Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 42 maanantaina kello 10.00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 42 maanantaina kello 10.00"

Transkriptio

1 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 42 maanantaina kello ) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 77 jätelaiksi 1a laiksi ympäristölupamenettelylain muuttamisesta - Ympäristövaliokunnan lausuntopyyntö. 4) HE 75 perhetuen uudistamista koskeviksi laeiksi - I käsittely jatkuu. Asiantuntijoiden kuuleminen: - Ekonomisti Juhani Turkkila Suomen Kaupunkiliitto - Professori Mikael Hidén - Professori Antero Jyränki - Professori Ilkka Saraviita (- Neuvotteleva virkamies Martti Lähteinen, STM) Päätetään jatkokäsittelystä. 5) HE 63 laiksi rangaistusmääräysmenettelystä 1a eräiksi siihen liittyviksi laeiksi - I käsittely. Asiantuntijoiden kuuleminen: - Lainsäädäntöneuvos Juhani Hirvonen Oikeusministeriö - Apulaisoikeuskansleri Jukka Pasanen - Professori Mikael Hiden - Professori Antero Jyränki - Professori Ilkka Saraviita 6) HE 66 laiksi Suomen Pankin ohjesäännön muuttamisesta - I käsittely jatkuu. Päätetään jatkokäsittelystä. 7) Muut mahdolliset asiat 8) Seuraava kokous on tiistaina klo 9.00.

2 Kokouksen päättäminen

3 \ irrt C L /J Antero Jyränki/ PeV P.M. HE 75/1993 vp (perhetuen uudistaminen) Esityksen tarkoituksena on lapsiperheiden taloudellisen tukijärjestelmän uudistaminen kohdistamalla tuki toisella tavoin kuin nykyisin on laita. Esitys tarkoittaa samalla säästön aikaansaamista valtion menoissa: uudistus merkitsisi tulevana vuonna n. 700 milj. mk:n säästöä valtiolle kuluvaan vuoteen verrattuna. Uudistuksessa on valtiosääntöoikeudellisia kosketuskohtia kahdessa mielessä. Kysytään: 1. kajoaako se toimeentulon lakisääteiseen perusturvaan, ja 2. kajoaako se kunnille turvattuun itsehallintooikeuteen. Toimeentulon lakisääteinen perusturva Uudistuksen yhteydessä poistettaisiin tuloverolakiin sisältyvät perhepoliittiset verovähennykset, ts. ansiotulosta tehtävät kunnallisverotuksen lapsivähennys ja yksinhuoltajavähennys ja valtionverosta tehtävä elatusvelvollisuusvähennys. Samalla korotettaisiin lapsilisien markkamääriä. Lapsilisän maksuaikaa pidennettäisiin siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 17 vuotta. Toisaalta poistettaisiin alle kolmivuotiaille maksettava lapsilisän korotus. VJ 66.7 :ssä tarkoitettuun "toimeentulon lakisääteiseen perusturvaan" luetaan vain luonnolliselle henkilölle maksettavat rahamääräiset toistuvaissuoritukset. Verotuksen kiristäminen saattaa heikentää yksilön taloudellista asemaa paljonkin, mutta verotuksen kiristämisen ei silti katsota olevan sellainen toimenpide, jolla VJ 66.7 :n mielessä heikennetään toimentulon lakisääteistä perusturvaa. Verojen nostaminen on siis tapa, jolla perusturvaa voidaan välittömästi, ilman lepäämänjättämismahdollisuutta, heikentää.

4 Toisin on laita lapsilisäjärjestelmän. Lapsilisälaissa tarkoitettu lapsilisä kuuluu niihin suojattuihin etuuksiin, jotka on mainittu VJ 66.7 :n esitöissä. Tällä kertaa kysymys on kuitenkin lapsilisien määrän nostamisesta, joten asia problematisoituu vain alle kolmivuotiaille maksettavan korotuksen osalta, se kun nyt poistettaisiin. Perustuslakivaliokunnan erinäisten kannanottojen mukaan VJ 66.7 :n etuuksille tuottama suoja on pitkälti instituutiokohtaista. Ensin on siis tutkittava, mitä nyt tapahtuisi lapsilisä-instituutiolle: muuttuuko minkään ryhmän asema tämän instituution sisäpuolella. Tuottaako lapsilisäjärjestelmä siis nyt ehdotetun muutoksen jälkeen kokonaisuutena ottaen lapsilisän saajille vähintäänkin samanlaiset edut kuin ennen muutosta? Yksinkertainen yhtyeenlasku-toimitus osoittaa, että alle kolmivuotiainen korotuksen (107 mk) poistamisen jälkeenkin kaikissa ryhmissä maksettaisiin lasta kohden enemmän kuin ennen muutosta on maksettu lapsilisää (sts. lapsilisä+korotus) alle kolmivuotiaasta lapsesta. Sanottuun nähden voi todeta, ettei muutoksen jälkeen mikään ryhmä saisi lapsilisäjärjestelmästä huonompia etuuksia kuin ennen muutosta. Mitään esitetyistä laeista ei siis VJ :n nojalla voida jättää lepäämään. Kunnallisen itsehallinnon perustuslainsuoja Samantapainen kansaneläkkeiden lisäosan kustannusten peittäminen kunnilta perittävällä veronluontoisella maksulla, kuin nyt on käsillä, oli tässä valiokunnassa lausunnolla vuoden 1992 lopulla. Silloin oli esillä maksun korottaminen 50 %:lla 0,98 pennistä veroäyriltä 1,47 penniin veroäyriltä. HE:n perustelujen mukaan se merkitsi n. 1,5 miljardin menonlisäystä kunnille. PeV totesi (PeVL 29/1992 vp), että kunnallisen itsehallinnon perustuslaissa (HM 51.2 ) suojattu ydinosa muodostuu kunnallisesta verotusoikeudesta sekä kuntalaisten oikeudesta itse valitsemiinsa halintoelimiin ja kunnan oikeudesta päättää itse kunnan virkamiesten ja työntekijöiden palkkauksesta ja muista heidän palvelussuhdettaan koskevista ehdoista. Äsken mainitusta korotuksesta valiokunta lausui, ettei sitä tarkoittava rahasuoritus-velvollisuus valtiolle kuitenkaan estäisi kuntia päättämästä omasta taloudestaan. "Kuntien itsehallinnon perustuslainsuojaa koskeva tähänastinen tulkintakäytäntö huomioon ottaen on valiokunnan käsityksen mukaan valtiosääntöoikeudellisin perustein näin ollen päädyttävä siihen, ettei ehdotus puutu kuntien itsehallinnon keskeisiin ominaispiirteisiin sellaisella tavalla, joka asiallisesti

5 ottaen tekisi itsehallinnon merkityksettömäksi." Ehdotus ei siten ollut ristiriidassa HM 51.2 :n kanssa. Jos tarkastellaan tämänkertaista ehdotusta kansaeläkelain väliaikaisesta muuttamisesta, huomataan, että hallituksen esittämien laskelmien mukaan kunnan osuus lisäosien kustannuksista nousisi v vuoteen 1993 verrattuna - erinäisten järjestelyjen jälkeen n. 20 %. Omassa lausunnossani ( ) edellisen esityksen johdosta mainitsin, että "jossain kohtaa tulee vastaan raja, jonka tuolla puolen kuntien talousautonomia käy tyhjäksi". Luulen kuitenkin, ettei tuon rajan hakeminen tämän esityksen yhteydessä vielä ajankohtaistu. Kunnan osuuden lisäämisen tarkoituksena on näet vain ohjata valtiolle verovähennysten poistamisesta aiheutuva kuntien verotulojen kasvu. Kuntien taloudellinen liikkumavara ei siis tämän esityksen johdosta heikkenisi. Jos sivuutamme puhtaan valtiosääntöoikeudellisen tarkastelun, voimme luonnollisesti huomauttaa siitä, ettei kunnan verottamisen käytäntö hyvin sovellu kunnallisen itsehallinnon ajatukseen. Aikaa myöten tulisi löytää toisenlaisia järjestelyjä niidenkin tavoitteiden toteuttamiseen, joita tämänkertaisella esityksellä ajetaan. Kun kunnan osuus teknisesti luonnehditaan veroksi, on vielä todettava, että HM 61 :ssä säädetyt verolain vähimmäisvaatimukset näyttävät täyttyvän. Joka tapauksessa myös laki kansaneläkelain muuttamisesta voidaan hyväksyä tavallisessa järjestyksessä. - Lain voimaantulosäännös on hieman ongelmallinen: kysymys on kai siitä, että lakia sovellettaisiin vuoden 1994 aikana maksettaviin suorituksiin. Kun sanotun vuoden jälkeenkin saattaa olla muutoksenhaun tms. johdosta vireillä lain soveltamisen liittyviä asioita, ei lain voimassaolon lakkauttaminen vuoden 1994 päättyessä ehkä ole kaikkein tyylikkäin ratkaisu.

6 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA KELLO 10. HE 75/93 vp perhetuen uudistamista koskeviksi laeiksi Kuten esityksen perusteluissakin todetaan, voi esitykseen liittyä valtiosäännön kannalta ongelmia lähinnä vain lepäämäänjättämismahdollisuutta koskevan VJ 66,7 :n ja kunnallista itsehallintoa koskevan HM 51 :n soveltamisen kannalta. Lepäamäanjättämismahdollisuutta koskeva VJ 66,7 :n säännös viime vuoden kesällä vahvistetussa muodossaan (818/1992) edellyttää, ettei kyseessä oleva "ehdotus koske verosta säätämistä". Tämä merkitsee sitä, että verosta säätämistä koskevat lain muutokset eivät voi tulla lepäämään jätetyiksi siinäkään tapauksessa, että niiden tosiasiallista vaikutusta ehkä olisikin syytä pitää toimeentulon perusturvaa heikentävänä. Hallituksen esitykseen sisältyvä laki tuloverolain muuttamisesta ei siten vaadi enempää tarkastelua VJ 66,7 :n säännöksen kannalta. Siihen nähden, että myös sairausvakuutusmaksu on valtiosääntöoikeudellisesti vero, pitää sanottu paikkansa myös ehdotuksesta laiksi vuodelta 1994 suoritettavasta vakuutetun sairausvakuutusmaksusta. Valtiopäiväjärjestyksen 66,7 :n muuttamiseen johtaneen hallituksen esityksen (234/91 vp) perustelujen samoin kuin esityksestä annetun perustuslakivaliokunnan mietinnön (prvm 7/92 vp) mukaan säännöksessä tarkoitettuun toimeentulon lakisääteiseen perusturvaan on luettava mm. lapsilisä. Lapsilisälakiin nyt ehdotetut muutokset näyttäisivät kaikki lisäävän lapsilisän määrää tai laajentavan sen nauttimiseen oikeutettujen piiriä. Ainoa ehdotuksen sisältämä muutos, joka yksittäisenä säännöksenä tarkasteltuna näyttäisi merkitsevän tähänastisen etuuden heikentymistä, on lain 7 :n 4 momentissa olevan, kolmea vuotta nuoremmasta lapsesta maksettavaa korotusta koskevan säännöksen kumoaminen. Tästä kumoamisesta huolimatta tulee myös sanottua korostusta nykyisen säännöksen mukaan saavien lapsien lapsilisä 7 :ään tehtyjen muiden muutosten johdosta nousemaan. Tämän vuoksi ja kun VJ 66,7 :n säännöksen tarkoituksena ei voi olla lainmuutosehdotusten yksittäisten säännösten täysin erillinen tarkastelu, vaan muutosehdotuksen muodostaman kokonaisuuden merkityksen huomioon ottaminen, ei tämäkään lakiehdotus näytä olevan lepäämään jätettävissä.

7 Ehdotus asumistukilain 5 :n muuttamisesta ei, jos olen sen oikein ymmärtänyt, sisällä etuuden heikentämistä, vaan tähtää mahdollisuuteen etuuden lisäämiseen, eikä sen lepäämäänjättäminen tämän vuoksi tule kysymykseen. Esityksen perusteluissa on käsitelty myös kansaeläkelain 62 :n väliaikaisesta muuttamisesta ehdotettua lakia ja sen suhdetta kuntien itsehallintoa koskevaan HM 51 :äan. Esityksessä viitataan tässä kohden perustuslakivaliokunnan viime joulukuussa samanlaisessa asiassa antamaan lausuntoon (prvl 29/HE 288/92 vp). Tuossa lausunnossa valiokunta viittasi aikaisempiin kunnallisen itsehallinnon perustuslainsuojaa ja ko.ehdotuksen kaltaista kunnan verotulojen verottamista koskeviin kannanottoihinsa ja totesi mm. sen, että "koko nykyisen kunnallisen itsehallintojärjestelmän aikana on pidetty mahdollisena säätää lailla kunnille uusia pakollisia tehtäviä." Hieman edempänä valiokunta lausui mm.: "Vaikka kuntien taloudellinen rasitus kiistattomasti kasvaisikin merkittävästi, jos käsiteltävänä oleva ehdotus säädetään laiksi, on valiokunnan mielestä kuitenkin korostettava sitä valtiosääntöoikeudellisena perusteena tässä suhteessa ainoaa olennaista seikkaa, ettei kuntien ehdotetun suuruinen rahasuoritusvelvollisuus valtiolle kuitenkaan estäisi kuntia päättämästä omasta taloudestaan. Kuntien itsehallinnon perustuslainsuojaa koskeva tähänastinen tulkintakäytäntö huomioon ottaen on valiokunnan käsityksen mukaan valtiosääntöoikeudellisin perustein näin ollen päädyttävä siihen, ettei ehdotus puutu kuntien itsehallinnon keskeisiin ominaispiirteisiin sellaisella tavalla, joka asiallisesti ottaen tekisi itsehallinnon merkityksettömäksi. Ehdotus ei siksi ole ristiriidassa kunnille hallitusmuodon 51 :n 2 momentissa turvatun itsehallinnon kanssa." Olen aikanaan suhtautunut suurin epäilyksin siihen, että tavallisena lakina säädettävissä valtiosääntöoikeudellista veroa koskevissa laeissa voitaisiin yleisesti verottaa kunnan yleisiä verotuloja erotuksena esim. sellaisista veroa sisältävistä järjestelyistä, joissa kunta joutuu suorittamaan maksuja esim. maanomistajan tai työnantajan ominaisuudessa. Kun tällainen menettely kuitenkin on perustuslakivaliokunnassa vuodesta 1985 hyväksytty, on minusta nyt perusteltua äsken siteeratun lausunnon perustelujen mukaisesti katsoa, ettei hallituksen nyt ehdottama laki ole ristiriidassa kunnallisen itsehallinnon perustuslainsuojan kanssa.

HE 28/1995 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain 7 :n muuttamisesta

HE 28/1995 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain 7 :n muuttamisesta HE 28/995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain 7 :n muuttamisesta EHDOTUKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lapsilisälakia muutettavaksi siten, että valtiolle lapsilisäjärjestelmästä

Lisätiedot

1992 vp - HE 155. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp - HE 155. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1992 vp - HE 155 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lapsilisälakia muutettavaksi siten, että lapsilisä maksettaisiin

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 10 tiistaina kello ) HE 359/1992 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 10 tiistaina kello ) HE 359/1992 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 10 tiistaina 9.3.1993 kello 10.00 1) Nimenhuuto 2) Täysilukuisuus 3) HE 359/1992 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Asiantuntijoiden kuuleminen: - Professori

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 48 keskiviikkona klo 9.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 48 keskiviikkona klo 9.00 I. Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 48 keskiviikkona 3.6.1992 klo 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 77 laiksi työllisyyslain väliaikaisesta muuttamisesta - Eduskunnan lausuntopäätös. - I käsittely.

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992 klo 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HB 77 laiksi työllisyyslain väliaikaisesta muuttamisesta - Eduskunnan lausuntopäätös - I käsittely.

Lisätiedot

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 122/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ja lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 161/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain 77 :n ja sairausvakuutuslain 33 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tuloverolain ulkomaantyöskentelystä

Lisätiedot

HE 1/2019 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 1/2019 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle elinkeinotulon verottamisesta annetun lain ja eräiden muiden verotusta koskevien lakien annettujen lakien voimaantulosäännösten ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

f Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 41 perjantaina 28.5.1993

f Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 41 perjantaina 28.5.1993 1 f Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 41 perjantaina 28.5.1993 kello 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 49 postitoimintalainsäädännöksi - I käsittely jatkuu. PTL:n selvitys postinjakelukustannuksista.

Lisätiedot

Rahoitusratkaisun vaikutukset Ahvenanmaan asemaan HE 15/2017 vp

Rahoitusratkaisun vaikutukset Ahvenanmaan asemaan HE 15/2017 vp Rahoitusratkaisun vaikutukset Ahvenanmaan asemaan HE 15/2017 vp Perustuslakivaliokunta 28.3.2017 Neuvotteleva virkamies Timo Annala Finanssisihteeri Filip Kjellberg Budjettineuvos Petri Syrjänen 1 Valmistelun

Lisätiedot

Esityksessä ehdotetaan, että yhtiöveron hyvityksestä annettuun lakiin tehdään muutokset, jotka johtuvat siitä, että yhteisöjen tuloveroprosentti

Esityksessä ehdotetaan, että yhtiöveron hyvityksestä annettuun lakiin tehdään muutokset, jotka johtuvat siitä, että yhteisöjen tuloveroprosentti 1991 vp - HE 64 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi yhtiöveron hyvityksestä annetun lain sekä elinkeinotulon verottamisesta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta

Lisätiedot

HE 90/2011 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia

HE 90/2011 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia HE 90/2011 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain 6 luvun 1 :n ja aikuiskoulutustuesta annetun lain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina kello 8.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina kello 8.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina 11.12.1992 kello 8.30 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 343 laiksi valtion eläkelain muuttamisesta Valtiovarainministeriön kirjelmä. Asiantuntijoiden

Lisätiedot

HE 75/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan lapsilisälakia muutettavaksi. nostetaan nykyisestä 36,60 eurosta 46,60 euroon lasta kohden kalenterikuukaudelta.

HE 75/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan lapsilisälakia muutettavaksi. nostetaan nykyisestä 36,60 eurosta 46,60 euroon lasta kohden kalenterikuukaudelta. HE 75/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lapsilisälakia muutettavaksi siten, että lapsilisän yksinhuoltajakorotusta

Lisätiedot

Tilannekatsaus Harri Jokiranta

Tilannekatsaus Harri Jokiranta Tilannekatsaus 9.8.2017 Harri Jokiranta Alueelliset erot talouskehityksessä väestökartat Muuttoliike kartta Yle.fi 6.8.2017 Perustuslakivaliokunnan mukaan valinnanvapautta koskevan lakiesityksen

Lisätiedot

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 14.2.1997 klo 9.45 Esityslista 5/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 262/1996 vp laiksi eräiden Suomelle Yhdistyneiden Kansakuntien jäsenenä kuuluvien velvoitusten

Lisätiedot

1992 vp- HE 173. Osittainen kotihoidon tuki

1992 vp- HE 173. Osittainen kotihoidon tuki 1992 vp- HE 173 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain muuttamisesta sekä lasten kotihoidon tuesta annetun lain ja lasten päivähoidosta annetun lain 11 a :n väliaikaisesta

Lisätiedot

kello ) Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus toiminnastaan vuonna 1992 (K 9) - I käsittely jatkuu. Prof. Rosasin lausunto.

kello ) Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus toiminnastaan vuonna 1992 (K 9) - I käsittely jatkuu. Prof. Rosasin lausunto. Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 84 tiistaina 9.11.1993 kello 10-00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 257 laiksi Metsähallituksesta - Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaan perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 68 perjantaina klo 9.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 68 perjantaina klo 9.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 68 perjantaina 18.9.1992 klo 9.30 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 103 laeiksi valtion virkamieslain sekä yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa

Lisätiedot

1981 vp. n:o 141. ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTö

1981 vp. n:o 141. ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTö 1981 vp. n:o 141 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 8 :n, maatilatalouden tuloverolain 6 :n ja tulo- ja varallisuusverolain 29 : n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 242/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yliopistolain ja ammattikorkeakoululain väliaikaisesta muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan yliopistolakia ja ammattikorkeakoululakia muutettaviksi

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 37 tiistaina kello 10.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 37 tiistaina kello 10.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 37 tiistaina 18.5.1993 kello 10.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 49 postitoimintalalnsäädännöksi - Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

tarkasteltavaksi turvallisuuden edistämistä yleisellä paikalla

tarkasteltavaksi turvallisuuden edistämistä yleisellä paikalla 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 17.2.2016 KELLO 9.30 HE 1/16 vp laeiksi rikoslain 2 a ja 9 luvun muuttamisesta sekä pysäköinninvalvonnasta annetun lain 3 :n muuttamisesta Esityksen keskeisiä asioita

Lisätiedot

HE 106/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 106/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 106/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 51 b ja 51 d :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi elinkeinotulon

Lisätiedot

Sivistysvaliokunnalle

Sivistysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 24/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi tekijänoikeuslain ja rikoslain 49 luvun muuttamisesta Sivistysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Sivistysvaliokunta on 8 päivänä

Lisätiedot

HE 107/2018 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 107/2018 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Harmaan talouden selvitysyksiköstä annetun lain 6 :n muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunta keskiviikko / HE 123/2017 vp

Perustuslakivaliokunta keskiviikko / HE 123/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kansaneläkkeen ja eräiden muiden etuuksien vuoden 2018 indeksitarkistuksista sekä kansaneläkeindeksistä annetun lain 2 :n ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Lisätiedot

HE 13/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 13/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 13/2000 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rintamasotilaseläkelain 9 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan pienituloisten rintamaveteraanien taloudellisen

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle vuodelta 1991 perittäviä sosiaaliturvamaksuja koskevan lainsäädännön tarkistamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle vuodelta 1991 perittäviä sosiaaliturvamaksuja koskevan lainsäädännön tarkistamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 27 Hallituksen esitys Eduskunnalle vuodelta 1991 perittäviä sosiaaliturvamaksuja koskevan lainsäädännön tarkistamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että teollisuuden

Lisätiedot

Seuraava kokous on perjantaina klo 9.00 (huom. aika!).

Seuraava kokous on perjantaina klo 9.00 (huom. aika!). PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Torstai 29.5.1997 klo 9.30 Esityslista 43/1997 vp 1 2 3 4. 5. 6. 7. 8. 9. Nimenhuuto Päätösvaltaisuus HE 88/1997 vp laeiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ja työmarkkinatuesta

Lisätiedot

HE 165/1998 vp PERUSTELUT

HE 165/1998 vp PERUSTELUT HE 165/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että valtioneuvosto

Lisätiedot

HE 128/2005 vp. oli 4,85 prosenttia, kun työttömyysvakuutusmaksua

HE 128/2005 vp. oli 4,85 prosenttia, kun työttömyysvakuutusmaksua HE 128/2005 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkemaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun huomioon ottamisesta eräissä päivärahoissa Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki

Lisätiedot

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle.

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle. HE 69/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista

Lisätiedot

Ministeri Suvi-Anne Siimes. Neuvotteleva virkamies Risto Savola

Ministeri Suvi-Anne Siimes. Neuvotteleva virkamies Risto Savola Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta neuvoston asetuksiksi (Palvelussuhteen lopullista päättymistä koskevat erityistoimenpiteet Euroopan yhteisöjen komissiossa, Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikosvahinkojen korvaamisesta valtion varoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan rikosvahinkojen korvaamisesta

Lisätiedot

Sote-rahoitusratkaisun vaikutukset Ahvenanmaan asemaan HE 15 ja 71/2017 vp

Sote-rahoitusratkaisun vaikutukset Ahvenanmaan asemaan HE 15 ja 71/2017 vp Soterahoitusratkaisun vaikutukset Ahvenanmaan asemaan HE 15 ja 71/217 vp Perustuslakivaliokunta 16.6.217 Budjettineuvos Neuvotteleva virkamies Finanssisihteeri Petri Syrjänen Timo Annala Filip Kjellberg

Lisätiedot

1981 vp. n:o 177. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion eläkelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1981 vp. n:o 177. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion eläkelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1981 vp. n:o 177 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion eläkelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Valtion eläkelain mukaisen eläketurvan piiriin kuuluvat myös ulkomaan kansalaiset

Lisätiedot

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 101 torstaina kello 8.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 101 torstaina kello 8.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 101 torstaina 19.11.1992 kello 8.30 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 274 laiksi työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta - I käsittely

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 119 keskiviikkona kello 9.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 119 keskiviikkona kello 9.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 119 keskiviikkona 16.12.1992 kello 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 279 laiksi vapaakauppasopimuksissa ja muissa tullietuusjärj estelyissä sovellettavien

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 159/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkemaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun huomioon ottamisesta eräissä päivärahoissa ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain 7 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lapsilisälakia muutettavaksi siten, että perheen ensimmäisestä lapsilisään

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain 18 ja 45 a :n muuttamisesta sekä sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta annetun lain

Lisätiedot

1990 vp. - HE n:o 239 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1990 vp. - HE n:o 239 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1990 vp. - HE n:o 239 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain 5 ja 7 :n sekä lasten kotihoidon tuesta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen

Lisätiedot

ja ennen verotuksen päättymistä suoritettu jäännösvero tilitettäisiin veronsaajille ennakonpidätyksiä

ja ennen verotuksen päättymistä suoritettu jäännösvero tilitettäisiin veronsaajille ennakonpidätyksiä HE 155/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi veronkantolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi veronkantolakia. Ehdotuksen mukaan veronsaajaryhmien

Lisätiedot

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta Perustuslakivaliokunta 30.11.2016 Valtiovarainministeriö Valli-Lintu, Kuittinen Ehdotuksen tavoitteet ja lähtökohdat Ehdotusten

Lisätiedot

HE 165/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 165/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 165/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkemaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun huomioon ottamisesta eräissä päivärahoissa ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1992 vp - HE 72 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi opintotukilain muuttamisesta ja rajoituksesta oikeuteen saada aikuisopintorahaa ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan aikuisten

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 95 tiistaina kello 10.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 95 tiistaina kello 10.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 95 tiistaina 10.11.1992 kello 10.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 250 laiksi asumistukilain muuttamisesta - I käsittely jatkuu. Asiantuntijoiden kuuleminen:

Lisätiedot

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia. johtuu saman työnantajan muiden työntekijöiden. tehtäväksi myös Iomautuspäivärahaa koskeviin säännöksiin.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia. johtuu saman työnantajan muiden työntekijöiden. tehtäväksi myös Iomautuspäivärahaa koskeviin säännöksiin. 1994 vp - HE 110 Hallituksen esitys EduskunnaJJe laeiksi lomaotuksen johdosta maksettavasta ylimääräisestä työttömyysvakuutusmaksusta vuonna 1994 annetun lain muuttamisesta ja työttömyysturvalain väliaikaisesta

Lisätiedot

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Energiavirastosta annettua lakia siten, että

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 51 maanantaina klo 9.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 51 maanantaina klo 9.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 51 maanantaina 8.6.1992 klo 9.30 Nimenhuuto Päätösvaltaisuus Puhemiesneuvoston ehdotus 3 eduskunnan työjärjestyksen muuttamisesta - I käsittely jatkuu. Asiantuntijoiden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi tapaturmavakuutuslain muuttamisesta Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 3 päivänä huhtikuuta 2002

Lisätiedot

1991 vp - HE 93. lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1991 vp - HE 93. lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 93 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ulkomaanedustuksen virkamiesten puolisoille maksettavasta erityiskorvauksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1985 vp." - HE n:o 126 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arpajaisverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että arpajaisvero suoritettaisiin kokonaisuudessaan

Lisätiedot

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1994 vp - HE 83 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Oulun yliopistosta ja Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 65/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 ja 3

Lisätiedot

1992 vp - HE 281 ESITYKSEN PÅÅASIALLINEN SISÅLTÖ

1992 vp - HE 281 ESITYKSEN PÅÅASIALLINEN SISÅLTÖ 1992 vp - HE 281 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi korkotulon lähdeverosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÅÅASIALLINEN SISÅLTÖ Määräaikaisena voimassa olevaa korkotulon lähdeverosta annettua

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu LAUSUNTO 03.05.2017 HEL7M0515-6 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Viite HE 72/2016 vp, PeVL 64/2016 vp Asia Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun

Lisätiedot

1980 vp. n:o 125 ESITYKSEN P ÄÅASIALLINEN SISÄLTÖ.

1980 vp. n:o 125 ESITYKSEN P ÄÅASIALLINEN SISÄLTÖ. 1980 vp. n:o 125 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi auto- ja moottoripyöräverosta annetun lain 7 ja 17 :n muuttamisesta. ESITYKSEN P ÄÅASIALLINEN SISÄLTÖ. Esityksessä ehdotetaan taksiauton ja invalidien

Lisätiedot

1994 vp - HE 187 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1994 vp - HE 187 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1994 vp - HE 187 Hallituksen esitys EduskunnaJJe laiksi valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetun lain 9 ja 21 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

määrä on alle 10 prosenttia yrityksen maksamien palkkojen määrästä. Alennus koskisi myös alimmassa maksuluokassa valtion liikelaitoksia,

määrä on alle 10 prosenttia yrityksen maksamien palkkojen määrästä. Alennus koskisi myös alimmassa maksuluokassa valtion liikelaitoksia, HE 62/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi vuodelta 2000 suoritettavista sairausvakuutusmaksuista ja työnantajan kansaneläkemaksusta annetun lain 4 :n sekä työnantajan sosiaaliturvamaksusta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 117/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain 105 a ja 143 :n muuttamisesta sekä tuloverolain 77 :n muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Teuvo Pohjolainen

Teuvo Pohjolainen 1 Teuvo Pohjolainen 11.11.2016 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esityksestä eduskunnalle vuoden 2017 tuloveroasteikkolaiksi sekä laiksi tuloverolain muuttamisesta (HE 135/2016

Lisätiedot

HE 234/2009 vp. osuuden rahoittaa työttömyysvakuutusrahasto.

HE 234/2009 vp. osuuden rahoittaa työttömyysvakuutusrahasto. HE 234/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain :n väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1990 vp. - HE n:o 249 Hallituksen esitys Eduskunnalle ulkomaisten luottolaitosten Suomessa olevien sivukonttoreiden verotusta koskevaksi lainsäädännöksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan,

Lisätiedot

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi raittiustyölain 3 ja 10 :n ja toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 118/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yrittäjän eläkelain 115 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yrittäjän eläkelakia. Muutos koskisi

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp - HE 28 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion maksuperustelain 1 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion maksuperustelakia selvennettäväksi

Lisätiedot

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maatalousyrittäjien

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maatalousyrittäjien 1993 vp - HE 148 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain 15 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maatalousyrittäjien

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle perhetuen uudistamista koskeviksi

Hallituksen esitys Eduskunnalle perhetuen uudistamista koskeviksi 1993 vp - HE 75 Hallituksen esitys Eduskunnalle perhetuen uudistamista koskeviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lapsiperheiden taloudellisen tukijärjestelmän uudistamista.

Lisätiedot

1992 vp- HE 250 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp- HE 250 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1992 vp- HE 250 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi asumistukilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtioneuvostolle annettavaksi valtuudet erityisistä syistä tehdä

Lisätiedot

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

HE 231/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta

HE 231/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta Johannes Heikkonen Turun Yliopisto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 231/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta Taustaa Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

HE 245/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron

HE 245/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi verontilityslain ja tuloverolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron

Lisätiedot

1993 vp - HE 240 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1993 vp - HE 240 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1993 vp - HE 240 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työvoimapoliittisesta

Lisätiedot

HE 124/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi toimeentulotuesta annetun lain 9 :n muuttamisesta

HE 124/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi toimeentulotuesta annetun lain 9 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi toimeentulotuesta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi toimeentulotuesta annettua lakia korottamalla

Lisätiedot

Teuvo Pohjolainen

Teuvo Pohjolainen 1 Teuvo Pohjolainen 22.11.2016 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi opintotukilain ja tuloverolain 127 d :n muuttamisesta (HE 229/2016 vp) Perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

HE 12/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslakia

HE 12/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslakia HE 12/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain 18 luvun 13 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslakia siten, että

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 90/2002 vp Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 200/2002 vp laiksi valmiuslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

1993 vp - HE 225 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 225 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 225 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ortodoksisesta kirkkokunnasta annetun lain 21 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ortodoksisesta

Lisätiedot

Ville Niinistö /vihr (6 osittain, 7 9 ) 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 14 jäsentä.

Ville Niinistö /vihr (6 osittain, 7 9 ) 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 14 jäsentä. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 98/2010 vp Torstai 25.11.2010 kello 10.00-13.00 Läsnä pj. Kimmo Sasi /kok vpj. Jacob Söderman /sd (1 6, 7 osittain, 8 ja 9 ) jäs. Tuomo Hänninen /kesk (1 6, 7 osittain)

Lisätiedot

kehityspäällikkö Riitta Korpiluoma eläketurvakeskuksesta, kirkkoneuvos Pertti Mäkeläinen 1993 vp - StVM 46 - HE 75

kehityspäällikkö Riitta Korpiluoma eläketurvakeskuksesta, kirkkoneuvos Pertti Mäkeläinen 1993 vp - StVM 46 - HE 75 1993 vp - StVM 46 - HE 75 Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö n:o 46 hallituksen esityksestä perhetuen uudistamista koskeviksi laeiksi Eduskunta on 25 päivänä toukokuuta 1993 lähettänyt sosiaali-

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 110/2009 vp Laki vakuutetun sairausvakuutusmaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun suuruudesta vuonna 2010 ja sairausvakuutuslain 7 luvun :n ja 18 luvun :n muuttamisesta Eduskunnalle ALOITTEEN

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi Asia: Svenska Finlands folkting järjestön lausunto hallituksen eduskunnalle antamasta esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

puolta ja se saattaa sen vuoksi antaa aiheen virheellisiin päätelmiin. Valiokunta jatkoi (s. 3):

puolta ja se saattaa sen vuoksi antaa aiheen virheellisiin päätelmiin. Valiokunta jatkoi (s. 3): 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 14.10.2015 KELLO 9.30 HE 38/15 vp laeiksi yliopistolain 49 :n ja ammattikorkeakoululain 43 :n väliaikaisesta muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan yliopistolain ja

Lisätiedot

HE 28/2010 vp. perustuu kuninkaan Turun Akatemialle. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yliopistolain muuttamisesta

HE 28/2010 vp. perustuu kuninkaan Turun Akatemialle. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yliopistolain muuttamisesta HE 28/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yliopistolain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yliopistolakia siten, että Helsingin yliopistolle ja Itä-Suomen yliopistolle korvataan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Koulutusrahastosta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Koulutusrahastosta annettua lakia. Ammattitutkintostipendin myöntämisen edellytyksiä

Lisätiedot

4. HE 84/1999 vp ympäristönsuojelu- ja vesilainsäädännön uudistamiseksi

4. HE 84/1999 vp ympäristönsuojelu- ja vesilainsäädännön uudistamiseksi PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 44/1999 vp Perjantai 29.10.1999 kello 09.30 1.. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 77/1999 vp laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 13 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan työttömyysturvalakia muutettavaksi siten, että työssäoloehtoa koskevaa säännöstä peruspäivärahan osalta

Lisätiedot

Erityisiä huomautuksia uudistukseen liittyen

Erityisiä huomautuksia uudistukseen liittyen Käännös Asia Hallituksen esitys (HE 15/2017 vp) maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi sekä Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirjan

Lisätiedot

Lakiehdotukset vp. Sosiaalivaliokunnalle

Lakiehdotukset vp. Sosiaalivaliokunnalle 1985 vp. EDUSKUNNAN PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Helsingissä, 20 päivänä marraskuuta 1985 Lausunto n:o 18 Sosiaalivaliokunnalle Sosiaalivaliokunta on kirjeellään 22 päivältä lokakuuta 1985 pyytänyt perustuslakivaliokunnalta

Lisätiedot

Esitys liittyy valtion tulo- ja menoarvioesitykseen vuodelle Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 1991.

Esitys liittyy valtion tulo- ja menoarvioesitykseen vuodelle Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 1991. 1990 vp. - HE n:o 125 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi liikevaihtoverolain 16 ja 27 :n väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että liikevaihtovero korotettaisiin

Lisätiedot

HE 135/2016 vp VUODEN 2017 TULOVEROASTEIKKOLAIKSI SEKÄ LAIKSI TU- LOVEROLAIN MUUTTAMISESTA

HE 135/2016 vp VUODEN 2017 TULOVEROASTEIKKOLAIKSI SEKÄ LAIKSI TU- LOVEROLAIN MUUTTAMISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 135/2016 vp VUODEN 2017 TULOVEROASTEIKKOLAIKSI SEKÄ LAIKSI TU- LOVEROLAIN MUUTTAMISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 26.10.2016 Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Mikael Hidén. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Mikael Hidén. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 25.5.2018 KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Esityksessä ehdotetaan uutta varhaiskasvatuslakia, jolla kumottaisiin

Lisätiedot

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 78 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Joensuun yliopistosta, Tampereen yliopistosta, Turun yliopistosta ja Turun kauppakorkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Esitys liittyy valtion vuoden 1989 tulo- ja menoarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi

Esitys liittyy valtion vuoden 1989 tulo- ja menoarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi 1988 vp. - HE n:o 177 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lapsilisiä korotettavaksi 1 päivästä lokakuuta 1989 lukien

Lisätiedot