Rivitalon alapohjan puhdistus ja korjaustyö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rivitalon alapohjan puhdistus ja korjaustyö"

Transkriptio

1 Kuopion kaupunki Lausunto 1/7 Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto Heikki Kallunki Särkiranta 15 as 5 lausunto rakvalvonnalle doc Kuopion kaupunki Rakennusvalvonta Suokatu 42 C Kuopio Rivitalon alapohjan puhdistus ja korjaustyö Taustaa ja asian käsittely ympäristöterveydenhuollossa Alueellinen rakennusvalvonta on pyytänyt ( ) ympäristöterveydenhuollolta lausuntoa osoitteessa Särkiranta 15 sijaitsevan rivitalon alapohjan puhdistuksesta ja korjaustyöstä. Huoneiston Särkiranta 15 As. 5 terveyshaittaepäily on ollut vireillä Kuopion kaupungin ympäristöterveydenhuollossa lähtien. Huoneiston toinen osakkeenomistaja Pentti Hillukkala oli ensimmäisen kerran yhteydessä ympäristöterveydenhuoltoon , jolloin hän soitti ja kertoi huoneistossa havaitusta ongelmasta. Ympäristöterveystarkastaja Heikki Kallunki antoi hänelle alustavia ohjeita ja neuvoja mm. kiinteistönomistajan ja rakentajan vastuista. Lisäksi hänet ohjattiin ottamaan yhteyttä Kuopion kaupungin rakennusvalvontaan. Alla olevassa koosteessa on esitetty pääpiirteissään asian käsittely ympäristöterveydenhuollossa. Koosteesta käy selville myös ympäristöterveydenhuollolla käytettävissä olevia asiakirjoja, joita on osaltaan käytetty terveyshaitan arvioinnissa ja tilanteen seurannassa. Raporttien kohdalla oleva päivämäärä kertoo sen, milloin tieto, selvitys tai raportti on toimitettu ympäristöterveydenhuollolle. Yksityiskohtaisempi selvitys asian käsittelystä ympäristöterveydenhuollossa on esitetty liitteessä 25. Liitteestä 25 käy selville mm. sähköpostikirjeenvaihdon sisällöt. (liite 25 on salainen, koska siinä on esitetty myös yksilöiden terveyttä koskevia tietoja) o12 Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Asia otettiin vireille terveyshaittaepäilyn takia ympäristöterveydenhuoltoon. Kiinteistönomistajan ja rakentajan toimenpiteet oli jo aloitettu tässä vaiheessa, mutta ne olivat kesken Asunnontarkastus, tarkastuspöytäkirja (Liite 1.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Mikrobi- ja ammoniakkitutkimusraportti (Liite 2.) Kosteusmittausraportti (Liite 3.)

2 2/ Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Alapohjan tiiveysmittauksien raportti (Liite 4.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Rakennustarkastaja Koponen soitti ja kysyi kohteen tilanteesta ympäristöterveydenhuollosta. Koponen ilmoitti pyytävänsä isännöitsijältä selvityksen myös rakennusvalvontaan, jotta voivat arvioida luvantarvetta korjaustöille Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Lausunto sisäilman mikrobi- ja ammoniakkimittauksista (Liite 5.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Insinööritoimisto Vahasen lausunto (Liite 6.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Rakennusinsinööri Aku Oksalan tarkastusasiakirja. (Liitteet 7. ja 8.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Asunnon uusintatarkastus, tarkastuspöytäkirja (Liite 9.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Pentti Hillukkalan vastine tarkastuspöytäkirjaan (Liite 10.) Vastine Pentti Hillukkalan tehtyyn tarkastukseen liittyvään vastineeseen (Liite 11.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Irtaimiston mikrobitutkimuksen tulokset (Liite 12.) ja Rakenteiden mikrobipitoisuudet asunnosta Särkiranta 15 A 5 (Liite 13.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Pentti Hillukkala toimitti teettämiensä alapohjatutkimuksien raportin (Sisäilmakeskus) (Liite 14) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Ympäristöterveystarkastaja Heikki Kallungin lausunto rakennusvalvonnalle (Liite 15) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Ympäristöterveystarkastaja Heikki Kallunki todistamassa käräjäoikeudessa Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse

3 3/ Sähköposti asianajaja Kalle Lyytiseltä (käräjäoikeuden tuomio Liite 16) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse sekä puhelimitse Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus / Jorma Lappalaisen koolle kutsuma palaveri. (Muistio Liite 17.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Rakennuslupa-asia ympäristöterveydenhuollolle tiedoksi (Liite 18. ) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Katselmus kohteessa, jonka yhteydessä sovittiin, miten asiassa edetään (muistio, liite 19.) Ilmanvaihtomittauspöytäkirja (Liite 20. ) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Ympäristöterveystarkastaja Heikki Kallungin vastine Pentti Hillukkalan katselmuksella esittämiin kysymyksiin (Liite 21.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Suunnitelma jälkivalvontamittausten sisällöstä kohteessa Särkiranta 15 as 5. (Liite 22.) Ohjausta ja neuvontaa sähköpostitse Jälkivalvontamittausten raportti (Liite 23.) Ympäristöterveydenhuollon lausunto jälkivalvontamittauksista (Liite 24). Yleistä asuntojen terveydellisten olosuhteiden valvonnasta 1. Asuntojen terveydellisten olojen valvonta kuuluu kunnan terveydensuojeluviranomaisen tehtäviin. On kuitenkin otettava huomioon, että kiinteistönomistaja on ensisijaisessa vastuussa asunnon terveydellisistä olosuhteista. 2. Epäiltäessä terveyshaittaa asunnossa on aina ensin otettava yhteyttä kiinteistön omistajaan tai ylläpidosta vastaavaan tahoon (yleensä isännöitsijä). Vastuu mahdollisten terveyshaittojen selvittämisestä ja korjauksista kuuluu haitan aiheuttajalle. Mikäli kiinteistön omistajan kanssa syntyy erimielisyyttä haitan olemassaolosta tai korjaustarpeesta, voi kunnan terveydensuojeluviranomainen ottaa asian käsittelyyn ja tarkastaa tilat (lähde: 3. Jos haitta aiheutuu asuinhuoneiston tai muun oleskelutilan rakennuksen rakenteista, eristeistä tai rakennuksen omistajan vastuulla olevista perusjärjestelmistä, haitan poistamisesta vastaa rakennuksen omistaja (TsL 27 ).

4 4/7 4. Terveydensuojeluviranomaisen tehtäviin eivät kuulu korjaustavan valinta eivätkä korjausten aikaisten olosuhteiden valvonta. Korjaukset ovat tilapäisiä, eivätkä esim. pysyvään asumiseen tarkoitetut Asumisterveysohjeen (STM 2003:1) ohjearvot sovellu korjausten aikaiseen terveyshaitan arviointiin. 5. Terveydensuojelulain 26 :n mukaan asunnon ja muun sisätilan sisäilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden, melun, ilmanvaihdon, valon, säteilyn ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu asunnossa tai sisätilassa oleskeleville terveyshaittaa. Asunnossa ja muussa oleskelutilassa ei saa olla eläimiä eikä mikrobeja siinä määrin, että niistä aiheutuu terveyshaittaa. 6. Asunnontarkastuksella tarkoitetaan terveydensuojeluviranomaisen toimenpidettä, jolla selvitetään aiheutuuko asunnosta siinä asuville terveyshaittaa. 7. Asuntojen terveydellisten olojen valvonnassa noudatetaan terveydensuojelulain lisäksi hallinnon yleisiä menettelytapoja koskevaa lainsäädäntöä, kuten hallintolakia (434/2003). Lausunto Lausunto on annettu alueellisen rakennusvalvonnan pyynnöstä, ja se koskee rivitalon alapohjan puhdistus- ja korjaustyöhanketta. Lausunnossa otetaan kantaa hankkeeseen ainoastaan terveydensuojelulain näkökulmasta ja huoneiston Särkiranta 15 as. 5 osalta. Lisäksi lausunnossa otetaan kantaa Pentti Hillukkalan Itä- Suomen hallinto-oikeuteen tekemään valitukseen siltä osin kuin valitus koskee Kuopion kaupungin ympäristöterveydenhuoltoa. 1. Ympäristöterveydenhuollolla käytettävissä olevien tietojen, huoneistoon tehdyn uusintatarkastuksen ja katselmuksen sekä huoneistossa tehtyjen jälkivalvontamittauksien (sisäilman mikrobimittaukset) perusteella ympäristöterveydenhuollolla ei ole syytä epäillä, että huoneistossa Särkiranta 15 as. 5 esiintyisi sellaisia olosuhteita tai tekijöitä, joiden voidaan epäillä aiheuttavan terveydensuojelulain 1 :n mukaista terveyshaittaa huoneistossa oleskeleville. 2. Jälkivalvontamittaukset (sisäilman mikrobimittaukset) on tehty Asumisterveysohjeen (STM 2003:1) mukaisin menetelmin ja ne on teetetty pätevällä asiantuntijalla. Mikrobianalyysit on teetetty Elintarviketutkimusviraston (Evira) hyväksymässä laboratoriossa (Työterveyslaitos). a. Kaikissa sisäilman mikrobinäytteissä sieni-itiöiden ja bakteerien kokonaispitoisuudet olivat pieniä. Mesofiilisten sienien pitoisuudet vaihtelivat välillä < 3 9 cfu/m 3 ja mesofiilisten bakteerien pitoisuudet välillä cfu/m 3. Näytteissä ei esiintynyt aktinobakteereja eli sädesieniä (Streptomyces). Työhuoneesta otetussa näytteessä esiintyi pieni määrä (3 cfu/m 3 ) kosteusvaurioon viittaavaa Eurotiumsuvun mikrobia, mutta yksittäisten kosteusvauriomikrobien esiintyminen asuntojen sisäilmassa on normaalia (huom. menetelmän mukainen määritysraja on 3 cfu/m 3 ). b. Tehtyjen sisäilman mikrobimittauksien perusteella ympäristöterveydenhuollolla ei ole syytä epäillä, että huoneiston sisäilmassa esiintyisi tavanomaisesta poikkeavia mikrobipitoisuuksia tai -suvustoja (-lajistoja).

5 5/7 c. Tehtyjen sisäilman mikrobimittauksien perusteella ympäristöterveydenhuollolla ei ole myöskään syytä epäillä, että huoneistossa esiintyisi sellaisia mikrobipitoisuuksia tai - suvustoja (-lajistoja), joiden voitaisiin epäillä aiheuttavan terveydensuojelulain 1 :n mukaista terveyshaittaa huoneistossa oleskeleville. d. Asia ei anna ympäristöterveydenhuollolle aihetta muihin toimenpiteisiin. 3. Nykykäsityksen mukaan terveyshaittaa ei yleensä aiheudu, kun mitatut olosuhteet asunnossa ovat Asumisterveysohjeen (STM 2003:1) mukaisia. 4. Ulkoilman tai maaperän kanssa kosketuksissa olevissa rakenteissa saattaa esiintyä suuriakin määriä mikrobeja, ilman että kysymyksessä olisi varsinainen terveydensuojelulaissa ja Asumisterveysohjeessa tarkoitettu mikrobikasvu ja siitä aiheutuva terveyshaitta. 5. Terveydensuojelulain 1 :n mukaan terveyshaitalla tarkoitetaan esim. asuinympäristössä olevasta tekijästä tai olosuhteesta aiheutuvaa sairautta tai sairauden oiretta. Lain tarkoittamana terveyshaittana pidetään myös altistumista terveydelle haitalliselle aineelle tai olosuhteelle siten, että sairauden tai sen oireiden ilmeneminen on mahdollista. 6. Sisäilman mikrobimittauksia ei ole tarkoituksenmukaista tehdä, jos rakenteet tiedetään vaurioituneiksi ja / tai korjaustarve on tiedossa ja korjauksiin myös ryhdytään viipymättä. Sisäilman mikrobimittaukset voivat olla tarpeellisia siinä tapauksessa, kun ongelmaa ei ole voitu muuten todeta, mutta asukkaiden sairastaminen tai oireilu tai mikrobivaurioille tyypillinen ummehtunut haju viittaavat mahdolliseen mikrobialtistukseen. Sisäilman mikrobimittauksia voidaan käyttää myös tehtyjen toimenpiteiden (korjaukset) jälkeisen tilanteen arviointiin. 7. Ympäristöterveydenhuolto on kohdellut asianosaisia tasapuolisesti ja käyttänyt toimivaltaansa vain lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin (viite: liite 25.). 8. Ympäristöterveydenhuolto on antanut asian käsittelyyn liittyvää neuvontaa ja vastannut asiointia koskeviin kysymyksiin ja tiedusteluihin (viite: liite 25.) 9. Ympäristöterveydenhuolto on ohjannut asianosaisia ottamaan yhteyttä myös muiden asiassa toimivaltaisiin viranomaisiin (viite liite 25.). 10. Ympäristöterveydenhuolto on toimivaltansa rajoissa myös avustanut muita viranomaisia asian käsittelyssä (viite: liite 25.). 11. Kokousmuistio (POSELY/1015/07.00/2014), Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, on tämän lausunnon liitteenä. Muistio vastaa ympäristöterveydenhuollon mukaan kokouksen kulkua, eikä ympäristöterveydenhuolto ole antanut ELY-keskukselle virheellistä selvitystä. Asian käsittelyn aikajanan voi tarkistaa liitteestä 25.

6 6/7 Sovelletut oikeusohjeet Terveydensuojelulaki (763/94) Asumisterveysohje, Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003:1 Heikki Kallunki ympäristöterveystarkastaja Liitteet Liite 1. Tarkastuspöytäkirja Särkiranta 15 as doc Liite 2. Mikrobi- ja ammoniakkimittaukset sisäilmasta asunnosta Särkiranta 15 A 5 Kuopiossa, Envimetria Oy Liite 3. Kosteusmittausraportti Työnumero: , Polygon Finland / Kari Tuhkanen ja Mikko Martiskainen , kosteusmittaus As. 5 lattia, kosteusmittaus As. 4 Liite 4. Alapohjan tiiveyden tutkimus asunnosta Särkiranta 15 A 5 Kuopiossa, Envimetria Oy Liite 5. Ympäristöterveydenhuollon lausunto sisäilman mikrobi- ja ammoniakkimittauksista Liite 6. Alapohjarakenteen korjausratkaisun toimivuus, DI Ari-Veikko Kettunen, Vahanen Oy Liitteet 7. ja 8. Tarkastusasiakirja (sivut 1. ja 2,), Huoneistojen välisten betoniseinien ilmatiiveyden varmistaminen sekä alapohjan puhdistaminen, Turvallisuus- ja rakennusinsinööritoimisto A. Oksala Liite 9. Tarkastuspöytäkirja Särkiranta 15 as doc. Liite 10. Pentti Hillukkalan vastine tarkastuspöytäkirjaan Liite 11. Ympäristöterveydenhuollon vastine Pentti Hillukkalan tehtyyn tarkastukseen liittyvään vastineeseen Liite 12. Irtaimiston ja siivottavien pintojen mikrobipitoisuudet Särkiranta 15 as. 5, Envimetria Oy Liite 13. Rakenteiden mikrobipitoisuudet asunnosta Särkiranta 15 A 5 Kuopiossa, Envimetria Oy Liite 14. Alapohjan tutkimukset Syys-marraskuu 2013, Suomen Sisäilmakeskus Oy Liite 15. Ympäristöterveystarkastaja Heikki Kallungin lausunto rakennusvalvonnalle Liite 16. Käräjäoikeuden ratkaisu

7 7/7 Liite 17. Kokousmuistio (POSELY/1015/07.00/2014), Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Liite 18. Rakennuslupa, rivitalon alapohjan puhdistus ja korjaustyö, As Oy Kuopion Särkiranta 15 Liite 19. Muistio ympäristöterveydenhuollon katselmuksesta, Särkiranta 15 As. 5 katselmus Liite 20. Ilmamäärämittauspöytäkirja, As Oy Kuopion Särkiranta, Virranta-yhtiöt, Petteri Virranta Liite 21. Ympäristöterveystarkastaja Heikki Kallungin vastine Pentti Hillukkalan katselmuksella esittämiin kysymyksiin Liite 22. Suunnitelma jälkivalvontamittausten sisällöstä kohteessa Särkiranta 15 as 5. Insinööritoimisto Savon Controlteam Liite 22. Sisäilman mikrobimittaukset kohteessa Särkiranta 15 as. 5, Kuopio, Insinööritoimisto Savon Controlteam Liite 23. Ympäristöterveydenhuollon lausunto jälkivalvontamittauksista Liite 24. Ympäristöterveydenhuollon toimenpiteet ja ympäristöterveydenhuollolle toimitetut tiedot Särkiranta 15 As. 5 asiassa (salainen)

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE 28.1.2015 WÄRTSILÄTALO Susanna Hellberg TERVEYDENSUOJELULAKI 763/94 7 LUKU Asunnon ja muun oleskelutilan sekä yleisten alueiden terveydelliset vaatimukset 26 Asunnon

Lisätiedot

Siivoton asunto Ympäristöterveydenhuollon näkökulma. Heikki Kallunki Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki

Siivoton asunto Ympäristöterveydenhuollon näkökulma. Heikki Kallunki Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Siivoton asunto Ympäristöterveydenhuollon näkökulma Heikki Kallunki Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveydenhuollon rooli siivottomuusasioissa Arvioida aiheuttaako siivottomuus terveyshaittaa:

Lisätiedot

TERVEYDENSUOJELU- JA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISEN YHTEISTYÖSTÄ RAKENNUSTEN TERVEYSHAITTAKORJAUKSISSA

TERVEYDENSUOJELU- JA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISEN YHTEISTYÖSTÄ RAKENNUSTEN TERVEYSHAITTAKORJAUKSISSA TERVEYDENSUOJELU- JA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISEN YHTEISTYÖSTÄ RAKENNUSTEN TERVEYSHAITTAKORJAUKSISSA Ylitarkastaja Vesa Pekkola Sosiaali- ja terveysministeriö 17.11.2014 Hallintolaki 10 Viranomaisten yhteistyö

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Ympäristölautakunta Ytp/ Asunto Oy Tulustie 8.a, Tulustie 8a, HELSINKI.

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Ympäristölautakunta Ytp/ Asunto Oy Tulustie 8.a, Tulustie 8a, HELSINKI. Helsingin kaupunki Esityslista 8/2017 1 (5) 2 Asunnon terveyshaitta-asia HEL 2017-004848 T 11 02 02 02 Päätösehdotus Päätöksen kohde Vireilletulo ja taustaa päättää asunnon terveyshaitta-asiassa seuraavaa.

Lisätiedot

TERVEYDENSUOJELULAIN MUKAINEN OLOSUHDEVALVONTA KESKI-UUDELLAMAALLA

TERVEYDENSUOJELULAIN MUKAINEN OLOSUHDEVALVONTA KESKI-UUDELLAMAALLA 1 TERVEYDENSUOJELULAIN MUKAINEN OLOSUHDEVALVONTA KESKI-UUDELLAMAALLA Teemu Roine terveystarkastaja insinööri (amk) / RTA Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärvi ja Tuusula

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 62 13.06.2013. 62 Asianro 3806/10.03.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 62 13.06.2013. 62 Asianro 3806/10.03.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) 62 Asianro 3806/10.03.00/2013 Oikaisuvaatimus / rakennustarkastajan päätös 29.4.2013 324 / 24-43-25 / Särkiranta 15 / rivitalon alapohjan puhdistus- ja korjaustyö

Lisätiedot

Terveydensuojelulainsäädän nön muutokset ja asuntojen terveyshaittojen arviointi

Terveydensuojelulainsäädän nön muutokset ja asuntojen terveyshaittojen arviointi Terveydensuojelulainsäädän nön muutokset ja asuntojen terveyshaittojen arviointi Sisäilmapaja 5 Nurmes 12.11.2013 Ylitarkastaja Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö 1 Yleisperiaate rakennuksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (5) Ympäristölautakunta Ytp/3 10.12.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (5) Ympäristölautakunta Ytp/3 10.12.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (5) 3 Asunto Oy Kotkankatu 1 kuuleminen määräyksestä poistaa asuntoon Tivolitie 4 B 17 terveyshaitta HEL 2013-013664 T 11 02 02 02 Päätösehdotus Taloyhtiö Taustaa

Lisätiedot

Terveydellisen riskin arvioinnin parantaminen Neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola sosiaali- ja terveysministeriö

Terveydellisen riskin arvioinnin parantaminen Neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola sosiaali- ja terveysministeriö Terveydellisen riskin arvioinnin parantaminen Neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola sosiaali- ja terveysministeriö 1 16.4.2018 Vesa Pekkola Terveyshaitta - Terveydensuojelulaki Tämän lain tarkoituksena on

Lisätiedot

Irmeli Röning-Jokinen

Irmeli Röning-Jokinen Oma logo Irmeli Röning-Jokinen Ympäristöterveydenhuoltoyksikön päällikkö vs. Oulun seudun ympäristötoimi Tausta: FM, Kuopion korkeakoulu (nyk. yliopisto) 1981 - Pro Gradu: Asuinhuoneiston ilman home- ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (9) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (9) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2013 1 (9) 395 Terveydensuojelulain mukaisen määräyksen antaminen Asunto Oy Kotkankatu 1:lle HEL 2013-013664 T 11 02 02 02 Päätös Taloyhtiö Taustaa päätti antaa seuraavan

Lisätiedot

Asunnon terveyshaitan selvittäminen

Asunnon terveyshaitan selvittäminen 2.10.2015 Asunnon terveyshaitan selvittäminen TUTUSTUKAA TÄHÄN ENNEN LOMAKKEEN TÄYTTÄMISTÄ! Mikäli epäillään, että asunnossa esiintyy terveyshaittaa, on ensin otettava yhteys kiinteistön omistajaan (isännöitsijä,

Lisätiedot

Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa. Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö

Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa. Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö Osapuolia kosteus- ja homeongelmatapauksissa Asukas Rakennuk sen omistaja Työn tekijä Työn antaja

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) 16.9.2013

Lausunto 1 (5) 16.9.2013 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO LAUSUNTO ESITYKSESTÄ TERVEYDENSUOJELULAIN MUUTTAMISEKSI JA ASETUKSESTA ASUNNON JA MUUN OLESKELUTILAN TERVEYDELLISISTÄ OLOSUHTEISTA

Lisätiedot

KOULUN JA PÄIVÄKODIN SISÄILMAONGELMA -MONIALAINEN RATKAISU. Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista?

KOULUN JA PÄIVÄKODIN SISÄILMAONGELMA -MONIALAINEN RATKAISU. Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? KOULUN JA PÄIVÄKODIN SISÄILMAONGELMA -MONIALAINEN RATKAISU Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Ulla Ahonen Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto 2.12.2014 2.12.2014 1

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2014 1 (5) Ympäristölautakunta Ytp/2 10.6.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2014 1 (5) Ympäristölautakunta Ytp/2 10.6.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 9/2014 1 (5) Päätöshistoria 08.01.2013 16 HEL 2012-013989 T 11 02 02 02 Päätös Päätöksen kohde Vireilletulo päätti osoitteessa Fredrikinkatu 40 asunnossa todetun terveyshaitan

Lisätiedot

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje. Anne Hyvärinen, Johtava tutkija, yksikön päällikkö Asuinympäristö ja terveys yksikkö

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje. Anne Hyvärinen, Johtava tutkija, yksikön päällikkö Asuinympäristö ja terveys yksikkö Asumisterveysasetuksen soveltamisohje Anne Hyvärinen, Johtava tutkija, yksikön päällikkö Asuinympäristö ja terveys yksikkö 8.2.2016 Soterko tutkimusseminaari 5.2.2016 1 Elin- ja työympäristön altisteisiin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2014 1 (5) 71 Fitness24Seven Oy:n/Fitness24Seven - Sörnäinen kuntosalihuoneiston toiminnan aloittaminen, Vaasankatu 2 HEL 2014-002138 T 11 02 02 01 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha- Lapuantie 22, 62220 Kauhava Sisäilmanäytteet 31.5.2017 Työnro 31 4384.34 RI (AMK) Irmeli Nutikka Rkm Timo Ekola 2 (6) Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha-Lapuantie

Lisätiedot

Itä-Suomen aluehallintovirasto Ulla Ahonen

Itä-Suomen aluehallintovirasto Ulla Ahonen Olen, työskentelen ympäristöterveydenhuollon ylitarkastajana Itä- Suomen aluehallintovirastossa. Virkatehtäviini kuuluvat mm. asumisterveysasiat osana lainsäädännössä aluehallintovirastolle annettuja terveydensuojelulain

Lisätiedot

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS 16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS PERTUN PARAKKIKOULU 05400 JOKELA 05400 JOKELA 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Toimeksiannon laatija... 3 1.3 Toimeksiannon

Lisätiedot

Asumisterveysasetus ja terveydensuojelulain muutos. AJANKOHTAISTA LABORATORIORINTAMALLA Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö

Asumisterveysasetus ja terveydensuojelulain muutos. AJANKOHTAISTA LABORATORIORINTAMALLA Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Asumisterveysasetus ja terveydensuojelulain muutos AJANKOHTAISTA LABORATORIORINTAMALLA Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Muutoksia terveydensuojelulakiin, asumisterveyttä koskeviin

Lisätiedot

Terveystarkastajan rooli sisäilmaongelmissa. Antti Kreko, Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitos

Terveystarkastajan rooli sisäilmaongelmissa. Antti Kreko, Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitos Terveystarkastajan rooli sisäilmaongelmissa Antti Kreko, Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitos Oulun seudun ympäristötoimen nykyinen toiminta-alue 60 km 35 km 25 km Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitos

Lisätiedot

Ulkopuolisen asiantuntijan käyttö terveydensuojelulain mukaisissa kohteissa

Ulkopuolisen asiantuntijan käyttö terveydensuojelulain mukaisissa kohteissa Ulkopuolisen asiantuntijan käyttö terveydensuojelulain mukaisissa kohteissa Ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliset koulutuspäivät 17.-18.5.2016 1 Esityksen sisältö Mikä ulkopuolinen asiantuntija? Mitä

Lisätiedot

Terveydensuojelulain muutos ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyys. Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö

Terveydensuojelulain muutos ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyys. Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Terveydensuojelulain muutos ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyys Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Terveydensuojelulainsäädäntöön muutoksia Ulkopuolisille asiantuntijoille valtakunnallinen

Lisätiedot

Terveydensuojelulain asumisterveyttä koskevat muutokset. Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö

Terveydensuojelulain asumisterveyttä koskevat muutokset. Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Terveydensuojelulain asumisterveyttä koskevat muutokset Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Kaiken tämän touhun tarkoitus väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen

Lisätiedot

Terveydensuojelujaosto OMAKOTITALON ASUMISKIELTO, SIPOO TERVSJST

Terveydensuojelujaosto OMAKOTITALON ASUMISKIELTO, SIPOO TERVSJST Terveydensuojelujaosto 117 18.12.2017 OMAKOTITALON ASUMISKIELTO, SIPOO TERVSJST 18.12.2017 117 Valmistelu ja lisätiedot: I kaupungineläinlääkäri-hygieenikko Tiina Tiainen puh. 040 7234141 ja terveystarkastaja

Lisätiedot

Rakennuksen painesuhteiden ja rakenneliittymien tiiveyden merkitys sisäilman laatuun

Rakennuksen painesuhteiden ja rakenneliittymien tiiveyden merkitys sisäilman laatuun Rakennuksen painesuhteiden ja rakenneliittymien tiiveyden merkitys sisäilman laatuun Sisäilma-asiantuntija Saija Korpi WWW.AINS.FI Syvennytään ensin hiukan mikrobiologiaan Lähtökohta: Tavanomaisia mikrobimääriä

Lisätiedot

Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa

Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa Terveiden tilojen vuosikymmen seminaari 17.4.2018 Kuopio, Itä-Suomen aluehallintovirasto Yli-insinööri Katja Outinen Lainsäädäntö luo puitteet terveellisille

Lisätiedot

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 Kiratek Oy Irmeli Heikkinen, puh. 0207 401 008 07.03.2011 M I K 2 4 2 6 MIKROBITUTKIMUS P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 2 (5) Kiratek Oy Jyrki Pulkki

Lisätiedot

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kansanterveyslaitos Folkhälsoinstitutet LUONNOS RAPORTTI K0624M ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kaivokselan koulusta otetuissa näytteissä

Lisätiedot

Sivistystoimialan ajankohtaiset. Kasvatus- ja opetuslautakunta

Sivistystoimialan ajankohtaiset. Kasvatus- ja opetuslautakunta Sivistystoimialan ajankohtaiset Kasvatus- ja opetuslautakunta 8.5. 2018 Talousarvion seuranta 1-4/ 2018 (laskennallinen toteutuma 33,3%) Tulosyksikkö 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS

Lisätiedot

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dos. Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 26.3.2015 Sisäilmastoseminaari 2015 1 Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa

Lisätiedot

Lukuisat epidemiologiset tutkimukset

Lukuisat epidemiologiset tutkimukset FM, tutkija Kaisa Jalkanen FT, dosentti, johtava tutkija Anne Hyvärinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Asuinympäristö ja terveys -yksikkö, Kuopio Mikrobiologiset menetelmät homevaurion toteamisessa Homekasvua

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2018 1 (8) 121 Arabian peruskoulussa esiintyvän terveyshaitan poistaminen, Berliininkatu 4 HEL 2018-000587 T 11 02 02 02 Päätös Asianosaiset Kaupunkiympäristölautakunnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 188 Helsingin vastaanottokeskuksen Kaarlenkadun toimipisteen majoitushuoneiston toiminnan aloittaminen, Kaarlenkatu 7 HEL 2016-005200 T 11 02 02 01 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies, Sosiaali- ja terveysministeriö SISÄILMAPAJA TAMPERE

Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies, Sosiaali- ja terveysministeriö SISÄILMAPAJA TAMPERE Asumisterveysasetus - Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista (545/2016) Vesa Pekkola

Lisätiedot

Terassi- ja ravintolamelu

Terassi- ja ravintolamelu Terassi- ja ravintolamelu Mikkeli Forum XXI 24.9.2015 Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Terassi- ja ravintolamelu, mitä se on? Meluhaitta sisältää musiikkimelua, puhetta,

Lisätiedot

SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI

SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI Haapajärven kaupungin sisäilmaryhmä SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI SISÄILMARYHMÄN TOIMINTA ON KESKITTYNYT KUNNAN OMISTAMIEN JULKISTEN TILOJEN TERVEYSHAITTOJEN SELVITTÄMISEEN Julkisella tilalla tarkoitetaan

Lisätiedot

Alapuolisen asunnon asukkaan vastine kuulemiseen

Alapuolisen asunnon asukkaan vastine kuulemiseen Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) 5 Asunnon terveyshaitta-asia HEL 2015-013049 T 11 02 02 02 Päätösehdotus Päätöksen kohde Vireilletulo ja taustaa Kuuleminen päättää asuntojen välisessä melu-

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA2013-1 Thermopolis Oy Merja Järvelä Valtuustontie 2 62100 Lapua TULOSRAPORTTI KOHDE: Knuuttilan päiväkoti, Seinäjoki NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, 2.1.2013

Lisätiedot

Taustaksi. Muistio 1 (5) 4.6.2014. Sosiaali- ja terveysvaliokunta stv@eduskunta.fi

Taustaksi. Muistio 1 (5) 4.6.2014. Sosiaali- ja terveysvaliokunta stv@eduskunta.fi Muistio 1 (5) Sosiaali- ja terveysvaliokunta stv@eduskunta.fi HE 76/2014 VP, HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TERVEYDENSUOJELULAIN MUUTTAMISESTA Suomen Kiinteistöliitosta (Kiinteistöliitto) kiittää

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Rakennuksiin liittyvät sisäympäristöongelmat ovat yleisiä,

Lisätiedot

... J O T T A N T A R T T I S T E H R Ä. Vesa Pekkola. Ylitarkastaja, Sosiaali- ja terveysministeriö

... J O T T A N T A R T T I S T E H R Ä. Vesa Pekkola. Ylitarkastaja, Sosiaali- ja terveysministeriö ... J O T T A N T A R T T I S T E H R Ä Vesa Pekkola Ylitarkastaja, Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristötekniikan DI, RTA Merkittävimmän osan työurastani olen ollut terveydensuojeluun liittyvissä viranomaistehtävissä

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 1.2.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos 225003.0 Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 1 TUTKIMUKSEN LÄHTÖTIEDOT Tutkimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA Nro 137 Sivu 1(3 )

KITTILÄN KUNTA Nro 137 Sivu 1(3 ) KITTILÄN KUNTA Nro 137 Sivu 1(3 ) Sosiaali ja terveyslautakunta ympäristöjaosto 04.04.2012 Kittilän kunnan koulut ja päiväkodit yhteiskortti Valtatie 15 99100 Kittilä T A R K A S T U S P Ö Y T Ä K I R

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA 2012-52 Miia Pitkäranta Indoor Quality Service Oy Tiilenpolttajankuja 5 01720 Vantaa TULOSRAPORTTI KOHDE: Päiväkoti Ukko-Pekka, Asematie 3, 01300 Vantaa NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia

Lisätiedot

Asumisterveysasetus Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö

Asumisterveysasetus Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Asumisterveysasetus 2015 26.3.2015 Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Asumisterveysohje muutetaan perustuslain mukaisesti asetukseksi 32 1 momentti; Asuntoja, yleisiä alueita ja

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab, , 24.1.2018 1 (5) Tilaaja: Kohde: Näytteenottaja: Näytteenottopäivä: Näytteet vastaanotettu: 9.1.2018 Analysointi aloitettu: 9.1.2018 Kirkkonummen kunta, Benny Vilander Nissnikun alakoulu, Masalantie 268,

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET LUKSIA, PUU-ANTTILA, 10.4.2013

SISÄILMAMITTAUKSET LUKSIA, PUU-ANTTILA, 10.4.2013 RAPORTTI 63-66.xlsx/2013 SISÄILMAMITTAUKSET LUKSIA, PUU-ANTTILA, 10.4.2013 JAKELU Veikko Viitakangas, Luksia Envimetria Oy, arkisto Envimetria Oy Main office: Phone: Internet: FI08142273 Kalkkipetteri

Lisätiedot

Kohteen maaperän pilaantuminen ei ollut etukäteen tiedossa.

Kohteen maaperän pilaantuminen ei ollut etukäteen tiedossa. Päätös annettu julkipanon jälkeen 14.5.2013 POSELY/166/07.00/2013 Pohjois-Savo ASIA YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 78 :N MUKAINEN ILMOITUS. PILAANTUNEEN MAAPERÄN PUHDISTAMINEN, IISALMEN PRISMA, PARKATINTIE 2, IISALMI

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

Milloin on syytä epäillä sisäilmaongelmaa

Milloin on syytä epäillä sisäilmaongelmaa Milloin on syytä epäillä sisäilmaongelmaa Tiedossa olevat puutteet rakenteissa, pinnoilla tai LVI-tekniikassa Aistinvaraisesti havaittavat merkit Käyttäjien poikkeava oireilu Tiedossa olevat puutteet Sisäilmaston

Lisätiedot

Asumisterveys - olosuhteet kuntoon

Asumisterveys - olosuhteet kuntoon Asumisterveys - olosuhteet kuntoon LVI-päivät Tampere 1 27.10.2017 Etunimi Sukunimi Terveydensuojelulain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen

Lisätiedot

TARKASTUSMUISTIO Länsikatu JOENSUU Poikolan koulu, alakoulu Poikolantie 6 C Juuka

TARKASTUSMUISTIO Länsikatu JOENSUU Poikolan koulu, alakoulu Poikolantie 6 C Juuka Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO: Poikolan alakoulu, talvi 2012 1/3 Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO Länsikatu 15 80110 JOENSUU 7.5.2012 Juuan kunta, tekniset palvelut

Lisätiedot

SISÄILMA. 04.10.2011 Rakennusfoorumi. Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy

SISÄILMA. 04.10.2011 Rakennusfoorumi. Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy SISÄILMA 04.10.2011 Rakennusfoorumi Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy Sisäilman merkitys Sisäilman huono laatu on arvioitu yhdeksi maamme suurimmista

Lisätiedot

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet: www.sisailmainsinoorit.fi

Lisätiedot

Asuntokaupan kuntotarkastajan AKK ajankohtaispäivä

Asuntokaupan kuntotarkastajan AKK ajankohtaispäivä Asuntokaupan kuntotarkastajan AKK ajankohtaispäivä 14.-15.6.2012, HELSINKI Torstai 14.6.2012 Sisäilmaongelmat ja niiden hallinta 08.45-09.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 09.00-09.20 Tilaisuuden avaus

Lisätiedot

RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi

RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi LAUSUNTO 1 (5) RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi Tässä lausunnossa arvioidaan Röylän koulu- ja päiväkotirakennuksen nykyinen terveellisyys. Rakennuksissa on tehty sekä kuntoarvio

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 21.3.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos Tiedoksi Ilmari Viljanen/Espoon kaupunki Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 22500344.030 1 TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Terveydensuojelulain ja asumisterveysasetuksen keskeiset uudistukset. Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö

Terveydensuojelulain ja asumisterveysasetuksen keskeiset uudistukset. Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Terveydensuojelulain ja asumisterveysasetuksen keskeiset uudistukset Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Miksi lainsäädäntöä pitää uudistaa? Maailma muuttuu ympärillämme

Lisätiedot

Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies, STM. Tausta: DI, RTA

Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies, STM. Tausta: DI, RTA Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies, STM Tausta: DI, RTA Asumisterveysasetus ja ajankohtaista STM:stä Neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola, STM Terveydensuojelulain asumisterveyttä koskevien pykälien päivitys

Lisätiedot

RAKENNUSTEN MIKROBISTO JA NIIDEN ROOLI RAKENNUSTEN TUTKIMISESSA

RAKENNUSTEN MIKROBISTO JA NIIDEN ROOLI RAKENNUSTEN TUTKIMISESSA RAKENNUSTEN MIKROBISTO JA NIIDEN ROOLI RAKENNUSTEN TUTKIMISESSA Anne Hyvärinen tutkimusprofessori, yksikön päällikkö Ympäristöterveyden yksikkö 23.3.2018 SIS 2018 Hyvärinem 1 Sisäilmaongelmien ratkaiseminen

Lisätiedot

Rakennusten sisäilmaongelmat. Ulla Lignell

Rakennusten sisäilmaongelmat. Ulla Lignell Rakennusten sisäilmaongelmat Ulla Lignell Kysymykset Millä perusteella ja kuinka usein sisäilmakartoituksia/sisäilmaselvityksiä Vantaan omistamissa kiinteistössä tehdään?- onko esimerkiksi tehty kartoitussuunnitelma

Lisätiedot

Rakennuksen kuntoarvioija PKA ajankohtaispäivä

Rakennuksen kuntoarvioija PKA ajankohtaispäivä Rakennuksen kuntoarvioija PKA ajankohtaispäivä, HELSINKI Torstai 14.6.2012 Sisäilmaongelmat ja niiden hallinta 08.45-09.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 09.00-09.20 Tilaisuuden avaus Koulutuspäivien puheenjohtaja,

Lisätiedot

Mikrobimenetelmät ja homevaurion vakavuuden arviointi

Mikrobimenetelmät ja homevaurion vakavuuden arviointi Mikrobimenetelmät ja homevaurion vakavuuden arviointi Kaisa Jalkanen, tutkija Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 26.8.2015 Ympäristöterveyshuollon alueelliset koulutuspäivät 1 Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa

Lisätiedot

Terveyshaittaa koskevan asian päättäminen kunnan viranomaisessa

Terveyshaittaa koskevan asian päättäminen kunnan viranomaisessa ANONYMISOITU PÄÄTÖS 05.03.2018 Dnro OKV/227/1/2017 1/5 ASIA Terveyshaittaa koskevan asian päättäminen kunnan viranomaisessa KANTELU Kantelijat ovat kantelussaan 1.2.2017 arvostelleet Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS 2 (8) TIIVISTELMÄ Limingan paloasema sijaitsee Limingassa, osoitteessa Kramsuntie 3, 91900 Liminka.

Lisätiedot

Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi

Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, yksikön päällikkö, dosentti Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 27.3.2017 SISEM2017 Hyvärinen 1 Sisäilmaongelmia aiheuttavat monet tekijät yhdessä ja

Lisätiedot

Terveydensuojelulain mukainen suunnitelmallinen riskinarviointi

Terveydensuojelulain mukainen suunnitelmallinen riskinarviointi Terveydensuojelulain mukainen suunnitelmallinen riskinarviointi Sisäilmapaja 2 24.11.2010 Jyväskylän kaupunki Sosiaali- ja terveyspalvelut Ympäristöterveysosasto 13.12.2010 Terveystarkastaja Seija Pulkkinen

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen tehtävistä Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista valvonta toteutetaan pääsääntöisesti tarkastajien

Lisätiedot

Uusi Asumisterveysasetus

Uusi Asumisterveysasetus KOKO TOTUUS Uusi toimitusjohtaja, RI 1 Historiaa (763/94) Sisäilmaohje, STM 2/97, 1997 Asumisterveysohje (STM) Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: Valtuutussäännös: (763/94) 32 Voimassa 1.5.2003

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaivokselan koulu

Sisäilmatutkimusraportti, Kaivokselan koulu HB Sisäilmatutkimus Oy 9.2.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 www.lifa.fi LAUSUNTO Vantaan Kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut, Rakennuttaminen, Rakennesuunnittelu Jouni Räsänen Kielotie

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMIEN HAVAITSEMINEN JA TODENTAMINEN

SISÄILMAONGELMIEN HAVAITSEMINEN JA TODENTAMINEN SISÄILMAONGELMIEN HAVAITSEMINEN JA TODENTAMINEN Matti Moilanen Lapin AMK 24.11.2015 Kuva: Tapani Kalsi, LL Aistinvaraiset havainnot - Hajut (home, viemäri, VOC, kreosootti, savu, tupakka ) - Vauriojäljet

Lisätiedot

Terveydensuojelulain uudistus ja asumisterveysasetus mitä uutta kosteus- ja homeongelmien selättämiseen

Terveydensuojelulain uudistus ja asumisterveysasetus mitä uutta kosteus- ja homeongelmien selättämiseen Terveydensuojelulain uudistus ja asumisterveysasetus mitä uutta kosteus- ja homeongelmien selättämiseen Hometalkoot työmaakokous, Oulu 31.10-1.11.2013 Vesa Pekkola, STM Eduskunnan tarkastusvaliokunnan

Lisätiedot

Ilmanäytteet (mikrobi) Laihian keskuskoulu

Ilmanäytteet (mikrobi) Laihian keskuskoulu Ilmanäytteet (mikrobi) Laihian keskuskoulu Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: 1970 Koulurakennus Rakennusala: - Käyttötarkoitus: koulu Länsitie 64 Kerrosluku: 2 66400 Laihia Näytteenoton tilaaja: Laihian

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

PARVEKETUPAKOINTI. Oulu 14.6.2007

PARVEKETUPAKOINTI. Oulu 14.6.2007 PARVEKETUPAKOINTI Oulu 14.6.2007 Anu Kärkkäinen päälakimies Suomen Kiinteistöliitto ry Suomen Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja ja alan asiantuntijaorganisaatio.

Lisätiedot

Mittausepävarmuus asumisterveystutkimuksissa, asumisterveysasetuksen soveltamisohje Pertti Metiäinen

Mittausepävarmuus asumisterveystutkimuksissa, asumisterveysasetuksen soveltamisohje Pertti Metiäinen Mittausepävarmuus asumisterveystutkimuksissa, asumisterveysasetuksen soveltamisohje Pertti Metiäinen 30.9.2016 Pertti Metiäinen 1 Valviran soveltamisohje Soveltamisohje on julkaistu viidessä osassa ja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Rakennustyön keskeyttäminen / 11-6-1 / Pohjolankatu 18 / käyttövesiputkiston korjaustyö Vs. rakennustarkastaja Ilkka Korhonen Alueellinen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Esityslista 8/2017 1 (6) 4 Marainvest N&K Oy, terveydensuojelulain 27 :n mukaisen määräyksen antaminen HEL 2017-004593 T 11 02 02 02 Päätösehdotus Päätöksen kohde Vireilletulo ja taustaa

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONNAN JA TERVEYDENSUOJELUN YHTEISTYÖ

RAKENNUSVALVONNAN JA TERVEYDENSUOJELUN YHTEISTYÖ PÄIVI KAUPPINEN-KETOJA Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå RAKENNUSVALVONNAN JA TERVEYDENSUOJELUN YHTEISTYÖ PORVOON RAKENNUSVALVONTA JA TERVEYDENSUOJELU Porvoon kaupunki, noin 50 000 asukasta Rakennusvalvonta

Lisätiedot

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 VANAMONTIE 24, 15610 LAHTI 2 1.YLEISTIETOA Kohde: Muistion laatija: Sisältö: Omakotitalo Vanamontie 24 15610 Lahti Jarmo Sarja, rkm Anticimex Försäkringar

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ

RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ Projekti 1810515 19.3.2015 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TILASTOVERTAILU... 4 2.1 Tilastoaineisto... 4 2.2 Käsitteitä... 4

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: 8964 / 23.2.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fa. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (6) Sisällysluettelo 1

Lisätiedot

Rauhalan koulu Mällinkatu 1A Kotka

Rauhalan koulu Mällinkatu 1A Kotka TUTKIMUSRAPORTTI Sisäilmatutkimus, mikrobinäytteet ilmasta Mällinkatu 1A 48600 Kotka 15.1.2018 Tornatorintie 3, P 25 48100 Kotka Y0811750 2 www.insinooristudio.fi T14054 6 TUTKIMUSRAPORTTI 1 / 5 SISÄLLYS

Lisätiedot

LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa. Hanna Keinänen, Vahanen Oy

LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa. Hanna Keinänen, Vahanen Oy LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa Hanna Keinänen, Vahanen Oy Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa

Lisätiedot

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Kaisa Jalkanen, tutkija THL, Asuinympäristö ja terveys -yksikkö Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa monet tekijät Hallittava kokonaisuus! Lähtötilanne

Lisätiedot

Näytteenotto asumisterveysasetuksen näkökulmasta Pertti Metiäinen

Näytteenotto asumisterveysasetuksen näkökulmasta Pertti Metiäinen Näytteenotto asumisterveysasetuksen näkökulmasta Pertti Metiäinen 30.9.2016 Pertti Metiäinen 1 4 Mittaus, näytteenotto ja analyysi Mittaus ja näytteenotto tulee tehdä ensisijaisesti asunnon tai muun oleskelutilan

Lisätiedot

Rakennusvalvonnan mahdollisuudet kosteus- ja homevauriokorjauksissa Rakennusvalvonnan ja terveydensuojelun yhteistyö

Rakennusvalvonnan mahdollisuudet kosteus- ja homevauriokorjauksissa Rakennusvalvonnan ja terveydensuojelun yhteistyö Rakennusvalvonnan mahdollisuudet kosteus- ja homevauriokorjauksissa Rakennusvalvonnan ja terveydensuojelun yhteistyö Ympäristöpäällikkö Seppo Lappalainen Wiitaunioni Nykyisessä MRL:ssä ei ole täsmennetty

Lisätiedot

Gann Hydrotest LG1 rakennekosteusmittari (12)

Gann Hydrotest LG1 rakennekosteusmittari (12) KUULEMINEN 1 (5) Jakelussa mainituille TARKASTUS SUUR-HELSINGIN KRISTILLISESSÄ KOULUSSA JA KUULEMINEN 13-02653 Vireilletulo ja tarkastuksen aihe Suur-Helsingin kristillisen koulun rehtori Jan Cedercreutz

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2017 1 (6) 157 Samaadi Minimutu Oy, terveydensuojelulain 27 :n mukaisen määräyksen antaminen HEL 2017-004596 T 11 02 02 02 Päätös Päätöksen kohde Vireilletulo ja taustaa

Lisätiedot

Päivitetty

Päivitetty TUTKIMUSRAPORTTI Sisäilmatutkimus, mikrobinäytteet ilmasta Vesivallintie 16 48600 Kotka Päivitetty 21.2.2018 OY INSINÖÖRI STUDIO Tornatorintie 3, P 25 48100 Kotka Y0811750-2 www.insinooristudio.fi T13034-8

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kohde: Työmääräin: Näytteenottaja: Kirkkonummen kunta Jyrki Pulkki, Kiwa Inspecta Winellskan päiväkoti WO-00718940 Jyrki Pulkki Näytteenottopäivä: 16.10.2018 Näytteet vastaanotettu:

Lisätiedot

Parveketupakoinnin kieltäminen

Parveketupakoinnin kieltäminen Päivitetty 09/2013 Isännöintiliiton yritysjäsenille ja paikallisyhdistysten henkilöjäsenille Parveketupakoinnin kieltäminen Tupakansavun kulkeutuminen parvekkeelta naapuriasuntoihin avoinna olevien ikkunoiden

Lisätiedot

Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut

Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut 4.4.2018 Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: 1903-1937 Tuiskulan koulut Rakennusala:- Käyttötarkoitus: koulu Tuiskulansuora 126 Tilavuus: - 61300 Kurikka Kerrosluku:

Lisätiedot