YHDYSVALTOIHIN. Lähde vaihto-oppilaaksi. Lukuvuosi Lukukausi. Suomen Youth For Understanding ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YHDYSVALTOIHIN. www.yfu.fi. Lähde vaihto-oppilaaksi. Lukuvuosi Lukukausi. Suomen Youth For Understanding ry"

Transkriptio

1 Suomen Youth For Understanding ry Lähde vaihto-oppilaaksi YHDYSVALTOIHIN Lukuvuosi Lukukausi Toimi ripeästi paikat täytetään hakujärjestyksessä!

2 Miksi lähteä? Vaihto-oppilasaika on startti elämänkestävälle kansainvälisyydelle Kun lähdet vaihto-oppilaaksi, teet myös kannattavan sijoituksen tulevaisuuteesi. Vaihto-oppilasvuosi on oppimista ja itsenäistymistä, kielitaidon kartuttamista, uusien ystävien löytämistä ja erilaisten kulttuurien kohtaamista. Kasvat kansainvälisyyteen ja suvaitsevuuteen sekä ymmärtämään ja hyväksymään erilaisuutta. Samalla opit ymmärtämään paremmin myös itseäsi. Vuoden aikana koet värikästä perhe-elämää, aktiivista vapaa-aikaa ja vauhtia joka lähtöön! Saat yfu: n huolellisesti valitseman isäntäperheen ja käyt paikallista koulua (High School). Sujuvan englanninkielen lisäksi opit ymmärtämään amerikkalaisen kulttuurin aaltopituuksia. Kartuttamasi kielitaito mahdollistaa hakeutumisen myös jatko-opintoihin: voit esim. aloittaa college-opinnot stipendin turvin. Usa:ssa on runsaasti maailman huipputason yliopistoja ja korkeakouluja. Vaihto-oppilasvuoden aikana keräät arvokkaita eväitä myös uravalintaa ja tulevaa ammattiasi varten: kansainvälinen, erilaisuutta ymmärtävä nuori on haluttua työvoimaa. Miksi juuri USA:han?» Oppilasvaihdolla on usa:ssa pitkät perinteet: yfu:n toiminta lähti liikkeelle usa:sta vuonna Tällä hetkellä tuhansia yfu:n vaihto-oppilaita tulee joka vuosi usa:han noin 50 maasta.» Usa on mahdollisuuksien maa, jossa on valtavasti nähtävää ja koettavaa. Ilmapiiri on avoin ja ihmiset ystävällisiä.» Ystävät, perhe-elämä ja koulu ovat erittäin tärkeitä. Sinusta pidetään hyvää huolta, saat helposti ystäviä ja pääset osallistumaan monenlaisiin menoihin.» Koulu on monipuolinen ja ainevalinta laaja. Tarjolla on myös vaativia kursseja mm. matemaattisissa aineissa ja biologiassa. Harrastusmahdollisuudet koulun yhteydessä ovat vailla vertaa.» Usa on loistava esiintymis- ja kommunikaatiokoulu: kehität kielitaitoasi ja opit small talkia sekä neuvottelu- ja esiintymistaitoa siinä sivussa.» Yfu:n valmennustilaisuuksissa ja yhteisissä tapaamisissa tutustut ikäisiisi nuoriin maailman eri kolkilta ja voit luoda laajan, kansainvälisen kontaktiverkoston.» Suomalaiset vaihto-oppilaat ovat usa:ssa varsin toivottuja. Tervetuloa infotilaisuuksiin Tule yksin, ystävien tai vanhempiesi kanssa. Päivä määrät löydät netistä: josta voit tilata myös ilmaisen hakupaketin. Sen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään. Hakuprosessiin kuuluvat haastattelut tehdään 20 paikkakunnalla ympäri Suomea. Varaa haastatteluaika netistä tai puh. (09) Yfu ei veloita erillistä haastattelu- ja rekisteröitymis - maksua. Tilaa hakupaketti:

3 Koulu on kaiken keskipiste Amerikkalainen koulu on tiivis yhteisö ja yhteishenki vahva. Aineissa on valtavasti valinnanvaraa ja lisäväriä tuovat opinto-ohjelmat sekä kurssit, joita Suomessa ei ole. Harrastusmahdollisuuksia koulun yhteydessä löytyy varmasti jokaiselle: tv- ja radio-ohjelmien tekoa, kori- ja jalkapalloa, jääkiekkoa, alppihiihtoa, shakkia, tanssia, valokuvausta, näyttämötaiteita, musiikkia, kielten opiskelua Urheilu on kova sana. Valmennuksesta vastaa usein lajiin erikoistunut ammattilainen. Jenkkiarkea perheenjäsenenä Vaihto-oppilaan tulo perheenjäseneksi piristää perheen yhteisiä rientoja. Pihajuhlia ja retkiä järjestetään tavallista innokkaammin. Jos pidät jääkiekosta, saattaa amerikkalainen isäsi ilahtua saadessaan seuraa matseihin. Jos osaat kokata, voi esim. karjalanpaisti olla jännittävä erikoisuus sunnuntaipäivällisellä. Yfu:n isäntäperheet asuvat usein esikaupungeissa, pikkukaupungeissa tai kylissä. Sijoituksissa vältetään suurkaupunkien keskustoja, jotka voisivat olla turvattomia. Eksoottisia retkiä! Usa on täynnä ainutlaatuista nähtävää ja koettavaa: trooppisista tunnelmista Alaskaan, suurkaupungeista aavikoille, järvimaise mista Kalliovuorten jylhyyteen, syvän ete län elämästa Kaliforniaan, Havaijille yfu järjestää vaihtooppilaille omia retkiä lisämaksusta. Miltä tun tuisi lähteä esim. bussireissulle Itä- tai Länsi rannikolle? Matkaseurana yfu: n vaihtooppilaita eri maista, oppaana ja matkanjohtajana turvallisesti paikallinen yfulainen, kohteena elämykset ja nähtävyydet. Voit päästä tutustumaan senaattiin! U.S. Presidential Classroom -kirjoituskilpailussa parhaat pääsevät vaihto-oppilasvuotenaan tutustumaan senaattiin ja sen toimintaan sekä valtionhallintoon. Tämä kaikki yfu:n tuella. Kasvatustieteiden professori Kari Uusikylä, Helsingin yliopisto: Vaihto-oppilas vuoden todellinen, elinikäinen anti on henkisen pääoman kasvu Nuorten lahjakkuus- ja luovuus asiantuntijan, professori Kari Uusikylän mielestä emotionaalinen turvallisuus on perusedellytys oppimiselle. Vuoden aikana nuori tutustuu vieraaseen kulttuuriin, mutta myös omaan itseensä. Hän oppii sekä näkemään että kokemaan oman persoonallisuutensa ja lahjakkuutensa aivan eri tavoin kuin kotona. Hän joutuu kehittämään luovia ongelman ratkaisuja ja oppii samalla luottamaan itseensä ja pärjäämiskykyynsä. YFU:n ohjelma erinomaisine valmennuksineen on hyvä. Se antaa nuorille eväitä jo ennen matkaa ja seuraa vuoden kulkua jatkovalmennuksen avulla. Nuorta ei jätetä yksin, vaan hän kokee kuuluvansa johonkin. Turvallisuuden tunnetta tarvitaan myös oppimiseen, nuori oppii paremmin ja hän voi keskittyä lahjakkuutensa hyödyntämiseen.

4 Suomalaisia YFU-vaihtareita oli 26 osavaltiossa viime vuonna SOUTH DAKOTA Suurten presidenttien koti, Mount Rushmore. Lännen puinen ja vuoristoinen maisema tasoittuu silmiä hiveleväksi tasaisuudeksi mentäessä itään. WASHINGTON Seattlen vilkas kaupunkielämä saa vastapainoa upeista vuorista ja vesistöistä. sit se kaivo kännykän taskustaan ja kysy, et onks Suomessa tälläsii puhelimii. Mä sanoin, et itse asiassa on ALASKA ILLINOIS Monikulttuurisuutta usa:n sydämessä. Suurkaupungin sykettä Chicagossa. Ennen lähtöä sanottiin, että vaihto-oppilasaika ei oo sitten mitään lomaa. Ei se ollutkaan. Mutta en mä sitä mihinkään lomaan vaihtais. WASHINGTON Vieläkin ollaan yhteydessä melkein päivittäin. Yleensä meilaillaan. OREGON MONTANA NORTH DAKOTA Jouluna mentiin perheen kanssa biitsille. IDAHO WYOMING SOUTH DAKOTA NEVADA NEBRASK UTAH COLORADO CALIFORNIA KANS ARIZONA NEW MEXICO OK TEXAS Minni Tarkkanen: Suomalainen intiaanina Ya ta eeh!! *) Minni oli vaihto-oppilaana aidossa navajoperheessä Arizonan reservaatissa. Vaihto-oppilasvuoteni ensimmäinen päivä vei minut keskelle Navajo-intiaanien Pow-wow-juhlaa. Poppa miehet hakkasivat kiihkeää rytmiä rummuillaan ja tanssijat sulkapäähineissään liikkuivat kuin transsissa. Ainoana valkoihoisena juhlavieraana aavistin, että vuodesta tulisi mielenkiintoinen. Ja niin se olikin. Parhaat kurssit olivat ehdottomasti navajo-intiaanien historia ja kieli. Kuukausien myötä sain monia ystäviä koulusta ja opin vaikean navajo-kielen alkeet. Runo- ja lauluryhmäni kanssa sain pukea aidon intiaaniasun ja voitimme jopa navajonkielisen laulukisan. Vaihto-oppilasvuoteeni mahtui toki muutakin kuin kuumaa ja kuivaa reservaattia. Osallistuin YFU:n kirjoituskilpailuun ja kirjoitukseni vei minut upealle YFU:n tarjoamalle matkalle Washington DC:hen. Siellä olin mukana monipäiväisessä U.S. Presidential Classroom -opiskelijakonferenssissa ja tapasin nuoria maailman joka kolkalta. *) Navajo-tervehdys TEXAS Rento asenne on Teksasin helmi! Teksasilaisuuden aistii leveästä hymystä ja letkeästä elämänasenteesta. Tutustu kahteen erilaiseen kulttuuriin, jotka ovat sulautumassa yhdeksi: Tex-Mex! INDIANA The Hoosier State. Maaseutukeskeinen, josta kertoo mm. huvipuiston mainos: There s more than corn in Indiana. Koripallo ja rataurheilu ovat todella suuria huvituksia. GEORGIAN lämmin ilmasto sulattaa kylmimmänkin suomalaisen. Rento meininki ja hyvä elämänasenne houkuttelevat!

5 Maria Ruuska: Edelleen kun siellä käy, on sellainen olo, kuin menis kotiin. Se on ihan eri juttu, kuin pyöriä turistina jossain. Ihan tajuttoman kokoinen maa. Siellä on niin paljon erilaista koettavaa ja nähtävää, että sitä on vaikea käsittää. Rakastan sitä maata! Ihmiset ovat aidon kiinnostuneita siitä, minkälainen olet. Muodostelmaluistelua ja arkiseikkailuja Maria pääsi vaihto-oppilasvuotensa aikana Massachusettsissa myös kilpailemaan muodostelmaluistelussa USA:n väreissä. Perheeseeni kuului filippiiniläinen äiti, insinööri-isä sekä 17- ja 20- vuotiaat siskot. Kävin koulua oppilaan Leominster High Schoolissa, jossa oli edustettuina peräti 32 kulttuuria. Ehdin kokeilla monia aineita, mm. sosiologiaa, USA:n historiaa, lakitietoa ja amerikkalaista jalkapalloa. Erityisesti pidin koulun lehden toimitustyöstä. Käytävillä pyyhällettiin kuvalliset henkilökortit kaulassa ja yhteishenkeä lujitettiin urheilukilpailuissa, koulun omalla tvkanavalla ja erilaisissa teatteriprojekteissa. Vaihto-oppilaana minut otettiin hienosti vastaan. Sain vuoden aikana kukkurallisen lisää itseluottamusta ja avoimuutta. Koin suurta riemua huomatessani, että ihmisten ilot ja murheet ovat universaaleja, mutta vain kehystetty kullekin kulttuurille ominaisilla raameilla. NEW HAMPSHIRE VERMONT MAINE MINNESOTA CONNECTICUT LUE LISÄÄ VAIHTO-OPPILASTARINOITA: A AS LAHOMA IOWA MISSOURI WISCONSIN ARKANSAS ILLINOIS LOUISIANA MISSI- SIPPI MICHIGAN INDIANA KENTUCKY TENESSEE ALABAMA New York OHIO WEST VIRGINIA GEORGIA NORTH CAROLINASTA löydät sekä hiekkarantoja että laskettelurinteitä. Ystävälliset ihmiset, mahtavat yliopistot ja suuret urheilutapahtumat tekevät tästä osavaltiosta kokemisen arvoisen. PENNSYLVANIA VIRGINIA NORTH CAROLINA SOUTH CAROLINA FLORIDA NEW YORK MASSACHUSETTS Erno Limnell: Lätkää Floridassa Lämpimään osavaltioon pääsy epäilytti aluksi Ernoa, mutta mahdollisuus lätkänpeluuseen vakuutti lopullisesti. Alussa kaikki oli uutta ja tietoa pursui korvistakin. Jääkiekon peluun aloitin jo muutaman viikon jälkeen. Vuoden mittaan liityin vielä koulumme yleisurheilujoukkueeseen ja muutenkin olin mukana monessa. Lätkän kautta sain paljon kavereita ja koulussa minua tervehdittiin joukkueen ulkomaisena vahvistuksena. Näin pääsin myös mukaan joukkuekavereiden porukoihin. Koulu rullasi omalla tahdillaan ja siellä kaikki olivat todella ymmärtäväisiä. Pakolliset kurssit minulla olivat American history ja English literature. Valinnaisina aineina otin kaikkea punttien nostelusta musikaaliseen teatteriin. Halusin kokea sitä eksotiikkaa, jota Suomen kouluilla ei ole tarjota. Vaihto-oppilasvuoteni oli mahtava. Sain valtavasti loistavia ystäviä, joihin pidän tasaisesti yhteyttä. Menen takaisin kotiini Floridaan kyllä vielä. Tiedän, mikä minua siellä odottaa: hieno perhe, ystävät ja toinen kotimaa. USA:n YFU:n kutsu sinulle Jos asuminen ja koulunkäynti usa:ssa sekä tutustuminen täysin erilaiseen kulttuuriin kuulostaa mieleiseltäsi haasteelta, on aika lähteä yfu:n vaihto-oppilaaksi! Welcome! Mike Finnell, Youth For Understanding, usa Inc, President

6 Vaihto-oppilasvuosi opiskelua, tapahtumia, elämyksiä! Esimerkki yhden amerikkalaisen koulun lukuvuoden tapahtumista. Syyslukukausi YFU:N VALMENNUS SUOMESSA ENNEN LÄHTÖÄ YFU:N SAAPUMISVALMENNUSLEIRI USA:SSA Wednesday, Sep 7 1ST DAY OF SCHOOL ALL GRADES Friday, Sep 9 PEP FEST & FOOTBALL AFTER GAME PARTY koko koulun yhteinen viikoittainen tsemppitunti Friday, Sep 16 FOOTBALL AFTER GAME PARTY YFU:N TUKIHENKILÖN TAPAAMISET USA:SSA esim. kerran kuukaudessa Monday, Oct 3 HOMECOMING WEEK ns. spirit week ennen viikonlopun Homecoming-peliä Friday, Oct 7 Kevätlukukausi YFU:N PUOLIVUOSIVALMENNUS Tuesday, Feb 14 VALENTINE S DAY BALL Monday, Mar 27 SPRING BREAK until Sunday, Apr 2 kevätloma; usein koulujen omia matkoja eri puolille USA:ta Monday, May 29 MEMORIAL DAY NO SCHOOL Tuesday, Jun 6 LAST DAY FOR SENIORS viimeinen koulupäivä Friday, Jun 9 COMMENCEMENT Koulun päättäjäiset YFU:N KOTIINPALUUVALMENNUS USA:SSA YFU:N KOTIAISET SUOMESSA PEP FEST & FOOTBALL AFTER GAME PARTY Saturday, Oct 8 HOMECOMING DANCE Syksyn hulppeimmat tanssiaiset Wednesday, Oct 19 FOOTBALL AFTER GAME PARTY Monday, Oct 31 HALLOWEEN juhlat yhdessä perheen ja ystävien kanssa Wednesday, Nov 23 THANKSGIVING BREAK kiitospäivä Friday, Dec 23 CHRISTMAS & WINTER BREAK until Monday, Jan 2, joululoma Matematiikasta jalkapalloon Olennainen osa kouluelämää ovat valinnaiset aineet ja harrastusmahdollisuudet koulun yhteydessä. Niistä voi myös ottaa kursseja täydentämään varsinaista lukujärjestystä pakollisten aineiden lisäksi. Tässä esimerkki yhden amerikkalaisen koulun tarjonnasta. Academic Decathlon Adaptive Athletics Alpine Skiing (b&g) Anime Club Band, Marching Band, Jazz Baseball Basketball (b&g) Cheerleading Chess Choir, Now & Then Cinematography Club Community Connectors Cross Country Run (b&g) Dance Team Diversity Debate Deca Drama Club Drama-Fall Play Drama-One Act Play Drama-Musical Environmental Club Fccla (Family, Career & Community Leaders of America) First Friends Flagline Football Golf (b&g) Gymnastics Hockey (b&g) International Ambassadors Intramurals Junior Class Officer Just Friends Leadership Literary Magazine Math League Mock Trial National Honor Society Newspaper Nordic Skiing (b&g) Peer Tutors Pep Club Pom Squad Quiz Bowl Reaching Out Theater Sadd Science Olympiad Senior Class Officer Sew for Fun Soccer (b&g) Softball Spanish Club Speech Student Council Swimming & Diving (b&g) Target Market Tech Challenge Tennis (b&g) Track & Field (b&g) Video Club Visual Arts Volleyball Wrestling Yearbook Youth in Government

7 Hinnat sisältävät kaiken tämän Vaihto-oppilasvuoden ja -lukukauden hinnat sisältävät kaiken tämän:» MATKAT Helsingistä isäntäperheen luo sijoituspaikkakunnalle ja takaisin lähtöja vastaanottopalveluineen. Ryhmäkoosta riippuen yfu:n matkanjohtaja on mukana. Valmennuksiin usa:ssa sisältyvät edes takaiset matkat, täysi ylläpito sekä valmennus materiaalit.» VIISUMI- JA OLESKELULUPAJÄRJESTELYT» ISÄNTÄPERHEEN HANKINTA, eläminen perheenjäsenenä isäntäperheessä, täysi ylläpito. Isäntäperhe on vapaaehtoinen eikä saa vaihto-oppilaasta mitään korvauksia.» KOULUPAIKAN HANKINTA» KATTAVA TUKIVERKOSTO: tukena tietenkin isäntäperhe, mutta myös oma tukihenkilö (aluevalvoja) usa:ssa sekä yfu:n ammattitaitoinen henkilökunta. Hätä päivystys palvelee 24 h/vrk. Kotimaassa Suomen yfu on vanhempien tukena.» 5-OSAINEN VAIHTO-OPPILASVALMENNUS 1. SUOMESSA ENNEN LÄHTÖÄ Valmennus oppilaille ja vanhemmille (1 3 päivää) entisten vaihto-oppilaiden ja asiantuntijoiden kanssa sisältäen materiaalit. 2. SAAPUMISVALMENNUSLEIRI USA:SSA kymmenien eri kansallisuuksia edustavien vaihto-oppilaiden kanssa. Valmennusleirin aikana saat kattavan perehdytyksen yhdysvaltalaiseen kulttuuriin, perhe-elämään ja käytännön harjoitusta englannin kielessä. 3. PUOLIVUOSIVALMENNUKSIA tammi helmikuussa (vain vuosioppilaille). 4. KOTIINPALUUVALMENNUS USA:SSA. Tapaat vielä kaikki oman alueesi vaihtooppilaat. Käytte yhdessä läpi vaihto-oppilasvuotenne tunnelmia ja saatte eväitä kotiinpaluuseen paikallisten yfu-vapaaehtoisten avulla. 5. SUOMESSA PALUUN JÄLKEEN Kotiaiset elämyksellinen viikonloppuleiri muiden entisten ja juuri palanneiden suomalaisten vaihto-oppilaiden kanssa. TÄTÄ EI MUILLA OLE! Kun lähdet lukuvuodeksi tai -kaudeksi, yfu tarjoaa sinulle yllä kuvatun 5-osaisen valmennuksen. Valmennukset antavat eväät onnistuneeseen vaihtarikokemukseen ja ovat turvana lähdöstä kotiinpaluuseen. Valmennusten aikana käydään läpi kaikki vaihto-oppilasajan keskeisimmät asiat. Aiheina mm. faktoja maan tavoista ja perinteistä, uuden kulttuurin kohtaaminen ja siihen sopeutuminen, mahdollisesti eteen tulevat ongelmat ja niistä selviäminen, säännöt, koulunkäynti sekä vinkkejä arjen elämään. Valmennusohjelmat on kehitetty yhteistyössä kasvatuksen, psykologian ja opettamisen ammattilaisten ja yfu:n henkilökunnan kanssa. VAIHTARIVUOSI Lähtö elokuussa, paluu kesäkuussa. Vaihtarivuosi sisältää kaiken tämän: matkat, isäntäperheen, koulupaikan ja viisumin hankinnan, 5-osaisen valmennuksen. Asut perheenjäsenenä perheessä, joka ottaa sinut hoiviinsa ilman korvauksia. Katso hinnat netistä tai hakupaketin mukana tulleesta hinnastosta. LUKUKAUSI VAIHTARINA Lukukauden lähdöt tammi- tai elokuussa. Sisältö on sama kuin kuin vaihtarivuoden sisältö, ilman puolivuotisvalmennusta. Asut perheenjäsenenä perheessä, joka ottaa sinut hoiviinsa ilman korvauksia. Katso hinnat netistä tai hakupaketin mukana tulleesta hinnastosta. Alennukset ja apurahat Sisar-, vanhempain- ja isovanhempainalennus 200, apurahat (Opetushallitus, Sakari Alhopuron ja Arthur Collingsworthin stipendirahastot) sekä maksu ehdot katso

8 Miksi YFU:n kautta Yhdysvaltoihin» YFU ON LUOTETTAVA JA ARVOSTETTU. Suomen yfu on 50-vuotisen toimintansa aikana lähettänyt eri puolille usa:ta lähes suomalaisnuorta ja vastaanottanut yli nuorta eri maista. Suomen yfu on järjestönä lähettänyt eniten nuoria vaihto-oppilaaksi usa:han.» YFU ON KANSAINVÄLISTÄMISEN EDELLÄKÄVIJÄ. Jo vuonna 1982 yfu valittiin Suomen valtion ja usa:n senaatin välisen vaihto-oppilasohjelman ns. Senaattoriohjelman toteuttajaksi.» YFU ON CSIET:N PERUSTAJA JÄSEN. Csiet (Council of Standards for International Education Travel) valvoo Yhdysvalloissa vaihto-oppilasjärjestöjen laatua ja turvallisuutta.» KATTAVA TUKIVERKOSTO. Yfu ei jätä nuorta yksin. Tukena on aina tietenkin isäntäperhe, mutta myös oma tukihenkilö usa:ssa sekä yfu:n ammattitaitoinen henkilökunta. Kotimaassa Suomen yfu on vanhempien tukena.» YFU:N VAPAAEHTOISET OVAT SITOUTUNEITA JA KOULUTETTUJA. Vapaaehtoiset huolehtivat siitä, että vaihto-oppilaskokemus jonka ydin on koulunkäynti, kielen oppiminen ja eläminen isäntäperheessä perheenjäsenenä olisi monipuolinen ja haastava.» YFU:N VAPAAEHTOISET ISÄNTÄPERHEET ovat toiminnassa mukana koko sydämellään, he ottavat nuoren kotiinsa perheenjäseneksi saamatta mitään taloudellista tukea.» YFU KOROSTAA KASVATUKSELLISUUTTA, ERI KULTTUURIEN SUVAITSEVUUTTA JA KANSAINVÄLISYYTTÄ. Yfu:n vaihto-oppilasvuosi on haastava ja kehittävä kokemus, jota tuetaan mm valmennuksien avulla. Yfu: lla on myös selkeät säännöt, jotka omalta osaltaan luovat turvallisuutta. Vaihto-oppilasvuoden annista on nuorelle hyötyä tulevaisuuden opiskeluissa ja työelämässä.» VALMENNUKSET KUULUVAT HINTAAN. Niistä vastaavat kasvatuksen ja opettamisen asiantuntijat yhdessä yfu:n kanssa. Valmennukset antavat eväitä onnistuneeseen vaihtarikokemukseen ja ovat turvana lähdöstä kotiinpaluuseen.» HINTA- JA KOHDEMAATAKUU. Yfu ei lähetä lisälaskua, jos lentohinnat tai valuuttakurssit muuttuvat. Yfu ei myöskään tee viimehetken peruutuksia esim. oppilasryhmän pienen koon vuoksi. Ainutlaatuisen kiintiöjärjestelmänsä ansiosta yfu takaa sinulle isäntäperheen siitä maasta, johon sinut on hyväksytty.» YFU NOUDATTAA KANSAINVÄLISTÄ LAATUOHJEISTOA. Yfu toimii tällä hetkellä 50 maassa. Kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet noudattamaan laatuohjeistoa, Basic Standardeja. Ohjeisto sisältää mm. laatukriteerit oppilas- ja isäntäperhevalintaan, valmennuksiin ja tiedottamiseen.» VAIHTO-OPPILASVUODEN JÄLKEEN nuorella on mahdollisuus toimia kotimaassa yfu:n eri vapaaehtoisrooleissa, osallistua kansainväliseen koulutukseen tai työharjoitteluun.» HAKUPROSESSI ON KÄYNNISSÄ JATKUVASTI. Hakemukset käsitellään saapumis järjestyksessä. Hyväksyminen edellyttää osallistumista haastatteluun. Ilmoitamme hyväksynnästä haastattelun jälkeen. Suomen Youth For Understanding ry Suomen yfu on aktiivinen vapaaehtoisjärjestö, joka perustettiin vanhempien ja opettajien yhteis toiminnan tuloksena vuonna Järjestö on kansainvälinen, ei-kaupallinen sekä poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Suomen yfu nauttii valtiovallan ja koulumaailman luottamusta. Se on tunnettu kansainvälisyyskasvatuksen edelläkävijä ja saa vuosittain tukea opetushallitukselta. Taustatukena on valtiovallan, yhteiskunnan eri tahojen ja talouselämän vaikuttajia, jotka mukanaolollaan haluavat viestittää kansainvälisyyskasvatuksen tärkeyttä. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. 2/2007 HWH Suomen Youth For Understanding ry Vuorikatu 6 B 23, HELSINKI Puh. (09) Fax (09) yfu.finland@yfu.fi

USA-Australia combo, lähtö elokuussa ei mahdollinen

USA-Australia combo, lähtö elokuussa ei mahdollinen Yhdysvallat Lukuvuosi Lukukausi Lähtö elokuussa 2019 10750 8450 Lähtö tammikuussa 2019 ei mahdollinen 7950* Soft Landing Camp New York Valinnainen Havaijin matka 26.12.2019-1.1.2020 (lennot ostetaan erikseen)

Lisätiedot

Bloomington. Average IPEDS Net Price: Peer Comparison

Bloomington. Average IPEDS Net Price: Peer Comparison Bloomington Indiana University Bloomington $10,324 $3,919 $6,921 $13,299 $18,553 $18,929 Michigan State University $12,366 $5,569 $10,818 $16,074 $19,598 $20,547 Purdue University Main Campus $12,534 $6,980

Lisätiedot

805306A Johdatus monimuuttujamenetelmiin, 5 op

805306A Johdatus monimuuttujamenetelmiin, 5 op monimuuttujamenetelmiin, 5 op syksy 2018 Matemaattisten tieteiden laitos Pääkomponenttianalyysi (PCA, Principle component analysis) Tarkastellaan n havaintoyksikön havaintoaineistoa, joka pitää sisällään

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 1. Oppilaan (hakijan) nimi (sukunimi, etunimet) 2. Kenen idea vaihto-oppilaaksi lähteminen on? Oppilas itse Äiti Isä Joku muu, kuka 3. Onko vaihto-oppilaaksi lähtö

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 2014 syksy

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 2014 syksy Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 2014 syksy 1. Hakijan nimi ja tämän lomakkeen täyttäjän tiedot Pyydämme antamaan tässä vanhemman / huoltajan, jonka haluatte antaa ensisijaiseksi YFU:n yhteyshenkilöksi,

Lisätiedot

Lähde vaihto-oppilaaksi SAKSAAN LUKUVUOSI LUKUKAUSI KESÄ. www.yfu.fi

Lähde vaihto-oppilaaksi SAKSAAN LUKUVUOSI LUKUKAUSI KESÄ. www.yfu.fi Lähde vaihto-oppilaaksi SAKSAAN LUKUVUOSI LUKUKAUSI KESÄ www.yfu.fi Miksi lähteä? Vaihto-oppilasaika on startti elämänkestävälle kansainvälisyydelle Kun lähdet vaihto-oppilaaksi, teet myös kannattavan

Lisätiedot

Crop Progress. Cotton Setting Bolls Selected States [These 15 States planted 99% of the 2012 cotton acreage] Cotton Bolls Opening Selected States

Crop Progress. Cotton Setting Bolls Selected States [These 15 States planted 99% of the 2012 cotton acreage] Cotton Bolls Opening Selected States Crop Progress ISSN: 0 Released August,, by the National Agricultural Statistics Service (NASS), Agricultural Statistics Board, United s Department of Agriculture (USDA). Cotton Setting Bolls Selected s

Lisätiedot

Crop Progress. Cotton Bolls Opening Selected States [These 15 States planted 99% of the 2010 cotton acreage]

Crop Progress. Cotton Bolls Opening Selected States [These 15 States planted 99% of the 2010 cotton acreage] Crop Progress ISSN: 00 Released September,, by the National Agricultural Statistics Service (NASS), Agricultural Statistics Board, United s Department of Agriculture (USDA). Cotton Bolls Opening Selected

Lisätiedot

Suomen Youth For Understanding ry. Vaihto-oppilaaksi SAKSAAN. Lukuvuosi Lukukausi Kesä. www.yfu.fi

Suomen Youth For Understanding ry. Vaihto-oppilaaksi SAKSAAN. Lukuvuosi Lukukausi Kesä. www.yfu.fi Suomen Youth For Understanding ry Vaihto-oppilaaksi SAKSAAN Lukuvuosi Lukukausi Kesä www.yfu.fi Miksi lähteä? Vaihto-oppilasaika on startti elämänkestävälle kansainvälisyydelle Kun lähdet vaihto-oppilaaksi,

Lisätiedot

4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2018

4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2018 4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2018 IF YE 4 H www.4h.fi/maailmalle WORLD Kansainvälinen 4H:n nuorisovaihto INTERNATIONAL 4H YOUTH EXCHANGE Oletko sinä seuraava 4H-vaihtari? 4H tarjoaa sinulle upean

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 1. Hakijan nimi ja tämän lomakkeen täyttäjän tiedot Pyydämme antamaan tässä vanhemman / huoltajan, jonka haluatte antaa ensisijaiseksi YFU:n yhteyshenkilöksi, tiedot

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä TULOHAASTATTELU Nimi Nuoren nro Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä Tulohaastattelun tarkoituksena on nuoren mielipiteiden kuuleminen ja nuoren tilanteen laajempi

Lisätiedot

VALITSE LUKIO-OPINNOT

VALITSE LUKIO-OPINNOT VALITSE LUKIO-OPINNOT OVI MAHDOLLISUUKSIEN MAAILMAAN. Lukio on tärkeä ponnahduslauta tulevaisuuteesi. Se tarjoaa Sinulle hyvät valmiudet ja suoran väylän eri alojen jatko-opintoihin sekä lisäaikaa tulevaisuutesi

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2016

4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2016 4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2016 IF YE SIRYE 4 H www.4h.fi/maailmalle Kansainvälinen 4H:n nuorisovaihto INTERNATIONAL 4H YOUTH EXCHANGE 2016 Oletko sinä seuraava 4H-vaihtari? 4H tarjoaa sinulle upean

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Schildtissä... Kansainvälisyyttä

Schildtissä... Kansainvälisyyttä Kansainvälisyyttä Schildtissä... Olemme mukana Europroject Education without Frontiers verkostossa (19 koulua eri puolilta Eurooppaa) VIIKON mittaiset vastavuoroiset vaihtoprojektit verkoston koulujen

Lisätiedot

Week 46 9.11.2015-15.11.2015

Week 46 9.11.2015-15.11.2015 Week 46 9.11.2015-15.11.2015 Monday 9.11. Tuesday 10.11. Wednesday 11.11. Thursday 12.11. Friday 13.11. Saturday 14.11. Sunday 15.11. TF105 Finnish 1 Finnish 2 SÄ124 1 Seminar in Telecommunication and

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Idaho Cooper Champneys Shots on center Utah Troy Flanigan Shots on center

Idaho Cooper Champneys Shots on center Utah Troy Flanigan Shots on center 2015 NHSFR NRA Light Rifle Championship (Updated After Protest Period / Resolution) State Team Members Prone Standing Kneeling Total X-Rings Place Washington David Gunkel 114 106 111 331 7 1 Texas Morgan

Lisätiedot

Sisarusparit tennisseura LVS:n tuki ja turva

Sisarusparit tennisseura LVS:n tuki ja turva URHEILU 25.11.2017 Päivitetty: 25.11.2017 Sisarusparit tennisseura LVS:n tuki ja turva Holopaiset ja Kalliot vievät eteenpäin lahtelaista naistennistä. Yleensä tennis on koko perheen juttu ja Lahdessakin

Lisätiedot

ROTARY YOUTH EXCHANGE District 1380. By Matias Granvik

ROTARY YOUTH EXCHANGE District 1380. By Matias Granvik ROTARY YOUTH EXCHANGE District 1380 By Matias Granvik ROTARY YOUTH EXCHANGE District 1380 By Matias Granvik VAIHTOMUODOT VUOSIVAIHTO 16-18 V LEIRIVAIHTO 15-24 V KESÄVAIHTO 15-20 V LEIRIVAIHTO 2016 Kesto

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

www.yfu.fi KESÄKSI MAAILMALLE Toimi ripeästi Opi kieltä ja kulttuuria paikat täytetään hakujärjestyksessä! Saksa Unkari Viro Thaimaa Kiina

www.yfu.fi KESÄKSI MAAILMALLE Toimi ripeästi Opi kieltä ja kulttuuria paikat täytetään hakujärjestyksessä! Saksa Unkari Viro Thaimaa Kiina Suomen Youth For Understanding ry Opi kieltä ja kulttuuria KESÄKSI MAAILMALLE Saksa Unkari Viro Thaimaa Kiina Toimi ripeästi paikat täytetään hakujärjestyksessä! www.yfu.fi Ota kesästäsi irti enemmän,

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi 1 Kanada 2015 Gea Schumann Merkonomi 2 Perustietoa Lähdin 31.12 kuukauden kestävälle matkalle Kanadaan. Olimme osallisena FinAl 2.0 projektissa ja pääsimme mukaan muutamiin isoihinkin tehtäviin. Majoituksena

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa

Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa Matkavalmistelut Vaihtoprosessi alkoi Tammikuussa 2008, kun päätin hakea North2North-vaihtoon

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2017

4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2017 4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2017 IF YE 4 H www.4h.fi/maailmalle Kansainvälinen 4H:n nuorisovaihto INTERNATIONAL 4H YOUTH EXCHANGE WORLD Oletko sinä seuraava 4H-vaihtari? 4H tarjoaa sinulle upean

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu

Munkkiniemen yhteiskoulu Munkkiniemen yhteiskoulu MUNKKA LAAJAN AINEVALIKOIMAN KOULU Munkka on moderni yksityiskoulu, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Munkkiniemessä. Koulun ainevalikoima on laaja ja monipuolinen.

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Huoltajan tulee täyttää ja lähettää tämä sähköinen lomake 3.1.2014 klo 1.00 mennessä. Pyydämme teitä lukemaan huolellisesti Meksiko-stipendien hakuohjeet. Lomake

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Pika- ja aitajuoksu USA:n yliopistosysteemissä

Pika- ja aitajuoksu USA:n yliopistosysteemissä Pika- ja aitajuoksu USA:n yliopistosysteemissä USA:n yliopistojärjestelmä NCAA (National Collegiate Athletic Associotion) Motto: Oppiminen, tasapaino, henki, yhteisöllisyys, fair play ja asenne 3 tasolla

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

Rotary-järjestön monipuolisen toiminnan näkyvimpiä muotoja.

Rotary-järjestön monipuolisen toiminnan näkyvimpiä muotoja. Nuorisovaihto Jukka Muilu 5.10.2009 Rotary Nuorisovaihto Rotary-järjestön monipuolisen toiminnan näkyvimpiä muotoja. Vuosittain yli 8000:lle nuorelle tarjoutuu mahdollisuus tutustua vaihto-oppilaana parin

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

May 24 to May 30, 2010

May 24 to May 30, 2010 May 24 to May 30, 2010 Week 21 DIopeksi - May 2010 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 31 5 6 Monday 24 Tuesday 25 Wednesday 26 Thursday 27 Friday 28 Saturday 29 Sunday

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Kahdenvälinen opiskelijavaihto Latinalaiseen Amerikkaan

Kahdenvälinen opiskelijavaihto Latinalaiseen Amerikkaan Kahdenvälinen opiskelijavaihto Latinalaiseen Amerikkaan 2019-2020 Hakuaika päättyy 29.10.2018 klo 23.59 Vaihtoon haetaan Mobility-Online-järjestelmässä Lopullinen hyväksyntä vastaanottavalta yliopistolta

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot

Sosiaaliset suhteet - ohje

Sosiaaliset suhteet - ohje Sosiaaliset suhteet - ohje Tähän osa-alueeseen kuuluu erilaisia ihmissuhdeverkostoon liittyviä tehtäviä. Perhesuhteet ja tähän liittyvät huolenaiheet on hyvä käydä läpi nuoren näkökulmasta. Verkostokartan

Lisätiedot

Kielitaidosta on iloa ja hyötyä

Kielitaidosta on iloa ja hyötyä Kielitaidosta on iloa ja hyötyä Kielivalintamateriaalia Tampereen kaupunki Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun.

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. 2011 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden lisäksi valita runsaasti

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Kaveritoimintaa on montaa erilaista!

Kaveritoimintaa on montaa erilaista! Keh iitysvamma iisten Tuk ii ll ii iitto, Best Budd iies -pro jjekt ii, kesäkuu 201 2 Kaveritoimintaa on montaa erilaista! Esimerkkinä Best Buddies -kaveritoiminta Vapaaehtoista ystävä- ja kaveritoimintaa

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

LAAJAVUOREN KOULUN. SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated. Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä

LAAJAVUOREN KOULUN. SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated. Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä LAAJAVUOREN KOULUN SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä EUROOPPALAINEN VIITEKEHYS LÄHTÖKOHTANA Kieli on ajattelun,

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

Tampereen kansainvälinen koulu, FISTA

Tampereen kansainvälinen koulu, FISTA HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Tampereen kansainvälinen koulu, FISTA lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1. - 10.5.2019.

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

TKMS7a-f/LRS20a-f/MAS2/KVS2/TMS82a-f/JOM/TJM/YRM Monimuuttujamenetelmien soveltaminen taloustieteissä. Tentti

TKMS7a-f/LRS20a-f/MAS2/KVS2/TMS82a-f/JOM/TJM/YRM Monimuuttujamenetelmien soveltaminen taloustieteissä. Tentti TKMS7a-f/LRS20a-f/MAS2/KVS2/TMS82a-f/JOM/TJM/YRM Monimuuttujamenetelmien soveltaminen taloustieteissä Tentti 13.5.2014 Moduuli a: Faktorianalyysi Jos olet samaa mieltä esitetyn väitteen kanssa vastaa K,

Lisätiedot

YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI. Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1

YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI. Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1 YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1 Iloa lapselle ja nuorelle Vanhempaintoiminta joukkovoimaa hyvän elämän puolesta Vanhempaintoiminta

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa Lämmittely Millaista musiikkia vanhassa kotimaassasi kuunnellaan paljon? Nimeä lempiartistisi ja kerro, millaista hänen musiikkinsa on. Missä tilanteessa vanhassa kotimaassasi kuunnellaan musiikkia (kotona,

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Kerran nuori leijona kysyi minulta minun määritelmääni johtajuudesta ja sen suhteesta Lions Club Internationaliin, johon vastasin:

Kerran nuori leijona kysyi minulta minun määritelmääni johtajuudesta ja sen suhteesta Lions Club Internationaliin, johon vastasin: Unelmoi Valmistaudu Saavuta ME PALVELEMME SALIM MOUSSAN Entinen Kansainvälinen Johtaja Ehdokas Kansainväliseksi Kolmanneksi Varapresidentiksi Milano, Italia 5.-9.7.2019 Kansainvälinen Vuosikokous Lions-ystävät,

Lisätiedot

SAUMA60+ SAMSÖM60+ Hankkeen LOPPUSEMINAARI Torstaina 5.11.2009 klo 9.00-11.40 Tampereella

SAUMA60+ SAMSÖM60+ Hankkeen LOPPUSEMINAARI Torstaina 5.11.2009 klo 9.00-11.40 Tampereella SAUMA60+ SAMSÖM60+ Hankkeen LOPPUSEMINAARI Torstaina 5.11.2009 klo 9.00-11.40 Tampereella Pukeutumisvalmentaja Päivi Kokkonen Life & Beauty Training Silkbel www.silkbel.com Päivi Kokkonen PUKEUTUMISVALMENTAJA

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

Uuden sukupolven rekrytointiportaali nuorille, koulutetuille ammattilaisille

Uuden sukupolven rekrytointiportaali nuorille, koulutetuille ammattilaisille Uuden sukupolven rekrytointiportaali nuorille, koulutetuille ammattilaisille Anna työnantajille mahdollisuus löytää juuri sinut! www.heebo.fi Mikä ihmeen Heebo? Nuorten, koulutettujen ammattilaisten rekrytointiportaali

Lisätiedot

Week 36 31.8.2015-6.9.2015

Week 36 31.8.2015-6.9.2015 Week 36 31.8.2015-6.9.2015 Monday 31.8. Tuesday 1.9. Wednesday 2.9. Thursday 3.9. Friday 4.9. Saturday 5.9. Sunday 6.9. 10:15 - TS127 Seminar in Telecommunication and Radio Engineering, Seminaari 12:15

Lisätiedot

LEADER VAI MANAGERI VAI MOLEMPIA?

LEADER VAI MANAGERI VAI MOLEMPIA? LEADER VAI MANAGERI VAI MOLEMPIA? Tuloksia ja onnistumisen tunteita 2.2.2012 Antero Halmela Miksi olen täällä? Mitä teemme seuraavat 75 min? Kuka on konsultti? Mitä hyötyä minulle? 2 Antero Halmela Kuka

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Yhdysvallat Michigan Tehnological University

Yhdysvallat Michigan Tehnological University Lappeenranta University of Technology Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI: Yhdysvallat Michigan Tehnological University Laura Juhola 1. JOHDANTO Vietin syksyn 2014 Michigan Tech yliopistossa Yhdysvalloissa.

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

Erotu joukosta. Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia. Arja Vartia

Erotu joukosta. Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia. Arja Vartia Erotu joukosta Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia Arja Vartia Toimitusten resurssit Urheilutoimituksissa on yleensä viikonloppuisin vain muutama toimittaja Medioiden kustannuspaineet ovat

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Living Lockets Sinun suunnittelemia koruja

Living Lockets Sinun suunnittelemia koruja Living Lockets Sinun suunnittelemia koruja Kevät / Kesä 2015 Hei, nimeni on Aide ja olen T Aide Living -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Työskenneltyäni useita vuosia isoille kansainvälisille yhtiöille,

Lisätiedot

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Oppilaiden puhetta hyvinvoinnista Siksi en viittaa paljon mutta olen kehittynyt siinä ja en välitä vaikka moititaankin

Lisätiedot

CBC South -East Finland-Russia ohjelmasta rahoitettu hanke EU 48%, Suomen Tasavalta 16%, Venäjän Federaatio 16%, Omarahoitus 20%

CBC South -East Finland-Russia ohjelmasta rahoitettu hanke EU 48%, Suomen Tasavalta 16%, Venäjän Federaatio 16%, Omarahoitus 20% The development of cross-border sport tourism in cooperation with regional sport federations, sport clubs, public authorities and business society Lyhyt nimi: Vector-Sport. CBC 2014-2020 South -East Finland-Russia

Lisätiedot

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä Elisa Männistö 14.2.2016 Taustaa Nuorisolaki: 1 Tämän lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä,

Lisätiedot

VAIHTO-OPPILAAKSI ULKOMAILLE

VAIHTO-OPPILAAKSI ULKOMAILLE VAIHTO-OPPILAAKSI ULKOMAILLE 28.8.2015 Sakari Wallin 1 Sisältö Rotary nuorisovaihto Vuosivaihto Pääsyvaatimukset ja kustannukset Vuosivaihtoon hakeminen ja valinta Yhteystiedot 28.8.2015 Sakari Wallin

Lisätiedot

4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2014

4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2014 4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2014 IF YE SIRYE 4 H www.4h.fi/maailmalle Kansainvälinen 4H:n nuorisovaihto International 4H youth exchange 2014 Oletko sinä seuraava 4H-vaihtari? 4H tarjoaa sinulle upean

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

HELBUS CONDUCT. Welcome to HELBUS. We are happy you are here!

HELBUS CONDUCT. Welcome to HELBUS. We are happy you are here! HELBUS CONDUCT Welcome to HELBUS. We are happy you are here! Our mission is to offer young people a path to a career in international business. Let us be your steppingstone for global opportunities! Explore

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

VAIHTOMUODOT VUOSIVAIHTO V KESÄVAIHTO V LEIRIVAIHTO V

VAIHTOMUODOT VUOSIVAIHTO V KESÄVAIHTO V LEIRIVAIHTO V VAIHTOMUODOT VUOSIVAIHTO 16-18 V LEIRIVAIHTO 15-20 V KESÄVAIHTO 15-19 V LEIRIVAIHTO Kesto 10pv - 3 viikkoa, 15...20-vuotiaille. Leireillä eri teemat Leiristä kuuluu perhemajoitusjakso lähiseudulla. Pääsyvaatimukset

Lisätiedot

Kokemusten, arjen ja hyvien vinkkien jakamista

Kokemusten, arjen ja hyvien vinkkien jakamista Kokemusten, arjen ja hyvien vinkkien jakamista Huomasin, että muillakin vanhemmilla on samoja huolia ja ajatuksia koulun aloittamisesta kuin itselläni. Äh, en muista vielä Hyviä sinun käytännön nimeä.

Lisätiedot