1. Työryhmien kuulumiset ja yhteistyön lisääminen työryhmien välillä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Työryhmien kuulumiset ja yhteistyön lisääminen työryhmien välillä"

Transkriptio

1 Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteereiden yhteispalaveri klo: Fimea: Helsinki Mannerheimintie 103, Amorosa1&2, 4. krs. Kuopio Microkatu 1, Technopolis, Aino, 5. krs., Turun AMK Osallistujat: Koordinaatioryhmä Erkki Palva (puheenjohtaja) Katri Hämeen-Anttila (sihteeri) Lääkeinformaatiota ammattilaisille -työryhmä Janne Backman (puheenjohtaja) Elina Honkoila (sihteeri) Tutkimustyöryhmä Marika Pohjanoksa (puheenjohtaja) Leena Saastamoinen (sihteeri) Lääkeinformaatiota lääkkeiden käyttäjille -työryhmä Essi Kariaho (puheenjohtaja) Tarja Pajunen (sihteeri) Koulutustyöryhmä Virpi Sulosaari (puheenjohtaja) Kokouksen puheenjohtaja Erkki Palva ja sihteeri Katri Hämeen-Anttila MUISTIO 1. Työryhmien kuulumiset ja yhteistyön lisääminen työryhmien välillä Tutkimustyöryhmä Tutkimustyöryhmä kokoaa kansainvälisistä julkaisuista tieto siitä, miten lääkeinformaation vaikuttavuutta on tutkittu. Tarkoitus, että tämä selvitys tulisi mm. osaksi koordinaatioryhmän keskustelun avauksen laadukkaasta lääkeinformaatiosta ja toimisi pohjana tutkimushankerahoituksen hauissa. Kolmas tarkoitus on etsiä mahdollisia lääkeinformaation indikaattoreja. Tutkimustyöryhmä on myös pohtinut tutkimusrahoituksen hakemista lääkeinformaatiotutkimukselle ja aktiivisempaa näkyvyyttä mahdollisten rahoittajien suuntaan (tutkimuskokonaisuuksien esittely, tapaamiset rahoittajien kanssa). Tutkimustyöryhmä on myös aktiivisesti mukana rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman tiimoilta perustettavassa tutkimuskonsortiossa, johon on jo haettu tutkimusryhmiä ja tutkijoita, ja mihin voi vielä ilmoittautua mukaan. Tavoitteena yhdistää hankkeita isoksi kokonaisuuksiksi ja hakea tutkimusrahoitusta suuremmalla kokoonpanolla. Näiden lisäksi tutkimusstrategia tarkastellaan tänä vuonna kriittisesti ja päätetään onko tarvetta päivitykseen. Koulutustyöryhmä Toinen Lääkehoidon opettajien monialainen foorumi (LOMF) järjestetään Farmasian päivien yhteydessä (Messukeskus, Helsinki). Seuraavan kerran tilaisuus on tarkoitus järjestää kaksipäiväisenä vuonna 2018 (vuorotellen yksi ja kaksipäiväinen tapahtuma). Aiepaperi jätetään maaliskuun koordinaatioryhmän kokoukseen.

2 Lähihoitajien lääkehoito osaamisen kehittäminen: Jatketaan kontaktointia opetushallituksen suuntaan. Toisen asteen koulutuksen ammattitaitovaatimusten päivitystyö alkamassa ja siihen pyritään vaikuttamaan. Oppilaitosten verkostotapaamisessa esitelty lääkeinformaatioverkostoa ja koulutustyöryhmää, pääpaino esityksessä on ollut perustelu sille, miksi lääkehoidon osaaminen kuuluu kaikille lähihoitajille, vaikka suuntautumisvaihtoehdot koulutuksessa ovatkin erilaisia. Koulutustyöryhmän tukea (konsultointi ja kommentointi) on tarjottu. Vastaanotto esitykseen on ollut hyvä, aihetta on pidetty tärkeänä ja ajankohtaa on pidetty hyvänä. Turvallinen lääkehoito -opas julkaistaan näinä päivinä. Useampi koulutustyöryhmän jäsen on ollut mukana oppaan päivitystyössä. Lääkeinformaatioverkoston ensimmäisellä kaudella Koulutustyöryhmä kokosi näkemyksiä eri ammattilaisten roolista lääkehoitoprosessissa. Yhteenveto esiteltiin vuoden 2014 Lääkehoidon opettajien monialaisessa foorumissa aikanaan. Materiaali on käytettävissä jatkotyöstöön esimerkiksi yhteistyössä tutkimustyöryhmän kanssa. Sitä voisi hyödyntää osana koordinaatioryhmän Keskustelun avausta laadukkaasta lääkeinformaatiosta. Toiveena olisi selvittää lääkehoidon opettajien ja terveydenhuollon ammattilaisten täydennyskoulutustarpeita, mielellään yhteistyössä tutkimustyöryhmän kanssa. Todettiin, että selvityksiä ja tutkimuksia on jo olemassa ja niiden kokoaminen yhteen työn pohjaksi on tärkeää. Sovittiin, että Koulutustyöryhmän puheenjohtaja Virpi Sulosaari vierailee aiheen konkretisoimiseksi tutkimustyöryhmän kokouksessa kevään 2016 aikana. Koulutustyöryhmä haluaisi lähteä kehittämään verkko-oppimisympäristöä, jossa keskityttäisiin ammattilaisten lääkeinformaatiotarpeiden edistämiseen. Pedagoginen oppimisympäristö, ei ainoastaan koottaisi olemassa olevia lääketiedon lähteitä, vaan tarkoitus olisi, että esimerkiksi oppimis- ja osaamistavoitteet on määritelty. Moniammatillinen, rinnakkaisia tehtäviä eri ammattiryhmille, mutta myös yhdessä toteutettavia tehtäviä. tiedon hyödyntämisen ja tietolähteiden käytön harjoitteleminen esimerkiksi potilastapausten kautta o Esim. mistä kanavista löytyy tietoa, vaikkapa lääkkeiden murskaamiseen (lähihoitajat), huimaamiseen (sairaanhoitajaopiskelija, voiko liittyä lääkitykseen), ristikkäisyliherkkyys kipulääkkeissä allergiselle potilaalle (lääkäriopiskelija) o tärkeää huomioida myös lääkkeiden käyttäjät: miten potilas voitaisiin osallistaa case-tapauksiin? Oppimisympäristön kehittäminen on vielä idean asteella eli ensin täytyy laatia ideapaperi, jossa kuvataan mistä on kyse. Sen jälkeen pitäisi löytää kumppanit ja esimerkiksi palvelin, rahoitus jne. asiat järjestää. Myös tutkimusmahdollisuus

3 olemassa (koulutusinterventio). Tavoitteena on maksuton ja helposti saatavilla oleva oppimisympäristö kaikkien käyttöön (vrt. laakekasvatus.fi). o todettiin, että Helsingin yliopistossa on myös tekeillä vastaavankaltainen oppimisympäristö, mistä voisi löytyä synergiaetuja. Marika Pohjanoksa- Mäntylä ja Virpi Sulosaari keskustelevat asiasta ja katsovat löytyisikö yhteistyömahdollisuuksia. todettiin, että lääkeinformaatiota ammattilaisille -työryhmän asiantuntijat voisivat mahdollisesti toimia asiantuntijoina / kommentoida aineistoa, kun projekti etenee Koulutustyöryhmä laatii ideapaperin oppimisympäristöstä kevään 2016 aikana Lääkeinformaatiota ammattilaisille -työryhmä Jokaisessa priorisoidusta toimenpide-ehdotuksessa on tapahtunut jotakin tähän mennessä. Lisätään lääkeinformaatiota tuottavien tahojen yhteistyötä ja koordinointia: on julkaistu Terveysportin konsultaatiot -sivut. Haasteena on, ettei sivua tahdo löytyä, joten sen tunnettuutta lisättävä. Hyötynä konsultaatiot -sivun laatimisessa oli, että rajapinnat ja roolit on nyt keskusteltu ja selkeästi kuvattu. Lisätään kliinisen farmakologian ja kliinisen farmasian yhteistyötä: HUS ja KYS pilottitutkimukset toteutettu lääkitystiedon selvityslomakkeesta. Nyt tutkimusprojektit elävät omaa elämäänsä tästä eteenpäin, verkoston tiimoilta ei jatkotoimenpiteitä. Ehdotus lääkeinformaation saatavuuden varmistaminen uusissa Sote-rakenteissa: ministeriötä lähestytty ehdotuksella, tällä hetkellä ei toimenpiteitä meneillään verkoston toimintana. epätyypillisillä alueilla toimivien lääkeinformaatio tarpeet (Superin kysely, gradu valmistunut). Tästä projektista on jatkoa kehitteillä, muun muassa pohditaan miten gradun tuloksia hyödynnetään jatkossa. Aktiivinen ja innostunut porukka jatkaa tässä pienryhmässä o pohditaan millaista koulutusta tulisi tarjota perus- ja lähihoitajille. Lääkkeiden käyttäjien työryhmästä on jo nimetty edustaja tähän pienryhmään tuomaan lääkkeiden käyttäjien näkökulmaa. Uusiksi toimenpide-ehdotuksiksi on valittu Apteekkien ja terveydenhuollon yksiköiden yhteistyön lisääminen Lääkeneuvonnan standardit o Molemmat linkittyvät koordinaatioryhmän Keskustelun avaukseen. Sovittiin, että ammattilaisten työryhmä nimeää pienryhmät näihin teemoihin ja tehdään yhteistyötä koordinaatioryhmän kanssa. Koordinaatioryhmän sihteeri käy työryhmän kokouksessa esittelemässä Keskustelun avausta. Keskusteltiin, onko mahdollista määritellä lääkehoidon osaamisvaatimuksia eri ammattiryhmille (tarve täydennyskoulutukseen)? Koulutusryhmässä sivuttu tätä aihetta, samoin Turvallinen lääkehoito -opas työryhmässä. Siellä on todettu, että olemassa olevan säädösperustan pohjalta sitovaa vaatimus- tai laatukriteeristöä ei ole mahdollista tehdä. Suosituksia voidaan sen sijaan työstää. Koulutustyöryhmä pohtii asiaa.

4 Lääkeinformaatiota lääkkeiden käyttäjille -työryhmä Jatkettu edellä kaudella aloitettuja hankkeita, esimerkiksi lääkekasvatuksen edistäminen -projekti on ollut aktiivinen ja työryhmä on myös toiminut Lääkehoidon päivän projektiryhmänä. Näkövammaisille toteutetaan keväällä 2016 tutkimus heidän lääketiedon tarpeistaan. Uutena projektina ollaan aloittelemassa sosiaalisen median hyödyntämistä lääketiedon lähteiden tunnetuksi tekemisessä. On perustettu pienryhmä, mutta toiminta on vasta idean asteella. Todettiin työryhmien kuulumisten jälkeen, että ensimmäinen kausi meni verkoston pystyttämisessä ja oman työryhmän toiminnan aloittamisessa. Nyt tällä toisella toimintakaudella toiveena, että lähdettäisiin aidosti tekemään yhteistyötä työryhmien välillä. 2. Lääkeinformaatiofoorumin alustava ohjelmaluonnos Keskusteltiin Lääkeinformaatiofoorumin alustavasta ohjelmaluonnoksesta (liite 1). Todettiin teeman olevan mielenkiintoinen. Ehdotettiin, että Lääkeinformaatiofoorumin yhteyteen voisi suunnitella jonkun some-kampanjan. 3. Muut mahdolliset asiat Fimea järjestää Lääkehoidon päivän seminaarin otsikolla Ajantasainen lääkityslista järkevän lääkkeiden käytön perusta. Ilmoittautuminen mennessä: Tietoa biosimilaareista -sivu on päivitetty Innokylässä: Lääkeinformaatioverkoston uutiskirje tilattavissa Fimean sivuilta: Pharmaca Fennica tullaan uudistamaan siten, että vuoden 2017 Pharmaca Fennica -kirja on yksiosainen ja tiedot lääkeainepohjaisesti järjestetty. Valmistekohtaiset tiedot merkittävistä eroista esitetään taulukoittain. Uutena laaditaan potilasturvallisuus-osio. 5. Seuraava kokousaika ja kokouksen päättäminen Seuraava kokous pidetään torstaina klo: Fimean tiloissa (Helsinki: Amorosa 1&2, 4. krs. Mannerheimintie 103. Kuopio: Aino, Microkatu 1)

5 LIITE 1: ALUSTAVA LUONNOS SOSIAALINEN MEDIA LÄÄKETIEDON LÄHTEENÄ - Lääkeinformaatiofoorumi Aika: XX klo: XX-XX Paikka: Ursa Major, Fimea, Mannerheimintie 103b (1. krs.), Helsinki Videoneuvotteluyhteys Kuopioon: Fimea / Technopolis, Microkatu 1 (5.krs.) Ohjelma 9.00 Tervetuloa Lääkeinformaatiofoorumiin 9.15 Verkkokeskusteluja lääkkeistä: maallikko opastaa maallikkoa tutkijatohtori Sinikka Torkkola, Tampereen yliopisto 9.45 Näkökulmia sosiaalisen median lääkekeskusteluihin ammattilainen, joka pysäyttää virheellisiä some-keskusteluja ohjaamalla luotettavien tietolähteiden ääreen (Virpi Sulosaarella ehdotus puhujasta) case: positiivisia esimerkkejä sosiaalisen median hyödyntämisestä luotettavan lääketiedon lähteenä (kv-esimerkki? potilasjärjestöiltä?) case: tilanne, jossa sosiaalisesta mediasta löytynyt tieto on vienyt täysin pieleen Kuinka navigoida sosiaalisen median lääkekeskusteluissa - paneelikeskustelu Paneelin tavoitteena jakaa kokemuksia (ammattilaisen ja lääkkeen käyttäjän) some:sta lääketiedon lähteenä koota vinkkejä, miten ammattilaisten kannattaa toimita some:ssa pohtia toimintatapoja tilanteeseen, jossa joku asia lähtee leviämään some:ssa Keskustelun vetäjä:? Keskustelijat: diginatiivi nuori kokemuksia some:n lääkekeskusteluista potilasjärjestön edustaja / monisairas lääkkeiden käyttäjä, joka hakee tietoa some:sta, käyttää ja jakaa sitä Lääkäriliiton edustaja lääkäri some:n terveysviestijänä (vrt. Duodecimin artikkeli 2015;131:2003-8) Sairaanhoitajaliiton edustaja sh some:n terveysviestijänä (sometoimintaohjeet) Päivän yhteenveto Tilaisuus päättyy

Sovittiin, että kukin työryhmä lähettää diansa koordinaatioryhmän sihteerille, joka kokoaa ne yhteen diasarjaan.

Sovittiin, että kukin työryhmä lähettää diansa koordinaatioryhmän sihteerille, joka kokoaa ne yhteen diasarjaan. Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteereiden yhteispalaveri 2.9.2015 klo: 13.30 15.30 Fimea: Helsinki Mannerheimintie 103, Amorosa1&2, 4. krs. Kuopio Microkatu 1, Technopolis, Maikki,

Lisätiedot

Työryhmien toiminnan lyhyt esittely, aloitetut kehittämisprojektit Käytiin läpi kunkin työryhmän kehittämisprojektit (kooste liitteessä 1).

Työryhmien toiminnan lyhyt esittely, aloitetut kehittämisprojektit Käytiin läpi kunkin työryhmän kehittämisprojektit (kooste liitteessä 1). Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteereiden yhteispalaveri 28.1.2014 klo: 12 14 Helsinki: Fimea, Aelita (4 krs., Mannerheimintie 103) Kuopio: Fimea, Aino (5 krs., Microkatu 1)

Lisätiedot

Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/ klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous

Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/ klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/2016 Aika 7.4.2016 14.4.2016 klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous 1. Kokouksen avaaminen Teknisten ongelmien takia ONLINE-kokous keskeytettiin ja

Lisätiedot

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 2/ 2017

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 2/ 2017 Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 2/ 2017 Keskiviikkona 14.6.2017 klo 13:00 15:00 (Helsinki, Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4 krs. ja Kuopio, Microkatu

Lisätiedot

LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TYÖRYHMIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN TAPAAMINEN 1/ 2019

LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TYÖRYHMIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN TAPAAMINEN 1/ 2019 LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TYÖRYHMIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN TAPAAMINEN 1/ 2019 Aika: Torstaina 28.2.2019 klo 13:05 14:59 Paikka: Amorosa 1&2, Helsinki ja Aino, Kuopio, myös Skype yhteys Osallistujat:

Lisätiedot

Liite 1. Lääkeinformaatioverkoston lääkeinformaatiota ammattilaisille työryhmän toimintasuunnitelma kaudelle

Liite 1. Lääkeinformaatioverkoston lääkeinformaatiota ammattilaisille työryhmän toimintasuunnitelma kaudelle Liite 1. Lääkeinformaatioverkoston lääkeinformaatiota ammattilaisille työryhmän toimintasuunnitelma kaudelle Tehtävät: - Lääkeinformaatiotoiminnan ja moniammatillisen yhteistyön sekä lääkeinformaation

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Aino)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Aino) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO 6 16.9.2013 klo: 12 15 (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Aino) Paikalla: Helsingissä: Erkki Palva (puheenjohtaja), Lääkealan

Lisätiedot

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena Katri Hämeen Anttila, FaT, dosentti tutkimus ja kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimea

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 4/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 4/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 4/2016 8.9.2016 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO Läsnä: Minna Palhamo (puheenjohtaja), Lääketietokeskus Katri Hämeen-Anttila

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) 1/3 Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/2017 23.3.2017 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO Läsnä: Erkki Palva, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

PITKÄAIKAISSAIRAIDEN NÄKEMYKSIÄ OMASTA JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISTEN OSALLISTUMISESTA LÄÄKEHOITONSA TOTEUTUKSEEN

PITKÄAIKAISSAIRAIDEN NÄKEMYKSIÄ OMASTA JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISTEN OSALLISTUMISESTA LÄÄKEHOITONSA TOTEUTUKSEEN PITKÄAIKAISSAIRAIDEN NÄKEMYKSIÄ OMASTA JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISTEN OSALLISTUMISESTA LÄÄKEHOITONSA TOTEUTUKSEEN Lääkeinformaatiofoorumi 30.10. 2018 Veronica Eriksson Veronica Eriksson 30/10/2018

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla?

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Katri Hämeen-Anttila FaT, Dosentti Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Fimea

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Aelita, 4. krs.) MUISTIO

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Aelita, 4. krs.) MUISTIO Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/2015 25.3.2015 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Aelita, 4. krs.) MUISTIO Läsnä: Erkki Palva (puheenjohtaja), Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 3/2017

Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 3/2017 Lääkeinformaatioverkoston työryhmien puheenjohtajien ja sihteerien tapaaminen 3/2017 Tiistaina 5.12.2017 klo 9:30 11:30 (Helsinki, Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4 krs.) MUISTIO PAIKALLA Koordinaatioryhmä:

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla?

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto miten tutkimuksen tekemisen edellytyksiä voitaisiin edistää verkostoitumisen avulla? Keskustelua Katri Hämeen-Anttila FaT, Dosentti Tutkimus- ja kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019 Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019 Aika: 3.4.2019 klo: 9.35 11.25 Paikka: Fimea, Helsinki, Mannerheimintie 103b, Majakka, 7. krs. ja Kuopio, Microkatu 1, Aino, 5. krs., Skype-yhteys Osallistujat:

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/2016 8.3.2016 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO LÄSNÄ Erkki Palva (puheenjohtaja), Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA

KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA Kyselyn tulosten yhteenvedon esittely Päivi Kiviranta, FT Kehittämissuunnittelija, LHAP, Fimea 1 Lääkeinformaatiostrategia

Lisätiedot

Paikka Lääkäriliitto, Mäkelänkatu 2 A, Helsinki, 8. krs., kokoushuone 2

Paikka Lääkäriliitto, Mäkelänkatu 2 A, Helsinki, 8. krs., kokoushuone 2 Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokous 3/2017 Aika To 24.8.2017 kokous klo 9:30-11:30 Paikka Lääkäriliitto, Mäkelänkatu 2 A, 00500 Helsinki, 8. krs., kokoushuone 2 Asialista Skype for Business

Lisätiedot

2. Läsnäolijoiden esittely Kokouksen puheenjohtajana toimi Tuija Kumpulainen. Paikalla olijat esittäytyivät lyhyesti.

2. Läsnäolijoiden esittely Kokouksen puheenjohtajana toimi Tuija Kumpulainen. Paikalla olijat esittäytyivät lyhyesti. SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN LÄÄKEVIRKAMIESTEN KOKOUS Aika: 5.11.2018 klo 12:05-13:45 Paikka: Kokoushuone Jukola (Meritullinkatu 1, Helsinki, 4 krs.) Osallistujat: Osallistujaluettelo on liitteenä 1.

Lisätiedot

Kansallinen selvitys ja suositukset: Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen moniammatillisesti

Kansallinen selvitys ja suositukset: Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen moniammatillisesti Kansallinen selvitys ja suositukset: Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen moniammatillisesti Timo Järvensivu Anne Kumpusalo-Vauhkonen Antti Mäntylä Keskeiset verkoston työtä ohjaavat kysymykset: Mitkä

Lisätiedot

Lääkeinformaatiofoorumi

Lääkeinformaatiofoorumi Lääkeinformaatiofoorumi 10.10.2013 Erkki Palva Johtaja, Fimea Koordinaatioryhmän puheenjohtaja 14.10.2013 1 TIEDOLLA JÄRKEVÄÄN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN Lääkeinformaatiotoiminnan nykytila ja strategia vuoteen

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Maikki)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO klo: (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Maikki) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 6 MUISTIO 7 20.11.2013 klo: 12 15 (Helsinki: Mannerheimintie 103b, Ursa Minor Kuopio: Microkatu 1, Maikki) Paikalla: Helsingissä: Erkki Palva (puheenjohtaja),

Lisätiedot

Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä!

Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä! Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä! Rationaalisen lääkehoidon toimeenpanoohjelman päätösseminaari 20.3.2018 Krista Kukkanen, STM, Katja Lindgren-Äimänen, Fimea #sopivalaake 1 Mistä kaikki lähti? Suunnittelua

Lisätiedot

Lääkeinformaatiostrategian toimenpideehdotusten

Lääkeinformaatiostrategian toimenpideehdotusten Lääkeinformaatiostrategian toimenpideehdotusten priorisointi Sidosryhmäkyselyn tulosten esittely Lääkeinformaatiofoorumi käyttäjät ja tuottajat 11.5.2012 Annikka Kalliokoski Ylilääkäri Lääketurvallisuus-

Lisätiedot

Moniammatillinen verkosto vuosina : tavoitteet, menetelmät ja tulokset

Moniammatillinen verkosto vuosina : tavoitteet, menetelmät ja tulokset Moniammatillinen verkosto vuosina 2012-2016: tavoitteet, menetelmät ja tulokset Antti Mäntylä, apteekkari, FaT 26.1.2017 Keskustelutilaisuus: Moniammatillinen yhteistyö tulevissa sote-rakenteissa Helsinki

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 5/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 5/ klo: (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 5/2015 24.11.2015 klo: 13.00 15.00 (Mannerheimintie 103, Fimea, Amorosa 1&2, 4. krs.) MUISTIO Läsnä Erkki Palva (puheenjohtaja)o, Lääkealan turvallisuus- ja

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille

LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille Tähän tiedostoon on kerätty Lääkehoidon päivän toteuttajia varten erilaisia työkaluja ja ideoita, miten lääkehoidon seuranta

Lisätiedot

Lääkehoidon päivän palautekyselyn 2019 tulokset. Päivi Kiviranta, FT Kehittämissuunnittelija Fimea

Lääkehoidon päivän palautekyselyn 2019 tulokset. Päivi Kiviranta, FT Kehittämissuunnittelija Fimea Lääkehoidon päivän palautekyselyn 2019 tulokset Päivi Kiviranta, FT Kehittämissuunnittelija Fimea Tiedot kyselystä Kysely toteutettiin 5.-23.4.2019 Vastaajien kokonaismäärä 46 henkilöä Tapahtumajärjestäjiä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelmassa kuvataan työryhmän ensimmäisen kaksivuotisen kauden tavoitteet. Toiminnan perustana on kansallinen lääkeinformaatiostrategia.

Toimintasuunnitelmassa kuvataan työryhmän ensimmäisen kaksivuotisen kauden tavoitteet. Toiminnan perustana on kansallinen lääkeinformaatiostrategia. 4.11.2013 LÄÄKEINFORMAATIOTA LÄÄKKEIDEN KÄYTTÄJILLE -TYÖRYHMÄN TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2013 2014 1. TAUSTA Toimintasuunnitelmassa kuvataan työryhmän ensimmäisen kaksivuotisen kauden tavoitteet. Toiminnan

Lisätiedot

Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa. Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012

Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa. Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012 Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012 Taustalla Suomessa tehdyt lääkepoliittiset linjaukset 1) Turvallinen lääkehoito Oppaita 2005: 32: Valtakunnallinen opas lääkehoidon

Lisätiedot

Viranomaisen näkökulma: Järkevän lääkehoidon hyvät käytännöt valtakunnalliseksi toiminnaksi. Miten tästä yhdessä eteenpäin?

Viranomaisen näkökulma: Järkevän lääkehoidon hyvät käytännöt valtakunnalliseksi toiminnaksi. Miten tästä yhdessä eteenpäin? Viranomaisen näkökulma: Järkevän lääkehoidon hyvät käytännöt valtakunnalliseksi toiminnaksi. Miten tästä yhdessä eteenpäin? Antti Mäntylä, kehittämispäällikkö 19.3.2015 Järkevän lääkehoidon toteutumisen

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus. Johanna Tulonen Tapio, Eksote

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus. Johanna Tulonen Tapio, Eksote Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkoston merkitys ja fokus Johanna Tulonen Tapio, Eksote Rationaalisen lääkehoidon tutkimusseminaari 21.8.2018 Tausta ja sidonnaisuudet Terveydenhuollon sekä yleislääketieteen

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Päivitetty 8.2.2019 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Tietojohtaminen 6. 4 Terveydenhuollon ekosysteemit alustat ekosysteemien mahdollistajana

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Tietojohtaminen 6. 4 Terveydenhuollon ekosysteemit alustat ekosysteemien mahdollistajana MUISTIO 3/2019 1 AIKA 08.04.2019 klo 08:30-11:20 PAIKKA Kallion virastotalo, nh 7, 3 krs KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Tilannekatsaus 4 3 Tietojohtaminen 6 4 Terveydenhuollon ekosysteemit

Lisätiedot

Lääkeinformaatio lääkehoidon tukena - Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategia

Lääkeinformaatio lääkehoidon tukena - Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategia 1 Lääkeinformaatio lääkehoidon tukena - Lääkeinformaatioverkoston tutkimusstrategia 1. Tausta Lääkeinformaatiolla tarkoitetaan sellaista tietoa lääkehoidoista ja lääkkeistä, joka on kuluttajien ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Sidonnaisuudet. Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri. Hanna Kortejärvi, FaT

Sidonnaisuudet. Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri. Hanna Kortejärvi, FaT Linkki julkaisuun Sidonnaisuudet Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri - Kehitysjohtaja, Kustannus Oy Duodecim: päätöksentukityökaluja lääkityksen hallintaan, terveyshyötyarvio - ODA/Omaolo-palvelujen

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA - ikääntyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hattulassa ja Janakkalassa Minna Heikkilä, Kanta-Hämeen POLKKA -hanke 2009 2011 Oppaan kirjoittaja: Kuvittaja: Tekstintoimittaja:

Lisätiedot

Hankkeen aikataulu. Laaja asiantuntijaverkosto ja OKM-STM virkamiesryhmä valmistelun tukena.

Hankkeen aikataulu. Laaja asiantuntijaverkosto ja OKM-STM virkamiesryhmä valmistelun tukena. Osaamisella soteen! Hankkeen aikataulu Hanke käynnistyi 1.8.2017. Hanke on asetettu eduskunnan vaalikauden loppuun asti. Hanke toteutetaan OKM ja STM yhteistyönä. Väliraportti täydennyskoulutustarpeista

Lisätiedot

Lääketieteen videoklippien esittely

Lääketieteen videoklippien esittely Lääketieteen videoklippien esittely Esimerkki Itä-Suomen yliopiston Karelia AMK:n ja Savonia AMK:n yhteistyöstä opetusrintamalla Terveysalan ammattikorkeakouluverkoston yhteistyöpäivä, 20.4.2018 FaT, suunnittelija

Lisätiedot

Sairaaloiden lääkehuollon haasteet

Sairaaloiden lääkehuollon haasteet Sairaaloiden lääkehuollon haasteet Lääkepolitiikka 2020 asiakirjan valossa Neuvotteleva virkamies STM Lääkepolitiikka 2020 julkaistiin helmikuussa 2011 mukana työssä viranomaisia sekä ammattijärjestöjen,

Lisätiedot

Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI

Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI 25.4.2019 Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI MISTÄ PALVELUSSA ON KYSE? - Palvelu tarjoaa hoitoyksikölle järjestelmällisen toimintatavan

Lisätiedot

Fimea ja Moniammatillinen verkosto ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi. Pertti Happonen

Fimea ja Moniammatillinen verkosto ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi. Pertti Happonen Fimea ja Moniammatillinen verkosto ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi Pertti Happonen valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi Organisaatio 31.8.2012 Ylijohtaja Sinikka Rajaniemi Strateginen

Lisätiedot

Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä. Tiedoksi kaikille,

Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä. Tiedoksi kaikille, Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä Tiedoksi kaikille, Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko teki alkuvuodesta aloitteen, jonka mukaisesti 6.11.2012

Lisätiedot

Kansallisen lääkeinformaatioverkoston terveiset. lähihoitajien lääkehoidon osaamisen kehittämishaasteet Suomessa

Kansallisen lääkeinformaatioverkoston terveiset. lähihoitajien lääkehoidon osaamisen kehittämishaasteet Suomessa Kansallisen lääkeinformaatioverkoston terveiset lähihoitajien lääkehoidon osaamisen kehittämishaasteet Suomessa TtM, lehtori Virpi Sulosaari Turun AMK FIMEAn koordinoiman Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän

Lisätiedot

PaSQ Medication Reconciliation työseminaari 5

PaSQ Medication Reconciliation työseminaari 5 PaSQ Medication Reconciliation työseminaari 5 2.9.2014 klo 9.50-15.30 2.9.2014 Esityksen nimi / Tekijä 1 Ohjelma 09.50 Tapaaminen NCC2-talon aulassa, josta yhteislähtö Innopajaan 10.00 Innopaja (Niina

Lisätiedot

Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen. esiopetuksessa

Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen. esiopetuksessa Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen esiopetuksessa Tätä opasta on työstetty Lahden koulukuraattori- ja psykologipalveluissa vuosien 2009-2010 aikana kokemuksellisen

Lisätiedot

Kansallinen lääkeinformaatioverkosto Lääkkeiden käyttäjien lääkeinformaation kehittämisen työryhmä kokous 8. (3/2016)

Kansallinen lääkeinformaatioverkosto Lääkkeiden käyttäjien lääkeinformaation kehittämisen työryhmä kokous 8. (3/2016) Kansallinen lääkeinformaatioverkosto 2015 2017 Lääkkeiden käyttäjien lääkeinformaation kehittämisen työryhmä kokous 8. (3/2016) Aika: 25.5.2016 klo 9:30-11:30 MUISTIO 25052016 Paikka: EKL, Haapaniemenkatu

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Sosiaali- ja terveysministeriö Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia 2017-2021 Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Ensimmäinen kansallinen potilasturvallisuussuunnitelma

Lisätiedot

La a keinformaatioverkoston viestinta suunnitelma

La a keinformaatioverkoston viestinta suunnitelma 1 Hyväksytty 24.11.2015 koordinaatioryhmän kokouksessa La a keinformaatioverkoston viestinta suunnitelma 2015 2017 1. Lähtökohta Fimea julkaisi helmikuussa 2012 kansallisen lääkeinformaatiostrategian.

Lisätiedot

HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA

HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA 1 HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTO 2 HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA Suosituksella pyritään luomaan tasa-arvoa ammattiryhmien ja työpaikkojen

Lisätiedot

Yhteistyöalueen kokous Muistio 2/2018

Yhteistyöalueen kokous Muistio 2/2018 Yhteistyöalueen kokous Muistio 2/2018 Aika: Keskiviikko 2.5. 2018 klo 9.05-11.15 Paikka Satakunnan keskussairaalan yhtymähallituksen neuvotteluhuone N-rakennus, II-kerros Sairaalatie 3, Pori Jakelu: (x)

Lisätiedot

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Data-analytiikan osaamiskeskittymä Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Janne Harjamäki, Projektitutkija, DI Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Pori 31.1.2018

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON EPÄTYYPILLISILLÄ ALUEILLA TYÖSKENTELEVIEN LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN LÄÄKEINFORMAATIOTARPEET JA -LÄHTEET. Elina Ottela Asiantuntija

LÄÄKEHOIDON EPÄTYYPILLISILLÄ ALUEILLA TYÖSKENTELEVIEN LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN LÄÄKEINFORMAATIOTARPEET JA -LÄHTEET. Elina Ottela Asiantuntija LÄÄKEHOIDON EPÄTYYPILLISILLÄ ALUEILLA TYÖSKENTELEVIEN LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN LÄÄKEINFORMAATIOTARPEET JA -LÄHTEET Elina Ottela Asiantuntija Tutkimuksen taustaa Gradun tekijä Leena Pakarainen Helsingin

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten vaikuttamispalvelu

Lisätiedot

Kuka tietää lääkityksesi?

Kuka tietää lääkityksesi? Kuka tietää lääkityksesi? Tunne lääkkeesi valtakunnallinen Lääkehoidon päivä 16.3.2017 Diasarjassa kuvataan Mikä on lääkityslista Miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä Miten ajantasaista lääkitystietoa

Lisätiedot

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto Kelan tutkimuksen kommentit Leena Saastamoinen Erikoistutkija, dosentti Rationaalisen lääkehoidon tutkimusseminaari 21.8.2018 Kelan tutkimus ja rationaalinen

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

Suomi on lääkeinformaation kehittämisen edelläkävijämaa

Suomi on lääkeinformaation kehittämisen edelläkävijämaa PÄÄKIRJOITUS Suomi on lääkeinformaation kehittämisen edelläkävijämaa L ääkeinformaatio on oleellinen osa turvallista ja rationaalista lääkehoitoa. Suomessa lääkeinformaatiota on kehitetty pitkäjänteisesti

Lisätiedot

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla Leena Vainio, FUAS Virtuaalikampus työryhmän puheenjohtaja Antti Kauppi, FUAS liittouman projektijohtaja FUAS-virtuaalikampus rakenteilla FUAS Virtuaalikampus muodostaa vuonna 2015 yhteisen oppimisympäristön

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut. Miettinen & Miettunen

Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut. Miettinen & Miettunen Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut 1 5.2.2018 13.06.2017 asialistalla 1. Lyhyesti LAPE -kuulumisista kansallisella tasolla sekä Pirkanmaalla 2. Edellisen kokouksen tehtävän

Lisätiedot

24.9.2015 24.9.2015 1 Potilasturvallisuusstrategiasta käytännön toiminnaksi Edistämme potilasturvallisuutta yhdessä 2009-2013 Asetus 341/2011 Laadunhallinnasta ja potilasturvallisuuden täytäntöönpanosta

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

LAPIN SOTE TUOTANTOALUEEN ASIAKASPROSESSEJA VALMISTELEVIEN TYÖRYHMIEN TYÖSKENTELYPROSESSI

LAPIN SOTE TUOTANTOALUEEN ASIAKASPROSESSEJA VALMISTELEVIEN TYÖRYHMIEN TYÖSKENTELYPROSESSI LAPIN SOTE TUOTANTOALUEEN ASIAKASPROSESSEJA VALMISTELEVIEN TYÖRYHMIEN TYÖSKENTELYPROSESSI luonnos 18.5.15 AN/RR Työryhmätyöskentelyn tavoite Luoda asiakaslähtöiset ja yhdenvertaiset integroidut sosiaali

Lisätiedot

LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA

LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA LÄÄKÄREIDEN*) KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA 1 LÄÄKÄREIDEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTO 2 LÄÄKÄREIDEN* ) KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA

Lisätiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä, Kauppakatu 1, neuvotteluhuone 2. krs, Kajaani. Kainuun ikäihmisten neuvottelukunta Sosiaali- ja terveyslautakunta

Kainuun maakunta -kuntayhtymä, Kauppakatu 1, neuvotteluhuone 2. krs, Kajaani. Kainuun ikäihmisten neuvottelukunta Sosiaali- ja terveyslautakunta Ikääntymispoliittinen strategia -esiselvityshanke 1.5. 31.10.2010 PL 400 87070 Kainuu OHJAUSRYHMÄN 3. KOKOUS Aika: torstai 26.8.2010 kello 9.01 10.56 Paikka:, Kauppakatu 1, neuvotteluhuone 2. krs, Kajaani

Lisätiedot

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke 2016-2018) IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI = ILMA OMAIS- JA PERHEHOITOON

Lisätiedot

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Opas lääkehoitosuunnitelman tekemiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa 18.2.2016 Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito/ Ritva Inkinen 1 Tämän esityksen sisältö

Lisätiedot

Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen

Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen Tätä opasta on työstetty Lahden koulukuraattori- ja psykologipalveluissa vuosien 2009-2010 aikana kokemuksellisen oppimisen

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, neuvotteluhuone 7, 3 krs. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Muutosjohtajan tilannekatsaus 4

Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, neuvotteluhuone 7, 3 krs. Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Muutosjohtajan tilannekatsaus 4 MUISTIO 3/2018 1 AIKA 12.11.2018 klo 08:30-10:20 PAIKKA Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, neuvotteluhuone 7, 3 krs KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Muutosjohtajan tilannekatsaus

Lisätiedot

Suomen Potilasturvallisuusyhdistys SPTY

Suomen Potilasturvallisuusyhdistys SPTY Suomen Potilasturvallisuusyhdistys SPTY Suomen Potilasturvallisuusyhdistys on vuonna 2010 perustettu potilaiden, ammattilaisten ja asiantuntijoiden yhteinen foorumi Yhdistyksen päämäärä on omalla toiminnallaan

Lisätiedot

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä)

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Muistio 1(5) Asiakasraati Aika Keskiviikko 25.2.2016 kello 16.00 18.00 Paikka Osallistujat Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Seppo Ranta, asiakasraadin puheenjohtaja, johtajaylilääkäri

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

Oma Häme -hankkeen väliraportti

Oma Häme -hankkeen väliraportti Oma Häme -hankkeen väliraportti Tiedotustilaisuus 24.5.2016 Jukka Lindberg, projektipäällikkö Hämeen liitto www.omahäme.fi Missä menee Oma Häme hanke? Tiivistelmä: Sote III.sta Oma Häme hankkeeksi kevään

Lisätiedot

Vaihtoehtoja uudeksi kestävän kehityksen toimikunnan toimintamalliksi

Vaihtoehtoja uudeksi kestävän kehityksen toimikunnan toimintamalliksi Vaihtoehtoja uudeksi kestävän kehityksen toimikunnan toimintamalliksi 13.12.2012 Gaia Consulting Oy Sanna Ahvenharju, Mikko Halonen, Erkka Ryynänen, Alina Pathan Sisältö Taustoja mallien kehitykselle -

Lisätiedot

Suomen potilasturvallisuusyhdistyksen jäsenkirje

Suomen potilasturvallisuusyhdistyksen jäsenkirje Suomen potilasturvallisuusyhdistyksen jäsenkirje 1/2014 Tunne lääkkeesi itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö Katri Hämeen-Anttila, dosentti, kehittämispäällikkö, Lääkealan turvallisuus- ja

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 3 MUISTIO 3 30.1.2013 klo: 12 14.20 (Mannerheimintie 103b, Amorosa 1&2)

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 3 MUISTIO 3 30.1.2013 klo: 12 14.20 (Mannerheimintie 103b, Amorosa 1&2) Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 3 MUISTIO 3 30.1.2013 klo: 12 14.20 (Mannerheimintie 103b, Amorosa 1&2) Paikalla: Minna Näsänen (puheenjohtaja), Lääketietokeskus Katri Hämeen-Anttila (sihteeri),

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden työryhmä

Äidinkielen ja kirjallisuuden työryhmä Äidinkielen ja kirjallisuuden työryhmä Ideapaperi työryhmän työskentelystä Virtuaalisten kurssien ja moduulien kehittäminen luokanopettajakoulutuksen monialaisiin opintoihin seminaari 14.9.2005 Jyväskylän

Lisätiedot

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Lääkehoidon päivä To 16.3.2017 klo 10-18 Kauppakeskus Revontuli Potilas- ja omaisneuvoston kokous 5.6.2017 Seija Miettunen Potilasturvallisuuskoordinaattori,

Lisätiedot