Akanojan jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Kuusankoski.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Akanojan jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Kuusankoski."

Transkriptio

1 PÄÄTÖS Nro 109/07/1 Dnro ISY-2005-Y-233 Annettu julkipanon jälkeen HAKIJA Kuusankosken kaupunki ASIA Akanojan jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Kuusankoski. ASIAN VIREILLETULO JA LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Kuusankosken kaupunki on ympäristölupavirastoon toimittamassaan ja sekä täydentämässään hakemuksessa pyytänyt lupaa Akanojan jätevedenpuhdistamon toimintaan. Jätevedenpuhdistamon toimintaan on ympäristönsuojelulain 28 :n ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohdan 13 a nojalla oltava ympäristölupa. Ympäristölupavirasto on asiassa toimivaltainen lupaviranomainen ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdan 8 perusteella. Itä-Suomen vesioikeuden päätöksen nro 76/96/1 mukaisesti hakijan on tullut jättää vuoden 2005 loppuun mennessä hakemus jätevesien vesistöön johtamista koskevan luvan lupamääräysten tarkistamiseksi. Ympäristönsuojelulainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (113/2000) 5 :n 2 momentin mukaisesti on tullut hakea ympäristölupaa koko toiminnalle aiemmin myönnetyn luvan tarkistamiseksi määrättyyn ajankohtaan mennessä.

2 2 HAKEMUS Sijainti, kaavoitus ja häiriintyvät kohteet Akanojan jätevedenpuhdistamo sijaitsee Kuusankosken kaupungin Heinharjun kaupunginosassa korttelissa 527 tilan RN:o 1:1 alueella. Tila on asemakaavassa osoitettu kunnallisteknisten rakennusten ja laitosten korttelialueeksi. Ympäristössä on asemaja/tai yleiskaavassa osoitettuja teollisuus- ja varastorakennusten alueita, maa- ja metsätalousalueita ja virkistysalueita. Jätevesien johtamista koskeva lupa Akanojan jätevedenpuhdistamolla puhdistettujen jätevesien johtamista koskevan edellä mainitun vesioikeuden päätöksen lupamääräyksen A 3.1 mukaisesti on jätevesien käsittelyn täytettävä mahdolliset ohijuoksutukset ja ylivuodot mukaan lukien seuraavat neljännesvuosikeskiarvoina laskettavat puhdistusvaatimukset: Parametri Pitoisuus Puhdistusteho BOD 7ATU < 10 mg/l > 90 % COD Cr < 125 mg/l > 75 % Kiintoaine < 15 mg/l > 90 % Kokonaisfosfori < 0,5 mg/l > 90 % Lisäksi puhdistamoa on käytettävä ja hoidettava niin, että lämpimänä kautena saavutetaan mahdollisimman hyvä kokonaistypen poistoteho. Puhdistamossa käsitellyt jätevedet johdetaan Kymijokeen ympäristölupavirastoon toimitetun hakemuksen täydennyksen liitteestä 1 ilmenevässä purkuputkessa. Purkuputken rakentamisesta on Itä-Suomen vesioikeus määrännyt päätöksellään nro 1/Ym/78. Korvauksena jätevesien johtamisesta kalastolle ja kalastukselle aiheutuvista haitoista on luvan saajan tullut suorittaa vuosittain euron suuruinen kalatalousmaksu.

3 3 Puhdistamo ja sen toiminta Akanojan jätevedenpuhdistamo on biologis-kemiallinen rinnakkaissaostuslaitos, jossa aktiivilietemenetelmään perustuvaa biologista puhdistusta on täydennetty kemiallisella fosforinpoistolla. Jätevesien käsittelyyn kuuluvat hiekanerotus, ilmastus, selkeytys, lietekierto ja ylijäämälietteen sakeutus. Saostuskemikaaleina käytetään rautapohjaista PIX- ja alumiinipohjaista PAX-kemikaalia. Puhdistamon mitoitustiedot ovat: Mitoitusvirtaama 850 m 3 /h Suurin virtaama m 3 /h Keskimääräinen virtaama m 3 /d BHK 7 -kuormitus kg/d Fosforikuormitus 122 kg/d Puhdistamon mitoittava BHK 7 -kuormitus vastaa asukasvastinelukua (AVL) laskettuna valtioneuvoston asetuksen nro 888/2006 mukaisesti. Jätteet Puhdistamolla syntyvät tavanomaiset jätteet (mm. pahvijäte 50 kg/a) ja ongelmajätteet (jäteöljyt 100 l/a) lajitellaan ja toimitetaan asianmukaiseen jatkokäsittelyyn. Jätevesien esikäsittelyssä syntyvä välpe- ja hiekkajäte (34 t/a) toimitetaan vaihtolavoilla sekajätteenä Kymenlaakson Jäte Oy:n jätekeskukseen Anjalankoskelle. Jätevedenpuhdistuksessa syntyvä kuivattu sekaliete (3 000 m 3 /a) on toimitettu UPM-Kymmene Kymin tehtaiden jätevedenpuhdistamolle. Jatkokäsittelyyn toimitettavasta lietteestä tutkitaan ravinne- ja raskasmetallipitoisuudet neljä kertaa vuodessa. Kuivattu liete on hakemukseen liitettyjen lietteen käyttökelpoisuustutkimusten perusteella täyttänyt maanviljelyksessä käytettävälle lietteelle ja lieteseokselle annetut tavoitearvot.

4 4 Kemikaalien käyttö ja energiankulutus Jätevesien käsittelyssä käytetään PIX-saostuskemikaalia kg/a, PAX-saostuskemikaalia kg/a ja polymeerejä kg/a. Puhdistamon sähkönkulutus vuonna 2004 oli 834 MWh. Viemäriverkko Puhdistamolle johdetaan Kuusankosken kaupungin viemäriverkoston yhdyskunta- ja teollisuusjätevesien lisäksi Anjalankosken kaupungin Kaipiaisten taajaman sekä Jaalan ja Valkealan kuntien viemäriverkostojen yhdyskunta- ja teollisuusjätevedet. Kuusankosken kaupungin alueella muodostuu lähinnä yhdyskuntajätevesiä. Anjalankosken Kaipiaisten taajamasta johdettavat jätevedet ovat pääasiassa kemian teollisuuden jätevesiä (Ciba Specialty Chemicals Oy). Valkealan kunnan alueelta johdetaan yhdyskuntajätevesien lisäksi teollisuuden jätevesiä (UPM-Kymmene Oyj:n Kalson viilutehdas). Jaalan kunnan alueelta johdetaan vain yhdyskuntajätevesiä. Tulokuormitus ja puhdistustulos Puhdistamon keskimääräinen tulokuormitus oli vuosina seuraava: Keskivirtaama, m 3 /d Biologinen hapenkulutus BOD 7ATU, kg/d Kemiallinen hapenkulutus COD Cr, kg/d Kiintoaine, kg/d Kokonaisfosfori, kg/d Kokonaistyppi, kg/d Vuoden 2004 lopussa Kuusankosken kaupungin alueella olevan viemäriverkoston kokonaispituus oli 241,6 km, mistä jäte- ja sekaviemäriverkostojen pituus oli 192,9 km ja sadevesiverkostojen pituus 48,7 km. Liittyneitä kiinteistöjä on Verkoston putkimateriaaleina on käytetty pääasiassa betonia (62 %) ja muovia (32 %). Puhdistamon vuotuisesta kokonaisvesimäärästä % on verkoston vuotovesiä. Vuosina on pääasiassa verkostoylivuotoina johdettu jätevesiä ohitukseen keskimäärin 166 m 3 /d, eli noin 1,4 % kokonaisvesimäärästä.

5 5 Vuosina vastaanotettiin haja-asutuksen sako- ja umpikaivolietteitä m 3 /a. Hakemukseen liitettyjen kuormitustarkkailun vuosiraporttien perusteella puhdistamon puhdistustulos on vuositasolla vastannut voimassa olevan luvan vaatimustasoa. Vuoden 2002 kolmannen vuosineljänneksen aikana puhdistustulos ei täyttänyt vaatimustasoa biologisen hapenkulutuksen, kokonaisfosforin ja kiintoaineen pitoisuuksia koskevien vaatimusten osalta. Puhdistamon toimintahäiriöiden arvioitiin johtuneen puhdistamolle johdetuista UPM-Kymmene Oyj:n Kalson viilutehtaan tukkihautomon jätevesistä. Tukkihautomon tyhjennys tehdään vuosittain heinäkuussa, minkä on ilmoitettu aiheuttaneen puhdistamolla vakavia toimintahäiriöitä. Vuoden 2003 neljännellä vuosineljänneksellä vaatimustasoa ei saavutettu BOD 7ATU :n pitoisuutta ja käsittelytehoa koskevien vaatimusten osalta. Vuonna 2004 puhdistustulos poikkesi toisella vuosineljänneksellä kokonaisfosforin pitoisuutta ja puhdistustehoa koskevan vaatimuksen ja kiintoainepitoisuutta koskevan vaatimuksen osalta. Purkuvesistön kuvaus Akanojan jätevedenpuhdistamolla käsitellyt jätevedet johdetaan purkuputkessa Kymijokeen Kuusankosken kaupungin Maunukselan kylässä tilan Koivuniemi RN:o 4:163 edustalla UPM-Kymmene Oyj:n omistamalle vesialueelle Keltinkosken koskitila RN:o 8:0. Kymijoki alkaa Päijänteestä ja kulkee Ruotsalaisen, Konniveden, Kirkkojärven ja Pyhäjärven kautta, jatkuen tämän jälkeen pääosin virtavetenä. Kuusankosken kohdalla jokeen yhtyy Valkealan reitti. Etelämpänä Tammijärven alueella Kymijokeen laskevat Tallus- ja Teutjoki. Pernoon kohdalla Kymijoki jakaantuu kahteen virtaamaltaan lähes yhtä suureen haaraan. Läntinen haara laskee mereen Ruotsinpyhtään ja Pyhtään rajalla, itäinen päähaara Kotkan kaupungin kohdalla. Joen pituus Pyhäjärvestä mereen on noin 85 km. Kymijoen koko valuma-alueen (14) pinta-ala on km 2. Ajanjaksolla Kymijoen keskivirtaama (MQ) Kuusankoskessa oli 307 m 3 /s, alin virtaama (NQ) 102 m 3 /s ja suurin virtaama (HQ) 587 m 3 /s. Keskivirtaaman vallitessa veden viipymä joessa on noin kolme vuorokautta.

6 6 Kymijoen alaosan ja sen edustan merialueen tarkkailu on järjestetty alueen pistekuormittajien yhteistarkkailuna. Vesistötarkkailun ja kalataloudellisen tarkkailun yhteistarkkailuohjelmat sekä tehtyjen selvitysten ja tarkkailun tulokset vuoteen 2003 asti on liitetty alueen ympäristölupavelvollisten laitosten yhteisiin asiakirjoihin, jotka on toimitettu ympäristölupavirastoon Myllykoski Paper Oy:n Myllykosken paperitehtaan toimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen dnro ISY-2004-Y-214 yhteydessä. Teollisuuden ja yhdyskuntien kuormitusta ja Kymijoen tilaa koskevista asiakirjoista ilmenee, että Kymijoen alaosalle ominaista on pitkään jatkunut teollisuuden vesistökuormitus, minkä seurauksena joen pohjasedimentteihin on kertynyt runsaasti pysyviä orgaanisia haitta-aineita ja puukuitua. Vesistön rehevöitymistä aiheuttavan kuormituksen osalta on Kymijoen teollisuuden fosforikuormitus vähentynyt 60 % ja typpikuormitus 45 % vuoden 1995 tasosta. Yhdyskuntien jätevesien aiheuttama fosforikuormitus Kymijoen alaosaan on vähentynyt 25 %, mutta typpikuormitus on kasvanut 30 % vuosien tasosta. Vastaavana aikana on Kotkan merialueelle johdettava teollisuuden fosforikuormitus vähentynyt 40 %, typpikuormitus 50 % sekä yhdyskuntajäteveden fosforikuormitus 65 % ja typpikuormitus 30 %. Kymijoen kuormitetun osan kokonaisfosforipitoisuus on laskenut lähes puoleen luvun puolivälistä lukien. Nykyiset kokonaisfosforipitoisuudet vesistössä vastaavat lievästi rehevää tasoa. Kymijoen edustan merialueella kokonaisfosforipitoisuudet eivät ole laskeneet vastaavasti. Typen kuormitus vesistöön samoin kuin Kymijoen ja sen edustan merialueen kokonaistyppipitoisuudet ovat säilyneet 1980-luvun puolivälin mukaisella tasolla. Kymijokeen kohdistuva happea kuluttava kuormitus on vähentynyt niin, että virtaveden keskimääräinen happipitoisuus säilyy nykyisin hyvänä. Vesistön mataluus Kymijoen edustan joensuualueilla turvaa vesistön happitilanteen säilymistä kerrostuneisuuskausina hyvänä, orgaanisen kuormituksen happea kuluttavasta vaikutuksesta huolimatta. Pitkän aikavälin tarkastelussa hapen kyllästysaste alueella on laskenut. Kymijoen edustan merialueella pohjanläheisen kerroksen happipitoisuuteen vaikuttavat kuormituksen lisäksi syvyyssuhteet ja sääolot.

7 7 Käytettävissä olevien vedenlaadun havaintotietojen perusteella on ympäristölupavirastossa laskettu seuraavat kokonaisfosforin, kokonaistypen ja kemiallisen hapenkulutuksen (COD Mn ) keskimääräiset pitoisuudet Rapakosken ja Hurukselan vedenlaadun tarkkailuasemilla vuosina : Parametri Rapakoski 063 Huruksela Keskimääräinen lisäys Kokonaisfosfori (µg/l) 10,7 16,8 6,1 Kokonaistyppi (µg/l) ,5 Kemiallinen hapenkulutus COD Mn (mg/l) Rapakosken ja Hurukselan välisen alueen kuormituksesta valtaosa muodostuu metsäteollisuuden jätevesistä. Vuoden 2003 vesistötarkkailua koskevan selvityksen mukaisesti Kymijoen alaosan pistekuormitus vuonna 2003 jakautui teollisuuden ja yhdyskuntien välillä seuraavasti: Parametri Teollisuus Yhdyskunnat Yhteensä Jätevesimäärä (m 3 /d) Kiintoaine (kg/d) Biologinen hapenkulutus BOD 7ATU (kg/d) Kemiallinen hapenkulutus, COD Cr (kg/d) Kokonaisfosfori (kg/d) Kokonaistyppi (kg/d) Vastaavat Akanojan puhdistamon kuormitusta kuvaavat lukuarvot vuosina olivat seuraavat: Parametri Jätevesimäärä (m 3 /d) Kiintoaine (kg/d) Biologinen hapenkulutus BOD 7ATU (kg/d) Kemiallinen hapenkulutus, COD Cr (kg/d) Kokonaisfosfori (kg/d) 3,4 4,0 4,8 5,6 2,3 4,7 Kokonaistyppi (kg/d)

8 8 Kalasto ja kalastus Ennen teollistumista Kymijoki oli etelärannikkomme merkittävin vaelluskalajoki, jonka tärkeimmät lajit olivat lohi, meritaimen, vaellussiika, ankerias ja nahkiainen. Joen patoaminen voimatalouskäyttöön sekä koskien perkaaminen ja metsäteollisuuden jätevedet ovat johtaneet lohen ja muiden vaelluskalakantojen taantumisen. Kalaistutusten aloittamisen jälkeen 1980-luvun alkupuolelta lähtien Kymijoesta on kehittynyt merkittävä lohijoki ja virkistyskalastuskohde. Kymijoen vaelluskalojen kalastus keskittyy Korkeakoskenhaaraan sekä Langinkoskenhaarassa Siikakosken alueeseen ja Langinkoskeen. Kymijoen länsihaarassa tärkein kalastusalue sijaitsee Ahvenkosken voimalaitoksen alapuolisella alueella. Myös Koivukosken yläpuolisilla Pernoonkoskilla ja Kultainkoskilla on nykyisin mahdollisuus virkistyskalastukseen. Toiminnan muut päästöt ja niiden vaikutukset Puhdistamon toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Kaikki jäteveden kanssa tekemisiin joutuvat rakenteet on tehty vesitiiviistä materiaalista. Jätevedenpuhdistamon toiminnasta ei aiheudu mainittavia päästöjä ilmaan. Varautuminen poikkeuksellisiin tilanteisiin Biologisen jätevesien puhdistuksen toimintahäiriötilanteessa jäteveden kiintoaine- ja ravinnepitoisuus nousee ja prosessista karkaa myös orgaanista ainetta sisältävää lietettä jäteveden mukana. Häiriö voi johtua paisuntalietteestä tai teollisuuden prosessipäästöistä. Teollisuudella on velvollisuus ilmoittaa poikkeavista päästöistä. Rankkasateen aikana on mahdollista, että pumppaamoiden ja/tai puhdistamon kapasiteetti ylittyy ja osa jätevesistä joudutaan johtamaan jokeen. Haittoja on ennakoitu verkostoa ja pumppaamoita saneeraamalla. Normaaleissa olosuhteissa puhdistamolla ei ole merkittävää käyttöriskiä. Prosessin ja puhdistamotilojen turvallisuudesta ja riskien hallinnasta vastaa asianmukaisen koulutuksen saanut käyttöhenkilökunta.

9 9 Toiminnan käyttö-, kuormitus- ja vesistövaikutusten tarkkailu Puhdistamon käyttö- ja kuormitustarkkailua tehdään päivätyn tarkkailuohjelman mukaisesti. Vesistövaikutuksia tarkkaillaan osana Kymijoen alaosan ja Kymijoen edustan merialueen veden tilan yhteistarkkailua. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on hyväksynyt tarkkailuohjelman kirjeellään Tarkkailuun kuuluu veden fysikaaliskemiallisen tilan seuranta, rehevöitymisen seuranta ja haitallisten aineiden kertymisen seuranta. Jätevesikuormituksen vaikutuksia kalakantoihin ja kalastukseen tarkkaillaan Kaakkois-Suomen TE-keskuksen kalatalousyksikön hyväksymän ohjelman mukaisesti. Hakijan esitys lupaehdoiksi Lupaa haetaan toistaiseksi voimassa olevana siten, että lupamääräysten tarkistamista koskeva hakemus olisi tehtävä vuoden 2014 loppuun mennessä, jos jätevesien johtamista aiotaan jatkaa vuoden 2015 jälkeen. Hakija on esittänyt, ettei jätevesien johtamisesta aiheudu enempää hyvitettäviä edunmenetyksiä kuin vesioikeuden aikaisemmissa päätöksissä on edellytetty. Vesistön tila on parantunut, eikä uusia korvauksia ole tarpeen määrätä. Kalatalousmaksua tulisi kohtuullistaa toteutuneiden päästöjen ja vahinkojen pienentymisestä johtuen. Muilta osin jätevesien johtamisesta ei aiheudu aiemmin korvatun lisäksi enempää hyvitettäviä edunmenetyksiä. HAKEMUKSEN KÄSITTELY Hakemuksesta tiedottaminen Hakemus on annettu tiedoksi kuuluttamalla ympäristölupavirastossa ja Kuusankosken kaupungissa välisen ajan. Ilmoitus kuulutuksesta on julkaistu Kouvolan Sanomat -nimisessä lehdessä

10 10 Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselta, Kaakkois-Suomen TE-keskuksen kalatalousyksiköltä ja Kuusankosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta. LAUSUNNOT 1) Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on lausunut, että ympäristölupa voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevana. Lupaehtojen tarkistusajankohdaksi ympäristökeskus on esittänyt Fosforikuormitus vesistöön on vähentynyt ja jätevesien vaikutuksia vesistössä voidaan vähentää lähinnä vain typen poistoa tehostamalla. Suomenlahti kuuluu typestä rehevöityviin merialueisiin, joten typen poistolla voidaan parantaa meren tilaa. Akanojan jätevedenpuhdistamon purkupaikan ja Suomenlahden välinen Kymijoki on melkein pelkkää jokiosuutta, joten purkuvesistöön joutuva typpi kulkeutuu lähes vähentymättömänä typelle herkkään merialueeseen. Akanojan jätevedenpuhdistamolle on asetettava typenpoistovelvoite. Kokonaistyppipitoisuus saa olla enintään 20 mg/l, kun puhdistamon biologisen puhdistusprosessin lämpötila on vähintään 12 ºC. Kokonaistypen käsittelytehon tavoitearvon on oltava vähintään 70 % vuosikeskiarvona. Typenpoistovelvoitteen toteuttamiselle asetettava määräaika voidaan ajoittaa Kotkan ja Kouvolan jätevedenpuhdistamoiden tehostamisen ja laajentamisen sekä Anjalankosken jätevesien Kotkaan siirtämisen jälkeiseen aikaan eli typenpoistovelvoite toteutetaan viimeistään lukien. Muilta osin voimassa oleva lupaehto A3.1) voidaan hakijan esityksen mukaisesti säilyttää ennallaan. Verkostojen kunnostamistoimintaa on edelleen syytä jatkaa. Luvan saajan on toimitettava vuosittain Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle käyttö- ja kuormitustarkkailun vuosiraporttien yhteydessä tai muulla ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla selvitys viemäriin joutuvien hule- ja vuotovesien vähentämiseksi tehdyistä toimenpiteistä ja niiden vaikutuksesta. Jätevedenpuhdistamon toiminnan tarkkailuohjelma on vuodelta Luvan saajan on toimitettava kuormitustarkkailua koskeva uusi tarkkailuohjelma ympäristökeskuksen

11 hyväksyttäväksi kolmen kuukauden kuluessa lupapäätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Ympäristökeskus voi tehdä ohjelmaan tarpeellisiksi katsomansa muutokset. 11 2) Kaakkois-Suomen TE-keskus on vaatinut, että Kuusankosken Akanojan jätevedenpuhdistamolle määrätään jätevesien kuormitusosuuden perusteella laskettava euron suuruinen vuotuinen kalatalousmaksu. Lisäksi hakija on velvoitettava tarkkailemaan toimintansa vaikutuksia kalastoon ja kalastukseen TE-keskuksen hyväksymällä tavalla. 3) Kouvolan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän ympäristölautakunnalla ja 4) Kuusankosken kaupungin teknisellä virastolla ei ole ollut huomautettavaa hakemuksen johdosta. SELITYS Hakija on toimittamassaan selityksessä uudistanut esityksensä nykyisten jätevesien käsittelyvaatimuksien säilyttämisestä ennallaan. Kalatalousmaksua koskevan Kaakkois-Suomen TE-keskuksen vaatimuksen johdosta hakija on lausunut, että mikäli kalatalousmaksu edelleen määrätään, on sitä kohtuullistettava pienentyneiden päästöjen vuoksi. Laskentaperusteena voitaisiin käyttää tulevien lupamääräysten mukaisia enimmäiskuormituksia ja nykyisin voimassa olevan luvan mukaisia kilohintoja 6,63 euroa/kg BOD 7ATU ja 494,67 euroa/kg P. MERKINTÄ Asiaa käsiteltäessä ovat olleet käsillä vesioikeuden päätöksen nro 76/96/1 perusteena olleet asiakirjat sekä Myllykoski Paper Oy:n Myllykosken paperitehtaan toimintaa koskevan ympäristölupaviraston päätöksen nro 122/05/1 perusteena olleet purkuvesistöä koskevat ympäristölupavelvollisten laitosten yhteiset asiakirjat.

12 12 YMPÄRISTÖLUPAVIRASTON RATKAISU Ympäristölupavirasto myöntää Kuusankosken kaupungille ympäristöluvan Akanojan jätevedenpuhdistamon toimintaan ja antaa toimintaa koskevat lupamääräykset. Jätevedenpuhdistamolla käsitellään Kuusankosken kaupunkialueelta ja Anjalankosken Kaipiaisten taajamasta sekä Jaalan ja Valkealan kuntien alueilta muodostuvia asutuksen ja teollisuuden jätevesiä. Lisäksi puhdistamolla vastaanotetaan ja käsitellään hajaasutuksen saostus- ja umpikaivolietteitä. Puhdistamolla käsitellyt jätevedet johdetaan Kymijokeen purkuputkessa, jonka sijainti ilmenee ympäristölupavirastoon toimitetun hakemuksen täydennyksen liitteestä 1. Jäteveden johtamisesta vesistöön ei ennalta arvioiden aiheudu korvattavaa vahinkoa, haittaa tai muuta edunmenetystä. Kalataloudellisten haittojen kompensoimiseksi määrätään kalatalousmaksu. Ennakoimattomien vahinkojen varalta annetaan määräys. LUPAMÄÄRÄYKSET 1. Päästöt vesistöön Jätevedet on käsiteltävä niin, että jätevedenpuhdistamosta vesistöön johdettavan jäteveden BOD 7ATU -arvo on enintään 10 mg/l ja kokonaisfosforipitoisuus enintään 0,5 mg/l. BOD 7ATU :n poistotehon tulee olla vähintään 90 % ja kokonaisfosforin vähintään 90 %. Arvot lasketaan neljännesvuosikeskiarvoina mahdolliset ohitukset, ylivuodot ja poikkeustilanteet mukaan lukien. Jätevedet on lisäksi käsiteltävä alkaen niin, että jätevedenpuhdistamosta vesistöön johdettavan jäteveden kokonaistypen pitoisuus on enintään 20 mg/l. Arvo lasketaan vuorokauden kokoomanäytteiden kokonaistyppipitoisuutena aikana, jolloin puhdistamon biologisen puhdistusprosessin lämpötila on vähintään 12 ºC.

13 13 Lisäksi puhdistamon kokonaistypen poiston tavoitteena on vuosikeskiarvona määritettävä 70 %:n poistoteho, joka lasketaan puhdistamolle tulevan ja lähtevän kokonaistypen perusteella. Vesistöön johdettavan jäteveden pitoisuusarvojen ja käsittelytehon prosentuaalisten arvojen on lisäksi edellä mainittujen parametrien sekä COD Cr -arvon ja kiintoainepitoisuuden osalta täytettävä valtioneuvoston asetuksen 888/2006 mukaiset pitoisuuden ja käsittelytehon raja-arvot asetuksen edellyttämällä tavalla tarkkailtuna. Jätevedet on käsiteltävä niin, ettei niistä aiheudu terveydellistä haittaa. 2. Puhdistamon toiminnan tehostaminen Puhdistamon jätevesien käsittelyn tehostamiseen liittyviä toimenpiteitä koskeva yleissuunnitelma on toimitettava tarkastettavaksi Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle ja tiedoksi Kuusankosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle viimeistään Puhdistamon hoito ja käyttö Puhdistamon hoidosta vastaavalla henkilöllä tulee olla riittävä asiantuntemus ja koulutus puhdistamon käyttö- ja hoitotoimenpiteistä. Jätevedenpuhdistamoa ja koko viemärilaitosta on hoidettava ja käytettävä niin, että tekniset ja taloudelliset edellytykset huomioiden saavutetaan orgaanisen aineksen, kokonaisfosforin ja kokonaistypen suhteen paras mahdollinen puhdistustulos. 4. Tavanomaisesta poikkeavien jätevesien esikäsittely Luvan saajan tulee huolehtia, ettei poikkeavia jätevesiä johdeta esikäsittelemättöminä viemäriin, mikäli niiden johtaminen on kielletty asetuksella tai ne muutoin määränsä tai laatunsa vuoksi vaarantavat jätevedenpuhdistamon tai viemäriverkon toimintaa, vaikeuttavat kuivatun lietteen hyötykäyttöä tai aiheuttavat haittaa purkuvesistössä.

14 14 Teollisuusjätevesien ja muiden tavanomaisesta poikkeavien jätevesien johtamisesta kiinteistöltä viemäriin tulee olla vesihuoltolain mukainen liittymissopimus, jonka sisältö vastaa ympäristönsuojeluasetuksen ja valtioneuvoston asetuksen 1022/2006 vaatimuksia jätevesien esikäsittelystä, johtamisesta sekä määrän ja laadun tarkkailusta. Jäljennökset tehdyistä liittymissopimuksista on toimitettava Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle ja Kuusankosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle kolmen kuukauden kuluessa sopimuksen tekemisestä tai muulla asianomaisten viranomaisten kanssa sovittavalla tavalla. Luvan saajan on oltava selvillä edellä tarkoitettujen poikkeavien jätevesien laadusta, määrästä ja esikäsittelytoimenpiteistä. Tätä varten on laadittava teollisuusjätevesien johtamista koskeva selvitys, missä on esitettävä laitoskohtaiset tiedot jätevesien johtamisesta, laadusta ja määrästä sekä arvio jätevesien tarkkailun, esikäsittelyn ja tietojen raportoinnin riittävyydestä. Selvitys on toimitettava Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle ja Kuusankosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta. 5. Vuoto- ja hulevesien määrän vähentäminen Viemäriverkostoon joutuvien vuoto- ja hulevesien määrä on rajoitettava mahdollisimman vähäiseksi. Luvan saajan on laadittava selvitys viemäriverkoston kunnosta ja tämän perusteella verkoston vuotovesien vähentämiseen tähtäävä toimenpideohjelma kustannusarvioineen ja aikatauluineen. Selvitys viemäriverkoston kunnosta ja toimenpideohjelma on toimitettava Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle mennessä. 6. Jätteet Kaikki teknisesti ja taloudellisesti hyödynnettävissä olevat jätteet on lajiteltava ja toimitettava hyötykäyttöön. Jätteiden varastoinnista kiinteistöllä ja kuljettamisesta muualle ei saa aiheutua roskaantumis- tai muuta haittaa ympäristöön.

15 15 Puhdistamolla muodostuva kuivattu jätevesiliete ja muut laitoksen toiminnassa syntyvät jätteet, kuten välpe- ja hiekanerotusjäte sekä ongelmajätteet on toimitettava asianmukaisesti luvalliseen jätteiden tai ongelmajätteiden käsittelypaikkaan. 7. Melupäästöt Jätevedenpuhdistamon toiminnasta aiheutuva melutaso ei saa ympäristössä asumiseen käytettävillä alueilla ylittää melun A-painotettua ekvivalenttitasoa 55 db klo 7 22 välisenä aikana eikä 50 db klo 22 7 välisenä aikana. 8. Haju- ja pölypäästöt Toiminnasta ei saa aiheutua ympäröiville asuin- ja vapaa-ajan käytössä oleville alueille toistuvia haju- ja pölyhaittoja. 9. Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet Jos puhdistamolta tai viemäriverkostosta on joutunut tai uhkaa joutua vesistöön tai maaperään laadultaan, määrältään tai muilta haitallisilta ominaisuuksiltaan merkittävästi normaalista poikkeavaa vettä tai ainetta, on luvan saajan välittömästi ryhdyttävä toimenpiteisiin päästön lopettamiseksi, aineen poistamiseksi, vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen ehkäisemiseksi. Luvan saajan on viivyttelemättä ilmoitettava tapahtumasta Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle sekä Kuusankosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja terveydensuojeluviranomaiselle. Luvan saajalla on oltava ajantasainen toimintaohje mahdollisten häiriötapausten varalle. Toimintaohjetta tulee säilyttää puhdistamolla. 10. Tarkkailu ja raportointi Jätevedenpuhdistamon käyttö- ja kuormitustarkkailua koskeva päivätty puhdistamon toiminnan tarkkailuohjelma on päivitettävä. Ohjelman käyttötarkkailua koskevaa osaa on täydennettävä selostuksella puhdistamolla käytettävistä mittaus- ja kalibrointimenetelmistä, puhdistamolla syntyvien jätteiden ja tilapäisesti varastoitavien

16 16 lietteiden kirjanpidosta sekä mahdollisten melu-, haju-, pöly- tai muista haitoista tehtyjen havaintojen ja ilmoitusten sekä näiden päästöjen syiden ja korjaustoimenpiteiden seurannasta. Käyttö- ja kuormitustarkkailuohjelmaan on sisällytettävä selostus viemäriverkoston pumppaamoylivuotojen tarkkailun järjestämisestä sekä selostus tavanomaisesta poikkeavien jätevesien laadun tarkkailusta ja näiden tietojen raportoinnista. Samoin käyttö- ja kuormitustarkkailuohjelmassa on selostettava puhdistamolle tulevan ja sieltä vesistöön johdettavan jäteveden määrän ja laadun tarkkailun järjestäminen valtioneuvoston asetuksessa nro 888/2006 edellytetyllä tavalla siten, että jätevedestä voidaan ottaa edustavat näytteet, ohitukseen johdettavat jätevedet mukaan lukien. Kuormitustarkkailuun liittyvät näytteet on otettava virtaamapainotteisesti edustavina vuorokauden kokoomanäytteinä, samanaikaisesti tulevasta ja lähtevästä jätevedestä. Kaikista kuormitustarkkailuun liittyvistä näytteistä on analysoitava ainakin ph, sähkönjohtavuus, BOD 7ATU, COD Cr, kokonaisfosfori, kokonaistyppi ja kiintoaine sekä lähtevästä vedestä lisäksi ammoniumtyppi ja nitraatti- ja nitriittityppi. Täydennetty käyttö- ja kuormitustarkkailuohjelma on toimitettava Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle ja Kuusankosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen tultua lainvoimaiseksi. Jätevesien vesistövaikutusten tarkkailussa on noudatettava Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymää Kymijoen alaosan ja Kymijoen edustan merialueen veden tilan yhteistarkkailuohjelmaa. Tarkkailuohjelmiin saadaan tehdä Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymiä täydennyksiä ja muutoksia. Tarkkailutulokset on toimitettava valvontaviranomaisille hyväksyttyjen tarkkailuohjelmien mukaisesti. Tiedot jätevedenpuhdistamon toiminnasta sekä valvonta- ja tarkkailutiedot ja teollisuusjätevesisopimuksissa sovitut haitallisten aineiden tarkkailutulokset on raportoitava Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen edellyttämällä tavalla

17 vuosittain seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä. Tarkkailutulokset on toimitettava tiedoksi Kuusankosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. 17 Luvan saajan on tarkkailtava jätevesien johtamisen vaikutuksia kalastoon ja kalastukseen Kaakkois-Suomen TE-keskuksen hyväksymällä tavalla. Tarkkailun toteuttamista koskeva suunnitelma on toimitettava Kaakkois-Suomen TE-keskuksen hyväksyttäväksi kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Tarkkailujen ja selvitysten tulokset on säilytettävä ja annettava niiden nähtäväksi, joiden oikeus tai etu voi olla tiedoista riippuvainen. 11. Toiminnan lopettamiseen liittyvät määräykset Jos jätevedenpuhdistamon toiminta päättyy, on luvan saajan ilmoitettava toiminnan loppumisesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä vähintään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamista Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle. Jätevesien vesistövaikutusten tarkkailua on jatkettava ympäristökeskuksen edellyttämä määräaika, kuitenkin vähintään kaksi vuotta puhdistamon jätevesien vesistöön johtamisen loputtua. KALATALOUSMAKSU Luvan saajan on suoritettava vuosittain kunkin vuoden tammikuun loppuun mennessä Kaakkois-Suomen TE-keskukselle kalatalousmaksua euroa käytettäväksi kalataloudellisten haittojen vähentämiseen jätevesien vaikutusalueella. Kalatalousmaksun käytöstä päätettäessä on kuultava Kymijoen, Kotkan ja Pyhtään kalastusalueita. ENNAKOIMATTOMAN VAHINGON KORVAAMINEN Vesistön pilaantumisesta aiheutuvista vahingoista, joita nyt ei ole ennakoitu aiheutuvan, on vahingonkärsijällä oikeus hakea korvausta ympäristönsuojelulain 72 :ssä säädetyssä järjestyksessä.

18 18 LUVAN VOIMASSAOLO JA TARKISTAMINEN Lupa on voimassa toistaiseksi. Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on tehtävä mennessä. Lupamääräysten tarkistamista koskevaan hakemukseen on liitettävä voimassa olevissa säädöksissä edellytetyt selvitykset. ASETUKSEN NOUDATTAMINEN Jos asetuksella annetaan tämän luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta ja tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. Luvan voimassaolon ja tarkistamisen osalta sovelletaan muutoinkin ympäristönsuojelulain 9 luvun säännöksiä. RATKAISUN PERUSTELUT Luvan myöntäminen Toiminta tässä päätöksessä edellytetyllä tavalla järjestettynä täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset. Kuusankosken kaupungin Akanojan jätevedenpuhdistamon sijainti on voimassa olevan asemakaavan mukainen. Toimittaessa tämän päätöksen mukaisesti ei jätevedenpuhdistamon toiminnasta aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Päästöjen ehkäisemiseksi ja rajoittamiseksi annetut lupamääräykset perustuvat parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan. Akanojan jätevedenpuhdistamolla käsiteltyjen jätevesien johtamisesta aiheutuvien kalastuksen tuoton vähentymisestä sekä kiinteistöjen käytön vaikeutumista ja hanka-

19 loitumista koskevat kertakaikkiset korvauskysymykset on ratkaistu Itä-Suomen vesioikeuden päätöksellä nro 1/YM/ Lupamääräysten perustelut Jätevesien käsittelyä ja johtamista sekä päästöjä vesistöön ja puhdistamon toiminnan tehostamista, puhdistamon käyttöä ja hoitoa, tavanomaisesta poikkeavien jätevesien käsittelyä, vuoto- ja hulevesien määrän vähentämistä, jätteitä, melupäästöjä, haju- ja pölypäästöjä, häiriö- ja poikkeustilanteita sekä toiminnan lopettamista koskevat määräykset on annettu ympäristönsuojelulain 43 ja 45 :ien sekä ympäristönsuojeluasetuksen 19 :n perusteella. Määräykset ovat tarpeen ympäristönsuojelulain 3 :ssä tarkoitetun ympäristön pilaantumisen estämiseksi ja pilaantumisvaaran vähentämiseksi. Tarkkailua ja tietojen toimittamista koskevat määräykset perustuvat ympäristönsuojelulain 46 :n ja ympäristönsuojeluasetuksen 19 ja 30 :ien säännöksiin. Kokonaistypen poistovaatimuksen osalta typpeä on yhdyskuntajätevesiä koskevan valtioneuvoston asetuksen nro 888/2006 mukaisesti edellytettävä poistettavaksi yhdyskuntajätevesistä silloin, kun typpikuorman vähentämisellä voidaan parantaa vesien tilaa. Vallitsevan yleisen käsityksen mukaan typellä arvioidaan olevan merkitystä Kymijoen ja Suomenlahden rehevöitymisen kannalta. Asetettu vaatimus vastaa asetuksessa edellytettyä vaatimustasoa. Tavanomaisesta poikkeavien jätevesien esikäsittelyä koskevalla lupamääräyksellä varmistetaan, etteivät puhdistamolle johdettavat jätevedet heikennä puhdistamon toimintaa ja normaalisti saavutettavaa puhdistustulosta tai puhdistamolietteen käyttökelpoisuutta ja ettei puhdistamolla käsiteltävistä jätevesistä aiheudu asetuksella kiellettyjä päästöjä vesistöön. Puhdistamolle johdettavat teollisuuden jätevedet ovat heikentäneet puhdistamolla muutoin saavutettavaa puhdistustulosta ja ajoittain johtaneet voimassa olevien käsittelyvaatimusten ylitykseen. Annetun selvitysvelvoitteen tarkoituksena on vähentää teollisuusjätevesien johtamisesta puhdistamon toiminnalle aiheutuvia haittoja.

20 20 Vuoto- ja hulevesien määrän vähentäminen. Yhdyskuntien jätevedenpuhdistuksesta aiheutuvien jätevesipäästöjen valtakunnallisten vähentämistavoitteiden saavuttaminen edellyttää jätevedenpuhdistamoilla tehtävien toimenpiteiden lisäksi myös viemäriverkostojen kunnossapidon ja huollon tehostamista. Viemäriverkoston vuotovesien suuri kokonaismäärä heikentää ajoittain Akanojan puhdistamolla saavutettavaa puhdistustulosta. Viemäriverkoston ikääntymisen seurauksena vuotovesien aiheuttamat ongelmat tulevat edelleen lisääntymään. Verkoston kunnon selvittäminen ja vuotovesien vähentämiseen tähtäävän toimenpideohjelman laatiminen edesauttaa kunnostustoimenpiteiden kohdistamista ensisijaisesti niihin osiin viemäriverkostossa, joissa vallitsevat olosuhteet tehtyjen selvitysten perusteella niitä eniten vaativat. Tavoitteena on vähentää vuotovesien määrää kaikissa viemäriverkoston osissa vähintään tyydyttävälle tasolle. Melu-, haju- ja pölypäästöjä koskevilla määräyksillä on varmistettu, ettei laitoksen toiminnasta aiheudu kohtuuttomasti näitä päästöjä ympäristöön. Melua koskeva vaatimus vastaa valtioneuvoston päätöksen 993/1992 mukaista ohjearvoa melutasosta asumiseen käytettävillä alueilla taajamassa. Tarkkailu ja raportointi. Puhdistamon nykyinen päivätty käyttö-, kuormitustarkkailuohjelma on tarpeen päivittää. Siihen tehtävät täsmentävät ja täydentävät muutokset ovat tarpeen tarkkailun riittävyyden varmistamiseksi. Laitoksen käyttötarkkailu ja sen raportointi on edellytetty sisällytettäväksi ohjelmaan nykyistä yksilöidymmin. Jätevesien käsittelyvaatimusten täyttymistä valvotaan ottamalla näytteitä valtioneuvoston asetuksen nro 888/2006 edellyttämällä tavalla virtaamapainotteisina vuorokauden edustavina kokoomanäytteinä samanaikaisesti laitokselle tulevasta ja sieltä lähtevästä jätevedestä. Puhdistamon vesistövaikutusten tarkkailu on määrätty toteutettavaksi yhteistarkkailuna voimassa olevan Kymijoen ja sen edustan merialueen vesistötarkkailuohjelman mukaisesti. Toiminnan lopettamiseen liittyvät määräykset varmistavat, että mahdolliseen toiminnan loppumiseen liittyvät toimenpiteet, joilla ehkäistään ympäristön pilaantumista, toteutetaan suunnitelmallisesti.

21 Kalatalousmaksu on määrätty ympäristönsuojelulain 44 :n nojalla, ja entisen suuruisena, koska sen perusteena oleva kuormitus ei muutu. 21 VASTAUS LAUSUNNOISSA ESITETTYIHIN VAATIMUKSIIN Vaatimukset on otettu huomioon luparatkaisusta ja sen perusteluista ilmenevällä tavalla. LAINKOHDAT Ympäristönsuojelulain 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 52, 55, 56, 72 ja 90. Ympäristönsuojeluasetuksen 19, 30, 36 ja 37. Jätelain 6, 12, 15, 51 ja 52. KÄSITTELYMAKSU Päätöksestä peritään käsittelymaksu euroa. Ympäristönsuojelulain 105 (86/2000) Ympäristöministeriön asetus ympäristölupaviraston maksullisista suoritteista (1238/2003).

22 22 MUUTOKSENHAKU Päätökseen haetaan muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Muutosta tähän päätökseen saa hakea 1) se, jonka oikeutta tai etua asia saattaa koskea, 2) rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toimintaalueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät, 3) toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät, 4) alueellinen ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ja 5) muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen. Valitusosoitus liitteenä. Seppo Kemppainen Seppo Kekäläinen Erkki Kaijalainen Martti Häikiö Päätöksen tekemiseen ovat osallistuneet ympäristöneuvokset Seppo Kemppainen, Seppo Kekäläinen ja Erkki Kaijalainen. Asian on esitellyt esittelijä Martti Häikiö. Esittelijän eriävä mielipide on liitteenä. MH/ph Tiedustelut: asian esittelijä, puh ,

23 V A L I T U S O S O I T U S Liite Määräaika ja valitusmenettely Valituskirjelmän sisältö Määräaika valituksen tekemiseen on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen antamispäivästä sitä määräaikaan lukematta. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, lauantai, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, jouluaatto tai juhannusaatto, valitusaika jatkuu vielä seuraavana arkipäivänä. Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Itä-Suomen ympäristölupaviraston kirjaamoon viimeistään ennen virka-ajan päättymistä. Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64 B, Kuopio Postiosoite: PL 69, Kuopio Asiakaspalvelu: Puhelin: Telekopio: Sähköposti: kirjaamo.isy@ymparisto.fi Virka-aika: klo Valituksen lähettäminen postitse, telekopiona tai sähköpostina tapahtuu lähettäjän vastuulla. Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Sähköisesti (telekopiona tai sähköpostina) toimitetun valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Vaasan hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava - päätös, johon haetaan muutosta - miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta - mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi - perusteet, joilla muutosta vaaditaan. Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi, kotikunta ja yrityksen tai yhteisön Y-tunnus. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Valituskirjelmässä on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Valituskirjelmään on liitettävä Oikeudenkäyntimaksu - ne asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle - valtakirja, jos valittaja käyttää asiamiestä, tai toimitettaessa valitus sähköisesti selvitys asiamiehen toimivallasta. Valituskirjelmä liitteineen, lukuun ottamatta valtakirjaa, on toimitettava kaksin kappalein. Muutoksenhakuasian käsittelystä Vaasan hallinto-oikeudessa peritään muutoksenhakijalta oikeudenkäyntimaksua 82 euroa. Maksusta ja maksuvelvollisuudesta vapautuksesta eräissä tapauksissa on säädetty tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetussa laissa.

24 Liite päätökseen Nro 109/07/1 ERIÄVÄ MIELIPIDE Käsitykseni mukaan päästöjä vesistöön koskevassa lupamääräyksessä 1 olisi kokonaisfosforin osalta tullut asettaa neljännesvuosikeskiarvona laskettava pitoisuuden raja-arvo 0,3 mg/l ja vastaava puhdistustehon vaatimus 96 %. Ratkaisun muilta osin yhdyn ratkaisukokoonpanon jäsenten kantaan. Perustelut Tekemäni esityksen mukaisesti jätevesien käsittelyyn käytettävää tekniikkaa on edellytetty tehostettavaksi niin, että laitoksella saavutetaan alkaen valtioneuvoston asetuksen nro 888/2006 mukainen typenpoistovaatimus. Valtioneuvoston tekemän periaatepäätöksen Itämeren suojelusta ja ympäristöministeriön tekemän päätöksen Itämeren ja sisävesien suojelun toimenpideohjelmasta mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi on yhdyskuntajätevedenpuhdistamoissa, joiden asukasvastineluku on yli , laitokselta puhdistettuna vesistöön johdettavan jäteveden kokonaisfosforin pitoisuuden oltava alle 0,3 mg/l ja vastaavan puhdistustehon vähintään 96 %. Sanottu kokonaisfosforin poistoteho on saavutettavissa laitoksella ilman erillisiä tehostamistoimenpiteitä ja kohtuuttomia lisäkustannuksia, kun vaadittu typenpoisto toteutetaan parasta käyttökelpoista tekniikkaa soveltaen. Siten esitykseni kokonaisfosforin pitoisuutta ja puhdistustehoa koskevaksi vaatimukseksi ympäristönsuojelulain 43 :n edellyttämällä tavalla vastaa parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaista vaatimustasoa. Esittelijä Martti Häikiö

Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula

Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula PÄÄTÖS Nro 67/07/1 Dnro ISY-2007-Y-141 Annettu julkipanon jälkeen 25.6.2007 ASIA Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula HAKIJA Eero Suomäki Suomäentie

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus

PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen 11.4.2005 HAKIJAT Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus ASIA Lehtolankosken - Muittarinkosken kalataloudellista kunnostamista

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 21/07/2 Dnro ISY-2007-Y-42 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys

PÄÄTÖS Nro 21/07/2 Dnro ISY-2007-Y-42 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys PÄÄTÖS Nro 21/07/2 Dnro ISY-2007-Y-42 Annettu julkipanon jälkeen 7.3.2007 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Kiinteistöjen myynti ja kauppahinnan käyttäminen, Lieksa. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti Jyväskylä

PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti Jyväskylä PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen 7.8.2006 HAKIJA Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti 10 40520 Jyväskylä ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :ssä tarkoitettu ilmoitus

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 99/06/1 Dnro ISY-2006-Y-163 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 99/06/1 Dnro ISY-2006-Y-163 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 99/06/1 Dnro ISY-2006-Y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.9.2006 ASIA Myllykoski Paper Oy:lle Itä-suomen ympäristölupaviraston päätöksellä nro 122/05/1, 25.11.2005 myönnetyn ympäristöluvan täytäntöönpanokelpoisuutta

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden kunta

PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden kunta PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen 17.11.2004 HAKIJA Heinäveden kunta ASIA Kermajärven lauttasalmeen rakennetun moottorikelkkareitin penkereen leventämistä koskevassa päätöksessä

Lisätiedot

Vesialueen täyttäminen Jyväsjärvessä ja töidenaloittamislupahakemus, Jyväskylä.

Vesialueen täyttäminen Jyväsjärvessä ja töidenaloittamislupahakemus, Jyväskylä. PÄÄTÖS Nro 122/06/1 Dnro ISY-2006-Y-210 Annettu julkipanon jälkeen 29.11.2006 HAKIJA Kiinteistö Oy Jyväskylän Mattilanniemi ASIA Vesialueen täyttäminen Jyväsjärvessä ja töidenaloittamislupahakemus, Jyväskylä.

Lisätiedot

YIT Rakennus Oy perustettavan Asunto Oy Siilinjärven Kotiranta nimisen yhtiön lukuun

YIT Rakennus Oy perustettavan Asunto Oy Siilinjärven Kotiranta nimisen yhtiön lukuun PÄÄTÖS Nro 70/07/1 Dnro ISY-2007-Y-145 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2007 HAKIJA YIT Rakennus Oy perustettavan Asunto Oy Siilinjärven Kotiranta nimisen yhtiön lukuun ASIA Kahden venelaiturin rakentaminen

Lisätiedot

Rakennetun kaapelin pysyttämistä Hiidensalmessa Pyhäjärvellä koskeva hakemusasia, Iitti.

Rakennetun kaapelin pysyttämistä Hiidensalmessa Pyhäjärvellä koskeva hakemusasia, Iitti. PÄÄTÖS Nro 75/06/1 Dnro ISY-2006-Y-38 Annettu julkipanon jälkeen 28.7.2006 HAKIJA Iitin Sähkö Oy ASIA Rakennetun kaapelin pysyttämistä Hiidensalmessa Pyhäjärvellä koskeva hakemusasia, Iitti. HAKEMUS Hakija

Lisätiedot

Rapasaaren rannan täyttämistä koskevassa lupapäätöksessä työn valmistumiselle asetetun määräajan jatkaminen vuoden 2009 loppuun saakka, Lappeenranta.

Rapasaaren rannan täyttämistä koskevassa lupapäätöksessä työn valmistumiselle asetetun määräajan jatkaminen vuoden 2009 loppuun saakka, Lappeenranta. PÄÄTÖS Nro 108/04/2 Dnro ISY-2004-Y-144 Annettu julkipanon jälkeen 1.11.2004 HAKIJAT Lappeenrannan kaupunki, Ratahallintokeskus, Kapiteeli Oyj ja Bonvesta Oy ASIA Rapasaaren rannan täyttämistä koskevassa

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys

PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2005 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti, Kotka. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys

Lisätiedot

Viemärin rakentaminen Lossisaareen Nilakan Vuonamonlahdella ja töidenaloittamislupa,

Viemärin rakentaminen Lossisaareen Nilakan Vuonamonlahdella ja töidenaloittamislupa, PÄÄTÖS Nro 44/06/1 Dnro ISY-2006-Y-25 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2006 HAKIJA Hemmingin vesiosuuskunta ASIA Viemärin rakentaminen Lossisaareen Nilakan Vuonamonlahdella ja töidenaloittamislupa, Keitele.

Lisätiedot

Vesialueen täytön pysyttäminen Leppäveden Ruokosaaressa Jyväskylä - Pieksämäki rataosan alueella, Jyväskylä.

Vesialueen täytön pysyttäminen Leppäveden Ruokosaaressa Jyväskylä - Pieksämäki rataosan alueella, Jyväskylä. PÄÄTÖS Nro 4/09/1 Dnro ISY-2008-Y-260 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2009 HAKIJA Kanavuori - Ruokosaari tiekunta ASIA Vesialueen täytön pysyttäminen Leppäveden Ruokosaaressa Jyväskylä - Pieksämäki rataosan

Lisätiedot

Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vehkalammesta Jääsjärven Vehkalahteen johtavan joen ali ja töidenaloittamislupa, Hartola.

Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vehkalammesta Jääsjärven Vehkalahteen johtavan joen ali ja töidenaloittamislupa, Hartola. PÄÄTÖS Nro 31/08/1 Dnro ISY-2008-Y-37 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 HAKIJA Hartolan kunta ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vehkalammesta Jääsjärven Vehkalahteen johtavan joen ali ja töidenaloittamislupa,

Lisätiedot

Hakija omistaa hanketta varten tarvittavan maa- ja vesialueen.

Hakija omistaa hanketta varten tarvittavan maa- ja vesialueen. PÄÄTÖS Nro 104/08/1 Dnro ISY-2008-Y-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.7.2008 HAKIJA Jyväskylän kaupunki ASIA Toisen laiturin rakentaminen ja nykyisen pysyttäminen Pekonniemen venesatamassa Päijänteen Keljonlahdella

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Kuutsalosta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka.

Kaapelin rakentaminen Kuutsalosta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka. PÄÄTÖS Nro 7/05/1 Dnro ISY-2004-Y-211 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2005 HAKIJA Kymenlaakson Sähkö Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Kuutsalosta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka. HAKEMUS Hakija

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu LÄNSI SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu 29.5.2006 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukaisesta, koetoimintaa Raision kaupungin jätevedenpuhdistamolla

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Hiidenvirran ali ja töidenaloittamislupa, Iitti.

Kaapelin rakentaminen Hiidenvirran ali ja töidenaloittamislupa, Iitti. PÄÄTÖS Nro 75/04/1 Dnro ISY-2004-Y-130 Annettu julkipanon jälkeen 16.7.2004 HAKIJA Iitin Sähkö Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Hiidenvirran ali ja töidenaloittamislupa, Iitti. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

Haapaveden vesialueella Tynkkylänjoen tilan RN:o 1:157 edustalle tehdyn ruoppauksen pysyttäminen, Savonlinna

Haapaveden vesialueella Tynkkylänjoen tilan RN:o 1:157 edustalle tehdyn ruoppauksen pysyttäminen, Savonlinna PÄÄTÖS Nro 8/07/2 Dnro ISY-2006-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2007 HAKIJA Kartanon Kievari Ikonen Ky ASIA Haapaveden vesialueella Tynkkylänjoen tilan RN:o 1:157 edustalle tehdyn ruoppauksen pysyttäminen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 56/04/1 Dnro ISY-2004-Y-92 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti.

PÄÄTÖS Nro 56/04/1 Dnro ISY-2004-Y-92 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. PÄÄTÖS Nro 56/04/1 Dnro ISY-2004-Y-92 Annettu julkipanon jälkeen 9.6.2004 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys on ympäristölupavirastolle

Lisätiedot

Ympäristökeskus on katsonut, että hanke ei loukkaa yleistä etua ja puoltanut luvan myöntämistä, kun otetaan huomioon seuraavat seikat:

Ympäristökeskus on katsonut, että hanke ei loukkaa yleistä etua ja puoltanut luvan myöntämistä, kun otetaan huomioon seuraavat seikat: PÄÄTÖS Nro 11/05/1 Dnro ISY-2004-Y-186 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2005 HAKIJA Valkealan kunta ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vuohijärven Kalsonlahteen ja töidenaloittamislupa, Valkeala.

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 94/05/1 Dnro ISY-2005-Y-180 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti.

PÄÄTÖS Nro 94/05/1 Dnro ISY-2005-Y-180 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. PÄÄTÖS Nro 94/05/1 Dnro ISY-2005-Y-180 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2005 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys on ympäristölupavirastolle

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 13/05/2 Dnro ISY-2005-Y-20 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden Vesihuolto Oy

PÄÄTÖS Nro 13/05/2 Dnro ISY-2005-Y-20 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden Vesihuolto Oy PÄÄTÖS Nro 13/05/2 Dnro ISY-2005-Y-20 Annettu julkipanon jälkeen 7.2.2005 HAKIJA Heinäveden Vesihuolto Oy ASIA Polvijärven vedenottamoa koskevan Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksen nro 79/04/2 muuttaminen

Lisätiedot

Riuttasalmen venesataman rakentaminen ja käyttöoikeus hanketta varten tarvittavaan vesialueeseen, Karstula.

Riuttasalmen venesataman rakentaminen ja käyttöoikeus hanketta varten tarvittavaan vesialueeseen, Karstula. PÄÄTÖS Nro 77/04/1 Dnro ISY-2004-Y-100 Annettu julkipanon jälkeen 18.8.2004 HAKIJA Karstulan kunta ASIA Riuttasalmen venesataman rakentaminen ja käyttöoikeus hanketta varten tarvittavaan vesialueeseen,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2006 ASIA Ähtärin kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetettujen

Lisätiedot

Vesijohdon rakentaminen Kirkonmaan vesiasemalta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka.

Vesijohdon rakentaminen Kirkonmaan vesiasemalta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka. PÄÄTÖS Nro 52/05/1 Dnro ISY-2005-Y-40 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2005 HAKIJA Kotkan Saaristomatkailut Oy ASIA Vesijohdon rakentaminen Kirkonmaan vesiasemalta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka.

Lisätiedot

Leipäniemen sillan rakentamista koskevassa päätöksessä nro 19/03/3 rakentamistöille annetun rakentamisajan jatkaminen, Kuopio.

Leipäniemen sillan rakentamista koskevassa päätöksessä nro 19/03/3 rakentamistöille annetun rakentamisajan jatkaminen, Kuopio. PÄÄTÖS Nro 50/07/1 Dnro ISY-2007-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2007 HAKIJA Kuopion kaupunki ASIA Leipäniemen sillan rakentamista koskevassa päätöksessä nro 19/03/3 rakentamistöille annetun rakentamisajan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 13/09/1 Dnro ISY-2009-Y-39 Annettu julkipanon jälkeen Kaakkois-Suomen ympäristökeskus

PÄÄTÖS Nro 13/09/1 Dnro ISY-2009-Y-39 Annettu julkipanon jälkeen Kaakkois-Suomen ympäristökeskus PÄÄTÖS Nro 13/09/1 Dnro ISY-2009-Y-39 Annettu julkipanon jälkeen 16.3.2009 HAKIJA Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ASIA Konniveden ja Ruotsalaisen säännöstelyluvan lupaehdon 1) muuttaminen palauttamalla

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Pitkäniemestä Mustasaareen Päijänteen Luotikkaalla ja töidenaloittamislupa,

Kaapelin rakentaminen Pitkäniemestä Mustasaareen Päijänteen Luotikkaalla ja töidenaloittamislupa, PÄÄTÖS Nro 57/06/1 Dnro ISY-2006-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen 17.5.2006 HAKIJA Vattenfall Verkko Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Pitkäniemestä Mustasaareen Päijänteen Luotikkaalla ja töidenaloittamislupa,

Lisätiedot

ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentamiselle ympäristölupaviraston päätöksessä 65/06/1, asetetun määräajan pidentäminen, Korpilahti.

ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentamiselle ympäristölupaviraston päätöksessä 65/06/1, asetetun määräajan pidentäminen, Korpilahti. PÄÄTÖS Nro 95/08/1 Dnro ISY-2008-Y-141 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2008 HAKIJA Kärkisten vesiosuuskunta ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentamiselle ympäristölupaviraston päätöksessä 65/06/1, 21.6.2006

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386 Annettu julkipanon jälkeen 8.1.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Loimaa HAKIJA

Lisätiedot

Laiturin rakentaminen Saimaan Kahilanniemen länsirannalla sijaitsevan rivitalotontin edustalle, Lappeenranta

Laiturin rakentaminen Saimaan Kahilanniemen länsirannalla sijaitsevan rivitalotontin edustalle, Lappeenranta PÄÄTÖS Nro 8/08/2 Dnro ISY-2007-Y-236 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2008 HAKIJA Asunto-osakeyhtiö Kahilanniemen Trio ASIA Laiturin rakentaminen Saimaan Kahilanniemen länsirannalla sijaitsevan rivitalotontin

Lisätiedot

Konnonsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Karstula ja Kyyjärvi

Konnonsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Karstula ja Kyyjärvi PÄÄTÖS Nro 86/09/1 Dnro ISY-2009-Y-25 Annettu julkipanon jälkeen 11.9.2009 ASIA Konnonsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Karstula ja Kyyjärvi LUVAN HAKIJA Turvetuote Peat Bog Oy Soinintie 2008 40500

Lisätiedot

Lotjasaaren venesataman rakentamista koskevassa päätöksessä nro 68/02/1 rakennustöille annetun määräajan jatkaminen, Anttola Mikkelin kaupunki.

Lotjasaaren venesataman rakentamista koskevassa päätöksessä nro 68/02/1 rakennustöille annetun määräajan jatkaminen, Anttola Mikkelin kaupunki. PÄÄTÖS Nro 62/06/2 Dnro ISY-2006-Y-87 Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2006 HAKIJA Mikkelin kaupunki ASIA Lotjasaaren venesataman rakentamista koskevassa päätöksessä nro 68/02/1 rakennustöille annetun määräajan

Lisätiedot

Moottorikelkkareittisillan rakentaminen Hirvonjoen yli, Karttula, Kuopio

Moottorikelkkareittisillan rakentaminen Hirvonjoen yli, Karttula, Kuopio PÄÄTÖS Nro 83/09/1 Dnro ISY-2009-Y-154 Annettu julkipanon jälkeen 19.8.2009 HAKIJA Karttulan kunta ASIA Moottorikelkkareittisillan rakentaminen Hirvonjoen yli, Karttula, Kuopio HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 92/09/2 Dnro ISY-2009-Y-129 Annettu julkipanon jälkeen Mikkelin kaupunki

PÄÄTÖS Nro 92/09/2 Dnro ISY-2009-Y-129 Annettu julkipanon jälkeen Mikkelin kaupunki PÄÄTÖS Nro 92/09/2 Dnro ISY-2009-Y-129 Annettu julkipanon jälkeen 26.8.2009 HAKIJA Mikkelin kaupunki ASIA Ympäristölupaviraston 28.10.2008 annetussa päätöksessä, joka koskee kloorifenolipitoisen jäteveden

Lisätiedot

Kolmen sähkökaapelin rakentaminen Äyskoskeen ja töidenaloittamislupa, Tervo.

Kolmen sähkökaapelin rakentaminen Äyskoskeen ja töidenaloittamislupa, Tervo. PÄÄTÖS Nro 108/06/1 Dnro ISY-2006-Y-170 Annettu julkipanon jälkeen 23.10.2006 HAKIJA Savon Voima Oyj ASIA Kolmen sähkökaapelin rakentaminen Äyskoskeen ja töidenaloittamislupa, Tervo. HAKEMUS Hakija on

Lisätiedot

Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen vesijohtolinjan rakentamista varten ja töidenaloittamislupa, Jyväskylä.

Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen vesijohtolinjan rakentamista varten ja töidenaloittamislupa, Jyväskylä. PÄÄTÖS Nro 75/05/1 Dnro ISY-2005-Y-148 Annettu julkipanon jälkeen 15.7.2005 HAKIJA Jyväskylän kaupunki ASIA Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen vesijohtolinjan rakentamista varten

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 32/09/2 Dnro ISY-2009-Y-21 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 32/09/2 Dnro ISY-2009-Y-21 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 32/09/2 Dnro ISY-2009-Y-21 Annettu julkipanon jälkeen 4.3.2009 ASIA Rinnakkaispoltolle Simpeleen tehtaiden kiinteän polttoaineen kattilassa 12.12.2008 myönnettyä ympäristölupaa koskeva toiminnanaloittamislupahakemus,

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 14/07/1 Dnro ISY-2006-Y-166 Annettu julkipanon jälkeen Huippupaikat Oy

PÄÄTÖS Nro 14/07/1 Dnro ISY-2006-Y-166 Annettu julkipanon jälkeen Huippupaikat Oy PÄÄTÖS Nro 14/07/1 Dnro ISY-2006-Y-166 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2007 HAKIJA Huippupaikat Oy ASIA Veden johtaminen Syvärin Tahkolahdesta Tahkovuoren laskettelurinteiden lumettamista varten ja sitä

Lisätiedot

Tilalla on osuus Muuramen yhteisalueen vesialueeseen

Tilalla on osuus Muuramen yhteisalueen vesialueeseen PÄÄTÖS Nro 23/08/1 Dnro ISY-2007-Y-247 Annettu julkipanon jälkeen 8.2.2008 HAKIJA Arttu Jokinen ASIA Helmilän tilan rantaan tehdyn täytön ja ruoppauksen pysyttäminen, Muurame. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

Ruoppaus Aaltolan ja Kaukolan tilojen rannan edustalla, Hartola.

Ruoppaus Aaltolan ja Kaukolan tilojen rannan edustalla, Hartola. PÄÄTÖS Nro 111/04/1 Dnro ISY-2004-Y-165 Annettu julkipanon jälkeen 15.12.2004 HAKIJAT Tuija Kaivola ja Kirsi-Marja Mäkinen ASIA Ruoppaus Aaltolan ja Kaukolan tilojen rannan edustalla, Hartola. HAKEMUS

Lisätiedot

Hakija on ympäristölupavirastoon toimittamassaan hakemuksessa pyytänyt lupaa asiakohdassa sanottuun rakentamiseen.

Hakija on ympäristölupavirastoon toimittamassaan hakemuksessa pyytänyt lupaa asiakohdassa sanottuun rakentamiseen. PÄÄTÖS Nro 25/05/1 Dnro ISY-2005-Y-5 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2005 HAKIJA Pärekoski Kaarteenmäki yksityisen tien tiekunta ASIA Vuorisjoen sillan rakentaminen, Vieremä. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

Siltapaikka sijaitsee metsähallituksen hallinnassa olevalla Nurmeksen Valtionmaa -nimisellä kiinteistöllä.

Siltapaikka sijaitsee metsähallituksen hallinnassa olevalla Nurmeksen Valtionmaa -nimisellä kiinteistöllä. PÄÄTÖS Nro 43/05/2 Dnro ISY-2005-Y-49 Annettu julkipanon jälkeen 2.5.2005 HAKIJA Metsähallitus ASIA Polkusillan rakentaminen Porttijoen yli, Nurmes. HAKEMUS Metsähallituksen Pohjanmaa-Kainuun luontopalvelut

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Kilvensalmen ali Kilvensaloon Päijänteellä ja töidenaloittamislupa,

Kaapelin rakentaminen Kilvensalmen ali Kilvensaloon Päijänteellä ja töidenaloittamislupa, PÄÄTÖS Nro 68/08/1 Dnro ISY-2008-Y-66 Annettu julkipanon jälkeen 9.4.2008 HAKIJA Suur-Savon Sähkö Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Kilvensalmen ali Kilvensaloon Päijänteellä ja töidenaloittamislupa, Korpilahti.

Lisätiedot

Aallonmurtajan rakentaminen Huilauksen tilan rantaan Päijänteen Kätkytsalon saaressa,

Aallonmurtajan rakentaminen Huilauksen tilan rantaan Päijänteen Kätkytsalon saaressa, PÄÄTÖS Nro 71/05/1 Dnro ISY-2005-Y-41 Annettu julkipanon jälkeen 8.7.2005 HAKIJA Joachim von Schantz ASIA Aallonmurtajan rakentaminen Huilauksen tilan rantaan Päijänteen Kätkytsalon saaressa, Sysmä. HAKEMUS

Lisätiedot

Venelaiturin rakentaminen Sotkanniemen Haukilahden rantaan ja töidenaloittamislupa, Kuopio.

Venelaiturin rakentaminen Sotkanniemen Haukilahden rantaan ja töidenaloittamislupa, Kuopio. PÄÄTÖS Nro 116/04/1 Dnro ISY-2004-Y-220 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2004 HAKIJA Kuopion kaupunki ASIA Venelaiturin rakentaminen Sotkanniemen Haukilahden rantaan ja töidenaloittamislupa, Kuopio. HAKEMUS

Lisätiedot

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2010 ASIA Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvassa jätevesien lopettamiselle Sunilan puhdistamolta

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

Saarijärven sekä Pienen ja Ison Lumperoisen järven säännöstelypäätöksen 79/I/69 tilapäistä muuttamista koskeva hakemus, Saarijärvi

Saarijärven sekä Pienen ja Ison Lumperoisen järven säännöstelypäätöksen 79/I/69 tilapäistä muuttamista koskeva hakemus, Saarijärvi PÄÄTÖS Nro 79/06/1 Dnro ISY-2006-Y-125 Annettu julkipanon jälkeen 2.8.2006 HAKIJA Vattenfall Sähköntuotanto Oy ASIA Saarijärven sekä Pienen ja Ison Lumperoisen järven säännöstelypäätöksen 79/I/69 tilapäistä

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen 1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2005 ASIA HAKIJA Yksityiskohtaiselle suunnitelmalle jäte- ym. vesien käsittelyssä toteutettavista

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Vesi- ja viemärijohdon rakentaminen Lappalanjärveen sekä töidenaloittamislupa, Valkeala.

Vesi- ja viemärijohdon rakentaminen Lappalanjärveen sekä töidenaloittamislupa, Valkeala. PÄÄTÖS Nro 6/05/1 Dnro ISY-2004-Y-222 Annettu julkipanon jälkeen 10.1.2005 HAKIJA Niemenmaan vesihuolto-osuuskunta ASIA Vesi- ja viemärijohdon rakentaminen Lappalanjärveen sekä töidenaloittamislupa, Valkeala.

Lisätiedot

Kaapelilinjan rakentaminen Remesjoen ali ja töidenaloittamislupa, Kiuruvesi.

Kaapelilinjan rakentaminen Remesjoen ali ja töidenaloittamislupa, Kiuruvesi. PÄÄTÖS Nro 1/07/1 Dnro ISY-2006-Y-226 Annettu julkipanon jälkeen 5.1.2007 HAKIJA Savon Voima Oyj ASIA Kaapelilinjan rakentaminen Remesjoen ali ja töidenaloittamislupa, Kiuruvesi. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 22.10.2013 ASIA HAKIJA Ällinsuon turvetuotantoalueen lupamääräysten tarkistaminen ja lisäalueen ympäristölupa, Pudasjärvi Turveruukki

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Pampalon kultakaivokselle myönnettyä lupaa koskeva toiminnan ja töiden aloittamislupahakemus

Pampalon kultakaivokselle myönnettyä lupaa koskeva toiminnan ja töiden aloittamislupahakemus PÄÄTÖS Nro 49/08/2 Dnro ISY-2008-Y-99 Annettu julkipanon jälkeen 14.5.2008 ASIA Pampalon kultakaivokselle 21.12.2008 myönnettyä lupaa koskeva toiminnan ja töiden aloittamislupahakemus LUVAN HAKIJA Endomines

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Haitikeitaan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

Tainionvirran uuden sillan rakentaminen valtatietä 4 varten ja töidenaloittamislupa, Hartola

Tainionvirran uuden sillan rakentaminen valtatietä 4 varten ja töidenaloittamislupa, Hartola PÄÄTÖS Nro 78/08/1 Dnro ISY-2008-Y-72 Annettu julkipanon jälkeen 9.5.2008 HAKIJA Hämeen tiepiiri ASIA Tainionvirran uuden sillan rakentaminen valtatietä 4 varten ja töidenaloittamislupa, Hartola HAKEMUS

Lisätiedot

Saimaan Visulahden vesialueen ruoppaaminen sekä laiturin ja ruoppausmassoista tehtävän saaren rakentaminen huvipuistotoimintaa varten, Mikkeli.

Saimaan Visulahden vesialueen ruoppaaminen sekä laiturin ja ruoppausmassoista tehtävän saaren rakentaminen huvipuistotoimintaa varten, Mikkeli. PÄÄTÖS Nro 74/07/2 Dnro ISY-2007-Y-20 Annettu julkipanon jälkeen 21.6.2007 HAKIJA Visulahden Matkailu Oy ASIA Saimaan Visulahden vesialueen ruoppaaminen sekä laiturin ja ruoppausmassoista tehtävän saaren

Lisätiedot

Moottorikelkkareittisillan rakentaminen Syvärinjoen yli, Varpaisjärvi

Moottorikelkkareittisillan rakentaminen Syvärinjoen yli, Varpaisjärvi PÄÄTÖS Nro 76/08/1 Dnro ISY-2008-Y-43 Annettu julkipanon jälkeen 7.5.2008 HAKIJA Varpaisjärven kunta ASIA Moottorikelkkareittisillan rakentaminen Syvärinjoen yli, Varpaisjärvi HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen rumpujen rakentamiseksi Onkijoki -nimiseen puroon ja töidenaloittamislupa, Sysmä.

Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen rumpujen rakentamiseksi Onkijoki -nimiseen puroon ja töidenaloittamislupa, Sysmä. PÄÄTÖS Nro 59/07/1 Dnro ISY-2007-Y-119 Annettu julkipanon jälkeen 6.6.2007 HAKIJA Destia Tieliikelaitos ASIA Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen rumpujen rakentamiseksi Onkijoki

Lisätiedot

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121)

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121) POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖKESKUS PL 69, 80101 Joensuu Puh. (013)*1411 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2004 Dnro 0795Y0215 (121) 1 ASIA Ympäristölupa, joka koskee Rääkkylän kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Kauppilansalmeen ja töidenaloittamislupa, Liperi

Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Kauppilansalmeen ja töidenaloittamislupa, Liperi PÄÄTÖS Nro 45/05/2 Dnro ISY-2005-Y-72 Annettu julkipanon jälkeen 2.5.2005 HAKIJA Liperinsalon vesiosuuskunta ASIA Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Kauppilansalmeen ja töidenaloittamislupa, Liperi

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.2007 ASIA Kannuksen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 24.4.2014 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kärsämäki LUVAN HAKIJA Lehtorannan Liha Oy Luonuanojantie 50 86710

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.8.2011 1 ASIA Olostunturin jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Muonio LUVAN HAKIJA Muonion kunta PL 25 99301 MUONIO 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen Kuivajätteen välivarastointi, Oulu

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen Kuivajätteen välivarastointi, Oulu 1 PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2014 ASIA Kuivajätteen välivarastointi, Oulu HAKIJA Stora Enso Oyj PL 196 90101 Oulu 2 HAKEMUS Stora-Enso Oyj, Oulun tehtaat

Lisätiedot

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2011/2 Dnro ESAVI/708/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA BCDE Group Waste Management Ltd Oy:n biologisen hapetuslaitoksen ympäristölupapäätöksen määräysten tarkistamista

Lisätiedot

Venesataman sekä huoltolaiturin ja veneluiskan rakentaminen Leppäveden Leppälahteen, Jyväskylän maalaiskunta.

Venesataman sekä huoltolaiturin ja veneluiskan rakentaminen Leppäveden Leppälahteen, Jyväskylän maalaiskunta. PÄÄTÖS Nro 42/05/1 Dnro ISY-2004-Y-199 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2005 HAKIJA Leppälahti-Savio vesihuolto-osuuskunta ASIA Venesataman sekä huoltolaiturin ja veneluiskan rakentaminen Leppäveden Leppälahteen,

Lisätiedot

Koukkuniemen jäälleajopaikan poistaminen Pielisen uittosäännöstä, Lieksa

Koukkuniemen jäälleajopaikan poistaminen Pielisen uittosäännöstä, Lieksa PÄÄTÖS Nro 91/06/2 Dnro ISY-2006-Y-155 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2006 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Koukkuniemen jäälleajopaikan poistaminen Pielisen uittosäännöstä, Lieksa HAKEMUS Järvi-Suomen

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta Etelä-Suomi Päätös Nro 42/2011/2 Dnro ESAVI/126/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 18/2010/2 puhdistamon tehostamista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 118/05/2 Dnro ISY-2005-Y-109 Annettu julkipanon jälkeen LUVAN HAKIJA. Lapinlahden kunta Asematie LAPINLAHTI

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 118/05/2 Dnro ISY-2005-Y-109 Annettu julkipanon jälkeen LUVAN HAKIJA. Lapinlahden kunta Asematie LAPINLAHTI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 118/05/2 Dnro ISY-2005-Y-109 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2005 LUVAN HAKIJA Lapinlahden kunta Asematie 4 73100 LAPINLAHTI ASIA Lapinlahden kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätökseen

Lisätiedot

Vamy Oy:n Myllykosken voimalaitoksen ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Anjalankoski.

Vamy Oy:n Myllykosken voimalaitoksen ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Anjalankoski. PÄÄTÖS Nro 28/06/1 Dnro ISY-2006-Y-9 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2006 ASIA Vamy Oy:n Myllykosken voimalaitoksen ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Anjalankoski. HAKIJA

Lisätiedot

Kahden laiturin rakentaminen Matilanvirran varrelle ja töidenaloittamislupa, Sumiainen.

Kahden laiturin rakentaminen Matilanvirran varrelle ja töidenaloittamislupa, Sumiainen. PÄÄTÖS Nro 49/05/1 Dnro ISY-2005-Y-82 Annettu julkipanon jälkeen 18.5.2005 HAKIJA Sumiaisten kunta ASIA Kahden laiturin rakentaminen Matilanvirran varrelle ja töidenaloittamislupa, Sumiainen. HAKEMUS Hakija

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Turun jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemuksen jättämiselle asetetun määräajan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen 17.4.2009 ASIA HAKIJA Kaitasuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa (korkeimman hallinto-oikeuden

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos

ASIA LUVAN HAKIJAT. Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos 1 LUPAPÄÄTÖS PÄÄTÖS Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2013 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos LUVAN HAKIJAT Jari ja Anu Saranki Kivirinnantie 91

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2005 ASIA HAKIJA Vesijohdon rakentamista koskevan päätöksen nro 54/2004/4 osittainen

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kalajoki LUVAN HAKIJAT Saari Mari ja Tomi Kokkolantie 1132 85180

Lisätiedot

Kolmen retkeilyreittisillan rakentaminen Ämmäkosken alapuolelle Kämärillä, Varkaus.

Kolmen retkeilyreittisillan rakentaminen Ämmäkosken alapuolelle Kämärillä, Varkaus. PÄÄTÖS Nro 40/07/1 Dnro ISY-2007-Y-49 Annettu julkipanon jälkeen 25.4.2007 HAKIJA Varkauden kaupunki ASIA Kolmen retkeilyreittisillan rakentaminen Ämmäkosken alapuolelle Kämärillä, Varkaus. HAKEMUS Hakija

Lisätiedot

Vesistöpenkereen rakentaminen Päijänteen Kuhmoisten Karklahteen kevyen liikenteen väylää varten, Kuhmoinen.

Vesistöpenkereen rakentaminen Päijänteen Kuhmoisten Karklahteen kevyen liikenteen väylää varten, Kuhmoinen. PÄÄTÖS Nro 80/08/1 Dnro ISY-2008-Y-40 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2008 HAKIJA Keski-Suomen tiepiiri ASIA Vesistöpenkereen rakentaminen Päijänteen Kuhmoisten Karklahteen kevyen liikenteen väylää varten,

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen 4.1.2007 1 ASIA LUVAN HAKIJA Ivalojoen Pajakosken alueen rantojen suojaamista koskevan lupapäätöksen nro 90/04/1 rakentamisajan jatkaminen,

Lisätiedot

Rakennettavat putket painoineen upotetaan koko vesistön alituksen osuudelta pohjaan tehtävään kaivantoon ja peitetään.

Rakennettavat putket painoineen upotetaan koko vesistön alituksen osuudelta pohjaan tehtävään kaivantoon ja peitetään. PÄÄTÖS Nro 126/08/2 Dnro ISY-2008-Y-208 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2008 HAKIJA Kontiolahden kunta ASIA Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Hukkasalmen ja Höytiäisen kanavan ali, Polvijärvi ja

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 49/09/1 Dnro ISY-2009-Y-96 Annettu julkipanon jälkeen Tuula Hokka-Pitkonen

PÄÄTÖS Nro 49/09/1 Dnro ISY-2009-Y-96 Annettu julkipanon jälkeen Tuula Hokka-Pitkonen PÄÄTÖS Nro 49/09/1 Dnro ISY-2009-Y-96 Annettu julkipanon jälkeen 10.6.2009 HAKIJAT Arto Pitkonen Tuula Hokka-Pitkonen ASIA Maalämpöputkiston rakentaminen Alalampeen ja ruoppaus Tuomelan tilan edustalla,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2006 ASIA HAKIJA Iiroonjärven vedenkorkeuden tarkkailuohjelmaa koskeva oikaisuvaatimus,

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen 10.6.2004 1 ASIA HAKIJA Siikajoen yhteistarkkailuohjelman vahvistaminen Uljuan tekoaltaan rakentamisen ja Siikajoen säännöstelyyn liittyvän

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2007 ASIA Kaltevan jätevedenpuhdistamoa koskevan ympäristölupapäätöksen nro 63/2004/1

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 22/05/1 Dnro ISY-2005-Y-3 Annettu julkipanon jälkeen Savon Voima Lämpö Oy

PÄÄTÖS Nro 22/05/1 Dnro ISY-2005-Y-3 Annettu julkipanon jälkeen Savon Voima Lämpö Oy PÄÄTÖS Nro 22/05/1 Dnro ISY-2005-Y-3 Annettu julkipanon jälkeen 25.2.2005 HAKIJA Savon Voima Lämpö Oy ASIA Veden johtaminen käytettäväksi kaukolämpöverkon jäähdytysvetenä ja sitä varten tarpeellisten vedenotto-

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Vatianjärven Kapeenlahteen ja töidenaloittamislupa, Äänekoski.

Kaapelin rakentaminen Vatianjärven Kapeenlahteen ja töidenaloittamislupa, Äänekoski. PÄÄTÖS Nro 58/04/1 Dnro ISY-2004-Y-91 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2004 HAKIJA Vattenfall Verkko Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Vatianjärven Kapeenlahteen ja töidenaloittamislupa, Äänekoski. HAKEMUS

Lisätiedot