PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA"

Transkriptio

1 PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA MITÄ OVAT MIKRO-ORGANISMIT? Mikro-organismi tai mikrobi on organismi, joka on niin pieni, ettei sitä näe paljaalla silmällä. Vain siinä tapauksessa, kun niitä on erityisen paljon, ne on mahdollista nähdä. Tärkeimpiä esimerkkejä mikroorganismeista ovat virukset, bakteerit, sienet, hiivat ja levät. Bakteerit ovat niistä kaikkein yleisimpiä. Bakteereja löytyy kaikkialta luonnosta. Suuremmissa määrin niitä löytyy iholta, ruoansulatuskanavasta, maaperästä, vedestä ja ilmasta. Suuri osa bakteereista on hyödyllisiä ja jopa välttämättömiä ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Lisäksi on suuri osa, joiden haitallisuudesta ei tiedetä. Pieni osa bakteereista on haitallisia, jopa vaarallisia. Valitettavasti osa bakteereista on haitallisia ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Vaikka vähemmistö bakteereista on taudinaiheuttajia, ne antavat bakteereille huonon maineen. BAKTEERIEN YHTEISTYÖ Pienestä koostaan huolimatta bakteerit ovat viisaita. Ne tietävät täydellisesti, kuinka toimia yhdessä selviytyäkseen. Huolimatta siitä, missä bakteerit sijaitsevat, ne järjestäytyvät yhteisöihin. Tällainen yhteisö voi olla hyvin monipuolinen ja monimutkainen. Jokaisella bakteerilla on oma roolinsa ja tehtävänsä. Niillä on kuitenkin yksi yhteinen tavoite: selviytyä niin pitkään kuin mahdollista. Jos tällainen bakteeriyhteisö tai mikrofloora on kiinteällä pinnalla, sitä kutsutaan biofilmiksi. Yksi hyvä esimerkki biofilmistä on tummunut kylpyhuoneen kaakelisauma. Biofilmi muodostuu monista erityyppisistä bakteereista ja eri aineista, joita ne tuottavat. MITÄ BAKTEERIT TARVITSEVAT SELVIYTYÄKSEEN? Ravinto Kuten jokainen elävä olento, myös bakteeri tarvitsee ruokaa elääkseen. Pääasialliset ravintolähteet ovat sokerit, rasvat ja proteiinit, mutta myös virtsa ja hiki. Kaikki bakteerit eivät käytä kaikkea ravintona, joten ne tekevät biofilmissä yhteistyötä myös ravinnon suhteen. Kosteus Bakteerit tarvitsevat myös nestettä. Bakteerit imevät kosteutta ympäristöstä samalla tavalla kuin esimerkiksi sieni imee vettä itseensä. Jos ei ole tarpeeksi kosteutta, niiden toiminta vähenee nopeasti. Samoin kuin ihmiset ja eläimet, bakteerit voivat elää pidempään ilman ruokaa kuin ilman nestettä. Kosteus on siis erittäin tärkeää niiden selviytymisessä. Elintila Selviytyäkseen ympäristön pitää olla myös suotuisa. Biofilmin kautta bakteerit suojautuvat ympäristössä tapahtuvia muutoksia vastaan kuten lämpötila, ph ja kosteus.

2 BAKTEERIEN TOIMINTA Bakteeriyhteisö, mikrofloora ja biofilmi ovat eläviä kokonaisuuksia, jotka muuttuvat jatkuvasti riippuen olosuhteista (kosteus, lämpötila, teho). Näistä muutoksista huolimatta yhteisön tavoite on pysyä hengissä niin pitkään kuin mahdollista. Bakteerit kykenevät siihen sopeutumalla olosuhteisiin ja toimimalla yhdessä. Esimerkki: Esimerkissä on pinta, joka tarjoaa riittävän ravinnon, kosteuden ja tilan 100 bakteerille (Teoreettinen esitys elintilasta / Tri Robin Temmerman). Bakteerit ovat vuorovaikutuksessa keskenään varmistaakseen, etteivät ylitä rajaa ja niillä on riittävästi elintilaa. Tämä esimerkki bakteeritasapainosta koskee myös ilmaa, vettä tai ihoa. KAAVIO 1 (Yhteensä 100: 42 hyvää, 18 huonoa, 40 tyhjää). Pinta on katettu hyvillä bakteereilla (vihreät pallot), haitallisilla bakteereilla (punaiset pallot) ja muutamilla tyhjillä alueilla. Koska bakteereilla on muutaman päivän mittainen elinikä, käynnissä on jatkuva kuolemis- ja kasvuprosessi ja bakteeriyhteisön määrä pysyy suunnilleen samana. Ilman ihmisen vaikutusta asiaan, pinnassa vallitsee luonnollinen bakteeritasapaino. Seuraavaksi katsotaan, miten desinfiointi vaikuttaa bakteeritasapainoon.

3 KEMIALLINEN PUHDISTUS JA DESINFIOINTI Koska bakteerien tutkiminen on ollut pääosin tauteihin liittyvää, ihmiskunnalla on ollut pitkään mielikuva, että alla bakteerit ovat vaarallisia. Samalla kun on etsitty keinoja tauteja vastaan (esim. antibiootit), on kiinnitetty huomiota myös henkilökohtaiseen hygieniaan ja ympäristöön. Tästä johtuen tuotteita suunniteltiin puhdistamaan ja desinfioimaan. Puhdistamisen ja desinfioimisen välillä on tärkeä ero. Puhdistaminen Puhdistaminen on lian poistamista pinnalta (joko erilaiset materiaalit tai iho). Puhdistaminen tehdään saippualla tai puhdistusaineilla. Desinfiointi Desinfioinnin tarkoituksena on tuhota kaikki bakteerit pinnoilta. Se tehdään biosideilla tai desinfiointiaineilla. Käytännössä tässä ei aina täysin onnistuta. Nykyisin markkinoilla on tuotteita, jossa yhdistyvät puhdistavat ja desinfioivat aineet. Tavoite tämäntyyppisillä tuotteilla on varmistaa, että pinnalta poistuvat täysin sekä bakteerit että niiden ravinto eli lika. DESINFIOINTIA SEURAAVA ONGELMA Desinfiointiaineiden käyttö vaikuttaa toimivan aluksi hyvin ja pinnan saa melko helposti puhdistettua liasta ja bakteereista. Kuitenkin bakteerien pitkästä kokemuksesta johtuen ne oppivat nopeasti sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Useiden vuosikymmenien aikana desinfiointiaineiden käyttöönoton jälkeen, bakteerit löysivät keinot kiertää tämä uhka, jota me tänä päivänä kutsumme vastustuskyvyksi. Bakteerit ovat yhä useammin tietoisia, miten selvitä desinfiointiaineiden käytöstä. Desinfiointiaineiden teho on näin ollen vähentynyt. Myös perinteisessä puhdistamisessa on kasvava ongelma. Yksi bakteerien keino puolustautua kemikaaleja vastaan, on muodostaa kestävämpiä biofilmejä. Tämä varmistaa, että puhdistusaineiden ja saippuoiden kyky poistaa likaa pinnoilta on heikentynyt, koska lika on usein loukuissa biofilmeissä, jotka ovat lähes läpäisemättömiä puhdistusaineille. DESINFIOINTIAINEIDEN UHKA Joka tapauksessa suurempi vaara väijyy desinfiointiaineiden takana. Desinfiointiaineiden käytön vaikutuksena bakteerien kyky muuntautua haitallisiksi on kasvanut. Kemikaaliteollisuus joutuu tästä syystä kehittämään aina vain vahvempia kemikaaleja ja ongelma kasvaa. Tämä aiheuttaa jatkuvan ketjureaktion.

4 Mitä tapahtuu desinfiointiainetta käytettäessä? Jos mietimme samaa esimerkkiä uudelleen eli pinta, jossa ravintoa, kosteutta ja tilaa riittävästi pitämään 100 bakteerin yhteisö elinvoimaisena. Välittömästi desinfiointiaineella puhdistamisen jälkeen, bakteerien määrä vähenee radikaalisti. KAAVIO 2 (Yhteensä 100, joista 12 hyvää, 4 huonoa ja 84 tyhjää) Tosiasiassa vastustuskyvyn takia joitain bakteereja säilyy hengissä. Desinfiointiaineessa ei ole jälkitehoa, joten hyvinkin pian jäljellä olevat bakteerit alkavat lisääntymään. Yhtäkkiä niillä onkin paljon tilaa, paljon ravintoa tuhoutuneista bakteereista ja kosteutta, joka on peräisin desinfiointiaineesta. Koska kestävät haitalliset bakteerit voivat selviytyä desinfiointiaineen hyökkäykseltä ja lisääntyä paljon nopeammin, lopputuloksena on bakteeriyhteisö, joka sisältää entistä enemmän haitallisia bakteereja. Edelleenkin tämä bakteeriyhteisö varmistaa, että sille jää riittävästi kasvutilaa eikä miehitä koko aluetta. Näin ne pystyvät selviytymään mahdollisimman kauan.

5 Desinfiointiaineen käytön jälkeen yhteisössä on entistä enemmän haitallisia bakteereja ja kaavio näyttää tältä. KAAVIO 3 (Yhteensä 100, joista 22 hyvää, 38 huonoa ja 40 tyhjää) Selvennykseksi vertaamme luonnollista mikroflooraa ja mikroflooraan desinfiointiaineen käytön jälkeen. Molemmissa tapauksissa pinnassa on edelleen sama määrä bakteereja, mutta haitallisten bakteerien määrä on paljon korkeampi vastustuskyvystä johtuen, kun desinfiointiainetta on käytetty. Miten enemmän desinfiointiaineita on käytetty, sitä enemmän haitallisia bakteereja on löydetty.

6 PROBIOOTTIEN KÄYTTÖ KODINHOIDOSSA Ongelma on ollut tiedossa jo vuosikausia ja ratkaisun löytämiseksi on tehty vuosia tutkimustyötä. Nyt ratkaisu on löytänyt ja se käyttää hyväksi sitä, miten luonto jo nyt toimii. Kuten jo tiedetään ja on esille tullut, on olemassa hyviä bakteereja, joita kutsutaan myös probiooteiksi ja niitä hyväksi käyttämällä elämän normaali kiertokulku ei häiriinny. Miten probiootit toimivat? Otamme taas esimerkin pinnasta, jossa on sopivasti ravintoa, kosteutta ja tilaa pitääkseen 100 bakteeria elossa. Välittömästi ensimmäisen probiootteja sisältävän puhdistusaineen käytön jälkeen probiootit täyttävät kaikki tyhjät alueet pinnalla. Yhtään bakteeria ei korvata eikä yhtään tuhota, hyviä bakteereja yksinkertaisesti lisätään pinnalle. Bakteeriyhteisö näyttää tältä: KAAVIO 4 (Yhteensä 100 bakteeria, joista 82 hyvää, 18 huonoa ja 0 tyhjää) Pinta on nyt miehitetty 100 bakteerilla. Kun koko pinta on miehitetty bakteereilla, bakteerit lähettävät signaalin aktiivisuuden vähentämiseksi. Jo muutaman päivän jälkeen, suuri osa bakteereista on kuollut. Niiden elinikähän on muutaman päivän ja koska aktiivisuus on laskenut, uusia bakteereja ei ole tullut tilalle. Tilanne pysyy tällaisena siihen saakka kunnes bakteerien määrä on laskenut alle 100. Sen jälkeen aktiivisuus nousee normaaliksi. Kun probiootteja levitetään pinnalle, alentuneesta aktiivisuudesta huolimatta bakteerien määrä ei laske alle 100.

7 Probioottien säännöllinen käyttö siivouksessa varmistaa sen, että haitallisille bakteereille ei jää elintilaa, vaan ne pikkuhiljaa kuolevat ja tilalle levitetään probiootteja. Useiden puhdistusten jälkeen bakteerien yhteisö näyttää tältä: KAAVIO 5 (Yhteensä 100 bakteeria, joista 96 hyviä, 4 huonoja, 0 tyhjää) Pinta on miehitetty hyvillä bakteereilla ja muutos on tapahtunut ilman biosideja. Koko prosessissa on luotettu luonnon omaan itsesäätelyyn ja terveen mikroflooran saavuttamiseen. Probioottien käyttö puhdistuksessa mahdollistaa terveen mikroflooran ilman haitallisten bakteerien tuhoamista.

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Suurin osa mikrobeista on haitattomia ja niitä hyödynnetään elintarviketeollisuudessa Mikrobiologia Haitalliset mikrobit pilaavat elintarvikkeita

Lisätiedot

AKTIIVISTA PUHDISTUSTA BIOTEKNOLOGIAN AVULLA

AKTIIVISTA PUHDISTUSTA BIOTEKNOLOGIAN AVULLA aktiiviset bakteerit ja entsyymit AKTIIVISTA PUHDISTUSTA BIOTEKNOLOGIAN AVULLA Nilfisk Biobact on ympäristöystävällinen puhdistusaine, jonka teho perustuu mikrobeihin ja entsyymeihin. BIOBACT CLEAN YLEISPUHDiSTUSAINE

Lisätiedot

siirtyy uuteen bioteknologian aikakauteen!

siirtyy uuteen bioteknologian aikakauteen! siirtyy uuteen bioteknologian aikakauteen! Bioteknologia tähtää luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin lisäämiseen. Mikrobiologia Tutkii bakteerien, sienten, levien ja alkueläinten elintoimintoja ja hyödyntämistä.

Lisätiedot

siirtyy uuteen bioteknologian aikakauteen!

siirtyy uuteen bioteknologian aikakauteen! siirtyy uuteen bioteknologian aikakauteen! Bioteknologia tähtää luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin lisäämiseen. HomCare Finland Oy:n ranskalainen yhteistyökumppani on LUONTO ON TULEVAISUUTEMME Bioaktiivisten

Lisätiedot

Virusriskin vähentäminen elintarviketuotannossa

Virusriskin vähentäminen elintarviketuotannossa Virusriskin vähentäminen elintarviketuotannossa Satu Salo, VTT Expert Services Oy Marjaana Rättö, Irina Tsitko ja Hanna Miettinen, VTT 2 Viruskontaminaation riskinhallintakeinojen kehittäminen ja arvioiminen

Lisätiedot

Pesässä on aina yli 20 C ja sikiöinnin aikana yli 30 C, suhteellinen kosteus sikiöalalla on yli 90 %

Pesässä on aina yli 20 C ja sikiöinnin aikana yli 30 C, suhteellinen kosteus sikiöalalla on yli 90 % Mehiläiset ja taudit Mehiläispesässä on runsaasti hiilihydraatteja, valkuaisia ja rasvoja Lisäksi siellä on suuri joukko tiiviissä kosketuksessa toisiinsa olevia toukkia ja aikuisia mehiläisiä Sama hengitysilma

Lisätiedot

Esittele kotisi. probiooteille! Life is in the air

Esittele kotisi. probiooteille! Life is in the air Esittele kotisi probiooteille! Life is in the air Me täällä Airbioticsillä suhtaudumme intohimoisesti perheisiin, lemmikkieläimiin, maapalloon, ja terveelliseen elämäntapaan. Jopa 90% päivittäisestä ajastamme

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Oluen valmistuksen mikrobiologiaa ja kontaminaatioiden hallinta

Oluen valmistuksen mikrobiologiaa ja kontaminaatioiden hallinta Oluen valmistuksen mikrobiologiaa ja kontaminaatioiden hallinta 13.2.2018 Mikrobiologia - termejä mikrobi, mikro-organismi = mikroskooppisen pieni organismi/eliö, jotka kuuluvat ryhmiin alkueläimet, arkit,

Lisätiedot

Talousveden laatu ja pohjaveden käsittely

Talousveden laatu ja pohjaveden käsittely Talousveden laatu ja pohjaveden käsittely Aino Pelto-Huikko Tutkija, DI 5.6.2014 Kankaanpää Vesivälitteiset epidemiat 69 vesiepidemiaa vuosina 1998 2010 Suurin osa (pienillä) pohjavesilaitoksilla (25)

Lisätiedot

Bakteeri onkin kaveri - ja luonto kiittää -

Bakteeri onkin kaveri - ja luonto kiittää - Bakteeri onkin kaveri - ja luonto kiittää - Perustietoa bakteereista ja probioottibakteerien hyödyistä Panu Villanen 2016 1. Maapallolla on käynnissä ihmisen aiheuttamia mittavia ympäristömuutoksia Ilmastonmuutos

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 09.09.2014 Oulu Päivi Aalto Esityksen sisältö Taudinaiheuttajat ja tartuntariskit

Lisätiedot

AKTIIVISTA PUHDISTUSTA BIOTEKNOLOGIAN AVULLA

AKTIIVISTA PUHDISTUSTA BIOTEKNOLOGIAN AVULLA aktiiviset bakteerit ja entsyymit AKTIIVISTA PUHDISTUSTA BIOTEKNOLOGIAN AVULLA BAKTEERIARMEIJA, JOKA POISTAA SEKÄ HAJUN ETTÄ LIAN Aktiiviset bakteerit & entsyymit Nilfisk Biobact on ympäristöystävällinen

Lisätiedot

Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012. Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit

Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012. Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012 Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit Siemenessä leviävien tautien torjuntakeinoja luomussa Mahdollisimman

Lisätiedot

PIP Terveydenhoito - Puhdistuksen vallankumous

PIP Terveydenhoito - Puhdistuksen vallankumous 1 2 1. Esittely Hyvin monet patogeeniset (sairauksia aiheuttavat) bakteerit altistavat ihmisiä lukemattomille terveysongelmille. Esimerkkeinä mainittakoon Clostridium difficile, E. coli, Enterococcus,

Lisätiedot

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus Lasten Yliopisto, Seinäjoki, 16.4.2016 Luennon sisältö Mitä ovat hyönteiset ja madot Mikä on niiden rooli

Lisätiedot

Profex Lasinpuhdistaja

Profex Lasinpuhdistaja Profex Lasinpuhdistaja Lasinpuhdistusaine, sopii kaikille lasipinnoille, kiiltäville muoveille yms. Haihtuva aine, ei jätä jäämiä puhdistetuille pinnoille. Pyyhi pinta nukkaamattomalla liinalla tai kuivaa

Lisätiedot

Solun toiminta. II Solun toiminta. BI2 II Solun toiminta 7. Fotosynteesi tuottaa ravintoa eliökunnalle

Solun toiminta. II Solun toiminta. BI2 II Solun toiminta 7. Fotosynteesi tuottaa ravintoa eliökunnalle Solun toiminta II Solun toiminta 7. Fotosynteesi tuottaa ravintoa eliökunnalle 1. Avainsanat 2. Fotosynteesi eli yhteyttäminen 3. Viherhiukkanen eli kloroplasti 4. Fotosynteesin reaktiot 5. Mitä kasvit

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 7. 8.10.2014 Tampere Päivi Aalto Ohjeen sisältö Vuosien 2015 2019 tesu-valvontaohjelman

Lisätiedot

SISÄLTÖ INTO2018 INFEKTIOIDEN TORJUNTAPÄIVÄT DIPOLI PUHDAS, DESINFIOITU VAI STERIILI

SISÄLTÖ INTO2018 INFEKTIOIDEN TORJUNTAPÄIVÄT DIPOLI PUHDAS, DESINFIOITU VAI STERIILI INTO2018 INFEKTIOIDEN TORJUNTAPÄIVÄT 6.11.2018 DIPOLI PUHDAS, DESINFIOITU VAI STERIILI SISÄLTÖ 1 2 3 - Puhdistaminen, desinfektio ja sterilointi perusmenetelminä tartuntojen torjunnassa - Perusmenetelmien

Lisätiedot

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite Pesutilojen siivous Hygieniailtapäivä laitoshuoltajille 2017 ja 2018 Hygieniahoitaja Rauni Ikonen Siivouksen tavoite Saavuttaa tarkoituksenmukainen puhtaus Palauttaa toiminnasta aiheutuneet puhtaustason

Lisätiedot

11. Elimistö puolustautuu

11. Elimistö puolustautuu 11. Elimistö puolustautuu Taudinaiheuttajat Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin

Lisätiedot

Metsäpatologian laboratorio tuhotutkimuksen apuna. Metsätaimitarhapäivät 23. 24.1.2014 Anne Uimari

Metsäpatologian laboratorio tuhotutkimuksen apuna. Metsätaimitarhapäivät 23. 24.1.2014 Anne Uimari Metsäpatologian laboratorio tuhotutkimuksen apuna Metsätaimitarhapäivät 23. 24.1.2014 Anne Uimari Metsäpuiden vaivat Metsäpuiden eloa ja terveyttä uhkaavat monet taudinaiheuttajat: Bioottiset taudinaiheuttajat

Lisätiedot

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite Pesutilojen siivous Hygieniailtapäivä laitoshuoltajille 2017 Hygieniahoitaja Rauni Ikonen Siivouksen tavoite Saavuttaa tarkoituksenmukainen puhtaus Palauttaa toiminnasta aiheutuneet puhtaustason muutokset

Lisätiedot

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso Ruokaa hygieenisesti o p e t u s h a l l i t u s Sisältö Käyttäjälle... 6 Näin käytät kirjaa... 7 Hygienian perusteita... 8 Mitä on hygieniaosaaminen?... 10 Säilytä

Lisätiedot

Suojaa työpaikkasi sikainfluenssalta. (H1N1-virus)

Suojaa työpaikkasi sikainfluenssalta. (H1N1-virus) Suojaa työpaikkasi sikainfluenssalta (H1N1-virus) Sikainfluenssa on hengitysteiden sairaus, jota tavataan usein sioilla. Aiheuttajana on A-tyypin influenssavirus. On erittäin harvinaista, että ihminen

Lisätiedot

Aktiiviklooria sisältävä nestemäinen, emäksinen vaahtopesu- ja desinfiointiaine elintarviketeollisuudelle

Aktiiviklooria sisältävä nestemäinen, emäksinen vaahtopesu- ja desinfiointiaine elintarviketeollisuudelle P3-topax 66 Aktiiviklooria sisältävä nestemäinen, emäksinen vaahtopesu- ja desinfiointiaine elintarviketeollisuudelle Ominaisuudet poistaa tehokkaasti rasva- ja proteiinilikaa tuhoaa tehokkaasti bakteereja

Lisätiedot

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle 1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle TrendyNailWraps kynsikalvot on valmistettu yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle joka on niin kestävä että sen päälle voidaan karhentamisen jälkeen

Lisätiedot

Laivan tilojen tarkastaminen

Laivan tilojen tarkastaminen Laivan tilojen tarkastaminen Keittiötilat, yleiset tilat/hytit, allasosasto Jukka Kiesi, terveystarkastaja Helsingin kaupungin ympäristökeskus - Tarkastus tehdään aina yhdessä jonkun aluksen henkilökuntaan

Lisätiedot

Teija Meklin FT, dos. Työhistoriaa rakennusten kosteus- ja homevaurioiden, rakennusten sisäilman sekä asumisen terveellisyyden parissa

Teija Meklin FT, dos. Työhistoriaa rakennusten kosteus- ja homevaurioiden, rakennusten sisäilman sekä asumisen terveellisyyden parissa Teija Meklin FT, dos. Työhistoriaa rakennusten kosteus- ja homevaurioiden, rakennusten sisäilman sekä asumisen terveellisyyden parissa Mikrobivaurioituneiden rakenteiden puhdistaminen vauriokorjausten

Lisätiedot

Tekstiilihuollon hygieniavastaavan koulutus verkossa

Tekstiilihuollon hygieniavastaavan koulutus verkossa Tekstiilihuollon hygieniavastaavan koulutus verkossa Ensimmäinen luentokerta Keudan aikuisopisto - Palvelualat KEUDA 1 Tekstiilihuollon laadunhallinnan kehitys 2001 Valkopesun laadunvalvonnan nimi muutetaan

Lisätiedot

Talvinen luonto -tehtävärastit. Avainsanat: biologia, talvehtiminen. Luokkataso: 1.-4. lk. Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi

Talvinen luonto -tehtävärastit. Avainsanat: biologia, talvehtiminen. Luokkataso: 1.-4. lk. Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Talvinen luonto -tehtävärastit Avainsanat: biologia, talvehtiminen Luokkataso: 1.-4. lk Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi Suvi Saarnio ja Merja

Lisätiedot

Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames

Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Eesti mesinike suvine teabepäev Koht ja aeg: Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli ruumides, 11.07.2015.a.

Lisätiedot

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA 1 SISÄLLYSLUETTELO ASEPTIIKKA 3 VAROTOIMET 3 VALMISTAUTUMINEN DOULAUKSEEN 4 SAAPUMINEN SAIRAALAAN 4 KÄSIENPESU 5 SUOJAKÄSINEET 5 KÄSIENPESUOHJE 6 KÄSIDESINFEKTIO 7 SYNNYTYSSALISSA

Lisätiedot

Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit. ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke

Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit. ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke Milloin tulee ripuli? Jos elimistöön joutuu myrkyllistä ainetta, on hyvin todennäköistä, että se on

Lisätiedot

MCF julkisivun korjausmenetelmä. Microbe Control Finland Oy TaloTerveys Lajunen Oy

MCF julkisivun korjausmenetelmä. Microbe Control Finland Oy TaloTerveys Lajunen Oy Microbe Control Finland Oy TaloTerveys Lajunen Oy MCF Julkisivun korjausmenetelmä on tarkoitettu kosteusvaurioituneiden julkisivujen lämpötaloudelliseen kunnostukseen sekä kosteusperäisten terveyshaittojen

Lisätiedot

Otsonointi sisäympäristöissä tiivistelmä kirjallisuuskatsauksesta

Otsonointi sisäympäristöissä tiivistelmä kirjallisuuskatsauksesta Otsonointi sisäympäristöissä tiivistelmä kirjallisuuskatsauksesta Hanna Leppänen, Matti Peltonen, Martin Täubel, Hannu Komulainen ja Anne Hyvärinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 24.3.2016 Otsonointi

Lisätiedot

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy)

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy) Pesukemian perusteet Veden pesuominaisuudet 1. kostuttaa 2. liuottaa (dipoli) 3. laimentaa 4. liikkuva vesi tekee mekaanista työtä 5. kuljettaa kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm.

Lisätiedot

Siivouskäytännöt - tekniikat ja menetelmät

Siivouskäytännöt - tekniikat ja menetelmät Siivouskäytännöt - tekniikat ja menetelmät Uimahallit, kylpylät ja kosteat tilat Sisältö Siivoushenkilöstön ammattitaitovaatimukset Henkilökohtainen hygienia Aseptiikka Siivouksen ajankohta Siivousmenetelmät,

Lisätiedot

Flavobakteerien taltuttaminen bakteerinsyöjillä - uusi mahdollinen vaihtoehto?

Flavobakteerien taltuttaminen bakteerinsyöjillä - uusi mahdollinen vaihtoehto? Flavobakteerien taltuttaminen bakteerinsyöjillä - uusi mahdollinen vaihtoehto? Krister Sundell & Tom Wiklund Akvaattisen patobiologian laboratorio Åbo Akademi Åbo Akademi Domkyrkotorget 3 20500 Åbo 03-04-2018

Lisätiedot

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE 28.1.2015 WÄRTSILÄTALO Susanna Hellberg TERVEYDENSUOJELULAKI 763/94 7 LUKU Asunnon ja muun oleskelutilan sekä yleisten alueiden terveydelliset vaatimukset 26 Asunnon

Lisätiedot

SPV - Katsastajien neuvottelupäivät 18.10.2014

SPV - Katsastajien neuvottelupäivät 18.10.2014 SPV - Katsastajien neuvottelupäivät 18.10.2014 Energiahaaste St1 yhtiönä Polttoaineista Biopolttoaineista Taudeista ja hoidoista Energiayhtiö St1 Johtava CO 2 -hyvän energian valmistaja ja myyjä Tavoitteemme

Lisätiedot

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2012 UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 on kaljuuntuneen, jääpoltteen tai muuten vahingoittuneen nurmikon

Lisätiedot

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi Vasikoiden kasvatus jbs portfolio jbs:n kanssa jbs kälberpaste - vasikkatahna Lyhyesti taattu korkea taso immunoglobuliinia (johdettu IBR-vapaasta maidosta) sisältää

Lisätiedot

Siivooja epidemioiden ennaltaehkäisijänä

Siivooja epidemioiden ennaltaehkäisijänä Siivooja epidemioiden ennaltaehkäisijänä Finnclean 11-12.5.2017 Minna Kyllinen Koulutusasiantuntija/kouluttaja RTK-Palvelu Oy/Contineo Oy Infektioiden aikakautena siivooja voi ehkäistä epidemian, vai voiko?

Lisätiedot

ELÄMME KOTONA LUONNON KANSSA

ELÄMME KOTONA LUONNON KANSSA 1 Go to you app store and download ZAPPAR. Watch it come to life and enjoy! 3 2 Scan the zapcode then aim at the whole image. ELÄMME KOTONA LUONNON KANSSA Skaza auttaa sinua säästämään luontoa ja rahaa

Lisätiedot

Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan kaasuja

Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan kaasuja Ravintoketjut Elämän ehdot Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 1. Liikkuminen Pystyy liikuttelemaan kehoaan 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan

Lisätiedot

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN HYGIENIAOSAAMISTESTI / MALLISARJA I Huomioitavaa: vain yksi vastausrasti / väittämä. Vastausaikaa on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin aloittamisesta.

Lisätiedot

Tuulettuvien Keraamisten Julkisivujen puhdistus- ja hoito-ohjeet

Tuulettuvien Keraamisten Julkisivujen puhdistus- ja hoito-ohjeet Tuulettuvien Keraamisten Julkisivujen puhdistus- ja hoito-ohjeet SISÄLLYS SISÄLLYS 2 YLEISTÄ 3 ASENNUKSEN AIKAINEN PESU 4 ASENNUKSEN JÄLKEINEN PUHDISTUS 4 GRAFFITISUOJAUS 4 TAHRANPOISTO 4 HUOLTOPUHDISTUS

Lisätiedot

Kauneushoitoloiden, tatuointiliikkeiden ja vastaavien tilojen hygieniavaatimukset

Kauneushoitoloiden, tatuointiliikkeiden ja vastaavien tilojen hygieniavaatimukset TERVEYDENSUOJELUN VALVONTAOHJEISTO Versio 1.0 Sivu 1 (9) Päivämäärä 15.12.2014 TO 7.1: Kauneushoitoloiden, tatuointiliikkeiden ja vastaavien tilojen hygieniavaatimukset Laatija Päivi Aalto Hyväksytty Kauneushoitoloiden,

Lisätiedot

Trimeta CD. Tuotekuvaus: Ominaisuudet. Hapan yksivaiheinen puhdistus- ja desinfiointiaine lähinnä juoma- ja panimoteollisuudelle

Trimeta CD. Tuotekuvaus: Ominaisuudet. Hapan yksivaiheinen puhdistus- ja desinfiointiaine lähinnä juoma- ja panimoteollisuudelle Trimeta CD Tuotekuvaus: Hapan yksivaiheinen puhdistus- ja desinfiointiaine lähinnä juoma- ja panimoteollisuudelle Ominaisuudet mikrobiologinen teho tyypillisiä panimojen mikroorganismeja vastaan erittäin

Lisätiedot

Restore Julkisivun korjausmenetelmä

Restore Julkisivun korjausmenetelmä Restore Julkisivun korjausmenetelmä Microbe Control Finland Oy Jouko Leppänen, p. +35 40 900 9856 jouko.leppanen@microbecontrol.fi TaloTerveys Lajunen Oy Raimo Lajunen, p. +358 45 314 3433 raimo.lajunen@taloterveys.fi

Lisätiedot

kannattaa ja parantaa tuotannon kestävyyttä!

kannattaa ja parantaa tuotannon kestävyyttä! Sisäinen ja ulkoinen tautisuojaus kotieläintuotannossa kannattaa ja parantaa tuotannon kestävyyttä! Gun Wirtanen, Seinäjoen ammattikorkeakoulu & Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti Hannele Suvanto,

Lisätiedot

puhdistaja. Toukka on nuori kärpäsen muoto. Toukat tekevät työtä yhdessä hyvin. He poistavat kaikki erilaisien eläimien ruumiit ja puhdistavat

puhdistaja. Toukka on nuori kärpäsen muoto. Toukat tekevät työtä yhdessä hyvin. He poistavat kaikki erilaisien eläimien ruumiit ja puhdistavat Arvostelu Miten annetaan sopiva arvostelu asioille? Olen sitä mieltä, että meidän täytyy konkreettisen tilanteen perusteella antaa erilaisia konkreettisia analyysejä ja arvosteluja. Esimerkiksi yleensä

Lisätiedot

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite

Pesutilojen siivous. Siivouksen tavoite Pesutilojen siivous Hygieniailtapäivä laitoshuoltajille 2017 ja 2018 Hygieniahoitaja Rauni Ikonen Siivouksen tavoite Saavuttaa tarkoituksenmukainen puhtaus Palauttaa toiminnasta aiheutuneet puhtaustason

Lisätiedot

Valitse luotettava valmistusja lisäainetoimittaja

Valitse luotettava valmistusja lisäainetoimittaja Valmistus- ja lisäaine Uhka / Vaara Kansallinen hyvä toimintatapa Allergeenit, kuten pähkinät, kananmunat, viljat Maitojauhe Kaakaojauhe Väriaineet Aromiaineet Allergeenien esiintyminen voi olla kohtalokasta

Lisätiedot

UUSI! Ihonhoito ja hygienia kannattaa... Kädet ovat tärkein työkalu. Pidetään niistä siis hyvää huolta!

UUSI! Ihonhoito ja hygienia kannattaa... Kädet ovat tärkein työkalu. Pidetään niistä siis hyvää huolta! UUSI! Ihonhoito ja hygienia kannattaa... Kädet ovat tärkein työkalu. Pidetään niistä siis hyvää huolta! Kädet joutuvat päivittäin tekemisiin monien rasittavien tekijöiden kanssa. Esim. ärsyttävät aineet,

Lisätiedot

Eliömaailma. BI1 Elämä ja evoluutio Leena Kangas-Järviluoma

Eliömaailma. BI1 Elämä ja evoluutio Leena Kangas-Järviluoma Eliömaailma BI1 Elämä ja evoluutio Leena Kangas-Järviluoma Aitotumalliset l. eukaryootit Esitumalliset l. prokaryootit kasvit arkit alkueliöt sienet bakteerit eläimet Eliökunnan sukupuu Tumattomat eliöt

Lisätiedot

Siiderin käyminen, viimeistely ja pullotus

Siiderin käyminen, viimeistely ja pullotus Siiderin käyminen, viimeistely ja pullotus Mika Laitinen, maltainen.fi Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen- EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa

Lisätiedot

Elimistö puolustautuu

Elimistö puolustautuu Elimistö puolustautuu Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Miten elimistö

Lisätiedot

Hyvät hygieniakäytännöt

Hyvät hygieniakäytännöt Osa II Hyvät hygieniakäytännöt Koulutus teknisille asiantuntijoille [Paikka], XX.XX.20XX Tämä esitys on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen (CC BY-NC-ND 4.0)

Lisätiedot

DRYWITE EQUIPMENT SANITIZER TEKNISET TIEDOT

DRYWITE EQUIPMENT SANITIZER TEKNISET TIEDOT DRYWITE EQUIPMENT SANITIZER TEKNISET TIEDOT 1. TIETOJA AINEESTA / VALMISTEESTA JA YHTIÖSTÄ / JÄLLEENMYYJÄSTÄ TUOTTEEN NIMI: EQUIPMENT SANITIZER TUOTEKOODIT: VES25 KEMIALLINEN TUOTENIMI: SEKOITUS KVATERNAARISIA

Lisätiedot

Puhtaamman ilman puolesta. Ilmanpuhdistus Desinfiointi Hajunpoisto Itsepuhdistuvuus

Puhtaamman ilman puolesta. Ilmanpuhdistus Desinfiointi Hajunpoisto Itsepuhdistuvuus Puhtaamman ilman puolesta Ilmanpuhdistus Desinfiointi Hajunpoisto Itsepuhdistuvuus Titaanidioksidi Titaanidioksidi (TiO 2 ) on laajasti käytetty kemikaali, jota käytetään yleisesti valkoisena väripigmenttinä

Lisätiedot

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina ELIMISTÖN PUOLUSTUSKYKY Immuniteetti eli vastutuskyky on elimistön kyky suojautua tarttuvilta taudeilta Jos tauteja aiheuttavat mikrobit uhkaavat elimistöä, käynnistyy

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI PAKOLLISET OSAT: 2 PUHDISTAMINEN JA DESINFEKTIO NÄYTTÖYMPÄRISTÖ/ YMPÄRISTÖT Aseptisesti työskenteleminen noudattaa hyviä sairaalahygieniatapoja sekä aseptista työjärjestystä edeten puhtaasta likaiseen

Lisätiedot

Käyttöohje Vicair Academy painehaavapatjat

Käyttöohje Vicair Academy painehaavapatjat 2017-10-13 Käyttöohje Vicair Academy painehaavapatjat Vicair Academy painehaavapatjat Käyttöohje Esittely Tämä käyttöohje koskee kaikkia Vicair Academy painehaavapatjoja. Lue käyttöohje huolellisesti ennen

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden hapan vaahtopesuneste

Elintarviketeollisuuden hapan vaahtopesuneste P3-topax 56 Elintarviketeollisuuden hapan vaahtopesuneste OMINAISUUDET Erinomainen poistamaan mineraalisaostumia Poistaa hyvin rasvaa ja proteiinia Erittäin tehokas matalissa konsentraateissa Parannellut

Lisätiedot

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin Jopa 80% ihmisen

Lisätiedot

SUPI-SAUNATUOTTEET. Löydä oma löylytunnelmasi

SUPI-SAUNATUOTTEET. Löydä oma löylytunnelmasi SUPI-SAUNATUOTTEET Löydä oma löylytunnelmasi Supi-sarjan tuotteilla luot saunaasi tunnelmaa ja suojaat sen kauniisti. Samalla saunasi pysyy pitkään helppohoitoisena. Löydä Supi-perheestä monipuoliset tuotteet

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I

VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I IHMINEN INFEKTIOIDEN LEVITTÄJÄNÄ Taudinaiheuttaja siirtyy ihmisestä toiseen eri tavoin. Tartunnan lähteenä

Lisätiedot

Miksei pelto kasva? Elävän maan toiminnot kasvukunnon perustana

Miksei pelto kasva? Elävän maan toiminnot kasvukunnon perustana Miksei pelto kasva? Elävän maan toiminnot kasvukunnon perustana Tuomas J. Mattila Yliopistotutkija Helsingin yliopisto, Ruralia Instituutti Seinäjoki 1.2.2018 Rikalan Säätiö Esityksen rakenne Maan kasvukunnon

Lisätiedot

RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA. Marika Karulinna

RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA. Marika Karulinna RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA Marika Karulinna LIHA Koira on lihansyöjä, joten sen ravinnon perustana kuuluu olla liha Punaisesta lihasta saa rautaa Vaaleat lihat ovat usein rasvattomampia poikkeuksiakin

Lisätiedot

Nocospray- desinfiointilaite siivouksessa. Palvelukoordinaattorit Sanna Paananen Mira Frisk, KSSHP

Nocospray- desinfiointilaite siivouksessa. Palvelukoordinaattorit Sanna Paananen Mira Frisk, KSSHP Nocospray- desinfiointilaite siivouksessa Palvelukoordinaattorit Mira Frisk, KSSHP Taustaa Manuaalisella puhdistuksella saavutetaan vain noin 40-50% kaikista pinnoista Tekniset haasteet Huokoisten materiaalien

Lisätiedot

Kierrätysravinteiden laadun arviointi ja hallinta riskinarviointi

Kierrätysravinteiden laadun arviointi ja hallinta riskinarviointi Kierrätysravinteiden laadun arviointi ja hallinta riskinarviointi, TkT 1 ? HAITAL- LISET METALLIT ANTI- BIOOTTI- RESIS- TENSSI PUHDISTAMO- LIETE ORGAA- NISET HAITTA- AINEET TAUDIN- AIHEUT- TAJAT MIKRO-

Lisätiedot

1. Käyttöominaisuudet Markiisikankaat ovat teknisiä tekstiilejä, joissa yhdistyvät käytännöllisyys ja kauneus.

1. Käyttöominaisuudet Markiisikankaat ovat teknisiä tekstiilejä, joissa yhdistyvät käytännöllisyys ja kauneus. Markiisikankaiden käsittelyohje 1. Käyttöominaisuudet Markiisikankaat ovat teknisiä tekstiilejä, joissa yhdistyvät käytännöllisyys ja kauneus. Kankailla on korkea suorituskyky, ne valmistetaan tiukkojen

Lisätiedot

GROJET E r i k o i s t u o t t e e t A m m a t t i k ä y t t ö ö n Tuulahdus Suomalaista Puhtautta TUOTEKUVASTO

GROJET E r i k o i s t u o t t e e t A m m a t t i k ä y t t ö ö n Tuulahdus Suomalaista Puhtautta TUOTEKUVASTO GROJET E r i k o i s t u o t t e e t A m m a t t i k ä y t t ö ö n Tuulahdus Suomalaista Puhtautta TUOTEKUVASTO Sisällysluettelo Yritysesittely sivu 3 Desinfiointiaineet sivu 4 Lattiapintojen puhdistusaineet

Lisätiedot

Laadukas, ammattitaitoisesti ja säännöllisesti toteutettu siivous vaikuttaa turvalliseen, terveelliseen työympäristöön ja rakenteiden kunnossa

Laadukas, ammattitaitoisesti ja säännöllisesti toteutettu siivous vaikuttaa turvalliseen, terveelliseen työympäristöön ja rakenteiden kunnossa Laadukas, ammattitaitoisesti ja säännöllisesti toteutettu siivous vaikuttaa turvalliseen, terveelliseen työympäristöön ja rakenteiden kunnossa pysymiseen kiinteistössä. Siivouksen laatuvaatimuksia ja tarpeita

Lisätiedot

Laxabon. Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja. Suomi

Laxabon. Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja. Suomi Laxabon Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja Suomi Laxabon kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja Vastaukset perustuvat Laxabon-oraaliliuosjauheen pakkausselosteeseen, päiväys 26.3.2010. Ota

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

SILOMIX REHUNSÄILÖNTÄKONSEPTI

SILOMIX REHUNSÄILÖNTÄKONSEPTI SILOMIX REHUNSÄILÖNTÄKONSEPTI TARKEMPAA REHUNSÄILÖNTÄÄ MAIDON KESKITUOTOS KG/LEHMÄ/UOSI 2015 9700 9200 8700 8200 7700 9361 9321 8709 8639 8634 7200 6700 6898 Tanska Pohjois-Italia Ruotsi iro Suomi EU keskiarvo

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Rakennuksiin liittyvät sisäympäristöongelmat ovat yleisiä,

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA MITÄ ROKOTUKSIA? Muistatko mitä rokotuksia olet saanut ja minkä viimeiseksi? Miten huolehdit koulun jälkeen rokotuksistasi? Mikrobit uhkaavat elimistöä Mikrobit voivat olla bakteereita,

Lisätiedot

Hajunpoisto ja desinfiointi JVT-töissä

Hajunpoisto ja desinfiointi JVT-töissä Hajunpoisto ja desinfiointi JVT-töissä SPPL:n auktorisointikoulutus 29.09.2015 Jouko Leppänen Microbe Control Finland Oy Väinölänkatu 10 05900 Hyvinkää www.microbecontrol.fi HAJUNPOISTO Hajuaisti ja hajun

Lisätiedot

HEXIS EUROOPAN JOHTAVA TEIPPIVALMISTAJA JO 25 VUODEN AJAN TUOTETIEDOT. Hexis on tuonut markkinoille uuden sukupolven ajoneuvojen suojakalvon.

HEXIS EUROOPAN JOHTAVA TEIPPIVALMISTAJA JO 25 VUODEN AJAN TUOTETIEDOT. Hexis on tuonut markkinoille uuden sukupolven ajoneuvojen suojakalvon. HEXIS EUROOPAN JOHTAVA TEIPPIVALMISTAJA JO 25 VUODEN AJAN Hexis on tuonut markkinoille uuden sukupolven ajoneuvojen suojakalvon. Huippuluokan teknologiaan perustuva Bodyfence-kalvo suojaa ajoneuvoasi ulkoiselta

Lisätiedot

Lääkkeen vaikutukset. Lääkemuodot ja antotavat

Lääkkeen vaikutukset. Lääkemuodot ja antotavat Lääkkeen vaikutukset Johanna Holmbom Farmaseutti Onni apteekki Lääkemuodot ja antotavat Tabletti Depottabletti Resoribletti Poretabletti Imeskelytabletti Kapseli Annosjauhe Oraaliliuos Tippa Peräpuikko

Lisätiedot

Oy WatMan Ab Vedenkäsittely, Yrittäjäntie 4, 09430 SAUKKOLA

Oy WatMan Ab Vedenkäsittely, Yrittäjäntie 4, 09430 SAUKKOLA Veden desinfiointi ilman kemikaaleja Mitä on? UV-valolla tarkoitetaan ultraviolettivaloa. UV-valo on silmille näkymätöntä ja läpitunkevaa säteilyä, jonka aallonpituus on lyhyt (10 400 nanometriä). Auringosta

Lisätiedot

Jalkineille oma säilytyspaikka- Kuivaa oikein jalkineesi. Kenkäharja on yhtä tärkeä kuin vaateharja

Jalkineille oma säilytyspaikka- Kuivaa oikein jalkineesi. Kenkäharja on yhtä tärkeä kuin vaateharja kenkä kestää.. Jalkineille oma säilytyspaikka-.lalk.iiicii.tfii säilytys katona vaatii oman järjestelynsä. Niillekin on annettava, samoin kuin vaatteillekin, tilaisuus»ojentautua» ja levätä käytön välillä.

Lisätiedot

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Metsien ekologia ja käyttö

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Metsien ekologia ja käyttö Helsingin yliopisto, 0.5.01 Tehtävä 1: Pisteet /5 pistettä B-OSA, 0 p. Vastaa johdonmukaisesti kokonaisilla lauseilla. Älä ylitä annettua vastaustilaa! 1. Kuvaa sienten tehtävät metsäekosysteemissä (5

Lisätiedot

Täysrehut pieneläimille

Täysrehut pieneläimille is the place for your Headline Page 1 Täysrehut pieneläimille JR FARM FARMI TÄYSREHU www.tujoma.fi is the place for your Headline Page 2 Sisältää ainulaatuisen Farm food koostumuksen jossa on mm. inuliiniä

Lisätiedot

C.Difficilen säilyminen potilaassa ja leviäminen. ympäristöön www.helsinki.fi/yliopisto 24.2.2011 1

C.Difficilen säilyminen potilaassa ja leviäminen. ympäristöön www.helsinki.fi/yliopisto 24.2.2011 1 C.Difficilen säilyminen potilaassa ja leviäminen www.helsinki.fi/yliopisto 24.2.2011 1 C. Difficilen säilyminen potilaassa ja leviäminen Klostridien patogeneesistä ja leviämisestä Leviämisen ehkäisy /

Lisätiedot

High Tech Sairaala hanke: Ilmastointipalkkien puhdistus ja desinfiointi

High Tech Sairaala hanke: Ilmastointipalkkien puhdistus ja desinfiointi Ilmastointipalkkien puhdistus ja desinfiointi ILMASTOINTIPALKKIEN PUHDISTUS: Uuden menetelmän kehittämisen tarve todettu jo aiemmin Työterveyslaitoksen sairaaloiden IV-hankkeessa (ja käytännössä). IV-KANAVIEN

Lisätiedot

Juurikääpä- ja tukkimiehentäituhot kuriin kantojen korjuulla totta vai tarua?

Juurikääpä- ja tukkimiehentäituhot kuriin kantojen korjuulla totta vai tarua? Juurikääpä- ja tukkimiehentäituhot kuriin kantojen korjuulla totta vai tarua? Tuula Piri & Heli Viiri Bioenergiaa metsistä tutkimus- ja kehittämisohjelman loppuseminaari 19.4.2012, Helsinki Juurikääpä

Lisätiedot

Probiotic 12. PRO12-koostumus saatavana vain LR:ltä! P R O B I OO TT I NEN RAVINTOLISÄ

Probiotic 12. PRO12-koostumus saatavana vain LR:ltä! P R O B I OO TT I NEN RAVINTOLISÄ Probiotic 12 PRO12-koostumus saatavana vain LR:ltä! P R O B I OO TT I NEN RAVINTOLISÄ Probiotic 12 Mitä ovat probiootit? MITÄ OVAT PROBIOOTIT? Ihmisen suolistossa on miljoonittain bakteereja Nämä bakteerit

Lisätiedot

K Ä S I H Y G I E N I a K Ä S I H Y G I E N I A

K Ä S I H Y G I E N I a K Ä S I H Y G I E N I A K Ä S I H Y G I E N I a K Ä S I H Y G I E N I A Puhelin (03) 780 2363 SIVU 2 l KÄSIHYGIENIA www.solmaster.fi Kestävän kehityksen puolesta Solmaster Oy on yksi Pohjoismaiden johtavista teollisuuskemikaalien

Lisätiedot

Probioottinen puhdistuskäsikirja. Chrisal NV / SA, Symppis International Oy. Puhdistuskäsikirja. Probioottinen puhdistaminen. Guy Vossen

Probioottinen puhdistuskäsikirja. Chrisal NV / SA, Symppis International Oy. Puhdistuskäsikirja. Probioottinen puhdistaminen. Guy Vossen Chrisal NV / SA, Symppis International Oy Puhdistuskäsikirja Probioottinen puhdistaminen Guy Vossen 04.09.2013 suomenkielinen käännös: Symppis 22.05.2017 0 Sisältö 1. Chrisal NV yhtiön historia..... 3

Lisätiedot

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi Omevio Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen UUTUUS iholle ja turkille Mitä välttämättömät rasvahapot ovat? Välttämättömät rasvahapot ovat koirien ja kissojen ihon terveyttä

Lisätiedot

USEIN KYSYTTYJÄ Nano1 TUOTTEISTA. Nano1 Lasi & Keramiikka Suoja

USEIN KYSYTTYJÄ Nano1 TUOTTEISTA. Nano1 Lasi & Keramiikka Suoja USEIN KYSYTTYJÄ Nano1 TUOTTEISTA Nano1 Lasi & Keramiikka Suoja 1.Kuinka pitkään toiminnallisuus on taattu? Katso kohta 2. Koska pinnoitteet ovat kemikaali- ja UV-kestäviä, toiminnallisuus säilyy erittäin

Lisätiedot

* vastaanottotarkastuksen parametrit. Materiaalikestävyys: Suositeltujen lämpötila- ja pitoisuusrajojen puitteissa Trimeta NOD soveltuu käytettäväksi:

* vastaanottotarkastuksen parametrit. Materiaalikestävyys: Suositeltujen lämpötila- ja pitoisuusrajojen puitteissa Trimeta NOD soveltuu käytettäväksi: Trimeta NOD Kuvaus: Hapan, ei-hapettava desinfiointiaine juoma-, panimo- ja elintarviketeollisuuden käyttöön. Ominaisuudet: erittäin hyvä teho erityisesti juomateollisuudessa esiintyviä mikrobeja vastaan.

Lisätiedot

LUONNON MATERIAALIT MUOVEISSA

LUONNON MATERIAALIT MUOVEISSA LUONNON MATERIAALIT MUOVEISSA Pentti Järvelä TkT, professori TTY, Materiaalioppi Muovi-ja elastomeeritekniikka 1 LUONNON MATERIAALIT MUOVEISSA Tässä esityksessä keskitytään luonnon materiaalien käyttöön

Lisätiedot