Aija Moilanen, ARvire Ky Kimmo Nygren, Länsirannikon Työterveys Oy. Leena Tamminen - Peter, Ergosolutions BC Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aija Moilanen, ARvire Ky Kimmo Nygren, Länsirannikon Työterveys Oy. Leena Tamminen - Peter, Ergosolutions BC Oy"

Transkriptio

1 SATAPLUS Ergonomisia kriteerejä ja hyviä käytäntöjä ylipainoisen potilaan liikkumisen ja avustamisen tukemiseksi kg tai BMI>40 tai lantioleveys> 86 cm Aija Moilanen, ARvire Ky Kimmo Nygren, Länsirannikon Työterveys Oy Leena Tamminen - Peter, Ergosolutions BC Oy

2 Lihavuus BMI = Body Mass Index BMI 18,5 24, , , ,99 XXL - apuvälineet 40 tai yli Normaali paino 49,8 67,2 kg Lievä lihavuus 67,2 80,7 Merkittävä lihavuus 80,7-94,1 Vaikea lihavuus 94,1-107,6 Sairaalloinen lihavuus 107,6 tai yli Suomalaisista miehistä 20 % Naisista 19 % Keskipituinen mies on suomessa 181 cm pitkä. Hän on sairaalloisen lihava, jos painaa yli 131 kg

3 Lihavuuden yleisyys Suomessa Joka viides suomalainen aikuinen on lihava. Suomalaisten miesten paino on noussut 1970-luvulta ja naisten 1980-luvulta lähtien. Kehitys on kuitenkin hidastunut ja jopa tasaantunut viimeisen vuosikymmenen aikana. Tästä huolimatta ylipaino ja lihavuus ovat yleisiä Suomessa. Paino nousee yleensä iän myötä saavuttaen huippunsa eläkeikään mennessä. Pääkaupunkiseudulla asuvat ja eniten koulutetut ovat laihimpia. Yli puolet aikuisista on vähintään ylipainoisia (BMI vähintään 25, ja joka viides voidaan luokitella lihavaksi, BMI vähintään 30 kg/m2). Työikäisten miesten keskimääräinen BMI on 27,1, naisten 26,0. Miehistä vähintään ylipainoisia on 66 %, naisista 46 % Lähteet: FINRISKI väestötutkimus Suomalaisten lihavuus ennen ja nyt. THL / Tutkimuksesta tiiviisti 4/2012.

4 Pohjoismaiden kärjessä eurooppalaista keskitasoa Eurooppalaisessa vertailussa suomalaisten lihavuus on hieman keskitasoa yleisempää, mutta harvinaisempaa kuin Etelä- Euroopassa tai Iso-Britanniassa. Suomessa aikuisväestön lihavuus on yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa. Lasten lihavuutta koskevia väestötason vertailuja on vaikea tehdä, mutta kuten aikuisillakin, lasten lihavuus on yleisintä Etelä-Euroopassa ja Iso-Britanniassa.

5 Painehaavojen esiintyminen ja ehkäisy SATSHP:ssä Koivunen & al Otos n. 700 potilasta. Miehiä naisia enemmän 55 / 45%, 2/3 yli 66 v ja kasvaa. BMI mukaan normaalipainoisten määrä on kasvanut, lievästi ylipainoisten osuus on vähentynyt ja merkittävästi ylipainoisten osuus hieman kasvanut. N 10 % potilaista oli vaikeasti ylipainoisia jokaisena seurantapäivänä, ¼ merkittävä ylipainoisia Tupakointi on vähentynyt selvästi! Alle 4 vrk hoitojaksot lisääntyneet 48-> 56% seuranta-aikana. ¼ pitkä hoitojakso Painehaavojen esiintyvyys vähentynyt 9%->5% Eniten kantapäissä ja häntäluun päässä 2015 SATSHP:ssä syntynyt 4 kpl - joista vaikea lihavuus yhdellä 2015 Hoitoajan pituus jkv lisää ph esiintyvyyttä Korkean riskin potilaita (Braden ) 2015 / 8,5 % n=21 Makuualusta 2015: Vaahtogeelipatja 78%, vaahtokumi 14,6 % (v % ), dyn / akt 6% Ehdotuksia: Leveämpiä vuoteita, kestävämpiä wc istuimia, erikoisleveitä pyörätuoleja ja vaakoja Evakuointi, sairaalasijojen suunnittelu ja remontit

6 SATAPLUS- HANKE Hankkeen lähtökohtana oli vastata hoitotyön fyysisen vaativuuden haasteisiin ja poistaa arjessa ilmenneitä ongelmia. Satakunnan sairaanhoitopiirin SATAPLUS -hankkeen päämääränä on edistää työergonomiaa sekä ylipainoisten potilaiden liikkumista ja avustamista sairaalassa. Tarkoituksena oli luoda toimivat käytännöt ylipainoisten potilaiden siirtoihin ja avustamiseen.

7 Hanke eteni seuraavasti: 1. Alkukartoitus ja aineiston kokoaminen 2. Toimintamallien suunnittelu, kehittäminen ja testaaminen 3. Oppaiden ja toimintamallien julkaisu 4. Hankkeen tulosten raportointi ja jalkauttaminen

8 Laaditut suositukset ja toimintamallit suositus erikoissairaanhoidon osastoilla tarvittavista potilaan siirtämisen ja avustamisen apuvälineistä ja laitteista. kaluste-, apuväline- ja laitekohtaiset ergonomiset vaatimukset huomioiden erityisesti ylipainoisten potilaiden aiheuttamat vaatimukset. toimintamallit apuvälineiden ja kalusteiden hankintaan ja huoltoon. työergonomian toimintamalli erityisesti ylipainoisten potilaiden hoitoon, liikkumiseen ja avustamiseen.

9 Tarvittavat apuvälineet ja laitteet osastoilla jokaista 10 potilasta kohti Apuvälinetarve / 10 pot /20 pot* Apuväline Kir.os. (lkm) Leikkau sos. (lkm) Keuhkoos. (lkm) Neur.os. (lkm) Teho-os. (lkm) Liikuteltavat lattianostimet/kattonostimet Seisomanojanostimet Nousuteline (esim.returner) Nousutuki (sängyn laidassa) Suihkutuoli, korkeussäädettävä Suihkuvaunu, korkeussäädettävä Liukulakanat/silkkilakanat/Ter goglide tms 1* 1* 1* 1* 1* 1* 1* 1* Rollaattorit 3 2 2

10 Tarvittavat pienapuvälineet eri osastoilla Apuväline Liukupatja / Rullalevy / roll board pitkä Kir.os. (lkm) Apuvälinetarve / osasto Leikkau sos. (lkm) Keuhkoos. (lkm) Neur.os. (lkm) Tehoos. (lkm) Liukukintaat Liukulauta (muovinen) Liukulauta, iso ovaali Liukulauta, pieni ovaali /sali 2/sali Kävelyvyö ReTurn vyö Siirtolevyt/MiniMove, Slinga Tasoford Asentotyynyjä Korokkeet Liukuesteet Liukumateriaali, hyvin luistava joka huoneessa joka huoneessa Sukanvetolaite

11 Kaluste-, apuväline- ja laitekohtaisia ergonomisia vaatimuksia: Sängyt Standardi SFS-EN ohjaa sänkyjen valmistajia ja koskee sähkökäyttöisiä terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita. Sairaalasänkyyn tulee merkitä potilaan maksimipaino ja turvallinen työkuorma SWL (Safe Working Load). SWL tulee olla vähintään 220 kg, kun sängyssä on nostin, bed lift (korkeutta säätävä mekanismi, jolla säädetään patjatason korkeutta). Tällöin SWL muodostuu seuraavasti: 135 kg potilaspaino 20 kg patja 15 kg lisävarusteet 50 kg muille osille, joita aiotaan nostaa.

12 Kaluste-, apuväline- ja laitekohtaisia ergonomisia vaatimuksia: Sängyt Rakenne EN 1970 European Standardin mukaan vähintään 15 cm:n vapaa tila sängyn alla takaa nostolaitteiden jalustan mahtumisen sängyn alle. Patjatila ja sängyn reuna: ei tyhjää tilaa, jotta hoitaja pääsee riittävän lähelle ja jotta reuna ei paina potilaan istuessa sängyn reunalla. Nousutuen kiinnittäminen on oltava helppoa. Nostokapasiteetti, maksimi kapasiteetti % (Katso edellä SWL) Sivuleveys ei yksin riitä, leveissä sängyissä oltava myös riittävä sivuvakaus. Sängyssä tulee olla patjatuki. Sängyssä tulee olla pidennysosa / jatkokappale.

13 Kaluste-, apuväline- ja laitekohtaisia ergonomisia vaatimuksia: Sängyt Säädöt 2-, 3-, vai 4-osainen makuutaso, mikä on tarpeen (2-osaisessa potilas valuu istuma-asennossa helpommin alaspäin). Sairaalasängyssä tulee olla 4- osainen makuutaso. Sängyn säätäminen tulee olla helppoa ja lisäosien paikat selkeitä. Korkeussäädön ylä- ja alarajat ovat sellaiset, ettei se rajoita toimintaa. Sängyn olisi hyvä laskeutua 38 cm:iin ja ylärajan sallia hoitajalle hyvä lähestymiskorkeus. Käsiohjain tulee olla selkeä käytettävyydeltään ja se tulee voida kiinnittää sänkyyn. Sängyssä tulee olla Trendelenburg säätö sähköisenä. Sänky tulee säätyä sydänasentoon. Sängyssä tulee olla vara-akku, jotta korkeutta voidaan säätää myös kuljetuksen aikana ja näin saada työntökorkeus sopivaksi.

14 Kaluste-, apuväline- ja laitekohtaisia ergonomisia vaatimuksia: Sängyt Sivukaiteet Kaiteiden tulee olla standardin mukaiset; tukevuus, ei ole vaaraa jäädä puristuksiin (ei hoitaja eikä potilas). Makuualustan pinnan ja sängyn laidan ylimmän kohdan korkeusero tulee olla vähintään 220 mm (International Electrotechnical Commission [IEC] ), jotta potilaan putoamisen riski sängystä olisi minimoitu. Onko kaksiosaisesta kaiteesta hyötyä? Potilaan tarttumismahdollisuus (lisää potilaan itsenäistä toimintaa ja vähentää avustamista hoitotilanteissa). Kaiteen poistamisen, laskemisen ja nostamisen helppous Kaide ei saa ala-asennossa häiritä esim. pyörien lukitustoimintoja.

15 Kaluste-, apuväline- ja laitekohtaisia ergonomisia vaatimuksia: Sängyt Päädyt Päädyt tulee olla irrotettavat. Pyörät Pyörien tulee olla helposti kääntyviä ja liikkuvia. Molemmat vaikuttavat tarvittavaan voimaan. Sängyn kokonaispaino yhdessä pyörien laadun ja toiminnan kanssa vaikuttavat liikuteltavuuteen ja ohjautuvuuteen. Keskuslukitus, suuntalukitus ja niiden toimivuus. Jarrujen kytkimen paikka oltava helposti ulotuttavissa, jotta vältetään hankalia työasentoja. Sängyn käytön kannalta keskuslukituksen toimivuus on tärkeä turvallisuustekijä. Sähkölukitukseen siirtymistä on hyvä harkita. Pyörien huollon helppous.

16 Kaluste-, apuväline- ja laitekohtaisia ergonomisia vaatimuksia: Sängyt Puhdistettavuus Sänkyä valittaessa tulee kiinnittää huomiota myös sängyn puhdistettavuuteen, käytettyihin materiaaleihin ja työjäljen viimeistelyyn. Tehdäänkö pesu käsin vai koneella? Huolto ja turvallisuus Sängystä tulee olla käyttöohje ja mielellään opetusvideo. Sängystä tulee olla huolto-ohje ja huoltovälit määritelty.

17 Kaluste-, apuväline- ja laitekohtaisia ergonomisia vaatimuksia: Nostimet Rakenne ja säädöt Nostimen säädöt tulee toimia sähköllä. Matalin nostokorkeus on oltava sellainen, että nostimella voi nostaa lattialta. Nostopuomin on oltava riittävän pitkä, jotta potilas ei kolhi itseään. Alarungon leveyden säätö tulee olla riittävä, jotta nostin menee ongelmitta esim. geriatrisen tuolin, pyörätuolin ja suihkutuolin ympärille. Pyörät ja jarrut Pyörien tulee olla helposti kääntyviä ja liikkuvia. Pyörien koko vaikuttaa alarungon korkeuteen ja siten sen yhteensopivuuteen mm. sähkösängyn kanssa. Jarrujen on oltava helppokäyttöiset.

18 Kaluste-, apuväline- ja laitekohtaisia ergonomisia vaatimuksia: Nostimet Nostoliinat ja nostokaaret Nostoliinojen kiinnitysmekanismin tulee olla turvallinen ja kiinnittäminen helppoa. Suurikokoista potilasta siirrettäessä on hyvä käyttää perinteisen 2- pistehenkarin sijasta 4-6 -pistehenkaria, jolloin liinan kiinnityslenkit jäävät etäämmälle toisistaan ja näin ollen siirrettävä henkilö ei painu puristuksiin liinan sisällä. Hallintalaitteet ja kytkimet Käsiohjain tulee olla selkeä ja helppokäyttöinen ja sillä tulee olla pidike. Kattonostimisissa hätäkatkaisimen sijainti tulee olla helposti ulotuttavissa.

19 Kaluste-, apuväline- ja laitekohtaisia ergonomisia vaatimuksia: Suihkutuolit ja vaunut Rakenne Korkeussäädön ylä- ja alarajat ovat sellaiset, ettei se rajoita toimintaa ja mahdollistaa hyvän ergonomian. Suihkutuolin kallistusmahdollisuus parantaa potilaan asennon säilymistä sekä hoitajan ergonomiaa. Suihkutuolissa lisäksi huomioitava seuraavien osien merkitys: turvakaari, käsinojat, jalkatuet, niskatuki Suihkuvaunussa on toimiva vedenpoisto ja hyvä vedenpoistoletkun kiinnitys. Pyörät ja jarrut Pyörien tulee olla helposti kääntyviä ja liikkuvia. Jarrujen tulee olla helppokäyttöiset.

20 Kaluste-, apuväline- ja laitekohtaisia ergonomisia vaatimuksia Oppaassa on ergonomiset vaatimukset myös Liikkumisen apuvälineille (rollaattorit, kävelytelineet yms.) Pyörätuoleille Geriatrisille tuoleille

21 Markkinaselvitys XXL-tuotteista SWL max Sängyt 450 kg Nostimet: seisomanojan. 250 kg lattian. 385 kg kattonostin 500 kg Suihkuvaunut 450 kg Suihkutuolit 325 kg Pyörätuolit 400 kg Geriatriset tuolit 450 kg Rollaattorit ja kävelytelineet 325 kg Pienoisapuvälineet Apuvälineen tyyppi Apuvälineen nimi Valmistus/ Myynti Turvallinen kuorma SWL Sisämitat Ulkomitat korkeussäätö hydr. H sähk. S Lisätietoja Muuta Leveys Pituus Korkeus Leveys Pituus Korkeus säätöalue

22 Toimintamalli ylipainoisten potilaiden liikkumisen ja avustamisen tukemiseksi Tämä malli täydentää SatSHP:n käsintehtävät nostot ja siirrot toimintaohjetta (2012)

23 1. Roolit ja vastuut hoitoketjussa A. Ennen sairaalaan tuloa Satakunnan sairaanhoitopiirin ambulansseissa kuljetuskapasiteetti on n. 200 kg. Kun ongelmia syntyy ylipainoisten potilaiden kanssa, tehdään yhteistyötä palolaitoksen kanssa. Ensihoidon tulee viestittää päivystykseen ylipainoisen potilaan saapumisesta! Ylipainoisen potilaan raja-arvot ovat +150kg tai BMI>40 tai lantioleveys> 86 cm! B. Sairaalassa varaudutaan tarkoituksenmukaisin välinein ja henkilökuntamitoituksella ylipainoisen potilaan saapumiseen (ohje ja suositukset ). C. Sairaalasta poistuessa varmistetaan, että kotona tai jatkohoitopaikassa on tarvittava tieto ja välineet varautua ylipainoisen potilaan vastaanottoon

24 Toimintakyvyn ja riskin arviointi 1. Kuinka painava potilas on, minne lihavuus on kerääntynyt, mikä on lantion leveys leveimmillään? 2. Laske potilaan BMI= paino / pituus2 3. Määrittele potilaan toimintakyky esim. Arjon Care Thermometer, FIM tai Rafaela -luokituksella (taulukko 1) 4. Selvitä, kuinka paljon potilas pystyy liikkumaan itse, tärkeää on tietää kantavatko jalat ja millaiset ovat käsivoimat? 5. Missä tilanteissa potilas tarvitsee apua? 6. Mitä apuvälineitä tarvitaan? 7. Kuinka monta työntekijää tarvitaan? 8. Minne potilas sijoitetaan, arvioi tilan tarvetta? (tulee olla selvitettynä oman sairaalan ovien leveydet ja huonekoot ) 9. Arvioi riski. Raskaiden potilaiden kohdalla kysymyksessä on aina riski.

25 Care Thermometer FIM Rafaelan aktiviteettiluokitus Albert = omatoiminen - liikkuu itsenäisesti (saattaa käyttää kävelykeppiä) - itsenäinen päivittäisissä toiminnoissa, kuten pukeminen ja peseytyminen Barbara = osittain avustettava - käyttää kävelytelinettä esim. rollaattoria - huolehtii osittain itsestään - tarvitsee avustajalta suullista ohjausta, esimerkiksi pukemisessa ja peseytymisessä Omatoiminen FIM-luokka 7= täysin itsenäinen FIM-luokka 6 = lähes itsenäinen Tarvitsee vähän apua FIM-luokka 5 = valvonta FIM-luokka 4 = vähäinen kosketus apu A Omatoiminen - liikkuu itsenäisesti (saattaa käyttää kävelykeppiä) B Ajoittain avustettava - tarvitsee kannustusta ja ohjausta Carl = osittain avustettava - liikkuu pyörätuolilla - varaa osittain ainakin toiselle jalalle - jonkin verran vartalon hallintaa - on riippuvainen hoitajasta Tarvitsee melko paljon apua FIM-luokka 3 = kohtalainen apu C Tarvitsee jatkuvasti apua - tarvitsee yhden tai kahden hoitajan apua Doris = täysin avustettava - istuu pyörätuolissa tai geriatrisessa tuolissa - ei pysty varaamaan jaloilleen - ei pysty huolehtimaan itsestään, vaan tarvitsee hoitajan avustusta. Tarvitsee paljon apua FIM-luokka 2 = runsas apu C Tarvitsee jatkuvasti apua - tarvitsee yhden tai kahden hoitajan apua Emma = vuodepotilas / täysin avustettava - passiivinen - usein jäykkä, kontraktuuria - täysin riippuvainen hoitajasta Tarvitsee paljon apua FIM-luokka 1 = täydellinen apu D Täysin avustettava - vuodepotilas - useamman kuin 2 hoitajan apu

26 SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN OHJE Paino > 150 kg Lantion leveys >86 cm BMI > 40 Liikuntakyky Ei rajoituksia A Rajoittunut B ja C- D Kykenee tekemään pieniä asennon muutoksia itsenäisesti Liikuntakyvytön E Ei tee pienintäkään asennon muutosta itsenäisesti Sovella ylipainoisten toimintaohjetta Erikoisvuode, kantavuus % enemmän kuin potilaan paino Liukulakana helpottamaan asennon vaihtoa vuoteessa Liukueste Apinapuu Suihkutuoli alusastialla Nojatuoli, jonka kantavuus riittää. Keppi / kyynärsauvat/ rollaattori Nousuteline esim. Return 7600 Algoritmi kalusteiden ja apuvälineiden valintaan Sovella ylipainoisten toimintaohjetta Erikoisvuode, kantavuus % enemmän kuin potilaan paino Liukaspintainen patjan päällinen Liukulakanat Liukueste Asentotyynyt Liukualustat tai patjat esim. Roller Slide Tukeva suihkutusvaunu tai asentoa säätävä suihkutuoli Nousutuki esim. Return 7600 Pyörätuoli Seisomanojanostin ja liinanostin Nostinliinat myös raajojen kannatteluun Sovella ylipainoisten toimintaohjetta Erikoisvuode, kantavuus % enemmän kuin potilaan paino Harkitse vuodetta, jossa voi istua Liukaspintainen patjan päällinen Liukulakanat Asentotyynyt Liukualustat tai patjat esim. Roller slide Tukeva suihkutusvaunu Nostimet Nostinliinat myös raajojen kannatteluun Konsultoi fysioterapeuttia.

27 Toiminta erilaisen liikuntakyvyn omaavien ja eripainoisten potilaiden kanssa Potilaan punnitseminen tehtävä potilaan saapuessa ja seurataan tarpeen mukaan. Potilaan tarvitsema apu ja hoito vuoteessa. Painehaavariski -> ihon kunto tarkistettava päivittäin ja asentohoito 2 tunnin välein. Kun potilas itse avustaa: erikoisliukumateriaalit ja yksi hoitaja jokaista 45 kg kohti, siis 150 kg potilaalla 4 hoitaja (ArjoHuntgleih 2014). E-tason potilailla käytetään nostinta potilaan kääntämiseen ja siirtämiseen. Wc-toiminnot Tarkistettava wc-istuimen kantavuus tai käytettävä tukevaa alusastiallista suihkutuolia. Hygienian hoito A-tason potilaan pesu onnistuu tukevassa suihkutuolissa pesuhuoneessa. Muut: potilaspesuun tarvitaan erikoistukeva korkeussäädettävä suihkutuoli tai suihkuvaunu Potilaan siirtäminen sivusuunnassa kantava esim. RollerBord tai Roller Slide 9170 (max. 300 kg) ja vähintään 4 henkeä tai nostin Siirtyminen tuoliin. - Kun itsenäinen siirtyminen ei onnistu, käytetään nostinta Raajojen kannattelu hoitotoimenpiteiden aikana Kun raaja painaa yli 15 kg, niin suositellaan käytettävän mekaanista apuvälinettä esim. nostin ja slingat ((Waters T. ym. 2011)

28 XXL- tuotteet saatavissa Tavallista leveämmät ja sivuttaisvakaat ( 90 cm) sängyt Leveät pyörätuolit XXL-Nostin ja vaaka* XXL-seisomanojanostin* Tukeva suihkujakkara Pyörällinen alusastiallinen suihkutuoli Korkeussäädettävä tukeva suihkuvaunu Tukeva rollaattori Tasoford Liukaspintainen patjanpäällinen Kokopitkät liukulakanat Esim. Liukuvat kääntöliinat esim.) Esim. Power drive assist tai Bed Mower* Return 7600

29 Raaka voima ei riitä painava potilas pistää sairaalasängyn ja hoitajan koville

30 Pyörillä liikkuvien esineiden työntäminen, vetäminen ja siirtäminen Waters T, Lloyd JD, Hernandez E, Nelson A. AORN Ergonomic Tool 7: Pushing, pulling, and moving equipment on wheels. AORN J. 2011;94(3): Kun vaadittava työntövoima ylittää 20 kg, niin tarvitaan 2 henkilöä tai mekaaninen apuväline. Esim. 136 kg painavan potilaan työntäminen sairaalavuoteessa vaatii 22,7 kg työntövoiman. 136 kg painavan potilaan työntäminen leikkauspöydällä vaatii 51 kg työntövoiman. Tulee käyttää mekaanista apuvälinettä. Työntäminen on ergonomisesti suositeltavampaa kuin vetäminen. Työntäminen ja vetäminen on kevyintä kun se tehdään lantion korkeudelta

31 Toiminnallinen tilan tarve Leveys (m) Pituus (m) Pinta-ala (m2) Lähde BMI -> 40 3,93 4,23 16,61 Hignett ym A -taso 3,58 3,13 11,21 Arjo Huntleigh guidebook (2014) D-E -taso 3,58 4,53 16,22 Arjo Huntleigh guidebook (2014) ***************** Normaalia leveämmät vuoteet ja kalusteet asettavat lisävaatimuksia erityisesti huoneiden ja hissien oviaukoille. 90 cm leveän sängyn leveys laidoilla on 100 cm. Tulee tarkistaa hissien ja huoneiden ovien leveydet ja huoneiden pinta-alat, jotta tiedetään, mihin huoneisiin voidaan sijoittaa isokokoisia potilaista.

32 Erikoistutkimukset ja toiminnot: Myös Erikoistutkimusyksiköiden tilat ja laitteet tulee selvittää. Esimerkit Satakunnan keskussairaalasta: Kuvantamisen laitteissa on seuraavat painorajat : Natiiviröntgen: max 220 kg tai kuvaus osastolla sängyssä, Tietokonetomografia: vanhempi laite max 150 kg, uudempi max 220 kg, MRI: max 160 kg vanhemmalla ja max. 220 kg uudemmalla laitteella. Sädehoito: 205kg Leikkaussalit: Useimmissa saleissa on leikkauspöytinä Trumpf Jupiter, joiden leveys on 53 cm ja kantavuus 220 kg. Kantavuudet pitävät paikkansa, kun potilas on tason keskikohdalla. Leikkauspöytää voidaan joutua leventämään isokokoisen potilaan kohdalla. Yhdessä salissa Jupiter, jonka kantavuus on korjattu 360 kg:lle. Päiväkirurgian leikkauspöytä Trumpf Marsit kestää 360 kg. Nämä kantavuudet pitävät paikkansa, kun potilas on tason keskikohdalla. Patologian osasto: Patologian pöytien painoraja ei ole tiedossa. Pöydät kiinteitä. Ison vainajakaapin oviaukko on 100 cm ja kaapissa on ollut yli 300 kg painava vainaja kaapin alatasolla. Isojen vainajien arkkuun laittamisessa he ovat saaneet apua pelastuslaitokselta

33 SATSHP sänkyhuoltoa 1940-luvulta

34 Huollon toimintamalli Ehdotukset huollon osalta Sänkyjen yhteisomistajuus Lakisääteiset huollot on saatava toimimaan. Ammattimiesten toimenkuvat tarkastetaan ja resurssit mietitään. Sänkyvaraston toimintaa kehitetään. Nykyinen sänkyhuollon työtila siivotaan ja jatkossa mietitään uusi tila ja olosuhteet, missä palvelu tuotetaan. Huollon ammattimiehet osallistuvat säännöllisesti laitevalmistajien huoltokoulutuksiin. Huoltohistoriaa kerätään Solax- järjestelmään. Huollon henkilökunnalla on oikeus ja velvollisuus ehdottaa mm. huonokuntoisten apuvälineiden, sänkyjen ja pyörätuolien tms. poistamisesta käytöstä!

35 Työväline / laite Solaxiin Logistiikkakeskus tai tekniikka on luonut sängystä tiedot Solax-rekisteriin. Laitteelle määritetään määräaikaishuollon väli. Järjestelmä ilmoittaa määräaikaishuollon tarpeesta Toiminta huollon aikana Tekniikka informoi huoltokutsusta yksikköä ja vie sänkyvarastosta toimivan sängyn yksikköön huollettavan tilalle. Tekniikka suorittaa määräaikaishuollon laitekohtaisten ohjeiden mukaan. Kts. esimerkki sängyt. Toiminta huollon jälkeen Tekniikka vie huolletun sängyn varastoon. Tekniikka tekee merkinnät Solax-rekisteriin sängyn huollosta.

36 Hankintamalli Ehdotukset hankinnan osalta Sängyt: Sängyt hankitaan jatkossa yhteisomistukseen uuden organisaatiorakenteen mukaan. Perustetaan sängyille keskusvarasto ja sen toimintaa kehitetään. Huoltotilan yhteydessä on jatkossa asianmukaiset sänkyjen puhdistustilat. Sänkyvarastoon hankitaan vuosittain pääasiassa XXL-sänkyjä Perussänkymalleja hankitaan vain erityisestä syystä. Käytöstä poistetaan vuosittain huonokuntoisia sänkyjä huollon ehdotusten mukaan. Sänkyvarastosta osasto voi hakea tarvitsemansa tuotteet ja saa sieltä myös huoltojen ajaksi korvaavat sängyt. Jatkossa hankittavat sängyt ovat sähkökäyttöisiä. XXL tuotteet: Perustetaan ylipainoisten potilaiden apuvälineiden ja kalusteiden XXL- varasto sänkyvaraston yhteyteen L-S taloon. Hankitaan tavarat yhteisomistukseen tulevan uuden organisaatiorakenteen mukaan.

37 Hankintamalli ERVA-tasoisissa hankinnoissa edellytetään tavaroiden esittelemistä myös Satakunnassa. Käyttäjiä tulee kuulla hankinnoissa paremmin. Kun tavaroita hankitaan, käyttäjien tulee olla sitoutuneita hankintojen suunnittelussa. Käyttäjien asiantuntemusta tarvitaan hankinnoissa. Hankintojen aikataulutus tulee olla käyttäjien tiedossa riittävän ajoissa. Hankinta-asioista tulee tehdä pelisäännöt yksiköille ja hankintaosaamista tulee parantaa. Mietitään, millaisen palautejärjestelmän Hankintapalvelut voisi luoda käyttäjille laitteista ja tavaroista. Hyödynnetään jatkossa SOLAX- järjestelmään kertyvää tietoa hankintojen tueksi.

38 Hyvän hankintakäytännön mukainen toimintatapa HANKINNAN TARVE YHTEYS HANKINTAPALVELUIHIN JA TIETO YKSIKÖILLE TARJOUSTEN LAADINTA TARJOUSTEN KÄSITTELY. HANKINTAPÄÄTÖS JA SOPIMUS TUOTTEEN TOIMITUS KÄYTTÄJIEN PALAUTE TUOTTEESTA

39 Jalkauttaminen Hyvätkään kirjalliset toimintamallit eivät muutu arjen työkäytännöiksi, jos henkilöstö ei koe niitä omakseen, niihin ei saada ohjausta tai niiden toteutumiselle ei luoda riittäviä edellytyksiä. Tärkeää on yhdessä sopia osastoilla vastuunjaoista ja keskustella yhteisten sopimusten noudattamisesta. Tässä osastonhoitajalla on merkittävä rooli samoin kuin resurssien varaamisessa ergonomiavastaavien toiminnalle, joka on osoittautunut hyvin toimivaksi käytännöksi työkavereiden opastuksessa. Jokaisella osastolla tulisikin olla nimetyt ergonomiavastaavat. Kun tehdään kolmivuorotyötä, tarvitaan useampi ergonomiavastaava osastoa kohden. Erityisen haastavaa on ylipainoisten potilaiden avustaminen ja avustustaidon ylläpitäminen, kun potilaita on suhteellisen harvoin. Toimintamallien mukaiset toimintatavat on hyvä sisällyttää myös uusien työntekijöiden perehdyttämiseen.

40 Jalkauttaminen Kiinnittämällä huomio työmenetelmiin ja työtapoihin, rikastuttamalla työn sisältöä, voidaan vaikuttaa työtyytyväisyyteen ja kuormittumiseen työssä. Ohjeistamalla ja antamalla keinoja ratkaista vaikeaksi ja kuormittavaksi koettuja työtilanteita voidaan vaikuttaa erilaisten sairauspoissaolojen esiintyvyyteen. Osaamisen tunne kasvaa kun menetelmät ja työkalut ovat hyvät. Vastuu uusien toimintamallien käyttöönotosta ja muutoksen läpiviemisestä on kussakin terveydenhuollon toimintayksikössä hoitotyöntekijöiden toiminnasta vastaavalla johdolla.

41 MITÄ TEHDÄÄN? KUKA VASTAA? KOSKA TEHDÄÄN? MILLÄ RAHALLA? KUKA TEKEE? KENEN KANSSA? A A B A B B B C ENSIHOITO PÄIVYSTYS REAKTIO RAJAT AIKA TAULU XXL- VARASTO SÄNGYT APUVÄLINEET KOULUTUS HUOLTO HANKINTA RAKENTA MINEN RAHAT VASTUU HLÖ TYÖ RYHMÄ

42 TUOTTEET

43

44

45 KIITOS! SATAPLUS -OPAS >

Hyvinvointia työstä 12.6.2013 APUVÄLINEIDEN KÄYTTÖ ASUKKAAN ERGONOMISESSA AVUSTAMISESSA. Siirtoergonomiaverkoston kesäseminaari 6.-7.6.

Hyvinvointia työstä 12.6.2013 APUVÄLINEIDEN KÄYTTÖ ASUKKAAN ERGONOMISESSA AVUSTAMISESSA. Siirtoergonomiaverkoston kesäseminaari 6.-7.6. Hyvinvointia työstä APUVÄLINEIDEN KÄYTTÖ ASUKKAAN ERGONOMISESSA AVUSTAMISESSA Siirtoergonomiaverkoston kesäseminaari 6.-7.6.2013 Virpi Fagerström, FT, TtM, työfysioterapeutti, tutkija virpi.fagerstrom@ttl.fi

Lisätiedot

menetelmä: kuormituksen arvioimiseen Virpi Fagerström tutkija, TtM, työfysioterapeutti Työterveyslaitos, Työyhteisöt ja Organisaatiot

menetelmä: kuormituksen arvioimiseen Virpi Fagerström tutkija, TtM, työfysioterapeutti Työterveyslaitos, Työyhteisöt ja Organisaatiot Care Thermometer menetelmä: työkalu osaston fyysisen kuormituksen arvioimiseen Virpi Fagerström tutkija, TtM, työfysioterapeutti Työterveyslaitos, Työyhteisöt ja Organisaatiot Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

TYÖTERVEYDEN TUKI FYYSISEN KUORMITUKSEN ARVIOINNISSA

TYÖTERVEYDEN TUKI FYYSISEN KUORMITUKSEN ARVIOINNISSA TYÖTERVEYDEN TUKI FYYSISEN KUORMITUKSEN ARVIOINNISSA Vastaava työfysioterapeutti, Keski-Pääkaupunkiseutu Minna Toikka terveystalo.com #terveystalo SUUNNATUN TYÖPAIKKASELVITYKSEN ESIKYSELY SÄHKÖISESTI TOTEUTETTUNA

Lisätiedot

Käyttäjäkokemuksia Care thermometerin. ja palvelutalossa

Käyttäjäkokemuksia Care thermometerin. ja palvelutalossa Käyttäjäkokemuksia Care thermometerin käytöstä tä Omakotisäätiön vanhainkodissa ja palvelutalossa Omakotisäätiön vanhainkoti ja palvelutalo Vanhainkodissa 3 osastoa, joissa asuu 26 27 asukasta 2 hengen

Lisätiedot

StandUp nostoistuimen käyttö Turvallinen tapa avustaa kaatunut henkilö lattialta ylös

StandUp nostoistuimen käyttö Turvallinen tapa avustaa kaatunut henkilö lattialta ylös StandUp nostoistuimen käyttö Turvallinen tapa avustaa kaatunut henkilö lattialta ylös Kaatumisen tapahduttua Varmista aina, että avustettava ei ole satuttanut itseään niin pahoin, että on syytä kutsua

Lisätiedot

Etac Nova Nostoliinat

Etac Nova Nostoliinat tac Nova Nostoliinat tac Nova Nostoliinat - tehokkaisiin, vakaisiin potilassiirtoihin tac Nova nostimet yhdessä Nova nostoliinojen kanssa keventävät päivittäistä työtä, esimerkiksi nostettaessa ylös sängystä,

Lisätiedot

Swift Mobil Tilt kallistettava ja korkeussäädettävä pyörällinen suihku- ja wc-tuoli

Swift Mobil Tilt kallistettava ja korkeussäädettävä pyörällinen suihku- ja wc-tuoli www.etac.com Swift Mobil Tilt kallistettava ja korkeussäädettävä pyörällinen suihku- ja wc-tuoli Swift Mobil Tilt kallistettava ja korkeussäädettävä pyörällinen suihku- ja wc-tuoli Swift Mobil Tiltin avulla

Lisätiedot

WC & KYLPYHUONE/HERON. heron

WC & KYLPYHUONE/HERON. heron WC & KYLPYHUONE/HERON heron TM Heron on monipuolisimmista markkinoilla olevista WC- ja suihkutuoleista. Yksinkertaisen rakenteen ja selkeän muotoilun taakse kätkeytyy monipuolisia toiminnallisia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Vuode Practico Low 25/80

Vuode Practico Low 25/80 Vuode Practico Low 25/80 225A-X Vuode Practico Low 25/80 Practico hoivavuoteessa yhdistyvät kaikki ominaisuudet, mitä kodinomaiseen ympäristöön tarvittavalta vuoteelta voidaan toivoa. Vuoteessa on tavallista

Lisätiedot

Kasvuun mukautuva. Uudenlainen kallistus / Selkänojan kallistus. Turvallinen ja kätevä kuljetus. Painopiste

Kasvuun mukautuva. Uudenlainen kallistus / Selkänojan kallistus. Turvallinen ja kätevä kuljetus. Painopiste ISTUMINEN/KUDU kudutm Kudu on käytännöllinen sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitettu pyörätuoli, jossa rakenne ja toimivuus yhdistyvät hyvän istuvuuden ja miellyttävän asentotuen aikaansaamiseksi. Se on saatavissa

Lisätiedot

HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN

HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN Jokitalo Marjaana, Mäkitaavola Anna-Lena, Söderlund Sanna & Tervaniemi Satu SISÄLLYSLUETTELO KUNTOUTUMINEN... 3 KORJAUSMATERIAALIT...

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka / Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 16.1.2013 1 (9) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

Ergonomia. Janita Koivuranta

Ergonomia. Janita Koivuranta Ergonomia Janita Koivuranta Lainsäädäntö Työturvallisuudesta sekä työympäristön turvallisuudesta ja työnkuormittavuudesta säädetään lainsäädännössä. Työturvallisuuslaki pykälä 24 edellyttää työnantajaa

Lisätiedot

Verkostoseminaari Kuopio 8.6.2012

Verkostoseminaari Kuopio 8.6.2012 Verkostoseminaari Kuopio 8.6.2012 Leena Tamminen-Peter, kouluttaja FT, SHO, työfysioterapeutti Oy Ergosolutions BC, Ab, Turku http://www.ergosolutions.fi +358 40 5447134 Ergonomiakorttikoulutuksen tavoite:

Lisätiedot

ARVOKASTA VUODEPOTILAIDEN KÄSITTELYÄ. Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 VALUE IN CARING

ARVOKASTA VUODEPOTILAIDEN KÄSITTELYÄ. Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 VALUE IN CARING R ARVOKASTA VUODEPOTILAIDEN KÄSITTELYÄ Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 Winner of Most Interesting Product award at M&HP2014 VALUE IN CARING R VENDLET-JÄRJESTELMÄN TOIMINTA VENDLET on sähkötoiminen

Lisätiedot

rh, ergonomiakouluttaja Kati Paarma Ergonominen työskentely painehaavojen hoitotyössä

rh, ergonomiakouluttaja Kati Paarma Ergonominen työskentely painehaavojen hoitotyössä rh, ergonomiakouluttaja Kati Paarma 2.11.2017 Ergonominen työskentely painehaavojen hoitotyössä Ergonomian tavoitteet: ihmisen turvallisuus, terveys, hyvinvointi sekä työn sujuvuus ja laadukkuus. PERUSPERIAATTEENA

Lisätiedot

Funktionaaliset WendyLett-lakanat

Funktionaaliset WendyLett-lakanat Funktionaaliset WendyLett-lakanat Koolla ja kerroksilla on väliä! Partner of Clinical Services Network Funktionaaliset WendyLett-lakanat Liukulakanan keskiosan liukkaan satiinin tehtävänä on edesauttaa

Lisätiedot

Handy Tube -liukurulla, mallit 100, 110, 120

Handy Tube -liukurulla, mallit 100, 110, 120 Handy Tube -liukurulla, mallit 100, 110, 120 Käyttöohje Suomi 7FI160188-02 Handy Tube -liukurulla pitkä Handy Tube -liukurulla lyhyt Handy Tube -liukurulla leveä Tuotekuvaus Tuote Malli Tuotenumero Koko

Lisätiedot

Suihkutuolit ja -jakkarat

Suihkutuolit ja -jakkarat Suihkutuolit ja -jakkarat Cockatoo suihkujakkarat Cockatoo 42 ja 47- suihkujakkaroiden runko on alumiinia ja istuinosa pehmeää PU- muovia. Runko on päällystetty valkoisellalla epoksilla. Suihkujakkaran

Lisätiedot

Swift Mobil korkeussäädettävä pyörällinen suihku- ja wc-tuoli

Swift Mobil korkeussäädettävä pyörällinen suihku- ja wc-tuoli www.etac.com Swift Mobil korkeussäädettävä pyörällinen suihku- ja wc-tuoli Swift Mobil korkeussäädettävä pyörällinen suihku- ja wc-tuoli Swift Mobil on korkeussäädettävä pyörällinen suihku- ja wc-tuoli,

Lisätiedot

Terveydenhuoltoalan potilassiirtoergonomia- kuulumisia. ARvire Ky puh. 040 720 5232. inet www.arvire.fi. A. Moilanen, 5.6.2008

Terveydenhuoltoalan potilassiirtoergonomia- kuulumisia. ARvire Ky puh. 040 720 5232. inet www.arvire.fi. A. Moilanen, 5.6.2008 Terveydenhuoltoalan potilassiirtoergonomia- asiantuntijaverkoston työseminaari 2008 Kaakkois-Suomen alueverkoston kuulumisia Aija Moilanen ARvire Ky puh. 040 720 5232 aija.moilanen@arvire.inet.fi inet

Lisätiedot

Birdie Paras mahdollinen design turvallisiin siirtoihin

Birdie Paras mahdollinen design turvallisiin siirtoihin EVO Paras mahdollinen design turvallisiin siirtoihin SLOW R SMARTLOCKTM RIPUSTUSKOUKKUJEN UUSI DESIGN EVO Siirrettävien nostinten evoluutio Uusissa EVO nostimissa on valittavissa monipuolisia ominaisuuksia

Lisätiedot

Käyttötarkoitus. Mallit. Toimituksen sisältö. Korkeuden säätökahvat

Käyttötarkoitus. Mallit. Toimituksen sisältö. Korkeuden säätökahvat R Rollaattorin osat 1 Kahva 2 Korkeussäädettävä kahvan tanko 3 Jarru 4 Kahvan korkeuden säätövipu 5 Takapyörä 6 Runko 7 Etupyörä 8 Kori 9 Istuin 10 Tarjotin 11 Jarruvaijeri 12 Kepinpidike 2 Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Turvallisuutta ja hyvinvointia ikäihmisen nukkumiseen, koteihin ja palvelutaloihin

Turvallisuutta ja hyvinvointia ikäihmisen nukkumiseen, koteihin ja palvelutaloihin Turvallisuutta ja hyvinvointia ikäihmisen nukkumiseen, koteihin ja palvelutaloihin Unikulma on ympäristöystävällinen ja ylpeästi Suomalainen perheyritys, joka on toiminut paremman unen asialla vuodesta

Lisätiedot

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET Oy Machine Tool Co 1. Käyttökohteet Käsikäyttöinen MACCO BF -haarukkavaunu on matalarakenteinen, vain kuormalavalla olevan, kovilla pinnoilla liikuteltavan tavaran siirtelyyn

Lisätiedot

Sairaalasänky. Kevyt ja ketterä

Sairaalasänky. Kevyt ja ketterä Sairaalasänky Kevyt ja ketterä Taloudellinen vaihtoehto Adatto sairaalasänky on taloudellisesti järkevä vaihtoehto. Sänkyyn on saatavana monia erilaisia kokoonpanoja ja vaihtoehtoja. Myös Merivaara Futura

Lisätiedot

APUVÄLINEPALVELUT Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa Minna Salmi Kampin palvelukeskus 26.9.2013

APUVÄLINEPALVELUT Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa Minna Salmi Kampin palvelukeskus 26.9.2013 APUVÄLINEPALVELUT Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa Minna Salmi Kampin palvelukeskus 26.9.2013 Sairaala-, kuntoutusja hoivapalvelut; Kuntoutuksen osaamiskeskus Kuntoutussuunnittelu Apuvälinepalvelut

Lisätiedot

MITEN AVUSTAN JA SIIRRÄN OMAISTANI

MITEN AVUSTAN JA SIIRRÄN OMAISTANI MITEN AVUSTAN JA SIIRRÄN OMAISTANI Koulutuspäivä omaishoitajille 26.3. 2009 OULA / sosiaali- ja terveysalan yksikkö Opettaja Pia Koistinen MITÄ? siirrot terveellisesti ja turvallisesti sekä omaisen toimintakykyä

Lisätiedot

ScanAfia X ICU Sairaalasänky. Mallisto. Verkkokauppa. Menu. Erikoismatala uutuus, jonka suurin kuormitettavuus peräti 340kg (SWL)

ScanAfia X ICU Sairaalasänky. Mallisto. Verkkokauppa. Menu. Erikoismatala uutuus, jonka suurin kuormitettavuus peräti 340kg (SWL) Verkkokauppa Menu Terveydenhuolto» Sairaalasängyt» ScanAfia X ICU Sairaalasänky ScanAfia X ICU Sairaalasänky Erikoismatala uutuus, jonka suurin kuormitettavuus peräti 340kg (SWL) Laadukas ScanAfia X ICU

Lisätiedot

Jokaisesta kalusteesta on vähimmäisvaatimusten lisäksi esimerkkikaluste kuvaamaan hankinnan kohdetta.

Jokaisesta kalusteesta on vähimmäisvaatimusten lisäksi esimerkkikaluste kuvaamaan hankinnan kohdetta. LIITE 2.1A HANKINNAN KOHTEEN VÄHIMMÄISVAATIMUKSET Jokaisesta kalusteesta on vähimmäisvaatimusten lisäksi esimerkkikaluste kuvaamaan hankinnan kohdetta. Pos. 1 Kampaamon asiakastyöpisteet/peilipaikat 14

Lisätiedot

Image 3 W. Konepestävä sairaalasänky

Image 3 W.  Konepestävä sairaalasänky Image 3 W www.conimex.fi Konepestävä sairaalasänky Kaksi erilaista mallia Image 3 W -sairaalasängystä on saatavilla kaksi ulkonäöltään erilaista mallia - design- ja sairaalamalli. Käyttöominaisuuksiltaan

Lisätiedot

Koe uusi tapa käsitellä potilasnostintasi.

Koe uusi tapa käsitellä potilasnostintasi. Koe uusi tapa käsitellä potilasnostintasi. Miksi kehitimme EvaDriven. Fyysiset vaivat ja tapaturmat, kuten selkävaivat, aiheuttavat terveydenhuoltoalalla kasvavia kustannuksia, samalla kun hoidettavien

Lisätiedot

PÄÄ, OLKAPÄÄ, PEPPU, POLVET, VARPAAT - ERGONOMIAOHJEISTUSTA VANHEMMILLE

PÄÄ, OLKAPÄÄ, PEPPU, POLVET, VARPAAT - ERGONOMIAOHJEISTUSTA VANHEMMILLE PÄÄ, OLKAPÄÄ, PEPPU, POLVET, VARPAAT - ERGONOMIAOHJEISTUSTA VANHEMMILLE Tekijät: Ritva Paukku, Lotta-Maria Stenholm & Iina Toukonen Fysioterapian opinnäytetyö, Turun AMK (2015) Hyvä vanhempi, Luet parhaillaan

Lisätiedot

APU-TUOTE KYLPYHUONEET

APU-TUOTE KYLPYHUONEET APU-TUOTE KYLPYHUONEET SKANDINAAVISTA SUUNNITTELUA, TEKNISTÄ OSAAMISTA JA HELPPOKÄYTTÖISYYTTÄ www.aputuote.fi ROPOX SWING PESUALLAS JA TELAKKA Altaan muoto, liikkuvuus ja koko varmistavat, että istuvalla

Lisätiedot

MORBIDIOBEESIN POTILAAN ANESTESIA. Seppo Alahuhta Anestesiologian klinikka Oulun yliopisto

MORBIDIOBEESIN POTILAAN ANESTESIA. Seppo Alahuhta Anestesiologian klinikka Oulun yliopisto MORBIDIOBEESIN POTILAAN ANESTESIA Seppo Alahuhta Anestesiologian klinikka Oulun yliopisto Tavoitteena on, että kuulijalla on esityksen jälkeen tiedossa Lihavuuden esiintyvyys Lihavuuden aiheuttamat patofysiologiset

Lisätiedot

Nostoliinat. Invacare. Helppokäyttöisiä ratkaisuja ja optimaalisia nostoasentoja

Nostoliinat. Invacare. Helppokäyttöisiä ratkaisuja ja optimaalisia nostoasentoja Invacare Nostoliinat Helppokäyttöisiä ratkaisuja ja optimaalisia nostoasentoja Invacare nostoliinavalikoima tarjoaa turvallisia ja miellyttäviä ratkaisuja monen tyyppisiin siirtymisen haasteisiin. Korkealaatuiset

Lisätiedot

Rakennusalan työterveys käytännön esimerkkejä Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallinen seminaari Tampereella 20.11.

Rakennusalan työterveys käytännön esimerkkejä Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallinen seminaari Tampereella 20.11. Rakennusalan työterveys käytännön esimerkkejä Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallinen seminaari Tampereella 20.11.2007 Minna Savinainen, tutkija Työterveyshuollon tutkimus ja kehittäminen

Lisätiedot

ERGONOMIAKORTIN KÄYNEILLE - KYSELYTUTKIMUS, ROVANIEMI KEVÄT 2014. Marika Veijanen, Leena Javarus, Marju Keränen

ERGONOMIAKORTIN KÄYNEILLE - KYSELYTUTKIMUS, ROVANIEMI KEVÄT 2014. Marika Veijanen, Leena Javarus, Marju Keränen ERGONOMIAKORTIN KÄYNEILLE - KYSELYTUTKIMUS, ROVANIEMI KEVÄT 2014 Marika Veijanen, Leena Javarus, Marju Keränen Yleistä Rovaniemen ergonomiakorttikoulutuksesta: Rovaniemellä on aloitettu ergonomiakorttikoulutukset

Lisätiedot

ReTurn7600 TM. Toiminnan tarkastus. Lue aina käyttöohje. SystemRoMedic. Käyttöohje - Suomi. Max: 205kg/450 lbs

ReTurn7600 TM. Toiminnan tarkastus. Lue aina käyttöohje. SystemRoMedic. Käyttöohje - Suomi. Max: 205kg/450 lbs ReTurn7600 TM SystemRoMedic Käyttöohje - Suomi Max: 205kg/450 lbs Siirtolaitteita ReTurn7600 käytetään sisätiloissa lyhyisiin siirtoihin pyörätuolin ja vuoteen, pyörätuolin ja wc:n/siirrettävän wc-tuolin/pyörätuolin

Lisätiedot

POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle. Taustatiedot. 1) Sukupuolesi?

POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle. Taustatiedot. 1) Sukupuolesi? POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle Taustatiedot 1) Sukupuolesi? Nainen Mies 2) Mikä on ikäsi? vuotta 3) Mikä on nykyinen tehtävänimikkeesi? apulaisosastonhoitaja

Lisätiedot

Tietoa ja työvälineitä. Työn riskien arviointi Vaaratekijäkortit

Tietoa ja työvälineitä. Työn riskien arviointi Vaaratekijäkortit Tietoa ja työvälineitä Tietoa ja www.tapiola.fi Työn riskien arviointi Vaaratekijäkortit TYÖN RISKIEN ARVIOINNIN SUUNNITTELU Yritys: Suunnitelman tekijät: Päiväys: Lähtötiedot: Aiemmin tehdyt selvitykset,

Lisätiedot

POTILASVAA AT 2015. Paljonko panet painoa vaa alle?

POTILASVAA AT 2015. Paljonko panet painoa vaa alle? POTILASVAA AT 2015 Paljonko panet painoa vaa alle? Tässä esitteessä esittelemme suosituimmat potilasvaakamme. Tarjoamme mielellämme myös muita vaihtoehtoja. HENKILÖVAA AT DETECTO PRODOC PD100M Matalarakenteinen,

Lisätiedot

Takeina turvallisuus ja. järkkymätön ammattitaito NOSTOPALVELUJA. Nostetta korkeuksiin. Nostamisen ammattilaiset

Takeina turvallisuus ja. järkkymätön ammattitaito NOSTOPALVELUJA. Nostetta korkeuksiin. Nostamisen ammattilaiset Takeina turvallisuus ja järkkymätön ammattitaito NOSTOPALVELUJA 1982 Nostetta korkeuksiin Nostamisen ammattilaiset 1 Nykyaikainen kalusto ja ammattitaitoinen henkilökunta. Takeina turvallisuus ja järkkymätön

Lisätiedot

Füüsilised riskid ja koormused eakate hoolduses Fyysinen kuormitus ja riskit vanhustyössä

Füüsilised riskid ja koormused eakate hoolduses Fyysinen kuormitus ja riskit vanhustyössä Füüsilised riskid ja koormused eakate hoolduses Fyysinen kuormitus ja riskit vanhustyössä Ergonooomika hooldustöö vöti! Tartu 28.4.2015 Leena Tamminen-Peter Phd, työfysioterapeutti Ergosolutions BC Oy

Lisätiedot

Sädehoitoon tulevalle

Sädehoitoon tulevalle Sädehoitoon tulevalle Satakunnan sairaanhoitopiiri Sädehoitoyksikkö Päivitys 10//2015 Päivittäjä MM, mi Tämä opas on selkokielinen. Saat siitä tietoa helposti ja nopeasti. Ohjeen laatinut: Satakunnan sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

Fysioterapiapalvelut. Ajanvaraukset: ma pe klo 8 15, p Fysioterapian toimipisteen voi valita asuinalueesta riippumatta

Fysioterapiapalvelut. Ajanvaraukset: ma pe klo 8 15, p Fysioterapian toimipisteen voi valita asuinalueesta riippumatta Fysioterapiapalvelut Ajanvaraukset: ma pe klo 8 15, p. 09 310 67000 Fysioterapian toimipisteen voi valita asuinalueesta riippumatta Käyntiosoitteet: https://www.hel.fi/helsinki/fi/sosiaali-jaterveyspalvelut/terveyspalvelut/kuntoutus-ja-terapiat/fysioterapiayksikoiden-yhteystiedot/

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Polven tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

Osa-alue A Yhteisten tilojen kalusteet

Osa-alue A Yhteisten tilojen kalusteet Osa-alue A Yhteisten tilojen kalusteet Osa-alueen kalusteiden tulee olla julkisiin tiloihin soveltuvia ja tukevia. Vähimmäisvaatimukset Tuoli, T1, yksikkömäärä 24: Verhoilukangas leveys noin 570mm, istuinkorkeus

Lisätiedot

L U I S K A T JA K Y N N Y K S E T

L U I S K A T JA K Y N N Y K S E T L U I S K A T JA K Y N N Y K S E T TUOTE-ESITE 2014 Alumiinikynnykset Matalat alumiiniset kynnykset on helppo ylittää pyörätuolilla tai rollaattorilla, kokonaiskorkeus on 6 mm. Alumiiniset kynnykset ovat

Lisätiedot

Vaakahaarukkavaunun HAVA2000V KÄYTTÖOHJE

Vaakahaarukkavaunun HAVA2000V KÄYTTÖOHJE Vaakahaarukkavaunun HAVA2000V KÄYTTÖOHJE Maahantuoja Haklift ABT Oy Asessorinkatu 3-7 20780 Kaarina Kiitos, että valitsit ABT Yellowline vaakahaarukkavaunun. Lue tämä käyttöopas ennen käyttöä. ABT Yellowline

Lisätiedot

Apuvälinetarpeen ja kiireellisyyden arviointi ICF mallin viitekehyksessä

Apuvälinetarpeen ja kiireellisyyden arviointi ICF mallin viitekehyksessä Apuvälinetarpeen ja kiireellisyyden arviointi ICF mallin viitekehyksessä Apuvälinefoorumi 16.4.2015 tt Johanna Kuisma Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto, Apuvälinepalvelut Apuvälinepalveluprosessi 1.

Lisätiedot

Krabat Sheriff S1 / S2

Krabat Sheriff S1 / S2 Krabat Sheriff S1 / S2 Krabat Sheriff S1 / S2 Krabat Sheriff S1 / S2 on Krabatin suunnittelema lasten aktiivipyörätuoli. Pyörätuoli on tarkoitettu sisä- ja ulkokäyttöön ja sen lukuisat säätövaihtoehdot

Lisätiedot

Ylipainoinen lapsi terveydenhuollossa. Päivi Tapanainen Lasten ja nuorten klinikka, OYS 15.01.2009

Ylipainoinen lapsi terveydenhuollossa. Päivi Tapanainen Lasten ja nuorten klinikka, OYS 15.01.2009 Ylipainoinen lapsi terveydenhuollossa Päivi Tapanainen Lasten ja nuorten klinikka, OYS 15.01.2009 Määritelmiä Lihavuus =kehon rasvakudoksen liian suuri määrä Pituuspaino (suhteellinen paino) = pituuteen

Lisätiedot

Lue tämä käyttöohje turvallisuusohjeineen huolellisesti ja tarkista, että ramppi on moitteeton ennen quick2go rampin käyttöönottoa.

Lue tämä käyttöohje turvallisuusohjeineen huolellisesti ja tarkista, että ramppi on moitteeton ennen quick2go rampin käyttöönottoa. Lue tämä käyttöohje turvallisuusohjeineen huolellisesti ja tarkista, että ramppi on moitteeton ennen quick2go rampin käyttöönottoa. KÄYTTÖTARKOITUS quick2go alumiiniramppi mahdollistaa esteettömän kulun

Lisätiedot

Fyysiset riskit ja oireet

Fyysiset riskit ja oireet Fyysiset riskit ja oireet TUULA PUTUS TURUN YLIOPISTO Miksi ergonomia fokuksessa? Hoitotyön fyysisesti raskaimpia työtehtäviä ovat potilaan liikkumisen avustaminen ja käsin tehdyt nostot ja siirrot (mm.

Lisätiedot

Kuljetus- ja potilaspaari

Kuljetus- ja potilaspaari Kuljetus- ja potilaspaari Uusi Emergo tunnettua Merivaara-laatua Merivaara-tuotteiden asiakaslähtöisessä suunnittelussa pidetään tärkeänä hoitotyön sujuvuutta ja potilasmukavuutta. Uusi Emergo-potilaspaari

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö

Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö Apuvälineiden käytön tavoitteena on tukea kuntoutujan itsenäistä selviytymistä leikkauksen jälkeen. Leikattua alaraajaa saa

Lisätiedot

HOITO- JA HOIVATYÖN FYYSINEN JA PSYYKKINEN KUORMITTAVUUS

HOITO- JA HOIVATYÖN FYYSINEN JA PSYYKKINEN KUORMITTAVUUS HOITO- JA HOIVATYÖN FYYSINEN JA PSYYKKINEN KUORMITTAVUUS Kristiina Hellstén, hankejohtaja, FT Turun kaupunki Kotihoitotyön ergonomian ja työturvallisuuden kehittäminen seminaari 15.4.2015, Turku Hoito-

Lisätiedot

ALUMIINIPUKKI- NOSTURIT. 1000 kg 1500 kg 3000 kg

ALUMIINIPUKKI- NOSTURIT. 1000 kg 1500 kg 3000 kg ALUMIINIPUKKI- NOSTURIT 1000 kg 1500 kg 3000 kg AluP FOLDED kokoon taitettava 1500 kg Alumiinipukkeja oikeassa koossa oikeaan paikkaan. Mallistoon kuuluu kolmen kokoista pukkia joista löytyy oikea jokaiseen

Lisätiedot

item numbers Krabat item no description Jockey

item numbers Krabat item no description Jockey Jockey Krabat Jockey ISTUMINEN Krabat Jockey Palkinnot Krabat Jockey on lasten aktiivituoli Krabatilta. Lapsi istuu satulassa jalat erillään. Alaraajojen levitetty asento ja jalkatuet antavat lantiolle

Lisätiedot

Manual. Toiminnan tarkastus. Lue aina käyttöohje. WendyLett 4Way 140x x200. WendyLett 2Way 90x x x200

Manual. Toiminnan tarkastus. Lue aina käyttöohje. WendyLett 4Way 140x x200. WendyLett 2Way 90x x x200 Manual WendyLett Way 90x180 100x00 140x00 WendyLett 4Way 140x00 00x00 WendyLettWay ja WendyLett4Way ovat kaksi erilaista liukulakanaa, joita voidaan käyttää yhdessä WendyLett liukulakanan kanssa. WendyLettWay

Lisätiedot

Ocean Ergo LISÄVARUSTEET

Ocean Ergo LISÄVARUSTEET LISÄVARUSTEET Lisävarusteet - -perhe Lisävarusteet Istuimet ja selkäosat Pehmeä istuin standard Hygienia-aukolla. Aukon mitat: 34 x 26 cm 802490018 Kansi, pehmeä istuin standard Sopii vain malliin pehmeä

Lisätiedot

Invacare. Elämäntyyliisi täydellisesti sopiva

Invacare. Elämäntyyliisi täydellisesti sopiva Elämäntyyliisi täydellisesti sopiva MyOn HC on suunniteltu aktiiviselle käyttäjälle, joka etsii hinnaltaan edullista ja käyttöominaisuuksiltaan hyvää tuolia, joka on helppo taittaa kokoon käsittelyä, varastointia

Lisätiedot

Suihkujakkarat ja -tuolit

Suihkujakkarat ja -tuolit S U I H K U T U O L I T TUOTE-ESITE 2018 Suihkujakkarat ja -tuolit Siirreltävät Suihkutuoli COMBI Combi suihkutuolit ovat valmistettu teräksestä ja ne ovat korkeussäädettäviä. Combi suihkutuoliin on mahdollista

Lisätiedot

Potilassiirtojen Ergonomiakortti - koulutuksella myönteistä vaikutusta hoitajien siirtotaitoon

Potilassiirtojen Ergonomiakortti - koulutuksella myönteistä vaikutusta hoitajien siirtotaitoon Oulu 9.-10.6.2011, Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ergonomia-alan asiantuntijoiden työseminaari Anne Henriksson, Tft, TtK, Ergonomia Pro gradu -tutkielman tuloksia Potilassiirtojen Ergonomiakortti - koulutuksella

Lisätiedot

ERGONOMINEN TYÖSKENTELY KOTIHOIDOSSA Ft Sanna Huhtaniska, Kemi Ft Maarit Kalmakoski, Rovaniemi Ft Leena Palovaara-Pelttari, Kolari

ERGONOMINEN TYÖSKENTELY KOTIHOIDOSSA Ft Sanna Huhtaniska, Kemi Ft Maarit Kalmakoski, Rovaniemi Ft Leena Palovaara-Pelttari, Kolari ERGONOMINEN TYÖSKENTELY KOTIHOIDOSSA Ft Sanna Huhtaniska, Kemi Ft Maarit Kalmakoski, Rovaniemi Ft Leena Palovaara-Pelttari, Kolari Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen 20.3.2018

Lisätiedot

Pyörällisen suihkutuolin osat

Pyörällisen suihkutuolin osat Pyörällisen suihkutuolin osat 1 Työntökahva 2 Selkänoja 3 Istuimen kansi 4 Kiinnitysruuvi 5 Kannellinen ämpäri 6 Rengas, 4 (valinnainen) 7 Kaksiosainen lukitusjarru 8 Käsinoja 9 Jarru 24 :n pyörään (valinnainen)

Lisätiedot

Scandia SC330 leikkauspöytä. Verkkokauppa. Menu. Sähköhydraulinen leikkauspöytä yleiskirurgiaan

Scandia SC330 leikkauspöytä. Verkkokauppa. Menu. Sähköhydraulinen leikkauspöytä yleiskirurgiaan Verkkokauppa Menu Terveydenhuolto» Leikkauspöydät» Scandia SC330 leikkauspöytä Scandia SC330 leikkauspöytä Sähköhydraulinen leikkauspöytä yleiskirurgiaan Scandia on nykyaikainen elektrohydraulinen leikkauspöytä,

Lisätiedot

Ergolet. We lift the world. Laaja mallija kokovalikoima. Luotettavat toiminnot Turvalliset siirrot. Uudistunut ergo design

Ergolet. We lift the world. Laaja mallija kokovalikoima. Luotettavat toiminnot Turvalliset siirrot. Uudistunut ergo design Ergolet. We lift the world. Luotettavat toiminnot Turvalliset siirrot Laaja mallija kokovalikoima Uudistunut ergo design Universal Head Support /mesh UNVERSAL MESH SLING HS XSmall 009-09533 UNVERSAL MESH

Lisätiedot

Käyttöohje Suihku- ja WC- tuolit Cockatoo50, Cockatoo50, CockatooXL Nr 302018, 302019 ja 302020

Käyttöohje Suihku- ja WC- tuolit Cockatoo50, Cockatoo50, CockatooXL Nr 302018, 302019 ja 302020 Käyttöohje Suihku- ja WC- tuolit Cockatoo50, Cockatoo50, CockatooXL Nr 302018, 302019 ja 302020 Ennen käyttöä lue käyttöohje huolellisesti. Erityisesti turvallisuusohjeita on erittäin tärkeätä noudattaa.

Lisätiedot

ISTUMINEN JA ERGONOMIA KUNTOON

ISTUMINEN JA ERGONOMIA KUNTOON ISTUMINEN JA ERGONOMIA KUNTOON Miksi istumista pitäisi rajoittaa? Liiallinen istuminen lisää niska-, hartia- ja selkäsärkyjä sekä rintarangan vaivoja näihin yhteydessä olevaa päänsärkyä ja väsymystä ylipainoa

Lisätiedot

Parhaat käytännöt työvälineasioissa

Parhaat käytännöt työvälineasioissa Jussi Aarnivuo, ABB Oy Turvallisuusmessut 9.9.2010, Tampere Parhaat käytännöt työvälineasioissa September 3, 2010 Slide 1 Parhaat käytännöt työvälineasioissa ABB Suomessa Työturvallisuuslaki taustalla

Lisätiedot

Kinestetiikka - toimintakyvyn ylläpitämistä ja kuntoutumista tukeva voimavaralähtöinen toimintamalli

Kinestetiikka - toimintakyvyn ylläpitämistä ja kuntoutumista tukeva voimavaralähtöinen toimintamalli 1 Kinestetiikka - toimintakyvyn ylläpitämistä ja kuntoutumista tukeva voimavaralähtöinen toimintamalli Virpi Hantikainen ESH, TtT, Kinestetiikka kouluttaja Suomen kinestetiikkayhdistys ry:n puheenjohtaja

Lisätiedot

AVH-potilaan siirtymisen ohjaaminen. TYKS fysioterapia / os.964

AVH-potilaan siirtymisen ohjaaminen. TYKS fysioterapia / os.964 AVH-potilaan siirtymisen ohjaaminen TYKS fysioterapia / os.964 AVH potilaan kuntoutus Ohjataan ja tuetaan potilasta käyttämään voimavarojaan oikein erilaisissa päivittäisissä tilanteissa Tavoitteena on

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Lonkan tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

Anna nostotarpeen ratkaista valintasi

Anna nostotarpeen ratkaista valintasi Suomi Anna nostotarpeen ratkaista valintasi Viking on 25 vuoden tulos hoitotyön potilasnostoista saadusta kokemuksesta. Kaikki tieto erilaisista nostotarpeista, ergonomisista ja toiminnallisista vaatimuksista,

Lisätiedot

Teleskooppikatsomo. Suunnittelu

Teleskooppikatsomo. Suunnittelu Teleskooppikatsomo Suunnittelu Katsomon rakenne ja mitoitus SYVYYS (elementin etenemä) NOUSU (kahden elementin lattiapinnan korkeusero) LEVEYS (elementti ja lohko) PORRAS (sijoitus vapaasti elementtiin)

Lisätiedot

Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta

Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Kansallinen lihavuusohjelma 2012-2018 15.10.2018 1 Sisällys Ylipainoisuus ja lihavuus Suomessa Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta. Kansallinen lihavuusohjelma

Lisätiedot

Istuintyynyt ja istuinjärjestelmät

Istuintyynyt ja istuinjärjestelmät Istuintyynyt ja istuinjärjestelmät Kiilatyyny musta/punainen/sininen (13.87 ) Tuotekoodi: DWB 16980010/20/30 Kiilaistuintyyny Pestävä puuvillapäällinen Värivaihtoehdot musta, punainen ja sininen 38 x 37

Lisätiedot

PETIKONTIE 1 01720 VANTAA PUH: 09 855 33 400 MATERIAALINKÄSITTELYN PIKKUJÄTTILÄINEN. www.abc-karry.fi

PETIKONTIE 1 01720 VANTAA PUH: 09 855 33 400 MATERIAALINKÄSITTELYN PIKKUJÄTTILÄINEN. www.abc-karry.fi MATERIAALINKÄSITTELYN PIKKUJÄTTILÄINEN www.abc-karry.fi 1 PINOAMISVAUNU SFH1016/7699109 Nostoteho 1000kg Nostokorkeus 1600mm Haarukkapituus 1150mm Haarukan koko 160x60mm Kokonaisleveys 715mm Koneen korkeus

Lisätiedot

Maria Melanie Mikkola. Apuväline-esittely. Portfolio Hoitotyön turvallisuus

Maria Melanie Mikkola. Apuväline-esittely. Portfolio Hoitotyön turvallisuus Maria Melanie Mikkola Apuväline-esittely Portfolio Hoitotyön turvallisuus Huhtikuu 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 POTILASSIIRRON APUVÄLINEET... 3 1.1 Liukulakana... 3 1.2 Liukuhanskat... 4 1.3 Tergoglide... 5

Lisätiedot

ERGONOMIA LAUKAAN OSASTOLLA

ERGONOMIA LAUKAAN OSASTOLLA ERGONOMIA LAUKAAN OSASTOLLA TOIMINTA OSASTOLLA ENNEN TURO-PROJEKTIA Henkilökunnalla ei ollut ergonomista osaamista Potilaita hoidettiin enemmän/ pidempään vuoteessa. Tehtiin enemmän potilaan puolesta asioita.

Lisätiedot

Kotihoitotyön fyysiset riskit ja hallintakeinot

Kotihoitotyön fyysiset riskit ja hallintakeinot Kotihoitotyön fyysiset riskit ja hallintakeinot Ergonomialla kevennetään vanhustyötä Oulaisten ammattiopisto 6.5.2015 Leena Tamminen-Peter FT, SHO, työfysioterapeutti Ergosolutions BC Oy Ab Turku, Finland

Lisätiedot

VALUE IN CARING VAIVATONTA JA TEHOKASTA ASENTOHOITOA

VALUE IN CARING VAIVATONTA JA TEHOKASTA ASENTOHOITOA VALUE IN CARING VAIVATONTA JA TEHOKASTA ASENTOHOITOA VAKAUS TURVALLISUUS RENTOUTUMINEN ALENTUNUT TONUS ALENTUNUT ÄRSYTYS PAREMPI LEVON JA UNEN LAATU PALAUTUMINEN PARANTUNUT RUOANSULATUS TEHOKKAAMPI PARANEMINEN

Lisätiedot

Potilassiirtojen Ergonomiakortin näyttö muodostuu kahdesta osasta: teoriaopintojen tehtävien tekemisestä ja käytännön näytöstä.

Potilassiirtojen Ergonomiakortin näyttö muodostuu kahdesta osasta: teoriaopintojen tehtävien tekemisestä ja käytännön näytöstä. 29.11.2009 POTILASSIIRTOJEN ERGONOMIAKORTIN NÄYTÖN KRITEERIT Potilassiirtojen Ergonomiakortin näyttö muodostuu kahdesta osasta: teoriaopintojen tehtävien tekemisestä ja käytännön näytöstä. Potilassiirtojen

Lisätiedot

item numbers Krabat item no description Jockey Plus

item numbers Krabat item no description Jockey Plus Jockey Plus Krabat Jockey Plus ISTUMINEN Krabat Jockey Plus Krabat Jockey Plus tarjoaa enemmän tukea ja mukautusmahdollisuuksia kuin Krabat Jockey. Plusversio tarjoaa korkeamman mukavuustason perinteiseen

Lisätiedot

Suihkujakkarat. Aquatec. Aquatec Dot, Pico, Tellus, Galaxy, Sansibar ja Invacare I-Fit suihkutuolit ja -jakkarat

Suihkujakkarat. Aquatec. Aquatec Dot, Pico, Tellus, Galaxy, Sansibar ja Invacare I-Fit suihkutuolit ja -jakkarat quatec Suihkujakkarat Täyttää IE 60601-2-52 vaatimukset TÜV hyväksytty quatec Dot korkeussäädettävä quatec Dot, Pico, Tellus, Galaxy, Sansibar ja Invacare I-Fit suihkutuolit ja -jakkarat quatec suihkujakkara-

Lisätiedot

Ocean Ergo tuoteperhe

Ocean Ergo tuoteperhe Aquatec Ocean Ergo tuoteperhe UUTUUS! Täyttää 93/42/ECC ja EN ISO 10535 vaatimukset Aquatec Ocean Ergo WC- ja suihkutuolit henkilökohtaiseen hygieniaan Aquatec Ocean Ergo -tuoteperheen suihku- ja wc-tuolit

Lisätiedot

RT 38275. Sovella -säilytysjärjestelmät Sovella Oy

RT 38275. Sovella -säilytysjärjestelmät Sovella Oy TARVIKETIETO elokuu 2012 voimassa 30.9.2014 asti korvaa RT X76/615-37764 1 (8) RT 38275 521.4 Talo 2000 615 Talo 90 X76 SfB Sovella -säilytysjärjestelmät Sovella Oy Sovella -hyllyjärjestelmän käyttömahdollisuudet

Lisätiedot

Pride in being different KRABAT AS telefon: Pilot fax: www.krabat.com

Pride in being different KRABAT AS telefon: Pilot fax: www.krabat.com Pilot Krabat Pilot C KONTTAUS Krabat Pilot Palkinnot Krabat Pilot on innovatiivinen ja erilaista tyyppiä edustava konttaustuki. Perinteiset konttaustuet eivät tarjoa riittävästi dynaamista tukea lantion

Lisätiedot

Fysioterapia työterveyshuollossa TYÖNÄKÖ JA TYÖYMPÄRISTÖN FYSIKAALISET TEKIJÄT JA TYÖTILOJEN SUUNNITTELU YHTEISTYÖ 17.2

Fysioterapia työterveyshuollossa TYÖNÄKÖ JA TYÖYMPÄRISTÖN FYSIKAALISET TEKIJÄT JA TYÖTILOJEN SUUNNITTELU YHTEISTYÖ 17.2 Fysioterapia työterveyshuollossa TYÖNÄKÖ JA TYÖYMPÄRISTÖN FYSIKAALISET TEKIJÄT JA TYÖTILOJEN SUUNNITTELU YHTEISTYÖ 17.2 Kuva: ttl.fi Taustaa: Sosiaali- ja terveysministeriön asettama neuvottelukunta on

Lisätiedot

Ocean. Aquatec. Aquatec Ocean, Ocean XL, Ocean Vip, Ocean Vip XL, Ocean Dual Vip ja Ocean E-Vip

Ocean. Aquatec. Aquatec Ocean, Ocean XL, Ocean Vip, Ocean Vip XL, Ocean Dual Vip ja Ocean E-Vip Aquatec Ocean Täyttää IEC 60601-2-52 vaatimukset TÜV hyväksytty Aquatec Ocean, Ocean XL, Ocean Vip, Ocean Vip XL, Ocean Dual Vip ja Ocean E-Vip Aquatec Ocean suihku- ja wc-tuolisarjastä löydät laadukkaat

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

Sairaalasänky. Merivaaran klassikko POTILASHUONE

Sairaalasänky. Merivaaran klassikko POTILASHUONE Sairaalasänky Merivaaran klassikko POTILASHUONE Futura Plus aiempaa ergonomisempi, helppokäyttöisempi ja luotettavampi Merivaaran myydyin klassikko, Futura Plus -potilassänky on nyt entistäkin parempi.

Lisätiedot

KIRJAAMISKÄYTÄNTÖ KUNTOUTTAVAN HOITOTYÖN JA ERGONOMIAN KANNALTA

KIRJAAMISKÄYTÄNTÖ KUNTOUTTAVAN HOITOTYÖN JA ERGONOMIAN KANNALTA KIRJAAMISKÄYTÄNTÖ KUNTOUTTAVAN HOITOTYÖN JA ERGONOMIAN KANNALTA Arja Lång, hoitotyön lehtori, Savonia-amk Tuija Sairanen, fysioterapian lehtori, Savonia-amk HOITOTYÖN PROSESSI Hoitotyön prosessin vaiheet

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

KAATUMISTAPATURMIEN EHKÄISY IKINÄ opas Sara Haimi-Liikkanen, Kehittämiskoordinaattori

KAATUMISTAPATURMIEN EHKÄISY IKINÄ opas Sara Haimi-Liikkanen, Kehittämiskoordinaattori KAATUMISTAPATURMIEN EHKÄISY IKINÄ opas Sara Haimi-Liikkanen, Kehittämiskoordinaattori Iäkkäiden henkilöiden kaatumistapaturmat Yleisin suomalaisten ikäihmisten tapaturmatyyppi 30 % kotona asuvista yli

Lisätiedot

KYÄ JOKU ROTI OLLAP PITÄÄ Työsuojeluhallinto, valtakunnallinen Työsuojelunäyttely hoito- ja hoiva-alan alan ergonomiaosasto: Ergonomiaohjaus ja sen vaikuttavuus hoitohenkilöstön kokemana Raili Antila Marja-Liisa

Lisätiedot