Luennon 5 oppimistavoitteet. Soluseinän biosynteesi. Puu Puun rakenne ja kemia. Solun organelleja. Elävä kasvisolu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luennon 5 oppimistavoitteet. Soluseinän biosynteesi. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia. Solun organelleja. Elävä kasvisolu"

Transkriptio

1 Luennon 5 oppimistavoitteet Soluseinän biosynteesi Puu Puun rakenne ja kemia saat listata puuaineksen muodostumisen vaiheet. Ymmärrät, kuinka soluseinän tapahtuu. saat lyhyesti kuvata soluseinän biosynteesin päävaiheet. saat kuvata soluseinän rakennetta soluseinän biosynteesin pohjalta. Elävä kasvisolu Solun organelleja RGANELLI Mitokondria TETÄVÄ Sisältää solun genomin ja toimii solun keskuksena apettaa ravintoaineita ilman hapen avulla tuottaen hiilidioksidia, vettä ja ATP:tä Kloroplasti eli viherhiukkanen Muuttaa aurinkoenergiaa kemialliseksi energiaksi (fotosynteesi). Golgin laite Prosessoi ja lajittelee proteiineja. Endoplastinen kalvosto Solun pinnalle ja ulkopuolelle tulevien proteiinien ja lipidien valmistuspaikka. (Lehninger et al. 2000)

2 I II IV V VI Solun biosynteesin päävaiheet Solu jakautuu ja välilamellin v esiaste muodostuu. kerrostuu välilamellin molemmilla puolin. Solun laajeneminen (pidentyminen ja säteensuuntainen kasvu). n kasvu päättyy. Solun kulmissa ja välilamellin alueella tapahtuu lignifioitumista. Sekundaariseinän alkaa kerrostua. n lignifioituminen etenee. I Solu jakautuu ja välilamellin esiaste muodostuu Solun jakautuminen alkaa tuman jakautuessa. Golgin laitteen erittämät Golgin rakkulat eli vesikkelit yhdistyvät muodostaen välilamellia tai oikeastaan sen esiasteen (eng. cell plate). Pääosa tästä soluseinämästä muodostuu pektiinistä, mikä on verkottunut kalsiumin kanssa. Joustava primaariseinä esiaste VII VIII Sekundaariseinän kasvu päättyy ja lignifioituminen etenee soluseinässä. Solu on täysin lignifioitunut ja kuolee. Mikäli kyseessä on parenkyymisolu, solu kuolee vasta sydänpuun muodostumisen yhteydessä, mikäli puuhun muodostuu sydänpuuta. alkaa. jakautuu. kehittyminen. II kerrostuu välilamellin esiasteen pinnalle esiaste Elävä puusolu II kerrostuu välilamellin esiasteen pinnalle alkaa kehittyminen Solu on jakautunut. ympäröi koko solua Selluloosa ja hemiselluloosat kerrostuvat välilamellin kummallakin puolella muodostaen primaariseinän. Suurennettu alue Golgin vesikkeli l. rakkula, joka sisältää hemiselluloosia Tässä vaiheessa primaarinen soluseinä sisältää selluloosamikrofibrilleja, hemisellulooseja (erityisesti arabinoosia ja galaktoosia). esiaste ssa olevat päätekompleksit aikaansaavat selluloosamikrofibrillien muodostumisen. emiselluloosat kerrostuvat samanaikaisesti mikrofibrillien kanssa ja ne erottavat ohuet mikrofibrillit tasaisin välimatkoin toisistaan.

3 biosynteesi emiselluloosien biosynteesi Selluloosamikrofibrillit rakentuvat glukoosista, ja niitä alkaa muodostua päätekomplekseissa biosynteesin aikana. Päätekompleksit ovat muodostuneet syntetaasientsyymista, ja ne ovat näkyvissä fibrillien kärjissä niiden muodostumisen aikana. Päätekompleksit liikkuvat solukalvossa muodostaen selluloosamikrofibrillejä. Uudet fibrillikerrokset asettuvat peräkkäin solukalvon ja aiemmin muodostuneiden selluloosamikrofibrillien väliin. Selluloosamikrofibrillien orientaatiot leikkaavat toisensa, mikäli päätekompleksien liikkeen suunta muuttuu seuraavassa kerroksessa. emiselluloosat kulkeutuvat soluseinään Golgin rakkuloiden välityksellä. emiselluloosat kerrostuvat samanaikaisesti selluloosamikrofibrillien kanssa. Turvonnut hemiselluloosageeli erottaa ohuet selluloosamikrofibrillit tasaisin välimatkoin toisistaan. Rakenne tunnetaan nimellä ristikkäinen hunajakenno rakenne. Ristikkäinen hemiselluloosa-selluloosakennorakenne. emiselluloosien biosynteesi sa hemiselluloosista järjestyy selluloosamikrofibrillien kanssa samansuuntaisesti ja ne sitoutuvat selluloosiin vetysidoksin. emiselluloosien kiinnittyminen häiritsee selluloosamikrofibrillien uloimpien osien konformaatiota keskimääräinen kiteisyys alenee esiaste III Solun laajeneminen alkaa esiaste kehittyminen Mikäli hemiselluloosat eivät kerrostu samanaikaisesti eivätkä häiritse ohuiden selluloosamikrofibrillien kerrostumista, seurauksena on paksumpien selluloosamikrofibrillien muodostuminen. Solu on jakautunut. ympäröi koko solua Solu kasvaa ja saavuttaa lopullisen kokonsa.

4 Sekundaariseinän Sekundaarisen soluseinän muodostumisvaiheessa säännöllisesti järjestäytyneet päätekompleksit liikkuvat solukalvossa muodostaen selluloosamikrofibrillejä. Näin ollen mikrofibrilleille muodostuu tietyt fibrillikulmat kuituun nähden: S 1 -kerros : n. 90º S 2 -kerros : 0º-15º (mikrofibrillit lähes kuidunsuuntaisesti) S 3 -kerros : 50-90º Toisin kuin sekundaariseinissä, primaariseinässä selluloosamikrofibrillit eivät ole säännöllisesti järjestäytyneitä. n lignifioituminen Ligniinin prekursoreita eli esimuotoja on läsnä jälsikerroksessa. Glukosidaasi-entsyymi vapauttaa näitä ligniinin monomeerejä. n pinnalla oleva peroksidaasientsyymi muuttaa ligniinimonomeerit fenoksiradikaaleiksi. Radikaalit kulkeutuvat soluseinään ja polymeroituvat. Ferulihapot liittyvät hemiselluloosiin ja ne toimivat ligniinin kasvupisteinä. Ferulihapot Ferulihapot ovat läsnä erityisesti pektiinisissä polysakkarideissa. Ferulihapot sitovat soluseinän polysakkarideja (erityisesti arabinoksylaania) ligniiniin ja toisiin polysakkarideihin. Ferulaatti voi kiinnittyä ligniiniin kahdella mekanismilla: passiivinen ja aktiivinen mekanismi, joista aktiivinen on vallitseva binoxylan Me Peroxidase + Lignin Monomers binoxylan Lignin Passive Me, binoxylan Lignin-Ferulate Complex Active Ferulihapot Aktiivinen mekanismi: ferulaatti osallistuu aktiivisesti hapettavaan kiinnitysreaktioon, mikä on tunnusomaista lignifioitumiselle. Tämän seurauksena syntyy useita yhdisteitä. Me Me L L Me Ristisitoutuneita ferulaatin ja guajasyylin alkurakenteita. Me Me Ferulate/Guaiacyl Crossed Dimers Me Me L Me Me Me Me Me

5 n lignifioituminen - ligniinimonomeerien kulkeutuminen soluseinään Elävä puusolu n lignifioituminen - ligniinin polymeroituminen soluseinässä Elävä puusolu Suurennettu alue Golgin vesikkeli l. rakkula Suurennettu alue Golgin vesikkeli l. rakkula Peroksidaasi Glukosidaasi esiaste Glukosidaasi-entsyymi vapauttaa ligniinin monomeerejä (SY= syringyylialkoholi, GU= guajasyylialkoholi). Ligniinimonomeerit kulkeutuvat soluseinään Golgin rakkuloiden välityksellä FA = ferulihappo Glukosidaasi Välilamelli Peroksidaasi-entsyyli muuttaa ligniinimonomeerit radikaaleiksi ja ligniinin polymeroituminen alkaa. Ferulihappo (FA) sitoo soluseinän polysakkaridit ligniiniin tai muihin polysakkaridiketjuihin. n lignifioituminen Sidosten muodostuminen hiilihydraattien ja oligolignolien välille vapauttaa hiilihydraatteihin kiinnittynyttä kalsiumia ja peroksidaasia. Ligniinin muuttaa hydrofiililisen ligniinihiilihydraattigeelin hydrofobiseksi. Näin ollen kalsium ja peroksidaasi kulkeutuvat veden mukana lignifioituneelta alueelta solun vielä lignifioitumattomiin sisäosiin (eli sekundaariseinä). Veden poistumisen seurauksena ligniini-hiilihydraattigeeli kutistuu. emiselluloosat ovat sitoutuneet vetysidoksin jäykkiin selluloosamikrofibrilleihin, jotka ovat järjestäytyneet kohtisuoraan soluseinän pintaan nähden. Näin ollen ligniini-hiilihydraattigeelin kutistumisen seurauksena sekundaariseinän kutistuminen on suurempaa kohtisuorasti soluseinänpintaa vasten. Ligniinin aromaattiset renkaat järjestäytyvät mielellään samansuuntaisesti soluseinän pintaan nähden tämä saattaa johtua anisotrooppisesta kutistumisesta. Välilamelli n lignifioituminen - veden poistuminen Golgin vesikkeli l. rakkula Peroksidaasi Glukosidaasi Ligniini muuttuu vähitellen hydrofiilisesta geelistä hydrofobiseksi geeliksi. Veden poistuminen johtaa turvonneen ligniini-hiilihydraattigeelin kutistumiseen.

6 Lignifioituminen etenee soluseinässä Lignifioituminen etenee soluseinässä Lignifioitumisen ensimmäinen vaihe alkaa solujen kulmauksissa ja yhdistetyn välilamellin alueella (välilamelli ja primaarinen soluseinä) pektiinisen aineksen muodostumisen loppuessa ja kun S 1 seinän muodostus on alkanut. Pektiinin syntetaasi-entsyymin aktiivisuus alenee sekundaariseinän paksuuntuessa ja lopulta pektiinin muodostuminen loppuu. Toisaalta sekä ksylaanin että glukomannaanin syntetaasit lisääntyvät nopeasti. Toinen lignifioitumisvaihe on hidas ja sen aikana selluloosamikrofibrillit, mannaani ja ksylaani kerrostuvat S 2 -kerrokseen. Pääosa lignifioitumisesta tapahtuu sen jälkeen, kun S 3 -kerroksen mikrofibrillien on alkanut. Ligniiniä ei koskaan muodostu, jos hiilihydraatteja ei ole läsnä. Soluseinän ligniin rakenne Soluseinän ligniinin molekyylipaino ja hienorakenne riippuvat selluloosamikrofibrilleista ja muista hiilihydraateista, jossa ligniinin polymeroituminen tapahtuu. ligniinin molekyylipaino on suuri ja se muodostaa paksun kerroksen, kun taas sekundaariseinän ligniini muodostaa komplekseja hiilihydraattien kanssa ja tuloksena on ohut kalvo, jota ympäröi selluloosamikrofibrilli. Kokonaisuus muodostaa ns. ristikkäisen kennorakenteen. hut kalvo sisältää 4-7 ligniinimonomeerikerrosta. esiaste Solu on jakautunut PUUSLUN JAKAUTUMINEN alkaa Solu kasvaa ja saavuttaa lopullisen kokonsa. esiaste kehittyminen Sekundaariseinä Lumen Sekundaariseinän ja solun lignifioituminen l. puutuminen. Solu kuolee.

7 Soluseinän rakentumisen aikataulu Solukulma (CC) Ligniini (L) Vetysidos (*) Selluloosamikrofibrilli (CMF) JÄLSI Soluseinän komponenttien VALMIS SLUSEINÄ Päätekompleksi (TC) Soluseinän kerrosten muodostuminen iilihydraattien Fenolihappojen Ligniinin M, kulmat P S 1 Pektiiniset ainekset S 2 S3 binogalaktaani Ksylaani Mannaani Selluloosa Ferulihapot Ligniini p-kumaryylialkoholi Koniferyylialkoholi Sinapyylialkoholi Aika (Tereshima, N., Formation and ultrastructure of lignified plant cell walls, 7th symposium on Wood and Pulping Chemistry, Beijing, China May 1993, vol 1, pp ) Pektiininen aines emiselluloosat (C) (Tereshima, N., Formation and ultrastructure of lignified plant cell walls, 7th symposium on Wood and Pulping Chemistry, Beijing, China May 1993, vol 1, pp ) FA=ferulihappo,G,S = ligniinin prekursorit P = peroksidaasientsyymi Ca 2+ = kalsiumioni Lignifioituneen soluseinän rakenne Eräs malli lignifioituneen kasvisoluseinän rakenteesta. (Tereshima, N., Formation and ultrastructure of lignified plant cell walls, 7th symposium on Wood and Pulping Chemistry, Beijing, China May 1993, vol 1, pp )

Selluloosan rakenne ja ominaisuudet

Selluloosan rakenne ja ominaisuudet TEHTÄVÄ 1 - Pohjatiedot Selluloosan rakenne ja ominaisuudet 1. Millainen on selluloosan rakenne? 2. Missä selluloosa esiintyy soluseinässä? 3. Mikä on selluloosan tehtävä soluseinässä? Puu-19.210 Puun

Lisätiedot

LIGNIINI yleisesti käytettyjä termejä

LIGNIINI yleisesti käytettyjä termejä Luennon 9 oppimistavoitteet Ligniinin biosynteesi, rakenne ja ominaisuudet Puu-19210 Puun rakenne ja kemia Ymmärrät, että ligniini on amorfinen makromolekyyli, joka muodostuu monomeeriyksiköistä Tiedät

Lisätiedot

SOLUSEINÄN KOOSTUMUS Puukuitujen soluseinät koostuvat lähinnä selluloosasta, hemiselluloosista ja ligniinistä.

SOLUSEINÄN KOOSTUMUS Puukuitujen soluseinät koostuvat lähinnä selluloosasta, hemiselluloosista ja ligniinistä. Puupolymeerit ja soluseinän hienorakenne Luennolla käsiteltävät asiat löytyvät kirjan kappaleista 4,5 ja 6. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Kappale 4: Puun soluseinä Kappale 5: Puun erikoissolukot Kappale

Lisätiedot

2.1 Solun rakenne - Lisämateriaalit

2.1 Solun rakenne - Lisämateriaalit 2.1 Solun rakenne - Lisämateriaalit Tiivistelmä Esitumaisiset eli alkeistumalliset solut ovat pieniä (n.1-10µm), niissä on vähän soluelimiä, eikä tumaa (esim. arkeonit, bakteerit) Tumalliset eli aitotumalliset

Lisätiedot

The Plant Cell / Soluseinä

The Plant Cell / Soluseinä The Plant Cell / Soluseinä Solubiologian luennot 2003, kasvitiede Kasvisolun solukalvon interaktiot soluseinän kanssa Solukalvon ja soluseinän välisten fyysisten yhteyksien olemassa olo pääteltiin kun

Lisätiedot

PROTEIINIEN MUOKKAUS JA KULJETUS

PROTEIINIEN MUOKKAUS JA KULJETUS PROTEIINIEN MUOKKAUS JA KULJETUS 1.1 Endoplasmakalvosto Endoplasmakalvosto on organelli joka sijaitsee tumakalvossa kiinni. Se on topologisesti siis yhtä tumakotelon kanssa. Se koostuu kahdesta osasta:

Lisätiedot

Luennon 2 oppimistavoitteet RUNGON RAKENNE PUU. Elävä puu ja puuaineksen muodostuminen. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia

Luennon 2 oppimistavoitteet RUNGON RAKENNE PUU. Elävä puu ja puuaineksen muodostuminen. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Elävä puu ja puuaineksen muodostuminen Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Luennon 2 oppimistavoitteet Osaat nimetä ja tunnistaa puun eri osat (latvusto, runko, oksat, sisäoksat, juuret). Tunnistat ja osaat

Lisätiedot

ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia)

ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia) ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia) Elämän edellytykset: Solun täytyy pystyä (a) replikoitumaan (B) katalysoimaan tarvitsemiaan reaktioita tehokkaasti ja selektiivisesti eli sillä on oltava

Lisätiedot

BIOMOLEKYYLEJÄ. fruktoosi

BIOMOLEKYYLEJÄ. fruktoosi BIMLEKYYLEJÄ IMISEN JA ELINYMPÄ- RISTÖN KEMIAA, KE2 Ihminen on käyttänyt luonnosta saatavia, kasveissa ja eläimissä esiintyviä polymeerejä eli biopolymeerejä jo pitkään arkipäivän tarpeisiinsa. Biomolekyylit

Lisätiedot

Kuoren rakenne ja kemia

Kuoren rakenne ja kemia Kuoren rakenne ja kemia 19.210 Puun rakenne ja kemia Luennon 12 oppimistavoitteet Ymmärrät, kuinka kuorta muodostuu. Tiedät pääkohdat kuoren rakenteesta. Ymmärrät, että kuoren koostumus sekä kuoripitoisuus

Lisätiedot

Solun toiminta. II Solun toiminta. BI2 II Solun toiminta 7. Fotosynteesi tuottaa ravintoa eliökunnalle

Solun toiminta. II Solun toiminta. BI2 II Solun toiminta 7. Fotosynteesi tuottaa ravintoa eliökunnalle Solun toiminta II Solun toiminta 7. Fotosynteesi tuottaa ravintoa eliökunnalle 1. Avainsanat 2. Fotosynteesi eli yhteyttäminen 3. Viherhiukkanen eli kloroplasti 4. Fotosynteesin reaktiot 5. Mitä kasvit

Lisätiedot

Luennon 3 oppimistavoitteet. Solulajit PUUSOLUT. Luennon 3 oppimistavoitteet. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia

Luennon 3 oppimistavoitteet. Solulajit PUUSOLUT. Luennon 3 oppimistavoitteet. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Solulajit Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Luennon 3 oppimistavoitteet Osaat luokitella puusolut ja ymmärrät niiden tehtävät ja sijainnin puusolukossa. Tunnistat havupuiden ja lehtipuiden solukot mikroskooppikuvista.

Lisätiedot

The Plant Cell / ER, diktyosomi ja vakuoli

The Plant Cell / ER, diktyosomi ja vakuoli The Plant Cell / ER, diktyosomi ja vakuoli RNAn synteesi ja prosessointi RNAn tehtävät: informaation siirto DNA:lta ribosomeille, ribosomien rakenneosana ja aminohappojen siirrossa sytoplasmasta ribosomeille.

Lisätiedot

Luennon 8 oppimistavoitteet I. Puun hemiselluloosien rakenne ja ominaisuudet. Puun koostumus. Luennon 8 oppimistavoitteet II

Luennon 8 oppimistavoitteet I. Puun hemiselluloosien rakenne ja ominaisuudet. Puun koostumus. Luennon 8 oppimistavoitteet II Luennon 8 oppimistavoitteet I Puun hemiselluloosien rakenne ja ominaisuudet Puu-9.20 Puun rakenne ja kemia Ymmärrät, että hemiselluloosat muodostuvat joukosta heteropolysakkarideja. Ymmärrät, että hemiselluloosapitoisuus

Lisätiedot

The Plant Cell / Sytoskeleton

The Plant Cell / Sytoskeleton The Plant Cell / Sytoskeleton Sytoskeleton koostuu solulimassa olevista polymeeriverkostoista Informaatiota rakenteiden 3- ulotteisesta järjestäytymisestä. Solubiologian luennot 2003, kasvitiede Sytoskeletonin

Lisätiedot

Henkilötunnus - Biokemian/bioteknologian valintakoe. Sukunimi Etunimet Tehtävä 1 Pisteet / 20

Henkilötunnus - Biokemian/bioteknologian valintakoe. Sukunimi Etunimet Tehtävä 1 Pisteet / 20 elsingin yliopisto/tampereen yliopisto enkilötunnus - Biokemian/bioteknologian valintakoe Sukunimi 24. 5. 2004 Etunimet Tehtävä 1 Pisteet / 20 Solujen kalvorakenteet rajaavat solut niiden ulkoisesta ympäristöstä

Lisätiedot

A - soveltaminen B - ymmärtäminen C - tietäminen 1 - ehdottomasti osattava 2 - osattava hyvin 3 - erityisosaaminen

A - soveltaminen B - ymmärtäminen C - tietäminen 1 - ehdottomasti osattava 2 - osattava hyvin 3 - erityisosaaminen 30250 Biokemian ja farmakologian perusteet A - soveltaminen B - ymmärtäminen C - tietäminen 1 - ehdottomasti osattava 2 - osattava hyvin 3 - erityisosaaminen Asiasisältö Keskeisyys Taso 1 2 3 A B C 1 Ymmärtää

Lisätiedot

Puun ominaisuudet. Luennon 13 oppimistavoitteet I. Luennon 13 oppimistavoitteet II PUUAINEKSEN OMINAISUUDET. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia

Puun ominaisuudet. Luennon 13 oppimistavoitteet I. Luennon 13 oppimistavoitteet II PUUAINEKSEN OMINAISUUDET. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Puun ominaisuudet Luennon 13 oppimistavoitteet I Ymmärrät, että puu on anisotrooppinen materiaali, eli sen ominaisuudet (lujuus, sorptio, yms.) ovat erilaisia tangentin-,

Lisätiedot

ELEC-C2210 Molekyyli- ja solubiologia

ELEC-C2210 Molekyyli- ja solubiologia ELEC-C2210 Molekyyli- ja solubiologia Entsyymikatalyysi Vuento & Heino ss. 66-75 ECB: Luku 3, s. 90-93 & luku 4, s. 144- Dos. Tuomas Haltia, Biotieteiden laitos, biokemia ja biotekniikka Miten entsyymit

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Olli Laitinen Metsäliitto Puunhankinta 1 2 3 Edistämme kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta Tuotteidemme pääraaka-aine on kestävästi hoidetuissa

Lisätiedot

Puun uuteaineet UUTEAINEET. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia

Puun uuteaineet UUTEAINEET. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Puun uuteaineet Luennon 11 oppimistavoitteet Ymmärrät, että uuteaineet muodostuvat suuresta joukosta kemiallisesti hyvinkin erilaisia yhdisteitä, jotka voidaan uuttamalla

Lisätiedot

Käsitteitä. Hormones and the Endocrine System Hormonit ja sisäeritejärjestelmä. Sisäeriterauhanen

Käsitteitä. Hormones and the Endocrine System Hormonit ja sisäeritejärjestelmä. Sisäeriterauhanen Käsitteitä Hormones and the Endocrine System Hormonit ja sisäeritejärjestelmä 1/2 Umpirauhanen vs. sisäeriterauhanen Endokrinologia Parakriininen Autokriininen Neurotransmitteri Reseptori Sisäeriterauhanen

Lisätiedot

-1- Ota henkilötodistus mukaasi jättäessäsi vastauspaperin. Kysymyksiin voi vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

-1- Ota henkilötodistus mukaasi jättäessäsi vastauspaperin. Kysymyksiin voi vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Oulun yliopiston biokemian koulutusohjelman valintakoe 21.5.2014 Nimi: Henkilötunnus: Ota henkilötodistus mukaasi jättäessäsi vastauspaperin. Kysymyksiin voi vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Lisätiedot

Puusolut ja solukot. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia 2007 Henna Sundqvist, VTT

Puusolut ja solukot. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia 2007 Henna Sundqvist, VTT Puusolut ja solukot Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia 2007 Henna Sundqvist, VTT Luennon oppimistavoitteet Osaat nimetä ja tunnistaa puun eri osat Tunnistat havupuiden ja lehtipuiden pääsolutyypit. Tiedät,

Lisätiedot

Biopolymeerit. Biopolymeerit ovat kasveissa ja eläimissä esiintyviä polymeerejä.

Biopolymeerit. Biopolymeerit ovat kasveissa ja eläimissä esiintyviä polymeerejä. Biopolymeerit Biopolymeerit ovat kasveissa ja eläimissä esiintyviä polymeerejä. Tärkeimpiä biopolymeerejä ovat hiilihydraatit, proteiinit ja nukleiinihapot. 1 Hiilihydraatit Hiilihydraatit jaetaan mono

Lisätiedot

Ma > GENERAL PRINCIPLES OF CELL SIGNALING

Ma > GENERAL PRINCIPLES OF CELL SIGNALING Ma 5.12. -> GENERAL PRINCIPLES OF CELL SIGNALING Cell-Surface Receptors Relay Extracellular Signals via Intracellular Signaling Pathways Some Intracellular Signaling Proteins Act as Molecular Switches

Lisätiedot

Solun Kalvot. Kalvot muodostuvat spontaanisti. Biologiset kalvot koostuvat tuhansista erilaisista molekyyleistä

Solun Kalvot. Kalvot muodostuvat spontaanisti. Biologiset kalvot koostuvat tuhansista erilaisista molekyyleistä Solun Kalvot (ja Mallikalvot) Biologiset kalvot koostuvat tuhansista erilaisista molekyyleistä Biokemian ja Farmakologian erusteet 2012 Kalvot muodostuvat spontaanisti Veden rakenne => ydrofobinen vuorovaikutus

Lisätiedot

Ravintoaineiden Digestio ja Imeytyminen

Ravintoaineiden Digestio ja Imeytyminen Luennon sisältö Ravintoaineiden Digestio ja Imeytyminen RuoRa 2013 Pentti Somerharju Yleistä digestiosta Rasvat (Lipidit) Proteiinit Hiilihydraatit Vitamiinit (B12) Kalsium Rauta Mihin digestiota tarvitaan?

Lisätiedot

Ravintoaineiden Digestio ja Imeytyminen. RuoRa 2013 Pentti Somerharju

Ravintoaineiden Digestio ja Imeytyminen. RuoRa 2013 Pentti Somerharju Ravintoaineiden Digestio ja Imeytyminen RuoRa 2013 Pentti Somerharju Luennon sisältö Yleistä digestiosta Rasvat (Lipidit) Proteiinit Hiilihydraatit Vitamiinit (B12) Kalsium Rauta Mihin digestiota tarvitaan?

Lisätiedot

Puuaineksen tuhoutuminen, lahoaminen ja puun väri

Puuaineksen tuhoutuminen, lahoaminen ja puun väri Puuaineksen tuhoutuminen, lahoaminen ja puun väri Mikrobinen ja entsymaattinen puun hajoaminen Puuta hajottavat organismit: hyönteiset esim. muurahaiset, kuoriaiset, termiitit, pistiäiset mekaaninen prosessi

Lisätiedot

782630S Pintakemia I, 3 op

782630S Pintakemia I, 3 op 782630S Pintakemia I, 3 op Ulla Lassi Puh. 0400-294090 Sposti: ulla.lassi@oulu.fi Tavattavissa: KE335 (ma ja ke ennen luentoja; Kokkolassa huone 444 ti, to ja pe) Prof. Ulla Lassi Opintojakson toteutus

Lisätiedot

Nimi: Orgaaninen kemia. orgaanista.wordpress.com. 9. luokan kurssi

Nimi: Orgaaninen kemia. orgaanista.wordpress.com. 9. luokan kurssi Nimi: Orgaaninen kemia orgaanista.wordpress.com 9. luokan kurssi Aikataulu Tässä on kurssin aikataulu. Kirjoita jokaisen oppitunnin päätteeksi muistiin, mitä sillä tunnilla teit. Merkitse tähän muistiin

Lisätiedot

MAOL:n pistesuositus kemian reaalikokeen tehtäviin syksyllä 2011.

MAOL:n pistesuositus kemian reaalikokeen tehtäviin syksyllä 2011. MAL:n pistesuositus kemian reaaikokeen tehtäviin syksyä 2011. - Tehtävän eri osat arvosteaan 1/3 pisteen tarkkuudea ja oppusumma pyöristetään kokonaisiksi pisteiksi. Tehtävän sisää pieniä puutteita voi

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopisto/metsätieteiden osasto Valintakoe 2012/MALLIVASTAUKSET

Itä-Suomen yliopisto/metsätieteiden osasto Valintakoe 2012/MALLIVASTAUKSET Itä-Suomen yliopisto/metsätieteiden osasto Valintakoe 0/MALLIVASTAUKSET BIOLOGIA. Kasvisolun perusrakenne ja solun osien tehtävät. Ydinasiat: Uloimpana pääasiassa selluloosasta koostuva soluseinä, joka

Lisätiedot

Teesi, antiteesi, fotosynteesi

Teesi, antiteesi, fotosynteesi Teesi, antiteesi, fotosynteesi Mikko Tikkanen Nuorten Akatemiaklubi 18.03.2013 Kuka Suomen akatemian tohtoritutkija Turun yliopisto, Biokemian ja elintarvikekemian laitos, Molekulaarinen kasvibiologia,

Lisätiedot

Biokemian perusteet 26.9.2012: Hemoglobiini, Entsyymikatalyysi

Biokemian perusteet 26.9.2012: Hemoglobiini, Entsyymikatalyysi Biokemian perusteet 26.9.2012: Hemoglobiini, Entsyymikatalyysi Dos. Tuomas Haltia Sirppisoluanemia, Hb-mutaatio Glu-6 Val Hemoglobiini allosteerinen hapen kuljettajaproteiini (ei ole entsyymi!) Allosteerinen

Lisätiedot

ELÄMÄN MÄÄRITTELEMINEN. LUENTO 1 Kyösti Ryynänen Seutuviikko 2014, Jämsä MITÄ ELÄMÄ ON? EI-ELÄVÄ LUONTO ELÄVÄ LUONTO PAUL DAVIES 26.3.

ELÄMÄN MÄÄRITTELEMINEN. LUENTO 1 Kyösti Ryynänen Seutuviikko 2014, Jämsä MITÄ ELÄMÄ ON? EI-ELÄVÄ LUONTO ELÄVÄ LUONTO PAUL DAVIES 26.3. LUENTO 1 Kyösti Ryynänen Seutuviikko 2014, Jämsä MITEN ELÄMÄÄ VOIDAAN MÄÄRITELLÄ? MAA-ELÄMÄN RAKENNUSSARJAN SISÄLTÖ 1 ELÄMÄN MÄÄRITTELEMINEN ASTROBIOLOGIA TARVITSEE JA EDELLYTTÄÄ KOSMOLOGISTA JA UNIVERSAALIA

Lisätiedot

Mitä elämä on? Astrobiologian luento 15.9.2015 Kirsi

Mitä elämä on? Astrobiologian luento 15.9.2015 Kirsi Mitä elämä on? Astrobiologian luento 15.9.2015 Kirsi Määritelmän etsimistä Lukemisto: Origins of Life and Evolution of the Biosphere, 2010, issue 2., selaile kokonaan Perintteisesti: vaikeasti määriteltävä

Lisätiedot

vi) Oheinen käyrä kuvaa reaktiosysteemin energian muutosta reaktion (1) etenemisen funktiona.

vi) Oheinen käyrä kuvaa reaktiosysteemin energian muutosta reaktion (1) etenemisen funktiona. 3 Tehtävä 1. (8 p) Seuraavissa valintatehtävissä on esitetty väittämiä, jotka ovat joko oikein tai väärin. Merkitse paikkansapitävät väittämät rastilla ruutuun. Kukin kohta voi sisältää yhden tai useamman

Lisätiedot

Anatomia ja fysiologia 1

Anatomia ja fysiologia 1 Anatomia ja fysiologia 1 Tehtävät Laura Partanen 2 Sisällysluettelo Solu... 3 Aktiopotentiaali... 4 Synapsi... 5 Iho... 6 Elimistön kemiallinen koostumus... 7 Kudokset... 8 Veri... 9 Sydän... 10 EKG...

Lisätiedot

Kuusen kasvu muuttuvassa ilmastossa

Kuusen kasvu muuttuvassa ilmastossa Kuusen kasvu muuttuvassa ilmastossa Harri Mäkinen Sisältö Vuosien välinen kasvunvaihtelu Muutos Etelä-Suomesta Pohjois-Suomeen Kuolevat kuuset Etelä-Suomessa Eurooppalainen perspektiivi Sädekasvu kasvukauden

Lisätiedot

Solun perusrakenne I Solun perusrakenne. BI2 I Solun perusrakenne 3. Solujen kemiallinen rakenne

Solun perusrakenne I Solun perusrakenne. BI2 I Solun perusrakenne 3. Solujen kemiallinen rakenne Solun perusrakenne I Solun perusrakenne 3. Solujen kemiallinen rakenne 1. Avainsanat 2. Solut koostuvat molekyyleistä 3. Hiilihydraatit 4. Lipidit eli rasva-aineet 5. Valkuaisaineet eli proteiinit rakentuvat

Lisätiedot

Nimi sosiaaliturvatunnus. Vastaa lyhyesti, selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan

Nimi sosiaaliturvatunnus. Vastaa lyhyesti, selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan 1. a) Mitä tarkoitetaan biopolymeerilla? Mihin kolmeen ryhmään biopolymeerit voidaan jakaa? (1,5 p) Biopolymeerit ovat luonnossa esiintyviä / elävien solujen muodostamia polymeerejä / makromolekyylejä.

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

Oulun yliopiston biokemian koulutusohjelman valintakoe 22.5.2015

Oulun yliopiston biokemian koulutusohjelman valintakoe 22.5.2015 Oulun yliopiston biokemian koulutusohjelman valintakoe 22.5.2015 Nimi: Ota henkilötodistus mukaasi jättäessäsi vastauspaperin. Kysymyksiin vastataan suomeksi. Osa 1 Aineistotehtävä. Vastaa vain varattuun

Lisätiedot

High Definition Body Lift selluliittigeeli

High Definition Body Lift selluliittigeeli High Definition Body Lift selluliittigeeli Lehdistötiedote helmikuu 2009 Paras tapa huolehtia vartalon virtaviivaisesta ulkonäöstä on syödä terveellisesti ja liikkua säännöllisesti. Liikunta ja runsaasti

Lisätiedot

Workshop: Tekniikan kemia OAMK:ssa

Workshop: Tekniikan kemia OAMK:ssa 1 Oulun seudun ammattikorkeakoulu Kemian opetuksen päivät Tekniikan yksikkö OULU 2012 Workshop: Tekniikan kemia OAMK:ssa Miksi betonissa rauta ruostuu ulkopuolelta ja puussa sisäpuolelta? Rautatanko betonissa:

Lisätiedot

Solun perusrakenne I Solun perusrakenne. BI2 I Solun perusrakenne 2. Solun perusrakenne

Solun perusrakenne I Solun perusrakenne. BI2 I Solun perusrakenne 2. Solun perusrakenne Solun perusrakenne I Solun perusrakenne 2. Solun perusrakenne 1. Avainsanat 2. Kaikille soluille yhteiset piirteet 3. Kasvisolun rakenne 4. Eläinsolun rakenne 5. Sienisolun rakenne 6. Bakteerisolun rakenne

Lisätiedot

Puun kosteuskäyttäytyminen

Puun kosteuskäyttäytyminen 1.0 KOSTEUDEN VAIKUTUS PUUHUN Puu on hygroskooppinen materiaali eli puulla on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden mukaan. Puu asettuu aina tasapainokosteuteen ympäristönsä

Lisätiedot

NON-CODING RNA (ncrna)

NON-CODING RNA (ncrna) NON-CODING RNA (ncrna) 1. Yleistä NcRNA eli non-coding RNA tarkoittaa kaikkia proteiinia koodaamattomia rnamolekyylejä. Näistä yleisimmin tunnetut ovat ribosomaalinen RNA (rrna) sekä siirtäjä-rna (trna),

Lisätiedot

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe Tehtävä 1 Pisteet / 15

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe Tehtävä 1 Pisteet / 15 Tampereen yliopisto Henkilötunnus - Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta Sukunimi Bioteknologia tutkinto-ohjelma Etunimet valintakoe pe 18.5.2018 Tehtävä 1 Pisteet / 15 1. Alla on esitetty urheilijan

Lisätiedot

Vastaa lyhyesti selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan

Vastaa lyhyesti selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan 1 1) Tunnista molekyylit (1 piste) ja täytä seuraava taulukko (2 pistettä) a) b) c) d) a) Syklinen AMP (camp) (0.25) b) Beta-karoteeni (0.25 p) c) Sakkaroosi (0.25 p) d) -D-Glukopyranoosi (0.25 p) 2 Taulukko.

Lisätiedot

Solun kalvorakenteet ja niiden välinen kuljetus

Solun kalvorakenteet ja niiden välinen kuljetus Solun kalvorakenteet ja niiden välinen kuljetus Solun kalvorakenteet ja kalvoliikenne Elina Ikonen akatemiaprofessori Biolääketieteen laitos, Anatomia Suomen Akatemia Kalvotutkimuksen huippuyksikkö 22.10.2013

Lisätiedot

Selluloosatutkimuksen tuoreimmat suuntaukset Suomessa ja Japanissa

Selluloosatutkimuksen tuoreimmat suuntaukset Suomessa ja Japanissa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Selluloosatutkimuksen tuoreimmat suuntaukset Suomessa ja Japanissa Tiedeilta 12.12.2016 Jenni Rahikainen, PhD, Research Scientist Kuka olen Maatalous-metsätieteen tohtori,

Lisätiedot

Tuma - nucleus. Tumahuokonen nuclear pore samanlaisia kasveilla ja eläimillä. Tuman rakenne. Solubiologian luennot 2003, kasvitiede

Tuma - nucleus. Tumahuokonen nuclear pore samanlaisia kasveilla ja eläimillä. Tuman rakenne. Solubiologian luennot 2003, kasvitiede Tuma - nucleus Solubiologian luennot 2003, kasvitiede Tuman rakenne kaksoiskalvo, joiden välissä perinukleaarinen tila huokoset (nuclear pores) ulkokalvo yhteydessä ER:ään sisäkalvossa kiinni 10 nm filamentteja

Lisätiedot

Sukunimi 26. 05. 2005 Etunimet Tehtävä 1 Pisteet / 20

Sukunimi 26. 05. 2005 Etunimet Tehtävä 1 Pisteet / 20 elsingin yliopisto/tampereen yliopisto enkilötunnus - Biokemian/bioteknologian valintakoe ukunimi 26. 05. 2005 Etunimet Tehtävä 1 Pisteet / 20 olujen kalvorakenteiden perusrakenteen muodostavat amfipaattiset

Lisätiedot

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään Jätteistä bioenergiaa ja ravinnetuotteita - mädätyksen monet mahdollisuudet Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

KEMIA HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEET

KEMIA HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEET BILÄÄKETIETEEN enkilötunnus: - KULUTUSJELMA Sukunimi: 20.5.2015 Etunimet: Nimikirjoitus: KEMIA Kuulustelu klo 9.00-13.00 YVÄN VASTAUKSEN PIIRTEET Tehtävämonisteen tehtäviin vastataan erilliselle vastausmonisteelle.

Lisätiedot

Mind Master. Matti Vire 11.5.2013

Mind Master. Matti Vire 11.5.2013 Stressi = ympäristön yksilöön kohdistava uhka tai vahingollinen vaikutus sympaattinen hermojärjestelmä ja hypotalamus-aivolisäke-lisämunuainen aktivoituvat Akuutissa stressissä sydämen syke nousee, hengitys

Lisätiedot

Puun kuitujen hyödyntäminen

Puun kuitujen hyödyntäminen Puun kuitujen hyödyntäminen SISÄLTÖ 1. Mitä ovat sellukuidut ja mitä niistä tehdään? 2. Selluteollisuuteen vaikuttavat megatrendit 3. Enocellin kasvutuote Liukosellu 4. Mitä liukosellusta tehdään? 5. Missä

Lisätiedot

CMC:N TOIMIVUUDEN TUTKIMINEN LABORATORIO-OLOSUHTEISSA

CMC:N TOIMIVUUDEN TUTKIMINEN LABORATORIO-OLOSUHTEISSA CMC:N TOIMIVUUDEN TUTKIMINEN LABORATORIO-OLOSUHTEISSA Pekka Lukkari Opinnäytetyö Kesäkuu 2011 Paperitekniikan koulutusohjelma Paperitekniikan suuntautumisvaihtoehto Tampereen ammattikorkeakoulu 2 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

DNA:n informaation kulku, koostumus

DNA:n informaation kulku, koostumus DNA:n informaation kulku, koostumus KOOSTUMUS Elävien bio-organismien koostumus. Vety, hiili, happi ja typpi muodostavat yli 99% orgaanisten molekyylien rakenneosista. Biomolekyylit voidaan pääosin jakaa

Lisätiedot

Esim. ihminen koostuu 3,72 x solusta

Esim. ihminen koostuu 3,72 x solusta Esim. ihminen koostuu 3,72 x 10 13 solusta Erilaisia soluja Veren punasoluja Tohvelieläin koostuu vain yhdestä solusta Siittiösolu on ihmisen pienimpiä soluja Pajun juurisolukko Bakteereja Malarialoisioita

Lisätiedot

Luonnonkuidusta lujitteeksi. Kumi-instituutin ja TTY:n Luomaprojektin kevätseminaari Päivi Lehtiniemi,TTY

Luonnonkuidusta lujitteeksi. Kumi-instituutin ja TTY:n Luomaprojektin kevätseminaari Päivi Lehtiniemi,TTY Luonnonkuidusta lujitteeksi Kumi-instituutin ja TTY:n Luomaprojektin kevätseminaari 15.5.2013 Päivi Lehtiniemi,TTY Sisällys Eri luonnonkuidut Prosessi pellolta kuiduksi Saatavuus Ominaisuudet lujitteena

Lisätiedot

Solubiologian ja biokemian perusteet (4 op) 140174) Solun rakenne. Campbell & Reed: Biology, 9th ed., Chapter 6, A Tour of the Cell

Solubiologian ja biokemian perusteet (4 op) 140174) Solun rakenne. Campbell & Reed: Biology, 9th ed., Chapter 6, A Tour of the Cell Solubiologian ja biokemian perusteet (4 op) 140174) Solun rakenne Campbell & Reed: Biology, 9th ed., Chapter 6, A Tour of the Cell Riitta Julkunen-Tiitto Biologian laitos Luonnonainetutkimuksen laboratorio

Lisätiedot

BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rappausohje

BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rappausohje BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Simolinintie 1 06100 PORVOO (019) 5244 922 www.laastikulma.fi 2 RAPPAUSOHJE BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rapattava alusta Betoniharkko

Lisätiedot

Liikunta. Terve 1 ja 2

Liikunta. Terve 1 ja 2 Liikunta Terve 1 ja 2 Käsiteparit: a) fyysinen aktiivisuus liikunta b) terveysliikunta kuntoliikunta c) Nestehukka-lämpöuupumus Fyysinen aktiivisuus: Kaikki liike, joka kasvattaa energiatarvetta lepotilaan

Lisätiedot

Määritelmä, metallisidos, metallihila:

Määritelmä, metallisidos, metallihila: ALKUAINEET KEMIAA KAIK- KIALLA, KE1 Metalleilla on tyypillisesti 1-3 valenssielektronia. Yksittäisten metalliatomien sitoutuessa toisiinsa jokaisen atomin valenssielektronit tulevat yhteiseen käyttöön

Lisätiedot

Erilaisia soluja. Siittiösolu on ihmisen pienimpiä soluja. Tohvelieläin koostuu vain yhdestä solusta. Veren punasoluja

Erilaisia soluja. Siittiösolu on ihmisen pienimpiä soluja. Tohvelieläin koostuu vain yhdestä solusta. Veren punasoluja Erilaisia soluja Veren punasoluja Tohvelieläin koostuu vain yhdestä solusta Siittiösolu on ihmisen pienimpiä soluja Pajun juurisolukko Bakteereja Malarialoisioita ihmisen puhasoluissa Hermosolu Valomikroskooppi

Lisätiedot

KONTRASTIN LISÄÄMINEN PUUKUIDUN RAKENTEEN SELVITTÄMISEKSI JA PAIKALLISTAMISEKSI PAPERIARKISTA RÖNTGENTOMOGRAFIALLA

KONTRASTIN LISÄÄMINEN PUUKUIDUN RAKENTEEN SELVITTÄMISEKSI JA PAIKALLISTAMISEKSI PAPERIARKISTA RÖNTGENTOMOGRAFIALLA KONTRASTIN LISÄÄMINEN PUUKUIDUN RAKENTEEN SELVITTÄMISEKSI JA PAIKALLISTAMISEKSI PAPERIARKISTA RÖNTGENTOMOGRAFIALLA Pro gradu -tutkielma Jyväskylän yliopisto Kemian laitos Orgaanisen kemian pääaine 21.11.2011

Lisätiedot

Kemiallinen reaktio

Kemiallinen reaktio Kemiallinen reaktio REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Johdantoa: Syömme elääksemme, emme elä syödäksemme! sanonta on totta. Kun elimistömme hyödyntää ravintoaineita metaboliassa eli aineenvaihduntareaktioissa,

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA 5 HORMONIT OVAT ELIMISTÖN TOIMINTAA SÄÄTELEVIÄ VIESTIAINEITA Avainsanat aivolisäke hormoni hypotalamus kasvuhormoni kortisoli palautesäätely rasvaliukoinen hormoni reseptori stressi

Lisätiedot

Laastin halkeamien korjaus

Laastin halkeamien korjaus Laastin halkeamien korjaus Kun remontoimme julkisivua, törmäämme usein laastin halkeamiin. Moni ei kuitenkaan tiedä oikeata tapaa korjata halkeamia, eikä korjaukseen käytettäviä materiaaleja. Siitä syystä

Lisätiedot

Konkretiaa puuhun perustuvilla ratkaisuilla PÄÄTTÄJIEN 43. METSÄAKATEMIA EVELIINA POKELA

Konkretiaa puuhun perustuvilla ratkaisuilla PÄÄTTÄJIEN 43. METSÄAKATEMIA EVELIINA POKELA Konkretiaa puuhun perustuvilla ratkaisuilla 30.8.2017 PÄÄTTÄJIEN 43. METSÄAKATEMIA EVELIINA POKELA Puupohjaisia tuotteita ei tunneta 70 % suomalaisista suhtautuu biotalouteen positiivisesti ja noin neljäsosa

Lisätiedot

Amylaasi ja tärkkelyksen hydrolyysi Pauliina Lankinen, Antti Savin ja Sari Timonen

Amylaasi ja tärkkelyksen hydrolyysi Pauliina Lankinen, Antti Savin ja Sari Timonen Amylaasi ja tärkkelyksen hydrolyysi Pauliina Lankinen, Antti Savin ja Sari Timonen Mikrobiologian ja biotekniikan osasto, Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos Työn tavoite Työssä on tarkoitus osoittaa

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunta 16. tammikuuta 2002 PE 301.518/1-3 KOMPROMISSITARKISTUKSET 1-3 Mietintöluonnos (PE 301.518) Rainer Wieland Ehdotus Euroopan

Lisätiedot

Biomolekyylit ja biomeerit

Biomolekyylit ja biomeerit Biomolekyylit ja biomeerit Polymeerit ovat hyvin suurikokoisia, pitkäketjuisia molekyylejä, jotka muodostuvat monomeereista joko polyadditio- tai polykondensaatioreaktiolla. Polymeerit Synteettiset polymeerit

Lisätiedot

6 GEENIT OHJAAVAT SOLUN TOIMINTAA nukleiinihapot DNA ja RNA Geenin rakenne Geneettinen informaatio Proteiinisynteesi

6 GEENIT OHJAAVAT SOLUN TOIMINTAA nukleiinihapot DNA ja RNA Geenin rakenne Geneettinen informaatio Proteiinisynteesi 6 GEENIT OHJAAVAT SOLUN TOIMINTAA nukleiinihapot DNA ja RNA Geenin rakenne Geneettinen informaatio Proteiinisynteesi GENEETTINEN INFORMAATIO Geeneihin pakattu informaatio ohjaa solun toimintaa ja siirtyy

Lisätiedot

Seismiset luotaukset Jyväskylän m1k:n ja Toivakan kunnan alueella syksyllä 1991. Paikka Karttalehti Luotauslinjoja Sijantikuva Tulokset.

Seismiset luotaukset Jyväskylän m1k:n ja Toivakan kunnan alueella syksyllä 1991. Paikka Karttalehti Luotauslinjoja Sijantikuva Tulokset. 4"-&.#&.4. - ARIIISTOKAPPALE a ---pppp ~1913211/94/4/23 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Koskee: 3211 09 Väli-Suomen aluetoimisto 3212 08 Ty öraporiii 3212 09 Jwäskvlän mk Toivakka H. Forss 19.11.1991 Seismiset

Lisätiedot

Maito ravitsemuksessa

Maito ravitsemuksessa Maito ravitsemuksessa Sisältö Ravitsemussuositukset kehottavat maidon juontiin Maidon ravintoaineet Mihin kalsiumia tarvitaan? Kalsiumin saantisuositukset Kuinka saadaan riittävä annos kalsiumia? D-vitamiinin

Lisätiedot

Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko

Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko Tarkoituksena on tuoda esiin, että kemia on osa arkipäiväämme, siksi opiskeltavat asiat kytketään tuttuihin käytännön tilanteisiin. Ympärillämme on erilaisia kemiallisia

Lisätiedot

Tunne puuraaka-aineen lahoviat

Tunne puuraaka-aineen lahoviat Tunne puuraaka-aineen lahoviat Alkusanat Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sellutehtaille tulevan raaka-aineen lahovikojen tunnistamista. Opas antaa tietoa puunhankinnassa, puun mittauksessa ja vastaanotossa

Lisätiedot

Solun toiminta. II Solun toiminta. BI2 II Solun toiminta 8. Solut tarvitsevat energiaa

Solun toiminta. II Solun toiminta. BI2 II Solun toiminta 8. Solut tarvitsevat energiaa Solun toiminta II Solun toiminta 8. Solut tarvitsevat energiaa 1. Avainsanat 2. Solut tarvitsevat jatkuvasti energiaa 3. Soluhengitys 4. Käymisreaktiot 5. Auringosta ATP:ksi 6. Tehtävät 7. Kuvat Avainsanat:

Lisätiedot

Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta

Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta Ympäristöjohtaja Liisa Pietola, MTK MTK:n METSÄPOLITIIKN AMK-KONFERENSSI 9.3.2016 Miksi hiilenkierrätys merkityksellistä? 1. Ilmasto lämpenee koska hiilidioksidipitoisuus

Lisätiedot

Puumateriaalin kemiallinen käyttäytyminen sulfaattikeiton alkalisessa etanoliesikäsittelyssä

Puumateriaalin kemiallinen käyttäytyminen sulfaattikeiton alkalisessa etanoliesikäsittelyssä Puumateriaalin kemiallinen käyttäytyminen sulfaattikeiton alkalisessa etanoliesikäsittelyssä Lisensiaatintutkimus Jyväskylän yliopisto Kemian laitos Soveltavan kemian osasto 27.11.2002 Salla Tuulos-Tikka

Lisätiedot

Hanna Heikinheimo. Koivu- ja kuusiuutteen puhdistaminen lakkaasientsyymillä

Hanna Heikinheimo. Koivu- ja kuusiuutteen puhdistaminen lakkaasientsyymillä Hanna Heikinheimo Koivu- ja kuusiuutteen puhdistaminen lakkaasientsyymillä Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Bio- ja elintarviketekniikka Insinöörityö 3.5.211 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä

Lisätiedot

5 Kehittämistutkimus... 54 5.1 Tutkimuskysymykset... 54 5.2 Tutkimuksen toteuttaminen... 55

5 Kehittämistutkimus... 54 5.1 Tutkimuskysymykset... 54 5.2 Tutkimuksen toteuttaminen... 55 Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 Puu- ja paperikemia... 5 2.1 Puun kemiallinen koostumus... 6 2.1.1 Selluloosa... 7 2.1.2 Hemiselluloosa... 9 2.1.3 Ligniini... 9 2.1.3.1 Ligniinin eristys ja tutkimus... 10

Lisätiedot

Solu - perusteet. Enni Kaltiainen

Solu - perusteet. Enni Kaltiainen Solu - perusteet Enni Kaltiainen Solu -perusteet 1. Solusta yleisesti 2. Soluelimet Kalvorakenteet Kalvottomat elimet 3. DNA:n rakenne 4. Solunjakautuminen ja solusykli Synteesi Mitoosi http://www.google.fi/imgres?q=elimet&hl=fi&gbv=2&biw=1280&bih=827&tbm=isch&tbnid=zb_-6_m_rqbtym:&imgrefurl=http://www.hila

Lisätiedot

ATOMIHILAT. Määritelmä, hila: Hilaksi sanotaan järjestelmää, jossa kiinteän aineen rakenneosat ovat pakkautuneet säännöllisesti.

ATOMIHILAT. Määritelmä, hila: Hilaksi sanotaan järjestelmää, jossa kiinteän aineen rakenneosat ovat pakkautuneet säännöllisesti. ATOMIHILAT KEMIAN MIKRO- MAAILMA, KE2 Määritelmä, hila: Hilaksi sanotaan järjestelmää, jossa kiinteän aineen rakenneosat ovat pakkautuneet säännöllisesti. Hiloja on erilaisia. Hilojen ja sidosten avulla

Lisätiedot

Kuinka entsyymit toimivat?

Kuinka entsyymit toimivat? Mitä ovat entsyymit? Entsyymit ovat proteiineja, jotka toimivat kemiallisten reaktioiden katalysaattorina elimistössä. Niitä voidaan verrata liekin puhaltamiseen tulen sytyttämiseksi. Jos liekkeihin ei

Lisätiedot

2.2. Fotosynteesipotentiaalin vaihtelu

2.2. Fotosynteesipotentiaalin vaihtelu 2.2. Fotosynteesipotentiaalin vaihtelu 2.2.. Hiilensidontastrategiat 2.2.2. Fotosynteesipotentiaali 2.2.3. Hiilen isotooppien diskriminaatio Kasveilla useampia tapoja sitoa hiilidioksidia Eri kasvityyppien

Lisätiedot

K Metodi. eli neliötossut ilman ompelua

K Metodi. eli neliötossut ilman ompelua K Metodi eli neliötossut ilman ompelua Mallitossut neulottiin 3,5 mm puikoilla, lankana noin puoli kerää G B super socks 6 fädig jacquard lankaa. Paksuus 150g/390 m. HUOM: Rivin ensimmäinen silmukka neulotaan

Lisätiedot

FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016

FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016 Kuvat: vas. Fotolia, muut Sanoma Pro Oy FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016 Kemian opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä. Kemian opetus auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

KUUROMYKKÄIN LEHTI SUONEN KUUROMYKKÄINLIITON ÄÄNENKANNATTAJA

KUUROMYKKÄIN LEHTI SUONEN KUUROMYKKÄINLIITON ÄÄNENKANNATTAJA UUROMYÄIN LEHTI UONEN UUROMYÄINLIITON ÄÄNENANNATTAJA N: 12 J TO IMITTAJ AT: JOHN UNDBERG HUUGO NYBERG V T 22: 1917 T H 2 M L (J ) IV L W' 1521 R H N - L - L V N J 300 H M L Wbg g 'V 1520 N H 38 H Wbg M

Lisätiedot

Luettelo tunnusnumeroista 1801 (1) Huom. (2)

Luettelo tunnusnumeroista 1801 (1) Huom. (2) 3300 N:o 899 OSA III Lisäykset Lisäys VIII MÄÄRÄYKSET TUNNUSMERKINNÖISTÄ SEKÄ VAARALLISTEN AINEIDEN LUETTELO Säiliövaunujen, monisäiliövaunujen, irrotettavilla säiliöillä varustettujen vaunujen ja säiliökonttien,

Lisätiedot

- eliöistä peräisin olevien, osittain hajonneiden hiilipitoisten aineiden seos 1p - lista max 4p, á 0.5 p/kohta - kieli ja selkeys 1p

- eliöistä peräisin olevien, osittain hajonneiden hiilipitoisten aineiden seos 1p - lista max 4p, á 0.5 p/kohta - kieli ja selkeys 1p 1. Mistä maan orgaaninen aines koostuu? Maan orgaaninen aines on kasveista, eläimistä ja mikrobeista peräisin olevien, osittain hajonneiden hiilipitoisten aineiden seos, joka sisältää: 1. noin 58 % hiiltä

Lisätiedot

Luonnonkuitukomposiitit

Luonnonkuitukomposiitit Luonnonkuitukomposiitit Tapio Lepistö 58 University of Appl ied Sciences LUONNONKUITUKOMPOSIITIT Tapio Lepistö MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU MIKKELI 2014 A: TUTKIMUKSIA JA RAPORTTEJA RESEARCH REPORTS 89

Lisätiedot

Pellettien ja puunkuivauksessa syntyneiden kondenssivesien biohajoavuustutkimus

Pellettien ja puunkuivauksessa syntyneiden kondenssivesien biohajoavuustutkimus Pellettien ja puunkuivauksessa syntyneiden kondenssivesien biohajoavuustutkimus FM Hanna Prokkola Oulun yliopisto, Kemian laitos EkoPelletti-seminaari 11.4 2013 Biohajoavuus Biohajoavuudella yleensä tarkoitetaan

Lisätiedot

TW- EAV510/TW- EAV510AC: GRE- OHJEISTUS

TW- EAV510/TW- EAV510AC: GRE- OHJEISTUS TW- EAV510/TW- EAV510AC: GRE- OHJEISTUS GRE- yhteys kahden laitteen välille HUOM! Jos yhteyttä käytetään 3G/4G/LTE- verkon yli, pitää käytössä olla operaattorilta julkiset IP- osoitteet (esimerkiksi Soneran

Lisätiedot

Ravintoaineiden Digestio ja Imeytyminen

Ravintoaineiden Digestio ja Imeytyminen Luennon sisältö Ravintoaineiden Digestio ja Imeytyminen RuoRa 2014 Pentti Somerharju Yleistä digestiosta Rasvat (Lipidit) Proteiinit Hiilihydraatit Vitamiinit (B12) Kalsium Rauta Mihin digestiota tarvitaan?

Lisätiedot