A -VITAMIINI KOSMETIIKASSA. Tri Des Fernandes

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "A -VITAMIINI KOSMETIIKASSA. Tri Des Fernandes"

Transkriptio

1 A -VITAMIINI KOSMETIIKASSA Tri Des Fernandes A-vitamiini tulee aina olemaan oleellinen ainesosa pitämään ihon terveenä ja nuorekkaana ja sitä tulisi päivittäin lisätä ihoalueille, jotka altistuvat UV-säteilylle. A-vitamiinin saaminen ravinnosta on tärkeää, mutta riittämätöntä suojaamaan ihoa vapaita radikaaleja vastaan. UVAja UVB-säteille altistunut iho kärsii A-vitamiinin puutoksesta, jolloin iho vanhenee ennenaikaisesti. A-vitamiinin on pitkään tiedetty olevan ihovitamiini, mutta viime aikoina huomio on kiinnittynyt A-vitamiinin rooliin ihotoimintojen normalisoijana ja korvaamattomana tekijänä terveen epiteelin kasvun ja solujen kypsymisen ylläpidossa. A -vitamiini on välttämätön ihosolujen toimintojen säätelyssä. Se säätelee sekä solutumaa sekä mitokondrion toimintoja DNA:n välityksellä. Uusin tieteellinen tutkimus on selvittänyt mekanismit, joilla DNA ylläpitää ihosolujen normaalitoimintaa. A -vitamiinin lailla toimivia saman sukuisia molekyylejä on suuri määrä. Niitä kutsutaan yhteisellä nimellä retinoidit. A -vitamiinin tavallisin muoto on retinyylipalmitaatti, jota normaalisti löytyy maksasta. Sitä on myös kalojen ja eläinten maksassa, kananmunassa, maidossa, beetakaroteenia ja muita karotenoideja sisältävissä vihanneksissa jne. Retinyylipalmitaattia on yli 80 % ihossa olevasta A vitamiinista ja se on ihoa suojaava, ns. fotoprotektiivinen muoto, joka antaa iholle n. 20 suojakertoimen. Jo 1930-luvulla tiedettiin, että auringonvalolle altistunut iho vanhenee nopeammin kuin siltä suojattu iho. V professori Cluver (Etelä-Afrikka) todisti, että joka kerta mennessämme aurinkoon A-vitamiinitasot, ei ainoastaan ihossa vaan myös kehossa, laskevat merkittävästi. Vuoteen 1955 mennessä keksittiin, että hoitamalla vanhenevaa ihoa A-vitamiinilla (retinyylipalmitaatti) iho tervehtyy ja näyttää nuoremmalta. Sigmund Berg osoitti, että auringon polttamia henkilöitä voitiin hoitaa antamalla heille suuri annos A -vitamiinia suun kautta. Retinoli on A-vitamiinin alkoholi. Sitä tarvitaan normaalisti A -vitamiinin kuljettamiseen maksasta kudoksiin. Verenkierron sitojaproteiinit kuljettavat A -vitamiinin eri elimiin, erityisesti ihoon. On muistettava, että A -vitamiini on välttämätön terveiden verisolujen syntymiseen luuytimessä. Retinolia on n. 3 % ihossa olevasta A-vitamiinista. Retinoli on yleisesti kosmetiikassa käytetty muoto, mutta sitä tulisi käyttää vain öisin, koska se on ns. fotosensitiivinen eli herkistää ihon UV-säteilylle.

2 Retinali tai retinaldehydi on A -vitamiinin muoto, joka on välttämätön normaaliin näkemiseen. A - vitamiinin puutos aiheuttaa hämäräsokeutta. N. 3 % ihossa olevasta A-vitamiinista on retinaldehydiä. Tretinoiini (vanh. retiini) on A -vitamiinin happo, jota on käytetty ihonhoitotuotteissa, mutta se on saavuttanut huonoa mainetta, koska se on A -vitamiinin ärsyttävin muoto. Tretinoiini on A- vitamiinimuoto, jonka solut käyttävät hyväkseen. Tretinoiinia ja sen eri isomeereja saa vain reseptilääkkeenä (Roaccutan. Avitcid, Retin A ) A -vitamiinilla on lukuisa määrä estereitä, joista eniten käytetään retinyylipalmitaattia ja retinyyliasetaattia. On olemassa myös retinyylipropionaatti ja retinyylilinoleaatti. Viimeksi mainitun teoreettinen hyöty on, että se on A- ja F -vitamiinien yhdiste. A -vitamiinin esterit ovat vähemmän ärsyttäviä ja ihoystävällisempiä. Ihossa olevat entsyymit muuttavat retinyyliesterit retinoliksi ja siitä edelleen retinaliksi (retinaldehydi), ja edelleen tretinoiiniksi, joka puolestaan aiheuttaa muutokset DNA:ssa ja solurakenteissa. Kuitenkin ihossa on normaalisti vain pienen pieni määrä (n. 3%) tretinoiinia. Näyttää myös siltä, että ihon luonnollinen kyky säilöä A-vitamiinia määrää soluissa olevan tretinoiinin määrän. Solujen tretinoiinin määrää voidaan kasvattaa lisäämällä ihon retinyylipalmitaatin ja muiden estereiden määrää. Beetakaroteeni on A -vitamiinin kasvikunnan versio. Normaalisti sitä löytyy ihossa suuria määriä. Itämaissa ihmisillä beetakaroteenimäärät ovat suuremmat kuin länsimaissa. Beetakaroteeni voi jakautua kahdeksi retinaalimolekyyliksi. Kasvissyöjillä ei koskaan tavata A -vitamiinin puutosta. On kuitenkin hyvä muistaa, että nykyisin yleisin puutostila on A-vitamiinin puutos.

3 A -vitamiinia tulisi käyttää päivittäin. Päiväsaikaan käytettäessä A -vitamiiniin pitäisi yhdistää antioksidantteja, kuten C- ja E -vitamiinia sekä beetakaroteenia, koska ne suojaavat A - vitamiinia ultraviolettivalon pilkkovalta vaikutukselta. A -vitamiinia tulisi käyttää joka ilta iholle korvaamaan päivän mittaan hajonnut A -vitamiini. Koska emme kykene estämään ihon A - vitamiinin vaurioita, on A -vitamiinivaje korvattava päivittäin, jottei vähitellen syntyisi krooninen vitamiinipuutos, joka näkyy ihon valovaurioina, ohenemisena ja ennenaikaisena vanhenemisena. A -vitamiinin puutoksesta kärsivä iho reagoi voimakkaasti A -vitamiinin lisäykseen. A -vitamiini aiheuttaa punoitusta ja näppyjä iholla (A -vitamiinireaktio). Tämä johtuu siitä, että iholta puuttuu tarpeellinen määrä entsyymejä, kuljettajaproteiineja ja reseptoreita, jotka aktivoituvat A - vitamiinia lisättäessä iholle. Kun A vitamiinireseptorit normalisoituvat, iho kestää paremmin suurempia määriä A -vitamiinia. A -vitamiinireaktion jälkeen iho saadaan rauhoittumaan vähentämällä väliaikaisesti A -vitamiinin määrää. Iho voidaan asteittain totuttaa suureen vitamiinimäärään ja voimakkaisiin A -vitamiinivoiteisiin. A -vitamiinin vaikutukset iholla A -vitamiinin vaikutukset solutasolla 1. Ihon rakenne normalisoituu: epidermis tulee paksummaksi, pehmeämmäksi ja kestävämmäksi. 2. Solukerrosten määrä ja laatu paranevat; solut ovat tiiviimmin toisiinsa kiinnittyneinä, entsyymien, proteiinien ja ihon rasvojen laatu paranee. 3. Epidermis kiinnittyy lujemmin tyvikalvoon. 4. Melaniinin tasaisempi tuotanto ja kuljetus, jolloin keratinosyytit jakavat melaniinin paremmin ja tasaisemmin. 5. Parempilaatuiset glykosaminoglykaanit ja lipidikerrokset, jotka tasoittavat ryppyjä. Hyaluronihapon määrä lisääntyy, ihon kosteustekijät paranevat. 6. Paremmin toimivat Langerhansin solut, jotka tunnistavat ja tuhoavat epänormaalit solut. 7. Parantuneet kollageeni- ja elastiinisäikeet, jotka vähentävät ryppyjä, parantavat ja pehmentävät ihon rakennetta. Kuten laatoitettu lattia vaatii hyvälaatuisen pohjan kantaakseen sitä peittäviä laattoja, niin myöskään hyvälaatuinen ihon pinta ei tule kestämään huonolla ihopohjalla. 8. Ihon hiussuoniston toiminnan parantuminen, mikä johtaa voimistuneeseen verenkiertoon ja hapen, ravinto- ja kuona-aineiden vaihtoon. 9. Pahanlaatuisten solujen muuttuminen takaisin normaaleiksi soluiksi. Iholle vahingollinen, karsinogeeninen proteiini AP1 on osallisena nk. metalloproteaasituotantoon, joka rikkoo

4 ihon kollageenipohjan (valovanheneminen) ja on siten osallisena ihosyövän kehittymiseen. 10. Talin tuotannon ja solujen sarveistumisen (keratiinisaation) normalisointi. Ihon sairauksia Valovauriot ja vanheneminen Riittävästi A -vitamiinia saanut iho näyttää paremmalta ja terveemmältä. Solaarikeratoosi Tämä on ihosyövän esiaste, joka on aiheutunut auringon säteilyn aiheuttamasta ihon rapistumisesta ja voi johtaa joko osittaiseen tai koko ihon paksuuden kattavaan aktiiniin keratoosiin, tai viime kädessä epidermoidiin karsinoomaan. Retinoidien vahvistava vaikutus voi palauttaa monet näistä vaurioista normaaleiksi, varsinkin varhaisessa vaiheessa olevat. Akne Akne on sairaus, joka aiheuttaa kohtalaista tai vakavaa psykologista ja fyysistä haittaa siitä kärsiville. Sairaus on hormonipohjainen ja johtuu ensi sijassa potilaan yliherkkyydestä testosteronille talirauhasissa. Yksinkertaistettuna talifollikkelin epänormaali sarveistuminen ja exfoliaatio yhdistettynä epänormaalisti muodostuneeseen taliin johtaa komedojen syntyyn ja viime kädessä akneen. Paikallisesti lisättynä A - vitamiini voi normalisoida molemmat. Liiallinen pigmentti A -vitamiinilla on ihon pigmenttiä normalisoiva tehtävä. A -vitamiini pitää melanosyytit terveinä ja hyvin erilaistuvina. Paremmin differentioituneet keratinosyytit pystyvät paremmin poimimaan melanosyyttien muodostamat melanosomit (pallomaiset melaniinipaketit). C -vitamiini on elintärkeä tekijä hillitsemään liiallista pigmentaatiota ja myös auttamaan pigmentin tasaisessa jakautumisessa. A -vitamiinihoidon hyöty iholle Ihon rakenne tai koostumus on yksilön perimän sanelemia. Kaikilla A -vitamiinireseptorien stimulointi saa aikaan DNA:ssa muutoksia ja valkuaisainesynteesin, kollageeni- ja elastiinituotannon, käynnistymisen. Prosessin lopputulos on riippuvainen yksilön peritystä geneettisestä koodista.

5 Tästä syystä asiakkaiden odotusten on oltava realistisia sopusoinnussa siihen, mitä he ovat perineet vanhemmiltaan. Kuitenkin jokainen voi toivoa saavansa terveemmän, kestävämmän ja paremman ihon stimuloimalla sitä A -vitamiinilla. Vaste A-vitamiinihoidolla noudattaa Gaussin käyrää, ts. valtaenemmistö ihmisistä saa erittäin hyviä tuloksia A -vitamiinihoidolla. Gaussin käyrän toisessa päässä olevat tulevat pettymään tuloksiin ja toisaalta toisessa päässä olevat saavuttavat todella mahtavia tuloksia melko lyhyessä ajassa. Ihon soluissa on kymmeniä A -vitamiinireseptoreita, joiden määrä vaihtelee Gaussin käyrän mukaisesti. Yhdessä A -vitamiinin kanssa ihoon vaikuttavat myös estrogeeni, testosteroni, immunologiset tekijät, D -vitamiini ja kilpirauhashormoni, jotka myös vaikuttavat ihon reseptoreihin. Asiakkaiden huonosti toimivat muut hormonisysteemit voivat hyvinkin vaikuttaa negatiivisesti retinoidien lisäämiseen iholle. Asiakkaiden tulisi siksi tietää, että heidän kokonaisvaltaisella terveydellään on tärkeä rooli ihon kunnon kannalta ja sitä ei tulisi koskaan laiminlyödä.

High Definition Body Lift selluliittigeeli

High Definition Body Lift selluliittigeeli High Definition Body Lift selluliittigeeli Lehdistötiedote helmikuu 2009 Paras tapa huolehtia vartalon virtaviivaisesta ulkonäöstä on syödä terveellisesti ja liikkua säännöllisesti. Liikunta ja runsaasti

Lisätiedot

ageloc Tru Face Essence Ultra TUOTEKOULUTUS

ageloc Tru Face Essence Ultra TUOTEKOULUTUS ageloc Tru Face Essence Ultra TUOTEKOULUTUS IHO SULKEE SISÄÄNSÄ IHMISEN ITSEN. JA ON SEN VUOKSI OMAN IDENTITEETIN NÄKYVÄ ILMENTYMÄ. EUROOPAN VÄESTÖ VANHENEE 1/2 KANSALAISISTA ON 40+ IKÄÄNTYMISEN AIHEUTTAMAT

Lisätiedot

SUOJARAVINTOAINEET. Kristi Loukusa Liikunnanohjaaja opiskelija Lapin Yläkouluakatemia / elokuu 2015

SUOJARAVINTOAINEET. Kristi Loukusa Liikunnanohjaaja opiskelija Lapin Yläkouluakatemia / elokuu 2015 KERTAUSTA Mitä ovat makroravintoaineita? Mitä tehtäviä niillä on? Ruokaesimerkkejä niistä? Millainen on ateriarytmisi? Vaikuttiko saamanne tieto omaan syömiskäyttäytymiseen? Kerro vierustoverille mitä

Lisätiedot

Active Collagen 2 VAHVISTAA JA NUORENTAA IHOA

Active Collagen 2 VAHVISTAA JA NUORENTAA IHOA ACTIVE COLLAGEN 2 1 Active Collagen 2 VAHVISTAA JA NUORENTAA IHOA Silottaa juonteita ja ryppyjä ja lisää ihon joustavuutta Kosteuttaa Lisää elinvoimaa, vahvuutta ja kimmoisuutta Stimuloi luonnollista kollageenin

Lisätiedot

Arvosta ihoasi jo tänään. age

Arvosta ihoasi jo tänään. age Arvosta ihoasi jo tänään age Age Defy: ainutlaatuinen bioaktiivinen lähestyminen ikääntymisen merkkeihin ehkäisyyn. Et voi pysäyttää ikääntymistä, mutta voit hidastaa sitä. Taistele ikääntymistä vastaan

Lisätiedot

Hair follicle growth factor Luonnon aktiivinen ainesosa joka tekee ripsistä paksummat, pidemmät ja ehkäisee ripsien katkeilua

Hair follicle growth factor Luonnon aktiivinen ainesosa joka tekee ripsistä paksummat, pidemmät ja ehkäisee ripsien katkeilua Ripsihoito Mitä on Prolash+? Prolash+ sisältää luontaista ripsiseerumia Prolash+ II tuoteseloste: Puhdistettu vesi, bioentsyymi (EPM) jossa kymmenen luonnollista aminohappoa, laventeliöjy, vitamiini B,

Lisätiedot

Anatomia ja fysiologia 1

Anatomia ja fysiologia 1 Anatomia ja fysiologia 1 Tehtävät Laura Partanen 2 Sisällysluettelo Solu... 3 Aktiopotentiaali... 4 Synapsi... 5 Iho... 6 Elimistön kemiallinen koostumus... 7 Kudokset... 8 Veri... 9 Sydän... 10 EKG...

Lisätiedot

ASEA. Maailman ensimmäinen ja ainoa redoxsignalointimolekyyli valmiste. Mitä ovat redoxsignalointimolekyylit?

ASEA. Maailman ensimmäinen ja ainoa redoxsignalointimolekyyli valmiste. Mitä ovat redoxsignalointimolekyylit? ASEA Maailman ensimmäinen ja ainoa redoxsignalointimolekyyli valmiste Mitä ovat redoxsignalointimolekyylit? Kaikissa kehon soluissa on mitokondrioita, jotka ovat solujen voimanlähde. Mitokondriot erittävät

Lisätiedot

C- ja A-vitamiinien vaikutuksia ihoon

C- ja A-vitamiinien vaikutuksia ihoon C- ja A-vitamiinien vaikutuksia ihoon Ruhanen, Eija 2010 Laurea Tikkurila Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila C- ja A-vitamiinien vaikutuksia ihoon Eija Ruhanen Kauneudenhoitoalan koulutusohjelma

Lisätiedot

E Seleeni 7000 plex. Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä

E Seleeni 7000 plex. Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä E Seleeni 7000 plex Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä KOOSTUMUS E-vitamiini 7 000 mg/kg B6-vitamiini B12-vitamiini C-vitamiini Sinkki (Zn) Seleeni (Se) 60 % natriumseleniittinä 40 % orgaanisena

Lisätiedot

Säteily on aaltoja ja hiukkasia

Säteily on aaltoja ja hiukkasia BIOS 3 jakso 3 Säteily on aaltoja ja hiukkasia Auringosta tuleva valo- ja lämpösäteily ylläpitää elämää maapallolla Ravintoketjujen tuottajat sitovat auringon valoenergiaa kemialliseksi energiaksi fotosynteesissä

Lisätiedot

UUTUUS EQOLOGY. Aktiivinen Kollageeni2. Nauti nuorekkaasta ihosta. Taistele tehokkaasti ikääntymistä vastaan!

UUTUUS EQOLOGY. Aktiivinen Kollageeni2. Nauti nuorekkaasta ihosta. Taistele tehokkaasti ikääntymistä vastaan! UUTUUS EQOLOGY Nauti nuorekkaasta ihosta Vähentää ikääntymisen näkyviä merkkejä Tarjoaa elinvoimaa, vahvuutta ja kimmoisuutta Kosteuttaa Kasvattaa luonnollista kollageenin tuotantoa Taistele tehokkaasti

Lisätiedot

Ideoita aktiivisempaan ja terveempään elämäntapaan. www.lifestyleexpo.fi

Ideoita aktiivisempaan ja terveempään elämäntapaan. www.lifestyleexpo.fi Ideoita aktiivisempaan ja terveempään elämäntapaan. Ilma Raittiin ilman edut Edistää aivotoimintaa Vahvistaa vastustuskykyä Antaa enemmän vireyttä koko päivään Vähentää ahdistusta ja rauhoittaa mieltä

Lisätiedot

Vastaa lyhyesti selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan

Vastaa lyhyesti selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan 1 1) Tunnista molekyylit (1 piste) ja täytä seuraava taulukko (2 pistettä) a) b) c) d) a) Syklinen AMP (camp) (0.25) b) Beta-karoteeni (0.25 p) c) Sakkaroosi (0.25 p) d) -D-Glukopyranoosi (0.25 p) 2 Taulukko.

Lisätiedot

Biokemistien tutkimat aineosat Farmakologien kehittämät koostumukset Jälleenmyynnissä koulutetuilla ammattilaisilla

Biokemistien tutkimat aineosat Farmakologien kehittämät koostumukset Jälleenmyynnissä koulutetuilla ammattilaisilla Biokemistien tutkimat aineosat Farmakologien kehittämät koostumukset Jälleenmyynnissä koulutetuilla ammattilaisilla Peeling-hoidot eli kemialliset kuorinnat Kuluttajaesite 2 Medik8 on kansainvälisesti

Lisätiedot

Revitale anti-ageing hoitonaamiot ja ikääntyvän ihon Revitale-hoitotuotteet

Revitale anti-ageing hoitonaamiot ja ikääntyvän ihon Revitale-hoitotuotteet REVITALE Revitale anti-ageing hoitonaamiot ja ikääntyvän ihon Revitale-hoitotuotteet ANTI-AGEING NUORENNUSHOITO REVITALE ON OSA NYKYAIKAISTA, IKIAIKAISEEN REMEDIAL THERAPY HOITOPERINTEESEEN POHJAAVAA ONGELMALLISEN

Lisätiedot

rosacea Tietoja aikuisten iho-ongelmasta

rosacea Tietoja aikuisten iho-ongelmasta rosacea Tietoja aikuisten iho-ongelmasta ROSACEA. Noin 2 10 prosenttia aikuisväestöstä sairastaa rosaceaa (ruusufinni). Se on krooninen ihosairaus, joka aiheuttaa punoitusta, pieniä näppylöitä ja tulehduksellista

Lisätiedot

VALINTA TERVEELLISEN RUOKAVALION PUOLESTA!

VALINTA TERVEELLISEN RUOKAVALION PUOLESTA! bonred.fi Punainen palmuöljy MIKSI PUNAINEN PALMUÖLJY ON NIIN RAVINTEIKAS? Ravintoaineiden VOIMANPESÄ! vuosituhansia.. kaytetty Bon Red Palm Oil. Punainen palmuöljy on puristettu öljypalmun hedelmästä.

Lisätiedot

ACTINICA LOTION ESTÄÄ TIETTYJÄ IHOSYÖPÄTYYPPEJÄ

ACTINICA LOTION ESTÄÄ TIETTYJÄ IHOSYÖPÄTYYPPEJÄ ACTINICA LOTION ESTÄÄ TIETTYJÄ IHOSYÖPÄTYYPPEJÄ Actinica Lotion suojaa ihoa UV-säteilyltä ja estää tiettyjä ihosyöpätyyppejä. 2 Mitä ihosyöpä on? Ihosyöpä on yleisin syöpä. Ihosyöpää on useita erityyppisiä,

Lisätiedot

Valio Oy RAVITSEMUKSEN PERUSTEET

Valio Oy RAVITSEMUKSEN PERUSTEET RAVITSEMUKSEN PERUSTEET SISÄLTÖ Ravinnon tehtävät Ravintoaineet Ruokaryhmät Energia Rasvat Hiilihydraatit Proteiinit Vitamiinit Kivennäisaineet Vesi RAVINNON TEHTÄVÄT Energian tuottaminen - Työ - Liikunta

Lisätiedot

Laatukosmetiikkaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kauneuteen

Laatukosmetiikkaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kauneuteen Laatukosmetiikkaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kauneuteen Iho koostuu ihosoluista. Ihonhoito = vaikuttamista ihosoluihin A = melanosyytti; B = Langerhansin solu; C = Merkelin solu, D = hermon pääte

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 36 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI SUOJARAVINTOAINEET https://www.youtube.com/watch?v=cgcpdskk1o8&spfreload=10

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Avitcid 0,025 % emulsiovoide Avitcid 0,05 % emulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Avitcid 0,025 % emulsiovoide Avitcid 0,05 % emulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Avitcid 0,025 % emulsiovoide Avitcid 0,05 % emulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Avitcid 0,025 % emulsiovoide Tretinoiini 0,25 mg/g Apuaineet:

Lisätiedot

UUTTA IHONHOITOSETTI. MINUUTTIA kertaa päivässä (-40%) 130 KP. NovAge Ultimate Lift KAIKKI 6 TUOTETTA yhteensä SÄÄSTÄ 99 TILAUSNRO: 424407

UUTTA IHONHOITOSETTI. MINUUTTIA kertaa päivässä (-40%) 130 KP. NovAge Ultimate Lift KAIKKI 6 TUOTETTA yhteensä SÄÄSTÄ 99 TILAUSNRO: 424407 UUTTA IHONHOITOSETTI Maksimoi ihonhoitotuotteiden teho Oriflamen nuorekkuuden säilyttävän ihonhoitorutiinin ja NovAge Ultimate Lift -ihonhoitosetin avulla. Rutiinissa jokainen vaihe valmistaa ihon seuraavaan

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA MITÄ ROKOTUKSIA? Muistatko mitä rokotuksia olet saanut ja minkä viimeiseksi? Miten huolehdit koulun jälkeen rokotuksistasi? Mikrobit uhkaavat elimistöä Mikrobit voivat olla bakteereita,

Lisätiedot

* Hedelmien ja vihannesten kulutus Euroopassa saavatko eurooppalaiset tarpeeksi näitä ravintoaineita? www.eufic.org

* Hedelmien ja vihannesten kulutus Euroopassa saavatko eurooppalaiset tarpeeksi näitä ravintoaineita? www.eufic.org JVi Joie de Vivre - Makua elämään Tuotepakkaus: 2 pulloa Koko: 1 pullon sisältö: 750 ml TUOTEPOSITIOINTI Terveenä pysyminen alkaa aina terveistä ruokailutottumuksista. Suurin on eurooppalaisista ei kuitenkaan

Lisätiedot

Solun perusrakenne I Solun perusrakenne. BI2 I Solun perusrakenne 3. Solujen kemiallinen rakenne

Solun perusrakenne I Solun perusrakenne. BI2 I Solun perusrakenne 3. Solujen kemiallinen rakenne Solun perusrakenne I Solun perusrakenne 3. Solujen kemiallinen rakenne 1. Avainsanat 2. Solut koostuvat molekyyleistä 3. Hiilihydraatit 4. Lipidit eli rasva-aineet 5. Valkuaisaineet eli proteiinit rakentuvat

Lisätiedot

HYVÄ RUOKA, PAREMPI MUISTI RAVITSEMUSASIANTUNTIJA, TTK SAARA LEINO 20.5.2014

HYVÄ RUOKA, PAREMPI MUISTI RAVITSEMUSASIANTUNTIJA, TTK SAARA LEINO 20.5.2014 HYVÄ RUOKA, PAREMPI MUISTI RAVITSEMUSASIANTUNTIJA, TTK SAARA LEINO 20.5.2014 TÄNÄÄN KESKUSTELLAAN: Muistisairauksien ehkäisyn merkitys Yleisimmät muistisairauden Suomessa ja niiden riskitekijät Mitkä ravitsemukselliset

Lisätiedot

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe Tehtävä 1 Pisteet / 15

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe Tehtävä 1 Pisteet / 15 Tampereen yliopisto Henkilötunnus - Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe 18.5.2018 Tehtävä 1 Pisteet / 15 1. Alla on esitetty urheilijan

Lisätiedot

AKTIIVINEN VANHENEMINEN. Niina Kankare-anttila Gerontologian ja kansanterveyden kandidaatti Sairaanhoitaja (AMK)

AKTIIVINEN VANHENEMINEN. Niina Kankare-anttila Gerontologian ja kansanterveyden kandidaatti Sairaanhoitaja (AMK) AKTIIVINEN VANHENEMINEN Niina Kankare-anttila Gerontologian ja kansanterveyden kandidaatti Sairaanhoitaja (AMK) Luennon sisältö: Suomalaisten ikääntyminen Vanheneminen ja yhteiskunta Aktiivinen vanheneminen

Lisätiedot

Tekstiiliteknologia tuottaa pehmeitä ja miellyttäviä materiaaleja, jotka reagoivat kehon oman energian ja lämmön kanssa. Back2You -vaatteiden

Tekstiiliteknologia tuottaa pehmeitä ja miellyttäviä materiaaleja, jotka reagoivat kehon oman energian ja lämmön kanssa. Back2You -vaatteiden Tekstiiliteknologia tuottaa pehmeitä ja miellyttäviä materiaaleja, jotka reagoivat kehon oman energian ja lämmön kanssa. Back2You -vaatteiden kuituihin sisällytetyt bioaktiiviset mineraalit hellästi stimuloivat

Lisätiedot

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012 OSA 1 Jokamiehenoikeudet Jokamiehenoikeudet antavat suomalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden liikkua luonnossa ja nauttia sen antimista riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Samanlaiset oikeudet ovat

Lisätiedot

Natural Code Presentation 2011.01.07

Natural Code Presentation 2011.01.07 LUMENE LUMENE Excellent Future -ihonhoitosarja Natural Code Presentation 2011.01.07 Innovaatio- ja tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni, LUMENE OY Erikoistutkija Riitta Puupponen-Pimiä, VTT Huhtikuu 2012

Lisätiedot

Aliravitsemus Kotisairaanhoidossa jopa 90 % on aliravittuja tai aliravitsemusriskissä Yksipuolinen ruokavalio Yksinäisyys, ruokaa yhdelle?

Aliravitsemus Kotisairaanhoidossa jopa 90 % on aliravittuja tai aliravitsemusriskissä Yksipuolinen ruokavalio Yksinäisyys, ruokaa yhdelle? Ikääntyminen Senioreilla noin kolmasosalla jonkin asteinen mahalaukun limakalvon surkastuminen, joka voi vaikuttaa vitamiinien imeytymiseen Makuaisti ja hajuaisti heikkenevät Huonot hampaat, sopimaton

Lisätiedot

A sivu 1 (4) AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN VALINTAKOE

A sivu 1 (4) AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN VALINTAKOE A sivu 1 (4) TEKSTIOSA 7.6.2004 AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN VALINTAKOE YLEISOHJEITA Valintakoe on kaksiosainen: 1) Lue oheinen teksti huolellisesti. Lukuaikaa on 20 minuuttia. Voit tehdä

Lisätiedot

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi Vasikoiden kasvatus jbs portfolio jbs:n kanssa jbs kälberpaste - vasikkatahna Lyhyesti taattu korkea taso immunoglobuliinia (johdettu IBR-vapaasta maidosta) sisältää

Lisätiedot

Mind Master. Matti Vire 11.5.2013

Mind Master. Matti Vire 11.5.2013 Stressi = ympäristön yksilöön kohdistava uhka tai vahingollinen vaikutus sympaattinen hermojärjestelmä ja hypotalamus-aivolisäke-lisämunuainen aktivoituvat Akuutissa stressissä sydämen syke nousee, hengitys

Lisätiedot

Vitamiinit. Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti

Vitamiinit. Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti Vitamiinit A-vitamiini Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti Välttämätön näköaistimuksen syntyyn hämärässä, solujen kasvuun ja erilaistumiseen sekä ihmisen lisääntymiseen.

Lisätiedot

Hengittävä meikki- ja peitevoide. Hoidettu ja virheetön iho

Hengittävä meikki- ja peitevoide. Hoidettu ja virheetön iho Hengittävä meikki- ja peitevoide Hoidettu ja virheetön iho Ensimmäinen hengittävä Colour Correcting (CC)- hoitotuote, joka yhdistää kosmetiikka- ja ihonhoitoteknologian, joka edistää palautumista ja samaan

Lisätiedot

16.12.2012 Nina Parkkinen R640SNB

16.12.2012 Nina Parkkinen R640SNB ANTIOKSIDANTTI Aine, joka ehkäisee muiden aineiden hapettumisen hapettuen itse. Suojaavat mm. elimistön makromolekyylejä, kuten rasvahappoja, proteiineja ja nukleiinihappoja hapettumiselta. Riittävä saanti

Lisätiedot

Solariumkäyttöohjeita:

Solariumkäyttöohjeita: Solariumkäyttöohjeita: Kohtuudella kaunis rusketus Neuvomme miten saat kauniin ja kestävän rusketuksen! Valon avulla syntyy elämää. Valo antaa energiaa ja elämäniloa niin ihmisille kuin eläimille ja kasveille.

Lisätiedot

Ultraäänellä uusi ilme kulmille, leualle, kaulalle ja dekolteelle

Ultraäänellä uusi ilme kulmille, leualle, kaulalle ja dekolteelle Ultraäänellä uusi ilme kulmille, leualle, kaulalle ja dekolteelle Mistä Ultherapy -hoidossa on kysymys? Ultherapy kohdistaa fokusoitua ultraäänienergiaa siihen ihokerrokseen, jota tyypillisesti käsitellään

Lisätiedot

OHJEET SYDÄMEN JA VERISUONIEN TERVEYTEEN. Kuopiolaistutkimus: Sydänperäinen äkkikuolema kaataa myös nuoria ja kovakuntoisia

OHJEET SYDÄMEN JA VERISUONIEN TERVEYTEEN. Kuopiolaistutkimus: Sydänperäinen äkkikuolema kaataa myös nuoria ja kovakuntoisia OHJEET SYDÄMEN JA VERISUONIEN TERVEYTEEN Kuopiolaistutkimus: Sydänperäinen äkkikuolema kaataa myös nuoria ja kovakuntoisia Kymmenvaiheinen ohjelma sepelvaltimoiden terveyden ylläpitoon luontaishoidoilla

Lisätiedot

Päästä varpaisiin. Tehtävät. Ratkaisut. Päivitetty 8.4.2013 ISBN 978-951-37-6416-6, 978-951-37-6417-3, 978-951-6418-0. Sisällys (ratkaisut) Johdanto

Päästä varpaisiin. Tehtävät. Ratkaisut. Päivitetty 8.4.2013 ISBN 978-951-37-6416-6, 978-951-37-6417-3, 978-951-6418-0. Sisällys (ratkaisut) Johdanto OPETTAJAN AINEISTO Käyttöehdot Päästä varpaisiin Ihmisen anatomia ja fysiologia Eliisa Karhumäki Mari Kärkkäinen (os. Lehtonen) Päivitetty 8.4.2013 ISBN 978-951-37-6416-6, 978-951-37-6417-3, 978-951-6418-0

Lisätiedot

WWW.LOREALPARIS.fi FOR YOUR INFORMATION L ORÉAL PARIS LEHDISTÖTIEDOTE. revelation. bb cream. anti-ageing revitalift total repair 10

WWW.LOREALPARIS.fi FOR YOUR INFORMATION L ORÉAL PARIS LEHDISTÖTIEDOTE. revelation. bb cream. anti-ageing revitalift total repair 10 WWW.LOREALPARIS.fi FOR YOUR INFORMATION L ORÉAL PARIS LEHDISTÖTIEDOTE revelation bb cream anti-ageing revitalift total repair 10 REVITALIFT TOTAL REPAIR 10 VUODESTA 2011 1 MONITEHOINEN VOIDE 10 TEHOKASTA

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA Verenkierto toimii elimistön kuljetusjärjestelmänä 6 Avainsanat fibriini fibrinogeeni hiussuoni hyytymistekijät imusuonisto iso verenkierto keuhkoverenkierto laskimo lepovaihe eli

Lisätiedot

Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi.

Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi. idslofi04.12/06.2 Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi. Galderma Nordic AB. Box 15028, S-167 15 Bromma. Sweden Tel +46 8 564 355 40, Fax +46 8 564 355 49. www.galdermanordic.com

Lisätiedot

Lääkkeet muistisairauksissa

Lääkkeet muistisairauksissa Lääkkeet muistisairauksissa Muistihoitajat 27.4.2016 Vanheneminen muuttaa lääkkeiden farmakokinetiikkaa Lääkeaineen vaiheet elimistössä: Imeytyminen: syljen eritys vähenee, mahalaukun ph nousee, maha-suolikanavan

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA IHMINEN ON TOIMIVA KOKONAISUUS Ihmisessä on noin 60 000 miljardia solua Solujen perusrakenne on samanlainen, mutta ne ovat erilaistuneet hoitamaan omia tehtäviään Solujen on oltava

Lisätiedot

? LUCA (Last universal common ancestor) 3.5 miljardia v.

? LUCA (Last universal common ancestor) 3.5 miljardia v. Mitä elämä on? - Geneettinen ohjelma, joka kykenee muuttamaan ainehiukkaset ja molekyylit järjestyneeksi itseään replikoivaksi kokonaisuudeksi. (= geneettistä antientropiaa) ? LUCA (Last universal common

Lisätiedot

Topi Turunen. Iho. Soveltuvin osin muokannut Helena Hohtari. 1) Ihon tehtävät 2) Ihon kerrokset 3) Ihon rauhaset 4) Karvat ja kynnet 5) Iho suojana

Topi Turunen. Iho. Soveltuvin osin muokannut Helena Hohtari. 1) Ihon tehtävät 2) Ihon kerrokset 3) Ihon rauhaset 4) Karvat ja kynnet 5) Iho suojana Topi Turunen Iho Soveltuvin osin muokannut Helena Hohtari 1) Ihon tehtävät 2) Ihon kerrokset 3) Ihon rauhaset 4) Karvat ja kynnet 5) Iho suojana 1) Ihon tehtävät 1) suoja fysikaalinen kemiallinen biologinen

Lisätiedot

Franco Canteri Lakshmin perustaja

Franco Canteri Lakshmin perustaja 1 Franco Canteri Lakshmin perustaja Lakshmi on toiminut luonnonkosmetiikka- ja hyvinvointialalla jo yli 20 vuotta. Sarja perustuu ayurvediseen, kokonaisvaltaiseen ajattelutapaan, jossa ihminen huomioidaan

Lisätiedot

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki RAVINTO JA SUOLISTO Fit4Life Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki Ruoansulatus järjestelmä: Lisäelimet Sylkirauhaset Hampaat Maksa Haima Sappirakko Tärkeät

Lisätiedot

2.1 Solun rakenne - Lisämateriaalit

2.1 Solun rakenne - Lisämateriaalit 2.1 Solun rakenne - Lisämateriaalit Tiivistelmä Esitumaisiset eli alkeistumalliset solut ovat pieniä (n.1-10µm), niissä on vähän soluelimiä, eikä tumaa (esim. arkeonit, bakteerit) Tumalliset eli aitotumalliset

Lisätiedot

ERICSON LABORATOIRE KASVOHOITO, AMMATTILAISTEN OHJEISTUS

ERICSON LABORATOIRE KASVOHOITO, AMMATTILAISTEN OHJEISTUS KASVOHOITO, AMMATTILAISTEN OHJEISTUS Uudistava tehohoito kypsälle iholle Rikastettu DHEAn ja RETINOLIN esiasteilla Uudistaa ihosoluja ja kudoksia, kiinteyttää ihoa TECHNICAL VIDEO ON OUR WEBSITE ERICSON

Lisätiedot

kasvot on tärkeää puhdistaa aamuin illoin Suomessa ilmasto on kuivaa toukokuulle saakka

kasvot on tärkeää puhdistaa aamuin illoin Suomessa ilmasto on kuivaa toukokuulle saakka KAUNIS IHO KESÄKSI KAUNIS IHO KESÄKSI Loppukeväästä ihoa on hyvä alkaa valmistella ja herätellä kesää varten. Myös pigmenttimuutoksia kannattaa ennaltaehkäistä. Ihoa on toki edelleen tärkeää kosteuttaa

Lisätiedot

RAVINTOAINEIDEN MERKITYS IHONHOIDOSSA

RAVINTOAINEIDEN MERKITYS IHONHOIDOSSA OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO MATKAILU-, RAVITSEMIS- JA TALOUSALA RAVINTOAINEIDEN MERKITYS IHONHOIDOSSA T E K I J Ä / T : Laura Pääkkönen SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä

Lisätiedot

Akne. totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä

Akne. totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä Akne totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä LÄHES KAIKKI NUORET KÄRSIVÄT JOSSAKIN VAIHEESSA FINNEISTÄ KASVOISSA, RINNASSA JA SELÄSSÄ. NE OVAT NUORUUSIÄSSÄ NIIN TAVALLISIA, ETTÄ NIIDEN KATSOTAAN KUULUVAN

Lisätiedot

GOURMET TO YOUR SKIN

GOURMET TO YOUR SKIN GOURMET TO YOUR SKIN If only your skin could make the order Niki Newd - Intohimomme on valmistaa ihonhoitotuotteita maailman parhaista raaka-aineista. Käytämme ravintorikkaita ja elintarvikelaatuisia raaka-aineita

Lisätiedot

KandiakatemiA Kandiklinikka

KandiakatemiA Kandiklinikka Kandiklinikka Kandit vastaavat Immunologia Luonnollinen ja hankittu immuniteetti IMMUNOLOGIA Ihmisen immuniteetti pohjautuu luonnolliseen ja hankittuun immuniteettiin. Immunologiasta vastaa lymfaattiset

Lisätiedot

Vi V tiligo itiligo Iholiitto ry

Vi V tiligo itiligo Iholiitto ry Vitiligo Iholiitto ry Sisällys Mitä vitiligo tarkoittaa?... 3 Vitiligon synty... 3 Vitiligon hoito... 4 Ihon suojaaminen... 5 Suojavoiteet... 5 Vaatteet... 6 Kosmetiikka... 6 Oma yhdistys vitiligopotilaille...

Lisätiedot

Lataa Antioksidantit - Antero Koponen. Lataa

Lataa Antioksidantit - Antero Koponen. Lataa Lataa Antioksidantit - Antero Koponen Lataa Kirjailija: Antero Koponen ISBN: 9789529997404 Sivumäärä: 100 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.74 Mb Antioksidantit suojaavat kehomme miljardeja soluja ns.

Lisätiedot

Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö

Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ Miten rokottaminen suojaa yksilöä? Immuunijärjestelmä Taudinaiheuttajilta suojaavan immuniteetin

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Luuston tehtävät Luuston rakenne Luuston muodostuminen ja uusiutuminen Luuston ja hampaiden hyvän huollon merkitys Luustoterveyden kulmakivet

SISÄLTÖ. Luuston tehtävät Luuston rakenne Luuston muodostuminen ja uusiutuminen Luuston ja hampaiden hyvän huollon merkitys Luustoterveyden kulmakivet LUUSTO 2018 SISÄLTÖ Luuston tehtävät Luuston rakenne Luuston muodostuminen ja uusiutuminen Luuston ja hampaiden hyvän huollon merkitys Luustoterveyden kulmakivet LUUSTON TEHTÄVÄT Tukiranka Hampaat (syöminen)

Lisätiedot

KIISTELTY D-VITAMIINI?

KIISTELTY D-VITAMIINI? KIISTELTY D-VITAMIINI? Apteekkari, FaT Risto Kanerva Humaliston Apteekki 10.3.2014 RISTO KANERVA Koulutus: proviisori 1987, farmasian tohtori 1998, Helsingin yliopisto Työkokemus: Humaliston apteekki,

Lisätiedot

VITAL LIGHT Anti ageing ihonhoitotuotteet, jotka häivyttävät ikääntymisen merkkejä lisäämällä ihon kuulautta ja valovoimaisuutta

VITAL LIGHT Anti ageing ihonhoitotuotteet, jotka häivyttävät ikääntymisen merkkejä lisäämällä ihon kuulautta ja valovoimaisuutta Lehdistötiedote syyskuu 2010 VITAL LIGHT Anti ageing ihonhoitotuotteet, jotka häivyttävät ikääntymisen merkkejä lisäämällä ihon kuulautta ja valovoimaisuutta Yhä useampi aikuinen nainen haluaisi ryppyjensä

Lisätiedot

TIME CONTROL. Start turning back time now. The power of medical beauty.

TIME CONTROL. Start turning back time now. The power of medical beauty. TIME CONTROL Start turning back time now The power of medical beauty. TIME CONTROL Laadukas anti-aging ihonhoitotuotesarja, joka täyttää vaativammatkin odotukset TIME CONTROL -ihonhoito-sarja perustuu

Lisätiedot

Elimistö puolustautuu

Elimistö puolustautuu Elimistö puolustautuu Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Miten elimistö

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Aivoterveysmateriaalia

Aivoterveysmateriaalia Aivoterveysmateriaalia Lapin Muistikunto -hanke 1. Aivoterveyden edistäminen 2. Muistisairaiden ja heidän lähi-ihmisten tukeminen -> muistikuntoutuksen mallintaminen ja olemassa olevien menetelmien edelleen

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA 5 HORMONIT OVAT ELIMISTÖN TOIMINTAA SÄÄTELEVIÄ VIESTIAINEITA Avainsanat aivolisäke hormoni hypotalamus kasvuhormoni kortisoli palautesäätely rasvaliukoinen hormoni reseptori stressi

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE. Nail Care. essie uudet kynsienhoitotuotteet

LEHDISTÖTIEDOTE. Nail Care. essie uudet kynsienhoitotuotteet LEHDISTÖTIEDOTE Nail Care essie uudet kynsienhoitotuotteet jokaiselle kynsityypille essien värilakat ovat miljoonien naisten valinta ympäri maailman sekä tunnettuja korkeasta laadustaan. essie ei ole vain

Lisätiedot

Opas UV-säteilystä ja auringonsuojatuotteista: L Occitane en Provence

Opas UV-säteilystä ja auringonsuojatuotteista: L Occitane en Provence Opas UV-säteilystä ja auringonsuojatuotteista: L Occitane en Provence Sirkiä, Piia 2013 Tikkurila Laurea-ammattikorkeakoulu Tikkurila Opas UV-säteilystä ja auringonsuojatuotteista L Occitane en Provence

Lisätiedot

IHON RAKENNE JA TEHTÄVÄT. Antti Lauerma professori 5.11.2012

IHON RAKENNE JA TEHTÄVÄT. Antti Lauerma professori 5.11.2012 IHON RAKENNE JA TEHTÄVÄT Antti Lauerma professori 5.11.2012 IHO JA SUKUPUOLITAUTIOPPI Kaksoiserikoisala johtuen historiallisista syistä (syfilis) 15 % yleislääkärin käynneistä liittyy ihotauteihin Dermatologia

Lisätiedot

ESITTELEMME VITAMIINI- JA

ESITTELEMME VITAMIINI- JA ESITTELEMME VITAMIINI- JA KIVENNÄISAINEVALMISTEEMME Vitamiini- ja kivennäisainevalmisteemme perustuvat uusimpiin tieteellisiin havaintoihin. MUUTAMIA PERUSTEITA RAVINTOLISIEN KÄYTÖLLE AJANPUUTE Useimmat

Lisätiedot

MINERAALIEN JA VITAMIINIEN YHTEISVAIKUTTEISUUS

MINERAALIEN JA VITAMIINIEN YHTEISVAIKUTTEISUUS MINERAALIEN JA VITAMIINIEN YHTEISVAIKUTTEISUUS Tämän artikkelin tarkoitus on selvittää mineraalien ja vitamiinien roolia koiran aineenvaihdunnassa. Asia ei ole yksinkertainen. Toivottavasti tämä artikkeli

Lisätiedot

TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen MITÄ KEHOSSA TAPAHTUU Lihasmassa rapistuu -> Aineenvaihdunta hidastuu Ruoansulatuskanava kauttaaltaan muuttuu (hampaat -> mahalaukku ->suolisto) Luusto

Lisätiedot

UV-säteily, ruskettuminen ja DNA-vaurio

UV-säteily, ruskettuminen ja DNA-vaurio Leena Koulu TEEMA: IHOTAUDIT UV-säteily, ruskettuminen ja DNA-vaurio Liiallinen altistuminen UV-säteilylle on merkittävin tunnettu ihosyövän riskitekijä. Solariumit ovat auringon lisäksi vaaleaihoisen

Lisätiedot

VESILIUKOISET VITAMIINIT

VESILIUKOISET VITAMIINIT SUOJARAVINTOAINEET ENERGIAN LISÄKSI TARVITSEMME RAVINTOAINEITA ELINTOIMINTOJEMME YLLÄPITÄMISEEN JA SÄÄTELYTEHTÄVIIN SUOJARAVINTOAINEET VITAMIINIT KIVENNÄISAINEET eli mineraalit VESILIUKOISET VITAMIINIT

Lisätiedot

Erilaisia soluja. Siittiösolu on ihmisen pienimpiä soluja. Tohvelieläin koostuu vain yhdestä solusta. Veren punasoluja

Erilaisia soluja. Siittiösolu on ihmisen pienimpiä soluja. Tohvelieläin koostuu vain yhdestä solusta. Veren punasoluja Erilaisia soluja Veren punasoluja Tohvelieläin koostuu vain yhdestä solusta Siittiösolu on ihmisen pienimpiä soluja Pajun juurisolukko Bakteereja Malarialoisioita ihmisen puhasoluissa Hermosolu Valomikroskooppi

Lisätiedot

TÄYTEAINE KASVOJEN PIIRTEIDEN MUOTOILUUN

TÄYTEAINE KASVOJEN PIIRTEIDEN MUOTOILUUN RADIESSE Lifting Filler Täyteaine kohotukseen ja piirteiden silottamiseen TÄYTEAINE KASVOJEN PIIRTEIDEN MUOTOILUUN NUOREKKUUTTA. KOLLAGEENIA. RAIKKAUTTA. Terveen, nuoren ihon täyteläisyys, elastiisuus

Lisätiedot

Kuivan ihon hoito ja aurinkosuojaus. Maria Aitasalo, esh

Kuivan ihon hoito ja aurinkosuojaus. Maria Aitasalo, esh Kuivan ihon hoito ja aurinkosuojaus Maria Aitasalo, esh Ihon toiminta: Ihon pinta (epidermis) koostuu kahdesta kerroksesta uloin kerros, eli sarveiskerros suojaa ulkoisilta ärsykkeiltä kuolleet solut hilseilevät

Lisätiedot

DON T LET THE DARK SIDE OF THE SUN TAKE OVER

DON T LET THE DARK SIDE OF THE SUN TAKE OVER DON T LET THE DARK SIDE OF THE SUN TAKE OVER MÁDARA NATURAL SPF RANGE FOR FACE & BODY Ennennäkemättömät luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoiteet. Ylellinen koostumus. Korjaavia antioksidantteja. Tehokas

Lisätiedot

Soluista elämää. Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle

Soluista elämää. Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle Soluista elämää Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle Perehdy huolella tietopakettiin ennen liittymistäsi Kantasolurekisteriin. Rekisteriin liitytään osoitteessa www.soluistaelämää.fi kantasolujen

Lisätiedot

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI 2 11.8.2015 PALAUTUMINEN -kehittymisen kulmakivi - Harjoittelun tarkoitus

Lisätiedot

PATENTOITU UUTUUS! Be3 SUN EVOLUTION AINUTLAATUISET AURINKOTUOTTEET ITALIASTA

PATENTOITU UUTUUS! Be3 SUN EVOLUTION AINUTLAATUISET AURINKOTUOTTEET ITALIASTA PATENTOITU UUTUUS! Be3 SUN EVOLUTION AINUTLAATUISET AURINKOTUOTTEET ITALIASTA BEAUTY EVOLUTION YRITYS TUOTTEIDEN TAKANA Italialainen, Milanossa sijaitseva Cosmetics & Beauty Srl on kansainvälinen kosmetiikan

Lisätiedot

Lataa Vatsa kuntoon - Kaarlo Jaakkola. Lataa

Lataa Vatsa kuntoon - Kaarlo Jaakkola. Lataa Lataa Vatsa kuntoon - Kaarlo Jaakkola Lataa Kirjailija: Kaarlo Jaakkola ISBN: 9789529920723 Sivumäärä: 223 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 15.10 Mb Ruoansulatus on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkein

Lisätiedot

KIVENNÄISAINEET JA VITAMIINIT KOIRAN RUOKINNASSA

KIVENNÄISAINEET JA VITAMIINIT KOIRAN RUOKINNASSA KIVENNÄISAINEET JA VITAMIINIT KOIRAN RUOKINNASSA Kivennäisaineet osallistuvat kemiallisiin reaktioihin koirien soluissa. Kivennäisaineet voidaan jakaa makro- ja mikrokivennäisaineisiin sekä perusteella,

Lisätiedot

Esim. ihminen koostuu 3,72 x solusta

Esim. ihminen koostuu 3,72 x solusta Esim. ihminen koostuu 3,72 x 10 13 solusta Erilaisia soluja Veren punasoluja Tohvelieläin koostuu vain yhdestä solusta Siittiösolu on ihmisen pienimpiä soluja Pajun juurisolukko Bakteereja Malarialoisioita

Lisätiedot

Opiskelijoiden nimet, s-postit ja palautus pvm. Kemikaalin tai aineen nimi. CAS N:o. Kemikaalin ja aineen olomuoto Valitse: Kiinteä / nestemäinen

Opiskelijoiden nimet, s-postit ja palautus pvm. Kemikaalin tai aineen nimi. CAS N:o. Kemikaalin ja aineen olomuoto Valitse: Kiinteä / nestemäinen Harjoitus 2: Vastauspohja. Valitun kemikaalin tiedonhaut ja alustava riskinarviointi. Ohje 09.03.2016. Laat. Petri Peltonen. Harjoitus tehdään k2016 kurssilla parityönä. Opiskelijoiden nimet, s-postit

Lisätiedot

VITAL INJECTOR SkinBooster

VITAL INJECTOR SkinBooster VITAL INJECTOR SkinBooster Mitä hyaluronihappo on? Hyaluronihappo on luonnossa esiintyvä polysakkaridi, jota esiintyy samanmuotoisena sekä ihmisillä että eläimillä. Iho sisältää sitä runsaasti ja se sitoo

Lisätiedot

Vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviuutteita sisältävä ravintolisä

Vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviuutteita sisältävä ravintolisä LifePak + Vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviuutteita sisältävä ravintolisä TUOTTEEN ASEMOINTI Terveenä pysyminen alkaa aina terveistä ruokailutottumuksista. Tiettyjen ravintoaineiden terveydellisiä

Lisätiedot

Terra - täysin uusi sarja pieneläimille

Terra - täysin uusi sarja pieneläimille Terra - täysin uusi sarja pieneläimille Terra sisältää parhaat luonnon raaka-aineet kunnioittaen eläimen luonnollisia syömistapoja. Terra täyttää eläimen ruokinnalliset tarpeet. KOOSTUMUS: Kasvisperäiset

Lisätiedot

D-vitamiinin tarve ja saanti

D-vitamiinin tarve ja saanti D-vitamiinin tarve ja saanti Onko D-vitaminoimaton luomumaito terveysriski? D-vitamiini Ravintoaine ja hormonin esiaste Puutos aiheuttaa riisitautia ja osteomalasiaa Yksi kansainvälinen yksikkö (IU, international

Lisätiedot

DOUBLE SERUM tehohoito Pumppupullo 30 ml, suositushinta 88,80 euroa Myynnissä helmikuussa 2013

DOUBLE SERUM tehohoito Pumppupullo 30 ml, suositushinta 88,80 euroa Myynnissä helmikuussa 2013 Lehdistötiedote tammikuu 2013 DOUBLE SERUM tehohoito Pumppupullo 30 ml, suositushinta 88,80 euroa Myynnissä helmikuussa 2013 Clarins uudistaa jo klassikoksi muodostuneen, ihon ikääntymisen merkkejä tehokkaasti

Lisätiedot

Linomix. Pellava ja marjat tukevat vatsan toimintaa

Linomix. Pellava ja marjat tukevat vatsan toimintaa Pellava ja marjat tukevat vatsan toimintaa Linomix Suomalainen ravitsemusasiantuntijoiden suunnittelema ravintolisä, joka sisältää pellavarouheen lisäksi 24 % marjoja (mustikkaa, tyrniä, karpaloa ja ruusunmarjaa)

Lisätiedot

Ravintolisissä käytettävät vitamiinit ja kivennäisaineet

Ravintolisissä käytettävät vitamiinit ja kivennäisaineet Ravintolisissä käytettävät vitamiinit ja kivennäisaineet Ahola, Janni Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila 2015 Tikkurila Ravintolisissä käytettävät vitamiinit ja kivennäisaineet Ahola Janni Kauneudenhoitoala

Lisätiedot

Maailman terveellisimpien ruokien lista

Maailman terveellisimpien ruokien lista Maailman terveellisimpien ruokien lista 1. Marjat Marjat sisältävät ilmiömäisen vähän kaloreita, runsaasti kuitua ja ovat täynnä sellaisia yhdisteitä, jotka parantavat muistia ja auttaa taistelussa mm.

Lisätiedot