Luento 5: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luento 5: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet"

Transkriptio

1 Luento 5: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Vierailevana luennoitsijana: tutkija Ilkka Kaikuvuo Luentokalvot: Ilkka Kaikuvuo, Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari

2 Luennon teemat Tekijänoikeuksista sopiminen Erilliset sopimukset Ohjelmistolisenssit Materiaalilisenssi Muita huomioonotettavia säädöksiä Sananvapauslaki Henkilötietolaki (seuraavalla luennolla)

3 Tekijänoikeuksista sopiminen

4 Tekijänoikeuksista sopiminen Tietoverkoissa on niin valtava määrä materiaalia, että tekijänoikeuksien toteutumisen tehokas valvominen on vaikeaa. Tekijänoikeuksia rikotaan jatkuvasti - valtaosa tekijänoikeudellisesti suojattua materiaalia käyttävistä tahoista ei ole tietoisia oikeuksien tarkasta sisällöstä. Tekijänoikeuden haltijalla on oikeus lähtökohtaisesti määrätä teoksena käytöstä kieltää teoksensa luvaton käyttö vaatia tapahtuneesta tekijänoikeusloukkauksesta korvaus Teoksen käytöstä ja tekijänoikeuksien luovutuksesta on hyvä tehdä aina erillinen sopimus.

5 Tee riittävät esiselvitykset ennen sopimuksen laatimista Hyvän sopimuksen lähtökohtana on, että aineiston käyttötarpeet ovat tiedossa. Tämän käyttötarpeen määrittelyssä paras asiantuntija on organisaatio itse. Vasta kun käyttötarve tiedetään, voidaan identifioida tarvittavat oikeudet. Muussa tapauksessa on vaarana, että hankitaan liian vähän oikeuksia, jolloin aineistoja ei voidakaan käyttää niihin käyttötarkoituksiin, joihin niitä myöhemmin haluttaisiin käyttää.

6 Tee riittävät esiselvitykset ennen sopimuksen laatimista Aineiston käyttötarvetta määriteltäessä tulisi kyetä ennakoimaan nykyisten tarpeiden lisäksi tulevaisuuden tarpeet. Mikäli käyttötarpeen määrittelyä ei tehdä huolella, eväät hyvän sopimuksen tekemiselle ovat heikot. Sopimusprosessissa voidaan erotella seuraavat vaiheet: Käyttötarpeen määrittäminen Tarvittavien oikeuksien identifiointi Tarvittavien oikeuksien hankkiminen

7 Selvitä kuinka laajat oikeudet tulee hankkia Sopimuksessa voi olla kyse tekijänoikeuden kokonaisluovutuksesta, osittaisluovutuksesta tai pelkästään käyttöluvan myöntämisestä. Luovutus voi yksinomainen (eksklusiivinen) tai rinnakkainen (eieksklusiivinen) Yksinomainen luovutus tarkoittaa sitä, ettei tekijä voi luovuttaa samaa oikeutta kenellekään toiselle eikä hän myöskään itse voi sitä käyttää. rinnakkainen taas sitä, että molemmat osapuolet voivat tahoillaan hyödyntää teosta esim. kehittää sovellusta edelleen Luovutus voi koskea sekä jo tehtyjä että myös tulevia teoksia. Luovutus voi olla myös rajoitettu niin käyttötarkoituksen suhteen kuin ajallisesti ja alueellisestikin. (Haarman 2001; Harenko 2005; Koivumaa 2000)

8 Tekijänoikeuksista sopiminen - käytettäviä termejä Usein sopimuksissa käytetään tiettyjä fraaseja, joille ainakin tietyillä erityisalueilla on vakiintunut tietty sisältö. Tällaisia ehtoja ovat esim. seuraavat: "kaikki oikeudet" ("all rights"): yksinomainen kokonaisluovutus, moraaliset oikeudet jäävät kuitenkin tekijälle "kaikki julkaisuoikeudet": oikeus julkaista teos, ei oikeutta muunteluun tai oikeuden edelleen luovuttamiseen "yksinoikeudella": oikeus luovutetaan yksinomaisena, ei oikeutta muunteluun tai oikeuden edelleen luovuttamiseen "ensijulkaisuoikeus": oikeus ensimmäiseen julkaisuun, tekijä saa itse käyttää teostaan vapaasti sen jälkeen, kun julkaisu on tapahtunut "kertajulkaisuoikeus": oikeus julkaista teos kerran "jatkuva käyttöoikeus": käyttöoikeuden luovutus, ei oikeutta muunteluun tai oikeuden edelleen luovuttamiseen (Haarman 2001; Harenko 2005; Koivumaa 2000)

9 Tekijänoikeuksista sopiminen - sopimusvapaus Sopimusvapaus tarkoittaa myös muotovapautta. Sopimus voidaan tehdä missä muodossa tahansa: se voi olla esimerkiksi suullinen, kirjallinen tai sähköinen. Käytännössä kirjallinen sopimus on usein helpoin näyttää toteen, mutta suullinen ja sähköinen sopimus ovat aivan yhtä sitovia. Sopimus voi olla myös niin sanotusti hiljainen eli se voidaan johtaa myös kustannus-, työ- tai toimeksiantosopimuksen sisällöstä, vaikka tekijänoikeuksia ei niissä olisi nimenomaisesti mainittu.

10 Tekijänoikeuksista sopiminen - apua mallisopimuksista Erilaisten mallisopimusten käyttö ei ole pakollista. Niitä voidaan kuitenkin käyttää sopimuksia tekevien tahojen apuvälineinä. Sopimustilanteet ovat niin moninaisia, että mallisopimuksia voidaan harvoin käyttää sellaisenaan. Mallisopimuksia tulee aina käyttää harkiten. Mallisopimukset toimivat hyvänä pohjana, mutta niihin tulee tehdä kunkin käyttötilanteen edellyttämät muutokset, jotta sopimus olisi mahdollisimman tarkoituksenmukainen.

11 Tekijänoikeus ja teoskappaleen hallinta- tai omistusoikeus Tekijänoikeuden luovutus on erotettava teoskappaleen hallintatai omistusoikeuden luovuttamisesta. Teoskappaleen luovutukseen ei sinänsä sisälly tekijänoikeuden luovutusta eikä tekijänoikeuden luovutukseen välttämättä kappaleen omistusoikeuden luovutusta. Omistusoikeuden luovuttaminen tiettyyn teoskappaleeseen ei tarkoita, että luovutuksensaajalla olisi oikeus esimerkiksi valmistaa teoksesta lisää kappaleita julkista levittämistä varten. Kyse ei ole tekijänoikeuden luovutuksesta, eikä sopimus ole siten tekijänoikeuden luovutussopimus vaan esimerkiksi kauppa- tai vuokrasopimus. (Haarman 2001)

12 Tekijänoikeuksista sopiminen Pääsääntöisesti tekijänoikeuksista voidaan sopia vapaasti. Tekijänoikeuslaissa on kuitenkin kaksi käytännössä hyvin merkittävää olettamasäännöstä. Ensinnäkään oikeuksien saaja ei saa muunnella teosta, jollei toisin ole nimenomaisesti sovittu. Toiseksi oikeuksien saaja ei saa luovuttaa oikeuksia edelleen, jollei toisin ole nimenomaisesti sovittu. Tämän katsotaan yleisesti koskevan myös tilanteita, joissa on luovutettu kaikki oikeudet. Aina erikseen nimenomaisesti hankittavat oikeudet: muunteluoikeus edelleenluovutusoikeus (Haarman 2001; Harenko 2005; Koivumaa 2000)

13 Tekijänoikeuksista sopiminen - taloudelliset oikeudet Tekijän taloudellisia oikeuksia ovat: oikeus valmistaa teoksesta kappaleita millä tahansa tavalla oikeus saattaa teos yleisön saataviin esimerkiksi välittämällä teosta tietoverkossa, levittämällä teoksen kappaleita (esim. tulosteita tai cd-rom -tallenteita) yleisölle, esittämällä teosta julkisesti, näyttämällä teosta julkisesti Tekijä voi luovuttaa edelleen teoksen hyödyntämiseen liittyviä taloudellisia oikeuksia. Taloudelliset oikeudet voidaan luovuttaa yksinoikeudella, jolloin kukaan muu kuin luovutuksensaaja ei voi enää aineistoa hyödyntää. (Haarman 2001; Harenko 2005; Koivumaa 2000)

14 Tekijänoikeuksista sopiminen Tekijä voi siis vapaasti luovuttaa joko koko tekijänoikeutensa taikka osia siitä (TekijäL 27.1 ). Tekijällä on myös moraalisia oikeuksia, jotka eivät ole luovutettavissa. Moraalisia oikeuksia ovat oikeus tulla mainituksi tietyissä yhteyksissä teoksen luojana, sekä mm. oikeus kieltää teoksen käyttö tietynlaisissa loukkaavissa yhteyksissä (respektio-oikeus). (Haarman 2001; Harenko 2005; Koivumaa 2000)

15 Tekijänoikeuksista sopiminen Kukaan ei saa myydä enempää oikeuksia kuin on itse hankkinut. Periaate on helppo ymmärtää, mutta tekijänoikeuksien osalta joskus vaikeata toteuttaa, sillä käyttöoikeuksien luovutuksen laajuus voi jäädä tulkinnanvaraiseksi. Jotta voitaisiin eliminoida tahattomat oikeudenloukkaukset, on suositeltavaa, että eri sopimuksissa käytetään samaa terminologiaa ja samanlaisia oikeuksien luovutusta koskevia lausekkeita. Näin voidaan varmistua siitä, ettei ainakaan luovuteta enempää oikeuksia kuin on itse hankittu. (Haarman 2001; Harenko 2005; Koivumaa 2000)

16 Tekijänoikeuksista sopiminen Eri asia on, jos halutaan luovuttaa selkeästi suppeampia oikeuksia kuin on itse hankittu. Tällöin tietenkään ei voida käyttää samanlaista oikeuksienluovutuslauseketta kuin hankintasopimuksessa on ollut.

17 Tekijänoikeuksista sopiminen Sopimus laaditaan aina kahden tai useamman oikeustoimikelpoisen tahon välille. Muuten sopimus voidaan todeta pätemättömäksi. Sopimuskumppanina luonnollisen henkilön on oltava täysivaltainen (eli henkilö hallitsee itseään ja omaisuuttaan). Sopimuskumppanina organisaatioiden puolelta tulee olla sellainen taho, jolla on oikeus solmia sopimuksia.

18 Tekijänoikeuksista sopiminen Sopimuksen kohteena voi olla yksittäinen teos yksittäisen verkkopalvelun kaikki materiaali erikseen yksilöitynä tai tarkemmin yksilöimättä kaikki materiaalin toimittajan toistaiseksi toimittama materiaali kunnes toisin sovitaan Tärkeää on määritellä riittävän selkeästi mitä materiaalia sopimuksessa tarkoitetaan missä muodossa ja minkälaisessa käytössä sitä aiotaan hyödyntää

19 Tekijänoikeuksista sopiminen Laki ei ota kantaa siihen, mikä on kohtuullinen korvaus käytäessä kauppaa tekijänoikeuksilla. Toisaalta tekijänoikeuden luovutuksesta ei ole välttämätöntä pyytää mitään korvausta. Toisaalta tekijällä ei ole velvollisuutta luopua oikeuksistaan miltään osin, vaikka tarjottava korvaus olisi kuinka suuri.

20 Tekijänoikeuksista sopiminen Ketään ei voi velvoittaa sopimaan oikeuksistaan vastoin tahtoaan. Usein kuitenkin oikeuksien kokonaisluovutuksella on tekijälle suurempi taloudellinen merkitys kuin rajatun käyttöoikeuden antamisella teokseen. Se, minkä arvon hän yksittäistapauksessa teoksen hyödyntämiselle tietyssä muodossa määrittelee, on aina neuvottelukysymys.

21 Tekijänoikeuksista sopiminen Tekijänoikeudelliset kysymykset ovat valitettavan harvoin helppoja ja yksiselitteisiä. Moniin kysymyksiin on mahdotonta antaa ehdottoman oikeaa vastausta. Useista tekijänoikeudellisista rajanvetoasioista lausuu käytännössä tekijänoikeusneuvosto lausuntopyynnön perusteella.

22 Tekijänoikeuksista sopiminen Tekijänoikeusneuvostolta voi pyytää lausuntoa kuka tahansa. Lausunnot ovat suosituksen luonteisia, eivätkä ne oikeudellisesti sido lausunnon pyytäjää eivätkä tämän vastapuolta. Tekijänoikeusneuvoston lausunnoilla on kuitenkin merkittävä painoarvo lausunnon kohteena olevaa mahdollista oikeusriitaa ratkaistaessa.

23 Ohjelmistolisenssit

24 Ohjelmistolisenssit Yksinoikeuslisenssi sallii vain ohjelmiston kopioinnin käytön yhteydessä lähdekoodi ei seuraa mukana, saatavilla objektikoodina käyttäjä sitoutuu lisenssiehtoihin (shrink-wrap) jo ennen ohjelmiston käyttöönottoa hinnoitellaan esim. käyttökopioiden tai käyttäjien lukumäärän mukaan Vapaasti lisensoidut ohjelmistot vapaa kopiointi- ja levitysoikeus - liittyy rajoittamaton oikeus käyttää, muunnella, kopioida ja levittää ohjelmistoa edellyttäen, ettei lisenssiehtoja rikota. rajoittamaton ei tarkoita tässä yhteydessä samaa kuin vastikkeeton vapaan lähdekoodin ohjelmiston levittämisestä voidaan periä maksu (Välimäki 2002.)

25 Ohjelmistolisensseistä Vapaan lähdekoodin ohjelmistot voidaan jakaa avoimen lähdekoodin (open source) ohjelmistot perusideologia: käytännön ohjelmistokehityksen tukeminen vapaat ohjelmistot (free software) perusideologia: lähdekoodin vapaa saatavuus perusoikeus tällä kurssilla termi avoimen lähdekoodin ohjelmistot kattaa myös vapaat ohjelmistot avoimen lähdekoodin lisenssit ovat vakiolisenssejä, joilla lisensoidaan tekijän yksinoikeuksia teoskappaleiden valmistaminen (kopiointi) teoksen saattaminen yleisön saataville (levittäminen) teoksen muuntelu (muokkaaminen, muuttaminen) Lisenssisopimukset laadittu yhdysvaltalaisen mallin mukaan tulkinta kunkin maan oman oikeuskäytännön mukaisesti (vrt. Ala-Mutka 2005, 62-63; TekijäL 2 ; Välimäki 2002.)

26 Avoin lähdekoodi Välimäen (2002, 824) mukaan avoimen lähdekoodin määritelmän keskeisimmät kohdat ovat: vapaa levitysoikeus lisenssi ei saa estää ohjelman myymistä tai lahjoittamista osana yhdisteltyä ohjelmistoa eikä myymisen ehdoksi voida asettaa mitään maksua lähdekoodi ohjelman tulee sisältää lähdekoodi (tai lähdekoodi pitää olla helposti ja mieluiten ilmaiseksi saatavilla) ohjelman jakelun tulee olla sallittua sekä lähdekoodina että käännetyssä muodossa erilaiset välimuodot tai tahallisesti epäselvä lähdekoodi ei ole sallittua johdannaiset teokset lisenssin tulee sallia muutosten ja johdannaisten teosten tekeminen johdannaisten levittäminen samoilla lisenssiehdoilla kuin alkuperäinenkin (The Open Source Definiton 2006; Välimäki 2002.)

27 Lisenssityyppejä GNU lisenssit - GPL ja LGPL GPL-lisenssi (General Public License) antaa oikeuden käyttää, muokata, kopioida ja levittää lisenssissä tarkemmin mainituin ehdoin lisenssi on pysyvä (persistence) kaikki muunnelmat on lisensoitava GPL -lisenssillä lisenssi on tarttuva (viral effect) GPL-lisensoidun ohjelmiston liittäminen kokonaan tai osittain sellaisenaan tai muokattuna johonkin toiseen ohjelmistoon johtaa usein siihen, että GPL-lisenssi syrjäyttää kaikki muut lisenssit --> kokonaisuudesta tulee GPL-lisensoitu ohjelmisto lisenssi ei anna lupaa asettaa omia käyttöehtoja kritisoitu sitä, että lisenssin ohjeet ovat tulkinnanvaraisia (terminologia häilyvä) sekä osin puutteellisiakin LGPL lisenssi (Lesser General Public License) pysyvä kuten GPL ei ole tarttuva voidaan käyttää muiden kuin GPL tai LGPLlisensoitavien ohjelmistojen tekemiseen (GNU General Public License 1991; GNU Lesser General Public License 1999; Jaeger & Metzger 2002 ref. Välimäki 2002.)

28 Lisenssityyppejä BSD-tyyppiset lisenssit ( alun perin Berkeley Software Distribution) nykyisin erilaisia variaatioita kuten Apache-lisenssit kaiken sallivia saa käyttää, muokata, kopioida ja levittää sekä muuttaa ohjelmiston lisenssiehtoja ainoa edellytys on se, että teosta muunnellaan niin paljon, että syntyy uusi teos muuntelijalle syntyy tekijänoikeus usein liittyy vastuuvapauslauseke voivat olla ongelmallisia kolmas osapuoli voi esittää vaatimuksia ohjelmistoon alkuperäisellä tekijällä saattaa olla tekijänoikeus myös muunnelmaan PD -ohjelmisto (public domain) lähdekoodi ei ole vapaasti saatavilla merkintä takaa oikeuden käyttää teosta millä tahansa tavalla (Jaeger & Metzger 2002 ref. Välimäki 2002.)

29 Lisenssityyppejä MPL-lisenssit ( Mozilla Public License) alkuperäisellä tekijällä on enemmän oikeuksia kuin kehittäjäyhteisöllä lähdekoodin osalta pysyvä alkuperäinen tekijä pidättää itsellään oikeuden lisensoida objektikoodi millä tahansa lisenssillä ei sovellu yhteen GNU lisenssien kanssa Shareware ja Freeware lisenssit sallii vapaan levityksen käyttöä ja kopiointia voidaan sallia tietyksi ajaksi tai rajoitetuin ominaisuuksien lähdekoodi voidaan myydä erikseen (Mozilla Public License; Jaeger & Metzger 2002 ref. Välimäki 2002.)

30 Lisenssin valinta Lisenssi Kolmas osapuoli voi sisällyttää koodin omaan kaupalliseen tuotteeseen Kolmannen osapuolen on julkaistava koodin tehdyt muutokset Muutoksien yhteydessä relevantit patentit lisensoitava vastikkeetta GPL Ei Kyllä Kyllä LGPL Kyllä Kyllä Kyllä BSD ym. Kyllä Ei Ei MPL ym. Kyllä Kyllä EI Lähde: Välimäki 2002, 859.

31 Huomioitavaa Tuottaja yrityksen on hallittava kattavasti kaikki oikeudet siihen ohjelmistoon, jota se lisensoi edelleen edellytyksenä onko ylipäätään oikeutta lisensoida eteenpäin ohjelmiston hinnoittelulle tuotekehitykselle (Välimäki 2002.) kopioiden levittämiselle Muutoin edessä voi olla odottamattomia ongelmia. Kevin J. O'Brien: Unexpected Open-Source Trap. International Herald Tribune joihin voi toki varautua vakuutuksin Lloyd's of London: Open-source compliance insurance

32 Avoimet materiaalilisenssit

33 Kirjallisten ja taiteellisten teosten lisenssit Peruslähtökohtana on tekijän yksinoikeus määrätä teoksensa käyttämisestä (kappaleiden valmistamisesta, julkisesta näyttämisestä, yleisön saataville asettamisesta, muokkaamisesta jne..) käyttöoikeuksista voidaan tehdä erillinen sopimus. Tekijä voi lisensoida teoksena myös vapaammilla lisensseillä mm. seuraavista syistä hinta- ja tuotediskriminointi teoksen käyttöehtojen räätälöiminen kohderyhmän maksukyvyn tai tarpeen mukaan näkyvyyden tavoittelu oheispalvelujen vapaampi jakelu voi edistää päätuotteen myyntiä halu saada palautetta tai apua ulkopuolisilta yhteiskunnalliset tavoitteet Vapaammat lisenssit eivät välttämättä estä painetun kirjan tai levyn myyntiä verkossa jaettavan teoksen ohella. (Välimäki 2003.)

34 Creative Common hanke: CC-lisenssi Eräs suosituimmista ns. avoimen sisällön (open content) lisensointihanke CC-lisenssit koostuvat kahdesta eri osasta yhteiset ehdot (tekijän lupaa ei tarvita eikä tekijälle tarvitse maksaa korvauksia) Lisenssi on ilmainen. Teoksesta saa valmistaa kappaleita rajoittamattomasti. Teoskappaleita saa levittää julkisesti saataville rajoittamattomasti. Teosta saa esittää ja näyttää julkisesti rajoittamattomasti. erityiset ehdot asettavat kuitenkin tiettyjä rajoituksia taloudellisten oikeuksien luovutus (tekijän nimi mainittava) ei-kaupallinen käyttö (muu kuin kaupallinen käyttö sallittu) jälkiperäisten teosten kielto (ei saa muunnella) lisenssin pysyvyys (copyleft) muunnelmat sallittuja jos levitetään samalla lisenssillä (Tietoa lisensseistä; Välimäki 2003.)

35 Creative Common hanke: CC-lisenssi Erityisiä CC-lisenssejä ei tekijänoikeutta (public domain) tekijä luopuu lain sallimissa rajoissa omista oikeuksistaan ja antaa teoksen vapaaseen käyttöön lyhyt suoja-aika (founder s copyright) tekijä luopuu tekijänoikeuksistaan 14 vuoden suoja-ajan jälkeen (yleensä 70 vuotta) Kehitysmaalisenssi (developing nations) teoksen käyttö rojaltivapaata kehitysmaissa Sämläyslisenssi (recombo) teoksen osaa voidaan käyttää osana uutta teosta CC-lisenssien riskienjako Lisenssin antaja vakuuttaa, että hänellä on teoksen kaikki vaadittavat oikeudet eikä se loukkaa kolmansien osapuolien oikeuksia, yksityisyyttä tai kunniaa. Lisenssin antaja voi joutua korvausvastuuseen. vrt. avoimen lähdekoodin lisenssit (yleensä lisenssin antaja irrottautuu kaikesta mahdollisesta käyttöön liittyvästä vastuusta) (Välimäki 2003; 1069.)

36 Creative Common hanke: CC-lisenssi Välimäen (2003, 1070) mukaan CC-lisensseihin liittyy lukuisia avoimia oikeudellisia kysymyksiä Yleensä sopimuksen kappaleet ovat molemmilla sopija-osapuolilla. Käytännössä CC-lisensseissä viitataan ko. organisaation verkkosivuilla olevaan sopimustekstiin, jota voidaan periaatteessa muuttua sopijapuolten tietämättä. Lisenssin antaja voi muuttaa sopimusehtoja, jotka tosin pätevät vain uusiin teoskappaleihin (ennen muutosta liikkeelle lasketut teokset pysyvät aiemman lisenssin piirissä). Lisenssimerkintä ja sen kattavuus Jos merkintä sijaitsee sivuston etusivulla, niin kattaako vain ko. sivun vai koko sivuston? Jos merkintä on esim. blogin sivulla, niin kattaako kolmansien osapuolien lisäämät kommentit (todennäköisesti)? Lisenssiehtoja ei voi muutella. Soveltaminen jo julkaistuihin teoksiin ongelmallista (Välimäki 2003; 1070.)

37 Muita lisenssejä mm. GNU Free Documentation License (GFDL) uusi versio tulossa Lisenssin alla olevia dokumentteja saa kopioida ja levittää ilman maksua vapaasti. Tekijälle annetaan mahdollisuus yksilöidä mitä osia dokumentista saa muuttaa vapaasti ja mihin tarvitaan tekijän lupa. eri tasoisia lohkoja käytännössä monimutkaista Open Publication License pysyvä, ei saa muuttaa vaikka teosta muunneltaisiin sellaisenaan sallii teoksen kopioimisen, levittämisen ja näyttämisen rajoittamattomasti voidaan rajoittaa jälkiperäisten (muunneltujen) teosten julkaisemista ja levittämistä (Välimäki 2003; 1072.)

38 Luokittelua Categories of freely downloadable content and software. Lähde: Ala-Mutka 2005, 67.

39 Lisätietoa Free Software Foundation Open Source Initiative (OSI) GNU Licenses Creative Commons Suomi Välimäki, M. & Laine, J Vastuunrajoituksista kolmannen osapuolen immateriaalioikeusväiteille ohjelmistotoimituksessa. Defensor Legis 84 (5), Myös julkaisussa Defensor Legisin Edilex [online]. Helsinki: Edita Publishing Oy, 2004 [viitattu ]. Saatavissa pdf-muodossa: <URL: >. Tietokoneohjelman teostaso ja suoja [online]. Helsinki: Opetusministeriö, 2005 [viitattu ]. Tekijänoikeusneuvosto lausunto 2005:7. Saatavissa pdf-muodossa: <URL: uvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/2005/liitteet/tn2005_07.pdf> Hietanen, H., Oksanen, V. & Välimäki, M Community Created Content. Helsinki: Turre Publishing, [viitattu ].. Saatavissa pdf-muodossa:

40 Muita huomioon otettavia säädöksiä

41 Sisällöntuottajan vastuu Internetissä, ekstranetissä, intranetissä julkaistava sisältö on informaatiosisällön esittämistä julkisesti salasanasuojauksella ei merkitystä Erilaiset säädökset ja ns. hyvä tapa ohjaavat toimintaa. Esimerkiksi Tekijänoikeuslaki, Sananvapauslaki, Rikos- ja vahingonkorvauslaki, Perustuslaki ja Henkilötietolaki.

42 Sananvapauslaki ja verkkoviestintä Suomen perustuslain (731/1999) 10 mukaan jokaisella on oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Sanavapauslakia sovelletaan kaikkeen joukkoviestintään riippumatta käytettävästä tekniikasta. Erityisiä vaatimuksia verkkojulkaisuille, joille on tyypillistä säännöllisyys: tarkoitus julkaista säännöllisesti (väh. 4 kertaa vuodessa) toimituksellisuus: sisältö on julkaisijan tuottamaa ja käsittelemää. tunnistettava kokonaisuus: aineiston osat muodostavat yhtenäiseksi laaditun verkkoviestien kokonaisuuden esim. sanomalehden verkkoversio, säännöllisesti julkaistava uutisalue tai verkkolehti Muuhun verkkoviestintään sovelletaan sananvapauslakia rikos- tai vahingonkorvausvastuun toteutumisen turvaamiseksi. (SananvapausL 1: 2; Prättälä ym. 2003)

43 Sananvapauslaki ja verkkojulkaisu Sanavapauslaki asettaa tiettyjä velvoitteita verkkojulkaisulle: oltava vastaava toimittaja, joka johtaa ja valvoo toimitustyötä sekä päättää julkaistavasta sisällöstä voi johtua vastuuseen laiminlyönneistä verkkojulkaisussa oltava tieto vastaavasta toimittajasta verkkojulkaisu on tallennettava ja säilytettävä 21 vuorokautta siitä kun se saatettu yleisön saataville verkkojulkaisun on julkaistava yksityisen henkilön tekemä vastine, mikäli voidaan perustellusti katsoa hänen tulleen loukatuksi verkkojulkaisun on myös julkaistava oikaistava yksityishenkilöä, yhteisöä, säätiötä tai viranomaista koskeva virheellinen tieto Edellä mainitut velvoitteet eivät koske portaaleja tai keskustelupalstoja (mikäli niiden sisältöjä ei käsitellä toimituksellisesti) yksityisten henkilöiden ja yritysten kotisivuja (vaikka niitä päivitettäisiin säännöllisesti) (SananvapausL 2: 4-5 ja 3: 8-11 Prättälä ym. 2003)

44 Sananvapauslaki ja muu viestintä Yksityisen henkilön, yrityksen, yhdistysten tavanomaisiin kotisivuihin sovelletaan sananvapauslakia vain niiltä osin kuin on tarpeen rikostai vahingonkorvausvastuun toteutumisen turvaamiseksi. 12 : rikoksen tekijän ja osallisen vastuu (lainvastaisen viestin saattaminen yleisön saataville) perussääntö: lainvastaisen viestin kirjoittaja vastaa itse kirjoituksistaan 14 : määrätään vahingonkorvausvastuista (yleisön saataville asetetun viestin sisällöstä aiheutuneiden vahinkojen korvaaminen), 16. määrätään lähdesuojasta ja oikeudesta anonyymi ilmaisuus (oikeus olla ilmaisematta, kuka on antanut viestin sisältämät tiedot esitutkinta ja oikeudenkäynti ovat asia erikseen), 18 : verkkoviestin jakelun keskeyttämismääräys (velvollisuus keskeyttää lainvastaisen verkkoviestin jakelu tuomioistuimen määräyksestä ) 22 : viestin hävittämisvelvollisuus (velvollisuus hävittää lainvastainen viesti tuomioistuimen määräyksestä. (SananvapausL 5: ja 6: 22)

45 Sananvapauslaki ja tekninen toiminta Toimintaan, joka vastaa julkaisun tai verkkoviestin teknisestä valmistamisesta, lähettämisestä, välittämisestä tai jakelusta sovelletaan sanavapauslain seuraavia kohtia: 17 : verkkoviestien tunnistetietojen luovuttaminen, silloin kun on perusteltua olettaa viestin olevan lainvastainen (tuomioistuimen vaatimuksesta) 18 : verkkoviestin jakelun keskeyttämismääräys (velvollisuus keskeyttää lainvastaisen verkkoviestin jakelu tuomioistuimen määräyksestä ) 19 : jakelun keskeyttäminen käsitellään ylläpitäjän kotipaikan tai Helsingin käräjäoikeudessa 20 : julkaisun kaikki levitykseen tarkoitetut kappaleet voidaan takavarikoida 22 : viestin hävittämisvelvollisuus (velvollisuus hävittää lainvastainen viesti tuomioistuimen määräyksestä. Huomioitavaa: esim. keskustelupalstan ylläpitäjän rikosoikeudellista osuutta voidaan arvioida, mikäli keskustelupalsta muodostuu rikollisten viestien julkaisukanavaksi. (SananvapausL 5: ja 6: 22)

46 Muu lainsäädäntö ja verkkoviestinä Verkkoviestien sisältöä säätelee myös rikos- ja vahingonkorvauslaki sekä tekijänoikeuslaki. Lainvastaista on esimerkiksi: Kiihottaminen kansanryhmää vastaan: lausunnot, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, rodullista, etnistä tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa kansanryhmää (RL 11 :8). Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen: toisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan levittäminen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle (RL 24 :8). Kunnianloukkaus: esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle (RL 24: 9). Väkivaltakuvauksen levittäminen (RL 17:17). Lapsipornon levittäminen ja hallussapito (RL 17: 18-19).

47 Rikoslaki ja aineettomien oikeuksien loukkaaminen Henkilö voidaan tuomita tekijänoikeusrikoksesta, jos tietoverkossa tai tietojärjestelmän avulla loukkaa tekijänoikeuksien haltijan oikeuksia niin, että siitä aiheutuu huomattavaa haittaa tai vahinkoa myös sähköisten hallinnointitietojen poistaminen ja muuttaminen luvatta on rangaistavaa sähköisiä hallinnointitietoja ovat sellaiset tiedot, joiden avulla teos, sen tekijä tai oikeuksien haltija tunnistetaan sekä käyttöehdot [Tehokkaan] suojauksen kiertämisen mahdollistavan tai helpottavan laiteen, tuotteen tai niiden osien valmistaminen tai maahantuonti yleisölle levittämistä varten, levittäminen yleisölle ja hallussapito kaupallisessa tarkoituksessa on rangaistavaa myös teknisen suojauksen kiertämisen mahdollistavien tai helpottavien palvelujen tarjoaminen on rangaistavaa. (teknisen suojauksen kiertämiskeinorikos). (Laki rikoslain 49 luvun muuttamisesta 822/2005)

48 Lähteet Ala-Mutka, K Automatic Assessment Tools in Learning and Teaching Programming. Publication 559. Tampere. Tampere University of Technology. GNU General Public License. Versio 2. Boston: Free Software Foundation, 1991, päivitetty [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: <URL: > GNU Lesser General Public License. Versio 2.1. Boston: Free Software Foundation, 1999, päivitetty [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: <URL: > Haarmann, P-L Immateriaalioikeuden oppikirja. 3. painos. Helsinki: Kauppakaari, Lakimiesliiton Kustannus. Harenko, K Verkko-opetusmateriaalit ja hyvän sopimuskäytännön periaatteet [online]. Suomen virtuaaliyliopisto, [viitattu ]. Saatavilla wwwmuodossa: <URL: > Koivumaa, A Johdatus tekijänoikeuden perusteisiin [online]. Tampereen yliopiston Täydennyskoulutuskeskus. [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: <URL: >. Käyttäjälokin tietojen käsittely henkilötietolain mukaan [online]. Helsinki: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2003, julkaistu [viitattu ]. Asiaa tietosuojasta 1/2003. Saatavissa rtf-muodossa: <URL: >

49 Lähteet Laadi tietosuojaseloste! Miten henkilötietojen käsittelystä on informoitava verkkopalveluita suunniteltaessa ja toteutettaessa [online]. Helsinki: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2004, julkaistu [viitattu ]. Hyvä tietää 2/2004. Saatavissa rtf-muodossa: <URL: > Mozilla Public License. Version 1.1. Mountain View (CA.): Mozilla Foundation [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: <URL: >. Open Source Definition. Version 1.9. Open Source Initiative 2006 [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: <URL: > Ota oppaaksi henkilötietolaki! Esite rekisterinpitäjille - Rakenna luottamus: se kannattaa [online]. Helsinki: Tietosuojavaltuutetun toimisto, [viitattu ]. Saatavissa rtf-muodossa: <URL: > Prättälä. K., Tyry-Salo, S.& Seppänen, S. Sananvapauslaki ja kuntien internet-palvelut [online]. Helsinki: Suomen Kuntaliitto, 2003, päivitetty [viitattu ]. Saatavissa www-muodossa: < >

50 Lähteet Suomen säädöskokoelma Henkilötietolaki 523/1999 (HetiL) Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä 460/2003, (SananvapausL) Laki rikoslain 49 luvun muuttamisesta 822/2005 Laki tekijänoikeuslain muuttamisesta 821/2005 Rikoslaki 39/1889, RL Suomen perustuslaki 731/1999 Sähköisen viestinnän tietosuojalaki 516/2004 Tekijänoikeuslaki 404/1961 (TekijäL) Vahingonkorvauslaki 412/1974 Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus. Tekijänoikeuden sisältö [online]. Helsinki: Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus, [viitattu ]. Saatavissa www-muodossa: <URL: > Tekijänoikeuksista sopiminen verkko-opetuksessa [online]. Helsinki: Suomen virtuaaliyliopisto. [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: <URL: >

51 Lähteet Tietoa lisensseistä. Helsinki: Creative Commons Suomi [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: <URL: > Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta! [online]. Helsinki: Tietosuojavaltuutetun toimisto, 2005, julkaistu [viitattu ]. Hyvä tietää 3/2005. Saatavissa rtf-muodossa: <URL: > Välimäki, M. Avoimen lähdekoodin ohjelmistolisensseistä. Defensor Legis 82 (5), Myös julkaisussa Defensor Legisin Edilex [online]. Helsinki: Edita Publishing Oy, 2002 [viitattu ]. Saatavissa pdfmuodossa: <URL: >. Välimäki, M. Vapaammista kirjallisten ja taiteellisten teosten lisenssiehdoista. Defensor Legis 83 (6), Myös julkaisussa Defensor Legisin Edilex [online]. Helsinki: Edita Publishing Oy, 2003 [viitattu ]. Saatavissa pdf-muodossa: <URL: Välimäki, M. & laine, J. Vastuunrajoituksista kolmannen osapuolen immateriaalioikeusäitteille ohjelmistotoimituksissa. Defensor Legis 84 (5), Myös julkaisussa Defensor Legisin Edilex [online]. Helsinki: Edita Publishing Oy, 2004 [viitattu ]. Saatavissa pdf-muodossa: <URL: >.

Luento 5: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Luento 5: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Luento 5: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari 9.3.2006 Luennon teemat Tekijänoikeuksista sopiminen (niiltä osin kuin jäi käsittelemättä

Lisätiedot

Luento 4: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Luento 4: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Luento 4: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari 2.3.2006 Luennon teemat Sopimukset (niiltä osin kuin jäi käsittelemättä viime luennolla)

Lisätiedot

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA?

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? Tekijänoikeudet ja tietosuoja verkossa Ella Kiesi 26.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Vaikuttava lainsäädäntö Tekijänoikeuslaki 404/1961

Lisätiedot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmistoliiketoiminta-seminaari Jyväskylä, 11.4.2007 Matti Saastamoinen Suomen open source -keskus COSS COSS - Centre for Open Source Solutions Kansallinen

Lisätiedot

Ohjelmien lisensoinnista

Ohjelmien lisensoinnista Ohjelmien lisensoinnista Mitä ohjelmoijan on hyvä tietää ohjelmien tekijänoikeuksista ja (erityisesti open source) lisensseistä Tapani Tarvainen 27.11.2015 Lähtökohta: tekijänoikeus Yksinoikeus "määrätä

Lisätiedot

Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit. INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 29.9.

Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit. INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 29.9. Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 29.9.2011 Antti Kosonen 6.10.2011 Miksi paikkatietoja lisensioidaan Paikkatiedot on historiallisesti

Lisätiedot

Luento 4: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Luento 4: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Luento 4: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari 17.9.2008 Luennon teemat Sopimuksia Tuotantosopimuksen perusasiat Alihankintasopimukset

Lisätiedot

Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta

Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta IT-erityisasiantuntija Lauri Karppinen Tietosuojavaltuutetun toimisto 21.11.2011 Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät Tietosuojavaltuutettu Ohjaa,

Lisätiedot

Avoimet lisenssit. Katsaus Creative Commons -lisensointiin. Työelämäpedagogiikan webinaari

Avoimet lisenssit. Katsaus Creative Commons -lisensointiin. Työelämäpedagogiikan webinaari Avoimet lisenssit Katsaus Creative Commons -lisensointiin Työelämäpedagogiikan webinaari 12.3.2019 Arto Ikonen OSC, JYU JYU. Since 1863. 12.3.2019 1 Tekijänoikeus ja lisensointi Tekijänoikeus: tekijän

Lisätiedot

Tekijänoikeusneuvosto on käsitellyt lausuntopyynnön ja esittää lausuntonaan seuraavan.

Tekijänoikeusneuvosto on käsitellyt lausuntopyynnön ja esittää lausuntonaan seuraavan. TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1996:12 Asia: Valokuvaajan oikeudet Annettu: 11.9.1996 Tekijänoikeusneuvoston lausunto valokuvaajan oikeuksista. Selostus asiasta Valokuvaaja A on 27.2.1996 päivätyllä kirjeellä

Lisätiedot

Lakeja, säädöksiä ja sopimuksia

Lakeja, säädöksiä ja sopimuksia Lakeja, säädöksiä ja sopimuksia Videot verkossa: tuotanto ja toteutus Hypermedian työpajakurssi 21.3.2012 Kuva: umjanedoancc-by-2.0 Huomioon otettavaa Elokuvien tekemiseen liittyy monenlaisia oikeudellisia

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:5

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:5 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:5 Asia Hakija Valokuvan tekijänoikeuden jakaminen V Annettu 8.3.2016 Tiivistelmä Valokuvaan liittyvät taloudelliset oikeudet olivat sopimuksin kokonaan tai osittain

Lisätiedot

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa Tekijänoikeudet liiketoiminnassa IPR-seminaari 9.11.2016 Albert Mäkelä lainopillinen asiamies, Suomen Yrittäjät 1 Mitä tekijänoikeus suojaa? Tekijänoikeus suojaa kirjallista tai taiteellista teosta Teoksen

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2002:19. Oikeus valokuvaan ja valokuvattujen henkilöiden oikeus omaan kuvaansa

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2002:19. Oikeus valokuvaan ja valokuvattujen henkilöiden oikeus omaan kuvaansa TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2002:19 Asia Hakija Oikeus valokuvaan ja valokuvattujen henkilöiden oikeus omaan kuvaansa T Annettu 10.12.2002 LAUSUNTOPYYNTÖ Selostus asiasta T (jäljempänä hakija) on pyytänyt

Lisätiedot

Tekijänoikeus,oppilas, opettaja ja koulu. OTK Maria E. Rehbinder

Tekijänoikeus,oppilas, opettaja ja koulu. OTK Maria E. Rehbinder Tekijänoikeus,oppilas, opettaja ja koulu OTK Maria E. Rehbinder 26.10.2009 maria.rehbinder@gmail.com Henkilölle syntyvä oikeus Tekijänoikeus voi syntyä vain luonnolliselle henkilölle Poikkeuksena työnantajalle

Lisätiedot

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa Tekijänoikeudet liiketoiminnassa IPR-seminaari, Rovaniemi 7.2.2017 Albert Mäkelä, lainopillinen asiamies, Suomen Yrittäjät Riikka Tähtivuori, IPR asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto EK Mitä tekijänoikeus

Lisätiedot

Opetus ja tekijänoikeus: lähtökohdat ja käytännön ongelmatilanteet

Opetus ja tekijänoikeus: lähtökohdat ja käytännön ongelmatilanteet Sivistystyönantajat Tieteentekijöiden liitto Professoriliitto IPR University Center Tekijänoikeus yliopistojen työsuhteissa 28.11.2016 Opetus ja tekijänoikeus: lähtökohdat ja käytännön ongelmatilanteet

Lisätiedot

Avoin lähdekoodi hankinnoissa Juha Yrjölä

Avoin lähdekoodi hankinnoissa Juha Yrjölä Avoin lähdekoodi hankinnoissa 9.6.2016 Juha Yrjölä Mitä on avoin lähdekoodi? 1. Lähdekoodi tulee jakaa ohjelmiston mukana tai antaa saataville joko ilmaiseksi tai korkeintaan luovuttamiskulujen hinnalla.

Lisätiedot

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013 License Pertti Pennanen License 1 (7) SISÄLLYSLUETTELO Lisenssien hallinta... 2 Lisenssisopimus... 2 Yleisimmät lisensiointimallit... 2 OEM lisenssi... 3 Kelluva lisenssi... 3 Työasemakohtainen lisenssi...

Lisätiedot

Tekijänoikeussopimukset

Tekijänoikeussopimukset Tekijänoikeussopimukset Virtuaaliamk:n yhteyshenkilöpäivät Helsinki 11.2.2004 Ari Koivumaa ari.koivumaa[at]ulapland.fi 1. Opm:n sopimusmallit sopimus työntekijän kanssa tekijän työ- tai virkatehtävänä

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto - toiminnan säädöspohja. Tekijänoikeusneuvos Viveca Still

Kansallinen digitaalinen kirjasto - toiminnan säädöspohja. Tekijänoikeusneuvos Viveca Still Kansallinen digitaalinen kirjasto - toiminnan säädöspohja Tekijänoikeusneuvos Viveca Still Kansallisen digitaalisen kirjaston säädöspohjasta yleisesti Ei erillistä säädöspohjaa Tulevaisuuden tarve? Organisatoriset,

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:17. Tiivistelmä Tuulilasin puhdistusväline ja siitä tehdyt rakennepiirustukset eivät saaneet tekijänoikeussuojaa.

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:17. Tiivistelmä Tuulilasin puhdistusväline ja siitä tehdyt rakennepiirustukset eivät saaneet tekijänoikeussuojaa. TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:17 Asia Hakija Teostaso A Annettu 28.9.1994 Tiivistelmä Tuulilasin puhdistusväline ja siitä tehdyt rakennepiirustukset eivät saaneet tekijänoikeussuojaa. SELOSTUS ASIASTA

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Arto Teräs Avoimen lähdekoodin ohjelmistot teknisessä laskennassa -työpaja CSC, 25.5.2009 Avoimen lähdekoodin kehitysmallit / Arto Teräs 2009-05-25

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden käyttö Kunhan

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2008:7. Tiivistelmä Käsikirjoituksen saattaminen yleisön saataville internetissä edellytti tekijän luvan.

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2008:7. Tiivistelmä Käsikirjoituksen saattaminen yleisön saataville internetissä edellytti tekijän luvan. TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2008:7 Asia Hakija Tekijänoikeus kirjalliseen teokseen A Annettu 10.3.2008 Tiivistelmä Käsikirjoituksen saattaminen yleisön saataville internetissä edellytti tekijän luvan.

Lisätiedot

Euroopan unionin yleinen lisenssi v.1.1

Euroopan unionin yleinen lisenssi v.1.1 Euroopan unionin yleinen lisenssi v.1.1 EUPL Euroopan yhteisö 2007 Tätä Euroopan unionin yleistä lisenssiä ( EUPL ) 1 sovelletaan teokseen tai ohjelmistoon (sellaisina kuin ne määritellään jäljempänä),

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1991:16

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1991:16 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1991:16 Asia Hakija Kappaleen valmistaminen, tietokanta Kuluttajatutkimuskeskus Annettu 11.12.1991 Tiivistelmä Aineiston tallentaminen tietokantaan oli kappaleen valmistamista

Lisätiedot

Innovointiprosessi. Lili Aunimo. 11.12.2009 Lili Aunimo

Innovointiprosessi. Lili Aunimo. 11.12.2009 Lili Aunimo Innovointiprosessi Lili Aunimo Lisensointi Tekijänoikeudet: Verkkomultimediaopintojaksolla Ohjelmistolisenssit Sisältölisenssit: kuvat, musiikki, video, teksti Creative Commons http://fi.wikipedia.org/wiki/lisenssi

Lisätiedot

"Oikeusportfolion" rakentaminen ohjelmistoyritykselle

Oikeusportfolion rakentaminen ohjelmistoyritykselle "Oikeusportfolion" rakentaminen ohjelmistoyritykselle Oikeus tietoyhteiskunnassa -kurssi TKK 14.2.2005 Markus Oksanen lakimies, Asianajotoimisto Peltonen, Ruokonen & Itäinen, Helsinki Immateriaalioikeudet

Lisätiedot

Aineistot Lite -palvelun käyttöehdot

Aineistot Lite -palvelun käyttöehdot Aineistot Lite -palvelun käyttöehdot 25.5.2018 Aineistot Lite -palvelun käyttöehdot 2 (5) Sisältö 1. Yleistä... 3 2. Muutokset käyttöehdoissa ja palvelussa... 3 3. Palvelun toimittaminen... 3 4. Palvelun

Lisätiedot

Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja

Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja ASIAKASSOPIMUS Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja virallinen nimi ja henkilötunnus (myös taiteilijanimi, jos käytät sitä), myöh. Näyttelijä

Lisätiedot

Työpaja 4: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Työpaja 4: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Työpaja 4: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari 30.9.2009 Työpajan teemat Sopimuksia Tuotantosopimuksen perusasiat Alihankintasopimukset

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16 Asia Hakija Suojan kohde, valokuva A Annettu 13.11.1990 Tiivistelmä A Oy:n teepakkauksessa olevan valokuvan kohde ei ollut tekijänoikeudellisesti suojattu teos. Valokuva

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN KOPIRAITTILAN KOULU PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1989:8. Julkaisuoikeuden luovutus, ylioppilasaine, opinnäyte

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1989:8. Julkaisuoikeuden luovutus, ylioppilasaine, opinnäyte TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1989:8 Asia Hakija Julkaisuoikeuden luovutus, ylioppilasaine, opinnäyte Y Annettu 5.6.1989 Tiivistelmä Ylioppilasainetta voidaan pitää tekijänoikeuslain 1 :ssä tarkoitettuna

Lisätiedot

Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot

Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot 25.5.2018 Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot 2 (5) Sisältö 1. Yleistä... 3 2. Muutokset käyttöehdoissa ja palvelussa... 3 3. Palvelun toimittaminen... 3 4.

Lisätiedot

Tekijänoikeus. OAMK 26.3.2013, Suvi Julin Aineiston koonnut Elisa Huusko Berggren Group

Tekijänoikeus. OAMK 26.3.2013, Suvi Julin Aineiston koonnut Elisa Huusko Berggren Group Tekijänoikeus OAMK 26.3.2013, Suvi Julin Aineiston koonnut Elisa Huusko Mikä saa suojaa? Mistä tunnistan suojatun teoksen? Tekijänoikeutta ei voi rekisteröidä Suomessa Tekijänoikeusneuvostolta voi hakea

Lisätiedot

Oikeusministeriön OpenOffice.org -käyttöönotto. Esityksen sisältö. Avoin lähdekoodi

Oikeusministeriön OpenOffice.org -käyttöönotto. Esityksen sisältö. Avoin lähdekoodi Oikeusministeriön OpenOffice.org -käyttöönotto IBM:n kollaboraatioseminaari Helsinki 19.5.2009 Martti Karjalainen, oikeusministeriö Esityksen sisältö Avoin lähdekoodi (open source) Oikeusministeriön OpenOffice.org-käyttöönoton

Lisätiedot

Ulkopuolisten teokset

Ulkopuolisten teokset Ulkopuolisten teokset SOPIMUS VERKKO-OPETUKSEN OPPIMATERIAALISTA 1. Sopijapuolet Sopimus koskee oppimateriaalia, jonka tekijä ei ole virka- tai työsuhteessa koulutuksen järjestäjään tai jonka työ- tai

Lisätiedot

Tekijänoikeusseminaari. Tekijöiden oikeudet. Erilaisia suojauksia. Tekijänoikeuden kesto. Tarmo Toikkanen 26.10.2010 Itä-Suomen yliopisto

Tekijänoikeusseminaari. Tekijöiden oikeudet. Erilaisia suojauksia. Tekijänoikeuden kesto. Tarmo Toikkanen 26.10.2010 Itä-Suomen yliopisto Tekijänoikeusseminaari Tarmo Toikkanen 26.10.2010 Itä-Suomen yliopisto 1 Tekijöiden oikeudet 2 Erilaisia suojauksia tekijänoikeus: teoksen muoto patentti: uusi tekniikka tavaramerkki: nimi, logo, tunnuslause

Lisätiedot

Vastuu. Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi

Vastuu. Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Vastuu Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: hyvitys, korvaus, tekijänoikeusrikkomus, tekijänoikeusrikos, tekijänoikeus, taloudelliset oikeudet, teos, YouTube Vastuu Siviilioikeudellinen

Lisätiedot

ASIAKASSOPIMUS. Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja

ASIAKASSOPIMUS. Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja ASIAKASSOPIMUS Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja VIRALLINEN NIMI JA HENKILÖTUNNUS (MYÖS TAITEILIJANIMI, JOS KÄYTÄT SITÄ) myöh. Näyttelijä

Lisätiedot

Lisenssit ja Open Source; Tekninen suoja: DRM. Olli Pitkänen

Lisenssit ja Open Source; Tekninen suoja: DRM. Olli Pitkänen Lisenssit ja Open Source; Tekninen suoja: DRM Olli Pitkänen Käyttöoikeus- eli lisenssisopimukset Yleensä: loppukäyttäjälle oikeus käyttää ohjelmistoa joskus myös esim kehityslisenssi uusien sovellusten

Lisätiedot

Mainoselokuvakilpailu 2009. Valitse sopimuksen laji(t) laittamalla rasti ruutuun [ x ] Allekirjoitus: 1 [ ] ESIINTYMISEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS

Mainoselokuvakilpailu 2009. Valitse sopimuksen laji(t) laittamalla rasti ruutuun [ x ] Allekirjoitus: 1 [ ] ESIINTYMISEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS Esiintymisen ja kuvauspaikan käyttöoikeussopimus Jokaisen mainoselokuvassa pelkällä äänellään tai kasvoillaan tunnistettavasti esiintyvän henkilön tulee allekirjoittaa esiintyjäsopimus. Jokaisesta valmiissa

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSOPAS NÄYTTELYNJÄRJESTÄJILLE

TEKIJÄNOIKEUSOPAS NÄYTTELYNJÄRJESTÄJILLE TEKIJÄNOIKEUSOPAS NÄYTTELYNJÄRJESTÄJILLE Seuraa Kuvastoa: www.fb.com/kuvasto www.twitter.com/kuvasto www.kuvasto.fi Graafinen suunnittelu: Fanni Perälä Kuvat: Sanna Peurakoski TAIDETEOSTEN KÄYTTÖ NÄYTTELYIDEN

Lisätiedot

Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO

Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto 24.9.2010 Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO 1 Tekijänoikeus syntyy henkilölle siirtyy kustantajalle vain sopimuksella

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:11

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:11 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:11 Asia Hakija Työsuhteessa luotu teos A Annettu 25.5.1994 Tiivistelmä Työsuhteessa luodun teoksen taloudelliset oikeudet siirtyvät työnantajalle siinä laajuudessa kuin

Lisätiedot

DESCA-sopimuksen ohjelmistomoduuli ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot

DESCA-sopimuksen ohjelmistomoduuli ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Kuvapaikka (ei kehyksiä kuviin) DESCA-sopimuksen ohjelmistomoduuli ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot EUTI-koulutus 27.03.2017 Hannes Kankaanpää, Senior IPR Officer OPEN

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:19. Uutisportaalisivustolle viedyt kolumnit ja haastattelut

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:19. Uutisportaalisivustolle viedyt kolumnit ja haastattelut TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:19 Asia Hakija Uutisportaalisivustolle viedyt kolumnit ja haastattelut H.T. Annettu 01.12.2003 LAUSUNTOPYYNTÖ H.T. (jäljempänä hakija) on 03.06.2003 saapuneella kirjeellään

Lisätiedot

Mitä on tekijänoikeus?

Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeudet Elina Ulpovaara 21.9.2009 2009 Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404 Tekijänoikeuden kohde ja sisällys 1 Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia 1

Kysymyksiä ja vastauksia 1 Kysymyksiä ja vastauksia 1 1. Millaisia valokuvia saa/ei saa laittaa nettiin? 2. Voiko kuvissa näkyvien henkilöiden nimiä julkaista? 3. Miten kuvia lisensoidaan? Usein käytössä CC- BY vaikka ei voimassa

Lisätiedot

Kuvat, oikeudet ja sopimukset

Kuvat, oikeudet ja sopimukset Kuvat, oikeudet ja sopimukset - Mitä tiedekustantajan tulisi huomioida kuvien käytössä Suomen tiedekustantajien liiton seminaari 24.9 Mikko Raito, Kuvasto ry Esityksen rakenne 1) Kuvatyypit 2) Kuvien käyttö

Lisätiedot

Luento 3: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Luento 3: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Luento 3: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari 10.9.2008 Luennon teemat Tekijänoikeus Tekijänoikeuden syntyminen Tekijänoikeuksista

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS

REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS Päivitetty 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 Sisällysluettelo 1. Mistä informointivelvoitteessa on kysymys 3 2. Ketä informointivelvoite

Lisätiedot

LUKIJALLE... LYHENTEET... 1 JOHDANTO... 1

LUKIJALLE... LYHENTEET... 1 JOHDANTO... 1 LUKIJALLE... LYHENTEET... V XIII 1 JOHDANTO... 1 2 VALOKUVAUS JA SEN OIKEUSSUHTEET... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 Ennen kuvaamista... 6 2.2.1 Kuvaidea... 6 2.2.2 Kuvatyypit... 7 2.2.3 Kuvauspaikan ja kuvaustavan

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:3

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:3 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:3 Asia Hakija Teostaso, luettelosuoja A Annettu 11.2.1994 Tiivistelmä Yrityksen tuotteista tekijänoikeussuojaa saivat ainoastaan etiketti ja piirustukset. Ruokareseptit

Lisätiedot

JHS Avoimen tietoaineiston käyttölupa

JHS Avoimen tietoaineiston käyttölupa JHS Avoimen tietoaineiston käyttölupa Anne Kauhanen-Simanainen ja Marjut Salokannel Esittely julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnalle (JUHTA) 11.12.2014 Valtioneuvoston periaatepäätös (3.3.2011)

Lisätiedot

Valokuvan käyttäminen Internet-sivuilla

Valokuvan käyttäminen Internet-sivuilla TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2002:8 Asia Hakija Valokuvan käyttäminen Internet-sivuilla N.N. Annettu 12.06.2002 LAUSUNTOPYYNTÖ Selostus asiasta N.N. (jäljempänä hakija) on pyytänyt 19.04.2002 saapuneella

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se, että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE. Yleistä. Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä?

TIETOSUOJASELOSTE. Yleistä. Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se, että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE

KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE T E K I J Ä N O I K E U S J Ä R J E S T Ö U P P H O V S R Ä T T S O R G A N I S A T I O N 1/6 KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE 1. LUVAN HAKIJA (Yritys / henkilö, joka suorittaa kopioimisen) Yritys: Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

Tekijänoikeus tuo leivän tekijän pöytään

Tekijänoikeus tuo leivän tekijän pöytään Tekijänoikeus tuo leivän tekijän pöytään Jokaisella on oikeus niiden henkisten ja aineellisten etujen suojaamiseen, jotka johtuvat hänen luomastaan tieteellisestä, kirjallisesta tai taiteellisesta tuotannosta.

Lisätiedot

Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit. INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen

Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit. INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 22.11.2011 Antti Kosonen 25.11.2011 Miksi paikkatietoja lisensioidaan Paikkatiedot on historiallisesti

Lisätiedot

Tekijänoikeus opetuksessa. Hallitusneuvos Marco Grönroos Opettajien tekijänoikeuspäivä

Tekijänoikeus opetuksessa. Hallitusneuvos Marco Grönroos Opettajien tekijänoikeuspäivä Tekijänoikeus opetuksessa Hallitusneuvos Marco Grönroos Opettajien tekijänoikeuspäivä 23.11.2016 Tekijänoikeuden perusteet Syntyy, kun ihminen itsenäisillä luovilla valinnoillaan saa aikaan jotain ilmaisumuodoltaan

Lisätiedot

Sopimuskäytännöt, suuntaviivoja kuva-arkistojen sopimuksiin

Sopimuskäytännöt, suuntaviivoja kuva-arkistojen sopimuksiin Sopimuskäytännöt, suuntaviivoja kuva-arkistojen sopimuksiin Valokuvien käytön juridisia reunaehtoja: Perstuslaki: Sananvapaus 12 (on sekä tiedon levittäjän että vastaanottajan oikeus), Julkisuusperiate

Lisätiedot

Kokemuksia lisenssiauditoinneista

Kokemuksia lisenssiauditoinneista Kokemuksia lisenssiauditoinneista Informaatiohallinnonpäivä 21.9.2012, Rovaniemi AA Markus Oksanen Asianajotoimisto Peltonen LMR Oy www.peltonenlmr.fi Totuuden hetki Onnistuneen lisenssihallinnan totuuden

Lisätiedot

Käyttöehdot ja evästekäytäntö

Käyttöehdot ja evästekäytäntö Käyttöehdot ja evästekäytäntö Evästekäytäntö Kaikki Lapti Group Oy:n (myöhemmin Lapti) verkkosivustot käyttävät evästeitä. Evästeiksi (keksi/cookie) kutsutaan pieniä tekstitiedostoja, jotka selain voi

Lisätiedot

Avoin lähdekoodi. Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org

Avoin lähdekoodi. Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org Avoin lähdekoodi Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org Avoimen lähdekoodin määritelmä (OSI) Ohjelman täytyy olla vapaasti levitettävissä ja välitettävissä. Lähdekoodin täytyy tulla ohjelman mukana

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1991:13

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1991:13 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1991:13 Asia Hakija Kuvasitaatti A Annettu 17.6.1991 Tiivistelmä Tietokoneella luotuun ja sillä käytettävään "hyperromaaniin" ei saanut ottaa kuvamateriaalia tekijänoikeuslain

Lisätiedot

http://creativecommons.fi/

http://creativecommons.fi/ Creative commons http://creativecommons.fi/ Taustaa Richard M. Stallman: Free software From Copy Rights to Copy Left Tavoitteena ohjelmistojen vapaus (Avoin koodi) General Public License, GPL Tekijänoikeus

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Kvalitatiivisen datan avaaminen. Tieteenala-asiantuntija, FT Katja Fält Metodifestivaalit

Kvalitatiivisen datan avaaminen. Tieteenala-asiantuntija, FT Katja Fält Metodifestivaalit Kvalitatiivisen datan avaaminen Tieteenala-asiantuntija, FT Katja Fält Metodifestivaalit 30.5.2017 Esityksen sisältö Tunnisteellisten aineistojen käsittely Tekijänoikeus ja aineistot Sosiaalisen median

Lisätiedot

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin.

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. TEKIJÄNOIKEUS (Kopiereg - Derechos d autor - Müəlliflik hüquqları

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 19.5.2017 L 128/59 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2017/863, annettu 18 päivänä toukokuuta 2017, avoimen lähdekoodin ohjelmiston EUPL-lisenssin päivittämisestä julkishallinnon kehittämän ohjelmiston

Lisätiedot

OPPILASREKISTERISELOSTE

OPPILASREKISTERISELOSTE OPPILASREKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 mukainen REKISTERISELOSTE ja lain 24 :n mukainen INFORMOINTI Laatimispvm: 2.1.2017 1. Rekisterinpitäjä Nimi Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta /

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta/ Aleksanterin koulu. Yhteystiedot (osoite, puhelin)

Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta/ Aleksanterin koulu. Yhteystiedot (osoite, puhelin) Henkilötietolaki (523/99) 10 mukainen REKISTERISELOSTE ja lain 24 :n mukainen INFORMOINTI Laatimispvm: 05.10.2016 1. Rekisterinpitäjä Nimi Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta/ Aleksanterin koulu Yhteystiedot

Lisätiedot

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010 YLEISET SOPIMUSEHDOT 1 (5) STT:n yleiset sopimusehdot 1. Käyttöoikeus 2. Käyttöehdot 1 Kappale päivitetty 1.1.2016 alkaen. Asiakkaalla on oikeus käyttää STT:n palvelua ja/tai siihen sisältyviä aineistoja

Lisätiedot

Arkistojen aarteet - Tekijänoikeudet ja yksityisyyden suoja. 13.3.2014 Pirjo Heinonen

Arkistojen aarteet - Tekijänoikeudet ja yksityisyyden suoja. 13.3.2014 Pirjo Heinonen 1 Arkistojen aarteet - Tekijänoikeudet ja yksityisyyden suoja 2 TEKIJÄNOIKEUDET ja Teosto Teoston mukaan kyse on oikeudesta määrätä teoksen käytöstä ja tulla mainituksi teoksen tekijänä Suomessa yleinen

Lisätiedot

Kuraattoripalveluiden asiakasrekisterin tietosuojaseloste

Kuraattoripalveluiden asiakasrekisterin tietosuojaseloste Kuraattoripalveluiden asiakasrekisterin tietosuojaseloste Sisällys 1. REKISTERIN NIMI... 2 2. REKISTERINPITÄJÄ... 2 3. REKISTERIN VASTUUHENKILÖ... 2 4. REKISTERIASIOITA HOITAVAT HENKILÖT... 2 5. REKISTERIN

Lisätiedot

I Johdanto 1. II Tekijänoikeuden loukkaus 27

I Johdanto 1. II Tekijänoikeuden loukkaus 27 Sisällys Esipuhe v Sisällys vii Lyhenteitä xiii I Johdanto 1 1. Tekijänoikeudesta ja sen loukkauksesta 1 2. Tekijänoikeuden loukkausta koskevat rangaistussäännökset 5 2.1. Lainsäädäntö Venäjän vallan aikana

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rikoslain, pakkokeinolain 10 luvun 7 :n ja poliisilain 5 luvun 9 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Tekijänoikeudet tietoverkossa ja

Tekijänoikeudet tietoverkossa ja Tekijänoikeudet tietoverkossa ja verkkojulkaisemisessa Mikko Raito, lakimies, Kopiosto ry Suomen tiedekustantajien liiton seminaari 11.12.2008 Esityksen rakenne 1.Tekijänoikeuden perusteet Tekijänoikeus

Lisätiedot

Lyhenteet Lukijalle Sananvapaus...17

Lyhenteet Lukijalle Sananvapaus...17 Lyhenteet.....................................11 Lukijalle.......................................13 I JOHDANTO 1. Sananvapaus..................................17 1.1 Sananvapaus Suomen perustuslaissa..............

Lisätiedot

Digi-tv vastaanottimella toteutettavat interaktiiviset sovellukset Selvitys GPL-lisensoinnin tuomat ongelmat

Digi-tv vastaanottimella toteutettavat interaktiiviset sovellukset Selvitys GPL-lisensoinnin tuomat ongelmat Selvitys GPL-lisensoinnin tuomat ongelmat Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Ongelman kuvaus...4 3. Eri tulkinnat GPL-lisenssistä...5 3.1. Tiukka tulkinta...5 3.2. Väljä tulkinta...5 3.3. Kompromissitulkinta...5

Lisätiedot

Ekosysteemin eri toimijat. Yritys Työntekijä Ulkopuolinen taho Media Muut tiedonvälittäjät (esim. Wikileaks)

Ekosysteemin eri toimijat. Yritys Työntekijä Ulkopuolinen taho Media Muut tiedonvälittäjät (esim. Wikileaks) Lainsäädännölliset keinot onko niitä kansainvälisellä tasolla? - Kansainvälisesti poikkeavat lähestymistavat - Ekosysteemin eri toimijoiden roolit ja rajat Mikko Manner Riskienhallintayhdistyksen seminaari

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2011:7

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2011:7 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2011:7 Asia Hakija Tekijänoikeus liiketunnukseen X Annettu 9.3.2011 Tiivistelmä Yrityksen liiketunnus ei ollut riittävän itsenäinen ja omaperäinen ollakseen tekijänoikeuslain

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2010:10

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2010:10 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2010:10 Asia Hakija Tekijänoikeus Aalto-maljakkoon A Annettu 15.6.2010 Tiivistelmä Aalto-maljakko oli tekijänoikeuslain 1 :ssä tarkoitettu teos. Oikeudenhaltijalla oli yksinomainen

Lisätiedot

Hostingpalvelujen. oikeudelliset kysymykset. Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012. Jaakko Lindgren

Hostingpalvelujen. oikeudelliset kysymykset. Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012. Jaakko Lindgren Hostingpalvelujen oikeudelliset kysymykset Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012 Jaakko Lindgren Legal Counsel Tieto, Legal jaakko.lindgren@tieto.com Esittely Jaakko Lindgren Legal Counsel, Tieto Oyj

Lisätiedot

5/8/2016 The Copyright Law 1

5/8/2016 The Copyright Law 1 5/8/2016 The Copyright Law 1 5/8/2016 The Copyright Law 2 Yleistä Tekijänoikeuden kohteena on kirjallinen tai taiteellinen teos. Suojan saadakseen teoksen tulee ylittää ns. teoskynnys. Suojattu teos on

Lisätiedot

Opetusministeriön mallisopimushankkeen esittely TieVie-kouluttajakoulutus Dipoli 21.8.2002 Kristiina Harenko Varatuomari

Opetusministeriön mallisopimushankkeen esittely TieVie-kouluttajakoulutus Dipoli 21.8.2002 Kristiina Harenko Varatuomari Tekijänoikeudet virtuaaliyliopistohankkeissa Esityksen sisältö Opetusministeriön mallisopimushankkeen esittely TieVie-kouluttajakoulutus Dipoli 21.8.2002 Kristiina Harenko Varatuomari Sopimustarpeiden

Lisätiedot

SOPIMUS VERKKO-OPETUKSEN OPPIMATERIAALISTA

SOPIMUS VERKKO-OPETUKSEN OPPIMATERIAALISTA Mallisopimus: ulkopuolisten teokset 12102001 SOPIMUS VERKKO-OPETUKSEN OPPIMATERIAALISTA 1. Sopijapuolet 1.1 Koulutuksen järjestäjä 1, kotipaikka X Yhteystiedot, jäljempänä tässä sopimuksessa "Koulutuksen

Lisätiedot

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Sisältö Käsitteet Tämä asiakirja on oikeudellisesti sitova sopimus asiakkaan ja Suomen Maatalouden Laskentakeskus Oy:n välillä.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (5) 382 V 3.5.2017, Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite avoimuusperiaatteesta kaupungin johtajien tapaamisissa HEL 2016-011747 T 00 00 03 Päätös esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

Tekijänoikeus AUDIOVISUAALISEN TEOKSEN KÄYTTÖ TUTKIMUKSESSESSA

Tekijänoikeus AUDIOVISUAALISEN TEOKSEN KÄYTTÖ TUTKIMUKSESSESSA Tekijänoikeus AUDIOVISUAALISEN TEOKSEN KÄYTTÖ TUTKIMUKSESSESSA TEKIJÄNOIKEUSLAIN MUKAISET OIKEUDET AV-TEOKSEEN Tekijänoikeuslain esimerkkiluettelossa ja poikkeussäännöksissä puhutaan elokuvateoksesta,

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1988:9

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1988:9 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1988:9 Asia Hakija Sitaatti, kuvasitaatti Suomen tekniset kustantajat STEK r.y. Annettu 19.12.1988 Tiivistelmä Tekijänoikeuslain 14 :n 1 momentin mukaisesti opetuskäyttöön

Lisätiedot

Laki. tekijänoikeuslain muuttamisesta

Laki. tekijänoikeuslain muuttamisesta Laki tekijänoikeuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan tekijänoikeuslain (404/1961) 17, 45 :n 7 momentti, 46 :n 3 momentti, 48 :n 4 momentti, 49 :n 3 momentti, 49 a :n 3 momentti,

Lisätiedot