan teknisen osaston

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ohjelma

Yleisötilaisuuden ohjelma Yleisötilaisuuden ohjelma 1) Tilaisuuden avaus 2) YVA-menettely ja YVA-selostuksen sisältö - Yhteysviranomaisen edustaja 3) Kemijärven biojalostamohankkeen tilannekatsaus - Boreal Bioref Oy 4) Hankkeeseen

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut. Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015

Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut. Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015 Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015 Kirkkonummen kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta Lausunto Perikunta c/o Christian

Lisätiedot

Kouvolan kaupunki Lausunto 1(3) Kaupunkisuunnittelu

Kouvolan kaupunki Lausunto 1(3) Kaupunkisuunnittelu Kouvolan kaupunki Lausunto 1(3) Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ympäristölupavastuualue PL 150, 13101 Hämeenlinna ymparistoluvat.etela@avi.fi Viite: lausuntopyyntö 23.5.2017 Dnro ESAVI/4610/2017 Kouvolan

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto Kunnanhallitus 181 24.10.2016 Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto 710/10.03.00.09/2016 Kunnanhallitus 24.10.2016 181 Kouvolan kaupungin ympäristöpalvelut pyytää

Lisätiedot

Kaivannaisjätesuunnitelma

Kaivannaisjätesuunnitelma Kaivannaisjätesuunnitelma NCC:n Kiviainestoimipiste Pornaisten PORNAINEN NCC Roads Oy Mannerheimintie 103a PL 13, 00281 Helsinki Puh. 010 507 6800 nccroads@ncc.fi www.ncc.fi Sisällys 1 Perustiedot... 3

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 g)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 g) Etelä-Suomi Päätös Nro 98/2011/1 Dnro ESAVI/693/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2011 ASIA Päätös Suomen Kivisora Oy:n muun muassa puhtaiden maamassojen, louheen, murskeen ja betonijätteen käsittelyä

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Maankaatopaikkojen valvonta ja ylijäämämaat Saku Nurminen Ympäristötarkastaja

Maankaatopaikkojen valvonta ja ylijäämämaat Saku Nurminen Ympäristötarkastaja Maankaatopaikkojen valvonta ja ylijäämämaat 5.10.2017 Saku Nurminen Ympäristötarkastaja Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ympäristövalvonta Sopijakunnat: Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Raision kaupungin 4. kaupunginosan (Mahittula) moottoriurheilualuetta koskevan asemakaavan hyväksyminen (Palovuori)

Raision kaupungin 4. kaupunginosan (Mahittula) moottoriurheilualuetta koskevan asemakaavan hyväksyminen (Palovuori) Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Tekninen lautakunta 40 17.3.2015 Tekninen lautakunta 98 7.6.2016 Kaupunginhallitus 252 19.9.2016 Asianro 955/10.02.03/2014 80 Raision kaupungin 4. kaupunginosan (Mahittula)

Lisätiedot

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lupajaosto Lupajaosto 30.5.2018 Loimijoentie 74 Y6/2018 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon x.x.2018 jälkeen Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukseen.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Hankealue Asutus Hankealue sijoittuu metsätalouskäytössä olevalle haja-asutusalueelle Reunan pientaloalue sijaitsee lähimmillään noin 300 metrin etäisyydellä hankealueen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 7 a)

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 7 a) Etelä-Suomi Päätös Nro 126/2011/1 Dnro ESAVI/199/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 28.10.2011 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Hyypiämäen kalkkikivikaivoksen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2012/1 Dnro ESAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2012 ASIA Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Hanketta koskevat luvat

Hanketta koskevat luvat Helsinki Helsingfors Dnro Dnr 31.8.2009 UUS-2008-R-22-531 PL 50 01531 Vantaa Viite / Hänvisning Veromiehenkylän maa-ainesten ottohankeet Asia / Ärende PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIME- NETTELYN

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591 PÄÄTÖS Helsinki 30.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 519 111 No YS 1591 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Mankkaan kaatopaikan sulkemistoimintojen

Lisätiedot

Lupa maa-aineksen ottamiseen / Jarkko Raivonen

Lupa maa-aineksen ottamiseen / Jarkko Raivonen Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 4 26.01.2017 Lupa maa-aineksen ottamiseen / Jarkko Raivonen Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 26.01.2017 4 Ympäristönsuojelutarkastaja Tiina Kemppi 16.1.2017: ASIA Jarkko

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISESTA

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISESTA Päätös PIRELY/6/07.04/2011 Pirkanmaa 12.6.2012 Julkinen Maanrakennus Sulin Oy Keskuojankatu 28 33900 TAMPERE PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISESTA Hankkeesta vastaavan muuttaman

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Östersundomin maa-aines-yva

Östersundomin maa-aines-yva Östersundomin maa-aines-yva Ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) lähtökohdat, taustat ja alustavat vaihtoehdot Muokattu 13.5.2015 Ympäristösi parhaat tekijät Hankkeen tausta ja lähtökohdat 2 Östersundomin

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Raahen kaupunki, Piehingin kylä Tila Hannila Rn:o 1:33 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2016 Raahen kaupungin Piehingin kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä

Lisätiedot

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola.

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola. Etelä-Suomi Päätös Nro 218/2012/1 Dnro ESAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2012 ASIA Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen

Lisätiedot

Päätös. Nro 100/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 100/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Päätös Etelä-Suomi Nro 100/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Ekokem- Palvelu Oy:n Keltakankaan pilaantuneiden

Lisätiedot

Kaivetut maa-ainekset - jäteluonne ja käsittely

Kaivetut maa-ainekset - jäteluonne ja käsittely Kaivetut maa-ainekset - jäteluonne ja käsittely Lähde: Ympäristöministeriön muistio 3.7.2015 14.11.2016 Maa-ainesten jäteluonteen arvioinnin yleiset periaatteet Kaivetun maa-aineksen jäteluonnetta arvioitaessa

Lisätiedot

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.9.2013 ASIA Roitonsuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa ja vesilain mukainen lupa, Vaasan hallinto-oikeuden uudelleen

Lisätiedot

Kalliolan puhtaiden ylijäämämaiden vastaanotto- ja välivarastointisuunnitelma. Kalliolan maa-ainesalue Joroinen, Järvikylä. Savon Kuljetus Oy 8.3.

Kalliolan puhtaiden ylijäämämaiden vastaanotto- ja välivarastointisuunnitelma. Kalliolan maa-ainesalue Joroinen, Järvikylä. Savon Kuljetus Oy 8.3. Kalliolan puhtaiden ylijäämämaiden vastaanotto- ja välivarastointisuunnitelma Kalliolan maa-ainesalue Joroinen, Järvikylä Savon Kuljetus Oy 8.3.2019 8.3.2019 Sivu 2/7 Sisältö 1 Toiminta-alue ja sen ympäristö...

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

Biovakka Suomi Oy:n Topinojan biokaasulaitoksen vakuutta koskevan ympäristölupamääräyksen

Biovakka Suomi Oy:n Topinojan biokaasulaitoksen vakuutta koskevan ympäristölupamääräyksen Etelä-Suomi Päätös Nro 22/2013/1 Dnro ESAVI/235/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2013 ASIA Biovakka Suomi Oy:n Topinojan biokaasulaitoksen vakuutta koskevan ympäristölupamääräyksen muutos, Turku

Lisätiedot

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen Ympäristölautakunta 36 19.08.2015 Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen 1701/77.772/2015 YMPLA 36 Dnro 1701/77.772/2015 Antopäivä 25.8.2015 Asia Päätös maa-aineslain 4 mukaisesta

Lisätiedot

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 Etelä-Suomi 11.12.2013 Naantalin kaupunki Kaupunginhallitus PL 43 21101 NAANTALI!/. C:'.?('. ()(/ Viite Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen/

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Ilmoituksenvaraisen toiminnan luvanvaraisuus YSL LIITE 4 YSL 89 :n muutos UUSI HANKE Olennainen muutos TOIMINTAKOKONAISUUS

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO PÄÄTÖS UUDELY/1/07.04/2012 9.1.2013 Hangon Satama Länsisatama 10900 Hanko SAANTITODISTUKSELLA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

Päätös Nro 25/2014/1 Dnro ESAVI/127/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 25/2014/1 Dnro ESAVI/127/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2014/1 Dnro ESAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2014 ASIA Kymenlaakson Jäte Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Keltakankaan jätekeskuksen jätteiden

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 1 14.5.2012 Eero Parkkola etunimi.sukunimi@ramboll.fi 14.5.2012 JÄTEVOIMALAN YVA YVA-MENETTELYN KULKU Arviointimenettelyn

Lisätiedot

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU VAASAN HALLINTO-OIKEUS Valitus ympäristöluvasta/ Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoittelurata/liedon Rakennus- ja ympäristölautakunta 101/25.6.2008 (Ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

Raaka-aineesta rakennetuksi ympäristöksi

Raaka-aineesta rakennetuksi ympäristöksi Kuva: Jyrki Vesa Raaka-aineesta rakennetuksi ympäristöksi RAKENNUKSET JA RAKENTEET, TIET, KADUT, RADAT, LENTOKENTÄT, SATAMAT, VAPAA-AJAN ALUEET, KRIISIAIKOJEN RAKENTAMINEN, RAKENNUSKANNAN KORJAUS JA KUNNOSSAPITO

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f) Etelä-Suomi Päätös Nro 61/2013/1 Dnro ESAVI/387/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.3.2013 ASIA Päätös JR-Osa Oy:n autojen ja koneiden purkamotoimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta,

Lisätiedot

Päätös LAINVOIMAISET YMPÄRISTÖLUVAT JA LUPIEN MUKAISET TARKISTUSAJANKOHDAT

Päätös LAINVOIMAISET YMPÄRISTÖLUVAT JA LUPIEN MUKAISET TARKISTUSAJANKOHDAT Päätös Etelä-Suomi Nro 92/2013/1 Dnro ESAVI/80/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2013 ASIA Hakemus, joka koskee Neste Oil Oyj:n Haminan terminaalin ympäristöluvassa A 1027/KAS-2005-Y-29-111 määrätyn

Lisätiedot

UUS 2008 R ASIA. Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta soveltamisesta 2. HANKKEESTA VASTAAVAT

UUS 2008 R ASIA. Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta soveltamisesta 2. HANKKEESTA VASTAAVAT PÄÄTÖS Helsinki Dnro 11.12.2008 UUS 2008 R 19 531 1. ASIA Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta soveltamisesta 2. HANKKEESTA VASTAAVAT Lemminkäinen Infra Oy Esterinportti 2

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan valvontajaosto 50/8.86/2014. VALVJAOS 45 Ympäristönsuojelusihteeri ASIA

Teknisen lautakunnan valvontajaosto 50/8.86/2014. VALVJAOS 45 Ympäristönsuojelusihteeri ASIA Teknisen lautakunnan valvontajaosto 45 24.09.2014 MORENIA OY MAA-AINESLUPAHAKEMUS KUIKKALOUHETIN KALLIOALUE 50/8.86/2014 VALVJAOS 45 Ympäristönsuojelusihteeri 9.9.2014 ASIA Päätös maa-aineslain 4 :n mukaisesta

Lisätiedot

Päätös Nro 175/2011/1 Dnro ESAVI/258/04.08/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 175/2011/1 Dnro ESAVI/258/04.08/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 175/2011/1 Dnro ESAVI/258/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 29.12.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 101 :n mukainen hakemus ympäristölupapäätöksen nro 96/2011/1 Dnro ESAVI/204/04.08/2010

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Vt 9 Tampere Orivesi YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Arvioinnin työohjelma: ohjaa vaikutusarviointien tekemistä Välittää tietoa: hankkeen suunnittelun vaihtoehdoista tutkittavista vaihtoehdoista

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta MAA-AINESLUVAN. 53100 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 20.3.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta MAA-AINESLUVAN. 53100 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 20.3.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta MAA-AINESLUVAN Pohjolankatu 14 MUUTTAMISESTA 53100 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 20.3.2013 jälkeen 1/5 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMAOSA

Lisätiedot

Hankkeesta vastaa NCC Roads. Yhteyshenkilönä on toiminut Riku Rousku Viita- Yhtiöt Oy:stä.

Hankkeesta vastaa NCC Roads. Yhteyshenkilönä on toiminut Riku Rousku Viita- Yhtiöt Oy:stä. LAUSUNTO YVA-OHJELMASTA, OHKOLAN KIVIAINESTEN OTTOALUE, MÄNTSÄLÄ Ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA) annetun lain (468/94, muutos 267/99) ja YVA-asetuksen (268/99) 6 :n hankeluettelon kohdan 2 b mukaan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

Vaasan hallinto-oikeus

Vaasan hallinto-oikeus Vaasan hallinto-oikeus Päätös 1(5) Antopäivä Päätösnumero 29.6.2018 18/0259/1 Diaarinumero Asia Muutoksenhakija Luvan hakija Valitus ympäristölupa-asiassa X ja kumppanit avoin yhtiö, Evijärvi Y Oy, Kauhava

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

HAKEMUS 1 (2) maa-aineslain mukaista lupaa varten

HAKEMUS 1 (2) maa-aineslain mukaista lupaa varten HAKEMUS 1 (2) maa-aineslain mukaista lupaa varten Ympäristölautakunnalle Ympäristökeskukselle Hakemus jätetään kahtena kappaleena 1 HAKIJA 2 KIINTEISTÖN OMISTAJA 3 OTTAMISALUEEN SISÄLTÄVÄN KIINTEISTÖN

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 2, HANKEKUVAUS VE1 HANKEKUVAUS VE2 HANKEKUVAUS VE0A JA VE0B ARVIOINTIMENETELMÄT Herkkyys Alhainen Keskisuuri

Lisätiedot

Lemminkäinen Infra Oy:n Sammonmäen asfalttiaseman toimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Tuusula

Lemminkäinen Infra Oy:n Sammonmäen asfalttiaseman toimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Tuusula Etelä-Suomi Päätös Nro 116/2011/1 Dnro ESAVI/654/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2011 ASIA Lemminkäinen Infra Oy:n Sammonmäen asfalttiaseman toimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta PÄÄTÖS UUDELY/3302/2019 25.4.2019 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta ILMOITUKSEN TEKIJÄN NIMI JA OSOITE

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA Soranotto ja murskaus RUOVESI; Mäkelän sora-alue 702-416-4-67 20.11.2018 Sisällys 1 Perustiedot... 2 2 Pohjaveden tarkkailusuunnitelma... 3 Pohjaveden korkeuden tarkkailu...

Lisätiedot

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi PÄÄTÖS Nro 28/2019 Dnro ISAVI/3514/2018 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2019 ASIA Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi ALOITTEEN VIREILLEPANIJA

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

Päätös maa-aineslain (555/1981) 16 :n mukaisesta hakemuksesta poiketa lupamääräyksestä kiinteistöllä Slåtliden III RN:o 15:20

Päätös maa-aineslain (555/1981) 16 :n mukaisesta hakemuksesta poiketa lupamääräyksestä kiinteistöllä Slåtliden III RN:o 15:20 24.11.2017 1228/51/2007 1 (5) Vekkox Oy Kaarlentie 2 04320 Tuusula Päätös maa-aineslain (555/1981) 16 :n mukaisesta hakemuksesta poiketa lupamääräyksestä kiinteistöllä Slåtliden III RN:o 15:20 Asia Lupatilanne

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Vesienhoidon TPO Teollisuus

Vesienhoidon TPO Teollisuus Vesienhoidon TPO Teollisuus Sidosryhmäseminaari 5.3.2014 Juha Lahtela 5.3.2014 Nykykäytäntö Ympäristönsuojelulainsäädännön mukaisesti ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavat toiminnot tarvitsevat ympäristöluvan

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko.

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. Etelä-Suomi Päätös Nro 71/2010/3 Dnro ESAVI/405/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2010 ASIA Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. HAKIJA Arto Heikkilän perikunta Timo Heikkilä,

Lisätiedot

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella.

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella. FORSSAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus lupamääräysten PL 62 muuttamiseksi (maa-aineslaki 555/81) 30100 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen puh. 03-41411 Antopäivä Kokouspäivä ja

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentti kohta 4 f.

Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentti kohta 4 f. Etelä-Suomi Päätös Nro 32/2014/1 Dnro ESAVI/196/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.2.2014 ASIA Hakemus, joka koskee Yara Suomi Oy:n Uudenkaupungin tehtaiden ympäristölupapäätöksen lupamääräyksen

Lisätiedot

Lausunto. PORNAINEN, AT-Tuote Oy:n Pornaisten aerosolitehdas, ympäristövaikutusten arviointi

Lausunto. PORNAINEN, AT-Tuote Oy:n Pornaisten aerosolitehdas, ympäristövaikutusten arviointi Lausunto 19.12.2018 MV/91/05.02.01/2018 1 (1) Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pl 36 00521 HELSINKI Viite Asia UUDELY/4670/2018 PORNAINEN, AT-Tuote Oy:n Pornaisten aerosolitehdas, ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Kiinteistölle on aiemmin myönnetty vuonna maa-ainesten ottolupa viideksi vuodeksi. Suunnitellun alueen pinta-ala on n. 3 ha.

Kiinteistölle on aiemmin myönnetty vuonna maa-ainesten ottolupa viideksi vuodeksi. Suunnitellun alueen pinta-ala on n. 3 ha. 2/YMPLA 28.9.2016 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M6/2016 Ympla 28.9.2016 85 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon jälkeen 30.9.2016 HAKIJA: Raikkonen Oy Vanha-Alastarontie

Lisätiedot