EKSEGETIIKKA, VALINNAINEN OSUUS (2,5 OV)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EKSEGETIIKKA, VALINNAINEN OSUUS (2,5 OV)"

Transkriptio

1 1 EKSEGETIIKKA, VALINNAINEN OSUUS (2,5 OV) Tervetuloa yleisen teologian perusopintojen eksegetiikan vapaavalintaisen osuuden tukisivustolle! Näiden sivujen tarkoitus on auttaa valmistautumaan eksegetiikan valinnaisen osuuden suorittamiseen. Kurssiin kuuluu neljä teosta: I. Soisalon-Soininen, Israelin kansan historia R. Smend, Vanhan testamentin synty R. Uro O. Lehtipuu (toim.), Nasaretilaisen historia M. Myllykoski A. Järvinen (toim.), Varhaiskristilliset evankeliumit Kirjoja kannattaa ensisijaisesti tiedustella oman paikkakunnan kirjastosta ja kirjakaupoista. Mikäli kirjojen hankinnassa ilmenee vaikeuksia, opiskelija voi tilata kotipaikkakuntansa kirjaston välityksellä kaukolainan Helsingin yliopiston kirjaston opiskelijakirjastosta. Klikkaamalla kunkin teoksen nimeä pääset kyseisen teoksen omalle sivulle. Sieltä löydät kirjan esittelyn, lukemista helpottavia ohjeita sekä kirjan sisältöön liittyviä pohdintatehtäviä vastauksineen. Intoa opiskeluun!

2 2 Ilmari Soisalon-Soininen, Israelin kansan historia. Helsinki: Gaudeamus, 1987 (183 s.). Sisältö Helsingin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan emeritusprofessorin teos kertoo Israelin kansan vaiheista sen varhaisimmista ajoista alkaen aina ensimmäisten kristillisten vuosisatojen juutalaiskapinoihin asti. Tämän historiallisen taustan tunteminen on välttämätöntä monien Vanhan testamentin tekstien ymmärtämisen kannalta. Israelin kansan historia on samalla juutalaisuuden syntyhistoriaa. Vaikka Vanha testamentti on Israelin kansan historian tärkein lähde, sen kirjoittajat eivät ole kirjoittaneet historiasta sen itsensä vuoksi. Kaikkia VT:n kirjoituksia hallitsee uskonnollinen näkökulma. Asioista kerrotaan pääasiassa vain siltä osin kuin niillä on uskonnollista merkitystä. Lisäksi monet kirjoitukset ovat syntyneet satoja vuosia niiden kertomia tapahtumia myöhemmin. Siksi VT:n kirjoitukset eivät anna vastauksia kaikkiin historiallisesti kiinnostaviin kysymyksiin ja niiden antamiin tietoihin tulee suhtautua kriittisesti. Vanhan testamentin oma kertomus päättyy 400-luvulle ekr., jolloin Jerusalemin kaupunki jälleenrakennetaan. Israelin kansan myöhempien vaiheiden tärkeimpiä lähteitä ovat eräät apokryfikirjat (etenkin Makkabilaiskirja) sekä juutalaisen historioitsijan Josefuksen teokset. Myös tämän ajanjakson tunteminen on tärkeää, sillä monet VT:n kirjat ovat syntyneet sinä aikana. Lukuohjeita Soisalon-Soinisen teoksella on kohtuullisen paljon ikää (ensimmäinen painos vuodelta 1969) ja nykytutkimus arvioi eräitä seikkoja toisin. Nykytutkimuksen painotuksia on esitelty lyhyesti alla olevien pohdintakysymysten vastausten yhteydessä. Iästään huolimatta teos antaa edelleen hyvän yleiskuvan Israelin kansan vaiheista. VT:n kirjoittajat ovat erityisen kiinnostuneita kuninkaista ja näiden tavasta harjoittaa uskontoa. Niinpä Soisalon-Soinisen teoskin vilisee nimiä ja vuosilukuja. Olennaisempaa kuin painaa mieleen näitä ja vastaavia yksityiskohtia on pyrkiä hahmottamaan suuret linjat ja Israelin kansan historian keskeiset vaiheet: esihistoria, kuninkuuden synty, valtakunnan jakautuminen, Israelin ja Juudan historia niiden tuhoon saakka, pakkosiirtolaisuus ja sieltä paluu, makkabilaisaika sekä roomalaisaika. Suuria linjoja voi hahmottaa esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla: Mitä tiedämme Israelin vaiheista ennen kuninkuutta? Miten arvioisit näiden tietojen historiallista luotettavuutta? (s. 6) Israelin kuningasaika. Miten kuninkuus syntyi, kehittyi ja loppui? (s. 7) Israel suurvaltojen keskellä. Mitkä kaikki aikansa suurvallat vaikuttivat Israelin kansan historiaan ja millä tavalla? (s. 8) Pakkosiirtolaisuus ja sen merkitys juutalaisuuden kehittymiseen. (s. 9) Kysymyksen lopussa oleva sivunumero viittaa mallivastaukseen. Parhaan hyödyn saat kuitenkin, kun pyrit ensin vastaamaan kysymykseen itse ja vasta sen jälkeen tarkistat, mitä vastauksen edellytetään sisältävän.

3 3 R. Smend, Vanhan testamentin synty. Helsinki: Yliopistopaino, 1989 (186 s.). Sisältö Göttingenin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan emeritusprofessorin kirjoittama teos on Vanhan testamentin johdanto-oppi, toisin sanoen se kertoo yksittäisten Vanhan testamentin kirjojen synnystä ja niiden kokoamisesta kanoniseksi kirjakokoelmaksi. Smend jaottelee Vanhan testamentin perinteisellä juutalaisella tavalla kolmeen osaan: lakiin, profeettoihin ja kirjoituksiin. Laki käsittää Mooseksen kirjan. Profeetat jaotellaan varhaisempiin profeettoihin (Joosuan kirja, Tuomarien kirja, Samuelin kirja, Kuninkaiden kirja) ja myöhäisempiin profeettoihin (Jesaja, Jeremia, Hesekiel sekä 12 pientä profeettaa). Kirjoitukset sisältävät sekalaisen joukon erityyppisiä kirjoja, niin viisauskirjallisuutta, apokalyptiikkaa kuin historiallisia kirjoituksia (Psalmit, Job, Sananlaskut, Ruut, Laulujen laulu, Saarnaaja, Valitusvirret, Ester, Daniel, Esra, Nehemia, Aikakirja). Tämä kolmijako muodostaa raamin, jossa Smend käy läpi eri kirjoitusten syntyhistorian ja pääpiirteittäisen sisällön. Lähtökohtana on kunkin kirjoituksen kanoninen muoto, jonka sisältä pyritään hahmottamaan varhaisempia redaktio- ja traditiotasoja. Teoksen alussa on tärkeä katsaus kaanonin syntyyn, heprealaisen tekstimuodon vakiintumiseen ja varhaisiin käännöksiin. Huomionarvoisena yksityiskohtana mainittakoon, että teos on suomennettu ennen nykyisen raamatunkäännöksen käyttöönottoa. Tästä syystä nykyisin Laulujen lauluna tunnettua kirjoitusta kutsutaan edellisen raamatunkäännöksen mukaisesti Korkeaksi veisuksi. On kuitenkin suositeltavaa käyttää tästä kirjoituksesta sen nykyistä nimeä, Laulujen laulu. Lukuohjeita Parhaiten kirja avautuu, kun sitä lukee rinnakkain Vanhan testamentin kanssa. Monet yksittäiset huomiot tulevat ymmärrettäviksi vasta kun ne katsoo itse Vanhan testamentin tekstistä. Kirjan lukemisesta ei kannata kuitenkaan tehdä elämänpituista tehtävää. Yksittäisten raamatunkohtien ja tutkijannimien sijaan on olennaista ymmärtää kokonaisuuksia: miten eri kirjat ovat saavuttaneet nykyisen muotonsa ja kuinka ne ovat tulleet osaksi kaanonia. Kirjan keskeinen sisältö hahmottuu esimerkiksi hakemalla vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Vanhan testamentin kaanonin muodostumisen pääpiirteet. (s. 10) VT:n varhaiset käännökset ja niiden merkitys VT:n tutkimukselle. (s. 11) Pentateukin synnyn keskeiset vaiheet (s. 12) Deuteronomistinen historiateos, sen synty ja sisältö pääpiirteissään (s. 13) Profeettakirjojen synty ja sisältö (s. 14) Mitä eri kirjallisuudenlajeja VT:n nuorin osa, kirjoitukset sisältävät ja miten nämä kirjoitukset on ryhmitelty? (s. 15) Kysymyksen lopussa oleva sivunumero viittaa mallivastaukseen. Parhaan hyödyn saat kuitenkin, kun pyrit ensin vastaamaan kysymykseen itse ja vasta sen jälkeen tarkistat, mitä vastauksen edellytetään sisältävän.

4 4 R. Uro O. Lehtipuu (toim.), Nasaretilaisen historia. Helsinki: Kirjapaja, 1997 (2. painos 2001) (251 s.). Sisältö Teoksessa haetaan vastausta kysymyksiin, kuka historiallinen henkilö Jeesus Nasaretilainen oli ja mitä hänen elämästään voidaan tietää historiantutkimuksen keinoin. Kirja on artikkelikokoelma, jonka kukin artikkeli valaisee Jeesuksen historiaa tietystä näkökulmasta. Huomiota kiinnitetään Jeesus-tutkimuksen vaiheisiin, Jeesuksesta kertoviin lähteisiin, ajanhistoriaan, Jeesuksen ja Johannes Kastajan suhteeseen, Jeesuksen opetuspuheisiin, naisten rooliin Jeesuksen seuraajina sekä Jeesuksen kuolemaan johtaneisiin tapahtumiin. Teoksen kirjoittajat ovat suomalaisia Uuden testamentin tutkijoita. Se on syntynyt osana Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin eksegetiikan laitosten yhteistä varhaista juutalaista ja kristillistä kulttuuria ja kirjallisuutta tutkivaa projektia. Tutkimusprojekti on valittu Suomen Akatemian huippuyksiköksi vuosina ja Lukuohjeita Kirjaa lukiessa kannattaa pyrkiä hahmottamaan kunkin artikkelin perusajatus. Mitä kirjoittaja sanoo ja mihin hän sanottavansa perustaa? Millainen kokonaiskuva historian Jeesuksesta eri artikkelien valossa hahmottuu? Artikkeleiden perusajatusten löytämisessä voit käyttää apunasi seuraavia kysymyksiä: Millaisia erilaisia Jeesus-kuvia tutkimuksen historiassa on esitetty? Miksi kuvat poikkeavat niin paljon toisistaan? (Räisänen) (s.16) Mihin lähteisiin tietomme Jeesuksesta perustuvat ja kuinka luotettavia nämä lähteet ovat? (Kiilunen) (s.17) Millaisessa poliittisessa ja kulttuurisessa ympäristössä Jeesus toimi? (Huuhtanen ja Martola) (s.18) Miten tutkijat ovat hahmottaneet Johannes Kastajan ja Jeesuksen suhteen sekä näiden toiminnan eroja ja yhtäläisyyksiä? (Uro) (s. 19) Mitkä olivat Jeesuksen opetuksen keskeiset piirteet? (Syreeni) (s. 20) Millainen oli naisten merkitys ja rooli Jeesuksen toiminnassa ja varhaisessa Jeesus-liikkeessä? (Marjanen) (s. 21) Miksi Jeesus ristiinnaulittiin? (Myllykoski) (s. 22) Millainen kokonaiskuva historian Jeesuksesta hahmottuu teoksen pohjalta? (s. 23) Kysymyksen lopussa oleva sivunumero viittaa mallivastaukseen. Parhaan hyödyn saat kuitenkin, kun pyrit ensin vastaamaan kysymykseen itse ja vasta sen jälkeen tarkistat, mitä vastauksen edellytetään sisältävän.

5 5 M. Myllykoski A. Järvinen (toim.), Varhaiskristilliset evankeliumit. Helsinki: Yliopistopaino, 1997 (356 s.). Sisältö Nimensä mukaisesti teos tarkastelee evankeliumeita, varhaisia kristillisiä kertomuksia Jeesuksesta. Uuden testamentin neljä evankeliumia ovat tärkeimmät Jeesuksesta kertovat lähteet. Ne eivät kuitenkaan kerro sellaisenaan historiallisesta henkilöstä nimeltä Jeesus Nasaretilainen, vaan kukin evankelista tulkitsee Jeesuksen elämää ja merkitystä omalla tavallaan. Kanonisten evankeliumien lisäksi tunnetaan myös joukko kaanonin ulkopuolisia evankeliumeja, joista tunnetuin lienee Tuomaan evankeliumi. Teos koostuu eri evankeliumeja kuvaavista artikkeleista. Oman käsittelynsä saa kysymys, mitä evankeliumilla ylipäätään tarkoitetaan, synoptinen ongelma, Markuksen evankeliumi, Jeesuksen sanojen kokoelma Q, Matteuksen, Luukkaan ja Johanneksen evankeliumit sekä kaanonin ulkopuoliset evankeliumit. Artikkeleiden kirjoittajat ovat Helsingin yliopiston eksegetiikan laitoksen professoreita, dosentteja ja tutkijoita. Lukuohjeita Olennaisinta teoksessa on hahmottaa eri evankeliumien erityispiirteet ja kyetä suhteuttamaan ne toisiinsa. Mitkä asiat yhdistävät eri evankeliumeja? Millä tavoin ne eroavat toisistaan ja mitä nämä erot kertovat? Hae vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Mitä tarkoitetaan synoptisella ongelmalla ja miten se on pyritty ratkaisemaan? (s. 24) Vertaile synoptisten evankeliumien yhtäläisyyksiä ja eroja. (s. 25) Johanneksen evankeliumin suhde synoptisiin evankeliumeihin. (s. 26) Mitä eri evankeliumien kirjoittajista tiedetään? (s. 27) Millainen kuva Jeesuksesta piirtyy kaanonin ulkopuolisissa evankeliumeissa? (s. 28) Kysymyksen lopussa oleva sivunumero viittaa mallivastaukseen. Parhaan hyödyn saat kuitenkin, kun pyrit ensin vastaamaan kysymykseen itse ja vasta sen jälkeen tarkistat, mitä vastauksen edellytetään sisältävän.

6 6 Mitä tiedämme Israelin vaiheista ennen kuninkuutta? Miten arvioisit näiden tietojen historiallista luotettavuutta? aika ennen kuninkuutta esihistoriaa, jota ei voi historiallisesti todentaa varhaisilla traditioilla suuri merkitys juutalaisen uskonnon ja identiteetin kannalta VT:n jatkuvajuoninen kertomus (patriarkat, siirtyminen Egyptiin, vapautuminen Mooseksen johdolla, saapumisesta luvattuun maahan ) historiallisesti monin tavoin ongelmallinen (esim. egyptiläiset lähteet eivät tunne Joosefia tai eksodus-kertomuksen vaiheita, valtavan joukon harhaileminen erämaassa 40 vuotta historiallinen mahdottomuus jne.) todennäköisesti varhaisvaiheita koskevat traditiot alun perin eri heimojen traditioita, jotka muodostettu yhtenäiseksi, koko kansaa koskevaksi kertomukseksi vasta paljon myöhemmin varhaisajan traditiot saattavat sisältää historiallisia muistumia, mutta kokonaisuutena ne puhuvat enemmän siitä vakaumuksesta, että Jumala on johdattanut kansaansa ja tehnyt sen kanssa liiton kuin historiallisista tapahtumista esihistoriaan kuuluu myös kansan varhaisvaiheet Palestiinassa; maahantulo ja maan valloitus ei arkeologisen aineiston valossa ole voinut tapahtua Joosuan kirjan kuvaamalla tavalla; kansan muotoutuminen pitkä ja pääosin rauhanomainen prosessi *) eri kansanosat muodostaneet löyhän heimoliiton, jonka johtajina ulkoisen uhan edessä toimineet ns. tuomarit, karismaattiset kansajohtajat; VT antaa tuomarien ajoista sotaisan kuvan, Israel joutuu jatkuvasti naapurikansojen hyökkäysten kohteeksi; taustalla voi olla historiallisia tilanteita, mutta monet tuomarikertomukset saaneet legendanomaisia piirteitä (esim. Simson) *) Maahan saapumisen osalta Soisalon-Soinisen teos on nykytutkimuksen valossa vanhentunut. Arkeologinen aineisto ei tue teoriaa edes rauhanomaisesta maahan saapumisesta. Näyttääkin siltä, että Israelin kansana tunnetut heimot ovat alunperinkin Palestiinan alkuperäisasukkaita.

7 7 Israelin kuningasaika. Miten kuninkuus syntyi, kehittyi ja loppui? aluksi Israelin kansa muodosti löyhän heimoliiton - kriisiaikoina (esim. sodat) tuomariksi nimitetty kansanjohtaja - naapurikansojen uhka (erityisesti filistealaisten) vaati yhtenäisempää poliittista toimintaa ensimmäinen kuningas Saul - kansan henkinen johtaja Samuel voiteli kuninkaaksi - hallitusaika todennäköisesti jäi lyhyeksi - Samueliin yhdistetty myös kuninkuutta vastustavia puheita: vanha ihanne karismaattisesta, Jumalan valitsemasta johtajasta ristiriidassa kuninkuusidean kanssa Daavid syrjäytti Saulin *) - aloitti valtionmuodostuksen, teki Jerusalemista uuden pääkaupungin - valtakunta jäi kuitenkin hajanaiseksi, kuninkaan persoona piti koossa - Daavid hallitsijadynastian perustaja; VT:n ihannekuningas, jota arvioidaan kauttaaltaan myönteisesti Daavidin seuraajaksi hänen poikansa Salomo - pystyi vielä pitämään valtakunnan koossa - tunnetaan rakentajakuninkaana: laajensi kuninkaallista palatsia ja rakensi temppelin Jerusalemiin; yhdistetty myös suureen viisauteen ja rikkauteen - VT:n voittopuolisesti myönteisessä kuvauksessa myös kritiikkiä Salomon kuoltua (todennäköisesti 922 ekr.) valtakunta jakautui eteläiseen Juudaan ja pohjoiseen Israeliin - Juudan kuninkaaksi Salomon poika Rehabeam; myöhemminkin Daavidin suvun perinnöllinen kuninkuus jatkuu Etelävaltakunnassa - Israelin kuninkaaksi Jerobeam, Pohjoisvaltakunnassa perinteinen karismaattisen johtajan malli, mikä käytännössä merkitsi lukuisia kapinoita ja vallankaappauksia - VT:n kirjoittajat arvioivat kuninkaita yksinomaan näiden Jahve-uskollisuuden mukaan; Israelin kuninkaat tuomitaan kautta linjan (heidän syntinään mm. Jerusalemin ulkopuolella sijainnut kulttipaikka) sen sijaan osa Juudan kuninkaista kuvataan positiivisessa valossa, erityisesti Josia sekä Israelin että Juudan kuningaskunnat tuhoutuvat suurvaltojen valloitussodissa - Assyria tuhoaa Israelin 722 ekr., minkä seurauksena Pohjoisvaltakunnan olemassaolo lakkaa - Juudan kohtaloksi koituu Babylonia v. 587 ekr.; yläluokka viedään pakkosiirtolaisina Baabelin vankeuteen, josta sen sallitaan kuitenkin palata 538 ekr.; kuninkuusinstituutio ei kuitenkaan enää saa jatkoa *) Puhe Daavidin valtakunnasta "suurvaltana" on nykytutkimuksen valossa liioiteltua. Daavidin johtama poliittinen kokonaisuus oli useiden pienten poliittisten yksikköjen vaihteleva yhteenliittymä, jota Daavid johti ilman selkeää hallintomallia.

8 8 Israel suurvaltojen keskellä. Mitkä kaikki aikansa suurvallat vaikuttivat Israelin kansan historiaan ja millä tavalla? Palestiina muinaisten suurvaltojen, Egyptin ja Mesopotamian (eli Kaksoisvirtainmaan) välissä; suurvallat kiinnostuneita alueen hallinnasta sen (kauppa)poliittisesti merkittävän aseman takia (Uus-)Assyria Kaksoisvirtainmaan suurvallaksi 800-l. ekr. - useita sotaretkiä Syyria-Palestiinan alueelle l. ekr. alisti sekä Israelin että Juudan veroamaksaviksi vasalleikseen - Israel mukaan Assyrian vastaiseen liittoon, jonka seurauksena maa valloitetaan ja yläluokka viedään pakkosiirtolaisuuteen (722 ekr.); Pohjoisvaltakunta Israelin historia päättyy tähän - ajoittain myös Etelävaltakunta Juuda mukaan Assyrian vastaisiin kapinoihin; seurauksena sen alue pieneni ja verotaakka kävi raskaammaksi, mutta vasallisuhde säilyi (Uus-)Babylonia Kaksoisvirtainmaan uudeksi mahdiksi 600-l. ekr. - Juudan kuningas Josia uskaltautuu kulttiuudistukseen, mikä merkitsi todennäköisesti myös vasallisuhteen katkaisemista; restauraatio jää kuitenkin lyhytaikaiseksi - Juuda joutuu ensin Egyptin provinssiksi, sitten Babylonian vasallivaltioksi - profeetta Jeremian varoituksista huolimatta kuningas kapinoi useaan otteeseen Babylonian valtaa vastaan, minkä seurauksena maa valloitetaan lopullisesti v. 587 ekr., Jerusalemin kaupunki ja sen temppeli tuhotaan, kuningas ja yläluokka viedään pakkosiirtolaisuuteen Persia kukistaa Babylonin - Persian kuningas Kyyros antaa v. 538 ekr. ediktin, jossa antaa luvan Jerusalemin temppelin uudelleen rakentamiseen - osa pakkosiirtolaisista palaa ja temppeli saadaan valmiiksi 515 ekr. - tiedot Jerusalemin kulttiseurakunnasta persialaisajalta hyvin vähäiset, silti kyseessä olennainen vaihe muotoutuvan juutalaisen ja vanhan testamentin synnyn kannalta 300-luvulla Palestiina osaksi Aleksanteri Suuren maailmanvalloitusta - Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen jää Egyptin Ptolemaiosten ja Syyrian Seleukidien kiistakapulaksi; Syyria lopulta voitokkaampi - vaikeutunut sisäpoliittinen tilanne saa Syyrian kuninkaan ryhtymään toimiin juutalaisuuden hävittämiseksi, mm. sapatinvietto ja ympärileikkaus kielletään kuolemanrangaistuksen uhalla - seurauksena Makkabien kapina, joka johtaa noin sata vuotta kestävään suhteellisen itsenäisyyden aikaan, jolloin maata hallitsee Hasmonien kuningassuku (Makkabien jälkeläiset) lännessä kehittynyt uusi suurvalta Rooma valloittaa Palestiinan 63 ekr. - sisäinen valtataistelu ylipapin ja poliittisten vallanpitäjien välillä päättyy kun Herodes Suuri Juudean vasallikuninkaaksi 37 ekr. - Herodes Suuren kuoltua (4 ekr.) valtakunta jaetaan hänen poikiensa kesken; Jerusalem ympäristöineen kuitenkin pian roomalaisen käskynhaltijan (prokuraattorin) alaisuuteen - tyytymättömyys Roomaa vastaan kärjistyy kapinoihin: v. 66 syttynyt kapina päättyy Jerusalemin ja sen temppelin tuhoon v. 70 jkr. - lopullinen tuho v jkr. kapinan jälkeen: Jerusalemista roomalainen kaupunki, johon juutalaisilta tuleminen kuolemanrangaistuksella kielletty

9 9 Pakkosiirtolaisuus ja sen merkitys juutalaisuuden kehittymiseen *) v. 587 ekr. Babylonia valloitti ja hävitti Jerusalemin ja sen temppelin sekä vei kansan yläluokan pakkosiirtolaisuuteen Babyloniaan Baabelin vankeuteen ; tavallinen kansa jäi edelleen Palestiinaan - merkitsi itsenäisyyden rippeidenkin menettämistä, kuninkuuden loppua, temppelin ja sen uhrikultin menettämistä ulkoisten symbolien menettäminen luo tarpeen etsiä sisäisiä identiteettiä lujittavia tekijöitä - ympärileikkaus - sapatinvietto - monoteismin kehittyminen: Jahve ei ainoastaan Israelin Jumala vaan ainoa tosi Jumala, maailman luoja ja sen historian johdattaja - vanhan perimätiedon kokoaminen kirjoituksiksi; VT:n kirjat alkavat hahmottua henkisen ja hengellisen kriisin ratkaisuna teologinen uustulkinta: pakkosiirtolaisuus ei seurausta Israelin Jumalan Jahven heikkoudesta vaan kansan synnistä - liittoteologian synty: Jahve oli solminut kansansa kanssa liiton, jota kansa ei kuitenkaan pitänyt - jo ennen tuhoa profeetat ennustaneet rangaistusta kansan uskottomuuden vuoksi - historian tulkitseminen deuteronomistisesta näkökulmasta: kansan historia Jahvesta luopumisen ja hänen liittonsa rikkomisen sarja; heijastuu VT:ssa etenkin deuteronomistisessa historiateoksessa - pakkosiirtolaisuudessa toimivilla profeetoilla suuri merkitys: menneisyyden syntien tunnustamisen ohella julistivat tulevaisuudenuskoa *) Vaikka pakkosiirtolaisuudella on eittämättä ollut suuri, jopa ratkaiseva merkitys juutalaisuuden kehittymiseen, nykytutkimus korostaa, ettei (vain lyhyeksi jäänyt) pakkosiirtolaisuusaika merkinnyt täydellistä nollapistettä ja historian uutta alkua. Babyloniaan jääneiden, sieltä palanneiden ja Palestiinassa koko pakkosiirtolaisuuden ajan pysyneiden kansanosien keskinäinen suhde ja merkitys juutalaisuuden kehitykselle on osin kiistanalainen.

10 10 Vanhan testamentin kaanonin muodostumisen pääpiirteet juutalainen kaanonin kolmijako lakiin, profeettoihin ja kirjoituksiin kuvaa kanonisoitumisprosessia - Toora vakiintui ennen 300-l. ekr.: tällöin Jerusalemin kulttiyhteydestä eronneet samarialaiset pitivät pyhinä kirjoituksinaan vain Tooraa - profeettakirjojen kokoonpano vakiintunut ennen Danielin kirjan syntyä (160-l. ekr.), sillä se ei enää päässyt tähän ryhmään - kirjoitusten kokoonpano vakiintui viimeisenä, ei mainita omana ryhmänään vielä UT:ssa, mutta Josefus ja 4. Esran kirja tuntee 1. kristillisen vuosisadan lopulla kaanonin rajat määritellään ensimmäisen vuosisadan jkr. lopulla - tradition mukaan oppineiden kokouksessa Jamniassa; tieto kiistanalainen - rajanveto kahteen suuntaan: yhtäältä suhteessa muotoutumassa olevaan kristinuskoon, toisaalta apokalyptisiin kirjoituksiin - kiistanalaisia ainoastaan eräät kirjoituksiin kuuluvat kirjat (Saarnaaja, Laulujen laulu, Sananlaskut, Ester) kaanonin ulkopuolelle jääneitä kirjoituksia kutsutaan apokryfeiksi (sisältyvät Septuagintaan) ja pseudepigrafeiksi - olleet laajalti käytössä kristillisessä kirkossa - säilyneet käännöksinä kanonisoiminen merkitsi tekstin vakiintumista: pyhää tekstiä ei saanut enää muuttaa - tekstien huolellisesta kopioinnista vastasivat masoreetit, jotka varustivat tekstin vokaali- ja muilla lukumerkeillä - kirjojen jako lukuihin peräisin vasta 1400-luvulta, jako jakeisiin ja näiden numerointi luvulta

11 11 VT:n varhaiset käännökset ja niiden merkitys VT:n tutkimukselle varhaisin käännös kreikaksi, kutsutaan Septuagintaksi (lyhenne LXX) - Aleksandrian juutalaisten tarpeisiin 200-l. ekr., alkaen - legendan mukaan käännöksen teki Egyptin kuninkaan pyynnöstä 72 oppinutta, jotka päätyvät yksimieliseen käännökseen - käännös joidenkin kirjojen kohdalla sanatarkka, toisten kohdalla huomattavan vapaa - kristityt omaksuivat LXX:n omaksi Raamatukseen, minkä seurauksena juutalaiset luopuivat siitä - LXX:n kaanon poikkeaa järjestykseltään ja sisällöltään heprealaisesta kaanonista; se sisältää heprealaisen kaanonin kirjoitusten lisäksi (osin alunperinkin kreikaksi kirjoitettuja) kirjoituksia, nk. apokryfeja eli deuterokanonisia kirjoja muita vanhoja käännöksiä - arameankieliset, suhteellisen vapaasti käännetyt Targumit - syyriankielinen Pešitta - LXX:aan pohjautuvat vanhalatinalaiset käännökset - Hieronymuksen l. pääasiassa heprealaisen tekstin pohjalta kääntämä Vulgata, sai kanonisen aseman latinankielisessä läntisessä kristikunnassa - muita varhaisia käännöksiä mm. gruusiaksi, gootiksi, arabiaksi, koptiksi ja etiopiaksi; yleensä LXX:n pohjalta käännöksillä, etenkin LXX:lla tärkeä merkitys VT:n tekstikritiikissä - vertaaminen käännöksiin saattaa paljastaa masoreettista traditiota varhaisemman tekstimuodon - lisäksi antavat arvokasta tietoa tekstien tulkintahistoriasta

12 12 Pentateukin synnyn keskeiset vaiheet (tässä käyty läpi päinvastaisessa järjestyksessä kuin Smend; yhtä perusteltu ratkaisu olisi Smendin tavoin aloittaa nuorimmasta, valmiista kokonaisuudesta ja edetä siitä aina varhaisimpiin rekonstruktioihin asti) Pentateukki nykyisessä muodossaan tulos monivaiheisesta syntyprosessista - taustalla eri-ikäisiä ja laajuisia traditioita ja lähteitä, jotka käyneet läpi useita redaktioita - kukin redaktio eli toimitustyö pikemminkin ryhmien tai koulukuntien kuin yksilöiden tekemää varhaisimman tradition määrittely ja ajoitus vaikeaa, ellei mahdotonta - perimätietoa välitetty sekä suullisesti että kirjallisesti - sisältänyt kertomuksia, runoutta, sananlaskuja, oikeuslauselmia jne. - lyhyitä traditiokatkelmia todennäköisesti koottu laajemmiksi kertomussikermiksi, esim. yksittäiset patriarkkakertomukset yhdistetty yhden suvun tarinaksi näitä traditioita käytetty pohjana vanhimmissa Pentateukin tekstistä rekonstruoiduissa lähteissä: Elohistissa ja Jahvistissa - lähteet erotettu toisistaan ensisijaisesti Jumalan nimen perusteella (Jahve/Elohim), mutta se ei riitä ainoaksi kriteeriksi - nämä kaksi lähdettä nähtävästi yhdistetty yhdeksi kertomuskokonaisuudeksi, jolloin etenkin Elohistista säilynyt vain fragmentteja - todennäköisesti yhdistämisvaiheessa mukaan liitetty ns. liitonkirja, monivaiheisesti syntynyt kokoelma vanhoja lakitekstejä tämä kertomusaineisto läpikäynyt useita, deuteronomistiseksi kutsuttuja redaktioita - toimittajat käsitelleet lähdetekstiään suhteellisen vapaasti muokaten sitä oman deuteronomistisen teologiansa mukaisesti - mukaan yhdistetty Deuteronomium (= 5. Moos), joka sisältää Mooseksen jäähyväispuheen muotoon puetun kokonaisesityksen Israelin kansan siihenastisesta historiasta sekä opettavaa ainesta; Deuteronomiumin ajoitus riippuu siitä, miten sen katsotaan suhtautuvan Josian kulttireformiin liittyneeseen lakikirjaan nuorin redaktio nk. Pappiskirjan redaktiotaso - viimeisessä redaktiovaiheessa Pentateukkiin lisätty nk. Pappiskirja, joka sisällöltään muistuttanut varhaisempaa kertomusaineistoa, mutta tyylillisesti poikennut siitä huomattavasti (luettelot, kaaviot, täsmälliset mitat ja nimet, lakien ja kulttimääräysten keskeisyys jne.) - Pentateukin lopullinen redaktori nivonut nämä kaksi kertomusta yhteen käyttäen Pappiskirjaa perustekstinään - myös pappiskirjalla oma esihistoria; selvimmin siitä erottuu omaksi kokonaisuudekseen nk. Pyhyyslaki, todennäköisesti pakkosiirtolaisuuden ajalta peräisin oleva lakikokoelma

13 13 Deuteronomistinen historiateos, sen synty ja sisältö pääpiirteissään deuteronomistinen historiateos käsittää 5. Mooseksen kirjan eli Deuteronomiumin sekä ns. varhaisemmat profeetat: Joosuan, Tuomarien, Samuelin ja Kuningasten kirjat - muodostanut alun perin yhtenäisen teoksen, jako kirjoihin myöhemmän redaktion tulosta - kertoo Israelin kansan vaiheista maan valloituksesta aina Israelin ja Juudan tuhoon asti teos kauttaaltaan yhdenmukaisen redaktion sävyttämä - muistuttaa Deuteronomiumin opetusta ja historiakäsitystä - tyypillistä mm. ilmaisu, että kansa tai kuningas tekee pahaa Jahven silmissä, syytös liiton rikkomisesta ja temppelin keskeisyys - heijastaa pakkosiirtolaisuuden kokemusta ja sen synnyttämää teologiaa - redaktiossa useita vaiheita (peruskokoonpanon lisäksi hahmotettu profeetallinen redaktio sekä lakia painottava redaktio) redaktoreilla ollut käytössä moninaista lähdemateriaalia, joka osittain yhdistetty toisiinsa jo varhaisemmassa vaiheessa - esivaltiolliseen aikaan liittyvät kertomukset, mm. maan valloitukseen ja tuomarien aikaan liittyvät kuvaukset - kertomukset kuninkaista, esim. Daavidin valtaannousu- ja vallanperimyshistoria - Eliaa, Elisaa ja Jesajaa koskevat profeettakertomukset - erilaiset luettelot kuten maantieteelliset listat ja virkamieslistat

14 14 Profeettakirjojen synty ja sisältö myöhäisemmät profeetat koostuvat neljästä, melko samansuuruisesta kirjasta: Jesaja, Jeremia, Hesekiel sekä 12 pienen profeetan kirjoituksesta - profeettakirjojen keskeisin sisältö onnettomuuden ja pelastuksen julistus, mutta sisältävät myös kertomuksia profeetan elämästä (mm. Jeremian kirjassa; Joonan kirja erityistapaus: kertoo pääasiassa profeetan toimista, hyvin vähän julistuksesta) - etenkin pienistä profeetoista henkilöinä tiedetään hyvin vähän; jotkut kirjoitukset alun perin anonyymejä? (vrt. nimet Obadja = Jahven palvelija, Malakia = minun sanansaattajani) - kaikki kirjat läpikäyneet monivaiheisen redaktion profeettojen julistus elävää traditiota, jota laajennettiin ja muokattiin kanonisoimiseen asti - taustalla useimmiten historiallisen profeetan julistusta, jota tämä itse tai hänen oppilaansa kirjoittaneet muistiin - varhaisempaa julistusta on vuosisatojen ajan tulkittu ja uudelleenmuotoiltu uuden tilanteen edellyttämällä tavalla - eri-ikäistä julistusta saatettiin liittää yhteen, esim. Jesajan kirja koostuu useamman profeetan julistuksesta: alkuosa pohjautuu julistukseen ennen pakkosiirtolaisuutta, keskiosa (nk. Deuterojesaja) pakkosiirtolaisuuden aikaan ja loppuosa (Tritojesaja) pakkosiirtolaisuuden jälkeiseen aikaan useimmat profeettakirjat sisältävät eskatologisen peruskaavan: aluksi julistetaan onnettomuutta, joka yleensä jo tapahtunut, välissä julistetaan vieraita kansoja koskevia onnettomuuksia, lopussa ennustetaan tulevaa onnen ja pelastuksen aikaa - lähtökohtana pakkosiirtolaisuuden ajan kokemukset - muistuttaa läheisesti apokalyptista ajattelua

15 15 Mitä eri kirjallisuudenlajeja VT:n nuorin osa kirjoitukset sisältävät ja miten nämä kirjoitukset on ryhmitelty? kirjoitukset sekalainen ryhmä kirjoja, VT:n nuorinta osaa - kanonisoitiin viimeisenä - kirjojen järjestys on vaihdellut eri käsikirjoituksissa sisältää useita kirjallisuuden lajeja: runoutta ja proosaa, historiankirjoitusta, viisauskirjallisuutta, apokalyptiikkaa - kirjoja vaikea ryhmitellä yksin lajin mukaan, sillä eri lajit eivät välttämättä sulje toisiaan pois (esim. Jobin kirja pääasiassa runoteos, mutta sisältää myös proosaa, kuuluu sisältönsä puolesta viisauskirjallisuuteen) suuret runoteokset: Psalmit, Job, Sananlaskut - psalmit sisältävät 150 uskonnollista runoa, jotka ovat olleet pakkosiirtolaisuuden ajan jälkeisen juutalaisen seurakunnan käytössä; osa aineistosta hyvinkin vanhaa; on jaoteltu yksilön ja kansan valituspsalmeihin, kiitospsalmeihin ja hymneihin sekä kuningaspsalmeihin; käytännössä monet psalmit eri lajien yhdistelmiä - Jobin kirja pääasiassa runomuotoon puettu puheiden kokoelma, jossa pohditaan viattoman kärsimyksen ongelmaa; runomuotoisia puheita kehystää proosamuotoinen kehyskertomus - Sananlaskut kokoelma yleisitämaisia viisauslauselmia, läheiset yhteydet mm. muinaisen Egyptin viisaustraditioon viisi kääröä : Ruut, Laulujen laulu, Saarnaaja, Valitusvirret, Ester - kokoelmaa yhdistää se, että kullakin kirjoituksella ollut keskiajalta lähtien tärkeä asema juutalaisten juhlien liturgiassa - Ruut ja Ester novellimaisia, historiaan sijoitettuja kertomuksia; Laulujen laulu rakkauslaulujen kokoelma, Saarnaajan kirja kokoelma mietelauseita, Valitusvirret sisältää Jerusalemin tuhoon liittyviä valituslauluja apokalyptinen teos: Danielin kirja - VT:n nuorin kirjoitus (160-l. ekr.), ei enää päässyt osaksi profeettakirjojen ryhmää kronistinen historiateos - kirjoitusten selkein kokonaisuus; sisältää Esran ja Nehemian kirjat sekä Aikakirjan - kertoo proosamuodossa Israelin kansan vaiheista patriarkkojen ajasta Juudan tuhoon (1.-2. Aik.) ja Jerusalemin jälleenrakentamiseen (Esra, Neh.) asti

16 16 Millaisia erilaisia Jeesus-kuvia tutkimuksen historiassa on esitetty? Miksi kuvat poikkeavat niin paljon toisistaan? (Räisänen) historiallisen Jeesus-tutkimuksen alku (1700-l. loppu 1800-l. alku) - ensimmäiset yritykset ratkaista evankeliumien väliset erot: tahallinen vilppi (Reimarus), evankeliumit eivät silminnäkijäkuvauksia vaan pohjautuvat perimätietoon, uskontotuudet erotettava historian tosiasioista (Lessing), kirjoittajat kuvanneet tapahtumia oman, rajoittuneen ymmärryksensä mukaisesti (näennäistieteelliset, yliluonnollisen karsivat teoriat), evankeliumit luonteeltaan myyttisiä, eivät historiallisia selontekoja (Strauss) - keskeinen oivallus: tietoja Jeesuksesta ei voi rakentaa suoraan evankeliumeille Jeesus nähdään tutkijoiden oman ajan ihanteiden toteuttajana (1800-luvun liberaaliteologia) - Jeesuksen opetuksessa keskeistä ihmisrakkaus ja korkea moraali lopunajallinen Jeesus (J. Weiss, A. Schweitzer) - humanististen ihanteiden sijaan Jeesuksen opetuksessa keskeisintä eskatologinen julistus: Jeesus odotti maailmanlopun ja Jumalan valtakunnan pikaista koittamista - Jeesus ymmärrettävissä vain oman aikansa kontekstissa, jää modernille ihmiselle käsittämättömäksi historiallista Jeesusta ei voi tavoittaa (muotohistoriallinen koulu, R. Bultmann) - evankeliumit perustuvat suulliseen perimätietoon, joka kertoo ennemminkin varhaisen kirkon julistuksesta kuin historian Jeesuksesta - Jeesuksen maanpäällinen elämä ei nykyihmiselle merkityksellinen Jeesus-tutkimuksen uusi aalto : historian Jeesuksesta voidaan puhua mielekkäästi - Jeesus omasta ympäristöstään selkeästi erottautuva opettaja, jonka ajaton opetus kiteytyi etenkin vertauksissa uusin tutkimus: Jeesuksen opetus ja toiminta ymmärrettävä osana oman aikansa juutalaisuutta - kaksi pääuomaa: Jeesus yhteiskuntakriittinen sosiaalinen uudistaja (Crossan) tai lopunaikaa julistava profeetta (Sanders) - eri tulkinnoille yhteistä: Jeesuksen juutalaisuuden korostaminen, sosiaalihistoriallisen kontekstin huomioon ottaminen erilaiset Jeesus-kuvat kertovat erilaisista tavoista painottaa käytettävissä olevaa lähdeaineistoa - millä kirjoituksilla on lähdearvoa (kanonisten evankeliumien sisältämän Jeesuksen opetuksen aitous? Q-lähde tai sen varhaisin kerrostuma?, Tuomaan evankeliumi?) - miten Jeesuksen sosiaalinen ympäristö hahmotetaan ja millaiseen rooliin Jeesus siinä sijoitetaan

17 17 Mihin lähteisiin tietomme Jeesuksesta perustuvat ja kuinka luotettavia nämä lähteet ovat? (Kiilunen) Jeesuksen elämän tärkeimmät lähteet Uuden testamentin evankeliumit, näiden lisäksi tunnetaan myös muita kristillisiä lähteitä sekä joitakin ei-kristillisiä mainintoja Jeesuksesta - eri lähteiden luotettavuusaste erilainen, ei puolueettomia lähteitä, lähdekritiikki ensiarvoisen tärkeää roomalaisten kirjoittajien maininnat Jeesuksesta (Tacitus, Suetonius, Plinius nuorempi) - anti vähäinen: ei välttämättä perustu ei-kristilliseen, riippumattomaan tietoon juutalaiset lähteet A. historioitsija Josefus - puhuu yllättävän vähän Jeesuksesta, vain kaksi mainintaa: kertoo Jaakobin, Kristukseksi sanotun Jeesuksen veljen kuolemasta sekä laajempi, selvästi kristillisiä painotuksia sisältävä luonnehdinta Jeesuksesta - ensin mainittu tärkeä todiste Jeesuksen historiallisuutta ajatellen, toinen todennäköisesti kokonaan kristillinen lisäys Josefuksen tekstiin B. rabbiiniset tekstit - joitakin poleemisia mainintoja, esim. väite, että Jeesus roomalaisen sotilaan avioton lapsi - lähteenä ongelmallisia mm. ajoituksen vuoksi ei-kanoniset kristilliset lähteet - suurin osa apokryfisista evankeliumeista melko nuoria eikä niillä juuri historiallista arvoa (esim. lapsuusevankeliumit) - osa saattaa sisältää yhtälailla muistumia historian Jeesuksesta kuin kanoniset evankeliumitkin - erityisen kiinnostava Tuomaan evankeliumi, joka kuitenkin sisältää yksinomaan Jeesuksen puheita, eikä siksi valaise hänen toimintaansa Paavalin kirjeet - Paavali kiinnostunut ylösnousseen merkityksestä tässä ja nyt, ei maan päällä kerran eläneestä Jeesuksesta - tallentaa joitakin Herran sanoja, mm. avioerokielto sekä ehtoollisenasetus evankeliumit - kirjoitettu uskonvakaumuksesta käsin vakuuttamaan lukijat Jeesuksen jumaluudesta, eivät puolueettomia historiallisia selontekoja - evankeliumit eivät silminnäkijäkuvauksia, vaan koottu varhaisemmista suullisista ja kirjallisista lähteistä; myös evankelistan oma panos huomattava - kukin evankeliumi kertoo oman tulkintansa Jeesuksesta omine teologisine korostuksineen; kuva historian Jeesuksesta yritettävä siilata teologisten tulkintojen joukosta; erityisesti synoptisista evankeliumeista poikkeava Johanneksen evankeliumi tässä mielessä ongelmallinen - oma ongelmansa tekstin säilyminen: myöhemmät kopioitsijat ovat saattaneet muokata alkuperäistä tekstiä - toisaalta evankeliumien moniäänisyys ja keskinäiset ristiriidat osoitus siitä, että ne kertovat kerran eläneestä historiallisesta henkilöstä (keksitystä myyttisestä hahmosta kerrottu traditio olisi paljon yhdenmukaisempaa)

18 18 Millaisessa poliittisessa ja kulttuurisessa ympäristössä Jeesus toimi? (Huuhtanen ja Martola) Jeesuksen keskeisin toiminta-alue Palestiinan pohjoisosa, Galilea - toimi lähinnä maaseudun kylissä, UT ei edes mainitse tärkeintä kaupunkia Sepforista - teki vähintään yhden matkan Jerusalemiin, Juudeassa sijaitsevaan juutalaisen kulttuurin ja uskonnon keskukseen poliittinen todellisuus: Palestiina osa Rooman imperiumia - paikallista valtaa käytti Herodesten suku: Herodes Suuri ensimmäinen vasalliruhtinas - Herodes Suuren kuoltua Palestiina jaettiin hänen poikiensa kesken; Galileaa hallitsi Jeesuksen aikana Herodes Antipas - Juudean hallitsija Arkelaos karkotettiin v. 6 jkr. ja alue roomalaisen prokuraattorin hallintaan; Jeesuksen aikana prokuraattorina toimi Pontius Pilatus (26-36 jkr.) - suhde miehitysvaltaan ei ongelmaton: kärjistyi juutalaiskapinaksi v. 66 jkr.; temppelin hävitykseen johtanut kapina heijastuu monin tavoin pian sen jälkeen kirjoitetuissa evankeliumeissa hellenistinen kulttuuri - Aleksanteri Suuren valloitusten seurauksena syntynyt kreikankielinen kulttuuri juurtui myös Palestiinaan - etenkin hallitsijasuku ja muu yläluokka alttiita omaksumaan hellenistisen kulttuurin - kreikan kielen taito yleistä, joskin vaihteli eri yhteiskuntaluokissa sosiaalinen todellisuus - taloudellinen toiminta keskittyi kaupunkeihin - maanviljelys suurmaanomistajien käsiin, tavallinen kansa usein vuokraviljelijöitä - raskas verotus, mutta tilanne ei nähtävästi sen kurjempi kuin muuallakaan Rooman valtakunnassa Jeesuksen ajan juutalaisuus - monimuotoinen uskonto, jonka piiriin kuului myös Jeesus Nasaretilaisen toiminta - eri ryhmiä: papisto, fariseukset (lainnoudattamista korostava maallikkoliike), saddukeukset (ylimpään papistoon läheisessä yhteydessä oleva yläluokkainen ryhmittymä; uskonnollisesti konservatiivinen), essealaiset (maailmastavetäytynyt, apokalyptinen, itseään ainoana tosi Israelina pitävä liike) - uskonnollisen elämän peruspylväät: liitto ja laki - käytännön elämässä korostuivat puhtaussäädökset ja sapatinvietto - pyhiinvaellusjuhlat: pääsiäinen, viikkojuhla, lehtimajanjuhla

19 19 Miten tutkijat ovat hahmottaneet Johannes Kastajan ja Jeesuksen suhteen sekä näiden toiminnan eroja ja yhtäläisyyksiä? (Uro) Jeesuksen saama kaste Johannes Kastajalta yksi kiistattomimpia tosiasioita Jeesuksen elämässä - kerrotaan toisistaan riippumattomissa varhaisissa lähteissä (Mark., Q) - kastekertomus tuottanut ongelmia Jeesuksen seuraajille: miksi synnitön Jumalan poika otti kasteen syntien anteeksisaamiseksi? Jo evankelistoilla ollut tarve selittää teologisesti Jeesus alun perin Johanneksen oppilas? - kaikki evankeliumit sijoittavat Jeesuksen toiminnan alun Johannes Kastajan yhteyteen; samoin Jeesuksen kerrotaan Kastajan tavoin oleskelleen autiomaassa - Johanneksen evankeliumin mukaan myös Jeesus kastoi, samoin hänen oppilaansa, joista osa ollut Johanneksen oppilaita; myös kristillinen kastekäytäntö puhuu sen puolesta, että Jeesusliikkeen juuret Johannes Kastajan toiminnassa toiminnan eroja: - Johannes toimi asumattomalla seudulla, Jeesus ihmisten parissa - Johannes askeetikko, Jeesuksella syömärin ja juomarin maine - Johannes tunnettiin kastajana, Jeesus parantajana ja henkien karkottajana yhtäläisyyksiä Jeesuksen ja Johanneksen välillä: - sekä kaste- että parannustoiminta tähtäsi pohjimmiltaan samaan: yhteisölliseen marginaaliin joutuneen ihmisen sosiaalisen aseman palauttamiseen - molempien julistuksessa apokalyptisia korostuksia - molemmilla todennäköisesti kriittinen asenne temppeliin - molemmat joutuivat kahnauksiin hallitsevan eliitin kanssa, mikä johti kummankin mestaukseen kaiken kaikkiaan Jeesuksen toiminta ei jyrkässä ristiriidassa Johanneksen toiminnan kanssa; Jeesus pikemminkin Johanneksen työn jatkaja

20 20 Mitkä olivat Jeesuksen opetuksen keskeiset piirteet? (Syreeni) kaikki evankeliumeissa Jeesuksen suuhun pannut puheet eivät palaudu historian Jeesukseen - Jeesuksen puheita tulkittu ja muodostettu vastaamaan seurakuntien myöhemmin kohtaamia tilanteita tutkimuksessa pyritty määrittelemään kriteereitä Jeesukseen palautuvan opetuksen tunnistamiseksi; kriteerit eivät kuitenkaan ongelmattomia - moninkertaisen todistuksen kriteeri: useissa toisistaan riippumattomissa lähteissä esiintyminen kasvattaa aitouden todennäköisyyttä (ongelma: mistä tiedetään, onko lähteiden käyttämä materiaali toisistaan riippumatonta?) - erilaisuuden kriteeri: Jeesuksen aito opetus poikkeaa sekä juutalaisesta että varhaiskristillisestä ajattelusta (erittäin kiistanalainen kriteeri: Jeesus liittyi monilta osin oman aikansa juutalaisuuteen ja Jeesuksen seuraajat omaksuivat hänen opetustaan) - vaikutushistorian kriteeri: myöhempien tulkintojen ja keskustelun runsaus puhuu aitouden puolesta, vaikutuksen puuttuminen epäaitoudesta - kielellisen tarkkuuden kriteeri: aito lausuma voitava periaatteessa kääntää arameaksi, jolla Jeesus opetti (ongelma: myös varhaisimmat Jeesuksen seuraajat käyttivät arameaa) - koherenssikriteeri: aitojen lauselmien tulee sopia ajatuksellisesti yhteen (ongelma: kuinka johdonmukaiseksi Jeesuksen opetus voidaan olettaa?) yksimielisyys vallitsee siitä, että opetuksessa keskeistä puhe Jumalan valtakunnasta - erimielisyys valtakunnan luonteesta: lopunajallinen Jumalan hallinnan esiinmurtautuminen vai jo toteutunut, vallitsevia arvoja mullistava todellisuus - valtakuntaopetus pääasiassa vertauksin ja kielikuvin: pienestä alusta kasvaa mahtava loppu, saapuminen tapahtuu yllättäen, saapumisen merkkejä on osattava tarkata valtakunnan esiinmurtautuminen merkitsee uudenlaista elämäntapaa - kaikesta luopumisen vaatimus - valtakunta kuuluu köyhille ja syrjäytetyille - ulkonaisen hurskauden väheksyminen - eettisen täydellisyyden vaatimus: vihollisrakkaus, avioerokielto epäselvää, miten Jeesus ymmärsi oman roolinsa valtakunnan saapumisessa - Jeesus tuskin kutsui itseään Jumalan Pojaksi tai Messiaaksi - Ihmisen Poika saattaa olla Jeesuksen itsestään käyttämä nimitys, mutta sen merkitys epävarma

21 21 Millainen oli naisten merkitys ja rooli Jeesuksen toiminnassa ja varhaisessa Jeesus-liikkeessä? (Marjanen) Jeesus usein nähty poikkeuksellisen naismyönteisenä - taustalla vanhentunut näkemys Jeesuksen ajan juutalaisuuden naisvastaisuudesta; todellisuudessa käsitys naisista vaihteli rabbiinisten lähteiden heijastamasta naisvihamielisyydestä Juditin kirjan aktiiviseen ja sankarilliseen naiskuvaan - perimätieto Jeesuksesta kertoo hyväksyvästä suhtautumisesta naisiin, mutta ei kuitenkaan näytä kyseenalaistaneen oman aikansa mieskeskeisyyttä Jeesuksen seuraajien joukossa myös naisia - todennäköisesti tavallisia, vähävaraisia naisia, ei prostituoituja tai muuten huonomaineisia - naisten rooli hämärän peitossa, ei kuitenkaan välttämättä yksin ruokahuollon järjestäjiä - naisia ei kuulunut lähimpään, kahdentoista oppilaan piiriin naisseuraajien merkitys korostuu Jeesuksen kuolemaan liittyvissä tapahtumissa - kertomus naisten läsnäolosta ristiinnaulitsemisessa todennäköisesti vastaa historiallista tapahtumien kulkua - naisten läsnäolo hautauksessa sen sijaan epätodennäköistä: kristillinen perimätieto ei näytä tienneen tai olleen edes kiinnostunut Jeesuksen haudan paikasta - naiset ensimmäisinä ylösnousemuksen todistajina sisältänee myös historiallisen ytimen; ei ole uskottavaa, että naisten mukanaolo olisi liitetty traditioon myöhemmin naiset varhaisessa Jeesus-liikkeessä - UT:n aineisto äärimmäisen niukkaa, siitä mahdoton päätellä, mitä Jeesusta seuranneille naisille tapahtui Jeesuksen kuoleman jälkeen - se, että Jeesusta koskevassa, mieskeskeisessä perimätiedossa mainitaan naisia nimeltä kertonee kuitenkin siitä, että naiset vaikuttivat jollakin tapaa Jeesus-liikkeessä

22 22 Miksi Jeesus ristiinnaulittiin? (Myllykoski) Jeesuksen teloituskuolema roomalaisten ristiinnaulitsemana kiistaton tosiasia - häpeällistä kuolintapaa vaikea selittää myöhemmin keksityksi - evankeliumien kuvaukset Jeesuksen viimeisten päivien tapahtumista eivät sellaisenaan historiankirjoitusta; etenkin Johanneksen kuvaus poikkeaa synoptikkojen kertomuksesta varhaisimman evankelistan, Markuksen, kuvaukseen liittyy monia tulkintavaikeuksia - evankeliumin mukaan fariseukset päättävät jo Galileassa surmata Jeesuksen; erimielisyydet laintulkinnasta tuskin kuitenkaan riittävä syy, lisäksi Markus ei kerro fariseusten lainkaan osallistuneen Jeesuksen kuolemaan johtaneisiin tapahtumiin Jerusalemissa - jos messiaaninen saapuminen Jerusalemiin historiallinen, miksi roomalaiset eivät pidättäneet välittömästi? - miksi Juudas johdatti vangitsijat Jeesuksen luo? - myös kronologia ongelmallinen: viimeisen aterian tulkitseminen pääsiäisateriaksi ei sovi yhteen Barabbaksen vapauttamisen kanssa temppelivälikohtaus avainasemassa - Jeesus järjesti papistoa ja temppeli-instituutiota vastaan suunnatun välikohtauksen temppelissä - todennäköisesti vaatimaton demonstraatio, sillä Jeesusta ei heti vangittu; sai myöhemmin hänen seuraajiensa silmissä suuremman symbolisen merkityksen kuka vastuussa Jeesuksen kuolemasta? - evankeliumit vierittävät päävastuun Jeesuksen kuolemasta juutalaisille; kansanjoukko vaatii Jeesuksen ristiinnaulitsemista, historiallisesti kansanjoukkojen osuus epätodennäköinen - juutalaisten johtajilla ja ylipapeilla intressi raivata potentiaalinen kansankiihottaja päiviltä; todennäköisesti juuri he vangituttivat Jeesuksen ja toimittivat Pilatuksen tuomittavaksi - kuolemantuomion pani täytäntöön maaherra Pontius Pilatus; kuvattu evankeliumeissa mahdollisimman myönteisessä valossa nimitys juutalaisten kuningas viittaa poliittisiin syihin: Jeesus tuomittiin kapinallisena, mahdollisten levottomuuksien nostattajana ja ristiinnaulittiin varoitukseksi muille

23 23 Millainen kokonaiskuva historian Jeesuksesta hahmottuu teoksesta Nasaretilaisen historia? kokonaiskuva Jeesuksen elämästä jää väistämättä puutteelliseksi - lähteet luonteeltaan uskonnollisia, eivät täytä meidän aikamme historiallisia kriteereitä - evankeliumit kertovat (lähes) ainoastaan Jeesuksen elämän viimeisistä vaiheista, emme tiedä mitä tapahtui ennen Jeesuksen julkisen toiminnan alkua - eri lähteiden luotettavuus vaihtelee; tutkijoiden keskuudessa ei yksimielisyyttä siitä, mitkä tiedot valaisevat Jeesuksen historiaa, mitkä heijastavat yksinomaan Jeesuksen seuraajien kokemuksia kiistattomia tosiasioita: Johannes Kastajalta saatu kaste ja ristiinnaulitseminen Jerusalemissa - kiusallisia ja hankaluutta aiheuttavia asioita on vaikea kuvitella myöhemmin sepitetyiksi näiden raamien väliin voidaan sijoittaa myös muuta historiallista tietoa - Jeesus tuli tunnetuksi kiertävänä parantajana ja henkien karkottajana - Jeesuksen opetuksen keskeinen aihe oli Jumalan valtakunta - Jeesuksella oli seuraajia, joiden joukossa oli myös naisia historialliset tiedot kuitenkin niin vähäisiä, että niiden varaan rakentuva kokonaiskuva jää tulkinnanvaraiseksi - tutkimuksen parissa erilaisia tulkintoja historian Jeesuksesta, jotka poikkeavat toisistaan sen mukaan, miten lähteiden antamaa tietoa painotetaan ja miten Jeesuksen ajan yhteiskunnallinen ja sosiaalinen tilanne hahmotetaan - nykytutkimuksen keskeisin vedenjakaja: oliko Jeesus lopun aikaa julistava apokalyptikko vai konventionaalisia arvoja kritisoiva viisauden opettaja - yhteistä nykytutkimuksen eri suuntauksille: Jeesuksen toiminnan tarkasteleminen osana oman aikansa juutalaisuutta

24 24 Mitä tarkoitetaan synoptisella ongelmalla ja miten se on pyritty ratkaisemaan? synoptinen ongelma = miten ratkaistaan kolmen ensimmäisen evankeliumin, Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan välinen suhde - evankeliumit muistuttavat toisiaan huomattavasti (nimitys synoptinen l. yhdessäkatsottava evankeliumi), mutta ne sisältävät myös yhtä huomattavia eroja - käytännössä koko Markuksen evankeliumi sisältyy Matteuksen ja Luukkaan evankeliumeihin; lisäksi Matteus ja Luukas esittävät kertomukset samassa järjestyksessä ainoastaan seuratessaan Markuksen esitystä - Matteuksella ja Luukkaalla huomattavasti sellaista yhteistä aineistoa, jota ei ole Markuksessa; tämä aines kuitenkin eri järjestyksessä - Matteuksella ja Luukkaalla myös omaa erityisainesta, jota ei ole muissa evankeliumeissa yhtäläisyydet sisällössä ja kertomusjärjestyksessä edellyttävät kirjallisen riippuvuuden synoptisten evankeliumien välillä - varhaisia ratkaisuyrityksiä: evankelistoilla yhteisiä lähteitä, joko yhteinen arameankielinen lähde (ns. alkuevankeliumi) tai useita yhteisiä kirjallisia lähteitä tai suhteellisen yhtenäinen suullinen traditio ei selittänyt yhtäläisyyksiä ja eroja tyydyttävästi - joku evankeliumeista täytyy olla muita vanhempi ja toisten lähde; joko Matteus, jota Luukas käyttänyt ja Markus lyhennelmä molemmista (Griesbach) tai Markus muiden lähteenä (Wilke, Weisse; tämä vallitsevaksi teoriaksi) kaksilähdeteoria - perustuu Markuksen prioriteettiin: Markus sekä Matteuksen että Luukkaan lähde - lisäksi Matteuksella ja Luukkaalla toinen yhteinen lähde, Jeesuksen puheiden kokoelma, Logia-lähde eli Q - Matteuksella ja Luukkaalla vielä omaa erityisainesta - ratkaisee parhaiten synoptisten evankeliumien suhteet, mutta ei ole täysin ongelmaton; suurin heikkous nk. vähäiset yhtäpitävyydet (minor agreements) eli kohdat, joissa Matteus ja Luukas pitävät yhtä Markusta vastaan kaksilähdeteorian haastajat - ongelmallisena pidetty erityisesti Q-hypoteesia; sen olemassaolo kielletty joko vetoamalla Matteus-prioriteettiin (Farmer) tai pitämällä Q-aineistoa Matteuksen redaktiona (Goulder) - haastajat vakavasti otettavia mutta tutkijoiden enemmistön mukaan ne ovat kaksilähdeteoriaa ongelmallisempia; merkitsevät kuitenkin sitä, ettei millään synoptisen ongelman ratkaisulla konsensusasemaa tiedeyhteisössä

25 25 Vertaile synoptisten evankeliumien yhtäläisyyksiä ja eroja. synoptiset evankeliumit (= Markus, Matteus ja Luukas) sisältävät paljon yhteistä materiaalia - yhteistä lähes kaikki Markuksen materiaali, myös tämän aineiston järjestys yhtenevä - lisäksi Matteuksella ja Luukkaalla paljon yhteistä puheainesta, joka kuitenkin liitetty eri yhteyksiin; selitetään yleisimmin Q-lähteen avulla - pääpiirteissään yhtenevä kertomus: Jeesuksen julkinen toiminta alkaa Johannes Kastajalta saadusta kasteesta, parannustoiminta ja eksorkismit Galileassa, opetus Jumalan valtakunnasta, vertauksilla opettaminen, konfliktit juutalaisten kanssa, matka opetuslasten kanssa pääsiäisjuhlille Jerusalemiin, jossa roomalaiset ristiinnaulitsevat Jeesuksen, ylösnousemus kolmantena päivänä - kaikki perustuvat varhaisemmalle perimätiedolle, eivät ole silminnäkijäkuvauksia eivätkä kerro sellaisenaan historian Jeesuksesta yhtäläisyyksien ohella myös paljon eroja - eroja pituudessa: Markus selvästi muita lyhempi; Luukkaan evankeliumi osa kaksiosaista historiateosta (Luuk. + Apt.) - eroja kielessä: Markus puhekielenomaisin, Luukas kirjallisesti korkeatasoisin - sisällöllisiä eroja, esim. syntymäkertomukset vain Matteuksella ja Luukkaalla, lisäksi ne poikkeavat toisistaan huomattavasti - sekä Matteuksella että Luukkaalla sellaista erityisainesta, jota ei muilla; Matteuksella esim. kuvaus viimeisestä tuomiosta sekä vertaus tyhmistä ja viisaista morsiusneidoista, Luukkaalla suuria vertauskertomuksia, esim. tuhlaajapoika ja laupias samarialainen - myös yhteisen aineiston yksityiskohdissa eroja, esimerkkinä kertomukset tyhjästä haudasta ja ylösnousseen ilmestyksistä jokaisella evankelistalla oma, toisista poikkeava teologinen korostus - Markuksen erityiskorostuksia: messiassalaisuus, ristin teologia, ihmekertomusten keskeisyys; kirjoitettu pakanakristityille - Matteuksen korostuksia: Jeesus suuri lain opettaja, kuninkaallinen messias-hahmo; pelastushistoriallinen jatkuvuus: Jeesus sekä lain ja profeettojen täyttäjä että kirkon perustaja; suunnattu etupäässä juutalaiskristityille - Luukkaan erityiskorostuksia: Jeesus pelastaja ja kärsivä Kristus, vähäosaisten hyväntekijä; painottaa kääntymyksen välttämättömyyttä ja omaisuuden oikeaa käyttöä; ei näytä tuntevan ajatusta sovituskuolemasta; koko kaksoisteos kirjoitettu pelastushistoriallisesta kokonaisnäkemyksestä käsin

Raamatun sisältöjä. Vanha testamentti / Septuaginta (kreikaksi kääntämisen jälkeen)

Raamatun sisältöjä. Vanha testamentti / Septuaginta (kreikaksi kääntämisen jälkeen) Pentateukki / Laki / Torah (juutalaisuudessa) 1. Mooseksen kirja / Genesis 2. Mooseksen kirja / Exodus 3. Mooseksen kirja / Leviticus 4. Mooseksen kirja / Numeri 5. Mooseksen kirja / Deuteronomium Genesis

Lisätiedot

Raamatun sisältöjä. Raamatun sisältöjä. Vanha testamentti / Septuaginta (kreikaksi kääntämisen jälkeen)

Raamatun sisältöjä. Raamatun sisältöjä. Vanha testamentti / Septuaginta (kreikaksi kääntämisen jälkeen) Vanha testamentti / Septuaginta Pentateukki / Laki / Torah 1. Mooseksen kirja / Genesis 2. Mooseksen kirja / Exodus 3. Mooseksen kirja / Leviticus 4. Mooseksen kirja / Numeri 5. Mooseksen kirja / Deuteronomium

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 9/24 Daniel Lähteet: Raamatut RK92 &RK33/38 &RK& KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset merkitty erikseen Raimo Auvinen 2013-2014

Lisätiedot

PROFETIA JA PROFEETTAKIRJAT

PROFETIA JA PROFEETTAKIRJAT PROFETIA JA PROFEETTAKIRJAT Profetia: jumalallisiksi uskottujen viestien välittämistä ihmisille Kommunikaatioprosessi: lähettäjä (jumala tai jumalien kokous) viesti välittäjä (profeetta) vastaanottaja

Lisätiedot

JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO

JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO Ylösnousemustutkimukseen liittyy laaja filosofinen keskustelu, koska kyseessä on kristinuskon oppijärjestelmän kannalta varsin keskeinen uskonkappale Jeesuksen

Lisätiedot

Vanhan testamentin teologia teesejä pohdittavaksi

Vanhan testamentin teologia teesejä pohdittavaksi Iustitia 10 (1998) s. 62 68 Vanhan testamentin teologia teesejä pohdittavaksi Antti Laato 1. Vanhan testamentin teologian yleisesitys on suuri haaste teologille. Teologin tulee tuntea ne ongelmat, jotka

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 11/24 Jesaja, Jeremia (ja Valitusvirret), Hesekiel Lähteet: Raamatut RK92 &RK33/38 &RK& KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset

Lisätiedot

Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö

Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö Kolmen vuoden pyhäkouluohjelma // Raamatun suuret kertomukset (VT, Evankeliumit ja Apostolien teot) Pohjana käytetty Concordia Publishing House n, Growing in Christ -pyhäkouluohjelmaa

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

Raamattu on kirjojen kokoelma, jossa on yhteensä 66 kirjaa. Raamattu sisältää historiallisia kertomuksia, runoutta, opetuspuheita, kirjeitä

Raamattu on kirjojen kokoelma, jossa on yhteensä 66 kirjaa. Raamattu sisältää historiallisia kertomuksia, runoutta, opetuspuheita, kirjeitä RAAMATTU kaksi osaa: Vanha testamentti ja Uusi testamentti Raamattu on kirjojen kokoelma, jossa on yhteensä 66 kirjaa Raamattu sisältää historiallisia kertomuksia, runoutta, opetuspuheita, kirjeitä Raamattu

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo ja Eeva Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo ja Eeva Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 14/24 Yleiskatsaus Uuteen Testamenttiin Lähteet: Raamatut RK92 & RK33/38 & RK & KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset merkitty

Lisätiedot

7 Historiankirjat 34

7 Historiankirjat 34 7 Historiankirjat 1 VT:n historiankirjoihin luemme 1. ja 2. Aikakirjan, Esterin, Esran ja Nehemian kirjat. Ne kuuluvat kirjoituksiin ( ketubim ) yhdessä viisauden kirjojen kanssa. Jumalan lain totuuden

Lisätiedot

Vanha testamentti EK 101. Kurssin jälkipuolen suunnitelma. Kronistinen historiateos. Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus 24.9.

Vanha testamentti EK 101. Kurssin jälkipuolen suunnitelma. Kronistinen historiateos. Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus 24.9. EK 101 Vanha testamentti Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus 24.9.2008 Kurssin jälkipuolen suunnitelma 29.9.2008 Profeetat ja profetia Jesajan kirja 1.10.2008 Jeremia profetian loppu --- 13.10.2008

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 10/24 Esra, Nehemia, Ester Lähteet: Raamatut RK92 &RK33/38 &RK& KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset merkitty erikseen Raimo

Lisätiedot

Vanha Testamentti 1: Yleistä 1

Vanha Testamentti 1: Yleistä 1 Vanha Testamentti 1: Yleistä 1 Nimi Vanha Testamentti on kristillinen. Se tarkoittaa 1:o, että kirjakokoelma on Uuden Testamentin edeltäjä. Se tarkoittaa 2:o sitä, että molemmilla kirjakokoelmilla on yhteys

Lisätiedot

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO 7.11 USKONTO Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lisätiedot

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi 1 2.oppituntti Isak Pensiev 14.4.2012 Ystävät, me jatkamme oppituntia, joka avaa meille juutalaisia käsitteitä ja juutalaista näkökulmaa sekä Uuteen- että Vanhaan

Lisätiedot

Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa

Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa 1 Isak Penzev Shalom hyvät ystävät. Meillä alkaa uusi teema nimeltä Juutalaisuus ja Uusi testamentti. Tämän oppitunnin aiheena on yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa.

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia)

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) TAVOITTEET tapoihimme, lakeihimme jne. ymmärtää, että erilaiset uskonnot muissa kulttuureissa määrittävät niiden

Lisätiedot

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto Matka Raamatun kastetilanteisiin Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto I Kristillinen kaste ja muut puhdistautumisrituaalit Puhdistautumisriitit tavallisia uskonnoissa Puhdistautumisriitti Ganges- virrassa

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA 1. Kertomuksen taustatietoja Nyt meillä on poikkeuksellisesti kaksi eri kertomusta. Ne eivät

Lisätiedot

Mikä on Vanha testamentti?

Mikä on Vanha testamentti? EK 101 Vanha testamentti Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus Mikä on Vanha testamentti? Osa kristittyjen Raamattua vanha liitto uusi liitto ensimmäiset kokonaiset Raamatut olivat kreikankielisiä

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 7/24 Samuel, kuninkaat, monarkian nousu ja tuho Lähteet: Raamatut RK92 &RK33/38 &RK& KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset

Lisätiedot

EK 101. Vanha testamentti. Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus

EK 101. Vanha testamentti. Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus EK 101 Vanha testamentti Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus 10.9.2008 Työjärjestys 10.9.2008 Jatketaan viimeksi kesken jäänyttä erämaavaellusta läpi muinaisten kulttuurien (8.9.2008 PowerPoint-pohjat)

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

Raamatun oikea ja väärä IR

Raamatun oikea ja väärä IR Raamatun oikea ja väärä IR Raamattu koostuu 66 eri kirjasta ja jokainen kirja on syntynyt johonkin tarkoitukseen. Raamattu ei ole yksi yhtenäinen kokonaisuus eikä siitä sen vuoksi voi poimia yksiselitteisiä

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Elohisti ei muodosta yhtäjaksoista kertomusta JE = Elohistin aineksella täydennetty J

Elohisti ei muodosta yhtäjaksoista kertomusta JE = Elohistin aineksella täydennetty J EK 101 Vanha testamentti Peruskurssiluennot 2008 Anneli Aejmelaeus 15.10.2008 Kurssista yleensä Vähän tunteja paljon asiaa VT:n johdanto-oppia (= kirjojen synty) VT:n uskonnonhistoriaa ja teologiaa (=

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 16/24 Viimeinen viikko Lähteet: Raamatut RK92 & RK33/38 & RK & KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset merkitty erikseen Raimo

Lisätiedot

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5)

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5) Suomen teologinen instituutti Henrik Perret 17.1.2006 PYHÄ HENKI JA ME Luentosarja Apostolien teoista Missä mennään? = miksi Ap. t.? defaitismi = tappiomieliala, antautumishenki olen rintamakarkuri Jos

Lisätiedot

- kuolemaan johtaneiden tapahtumien kulku - kuoleman merkitys ja tulkinta (historiallinen vs. ylihistoriallinen)

- kuolemaan johtaneiden tapahtumien kulku - kuoleman merkitys ja tulkinta (historiallinen vs. ylihistoriallinen) Miksi Jeesus kuoli? Tavoitteet: 1. Oppilas ymmärtää hengellisten ja historiallisten Jeesuksen kuolemaa selittävien syiden eron 2. Oppilas saa kuvan historiallisista Jeesuksen kuolemaa selittävistä syistä

Lisätiedot

Muuttuvat ja kehittyvät (pyhät?) tekstit Miten Qumranin tekstilöydöt ovat muuttaneet käsitystämme Heprealaisen Raamatun synnystä?

Muuttuvat ja kehittyvät (pyhät?) tekstit Miten Qumranin tekstilöydöt ovat muuttaneet käsitystämme Heprealaisen Raamatun synnystä? Muuttuvat ja kehittyvät (pyhät?) tekstit Miten Qumranin tekstilöydöt ovat muuttaneet käsitystämme Heprealaisen Raamatun synnystä? Nuorten Akatemiaklubi 9.12.2010 Teologinen tiedekunta / Hanne von Weissenberg

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Raamattu - tarua vai totta. Jyväskylän vapaaseurakunta 140913

Raamattu - tarua vai totta. Jyväskylän vapaaseurakunta 140913 Raamattu - tarua vai totta Jyväskylän vapaaseurakunta 140913 Raamattu - tarua vai totta? Millä perusteilla voimme väittää Raamatun sanaa todeksi? Voiko Raamatulle löytää tieteellisiä perusteita vai jääkö

Lisätiedot

Uusi alku. 1 Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan, evankeliumin alku Mark 1:1-8 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.1.2010

Uusi alku. 1 Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan, evankeliumin alku Mark 1:1-8 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.1.2010 1 Uusi alku. 1 Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan, evankeliumin alku Mark 1:1-8 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.1.2010 Aiemmin olemme näillä Tuomiokirkon Raamattuluennoilla käsitelleet 1 Mooseksen kirjaa.

Lisätiedot

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35: Samana päivänä oli kaksi opetuslasta menossa Emmaus-nimiseen kylään, jonne on Jerusalemista noin kahden tunnin kävelymatka*. 14. He keskustelivat kaikesta siitä,

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Johdatus Filon Aleksandrialaisen maailmaan

Johdatus Filon Aleksandrialaisen maailmaan Johdatus Filon Aleksandrialaisen maailmaan Kurssin kuvaus Opintojaksolla opiskelija oppii tuntemaan Filonin ajattelun ja tuotannon pääpiirteitä, lukemaan Filonin vertauskuvallista raamatuntulkintaa ja

Lisätiedot

Tanachin luvut ovat teoksesta A New Concordance of the Bible. Ed. Abraham Even-Shoshan. HaMilon hechadash, Israel 1977

Tanachin luvut ovat teoksesta A New Concordance of the Bible. Ed. Abraham Even-Shoshan. HaMilon hechadash, Israel 1977 H8A TANACHIN KIRJAT (luonnos) 8 HEPREA, TEKSTIT, https://genfibeta.weebly.com/h8.html (genfibeta.weebly.com/ muuttuu myöhemmin gen.fi/-osoitteeksi) H8A YLEISTÄ, https://genfibeta.weebly.com/h8a.html H8A

Lisätiedot

Uskonnon opetussuunnitelmaehdotus kristillisiä kouluja varten

Uskonnon opetussuunnitelmaehdotus kristillisiä kouluja varten Päivitys kesäkuu 2012 Uskonnon opetussuunnitelmaehdotus kristillisiä kouluja varten RAAMATTU LÄPI JA TUTUSTUMISTA LÄHETYSTYÖN HISTORIAAN ALAKOULUN AIKANA KUUDESSA VUODESSA Materiaalit: Lastenmissio LUOMINEN

Lisätiedot

Teologisen seminaarin etäpaketti

Teologisen seminaarin etäpaketti Teologisen seminaarin etäpaketti 2016-2020 Lukuvuosi 2016-2017 MENOSSA Uusi versio 2019-2020 VT-M202 Dekalogi MS-M402 Kulttuurien välinen kommunikointi 2 KT-E601 Näkökulmia evankeliointiin KT-M602 Näkökulmia

Lisätiedot

22 Raamattu. Erikieliset Raamatut ja niiden osat. Apokryfit.

22 Raamattu. Erikieliset Raamatut ja niiden osat. Apokryfit. Kirjan nimi Tekijä Asiasanat Kieli Julkaisuvuosi Apokryfiset evankeliumit Bibeln suomentanut Johannes Seppälä Raamattu, apokryfit, kristinusko, kirkolliset juhlat, Vanha Painos Kustantaja Sarjan nimi Luokka,

Lisätiedot

Karoliina Jylhä JEESUS KRISTUS OPETTAJANA

Karoliina Jylhä JEESUS KRISTUS OPETTAJANA Karoliina Jylhä Te puhuttelette minua opettajaksi ja herraksi, ja oikein teette: sehän minä olen. (Joh. 13:13) JEESUS KRISTUS OPETTAJANA Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma Kevätlukukausi 2008 Kasvatustieteiden

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Jeesus on vastaus! KAKSI HISTORIAA. evankeliumien kronologia

Jeesus on vastaus! KAKSI HISTORIAA. evankeliumien kronologia evankeliumien kronologia http://timoflink.wordpress.com/2012/11/30/eva nkeliumien-kronologia/ Jeesus on vastaus! Mikä olikaan kysymys? Osa 3 Timo Flink, teol. tri Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen

Lisätiedot

4. Juutalaiset perinteet 30.04.2012 Isak Pensiev

4. Juutalaiset perinteet 30.04.2012 Isak Pensiev 4. Juutalaiset perinteet 30.04.2012 Isak Pensiev 1 Shalom, hyvät ystävät. Tänään meillä on aiheena Kirjoitukset, dokumentit ja juutalaiset perinteet. Olemme jo käyttäneet hyvin paljon Tanachin tekstiä,

Lisätiedot

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su )

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su ) Ryttylä 14. 01.2006 Matti Väisänen 1/6 JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su 15.01.2006) Kristuksessa rakas veljemme, Janne Koskela ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä tämän sunnuntain

Lisätiedot

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Reijo Telaranta Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, ollakseni sinun ja sinun

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

Uskonnon opetussuunnitelmaehdotus kristillisiä kouluja varten

Uskonnon opetussuunnitelmaehdotus kristillisiä kouluja varten Päivitys elokuu 2019 Uskonnon opetussuunnitelmaehdotus kristillisiä kouluja varten RAAMATTU LÄPI JA TUTUSTUMISTA LÄHETYSTYÖN HISTORIAAN ALAKOULUN AIKANA KUUDESSA VUODESSA Materiaalit: Lastenmissio LUOMINEN

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Seuraa minua Matteuksen esittämät kaksitoista opetuslasta mallina Jeesuksen seuraamisesta

Seuraa minua Matteuksen esittämät kaksitoista opetuslasta mallina Jeesuksen seuraamisesta Seuraa minua Matteuksen esittämät kaksitoista opetuslasta mallina Jeesuksen seuraamisesta Elias Riikonen Uuden testamentin eksegetiikan pro gradu -tutkielma Huhtikuu 2016 HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

MATKALLA BEETLEHEMIIN USA, 2006

MATKALLA BEETLEHEMIIN USA, 2006 MATKALLA BEETLEHEMIIN USA, 2006 Ohjaus: Catherine Hardwicke Käsikirjoitus: Mike Rich Pääosissa: Keisha Castle-Hughes, Shohreh Aghdashloo, Cirian Hinds, Nadim Sawalha ja Oscar Isaac Kesto: 102 min. Genre:

Lisätiedot

Opetussuunnitelma vuosiluokille 1-9

Opetussuunnitelma vuosiluokille 1-9 Ortodoksinen uskonto HUOM!! Vantaan eri koulujen käytäntö koulujen/ alueiden opetussuunnitelmia laadittaessa on riemunkirjavaa Joillakin kouluilla opetussuunnitelmaa laadittaessa ja kirjoitettaessa toistetaan

Lisätiedot

Pyhiinvaeltajan matkaopas Osa 4, aihe 1 Sinulle tarkoitettu elämä

Pyhiinvaeltajan matkaopas Osa 4, aihe 1 Sinulle tarkoitettu elämä Pyhiinvaeltajan matkaopas Osa 4, aihe 1 Sinulle tarkoitettu elämä Nämä luennot ovat mukailtuja lyhennelmiä ja pohjautuvat MLM-kursseihin, joiden aiheet on saatu Raamatun ohjeista ja esimerkeistä, ja tässä

Lisätiedot

ENNUSTUKSIA JEESUKSESTA

ENNUSTUKSIA JEESUKSESTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(7) ENNUSTUKSIA JEESUKSESTA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Koko Vanhan Testamentin aikana

Lisätiedot

Rituaalinen näkökulma kristinuskon syntyyn. Risto Uro STKS symposiumi

Rituaalinen näkökulma kristinuskon syntyyn. Risto Uro STKS symposiumi Rituaalinen näkökulma kristinuskon syntyyn Risto Uro STKS symposiumi 11.11.08 Rituaalit ja uskontojen synty: kaksi näkökulmaa Rituaalikäytännöt vaikuttaneet pyhiin kertomuksiin uskonnon synnystä Rituaalit

Lisätiedot

Israelin kadonneet heimot osa 4

Israelin kadonneet heimot osa 4 British/Anglo -israelismin perusväittämiin kuuluu, että raamatullisessa kielenkäytössä Juuda (juutalaiset) ja Israel (israelilaiset) erotetaan toisistaan. Opin kannattajat lukevat Raamatusta Israelille

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

1. Toisen temppelin ajan juutalaisuus Timo Eskola

1. Toisen temppelin ajan juutalaisuus Timo Eskola 1. Toisen temppelin ajan juutalaisuus Timo Eskola Kirjallisuutta: G.E. Moore, Judaism; E. Schürer, The History of the Jewish People in the Age of Jesus Christ (175 B.C. A.D. 135) I III rev. and ed. Vermes-Millar-Black;

Lisätiedot

ENSIMMÄISET OPETUSLAPSET

ENSIMMÄISET OPETUSLAPSET Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) ENSIMMÄISET OPETUSLAPSET 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Betaniassa (Betabara), Jordanin tuolla (itä) puolella, jossa Johannes

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 3. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 3. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 3. osa 1 opettaja Isak Penzev 15.03.2013 Shalom, hyvät ystävät. Me jatkamme oppitunteja, ja meidän aiheenamme on Toora apostolien kirjoituksissa. Jatkamme ensimmäisen Johanneksen

Lisätiedot

Aihe: Kirjoitukset käyvät toteen - Matteuksen evankeliumi ja Vanha testamentti (VT)

Aihe: Kirjoitukset käyvät toteen - Matteuksen evankeliumi ja Vanha testamentti (VT) Aihe: Kirjoitukset käyvät toteen - Matteuksen evankeliumi ja Vanha testamentti (VT) Matteus Matteus toimi Kapernaumissa tullimiehenä, Rooman valtakunnan veronkerääjänä. Jeesus kutsui Matteuksen seuraajakseen

Lisätiedot

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15 Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken Abrahamilaisia uskontoja Juutalaisuus Kristinusko Islam Jumala Kaikilla kolmella on yksi jumala Jumala Kaikkivaltias Luojajumala Juutalaisuus ja islam Juutalaisilla

Lisätiedot

AINEISTOKOKEEN KYSYMYKSET Vastaa aineistokokeen tekstien ja muistiinpanojesi perusteella seuraaviin tehtäviin (1 2). Vastaa täydellisillä suomen kielen virkkeillä. Vastausaikaa on 55 minuuttia (klo 13.55

Lisätiedot

Johanneksen Ilmestys ja Vanha Testamentti Ja hän alkoi Mooseksesta ja kaikista profeetoista ja selitti heille, mitä hänestä oli kaikissa

Johanneksen Ilmestys ja Vanha Testamentti Ja hän alkoi Mooseksesta ja kaikista profeetoista ja selitti heille, mitä hänestä oli kaikissa Johanneksen Ilmestys ja Vanha Testamentti Ja hän alkoi Mooseksesta ja kaikista profeetoista ja selitti heille, mitä hänestä oli kaikissa kirjoituksissa sanottu (Luuk. 24:27). Monet oppineet ovat sanoneet,

Lisätiedot

Raamatussa. Kuka mitä

Raamatussa. Kuka mitä Kuka mitä Raamatussa Nimilappu pussinnauhaan, peliohje pussiin. Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista

Lisätiedot

JUUTALAISUUDEN TÄRKEÄT KÄSITTEET:

JUUTALAISUUDEN TÄRKEÄT KÄSITTEET: JUUTALAISUUS AP Juutalaisuus syntyi 1200-luvulla ekr Lähi-idässä. Juutalaisuuden syntyyn ovat vaikuttaneet kantaisä Abraham ja juutalaisten johtajana toiminut Mooses. Juutalaisuus on monoteistinen uskonto

Lisätiedot

1/5. Ymmärtääksemme tekstimme sanomaa meidän on luotava silmäys myös siihen, mitä tekstimme edellä oli tapahtunut.

1/5. Ymmärtääksemme tekstimme sanomaa meidän on luotava silmäys myös siihen, mitä tekstimme edellä oli tapahtunut. 1/5 U S K O J A E P Ä U S K O (Juhlan jälkinäytös) Jh 7:40-52 (20 HJS III vk) Kouvola (18.10.2009) Teksti: 40. Jeesuksen sanat kuultuaan jotkut väkijoukosta sanoivat: "Tämän täytyy olla se profeetta."

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT ORTODOKSINEN USKONTO

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT ORTODOKSINEN USKONTO Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Uskonto KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana

Lisätiedot

Iltaraamattukoulut. syksy Jaksosuunnitelma. Apostolien teot

Iltaraamattukoulut. syksy Jaksosuunnitelma. Apostolien teot syksy 2018 Jaksosuunnitelma Apostolien teot Apostolien teot - Iltaraamattukoulun runko Kerta Aihe Jaejakso Kysymykset Ajatus lyhyesti 1 Johdanto Luukas 1:1-4 Apostolien tekojen kirjan luonne ja merkitys

Lisätiedot

USKONTO Opetuksen tavoitteet Aihekokonaisuudet Arviointi

USKONTO Opetuksen tavoitteet Aihekokonaisuudet Arviointi USKONTO Uskonnonopetuksen keskeinen tehtävä on perehdyttää opiskelija omaan uskontoonsa, sen kulttuuriperintöön sekä uskonnosta nousevaan elämänkatsomukselliseen ja eettiseen ajatteluun. Muihin uskontoihin

Lisätiedot

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia Saarna 16.7.2017 Evankeliumi Matt. 16: 13-19 Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat? He vastasivat: Toisten

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Kaldean maassa (eli Babyloniassa) Kebar-joen varrella. b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

VALTAKUNTA JAKAANTUU JUUDAAN JA ISRAELIIN

VALTAKUNTA JAKAANTUU JUUDAAN JA ISRAELIIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(7) VALTAKUNTA JAKAANTUU JUUDAAN JA ISRAELIIN 1. Kertomuksen taustatietoja Kuningas Salomo oli teettänyt kovia töitä ja kerännyt veroja loistonsa ylläpitämiseksi.

Lisätiedot

Juutalaisen uskon perusteet

Juutalaisen uskon perusteet 1 Juutalaisen uskon perusteet 1.oppituntti Isak Pensiev 4.4.2012 Shalom on hyvin tunnettu juutalaisen kielen sana. Se on myös hyvin tunnettu sana koko maailmassa. Mutta ei kukaan ajattele tarkkaan mitä

Lisätiedot

Johdanto: Vanhan testamentin yleiskatsaus

Johdanto: Vanhan testamentin yleiskatsaus Johdanto: Vanhan testamentin yleiskatsaus Historialliskriittisestä Raamatun lukemisesta historialliskiitolliseen Teologisten tiedekuntien Raamatun tutkimusta voidaan luonnehtia historialliskriittiseksi.

Lisätiedot

Kuinka ymmärtää ja tulkita Raamattua oikein?

Kuinka ymmärtää ja tulkita Raamattua oikein? Kuinka ymmärtää ja tulkita Raamattua oikein? Raamattu Jumalan sana Kirjasto tai kirjakokoelma: 66 kirjaa kirjoitettiin n. 1600 vuoden aikana (1500 ekr.-96 jkr.) Vanha Testamentti 39 kirjaa, heprea ja aramea

Lisätiedot

Jeesus on vastaus! Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta. - Matt. 11:13. Raamatun metanarratiivi

Jeesus on vastaus! Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta. - Matt. 11:13. Raamatun metanarratiivi Jeesus on vastaus! Mikä olikaan kysymys? Osa 2 Timo Flink, teol. tri Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta. - Matt. 11:13 Jeesus sanoi heille: Tätä minä tarkoitin, kun ollessani

Lisätiedot

tunnetuin psalmi on Ps.23 eli Paimenpsalmi: Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu

tunnetuin psalmi on Ps.23 eli Paimenpsalmi: Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu VANHAN TESTAMENTIN RUNO-JA VIISAUSKIRJALLISUUS PSALMIT sisältää lauluja tunnetuin psalmi on Ps.23 eli Paimenpsalmi: Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu psalmien lajit hymnit Luonnon ihmeiden

Lisätiedot

VANHAN TESTAMENTIN RUNO-JA VIISAUSKIRJALLISUUS PSALMIT SANANLASKUT

VANHAN TESTAMENTIN RUNO-JA VIISAUSKIRJALLISUUS PSALMIT SANANLASKUT VANHAN TESTAMENTIN RUNO-JA VIISAUSKIRJALLISUUS PSALMIT kiitospsalmit Jumalan, Pelastajan, ylistäminen. Jumalan kiittäminen hänen hyvistä teoistaan, mm. Ps.100 sisältää lauluja tunnetuin psalmi on Ps.23

Lisätiedot

Raamatun historiallis-kiitollisen lukemisen ohjelma JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN -- JUMALAN LUOMAKUNNASSA JUMALAN LAPSENA

Raamatun historiallis-kiitollisen lukemisen ohjelma JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN -- JUMALAN LUOMAKUNNASSA JUMALAN LAPSENA Kahdestoista etappi: Historia arkistojen ja näkyjen perusteella Rinnakkainen historia Viikko Psalmi Luvut Sananlaskut 3.10. 12. ETAPPI: HISTORIA ARKISTOJEN JA NÄKYJEN PERUSTEELLA 41. 89:16-38 1. Aikakirja

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

Ilmestyskirja 1. Ilm. 1:1-11

Ilmestyskirja 1. Ilm. 1:1-11 1 Ilmestyskirja 1 Ilm. 1:1-11 Johanneksen ilmestys eli Ilmestyskirja on Uuden testamentin ja ehkä koko Raamatun vaikeimmin ymmärrettävä teksti. Jos lukee vaikkapa Matteuksen evankeliumin, niin vailla kommentaarinkin

Lisätiedot

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on?

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola i I V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Jeesuksen profetiat : Matteus 24 - Jesaja 2:1-4 62:6-7 (Jerusalem) - Hesekiel 36:19 ja 24 ja 28 - Sakarja 8:

Lisätiedot

Jeesuksen aika avautuu

Jeesuksen aika avautuu Jeesuksen aika avautuu Vanhan testamentin ja Uuden testamentin välisen ajan tapahtumat ja kirjallisuus auttavat meitä ymmärtämään Uutta testamenttia Kansanlähetysopisto Syyslukukausi 2007 Pirkko Valkama

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

TEOLOGIAN PERUSTEOKSIA

TEOLOGIAN PERUSTEOKSIA TEOLOGIAN PERUSTEOKSIA Eksegetiikka (Raamatun selitysoppi) Yleisesityksiä, lähteitä ja metodikysymyksiä Kuula, Nissinen & Riekkinen, Johdatus Raamattuun (Kirjapaja 2003). Sollamo (toim.) Qumranin kirjasto

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 15/24 Evankeliumit Lähteet: Raamatut RK92 & RK33/38 & RK & KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset merkitty erikseen Raimo

Lisätiedot