Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä."

Transkriptio

1 VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO YLEINEN OSA Henkilönumero Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta kysymykseen, jätä kuitenkin tyhjä vastauspaperi, josta ilmenevät henkilönumerosi ja kysymyksen numero. Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Vastaukset arvostellaan tenttimateriaalin perusteella. 1. Selvitä oikeushenkilön rekisteröinnin edellytykset haettaessa rekisteröintiä vakuutusmeklariksi vakuutusedustajarekisteriin. (4 p.) Mikko Määttä - Raine Forsman: Vakuutusedustus Asiamiesten ja vakuutusmeklarien toiminta. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Helsinki Sivut Laki vakuutusedustuksesta 7. Vakuutusvalvontaviraston Määräys- ja ohjekokoelma vakuutusedustajille , Dnro 8/002/2007. Sivut Mitä tietoja meklarin on annettava itsestään asiakkaalle ennen toimeksiantosopimuksen tekemistä? (3 p.) Mikko Määttä - Raine Forsman: Vakuutusedustus Asiamiesten ja vakuutusmeklarien toiminta. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Helsinki Sivut Laki vakuutusedustuksesta Selvitä meklarin ja asiakkaan välisen toimeksiantosopimuksen vähimmäissisältö. (3 p.) Mikko Määttä - Raine Forsman: Vakuutusedustus Asiamiesten ja vakuutusmeklarien toiminta. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Helsinki Sivu 71. Laki vakuutusedustuksesta 23. Vakuutusvalvontaviraston Määräys- ja ohjekokoelma vakuutusedustajille , Dnro 8/002/2007. Sivu Vakuutusmeklarilla on velvollisuus ottaa vastuuvakuutus niiden vahinkojen korvaamiseksi, joista meklari on vakuutusedustuslain mukaan vastuussa. Kerro erityisesti onko sekä oikeushenkilön että luonnollisen henkilön otettava vastuuvakuutus, jotta hänet voitaisiin rekisteröidä vakuutusmeklariksi millä maantieteellisellä alueella vakuutuksen on oltava voimassa kuinka suuri vastuuvakuutuksen on vähintään oltava määrältään vahinkoa kohden ja vuotta kohden? (5 p.) Laki vakuutusedustuksesta 6, 7 ja 28. Mikko Määttä Raine Forsman: Vakuutusedustus Asiamiesten ja vakuutusmeklarien toiminta. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Helsinki Sivut 51, 55 ja 56.

2 2 5. Määrittele, mitä meklaritoiminnassa tarkoittavat sijoittautumisvapaus ja palvelujen tarjoamisen vapaus. (2 p.) Mikko Määttä Raine Forsman: Vakuutusedustus Asiamiesten ja vakuutusmeklarien toiminta. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Helsinki Sivu Selvitä Vakuutusvalvontaviraston pakkokeinot rekisteröityä meklaria kohtaan, jos meklari rikkoo vakuutusedustuslain meklarin velvollisuuksia koskevia säännöksiä tai viraston määräyksiä. (3 p.) Mikko Määttä - Raine Forsman: Vakuutusedustus Asiamiesten ja vakuutusmeklarien toiminta. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Helsinki Sivut Laki vakuutusedustuksesta Miten vakuutusyhdistykset eroavat vakuutusyhtiöistä? (3 p.) Katriina Lehtipuro Irene Luukkonen Lea Mäntyniemi: Vakuutuslainsäädäntö. 3., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut Jukka Rantala Teivo Pentikäinen: Vakuutusoppi. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut Mitä informaatiovelvollisuuksia vakuutusyhtiöillä rekisterinpitäjinä on rekisteröityjä henkilöitä kohtaan? Kerro myös rekisteröityjen henkilöiden tarkastusoikeudesta. (4 p.) Katriina Lehtipuro Irene Luukkonen Lea Mäntyniemi: Vakuutuslainsäädäntö. 3., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut ja Mainitse neljä vastuuvakuutuksen lajia. (2 p.) Jukka Rantala Teivo Pentikäinen: Vakuutusoppi. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut 346, 359, 364, 442, 445 ja Millainen tiedonantovelvollisuus vakuutuksenantajalla on ennen vakuutussopimuksen solmimista? Mitä sen laiminlyönnistä seuraa? (4 p.) Vakuutussopimuslaki 5 ja 9. Katriina Lehtipuro Irene Luukkonen Lea Mäntyniemi: Vakuutuslainsäädäntö. 3., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut Jukka Rantala Teivo Pentikäinen: Vakuutusoppi. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut Selosta, mitä tarkoittaa rikastumiskielto. Miten se vaikuttaa a) ylivakuutustilanteessa ja b) monivakuutustilanteessa? (3 p.) Vakuutussopimuslaki 57 ja 59. Katriina Lehtipuro Irene Luukkonen Lea Mäntyniemi: Vakuutuslainsäädäntö. 3., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut

3 3 12. Selosta, mitä samastaminen tarkoittaa. Millaisissa tilanteissa se tulee kyseeseen? (4 p.) Vakuutussopimuslaki 33. Katriina Lehtipuro Irene Luukkonen Lea Mäntyniemi: Vakuutuslainsäädäntö. 3., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut Selosta, mitä seuraamuksia voi vahinko- ja henkilövakuutuksessa olla siitä, että vakuutuksenottaja on menetellyt vilpillisesti antaessaan tietoja vakuutuksenantajalle ennen vakuutussopimuksen tekemistä. Selvitä seuraamuksia sekä vakuutuksenottajan että vakuutetun kannalta. (4 p.) Vakuutussopimuslaki 23, 24, 35 ja 65. Katriina Lehtipuro Irene Luukkonen Lea Mäntyniemi: Vakuutuslainsäädäntö. 3., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut Jukka Rantala Teivo Pentikäinen: Vakuutusoppi. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivu 252. Kysymyksissä valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi oikea vaihtoehto. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. 14. Vakuutussopimuslain pakottavuus tarkoittaa, että a) vakuutussopimuslaista ei voi koskaan poiketa vakuutussopimuksessa b) vakuutussopimuslaista ei voi vakuutussopimuksessa poiketa, jos vakuutuksenottaja on kuluttaja c) vakuutussopimuslaista ei voi vakuutussopimuksessa poiketa vakuutuksenottajan vahingoksi, jos vakuutuksenottajana on kuluttaja. (1,5 p.) c; Vakuutussopimuslaki 3. Katriina Lehtipuro Irene Luukkonen Lea Mäntyniemi: Vakuutuslainsäädäntö. 3., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut Jukka Rantala Teivo Pentikäinen: Vakuutusoppi. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivu Vakuutuksenottajalla on oikeus irtisanoa vakuutuksensa a) milloin tahansa b) laissa mainituissa tilanteissa c) vakuutussopimuksessa määritellyissä tilanteissa. (1,5 p.) a; Vakuutussopimuslaki 12. Katriina Lehtipuro Irene Luukkonen Lea Mäntyniemi: Vakuutuslainsäädäntö. 3., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut Jukka Rantala Teivo Pentikäinen: Vakuutusoppi. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivu Vakuutustapahtuman satuttua a) vakuutuksenottajan on tehtävä vahinkoilmoitus b) vakuutuksenantajan on maksettava vakuutuskorvaus 30 päivän kuluttua vahinkoilmoituksen tekemisestä c) korvauksenhakijan on annettava vakuutuksenantajalle vakuutusyhtiön korvausvastuun selvittämiseksi tarpeelliset asiakirjat ja tiedot. (1,5 p.) c; Vakuutussopimuslaki 69 ; Katriina Lehtipuro Irene Luukkonen Lea Mäntyniemi: Vakuutuslainsäädäntö. 3., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut Jukka Rantala Teivo Pentikäinen:

4 4 Vakuutusoppi. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivu Vakuutuslautakunta a) on yksinomaan kuluttaja-asioita käsittelevä lautakunta b) käsittelee myös yritysten vakuutusasioita c) ei käsittele sijoitussidonnaisia vakuutuksia koskevia asioita. (1,5 p.) b; Katriina Lehtipuro Irene Luukkonen Lea Mäntyniemi: Vakuutuslainsäädäntö. 3., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivut Jukka Rantala Teivo Pentikäinen: Vakuutusoppi. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Vammala Sivu 113.

5 5 Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO HENKIVAKUUTUSOSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta kysymykseen, jätä kuitenkin tyhjä vastauspaperi, josta ilmenevät henkilönumerosi ja kysymyksen numero. Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Vastaukset arvostellaan tenttimateriaalin perusteella. Kysymykset 1 10 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi oikea vaihtoehto. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. Oikeasta vastauksesta saa 1,5 pistettä, joten kysymysten 1 10 enimmäisyhteispistemäärä on Mikä seuraavista sosiaalivakuutusta koskevista väittämistä pitää paikkansa? Sosiaalivakuutus on a) julkisen vallan järjestämää pakollista tai vapaaehtoista vakuutusta b) julkisen tai yksityisen sektorin järjestämää perusturvaa yleensä c) julkisen vallan järjestämää pakollista vakuutusta sosiaalisten riskien varalta d) sosiaalisilla perusteilla vakuutusyhtiöiden hoitamaa, mutta julkisen vallan hinnoittelemaa vakuuttamista. c; Riitta Korpiluoma Anniina Alaluusua Riitta Heinonen Samuli Kaarre Finva. Sulkava Sivu Suomen työeläke perustuu a) koko työuran aikana ansaittuihin työansioihin b) koko työuran kuuden viimeisen vuoden kokonaisansioihin c) työuran kuuden parhaan vuoden työansioiden keskiarvoon d) koko työuran kymmenen viimeisen vuoden työansioihin. a; Riitta Korpiluoma Anniina Alaluusua Riitta Heinonen Samuli Kaarre Finva. Sulkava Sivu 17.

6 6 3. Työntekijän eläkelakia ei sovelleta a) yli 63-vuotiaisiin yksityisen työnantajan työntekijöihin b) urheilijoihin c) ns. lähetettyihin työntekijöihin d) yksityisten yhtiöiden toimitusjohtajiin. b; Riitta Korpiluoma Anniina Alaluusua Riitta Heinonen Samuli Kaarre Finva. Sulkava Sivut Kun kyseessä on työsuhde, järjestetään eläketurva työntekijän eläkelain mukaan. Mikä seuraavista ei kuulu työsuhteen yleisiin tunnusmerkkeihin? a) Työ tehdään toisen lukuun. b) Työstä suoritetaan vastiketta. c) Työn tekeminen perustuu työnantajan ja työntekijän väliseen sopimukseen. d) Työstä maksettavan palkan lisäksi työnantaja suorittaa TyEL-maksut. d; Riitta Korpiluoma Anniina Alaluusua Riitta Heinonen Samuli Kaarre Finva. Sulkava Sivu Aloittaessaan ensimmäisen YEL:n piriin kuuluvan yrittäjätoiminnan yrittäjä saa a) 25 %:n alennuksen työeläkevakuutusmaksuun yrittäjätoiminnan ensimmäisen täyden kalenterivuoden ajaksi b) 25 %:n alennuksen työeläkevakuutusmaksuun taannehtivasti, mikäli ensimmäisen 24 kuukauden aikana yrittäjätoiminnan aloittamisesta työllistää työttömän työnhakijan c) 25 %:n alennuksen työeläkevakuutusmaksuun yrittäjätoiminnan 48 ensimmäisen kuukauden ajaksi d) 25 %:n alennuksen työeläkevakuutusmaksuun, jos hän on alle 30-vuotias tai työtön työnhakija. c; Riitta Korpiluoma Anniina Alaluusua Riitta Heinonen Samuli Kaarre Finva. Sulkava Sivu Mikä laitos huolehtii kunnallisen eläketurvan täytäntöön panosta? a) Työeläkevakuuttajat (TELA) b) Kansaneläkelaitos (KELA) c) Kuntien eläkevakuutus (Keva) d) Kukin kunta itse. c; Riitta Korpiluoma Anniina Alaluusua Riitta Heinonen Samuli Kaarre Finva. Sulkava Sivu 89.

7 7 7. Alle 63-vuotias työntekijä voi työntekijän eläkelain mukaan saada tarkoituksenmukaista ammatillista kuntoutusta. Tällä pyritään ehkäisemään työntekijän joutumista työkyvyttömyyseläkkeelle tai ainakin myöhentää työkyvyttömyyseläkkeen alkamista. Mikä seuraavista ammatilliseen kuntoutukseen liittyvistä väittämistä ei pidä paikkaansa? a) Jos hänellä on asianmukaisesti todettu sairaus, vika tai vamma, joka aiheuttaa todennäköisen työkyvyttömyyden uhan, kuntoutusta voi saada. b) Jos henkilö on työkyvyttömyyseläkkeellä, hän ei voi hakea ammatillista kuntoutusta. c) Jos hänellä on työansioita vähintään ,74 kuntoutushakemuksen vireille tuloa edeltävien viiden kalenterivuoden aikana, kuntoutusta voi saada. d) Jos hänellä ei ole oikeutta kuntoutukseen tapaturmavakuutuksen tai liikennevakuutuksen kuntoutusta koskevien sääntöjen perusteella, hän voi saada tarkoituksenmukaista ammatillista kuntoutusta työntekijäin eläkelain mukaan. b; Riitta Korpiluoma Anniina Alaluusua Riitta Heinonen Samuli Kaarre Perälehto-Virkkala Maijaliisa Takanen Jaakko Tuomikoski: Työeläke. Finva. Sulkava Sivut Mikä seuraavista työkyvyttömyyseläkettä koskevista väittämistä pitää paikkansa? a) Työkyvyttömyyseläkkeen voi saada vain yli 35-vuotias työntekijä, jonka työkyvyttömyys tai sen uhka on ilmeinen. b) Työkyvyttömyyseläkkeellä olevan henkilön työkyvyttömyyseläke muutetaan vanhuuseläkkeeksi, kun eläkkeensaaja täyttää 60 vuotta. c) Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää, jos työkyvyn rajoite on syntynyt tai syntyy todennäköisen varmasti heti vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeen. d) Työkyvyttömyyseläkehakemukseen liitetään B-lääkärinlausunto, joka sisältää yleensä hoito- tai kuntoutussuunnitelman. d; Riitta Korpiluoma Anniina Alaluusua Riitta Heinonen Samuli Kaarre Finva. Sulkava Sivu Eläke maksetaan yleensä eläkkeensaajalle itselleen. Eläkettä voidaan laissa olevan säännöksen mukaan maksaa myös muulle taholle. Mille seuraavista tahoista eläkettä ei säännöksen mukaan voida maksaa? a) Valtiokonttorille b) Työnantajalle c) Sairasvakuutusrahastolle d) Kansaneläkelaitokselle. a; Riitta Korpiluoma Anniina Alaluusua Riitta Heinonen Samuli Kaarre Finva. Sulkava Sivut

8 8 10. Mikä seuraavista pitää paikkansa maatalousyrittäjän eläkelain (MYEL) mukaan? a) Maatalousyrittäjän vakuuttamisvelvollisuus alkaa 20 vuoden täyttämistä seuraavan kalenterivuoden alusta. b) Osakeyhtiömuotoisen maatilayrityksen osakas, joka omistaa yli 50 % osakepääomasta, ei voi olla vakuuttamisvelvollinen MYEL:n mukaan. c) Maatalousyrittäjän avopuolisoa, vaikka tämä tekisi ko. maatilalla työtä ja jatkuvasti asuisi siellä, ei katsota MYEL:n piiriin kuuluvaksi. d) MYEL voi koskea myös niitä henkilöitä, jotka harjoittavat maatalousyrittäjätoimintaa sivutoimisesti. d; Riitta Korpiluoma Anniina Alaluusua Riitta Heinonen Samuli Kaarre Finva. Sulkava Sivut Selosta, millainen vakuutus on sijoitussidonnainen vakuutus. (4 p.) Veli-Aunus Antila Ossi Erwe Ilkka Lohi Jaakko Salminen: Vapaaehtoinen henkilövakuutus. 4., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivut Selosta, mitä ovat luonnolliset maksut ja tasoitetut maksut. (4 p.) Veli-Aunus Antila Ossi Erwe Ilkka Lohi Jaakko Salminen: Vapaaehtoinen henkilövakuutus. 4., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivut Mikä on edunsaajamääräys? Miten se tehdään, miten sitä tulkitaan ja voiko sitä muuttaa? (4 p.) Veli-Aunus Antila Ossi Erwe Ilkka Lohi Jaakko Salminen: Vapaaehtoinen henkilövakuutus. 4., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivut Selosta, millainen tiedonantovelvollisuus vakuutuksenottajalla on ennen vakuutussopimuksen tekemistä? Mitä tämän velvollisuuden laiminlyönnistä seuraa? Kenellä muulla on tämä sama tiedonantovelvollisuus? (4 p.) Veli-Aunus Antila Ossi Erwe Ilkka Lohi Jaakko Salminen: Vapaaehtoinen henkilövakuutus. 4., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivut Yksityishenkilö ottaa itselleen vapaaehtoisen yksilöllisen eläkevakuutuksen. Millä edellytyksillä vakuutusmaksut saa vähentää verotuksessa pääomatuloista ja kuinka paljon niitä saa enintään vähentää? Onko vähennysoikeus myös silloin, kun vakuutus otetaan ulkomaisesta vakuutusyhtiöstä? (4 p) Verohallituksen ohje: Eläkevakuutukset uudessa verojärjestelmässä, Ohje Dnro 266/32/2005, Sivu 3 ja 4.

9 9 16. Millä eri tavoin vakuutuskorvauspäätökseensä tyytymätön voi toimia saadakseen korvauspäätöksen muuttumaan? (4 p.) Veli-Aunus Antila Ossi Erwe Ilkka Lohi Jaakko Salminen: Vapaaehtoinen henkilövakuutus. 4., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivut Sosiaaliturva ja sitä täydentävät järjestelyt voidaan EU-maissa luokitella viiteen erilaiseen malliin. Minkälaisia ominaispiirteitä on Pohjoismaisella mallilla? Mainitse vähintään kuusi seikkaa. (3 p.) Matti Kari Johannes Pakaslahti: EU-Suomen sosiaaliturvajärjestelmä. Finva. Helsinki Sivut ja Määrittele seuraavat käsitteet ja esitä jokaisesta kohdasta yksi esimerkki: a) ansiokatto b) odotusaika c) työskentelyperusteinen sosiaaliturvajärjestelmä d) maksuvapautusetu. (4 p.) Matti Kari Johannes Pakaslahti: EU-Suomen sosiaaliturvajärjestelmä. Finva. Helsinki Sivut 31-32, 42, 59 ja Minkälaisia etuuksia maksetaan kansaneläkejärjestelmästä? Minkälaisia Suomessa asumiseen liittyviä ajallisia rajoituksia näiden etuuksien maksamiseen liittyy? Mitkä tekijät vähentävät kansaneläkkeen määrää? (4 p.) Matti Kari Johannes Pakaslahti: EU-Suomen sosiaaliturvajärjestelmä. Finva. Helsinki Sivut 42 ja

10 10 Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO VAHINKOVAKUUTUSOSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero. Jos jätät vastaamatta kysymykseen, jätä tyhjä vastauspaperi, josta ilmenevät henkilönumerosi ja kysymyksen numero. Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä. Vastaukset arvostellaan tenttimateriaalin perusteella. 1. Määrittele seuraavat käsitteet: a) alivakuutus b) rikastumiskielto c) monivakuutus d) suojeluohje e) rinnakkaisvakuutus. (5 p.) koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivut 140, 143, Miten määritetään myyntikatteen vakuutusmäärä? Kerro esimerkein myyntikatteeseen vaikuttavien kulujen sisältö. (3 p.) koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivut Jos omaisuutta ei voida tai kannata korjata, miten jälleenhankinta-arvon mukainen vahinko määritellään a) täysvahingossa ja b) osavahingossa? (4 p.) koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivut Mitä tarkoitetaan ensivastuuvakuutuksella? Milloin sitä käytetään? (3 p.) koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivut Mitä tarkoitetaan päivänarvokorvauksella? Jos päivänarvon mukaan vakuutetun kohteen vahinko voidaan korjata, millä kahdella eri tavalla vahingon määrä voidaan laskea? (4 p.) koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivu Selosta, mitä tarkoitetaan hyvällä vakuutustavalla. Esittele lisäksi aikakin 6 erilaista tilannetta, joissa hyvällä vakuutustavalla on konkreettista merkitystä vakuutusyrityksen toiminnassa. (5 p.) koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivut

11 11 7. Esittele kolme vastuuvakuutuksen ajallisen ulottuvuuden pääperiaatetta. Millaisia näkökohtia tulee ottaa huomioon siirryttäessä periaatteesta toiseen? (5 p.) Esbjörn af Hällström Hannu Ijäs: Vastuuvakuutus. 2., uudistettu painos. Finva. Helsinki Sivut Selvitä käsite välillinen henkilövahinko ja mainitse siitä kaksi esimerkkiä. (3 p.) Esbjörn af Hällström Hannu Ijäs: Vastuuvakuutus. 2., uudistettu painos. Finva. Helsinki Sivut Millaisia vahinkoja katetaan a) huolintavastuuvakuutuksella b) tiekuljetusvastuuvakuutuksella? (4 p.) Esbjörn af Hällström Hannu Ijäs: Vastuuvakuutus. 2., uudistettu painos. Finva. Helsinki Sivut Milloin lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta maksetaan päivärahaa ja mikä on sen suuruus? (3 p.) Sirpa Kukkonen Terttu Karmavalo: Työtapaturmakirja. Työtapaturmien ja ammattitautien korvaus- ja vakuutusasiat. 11., uudistettu painos. Finva. Vaajakoski Sivut Millaisia kuluja korvataan yksityistapaturmavakuutuksesta hoitokuluina? (3 p.) Veli-Aunus Antila Ossi Erwe Ilkka Lohi Jaakko Salminen: Vapaaehtoinen henkilövakuutus. 4., uudistettu painos. Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Pieksämäki Sivu Riskienhallinta koostuu neljästä osa-alueesta, jotka seuraavat toisiaan ajallisesti peräkkäin. Selosta, millaisia nämä vaiheet ovat. (4 p.) Marko Juvonen Heikki Korhonen Veli Matti Ojala Tero Salonen Heli Vuori: Yrityksen riskienhallinta Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Sivut Yrityksen strategisia riskejä voidaan tunnistaa yritysanalyysin avulla. Mitä tällaisessa analyysissä tulee selvittää? (4 p.) Marko Juvonen Heikki Korhonen Veli Matti Ojala Tero Salonen Heli Vuori: Yrityksen riskienhallinta Suomen vakuutusalan koulutus ja kustannus Oy. Sivu 151.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 9.2.2009 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 15.2.2010 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 31.8.2009 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 03.09.2007 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero. Jos jätät vastaamatta kysymykseen,

Lisätiedot

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 6.9.2010 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 11.2.2013, YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta johonkin

Lisätiedot

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 12.9.2014, YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta johonkin

Lisätiedot

Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 11.2.2008 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero. Jos jätät vastaamatta kysymykseen,

Lisätiedot

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. Vakuutusmeklaritutkinto 1-2015: kysymykset ja vastaukset 1 VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 13.3.2015, YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi

Lisätiedot

Kysymykset 1 18 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 18 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 7.3.2014, YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta johonkin

Lisätiedot

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 3.9.2012 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta johonkin

Lisätiedot

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 5. ja 6.9.2013, YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 14.2.2011 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, HENKIVAKUUTUSOSA 14.4.2016 Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, YLEINEN OSA 15.4.2016 Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta johonkin

Lisätiedot

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 13.2.2012 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 5.9.2011 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymykset 1 8 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 8 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, HENKIVAKUUTUSOSA 23.3.2017 Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymykset 1 8 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 8 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, HENKIVAKUUTUSOSA 13.10.2016 Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, YLEINEN OSA

VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, YLEINEN OSA VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, YLEINEN OSA 24.10.2018 Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta johonkin

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 16.9.2015 Kirjoita nimesi vain erilliselle kansilehdelle, EI vastaussivuille.

Lisätiedot

Kysymykset 1 8 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 8 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, HENKIVAKUUTUSOSA 5.10.2017 Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, YLEINEN OSA 4.5.2018 Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta johonkin

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 168. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 15.9.2014 Tentti muoostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE (KUMOTTU)...

YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE (KUMOTTU)... Sisällysluettelo YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE (KUMOTTU)... 2 1 Asiamiesten rekisteröinti (kumottu)... 2 2 Sijoittautumisvapauden ja palvelujen tarjoamisen vapauden käyttämisestä ilmoittaminen

Lisätiedot

c); Jukka Rantala Teivo Pentikäinen: Vakuutusoppi. 12. uudistettu painos. Finanssi- ja vakuutuskustannus Oy FINVA. Turenki 2014, s.

c); Jukka Rantala Teivo Pentikäinen: Vakuutusoppi. 12. uudistettu painos. Finanssi- ja vakuutuskustannus Oy FINVA. Turenki 2014, s. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, YLEINEN OSA 10.4.2019 Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta johonkin

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 VAKUUTUSTUTKINTO 172. SUORITUSTILAISUUS Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 1. a) 35-vuotias henkilö pohtii oman yrityksen perustamista, hän on päätynyt yhtiömuodossa joko avoimeen yhtiöön tai kommandiittiyhtiöön.

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 169. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 13.1.2015 Tentti muoostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS

Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS Talentum Pro Helsinki 2016 Copyright 2016 Talentum Media Oy ja tekijät Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus ISBN 978-952-14-2769-5

Lisätiedot

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen 120 vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen SISÄLLYSLUETTELO Tämä tuoteseloste on tarkoitettu avuksesi tutustuessasi työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen vapaaehtoiseen

Lisätiedot

Vakuutusoikeus. Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat. Vakuutustoiminta

Vakuutusoikeus. Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat. Vakuutustoiminta Vakuutusoikeus Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat Käsittää sekä yksityisoikeuteen, että julkisoikeuteen kuuluvia säännöksiä. Vakuutussopimuslaki (543/1994) ja erityislait esim. laki oikeusturvavakuutusten

Lisätiedot

Laki. urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta

Laki. urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta Laki urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain (276/2009) 1, 2 :n 2 momentti, 4 :n

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 170. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 11.5.2015 Tentti muoostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

Vakuutusmeklari, riskienhallinta ja vakuutus. Pikaopas vakuutusasioiden hallintaan. Hannu Vanhatalo MBA, VTS Vakuutusmeklari

Vakuutusmeklari, riskienhallinta ja vakuutus. Pikaopas vakuutusasioiden hallintaan. Hannu Vanhatalo MBA, VTS Vakuutusmeklari Vakuutusmeklari, riskienhallinta ja vakuutus Pikaopas vakuutusasioiden hallintaan Hannu Vanhatalo MBA, VTS Vakuutusmeklari Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Vakuutusmeklari 2.1 Kuka voi toimia vakutuusmeklarina?

Lisätiedot

Kysymykset 1 10 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 10 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 15.10.2015, HENKIVAKUUTUSOSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi oikein, merkitse vastaukseksi O, jos väittämä on mielestäsi väärä, merkitse vastaukseksi V.

I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi oikein, merkitse vastaukseksi O, jos väittämä on mielestäsi väärä, merkitse vastaukseksi V. VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 161. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 14.5.2012 Tentti muodostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 163. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 9.1.2013 Tentti muodostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

Vakuutuksenottaja (ryhmävakuutuksen ottaja) on se, joka on tehnyt Fennian kanssa vakuutussopimuksen.

Vakuutuksenottaja (ryhmävakuutuksen ottaja) on se, joka on tehnyt Fennian kanssa vakuutussopimuksen. RY1 R1 YLEISET SOPIMUSEHDOT Voimassa 1.7.2014 alkaen VAKUUTUSSOPIMUSLAKI JA RYHMÄVAKUUTUS (3 ja 4 ) Vakuutussopimuslain (543/94) mukaan ryhmävakuutuksiin sovelletaan osaa lain säännöksistä. Nämä säännökset

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 165. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 4.9.2013 Tentti muodostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

Jaana Norio-Timonen VAKUUTUSSOPIMUSLAIN PÄÄKOHDAT

Jaana Norio-Timonen VAKUUTUSSOPIMUSLAIN PÄÄKOHDAT Jaana Norio-Timonen VAKUUTUSSOPIMUSLAIN PÄÄKOHDAT Talentum Helsinki 2010 JURIDICA-KIRJASARJASSA ILMESTYNEET TEOKSET: 1. Hallintomenettelyn perusteet 2. Arvonlisäverotus ja muu kulutusverotus 3. Luotto-oikeuden

Lisätiedot

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus 18.1.2013 Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus 1.1.2013 alkaen 1 Talkootyöntekijöiden tapaturmavakuutus 353-4177916-7 Vakuutettuina ovat Suomessa vakinaisesti asuvat, Suomen asumisperusteisen

Lisätiedot

Yleiset Sopimusehdot B Vahinkovakuutus

Yleiset Sopimusehdot B Vahinkovakuutus Yleiset Sopimusehdot B Vahinkovakuutus Vakuutussopimuslaista johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia Voimassa 1. 1. 2011 alkaen Sisältö 1. Eräät keskeiset käsitteet 2. Tietojen antaminen ennen vakuutussopimuksen

Lisätiedot

OMAISUUSVAKUUTUS Vakuutusehdot. Aktia Private Banking- ja Aktia Platinum kortinhaltija

OMAISUUSVAKUUTUS Vakuutusehdot. Aktia Private Banking- ja Aktia Platinum kortinhaltija OMAISUUSVAKUUTUS Vakuutusehdot Aktia Private Banking- ja Aktia Platinum kortinhaltija Voimassa 15.11.2013 alkaen SISÄLLYSLUETTELO OMAISUUSVAKUUTUS 1. Vakuutuksen tarkoitus 2. Vakuutuksenottaja ja vakuutetut

Lisätiedot

Kodin lisäturva -vakuutus alkaen

Kodin lisäturva -vakuutus alkaen Kodin lisäturva -vakuutus 1.10.2018 alkaen Väreen Kodin lisäturva -vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 1.10.2018 alkaen ja niitä sovelletaan 1.10.2018 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin.

Lisätiedot

HE 89/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutusedustuksesta

HE 89/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutusedustuksesta Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutusedustuksesta annetun lain 28 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutusedustuksesta annettua lakia. Euroopan

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 5.9.2012 Tentti muodostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS pp.1.2016

VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS pp.1.2016 APAAEHTINEN HENKILÖAKUUTUS pp.1.2016 1. Työkyvyttömyysvakuutukset. ertaa keskenään ohimenevän työkyvyttömyyden ja pysyvän työkyvyttömyyden varalta otettavia vakuutuksia. Kerro vertailussa erot vakuutusten

Lisätiedot

Ohjelmistoyrittäjien vakuutukset. if.fi 010 19 15 00

Ohjelmistoyrittäjien vakuutukset. if.fi 010 19 15 00 Ohjelmistoyrittäjien vakuutukset if.fi 010 19 15 00 vakuutussuositus ohjelmistoyrittäjät ry:n jäsenille Oheista taulukkoa voidaan käyttää apuna vakuutusratkaisua suunniteltaessa. Siinä olevat turvalaajuudet

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET 16.9.2015 1. Millä perusteilla määritellään liikennevakuutuksesta maksettavan

Lisätiedot

Vakuutusehto YT308 Kiinteistön hallinnon vastuuvakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen.

Vakuutusehto YT308 Kiinteistön hallinnon vastuuvakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen. TMH 0.2 Vakuutusehto YT308 Kiinteistön hallinnon vastuuvakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen. Sisällysluettelo 1 Korvattavat vahingot, vakuutetut ja voimassaoloalue 1.1 Korvattavat vahingot 1.2 Vakuutetut

Lisätiedot

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen vakuutusehdot Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Nämä vakuutusehdot koskevat maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain 21 :n 1 momentin mukaista vapaaehtoista työtapaturmavakuutusta.

Lisätiedot

Fenniaturva Ryhmävakuutusten vakuutusehdot

Fenniaturva Ryhmävakuutusten vakuutusehdot Fenniaturva Ryhmävakuutusten vakuutusehdot 1.7.2014 Sovelletaan 1.7.2012 ja sen jälkeen alkaneisiin vakuutuksiin. SISÄLLYSLUETTELO YLEISET SOPIMUSEHDOT 1. Eräitä keskeisiä käsitteitä... 1 2. Tietojen antaminen

Lisätiedot

YLEISET SOPIMUSEHDOT EHTO YLE 900.9, voimassa 1.1.2014

YLEISET SOPIMUSEHDOT EHTO YLE 900.9, voimassa 1.1.2014 Yleiset sopimusehdot perustuvat vakuutussopimuslakiin (543/94). Vakuutussopimukseen sovelletaan myös sellaisia vakuutussopimuslain säännöksiä, joita ei jäljempänä ole esitetty. Vakuutussopimuksen yleiset

Lisätiedot

Yleiset yritysvakuutusehdot

Yleiset yritysvakuutusehdot Yleiset yritysvakuutusehdot Voimassa 1.1.2004 alkaen www.if.fi 1. Vakuutussopimuksen keskeiset käsitteet 1.1 VAKUUTUSSOPIMUKSEN OSAPUOLET Vakuutuksenottaja ja If Vahinkovakuutusyhtiö Oy (jäljempänä Vakuutusyhtiö)

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 6.9.2012 Tehtävästä 1 voi saada enintään 2 pistettä, tehtävästä 7

Lisätiedot

Pekka ja Tiina joutuvat auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena Tiina kuolee heti ja Pekka seuraavana päivänä.

Pekka ja Tiina joutuvat auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena Tiina kuolee heti ja Pekka seuraavana päivänä. 1. Pekka elää avoliitossa Tiinan kanssa. Pekka on eronnut ja hänellä on entisestä avioliitostaan Seijan kanssa lapset Sanna (21 vuotta) ja Silja (16 vuotta). Avioliitossa ollessaan Heikki oli ottanut henkivakuutuksen,

Lisätiedot

TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAKI VOIMAAN 1.1.2016

TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAKI VOIMAAN 1.1.2016 Fennian tiivistelmä TVL:n tiedotteesta 7.5.2015 TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAKI VOIMAAN 1.1.2016 Vuoden 2016 alusta tulee voimaan työtapaturma- ja ammattitautilaki (säädöskokoelmanumero 459/2015, lyhenne

Lisätiedot

Osuuskuntien työtapaturmavakuuttaminen

Osuuskuntien työtapaturmavakuuttaminen Osuuskuntien työtapaturmavakuuttaminen Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, TyTa Perustuu työtapaturma- ja ammattitautilakiin (2016) aiemmin Tapaturmavakuutuslaki Työntekijällä on aina oikeus saada työtapaturma-

Lisätiedot

Aktia Henkilöturva. Vakuutusehdot. Voimassa 1.1.2014 alkaen. Määritelmiä 2. Yleiset sopimusehdot 2

Aktia Henkilöturva. Vakuutusehdot. Voimassa 1.1.2014 alkaen. Määritelmiä 2. Yleiset sopimusehdot 2 Aktia Henkilöturva Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2014 alkaen Sisällysluettelo Määritelmiä 2 Yleiset sopimusehdot 2 1 Vakuutussopimus ja sen sisältö 2 2 Vakuutuksenottajan ja vakuutetun tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

KULUTTAJA ULKOMAISEN VAKUUTUSYHTIÖN ASIAKKAANA. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, Tuomas Korkeamäki, 19.11.2009, 17.2.2010, 14.6.2010

KULUTTAJA ULKOMAISEN VAKUUTUSYHTIÖN ASIAKKAANA. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, Tuomas Korkeamäki, 19.11.2009, 17.2.2010, 14.6.2010 Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Porkkalankatu 1 00180 HELSINKI Puh. (09) 6850 120 Telekopio (09) 6850 1220 KULUTTAJA ULKOMAISEN VAKUUTUSYHTIÖN ASIAKKAANA Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, Tuomas Korkeamäki,

Lisätiedot

Käsitemääritelmät. Ammatillinen kuntoutus. Aikaikkuna. Ammattisuoja KÄSITTEET

Käsitemääritelmät. Ammatillinen kuntoutus. Aikaikkuna. Ammattisuoja KÄSITTEET Käsitemääritelmät Ammatillinen kuntoutus Ammatilliseen kuntoutukseen kuuluvat kaikki ne toimenpiteet, joiden avulla vakuutetun on mahdollista harjoittaa aiempaa, tai mahdollisesti uutta, ammattiaan. Ammatillista

Lisätiedot

KodinOmavastuu vakuutus

KodinOmavastuu vakuutus KodinOmavastuu vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 1.3.2013 alkaen ja niitä sovelletaan 4.3.2013 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. 1. YLEISTÄ Ryhmävakuutuksen (vakuutusnumero 2001194935)

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 165. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 5.9.2013 Tehtävistä 1 ja 9 voi saada enintään 3 pistettä, tehtävästä

Lisätiedot

AUTOTURVAN KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT

AUTOTURVAN KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT AUTOTURVAN KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT Yksityistalouksille Voimassa 24.10.2005 alkaen 103 148 1 10.08(11.10) 50 000 SISÄLLYSLUETTELO KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT...3 1 VAKUUTUKSEN TARKOITUS...3

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 24.9.2015 Tentti muoostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

Fortum OmavastuuPlus vakuutus

Fortum OmavastuuPlus vakuutus Fortum OmavastuuPlus vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 18.3.2014 alkaen ja niitä sovelletaan 18.3.2014 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. 1. YLEISTÄ Ryhmävakuutuksen (vakuutusnumero 2001195543)

Lisätiedot

Parasta TURVAA HEVOSELLESI. Vakuutusopas If Hevosvakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen

Parasta TURVAA HEVOSELLESI. Vakuutusopas If Hevosvakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen Parasta TURVAA HEVOSELLESI Vakuutusopas If Hevosvakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen IF HEVOSVAKUUTUS Sisällys Perusasioita, jotka on hyvä tietää... 3 Vakuutuksen sisältö............................................

Lisätiedot

a) Millä menettelyllä vakuutuksen peruminen on mahdollista, ja mikä summa ja kenelle vakuutuksesta tällöin suoritetaan?

a) Millä menettelyllä vakuutuksen peruminen on mahdollista, ja mikä summa ja kenelle vakuutuksesta tällöin suoritetaan? 1. Pirkko otti 5.1.2013 vapaaehtoisen eläkevakuutuksen henkivakuutusyhtiöstä X. Hän maksoi vakuutukseen 1 000 euroa josta veloitettiin heti maksuun perustuvaa kuormitusta 5 %:a. 28.1.2013 vakuutussäästön

Lisätiedot

Vakuutusehto Y002 Sisältö 1 Eräät keskeiset käsitteet 11 Tapiolan takautumisoikeus 2 Tietojen antaminen ennen vakuutus- sopimuksen tekemistä

Vakuutusehto Y002 Sisältö 1 Eräät keskeiset käsitteet 11 Tapiolan takautumisoikeus 2 Tietojen antaminen ennen vakuutus- sopimuksen tekemistä Vakuutusehto Y002 Yleiset sopimusehdot Voimassa 1.9.2010 alkaen Sisältö 1 Eräät keskeiset käsitteet 2 2 Tietojen antaminen ennen vakuutussopimuksen tekemistä 2 2.1 Tapiolan tiedonantovelvollisuus 2 2.2

Lisätiedot

Vakuutusehdot ovat voimassa 1.6.2015 alkaen ja niitä sovelletaan 1.6.2015 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin.

Vakuutusehdot ovat voimassa 1.6.2015 alkaen ja niitä sovelletaan 1.6.2015 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. VaraAvain vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 1.6.2015 alkaen ja niitä sovelletaan 1.6.2015 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. 1. YLEISTÄ Ryhmävakuutuksen (vakuutusnumero 2001196191) vakuutuksenantaja

Lisätiedot

Jukka Rantala VAKUUTUSOPPI. Lukijalle Sisällysluettelo. OSA 1 YLEINEN OSA: Vakuuttamisen ja vakuutustoiminnan perusteet

Jukka Rantala VAKUUTUSOPPI. Lukijalle Sisällysluettelo. OSA 1 YLEINEN OSA: Vakuuttamisen ja vakuutustoiminnan perusteet Jukka Rantala VAKUUTUSOPPI Lukijalle Sisällysluettelo OSA 1 YLEINEN OSA: Vakuuttamisen ja vakuutustoiminnan perusteet 1 VAKUUTUKSEN HISTORIAA 1.1 Vakuutuksen alkujuuret 1.2 Kuljetusvakuutus 1.3 Maaseudun

Lisätiedot

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta Kannanotto 1/2013 1 (5) Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta 1 Yleistä 2 Säädöstausta Henkivakuutusyhtiöt solmivat asiakkaidensa kanssa pääsääntöisesti

Lisätiedot

Vakuutusehdot ovat voimassa 1.9.2012 alkaen ja niitä sovelletaan 15.10.2012 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin.

Vakuutusehdot ovat voimassa 1.9.2012 alkaen ja niitä sovelletaan 15.10.2012 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. VaraAvain vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 1.9.2012 alkaen ja niitä sovelletaan 15.10.2012 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. 1. YLEISTÄ Ryhmävakuutuksen (vakuutusnumero 2001194708) vakuutuksenantaja

Lisätiedot

Alkutesti. Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette?

Alkutesti. Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette? Vakuutukset Alkutesti Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette? a) Ette mitään, koska ette aio poistua laivasta. b) Kaikille oman matkustajavakuutuksen,

Lisätiedot

Vakuutusmarkkinat -ajankohtaiset lainsäädäntöhankkeet

Vakuutusmarkkinat -ajankohtaiset lainsäädäntöhankkeet Vakuutusmarkkinat -ajankohtaiset lainsäädäntöhankkeet Hannu Ijäs 23.9.2015 Sosiaali- ja terveysministeriö Ajankohtaisia lainsäädäntöhankkeita Yleistä; liikennevakuutuslain kokonaisuudistus (Hannu Ijäs)

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUS Vakuutustutkinto, 161. suoritustilaisuus Lakisääteinen tapaturmavakuutus, toukokuu 2012 1. a) Kommandiittiyhtiö Hoivapalvelut Ky:n vastuunalainen

Lisätiedot

yleiset sopimusehdot

yleiset sopimusehdot yleiset sopimusehdot Voimassa 1.10.2008 alkaen YL sisällysluettelo YLEISET SOPIMUSEHDOT...2 YL 1 ERÄÄT KESKEISET KÄSITTEET...2 YL 2 TIETOJEN ANTAMINEN ENNEN VAKUUTUSSOPIMUKSEN TEKEMISTÄ...2 2.1 Vakuutusyhtiön

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp. Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön. Valiokuntakäsittely. Asia.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp. Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön. Valiokuntakäsittely. Asia. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön muuttamiseksi sekä laiksi kansaneläkelain 11 ja 55 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Voimassa 1.9.2006 alkaen

Sisällysluettelo. Voimassa 1.9.2006 alkaen Yleiset sopimusehdot Voimassa 1.9.2006 alkaen YL Sisällysluettelo YL YL 1 YLEISET SOPIMUSEHDOT...2 ERÄÄT KESKEISET KÄSITTEET...2 YL 2 TIETOJEN ANTAMINEN ENNEN VAKUUTUSSOPIMUKSEN TEKEMISTÄ...2 2.1.Vakuutusyhtiön

Lisätiedot

Avainturvaryhmävakuutus alkaen

Avainturvaryhmävakuutus alkaen Avainturvaryhmävakuutus 1.1.2019 alkaen Väreen Avainturvaryhmävakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 1.1.2019 alkaen ja niitä sovelletaan 1.1.2019 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2014

Määräykset ja ohjeet 3/2014 Määräykset ja ohjeet 3/2014 Toimiluvat, rekisteröinnit ja ilmoitukset Dnro FIVA 2/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2014 Voimaantulopäivä 15.4.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014. 1366/2014 Laki

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014. 1366/2014 Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014 1366/2014 Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Annettu Helsingissä

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 15.9.2015 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINTO 164. SUORITUSTILAISUUS MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET 15.5.2013 1. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksen koskien

Lisätiedot

Työtapaturma ja ammattitautivakuutus VAKUUTUSKÄSIKIRJA 2016

Työtapaturma ja ammattitautivakuutus VAKUUTUSKÄSIKIRJA 2016 Työtapaturma ja ammattitautivakuutus VAKUUTUSKÄSIKIRJA 2016 4.12.2015 2 (105) 4.12.2015 3 (105) SISÄLLYS LUKIJALLE... 7 TYÖTAPATURMA JA AMMATTITAUTIVAKUUTUKSEN PÄÄPIIRTEET... 9 1. TYÖNANTAJAN VAKUUTTAMISVELVOLLISUUS...

Lisätiedot

YLEISET SOPIMUSEHDOT

YLEISET SOPIMUSEHDOT YLEISET SOPIMUSEHDOT Voimassa 1.1.2011 alkaen YL YLEISET SOPIMUSEHDOT...2 YL 1 ERÄÄT KESKEISET KÄSITTEET...2 YL 2 TIETOJEN ANTAMINEN ENNEN VAKUUTUS- SOPIMUKSEN TEKEMISTÄ...2 2.1 Vakuutusyhtiön tiedonantovelvollisuus...2

Lisätiedot

Yleiset sopimusehdot. Vakuutusehto YS3. Voimassa 1.5.2010 alkaen. Sisältö

Yleiset sopimusehdot. Vakuutusehto YS3. Voimassa 1.5.2010 alkaen. Sisältö Vakuutusehto YS3 Yleiset sopimusehdot Voimassa 1.5.2010 alkaen Sisältö 1 Ehtojen soveltamisjärjestys 2 2 Kohdat, joissa yleiset sopimusehdot poikkeavat vakuutussopimuslaista 2 3 Vakuutusehdoissa ja vakuutuskirjalla

Lisätiedot

FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y)

FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y) FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y) SISÄLLYS 1 Käytettyjen käsitteiden määritelmiä 1 2 Vakuutuksen sisältö 1 3 Osapuolten oikeudet ja velvollisuudet 1 4 Vakuutukseen voimassaolo

Lisätiedot

YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE...

YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE... Sisällysluettelo YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE... 2 1 Asiamiesten rekisteröinti... 2 1.1 Rekisteröintihakemus... 2 1.2 Hakemukseen liitettävät selvitykset... 2 1.2.1 Oikeushenkilö...2 1.2.2 Luonnollinen

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 MATA-EHDOT vapaa-aika 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Vakuutuksenottaja on maatalousyrittäjien

Lisätiedot

Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille. Voimassa 1.1.2016 alkaen

Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille. Voimassa 1.1.2016 alkaen Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille Voimassa 1.1.2016 alkaen 2016 Fennialla on tyytyväisimmät yritysasiakkaat liity sinäkin joukkoon! Fennia-konserni on vakuutusten ja niihin liittyvien palveluiden

Lisätiedot

49 :n muuttamisesta. Laki. liikennevakuutuslain muuttamisesta

49 :n muuttamisesta. Laki. liikennevakuutuslain muuttamisesta EV 234/1996 vp - HE 226/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi liikennevakuutuslain, potilasvahinkolain, tapatunnavakuutuslain, vakuutusyhtiölain ja ulkomaisista vakuutusyhtiöistä annetun

Lisätiedot

AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET

AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN MAHDOLLISUUDET Kirsi Unkila työkykyvalmentaja, sosiaalialan asiantuntija 26.1.2016 Esityksen sisältö Mitä ammatillinen kuntoutus on ja mitä sillä tavoitellaan? Kuka sitä järjestää?...

Lisätiedot

HEVOSESI VAKUUTUKSET. Mittaturvan vakuutusehdot 1.1.2013 SISÄLLYSLUETTELO

HEVOSESI VAKUUTUKSET. Mittaturvan vakuutusehdot 1.1.2013 SISÄLLYSLUETTELO Mittaturvan vakuutusehdot 1.1.2013 HEVOSESI VAKUUTUKSET SISÄLLYSLUETTELO HEVOSVAKUUTUKSET... 2 YHTEISET MÄÄRÄYKSET... 2 1 Vakuutettu eläin... 2 2 Voimassaolo... 2 3 Vakuutustapahtuman ajankohta sairauksissa...

Lisätiedot

40. Eläkkeet. Vuosina 2005 2007 maksetut eläkkeet (milj. euroa) 2005 2006 2007

40. Eläkkeet. Vuosina 2005 2007 maksetut eläkkeet (milj. euroa) 2005 2006 2007 40. Eläkkeet S e l v i t y s o s a : Luvun menot aiheutuvat valtion osuuksista eläkejärjestelmien sekä osuudesta maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuksen rahoittamiseen sekä maahanmuuttajan erityistuesta.

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 161. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 15.5.2012 Tehtävästä 2 voi saada enintään 2 pistettä, tehtävästä 4 enintään 6 pistettä

Lisätiedot

Yleiset sopimusehdot. Yritykset ja yhteisöt. Vakuutusehdot. Voimassa 1.11.2010 alkaen. Sisältö

Yleiset sopimusehdot. Yritykset ja yhteisöt. Vakuutusehdot. Voimassa 1.11.2010 alkaen. Sisältö Vakuutusehdot Yleiset sopimusehdot Yritykset ja yhteisöt Voimassa 1.11.2010 alkaen Sisältö 1. Eräät keskeiset käsitteet 3 2. Tietojen antaminen ennen vakuutussopimuksen tekemistä 3 2.1 Tapiolan tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

Fenniaturva vakuutusehdot

Fenniaturva vakuutusehdot Fenniaturva vakuutusehdot 1.7.2014 SISÄLLYS VAKUUTUSSOPIMUSLAISTA JOHTUVIA OIKEUKSIA JA VELVOLLISUUKSIA 1 Vakuutussopimuksen keskeiset käsitteet... 1 2 Tietojen antaminen ennen vakuutussopimuksen tekemistä...

Lisätiedot

mittaturvan hevosvakuutukset

mittaturvan hevosvakuutukset mittaturvan hevosvakuutukset Vakuutusehdot Voimassa 1.8.2009 alkaen 103 008 1 5.09 2000 SISÄLLYSLUETTELO hevosvakuutukset yhteiset määräykset...3 1 VAKUUTETTU eläin...3 2 VOIMASSAOLO...3 2.1 voimassaoloalue...3

Lisätiedot