Kerro näkemyksesi asumisoikeusasumisesta!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kerro näkemyksesi asumisoikeusasumisesta!"

Transkriptio

1 Kerro näkemyksesi asumisoikeusasumisesta! PTT toteuttaa ympäristöministeriön toimeksiannosta selvityksen asumisoikeusjärjestelmän riskeistä. Vastaamalla voit vaikuttaa asumisoikeusjärjestelmän tulevaisuuteen. Tällä kyselyllä selvitetään asumisoikeustalojen asukkaiden näkemyksiä asumismuodon hyvistä ja huonoista puolista. Kyselylomakkeessa on kaksi osaa. Ensimmäisessä osassa esitetään kysymyksiä muun muassa asumiskustannuksista ja asukkaiden mahdollisuuksista vaikuttaa taloyhtiön asioissa. Toisessa osassa esitetään valintatilanteita, joissa pyydetään arvioimaan annettujen vaihtoehtojen houkuttelevuutta nykytilanteeseen verrattuna. Vastaamiseen kuluu noin 20 minuuttia. Vast auksesi käsit ellään luot t amuksellisest i ja anonyymist i. Tuloksista ei voi tunnistaa yksittäisen vastaajan tietoja.

2 ASO asumismuotona Seuraavissa väittämissä pyydetään ottamaan kantaa siihen, minkä koet tärkeäksi asumisoikeusasumisessa ja miten hyvin se toteutuu nykytilanteessa. Arvioi jokaista kohtaa asteikolla 5-1 ja valitse vaihtoehto, joka vastaa parhaiten omaa näkemystäsi. 5 = täysi n sam aa mielt ä = täysi En n eri osaa mielt sano ä a 1. Koen ASO-asumisen olevan turvallinen asumismuoto.* 2. Asumiskustannukset ovat kohtuulliset.* 3. ASO-asumisessa on vähäinen taloudellinen riski.* 4. Minulla on riittävät vaikutusmahdollisuudet asumiseeni liittyvissä asioissa.* 5. Asunnon saaminen on helppoa.* 6. Asumisoikeusasunnon hakujärjestelmä on selkeä.* 7. Asukkaan rahoittama osuus asumisoikeustalosta (eli asumisoikeusmaksu, yleensä 15 %) on mielestäni sopiva.*

3 8. Koen tärkeäksi asukkaan oikeuden asumisoikeuden perinnöksijättämiseen.* 9. ASO-järjestelmä mahdollistaa asunnon joustavan vaihtamisen elämäntilanteen muuttuessa.* 10. Odotan saavani asumisoikeusmaksun vastineeksi asumisen vakautta.* 11. Koen itseni enemmän omistusasujaksi kuin vuokralaiseksi.* 12. Koen asumisoikeusmaksun panttina, joka ei anna omistusoikeutta.*

4 Asumisoikeusjärjestelmä Seuraavat väittämät koskevat asumisoikeusasumisen hyötyjä ja haittoja sekä asumisoikeusjärjestelmää kokonaisuutena. Asumisoikeust alolla tarkoitetaan taloa, jossa asut, ja yht eisöllä tarkoitetaan kiinteistön omistajaa.

5 5 = tä ysin sam aa mielt ä = täy sin En eri osaa mielt sano ä a 13. Asukkaalla on riittävästi valtaa asumisoikeustaloon liittyvissä asioissa.* 14. Asukkaalla on riittävästi valtaa asumisoikeusyhteisön päätöksenteossa.* 15. Asukkaalla on riittävästi valtaa asumiskustannuksiin liittyvissä asioissa.* 16. Valtio ja kunta valvovat järjestelmää riittävästi. (ks. tietoisku 1) * 17. Pidän tärkeänä vaikutusmahdollisuuksia omaan asumisoikeustalooni liittyviin päätöksiin.* 18. Pidän tärkeänä vaikutusmahdollisuuksia asumisoikeusyhteisön toimintaan liittyviin päätöksiin. * 19. Luotan asumisoikeusyhteisön taloudenhoitoon.* 20. Tiedän, mihin otan yhteyttä asumisoikeuteen liittyvissä kiistakysymyksissä. (ks. tietoisku 1) *

6 21. Olisin valmis maksamaan suuremman asumisoikeusmaksun (nykyisin 15 %), jos vastineena saisin 5 = täysi n sam aa mielt ä = täysi n En eri osaa mielt sano ä a a) enemmän päätösvaltaa asumisoikeustalossani.* b) enemmän päätösvaltaa asumisoikeusyhteisössä.* c) asunnolleni paremman sijainnin tai varustelutason.*

7 T ietoisku 1: Kuka valvoo järjestelmää? Ympäristöministeriön alaisuudessa toimiva Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää ASO-talojen rakentamisen ja peruskorjauksen mahdollistamille lainoille valtion takauksen ja korkotuen, sekä valvoo asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeidenmäärittämistä ja niistä asukkaille annettavia tietoja sekä asumisoikeusyhtiöidentuoton tuloutusta. Kunta hyväksyy asumisoikeustalojen asukasvalinnat ja vahvistaa asumisoikeusmaksun luovutushinnan. Talon omistajan laiminlyödessä asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia tai muutoin menetellessä asumisoikeusasunnoista annetun lain vastaisesti asian voi viedä aluehallintovirastoon. Sopimusasioita koskevissa kiistakysymyksissä asukas voi kääntyä Kuluttajariitalautakunnan puoleen.

8 Asumiskustannukset Seuraavassa esitetään väittämiä vastikkeiden ja asumisoikeusmaksun tasosta sekä kysytään näkemyksiänne niiden määräytymisestä.

9 5 = tä ysin sam aa mielt ä = täy sin En eri osaa mielt sano ä a 22. Saan riittävästi tietoa käyttövastikkeen (hoito- ja pääomavastike) määräytymisperusteista. (ks. tietoisku 2) * 23. Saan riittävästi tietoa kiinteistöjen korjaamiseen varautumisesta. (ks. tietoisku 2) * 24. Saan riittävästi tietoa asumisoikeusyhteisön lainanhoidosta. (ks. tietoiskut 2 ja 3) * 25. Maksamani tasattava osa käyttövastikkeesta on kohtuullinen. (ks. tietoisku 4) * 26. Kiinteistöjen tuleviin korjauksiin tulee varautua etukäteen käyttövastikkeissa.* 27. Vastuullani on liikaa kuluja muiden kiinteistöjen peruskorjauksista.* 28. Asumisoikeusasumiseen ei liity riskiä pääoman (asumisoikeusmaksun) menettämisestä.* 29. Asumisoikeusyhteisön isännöintipalvelujen, kiinteistöhuollon ja saneerausten hankinta on läpinäkyvää. (ks. tietoisku 5) * 30. Asumisoikeusasuminen on edullista muihin asumismuotoihin verrattuna *

10 T ietoisku 2: Mitä tietoa lain mukaan asukkaan tulee saada? Asukkaan tulee saada tietoa oman ASO-talonsa ja asumisoikeusyhteisön taloudenpidosta, mm. käyttövastikkeen kuluerien erittely, korjaukseen varautumisen määrä ja sen käyttötarkoitus sekä tasaamisen perusteet ja tasauksen vaikutus vastikkeeseen. T ietoisku 3: Mitä tapahtuu talon rakennusaikaisille lainoille? ASO-talojenrakentaminen on rahoitettu suurimmaksi osaksi (valtion takaamilla ja korkotuetuilla) lainoilla. Lainojen hoito koostuu niiden korkomenojen maksamisesta ja lainapääoman lyhentämisestä. Lainan lyhentäminen on erittäin tärkeää pitkällä aikavälillä ja jos yrityksessä on ns. bulletlainaa, on sen lyhennyksiin varauduttava etukäteen. Lainanottohetken korkotaso ja lainaehdot vaikuttavat vastikkeissa maksettaviin velan kuluihin. Lainan lyhennykset lasketaan alkuperäisestä pääomasta (nouseva %-osuus), joten lyhennykset suurenevat lainan loppua kohden. T ietoisku 4: Omakustannusperiaate ja tasaaminen Käyttövastike jakautuu lakimääräisesti hoitovastikkeeseen ja pääomavastikkeeseen. Käyttövastike määräytyy ensisijaisesti omakustannusperiaatteen mukaisesti. Omakustannusperiaate tarkoittaa sitä, että asukkaan maksama käyttövastike määräytyy suhteessa asukkaan aiheuttamiin asumisen kuluihin (esimerkiksi henkilökohtainen veden ja sähkön kulutus). Tasaamista sovelletaan niihin kuluihin, joita omakustannusperiaatteella ei voi määrittää tietystä asukkaasta tai kiinteistöstä aiheutuviksi kustannuksiksi. Nämä kulut koostuvat suurimmaksi osaksi yhtiön velanhoidosta johtuvista koronmaksuista ja lainanlyhennyksistä.

11 Tasauksella tarkoitetaan sitä, että asumisoikeustalojen käyttövastikkeita voidaan käyttää sekä sen asumisoikeustalon, jossa asunto sijaitsee, että saman omistajan muiden asumisoikeustalojen menojen kattamiseen. Sellaisia hoitomenoja, joiden suuruuteen asukas voi itse vaikuttaa, ei kuitenkaan voida omakustannusperiaatteen mukaan tasata eri talojen kesken. T ietoisku 5: Kilpailutus Asumisoikeustalon omistajan on toimittajatahosta riippumatta kilpailutettava keskeiset ja arvoltaan merkittävimmät hankkimansa isännöinti-, huolto- ja muut kiinteistönhoitopalvelut sekä kunnossapitotyöt, joiden kattamista varten peritään tai on tarkoitus periä käyttövastiketta.

12 Kiinteistön ja asunnon kunnossapito Seuraavat väittämät koskevat kiinteistön huoltoa, kunnossapitoa ja remontteja sekä asunnon kunnossapitoon liittyviä kannustimia.

13 5 = tä ysin sam aa mielt ä = täy sin En eri osaa mielt sano ä a 31. Kiinteistöjen vanhenemisesta aiheutuu taloudellisia riskejä asukkaille. (ks. tietoisku 6) * 32. Uudisrakentaminen hyödyttää vanhoja asukkaita. (ks. tietoisku 6) * 33. ASO-asuntoja on liian vähän.* 34. Minulla on riittävä vapaus tehdä asuntooni muutostöitä.* 35. Tekemistäni muutostöistä maksetaan riittävä korvaus poismuuttaessani asunnosta. (ks. tietoisku 7) * 36. Kiinteistön kunnosta ja varustelusta huolehditaan niin, että ne vastaavat nykypäivän vaatimuksia.* 37. Asumisoikeusehdot kannustavat kiinteistön ja asunnon kunnosta huolehtimiseen.* T ietoisku 6: Kiinteistökantaan liittyvät riskit Ajan kuluessa ASO-kiinteistöt vanhenevat ja menettävät näin arvoaan. Tämä tarkoittaa, että rakennusten peruskorjaus on välttämätön toimenpide ennemmin tai myöhemmin. Mikäli ASO-talojen rakentamisen mahdollistaneita lainoja ei lyhennetä niiden perustana olevien kiinteistöjen arvonlaskuja

14 vastaavasti, niin ASO-yhteisö velkaantuu ja voi ajautua pahimmassa tapauksessa konkurssiin. T iet oisku 7: Asukkaan saama korvaus asunnon muutostöistä Asukkaalla on oikeus tehdä tai teettää asunnon sisätiloissa kohtuullisia asumistasoa parantavia muutostöitä. Asukas on aina itse velvollinen suorittamaan muutostöistä syntyvät kustannukset. Kun asukas luovuttaa asumisoikeuden takaisin asunnon omistajalle, suoritetuista muutostöistä on oikeus saada kohtuullinen korvaus, mikäli muutostyöt vielä luovutushetkellä parantavat huoneiston asuttavuutta. Korvauskäytännöt asiakkaan tekemistä muutostöistä vaihtelevat yhteisöittäin. Muutostöiden luovutushetken arvo määritetään sen ennalta tiedotetun poistosuunnitelman ja jäännösarvon mukaisesti. Esimerkki erään yhteisön käytännöstä: Asukas haluaa parvekkeelleen parvekelasituksen joka maksaa 3000 euroa. Hän ilmoittaa suunnitelmastaan asunnon omistajalle, joka hyväksyy asukkaan muutostyöt ja aliurakoitsijan sekä myöntää investoinnille 20 vuoden tasaeräisen poistosuunnitelman. Parveke lasitetaan. Asukas muuttaa kymmenen vuoden kuluttua pois. Yhtiö luovuttaa asukkaalle hänen maksamansa asumisoikeusmaksun sekä 1500 euroa, joka muodostui kymmenen vuotta sitten tehdyn parvekelasituksen jäännösarvoksi.

15 Asukkaiden oikeudet ja velvollisuudet Seuraavaksi esitetyt väittämät käsittelevät asukkaiden vaikutusmahdolisuuksia ja heidän oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan.

16 5 = tä ysin sam aa mielt ä = täy sin En eri osaa mielt sano ä a 38. Asukasdemokratia toteutuu talossani hyvin.* 39. Asukastoimikunta toimii mielestäni tarkoituksenmukaisesti.* 40. Olen tyytyväinen asumisoikeusyhteisön viestintään.* 41. Järjestelmän tulisi sallia asumisoikeuden myynti markkinoilla sen sijaan, että yhteisö palauttaa asumisoikeusmaksun asukkaan muuttaessa pois. (ks. tietoisku 8) * 42. Järjestelmän tulisi mahdollistaa ASO-kiinteistön muuttaminen asuntoosakeyhtiöiksi, jolloin asukkailla olisi mahdollisuus lunastaa asumisoikeusasunto itselleen.* 43. Järjestelmän tulisi mahdollistaa ASO-kiinteistön muuttaminen asuntoosakeyhtiöiksi tilanteissa, joissa taloon ei löydy riittävästi asukkaita, jolloin siitä muodostuu taloudellinen riski ASO-yhteisölle ja sen asukkaille. (ks. tietoisku 9) *

17 T iet oisku 8: Asumisoikeuden myynt i Asumisoikeuden myyminen mahdollistaisi sen, että asukas voisi hyötyä asunnon mahdollisesta arvonnoususta. Asumisoikeuden myynti tapahtuisi tällöin markkinahintaan. Nykyään asumisoikeusyhteisö lunastaa asumisoikeuden ja palauttaa aumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna, ja kunta valvoo asumisoikeuden luovutushinnan määräytymistä. Toisaalta asukas altistuisi uuden mahdollisuuden myötä myös riskille asunnon arvon laskemisesta. Asumisoikeuden myyminen voisi kannustaa asukasta pitämään yksittäistä asuntoa ja koko ASO-taloa hyvässä kunnossa. Nykytilanteessakin ASO-maksuun liittyy riski. Vaikka normaalitilanteessa asukas saa pois muuttaessaan takaisin ASOyhtiöltä asuntoon sijoittamansa asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna, asunnot omistavan yhteisön konkurssitilanteessa asukas voi menettää pääoman kokonaan tai osittain. Mahdollisessa konkurssissa valtio velkojana perii ensin omat saatavansa ja vasta sitten palautetaan asumisoikeusmaksut asukkaille. T ietoisku 9: Hallintamuodon muutos Tyhjät asunnot ovat yhteisölle rasite, koska niistä ei saada tuloja mutta niistä aiheutuu menoja, esimerkiksi rakennusaikaisten lainojen lyhennykset on hoidettava. Nämä koituvat lopulta asukkaiden maksettavaksi käyttövastikkeissa. Hallintamuodon muutos on tähän mennessä toteutettu harvoissa poikkeustapauksissa, joissa kiinteistön vapautuneisiin asuntoihin ei ole saatu uusia asumisoikeusasukkaita.

18

19 Valintatilanteet Seuraavassa kysymyssarjassa esitetään valintatilanteita, jotka kuvaavat asumisoikeusjärjestelmää. Tällä selvitetään näkemyksiä asukkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista ja sitä, millaiset muutokset nykytilanteeseen olisiv at asukkaista kiinnostavia. Vast ausohje Valintatilanteissa esitetään kolme vaihtoehtoa, joissa asukkaan oikeudet ja velvollisuudet vaihtelevat. Kolmas vaihtoehto on aina sama ja kuvaa nykyisenkaltaista järjestelmää. Asumisoikeusjärjestelmää kuvataan viidellä ominaisuudella: 1) vastikkeen määräytyminen, 2) asumisoikeusmaksu, 3) asukkaan pääoma 4) asumisoikeus ja 5) vaikuttamismahdollisuudet. Esimerkki valintatilanteesta:

20 Jos et löydä täysin mieleistä vaihtoehtoa, valitse kuitenkin se, jonka ominaisuudet ovat mielestäsi parhaat. Tarkastele jokaista tilannetta itsenäisenä, vaikka ne vaikuttaisivatkin toistensa kaltaisilta.

21 Lisäohje Asumisoikeuden haltijalla on ikuinen asumisoikeus. Samaten asumisoikeusmaksun osalta asukkaan pääoma on turvattu, kun asukkaan muuttaessa pois ASO-maksu palautetaan täysmääräisenä. Vaihtoehdoissa esiintyy nykyisen ikuisen ja pääomaturvatun sopimuksen lisäksi kaksi erilaista sopimusehtoa, jotka on määritelty seuraavasti: - Asumisoikeus ei ole ikuinen, mikä mahdollistaa talon hallintamuodon muuttamisen esimerkiksi omistusasunnoiksi. Tämä voi vähentää ASO-yhteisölle elinkaarensa päässä olevista kiinteistöistä aiheutuvia riskejä. - ASO-maksua ei palauteta, vaan asukas kantaa riskin asumisoikeuden myymisestä. Asumisoikeuden voisi myydä vapaasti markkinoilla, ja asukas saattaisi hyötyä arvonnoususta ja kantaa myös riskin arvon laskusta.

22 Valint at ilanne 1/6 Vertailkaa alla esitettyjä vaihtoehtoja keskenään. Valit kaa vaiht oehdoist a t eille mieluisin. Valit sen* Vaihtoehdon 1 Vaihtoehdon 2 Nykytilan.

23 Valint at ilanne 2/6 Vertailkaa alla esitettyjä vaihtoehtoja keskenään. Valit kaa vaiht oehdoist a t eille mieluisin. Valit sen* Vaihtoehdon 1 Vaihtoehdon 2 Nykytilan.

24 Valint at ilanne 3/6 Vertailkaa alla esitettyjä vaihtoehtoja keskenään. Valit kaa vaiht oehdoist a t eille mieluisin. Valit sen* Vaihtoehdon 1 Vaihtoehdon 2 Nykytilan.

25 Valint at ilanne 4/6 Vertailkaa alla esitettyjä vaihtoehtoja keskenään. Valit kaa vaiht oehdoist a t eille mieluisin. Valit sen* Vaihtoehdon 1 Vaihtoehdon 2 Nykytilan.

26 Valint at ilanne 5/6 Vertailkaa alla esitettyjä vaihtoehtoja keskenään. Valit kaa vaiht oehdoist a t eille mieluisin. Valit sen* Vaihtoehdon 1 Vaihtoehdon 2 Nykytilan.

27 Valint at ilanne 6/6 Vertailkaa alla esitettyjä vaihtoehtoja keskenään. Valit kaa vaiht oehdoist a t eille mieluisin. Valit sen* Vaihtoehdon 1 Vaihtoehdon 2 Nykytilan.

28 Lopuksi voit halut essasi kert oa mielipit eesi, mit en asumisoikeusjärjest elmää t ulisi asukkaiden kannalt a kehit t ää

29 Vastaajan taustatiedot Asuinkunt a Mist ä vuodest a läht ien olet ollut ASO-asukas? Olet ko asunut useammassa ASO-koht eessa? Kyllä En Minkä yht iön ASO-asunnossa olet asunut?

30 Minkä yht iön ASO-asunnossa olet asunut? Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy AVAIN Asumisoikeus Oy Avo-Asumisoikeus Oy ES-Laatuasumisoikeus Oy Helsingin Asumisoikeus Oy Mikkelin Asumisoikeus Oy Oy Vaasan Asumisoikeus-Vasa Bostadsrätt Ab Setlementtiasumisoikeus Oy Siilinjärven Asumisoikeus Oy Suomen Asumisoikeus Oy / ASOKODIT TA-Asumisoikeus Oy Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy / VASO YH-Asumisoikeus Länsi Oy Jokin muu, mikä Vast aajan asumisaikeet Asun varmasti ASO-talossa vielä viiden vuoden kuluttua. Asun ehkä ASO-talossa vielä viiden vuoden kuluttua. Aion varmasti muuttaa pois ASO-talosta. En osaa sanoa.

31 Vast aajan sukupuoli Mies Nainen Kot it aloudessa asuvat yli 18-vuot iaat tai enemmän

32 Kot it aloudessa asuvat alle 18-vuot iaat tai enemmän Kot it alouden vuosit ulot ennen veroja, euroa Vastaajan ikä, vuotta yli 55

33 Palaut et t a kyselyn laat ijoille Kiitos osallistumisesta!

Opas asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeiden määritykseen. 23.8.2012 (päivitetty 22.1.2013)

Opas asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeiden määritykseen. 23.8.2012 (päivitetty 22.1.2013) Opas asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeiden määritykseen 23.8.2012 (päivitetty 22.1.2013) Sisältö 1 JOHDANTO 3 2 KÄYTTÖVASTIKE 4 2.1 Käyttövastikkeen määräytymislaskelman laatimisperiaatteet 4 2.2 Käyttövastikkeella

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Linnainkuja Piettasenkatu 43 33580 TAMPERE

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Linnainkuja Piettasenkatu 43 33580 TAMPERE YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Linnainkuja Piettasenkatu 43 33580 TAMPERE YH-ASUMISOIKEUS LÄNSI OY TAMPEREEN LINNAINKUJA Asemapiirros A-rappu B-rappu Monipuolisten palvelujen tuntumassa Linnainmaalla

Lisätiedot

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen Vesa Puisto Lakimies 3.5.2016 Taustaksi Asumisoikeusasuminen on eräänlainen omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto Asumisoikeusasumista

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Tuluskatu Tuluskatu 3, 33580 Tampere

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Tuluskatu Tuluskatu 3, 33580 Tampere Y-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Tuluskatu Tuluskatu 3, 33580 Tampere Y-AUMIOIU LÄNI OY TAMPRN TULUATU Linnainmaalla asut palvelujen vieressä, mutta luonnon helmassa! Luhtilalo errostalo Linnainmaa on

Lisätiedot

Ikääntyneiden asuntoseminaari Kampin palvelukeskus. Jaana Lahtinen Asokodit

Ikääntyneiden asuntoseminaari Kampin palvelukeskus. Jaana Lahtinen Asokodit Ikääntyneiden asuntoseminaari Kampin palvelukeskus Asokodit Yritys 1.1.2018 Asuntoja 16 185 (31.7.2018) Asukkaita 40 000 Toimintapaikkakuntia 31 Kohteita 667 (31.7.2018) Käyttöaste 98,03 % Vaihtuvuus 16,51

Lisätiedot

15 % OMARAHOITUSOSUUDELLA TURVALLINEN JA PYSYVÄ KÄYTTÖOIKEUS

15 % OMARAHOITUSOSUUDELLA TURVALLINEN JA PYSYVÄ KÄYTTÖOIKEUS ASUMISOIKEUSASUNNOT MITÄ ASUMISOIKEUS ON? Asumisoikeus on asuntojen hallintamuoto, joka ei ole omistamista eikä vuokraamista. Asukas maksaa osan asunnon hankintahinnasta (=asumisoikeusmaksu) sekä käyttövastiketta

Lisätiedot

ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEET

ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEET ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEET SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY Edustaa asumisoikeusasuntoja omistavia yhteisöjä. Tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Tuottaa ja levittää ajantasaista ja puolueetonta

Lisätiedot

Asumisoikeusjärjestelmän riskienhallinta

Asumisoikeusjärjestelmän riskienhallinta YMPÄRISTÖMINISTERIÖN RAPORTTEJA 1 2016 Asumisoikeusjärjestelmän riskienhallinta Eeva Alho, Valtteri Härmälä ja Janne Kalli YMPÄRISTÖMINISTERIÖ YMPÄRISTÖMINISTERIÖN RAPORTTEJA 1 2016 Asumisoikeusjärjestelmän

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 31.12.2015 Ville Koponen VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY:N LAUSUNTO HE 12/2018 VP

SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY:N LAUSUNTO HE 12/2018 VP SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY:N LAUSUNTO HE 12/2018 VP 22.3.2018 SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY SAY eli Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry on asumisoikeusasuntoja omistavien yhtiöiden muodostama yhdistys.

Lisätiedot

HUONEISTOKOHTAISET MUUTOSTYÖT ASUMISOIKEUSTALOSSA

HUONEISTOKOHTAISET MUUTOSTYÖT ASUMISOIKEUSTALOSSA HUONEISTOKOHTAISET MUUTOSTYÖT ASUMISOIKEUSTALOSSA Asumisoikeusasunnossa asuvalla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa asumiseensa liittyviin asioihin. Hänellä on mm. mahdollisuus tehdä muutostöitä asunnossaan.

Lisätiedot

Alppikylä Laukkukuja 6

Alppikylä Laukkukuja 6 Alppikylä Laukkukuja 6 Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Mikä on asumisoikeusjärjestelmä? Tarvitset järjestysnumeron paikkakunnan asuntotoimistosta Elinikäinen ja pysyvä oikeus asua Riskitön ja turvallinen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 219/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi aravarajoituslain, vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 219/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi aravarajoituslain, vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen. EDUSKUNNAN VASTAUS 219/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi aravarajoituslain, vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain ja asumisoikeusasunnoista annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Asumisoikeusyhdistys ALPPIKYLÄ REPPUKATU 4-6. Suomen Omakoti. Esitteen kuvat: POOK Arkkitehtitoimisto oy

Asumisoikeusyhdistys ALPPIKYLÄ REPPUKATU 4-6. Suomen Omakoti. Esitteen kuvat: POOK Arkkitehtitoimisto oy Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Esitteen kuvat: POOK Arkkitehtitoimisto oy ALPPIKYLÄ REPPUKATU 4-6 Esite 03 2016 Arkkitehdin näkemys: mittasuhteet, materiaalit, kodinkoneet eivät välttämättä vastaa

Lisätiedot

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Hannu Ahola 0400 996 067 Selvitys 5/2012 Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne 2010 2012 27.11.2012 Sisällys 1 VUOKRA- JA OMISTUSASUMISEN VÄLIMUOTO... 3 1.1

Lisätiedot

Lainaehtojen muuttaminen

Lainaehtojen muuttaminen Valtiokonttori Rahoitus Hakulomake 3/2016 Lainaehtojen muuttaminen Lainansaaja Isännöitsijän nimi Yritys- ja yhteisötunnus Sähköpostiosoite Kunta Lähiosoite Kohteen osoite Postitoimipaikka Valtiokonttorin

Lisätiedot

Asoselvitys ja käynnistyvä lainsäädäntöhanke. Anu Gentz VASO-kokous

Asoselvitys ja käynnistyvä lainsäädäntöhanke. Anu Gentz VASO-kokous Asoselvitys ja käynnistyvä lainsäädäntöhanke Anu Gentz VASO-kokous 14.4.2016 Aikataulu - Riskienhallintaselvitys valmistunut - Yammer-keskustelu käyty -> asukaskysely - Ehdotusten valmistelu - Seminaari

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Jannentie 3 33480 Ylöjärvi

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Jannentie 3 33480 Ylöjärvi YH-Asumisoikeus Länsi Oy Jannentie 3 33480 Ylöjärvi YH-AUMIOIU LÄNI OY JANNNTI 3, YLÖJÄRVI dullista asumista Ylöjärven keskustassa! Asemapiirros odikas ja vehreä Ylöjärvi on monelle toiveiden asuinpaikka.

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Poteronkatu 1 33330 TAMPERE

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Poteronkatu 1 33330 TAMPERE YH-Asumisoikeus Länsi Oy Poteronkatu 1 33330 TAMPERE YH-ASUMISOIKEUS LÄNSI OY poteronkatu 1 Rakennustapaseloste Asemapiirros Alapohja Yläpohja Vesikatto Alapinnasta lämpöeristetty ontelolaatta Ontelolaatta

Lisätiedot

Asumisen odotukset ja huolet Huomioita Nordean kyselytutkimuksesta

Asumisen odotukset ja huolet Huomioita Nordean kyselytutkimuksesta Asumisen odotukset ja huolet Huomioita Nordean kyselytutkimuksesta Olli Kärkkäinen, yksityistalouden ekonomisti 30.5.2017 Asumisen unelmia Yli puolet vastaajista asuu omistusasunnossa Mikä näistä asumismuodoista

Lisätiedot

MIKKELIN ASUMISOIKEUS OY:n omistus ASUKASHALLINTO ASUMISOIKEUSTALOISSA

MIKKELIN ASUMISOIKEUS OY:n omistus ASUKASHALLINTO ASUMISOIKEUSTALOISSA 1 MIKKELIN ASUMISOIKEUS OY:n omistus OSAKKEENOMISTAJAT Mikkelin kaupunki 50 osaketta ASUKASHALLINTO ASUMISOIKEUSTALOISSA Asukkailla on Mikkelin Asumisoikeustaloissa mahdollisuus vaikuttaa asumiseen ja

Lisätiedot

Asumisoikeusjärjestelmä riskit - kyselyaineiston jatkoanalyysi

Asumisoikeusjärjestelmä riskit - kyselyaineiston jatkoanalyysi Asumisoikeusjärjestelmä riskit - kyselyaineiston jatkoanalyysi Sisällys 1. Taustaa 2. Aineiston kuvailu 3. Väittämien analyysi 3.1 Asumisaikeet 3.2 Kustannukset 3.3 Tiedonsaanti 3.4 Vaikuttaminen 3.5 Kiinteistön

Lisätiedot

Kuva: Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Laukkukuja 6 ALPPIKYLÄ

Kuva: Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Laukkukuja 6 ALPPIKYLÄ Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Kuva: Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Laukkukuja 6 ALPPIKYLÄ Säkkikatu 4 Esite 11.4.2014 Yksilöllistä asumista Helsingin uusimmassa kaupunginosassa Asumisoikeusyhdistys

Lisätiedot

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp -

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp - EV 306/1998 vp - HE 274/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi aravalain, vuokra-asuntolainojen korkotuesta annetun lain ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

ZA4883. Flash Eurobarometer 247 (Family life and the needs of an ageing population) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4883. Flash Eurobarometer 247 (Family life and the needs of an ageing population) Country Specific Questionnaire Finland ZA4883 Flash Eurobarometer 247 (Family life and the needs of an ageing population) Country Specific Questionnaire Finland 2008 EUROBAROMETER ON FAMILIES, AND ADAPTING TO THE NEEDS OF AN AGEING POPULATION

Lisätiedot

Lausunnon antaminen luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi asumisoikeusasunnoista

Lausunnon antaminen luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi asumisoikeusasunnoista Kaupunginhallitus 105 03.04.2017 Lausunnon antaminen luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi asumisoikeusasunnoista 105/61.616/2017 KAUPHALL 03.04.2017 105 Asuntosihteeri Maarit Collander

Lisätiedot

Kuva: POOK Arkkitehtitoimisto oy ALPPIKYLÄ

Kuva: POOK Arkkitehtitoimisto oy ALPPIKYLÄ Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Kuva: POOK Arkkitehtitoimisto oy ALPPIKYLÄ Reppukatu 3 Esite12.09.2014 Reppukatu 3 täyttää Suomen Omakodin asumisoikeuskorttelin Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakodin

Lisätiedot

Ajankohtaisia lakimuutoksia ARAn verkkoasiointi. Varsinais-Suomen alueseminaari Valvontapäällikkö Sami Turunen

Ajankohtaisia lakimuutoksia ARAn verkkoasiointi. Varsinais-Suomen alueseminaari Valvontapäällikkö Sami Turunen Ajankohtaisia lakimuutoksia ARAn verkkoasiointi Varsinais-Suomen alueseminaari 23.11.2017 Valvontapäällikkö Sami Turunen Kaikilla on oikeus hyvään asumiseen ARA toimeenpanee valtion asuntopolitiikkaa Myöntää

Lisätiedot

Hanskat tiskiin vai vasara käteen?

Hanskat tiskiin vai vasara käteen? Hanskat tiskiin vai vasara käteen? Mitä suomalaiset ajattelevat kotiensa kunnossapidosta ja korjaamisesta Tiedotustilaisuus 12.4.2011 Tina Wessman, Qualitems Oy Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tarkoitus:

Lisätiedot

SOSIAALILAUTAKUNNAN 17.12.2015 HYVÄKSYMÄ OHJE: ASUMISMENOT

SOSIAALILAUTAKUNNAN 17.12.2015 HYVÄKSYMÄ OHJE: ASUMISMENOT SOSIAALILAUTAKUNNAN 17.12.2015 HYVÄKSYMÄ OHJE: ASUMISMENOT Asumismenot Toimeentulotuessa asumismenoja huomioitaessa tarkoituksena on viimesijassa turvata henkilön/perheen asuminen. Asumismenojen tarpeellista

Lisätiedot

VALTIOKONTTORI OHJE 1(7) Rahoitus Antolainaus 1.7.2004 PITKÄAIKAISTEN AVUSTUSLUONTEISTEN PERUSPARANNUSLAINOJEN TAKAISINPERIN- NÄN KOHTUULLISTAMINEN

VALTIOKONTTORI OHJE 1(7) Rahoitus Antolainaus 1.7.2004 PITKÄAIKAISTEN AVUSTUSLUONTEISTEN PERUSPARANNUSLAINOJEN TAKAISINPERIN- NÄN KOHTUULLISTAMINEN VALTIOKONTTORI OHJE 1(7) PITKÄAIKAISTEN AVUSTUSLUONTEISTEN PERUSPARANNUSLAINOJEN TAKAISINPERIN- NÄN KOHTUULLISTAMINEN 1 Avustusluonteisten lainojen säädöstausta Perusparannuslaki (34/1979) Avustusluonteisia

Lisätiedot

Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne ja käyttövastikkeet 2013 2014

Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne ja käyttövastikkeet 2013 2014 ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Hannu Ahola 0400 996 067 Selvitys 4/2014 Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne ja käyttövastikkeet 2013 2014 31.10.2014 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA kerää ja analysoi

Lisätiedot

CADDIES asukaskyselyn tulokset

CADDIES asukaskyselyn tulokset CADDIES asukaskyselyn tulokset Kysely toteutettiin 27.4.-17.5.2009 Kyselyyn vastattiin Internet-pohjaisella lomakkeella osoitteessa http://kaupunginosat.net/asukaskysely tai paperilomakkeella Arabianrannan,

Lisätiedot

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Erilaisia asumismuotoja Vuokra-asumisessa vuokralainen maksaa joka kuukausi vuokraa vuokranantajalle. Asunnon voi vuokrata yksityisiltä omistajilta ja yleishyödyllisiltä

Lisätiedot

Asokotien asukashallinto 1.5.2015

Asokotien asukashallinto 1.5.2015 4.5.2015 Asokotien asukashallinto 1.5.2015 1 ( 7 ) Sisältö 1. Asukashallinnon tarkoitus 2. Asukkaiden kokous a) Asukkaiden kokouksen tehtävät b) Asukkaiden kokouksen koollekutsuminen c) Asukkaiden kokouksen

Lisätiedot

ARA-asuntojen omakustannusvuokrajärjestelmän toimivuus ja kehittämistarpeet

ARA-asuntojen omakustannusvuokrajärjestelmän toimivuus ja kehittämistarpeet ARA-asuntojen omakustannusvuokrajärjestelmän toimivuus ja kehittämistarpeet Hanna Kaleva KTI Kiinteistötieto Oy 10.4.2013 KTI Kiinteistötieto Oy Raportti ladattavissa osoitteesta www.ym.fi Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Asumisoikeusyhdistys CAPELLA. Suomen Omakoti. Esitteen kuvat: Helsingin kaupunki / Voima Graphics

Asumisoikeusyhdistys CAPELLA. Suomen Omakoti. Esitteen kuvat: Helsingin kaupunki / Voima Graphics Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Esitteen kuvat: Helsingin kaupunki / Voima Graphics CAPELLA Esite 04 2016 Capella nousee Kalasatamaan Helsingin uusi solmukohta Kivenheiton päässä Kalasataman metroasemasta

Lisätiedot

Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti

Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Liite Helsingin Alppikylän Säkkikatu 4 kohde-esitteeseen 11.4.2014 Yleistä Tontti Asemakaava Yhteiskäyttöiset tilat Autopaikat Polkupyöräpaikat Lämmitys Säkkikatu 4

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Jankanraitti Jankanraitti 22 33700 Tampere

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Jankanraitti Jankanraitti 22 33700 Tampere YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Jankanraitti Jankanraitti 33700 Tampere YH-AUMIOIKU LÄNI OY TAMPRN JANKANRAITTI Jankan alueella kaikki on lähellä! Jankan alue Tampereen keskustan itäpuolella on rakentunut

Lisätiedot

KYSELY ASUMISTARPEISTA JYVÄSKYLÄN IKÄÄNTYVILLE ASUMINEN NYT

KYSELY ASUMISTARPEISTA JYVÄSKYLÄN IKÄÄNTYVILLE ASUMINEN NYT KYSELY ASUMISTARPEISTA JYVÄSKYLÄN IKÄÄNTYVILLE ASUMINEN NYT Tämän kyselyn tavoitteena on kartoittaa ikäihmisten tulevaisuuden asumistarpeita ja odotuksia. Kysely on tarkoitettu yli 55-vuotiaille Jyväskylässä

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta Lausunto 1 (5) Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto PL 35 00023 Valtioneuvosto Lausuntopyyntönne 15.2. YM1/600/2016 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi vuokratalojen

Lisätiedot

Aluksi kysymme perustietoja vastaajasta. Varsinaiset vapaa-ajanasumiseen ja kunnan kehittämiseen liittyvät kysymykset löytyvät myöhemmistä osiosta

Aluksi kysymme perustietoja vastaajasta. Varsinaiset vapaa-ajanasumiseen ja kunnan kehittämiseen liittyvät kysymykset löytyvät myöhemmistä osiosta Kysely Vaalan vapaa-ajanasukkaille Hyvä Vaalan vapaa-ajanasukas! Tervetuloa vastaamaan Vaalan kunnan vapaa-ajanasukkaille suunnattuun kyselyyn. Vaala haluaa saada vapaa-ajanasukkaansa viihtymään paikkakunnalla

Lisätiedot

Oman talouden valmennuspaketti: Oma asuminen

Oman talouden valmennuspaketti: Oma asuminen Oman talouden valmennuspaketti: Oma asuminen Terhi Majasalmi Asumismuodolla on väliä Asumismuodon valinta on yksi merkittävimmistä valinnoista, jotka teemme elämämme aikana. Hyvin monella meistä asumisen

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa

Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa Asukaskyselyn vastausten analysointia NCC Rakennus Oy Yleistä Tehdyn asukaskyselyn tavoitteena oli löytää hyvä ja toimiva ratkaisu remontin

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Haapalinnan Jarmontalo Aapelinraitti 8 33270 Tampere

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Haapalinnan Jarmontalo Aapelinraitti 8 33270 Tampere YH-Asumisoikeus Länsi Oy Haapalinnan Jarmontalo Aapelinraitti 8 3370 Tampere YH-ASUMISOIUS LÄNSI OY HAAPALINNAN JARMONTALO Viihtyisiä kerrostaloasuntoja loistopaikalla Hyhkyssä! Asemapiirros Haapalinnan

Lisätiedot

Kenelle asunto on rahoitettu Asuntojen oikea käyttö Heli Huuhka

Kenelle asunto on rahoitettu Asuntojen oikea käyttö Heli Huuhka Kenelle asunto on rahoitettu Asuntojen oikea käyttö Heli Huuhka Esityksen pääkohdat: 1. Avustuspäätös 2. Kohdekohtaiset rajoitukset 3. Ohjaus ja valvonta ARAn avustuspäätös Avustuspäätöksessä kerrotaan,

Lisätiedot

ASUMISOIKEUS SOPIMUKSENA JA KÄYTÄNNÖSSÄ. Case TA-Asumisoikeus Oy

ASUMISOIKEUS SOPIMUKSENA JA KÄYTÄNNÖSSÄ. Case TA-Asumisoikeus Oy ASUMISOIKEUS SOPIMUKSENA JA KÄYTÄNNÖSSÄ Case TA-Asumisoikeus Oy Sarianna Heiska Opinnäytetyö Tammikuu 2012 Liiketalouden koulutusohjelma Oikeudellisen asiantuntijuuden suuntautumisvaihtoehto Tampereen

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Winterin Puna Vernissaraitti 8 33270 Tampere

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Winterin Puna Vernissaraitti 8 33270 Tampere YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Winterin Puna Vernissaraitti 8 3370 Tampere YH-AUMIOIU LÄNI OY TAMPRN WINTRIN PUNA VRNIARAITTI 8 Asemapiirros Winterin Punassa asut lähellä palveluita ja keskustaa! Tampereen

Lisätiedot

RAKLI ry kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi otsikossa mainitusta hallituksen esityksestä.

RAKLI ry kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi otsikossa mainitusta hallituksen esityksestä. LAUSUNTO 1 (5) Eduskunta Ympäristövaliokunta Kuulemistilaisuus, klo 10 ASIA: Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vuokra asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Asukastyytyväisyyskysely

Asukastyytyväisyyskysely Asukastyytyväisyyskysely toukokuu 2016 256 vastaajaa asumisoikeusasukkaiden vastausprosentti 63 % Halusimme selvittää Mikä on asumisessa tärkeää? Miten hyvin se nykyisessä asumisessa toteutuu? Tyytyväisyyttä

Lisätiedot

N 3563. Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus Promenade Research Oy

N 3563. Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus Promenade Research Oy Taloyhtiön hallitustyö N 3563 Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus Promenade Research Oy Vastaajat Sukupuoli Asema Rooli Asema Muu 4 % Nainen Puheenjoht 35 % aja 31 % Mies Hallituksen 65 % jäsen 65

Lisätiedot

ASIAKASKYSELY VANHEMMILLE

ASIAKASKYSELY VANHEMMILLE As ASIAKASKYSELY VANHEMMILLE Oulun kaupungin lastensuojelupalvelut on mukana Pohjois-Suomen Lasten kaste hankkeessa. Lastensuojelun kehittämisen kohteena ovat lasten ja perheiden osallisuuden vahvistaminen,

Lisätiedot

Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot

Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot ISSN 1237 1288 Lisätiedot/More information: Kimmo Huovinen Puh./tel +358 40 537 3493 Selvityksiä 5/2008 Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot Rajoitusten alaiset ARA vuokra asunnot: määrä, omistajat ja

Lisätiedot

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto. LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.. LIITE 2. Sysmän kirkonseudun kulttuurimaisema. RKY aluerajaus, Museovirasto 2009. LIITE 3. Asukaskyselyn

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS Sivu 1/2 TALOYHTIÖ Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite Huoneiston numero OSAKAS Huoneiston osakkeenomistajan nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Sivu 1 / 5 Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Componenta Oyj:n hallitus (hallitus) on päättänyt esittää 15.4.2016 kokoontuvalle Componenta Oyj:n (yhtiö) ylimääräiselle yhtiökokoukselle optio oikeuksien

Lisätiedot

TAE 2017 Yhdyskunnat, rakentaminen ja asuminen. Tommi Laanti

TAE 2017 Yhdyskunnat, rakentaminen ja asuminen. Tommi Laanti TAE 2017 Yhdyskunnat, rakentaminen ja asuminen Tommi Laanti Asuntojen hintakehitys (2010-2016/7) Lähde:Tilastokeskus 2 Vapaarahoitteiset neliövuokrat uusissa vuokrasuhteissa 2015 Lähde:Tilastokeskus 3

Lisätiedot

Lainaehtojen määräaikainen muuttaminen

Lainaehtojen määräaikainen muuttaminen Valtiokonttori Rahoitus Hakulomake 3/2013 Lainaehtojen määräaikainen muuttaminen Lainansaaja Isännöitsijän nimi Yritys- ja yhteisötunnus Sähköpostiosoite Kunta Lähiosoite Talon osoite Postitoimipaikka

Lisätiedot

Kirsi Markkanen Kehittämispäällikkö, THM Tehy ry

Kirsi Markkanen Kehittämispäällikkö, THM Tehy ry Terveydenhuollon ammattihenkilöstön vastuu ja valvonta Kirsi Markkanen Kehittämispäällikkö, THM Tehy ry Kuka vastaa? mistä vastuussa voi olla kyse Terveydenhuollon ammattihenkilön ammatillinen vastuu Eettinen

Lisätiedot

Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015

Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015 Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015 Muuttamisvalinnat ja asumisen uudet vaihtoehdot Outi Jolanki, FT Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

Hyvinkääläisten asumistoiveiden kartoitus 2018 Yleinen kysely

Hyvinkääläisten asumistoiveiden kartoitus 2018 Yleinen kysely Hyvinkääläisten asumistoiveiden kartoitus 2018 Yleinen kysely 1. Ikä Vastaajien määrä: 481 15-19 2% 20-24 5% 25-34 22% 35-44 24% 45-54 20% 55-64 15% 65-74 10% 75+ 2% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 1. Ikä Vastaajien

Lisätiedot

Rastita se vaihtoehto, joka parhaiten kuvaa omaa mielipidettä asiasta

Rastita se vaihtoehto, joka parhaiten kuvaa omaa mielipidettä asiasta Rastita se vaihtoehto, joka parhaiten kuvaa omaa mielipidettä asiasta A. Vastaajan taustatiedot Mikä on asemasi organisaatiossa? 1. Ylempi toimihenkilö 2. Työnjohtaja 3. Toimihenkilö 4. Työntekijä Minkä

Lisätiedot

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista Valitse kohde. 1 (13) 28.3.2014 Kysely kotona asuvien 15-35 -vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista A. Taustatiedot Syntymävuosi? Sukupuoli? nainen mies Äidinkieli? suomi ruotsi muu Postinumero?

Lisätiedot

ARA-toiminta tutuksi. KOVA ry:n koulutusristeily, Itämeri Valvontapäällikkö Sami Turunen Esitys 1

ARA-toiminta tutuksi. KOVA ry:n koulutusristeily, Itämeri Valvontapäällikkö Sami Turunen Esitys 1 ARA-toiminta tutuksi KOVA ry:n koulutusristeily, Itämeri 25.1.2018 Valvontapäällikkö Sami Turunen Esitys 1 Teemat Esitys 1 ARAn esittely Ajankohtaista ARAasuntokannasta Yleishyödyllisyyden erityisedellytykset

Lisätiedot

Talousarvio ja käyttövastikkeen määräytymislaskelma 2017

Talousarvio ja käyttövastikkeen määräytymislaskelma 2017 KÄYTTÖVASTIKE I JA KÄYTTÖKORVAUKSET Kohteen suoria hoitomenoja vastaava osuus tuotoista Käyttövastike I (=Hoitomenoja vastaava osuus käyttövastikkeesta) 54 393 4,66 Autopaikka,-tallivuokrat 1 320 0,11

Lisätiedot

Tampereen Vuokratalosäätiö TALOUS JA VUOKRAT

Tampereen Vuokratalosäätiö TALOUS JA VUOKRAT Tampereen Vuokratalosäätiö TALOUS JA VUOKRAT asukkaiden vaikutusmahdollisuudet Murikka-opisto 12.3.2016 Isto Jortikka VTS-Kodit Tampereen Vuokratalosäätiön ja Vilusen Rinne Oy:n markkinointinimi Säätiö

Lisätiedot

Asukasdemokra+a muu-uvassa maailmassa mitä tapahtuu vuokrataloissa ja asumis- oikeuskohteissa?

Asukasdemokra+a muu-uvassa maailmassa mitä tapahtuu vuokrataloissa ja asumis- oikeuskohteissa? Asukasdemokra+a muu-uvassa maailmassa mitä tapahtuu vuokrataloissa ja asumis- oikeuskohteissa? Anu Karjalainen Valtakunnalliset Vuokralaispäivät 23.9.2017 Yhteishallintoselvitys Ohjausryhmässä mukana YM,

Lisätiedot

Säästöpankin Säästämisbarometri 2013. HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00

Säästöpankin Säästämisbarometri 2013. HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00 Säästöpankin Säästämisbarometri 2013 HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00 Säästöpankit osa suomalaista yhteiskuntaa jo 191 vuotta Suomen vanhin pankkiryhmä. Ensimmäinen Säästöpankki perustettiin

Lisätiedot

Datatiedostoihin Asuinalue.sav ja Asuinalue.xls liittyvä kyselylomake

Datatiedostoihin Asuinalue.sav ja Asuinalue.xls liittyvä kyselylomake Datatiedostoihin Asuinalue.sav ja Asuinalue.xls liittyvä kyselylomake KAUPUNGIN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMISEEN LIITTYVÄ TUTKIMUSLOMAKE 1. VASTAAJAN TAUSTATIEDOT 1. Sukupuoli 1) mies 2) nainen 2. Ikäni on vuotta

Lisätiedot

Selvitys 2/2016. ARA-tuotanto 2015 18.2.2016. Normaalit vuokra-as. Erityisryhmien as. ASO-asunnot Omistusasunnot Välimallin asunnot Takauslainoitetut

Selvitys 2/2016. ARA-tuotanto 2015 18.2.2016. Normaalit vuokra-as. Erityisryhmien as. ASO-asunnot Omistusasunnot Välimallin asunnot Takauslainoitetut ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Hannu Ahola p. 0400 996 067 Selvitys 2/2016 ARA-tuotanto 2015 18.2.2016 16000 14000 12000 10000 8000 6000 4000 2000 0 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Lisätiedot

Laura Sinkon oikaisuvaatimus asumisoikeuden luovutuskorvauksen vahvistamista koskevaan asuntotoimen toimistosihteerin päätökseen

Laura Sinkon oikaisuvaatimus asumisoikeuden luovutuskorvauksen vahvistamista koskevaan asuntotoimen toimistosihteerin päätökseen Tekninen lautakunta 289 16.09.2015 Laura Sinkon oikaisuvaatimus asumisoikeuden luovutuskorvauksen vahvistamista koskevaan asuntotoimen toimistosihteerin päätökseen 30.10.2014 122 1338/10.04.01/2014 TEKLA

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy. Kiinteistöjen ylläpidon. päätoimintaperiaatteet 2012-2016

YH-Asumisoikeus Länsi Oy. Kiinteistöjen ylläpidon. päätoimintaperiaatteet 2012-2016 YH-Asumisoikeus Länsi Oy Kiinteistöjen ylläpidon päätoimintaperiaatteet 2012-2016 Jyrki Valkama Opinnäytetyö Huhtikuu 2012 Rakennustekniikan koulutusohjelma Kiinteistönpitotekniikka Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

ILMOITUS HUONEISTON MUUTOSTYÖSTÄ

ILMOITUS HUONEISTON MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS HUONEISTON MUUTOSTYÖSTÄ ASUNTO-OSAKEYHTIÖN TIEDOT Yhtiön nimi Huoneiston numero Osakkeiden numero OSAKKEEN OMISTAJAN TIEDOT Sukunimi Etunimet Sähköposti Asunto-osakeyhtiölain 5. luku 2, ilmoitus

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun 1 b :n 4 momentin kumoamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Sivu 1 / 5 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Talenom Oyj:n (yhtiö) varsinainen yhtiökokous on 17.3.2016 päättänyt optio-oikeuksien antamisesta yhtiön hallituksen (hallitus) ehdotuksen 17.2.2016 mukaisesti

Lisätiedot

Laadukkaampaa asumista

Laadukkaampaa asumista Isännöitsijän opas Laadukkaampaa asumista Hissi auttaa arjessa, olipa kyseessä sitten koiran ulkoiluttaminen, vauvanrattaiden kanssa liikkuminen tai muutto uuteen kotiin. Pääset häkkivarastollesi vaivattomasti,

Lisätiedot

KYSELY ASUMISTARPEISTA IKÄÄNTYVILLE, JÄRVENPÄÄ ASUMINEN NYT

KYSELY ASUMISTARPEISTA IKÄÄNTYVILLE, JÄRVENPÄÄ ASUMINEN NYT KYSELY ASUMISTARPEISTA IKÄÄNTYVILLE, JÄRVENPÄÄ ASUMINEN NYT Tämän kyselyn tavoitteena on kartoittaa ikääntyvien tulevaisuuden asumistarpeita ja odotuksia. Kysely on tarkoitettu yli 55-vuotiaille Järvenpäässä

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Eetunkatu 6-8 33560 Tampere

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Eetunkatu 6-8 33560 Tampere YH-Asumisoikeus Länsi Oy etunkatu 6-8 33560 Tampere YH-AUMIOIU LÄNI OY TUNATU 6-8 Luhtitalo Luhtitalo errostalo Luhtitalo Luhtitalo Luhtitalo Asemapiirros Pappila on paras paikka asua! Pappilan kaupunginosassa

Lisätiedot

1(5) MYLLYPURON YHTEISKERHOTILA OY:N YHTIÖJÄRJESTYS 1 YHTIÖN TOIMINIMI JA KOTIPAIKKA

1(5) MYLLYPURON YHTEISKERHOTILA OY:N YHTIÖJÄRJESTYS 1 YHTIÖN TOIMINIMI JA KOTIPAIKKA 1(5) MYLLYPURON YHTEISKERHOTILA OY:N YHTIÖJÄRJESTYS 1 YHTIÖN TOIMINIMI JA KOTIPAIKKA Yhtiön toiminimi on Kiinteistö Oy Myllypuron Yhteiskerhotila, ruotsiksi Fastighets AB Kvarnbäckens Klubbhus ja kotipaikka

Lisätiedot

Pyydämme sinua jakamaan ajatuksesi ja kokemuksesi. Laita ruksi sopivimpaan vaihtoehtoon tai täytä puuttuva tieto.

Pyydämme sinua jakamaan ajatuksesi ja kokemuksesi. Laita ruksi sopivimpaan vaihtoehtoon tai täytä puuttuva tieto. Kyselylomakkeen palautus 2.6.2003 mennessä osoitteeseen: OAMK/ Hoitotyön osasto/ Salla Seppänen Kuntotie 2 86300 Oulainen TIETOA KOHTI AKTIIVISTA VANHUUTTA KYSELYLOMAKKEESTA Kohti aktiivista vanhuutta

Lisätiedot

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Tohlopinkatu Tohlopinkatu 56 33310 Tampere

YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Tohlopinkatu Tohlopinkatu 56 33310 Tampere YH-Asumisoikeus Länsi Oy Tampereen Tohlopinkatu Tohlopinkatu 56 33310 Tampere YH-AUMIOIKU LÄNI OY TAMPRN TOHLOPINKATU Asemapiirros Kerrostalo Luhtitalo Kerrostalo D. C. B. A.. Kerrostalo Vehreä Tohloppi

Lisätiedot

Omistusasuntolainojen valtiontakaukset

Omistusasuntolainojen valtiontakaukset Valtiokonttori OHJE 1 (6) Omistusasuntolainojen valtiontakaukset 1 Omistusasuntolainat Omistusasuntolainojen valtiontakauksia ja takauskorvauksen maksua sääntelee laki omistusasuntolainojen valtiontakauksesta

Lisätiedot

Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely

Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely Uudistuneet EU:n julkista tukea koskevat säännöt - keskeiset muutokset kuntien näkökulmasta Kuopio 27.8.2015 Hallitussihteeri Ville Koponen Sisältö Mitä

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) 16.9.2013

Lausunto 1 (5) 16.9.2013 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO LAUSUNTO ESITYKSESTÄ TERVEYDENSUOJELULAIN MUUTTAMISEKSI JA ASETUKSESTA ASUNNON JA MUUN OLESKELUTILAN TERVEYDELLISISTÄ OLOSUHTEISTA

Lisätiedot

Opintoristeily Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry Perusparannus- ja korjaushankkeen rahoitus

Opintoristeily Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry Perusparannus- ja korjaushankkeen rahoitus Opintoristeily 3.9.2016 Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry Perusparannus- ja korjaushankkeen rahoitus Tom Lönnroth Suomen Hypoteekkiyhdistys Sisältö 1. Hypo - Asuntorahoittamisen erikoisliike

Lisätiedot

OMAKOTILIITON LAUSUNTO

OMAKOTILIITON LAUSUNTO OMAKOTILIITON LAUSUNTO Lausuntopyyntö/asiantuntijakutsu (VeJ) ti 6.10.2015 klo 10.30 HE 26/2015 vp (kiinteistöverolain muuttamisesta) 6.10.2015 toiminnanjohtaja Kaija Savolainen SISÄLTÖ Asumismenojen kehitys

Lisätiedot

Pk-yritys Hyvä työnantaja 2013 Työolobarometri

Pk-yritys Hyvä työnantaja 2013 Työolobarometri Pk-yritys Hyvä työnantaja 2013 Työolobarometri Yritysten määrän kehitys 1990-2012 2 Yritysten määrä kokoluokittain 2012 3 Yritysten henkilöstö kokoluokittain 2012 4 Työllisyyden kehitys yrityksen koon

Lisätiedot

Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti

Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Asumisoikeusyhdistys Suomen Omakoti Liite Helsingin Alppikylän Laukkukuja 6 kohde-esitteeseen 21.3.2013 Yleistä Tontti Asemakaava Yhteiskäyttöiset tilat Autopaikat Polkupyöräpaikat Lämmitys Laukkukuja

Lisätiedot

VESANTO KYSELY VESANNON TULEVAISUUDESTA

VESANTO KYSELY VESANNON TULEVAISUUDESTA VESANTO KYSELY VESANNON TULEVAISUUDESTA Kuntien asema muuttuu lähitulevaisuudessa merkittävästi sote- ja maakuntauudistusten myötä. Myös Vesannon kunta valmistautuu näihin muutoksiin laatimalla uuden strategian

Lisätiedot

Asuntorakentamisen haasteet - rakennuttajan näkökulma. Suomen Asuntoliitto ry 27.11.2014

Asuntorakentamisen haasteet - rakennuttajan näkökulma. Suomen Asuntoliitto ry 27.11.2014 Asuntorakentamisen haasteet - rakennuttajan näkökulma Suomen Asuntoliitto ry 27.11.2014 1. Taustaa: TA-Yhtymä -konserni 2. Tuotantoedellytykset ja pullonkaulat 3. Kitka- ja uhkatekijöitä 4. Kehityskohteita

Lisätiedot

HE 12/2018 vp Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus

HE 12/2018 vp Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus HE 12/2018 vp Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus 13.3.2018 Jouni Parkkonen Toiminnanjohtaja Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät KOVA ry Yleistä lakiesityksestä KOVA on erittäin pettynyt

Lisätiedot

Vuokralaisdemokratian pääperiaatteet Vantaa 26.1.2012

Vuokralaisdemokratian pääperiaatteet Vantaa 26.1.2012 Vuokralaisdemokratian pääperiaatteet Vantaa Vuokralaiset VKL ry toiminnanjohtaja 1 Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa (649/90)=vuokralaisdemokratia 2 Tavoite: Antaa vuokralaisille päätäntävaltaa Antaa

Lisätiedot

ARA vuokra-asuntojen omakustannusperiaate ja jälkilaskelmat

ARA vuokra-asuntojen omakustannusperiaate ja jälkilaskelmat ARA vuokra-asuntojen omakustannusperiaate ja jälkilaskelmat Valtakunnalliset Vuokralaispäivät 23.9.2017 Ritva Weckström, HT, JHT, ylitarkastaja Teemat Yleistä ARAsta ja ARA-vuokra-asuntojen rajoituksista

Lisätiedot

Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje

Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje Sisällysluettelo Yleisen asumistuen laskenta Ruokakunta ja tulot Keskiarvotulo Jatkuva tulo o Palkka lisineen o Työttömyysetuus o Sairausvakuutuksen päiväraha,

Lisätiedot

HE 99/2015 vp. Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus

HE 99/2015 vp. Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus HE 99/2015 vp Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus 12.11.2015 Jouni Parkkonen toiminnanjohtaja Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät ry - KOVA Tiivistelmä lausunnosta Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen

Lisätiedot

Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne ja käyttövastikkeet

Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne ja käyttövastikkeet ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Asuntomarkkina-asiantuntija Hannu Ahola 0400 996 067 Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne ja käyttövastikkeet 2015 2016 5.1.2017 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA kerää

Lisätiedot