VÄLINEHUOLLON PROSESSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VÄLINEHUOLLON PROSESSI"

Transkriptio

1 VÄLINEHUOLLON PROSESSI

2 Välinehuollon tarkoitus on huoltaa potilaiden hoidossa ja tutkimuksissa käytetty välineistö niin, että tartuntojen leviäminen potilaasta toiseen hoitovälineiden kautta estetään (Lax Mikkola 2004: 5). Välinehuollolla on merkittävä tehtävä infektioiden torjuntatyössä ja se on keskeinen osa terveydenhuoltojärjestelmää. Se on vastuullista, tartuntojen leviämistä ehkäisevää toimintaa ja on siten välttämätön osa terveydenhuollon organisaation tukipalveluita. Välinehuolto on kehittynyt voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Nykyaikainen välineistön huoltotyö perustuu lääketieteen, mikrobiologian ja bakteriologian tutkimuksiin. (Hirvonen Karhumäki Tuominen 2008: 11, 12, 19, 27.) Tartuntatautilaki ohjaa potilasturvallisuustyötä. Infektioiden torjunta on yksi tärkeimmistä osa-alueista. (Tartuntatautilaki /583.) Keskeisintä hoidossa on aseptiikka- ja hygieniakäytäntöjen noudattaminen. Aseptiikka osana potilas- ja työturvallisuutta sisältää myös aseptisen omantunnon ajatuksen. Se on eettinen ohjenuora, joka osaltaan määrittää millaista hoitoa potilas saa ja millä keinoin se toteutetaan. (Iivanainen Jauhiainen Pikkarainen 2001, ks. Heikkinen Liukkonen Mikkonen 2004.) Suunhoitoympäristössä työskenneltäessä tavanomaisiin infektioiden torjuntaan liittyviin varotoimenpiteisiin kuuluu aseptisesti oikein toimiva välinehuolto (Alapulli 2011), instrumenttien sekä laitteiden asianmukainen käyttö ja huolto, työtilojen ja välineiden sopivuus sekä laadukkuus (Palin-Palokas 2011). Välinehuolto on laeilla, asetuksilla, määräyksillä ja EU-standardeilla ohjattua ja valvottua toimintaa. Välinehuollon esimiehellä on sosiaali- ja terveysalan koulutus. Suuhygienisti voi toimia myös esimiestehtävissä, itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä. On tärkeää, että välinehuollon organisoinnista vastaavalla esimiehellä on riittävä välinehuoltotyön sisällön hallinta ja hygieniaosaaminen. (Hirvonen Karhumäki Tuominen 2008: 27; Metropolia Ammattikorkeakoulu: Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma.) Hammashoidon välineet jaetaan neljään puhtausluokkaan: steriili, steriloitu, desinfioitu ja puhdistettu. Vaadittava puhtausluokka riippuu tehtävästä toimenpiteestä ja siitä kudoksesta, jonka kanssa väline joutuu kosketuksiin puhdistuksen, desinfektion tai steriloinnin jälkeen. (Terveydenhuollon laadunhallinta Hygienia suun terveydenhuollossa 2003: 5) Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti suun terveydenhuollon välinehuoltoprosessin päävaiheista. Oppaan kirjoittamisessa käytetyt lähteet on lueteltu viimeisellä sivulla.

3 Hammashoitovälineistön puhtausluokat ja puhdistustavat Puhtausluokka Käyttökohde Puhdistustapa Steriili Välineellä läpäistään iho tai limakalvo. Esim. hammaskivenpoisto-, kirurgiset ja juurenhoitoinstrumentit Puhdistus, desinfiointi, sterilointi pussitettuna. Avataan pakkaus vasta kun otetaan käyttöön. Steriloitu Välineellä kosketetaan limakalvoa sitä läpäisemättä. Esim. paikkausinstrumentit. Puhdistus, desinfiointi sterilointi. Desinfioitu Väline joutuu kosketukseen terveen ihon tai limakalvon kanssa sitä läpäisemättä. Esim. jäljennösaineen sekoitusastia, vanurullateline. Puhdistus, desinfiointi. Puhdistettu Väline joutuu kosketukseen vain terveen ihon kanssa. Esim. käsipeili, suojalasit. Puhdistus likaa irrottavalla puhdistusaineella.

4 Puhdistus ja desinfektio Puhdistuksen tarkoitus on poistaa välineistä lika, pöly ja suurin osa mikrobeista. Se on edellytys desinfioinnin onnistumiselle, koska orgaanisen materiaalin jäämät välineissä estävät desinfioinnin onnistumisen. Puhdistus tehdään mekaanisesti puhdistusaineella joka on likaa irrottava. Välineille, jotka koskettavat vain potilaan tervettä ihoa mutta eivät limakalvoa (esim. käsipeili ja suojalasit), riittää pelkkä puhdistus. Instrumentin täytyy olla desinfioitu jos sillä kosketaan tervettä ihoa tai limakalvoa sitä kuitenkaan läpäisemättä. Desinfektiolla vähennetään mikrobien määrää niin vähäiseksi, etteivät ne voi aiheuttaa tartuntaa. Tähän luokkaan kuuluvat välineet, jotka ovat välittömässä kosketuksessa ihon tai limakalvojen kanssa sekä välineet, jotka ovat välillisessä kosketuksessa potilaaseen (esim. jäljennösaineen sekoitusvälineet, vanurullatelineet ja taitosastia).

5 Desinfektio tehdään lämpödesinfektiona tai kemiallisesti laajatehoisella desinfektioaineella. Välinedesinfioinnissa tarvitaan desinfiointiaineita silloin kun käytettävissä ei ole lämpödesinfektoria. Lämpödesinfektio on kuitenkin ensisijainen vaihtoehto. Lämpödesinfektiolla tarkoitetaan desinfioivaa pesukonetta jossa puhdistuksen lisäksi tapahtuu myös desinfektio. Mikrobien määrän riittävään vähentämiseen tarvittavan lämpötilan on oltava vähintään 85 C yhden minuutin ajan. Desinfioivan pesukoneen lämpötila ja desinfiointiaika voivat muuttua, joten ne täytyy tarkistaa erityisellä lämpöanturilla vähintään kerran vuodessa. Desinfioiva pesukone sopii kaikille lämpöä kestäville hoitovälineille. Toinen vaihtoehto on esidesinfektio kemiallisella aineella ja sen jälkeen puhdistus käsin tai ultraäänipesulaitteella. Ultraäänipuhdistus perustuu korkeataajuiseen värähtelyyn, joka aiheuttaa nesteessä voimakkaan liikkeen. Esimerkiksi poranteriin ja juurenhoitovälineisiin käytetään ultraäänipuhdistusta, mutta koska ultraäänilaite ei desinfioi, on välineet desinfioitava kemiallisesti. Desinfektioaineen täytyy olla laajatehoinen ja käyttäjälleen turvallinen eikä se saa vahingoittaa ympäristöä tai vaikuttaa haitallisesti materiaaleihin. Desinfektioainetta ostettaessa myyjältä tulee pyytää käyttöturvallisuustiedote, josta selviää esimerkiksi aineen koostumus, kemialliset ominaisuudet ja toimenpiteet vaaratilanteessa. Ainetta käytettäessä tulee noudattaa valmistajan suosittelemaa pitoisuutta, liotusaikaa sekä suojausohjeita. Instrumentit laitetaan liuokseen lukot ja nivelet avattuina, jonka jälkeen varmistetaan, että desinfiointiaine peittää instrumentit kokonaan. Hammashoidon vastaanotolla käytetään erilaisia desinfektioaineita eri käyttökohteisiin, esimerkiksi välineiden, pintojen, hoitolaitteiden, tahrojen ja käsien desinfioimiseen.

6 Sterilointi Tämän puhtausluokan instrumentit steriloidaan autoklaavissa (tai kuumailmakaapissa) sekä säilytetään pölyltä ja roiskeilta suojattuna. Sterilointi tarkoittaa sitä, että esineestä tuhotaan lisääntymiskykyiset mikrobit, ei ainoastaan pieneliöiden kasvulliset muodot vaan myös niiden itiömuodot. Höyryautoklaavisteriloinnissa mikrobit tuhoutuvat valkuaisaineiden saostuessa ylipaineisen kyllästetyn vesihöyryn, lämpötilan ja ajan vaikutuksesta. Sterilointiprosessin onnistumiseksi on välttämätöntä, että välineet on ensin puhdistettu, desinfioitu ja kuivattu. Huolimattomasti puhdistettuihin ja desinfioituihin välineisiin voi jäädä sterilointiprosessin jälkeen kuolleiden mikrobien hajoamistuotteita eli pyrogeenejä. Vereen tai kudokseen päästessään pyrogeenit voivat aiheuttaa potilaalle vakavia kuumereaktioita. Välineitä voidaan steriloida joko pussitettuna tai avoimena. Pussittamattomana steriloitavia välineitä ovat ne instrumentit, joita käytetään toimenpiteissä, joissa instrumentti joutuu limakalvokontaktiin mutta ei lävistä ihoa tai limakalvoa (esim. suupeili, paikkausinstrumentit, käsija kulmakappaleet ja monitoimiruiskun käsiosa). Invasiivisissa ja niihin verrattavissa toimenpiteissä käytettävien instrumenttien puhtausluokka on steriili, mikä tarkoittaa sitä, että instrumentit täytyy pussittaa ennen sterilointia. Ryhmään kuuluvat esim. kirurgiset, juurenhoito- ja hammaskivenpoistoinstrumentit sekä ientaskumittarit. Pakkaus avataan vasta instrumentin käyttöönoton yhteydessä.

7 Standardi SFSEN 3060 määrittelee yhtenäiset vaatimukset terveydenhuollon piensterilointilaitteille. Pienten höyryautoklaavien kammion tilavuus on alle 60 l ja ne ryhmitellään sterilointiohjelman mukaan seuraavasti: Tyyppi B sopii kaikkien pakattujen ja pakkaamattomien umpinaisten, onttojen ja huokoisten tuotteiden sterilointiin. Tyyppi N soveltuu pakkaamattomien umpinaisten välineiden sterilointiin. Tyyppi S on tarkoitettu sterilointilaitteen valmistajan määrittämien tuotteiden sterilointiin (pakkaamattomat kiinteät tuotteet ja ainakin yksi seuraavista: huokoinen, ontto tai pakattu tuote). Suositeltavin tapa steriloida hammashoidon instrumentit on esityhjiöpumpulla varustettu B- luokan autoklaavi, jossa ilma poistetaan toistuvilla tyhjiöimuilla kammiosta ja kuormasta ennen sterilointivaihetta. Sterilointilaitteiden toiminnan jatkuva tarkkailu on välttämätöntä, jotta mahdolliset viat havaitaan heti ja näin varmistetaan sterilointiprosessin onnistuminen. Höyryautoklaavin toimintaa seurataan erilaisilla fysikaalisilla, kemiallisilla ja biologisilla indikaattoreilla laitekohtaisten ohjeiden mukaan. Oven tiiviyttä ja esityhjiöpumpun ilmanpoistokykyä on myös seurattava säännöllisesti. Ammattimaisella käyttäjällä eli yksikön vastuuhenkilöllä on vastuu siitä, että sterilointilaite toimii oikein ja tuottaa steriilejä tuotteita. Vastuuhenkilön tulee varmistua siitä, että laitetta käyttävällä henkilöllä on asianmukainen koulutus ja kokemus. Laitteiden käyttöohjeita on noudatettava.

8 Lähteet Alapulli, Jaana Aseptiikka suunhoitoyksikössä. Verkkodokumentti. < Luettu Heikkinen, Riikka Liukkonen, Anne Mikkonen, Sanna Opinnäytetyö. I.V.lääkkeiden antotavat lapsille, aseptinen toimintamalli. Diakonia-Ammattikorkeakoulu, Oulun yksikkö. Diakoninen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutusohjelma. Verkkodokumentti. < Luettu Hirvonen, Kaisa Karhumäki, Tuula Tuominen, Eija Välinehuolto. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. Lax, Riitta Mikkola, Irma Välinehuollon perusteet. Helsinki: Opetushallitus. Terveydenhuollon laadunhallinta Hygienia suun terveydenhuollossa 1/2003. Helsinki: Lääkelaitos. Metropolia Ammattikorkeakoulu: Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma. Heiskanen, Kaija Vainio, Sirpa-Liisa Hammashoidon hygienia. Teoksessa Meurman, Jukka Murtomaa, Heikki Le Bell, Yrsa Autti, Heikki. Therapia Odontologica. Helsinki: Academica- Kustannus Oy. Palin-Palokas, Tuija Potilasturvallisuus suun terveydenhuollossa. Ratamo. Verkkodokumentti. < ilasturvallisuus_suun_thssa.pdf>. Luettu Tartuntatautilaki 1986/583. Annettu Naantalissa

VÄLINEHUOLLON ERITYISPIIRTEET HAMMASHUOLLOSSA ANITA STARCK TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI, AIKUISKOULUTUS

VÄLINEHUOLLON ERITYISPIIRTEET HAMMASHUOLLOSSA ANITA STARCK TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI, AIKUISKOULUTUS VÄLINEHUOLLON ERITYISPIIRTEET HAMMASHUOLLOSSA 11.5.2017 ANITA STARCK TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI, AIKUISKOULUTUS SUUN TERVEYDENHUOLTO SUUN TERVEYDENHUOLLON PALVELUJEN KÄYTTÖ RUNSASTA V. 2014 TERVEYSKESKUKSISSA

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 09.09.2014 Oulu Päivi Aalto Esityksen sisältö Taudinaiheuttajat ja tartuntariskit

Lisätiedot

SISÄLTÖ INTO2018 INFEKTIOIDEN TORJUNTAPÄIVÄT DIPOLI PUHDAS, DESINFIOITU VAI STERIILI

SISÄLTÖ INTO2018 INFEKTIOIDEN TORJUNTAPÄIVÄT DIPOLI PUHDAS, DESINFIOITU VAI STERIILI INTO2018 INFEKTIOIDEN TORJUNTAPÄIVÄT 6.11.2018 DIPOLI PUHDAS, DESINFIOITU VAI STERIILI SISÄLTÖ 1 2 3 - Puhdistaminen, desinfektio ja sterilointi perusmenetelminä tartuntojen torjunnassa - Perusmenetelmien

Lisätiedot

Oppilaitoksen tarjonta välinehuoltajan ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen

Oppilaitoksen tarjonta välinehuoltajan ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Oppilaitoksen tarjonta välinehuoltajan ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Mallinnus rakenteesta, tuotekortteina kuvatusta sisällöstä ja toteutuksen vuosikellosta Henkilökohtaistamisen ja osaamisen

Lisätiedot

Tutkimus- ja hoitovälineiden huolto

Tutkimus- ja hoitovälineiden huolto Tutkimus- ja hoitovälineiden huolto Ajankohtaista infektioiden torjunnasta. Alueellinen koulutus 5.10.2012 Hygieniahoitaja Reija Leiviskä Puh. 08 315 2898 tai reija.leiviska@ppshp.fi Mitä teen käytetyille

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 7. 8.10.2014 Tampere Päivi Aalto Ohjeen sisältö Vuosien 2015 2019 tesu-valvontaohjelman

Lisätiedot

Lääkelaitoksen raportteja 2/2005. Hammashuollon piensterilointilaitteet. Robin Lindén Juhani Ojajärvi Niina Aghte

Lääkelaitoksen raportteja 2/2005. Hammashuollon piensterilointilaitteet. Robin Lindén Juhani Ojajärvi Niina Aghte Lääkelaitoksen raportteja 2/2005 Hammashuollon piensterilointilaitteet Robin Lindén Juhani Ojajärvi Niina Aghte Julkaisija: Lääkelaitos PL 55 00301 Helsinki Puh. (09) 473 341 Faksi (09) 714 469 www.nam.fi

Lisätiedot

Suun terveydenhuolto ja toimintaympäristö

Suun terveydenhuolto ja toimintaympäristö 42. Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät 17.3.2016 Välineiden puhtaustaso suun terveydenhuoltoyksiköiden tartunnantorjunnassa TtM, MBA Suun terveydenhuolto ja toimintaympäristö Terveyskeskusten suun

Lisätiedot

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle. Kimmo Linnavuori

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle. Kimmo Linnavuori Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle Kimmo Linnavuori Valviran tehtävä lääkinnällisten laitteiden valvonnassa Laki 629/2010 terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista:

Lisätiedot

Ryhtiä pientoimenpiteiden aseptiikkaan. Hygieniahoitaja Maija-Liisa Lauritsalo Keski-Suomen keskussairaala 25.3. 2014

Ryhtiä pientoimenpiteiden aseptiikkaan. Hygieniahoitaja Maija-Liisa Lauritsalo Keski-Suomen keskussairaala 25.3. 2014 Ryhtiä pientoimenpiteiden aseptiikkaan Hygieniahoitaja Maija-Liisa Lauritsalo Keski-Suomen keskussairaala 25.3. 2014 Pientoimenpide Invasiivinen toimenpide, joka vaati hyvää aseptiikkaa hoitoon liittyvien

Lisätiedot

Suomen Gastroenterologiahoitajat ry Desinfektiotyöryhmä 2013. Monikäyttöisten endoskopiavälineiden huolto koneellisesti ja käsin

Suomen Gastroenterologiahoitajat ry Desinfektiotyöryhmä 2013. Monikäyttöisten endoskopiavälineiden huolto koneellisesti ja käsin Suomen Gastroenterologiahoitajat ry Desinfektiotyöryhmä 2013 Monikäyttöisten endoskopiavälineiden huolto koneellisesti ja käsin 2 Suomen Gastroenterologiahoitajat ry. Desinfektiotyöryhmä Suomen Gastroenterologiahoitajat

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI PAKOLLISET OSAT: 4 STERILOINTI NÄYTTÖYMPÄRISTÖ/ YMPÄRISTÖT Työturvallisuuden noudattaminen noudattaa työyhteisön ohjeita ja sopimuksia sekä sterilointikoneille ja menetelmille annettuja ohjeita tietää

Lisätiedot

AVAIN TOIMIVAAN VÄLINEHUOLTOON

AVAIN TOIMIVAAN VÄLINEHUOLTOON AVAIN TOIMIVAAN VÄLINEHUOLTOON Perehdytyskansio Oulun seudun ammattikorkeakoulun suun terveydenhuollon palvelutoiminnan välinehuoltoon Jenni Hovila ja Jenni Nisula Opinnäytetyö Syksy 2010 Suun terveydenhuollon

Lisätiedot

Lääkelaitoksen raportteja 1/2005. Piensterilointilaitteet terveydenhuollossa. Juhani Ojajärvi Niina Aghte

Lääkelaitoksen raportteja 1/2005. Piensterilointilaitteet terveydenhuollossa. Juhani Ojajärvi Niina Aghte Lääkelaitoksen raportteja 1/2005 Piensterilointilaitteet terveydenhuollossa Juhani Ojajärvi Niina Aghte Julkaisija: Lääkelaitos PL 55 00301 Helsinki Puh. (09) 473 341 Faksi (09) 714 469 www.nam.fi tilaukset@nam.fi

Lisätiedot

Kauneushoitoloiden, tatuointiliikkeiden ja vastaavien tilojen hygieniavaatimukset

Kauneushoitoloiden, tatuointiliikkeiden ja vastaavien tilojen hygieniavaatimukset TERVEYDENSUOJELUN VALVONTAOHJEISTO Versio 1.0 Sivu 1 (9) Päivämäärä 15.12.2014 TO 7.1: Kauneushoitoloiden, tatuointiliikkeiden ja vastaavien tilojen hygieniavaatimukset Laatija Päivi Aalto Hyväksytty Kauneushoitoloiden,

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I

VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I IHMINEN INFEKTIOIDEN LEVITTÄJÄNÄ Taudinaiheuttaja siirtyy ihmisestä toiseen eri tavoin. Tartunnan lähteenä

Lisätiedot

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista valmistajan ja käyttäjän vastuut välinehuollossa. Kimmo Linnavuori Ylilääkäri

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista valmistajan ja käyttäjän vastuut välinehuollossa. Kimmo Linnavuori Ylilääkäri Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista valmistajan ja käyttäjän vastuut välinehuollossa Kimmo Linnavuori Ylilääkäri Valviran tehtävä lääkinnällisten laitteiden valvonnassa Laki 629/2010 terveydenhuollon

Lisätiedot

Ajankohtaista infektioiden torjunnasta ja välinehuollon järjestämisestä. Jaana Alapulli 14.9.2011

Ajankohtaista infektioiden torjunnasta ja välinehuollon järjestämisestä. Jaana Alapulli 14.9.2011 Ajankohtaista infektioiden torjunnasta ja välinehuollon järjestämisestä Jaana Alapulli 14.9.2011 1 Aseptinen toiminta välinehuollossa Mahdollisimman tyhjät pinnat Neutraali tai heikosti emäksinen yleispuhdistusaine

Lisätiedot

Aseptiikka pientoimenpiteissä Eija Similä, Leikkaussairaanhoitaja, hygieniavastaava Keskusleikkausosasto Oulun yliopistollinen sairaala

Aseptiikka pientoimenpiteissä Eija Similä, Leikkaussairaanhoitaja, hygieniavastaava Keskusleikkausosasto Oulun yliopistollinen sairaala Aseptiikka pientoimenpiteissä 28.09.2018 Eija Similä, Leikkaussairaanhoitaja, hygieniavastaava Keskusleikkausosasto Oulun yliopistollinen sairaala Aseptiikka Tarkoittaa kaikkia toimenpiteitä tai toimintatapoja,

Lisätiedot

Instrumenttipesukone ja autoklaavi

Instrumenttipesukone ja autoklaavi Instrumenttipesukone ja autoklaavi Marko Salokanto Tays, tietohallinto Tampereen yliopistollinen sairaala Infektioturvallisuus vs. lentoliikenneturvallisuus 0 Potilastyön vaikutus Potilaan oma bakteerikanta

Lisätiedot

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014 Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014 TAIPUISIEN TÄHYSTIMIEN PUHDISTUS JA DESINFEKTIO Taipuisien tähystimien puhdistus tulee aloittaa välittömästi käytön jälkeen. Työntekijän suojavaatetuksena

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI PAKOLLISET OSAT: 2 PUHDISTAMINEN JA DESINFEKTIO NÄYTTÖYMPÄRISTÖ/ YMPÄRISTÖT Aseptisesti työskenteleminen noudattaa hyviä sairaalahygieniatapoja sekä aseptista työjärjestystä edeten puhtaasta likaiseen

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018

Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018 Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018 Hyväksytty 16.3.2015 1 TUTKINNON OSA 1 (10 ov) (VHPT1)/ Infektioiden torjunta ja hygieniakäytänteiden

Lisätiedot

www.laboline.fi Höyrysterilointi ja sen seuranta gke Kemialliset indikaattorit Biologiset indikaattorit Dokumentaatio

www.laboline.fi Höyrysterilointi ja sen seuranta gke Kemialliset indikaattorit Biologiset indikaattorit Dokumentaatio Höyrysterilointi ja sen seuranta gke Kemialliset indikaattorit Biologiset indikaattorit Dokumentaatio johdanto Välinehuolto Eräs syy terveydenhoidon kasvaneisiin infektioriskeihin on rakenteeltaan monimutkaiset

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO 2011

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO 2011 Näyttötutkinnon perusteet VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO 2011 Määräys 29/011/2011 Määräykset ja ohjeet 2011:39 Määräykset ja ohjeet 2011:39 Näyttötutkinnon perusteet VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO 2011

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 17.3.2015 Helsinki, JHL Esedun suunnitelmia

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 17.3.2015 Helsinki, JHL Esedun suunnitelmia Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 17.3.2015 Helsinki, JHL Esedun suunnitelmia Eija-Riitta Ikonen Hannele Kyrö Esedulla koulutus toteutetaan ammatillisena peruskoulutuksena

Lisätiedot

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA 1 SISÄLLYSLUETTELO ASEPTIIKKA 3 VAROTOIMET 3 VALMISTAUTUMINEN DOULAUKSEEN 4 SAAPUMINEN SAIRAALAAN 4 KÄSIENPESU 5 SUOJAKÄSINEET 5 KÄSIENPESUOHJE 6 KÄSIDESINFEKTIO 7 SYNNYTYSSALISSA

Lisätiedot

INFEKTIOIDEN TORJUNTA LEIKKAUKSEN AIKANA

INFEKTIOIDEN TORJUNTA LEIKKAUKSEN AIKANA INFEKTIOIDEN TORJUNTA LEIKKAUKSEN AIKANA 39. Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Helsinki Congress Paasitorni Jaana Palosara Hygieniakoordinaattori TAVOITTEET Toimenpiteisiin liittyvien

Lisätiedot

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA Aseptiikka = kaikki toimenpiteet, joilla pyritään ehkäisemään ja estämään infektioiden syntyminen ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA LÄÄKEHOITO 1 A. KENTTÄ/M. M-K Aseptiikka lääkehoidon osana Lääkehoidon toteuttaminen

Lisätiedot

UUTISKIRJE 1/2017. Alla tiivistelmä vuoden 2017 välinehuoltajayhdistyksen koulutuspäivien luennostani.

UUTISKIRJE 1/2017. Alla tiivistelmä vuoden 2017 välinehuoltajayhdistyksen koulutuspäivien luennostani. UUTISKIRJE 1/2017 B i o l o g i n e n i n d i k a a t t o r i Vuoden 2017 ensimmäinen uutiskirje käsittelee toivottua aihetta, eli miten ja milloin biologisia indikaattoreita käytetään höyrysterilointilaitteiden

Lisätiedot

Pientoimenpiteiden aseptiikka

Pientoimenpiteiden aseptiikka Pientoimenpiteiden aseptiikka 30.11.2016 Hygieniahoitaja Rauni Ikonen Pientoimenpide Invasiivinen toimenpide (=elimistön sisälle ulottuva, kajoava, ihon rikkova), joka vaati hyvää aseptiikkaa hoitoon liittyvien

Lisätiedot

Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta

Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta Hygienia suun terveydenhuollossa Jakelu: Lääkelaitos Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet PL 55 00301 Helsinki Puh. (09) 4733 4242

Lisätiedot

Hygienia ja infektioiden torjunta suun terveydenhuollossa

Hygienia ja infektioiden torjunta suun terveydenhuollossa Rovaniemen kaupungin terveyskeskus / Suun terveydenhuolto 23.11.2009 Infektio-sairaalahygieniayksikkö / Lapin sairaanhoitopiiri Hygienia ja infektioiden torjunta suun terveydenhuollossa 2 1. INFEKTIOTAUDIT

Lisätiedot

Välinehuoltajan tehtäväkuva

Välinehuoltajan tehtäväkuva Välinehuoltajan tehtäväkuva Lähi- ja perushoitajien koulutuspäivä 19.10. Palveluohjaaja Ilse-Marie Österman Varsinais-Suomen Välinehuolto T-sairaalan välinehuoltokeskus Välinehuoltajana hoitoketjussa Välinehuoltaja

Lisätiedot

Perustettu vuonna 1948 Liikevaihto n. 4,3 Meur Vakavarainen Kotimainen, yksityinen Päätoimipaikka Helsingissä Myyntikonttori Kouvolassa

Perustettu vuonna 1948 Liikevaihto n. 4,3 Meur Vakavarainen Kotimainen, yksityinen Päätoimipaikka Helsingissä Myyntikonttori Kouvolassa Perustettu vuonna 1948 Liikevaihto n. 4,3 Meur Vakavarainen Kotimainen, yksityinen Päätoimipaikka Helsingissä Myyntikonttori Kouvolassa Päätoimialueena vedenkäsittely Ulkomaankaupan osuus yli 10 % Tuotevalikoima

Lisätiedot

Välinehuoltajan ammattitutkinto

Välinehuoltajan ammattitutkinto Välinehuoltajan ammattitutkinto Välinehuoltajan ammattitutkinto Välinehuoltajan ammattitutkinnon suorittanut tuntee välinehuollon kokonaisuuden ja ymmärtää sen merkityksen ja vaatimukset, ymmärtää oman

Lisätiedot

Onteloisten instrumenttien steriloinnin varmistaminen. Michael Paul Getinge Finland Oy

Onteloisten instrumenttien steriloinnin varmistaminen. Michael Paul Getinge Finland Oy Onteloisten instrumenttien steriloinnin varmistaminen Michael Paul Getinge Finland Oy Steriloinnin vaatimuksia Yksittäisen tuotteen steriiliys on vaikea todistaa jälkeenpäin Kontaminaation todennäköisyys

Lisätiedot

Henkilösuojainten valinta

Henkilösuojainten valinta Henkilösuojainten valinta Hygieniahoitaja Jaana Kaappa Tays Valkeakoski Työturvallisuus laki 738/2002 Työnantajan on hankittava ja annettava työntekijän käyttöön apuväline tai muu varuste, silloin kun

Lisätiedot

Välinehuoltajan ammattitutkinto 2011

Välinehuoltajan ammattitutkinto 2011 Näyttötutkinnon perusteet Välinehuoltajan ammattitutkinto 2011 Määräys xx/011/2011 Määräykset ja ohjeet 2011:xx SISÄLTÖ Välinehuoltajan ammattitutkinto 2011... 1 SISÄLTÖ... 1 1 NÄYTTÖTUTKINNOT... 1 1.1

Lisätiedot

Puhdistus ja desinfiointi Tonometrin mittalaite, kontaktilasit ja Desinset

Puhdistus ja desinfiointi Tonometrin mittalaite, kontaktilasit ja Desinset БЪЛГАРСКИ MAGYAR POLSKI HRVATSKI ΕΛΛΗΝΙΚΗ SUOMI DANSK NORSK KÄYTTÖOHJE Puhdistus ja desinfiointi Tonometrin mittalaite, kontaktilasit ja Desinset 6. Edition / 2018 04 HAAG-STREIT AG, 3098 Koeniz, Switzerland

Lisätiedot

Esityksen sisältö. Sote-uudistuksen vaikutus välinehuollon kehittämiseen. Välinehuollon koulutuspäivät SSHY Tampere 30.9.

Esityksen sisältö. Sote-uudistuksen vaikutus välinehuollon kehittämiseen. Välinehuollon koulutuspäivät SSHY Tampere 30.9. Sote-uudistuksen vaikutus välinehuollon kehittämiseen Välinehuollon koulutuspäivät SSHY 11.10.2018 Tampere Tuula Karhumäki Tukipalveluiden valmistelija Kouluttaja TtM, MBA Esityksen sisältö Sote-uudistuksesta

Lisätiedot

Infektioiden torjuntaa haava-, skopia- ja yleispoliklinikalla

Infektioiden torjuntaa haava-, skopia- ja yleispoliklinikalla Infektioiden torjuntaa haava-, skopia- ja yleispoliklinikalla Helena Ojanperä Hygieniahoitaja/osastonhoitaja 5.10.2012 Alueellinen infektioiden torjunnan koulutuspäivä Hoitoon liittyvät infektiot avohoidossa

Lisätiedot

DESINFIOINTI, PUHDISTUS JA STERILOINTI Hammashoidon instrumenttien huoltotoimenpiteet

DESINFIOINTI, PUHDISTUS JA STERILOINTI Hammashoidon instrumenttien huoltotoimenpiteet I - ESIPUHE DESINFIOINTI, PUHDISTUS JA STERILOINTI Hammashoidon instrumenttien huoltotoimenpiteet Kaikki instrumentit on hygienian ja tartuntaturvallisuuden vuoksi puhdistettava, desinfioitava ja steriloitava

Lisätiedot

Ryhtiä pientoimenpiteiden aseptiikkaan. Hygieniahoitaja Maija-Liisa Lauritsalo Keski-Suomen keskussairaala Jyväskylä

Ryhtiä pientoimenpiteiden aseptiikkaan. Hygieniahoitaja Maija-Liisa Lauritsalo Keski-Suomen keskussairaala Jyväskylä Ryhtiä pientoimenpiteiden aseptiikkaan Hygieniahoitaja Maija-Liisa Lauritsalo Keski-Suomen keskussairaala 19.5.2017 Jyväskylä Pientoimenpide Invasiivinen toimenpide, joka vaati hyvää aseptiikkaa hoitoon

Lisätiedot

SUOJAINTEN KÄYTTÖ VÄLINEHUOLLOSSA. 26.Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Päivi Turunen Palveluesimies, Siun sote

SUOJAINTEN KÄYTTÖ VÄLINEHUOLLOSSA. 26.Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Päivi Turunen Palveluesimies, Siun sote SUOJAINTEN KÄYTTÖ VÄLINEHUOLLOSSA 26.Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät 11.10.2018 Päivi Turunen Palveluesimies, Siun sote Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Perustettu

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja Tutkinnon osan nimi ja sen laajuus (osp) Infektioiden torjunta ja hygieniakäytänteiden noudattaminen välineiden

Lisätiedot

Ammatillisen näyttötutkinnon peruste

Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Ammatillisen näyttötutkinnon peruste : Ammatillisen näyttötutkinnon peruste Perusteen nimi Määräyksen diaarinumero Korvattavat määräykset Koulutuskoodit Tutkintonimikkeet Voimaantulo Voimassaolon päättyminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2012 1 (5) Sosiaalilautakunta Sosj/9 07.02.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2012 1 (5) Sosiaalilautakunta Sosj/9 07.02.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2012 1 (5) 28 Sosiaalilautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Essi Kuikan valtuustoaloitteesta koskien siirtymistä kuparisiin kosketuspintoihin HEL 2011-007800

Lisätiedot

Välinehuoltajan ammattitutkinto ja työ

Välinehuoltajan ammattitutkinto ja työ Välinehuoltajan ammattitutkinto ja työ Välinehuoltajan ammattitutkinto näyttötutkintona tai oppisopimuksella VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINNON SUORITTAMINEN Välinehuoltajan ammattitutkinto suoritetaan pääsääntöisesti

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinto - koulutuskokeilu 2014-2018 Turun ammatti-instituutti Aikuiskoulutus Välinehuoltoalan perustutkinto

Välinehuoltoalan perustutkinto - koulutuskokeilu 2014-2018 Turun ammatti-instituutti Aikuiskoulutus Välinehuoltoalan perustutkinto Välinehuoltoalan perustutkinto - koulutuskokeilu 2014-2018 Turun ammatti-instituutti Aikuiskoulutus Välinehuoltoalan perustutkinto 18.5.2015 Erkkilä-Ojala Tarja 1 Koulutuskokeilut 2014-2018 Välinehuoltoalan

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012 MITÄ KÄSIHYGIENIALLA TARKOITETAAN? Käsihygienialla tarkoitetaan käsiin kohdistuvia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä.

Lisätiedot

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA MITÄ OVAT MIKRO-ORGANISMIT? Mikro-organismi tai mikrobi on organismi, joka on niin pieni, ettei sitä näe paljaalla silmällä. Vain siinä tapauksessa, kun niitä

Lisätiedot

Nocospray- desinfiointilaite siivouksessa. Palvelukoordinaattorit Sanna Paananen Mira Frisk, KSSHP

Nocospray- desinfiointilaite siivouksessa. Palvelukoordinaattorit Sanna Paananen Mira Frisk, KSSHP Nocospray- desinfiointilaite siivouksessa Palvelukoordinaattorit Mira Frisk, KSSHP Taustaa Manuaalisella puhdistuksella saavutetaan vain noin 40-50% kaikista pinnoista Tekniset haasteet Huokoisten materiaalien

Lisätiedot

Hyvät toimintakäytännöt välinehuollossa

Hyvät toimintakäytännöt välinehuollossa 23. Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät 1.10-2.10.2015 Tampere Tuija Molkkari Koulutukseni ja työkokemukseni Apuhoitaja 1981 Sairaanhoitaja 1986 Sisätautien erikoissairaanhoitaja 1991 Viestinnän

Lisätiedot

Ammattimaisen käyttäjän vastuuhenkilö ja seurantajärjestelmä

Ammattimaisen käyttäjän vastuuhenkilö ja seurantajärjestelmä Ammattimaisen käyttäjän vastuuhenkilö ja seurantajärjestelmä Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana 28.10.2014 Tarja Vainiola, ylitarkastaja 27.10.2014 1 Terveydenhuollon laitteiden ja

Lisätiedot

Siivous ja desinfektio. Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009

Siivous ja desinfektio. Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009 Siivous ja desinfektio Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009 Sairaalasiivous siivouksen tavoitteena on luoda edellytykset tilan varsinaiselle toiminnalle huomioiden: hygieenisyys viihtyisyys edustettavuus

Lisätiedot

Kliiniset laitetutkimukset: säädökset ja menettelytavat. Kimmo Linnavuori Ylilääkäri

Kliiniset laitetutkimukset: säädökset ja menettelytavat. Kimmo Linnavuori Ylilääkäri Kliiniset laitetutkimukset: säädökset ja menettelytavat Kimmo Linnavuori Ylilääkäri Valviran tehtävä lääkinnällisten laitteiden valvonnassa Laki 629/2010 terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista: 53

Lisätiedot

Eija Paananen. Indical Oy. Varsinais-Suoman Välinehuolto, Välinehuollon alueellinen koulutuspäivä

Eija Paananen. Indical Oy. Varsinais-Suoman Välinehuolto, Välinehuollon alueellinen koulutuspäivä Eija Paananen Indical Oy Varsinais-Suoman Välinehuolto, Välinehuollon alueellinen koulutuspäivä 19.05.2016 1 Terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden valvonta Terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita

Lisätiedot

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALIILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Tuotetunniste Kauppanimi SOLID SOLVENT 1.2. Aineen

Lisätiedot

H5i -kostuttimen desinfiointiohje

H5i -kostuttimen desinfiointiohje H5i -kostuttimen desinfiointiohje Suomi Tätä desinfiointiohjetta on noudatettava, kun H5i-kostutinta käytetään useammalla potilaalla unilaboratorio-, klinikka- tai sairaalakäytössä tai terveydenhuollon

Lisätiedot

Lataa Välinehuolto. Lataa

Lataa Välinehuolto. Lataa Lataa Välinehuolto Lataa ISBN: 9789516565012 Sivumäärä: 413 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 10.76 Mb Välinehuolto-kirjassa kuvataan välinehuoltoprosessin vaiheet: puhdistus, desinfektio, tarkastaminen,

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI PAKOLLISET OSAT: 3 PAKKAAMINEN NÄYTTÖYMPÄRISTÖ/ YMPÄRISTÖT Työturvallisuuden ja ohjeiden noudattaminen noudattaa työyhteisön ohjeita ja sopimuksia sekä pakkausmateriaaleista ja menetelmistä sekä kuumasaumaamisesta

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Omni-Tract-hakasjärjestelmä

KÄYTTÖOHJE. Omni-Tract-hakasjärjestelmä KÄYTTÖOHJE Omni-Tract-hakasjärjestelmä JÄLLEENMYYJÄ Mediplast Fenno Oy Tähtäinkuja 9, 01530 Vantaa Asiakaspalvelu 09 276 360 mediplast.info@mediplast.com www.mediplast.com 1 SISÄLLYS Sisällys Sivu Tärkeää...

Lisätiedot

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.12013 Edellinen päiväys

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.12013 Edellinen päiväys KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALIILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.1213 Edellinen päiväys 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Tuotetunniste Kauppanimi YACHT WASH 1.2. Aineen tai

Lisätiedot

39. Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Paasitorni, Helsinki. Hygieniahoitaja Heli Lankinen Kotkan kaupunki

39. Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Paasitorni, Helsinki. Hygieniahoitaja Heli Lankinen Kotkan kaupunki 39. Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Paasitorni, Helsinki Hygieniahoitaja Heli Lankinen Kotkan kaupunki Perehdytys ja käyttökoulutus Vastuu koneen oikeaoppisesta käytöstä on osastolla

Lisätiedot

Kuka vastaa terveydenhuollon laitteista? Tarja Vainiola Ylitarkastaja, FT

Kuka vastaa terveydenhuollon laitteista? Tarja Vainiola Ylitarkastaja, FT Kuka vastaa terveydenhuollon laitteista? Tarja Vainiola Ylitarkastaja, FT Perusta terveydenhuollon laitteiden valvonnalle Euroopan neuvoston direktiivi 93/42/ETY lääkinnällisistä laitteista (päivitetty

Lisätiedot

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Kuvallisten ohjeiden kehittäminen Kehittämistyö, Arcada, Hygieniahoitajan opinnot Maarit Juti Sisältö Miksi nämä ohjeet? Verinäytteenotto CVK:sta

Lisätiedot

Esidesinfiointi-, puhdistus-, ja sterilointiprotokolla

Esidesinfiointi-, puhdistus-, ja sterilointiprotokolla Esidesinfiointi-, puhdistus-, ja sterilointiprotokolla Avaimet Tämä asiakirja on alkuperäisen, ranskan kielellä laaditun asiakirjan käännös. Versionumero J81000 ja V4 piirustuksen numero RA14FR010D Sisällysluettelo

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTO SUUN TERVEYDENHUOLLOSSA

VÄLINEHUOLTO SUUN TERVEYDENHUOLLOSSA Henna Malinen & Minttu Pudas VÄLINEHUOLTO SUUN TERVEYDENHUOLLOSSA Välinehuollon ABC opetusvideo VÄLINEHUOLTO SUUN TERVEYDENHUOLLOSSA Välinehuollon ABC opetusvideo Henna Malinen & Minttu Pudas Opinnäytetyö

Lisätiedot

GETINGE 9100 -sarja. Always with you

GETINGE 9100 -sarja. Always with you GETINGE 9100 -sarja PESU- JA DESINFIOINTIKONE Always with you 2 GETINGE 9100 -sarja SÄÄSTÄ AIKAA, VETTÄ JA SÄHKÖÄ Getinge 9100 -sarjaan on kehitetty monia uusia erityispiirteitä, joiden avulla pesu- ja

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO KAUNEUSHOITOLOIDEN HYGIENIATASO

PROJEKTIYHTEENVETO KAUNEUSHOITOLOIDEN HYGIENIATASO PROJEKTIYHTEENVETO KAUNEUSHOITOLOIDEN HYGIENIATASO 2017 JOHDANTO Kauneushoitolat ovat yksi terveydensuojeluvalvonnan painopistealueista. Projektin tavoitteena oli tutkia työvälineiden ja työskentelypintojen

Lisätiedot

HYGIENIAKÄYTÄNNÖT JA ASEPTINEN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖKUNTOON SAATTAMINEN

HYGIENIAKÄYTÄNNÖT JA ASEPTINEN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖKUNTOON SAATTAMINEN HYGIENIAKÄYTÄNNÖT JA ASEPTINEN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖKUNTOON SAATTAMINEN Kirsi Terho, hygieniahoitaja, sh, TtM VSSHP Sairaalahygienia ja infektiontorjuntayksikkö 19.9.2018 Aseptiikan periaatteiden noudattaminen

Lisätiedot

Näyttötutkinnon perusteet

Näyttötutkinnon perusteet Näyttötutkinnon perusteet VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO 2005 MÄÄRÄYS 34/011/2004 OPETUSHALLITUS Opetushallitus 2005 Taitto: Layout Studio Oy/Marke Eteläaho ISBN 952-13-2320-5 (nid.) ISBN 952-13-2321-3

Lisätiedot

Desinfektio- ja puhdistusaineiden käyttö Laitoshuoltajien hygieniailtapäivä kevät 2018

Desinfektio- ja puhdistusaineiden käyttö Laitoshuoltajien hygieniailtapäivä kevät 2018 Desinfektio- ja puhdistusaineiden käyttö Laitoshuoltajien hygieniailtapäivä kevät 2018 Heli Piirtola, Ninni Viitala Hygieniahoitaja Kliininen asiantuntija, sh yamk Desinfektioaineiden käyttökohteita Ihodesinfektio

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTO KÄSIHYGIENIA KAIKEN A JA O VÄLINEHUOLLOSSA TÄNNE VAIN PUHTAIN KÄSIN!

VÄLINEHUOLTO KÄSIHYGIENIA KAIKEN A JA O VÄLINEHUOLLOSSA TÄNNE VAIN PUHTAIN KÄSIN! KÄSIHYGIENIA KAIKEN A JA O VÄLINEHUOLLOSSA 12.10.2017 25. VALTAKUNNALLISET VÄLINEHUOLLON KOULUTUSPÄIVÄT Hotel Flamingo, Vantaa Jaana Palosara Hygieniakoordinaattori Kouvolan kaupunki/ Infektioiden ja tartuntatautien

Lisätiedot

Desinfektio- ja puhdistusaineiden käyttö Laitoshuoltajien hygieniailtapäivä syksy 2017

Desinfektio- ja puhdistusaineiden käyttö Laitoshuoltajien hygieniailtapäivä syksy 2017 Desinfektio- ja puhdistusaineiden käyttö Laitoshuoltajien hygieniailtapäivä syksy 2017 Heli Piirtola Hygieniahoitaja Kliininen asiantuntija, sh yamk Desinfektioaineiden käyttökohteita Ihodesinfektio Käsihygienia

Lisätiedot

Desinfiointi- ja sterilointiohje

Desinfiointi- ja sterilointiohje Desinfiointi- ja sterilointiohje Vain hoitohenkilökunnan käyttöön Tämä ohje on tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun AirFit F20 / AirTouch F20 ResMed -kokokasvomaskia käytetään useammalla potilaalla uniklinikalla,

Lisätiedot

Välinehuoltoala ja alan kehittäminen Varsinais-Suomessa

Välinehuoltoala ja alan kehittäminen Varsinais-Suomessa Välinehuoltoala ja alan kehittäminen Varsinais-Suomessa 6.10.2015 Tarja Ruuskanen Välinehuollon nykytila vuonna 2015 välinehuoltokeskustoimintaa 79 % VSV välinehuoltokeskus Välinehuollon johtaja Toimistonhoitaja

Lisätiedot

TOIMINTALUVUT 2014. Ø Henkilökuntaa noin 100, joista 13 määräaikaista Ø Liikevaihto 2014 noin 5 M Ø Toiminta 2014 (Puijo ja Tarina): 9.2.

TOIMINTALUVUT 2014. Ø Henkilökuntaa noin 100, joista 13 määräaikaista Ø Liikevaihto 2014 noin 5 M Ø Toiminta 2014 (Puijo ja Tarina): 9.2. Itä- Suomen huoltopalvelut liikelaitoskuntayhtymä, Servica Välinehuollon tuo9eistus ja hinnoi9elu 6.2.2015 8.11.2013 8. TSU 6.2.2014 www.servica.fi TOIMINTALUVUT 2014 Ø Henkilökuntaa noin 100, joista 13

Lisätiedot

Laiteturvallisuus osana potilasturvallisuutta

Laiteturvallisuus osana potilasturvallisuutta Laiteturvallisuus osana potilasturvallisuutta Arja Pekonen Vs. potilasturvallisuuspäällikkö 14.2.2019 11.2.2019 2 Laitteisiin liittyvät HaiProt v. 2018 (n=449) 11.2.2019 3 Esim. HaiPro Potilas oli vuoteessa

Lisätiedot

Siivouskäytännöt - tekniikat ja menetelmät

Siivouskäytännöt - tekniikat ja menetelmät Siivouskäytännöt - tekniikat ja menetelmät Uimahallit, kylpylät ja kosteat tilat Sisältö Siivoushenkilöstön ammattitaitovaatimukset Henkilökohtainen hygienia Aseptiikka Siivouksen ajankohta Siivousmenetelmät,

Lisätiedot

Perustason ensihoidon koulutuskokeilu. Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014

Perustason ensihoidon koulutuskokeilu. Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014 Perustason ensihoidon koulutuskokeilu Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014 Perustason ensihoidon osaamisen painopistealueita kokeilun suunnittelussa Ensihoitotyön osaaminen Itsearviointi,

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja

Lisätiedot

Loimaan terveyskeskuksen hammashuollon ja Tyks-Sapa liikelaitos Varsinais-suomen Välinehuollon työryhmän tapaaminen

Loimaan terveyskeskuksen hammashuollon ja Tyks-Sapa liikelaitos Varsinais-suomen Välinehuollon työryhmän tapaaminen Loimaan terveyskeskuksen hammashuollon ja Tyks-Sapa liikelaitos Varsinais-suomen Välinehuollon työryhmän tapaaminen Aika: 25.5.2016 klo 13.00 15.00 Paikka: Loimaan terveyskeskus krs 2 Läsnä: Tuulikki Tammiala-Salonen,

Lisätiedot

Ohjeita kauneushoitoloiden, parturi-kampaamojen, tatuointiliikkeiden ja solariumtilojen suunnitteluun

Ohjeita kauneushoitoloiden, parturi-kampaamojen, tatuointiliikkeiden ja solariumtilojen suunnitteluun Ohjeita kauneushoitoloiden, parturi-kampaamojen, tatuointiliikkeiden ja solariumtilojen suunnitteluun Helsinki 2015 Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset ja suositukset, joihin ympäristökeskus kiinnittää

Lisätiedot

Hammashuollon välinehuolto

Hammashuollon välinehuolto Hammashuollon välinehuolto Karin Kanerva opetushoitaja, HH 23.10.2015 1 Uskomuksia lämpö pilaa juurenhoitoneuloja lämpö tylsyttää teräviä instrumentteja kaiverrus pilaa instrumentin pinnan kukaan ei enää

Lisätiedot

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT Päiväys 22.10.2002 Edellinen päiväys 14.03.1997 1/5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot

Lisätiedot

Puhdistus ja desinfiointi Tonometrin mittalaite, kontaktilasit ja Desinset

Puhdistus ja desinfiointi Tonometrin mittalaite, kontaktilasit ja Desinset ČESKY БЪЛГАРСКИ MAGYAR POLSKI HRVATSKI ΕΛΛΗΝΙΚΗ SUOMI DANSK NORSK KÄYTTÖOHJE Puhdistus ja desinfiointi Tonometrin mittalaite, kontaktilasit ja Desinset 5. Edition / 2015 02 HAAG-STREIT AG, 3098 Koeniz,

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI PAKOLLISET OSAT: 1 VÄLINEHUOLTOPROSESSIN KOKONAISUUDEN TUNTEMINEN NÄYTTÖYMPÄRISTÖ/ YMPÄRISTÖT Välillinen potilaan hoito osaa kuvata välinehuoltajan erilaisia toimintaympäristöjä ymmärtää välinehuoltajan

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Päiväys: 3.11.2014 Edellinen päiväys: KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 57676

Lisätiedot

Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Suomen Sokeri Oy:n Porkkalan Tehtaalla

Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Suomen Sokeri Oy:n Porkkalan Tehtaalla Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Suomen Sokeri Oy:n Porkkalan Tehtaalla Tärkeä tuoteturvallisuus Tämä esite on tarkoitettu koko Suomen Sokeri Oy:n Porkkalan tehtaan henkilöstölle,

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote (direktiivin 2001/58/EY mukaan)

Käyttöturvallisuustiedote (direktiivin 2001/58/EY mukaan) Sivu /4. Tuotteen nimi ja valmistaja.. Valmisteen tunnistustiedot Toilet cleaner.2. Valmisteen käyttötarkoitus Kiinteä, hajustettu, sininen WC:n puhdistusaine.3. Yrityksen tunnistustiedot: BUCK-Chemie

Lisätiedot

Aseptinen omatunto, mitä se on

Aseptinen omatunto, mitä se on Aseptinen omatunto, mitä se on Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät 1.10.2015 Tampere Anita Kalliomaa Taustaa itsestäni Koulutus Apuhoitaja 1982 Sairaanhoitaja 1988 Erikoissairaanhoitaja (leikkaus-

Lisätiedot

KAIKO-STEELCO US 300 ONTELOISTEN INSTRUMENTTIEN DESINFIOIVA PESULAITE

KAIKO-STEELCO US 300 ONTELOISTEN INSTRUMENTTIEN DESINFIOIVA PESULAITE KAIKO-STEELCO US 300 ONTELOISTEN INSTRUMENTTIEN DESINFIOIVA PESULAITE STEELCO US 300 LAITTEEN OMINAISUUDET JA EDUT KÄYTTÄJÄLLE: Adapterit kaiken kokoisille onteloisille instrumenteille; nopea ja luotettava

Lisätiedot

OHJE 4/2005 20.12.2005 Dnro 1903/01/2005 TERVEYDENHUOLLON LAITTEESTA JA TARVIKKEESTA TEHTÄVÄ KÄYTTÄJÄN VAARATILANNEILMOITUS

OHJE 4/2005 20.12.2005 Dnro 1903/01/2005 TERVEYDENHUOLLON LAITTEESTA JA TARVIKKEESTA TEHTÄVÄ KÄYTTÄJÄN VAARATILANNEILMOITUS OHJE 4/2005 20.12.2005 Dnro 1903/01/2005 TERVEYDENHUOLLON LAITTEESTA JA TARVIKKEESTA TEHTÄVÄ KÄYTTÄJÄN VAARATILANNEILMOITUS Valtuussäännökset Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista 14 2 momentti

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 800W/1200W PTC-lämpöelementti Alhainen melutaso Kaksinkertainen ylikuumenemissuoja Kaatumissuoja Irroitettava ilmansuodatin

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Hyväksytty käyttöön Hyväksytty laboratoriokäyttöön Hyväksynyt: Diskteknik / Jasico KAUPPANIMI KÄYTTÖTARKOITUS Ambio Film Puhdistusaine Tuotenumero

Lisätiedot

Toiminta leikkausosastolla. Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys

Toiminta leikkausosastolla. Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys Toiminta leikkausosastolla Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys Leikkausalueen infektio Hoitoon liittyvä infektio Terveydenhuollon toimintayksikössä annetun hoidon aikana tai alkunsa

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY, 31 artikla mukainen

Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY, 31 artikla mukainen Sivu: 1/5 1 Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot Tuotetunniste Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen / valmisteen käyttö Lisäaine

Lisätiedot

Välinehuollon pintojen puhtaus. Tiina Kurvinen Hygieniahoitaja, Oh, TtM VSSHP/Sairaalahygienia ja infektiontorjunta 2015

Välinehuollon pintojen puhtaus. Tiina Kurvinen Hygieniahoitaja, Oh, TtM VSSHP/Sairaalahygienia ja infektiontorjunta 2015 Välinehuollon pintojen puhtaus Tiina Kurvinen Hygieniahoitaja, Oh, TtM VSSHP/Sairaalahygienia ja infektiontorjunta 2015 Ylläpitosiivous Henkilöhygienia, käsihygienia, tavanomaiset varotoimet Työskentelypintojen

Lisätiedot