K O R K E I N O I K E U S P Ä Ä T Ö S Diaarinro 1(35) S2015/71

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "K O R K E I N O I K E U S P Ä Ä T Ö S Diaarinro 1(35) S2015/71"

Transkriptio

1 K O R K E I N O I K E U S P Ä Ä T Ö S Diaarinro 1(35) S2015/71 Antopäivä Nro MUUTOKSENHAKIJA VASTAPUOLI ASIA B Ltd. Rajavartiolaitos Öljypäästömaksu ym. RATKAISU, JOHON ON HAETTU MUUTOSTA Helsingin hovioikeuden päätös nro 2179 päiväys nro KORKEIMMAN OIKEUDEN RATKAISU Oikeudenkäynnin kohde 1. Asia koskee öljypäästömaksun määräämisen edellytyksiä talousvyöhykkeellä kauttakulussa olleelle ulkomaiselle alukselle aluksen rikottua Suomen talousvyöhykkeellä öljyn päästökieltoa. Öljypäästömaksun määräämisen edellytykset liittyvät kysymykseen rantavaltion toimivallasta ryhtyä oikeudellisiin toimiin talousvyöhykkeellä kauttakulussa olevaa ulkomaalaista alusta kohtaan aluksen tekemän rikkomuksen vuoksi. Kysymys on erityisesti Yhdistyneiden kansakuntien merioikeusyleissopimuksen (jäljempänä merioikeusyleissopimus) 220 artiklan 6 kappaleen tulkinnasta. Artiklan 6 kappaleen mukaan kun on selviä objektiivisia todisteita siitä, että valtion talousvyöhykkeellä tai aluemerellä purjehtiva alus on tehnyt talousvyöhykkeellä 3 kappaleessa mainitun rikkomuksen, josta rantavaltion rantaviivalle tai tähän liittyville

2 2 eduille tai sen aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille aiheutuu huomattavaa vahinkoa tai sen vaaraa, valtio voi, jos todisteet antavat aihetta eikä 7 osaston määräyksistä muuta johdu, ryhtyä lainsäädäntönsä mukaisiin oikeudellisiin toimenpiteisiin, muun muassa pidättää aluksen. 2. Yhteisö on hyväksynyt merioikeusyleissopimuksen päätöksellä 98/392, ja se on tullut yhteisön osalta voimaan Alusten aiheuttamasta ympäristön pilaantumisesta ja säännösten rikkomisista määrättävistä seuraamuksista annetun Parlamentin ja Neuvoston direktiivin 2005/35/EY ja sen muuttamisesta annetun Parlamentin ja Neuvoston direktiivin 2009/123/EY (jäljempänä alusjäterikosdirektiivi tai direktiivi) 7 artiklassa säädetään rantavaltion täytäntöönpanotoimista kauttakulkumatkalla olevien alusten osalta. Artiklan 2 kohdan mukaan kun on selviä objektiivisia todisteita siitä, että jäsenvaltion aluemerellä tai talousvyöhykkeellä purjehtiva alus on syyllistynyt talousvyöhykkeellä säännösten rikkomiseen ja siitä seuranneesta päästöstä aiheutuu tai uhkaa aiheutua huomattavaa vahinkoa asianomaisen jäsenvaltion rantaviivalle tai tähän liittyville eduille tai aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille, kyseisen valtion on saatettava asia toimivaltaisten viranomaistensa käsiteltäväksi, jotta voidaan toteuttaa tämän valtion lainsäädännön mukaisia oikeudellisia toimenpiteitä, mukaan luettuna aluksen pidättäminen, jos todisteet antavat siihen aihetta eikä merioikeusyleissopimuksen XII osan 7 osaston määräyksistä muuta johdu.

3 3 3. Suomalaisessa tuomioistuimessa on vireillä öljypäästömaksun määräämistä koskeva muutoksenhakemus. Rajavartiolaitos on määrännyt B Ltd. -nimiselle yhtiölle hallinnollisen öljypäästömaksun yhtiön omistaman Panamaan rekisteröidyn Bosphorus Queen nimisen aluksen rikottua öljypäästökieltoa sen ollessa kauttakulussa Suomen talousvyöhykkeellä. Muutoksenhakemuksessaan B Ltd. on vaatinut päätöksen kumoamista sillä perusteella, ettei rajavartiolaitoksella ole ollut oikeutta määrätä öljypäästömaksua, koska päästöstä ei ollut aiheutunut Suomen rantaviivalle tai siihen liittyville eduille taikka Suomen aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille huomattavaa vahinkoa tai sen vaaraa. 4. Korkeimman oikeuden ratkaistavana on kysymys siitä, onko rajavartiolaitos voinut kansallisen merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 1 :n perusteella määrätä öljypäästömaksun B Ltd:lle. Kysymys on tarkemmin ottaen siitä, onko öljypäästöstä aiheutunut Suomen rantaviivalle tai siihen liittyville eduille taikka aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille huomattavaa vahingon vaaraa. Voidakseen ratkaista tämän kysymyksen kansallisen tuomioistuimen on otettava kantaa siihen, miten on tulkittava niitä merioikeusyleissopimuksen meriympäristön suojelua ja säilyttämistä koskevaan XII osaan sisältyviä 220 artiklan 6 kappaleen määräyksiä, joiden vallitessa rantavaltio voi ryhtyä oikeudellisiin toimiin sen talousvyöhykkeellä tapahtuneen rikkomuksen vuoksi.

4 Asian kannalta merkitykselliset tosiseikat 4 Asian tausta ja rajavartiolaitoksen päätökset ja Rajavartiolaitos oli epäillyt, että Panamaan rekisteröidystä Bosphorus Queen -nimisestä kuivalastialuksesta oli päästetty öljyä mereen aluksen ollessa kauttakulussa Suomen talousvyöhykkeellä. Öljypäästö oli tapahtunut Suomen talousvyöhykkeen ulkoreunalla noin kilometrin etäisyydellä Suomen rannikosta. Öljypäästö oli levinnyt noin 37 kilometrin matkalle noin 10 metriä leveänä vanana ja päästön laajuudeksi oli arvioitu noin 0,222 neliökilometriä ja määräksi 0,898-9,050 kuutiometriä. 6. Viranomaiset eivät olleet ryhtyneet öljypäästön johdosta torjuntatoimenpiteisiin. Öljyä ei ollut havaittu kulkeutuneen rantaan eikä öljypäästöstä ollut osoitettu aiheutuneen konkreettista vahinkoa. 7. Kun Bosphorus Queen -niminen alus oli palannut Pietarista Suomen talousvyöhykkeen kautta, rajavartiolaitos oli tehdyllä turvaamistoimipäätöksellä määrännyt aluksen omistajalle B Ltd:lle euron suuruisen rahavakuuden mahdollisen öljypäästömaksua koskevan maksuvelvollisuuden täyttämiseksi. Vakuus oli asetettu , minkä jälkeen alus oli jatkanut matkaa.

5 5 8. Suomen ympäristökeskus oli antanut rajavartiolaitokselle lausunnon Bosphorus Queen nimisen aluksen öljypäästön aiheuttamista riskeistä. Ympäristövaikutukset oli arvioitu öljypäästön arvioidun vähimmäismäärän perusteella. Lausunnossa todettiin päästön vaikutuksista seuraavaa: - Öljy voi virtausmallien perusteella päätyä ainakin osittain Suomen rannikkoalueelle. Rannikkoalueille päätyessään öljy haittaa virkistyskäyttöä. - Osa öljystä on jäänyt vaikuttamaan päästöalueen läheisyydessä avomerellä. - Päästö haittaa suotuista ympäristön tilan kehityskulkua Itämerellä. - Päästö aiheutti vaaraa avomerellä ruokaileville ja levähtäville linnuille. - Öljy vaurioitti kasvi- ja eläinplanktonia. Öljyyhdisteet siirtyvät ravintoketjussa eteenpäin. - Avomeren pintaveden kolmipiikit ovat todennäköisesti kärsineet välittömästi öljypäästöstä, joten akuutteja negatiivisia kalastovaikutuksia ei voida sulkea pois.

6 6 - Alueella on voimakas sedimentaatio ja on todennäköistä, että osa öljy-yhdisteistä päätyy pohjaympäristöön ja vaurioittaa pohjaeläinyhteisöjä. - Päästöalueen läheisyydessä sijaitsee useita Natura 2000 verkostoon kuuluvia arvokkaita luontoalueita. - Öljypäästön ajankohta on merilinnustolle erityisen haitallinen, koska linnuilla on vielä lentokyvyttömiä poikueita suurina parvina Hankoniemen ulkosaaristosta Saaristomerelle olevalla merialueella ja haahkan poikueet liikkuvat kaukana rannikosta. - Öljypäästön ajankohtana Hankoniemen edustan alueella on ollut kymmeniä tuhansia haahkoja. Päästö aiheutti suuren riskin Suomen rannikon merilinnustolle. 9. Rajavartiolaitos oli määrännyt B Ltd:lle euron suuruisen öljypäästömaksun. Rajavartiolaitos oli katsonut päätöksessään, että alus oli Suomen talousvyöhykkeellä kauttakulussa ollessaan rikkonut öljyn päästökieltoa päästämällä öljyä / öljypitoista seosta mereen. Päästön vähimmäismääräksi oli arvioitu 0,898 kuutiometriä. Rajavartiolaitos oli katsonut ympäristövaikutuksista esitetyn selvityksen perusteella, että päästöstä oli aiheutunut Suomen rantaviivalle tai siihen liittyville eduille taikka Suomen aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille huomattavaa vahinkoa tai sen vaaraa.

7 7 Asian käsittely Helsingin käräjäoikeudessa merioikeutena 10. B Ltd. aluksen omistajana ja K Ltd. laivanisäntänä vaativat yhteisessä valituksessaan vakuuden asettamista ja öljypäästömaksun määräämistä koskevien päätösten kumoamista. Perusteinaan yhtiöt lausuivat, ettei kysymyksessä ollut huomattavaa vahinkoa tai sen vaaraa aiheuttanut päästö. Toimivalta päästön osalta kuului aluksen lippuvaltion Panaman viranomaisille. Edellytykset öljypäästömaksun ja turvaamistoimen määräämiselle puuttuivat. 11. Rajavartiolaitos vaati valituksen hylkäämistä perusteettomana. Merioikeuden tuomio Merioikeus katsoi selvitetyksi, että vähimmäismäärältään noin 900 litran suuruinen öljypäästö oli peräisin valittajien alukselta. Merioikeudessa todistajana kuultu Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija oli todennut, että Itämeri on luokiteltu poikkeuksellisen haavoittuvaksi merialueeksi ja Suomenlahden kapeuden vuoksi päästöalue oli ollut suhteellisen lähellä Suomen rannikkoa ja saaristoa. Tapahtumaaikaan tuulen suunta oli ollut lounaan ja kaakon välillä ja se oli voinut kuljettaa öljyä kohti Suomen rannikkoa. Lähellä päästöä oli ollut Natura 2000 verkostoon kuuluva alue ja Tammisaaren saaristoalue. Erikoistutkija oli kertonut, että

8 8 öljy vaikutti lähikaloihin ja kertyi ravintoketjussa ja muodosti suuren riskin lähialueen suurelle haahkapopulaatiolle. 13. Ottaen huomioon asiassa esitetyn selvityksen päästön sijaintipaikasta, Itämeren poikkeuksellisesta haavoittuvuudesta ja tapahtuma-ajan tuuliolosuhteista merioikeus arvioi, että öljypäästö oli aiheuttanut merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 1 :ssä tarkoitettua huomattavaa vahingon vaaraa. Näillä perusteilla merioikeus hylkäsi valituksen. Asian käsittely Helsingin hovioikeudessa 14. B Ltd. vaati valituksessaan turvaamistoimen kumoamista ja öljypäästömaksun poistamista. Yhtiö katsoi, että öljypäästömaksun oikea maksuvelvollinen oli laivanisäntä, jolle maksu olisi tullut määrätä. Öljypäästöstä ei myöskään ollut aiheutunut huomattavaa vahinkoa tai sen vaaraa. 15. Rajavartiolaitos vaati valituksen hylkäämistä. Helsingin hovioikeuden päätös Hovioikeus viittasi merenkulun ympäristönsuojelulakiin ja katsoi, ettei öljypäästömaksua olisi tullut määrätä aluksen omistajalle, koska aluksen laivanisäntä oli ollut rajavartiolaitoksen tiedossa ja aluksen omistaja oli viimeistään hovioikeudessa osoittanut laivanisännän. Hovioikeus vapautti B Ltd:n velvollisuudesta maksaa öljypäästömaksu.

9 9 Korkeimman oikeuden päätös Korkein oikeus katsoi rajavartiolaitoksen muutoksenhakemuksen johdosta, ettei aluksen omistaja vapautunut maksuvelvollisuudesta, koska se ei ollut ajoissa osoittanut laivanisäntää maksuvelvolliseksi. Korkein oikeus kumosi hovioikeuden ratkaisun ja palautti asian hovioikeuteen sen arvioimiseksi, oliko öljypäästömaksun määräämiseen ollut merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 1 :n 1 momentissa tarkoitetut perusteet. Helsingin hovioikeuden päätös Hovioikeus katsoi asiaa uudelleen käsitellessään öljypäästön ympäristövaikutuksista esitetyn selvityksen perusteella, että kysymys oli niin sanottujen pysyvien öljyjen päästöstä, jolla oli konkreettisia ja haitallisia ympäristövaikutuksia, joiden yksityiskohtainen toteen näyttäminen ei ollut mahdollista. Hovioikeus arvioi, että öljyn kulkeutuminen noin 10 kilometrin päässä sijaitseville saariston Natura alueille ja kansallispuiston alueelle on ollut varteenotettava mahdollisuus. Hovioikeus totesi päästön tapahtuneen poikkeuksellisen haavoittuvalla Itämerellä, mitä seikkaa on korostettu merenkulun ympäristönsuojelulain esitöissä päästön vaikutusten arvioinnissa. Hovioikeus katsoi, että Bosphorus Queen -nimisen aluksen öljypäästö oli aiheuttanut Suomen rantaviivalle, siihen liittyville eduille sekä

10 10 Suomen aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille huomattavaa vahinkoa tai ainakin sen vaaraa. 19. Näillä perusteilla hovioikeus totesi, ettei aihetta merioikeuden päätöksen lopputuloksen muuttamiseen ollut. Valitus Korkeimmassa oikeudessa 20. Korkein oikeus myönsi B Ltd:lle valitusluvan. Yhtiö vaatii, että hovioikeuden päätös, merioikeuden tuomio sekä turvaamistoimea ja öljypäästömaksua koskevat päätökset kumotaan ja öljypäästömaksu poistetaan. Säännökset Kansainvälinen oikeus 21. Merioikeusyleissopimuksen meriympäristön suojelua ja säilyttämistä koskevaan XII osaan sisältyvässä 220 artiklassa on määräykset rantavaltion täytäntöönpanotoimista. Artiklan 3-6 kappaleissa säädetään talousvyöhykkeen osalta seuraavaa: 3. Kun on selviä perusteita epäillä, että valtion talousvyöhykkeellä tai aluemerellä purjehtiva alus on talousvyöhykkeellä rikkonut sovellettavia kansainvälisiä sääntöjä ja säännöksiä, joiden tarkoituksena on alusten aiheuttaman pilaantumisen ehkäiseminen, vähen-

11 11 täminen ja valvominen, tai kyseisen valtion lakeja ja määräyksiä, jotka vastaavat ja toimeenpanevat näitä sääntöjä ja säännöksiä, valtio voi vaatia alukselta tietoja siitä, sen rekisteröintisatamasta, satamasta, jossa se on viimeksi käynyt ja satamasta, jonne se on seuraavaksi matkalla, sekä muita asiaankuuluvia tietoja, joiden avulla voidaan todeta, onko rikkomus tapahtunut. 4. Valtiot säätävät lakeja ja antavat määräyksiä sekä ryhtyvät muihin toimiin, jotta niiden lippua käyttävät alukset noudattaisivat 3 kappaleen tarkoittamia pyyntöjä tietojen saamiseksi. 5. Kun on selviä perusteita epäillä, että valtion talousvyöhykkeellä tai aluemerellä purjehtiva alus on talousvyöhykkeellä tehnyt 3 kappaleessa mainitun rikkomuksen, josta seuraa huomattavia päästöjä, jotka aiheuttavat merkittävää meriympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, valtio voi tarkastaa aluksen rikkomuksen johdosta, jos alus on kieltäytynyt antamasta tietoja tai jos sen antamat tiedot ovat selvästi ristiriidassa tosiasiallisen tilanteen kanssa ja jos olosuhteet antavat aihetta tarkastukseen. 6. Kun on selviä objektiivisia todisteita siitä, että valtion talousvyöhykkeellä tai aluemerellä purjehtiva alus on tehnyt talousvyöhykkeellä 3 kappaleessa maini-

12 12 tun rikkomuksen, josta rantavaltion rantaviivalle tai tähän liittyville eduille tai sen aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille aiheutuu huomattavaa vahinkoa tai sen vaaraa, valtio voi, jos todisteet antavat aihetta eikä 7 osaston määräyksistä muuta johdu, ryhtyä lainsäädäntönsä mukaisiin oikeudellisiin toimenpiteisiin, muun muassa pidättää aluksen. Unionin oikeus 22. Alusjäterikosdirektiivin 7 artiklassa säädetään rantavaltion täytäntöönpanotoimista kauttakulkumatkalla olevien alusten osalta. Artiklan 2 kohta kuuluu seuraavasti: 2. Kun on selviä objektiivisia todisteita siitä, että 3 artiklan 1 kohdan b tai d alakohdassa tarkoitetuilla alueilla purjehtiva alus on syyllistynyt 3 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitetulla alueella säännösten rikkomiseen ja siitä seuranneesta päästöstä aiheutuu tai uhkaa aiheutua huomattavaa vahinkoa asianomaisen jäsenvaltion rantaviivalle tai tähän liittyville eduille tai 3 artiklan 1 kohdan b tai d alakohdassa tarkoitettujen alueiden luonnonvaroille, kyseisen valtion on saatettava asia toimivaltaisten viranomaistensa käsiteltäväksi, jotta voidaan toteuttaa tämän valtion lainsäädännön mukaisia oikeudellisia toimenpiteitä, mukaan luettuna aluksen pidättäminen, jos todisteet antavat siihen aihetta eikä vuonna 1982 tehdyn

13 13 Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen XII osan 7 osaston määräyksistä muuta johdu. 23. Alusjäterikosdirektiivin 3 artiklan 1 kohdan d alakohta kuuluu seuraavasti: 1. Tätä direktiiviä sovelletaan kansainvälisen oikeuden mukaisesti ympäristöä pilaavien aineiden päästöihin (---) d) kansainvälisen oikeuden mukaisesti määritellyllä jäsenvaltion talousvyöhykkeellä tai muulla vastaavalla vyöhykkeellä; (---) Kansallinen oikeus 24. Suomessa merioikeusyleissopimus on saatettu voimaan lailla Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen ja sen XI osan soveltamiseen liittyvän sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä (524/1996, SopS 49/1996) ja asetuksella Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen ja sen XI osan soveltamiseen liittyvän sopimuksen voimaansaattamisesta sekä näiden eräiden määräysten hyväksymisestä annetun lain voimaantulosta (525/1996, SopS 50/1996).

14 Alusjäterikosdirektiivi ja sen muutosdirektiivi on pantu Suomessa täytäntöön muun muassa merenkulun ympäristönsuojelulailla (1672/2009). 26. Merenkulun ympäristönsuojelulain 2 luvun 1 :ssä tarkoitetun öljyn päästökiellon rikkominen on säädetty rangaistavaksi merenkulun ympäristönsuojelulain 13 luvun 3 :n 2 momentissa ja rikoslain 48 luvun 1 4 :ssä. 27. Edellä mainittujen rangaistussäännösten lisäksi öljypäästömaksun maksuvelvollisuudesta säädetään merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 1 :n 1 momentissa seuraavaa: Edellä 2 luvun 1 :ssä tarkoitetun öljyn tai öljypitoisen seoksen päästökiellon rikkomisesta aluevesillä tai Suomen talousvyöhykkeellä määrätään seuraamusmaksu (öljypäästömaksu), jollei päästöä ole pidettävä määrältään ja vaikutuksiltaan vähäisenä. Kauttakulussa olevalta ulkomaiselta alukselta Suomen talousvyöhykkeellä tehdystä päästökiellon rikkomisesta määrätään öljypäästömaksu kuitenkin vain, jos päästöstä aiheutuu Suomen rantaviivalle tai siihen liittyville eduille taikka Suomen aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille huomattavaa vahinkoa tai sen vaaraa. 28. Öljypäästömaksun säätämiseen johtaneen hallituksen esityksen ja perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan öljypääs-

15 15 tömaksu on päästökiellon rikkomisesta määrättävä rangaistusluonteinen hallinnollinen seuraamus, joka täydentää rikosoikeudellista järjestelmää. Öljypäästömaksu määrätään rikosoikeudellista rangaistusta yksinkertaisemmassa ja tehokkaammassa hallinnollisessa menettelyssä tuottamuksesta riippumatta objektiivisen vastuun mukaisesti, jolloin päästön aiheuttajan syyllisyyden astetta ei ole tarpeen selvittää. Vaikka öljypäästömaksu on hallinnollinen seuraamusmaksu, on asian käsittelyssä lähtökohtaisesti otettava huomioon rikosoikeudellinen laillisuusperiaate ja syyttömyysolettaman noudattaminen (HE 77/2005 vp s. 7 ja PeVL 32/2005 vp s. 2-3). Ennakkoratkaisupyynnön tarve 29. Korkeimman oikeuden ratkaistavana on kysymys hallinnollisen öljypäästömaksun määräämisen edellytyksistä. Kysymyksen ratkaisemiseksi on tulkittava merioikeusyleissopimuksen meriympäristön suojelua ja säilyttämistä koskevaan XII osaan sisältyvän 220 artiklan 6 kappaleen määräyksiä rantavaltion toimivallasta ryhtyä oikeudellisiin toimiin talousvyöhykkeellä tapahtuneen rikkomuksen vuoksi. Asiassa on kysymys siitä, onko talousvyöhykkeellä tapahtuneesta öljypäästörikkomuksesta aiheutunut Suomen rantaviivalle tai siihen liittyville eduille taikka aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille huomattavaa vahingon vaaraa. 30. Korkeimman oikeuden tiedossa ei ole, että kansainvälinen merioikeustuomioistuin olisi oikeuskäytännössään ottanut

16 kantaa merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen 16 soveltamiseen. 31. Yhteisö ja sen jäsenvaltiot ovat tehneet merioikeusyleissopimuksen jaetun toimivallan nojalla. Yhteisö on hyväksynyt merioikeusyleissopimuksen päätöksellä 98/392, ja se on tullut yhteisön osalta voimaan Merioikeusyleissopimuksen määräykset ovat siten vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan erottamaton osa yhteisön oikeusjärjestystä (tuomio komissio v. Irlanti, C-459/03, EU:C:2006:345, 82 ja 83 kohta ja tuomio Intertanko ym., C-308/06, EU:C:2008:312, 53 kohta). 32. Yhteisö on antanut merioikeusyleissopimuksen IX liitteen 5 artiklan 1 kappaleessa tarkoitetun ilmoituksen yhteisön toimivallasta. Toimivaltaa koskevan ilmoituksen 2. kohdan toisen luetelmakohdan ensimmäisessä alakohdassa todetaan, että yhteisöllä on yksinomainen toimivalta muun muassa merioikeusyleissopimuksen meriympäristön suojelua ja säilyttämistä koskevaan XII osaan kuuluvien merien pilaantumisen ehkäisemistä kokevien määräysten osalta ainoastaan siinä määrin, kuin kyseiset yleissopimuksen määräykset tai niiden täytäntöönpanemiseksi käyttöön otetut oikeudelliset välineet vaikuttavat yhteisön päättämiin yhteisiin sääntöihin. Jos yhteisön sääntöjä on olemassa, mutta niihin ei vaikuteta, kuten vain vähimmäisvaatimuksia asettavien yhteisön sääntöjen kohdalla, jäsenvaltiolla on toimivalta sen vaikuttamatta

17 17 kuitenkaan yhteisön toimivaltaan tällä alalla. Muissa tapauksissa toimivalta kuuluu jäsenvaltioille. 33. Unionin tuomioistuimen oikeuskäytännöstä ilmenee, että merioikeusyleissopimuksen osalta jaetun toimivallan siirtymisen edellytykseksi, erityisesti merien pilaantumisen ehkäisemisen alalla, asetetaan yhteisön sääntöjen olemassaolo, vaikkei ole tarpeen, että niihin vaikutetaan. Unionin tuomioistuimen mukaan jaetun toimivallan siirtyminen edellyttää yhteisön sääntöjen olemassaoloa, olipa näiden sääntöjen ulottuvuus ja luonne lopulta mikä tahansa. Jos yhteisön sääntöjä ei ole olemassa, toimivalta kuuluu jäsenvaltioille (tuomio komissio v. Irlanti, kohdat ). 34. Unionin tuomioistuin on asiassa komissio v. Irlanti antamassaan tuomiossa todennut, että yhteisön toimivaltaa koskevan ilmoituksen lisäys, jossa on lueteltu merioikeusyleissopimuksessa ja sopimuksessa käsiteltyihin aiheisiin liittyvät yhteisön säädökset, ei ole tyhjentävä (tuomion kohta 109). 35. Kuten edellä kohdassa 31 viitatussa Unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä on todettu, merioikeusyleissopimuksen määräykset ovat erottamaton osa Unionin oikeusjärjestystä. Korkeimmassa oikeudessa on ratkaistavana kysymys merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen määräysten soveltamisesta. Korkein oikeus katsoo alusjäterikosdirektiivin 7 artiklan 2 kohdan perusteella, että yhteisö on antanut sään-

18 18 töjä merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen määräysten alaan kuuluvissa asioissa. Tämän vuoksi Korkein oikeus katsoo edellä kohdassa 33 viitatun Unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön perusteella, että merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen määräykset ovat Unionin oikeusjärjestykseen kuuluvia sääntöjä ja Unionin tuomioistuin on toimivaltainen ratkaisemaan mainittujen määräysten tulkintaa koskevat kysymykset. Unionin oikeuden soveltamisalaa koskevan kysymyksen ratkaiseminen on kuitenkin viime kädessä Unionin tuomioistuimen tehtävä (tuomio Merck Genéricos, C-431/05, EU:C:2007:496, 33 kohta ja tuomio Lesoochranárske zoskupenie, C-240/09, EU:C:2011:125, 31 kohta oikeuskäytäntöviittauksineen). 36. Merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen käsitteet rantaviiva tai tähän liittyvät edut, aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvarat ja huomattava vahinko tai sen vaara ovat tulkinnanvaraisia. Käsite rantaviiva tai tähän liittyvä etu 37. Merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa rantavaltion toimivallan yhdeksi vaihtoehtoiseksi edellytykseksi on asetettu se, että talousvyöhykkeellä purjehtiva alus syyllistyy rikkomukseen, jonka haitalliset vaikutukset kohdistuvat rantavaltion rantaviivaan tai tähän liittyviin etuihin. Vastaavasta edellytyksestä säädetään alusjäterikosdirektiivin 7 artiklan 2 kohdassa. Käsitettä rantaviiva tai

19 19 tähän liittyvä etu ei kuitenkaan ole määritelty merioikeusyleissopimuksessa tai alusjäterikosdirektiivissä. 38. Merioikeusyleissopimusta koskevassa oikeuskirjallisuudessa käsitteen rantaviiva tai tähän liittyvä etu osalta on viitattu vuonna 1969 tehtyyn kansainväliseen yleissopimukseen väliintulosta öljysaastuntaonnettomuuksissa aavalla merellä (jäljempänä vuoden 1969 yleissopimus) (Myron H. Nordqvist ym., United Nations Convention on the Law of the Sea 1982 A commentary, Vol. IV, s. 206). 39. Suomi on vuoden 1969 yleissopimuksen sopimuspuoli. Korkeimman oikeuden käsityksen mukaan Unioni ei ole mainitun sopimuksen sopimuspuoli. 40. Vaikka Unioni ei ole vuoden 1969 yleissopimuksen osapuoli, ilmenee Unionin vakiintuneesta oikeuskäytännöstä, että Unionin toimivaltaa on tällaisessa tilanteessa käytettävä kansainvälistä oikeutta noudattaen, kansainvälisten yleissopimusten määräykset mukaan lukien, sikäli kuin niillä kodifioidaan yleisessä kansainvälisessä oikeudessa vahvistettuja tapaoikeuden sääntöjä (tuomio Intertanko ym., kohta 51 siinä mainittuine oikeuskäytäntöviittauksineen). 41. Vuoden 1969 yleissopimuksen 2 artiklan 4 kohdassa määritellään merioikeusyleissopimuksen käsitteen rantaviiva tai tähän liittyvä etu kanssa samansisältöinen, joskaan suomenkielisissä sopimusversioissa ei identtinen, käsite rannik-

20 koon liittyvä etu. Korkeimman oikeuden käsityksen mukaan 20 suomenkielisten sopimustekstien eroissa on kuitenkin kyse lähinnä käännösten eroista, sillä englanninkieliset sopimusversiot ovat mainitun käsitteen osalta identtiset ja niissä käytetään ilmausta coastline or related interests. 42. Vuoden 1969 yleissopimuksen 2 artiklan 4 kohdassa rannikkoon liittyvä etu on määritelty seuraavasti: 4. rannikkoon liittyvillä eduilla tarkoitetaan rannikkovaltion etuja, joita merionnettomuus suoranaisesti loukkaa tai uhkaa, kuten: a) sellaista toimintaa merenrannikolla, satamassa tai joen suulla, kalastus mukaan luettuna, joka muodostaa olennaisen toimeentulokeinon sitä harjoittaville henkilöille; b) asianomaisen alueen matkailutoimintaa; c) rannikkoväestön terveyttä ja asianomaisen alueen hyvinvointia, meren elollisten luonnonvarojen ja eläimistön ja kasviston säilyttäminen mukaan luettuna; 43. Englanninkielisen sopimusversion määritelmä on seuraava: 4. related interests means the interests of a Coastal State directly affected or threatened by the maritime casualty, such as:

21 21 a) maritime Coastal, port or estuarine activities, including fisheries activities, constituting an essential means of livelihood of the persons concerned; b) tourist attractions of the area concerned; c) the health of the Coastal population and the wellbeing of the area concerned, including conservation of living marine resources and of wildlife; 44. Edellä selostettuun liittyen tulee ratkaistavaksi se, onko vuoden 1969 yleissopimuksen 2 artiklan 4 kohdan rannikkoon liittyvä etu määritelmän katsottava ilmaisevan kansainvälisen tapaoikeuden säännön tai tuleeko merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen käsitteen rantaviiva tai siihen liittyvä etu katsoa jollain muulla perusteella vastaavan vuoden 1969 yleissopimuksen 2 artiklan 4 kohdan määritelmää. 45. Vuoden 1969 yleissopimuksen mukaan 2 artiklan 4 kohdan määritelmän c alakohdan mukaan rannikkoon liittyvillä eduilla tarkoitetaan muun muassa asianomaisen alueen hyvinvointia, meren elollisten luonnonvarojen, eläimistön ja kasviston säilyttäminen mukaan luettuna. Korkein oikeus toteaa, ettei määritelmän sanamuodosta ole pääteltävissä säännöksen alueellinen ulottuvuus ja se, koskeeko säännös eläimistön ja kasviston säilyttämistä myös talousvyöhykkeen alueella. 46. Mikäli merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen käsitteen rantaviiva tai siihen liittyvä etu määritel-

22 22 mä ei vastaa vuoden 1969 yleissopimuksen 2 artiklan 4 kohdan määritelmää, on asiassa otettava kantaa siihen, mitä mainitulla merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen määritelmällä tarkoitetaan. Käsite aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvarat 47. Merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa mainitaan edellä kohdassa 40 selostetun rantavaltion toimivallan edellytyksen kanssa vaihtoehtoisena edellytyksenä se, että alus syyllistyy talousvyöhykkeellä rikkomukseen, jonka haitalliset vaikutukset kohdistuvat aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroihin. Vastaava edellytys on mainittu alusjäterikosdirektiivin 7 artiklan 2 kohdassa. 48. Merioikeusyleissopimuksessa on meren luonnonvaroja koskevia määräyksiä, joissa luonnonvarat jaetaan elollisiin ja elottomiin. Käsitteestä luonnonvarat ei kuitenkaan ole merioikeusyleissopimuksessa eikä myöskään alusjäterikosdirektiivissä yleistä määritelmää. 49. Merioikeusyleissopimuksen talousvyöhykettä koskevan V osaan sisältyvissä 61 ja 62 artikloissa on määräyksiä elollisten luonnonvarojen säilyttämisestä ja hyödyntämisestä. Mainittujen artiklojen määräyksistä on pääteltävissä, että elollisilla luonnonvaroilla tarkoitetaan ainakin hyödynnettäviä ja pyydystettäviä lajeja.

23 Suomessa on katsottu, että talousvyöhyke kattaa asianomaisen vesi- että merenpohja-alueen ja talousvyöhykkeellä sovelletaan myös merioikeusyleissopimuksen VI osaan sisältyviä mannerjalustaa koskevia säännöksiä (HE 53/2004 vp s. 5). 51. Merioikeusyleissopimuksen mannerjalustaa koskevan 77 artiklan 4 kohdassa määritellään se, mitä luonnonvaroilla tarkoitetaan sopimuksen mannerjalustaa koskevassa VI osassa. Artiklan 4 kohdan mukaan: Tämän osan tarkoittamat luonnonvarat käsittävät merenpohjan ja sen sisustan mineraalivarat ja muut elottomat luonnonvarat sekä pohjalajeihin kuuluvat elävät organismit eli organismit, jotka ovat pyynti-ikäisinä joko liikkumattomina merenpohjassa tai sen sisustassa tai kyvyttömiä liikkumaan muuten kuin ollessaan jatkuvasti kiinteässä kosketuksessa merenpohjaan tai sen sisustaan. 52. Neuvoston asetuksessa N:o 2371/2002 elollisten vesiluonnonvarojen säilyttämisestä ja kestävästä hyödyntämisestä yhteisessä kalastuspolitiikassa ja sittemmin mainitun asetuksen kumonneessa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa N:o 1380/2013 yhteisestä kalastuspolitiikasta on määritelty käsite elollinen vesiluonnonvara ja käsite meren elollinen luonnonvara.

24 Kumotun asetuksen N:o 2371/ artiklan b kohdan mukaan kyseisessä asetuksessa elollisilla vesiluonnonvaroilla tarkoitettiin käytettävissä ja saatavilla olevia elollisia merellisiä luonnonvaroja, myös anadromisia ja katadromisia lajeja sinä aikana, jonka ne elävät meressä. 54. Asetuksen N:o 1380/ artiklan 1 kohdan 2 alakohdan mukaan kyseisessä asetuksessa meren elollisilla luonnonvaroilla tarkoitetaan käytettävissä ja saavutettavissa olevia merivedessä eläviä lajeja, myös anadromisia ja katadromisia lajeja, sinä aikana, jonka ne elävät meressä. 55. Korkein oikeus katsoo, että sen ratkaistavana olevassa asiassa merkitystä on lähinnä elollisilla luonnonvaroilla, mutta merkitystä voinee olla myös meren pohjaeläimistöön kuuluvilla lajeilla. Tulkinnanvaraista on, pidetäänkö merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa elollisina luonnonvaroina vain hyödynnettäviä lajeja vai kuuluuko käsitteen piiriin myös merioikeusyleissopimuksen 61 artiklan 4 kappaleessa mainittuja hyödynnettäviin lajeihin liittyviä tai niistä riippuvaisia lajeja kuten esimerkiksi hyödynnettävien lajien ravintonaan käyttämiä kasvi- ja eläinlajeja. Käsite vaara / uhka 56. Korkeimmassa oikeudessa ratkaistavana olevassa tapauksessa öljypäästöstä ei ole osoitettu aiheutuneen konkreettista vahinkoa rantavaltion rantaviivalle tai tähän liitty-

25 25 ville eduille tai sen aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille. Asiassa on siten kysymys siitä, onko öljypäästöstä aiheutunut huomattavan vahingon vaaraa tai uhkaa mainituille merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen suojeluobjekteille. 57. Merioikeusyleissopimuksen suomenkielisessä käännöksessä, joka ei ole todistusvoimainen, käytetään käsitettä huomattava vahinko tai sen vaara. Alusjäterikosdirektiivin suomenkielisessä versiossa käytetään taas ilmausta aiheutuu tai uhkaa aiheutua huomattavaa vahinkoa. 58. Sen sijaan merioikeusyleissopimuksen englanninkielisessä tekstissä, joka on yksi sopimuksen kuudesta todistusvoimaisesta tekstistä (320 artikla) ja alusjäterikosdirektiivin englanninkielisissä versioissa käsitteestä vaara käytetään identtistä ilmausta threat of major damage. Korkein oikeus katsoo merioikeusyleissopimuksen ja alusjäterikosdirektiivin englanninkielisten versioiden perusteella, että kohdassa 57 mainituissa suomenkielisten versioiden eroissa on kyse vain erilaisista käännöksistä. 59. Merioikeusyleissopimuksessa ei ole määritelty sopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen käsitettä vaara. Myöskään alusjäterikosdirektiivissä ei ole määritelty vaaran käsitettä vastaavaa ilmausta uhkaa aiheutua.

26 Korkeimmassa oikeudessa ratkaistavan kysymyksen kannalta on keskeinen merkitys sillä, minkä tyyppistä vaaraa / uhkaa merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kohdassa vaaralla tarkoitetaan. Kansallisessa oikeudenkäytössä vaaran käsitettä on luonnehdittu yleensä konkreettisena tai abstraktina vaarana. Konkreettisessa vaarassa vahinkoseurauksen vaara on konkreettisessa tapauksessa todella ollut käsillä. Abstrakti vaara ei sen sijaan edellytä näyttöä todellisen vaaratilanteen käsilläolosta, mutta edellyttää kuitenkin jonkinlaista yleistävää tapauskohtaista vaarallisuuden arviointia. Yleensä abstraktin vaaran katsotaan olevan käsillä, kun jokin teko tai toiminta on omiaan aiheuttamaan tai tyypillisesti aiheuttaa vaaraa. Vahingon tai sen vaaran / uhan huomattavuuden arviointi 61. Merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 3, 5 ja 6 kappaleessa on määräykset rantavaltion toimivallasta puuttua vieraan valtion alukseen aluksen aluemerellä tai talousvyöhykkeellä tekemien rikkomusten perusteella. Mitä vakavampia seuraamuksia rikkomuksista aiheutuu tai voi aiheutua, sitä voimakkaampia keinoja rantavaltio voi mainittujen artiklojen mukaan käyttää. 62. Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa rantavaltion toimivallan edellytykset on pyritty säätelemään tiukemmin kuin artiklan 5 kappaleessa ja että artiklan 6 kappaleessa tar-

27 27 koitettu huomattava vahinko tai sen vaara / uhka on vakavampi seuraamus kuin artiklan 5 kappaleessa tarkoitettu meriympäristön merkittävä pilaantuminen tai sen vaara. (Kari Hakapää: Kansainvälinen merioikeus, 1988, s. 252; Erik Jaap Molenaar: Coastal State Jurisdiction over Vessel-Source Pollution, 1998, s ja Alla Pozdnakova: Criminal Jurisdiction over Perpetrators of Ship-Source Pollution. International Law, State Practice and EU Harmonisation, 2013, s. 109). 63. Toisaalta sitä, milloin kysymyksessä on merkittävä meriympäristön pilaantuminen, ei ole merioikeusyleissopimuksessa määritelty. Merioikeusyleissopimuksen 1 artiklan 1 kappaleen alakohdassa 4 on kuitenkin meriympäristön pilaantumisen määritelmä, joka on seuraava: 4) meriympäristön pilaantuminen tarkoittaa ihmisen toimesta suoraan tai välillisesti tapahtuvaa aineiden tai energian johtamista meriympäristöön, johon kuuluvat myös jokisuistot, niin että sen seurauksena joko tosiasiallisesti tai todennäköisesti elolliset luonnonvarat ja merellinen elämä vahingoittuisivat, ihmisten terveys vaarantuisi, merellä tapahtuva toiminta, kuten kalastus ja muu oikeutettu meren käyttö vaikeutuisi, meriveden käyttöominaisuudet huonontuisivat, viihtyisyys vähenisi tai aiheutuisi muita vastaavia haittoja;

28 64. Kirjallisuudessa on viitattu merioikeusyleissopimuksen artiklan 6 kappaleen osalta myös säännöksen sääntelyhistoriaan ja Amoco Cadiz nimisen säiliöaluksen suuronnettomuuteen, mikä kirjallisuudessa esitetyn mukaan kuvaa niitä ongelmatilanteita, joita varten säännös on säädetty (Myron H. Nordqvist (ed.): United Nations Convention on the Law of the Sea A commentary (Vol. IV), s. 301 ja Alla Pozdnakova: Criminal Jurisdiction over Perpetrators of Ship-Source Pollution. International Law, State Practice and EU Harmonisation, 2013, s ). 65. Mikäli merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa tarkoitettuja rantavaltion toimivallan edellytyksiä on arvioitava kohdassa 62 mainitusta lähtökohdasta, on epäselvää, miten se vaikuttaa vahingon tai sen vaaran/uhan huomattavuuden arviointiin. Tulkinnanvaraista on myös se, mitä seikkoja vahingon tai sen vaaran/uhan huomattavuutta arvioitaessa on muutoin otettava huomioon. Onko arvioinnissa kiinnitettävä huomiota esimerkiksi vahinkona ilmenevien haitallisten vaikutusten kestoon ja maantieteelliseen laajuuteen? Mikäli vastaus on myöntävä, miten vahingon kestoa ja laajuutta on arvioitava. 66. Korkein oikeus kiinnittää huomiota myös siihen, että kansallisessa öljypäästömaksua koskevassa lainvalmisteluaineistossa tuodaan esille Itämeren erityisluonne ja se, että Suomen talousvyöhyke on maantieteellisten olosuhteiden vuoksi suhteellisen kapea. Hallituksen esityksen mukaan maan- ja

29 29 luonnontieteellisten syiden vuoksi kynnys huomattavan vahingon tai vaaran edellytysten ylittymisessä ei välttämättä ole kovinkaan korkealla. Määrältään vähäinenkin öljypäästö voi olla ympäristövaikutuksiltaan merkittävä, jos päästö sijoittuu luonnonolosuhteiltaan herkälle alueelle kuten sisäsaaristoon taikka luonnonsuojelu- tai lintualueelle (HE 77/2005 vp s ). 67. Itämeren meritieteellinen ja ekologinen tila on otettu huomioon myös alusten aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemisestä tehdyssä kansainvälisessä yleissopimuksessa (Marpol 73/78 yleissopimus), jonka 1 liitteen säännöt öljyn aiheuttaman pilaantumisen ehkäisemiseksi I luvun 10 säännön mukaan Itämeren alue on mainitussa liitteessä tarkoitettu erityisalue. Myös Kansainvälinen merenkulkujärjestö (IMO) on luokitellut Itämeren erityisen herkäksi merialueeksi (PSSA, Particularly Sensitive Sea Area). 68. Alusjäterikosdirektiivi on minimidirektiivi eikä se estä jäsenvaltioita toteuttamasta tiukempia kansainvälisen oikeuden mukaisia toimenpiteitä alusten aiheuttamaa ympäristön pilaantumista vastaan (2 artikla). On tulkinnanvaraista, koskeeko mahdollisuus toteuttaa tiukempaa sääntelyä myös direktiivin 7 artiklan 2 kohtaa, jossa säädetään rantavaltion toimivallasta puuttua kauttakulussa olevaan alukseen. Voidaanko Itämeren alueen maantieteellisille ja ekologisille erityisolosuhteille ja herkkyydelle antaa merkitystä tulkittaessa merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa

30 30 ja direktiivin 7 artiklan 2 kappaleessa määriteltyjä rantavaltion toimivallan edellytyksiä? Objektiiviset todisteet 69. Merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen ja alusjäterikosdirektiivin 7 artiklan 2 kohdan mukaan rantavaltio voi ryhtyä oikeudellisiin toimenpiteisiin, kun on selviä objektiivisia todisteita siitä, että valtion talousvyöhykkeellä tai aluemerellä purjehtiva alus on tehnyt talousvyöhykkeellä säännöksissä mainitun rikkomuksen, josta aiheutuu rantavaltion rantaviivalle tai tähän liittyville eduille tai sen aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille huomattavaa vahinkoa tai sen vaaraa / uhkaa. 70. Oikeuskirjallisuudessa on esitetty, että merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa tarkoitetuilla selvillä objektiivisilla todisteilla on ymmärrettävä kiistattomampaa näyttöä kuin saman artiklan 5 kappaleessa selvillä perusteilla epäillä rikkomuksen tapahtuneen (Kari Hakapää: Uusi kansainvälinen merioikeus, 1988, s. 252). 71. Korkeimman oikeuden näkemyksen mukaan merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa ja alusjäterikosdirektiivin 7 artiklan 2 kohdassa viitatuilla selvillä objektiivisilla todisteilla tarkoitetaan paitsi näyttöä aluksen syyllistymisestä mainituissa säännöksissä tarkoitettuihin rikkomuksiin eli tässä tapauksessa näyttöä öljyn päästökiel-

31 31 lon rikkomisesta, myös näyttöä päästön seurauksista. On kuitenkin epäselvää, millaista näyttöä selvillä objektiivisilla todisteilla rantaviivalle tai siihen liittyville eduille tai aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille aiheutuvasta huomattavan vahingon vaarasta / uhasta edellytetään. Tarkoittaako vaatimus selvistä objektiivisista todisteista sitä, että esimerkiksi arvion öljypäästön haitallisista vaikutuksista meriympäristöön on aina perustuttava konkreettisiin selvityksiin ja tutkimuksiin tapahtuneen öljypäästön vaikutuksista? Ennakkoratkaisukysymykset Korkein oikeus on varattuaan asianosaisille tilaisuuden lausua ennakkoratkaisupyynnön sisällöstä päättänyt lykätä asian käsittelyä ja esittää Unionin tuomioistuimelle seuraavat ennakkoratkaisukysymykset: 1. Onko merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen ja alusjäterikosdirektiivin 7 artiklan 2 kohdan käsitettä rantaviiva ja tähän liittyvä etu tulkittava vuonna 1969 tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen väliintulosta öljysaastuntaonnettomuuksissa aavalla merellä 2 artiklan 4 kohdassa määritellyn käsitteen rannikkoon liittyvä etu määritelmän mukaisesti? 2. Ennakkoratkaisukysymyksessä 1 mainitun vuonna 1969 tehdyn yleissopimuksen 2 artiklan 4 kohdan määritelmän c alakohdan

32 32 mukaan rannikkoon liittyvillä eduilla tarkoitetaan muun muassa asianomaisen alueen hyvinvointia, meren elollisten luonnonvarojen ja eläimistön ja kasviston säilyttäminen mukaan luettuna. Koskeeko mainittu säännös elollisten luonnonvarojen, eläimistön ja kasviston säilyttämistä myös talousvyöhykkeen alueella vai onko sopimuskohdassa kyse vain rannikkoalueen etujen säilyttämisestä? 3. Mikäli vastaus kohdassa 1 esitettyyn kysymykseen on kielteinen, mitä merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa ja alusjäterikosdirektiivin 7 artiklan 2 kohdassa käsitteellä rantaviiva ja tähän liittyvä etu tarkoitetaan? 4. Mitä merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa ja alusjäterikosdirektiivin 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitetaan käsitteellä aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvarat? Pidetäänkö elollisina luonnonvaroina vain hyödynnettäviä lajeja vai kuuluuko elollisiin luonnonvaroihin myös merioikeusyleissopimuksen 61 artiklan 4 kappaleessa mainittuihin hyödynnettäviin lajeihin liittyvät tai niistä riippuvaiset lajit kuten esimerkiksi hyödynnettävien lajien ravintonaan käyttämät kasvi- ja eläinlajit? 5. Miten merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleen käsite vaara ja alusjäterikosdirektiivin käsite uhkaa aiheutua tulee määritellä? Onko vaaran ja uhan luonne määriteltävissä abstraktin tai konkreettisen vaaran käsitteen avulla tai jollain muulla tavalla?

33 33 6. Onko merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa ja alusjäterikosdirektiivin 7 artiklan 2 kohdassa säädettyjen rantavaltion toimivallan edellytysten arvioinnissa otettava lähtökohdaksi se, että huomattava vahinko tai sen vaara on vakavampi seuraus kuin merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 5 kappaleessa tarkoitettu meriympäristön merkittävä pilaantuminen tai sen vaara? Miten meriympäristön merkittävä pilaantuminen on määriteltävä ja miten se tulee ottaa huomioon huomattavan vahingon tai sen vaaran arvioinnissa? 7. Mitä seikkoja vahingon tai sen vaaran huomattavuutta arvioitaessa on otettava huomioon? Onko arvioinnissa kiinnitettävä huomiota esimerkiksi vahinkona ilmenevien haitallisten vaikutusten kestoon ja maantieteelliseen laajuuteen? Mikäli vastaus on myöntävä, miten vahingon kestoa ja laajuutta on arvioitava? 8. Alusjäterikosdirektiivi on minimidirektiivi eikä se estä jäsenvaltioita toteuttamasta tiukempia kansainvälisen oikeuden mukaisia toimenpiteitä alusten aiheuttamaa ympäristön pilaantumista vastaan (2 artikla). Koskeeko mahdollisuus toteuttaa ankarampia säännöksiä direktiivin 7 artiklan 2 kohtaa, jossa säädetään rantavaltion toimivallasta puuttua kauttakulussa olevaan alukseen? 9. Voidaanko Itämeren alueen maantieteellisille ja ekologisille erityisolosuhteille ja herkkyydelle antaa merkitystä

34 34 tulkittaessa merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kappaleessa ja direktiivin 7 artiklan 2 kohdassa määriteltyjä rantavaltion toimivallan edellytyksiä? 10. Tarkoitetaanko merioikeusyleissopimuksen 220 artiklan 6 kohdassa ja alusjäterikosdirektiivin 7 artiklan 2 kohdassa viitatuilla selvillä objektiivisilla todisteilla paitsi näyttöä aluksen syyllistymisestä mainituissa säännöksissä tarkoitettuihin rikkomuksiin, myös näyttöä päästöstä aiheutuvista seuraamuksista? Millaista näyttöä rantaviivalle tai siihen liittyville eduille tai aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille aiheutuvasta huomattavan vahingon vaarasta eli huomattavan vahingon vaarasta esimerkiksi alueen linnustolle, kalastolle ja meriympäristölle tulee edellyttää? Tarkoittaako vaatimus selvistä objektiivisista todisteista sitä, että esimerkiksi arvion öljypäästön haitallisista vaikutuksista meriympäristöön on aina perustuttava konkreettisiin selvityksiin ja tutkimuksiin tapahtuneen öljypäästön vaikutuksista?

35 35 Saatuaan ennakkoratkaisun Korkein oikeus antaa asiassa tuomion. KORKEIN OIKEUS Hannu Rajalahti Ilkka Rautio Jorma Rudanko Pekka Koponen Ari Kantor Marita Luntinen

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0136 (NLE) 14112/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JUSTCIV 263 TRANS 364 MAR 148 ENV 710 NEUVOSTON PÄÄTÖS

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 236. Laki

SISÄLLYS. N:o 236. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 22 päivänä huhtikuuta 2005 N:o 236 240 SISÄLLYS N:o Sivu 236 Laki alusten aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemisestä vuonna 1973 tehtyyn kansainväliseen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden valtuuttamisesta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.4.2015 COM(2015) 146 final 2015/0071 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä meriympäristön suojelukomitean 68. istunnossa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0285 (NLE) 15528/14 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: MAR 175 ETS 29 MI 884 COMPET 624 EDUC 324 MARE 12 PECHE

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU, EURATOM) 2016/, annettu päivänä kuuta,

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU, EURATOM) 2016/, annettu päivänä kuuta, EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU, EURATOM) 2016/, annettu päivänä kuuta, unionin ja sen henkilöstön välisten riitojen ratkaisemista ensimmäisenä oikeusasteena koskevan toimivallan siirtämisestä

Lisätiedot

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala Laki eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Soveltamisala Tässä laissa annetaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräysmenettelyn käyttöön

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 1 päivänä huhtikuuta 1999 N:o

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 1 päivänä huhtikuuta 1999 N:o SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 1 päivänä huhtikuuta 1999 N:o 394 417 SISÄLLYS N:o Sivu 394 Laki Itävallan, Suomen ja Ruotsin liittymisestä tuomioistuimen toimivaltaa sekä tuomioiden täytäntöönpanoa

Lisätiedot

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) 15295/14 PECHE 526 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS LIS-kalastuksen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.2.2014 COM(2014) 83 final 2014/0042 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Kansainvälisen merenkulkujärjestön meriympäristön suojelukomitean 66. istunnossa Euroopan unionin puolesta

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 292 final 2015/0131 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS terrorismin ennaltaehkäisyä koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen (ETS 196) allekirjoittamisesta Euroopan

Lisätiedot

Georg Mayer, Gilles Lebreton, Marie-Christine Arnautu, Mylène Troszczynski ENF-ryhmän puolesta

Georg Mayer, Gilles Lebreton, Marie-Christine Arnautu, Mylène Troszczynski ENF-ryhmän puolesta 24.3.2019 A8-0447/129 129 6 artikla 3 kohta b alakohta b) kuluttajat ovat kärsineet vähäisen vahingon, ja olisi kohtuutonta jakaa hyvitys heille. Tällaisissa tapauksissa jäsenvaltioiden on varmistettava,

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 23.2.2009 KOM(2009)81 lopullinen 2009/0023 (CNS) C6-0101/09 Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS elatusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskevan pöytäkirjan tekemisestä Euroopan

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 3 päivänä joulukuuta /2014 Laki. merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 3 päivänä joulukuuta /2014 Laki. merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 3 päivänä joulukuuta 2014 998/2014 Laki merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisesta Annettu Helsingissä 28 päivänä marraskuuta 2014 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

HE 50/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn

HE 50/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn sisältävien palvelujen oikeussuojasta tehdyn eurooppalaisen yleissopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D049061/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D049061/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2017 (OR. en) 5896/17 AGRILEG 26 VETER 10 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 1. helmikuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D049061/02 Asia:

Lisätiedot

Ympäristövaliokunnalle

Ympäristövaliokunnalle LAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 21/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi aluksista aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemisestä annetun lain ja sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Ympäristövaliokunnalle

Lisätiedot

Laki. merilain muuttamisesta

Laki. merilain muuttamisesta Laki merilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan merilain (674/1994) 18 luvun 5 :n 4 momentti, muutetaan 18 luvun 1 4, 5 :n otsikko ja 3 momentti, 6 :n 4 momentti sekä 8 ja 15, sellaisina

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

Laki. merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisesta

Laki. merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisesta Laki merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 8 luvun 3 :n otsikko, 9 luvun 2, 12 luvun 2 :n 1 momentin 9 kohta,

Lisätiedot

Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän

Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän sotarikostuomioistuimen toimivallasta ja tuomioistuimelle annettavasta oikeusavusta 12/1994 Annettu Helsingissä 5 päivänä tammikuuta 1994

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0259 (NLE) 6732/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: SOC 150 EMPL 77 MIGR 13 JAI 149 NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 162/14 23.6.2017 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/1111, annettu 22 päivänä kesäkuuta 2017, seuraamuksia ja toimenpiteitä koskevien tietojen toimittamiseen liittyviä menettelyjä ja muotoja koskevista

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamisesta taloudellisiin seuraamuksiin tehdyn puitepäätöksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Salo 6.3.2013 Oikeus vesialueen ruoppaukseen VL 2:6: Lietteestä, matalikosta tai muusta niihin verrattavasta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. heinäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. heinäkuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. heinäkuuta 206 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 206/026 (NLE) 8523/6 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JAI 34 USA 23 DATAPROTECT 43 RELEX 334 NEUVOSTON PÄÄTÖS rikosten

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.6.2018 COM(2018) 453 final 2018/0239 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS sääntelemättömän aavan meren kalastuksen ehkäisemiseksi Pohjoisen jäämeren keskiosassa tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Ohjeet toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 1.7.2016 COM(2016) 437 final 2016/0200 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen

Lisätiedot

Merelliset öljypäästöt ja öljypäästömaksu. Ympäristörikostutkinnan seminaari Rajavartioylitarkastaja, VT Silja Hallenberg

Merelliset öljypäästöt ja öljypäästömaksu. Ympäristörikostutkinnan seminaari Rajavartioylitarkastaja, VT Silja Hallenberg Merelliset öljypäästöt ja öljypäästömaksu Ympäristörikostutkinnan seminaari 29.11.2017 Rajavartioylitarkastaja, VT Silja Hallenberg Rajavartiolaitoksen merellisiä tehtäviä Rajavartiolaitoksen strategia

Lisätiedot

Helsingin käräjäoikeus nro 6767

Helsingin käräjäoikeus nro 6767 Helsingin hovioikeus Päätös Antamispäivä 9.1.2018 Nro 14 Diaarinumero S 17/710 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 8.2.2017 nro 6767 Asia Valittaja Vastapuoli Todistelua koskeva käsittelyratkaisu

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle

Oikeudellisten asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2016/0148(COD) 16.12.2016 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.4.2019 C(2019) 2859 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 17.4.2019, katsastettavien kohteiden katsastamiseksi tarvittavista teknisistä tiedoista, suositeltavien

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp).

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 6/2001 vp).

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 748. Laki

SISÄLLYS. N:o 748. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 1999 N:o 748 752 SISÄLLYS N:o Sivu 748 Laki rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä

Lisätiedot

K O R K E I N O I K E U S T U O M I O Diaarinro 1(14) S2015/88. Helsingin hovioikeuden tähän liitetty tuomio 28.11.2014 nro 2308

K O R K E I N O I K E U S T U O M I O Diaarinro 1(14) S2015/88. Helsingin hovioikeuden tähän liitetty tuomio 28.11.2014 nro 2308 K O R K E I N O I K E U S T U O M I O Diaarinro 1(14) S2015/88 Antopäivä Nro 3.5.2016 1011 MUUTOKSENHAKIJA VASTAPUOLI ASIA Valtio Tullin edustamana Jukka Joutsjoki Vahingonkorvaus RATKAISU, JOHON ON HAETTU

Lisätiedot

SN 1316/14 vpy/sl/mh 1 DG D 2A LIMITE FI

SN 1316/14 vpy/sl/mh 1 DG D 2A LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. tammikuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0268 (COD) SN 1316/14 LIMITE ILMOITUS Asia: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o.../20.., annettu...,

Lisätiedot

PE-CONS 22/1/16 REV 1 FI

PE-CONS 22/1/16 REV 1 FI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Strasbourg, 6. heinäkuuta 2016 (OR. en) 2015/0906 (COD) LEX 1684 PE-CONS 22/1/16 REV 1 JUR 214 INST 212 COUR 28 CODEC 644 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.10.2014 COM(2014) 627 final 2014/0291 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä meriturvallisuuskomitean 94. istunnossa

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2017 COM(2017) 214 final 2017/0091 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Eteläisen Intian valtameren kalastussopimuksen (SIOFA) osapuolten kokouksessa Euroopan unionin puolesta esitettävästä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EU) 2016/72 muuttamisesta tuulenkalan kalastusmahdollisuuksien osalta tietyillä unionin vesillä

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EU) 2016/72 muuttamisesta tuulenkalan kalastusmahdollisuuksien osalta tietyillä unionin vesillä EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.5.2016 COM(2016) 241 final 2016/0128 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EU) 2016/72 muuttamisesta tuulenkalan kalastusmahdollisuuksien osalta tietyillä unionin vesillä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.6.2016 COM(2016) 366 final 2016/0167 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS maksukyvyttömyysmenettelyistä annetun asetuksen (EY) N:o 1346/2000 liitteissä A, B ja C olevien

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. syyskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0219 (NLE) 11831/16 PECHE 298 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS täytäntöönpanopäätöksen

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (53/2013)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (53/2013) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 16.5.2013 ILMOITUS JÄSENILLE (53/2013) Asia: Liettuan parlamentin perusteltu lausunto ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi

Lisätiedot

U 11/2015: Neuvoston päätökset jäsenvaltioiden valtuuttamisesta ratifioimaan HNS-yleissopimus

U 11/2015: Neuvoston päätökset jäsenvaltioiden valtuuttamisesta ratifioimaan HNS-yleissopimus U 11/2015: Neuvoston päätökset jäsenvaltioiden valtuuttamisesta ratifioimaan HNS-yleissopimus Liikenne- ja viestintävaliokunta 22.9.2015 Hallitusneuvos Tiina Ranne HNS-yleissopimus Kansainvälinen yleissopimus

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.12.2011 KOM(2011) 904 lopullinen 2011/0441 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden antamasta selityksestä, jonka mukaan ne hyväksyvät Euroopan unionin edun mukaisesti

Lisätiedot

K O R K E I N O I K E U S P Ä Ä T Ö S Diaarinro 1(15) S2014/390. Ennakkoratkaisun pyytäminen Euroopan unionin tuomioistuimelta

K O R K E I N O I K E U S P Ä Ä T Ö S Diaarinro 1(15) S2014/390. Ennakkoratkaisun pyytäminen Euroopan unionin tuomioistuimelta K O R K E I N O I K E U S P Ä Ä T Ö S Diaarinro 1(15) S2014/390 Antopäivä Nro 2.5.2016 1001 MUUTOKSENHAKIJA VASTAPUOLI ASIA Finnair Oyj Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia Ennakkoratkaisun pyytäminen Euroopan

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS,

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 3.4.2008 KOM(2008) 168 lopullinen 2008/0065 (CNS) C6-0175/08 Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, Egeanmeren pienten saarten hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 25.1.2017 L 19/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2017/117, annettu 5 päivänä syyskuuta 2016, kalastusta koskevista säilyttämistoimenpiteistä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2015 COM(2015) 664 final 2015/0304 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta satamavaltioiden suorittamaa valvontaa koskevan Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus merenkulun ympäristönsuojelusta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan merenkulun ympäristönsuojelusta annetun valtioneuvoston

Lisätiedot

Virallinen lehti nro L 225, 12/08/1998 s

Virallinen lehti nro L 225, 12/08/1998 s Neuvoston direktiivi 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä Virallinen lehti nro L 225, 12/08/1998 s. 0016-0021

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.11.2012 COM(2012) 677 final 2012/0320 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden valtuuttamisesta ratifioimaan, Euroopan unionin edun vuoksi, työturvallisuutta kemikaaleja

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Seychellien

Lisätiedot

Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta 29.11.2018 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Asia: U-kirjelmä (U) 94/2018 vp eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan

Lisätiedot

HE 3/2017 vp Hallituksen esitys MARPOLyleissopimukseen

HE 3/2017 vp Hallituksen esitys MARPOLyleissopimukseen HE 3/2017 vp Hallituksen esitys MARPOLyleissopimukseen tehtyjen muutosten hyväksymisestä sekä laeiksi muutosten kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisesta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Kaakkois-Aasian kalatalousjärjestössä (SEAFO) Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Kaakkois-Aasian kalatalousjärjestössä (SEAFO) Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.3.2014 COM(2014) 137 final 2014/0073 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Kaakkois-Aasian kalatalousjärjestössä (SEAFO) Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO

EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO Bryssel 18. tammikuuta 2019 REV1 korvaa 21. marraskuuta 2017 päivätyn tiedonannon TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 08.04.2005 KOM(2005)131 lopullinen 2005/0031(CNS) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön sekä Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan välillä niistä perusteista

Lisätiedot

NEUVOSTON DIREKTIIVI 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden.

NEUVOSTON DIREKTIIVI 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden. L 225/16 FI Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 12. 8. 98 NEUVOSTON DIREKTIIVI 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/0020(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/0020(NLE) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Liikenne- ja matkailuvaliokunta 25.11.2013 2013/0020(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS ehdotuksesta neuvoston päätökseksi jäsenvaltioiden valtuuttamisesta allekirjoittamaan ja ratifioimaan

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU)

KOMISSION ASETUS (EU) FI FI FI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, C Luonnos KOMISSION ASETUS (EU) N:o /.. annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan lentoturvallisuusviraston perustamisesta

Lisätiedot

A7-0277/102

A7-0277/102 10.9.2013 A7-0277/102 102 Johdanto-osan 19 a kappale (uusi) (19 a) Olisi varmistettava, että ympäristöraportit todentavilla henkilöillä on pätevyytensä ja kokemuksensa ansiosta tarvittava tekninen asiantuntemus

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI 2006/0291 (COD) PE-CONS 3651/11/07 REV 11

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI 2006/0291 (COD) PE-CONS 3651/11/07 REV 11 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 25. helmikuuta 2008 (OR. en) 2006/0291 (COD) PE-CONS 3651/11/07 REV 11 ENER 215 ENV 450 MI 198 CODEC 902 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EUROOPAN

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 13. marraskuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvosto Kom:n

Lisätiedot

Ympäristövaliokunnalle

Ympäristövaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 32/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi aluksista aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemisestä annetun lain ja sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.10.2017 COM(2017) 593 final 2017/0258 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS tavarakaupan muodollisuuksien yksinkertaistamista koskevalla 20 päivänä toukokuuta 1987 tehdyllä yleissopimuksella

Lisätiedot

EU/110402/0282

EU/110402/0282 4.6.2002 EU/110402/0282 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Komission suositus neuvoston päätökseksi komission valtuuttamisesta neuvottelemaan Euroopan yhteisön puolesta uudesta pöytäkirjasta, jolla

Lisätiedot

9317/17 mha/pm/mh 1 D 2A

9317/17 mha/pm/mh 1 D 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. toukokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0190 (CNS) 9317/17 JUSTCIV 113 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Ed. asiak. nro: WK

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 833. Laki. Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista koskevan yleissopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä

SISÄLLYS. N:o 833. Laki. Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista koskevan yleissopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2002 Julkaistu Helsingissä 9 päivänä lokakuuta 2002 N:o 833 839 SISÄLLYS N:o Sivu 833 Laki Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista koskevan yleissopimuksen eräiden määräysten

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 433. Laki. aluksista aiheutuvan vesien pilaantumisen ehkäisemisestä annetun lain muuttamisesta

SISÄLLYS. N:o 433. Laki. aluksista aiheutuvan vesien pilaantumisen ehkäisemisestä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2000 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2000 N:o 433 437 SISÄLLYS N:o Sivu 433 Laki aluksista aiheutuvan vesien pilaantumisen ehkäisemisestä annetun lain muuttamisesta...

Lisätiedot

Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.1.2018 COM(2017) 812 final Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS valtuutuksesta aloittaa neuvottelut merten biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä ja kestävää käyttöä koskevasta kansainvälisestä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 114/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi erillisellä. määrättävästä veron- ja tullinkorotuksesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 114/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi erillisellä. määrättävästä veron- ja tullinkorotuksesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 114/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi erillisellä päätöksellä määrättävästä veron- ja tullinkorotuksesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 48/2009 vp. Hallituksen esitys ympäristölle aiheutuvien vahinkojen. vahinkojen korjaamista koskevaksi lainsäädännöksi.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 48/2009 vp. Hallituksen esitys ympäristölle aiheutuvien vahinkojen. vahinkojen korjaamista koskevaksi lainsäädännöksi. EDUSKUNNAN VASTAUS 48/2009 vp Hallituksen esitys ympäristölle aiheutuvien vahinkojen korjaamista koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA "1. Tänään annetulla asetuksella perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Tiemaksut ja maksajan oikeusturva Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Muutamia oikeusturvan kannalta olennaisia kysymyksiä Paikannus ja henkilötietojen käyttö Tietojen kerääminen

Lisätiedot

EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp

EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä tehdyn yleissopimuksen eräiden määräysten

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

HE 23/2017 vp: Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio

HE 23/2017 vp: Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio HE 23/2017 vp: Merilain, alusturvallisuuslain ja merityösopimuslain muuttaminen; Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO:n) arviointeja ja tarkastuksia koskevat yleissopimusten muutokset Liikenne- ja viestintävaliokunta

Lisätiedot

Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta

Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta Laki ulkomaalaislain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ulkomaalaislain (301/2004) 200 a, sellaisena kuin se on laissa 674/2015, muutetaan 172, 192, 196, 198 b ja 199 202, sellaisina

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0040 (NLE) 6396/16 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: COEST 48 UD 33 WTO 40 NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin,

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.3.2019 C(2019) 1839 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 12.3.2019, asetuksen (EU) N:o 389/2013 muuttamisesta Kioton pöytäkirjan toisen velvoitekauden teknisen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.1.2017 COM(2017) 2 final 2017/0006 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Ranskalle tehdä Sveitsin kanssa sopimus, joka sisältää direktiivin 2006/112/EY

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2017 COM(2017) 215 final 2017/0092 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS seitivarojen säilyttämisestä ja hallinnoinnista keskisellä Beringinmerellä tehdyn yleissopimuksen osapuolten

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. toukokuuta 2019 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. toukokuuta 2019 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. toukokuuta 2019 (OR. en) 9114/19 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JAI 489 COPEN 199 CYBER 152 DROIPEN 78 JAIEX 74 ENFOPOL 228 DAPIX 176 EJUSTICE 62 MI 419 TELECOM

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi keskinäisestä virka-avusta verotuksen alalla Suomen ja muiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välillä annetun lain 1 ja 5 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (31/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (31/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 8.12.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (31/2010) Asia: Liettuan tasavallan parlamentin Seimasin perusteltu lausunto ehdotuksesta Euroopan parlamentin

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, 22.12.2006 KOM(2006) 913 lopullinen 2006/0301 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista (markkinoiden

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja sovinnon vahvistamista yleisissä tuomioistuimissa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön. Aluekehitysvaliokunta. Esittelijä: Iskra Mihaylova A8-0021/2019

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön. Aluekehitysvaliokunta. Esittelijä: Iskra Mihaylova A8-0021/2019 Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja 6.3.2019 A8-0021/2019/err01 LISÄYS mietintöön ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi, jolla luodaan edellytykset alueellisten yhteistyöohjelmien

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2014-00024 LYMO Hyvärinen Esko(YM) 23.01.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön

Lisätiedot