Tampere 09/2013 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. Murron kallioalue Pornainen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tampere 09/2013 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. Murron kallioalue Pornainen"

Transkriptio

1 Tampere 09/2013 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS Murron kallioalue Pornainen

2 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 2 SISÄLLYS 1 TIEDOT HANKKEESTA Hakija Toiminta, jolle lupaa haetaan Lupatilanne ja suunniteltu toiminta Toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta Suunnitelma-aineisto 6 2 TIEDOT SUUNNITELMA-ALUEESTA JA SEN YMPÄRISTÖSTÄ Hankealueen kiinteistöt, laitokset ja niiden omistajat Sijainti ja tieyhteydet Kaavoitus Luonnonolosuhteet, suojelukohteet ja maisema Asutus Pinta- ja pohjavesiolosuhteet, havaintopaikat ja talousvesikaivot 7 3 LAITOKSEN TOIMINTA Laitteistot ja rakenteet Murskattava materiaali ja tuotantomäärät Toiminta-aika Tuotannon raaka-aineet, polttoaineet, varastointi, kuljetus ja veden käyttö Liikenne ja liikennejärjestelyt Energian käyttö Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma 11 4 TIEDOT PÄÄSTÖISTÄ, NIIDEN ESTÄMINEN JA VÄHENTÄMINEN Päästöt ilmaan Melu Jätteet ja jätehuolto Päästöt veteen 13 5 TOIMINTAAN LIITTYVÄT RISKIT JA NIIDEN EHKÄISEMINEN Merkittävimmät riskit Maaperän, pohjavesien ja pintavesien suojelu Toiminta poikkeustilanteissa 14 6 ARVIO PARHAASTA KÄYTTÖKELPOISESTA TEKNIIKASTA 14 7 ARVIO YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA, VAIKUTUSTEN VÄHENTÄMINEN SEKÄ TOIMINNAN TARKKAILU JA RAPORTOINTI Melu ja pöly Maaperä ja pohjavesi 15

3 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue Muut ympäristövaikutukset Laitoksen käyttötarkkailu Raportointi 16 8 LIITELUETTELO

4 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 4 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS Murron kallioalue, Pornainen (611), Kirveskoski (403), Murto RN:o 4:37 1 TIEDOT HANKKEESTA 1.1 Hakija Destia Oy Kiviaines Heidehofintie 2 PL VANTAA y-tunnus , kotipaikka Vantaa Puh (vaihde) Sähköpostiosoitteet etunimi.sukunimi@destia.fi Ympäristövahinkovakuutus: If Vahinkovakuutusyhtiö Oy, vakuutusnumero Ympäristöasioiden hallintajärjestelmä: ISO 14001, viimeisin auditointi Yhteyshenkilö: Destia Oy Kiviaines Maarit Salonoja PL Tampere puh maarit.salonoja@destia.fi 1.2 Toiminta, jolle lupaa haetaan Destia Oy hakee YSA 1 1 momentin kohtien 7 c ja e mukaista lupaa kallion louhintaan ja murskaukseen siirrettävällä murskauslaitoksella Murron kallioalueella Pornaisten kunnan Kirveskosken kylässä kiinteistöllä Murto RN:o 4:37. Lisäksi haetaan YSL 28 2 mom. kohdan 4 mukaista lupaa kierrätettävän asfaltin, muualta tuotavan louheen ja puhtaan pintamaan välivarastointiin ja hyödyntämiseen, yhteensä alle t/v. Toimialatunnukset (TOL): kiven, soran ja hiekan rouhinta ja murskaus, kierrätysasfaltin murskaus uusioasfaltin tuottamista varten.

5 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue Lupatilanne ja suunniteltu toiminta Suunnitelma-alueelta on otettu kalliota 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Tällä hetkellä hakijalla on voimassa Pornaisten kunnanhallituksen myöntämä lupa maa-ainesten ottamiseen ( , esitetty liitteessä 1). Lupa päättyy Hakija on jättänyt maa-aineslain mukaisen hakemuksen Hakijalla on voimassa oleva ympäristölupa kiviaineksen louhintaan, murskaukseen, varastointiin ja asfaltinvalmistukseen (Askolan kunta, ympäristönsuojelulautakunta , esitetty liitteessä 1). Lupa päättyy , minkä vuoksi toiminnan jatkamiseksi haetaan uutta lupaa. Destia on lisäksi tehnyt YSL 30 mukaisen ilmoituksen siirrettävän asfalttiaseman rekisteröinnistä. Tavoitteena on jatkaa kiviaineksen louhintaa ja jalostusta tässä esitetyn suunnitelman mukaisesti. Ottamisen jatkaminen jo avatuilla alueilla on perusteltua; avattujen alueiden kiviaines saadaan hyödynnettyä, mikä vähentää tarvetta avata kokonaan uusia alueita. Myös alueen maisemallinen arvo kasvaa, kun jälkihoito toteutetaan asiallisesti ottamisen päätyttyä. Kallionottoalueille voidaan kovan maapohjan ansiosta suunnitella myös muita käyttötarkoituksia. 1.4 Toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta Destia Oy hakee ympäristönsuojelulain (86/2000) 101 :ssä tarkoitettua lupaa aloittaa toiminta ympäristölupapäätöksen mukaisesti muutoksenhausta huolimatta. Hakemuksen mukainen toiminta vastaa aiemman ympäristöluvan mukaista toimintaa. Kyseessä ei ole uusi toiminta eikä toiminta tule aiempaan toimintaan nähden laajenemaan. Toiminta sijoittuu olemassa olevalle louhosalueelle, ei luonnontilaisille alueille. Toiminnan aloittaminen ei siten aiheuta merkittävää muutosta alueen käyttöön tai ympäristöön tai vahingoita koskematonta luontoa. Alueen ympäristössä ei ole nykyisen toiminnan johdosta tapahtunut haitallisia muutoksia. Alueen välittömässä läheisyydessä ei ole asutusta eikä melun raja-arvojen ylittyminen ole todennäköistä. Toiminnan merkittävimmät ympäristövaikutukset, melu ja pöly, ovat toiminnanaikaisia, eivät pysyviä eivätkä jatkuvia. Toiminnassa noudatetaan lupapäätöstä ja sen ehtoja. Toiminnan aiheuttamiin ympäristöriskeihin on varauduttu lupahakemuksessa kuvatulla tavalla. Lupahakemuksen ja -päätöksen mukaisella toiminnalla ei ole haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Toiminta ei vaaranna yksityisiä tai yleisiä etuja. Toiminnan aloittaminen ei yllä mainituista syistä tee muutoksenhakua hyödyttömäksi.

6 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue Suunnitelma-aineisto Suunnitelman lähdeaineistona ovat alueen aiemmat viranomaisluvat, ympäristöhallinnon paikkatietoaineisto, hakijan pohjaveden ja pintaveden tarkkailutiedot sekä toiminnan aikana tehdyt maastohavainnot. Kartta-aineistona ovat Maanmittauslaitoksen kartta-aineisto. Ottamissuunnitelmapiirustuksia ja maastomallia varten alueella on teetetty maalaserkeilaus ja gps-mittaus 04/2012 (tasokoordinaattijärjestelmää ETRS-TM35FIN ja korkeusjärjestelmää N60). 2 TIEDOT SUUNNITELMA-ALUEESTA JA SEN YMPÄRISTÖSTÄ 2.1 Hankealueen kiinteistöt, laitokset ja niiden omistajat Suunnitelma-alue käsittää kiinteistön Murto, kiinteistötunnus , pinta-ala 10,4440 hehtaaria. Lainhuutotodistus ja kiinteistörekisterin karttaote on esitetty liitteessä 2. Alue on hakijan omistuksessa. Kiinteistöllä ei ole pysyviä rakennuksia tai rakennelmia. Murskauksessa käytetään siirrettäviä laitoksia. Laitos voi olla Destian tai sen aliurakoitsijan omistuksessa ja laitos valitaan urakkakohtaisesti. 2.2 Sijainti ja tieyhteydet Hankealue sijaitsee Pornaisten kunnan Kirveskosken kylässä, Järvenpääntien (mt 146) varressa, noin 3,8 km Pornaisten keskustaajaman länsipuolella. Käyntiosoite on Järvenpääntie 386. Alueelle kuljetaan Järvenpääntieltä erkanevan liittymän kautta. Taulukko 1. Alueen koordinaatit. N ETRS-TM35FIN YKJ Sijainti kartalla on esitetty liitteessä 2. E 2.3 Kaavoitus Alueelle ei ole merkintää Uudenmaan maakuntakaavojen yhdistelmässä. Ottoalueen pohjoispuolella Järvenpääntien pohjoispuolella on osoitettu varaus ulkoilureitille. Alueelle on merkintä EO/TY Kirkonkylän osayleiskaavassa (tullut voimaan ). Merkinnällä osoitetaan soran, turpeen tai muiden maankamaran ottoon varattavat alueet, jotka maa-ainesten oton päätyttyä on varattu asemakaavoitettavaksi teollisuusalueeksi.

7 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 7 Ote kaavakartoista on esitetty liitteessä Luonnonolosuhteet, suojelukohteet ja maisema Suunnitelma-alue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Alueen läheisyydessä ei ole luonnonsuojelualueita, Natura-alueita, suojeltavia luontotyyppejä, arvokkaita elinympäristöjä, muinais-jäännöskohteita tai valtakunnallisesti arvokkaita maisemia tai rakennettuja ympäristöjä. Lähimmät suojellut alueet ovat Natura-kohteisiin kuuluvat metsäalueet Rientolan metsä (tunnus FI ) noin 2,5 kilometriä suunnitelma-alueesta pohjoiseen ja Kummelbergen (tunnus FI ) noin 2,5 kilometriä suunnitelma-alueesta luoteeseen. Alueen maisemalle ovat tyypillistä peltoaukeat ja niiden väleissä kohoavat kallioharjanteet. Suunnitelma-alue sijaitsee Järvenpääntien välittömässä läheisyydessä, ELY-keskuksen kallionottoalueen eteläpuolella siten, että alueelta ei ole näkymää maantielle. Suunnitelma-alueen eteläpuolisen peltoaukean ja ottoalueen väliin jää metsävyöhyke. Suunnitelma-alueelta ei tällä hetkellä ole suoraa näkymää eteläpuolisille pelloille. Suunnitelma-alueen puusto on kaadettu kiinteistökaupan yhteydessä luvun alkupuolella. Tällä hetkellä ottamattomalla alueella alueen länsiosassa kasvaa harvaa mäntyvaltaista noin 15-vuotista sekametsää. 2.5 Asutus Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat suunnitelma-alueen kaakkoiseteläpuolella peltoaukean toisella puolella. Myös Järvenpääntien pohjoispuolella, louhinta-alueesta luoteeseen-pohjoiseen, on asutusta. Etäisyys louhittavalta alueelta kaakkois-eteläpuolisiin rakennuksiin on noin 500 metriä. Etäisyys murskauslaitoksen sijaintipaikasta on tätä suurempi, noin metriä. Etäisyys Järvenpääntien pohjoispuolella sijaitseviin rakennuksiin on noin metriä louhittavan alueen rajasta lukien. Kiinteistörajat ja lähiasukkaiden osoitetiedot on esitetty liitteessä Pinta- ja pohjavesiolosuhteet, havaintopaikat ja talousvesikaivot Suunnitelma-alue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella eikä alueen välittömässä läheisyydessä sijaitse talousvesikaivoja. Ottamisalueelle ei ole havaittu kertyvän sade- ja sulamisvesiä, vaan vesi imeytyy kallioperään. Alueen pohja viettää loivasti itään. Alueen itäpäähän on tehty syvennys murskauksen kasteluveden keräämistä varten. Askolan ympäristölautakunta on antanut ympäristölupapäätöksen, jonka lupaehdon 13) mukaan pohjaveden laatua ja korkeutta tulee tarkkailla maa-aineslupahakemuksessa esitetyistä kaivoista (7 kpl). Kaivoja oli huomattava määrä ja kaivoa 2 lukuun ottamatta ne sijaitsivat melko kaukana ottoalueesta, Järvenpääntien toisella puolella. Tästä syystä Destia haki tarkkailuun muutosta.

8 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 8 Askolan kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi muutoksen , minkä jälkeen pohjaveden korkeutta ja laatua on tarkkailtu kahdesta havaintopisteestä: kaivosta 2 ja kaivosta 3. Havaintopisteiden sijainti on esitetty kuvassa 1 ja kaivokortit ja analyysitulokset liitteessä 4. Kaivoja 2 ja 3 ehdotetaan poistettavaksi tarkkailuohjelmasta liitteessä 4 esitetyin perustein. Kuvaus havaintopisteistä ja vesientarkkailusuunnitelma ks. kappale 7.2. Pintavesi Kaivo 3 Kaivo 2 Kuva 1. Havaintopisteiden sijainti.

9 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 9 3 LAITOKSEN TOIMINTA 3.1 Laitteistot ja rakenteet Murskauksessa kiviaineksen raekokoa pienennetään vaiheittain haluttuun raekokoon. Murskauslaitos on yleensä kaksi- tai kolmivaiheinen, ja koostuu esi-, väli-, ja jälkimurskaimista, hihnakuljettimista ja seuloista. Esimurskaimena käytetään yleensä leukamurskainta ja väli- ja jälkimurskaimina kara- tai kartiomurskaimia. Käyttöenergialtaan laitoksia on kahdenlaisia. Laitos voi olla polttomoottorikäyttöinen tai vaihtoehtoisesti sen käyttöenergiana on sähkövirta, jolloin laitokseen kuuluu sähköntuotantoa varten aggregaatti. Murskausprosessissa kiviaines syötetään syöttimeen, joka annostelee materiaalin esimurskaimeen. Siitä kiviaines siirtyy edelleen hihnakuljettimilla väli- tai jälkimurskaimeen tai seulalle. Toisessa ja kolmannessa vaiheessa murskausta ja seulontaa jatketaan, kunnes saadaan aikaan haluttu lopputuote. Kuljettimet kuljettavat erikokoiset kiviainekset omiin kasoihinsa. Murskattavan louheen syöttö murskaimeen tehdään kaivinkoneella tai pyöräkuormaajalla. Valmiit murskelajikkeet siirretään murskauslaitokselta varastokasoihin ja niistä kuorma-autoihin pyöräkuormaajalla. Valmiit tuotteet kuljetetaan alueelta kuorma-autoilla. Murskauksen yhteydessä alueella toimii yleensä yksi kauhakuormaaja ja yksi pyöräkuormaaja. Murskauslaitoksen toimiessa alueella työmaalla on lisäksi toimisto- ja taukotilat ja konttivaunu öljytuotteiden varastointia sekä jätteiden varastointia ja lajittelua varten. Murskauslaitos sijoitetaan alueen pohjatasolle ja mahdollisimman lähelle rintausta, sille alueelle, josta kalliota kulloinkin louhitaan. Tällöin kuljetus- ja kuormausmatka ja samalla siitä aiheutuva melu ja päästöt ovat pienimmät. Koska louhinnan paikka muuttuu oton edetessä, myös murskauslaitoksen sijainti vaihtelee. Yleispiirteinen asemapiirros ja ottamissuunnitelmapiirustukset on esitetty liitteessä Murskattava materiaali ja tuotantomäärät Murskattava materiaali on kalliolouhetta. Mikäli alueelle tuodaan kierrätettävää asfalttia, se murskataan tavanomaisen murskauksen yhteydessä. Alueelta otettavissa olevan kiviaineksen määrä on noin tonnia, joka vastaa suunnilleen alueella sen elinkaaren aikana murskattavaa kiviainesmäärää. Vuosittainen keskimääräinen ja maksimituotanto on keskimäärin tonnia ja maksimituotanto tonnia. Toiminnassa voi olla myös välivuosia. Vuorokaudessa murskattava määrä on keskimäärin tonnia.

10 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 10 Taulukko 2. Tuotantomäärät Tuote Vuosituotanto (t/a) keskiarvo maksimi Kalliomurske Asfalttirouhe Toiminta-aika Lupaa haetaan toistaiseksi voimassa olevaksi perustuen otettavan kiviaineksen määrään ( m 3 ktr), jota ei todennäköisesti ehditä louhia kymmenen vuoden lupa-aikana. Laitoksen toiminta ei ole jatkuvaa vaan kausittaista, arviolta 1-3 vuoden välein. Murskausta tehdään 3-8 viikon jaksoissa, yleensä kerran tai kaksi toimintavuosina. Toiminnan kausittaisuus perustuu siihen, että murskelajikkeita valmistetaan niiden kulloisenkin käyttökohteen (esim. rakentamishanke) ja menekin mukaan. Toiminta on tarkoitus aloittaa heti, kun lupapäätös saa lainvoiman tai sille myönnetään YSL 101 mukainen aloittamislupa (ks. kappale 1.4) Toimintajaksoina työajat ovat valtioneuvoston asetuksen 800/2010 mukaiset: murskaus arkisin ma-pe klo poraus arkisin ma-pe klo räjäytykset arkisin ma-pe klo rikotus arkisin ma-pe klo kuormaus ja kuljetukset arkisin ma-pe klo Tuotannon raaka-aineet, polttoaineet, varastointi, kuljetus ja veden käyttö Alueella tuotetaan murskelajikkeita keskimäärin tonnia vuodessa, maksimissaan tonnia vuodessa. Mikäli alueelle tuodaan muualta purettua päällystettä tai louhetta, se murskataan normaalin murskausprosessin yhteydessä ja määrä sisältyy em. määriin. Puretun päällysteen ja muualta tuotavan louheen murskattava määrä on yhteensä alle tonnia vuodessa. Murskelajikkeet varastoidaan kasoihin työmaa-alueelle. Osa murskeista voidaan kuljettaa suoraan käyttökohteeseen. Murskauksen polttoöljyn kulutus on keskimäärin 100 tonnia ja maksimissaan 200 tonnia vuodessa. Alueella ei ole erillisiä polttoainesäiliöitä, vaan murskauslaitos/työkoneet tankataan suoraan säiliöautosta. Voiteluaineita ja hydrauliikkaöljyjä varastoidaan kerrallaan maksimissaan 200 kg omissa astioissaan, murskauslaitoksen mukana kulkevassa pohjaltaan suojatussa varastokontissa.

11 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 11 Vettä käytetään tarvittaessa murskaus- ja tiepölyn torjuntaan. Vesi otetaan maaston painanteista tai tuodaan paikalle säiliöautolla. Murskauslaitoksen vedenkulutus on noin 10 m 3 /vrk. Talousvetenä käytetään urakan aikana pieniä määriä, arviolta litraa/vrk. 3.5 Liikenne ja liikennejärjestelyt Murskeiden kuljetukset tehdään kuorma-autoilla. Liikennettä on aktiivisina aikoina noin autoa vuorokaudessa. Liikenteen määrä vaihtelee huomattavasti murskeen menekin mukaan. On myös kausia, jolloin alueella ei ole toimintaa eikä liikennettä. Liikennöinti alueelle kulkee Järvenpääntieltä poikkeavan liittymän kautta. Liittymä on päällystetty. Asiaton kulku on estetty lukitulla puomilla. Liikenne alueelta suuntautuu sekä Pornaisten Järvenpään suuntaan. 3.6 Energian käyttö Murskauslaitoksia on käyttöenergialtaan kahdenlaisia. Laitos voi olla polttomoottorikäyttöinen tai vaihtoehtoisesti sen käyttöenergiana on sähkövirta, jolloin laitokseen kuuluu sähköntuotantoa varten aggregaatti. Työkoneissa on normaalit polttomoottorit, jotka toimivat kevyellä polttoöljyllä. 3.7 Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma MAL 5 A ja 16 B mukainen kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma on esitetty maa-aineslupahakemuksessa TIEDOT PÄÄSTÖISTÄ, NIIDEN ESTÄMINEN JA VÄHENTÄMINEN 4.1 Päästöt ilmaan Päästöjä ilmaan syntyy koneiden polttomoottoreista. Ilmapäästöjen määrät on esitetty taulukossa 3. Taulukko 3. Päästöt ilmaan keskimääräisenä tuotantovuonna. Päästö t/a CO 2 210,0 NO x 0,143 SO 2 0,001 Hiukkaset 0,020 Päästöt minimoidaan huoltamalla koneet säännöllisesti ja pitämällä laitteet hyvässä kunnossa.

12 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 12 Pölypäästöjä syntyy murskausprosessin eri vaiheissa ja jonkin verran murskeen siirrossa (kuormaus, kuljetukset). Murskauksessa syntyvän pölyn määrään ja leviämiseen vaikuttavat useat tekijät, kuten valmistettavan murskeen raekoko, raaka-aineen ominaisuudet, ilman suhteellinen kosteus ja tuuliolosuhteet. Pölyn leviämistä estetään olosuhteiden mukaan kastelemalla murskattava materiaali ja koteloimalla laitoksen kuljettimet ja seulat. Pölyämistä vähennetään myös pitämällä putoamiskorkeudet mahdollisimmat pieninä. Louhosalueen pölyäminen estetään tarvittaessa suolaamalla tai kastelemalla. 4.2 Melu Melua aiheutuu ainoastaan silloin, kun alueella on toimintaa. Murskausasemalla syntyy melua kuljetuksissa, murskauksessa sekä seulonnassa. Kuormaus ja työkoneet, esim. peruutushälyttimien ääni, voivat ajoittain nostaa melutasoa. Arvio melulähteiden A-painotetuista kokonaisäänitehotasoista 1. murskaus, liikkuva laitos LWA (db) kauhakuormaaja/maansiirtoajoneuvo LWA (db) kaivinkone LWA (db). Murskauksen melu on tasaista, ei kapeakaistaista tai impulssimaista. 4.3 Jätteet ja jätehuolto Jätteitä syntyy ainoastaan murskauslaitoksen toiminnan aikana. Tavanomaisessa toiminnassa syntyy lähinnä sekajätettä ja pieniä määriä ongelmajätettä. Öljynvaihdot tms. jätettä synnyttävä kaluston huolto tehdään muualla. Kaikki jätteet lajitellaan ja kerätään niitä varten varattuun keräysastiaan. Keräysastiat säilytetään murskauslaitoksen mukana kiertävässä tiivispohjaisessa, lukitussa varastokontissa. Hyötykäyttöön soveltuvat jätejakeet kierrätetään. Muut jätteet toimitetaan paikkaan, jolla on lupa ko. jätteen käsittelyyn. Jätteiden määrät on esitetty taulukossa 4. Taulukko 4. Toiminnassa syntyvät jätteet. Jätenimike Arvioitu määrä Käsittely / toimituspaikka Sekajäte alle 1000 l/a Paikallinen jätehuoltoyhtiö WC-jäte < 1 m 3 /a Toimitetaan jätevedenpuhdistamolle Ongelmajäte: jäteöljyt, akut, öljynsuodattimet, paristot jne l/a Toimitetaan hyväksyttyyn käsittelylaitokseen Rautaromu kg/a Uusiokäyttöön metallinkeräykseen Jätehuollossa noudatetaan Pornaisten kunnan jätehuoltomääräyksiä. 1 Lähde: Ympäristömelun arviointi ja torjunta. Suomen ympäristö 25/2010.

13 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue Päästöt veteen Toiminnassa ei synny hulevesiä. Sade- ja sulamisvedet imeytyvät luontaisesti maaperään. Murskausprosessissa ei synny jätevesiä. Taukotuvan käymälän jätevedet johdetaan umpisäiliöön ja viedään jätevedenpuhdistamolle tai käytetään kuivakäymälää. 5 TOIMINTAAN LIITTYVÄT RISKIT JA NIIDEN EHKÄISEMINEN 5.1 Merkittävimmät riskit Toiminnasta aiheutuva merkittävin ympäristöriski on öljyvahinko esim. työkoneiden letkurikkojen, varastosäiliöiden vuodon tai tulipalon yhteydessä. 5.2 Maaperän, pohjavesien ja pintavesien suojelu Normaalissa toiminnassa murskauksessa ei synny päästöjä maaperään eikä pohjaveteen. Kaikessa polttonesteiden käsittelyyn liittyvässä toiminnassa tiedostetaan olemassa olevat riskit ja toimitaan sen edellyttämällä huolellisuudella. Työntekijät on perehdytetty ja aliurakoitsijat velvoitetaan noudattamaan Destian toimintaperiaatteita. Alueella ei varastoida pysyvästi polttoaineita. Murskauslaitos tankataan suoraan säiliöautosta, joka käy alueella vain tankkauksen ajan. Autosta tankataan myös työkoneet. Mikäli alueella on muuna aikana pyöräkuormaaja, se käydään tankkaamassa muualla. Mikäli toiminnassa tulee tarve säilyttää esim. työkoneen polttoainesäiliötä alueella, sitä varten tehdään alustaltaan suojattu ns. varikkoalue. Kaikki polttonesteiden varastosäiliöt ovat vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuutta koskevan lain (390/2005) vaatimukset täyttäviä, kaksoisvaippaisia ja niissä on ylitäytön estävä sulkuventtiili. Tankkauslaitteiston kunto tarkastetaan säännöllisesti ja se on lukittu luvattoman käytön estämiseksi. Tankkaus on poikkeuksetta valvottu tapahtuma. Mahdolliset pienet läikät kerätään talteen heti ja likaantunut maa kuljetetaan sille tarkoitettuun välivarastoon tai vastaanottopisteeseen. Murskauslaitoksen moottoreihin sähköä tuottava aggregaatti on sijoitettu katettuun konttiin, jonka moottoritilan alla on mahdollisia polttoainevuotoja varten valuma-allas. Pienet astiat esim. jäteöljyt säilytetään niitä varten rakennetussa, murskauslaitoksen mukana kulkevassa varastokontissa. Kontin pohja on tiivis, reunoiltaan korotettu, ja estää vuotojen pääsyn maaperään.

14 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 14 Suojausten kunto varmistetaan normaalien työmaatarkastusten yhteydessä. Lähtökohta on, että mahdolliset valumat kerätään talteen heti tapahtumapaikalla ilman, että ne pääsevät leviämään ympäristöön. Alueella noudatetaan yleistä siisteyttä ja kulkuväylät pidetään esteettöminä. Työkoneita ei pestä eikä huolleta alueella. Alueella on aina riittävä määrä imeytysmateriaalia. 5.3 Toiminta poikkeustilanteissa Poikkeustilanteessa koneet/laitokset pysäytetään ja vika tai häiriö korjataan. Onnettomuuksista tehdään välittömästi ilmoitus Pornaisten pelastus- ja ympäristöviranomaisille ja Uudenmaan ELY-keskukselle ja ryhdytään asianmukaisiin toimenpiteisiin. 6 ARVIO PARHAASTA KÄYTTÖKELPOISESTA TEKNIIKASTA Murskausalalle ei toistaiseksi ole laadittu yleiseurooppalaisia BATvertailuasiakirjoja. Yleisesti alan parhaana käyttökelpoisena voidaan kuitenkin pitää kaikkia raaka-aineiden kulutuksen ja ympäristövaikutusten minimointiin tähtääviä toimia ja laitteita, kuten tuotantoprosessien optimointi, pöly-, melu- ja maaperäsuojaukset, säännölliset huollot, ympäristöjärjestelmät ja ammattitaitoisen henkilökunnan käyttö. Suomen ympäristökeskus on vuonna 2010 laatinut julkaisun kiviainestuotannon parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta (Suomen ympäristö 25/2010). Toiminnassa noudatetaan em. julkaisussa esitettyjä toimintaperiaatteita. Paikalliset olosuhteet ja toiminnan laajuus huomioon ottaen toiminnassa käytetään parasta käyttökelpoista tekniikkaa hakemuksen muissa kohdissa esitetyllä tavalla. 7 ARVIO YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA, VAIKUTUSTEN VÄHENTÄMINEN SEKÄ TOIMINNAN TARKKAILU JA RAPORTOINTI 7.1 Melu ja pöly Murskauksen suurimmat ympäristövaikutukset ovat melu ja pöly. Sekä melun että pölyn aiheuttama haitta vähenee merkittävästi asutuksen ja murskausprosessin välisen etäisyyden kasvaessa. Hankealueen ja asutuksen välinen etäisyys on kaakkois-eteläpuolella noin 500 metriä. Etäisyys Järvenpääntien pohjoispuolella sijaitseviin rakennuksiin on noin metriä louhittavan alueen rajasta lukien. Etäisyys murskauslaitoksen sijaintipaikasta on tätä suurempi, noin metriä.

15 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 15 Tähänastisen toiminnan ja vastaavissa hankkeissa tehtyjen melumittausten perusteella toiminnasta ei arvioida aiheutuvan melun raja-arvojen ylityksiä asutuksen kohdalla. Murskauksen ääni saattaa kuitenkin olla kuultavissa lähimmän asutuksen kohdalla sääolosuhteista, vuorokaudenajasta ja valtatien liikennemäärästä riippuen. Toiminta on kausittaista ja vuosittainen toiminta-aika on keskimäärin lyhyt. Hakija ei näe erityistä tarvetta melun- tai pölyntorjuntaan. Syntyvää melua ja pölyä tarkkaillaan jatkuvasti laitoksen toiminnan aikana. Murskattavaa materiaalia kastellaan tarvittaessa, sillä pöly on myös työterveydellinen haitta. 7.2 Maaperä ja pohjavesi Normaalilla murskaustoiminnalla ei ole vaikutuksia maaperään eikä pohjaveteen. Toiminnan lähtökohta on, että toiminnasta ei poikkeustilanteessakaan saa aiheutua päästöjä pohjaveteen tai maaperään. Öljytuotteiden määrä minimoidaan ja murskaus ja siihen liittyvät toiminnot järjestetään siten, että niistä ei voi aiheutua maaperän tai pohjaveden pilaantumista (ks. kappaleet 3.4 ja 5). Pohjaveden laatua on tarkkailtu kahdesta havaintopisteestä. Kaivokortit ja analyysitulokset on esitetty liitteessä 4. Maastohavaintojen ja analyysitulosten perusteella hakijan näkemys on, että kumpikin näistäkin tarkkailupisteistä kuvaa melko huonosti tai ei ollenkaan kallionoton vaikutuksia vesiin, ja että molemmat havaintopisteet kuvaavat pitkälti paikallista pintaveden määrää. Hakija ehdottaa, että vesientarkkailussa siirryttäisiin louhosalueen pintavesien laaduntarkkailuun, jossa oleellista on räjähdysaineperäisten ammonium- ja nitraattityppiyhdisteiden seuranta toimintavuosina. Ehdotus tarkkailusuunnitelmaksi on esitetty liitteessä 4. Tarkkailutulokset toimitetaan vuosittain valvovalle viranomaiselle. 7.3 Muut ympäristövaikutukset Alue on kahden lupakauden ajan toiminnassa ollut kallionottoalue. Tässä suunnitelmassa esitetty hankealue on yhtäläinen aiempien hakemusten kanssa. Toiminnan vaikutusalueella ei ole tiedossa suojelu- tai luontoarvoja, joihin toiminnalla olisi vaikutusta. Edellä mainittujen lisäksi toiminnalla ei arvioida olevan muita vaikutuksia ympäristölle tai asutukselle. 7.4 Laitoksen käyttötarkkailu Laitosten toiminnasta pidetään käyttöpäiväkirjaa, johon kirjataan mm. päivittäinen työaika, tuotantomäärä, tehdyt tarkastukset, huollot, keskeytykset ja poikkeavat tilanteet. Syntyvää melua ja pölyä arvioidaan tuotannon aikana jatkuvasti aistinvaraisesti. Päästöt pidetään hakemuksen mukaisena tarkkailemalla ja huoltamalla laitteita päivittäin. Käyttöpäiväkirjat toimitetaan pyydettäessä valvontaviranomaisen nähtäville.

16 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue Raportointi Ympäristöluvan mukainen raportti toimitetaan vuosittain Pornaisten kunnan valvontaviranomaiselle. Merkittävistä poikkeamista ilmoitetaan välittömästi valvontaviranomaiselle ja Uudenmaan ELY-keskukselle.

17 Ympäristölupahakemus, Murron kallioalue 17 8 LIITELUETTELO Liite 1. Voimassa olevat lupapäätökset Maa-aineslupapäätös. Pornaisten kunnanhallitus Ympäristölupapäätös. Askolan kunta, ympäristönsuojelulautakunta Liite 2. Tiedot suunnitelma-alueesta ja sen ympäristöstä. Lainhuutotodistus Sijaintikartta 1: Peruskartta 1: Ote Uudenmaan vahvistettujen maakuntakaavojen yhdistelmästä Ote Kirkonkylän osayleiskaavasta Kiinteistörajat ja vaikutusalueen asukkaiden osoitetiedot Liite 3. Louhinta ja murskaus Ottamissuunnitelmapiirustukset Asemapiirros Liite 4. Toiminnan tarkkailu Kaivo- ja putkikortit sekä vesianalyysitodistukset Vesientarkkailusuunnitelma

18

19 KIINTEISTÖREKISTERIN KARTTAOTE Rekisteriyksikkö MURTO Sivu 1 (1) Kiinteistötunnus: Kunta: Pornainen (611) Rekisterikylä: KIRVESKOSKI (403) Nimi: MURTO Palstojen lukumäärä: 1 Tulostettu kiinteistötietojärjestelmästä km Kiinteistörekisterin tiedoissa voi olla puutteita ja epätarkkuuksia. Rekisteriyksikön tarkka alueellinen ulottuvuus selviää toimitusasiakirjoista ja maastosta. Rekisteritiedoista katso tarkemmin m Kartta on tulostettu ETRS-TM35FIN-koordinaatistossa. Taustakartta on viitteellinen. Mittakaava 1: Kartat MML, kunnat (kopiointilupa 779/KTJ/05)

20 Murron kallioalue Pornainen (611), Kirveskoski (403), Murto 4:37 Affecto Finland Oy, lupa L4377 1:

21 Murron kallioalue Pornainen (611), Kirveskoski (403), Murto 4:37 Murron kallioalue Maanmittauslaitos lupa nro 10/MML/12 1:15 000

22 ALUEEN JA SEN YMPÄRISTÖN KAAVOITUSTILANNE Ote Uudenmaan vahvistettujen maakuntakaavojen yhdistelmästä Suunnitelmaalue Lähde: Uudenmaan liitto 2012 sivu 1 / 2

23 Ote Kirkonkylän osayleiskaavasta Merkinnän kuvaus Maa ainesten ottoalue / Uusi ja oleellisesti muuttuva teollisuusalue, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia Merkinnällä osoitetaan soran, turpeen tai muiden maankamaran ottoon varattavat alueet. Maa ainesten oton päätyttyä alue on varattu asemakaavoitettavaksi teollisuusalueeksi. Teollisuusalue, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia Merkinnällä osoitetaan nykyiset asemakaavoitetut alueet. Uusi ja oleellisesti muuttuva teollisuusalue, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia Alue on tarkoitettu asemakaavoitettavaksi kv voimalinja sivu 2 / 2

24 KIINTEISTÖRAJAT JA LÄHIALUEEN MAANOMISTAJAT Lähde: Maanmittauslaitos, Kiinteistötietopalvelu Tulostettu Tila , TAPIOLA Seppälä, Heli Marjatta Sivenojantie 209, PAIPPINEN Seppälä, Kaija Anneli Monninkyläntie 33, PORNAINEN Seppälä, Kari Pentti Veistäjäntie 20 A, MÄNTSÄLÄ Tila , Hallamäki Porvoon Sähköverkko Oy, Yhteystiedot, katso Tila , SEPPÄLÄ Seppälä, Heikki Jalmari Kirveskoskentie 285, PORNAINEN Tila , MURTO Destia Oy, Yhteystiedot, katso Tila , LÖFKULLA Simoinen, Urpo Pentti Jalmari Yhteystietoja ei saatavilla Tila , KAUNOLA I Puttonen, Reino Juhani Kirveskoskentie 311, PORNAINEN Puttonen, Sonja Margareta Kirveskoskentie 311, PORNAINEN Tila , KAUNOLA Seppälä, Heikki Jalmari Kirveskoskentie 285, PORNAINEN Tie- tai liitännäisalue , LIITÄNNÄISALUE Tila , KOTIMÄKI Tiittanen, Sanna Mari Tapiolanmäki 6, PORNAINEN Tila , Karhumäki Ahlberg, Kimmo Juhani Keikarinkuja 3 B 37, VANTAA Tallqvist, Anne Marjaana Tapiolanmäki 22, PORNAINEN 1 / 3

25 Tila , AURINKOKALLIO Frestadius, Kimmo Kristian Tapiolanmäki 21, PORNAINEN Silvennoinen, Sanna Johanna Tapiolanmäki 21, PORNAINEN Tila , Hurttamäki Hult, Clas Johan Tapiolanmäki 24, PORNAINEN Hult, Raija Annikki Tapiolanmäki 24, PORNAINEN Tila , TAPIOLA Seppälä, Heli Marjatta Sivenojantie 209, PAIPPINEN Seppälä, Kaija Anneli Monninkyläntie 33, PORNAINEN Seppälä, Kari Pentti Veistäjäntie 20 A, MÄNTSÄLÄ Tila , KOTORINNE Helminen, Marja-Leena Yhteystietoja ei saatavilla Tila , LAITILA Souranto, Mauri Kalevi Tapiolantie 27, PORNAINEN Souranto, Ulla-Maija Tapiolantie 27, PORNAINEN Tiedot perustuvat väestötietojärjestelmään. 2 / 3

26 Kiinteistörajat ja -tunnukset / 3

27 LIITE YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEEN Asemapiirros ja lähin asutus Murron kallioalue, kiinteistö Murto Järvenpääntie 382, Pornainen, Kirveskoski Lähin asutus on merkitty punaisilla ympyröillä. Taustakartta: Maanmittauslaitos Karttapaikka Tapiolanmäki Järvenpääntie Louhosalue - murskaus - murskeiden, kierrätysasfaltin ja asfalttimurskeen varastointi - työmaakopit ja taukotuvat Kirveskoskentie Liite ympäristölupahakemukseen, Murron kallioalue 1 / 1

28

29 MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI 2009 Projekti: Putken numero: Asiakkaan viite: Puhelin: Koordinaatit: Koordinaattijärjestelmä: Putken yläpään taso: Siivilän alapään taso: Putkimateriaali: Putken halkaisija, mm: Murto, Pornainen Pintavesinäyte Maarit Salonoja Kairakone: Asentaja: Puhelin: TASOTIEDOT JA RAKENNE HAVAINNOT Pohjavesipinnan Pvm. Näyte Huom. taso Asennus päivä: X - JP X - ML X: Y: Z: KKJ 27 Siivilän rako, mm: Vandaaliputken materiaali: Jatkoputken pituus: Siivilän pituus: Kokonaispituus: Wmax = 0,00 Wmin = 0,00 Putki maanpinnasta: LUKITTU Maalajit Syvyys [m] Maalaji Putken kuva/sijainti Jatkoputken pituus: 0,0 Siivilän pituus: 0,0 Huomautukset Montulle alas ajettaessa vasemmalla Toimivuustesti 1min 0,00 3min 0,00 5min 0,00 10min 0,00 Maalajit ovat aistinvaraisia : lätäkkö kuvaa suurempi ja pinta jäässä näytteenottohetkellä -> tehty "avanto" näytteenottoa varten Destia Oy Y-tunnus Osoite Puhelin Fax Turuntie Espoo jarno.silho@destia.fi

30 Espoon laboratorio Kaivokortti 2010 päivetty Projekti: Kaivon numero: Asiakkaan viite: PO Murron Kallioalue, Pornaisten kunnan Kirveskosken kylässä Kaivo n:o 2 Maarit Salonoja Pvm. Syvyys kaivon kannesta HAVAINNOT Pohjavesipinnan taso Mittaaja Huom. Puhelin: +358 (0) ,38 51,90 JK Omistajatiedot: ,24 52,04 PS ,28 52,00 PK Kiinteistö: RN:o: ,31 51,97 JT Nimi: Huom: ,35 51,93 JT Osoite: ,72 51,56 JT Puh: ,30 51,98 JT ,28 52,00 JT Asukastiedot: ,54 51,74 JT ,52 51,76 JT Nimi: Huom: ,47 51,81 PK näyte Osoite: ,48 51,80 JT Puh: ,43 51,85 JT ,58 51,70 EK ,54 51,74 EK näyte Kaivotiedot: ,24 52,04 TSO ,43 51,85 TSO Sijainti: Huom: ,42 51,86 TSO Käyttötarkoitus: ,27 52,01 TSO Maaperä: ,10 52,18 TSO ,29 51,99 TSO ,23 52,05 TSO X: , ,31 51,97 TSO Koordinaatit: Y: , ,52 51,76 TP Z: 52, ,42 51,86 TP Koordinaattijärjestelmä: kkj2 +N ,40 51,88 TP ,59 51,69 JP näyte TASOTIEDOT JA RAKENNE ,20 52,08 TP ,43 51,85 RO Kaivon yläpään taso: 53, ,37 51,91 RO ,19 52,09 JP näyte Veden korkeus kaivossa: 73, ,19 52,09 JP ,13 52,15 JP Kaivon pohjan taso: ,49 51,79 JP ,64 51,64 JP näyte Kaivon rakenne: betonirengaskaivo ,51 51,77 JP ,39 51,89 JP ,41 51,87 JP kaivon kuva/sijainti ,35 51,93 JP ,30 51,98 JP ,38 51,90 ML ,59 51,69 JP ,52 51,76 JP ,43 51,85 ML ,40 51,88 JP ,53 51,75 JP periaatekuva Wmax = 52,18 Wmin = 51,56 Huomautukset 2001 alueelle tullut jätteenkäsittelylaitos. JT jätteenkäsittelylaitos siirretty pois / JT > mittaukset suoritettu kannessa olevan putken päästä, josta vähennetty putken pituus 20 cm Destia Oy Y-tunnus Osoite Turuntie Espoo janne.pekkarinen@destia.fi Puhelin Fax

31 Espoon laboratorio Kaivokortti 2010 päivetty Projekti: Kaivon numero: Asiakkaan viite: PO Murron Kallioalue, Pornaisten kunnan Hevonselän kylässä Kaivo n:o 3 Maarit Salonoja Pvm. Syvyys kaivon kannesta HAVAINNOT Pohjavesipinnan taso Mittaaja Huom. Puhelin: +358 (0) JT jäässä Omistajatiedot: ,51 52,26 EK ,07 51,70 EK näyte Kiinteistö: RN:o: ,72 52,05 TSO Nimi: Huom: TSO jäässä Osoite: ,77 52,00 TSO Puh: ,42 51,35 TSO ,48 52,29 TSO Asukastiedot: ,55 52,22 TSO ,77 51,00 TSO Nimi: Huom: TP jäässä Osoite: TP jäässä Puh: ,13 51,64 TP ,00 50,77 JP ,47 51,30 TP Kaivotiedot: ,80 51,97 RO ,27 50,50 JP Sijainti: Huom: ,68 52,09 JP Käyttötarkoitus: ,38 52,39 JP Maaperä: ,62 52,15 JP ,23 50,54 JP ,47 51,30 JP X: , ,41 52,36 JP Koordinaatit: Y: , ,33 51,44 JP Z: 52, ,91 50,86 JP Koordinaattijärjestelmä: kkj2 +N ,82 50,95 JP ,45 52,32 ML TASOTIEDOT JA RAKENNE ,70 52,07 JP ,51 52,26 JP Kaivon yläpään taso: 52, ,47 52,30 ML ,45 52,32 JP Veden korkeus kaivossa: ,59 52,18 JP Kaivon pohjan taso: Kaivon rakenne: betonirengaskaivo kaivon kuva/sijainti periaatekuva Wmax = 52,39 Wmin = 50,50 Huomautukset Kaivo pellolla maanpinnan tasolla, talvella vaikea löytää. Jta Destia Oy Y-tunnus Osoite Turuntie Espoo janne.pekkarinen@destia.fi Puhelin Fax

32 1(2) TUTKIMUSTODISTUS Tilaus: Pvm: Destia Oy Minna Löytynoja Turuntie Espoo Tilauksen nimi: Vesi, Murto Pintavesi Näytetunnus 12VN 2587 Näytteen nimi Murto Näytteen saapumispäivä Näytteen aloituspäivä Näytteen valmistumispäivä Määritykset ph 7.5 SFS 3021:1979 (Novalab 079)* Koliformiset bakteerit MPN/100 ml 201 Colilert Quanti-Tray* Escherichia coli MPN/100 ml 12 Colilert Quanti-Tray* Rauta (Fe) mg/l 0,29 Novalab 067* Mangaani (Mn) mg/l 0,08 Novalab 067* Kemiallinen hapenkulutus (KHTMn) mg/l 2,1 SFS 3036:1981 (Novalab 088)* Sähkönjohtavuus µs/cm 130 SFS-EN 27888:1994 (Novalab 080)* Ammoniumtyppi (NH4-N) mg/l Novalab 086* Nitriittityppi (NO2-N) mg/l 0,010 SFS-EN ISO 13395:1997* Nitraattityppi (NO3-N) mg/l 0,24 SFS-EN ISO 13395:1997, laskennallinen * Sameus NTU 65.0 Novalab 032 Väriluku (suodatettu) mg Pt/l 10 SFS-EN ISO 7887:1995 *Akkreditoitu menetelmä. Akkreditointi ei koske lausuntoa. Tulokset pätevät vain testatuille näytteille. Raporttia ei saa kopioida osittain ilman testauslaboratorion lupaa. Analyysien mittausepävarmuudet ovat saatavilla pyydettäessä. Toimisto ja laboratorio Lepolantie 9 FI Karkkila Finland puh (09) fax (09) Pankki Länsi-Uudenmaan Op Karkkila FI Y-tunnus Kotipaikka Karkkila Alv.rek.

33 2(2) TUTKIMUSTODISTUS Tilaus: Pvm: Destia Oy Minna Löytynoja Turuntie Espoo Tilauksen nimi: Vesi, Murto Pintavesi Novalab Oy Jarkko Kupari Kemisti Tämä tutkimustodistus on allekirjoitettu sähköisesti. Jakelu *Akkreditoitu menetelmä. Akkreditointi ei koske lausuntoa. Tulokset pätevät vain testatuille näytteille. Raporttia ei saa kopioida osittain ilman testauslaboratorion lupaa. Analyysien mittausepävarmuudet ovat saatavilla pyydettäessä. Toimisto ja laboratorio Lepolantie 9 FI Karkkila Finland puh (09) fax (09) Pankki Länsi-Uudenmaan Op Karkkila FI Y-tunnus Kotipaikka Karkkila Alv.rek.

34 1(3) VESIENTARKKAILUSUUNNITELMA, MURRON KALLIOALUE Murron kallioalue, kiinteistötunnus Tarkkailun perusteet Lupa maa-ainesten ottamiseen (Pornaisten kunnanhallitus (hakemus ottamisen jatkamiseksi vireillä) Ympäristölupa kiviaineksen louhintaan, murskaukseen, varastointiin ja asfaltinvalmistukseen (Askolan kunta, ympäristönsuojelulautakunta Pohjaveden tarkkailun muuttaminen (Askolan kunta, rakennus- ja ympäristölautakunta ) Pohjaveden tarkkailusta Destia Oy:llä on Pornaisissa maa-ainesten ottolupa ns. Murron kallioalueelle. Samalla alueella toimii Uudenmaan ELY-keskus (ent. Tiehallinto). Pohjaveden korkeutta on tarkkailtu Askolan kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöksen mukaisesti kahdesta havaintopisteestä (kaivo 2 ja kaivo 3). Tarkkailupisteitä on jo aiemmin vähennetty, kun niiden on todettu soveltuvan huonosti kallionoton pohjavesivaikutusten tarkkailuun. Maastohavainnoin on nykyisen tarkkailun yhteydessä todettu seuraavaa: Tarkkailupiste Kaivo 2 Kaivo 3 Soveltuvuus kallionoton pohjavesivaikutusten tarkkailuun Rengaskaivo, joka sijaitsee kuopan keskellä pellon vieressä. Kuopassa usein vettä. Vedenpinta samalla tasolla kuopan vedenpinnan kanssa. Kaivoon pääsee pintavettä, mikä näkyy bakteeripitoisuudessa. Typpiyhdisteiden määrä ei ole ollut koholla (mahd. räjähdysaineiden vaikutus). Sijaitsee Järvenpääntien (tie 146) toisella puolella pellon laidassa. Rengaskaivo, jonka vesipinta usein lähellä maanpinnan tasoa. Vesi todennäköisesti kokonaan tai osittain pintavettä Rakennus lomakäytössä tai asumaton. Kaivo ei ole talous- eikä todennäköisesti muussakaan käytössä. Vedellä ei yhteyttä toiminta-alueen vesiin. Valumat mahdollisia pellon suunnasta. Havaintojen perusteella voidaan arvioida, että kumpikin tarkkailupisteistä kuvaa huonosti tai ei ollenkaan kallionoton vaikutuksia pohjavesiin. Todennäköisesti molemmat havaintopisteet kuvaavat pitkälti paikallista pintaveden määrää. Murron kallioalueen välittömässä läheisyydessä ( metriä) ei ole asutusta. Lähimpien rakennusten suuntaan maastonmuodot ovat lisäksi sellaisia, että suoraa vesiyhteyttä ei ole. Louhitulle alueelle ei ole nykyisen toiminnan aikana kertynyt pinta- tai pohjavesiä, mistä voidaan päätellä, että louhinta ei ulotu pohjaveden pin- Destia Oy Y-tunnus Kiviaines Åkerlundinkatu 11 A, PL 382, Tampere Puhelin (vaihde) Faksi etunimi.sukunimi@destia.fi

35 2(3) nan alapuolelle. Todennäköisyys, että ottamistoiminta vaikuttaisi asutuksen tai muutoin pohjaveden laatuun tai määrään on hyvin pieni. Kallioalue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella eikä sen läheisyydessä ole erityisiä luontoarvoja. Pinta- ja pohjavesien laatuun vaikuttavat osaltaan myös lähiympäristön muut maankäyttömuodot, kuten tiestö ja maanviljelys. Vesiin kohdistuvien vaikutusten tarkkailu Destian näkemyksen mukaan tarkkailu kannattaa keskittää louhosalueen pintavesien laaduntarkkailuun, jossa oleellista on räjähdysaineperäisten ammonium- ja nitraattityppiyhdisteiden seuranta toimintavuosina. Destia esittää, että louhinnan vaikutuksia tarkkailtaisiin louhosalueen itäpäähän kasteluvesien keräämistä varten tehdystä altaasta (kuva 1). Havaintopisteen sijainti on valittu perustuen siihen, että ottamisalueen pohja viettää loivasti itään, jolloin pääosa altaan vedestä on peräisin louhitulta alueelta ja jonne mahdolliset vaikutukset kohdistuvat. Vesinäytteet otetaan runsasvetiseen aikaan keväällä ja/tai syksyllä. Näytteistä tehdään määritykset seuraavasti: 1 krt/v niinä vuosina, kun louhintaa ei ole Louhinnan jälkeen 2 krt runsasvetiseen aikaan* aistinvarainen arviointi x x ph x x sameus x x sähkönjohtavuus x x KMnO 4 -luku / COD Mn x x nitraatti NO 3 x nitriitti NO 2 x ammonium NH 4 - x mineraaliöljyt** x * seuraava kevät+syksy tai syksy+kevät ** laboratorioanalyysi aistinvaraisen arvion perusteella Kuva 1. Havaintopisteen sijainti. Havaintopiste Murron kallioalue RN:o 4:37

36 3(3) Toiminnan lähtökohta on, että siitä ei saa aiheutua muutoksia alueen vesien laatuun tai määrään. Tarkkailutulokset toimitetaan välittömästi valvontaviranomaiselle, mikäli niissä havaitaan jotain tavanomaisesta poikkeavaa. Lisätutkimukset tehdään tämän jälkeen viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Näytteiden otto ja analysointi tehdään standardien (CEN, ISO, SFS tai vastaavan tasoinen kansallinen yleisesti käytössä oleva standardi) mukaisesti. Tulosten raportoinnissa esitetään käytetyt menetelmät ja niiden mittausepävarmuus sekä tulosten edustavuus. Tarkkailutulokset toimitetaan vuosittain Pornaisten valvontaviranomaiselle viranomaislupien vuosiraportoinnin yhteydessä.

Tampere 05/2012 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Murron kallioalue, Pornainen

Tampere 05/2012 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Murron kallioalue, Pornainen Tampere 05/2012 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Murron kallioalue, Pornainen Maa-ainestenottosuunnitelma, Murron kallioalue 2 SISÄLLYS 1 TIEDOT HANKKEESTA 3 1.1 Hakija 3 1.2 Hankkeen tausta ja tavoitteet

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Raahen kaupunki, Piehingin kylä Tila Hannila Rn:o 1:33 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2016 Raahen kaupungin Piehingin kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä

Lisätiedot

PUTKI FCG 1. Kairaus Putki Maa- Syvyysväli Maalaji Muuta näyte 0.0-3.0 m Sr Kiviä Maanpinta 0.0 0.0 3.0-6.0 m Sr. Näytteenottotapa Vesi Maa

PUTKI FCG 1. Kairaus Putki Maa- Syvyysväli Maalaji Muuta näyte 0.0-3.0 m Sr Kiviä Maanpinta 0.0 0.0 3.0-6.0 m Sr. Näytteenottotapa Vesi Maa LIITE 1 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Liite PUTKIKORTTI JA KAIRAUSPÖYTÄKIRJA Havaintoputken asennus pvm 7.4.2015 Putkikortin päivitys pvm 10.4.2015 Tutkimuspaikka Kerimäki, Hälvän alueen pohjavesiselvitys

Lisätiedot

Askolan kunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 10.12.2014 81. Askolantie 28 07500 Askola

Askolan kunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 10.12.2014 81. Askolantie 28 07500 Askola Askolan kunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 10.12.2014 81 Askolantie 28 07500 Askola ASIA YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 35 :N MUKAINEN LUPAHAKEMUS KOSKIEN KALLION LOUHINTAA JA LOUHEEN MURSKAUSTA SEKÄ KIERRÄTETTÄVÄN

Lisätiedot

Liite 9.1 Analyysitodistus, pohjavesiputki

Liite 9.1 Analyysitodistus, pohjavesiputki Liite 9.1 Analyysitodistus, pohjavesiputki Eurofins Pvm: 22.8.2018 Projekti: 180326/10 Tutkimuksen nimi: Sitowise Oy, pohjavesi Asiakkaan viite: KAU42542 Näytteenottopvm: 9.8.2018 Näytteenottopiste: SW2

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA Soranotto ja murskaus RUOVESI; Mäkelän sora-alue 702-416-4-67 20.11.2018 Sisällys 1 Perustiedot... 2 2 Pohjaveden tarkkailusuunnitelma... 3 Pohjaveden korkeuden tarkkailu...

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Liite 1. Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä. NCC Roads Oy Äyritie 8 C FIN-01510 VANTAA nccroads@ncc.fi

Liite 1. Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä. NCC Roads Oy Äyritie 8 C FIN-01510 VANTAA nccroads@ncc.fi Liite 1 Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä Alueelle haetaan ympäristölupaa kallion louhintaan ja louheen murskaukseen, sekä pintamaiden vastaanottoon toistaiseksi alkaen vuodesta

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA. Kumilan kyla. Tila Juho Kula 5:65. Inie.-net'SalikODOsb. wwh lemminkainen fi

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA. Kumilan kyla. Tila Juho Kula 5:65. Inie.-net'SalikODOsb. wwh lemminkainen fi Lemminkainen MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Tilalle Juho Kula 636-416-5-65 10.3.2014 Poytyan kunnan Kumilan kylassa 1 (7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA Kumilan kyla Tila Juho Kula 5:65

Lisätiedot

Maatalousyhtymä Lomu Oulaistentie 1498 86360 Ilveskorpi MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA HONKIKANKAAN KALLIOALUE. Raahe, Honkala RN:o 21:11 678-419-21-11

Maatalousyhtymä Lomu Oulaistentie 1498 86360 Ilveskorpi MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA HONKIKANKAAN KALLIOALUE. Raahe, Honkala RN:o 21:11 678-419-21-11 Maatalousyhtymä Lomu Oulaistentie 1498 86360 Ilveskorpi MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA HONKIKANKAAN KALLIOALUE Raahe, Honkala RN:o 21:11 678-419-21-11 MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA Honkikankankaan kallioalue

Lisätiedot

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä.

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä. 1/YMPLA 28.5.2014 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO HAKIJA: Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä 32610 Vampula OTTOALUE: MAANOMISTUS:

Lisätiedot

1(7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA HONGANKALLION OTTOALUE. Pornaisten kunta, Lahan kylä, tilat RN:o 1:43, 11:4 ja 11:3

1(7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA HONGANKALLION OTTOALUE. Pornaisten kunta, Lahan kylä, tilat RN:o 1:43, 11:4 ja 11:3 1(7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA HONGANKALLION OTTOALUE Pornaisten kunta, Lahan kylä, tilat RN:o 1:43, 11:4 ja 11:3 2(7) Toiminta Hakija Kallion louhinta ja louheen murskaus 01510 VANTAA kotipaikka

Lisätiedot

Pieksämäen Metsäpalstan maa-ainesalueen maa-ainesluvan muutoshakemus

Pieksämäen Metsäpalstan maa-ainesalueen maa-ainesluvan muutoshakemus Hakemus 29.11.2017 Sivu 1/3 Keski-Savon ympäristötoimi Ympäristösihteeri Hanna Kakriainen Pieksämäen Metsäpalstan maa-ainesalueen maa-ainesluvan muutoshakemus Metsäpalstan maa-ainesalue sijaitsee Pieksämäen

Lisätiedot

Maa-ainesten ottamissuunnitelma Pornainen 21.9.2015

Maa-ainesten ottamissuunnitelma Pornainen 21.9.2015 Maa-ainesten ottamissuunnitelma Pornainen Pornaisten kunta, kiinteistöt 611-405-1-37, 611-405-1-34, 611-405-1-39, 611-405-1-40 ja 611-405-1-43 Toiminta Hakija Kallion louhita, louheen murskaus sekä maiden

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA

UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA Pyhtään kunta 20.4.2016 UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja Pyhtään kunta, Siltakyläntie 175, 49220 Siltakylä 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja 1.3

Lisätiedot

Naantali isosuon murskauslaitos

Naantali isosuon murskauslaitos SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PALOVUOREN KIVI OY Naantali isosuon murskauslaitos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2.11.2015 Matti Manninen 2.11.2015 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Tarkkailtavat kaivot...

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Tekninen lautakunta 24 29.08.2013 Ympäristöluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 24 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Hakija

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

LIITE 1 LIITE 2 MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI Geotutkimus Projekti: Putken numero: Asiakkaan viite: Puhelin: Koordinaatit: Koordinaattijärjestelmä: Kivilammen k-paikka Havaintoputki 1 X: Y: Z: Kairakone:

Lisätiedot

BJ-EKLUND OY RÄNNARSTEN MAA-AINESTEN OTTOALUEEN VESIENTARKKAILUOHJELMA. Kohde: Hornhattas ja Knutsbacka

BJ-EKLUND OY RÄNNARSTEN MAA-AINESTEN OTTOALUEEN VESIENTARKKAILUOHJELMA. Kohde: Hornhattas ja Knutsbacka TARKKAILUOHJELMA 28.2.2018 BJ-EKLUND OY RÄNNARSTEN MAA-AINESTEN OTTOALUEEN VESIENTARKKAILUOHJELMA Kohde: Hornhattas 638-444-6-14 ja Knutsbacka 638-444-7-22 Kuva 1. Kiinteistöt kartalla (lähde Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ Destia Oy Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ Destia Oy, Infra Oy ja Oy Göran Hagelberg Ab ovat maa-aineslupa- ja

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAOHJELMA YLEISTÄ

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAOHJELMA YLEISTÄ Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAOHJELMA Päivämäärä 3/7/2014 Ramboll Säterinkatu 6 PL 25 02601 ESPOO P +358 20 755 611 F +358

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 26.5.2016

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 26.5.2016 TESTAUSSELOSTE 1 (4) Paraisten kaupunki Vesihuoltolaitos Rantatie 28 21600 PARAINEN Tilausnro 190664 (WPAR/V3), saapunut 10.5.2016, näytteet otettu 10.5.2016 (08:30) Näytteenottaja: M. Laaksonen NÄYTTEET

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut. Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015

Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut. Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015 Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015 Kirkkonummen kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta Lausunto Perikunta c/o Christian

Lisätiedot

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella.

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella. FORSSAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus lupamääräysten PL 62 muuttamiseksi (maa-aineslaki 555/81) 30100 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen puh. 03-41411 Antopäivä Kokouspäivä ja

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

57 14.08.2014. Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen

57 14.08.2014. Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen Oulunkaaren ympäristölautakunta 57 14.08.2014 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen OULYMP 57 ASIA HAKIJA Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 29.5.2015

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 29.5.2015 1 (3) Heinäveden kunta Tekninen lautakunta Kermanrannantie 7 79700 HEINÄVESI Tilausnro 188708 (4232/TALVE), saapunut 11.5.2015, näytteet otettu 11.5.2015 Näytteenottaja: Kuuva Kauko NÄYTTEET Lab.nro Näytteen

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA HIEKKAHARJUN OTTOALUE LAUKAA Tmi 1(9) SISÄLLYSLUETTELO 1. PERUSTIEDOT... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Alueen sijainti... 3 1.3 Alueen nykytila... 3 1.4 Pohjakartta... 4 2. SUUNNITELMAN

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

Pohjaveden tarkkailuohjelma 17.8.2012 (ehdotus)

Pohjaveden tarkkailuohjelma 17.8.2012 (ehdotus) Pohjaveden tarkkailuohjelma 17.8.2012 (ehdotus) Myrskylä, Hyövinkylä Kiinteistöt:Tyskas, Sportplanen, Sorala Omistaja: SISÄLLYS 1 Hankkeen taustatiedot... 3 2 Pohjaveden tarkkailupaikka... 3 3 Tarkkailuohjelma...

Lisätiedot

ENTINEN ÖLJYVARASTOALUE ÖLJYSATAMANTIE 90, AJOS, KEMI

ENTINEN ÖLJYVARASTOALUE ÖLJYSATAMANTIE 90, AJOS, KEMI SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY TEBOIL AB ENTINEN ÖLJYVARASTOALUE ÖLJYSATAMANTIE 90, AJOS, KEMI Pohjaveden laadun tarkkailu FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 26.6.2013 1160-P20618 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 127/10/1 Dnro PSAVI/211/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ

LUPAPÄÄTÖS Nro 127/10/1 Dnro PSAVI/211/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 127/10/1 Dnro PSAVI/211/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ Ilmoitus koelouhinnasta Ruonaojan avolouhoksessa, Kolari Nordkalk Oy Ab Skräbbölentie 18

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 31.5.2016

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 31.5.2016 TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 31.5.2016 16-3220 #1 1 (4) Vehmaan kunta Vesilaitos Saarikontie 8 23200 VINKKILÄ Tilausnro 190647 (WVEHMAA/P1), saapunut 10.5.2016, näytteet otettu 10.5.2016 (11:15) Näytteenottaja:

Lisätiedot

13 20.03.2014. Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi

13 20.03.2014. Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi Oulunkaaren ympäristölautakunta 13 20.03.2014 Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi OULYMP 13 ASIA Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Utajärven

Lisätiedot

37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE

37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE Teknisen lautakunnan valvontajaosto 37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE 54/8.86/2013 VALVJAOS 37 Ympäristönsuojelusihteeri 13.6.2013 ASIA Päätös maa-aineslain

Lisätiedot

Suomen ympäristökeskuksen OIVApaikkatietopalvelun

Suomen ympäristökeskuksen OIVApaikkatietopalvelun Suomen ympäristökeskuksen OIVApaikkatietopalvelun käyttö Sanna Vienonen Suomen ympäristökeskus (perustuen Mirjam Orvomaan esitykseen) Viranomaisten uudet työkalut talousveden laadun turvaamiseksi 4.6.2015

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 19.4.2016

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 19.4.2016 TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 19.4.2016 16-2170 #1 1 (4) Uudenkaupungin kaupunki Uudenkaupungin Vesi PL 20 23501 UUSIKAUPUNKI Tilausnro 189593 (WUKI/N1), saapunut 5.4.2016, näytteet otettu 5.4.2016

Lisätiedot

Suomussalmen KTK Oy, Juntusrannantie 9, 89600 Suomussalmi, hakee ympäristölupaa kallion louhinnalle, rikotukselle, louheen ja murskeen lastaukselle.

Suomussalmen KTK Oy, Juntusrannantie 9, 89600 Suomussalmi, hakee ympäristölupaa kallion louhinnalle, rikotukselle, louheen ja murskeen lastaukselle. Ympäristölautakunta 73 30.10.2014 Ympäristölupa, Suomussalmen KTK Oy, kivenmurskaus YMP 73 Suomussalmen KTK Oy, Juntusrannantie 9, 89600 Suomussalmi, hakee ympäristölupaa kallion louhinnalle, rikotukselle,

Lisätiedot

DESTIA OY; MAA-AINESTEN OTTOLUPAHAKEMUS / PORNAISTEN KIRVESKOSKEN KYLÄ TILA MURTO RN:O 4:37

DESTIA OY; MAA-AINESTEN OTTOLUPAHAKEMUS / PORNAISTEN KIRVESKOSKEN KYLÄ TILA MURTO RN:O 4:37 Askolan kunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 13.3.2014 17 Askolantie 28 07500 Askola ASIA DESTIA OY; MAA-AINESTEN OTTOLUPAHAKEMUS / PORNAISTEN KIRVESKOSKEN KYLÄ TILA MURTO RN:O 4:37 MAA-AINESTENOTTOLUPAPÄÄTÖS

Lisätiedot

38 22.05.2014. Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy

38 22.05.2014. Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy Oulunkaaren ympäristölautakunta 38 22.05.2014 Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy OULYMP 38 ASIA LUVAN HAKIJA Ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Vesi. Maksaja PL LASKUT

TESTAUSSELOSTE Vesi. Maksaja PL LASKUT O MetropoliLab TESTAUSSELOSTE 2011-7660 Vesi 1(2) 06.07.2011 Tilaaja 0988874-7 Puolustushallinnon rakennuslaitos Keskusyksikkö PL 1 49401 HAMINA Näytetiedot Näyte Näyte otettu Vastaanotettu Tutkimus alkoi

Lisätiedot

RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9

RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9 6.5.2014 KORJATTU SUUNNITELMA 16.3.2015 RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9 1:200 000 2 1. HANKETIEDOT Pyhäjoen kunnan tekninen

Lisätiedot

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa 3-Kulman puuterminaali 20.6.2018 vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa Maakuntakaavaa varten tehdyn selvityksen mukaan: Tampereen kaupunkiseudun lämpölaitokset

Lisätiedot

Raaka-aineesta rakennetuksi ympäristöksi

Raaka-aineesta rakennetuksi ympäristöksi Kuva: Jyrki Vesa Raaka-aineesta rakennetuksi ympäristöksi RAKENNUKSET JA RAKENTEET, TIET, KADUT, RADAT, LENTOKENTÄT, SATAMAT, VAPAA-AJAN ALUEET, KRIISIAIKOJEN RAKENTAMINEN, RAKENNUSKANNAN KORJAUS JA KUNNOSSAPITO

Lisätiedot

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto Kunnanhallitus 181 24.10.2016 Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto 710/10.03.00.09/2016 Kunnanhallitus 24.10.2016 181 Kouvolan kaupungin ympäristöpalvelut pyytää

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 26.4.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Länkimaan vedenottamoiden tarkkailuohjelman uusiminen

Länkimaan vedenottamoiden tarkkailuohjelman uusiminen PÄÄTÖS LAPELY/2267/2016 Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Savo 26.2.2019 ASIA Länkimaan vedenottamoiden tarkkailuohjelman uusiminen Hakija Meri-Lapin Vesi Oy Annettu päätös Pohjois-Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi 1 (3) Inkoon kunta / Inkoon Vesi -vesihuoltolaitos Rissanen, Ilkka PL 6 10211 INKOO Tilausnro 112187 (1195/BollBeha), saapunut 29.1.2019, näytteet otettu 29.1.2019 (10:15) Näytteenottaja: tilaaja, Helander

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

(Maa-aineslaki 555/1981) PL 62 30101 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä Kokouspäivä ja pykälä 12.4.2016 5.4.2016 12

(Maa-aineslaki 555/1981) PL 62 30101 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä Kokouspäivä ja pykälä 12.4.2016 5.4.2016 12 1(10) FORSSAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölupalautakunta Maa-aineslupahakemuksesta (Maa-aineslaki 555/1981) PL 62 30101 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen puh. (03) 41 411 Antopäivä Kokouspäivä ja pykälä 12.4.2016

Lisätiedot

KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA

KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA Vastaanottaja NCC Industry, Kiviaines Hanna Haukilahti Asiakirjatyyppi Tarkkailuohjelma Päivämäärä 21.2.2018 Viite 1510032705 KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö 32057-1 Verkostovesi Pattasten koulu. * SFS-EN ISO pmy/ml 1 Est. 7,5 Sähkönjohtavuus, 25 C * SFS-EN 10523:2012

Analyysi Menetelmä Yksikkö 32057-1 Verkostovesi Pattasten koulu. * SFS-EN ISO pmy/ml 1 Est. 7,5 Sähkönjohtavuus, 25 C * SFS-EN 10523:2012 1 Tutkimustodistus 214-3257 1(4) Raahen Vesi Oy Marintie 1 9214 Pattijoki Näytetiedot Näyte Verkostovesi Näyte otettu 25.8.214 Näytteen ottaja Jukka Ollikkala Saapunut 26.8.214 Näytteenoton syy Jaksottainen

Lisätiedot

Näytenumero Näytetunnus Tunnus Ottopvm. Näytteenottaja Saapunut pvm. Tutkimus alkoi Tutkimus valmis

Näytenumero Näytetunnus Tunnus Ottopvm. Näytteenottaja Saapunut pvm. Tutkimus alkoi Tutkimus valmis Tutkimustodistus '1.RA03' Kierros: elo 26.09.2018 Ranuan Infra Oy Keskustie 11 97700 Ranua Tulokset hyväksynyt Hanna Kemppe Laboratoriokemisti 040 704 0528 22569 (26.09.2018), 22570 (21.09.2018), 22571

Lisätiedot

Ympäristölupa kivenlouhinta- ja murskaustoiminnalle

Ympäristölupa kivenlouhinta- ja murskaustoiminnalle SAVONLINNAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Rakennus- ja ympäristölautakunta 25.5.2016 ASIA: Ympäristölupa kivenlouhinta- ja murskaustoiminnalle VIREILLETULO: 23.3.2016 HAKIJA: Jukka Konnu (Y-tunnus

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/1 Dnro ESAVI/613/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan

Lisätiedot

Repovaara KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. Maanrakennus Vääräniemi Oy. Taivalkoski. (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä

Repovaara KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. Maanrakennus Vääräniemi Oy. Taivalkoski. (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS Repovaara Maanrakennus Vääräniemi Oy Taivalkoski 1 Sisällys Yleistä...

Lisätiedot

Hakija Louhinta Kääntä Oy, os. Vanhatie 3, 85200 Alavieska

Hakija Louhinta Kääntä Oy, os. Vanhatie 3, 85200 Alavieska Tekninen lautakunta 23 29.08.2013 Maa-ainesluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 23 Maa-aineslupahakemus on toimitettu Alavieskan kunnan tekniselle lau ta kun nalle 6.5.2013. Maa-aineslain 555/81

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

145, TEKLTK 26.6.2013 17:00

145, TEKLTK 26.6.2013 17:00 145, TEKLTK 26.6.2013 17:00 ST: 1/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Päätös: 146, TEKLTK 26.6.2013 17:00 ST: 2/2013 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Tekninen lautakunta valitsee kaksi pöytäkirjantarkastajaa.

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi Tilausnro (1195/BollBeha), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Leif Helander

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi Tilausnro (1195/BollBeha), saapunut , näytteet otettu Näytteenottaja: Leif Helander 1 (3) Inkoon kunta Yhdyskuntatekniset palvelut Bergman, Peter PL 6 10211 INKOO Tilausnro 113791 (1195/BollBeha), saapunut 14.5.2019, näytteet otettu 14.5.2019 Näytteenottaja: Leif Helander NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

Ympäristölupa tietylle alueelle sijoitettavalle siirrettävälle murskaamolle ja jätteen ammattimaiselle käsittelytoiminnalle, Lemminkäinen Infra Oy

Ympäristölupa tietylle alueelle sijoitettavalle siirrettävälle murskaamolle ja jätteen ammattimaiselle käsittelytoiminnalle, Lemminkäinen Infra Oy Rakennus- ja ympäristölautakunta 76 22.04.2015 Ympäristölupa tietylle alueelle sijoitettavalle siirrettävälle murskaamolle ja jätteen ammattimaiselle käsittelytoiminnalle, Lemminkäinen Infra Oy 46/58/585/2015

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT JA VAKUUDET VIHDIN KUNNASSA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT JA VAKUUDET VIHDIN KUNNASSA VIHDIN KUNTA Ympa 9.12.2008 Ympa liite 7 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT JA VAKUUDET VIHDIN KUNNASSA 1 Yleistä 2 Tarkastusmaksu Maa-ainesten

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi

TESTAUSSELOSTE Vesilaitosvesi 1 (4) Vihdin kunta / Vihdin Vesi Saarikko Santeri vesilaitoksen johtaja PL 13 03101 NUMMELA Tilausnro 103919 (1001/VIHTIVL), saapunut 7.9.2017, näytteet otettu 7.9.2017 (9,00-10,10) Näytteenottaja: Terv.tark.

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTE Projekti Klaukkalan rakennettavuusselvitykset Projektinumero 421991 Tilaaja Destia Oy Yhteyshenkilö Jenni Myllymäki Tielinja/Ohjelma Klaukkala Nysäkuja-Velhonkaari Näytteenotin Laboratoriopalvelut

Lisätiedot

Maaningan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve

Maaningan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Maaningan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Elina Nuortimo 11/2010 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja 2 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Silja Suominen, ympäristötarkastaja Pohjavedensuojelu maa-ainesten ottamisessa ja jalostamisessa

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

TUTKIMUSTODISTUS. Jyväskylän Ympäristölaboratorio. Sivu: 1(1) Päivä: 09.10.14. Tilaaja:

TUTKIMUSTODISTUS. Jyväskylän Ympäristölaboratorio. Sivu: 1(1) Päivä: 09.10.14. Tilaaja: Jyväskylän Ympäristölaboratorio TUTKIMUSTODISTUS Päivä: 09.10.14 Sivu: 1(1) Tilaaja: PIHTIPUTAAN LÄMPÖ JA VESI OY C/O SYDÄN-SUOMEN TALOUSHAL. OY ARI KAHILAINEN PL 20 44801 PIHTIPUDAS Näyte: Verkostovesi

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 3.9.2012

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 3.9.2012 1 (3) Raision kaupunki Tekninen keskus Ympäristönvalvontapalvelut PL 100 21201 RAISIO Tilausnro 147962 (WVELKUA/Verkosto), saapunut 15.8.2012, näytteet otettu 15.8.2012 (12:10) Näytteenottaja: Pirjo Stark

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Sakari Järvi, Enqvistinkatu 7 B 13 33400 Tampere, puh. 0400 868 968

Yhteyshenkilö: Sakari Järvi, Enqvistinkatu 7 B 13 33400 Tampere, puh. 0400 868 968 1 VIHDIN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta 21.8.2013 Diaarinumero 431/11.01.00/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA 1(5) MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 220 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ASEMAKAAVA ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE Suunnittelualue Suunnittelun

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 210 11.12.2014. Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014. Ympäristölautakunta 11.12.

Ympäristölautakunta 210 11.12.2014. Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014. Ympäristölautakunta 11.12. Ympäristölautakunta 210 11.12.2014 Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014 Ympäristölautakunta 11.12.2014 210 Valmistelija Vt. ympäristönsuojelutarkastaja Tomas Kull, puh.

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Vesilaitosvesi

TESTAUSSELOSTE *Vesilaitosvesi 20.11.201 1-4031 1 (4) Kirkkonummen kunta / Vesihuoltolaitos Lehtinen Maria PL 20 02401 KIRKKONUMMI Tilausnro 91197 (103/Meiko), saapunut 3.11.201, näytteet otettu 3.11.201 (11:30) Näytteenottaja: Luvyn

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut

Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut KAPULIN YRITYSALUEEN III-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TEHTÄVÄ PROJ.NRO 188 Asemakaava OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Alueen ohjeellinen rajaus on

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Luumäen kunta, HmottuIan kylä. Hornio Rn:o 2:128

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Luumäen kunta, HmottuIan kylä. Hornio Rn:o 2:128 Luumäen kunta, HmottuIan kylä Hornio Rn:o 2:128 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2014 Luumäen kunnan Himottulan kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot 3 1.1 Omistus-ja hallintaoikeus sekä sijainti 3

Lisätiedot

Liite 1. Sijaintikartta, Porvoo Kulloo Apelsinen

Liite 1. Sijaintikartta, Porvoo Kulloo Apelsinen Liite 1 Sijaintikartta, Porvoo Kulloo Apelsinen OTTOALUE OTTOALUE KIINTEISTÖREKISTERIN KARTTATULOSTE 31.05.2012 638-440-1-129 APELSINEN Sivu 1 (1) Kiinteistötunnus: 638-440-1-129 Kunta: Porvoo (638) Kylä:

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS ^s^ss^^1 '""-'"KfcUfSTFiAn O 5. 6)5\ 20U Dnro/Dnr ^-_o2^^/^ Tehtäväluokka // Uppgiftsklass" '-' YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS Nobina Finland South Oy Herttoniemen linja-autovarikko 5.5.2014 y Nobina (Viranomainen

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 26.5.2017 17-3029 #2 1 (3) Varparannan vesiosuuskunta Vatanen Kyösti info@varparannanvesihuolto.com Onkaniementie 3 81120 KATAJARANTA

Lisätiedot

TOLKKISTEN SATAMA KALLIOAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS VESITARKKAILURA- PORTTI 2014

TOLKKISTEN SATAMA KALLIOAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS VESITARKKAILURA- PORTTI 2014 Vastaanottaja Porvoon kaupunki, tekninen keskus Asiakirjatyyppi Vuosiraportti Päivämäärä Maaliskuu 2015 TOLKKISTEN SATAMA KALLIOAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS VESITARKKAILURA- PORTTI 2014 1 Päivämäärä

Lisätiedot

HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360

HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360 Vastaanottaja Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti ID 1 387 178 Päivämäärä 13.8.2015 HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360 PAIKOITUSALUEEN MAAPERÄN HAITTA-AINETUTKIMUS

Lisätiedot

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen Ympäristölautakunta 36 19.08.2015 Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen 1701/77.772/2015 YMPLA 36 Dnro 1701/77.772/2015 Antopäivä 25.8.2015 Asia Päätös maa-aineslain 4 mukaisesta

Lisätiedot

Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012

Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartat...

Lisätiedot

MAA-AINEKSEN OTTOSUUNNITELMA

MAA-AINEKSEN OTTOSUUNNITELMA MAA-AINEKSEN OTTOSUUNNITELMA Toimitusnumero: 308 157 Kunta: MYRSKYLÄ Tila: TYSKAS 504-402-3-65 SPORTPLANEN 504-402-3-22 SORALA 504-402-3-20 Hakija: TÅNG MIKAEL Osoite: KOSKENKYLÄNTIE 741 07600 MYRSKYLÄ

Lisätiedot

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lupajaosto Lupajaosto 30.5.2018 Loimijoentie 74 Y6/2018 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon x.x.2018 jälkeen Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukseen.

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI VIINAVUORI, LUMIJOKI

UIMAVESIPROFIILI VIINAVUORI, LUMIJOKI Päivitetty 2013 UIMAVESIPROFIILI VIINAVUORI, LUMIJOKI SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot 1.3 Uimarantaa valvova viranomainen

Lisätiedot