YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS ERÄIDEN RAKENNUSTUOTTEIDEN TUOTE- HYVÄKSYNNÄSTÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS ERÄIDEN RAKENNUSTUOTTEIDEN TUOTE- HYVÄKSYNNÄSTÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA"

Transkriptio

1 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS ERÄIDEN RAKENNUSTUOTTEIDEN TUOTE- HYVÄKSYNNÄSTÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA 1 Yleistä Eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annettuun asetukseen ei sisälly säännöksiä siitä, että tyyppihyväksyntäpäätöksessä, varmennustodistuksessa ja valmistuksen laadunvalvontaan liittyvässä sertifikaatissa tulisi olla maininta tyyppihyväksynnän, varmennustodistuksen tai sertifikaatin peruuttamisesta, jos rakennustuote ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annettujen säännösten olennaisia teknisiä vaatimuksia. Eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annettuun lakiin on lisätty perusteet kansallisen tuotehyväksynnän peruuttamisesta tilanteessa, jossa rakennustuote ei täytä olennaisia teknisiä vaatimuksia. Lain muutos (1262/2014) tulee voimaan On johdonmukaista, että peruuttamismahdollisuudesta lisätään ehto tyyppihyväksyntäpäätökseen, varmennustodistukseen ja valmistuksen laadunvalvonnasta annettavaan sertifikaattiin. On ilmennyt tarvetta toimielinten pätevyysalueiden myöntämiseen myös muihin kuin asetuksen 12 :n tällä hetkellä sisältyviin tuoteryhmiin. Tärkeimmille näistä tuoteryhmistä on määritelty ominaisuuksien arvioinnissa ja varmentamisessa käytettävä järjestelmä. Tuoteryhmien luettelo ei ole tyhjentävä. 2 Yksityiskohtaiset perustelut Ympäristöministeriön asetus eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun asetuksen eräiden säännösten muuttamisesta 1. Tyyppihyväksyntäpäätös Pykälä annettaisiin eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012) 8 :n 3 momentin nojalla. Pykälän alusta poistettaisiin viittaus lain 8 :ään. Oikeusministeriö on lausunnossaan pohtinut lain ja asetuksen välistä suhdetta. Pykälän alun tarkoituksena oli alun perin muistuttaa tyyppihyväksyntälaitosta tarkistamaan päätöksessä mainittavien asioiden lista lain 8 :stä. Kirjoitusasusta voi kuitenkin saada sen käsityksen, että asetuksessa pyritään säätämään jotain lain 8 :n asetuksenantovaltuuteen kuulumatonta. Näin asia ei luonnollisestikaan ole. Sekaannuksen välttämiseksi pykälän alku on parempi poistaa. Pykälään lisättäisiin vaatimus, jonka mukaan tyyppihyväksyntäpäätöksen tulisi sisältää ehto tyyppihyväksynnän peruuttamisesta, jos rakennustuote ei täyttäisi maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annettujen säädösten olennaisia teknisiä vaatimuksia.

2 2 4. Varmennustodistus Käsite internetsivusto muutettaisiin käsitteeksi verkkosivut. Pykälä annettaisiin eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain 12 :n 4 momentin nojalla. Pykälään lisättäisiin vaatimus, jonka mukaan varmennustodistuksen tulisi sisältää ehto varmennustodistuksen peruuttamisesta, jos rakennustuote ei täyttäisi maankäyttöja rakennuslain tai sen nojalla annettujen säädösten olennaisia teknisiä vaatimuksia. 9. Valmistuksen laadunvalvonnan varmentaminen Pykälä annettaisiin eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain 16 :n 2 momentin nojalla. Pykälään lisättäisiin vaatimus, jonka mukaan sertifikaatin tulisi sisältää ehto sertifikaatin peruuttamisesta, jos rakennustuote ei täyttäisi maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annettujen säädösten olennaisia teknisiä vaatimuksia. 12. Rakennustuotteen ominaisuuksien arvioinnissa ja varmentamisessa käytettävät järjestelmät Pykälä annettaisiin eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain 6 :n 3 momentin, 10 :n 3 momentin ja 12 :n 4 momentin nojalla. Pykälän 2 momentin kohta 13 muutettaisiin siten, että kevytrakenteisten LVIhormielementtien suoritustason pysyvyyden arviointiin ja varmennukseen käytettäisiin järjestelmää 1 ja raskasrakenteisten, esimerkiksi betonisten, joissa putkitukset on valettu paksun betonikerroksen sisään, suoritustason pysyvyyden arviointiin ja varmennukseen käytettäisiin järjestelmää 2+. Betonista valmistetuissa LVIhormielementeissä palo-osastointivaatimus hoidetaan putkitusta ympäröivän betonipeitteen paksuudella betonieurokoodin palo-osan mitoitussääntöjen mukaisesti. Palon leviämisen rajoittaminen IV-kanavissa hoidetaan palonrajoittimilla, jotka suunnitellaan rakennuskohtaisesti. Palonrajoittimet eivät siten liity LVI-hormielementtien tuoteominaisuuksiin. LVI-hormielementeissä ei johdeta kuumia savukaasuja. Kohta 15 kevytbetonielementit (järjestelmä 2 +) poistettaisiin, koska sitä koskeva harmonisoitu tuotestandardi on julkaistu. Sen siirtymäaika on alkanut Uutta kansallista tuotehyväksyntää ei voida myöntää enää sen jälkeen, kun rakennustuotteen CE-merkinnän mahdollistava harmonisoitu tuotestandardi on EU:n rakennustuoteasetuksen (EU) N:o 305/2011 mukaisesti julkaistu ja sen siirtymäaika on alkanut. Jo myönnettyjä tuotehyväksyntöjä voidaan käyttää siirtymäaikana. Kohta 23 sormijatkettu rakennesahatavara (järjestelmä 1) poistettaisiin, koska sitä koskeva harmonisoitu tuotestandardi on julkaistu. Sen siirtymäaika on alkanut Uutta kansallista tuotehyväksyntää ei voida myöntää enää sen jälkeen, kun rakennustuotteen CE-merkinnän mahdollistava harmonisoitu tuotestandardi on EU:n rakennustuoteasetuksen mukaisesti julkaistu ja sen siirtymäaika on alkanut. Jo myönnettyjä tuotehyväksyntöjä voidaan käyttää siirtymäaikana.

3 3 Kohta 24 kaksi-, kolme-, neljä- tai viisilamelliset liimapuupalkit ja -pilarit (järjestelmä 1) poistettaisiin, koska sitä koskeva harmonisoitu tuotestandardi on julkaistu ja sen siirtymäaika on alkanut Uutta kansallista tuotehyväksyntää ei voida myöntää enää sen jälkeen, kun rakennustuotteen CE-merkinnän mahdollistava harmonisoitu tuotestandardi on EU:n rakennustuoteasetuksen mukaisesti julkaistu ja sen siirtymäaika on alkanut. Jo myönnettyjä tuotehyväksyntöjä voidaan käyttää siirtymäaikana. Edellä mainituista poistetuista kohdista johtuen seuraavien kohtien numerointia muutettaisiin. Vanha kohta 28 eli uusi kohta 25 talonrakentamiseen tarkoitetut neopreenilaakerit (järjestelmä 2+) muutettaisiin siten, että sana neopreenilaakerit korvattaisiin kumilevylaakereilla, koska laakereita tehdään myös muusta kuin neopreenista. Momenttiin lisättäisiin seuraavat tuoteryhmät, joita koskevia toimielinpätevyyksiä on jo myönnetty, ja joihin sisältyvien rakennustuotteiden katsotaan vaikuttavan terveellisyyteen ja turvallisuuteen sillä tavoin, että käytettävästä suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmästä on tarpeen säätää: kohta 31 puu-teräs-liittopalkit (järjestelmä 2+). Kohta kattaa muun muassa Posi- Joist palkit. Eräs valmistaja on hankkinut tuotteelleen ETA-hyväksynnän. EU:n rakennustuoteasetuksen mukaisesti CE-merkintävelvollisuus koskee vain hyväksynnän hankkinutta valmistajaa. Näin ollen muilla valmistajilla on mahdollisuus hakea tuotteelleen vapaaehtoista kansallista tuotehyväksyntää. kohta 32 kantavat mekaanisin liitoksin kootut puurakennekokoonpanot (järjestelmä 2+). Tuoteryhmä kattaisi esimerkiksi naulalevyrakenteet, joiden sauvoina on käytetty kerto- tai liimapuuta tai liimattuja I-profiileja, tappivaarnaristikot ja liitososia sisältävät pilarit, palkit ja kehäkokoonpanot, joihin liitososat on kiinnitetty mekaanisesti. kohta 33 kantavat liimatuin liitoksin kootut puurakennekokoonpanot (järjestelmä 1). Tuoteryhmä kattaisi esimerkiksi liimatut I-profiilit ja liitososia sisältävät pilarit, palkit ja kehäkokoonpanot, joihin liitososat on kiinnitetty liimaamalla. kohta 34 märkätilaelementit (järjestelmä 2+); ja kohta 35 kupariputkien puristusliittimet (järjestelmä 2+). Kupariputkien puserrusliittimien tyyppihyväksynnästä on asetus, mutta puristusliittimistä ei ole annettu asetusta. Käytettävät suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmät on määritelty akkreditoinnin ja tavallisesti käytettyjen vaatimustasojen perusteella. Asetus ehdotetaan tulevan voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2015.

4 4 3 Asetusehdotuksen hallinnolliset ja taloudelliset vaikutukset Pykäliin lisätty maininta vapaaehtoisen kansallisen tuotehyväksynnän peruuttamisesta ei aiheuta toimielimille merkittäviä hallinnollisia tai taloudellisia vaikutuksia. Tarve peruuttaa kansallinen tuotehyväksyntä on poikkeuksellista ja liittyy yksittäistapauksiin. 4 Asian valmistelu Asetusehdotus on valmisteltu virkatyönä. 5 Lausunnot Asetusehdotus oli lausunnolla Lausuntoja pyydettiin seuraavilta tahoilta: oikeusministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, sisäasiainministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Espoon kaupungin rakennusvalvontakeskus, Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto, Oulun kaupungin rakennusvalvontavirasto, Tampereen kaupungin rakennusvalvontavirasto, Turun kaupungin rakennusvalvontavirasto, Vantaan kaupungin rakennusvalvontavirasto, Elinkeinoelämän keskusliitto, Finotrol Oy, Inspecta Sertifiointi Oy, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Liikennevirasto, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys METSTA ry, Metsä Wood, Muoviteollisuus ry, Paroc Oy, Peikko Finland Oy, Rakennustarkastusyhdistys RTY ry, Rakennusteollisuus RT ry, Rakennustieto Oy, Rakennustuoteteollisuus RTT ry, RAKLI ry, Rautaruukki Oyj, Rudus Oy, Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry, Suomen Betoniyhdistys ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Kuntaliitto, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL, Suomen Omakotiliitto ry, Teknologiateollisuus ry, Teräsrakenneyhdistys ry, TTY/Tiililaboratorio, Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes ja VTT Expert Services Oy. Saatujen lausuntojen jälkeen päätettiin tehdä hallituksen esitys eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain muuttamisesta ja siirtää osa asioista lain tasolle. Asetusehdotus kirjoitettiin uudelleen. Sekä laki- että asetusehdotukset olivat uudelleen lausunnolla Lausuntoja pyydettiin samoilta tahoilta kuin ensimmäiselläkin kerralla. Lausunnon antoivat pyynnön perusteella A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Finotrol Oy, Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto, Inspecta Sertifiointi Oy, Suomen Kuntaliitto, Suomen Omakotiliitto ry, maa- ja metsätalousministeriö, Muoviteollisuus ry, oikeusministeriö, Rakennustarkastusyhdistys RTY ry, Rakennusteollisuus RT ry, RAKLI ry ja VTT Expert Services Oy. Lisäksi LVI-talotekniikka ry ja Teknologiateollisuus ry antoivat yhteisen lausunnon. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lla, Kilpailu- ja kuluttajavirastolla, Rakennustietosäätiö RTS:llä, Turun kaupungin rakennusvalvonnalla, sisäministeriöllä ja valtiovarainministeriöllä ei ollut huomautettavaa muutetusta lausuntoaineistosta. Työ- ja elinkeinoministeriöllä ei ollut lausuttavaa, jos kysymys CE-merkitsemättömien ra-

5 5 kennustuotteiden markkinavalvontaviranomaisten resursseista saadaan ratkaistua ja hallituksen esitys maankäyttö- ja rakennuslain muutoksesta etenee. Lausunnonantajat esittivät pieniä korjaustoiveita asetukseen. Toiveet on mahdollisuuksien mukaan otettu huomioon. 6 Laintarkastus Asetusehdotus ei ole ollut oikeusministeriön lainvalmisteluosaston laintarkastusyksikön tarkastettavana, sillä laintarkastusyksikön ilmoituksen mukaisesti se ei ruuhkan vuoksi ehdi tarkastaa ministeriöiden asetuksia.

Rakennustuotteiden kansallinen tuotehyväksyntä tilannekatsaus. Eurokoodi 2014 seminaari 9.12.2014 Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos

Rakennustuotteiden kansallinen tuotehyväksyntä tilannekatsaus. Eurokoodi 2014 seminaari 9.12.2014 Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos Rakennustuotteiden kansallinen tuotehyväksyntä tilannekatsaus Eurokoodi 2014 seminaari 9.12.2014 Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos Rakennustuotteista n. 80 % kuuluu CEmerkinnän soveltamisalaan Muutoksia

Lisätiedot

HE 281/2014 vp. myöntänyt toimielin voi peruuttaa antamansa hyväksynnän. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä helmikuuta 2015.

HE 281/2014 vp. myöntänyt toimielin voi peruuttaa antamansa hyväksynnän. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä helmikuuta 2015. HE 281/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä

Lisätiedot

Kansalliset tuotehyväksyntämenettelyt

Kansalliset tuotehyväksyntämenettelyt Kansalliset tuotehyväksyntämenettelyt Puutuotteiden ja puurakenteiden standardisointi - seminaari 31.10.2017 Antti Koponen/Rakennustuoteteollisuus RTT ry Suomessa noudatetaan Suomen lakia ja siihen perustuvia

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS JOUSTAVIEN KYTKENTÄPUTKIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS JOUSTAVIEN KYTKENTÄPUTKIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA Ympäristöministeriö Perustelumuistio LUONNOS Yli-insinööri Kaisa Kauko 10.12.2015 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS JOUSTAVIEN KYTKENTÄPUTKIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA 1 Yleistä Rakennuksen olennaisista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN VESILUKKOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN VESILUKKOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN VESILUKKOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ 1 Yleistä

Lisätiedot

Vaatimusten toteutumisen osoittaminen tyyppihyväksynnällä ja muilla kansallisilla ja paikallisilla menettelyillä

Vaatimusten toteutumisen osoittaminen tyyppihyväksynnällä ja muilla kansallisilla ja paikallisilla menettelyillä Vaatimusten toteutumisen osoittaminen tyyppihyväksynnällä ja muilla kansallisilla ja paikallisilla menettelyillä CE-merkintä ja EU-säännökset LVI-suunnittelussa 27.1.2016 Euroopan Unionin tiedostuskeskus

Lisätiedot

Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki

Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN POLYPROPEENISTA VALMISTETTUJAN VIEMÄRIPUTKIEN

Lisätiedot

Rakennusalan tuotehyväksyntä. LVI-tuotteita sitovat EU-määräykset -seminaari Ylitarkastaja Mikko Koskela

Rakennusalan tuotehyväksyntä. LVI-tuotteita sitovat EU-määräykset -seminaari Ylitarkastaja Mikko Koskela Rakennusalan tuotehyväksyntä LVI-tuotteita sitovat EU-määräykset -seminaari 6.11.2018 Ylitarkastaja Mikko Koskela Lähtökohta rakennustuotteita koskevalle sääntelylle MRL 152 :ssä Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ 1 Yleistä

Lisätiedot

TYYPPIHYVÄKSYNTÄASETUSTEN TILANNE

TYYPPIHYVÄKSYNTÄASETUSTEN TILANNE TYYPPIHYVÄKSYNTÄASETUSTEN TILANNE Palveluja huomisen menestykseen! LVI-TUOTTEITA SITOVAT EU-MÄÄRÄYKSET 6.11.2018 VALTION VIRASTOTALO, PASILA MIKKO NYMAN EUROFINS EXPERT SERVICES OY MIKKONYMAN@EUROFINS.FI

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN PEX-PUTKIEN LIITTIMIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN PEX-PUTKIEN LIITTIMIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN PEX-PUTKIEN LIITTIMIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ 1

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN MESSINKISTEN JA KUPARISTEN PUTKIYHTEIDEN TYYPPIHYVÄK- SYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN MESSINKISTEN JA KUPARISTEN PUTKIYHTEIDEN TYYPPIHYVÄK- SYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN MESSINKISTEN JA KUPARISTEN PUTKIYHTEIDEN TYYPPIHYVÄK-

Lisätiedot

Kansallisten tuotehyväksyntöjen tilannekatsaus

Kansallisten tuotehyväksyntöjen tilannekatsaus Kansallisten tuotehyväksyntöjen tilannekatsaus RAKENNUSALAN STANDARDIT JA EUROKOODIT 2017, 14.12.2017 Ylitarkastaja Mikko Koskela, Ympäristöministeriö Lähtökohta rakennustuotteita koskevalle sääntelylle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN LATTIAKAIVOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN LATTIAKAIVOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN LATTIAKAIVOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ 1 Yleistä

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen muuttaminen 3D-kiinteistöjen käyttöönoton vuoksi

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen muuttaminen 3D-kiinteistöjen käyttöönoton vuoksi YM Lausuntopyyntö 15.03.2018 YM3/600/2018 Maankäyttö- ja rakennusasetuksen muuttaminen 3D-kiinteistöjen käyttöönoton vuoksi Johdanto Ympäristöministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta asetusluonnoksesta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS HITSATTAVIEN BETONITERÄSTEN JA BETO- NITERÄSVERKKOJEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS HITSATTAVIEN BETONITERÄSTEN JA BETO- NITERÄSVERKKOJEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Yli-insinööri Jorma Jantunen 16.12.2015 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS HITSATTAVIEN BETONITERÄSTEN JA BETO- NITERÄSVERKKOJEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA 1 Yleistä Maankäyttö-

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus PEX-putkien liittimien tyyppihyväksynnästä. (asetus kumoutunut, uusi asetus voimassa lähtien)

Ympäristöministeriön asetus PEX-putkien liittimien tyyppihyväksynnästä. (asetus kumoutunut, uusi asetus voimassa lähtien) 16.4.2019 ERÄIDEN RAKENNUSTUOTTEIDEN TUOTEHYVÄKSYNNÄSTÄ ANNETUN LAIN MUKAISET LAADUNVALVONNAN VARMENTAJAT Danish Technological Institute Finotrol Oy GlobeCert AB Inspecta Sertifiointi Oy Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Rakennustuoteasetuksen voimaantulo Tuotehyväksynnät muuttuvat

Rakennustuoteasetuksen voimaantulo Tuotehyväksynnät muuttuvat Rakennustuoteasetuksen voimaantulo Tuotehyväksynnät muuttuvat Eurokoodi 2012 seminaari Antti Koponen Rakennustuoteasetus CPR Rakennustuoteasetus julkaistiin OJ:ssa 4.4.2011, astui osittain voimaan 24.4.2011

Lisätiedot

Rakennustuotteiden sertifiointi ja tuotehyväksyntä. FinnBuild 2014 / Tuotehyväksyntäklinikka Miko Makkonen VTT Expert Services Oy

Rakennustuotteiden sertifiointi ja tuotehyväksyntä. FinnBuild 2014 / Tuotehyväksyntäklinikka Miko Makkonen VTT Expert Services Oy Rakennustuotteiden sertifiointi ja tuotehyväksyntä FinnBuild 2014 / Tuotehyväksyntäklinikka Miko Makkonen VTT Expert Services Oy Esityksen sisältö Rakennustuotteita koskeva vaatimukset Maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS HITSATTAVIEN BETONITERÄSTEN JA BETO- NITERÄSVERKKOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS HITSATTAVIEN BETONITERÄSTEN JA BETO- NITERÄSVERKKOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Yli-insinööri Jorma Jantunen 16.12.2015 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS HITSATTAVIEN BETONITERÄSTEN JA BETO- NITERÄSVERKKOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ 1 Yleistä Laki eräiden rakennustuotteiden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN YKSISUUNTAVENTTIILIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN YKSISUUNTAVENTTIILIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Erityoisasiantuntija Tomi Marjamäki 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN YKSISUUNTAVENTTIILIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ 1

Lisätiedot

CE-merkintä pakolliseksi rakennustuotteille

CE-merkintä pakolliseksi rakennustuotteille CE-merkintä pakolliseksi rakennustuotteille Valtaosa rakennustuotteista tarvitsee CE-merkinnän vuoteen 2013 mennessä. Ilman CE-merkintää ei rakennustuote voi määräajan jälkeen olla markkinoilla, ei Suomessa

Lisätiedot

AKKREDITOITU SERTIFIOINTIELIN ACCREDITED CERTIFICATION BODY VTT EXPERT SERVICES OY VTT EXPERT SERVICES LTD.

AKKREDITOITU SERTIFIOINTIELIN ACCREDITED CERTIFICATION BODY VTT EXPERT SERVICES OY VTT EXPERT SERVICES LTD. S017 Liite 1.06 / Appendix 1.06 Sivu / Page 1(6) AKKREDITOITU SERTIFIOINTIELIN ACCREDITED CERTIFICATION BODY VTT EXPERT SERVICES OY VTT EXPERT SERVICES LTD. Tunnus Code Yksikkö tai toimintoala Department

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN SULKUVENTTIILIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN SULKUVENTTIILIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN SULKUVENTTIILIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ 1 Yleistä

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus PEX-putkien liittimien tyyppihyväksynnästä 31.7.2018 Ympäristöministeriön asetus monikerrosputkien ja niiden liittimien

Ympäristöministeriön asetus PEX-putkien liittimien tyyppihyväksynnästä 31.7.2018 Ympäristöministeriön asetus monikerrosputkien ja niiden liittimien 21.1.2015 ERÄIDEN RAKENNUSTUOTTEIDEN TUOTEHYVÄKSYNNÄSTÄ ANNETUN LAIN MUKAISET LAADUNVALVONNAN VARMENTAJAT Laadunvalvonnan Danish Technological Institute Ympäristöministeriön asetus PE-putkien liittimien

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATI- MUKSISTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATI- MUKSISTA Ympäristöministeriö Perustelumuistio 28.3.2019 Yli-insinööri Kaisa Kauko YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATI- MUKSISTA

Lisätiedot

Tyyppihyväksyntäasetukset kumoutuivat, kuinka nyt toimitaan?

Tyyppihyväksyntäasetukset kumoutuivat, kuinka nyt toimitaan? Tyyppihyväksyntäasetukset kumoutuivat, kuinka nyt toimitaan? Paloseminaari 6.2.2018 Tiina Ala-Outinen & Annamaija Naula-Iltanen VTT Expert Services Oy Sisältö Taustaa, miksi tyyppihyväksyntäasetukset kumoutuivat

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN MONIKERROSPUTKIEN JA NIIDEN LIITTIMIEN TYYPPIHYVÄK- SYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN MONIKERROSPUTKIEN JA NIIDEN LIITTIMIEN TYYPPIHYVÄK- SYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki 4.3.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN MONIKERROSPUTKIEN JA NIIDEN LIITTIMIEN TYYPPIHYVÄK-

Lisätiedot

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016. Raskasrakenteiset LVI-hormielementit

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016. Raskasrakenteiset LVI-hormielementit VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016 Raskasrakenteiset LVI-hormielementit Sisällysluettelo 1. Soveltamisala... 2 1.1. Rajaukset... 2 2. Tuotekuvaus... 2 3. Tuotteen vaatimukset... 2 3.1. Yleistä...

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Auli Lastunen 16.1.2014 Markkinavalvonnan näkökulma

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Auli Lastunen 16.1.2014 Markkinavalvonnan näkökulma Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Auli Lastunen 16.1.2014 Markkinavalvonnan näkökulma Tilanne Rakennustuoteasetus (EU) N:o 305/2011 edellyttää CEmerkintää Markkinoilla on vielä paljon erilaisia

Lisätiedot

PALOKATKOJEN TUOTEKELPOISUUS JA VALMISTAJAN TEHTÄVÄT

PALOKATKOJEN TUOTEKELPOISUUS JA VALMISTAJAN TEHTÄVÄT PALOKATKOJEN TUOTEKELPOISUUS JA VALMISTAJAN TEHTÄVÄT Katariina Kevarinmäki, Paroc Tekniset Eristeet 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ Palokatkojen tuotekelpoisuuden osoittamistavat (tuotehyväksyntämenettelyt) Valmistajan

Lisätiedot

Ympäristöministeriö Perustelumuistio Yli-insinööri Kaisa Kauko

Ympäristöministeriö Perustelumuistio Yli-insinööri Kaisa Kauko Ympäristöministeriö Perustelumuistio 1.4.2019 Yli-insinööri Kaisa Kauko YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOI- HIN TARKOITETTUJEN POLYPROPEENISTA VALMISTETTUJEN VIEMÄRI- PUTKIEN JA

Lisätiedot

Conformité Européenne.

Conformité Européenne. Conformité Européenne. 11.3.2014 CE-merkintä, harmonisoitu tuotestandardi CE-merkinnällä tuotteen valmistaja tai valtuutettu edustaja ilmoittaa viranomaisille, että tuote täyttää Euroopan unionin direktiivien

Lisätiedot

CE-merkintä 9.5.2011

CE-merkintä 9.5.2011 CE-merkintä 1 9.5.2011 Esityksen sisältö Mikä on CE-merkintä? Mihin CE-merkintä perustuu? Vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen Valmistajan ja Ilmoitetun laitoksen tehtävät CE-merkintä Suomessa nyt ja tulevaisuudessa

Lisätiedot

Missä mennään palo-ovissa CE-merkintä vai tyyppihyväksyntä?

Missä mennään palo-ovissa CE-merkintä vai tyyppihyväksyntä? Missä mennään palo-ovissa CE-merkintä vai tyyppihyväksyntä? Paloseminaari 19 - Paloturvallisuus ja standardisointi Tiina Ala-Outinen VTT Expert Services Oy Sisältö Tyyppihyväksynnästä CE-merkintään CE-merkinnän

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi Luonnos 28.3.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN JOUSTAVIEN KYTKENTÄPUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN JOUSTAVIEN KYTKENTÄPUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Yli-insinööri Timo Huhtaluoma 19.6.2018 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN JOUSTAVIEN KYTKENTÄPUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ 1

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN PEX-PUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN PEX-PUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Yli-insinööri Timo Huhtaluoma 18.6.2018 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN PEX-PUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ 1 Yleistä Asetusehdotuksella

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOI- HIN TARKOITETTUJEN VESILUKKOJEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAA- TIMUKSISTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOI- HIN TARKOITETTUJEN VESILUKKOJEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAA- TIMUKSISTA Ympäristöministeriö Perustelumuistio 5.4.2019 Yli-insinööri Kaisa Kauko YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOI- HIN TARKOITETTUJEN VESILUKKOJEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAA- TIMUKSISTA

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN PEX-PUTKIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUK- SISTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN PEX-PUTKIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUK- SISTA Ympäristöministeriö Perustelumuistio Yli-insinööri Kaisa Kauko 6.6.2018 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN PEX-PUTKIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUK- SISTA 1 Yleistä

Lisätiedot

Eurokoodiseminaari. Suunnitteluasiakirjat ja niiden laadinta. Hemmo Sumkin 11.12.2013

Eurokoodiseminaari. Suunnitteluasiakirjat ja niiden laadinta. Hemmo Sumkin 11.12.2013 Eurokoodiseminaari Suunnitteluasiakirjat ja niiden laadinta Hemmo Sumkin 11.12.2013 Uusia suunnitteluasiakirjojen sisältöön vaikuttavia asioita YM asetus kantavista rakenteista - Eurokoodien vahva asema

Lisätiedot

Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy

Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy Vaatimusten mukaisuus (EU ja/tai kansallinen) on osoitettava jollain tavalla Onko tuotteella hen (=harmonisoitu

Lisätiedot

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua lakia. Ehdotuksen

Lisätiedot

UAB Stengel LT, Liettua

UAB Stengel LT, Liettua VTT-RTH-00049-14 1 (3) Myönnetty Laajennettu Voimassa 8.5.2014 29.9.2016 7.5.2019 VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012) 5 nojalla ja ottaen huomioon

Lisätiedot

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017.

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion talousarviosta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN VESIKALUSTEIDEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN VESIKALUSTEIDEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN VESIKALUSTEIDEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ 1 Yleistä

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 11.5.2017 Eriika Melkas EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ Pääasiallinen sisältö Tiettyjen julkisten ja yksityisten

Lisätiedot

Ympäristöministeriö Perustelumuistio Yli-insinööri Kaisa Kauko

Ympäristöministeriö Perustelumuistio Yli-insinööri Kaisa Kauko Ympäristöministeriö Perustelumuistio 4.4.2019 Yli-insinööri Kaisa Kauko YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN MESSINKISTEN JA KUPARISTEN PUTKIYHTEIDEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ

Lisätiedot

Mitä rakennustuotteiden CE-merkintä muuttaa? Rakentajaseminaari 11.6.2013 Jani Kemppainen

Mitä rakennustuotteiden CE-merkintä muuttaa? Rakentajaseminaari 11.6.2013 Jani Kemppainen Mitä rakennustuotteiden CE-merkintä muuttaa? Rakentajaseminaari 11.6.2013 Jani Kemppainen Mikä rakennustuotteiden CE-merkintä on? Rakennustuotedirektiiviin / -asetukseen perustuva vaatimustenmukaisuusmerkintä,

Lisätiedot

Annettu: Voimassa:

Annettu: Voimassa: Dno: YM196/6221/2006 1 (2) Annettu: 5.12.2006 Voimassa: 31.3.2010 Ympäristöministeriö on maankäyttö- ja rakennuslain 148 :n (231/2003) nojalla sekä huomioon ottaen rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun

Lisätiedot

Ehdotuksista voivat antaa kommenttinsa ja lausuntonsa muutkin kuin jakelussa mainitut tahot.

Ehdotuksista voivat antaa kommenttinsa ja lausuntonsa muutkin kuin jakelussa mainitut tahot. Päiväys Datum Dnro Dnr 19.4.2012 YM2/600/2012 Arvoisa vastaanottaja Viite Hänvisning Asia Ärende LAUSUNTOPYYNTÖ luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi rakennuksen energiatodistuksesta ja rakennuksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN YKSISUUNTAVENTTIILIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN YKSISUUNTAVENTTIILIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA Ympäristöministeriö Perustelumuistio 3.4.2019 Yli-insinööri Kaisa Kauko YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN YKSISUUNTAVENTTIILIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta (nuohous)

Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta (nuohous) Lausuntopyyntö 20.04.2017 SM 007:00/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta (nuohous) Johdanto Sisäministeriössä on valmisteltu liitteenä oleva luonnos hallituksen esitykseksi nuohousta

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTTEIDEN CE-MERKINTÄ ja EUROKOODIT. Tomi Toratti

RAKENNUSTUOTTEIDEN CE-MERKINTÄ ja EUROKOODIT. Tomi Toratti RAKENNUSTUOTTEIDEN CE-MERKINTÄ ja EUROKOODIT Tomi Toratti Laki Asetus Määräykset, ohjeet Maankäyttö- ja rakennuslaki Maankäyttö- ja rakennusasetus Suomen rakentamismäärayskokoelma, määräykset ja ohjeet:

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos 7.3.2017 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten

Lisätiedot

HAKEMUS KANSALLISEKSI TOIMIELIMEKSI HAKIJA. Nimi Osoite Y-tunnus Yhteyshenkilö Sähköpostiosoite Puhelinnumero TOIMIELIN

HAKEMUS KANSALLISEKSI TOIMIELIMEKSI HAKIJA. Nimi Osoite Y-tunnus Yhteyshenkilö Sähköpostiosoite Puhelinnumero TOIMIELIN HAKEMUS KANSALLISEKSI TOIMIELIMEKSI HAKIJA Nimi Osoite Y-tunnus Yhteyshenkilö Sähköpostiosoite Puhelinnumero TOIMIELIN Ympäristöministeriön asetus monikerrosputkien ja niiden liittimien tyyppihyväksynnästä

Lisätiedot

Teräsosien CE merkintä

Teräsosien CE merkintä 1.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteiden liitoksissa käytettävien liitososien CE-merkintätarvetta. Erityisesti käsitellään ns. tilausteräsosia, jotka terästoimittaja valmistaa

Lisätiedot

Cetap-tarkastusluukku

Cetap-tarkastusluukku 1 (5) Myönnetty Laajennus Voimassa 17.3.2016 5.5.2017 16.3.2021 VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012) 5 nojalla ja ottaen huomioon lain 2 luvun

Lisätiedot

Ämmm.n /01.02/2018. Jakelussa mainitut

Ämmm.n /01.02/2018. Jakelussa mainitut A LAUSUNTOPYYNTÖ 248230 1 (2) Ämmm.n 31.1.2018 232/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TÄYDENTÄVI EN EHTOJEN HYVÄN MAATALOUDEN JA YMPÄRISTÖN VAATIMUKSISTA

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ ASETTAMISPÄÄTÖSLUONNOS YM9/052/2018 XX MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN KOKONAISUUDISTUKSEN VALMISTELUN ORGANISOINTI

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ ASETTAMISPÄÄTÖSLUONNOS YM9/052/2018 XX MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN KOKONAISUUDISTUKSEN VALMISTELUN ORGANISOINTI 1 Luonnos 28.3.2018 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ ASETTAMISPÄÄTÖSLUONNOS YM9/052/2018 XX.3.2018 YM014:00/2018 MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN KOKONAISUUDISTUKSEN VALMISTELUN ORGANISOINTI Asettaminen Toimikausi Ympäristöministeriö

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki Perustelumuistio Luonnos 26.10.2018 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

Lisätiedot

HE 18/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki liikenneväylien ja yleisten alueiden rakennustuotteiden

HE 18/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki liikenneväylien ja yleisten alueiden rakennustuotteiden HE 18/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi liikenneväylien ja yleisten alueiden rakennustuotteiden hyväksynnästä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki liikenneväylien

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN PEX-PUTKIEN LIITTIMIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN PEX-PUTKIEN LIITTIMIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki Perustelumuistio Luonnos 26.10.2018 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TAR- KOITETTUJEN PEX-PUTKIEN LIITTIMIEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

Lisätiedot

NR-rakenteet ja standardisointi 2018

NR-rakenteet ja standardisointi 2018 1 NR-rakenteet ja standardisointi 2018 Tomi Toratti 25.9.2014 CE-merkintä Mikä on? CE-merkinnällä valmistaja osoittaa ja vakuuttaa, että tuotteen keskeiset ominaisuudet on selvitetty harmonisoidun tuotestandardin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN MEKAANISTEN LIITTIMIEN OLENNAI- SISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN MEKAANISTEN LIITTIMIEN OLENNAI- SISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA Ympäristöministeriö Perustelumuistio 1.4.2019 Yli-insinööri Kaisa Kauko YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN KUPARIPUTKIEN MEKAANISTEN LIITTIMIEN OLENNAI- SISTA TEKNISISTÄ

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN JOUSTAVIEN KYTKENTÄPUTKIEN OLENNAISISTA TEK- NISISTÄ VAATIMUKSISTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN JOUSTAVIEN KYTKENTÄPUTKIEN OLENNAISISTA TEK- NISISTÄ VAATIMUKSISTA Ympäristöministeriö Perustelumuistio Yli-insinööri Kaisa Kauko 6.6.2018 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN JOUSTAVIEN KYTKENTÄPUTKIEN OLENNAISISTA TEK- NISISTÄ VAATIMUKSISTA

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki

Lisätiedot

Rakennustuotteiden tuotehyväksyntöjen. tilanne CE-merkintä ja. kansalliset tuotehyväksynnät

Rakennustuotteiden tuotehyväksyntöjen. tilanne CE-merkintä ja. kansalliset tuotehyväksynnät Rakennustuotteiden tuotehyväksyntöjen tilanne CE-merkintä ja kansalliset tuotehyväksynnät Eurokoodi 2015 seminaari 10.12.2015 Antti Koponen/Rakennustuoteteollisuus RTT ry Rakennustuoteasetus CPR Rakennustuoteasetus

Lisätiedot

Kiilax-paloluokiteltu tarkastusluukku, pikaasennettava

Kiilax-paloluokiteltu tarkastusluukku, pikaasennettava 1 (5) Myönnetty Päivitys Voimassa 7.4.2014 23.11.2016 22.11.2021 VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012) 5 nojalla ja ottaen huomioon lain 2 luvun

Lisätiedot

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle 1993 vp - HE 74 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN PEX-PUTKIEN LIITTIMIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN PEX-PUTKIEN LIITTIMIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA Ympäristöministeriö Yli-insinööri Kaisa Kauko Perustelumuistio 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN PEX-PUTKIEN LIITTIMIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAATIMUKSISTA

Lisätiedot

CE-merkintä tuli pakolliseksi valtaosalle rakennustuotteita, kun Euroopan unionin rakennustuoteasetus tuli kokonaisuudessaan voimaan

CE-merkintä tuli pakolliseksi valtaosalle rakennustuotteita, kun Euroopan unionin rakennustuoteasetus tuli kokonaisuudessaan voimaan 1.7.2013 Usein kysytyt kysymykset: CE-merkintä Kohderyhmä: valmistaja 1. Mikä on CE-merkintä? Kiinnittämällä rakennustuotteeseen CE-merkinnän valmistaja vakuuttaa, että rakennustuotteen ominaisuudet ovat

Lisätiedot

Kiilax-paloluokiteltu tarkastusluukku, pikaasennettava

Kiilax-paloluokiteltu tarkastusluukku, pikaasennettava 1 (5) Myönnetty Päivitys Voimassa 4.6.2013 22.11.2016 21.11.2021 VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012) 5 nojalla ja ottaen huomioon lain 2 luvun

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TUOTTAJAORGANISAATIOISTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN 2 :N MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

CE-merkintä ja tuotehyväksyntälaki. Pientaloteollisuuden roadshow Seinäjoki Mikko Viljakainen

CE-merkintä ja tuotehyväksyntälaki. Pientaloteollisuuden roadshow Seinäjoki Mikko Viljakainen CE-merkintä ja tuotehyväksyntälaki Pientaloteollisuuden roadshow Seinäjoki 25.9.2013 Mikko Viljakainen Mikä rakennustuotteiden CE-merkintä on? Rakennustuoteasetukseen perustuva vaatimustenmukaisuusmerkintä,

Lisätiedot

Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy

Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy Kuvapaikka (ei kehyksiä kuviin) Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy Rakennustuotteita koskevat

Lisätiedot

EU:n Rakennustuoteasetus ja tuotehyväksyntälaki. Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos Kuntamarkkinat 13.9.2012

EU:n Rakennustuoteasetus ja tuotehyväksyntälaki. Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos Kuntamarkkinat 13.9.2012 EU:n Rakennustuoteasetus ja tuotehyväksyntälaki Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos Kuntamarkkinat 13.9.2012 Rakennustuoteasetus (EU) N:o 305/2011 CE-merkintä pakolliseksi rakennustuotteille 1.7.2013

Lisätiedot

EU:n rakennustuoteasetus astuu voimaan 1.7.2013 CEmerkintä ja kansalliset tuotehyväksynnät

EU:n rakennustuoteasetus astuu voimaan 1.7.2013 CEmerkintä ja kansalliset tuotehyväksynnät Ruukin Teräspaalupäivä 2013 EU:n rakennustuoteasetus astuu voimaan 1.7.2013 CEmerkintä ja kansalliset tuotehyväksynnät Unto Kalamies Inspecta Sertifiointi Oy 1 Sisältö CE-merkinnän merkitys ja tavoitteet

Lisätiedot

Rakennustuotteiden tuotehyväksyntä tilannekatsaus. Antti Koponen

Rakennustuotteiden tuotehyväksyntä tilannekatsaus. Antti Koponen Rakennustuotteiden tuotehyväksyntä tilannekatsaus Antti Koponen Rakennustuoteasetus CPR Rakennustuoteasetus julkaistiin Euroopan Unionin virallisessa lehdessä 4.4.2011, astui osittain voimaan 24.4.2011

Lisätiedot

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Lausuntopyyntö 15.05.2017 OM 8/41/2017 Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Johdanto Arviomuistiossa selvitetään julkisiin kuulutuksiin liittyvä nykyinen sääntelytilanne

Lisätiedot

VTT-RTH (5) Janisol 2 EI 30-järjestelmän teräsprofiileista tehdyt yksilehtinen ja kaksilehtinen lasitettu liukupalo-ovi

VTT-RTH (5) Janisol 2 EI 30-järjestelmän teräsprofiileista tehdyt yksilehtinen ja kaksilehtinen lasitettu liukupalo-ovi 1 (5) Myönnetty Voimassa 3.3.2017 2.3.2022 VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012) 5 nojalla ja ottaen huomioon lain 2 luvun säännökset sekä eräiden

Lisätiedot

HE 280/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maankäyttö- ja rakennuslakia. CEmerkittyjen

HE 280/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maankäyttö- ja rakennuslakia. CEmerkittyjen HE 280/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maankäyttö- ja rakennuslakia. CEmerkittyjen

Lisätiedot

Rakentamismääräysten uusimisen ja D2 uusinnan tavoitteet

Rakentamismääräysten uusimisen ja D2 uusinnan tavoitteet Rakentamismääräysten uusimisen ja D2 uusinnan tavoitteet D2 uusimistarveseminaari 12.6.2014 Pekka Kalliomäki Rakennusneuvos Rakentamismääräysten uudistaminen Vuoden 2013 alussa voimaan tulleen MRL muutoksen

Lisätiedot

Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki

Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki Perustelumuistio Luonnos 26.10.2018 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN POLYPROPEENISTA VALMISTETTUJAN VIEMÄRIPUTKIEN

Lisätiedot

VTT-RTH (5) Janisol 2 EI 30-järjestelmän teräsprofiileista tehdyt yksilehtinen ja kaksilehtinen lasitettu liukupalo-ovi

VTT-RTH (5) Janisol 2 EI 30-järjestelmän teräsprofiileista tehdyt yksilehtinen ja kaksilehtinen lasitettu liukupalo-ovi 1 (5) Myönnetty 8.5.2017 Voimassa 7.5.2022 asti edellyttäen, että hyväksynnän perusteena oleva tyyppihyväksyntä on voimassa VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN SULKUVENTTIILIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAA- TIMUKSISTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN SULKUVENTTIILIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAA- TIMUKSISTA Ympäristöministeriö Yli-insinööri Kaisa Kauko Perustelumuistio 3.4.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN VESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN SULKUVENTTIILIEN OLENNAISISTA TEKNISISTÄ VAA- TIMUKSISTA

Lisätiedot

Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake. Jani Kemppainen

Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake. Jani Kemppainen Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake Jani Kemppainen Rakennustuotteen kelpoisuus MRL 152 : Rakennustuotteen, joka on tarkoitettu käytettäväksi pysyvänä osana rakennuskohteessa,

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 242844 1(2) mmm.fi 24.10.2017 1726/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PERUSTUKI- JÄRJESTELMÄN KANSALLISEN VARANNON KÄYTÖSTÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 57/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilain säännöksiä muutettavaksi siten, että kemikaalin päällysmerkintöihin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN VESILUKKOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN VESILUKKOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Erityisasiantuntija Tomi Marjamäki Perustelumuistio Luonnos 26.10.2018 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN JÄTEVESILAITTEISTOIHIN TARKOITETTUJEN VESILUKKOJEN TYYPPIHYVÄKSYNNÄSTÄ

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiöiden purkava lisärakentaminen ja asuntoosakeyhtiölain

Asunto-osakeyhtiöiden purkava lisärakentaminen ja asuntoosakeyhtiölain Oikeusministeriö Lausuntopyyntö 30.01.2017 OM 14/41/2016 Asunto-osakeyhtiöiden purkava lisärakentaminen ja asuntoosakeyhtiölain muutostarve Johdanto Pääministeri Sipilän hallitusohjelman yhtenä tavoitteena

Lisätiedot

Helsingin kaupunki / pelastuslaitos / Sami Hämäläinen

Helsingin kaupunki / pelastuslaitos / Sami Hämäläinen Kohdennetut lausuntopyynnöt, sivu 1 TKK / arkkitehtuurin laitos Tampereen Teknillinen Yliopisto / Ralf Lindberg Jyväskylän yliopisto, Tuula Suontamo Oulun yliopisto / arkkitehtuurin osasto / rakennussuunnittelun

Lisätiedot

CPR missä nyt mennään? NSS Asiantuntijaseminaari Helsinki T.Suomela / Prysmian Finland (päivitys )

CPR missä nyt mennään? NSS Asiantuntijaseminaari Helsinki T.Suomela / Prysmian Finland (päivitys ) CPR missä nyt mennään? NSS Asiantuntijaseminaari 12.11.2015 Helsinki T.Suomela / Prysmian Finland (päivitys 16.11.2015) 1 CPR ja kaapelit EU:n rakennustuoteasetuksen (CPR = Construction Product Regulation)

Lisätiedot

Rakennustuotteiden tuotehyväksyntä. Antti Koponen

Rakennustuotteiden tuotehyväksyntä. Antti Koponen Rakennustuotteiden tuotehyväksyntä Antti Koponen Rakennustuoteasetus CPR Rakennustuoteasetus julkaistiin Euroopan Unionin virallisessa lehdessä 4.4.2011, astui osittain voimaan 24.4.2011 ja korvaa rakennustuotedirektiivin

Lisätiedot

RT 20-11125 LVI 00-10535 KH X0-00531 Infra 061-710120 Ratu RT 20-11125 RAKENNUSTUOTTEIDEN CE-MERKINTÄ JA MUUT TUOTEHYVÄKSYNTÄMENETTELYT

RT 20-11125 LVI 00-10535 KH X0-00531 Infra 061-710120 Ratu RT 20-11125 RAKENNUSTUOTTEIDEN CE-MERKINTÄ JA MUUT TUOTEHYVÄKSYNTÄMENETTELYT RAKENNUSTUOTTEIDEN CE-MERKINTÄ JA MUUT TUOTEHYVÄKSYNTÄMENETTELYT Tässä ohjeessa esitetään tietoja rakennustuotteiden ja infrarakentamisen tuotteiden 1.7.2013 jälkeisistä tuotehyväksyntämenettelyistä. Tämä

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ Maa- ja metsätalousministeriö

LAUSUNTOPYYNTÖ Maa- ja metsätalousministeriö LAUSUNTOPYYNTÖ 260857 Maa- ja metsätalousministeriö 1 (2) Jord- och skogsbruksministeriet Ministry of Agriculture and Forestry 5.11.2018 1795/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

Rakennustuotteita koskevien EU säännösten ja merkintöjen toimeenpano Suomessa ajankohtaista/uutta

Rakennustuotteita koskevien EU säännösten ja merkintöjen toimeenpano Suomessa ajankohtaista/uutta Rakennustuotteita koskevien EU säännösten ja merkintöjen toimeenpano Suomessa ajankohtaista/uutta Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos Finvac seminaari 25.1.2017 Lainsäädäntöpohja MRL Olennaiset tekniset

Lisätiedot

Rakennustuotteiden tuotehyväksyntä. Jani Kemppainen

Rakennustuotteiden tuotehyväksyntä. Jani Kemppainen Rakennustuotteiden tuotehyväksyntä Jani Kemppainen Rakennustuoteasetus CPR Rakennustuoteasetus julkaistiin Euroopan Unionin virallisessa lehdessä 4.4.2011, astui osittain voimaan 24.4.2011 ja korvaa rakennustuotedirektiivin

Lisätiedot

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Energiavirastosta annettua lakia siten, että

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Ylitarkastaja Netta Skön EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YDINTURVALLISUUSNEUVOTTELU- KUNNASTA

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Ylitarkastaja Netta Skön EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YDINTURVALLISUUSNEUVOTTELU- KUNNASTA TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Ylitarkastaja 28.10.2016 Netta Skön EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YDINTURVALLISUUSNEUVOTTELU- KUNNASTA Yleiset näkökohdat Tausta Neuvottelukunnista säädetään

Lisätiedot