3. UUDEN ASIAN OPETTAMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "3. UUDEN ASIAN OPETTAMINEN"

Transkriptio

1 3. UUDEN ASIAN OPETTAMINEN Tärkeintä uuden asian opettelussa on suunnitella harjoitus kunnolla etukäteen. Kun pennulle opetetaan uusia asioita, tulisi se tehdä kodin rauhassa ja sitten vasta siirtyä omalle pihalle, jossa ei ole mitään häiriöitä. Kun koira osaa asian omassa pihassa, voidaan siirtyä harjoittelemaan hiljaiselle kentälle tai metsätielle, missä ei näy muita ihmisiä tai koiria, mutta on paljon hajuja. Vasta kun harjoitus onnistuu kaikissa näissä paikoissa, voidaan alkaa harjoitella ihmisten ja koirien joukossa vilkkaammilla paikoilla. Harjoitusta valmistellessa tulisi miettiä, miten palkitaan ja mistä palkitaan ja kuinka monta toistoa voi tehdä. Useimmat asiat kannattaa harjoitella namilla ja kehuilla palkiten, jolloin pentu saa palkkion jokaisesta onnistuneesta suorituksesta. Muista, että ajatuksena on opettaa koiralle ihmisten kieltä, ei niinkään käskyttää pentua. Eli yhdistät tietyn tekemisen ja tietyn sanan toisiinsa koiran mielessä. Uusia asioita koiralle voi opettaa monellakin eri tavalla. Tavallisimmat tavat ovat - Naksuttimen avulla opettaminen (katso erillinen moniste) - Mielikuvakoulutus (ensin annetaan pennulle käsky ja sen jälkeen pienen odotusajan jälkeen näytetään, kuinka sen tulisi toimia) - Pakotteilla, joka ei kovinkaan monessa asiassa sovi spanielille. Älä siis turhaan koske harjoituksissa koiraan painaen sen peppua alas, pakottamatta sitä lavoista painamalla makaamaan tai muuta sellaista. Käskysanat Käskysanojen tulee olla lyhyitä, selviä, toisistaan erottuvia ja joka kerta samanlaisia. Miettikää käskysanat tarkkaan koko perheen kanssa ja käyttäkää aina samoja sanoja. Muistakaa käyttää lyhyitä sanoja (tai tavuja) esimerkiksi MAA tai MAAHAN, eikä koskaan kokonaisia lauseita tyyliin pentu-hyvä, menepäs nyt siihen maahan, niin saat namin. Jos haluat koirasi tottelevan jokaista perheenjäsentä, tulisi kaikkien perheenjäsenten myös kouluttaa koiraa ja käyttää samoja sanoja tai käsimerkkejä opetuksessaan. Vapaa käsky Vapaa-käskyn tulisi olla sellainen osa tottelevaisuuskoulutusta, jonka koira yhdistää siihen, että sen ei tarvitse enää suorittaa mitään. Tämäkin osasuoritus on opetettava aivan kuin muutkin käskyt, tosin koira oppii sen yleensä helposti, koska sille ei aseteta mitään vaatimuksia, vaan se saa lähteä omistajan sivulta touhuamaan omia juttujaan.

2 Sanan VAPAA tilalla voi käyttää myös kehotusta SAA MENNÄ tai MENE VAIN, aivan mikä tuntuu luontevimmalta. Vapaa-käsky on helposti opetettavissa kun koulutushetken päätteeksi päästää koiran irti taluttimesta ja kulkee itse muutaman askeleen innostavasti eteenpäin samalla kun antaa käskyn. Näin pentu luultavasti pinkaisee perääsi ja touhuamaan omiaan. Vapautusta ei saa kuitenkaan tehdä liian mukavaksi, koska koulutuksen on tarkoitus olla kaikkein hauskinta koiralle. Ohjaajan tulisi olla mahdollisimman passiivinen ja tylsä koiran saatua vapautuksen liikkeestä. Sitä ei enää kehuta siinä vaiheessa. Tavallinen virhe on laittaa koira vaikkapa istumaan ja unohtaa se siihen, jolloin se omatoimisesti hetken kuluttua lähtee liikkeelle. Sen sijaan istumis- ja paikallaoloharjoituksen päätteeksi koira pitäisi vapauttaa ja näin opettaa pennulle, että käskyä totellaan kunnes pentu saa uuden käskyn tai vapautetaan omiin leikkeihinsä. Vapautus on tehtävä riittävän nopeasti ja on aina huolehdittava siitä, että koira noudattaa käskyä vapautukseen asti. Muista, ettei kiitos ole vapautus, vaan harjoitus voi jatkua, vaikka koiraa kiitetäänkin kesken harjoittelun ISTUMINEN, MAAHANMENO JA SEISOMINEN KÄSKYSTÄ On monia tilanteita, joissa koiran täytyy malttaa olla paikallaan tai pysähtyä käskystä nopeasti. Koira, joka ei osaa käskystä olla paikallaan on usein rasittava ja joutuu helposti vaaratilanteisiin esimerkiksi rynnätessään autosta luvatta, karkaamalla kotiovesta tai kirmatessaan lenkillä autotielle. Metsästysspanieleille aloitetaan istumisen opettaminen jo pienestä pennusta, jotta ne myöhemmin metsästyskoulutuksessa istuisivat vihellyksestä kauempanakin ohjaajastaan. Nopea istuminen käskystä saattaa joskus pelastaakin metsästyskoiran hengen. Vaikka näissä ohjeissa kerrotaan kuinka pennun saa opetettua käskystä menemään maahan, istumaan ja seisomaan, ei näitä kolmea liikettä ole syytä alkaa opettaa samanaikaisesti. Parempi on, että harjoitetaan liikkeet yksi kerrallaan ja vasta koiran osatessa edellinen, aloitetaan uuden liikkeen opettelu. Näin vältytään siltä, että koira sekoittaa liikkeet toisiinsa ja hämmentyy suotta. Opeta koiraa usein ja vain lyhyitä tuokioita kerrallaan. Älä pidä pentua pitkiä aikoja samassa asennossa, vaan vapauta se pian palkitsemisen jälkeen. Muista, että pennun on saatava kiitosta joka kerran kun se suorittaa liikkeen oikein.

3 3.3. ISTUMINEN Spanielia voidaan opettaa istumaan kuullessaan käskysanan ISTU, pillin vihellyksestä (esimerkiksi yksi pitkä vihellys) ja käsimerkistä. Metsästysspanielin tulisi osata istua myös laukauksesta ja linnun lentoon lähdöstä, ja näitäkin harjoituksia voidaan tehdä jo 4-5 kuukauden ikäisen pennun kanssa sen opittua vihjesanan. Sen jälkeen kun koira on oppinut istumaan käskystä, on istumista hyvä harjoitella jokapäiväisissä tilanteissa esimerkiksi ennen ruokakupin antamista ja ulos lähdettäessä. Istu-käskyn harjoittelu on helppoa ja pennun saa kätevästi istumaan siirtäessään kättään hieman pennun kuonon yli, jolloin takapuoli helposti putoaa maahan: ei muuta kuin kehut ja nami palkaksi. Yhdistä samalla käskysana istu liikkeeseen. Voit myös toistella sanaa useaan kertaa istu, hyvä istu, hieno istu. Pennulle vasta opetetaan mitä sana tarkoittaa, eikä siltä voi vielä vaatia mitään. Sen aika tulee myöhemmin. Vaikeuta tehtävää vähitellen lisäämällä häiriöitä ja pidentämällä aikaa, jolloin pentu istuu. Nouse seisomaan tai mene kyykkyyn, pyörähdä ympäri, anna vihjesana istuessasi sohvalla, kävellessäsi tms. Vaikeuta hieman kerrallaan ja palkitse jokaisesta onnistuneesta harjoituksesta. Pillin avulla istumista voi harjoitella kävellessä ja pysähtyessään viheltää pilliin, jolloin pentua todennäköisesti istua naputtaa. Eikun vaan taas kehut ja palkka (nami, leikki, lelu, kehut), niin pentu oppii hetkessä asioita. Pillillä istumisen harjoittelua voidaan vaikeuttaa niin, että pentu istuukin tällä kertaa hieman ohjaajasta kauempana. Eli pennun ollessa noin 1-2 metrin päässä ohjaajasta vihelletään pilliin (yksi pitkä vihellys) ja ohjataan pentu istumaan niille sijoilleen käden avulla. Tärkeintä on siis saada pentu istumaan siihen paikkaan, jossa se oli vihellyksen kuullussaan. Hiljalleen matkaa voidaan alkaa kasvattaa ja pennun pitäisi istua aina siihen paikkaan, missä se on vihellyksen kuullessaan.

4 3.4. MAAHANMENO Maahanmenoa voidaan harjoitella niin, että pentu saa itse hoksata jutun jujun. Tämä vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta välillä pennun harmaille aivosoluille kannattaa antaa vähän töitä: homma toimisi vielä tehokkaammin naksuttimen kanssa. Ideana on siis se, että ohjaaja pitää kättä alhaalla maan tasossa ja pentu saa ihan itse keksiä, mitä sen pitäisi tehdä saadakseen nyrkissä olevan namin. Aluksi hoksaaminen kestää kauan, mutta jutun jujun selvittyä pentu tarjoaa toimintaa nopeasti. Kun pentu osaa mennä käden perässä maahan, voidaan harjoitukseen lisätä myös käskysana. Ei kannata kuitenkaan harjoitella samanaikaisesti sekä katsekontaktia että maahanmenoa, vaan mieluummin ensin katsekontakti kuntoon ja sen jälkeen treenataan maahan menemistä. Ensimmäisessä videossa Essillä kestää hetken aikaa tajuta, mitä siltä halutaan. Seuraavassa Essi on jo keksinyt jutun jujun: Milla näyttää maahanmenon mallia. Maahanmeno saattaa sujua helpommin, jos houkuttelee pennun ensin istumaan. Kun pentu tarjoaa oma-aloitteisesti maahanmenoa ohjaajan ollessa sen edessä kyykyssä, voidaan liikkeeseen yhdistää käsky. Monesti käskynä sana "maa" on "maahan"-sanaa lyhyempi, ytimekkäämpi ja positiivisempi. Itse sanallahan ei sinänsä ole merkitystä. Nyt siis ohjaaja toimii samaan tapaan kuin aiemmin, mutta laittaessaan käden maahan sanotaan käskysana ja palkataan pentu aina maahanmenosta. Jatkoa seuraa pennun osatessa mennä maahan käskystä: myös maahanmenoharjoituksia voidaan alkaa vaikeuttaa. Enää ohjaajan ei tule mennä kyykkyyn asti ja laittaa namia maata vasten, vaan hiljalleen ohjaaja alkaa nousta yhä pystympään asentoon ja nostaa käsiä, joissa nami on piilossa, yhä korkeammalle. Ensin käsky ja

5 sitten odotetaan pennun menevän maahan ja saman tien, kun kyynärpäät osuvat maahan, tulee pentu palkita iloisesti namilla. Aikanaan ohjaajan tulisi pystyä antamaan käsky seistessään suorassa ja koiran ollessa ohjaajan sivulla. Vaikeuta kuitenkin harjoitusta hiljalleen niin, että pentu saa aina onnistua SEISOMINEN Voit opastaa pentua seisomaan pitämällä namia tai lelua sen kuonon edessä ja rapsuttelemalla sitä kevyesti mahasta niin ettei se pääse istahtamaan. Samaan aikaan voit toistella TOP-käskyä koiralle kehuvaan sävyyn. Tällä tavalla on hyvä aloittaa harjoittelu myös näyttelyitä varten. Seisomista voi harjoitella myös liikkeestä seisomisen kautta. Tässä pennun ei ole tarkoitus seurata ohjaajaa tiiviisti jalassa kiinni, vaan reipas mennään-käsky riittää liikkeelle lähtöön. Kun pentu kulkee ohjaajan vasemmalla puolella, heitetään lelu rauhallisessa kaaressa oikeasta kädestä pennun taakse samalla kun annetaan TOPkäsky. Pentu saa juosta taaksepäin hakemaan palkkansa ja lopuksi kehut ohjaajan sylissä. Käsky voi toki olla myös seis tai seiso, mutta koirat helposti sekoittivat saman kuuloiset sanat kuten istu, seiso ja seuraa. Top-sana eroaa sikäli sopivasti kaikista muista käskysanoista KAUKO-OHJAUS Näitä kolmea liikettä voidaan pennun ne opittua alkaa myös yhdistellä toisiinsa eli ketjuttaa. Avoimessa luokassa tottelevaisuuskokeissa kauko-ohjaus sisältää osiot istumaahan. Nyt opetellaan vasta oikeata tekniikkaa. Tärkeintä on, että pennun peppu pysyy koko ajan niillä sijoillaan, mutta etujalat tekevät töitä niin istumaan noustessa kuin maahan laskeutuessakin. Koko ajan ohjaaja auttaa kädellä ja palkkaa namilla jokaisesta asennonvaihdosta. Siis näin:

Naksutinkoulutuksen komennot

Naksutinkoulutuksen komennot Naksutinkoulutuksen komennot Koiranpennun kouluttaminen naksuttimen avulla Naksutinkoulutuksen kehittivät 1940-luvulla delfiinien kouluttajat. He huomasivat voivansa opettaa delfiineitä ja valaita kannustamalla

Lisätiedot

PERUSASENTO A) PERUSASENNON OPETTAMINEN KOSKETUSKEPIN AVULLA

PERUSASENTO A) PERUSASENNON OPETTAMINEN KOSKETUSKEPIN AVULLA TEKSTI Tottelevaisuus MORTEN EGTVEDT, KUVAT CANIS AS JA SALME MUJUNEN OPETA KOIRALLESI PERUSASENTO KOSKETUSKEPILLÄ JA LAATIKKOMENETELMÄLLÄ Perusasento ja perusasentoon siirtyminen ovat aivan perustaitoja.

Lisätiedot

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pentukurssi on tarkoitettu kaikille 3-6 kuukautta vanhoille pennuille rotuun katsomatta. Kurssi antaa hyvän lähtöpohjan pennun kouluttamiseen,

Lisätiedot

Noudon opettaminen pitämisen kautta

Noudon opettaminen pitämisen kautta Noudon opettaminen pitämisen kautta Ensimmäisessä vaiheessa koira totutetaan kuonon ympärillä oleviin käsiin. Tämä tehdään ottamalla kevyt ote koiran kuonosta aivan hetkeksi ja palkitaan välittömästi.

Lisätiedot

Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari. Pennut. 1. Kontakti

Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari. Pennut. 1. Kontakti Flattileiri 2008 / NOME / PP 1 Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari Pennut 1. Kontakti - tärkeä etenkin flateilla (koska ovat vilkkaita?) - pentutreenit aloitetaan kontaktiharjoituksilla: koira keskittyy

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: LAPSI & KOIRAkurssi, Sunnuntaisin klo 16.00, 8krt. TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: LAPSI & KOIRAkurssi, Sunnuntaisin klo 16.00, 8krt. TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: LAPSI & KOIRAkurssi, Sunnuntaisin 15.01.2017 klo 16.00, 8krt. TÄYNNÄ! Lapsi & Koira- kurssi on tarkoitettu 8 17 vuotiaille lapsille ja nuorille koiran kanssa. Kurssilla harjoitellaan

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai , klo , 4krt

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai , klo , 4krt HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai 27.11.2017, klo. 19.00, 4krt Rallytokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran yhteistyö ja se sopiikin kaikille nuorille ja aikuisille koirille. Rally-toko

Lisätiedot

TOKO:n perusteet. Lähtökohdat. Jenni Karimäki 14.9.2009. Motivaatio, suhde ja luottamus

TOKO:n perusteet. Lähtökohdat. Jenni Karimäki 14.9.2009. Motivaatio, suhde ja luottamus TOKO:n perusteet Lähtökohdat Motivaatio, suhde ja luottamus Koirankoulutuksen tärkein lähtökohta on motivaatio. Onnistuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi on koiralla oltava riittävä motivaatio yhteistyöntekemiseen

Lisätiedot

TOKOKOULUTUS netistä poimittuja artikkeleita, jossa toistuu samat liikkeet, usean henkilön vinkkejä harjoitteluun. Katsekontakti

TOKOKOULUTUS netistä poimittuja artikkeleita, jossa toistuu samat liikkeet, usean henkilön vinkkejä harjoitteluun. Katsekontakti TOKOKOULUTUS netistä poimittuja artikkeleita, jossa toistuu samat liikkeet, usean henkilön vinkkejä harjoitteluun. Katsekontakti Varsinaisen koulutuksen ensimmäinen ja tärkein opeteltava asia on katsekontakti,

Lisätiedot

Nätisti autosta, kentällä rauhoittuminen, kontakti, perusasento, ohittaminen, ihmisten tapaaminen

Nätisti autosta, kentällä rauhoittuminen, kontakti, perusasento, ohittaminen, ihmisten tapaaminen Kotitehtävät ensimmäinen koulutuskerta Nätisti autosta, kentällä rauhoittuminen, kontakti, perusasento, ohittaminen, ihmisten tapaaminen Viikon aikana harjoiteltavat käskysanat HUOM! Muista, että voit

Lisätiedot

TOTTELEVAISUUSKOELIIKKEIDEN OPETTAMINEN, osa 2 Päivitetty 6.1.2005

TOTTELEVAISUUSKOELIIKKEIDEN OPETTAMINEN, osa 2 Päivitetty 6.1.2005 TOTTELEVAISUUSKOELIIKKEIDEN OPETTAMINEN, osa 2 Päivitetty 6.1.2005 Koska kyseessä on tottelevaisuuskokeiden liikkeiden opettaminen, seuraavat koulutusohjeet perustuvat koiran vapaaehtoiseen oppimiseen,

Lisätiedot

Kirjalliset ohjeet Kulkureiden jumppaliikkeistä

Kirjalliset ohjeet Kulkureiden jumppaliikkeistä Kirjalliset ohjeet Kulkureiden jumppaliikkeistä 1. Hartiat ja yläselkä Olkapäiden pyörittely. Pyörittele olkapäitä rennosti eteenja taaksepäin. Varo, ettet jännitä liikaa hartioita. Hartioiden pyörittelyjen

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

Alkeis- ja jatkokurssin luento

Alkeis- ja jatkokurssin luento Alkeis- ja jatkokurssin luento 7..0 KV/OSN ry. Aiheet B. Perusasioita koiran kouluttamisesta: mm. palkitseminen, käskysanat, kontakti, ei-käsky, harjoitteleminen, esimerkkejä koiralla C. Koiran kunto D.

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Maanantai , klo , 8krt

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Maanantai , klo , 8krt HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Maanantai 24.10.2016, klo. 17.00, 8krt Rallytoko on hauska laji, jossa yhdistyvät tokoliikkeet, koiratanssi ja agility. Tärkeintä on ohjaajan ja koiran yhteistyö

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Käsittely Kivaksikurssi (PIENRYHMÄ), Torstaisin klo 20.00, 3krt.

HELSINKI, Konala: Käsittely Kivaksikurssi (PIENRYHMÄ), Torstaisin klo 20.00, 3krt. HELSINKI, Konala: Käsittely Kivaksikurssi (PIENRYHMÄ), Torstaisin 26.10.2017 klo 20.00, 3krt. Käsittely kivaksi -kurssi sopii koirille, jotka arastelevat vieraita ihmisiä tai haluavat liiankin innokkaasti

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rally-Tokon Alkeetkurssi, Maanantaisin klo 11.00, 3krt.

HELSINKI, Konala: Rally-Tokon Alkeetkurssi, Maanantaisin klo 11.00, 3krt. HELSINKI, Konala: Rally-Tokon Alkeetkurssi, Maanantaisin 30.10.2017 klo 11.00, 3krt. Rallytokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran yhteistyö ja se sopiikin kaikille nuorille ja aikuisille koirille. Rally-toko

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: KOIRAHIERONTA SEMINAARI KOIRAN KANSSA, Luento sunnuntaina klo 12.00, Käytäntö Su klo , 2krt.

HELSINKI, Konala: KOIRAHIERONTA SEMINAARI KOIRAN KANSSA, Luento sunnuntaina klo 12.00, Käytäntö Su klo , 2krt. HELSINKI, Konala: KOIRAHIERONTA SEMINAARI KOIRAN KANSSA, Luento sunnuntaina 29.01.2017 klo 12.00, Käytäntö Su 05.02 klo 14.30-15.30, 2krt. Koirat kärsivät lihasjumeista ja hyötyvät säännöllisestä lihashuollosta

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

ESPOO: Arki TEHO- Kurssi, Keskiviikko 20.07.2016, klo. 17.00, 8krt

ESPOO: Arki TEHO- Kurssi, Keskiviikko 20.07.2016, klo. 17.00, 8krt ESPOO: Arki TEHO- Kurssi, Keskiviikko 20.07.2016, klo. 17.00, 8krt Arki Teho- kurssilla harjoitellaan 8 kerralla laajasti tottelevaisuuden osaalueita koiran kanssa. Kurssilla harjoitellaan mm. istu, maahan,

Lisätiedot

Aglitykoulutusohjaakurssi: Estekoulutus B 1 / 6

Aglitykoulutusohjaakurssi: Estekoulutus B 1 / 6 Aglitykoulutusohjaakurssi: Estekoulutus B 1 / 6 ESTEKOULUTUS Tässä luvussa käydään läpi agilityesteet, niiden oikea suorittaminen ja kuinka eri tapoja opettaa eri esteet koiralle. Ei ole olemassa yhtä

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko , klo , 2krt (PIENRYHMÄ!)

HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko , klo , 2krt (PIENRYHMÄ!) HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko 02.08.2017, klo. 17.00, 2krt (PIENRYHMÄ!) KURSSIN SISÄLTÖ: Kontakti & itsehillintä- kurssi on monipuolinen koiran arkikäyttäytymiseen ja malttamiseen/

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Keskiviikkoisin klo 18.00, 5krt.

HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Keskiviikkoisin klo 18.00, 5krt. HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Keskiviikkoisin 23.08.2017 klo 18.00, 5krt. Agilityn alkeiskurssi on tarkoitettu yli vuoden vanhoille koirille. Agilityn alkeiskurssilla harjoitellaan erilaisia

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon JATKO 1, (AAMUKURSSI), Maanantaisin klo 10.00, 6krt.

HELSINKI, Konala: Rallytokon JATKO 1, (AAMUKURSSI), Maanantaisin klo 10.00, 6krt. HELSINKI, Konala: Rallytokon JATKO 1, (AAMUKURSSI), Maanantaisin 27.02.2017 klo 10.00, 6krt. Rallytoko on hauska laji, jossa yhdistyvät tokoliikkeet, koiratanssi ja agility. Tärkeintä on ohjaajan ja koiran

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 HUOM! NÄMÄ SÄÄNNÖT EIVÄT OLE VOIMASSA TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN KV-SÄÄNNÖT 1- JA 2-LUOKKA Tottelevaisuuskokeissa on useassa FCI-maassa otettu käyttöön uudet

Lisätiedot

ESPOO, Tapiola: Tehokkuutta paikallaoloon & Kontaktiin- tunti, Tiistaina klo 18.00, 1krt. EI TOTEUDU!!

ESPOO, Tapiola: Tehokkuutta paikallaoloon & Kontaktiin- tunti, Tiistaina klo 18.00, 1krt. EI TOTEUDU!! ESPOO, Tapiola: Tehokkuutta paikallaoloon & Kontaktiin- tunti, Tiistaina 24.05.2016 klo 18.00, 1krt. EI TOTEUDU!! TUNNILLE TULEVA KOIRA EI SAA OLLA LIIAN HÄIRIÖHERKKÄ TOISISTA KOIRISTA JA PAIKALLAOLO JA

Lisätiedot

LAHTI: Tokon Alkeet- kurssi, Keskiviikkoisin 06.07.2016 klo 18.00, 3krt.

LAHTI: Tokon Alkeet- kurssi, Keskiviikkoisin 06.07.2016 klo 18.00, 3krt. LAHTI: Tokon Alkeet- kurssi, Keskiviikkoisin 06.07.2016 klo 18.00, 3krt. TÄMÄ EI OLE perustottelevaisuus kurssi! Perustottelevaisuutta haluaville on arkitaitoa tassuihin- kurssi! Alokasluokka- kurssit

Lisätiedot

LAHTI: Teinikoira Haltuun- kurssi, Keskiviikko 01.06.2016 klo 17.00, 5krt.

LAHTI: Teinikoira Haltuun- kurssi, Keskiviikko 01.06.2016 klo 17.00, 5krt. LAHTI: Teinikoira Haltuun- kurssi, Keskiviikko 01.06.2016 klo 17.00, 5krt. Onko koirasi 6kk-1,5v? Meneekö hermo kun kaikki opit jotka koira vielä jokin aika sitten osasi menee kuuroille korville? Koirasi

Lisätiedot

Spray etäkoulutin. Koulutusopas

Spray etäkoulutin. Koulutusopas Spray etäkoulutin Koulutusopas Kiitos PetSafe -tuotteen valitsemisesta. Sinä ja lemmikkisi ansaitsette kumppanuuden, johon sisältyy unohtumattomia hetkiä ja jossa kumpikin ymmärtää toisiaan. Tuotteemme

Lisätiedot

Lily Murray. Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa

Lily Murray. Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa NÄYTESIVUT Lily Murray Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Taukojumppa Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Olet ehkä huomannut viime vuosina uutisia, joissa kerrotaan istumisen olevan hengenvaarallista.

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Pentu Teho- kurssi, Sunnuntaisin klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: Pentu Teho- kurssi, Sunnuntaisin klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: Pentu Teho- kurssi, Sunnuntaisin 29.10.2017 klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ! Pentujen Tehotottelevaisuus- kurssilla harjoitellaan 8 kerralla laajasti perustottelevaisuuden osa-alueita koiran

Lisätiedot

1. Alkulämmittely kuntopyörällä 15min, josta viimeinen 5min aerobisen kynnyksen. 2. Keskivartalojumppa 15min jumppa kiertävänä, 30 työtä/ 1 palautus

1. Alkulämmittely kuntopyörällä 15min, josta viimeinen 5min aerobisen kynnyksen. 2. Keskivartalojumppa 15min jumppa kiertävänä, 30 työtä/ 1 palautus Pyöräilyvoimaa Lihaskunto- ohjelma pyöräilijälle Harjoituksilla on tarkoitus parantaa liikkuvuutta, nostaa jalkojen voimatasoa, harjoittaa tukilihaksia sekä parantaa keskivartalon lihaskestävyyttä. Keskity

Lisätiedot

Pentu Teho, Tiistai klo 17.00, 8krt.

Pentu Teho, Tiistai klo 17.00, 8krt. Pentu Teho, Tiistai 12.01.2016 klo 17.00, 8krt. Kurssin koko 5 koiraa. Pentujen Tehotottelevaisuus- kurssilla harjoitellaan 8 kerralla laajasti tottelevaisuuden osa-alueita koiran kanssa. Kurssilla harjoitellaan

Lisätiedot

Maksaminen: Kurssimaksun 35;- voi maksaa ensimmäisellä koulutuskerralla tai laskulla, maksuaika 2 viikkoa.

Maksaminen: Kurssimaksun 35;- voi maksaa ensimmäisellä koulutuskerralla tai laskulla, maksuaika 2 viikkoa. Vuorilammen koirakoulu Soile Vuorilampi P. 0400 644763 kurssit@vuorilammenkoirakoulu.fi Facebook: Vuorilammen koirakoulu Sivu 1 / 8 Tervetuloa kurssille! Kaikki kurssikerrat alkavat niin, että koira ovat

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ!

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! 1 / 5 1. PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! - Pidä hyvä tempo kun vaihdat liikkettä - Tee aina sarjassa oikeasti niin monta kuin menee - Valitse jokaiseen liikkeeseen aina sopiva paino

Lisätiedot

Valmentaminen purjehduskisaan Kenneth Thelen

Valmentaminen purjehduskisaan Kenneth Thelen Valmentaminen purjehduskisaan Kenneth Thelen MP:n kilpakoulussa 1.2.2010 Tapaaminen jo talvella mihin kisoihin osallistutaan, yhteiset tempaukset jne, hoida kuntoa, lue alan kirjallisuutta seuraa skaboja

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Pentukurssi, Maanantai , Klo , 3krt

HELSINKI, Konala: Pentukurssi, Maanantai , Klo , 3krt HELSINKI, Konala: Pentukurssi, Maanantai 31.07.2017, Klo. 18.00, 3krt KURSSIN SISÄLTÖ: Pentukurssi on tarkoitettu kaikille 2-6kk vanhoille pennuille rotuun katsomatta. Kurssilla harjoitellaan mm: katsekontaktia,

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Kontakti & Arkikäytös Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt

HELSINKI, Konala: Kontakti & Arkikäytös Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt HELSINKI, Konala: Kontakti & Arkikäytös Kurssi, Keskiviikko 04.01.2017, klo. 17.00, 6krt Kontakti ja Arkikäytös kurssi on tarkoitettu yli-innokkaille koirille, joilla on puutetta kontaktissa ja ohjaajaan

Lisätiedot

Yleismotoriikka 1. Koordinaatio PISTETYÖSKENTELY. Kehonhallinta Keräponnistukset. Kehonhallinta Kuperkeikka eteenpäin *matto.

Yleismotoriikka 1. Koordinaatio PISTETYÖSKENTELY. Kehonhallinta Keräponnistukset. Kehonhallinta Kuperkeikka eteenpäin *matto. PISTETYÖSKENTELY Kuperkeikka eteenpäin Yleismotoriikka 1 Lähdetään kyykystä jalat vierekkäin, kämmenet matossa. Leuka painetaan rintaan, ponnistetaan jalat suoriksi ja asetetaan takaraivo maahan. Rullataan

Lisätiedot

Seuraa -käskysana virettä nostavaksi

Seuraa -käskysana virettä nostavaksi Seuraa -käskysana virettä nostavaksi Tavoitteet: Ohjaaja osaa liikkua oikein Koira osaa ottaa kontaktin kasvoihin ja pitämään sen Koira osaa lähteä liikkeelle niin, että kontakti pysyy Koira tuntee ohjaajan

Lisätiedot

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus.

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus. 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos Parijono ja 1-2 hippaa. Parijonossa ollaan kokoajan pienessä liikkeessä 1) 1 min Paikallaan juoksu 2) 30 sek Pikkuvuorohyppely 3) 30 sek

Lisätiedot

vko 15 ja lähijakso 8.4-10.4

vko 15 ja lähijakso 8.4-10.4 vko 15 ja lähijakso 8.4-10.4 MA 7.4 Treenivapaa!. TI 8.4 Winnova Ensin käytiin läpi etäjakson tapahtumia kunkin osalta. Sitten keskusteltiin koulutuseroista, treenin etenemisestä, koiran ja ihmisen maailmojen

Lisätiedot

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN HUOMIOI TURVASEIKAT harjoitteissa valmentajan selkeät komennot - pilli hammassuojat käyttöön harjoituksissa niska kiinni hartiasuojiin, jolloin katse on eteenpäin. Mahdollinen

Lisätiedot

KERAVA, Sompio: Temppukurssi, Perjantaisin klo 18.00, 4krt. EI TOTEUDU

KERAVA, Sompio: Temppukurssi, Perjantaisin klo 18.00, 4krt. EI TOTEUDU KERAVA, Sompio: Temppukurssi, Perjantaisin 16.06.2017 klo 18.00, 4krt. EI TOTEUDU Temppukurssilla harjoitellaan erilaisia hauskoja temppuja. Kurssi sopii kaikenikäisille koirille! Harjoitellaan mm. vierekkäin

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Tarkkana tekniikoissa Perustekniikoissa tulee vaatia mini-ikäisistä alkaen oikeita suorituksia. Opettelemalla

Lisätiedot

- pallon tarkkuusheitto ( esim. sulkapallon heittäminen yläkautta korilevyyn tai esteen yli)

- pallon tarkkuusheitto ( esim. sulkapallon heittäminen yläkautta korilevyyn tai esteen yli) Jonot mataliksi pesäpallo 3-6 lk. PELI 1. Pesishippa Välineet: räpylöitä, palloja, mailoja ja kartioita Leikitään pesishippaa, jossa hipan tehtävänä on saada mahdollisimman monta ryhmäläistä kiinni. Kenttäalue

Lisätiedot

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26 KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017 Prepared by: Mika Martikainen Date: 04.04.2017 08:26 MIKA MARTIKAINEN COACHING PL 226 70101, Kuopio 0408295515 mika@murtokohta.fi INFO "keskivartalojumppa"

Lisätiedot

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka)

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka) Liike Sarjat Toistot A1 Harppaus penkille 4 10 15/ jalka A2 Punnerrus 4 10 15 A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 10 15/ (jalka) A4 Jalanojennus maaten 4 10 15/ (jalka) Näin treeni toteutetaan:

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN HUOMIOI TURVASEIKAT harjoitteissa valmentajan selkeät komennot - pilli hammassuojat käyttöön harjoituksissa niska kiinni hartiasuojiin, jolloin katse on eteenpäin. Mahdollinen

Lisätiedot

Hard Core Keskivartalo

Hard Core Keskivartalo Hard Core Keskivartalo Keskivartalo kuntopiiri kestävyysurheilijalle Keskity jokaisessa liikkeessä keskivartaloon ja siihen että paketti pysyy kasassa. Staattisissa liikkeissä lankkupito toimii perusasentona.

Lisätiedot

www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20

www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20 www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20 Ota isompi vesikanisteri tai vaikka matkalaukku syliin. Jalat hartianlevyiseen haaraasentoon, jalkaterät suoraan eteenpäin. Polven tulee ehdottomasti mennä

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt, TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt, TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Keskiviikko 04.01.2017, klo. 19.00, 6krt, TÄYNNÄ! Rallytoko on hauska laji, jossa yhdistyvät tokoliikkeet, koiratanssi ja agility. Tärkeintä on ohjaajan ja

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS SUOMEN URHEILUOPISTO VALMENNUSKESKUS Pia Pekonen & Annimari Savolainen ASKELKYYKKY KÄDET YLHÄÄLLÄ Polvissa noin 90 asteen kulma Keskivartalossa pito Käsien vienti yhdessä ylös

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Tiistaisin klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Tiistaisin klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Tiistaisin 03.01.2017 klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ! KURSSIN SISÄLTÖ: Agilityn alkeiskurssi on tarkoitettu yli vuoden vanhoille koirille. Agilityn alkeiskurssilla harjoitellaan

Lisätiedot

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI 1. Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi x 10 3. Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi x 10 5. Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

KESTOVOIMAHARJOITUS (KV)

KESTOVOIMAHARJOITUS (KV) KESTOVOIMAHARJOITUS (KV) VERRYTTELY JA VENYTTELY 1. SYVÄKYYKKY VARPAILLE NOUSTEN 15 X 40-60 kg 2. NISKAN TAKAA TYÖNTÖ 15 X 15-35 kg 3. ISTUMAAN NOUSU KIERTÄEN 15 X 5-10 kg 4. SIVUKYYKKY 15 X 20-30 kg 5.

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet InnoSport

Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet InnoSport 1 / 7 8.10.2009 19:29 Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet 2. taso koostuu lattiatasossa tehtävistä perusharjoitteista. Kaikki harjoitteet tehdään oman kehon painoa

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot

Liike Sarjat Toistot 1 Liike Sarjat Toistot A1 Kyykky tuettuna 3 12 15 A2 Lantionnosto 3 12 15 B1 Punnerrus kädet korokkeella 3 12 15 B2 Kulmasoutu yhdellä kädellä 3 12 15 C Kuppi-keskivartalopito 3 30 45 sekuntia Näin treeni

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA SENIOR SPORT LAITTEISTOLLE IKÄÄNTYNEIDEN KAATUMISTEN EHKÄISEMISEKSI

HARJOITUSOHJELMA SENIOR SPORT LAITTEISTOLLE IKÄÄNTYNEIDEN KAATUMISTEN EHKÄISEMISEKSI HARJOITUSOHJELMA SENIOR SPORT LAITTEISTOLLE IKÄÄNTYNEIDEN KAATUMISTEN EHKÄISEMISEKSI Eeva-Maija Puominen Jonna Sarajärvi Fysioterapeuttiopiskelijat 2014 JOHDANTO Lappset Group Oy:n ikääntyneille suunnattu

Lisätiedot

HELSINKI, Herttoniemi: Arkitaitoa Tassuihin- kurssi, Maanantaisin klo 19.00, 4krt.

HELSINKI, Herttoniemi: Arkitaitoa Tassuihin- kurssi, Maanantaisin klo 19.00, 4krt. HELSINKI, Herttoniemi: Arkitaitoa Tassuihin- kurssi, Maanantaisin 08.05.2017 klo 19.00, 4krt. Arkitottelevaisuuden alkeiskurssi on tarkoitettu kaikille yli 5 kuukautta vanhoille koirille. Kurssi antaa

Lisätiedot

Alkulämpö salissa. 1) Alkulämpö 12 min. Lämmittely 3 min. Liikkuvuus, pikkuhyppelyt, 4 min

Alkulämpö salissa. 1) Alkulämpö 12 min. Lämmittely 3 min. Liikkuvuus, pikkuhyppelyt, 4 min 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 3 min Häntähippa: Kaksi joukkuetta, ryöstetään toiselta joukkueelta häntiä(liivin). Se joukkue voittaa joka on ensin ryöstänyt toisen joukkueen kaikki hännät. Hännät ryöstetään

Lisätiedot

Pennusta ratajuoksijaksi

Pennusta ratajuoksijaksi Pennusta ratajuoksijaksi Touhuaminen pennun kanssa Rättileikit mieluisalla lelulla voi aloittaa heti kun pentu tulee kotiin Lopetetaan, kun on hauskinta Mahdollisimman paljon vapaana vaihtelevissa maastoissa

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: tasapainoharjoitukset Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 8 tasapainokorttia, joissa yksi asento molemmilla puolilla o 2 vihreää (aloittelijataso)

Lisätiedot

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15)

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(15) OHJEET K-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN K-äänne:

Lisätiedot

3. Koordinaatioharjoittelu:

3. Koordinaatioharjoittelu: 55 LIITE 2/2 3. Koordinaatioharjoittelu: Koordinaatio askelluksilla pyritään harjoittamaan juoksemisen osa-alueita. Askellukset toimivat erinomaisena harjoitteena askeltiheyden sekä askelkontaktin harjoittamiseen.

Lisätiedot

siihen, ei väistä kiinnostunut TO:sta Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/ Korjailee otetta

siihen, ei väistä kiinnostunut TO:sta Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/ Korjailee otetta 1 2 3 4 5 1a. KONTAKTI Tervehtiminen Torjuu kontaktia, murisee tai yrittää purra Välttää kontaktia, väistää Hyväksyy kontaktin vastaamatta siihen, ei väistä Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen Mielistelevä

Lisätiedot

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET Ojenna toinen jalka suoraksi eteen ja pidä toinen jalka koukistettuna vieressä. Nojaa ylävartaloa eteen kohti venytettävää jalkaa. Pidä selkä suorana.tunne

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytoko JATKO2- /RATAKURSSI, Tiistai , klo , 5krt, TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: Rallytoko JATKO2- /RATAKURSSI, Tiistai , klo , 5krt, TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: Rallytoko JATKO2- /RATAKURSSI, Tiistai 08.11.2016, klo. 18.00, 5krt, TÄYNNÄ! Rallytoko JATKO 2-kurssilla keskitymme ALOKAS- ja AVOIN-luokan rataharjoitteluun. Kurssilla harjoittelemme

Lisätiedot

Miten ratsastaja voi vaikuttaa hevosen oppimiseen ja käytökseen?

Miten ratsastaja voi vaikuttaa hevosen oppimiseen ja käytökseen? Miten ratsastaja voi vaikuttaa hevosen oppimiseen ja käytökseen? Assosiatiivinen oppiminen Eläin muodostaa assosiaation kahden tai useamman asian välille Oppimista tapahtuu koko ajan, ei voi kytkeä pois

Lisätiedot

Liikkeitä joka lähtöön

Liikkeitä joka lähtöön Julkaistu Eläkeläinen-lehdessä 1/2018 Talvi on ottanut kunnon otteen ja lumikinoksia löytyy ympäri maata. Tässä lehdessä tarjoamme talvijumppaa, jossa mielikuvissa hyödynnämme talvista luontoa. Liikkeet

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 + KP2 Lepo OTJ tai KP tai Voima VK Lepo Ajo tai PK1 tai Voima Ajo tai PK2 tai PK3 LEPOVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (11) Lukijalle

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

High Intensity Training virittää huippukuntoon jos rääkin vain kestää! PLUS. 58 KUNTO PLUS 13/2014 kuntoplus.fi

High Intensity Training virittää huippukuntoon jos rääkin vain kestää! PLUS. 58 KUNTO PLUS 13/2014 kuntoplus.fi H.I.T High Intensity Training virittää huippukuntoon jos rääkin vain kestää! 58 KUNTO 13/2014 kuntoplus.fi Hiki virtaa, henki salpautuu ja suussa saattaa maistua veri KUNTO -lehden kivikovassa H.I.T.-treenissä.

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

HARJOITUSO HJELMA KOKO KEHOLLE

HARJOITUSO HJELMA KOKO KEHOLLE HARJOITUSO HJELMA KOKO KEHOLLE HARJOITUSOHJELMA KOKO KEHOLLE Tämä harjoitusohjelma sisältää 5 vaihtelevaa ja helppoa harjoitusta koko keholle. Harjoitukset vahvistavat lihaksiasi, kehittävät tasapainoasi

Lisätiedot

VALMENNUKSEN LINJAUS

VALMENNUKSEN LINJAUS VALMENNUKSEN LINJAUS Valmennuksen linjauksen on tarkoitus olla suuntaa antava ja valmentajien työtä helpottava apuväline. Linjauksessa pyritään hahmottamaan, mitä taitoja pelaajien edellytetään hallitsevan

Lisätiedot

Harjoittele selän liikehallintaa arkipäivän toimissa

Harjoittele selän liikehallintaa arkipäivän toimissa 1 Harjoittele selän liikehallintaa arkipäivän toimissa Opettele liiallisen keskivartalon jäykistämisen sijaan hallittua kehon käyttämistä. Arkiaskareet tarjoavat harjoitteluun mainiot puitteet. Samalla

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Doggie Zenin avulla koiralle opetetaan "itsehillintää" positiivisen vahvistamisen avulla.

Doggie Zenin avulla koiralle opetetaan itsehillintää positiivisen vahvistamisen avulla. DOGGIE-ZEN (OSA 2) Teksti: Morten Egtvedt Tämä artikkeli on jatkoa artikkelille Doggie Zen (Osa 1) Doggie-Zen on keskeinen perusvalmius, josta on hyötyä sekä arkitottelevaisuudessa että pk- tai kilpatottelevaisuudessa

Lisätiedot

KERAVA, Sompio: Pentukurssi, Perjantaisin klo 16.00, 4krt. EI TOTEUDU

KERAVA, Sompio: Pentukurssi, Perjantaisin klo 16.00, 4krt. EI TOTEUDU KERAVA, Sompio: Pentukurssi, Perjantaisin 16.06.2017 klo 16.00, 4krt. EI TOTEUDU Pentukurssi on tarkoitettu kaikille 3-6kk vanhoille pennuille rotuun katsomatta. Kurssilla harjoitellaan mm: katsekontaktia,

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

Stressi ja sen selättäminen lukiossa. Psykologi Päivi-Marjatta Marjo

Stressi ja sen selättäminen lukiossa. Psykologi Päivi-Marjatta Marjo Stressi ja sen selättäminen lukiossa Psykologi Päivi-Marjatta Marjo Stressin eri muodot Optimaalinen stressi lisää hyvää suoritusta ja on tarpeellista lukiossakin Haitallisessa, pitkittyneessä stressissä

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivelleikatun fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

TOKO. Tottelevaisuuskoe WWW.KENNELLIITTO.FI

TOKO. Tottelevaisuuskoe WWW.KENNELLIITTO.FI TOKO Tottelevaisuuskoe WWW.KENNELLIITTO.FI Toko tottelevaisuuskoe Tottelevaisuuskoulutuksen eli toko-koulutuksen tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle

Lisätiedot

BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) HALLINNAN JA SYVIEN VATSALIHASTEN TYÖSKENTELYN

BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) HALLINNAN JA SYVIEN VATSALIHASTEN TYÖSKENTELYN KAKSITOISTA Sivuttainen kurki BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA KÄSITASAPAINOASENNOISTA. KUN BAKASANAAN LISÄTÄÄN SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) BAKASANA. KÄSITASAPAINOASANAT

Lisätiedot