Sinulle, joka odotat enemmän metsänkasvulta. Laatua. & tehokkuutta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sinulle, joka odotat enemmän metsänkasvulta. Laatua. & tehokkuutta"

Transkriptio

1 Sinulle, joka odotat enemmän metsänkasvulta Laatua & tehokkuutta

2 2 Tarjoamme parhaat taimet suomalaiselle metsänomistajalle Me Nordic Forest Plantsilla haluamme toimittaa korkealaatuisia taimia, joilla onnistut metsänuudistamisessa. Tavoitteenamme on korkea laatu läpi koko toiminnan: taimenkasvatuksesta, varastoinnista ja kuljetuksesta aina istutustyöhön asti. Siksi käytämme parhaita siemeniä ja kasvatusmenetelmiä, varmimpia varastointimenetelmiä ja hyväksi todettuja pakkausmenetelmiä. Lisäksi olemme kehittäneet istutusvälineitä hyvän työtuloksen saavuttamiseksi. Nordic Forest Plants on ruotsalaisen Svenska Skogsplantor Ab:n tytäryhtiö, jolla on Ruotsissa 12 taimitarhaa, kaksi siemenasemaa ja noin 50 siemenviljelmää. Yhtiöllä on Suomessa kaksi pakkas- ja kaksi kylmävarastoa. Vuosittain yhtiö tuottaa 100 milj. tainta. Emoyhtiö Svenska Skogsplantor tarjoaa Ruotsissa metsänomistajille taimien lisäksi kaikki metsänuudistamisessa tarvittavat palvelut kuten maanmuokkauksen, kylvön ja istutuksen. Näin yrityksellä on hallussaan koko metsänuudistamisen tietotaito, jonka avulla perustetaan tuottava, hyväkasvuinen taimikko. Pitkäjänteinen ja systemaattinen tutkimustyö on tuottanut vuosikymmenien aikana emoyhtiö Svenska Skogsplantor Ab:n käyttöön tietoa, jota hyödynnetään taimien kasvattamisen eri vaiheissa. Todisteena laadun hyväksi tehdystä työstä on Svenska Skogsplantor Ab:llä ISO 9000 ja ISO mukaiset laatu- ja ympäristösertifikaatit. Jatkuva tutkimusja kehittämistyö yhdessä vuosikymmenten kokemuksen kanssa takaa hyvät taimet myös tulevaisuudessa. Nordic Forest Plants tuo tämän tietotaidon tulokset myös suomalaisille metsänomistajille. Suomessa Nordic Forest Plantsin taimia on käytetty vuodesta 1995 alkaen. Kokemukset taimista ja niiden menestymisestä ovat olleet kiitettävän hyviä. Onnistumisiin on osaltaan vaikuttanut taimituotannon koko ketju. Osaamme kasvattaa, varastoida ja kuljettaa taimia niin, että laatu varmistuu jokaisessa vaiheessa. Tuloksena on istuttajan iloksi elinvoimainen lepotilassa oleva taimi, joka lähtee nopeaan kasvuun. Olet tervetullut tutustumaan taimiimme. Ota yhteyttä metsänhoitoyhdistykseesi tai jälleenmyyjiimme ja saat lisätietoa taimistamme.

3 3 Korkealaatuisten on siemenessä taimien salaisuus Geneettinen laatu kuvaa sekä siemenen alkuperää että siitä kasvavan puun ominaisuuksia kuten kasvua, laatua ja kasvurytmiä. Paras uudistamistulos syntyy, kun valitaan kasvurytmiltään, eli silmujen aukeamiselta ja taimen talvehtimiselta, istutuspaikalle sopivin taimi. Käytämme tervettä, geneettisesti laadukasta siementä. Nordic Forest Plantsin käyttämä siemen on peräisin siemenviljelmiltä ja metsikkökeräyksistä. Siementen käsittelyketju keräyksestä varastointiin hoidetaan nykyaikaisella tekniikalla, joka perustuu vuosien kokemukseen ja tutkimustietoon siementen käsittelystä. Jokainen siemenerä analysoidaan ja saadut tiedot tallennetaan. Tietoa hyödynnetään taimien kasvatuksessa ja myöhemmin istutuksen jälkeisen kasvun seurannassa. Pääosa Suomessa myytävistä taimista on peräisin suomalaisilta siemenviljelyksiltä. Näiltä siemenviljelyksiltä saadaan jalostettua siementä, jonka geneettinen laatu tunnetaan hyvin. Siemenviljelyksen puut on tarkoin valittu ja niiden jälkeläiset on testattu. Kenttäkokeiden ja testien avulla pyritään siemenviljelyksillä tuottamaan korkealuokkaista siementä, joka tuottaa hyvin kasvavia, laadukkaita ja terveitä taimia. Kuusen kasvatuksessa käytetään sekä siemenviljelmillä tuotettua että metsikkökeräyksistä saatua siementä. Lisäksi on saatavilla laadukasta ruotsalaista siemenviljelmäsiementä. Pieni osa käytettävistä kuusen siemenistä kerätään valituista metsiköistä. Metsiköiden valinta perustuu tietoihin metsikön alkuperästä ja siemenen sopivuudesta. Suomessa paikalliset metsänhoitoyhdistykset valitsevat huolella keräysmetsiköt, joista kerättyä kuusen siementä Nordic Forest Plants käyttää. Laatu näkyy ulospäin Morfologisella laadulla tarkoitetaan taimen ulkonäköä, vihreän osan ja juuriston tasapainoa. Silmävaraisesti arvioitu morfologinen laatu antaa yleiskuvan taimen elinvoimasta ja kasvusta. Muodoltaan ja kasvualustaltaan hyvä juuristo on taimen menestymisen edellytys. Voidaan sanoa, että maasta se pienikin ponnistaa. Nordic Forest Plants Oy:n emoyhtiö Svenska Skogsplantor Ab on tehnyt vuosia tutkimuksia, joissa on tarkasteltu mm. taimien juuriston kehitystä. Näiden tutkimustulosten perusteella on taimikasvatuksessa päädytty kasvatusmenetelmiin, joilla pystytään tuottamaan parhaat taimet. Tuloksena ovat geneettisesti ja morfologisesti laadukkaat taimet, joilla on hyvät kasvuedellytykset.

4 4 Elinvoimaisella taimella saat aina parhaan istutustuloksen. Heikko juuristo tai verso tai kasvun alkaminen liian aikaisin heikentää taimen mahdollisuuksia menestyä istutuksen jälkeen. Hyvä taimi ei kuitenkaan synny ilman vahvaa kokemusta ja laajaa tietoa. Vuosien aikana kerättyä tutkimustietoa hyödynnettään taimenkasvatuksen eri vaiheissa, siksi elinvoimaisuus on tunnusomaista Nordic Forest Plantsin taimille. Menetelmien jatkuva kehittäminen takaa taimien laadun myös tulevaisuudessa. Elinvoimaiset taimet kasvavat paremmin Kasvatus sekä käsittely varastoinnin ja kuljetuksen aikana ovat taimien elinvoimaisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Kasvatuksen aikana taimeen voidaan vaikuttaa lannoituksella ja erilaisilla käsittelyillä, joilla säädellään mm. valoisan ajan pituutta (lyhytpäiväkäsittely). Taimien laadun testaaminen kasvatuksen, varastoinnin ja kuljetuksen aikana varmistaa hyvän kasvuunlähdön istutuksen jälkeen. Juuriston kunto ratkaisee kasvuunlähdön Keväinen kasvuunlähtö alkaa juuristosta. Havupuun taimi varmistaa vedensaannin ennen silmujen puhkeamista, minkä jälkeen yhteyttäminen käynnistyy ja taimen vedentarve kasvaa. Paakkutaimilla juuriston ongelma on paleltuminen, kun taimia säilytetään talven yli taimikentillä. Avoseinäisissä kasvatusalustoissa kasvatettujen taimien juuret vaurioituvat jo -8 C:ssa. Nordic Forest Plantsin toimittamat taimet varastoidaan talveksi valvottuihin olosuhteisiin kylmä- tai pakkasvarastoihin, joiden lämpötila on -3 C:ta. Jokainen taimierä tutkitaan varastoinnin aikana RGC-testin avulla (Root Growth Capacity) ennen kevättä. Testin avulla varmistetaan jokaisen taimierän kasvuunlähtö ja terveys. Testi paljastaa myös mahdolliset juuristovauriot. Kylmävarastoinnin ansiosta taimenistutuksen aikataulua voi suunnitella joustavammaksi. Silmut säilyvät ehjinä Varastoitavien ja istutettavien taimien silmujen on oltava lepotilassa, koska auenneet silmut vaurioituvat helposti. Paakkutaimien silmujen lepotilaan, talveentumiseen, voidaan vaikuttaa lyhytpäiväkäsittelyllä, jolla säädellään kasvatettavien taimien saaman valon määrää. Taimierien karaistumista seurataan syksyllä kuivaainetestien avulla. Näin varmistetaan, että taimi on talveentunut, kun se siirretään varastoon. Hyvin varastoituja, tervejuurisia taimia, joiden silmut ovat lepotilassa, on helpompi ja turvallisempi käsitellä. Nordic Forest Plants toimittaa kaikki paakkutaimet pahvilaatikoissa, joissa taimia voidaan säilyttää myös istutuspaikalla.

5 5 Pahvilaatikko säilyttää taimien elinvoiman Taimenistutusaika on lyhyt ja kiihkeä. Taimet on kuljetettava istutusaloille ja istutettava. Suurien taimimäärien jakelu, säilytys ja istutus tuottavat toisinaan ongelmia. Kylmävarastoidut, pahvilaatikoihin pakatut Nordic Forest Plantsin paakkutaimet ovat helppoja käsitellä, ja pakkauksensa ansioista niiden avulla voi tasata kiireisintä istutusaikaa. Nordic Forest Plantsin laatuajattelu kattaa koko kaaren siemenestä uudistusalalle istutettuun taimeen. Taimet lajitellaan ja lasketaan taimitarhoilla ja tasalaatuinen taimiaines pakataan kuljetusta ja varastointia varten. Pakattujen taimierien käsittely on yksinkertaista ja nopeaa, eivätkä taimet vioitu käsittelyjen aikana. Pahvilaatikot ovat osoittautuneet parhaaksi tavaksi pakata paakkutaimia. Pahviset pakkaukset maatuvat hyvin, joten niitä ei tarvitse kuljettaa pois istutusalalta. Pahvilaatikkoon pakattujen kylmävarastoitujen paakkutaimien kuljettaminen on helppoa ja siistiä. Taimet säilyvät pahvilaatikoissa kosteina varjossa noin kaksi viikkoa. Avaamalla laatikoiden tuuletusluukut taataan laatikon ilmanvaihto ja ehkäistään homeen muodostuminen laatikkoon. Taimet eivät saa olla jäässä istutettaessa. Laatikossa niiden sulaminen vie noin viikon. Avojuuriset taimet toimitetaan paperisäkissä Avojuuritaimia ei voi pitkään säilyttää paperisäkeissä. Lyhytaikaisen varastoinnin ajaksi taimisäkit on laitettava varjoon tai mahdollisuuksien mukaan vaikka viileään maakellariin. Mikäli taimia ei voida istuttaa heti, kannattaa avojuuritaimet valeistuttaa varjoisaan ja kosteaan paikkaan. Avojuuritaimet juotetaan hapekkaassa vedessä vuorokautta ennen istutusta. Hyvät istutusvälineet nopeuttavat työtä ja parantavat tulosta Tasalaatuinen taimiaines, hyvät pakkaukset ja asiallinen välineistö helpottavat sekä istutustyötä että työn hinnoittelua. Näin vältytään turhilta epävarmuustekijöiltä ja istutustyötä hidastavilta keskeytyksiltä. Istutustyön helpottamiseksi ja työn jouduttamiseksi Svenska Skogsplantor on kehittänyt eri taimityypeille sopivia istutusvälineitä.

6 6 Pasi Hyppölä tarkastelemassa vuonna 1995 istutettua taimikkoaan. Laatu ratkaisi taimivalinnan - Kiinnitin huomiota taimien laatuun ja tasaisuuteen nähdessäni ensimmäistä kertaa Nordic Forest Plantsin taimia, kuvaa jämsäläinen maanviljelijä ja metsänomistaja Pasi Hyppölä kokemaansa. - Olin nähnyt paljon epätaisia ja laaadultaan vaihtelevia taimieriä ja halusin kokeilla Nordic Forest Plantsin taimia omassa metsässäni, hän jatkaa. - Vuonna 1995 istutin ensimmäiset Nordic Forest Plantsin taimet. Tämän jälkeen olen käyttänyt lähes vuosittain heidän taimiaan, Pasi Hyppölä kertoo. Taimierät ovat olleet laadultaan tasaisia, eikä ole ollut turhaa hävikkiä. Kasvuunlähtö on onnistunut ja taimien kasvu on ollut hyvä, eikä taimien kanssa ole ilmennyt mitään ongelmia. - Suosin Nordic Forest Plantsin taimia nimenomaan niiden laadun vuoksi. Tähänastiset hyvät kokemukset ovat vakuuttaneet minua entisestään siitä, että taimien hinnanero ei ratkaise valintaani vaan niiden laatu. Onhan kyse valinnoista, jotka vaikuttavat vuosikymmeniä eteenpäin, toteaa Pasi Hyppölä. Tutkimustyötä Suomessa Svenska Skogsplantorin taimien korkea laatu perustuu tutkimuksista saatuun tietoon. Laadun ylläpitäminen ja kehittäminen edellyttävät jatkuvaa tutkimustyötä niissä maissa, joissa taimia käytetään. Tämän vuoksi Suomessakin järjestetään erilaisia kokeita, joista saatuja tuloksia hyödynnetään nimenomaan Suomeen tuotavien taimien kasvatuksessa. Suomessa Svenska Skogsplantor tutkii taimien kasvuunlähtöä sekä Kanta-Hämeessä että Etelä-Savossa. Keski-Suomessa tutkimuksen kohteena on tukkimiehentäin torjunta.

7 7 Valitse oikea taimityyppi ja varmistat uudistustuloksen Lähtökohta puulajin ja taimityypin valinnalle on uudistamisala ja sen piirteet. Tavallisimpien puulajien kohdalla voit valita erilaisten taimityyppien välillä. Pääasiallisesti taimet ovat erikokoisia avojuuri- tai paakkutaimia. Reheville maille avojuuritaimi Paakkutaimi sopii useaan kohteeseen Avojuuritaimet viljellään avomaalla, jossa ne kasvatusaikana koulitaan eli istutetaan uudelleen harvempaan. Taimesta kasvaa tällöin iso ja voimakas. Avojuuritaimia on saatavana erikokoisina ja -ikäisinä. Tavallisimmin istutettavat avojuuritaimet ovat 3 4-vuotiaita. Avojuuritaimia voidaan käyttää kaikilla maatyypeillä. Ensisijaisesti niitä käytetään viljavilla mailla, joilla ne paakkutaimia kookkaampina selviävät paremmin kilpailussa muun kasvillisuuden kanssa. Avojuuritaimia käytetään usein pellonmetsityksessä ja täydennysistutuksissa. Avojuuritaimen istuttaminen on juuriston laajuuden ja kookkaan verson vuoksi hitaampaa ja kalliimpaa kuin paakkutaimen. Avojuuri- ja paakkutaimien edut yhdistyvät TePlus taimessa Paakkutaimet kasvatetaan turvetäytteisissä ruukuissa erityyppisissä kasvatusalustoissa, joiden mukaan taimityypit nimetään. Taimet kylvetään aikaisin keväällä, ja ne saavat kasvaa kasvihuoneissa kesäkuun alkuun. Tämän jälkeen taimet siirretään avomaalle, jossa ne kasvavat koko kesän. Taimet toimitetaan asiakkaille joko samana syksynä tai seuraavana keväänä Paakkutaimilla istuttaminen on nopeaa ja helppoa, mutta niiden istuttaminen edellyttää yleensä kuitenkin maanmuokkauksen. Juuret ovat turvepaakun suojaamia, joten taimi kestää käsittelyä suhteellisen hyvin. Nordic Forest Plantsin kylmävarastoidut paakkutaimet ovat lepotilassa, joten käsittely ei vaurioita niiden silmuja. Paakkutaimien kasvu käynnistyy ripeästi, ja niitä voidaan käyttää kaikilla maatyypeillä. Parhaiten paakkutaimet soveltuvat kuitenkin keskihyville ja karuille maille. TePlus on avomaalla koulittu paakkutaimi. Sitä voidaan käyttää samanlaisilla uudistusaloilla kuin avojuurisia taimia, koska taimi on kooltaan iso. TePlus-taimen etu on avojuuritaimea yhtenäisempi juuristo, jonka ansiosta istuttaminen on helpompaa.

8 8 TePlus TePlus on viime vuosina kehitetty uusi taimityyppi, josta on tullut nopeasti hyvin suosittu. Taimi on avo- ja paakkutaimen yhdistelmä, jossa on molempien taimityyppien edut. Juuret ovat osittain turvepaakussa kuten perinteisessä paakkutaimessa, joten taimi kehittyy lyhyemmässä ajassa yhtä suureksi ja vahvaksi kuin avojuurinen taimi. Siemen kylvetään paakkutaimien kasvatusalustoihin. Siemen itää ja kasvaa viikkoa kasvihuoneessa. Kun taimet ovat sopivan kokoisia, ne nostetaan kasvatusalustoista ja koulitaan avomaalle kuten tavalliset avojuuritaimet. Yhden tai kahden vuoden avomaakasvatuksen jälkeen taimet ovat valmiita istutettavaksi. Valmis taimi muistuttaa avojuuritainta, mutta juuristo on yhtenäisempi kuin paljasjuurisella taimella. Yhtenäinen juuristo helpottaa istutusta. TePlus-taimet toimitetaan asiakkaille vahvistetuissa paperisäkeissä. Taimien koko on cm. Taimet istutetaan kuten avojuuritaimet kuokalla tai istutuskairalla tai jopa istutusputkella.

9 9 Svepot iso paakkutaimi Svepot-kasvatusalustalla kasvatetuilla taimilla on kunnon juuripaakku. Taimia voidaan kasvattaa isokokoisiksi, ilman että juuriversosuhde muuttuu epäedulliseksi. Svepotkasvatusalusta on valmistettu ympäristöystävällisestä muovista. Alustassa on ruukun sisäpuolella pystysuorat ohjausliuskat parhaan mahdollisen juuristokehityksen varmistamiseksi. Suuri paakku takaa taimen hyvän juuristokehityksen ja kiinnittymisen maaperään. Svepot-taimet voidaan toimittaa joko suoraan kasvatusalustoissa tai pahvilaatikkoon pakattuna. Pakkausta voidaan käyttää istutusalustana, jolloin taimet istutetaan pottiputkella suoraan pahvilaatikosta. Tietoa: juuriversosuhteella kuvataan taimen vihreän osan, verson ja juuriston suhdetta toisiinsa. Hyvällä taimella juuristo on riittävän suuri verson kokoon nähden.

10 10 Blockplanta 121 BBlockplanta-taimia viljellään kahdessa erikokoisessa kovamuovi- kasvatusalustassa. Käyttämässämme Blockplanta 121:ssä yhdistyvät suhteellisen korkea kasvatustiheys ja suuri paakuntilavuus per ruukku. Näin saamme biologisesti hyvän taimen, jolla on erinomainen juuri-versosuhde. Lisäksi ruukussa on sisäpuoliset ohjausliuskat, jotka estävät juurikierteiden muodostumisen. keskikokoinen paakkutaimi Blockplanta-taimet toimitetaan pakattuna pahvilaatikkoon, josta taimet voidaan istuttaa suoraan erityisen kantotelineen avulla. Istutus tapahtuu pottiputkella. Taimet ovat kooltaan cm.

11 11 Flexi-taimet FFlexi-taimet kasvatetaan ja toimitetaan polystyreenistä valmistetuissa kasvatusalustoissa. Alustoja on erikokoisia ja kaikissa on ruukkujen sisäpuolella ohjausliuskat, jotka varmistavat hyvän juuristokehityksen. Taimet kasvatetaan ja istutetaan suoraan samasta kasvatusalustasta. Näin kasvin biologinen prosessi ei häiriinny. Lisäksi istutus on helppoa, koska taimia ei tarvitse erikseen siirtää istutusvakkaan. Flexi-taimet toimitetaan pahvilaatikossa tai muovikalvolla suojattuna kertakäyttölavoille pakattuna n kappaleen erissä. Istutus tapahtuu pottiputkella ja taimien kanto erityisellä kantotelineellä. Nordic Forest Plantsin paakkutaimet Taimityyppi Kasvatusalustan Paakun tilavuus Istutusväline koko (mm) (cm 3 ) Pottiputki nro Blockplant 386*386* /43 mm Flexi *762* /43 mm Flexi *762* /53 mm Flexi *762* /53 mm Svepot 384*214* /53 mm

12 Laatua ja tehokkuutta sinulle, joka odotat enemmän metsänkasvulta Johan Grönros Yhteyspäällikkö Wolffinkatu Vaasa Puh (0) Fax +358-(0) Gsm +358-(0) Jarko Leskinen Kenttäpäällikkö Petäikönkatu 9 tsto VARKAUS Puh (0) Fax +358-(0) Gsm +358-(0) jarko.leskinen@kolumbus.fi Varastot: Erityisasiantuntijat: Jämsä Juva Roger Turku, metsänhoitaja Timo Tavaila, MMM,KTK

Metsänistutuksen omavalvontaohje

Metsänistutuksen omavalvontaohje Metsänistutuksen omavalvontaohje Omavalvonnalla laatua ja tehoa metsänhoitotöihin 1. Johdanto a) TAIMIEN VARASTOINTI Pakkasvarastoidut taimet Hyvä varastointipaikka on varjoinen Kun taimet tuodaan välivarastolle:

Lisätiedot

OHJEITA METSANVIUELUALLE

OHJEITA METSANVIUELUALLE ~.. OHJEITA METSANVIUELUALLE Paljasjuuriset taimet PIDÄ TAIMET TUOREINA Paakkutaimet......... Pura säkit ja laita taiminiput löysättyinä valeistutukseen varjoisaan ja kosteaan maastokohtaan ei kuitenkaan

Lisätiedot

Suomen parhaat taimet.

Suomen parhaat taimet. Suomen parhaat taimet www.finforelia.fi Perinteinen ja luotettava taimiyhtiö Fin Forelia Oy tuottaa metsäpuun taimia sopimuskumppaneidemme ja metsänomistajien käyttöön. Täysin kotimainen yhtiö on alan

Lisätiedot

Metsänuudistaminen. Metsien hoito ja puunkorjuu 10 ov EI, OH 3.5.2012

Metsänuudistaminen. Metsien hoito ja puunkorjuu 10 ov EI, OH 3.5.2012 Metsänuudistaminen Metsien hoito ja puunkorjuu 10 ov EI, OH 3.5.2012 Uudistaminen Pyritään saamaan aikaan uusi tuottava metsä Uudistamista pidetään metsätalouden kestävyyden ja kansantalouden kannalta

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Ohjeita omatoimiseen istutukseen Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Ohjeita omatoimiseen istutukseen Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Ohjeita omatoimiseen istutukseen Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Istuttaminen Metsän kasvatuksessa istuttaminen on kallis investointi, mutta

Lisätiedot

Fin Forelian taimilla tuottoa talousmetsiin. Taimihuolto

Fin Forelian taimilla tuottoa talousmetsiin. Taimihuolto Fin Forelian taimilla tuottoa talousmetsiin Taimihuolto Taimen tie tarhalta metsään Kuljetuksen jälkeen vastuu taimista siirtyy asiakkaalle - välivarastoi ja hoida taimet oikein! Vastaanottotarkastus Välivarastointi

Lisätiedot

23330 Pensaat ja köynnökset

23330 Pensaat ja köynnökset InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23330 Pensaat ja köynnökset Infra 2015 Määrämittausohje 2333. 23330.1 Pensas- ja köynnösistutusten materiaalit Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston

Lisätiedot

Koneellisen istutuksen perusteita ja biologiaa. Jaana Luoranen & Heikki Smolander

Koneellisen istutuksen perusteita ja biologiaa. Jaana Luoranen & Heikki Smolander Koneellisen istutuksen perusteita ja biologiaa Jaana Luoranen & Heikki Smolander Esityksen sisältö Koneistutuksen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä Maanmuokkauksen laatu Istutussyvyys Koneistutukseen

Lisätiedot

Paakkukoon ja kylvöajan vaikutus kuusen taimien rakenteeseen ja istutusmenestykseen. Jouni Partanen

Paakkukoon ja kylvöajan vaikutus kuusen taimien rakenteeseen ja istutusmenestykseen. Jouni Partanen Paakkukoon ja kylvöajan vaikutus kuusen taimien rakenteeseen ja istutusmenestykseen Jouni Partanen Tausta Paakkutaimien 1980-luvulla laaditut keskipituussuositukset perustuvat taimien kasvatustiheyteen

Lisätiedot

Pakkaukset Siemenet Parhaat metsät kasvavat huippulaatuisesta siemenestä. TAIMITARHAT Kerimäki Saarijärvi

Pakkaukset Siemenet Parhaat metsät kasvavat huippulaatuisesta siemenestä. TAIMITARHAT Kerimäki Saarijärvi Pakkaukset Siemenet Parhaat metsät kasvavat huippulaatuisesta siemenestä. Männyn metsäkylvössä kannattaa aina käyttää perimältään parasta mahdollista siementä. TAIMITARHAT Taimitarhantie 800 Puhelin 00

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Raudus ja hieskoivu. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Raudus ja hieskoivu. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Raudus ja hieskoivu Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu

Lisätiedot

Taimien laadun ja erityisesti juuriston määrän merkitys maastomenestymiselle

Taimien laadun ja erityisesti juuriston määrän merkitys maastomenestymiselle Taimien laadun ja erityisesti juuriston määrän merkitys maastomenestymiselle NordGen Metsä teemapäivä Laatua ja monimuotoisuutta metsänuudistamiseen Jouni Partanen 1 Jouni Partanen Taustaa Paakkutaimien

Lisätiedot

Mitä istuttajan on hyvä tietää taimista ja niiden hoidosta

Mitä istuttajan on hyvä tietää taimista ja niiden hoidosta Mitä istuttajan on hyvä tietää taimista ja niiden hoidosta Jaana Luoranen, Metsäntutkimuslaitos Konetaimi: koneistutuksen taimituotanto- ja huoltoketju Hyvän taimen tunnusmerkit Uudistusalalle sopiva alkuperä

Lisätiedot

3/2001. Tavoitteena tuottava taimikko

3/2001. Tavoitteena tuottava taimikko 3/2001 Tavoitteena tuottava taimikko Puulajin ja taimityypin valinta Puulajin ja taimityypin Tästä oppaasta löydät valintaan vaikuttavat yleisluonteisia ohjeita kasvupaikka, maaperä puulajien ja taimityypin

Lisätiedot

Metsänuudistaminen. Suolahti 29.1.2013 Metsäneuvoja Tarja Salonen

Metsänuudistaminen. Suolahti 29.1.2013 Metsäneuvoja Tarja Salonen 30.1.2013 Metsänuudistaminen Suolahti 29.1.2013 Metsäneuvoja Tarja Salonen Metsänuudistamisen vaiheet Valmistelevat työt Uudistusalan raivaus Hakkuutähteiden korjuu Kantojen nosto Kulotus Maanmuokkaus

Lisätiedot

T U O T E K U V A S T O. Fin Forelia Oy 2011 Oikeudet muutoksiin pidätetään

T U O T E K U V A S T O. Fin Forelia Oy 2011 Oikeudet muutoksiin pidätetään T U O T E K U V A S T O Fin Forelia Oy 2011 Oikeudet muutoksiin pidätetään 30 cm 20 cm 10 cm Kuusi, pikkupaakku Kuusi, pikkupaakku 2-VUOTIAS Kuusi, keskipaakku Kuusi, keskipaakku 2-VUOTIAS Paakkutyyppi

Lisätiedot

Teemapäivä metsänuudistamisesta norjalaisittain

Teemapäivä metsänuudistamisesta norjalaisittain Teemapäivä metsänuudistamisesta norjalaisittain Pohjoismainen siemen- ja taimineuvosto NordGen Skog järjesti Oslossa maaliskuussa teemapäivän Föryngelse skogens fundament. Paikalla oli reilut viisikymmentä

Lisätiedot

Metsänviljelyopas. Suomen 4H-liitto

Metsänviljelyopas. Suomen 4H-liitto Metsänviljelyopas Suomen 4H-liitto Toimitus Juha Ruuska, Helena Herttuainen Teksti Hanna Hurme, Reetta Ahola Taitto Tiina Rinne Kansi Taigamedia Piirrokset Laura Salmi Julkaisija Suomen 4H-liitto, 2007

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Mänty. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Mänty. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Mänty Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu Harvinaisemmat

Lisätiedot

Erikoispuiden siemenviljelykset tulevat tuotantoikään Haasteet ja mahdollisuudet tuottajan näkökulmasta. Taimitarhapäivät

Erikoispuiden siemenviljelykset tulevat tuotantoikään Haasteet ja mahdollisuudet tuottajan näkökulmasta. Taimitarhapäivät Erikoispuiden siemenviljelykset tulevat tuotantoikään Haasteet ja mahdollisuudet tuottajan näkökulmasta Taimitarhapäivät 23.-24.1.2014 Sisältö Siemen Forelia Oy Taustaa perustamiselle Sv 437 Rasila, tammi

Lisätiedot

Koneellisen istutuksen käyttöönotto

Koneellisen istutuksen käyttöönotto Koneellisen istutuksen käyttöönotto Tiina Laine Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 15.11. Huittinen Teknologialla tehokkuutta metsänhoitoon koneellisen istutuksen laaja käyttöönotto Toimialue:

Lisätiedot

Kuusen paakkutaimien kasvatusaika ja juuristo

Kuusen paakkutaimien kasvatusaika ja juuristo Kuusen paakkutaimien kasvatusaika ja juuristo Jouni Partanen 1 Teppo Tutkija Konetaimi: koneistutuksen taimituotanto- ja huoltoketju Tausta Paakkutaimien 1980-luvulla laaditut kasvatustiheyteen perustuvat

Lisätiedot

KAHDEKSAN ERI KUUSITAIMITYYPIN ALKUKEHITYS KAHDEN ENSIMMÄISEN KASVUKAUDEN AIKANA

KAHDEKSAN ERI KUUSITAIMITYYPIN ALKUKEHITYS KAHDEN ENSIMMÄISEN KASVUKAUDEN AIKANA KAHDEKSAN ERI KUUSITAIMITYYPIN ALKUKEHITYS KAHDEN ENSIMMÄISEN KASVUKAUDEN AIKANA Anne Pöyhönen Opinnäytetyö Joulukuu 2010 Metsätalouden koulutusohjelma Tampereen ammattikorkeakoulu TIIVISTELMÄ 2 Tampereen

Lisätiedot

LIFE HASCO. Task PID 4097. Dokumentointi, johtaminen ja ohjeistus HASCO. Peltorivi 10470 FISKARS FINLAND

LIFE HASCO. Task PID 4097. Dokumentointi, johtaminen ja ohjeistus HASCO. Peltorivi 10470 FISKARS FINLAND FT-Transport Oy Ab Peltorivi 10470 FISKARS FINLAND Puh: +358 19 277 277 Fax: +358 19 237 270 Email: ft-transport@dlc.fi Toimitusjohtaja Stig Monthén Puh: +35819 277 233 Gsm: +358 500 488 533 LIFE Task

Lisätiedot

Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään. Saila Varis

Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään. Saila Varis Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään Saila Varis Kasvullinen lisäys osaamista ja teknologiaa biotalouden tueksi Laadukkaan kuusen siemenmateriaalin saatavuus ajoittain huono johtuen kukinnan

Lisätiedot

Syyskylvön onnistuminen Lapissa

Syyskylvön onnistuminen Lapissa Metsänuudistaminen pohjoisen erityisolosuhteissa Loppuseminaari 15.03.2012, Rovaniemi Syyskylvön onnistuminen Lapissa Mikko Hyppönen ja Ville Hallikainen / Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito

Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito Lassi Hakulinen 2.10.2013 TAIMIKON VARHAISHOITO JA TAIMIKONHOITO - kehitysluokat, yleistä taimikonhoidosta - taimikon varhaishoito -

Lisätiedot

Kuusen siementen esikäsittelyt taimitarhalla paremmat tulokset kesäkylvöissä

Kuusen siementen esikäsittelyt taimitarhalla paremmat tulokset kesäkylvöissä Kuusen siementen esikäsittelyt taimitarhalla paremmat tulokset kesäkylvöissä Katri Himanen Metla Suonenjoki Taimitarhapäivät, 23.1.2014 Kuusen siementen esikäsittelyt mitä tiedetään? Kuusen siementen liotusta

Lisätiedot

Eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatus

Eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatus Eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatus Sauli Valkonen Metsäntutkimuslaitos (METLA) 24.5.2012 1 Eri-ikäismetsän kasvatus käytännössä: poiminta- ja pienaukkohakkuut peitteisenä kasvattamisen filosofia ts.

Lisätiedot

Ecopulp Taimitassu. Taimitassu sisältää esilannoituksen, n.10 % lannoitetuhkaa sekä booria.

Ecopulp Taimitassu. Taimitassu sisältää esilannoituksen, n.10 % lannoitetuhkaa sekä booria. Ecopulp Taimitassu Ecopulp Taimitassu, suojaa tehokkaasti kaikentyyppisiä puuntaimia, pensaita sekä taimikkoja sen ensimmäisinä vuosina. Taimitassu säästää paljon vaivaa, aikaa sekä rahaa. Lisäksi se parantaa

Lisätiedot

Eri ikäisrakenteisen metsän kasvatus

Eri ikäisrakenteisen metsän kasvatus Eri ikäisrakenteisen metsän kasvatus Sauli Valkonen Metsäntutkimuslaitos (METLA) 11.6.2012 1 Eri ikäismetsän kasvatus käytännössä: poiminta ja pienaukkohakkuut peitteisenä kasvattamisen filosofia ts. avohakkuun

Lisätiedot

Kuva: Tavoiteneuvontakansio,Uudistaminen

Kuva: Tavoiteneuvontakansio,Uudistaminen Metsänuudistaminen Kari Vääränen 1 Kuva: Tavoiteneuvontakansio,Uudistaminen 2 1 Metsän kehittyminen luonnontilassa 3 Vanhan metsäpalon merkkejä 4 2 Metsään Peruskurssilta opit kannattavaan 5 Luonnontilaisessa

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Motit liikkeelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen

Motit liikkeelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen Motit liikkeelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen METSÄNHOIDON TYÖLAJIT maanmuokkaus luontainen uudistaminen, kylvö tai istutus taimikon varhaishoito

Lisätiedot

Metsänviljelyopas METSÄTEHON OPAS

Metsänviljelyopas METSÄTEHON OPAS Metsänviljelyopas METSÄTEHON OPAS Oppaan on laatinut työryhmä Kari Immonen Antero Kauppinen Kari Kuru Matti Ruotsalainen Mauri Tamminiemi Tuomo Vehmas Markus Strandström Simo Kaila Graafinen suunnittelu

Lisätiedot

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell Hapro Toimintasuunnitelma Teksti ja kuvat: Niina Lindell Työn tarkoitus Hapron toimintasuunnitelma on puolenvuoden viljelysuunnitelma Lapin ammattiopiston puutarhalle. Siihen on koottu kaikki perustiedot

Lisätiedot

Mikä on taimikonhoidon laadun taso?

Mikä on taimikonhoidon laadun taso? Mikä on taimikonhoidon laadun taso? MMT Timo Saksa Luonnonvarakeskus Suonenjoen toimipaikka Pienten taimikoiden laatu VMI:n mukaan Tyydyttävässä taimikossa kasvatettavien taimien määrä on metsänhoito-suositusta

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

21.10.2014, Joensuu. 10.11.2014 Suomen metsäkeskus 1

21.10.2014, Joensuu. 10.11.2014 Suomen metsäkeskus 1 21.10.2014, Joensuu 1 Luento 4 METSÄN UUDISTAMINEN TASAIKÄISRAKENTEISESSA METSÄN KASVATUKSESSA Uudistamiseen vaikuttavat tekijät Nykyaikaiset metsänuudistamismenetelmät (luontainen ja viljely) ja uudistamisketjun

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe TEHTÄVIEN RATKAISUT

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe TEHTÄVIEN RATKAISUT AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 6.6.2018 TEHTÄVIEN RATKAISUT Tehtävä 1. a) Opiskelija sai tehtäväksi kukkakimppujen sidonnan. Kukkia on kolmen värisiä: sinisiä (S), punaisia

Lisätiedot

Minkä kokoiset pienaukot taimettuvat parhaiten?

Minkä kokoiset pienaukot taimettuvat parhaiten? Minkä kokoiset pienaukot taimettuvat parhaiten? Sauli Valkonen Luonnonvarakeskus Sisältö Tulokset ja päätelmiä 4 tutkimuksesta MONTA MT-kuusikot E-S DistDyn kuusikot ja männiköt E-S KainuuPA tuoreen kankaan

Lisätiedot

Koneellisen istutuksen käyttöönotto

Koneellisen istutuksen käyttöönotto Koneellisen istutuksen käyttöönotto Tiina Laine Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 21.11. Jyväskylä Teknologialla tehokkuutta metsänhoitoon koneellisen istutuksen laaja käyttöönotto Toimialue:

Lisätiedot

Alkukasvatus, kasvihuonepilotti, pistokaskokeet Missä mennään?

Alkukasvatus, kasvihuonepilotti, pistokaskokeet Missä mennään? Alkukasvatus, kasvihuonepilotti, pistokaskokeet Missä mennään? Kuusen kasvullinen lisäys kohti tulevaisuuden taimituotantoa Mikko Tikkinen Ohjausryhmän kokous Joroinen 1.9.2015 Alkukasvatus Keskitytty

Lisätiedot

Metsänhoito. Metsänomistajat

Metsänhoito. Metsänomistajat Metsänhoito Hoida metsääsi Hyvä metsän- ja ympäristönhoito alkaa kohteeseen perehtymisellä ja maastosuunnittelulla. Olet tervetullut mukaan metsään! Töiden suunnittelussa ja toteutuksessa otamme huomioon

Lisätiedot

Hyvä maanmuokkaus onnistuneen koneistutuksen edellytys

Hyvä maanmuokkaus onnistuneen koneistutuksen edellytys Hyvä maanmuokkaus onnistuneen koneistutuksen edellytys Jaana Luoranen, Metsäntutkimuslaitos Konetaimi: koneistutuksen taimituotanto- ja huoltoketju Maanmuokkaus: tavoitteet Metsänuudistamisen onnistumisen

Lisätiedot

Taimet täyttävät taimiaineistolain (1205/94 ja laki sen muuttamisesta 727/00) ja sen perusteella annetuissa säädöksissä määrätyt vaatimukset.

Taimet täyttävät taimiaineistolain (1205/94 ja laki sen muuttamisesta 727/00) ja sen perusteella annetuissa säädöksissä määrätyt vaatimukset. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23311 Puistopuut Puistopuulla tarkoitetaan puisto- tai muille viheralueille tai pihoille istutettavia puita, joiden rungonkorkeudelle ei aseteta erityisiä vaatimuksia.

Lisätiedot

hallinta Ville Kankaanhuhta Joensuu Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011

hallinta Ville Kankaanhuhta Joensuu Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 Metsänuudistamisen sta se laatu ja laadun hallinta Ville Kankaanhuhta Joensuu 29.11.211 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 211 Metsäpalvelun osaamiskeskittymä tutkimus tkim ja kehittämisverkostoerkosto

Lisätiedot

Prosessiteollisuudessa on havaittu, että systemaattinen

Prosessiteollisuudessa on havaittu, että systemaattinen Metsätieteen aikakauskirja t i e t e e n t o r i Timo Saksa, Kaisa Särkkä-Pakkala ja Heikki Smolander Työkalu metsänuudistamisen laatutyöhön e e m t a Systemaattinen laatutyö parantaa tulosta Prosessiteollisuudessa

Lisätiedot

Laatutyön vaikutus metsänhoidon laatuun

Laatutyön vaikutus metsänhoidon laatuun Laatutyön vaikutus metsänhoidon laatuun MMT Timo Saksa Jyväskylä 21.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laatutyön peruselementit Jatkuva kehittäminen PDCA ympyrä Systeeminäkökulma

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 6.6.2018 Nimi: Henkilötunnus: VASTAUSOHJEET 1. Koeaika on 2 tuntia (klo 12.00 14.00). Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 12.30. 2.

Lisätiedot

OSATEHO ... '... 4 Tutkimustulokset. 5 Kustannukset. 6 Päätelmät. Opastinailta 8 B 00520 HELSINKI 52 Puhelin 90-140011 SELOSTE 5/1976

OSATEHO ... '... 4 Tutkimustulokset. 5 Kustannukset. 6 Päätelmät. Opastinailta 8 B 00520 HELSINKI 52 Puhelin 90-140011 SELOSTE 5/1976 OSATEHO Opastinailta 8 B 00520 HELSINKI 52 Puhelin 90-140011 SELOSTE 5/1976 S E C 0 R - P A K K A U K S E T J A P I E N K 0 N T I T PAAKKUTAIMIEN KULJETUKSESSA Matti Ruotsalainen Jussi Seppälä S i s ä

Lisätiedot

Koneellinen metsänistutus nykytilanne sekä koneistutusprosessi ja sen kriittiset menestystekijät

Koneellinen metsänistutus nykytilanne sekä koneistutusprosessi ja sen kriittiset menestystekijät Koneellinen metsänistutus nykytilanne sekä koneistutusprosessi ja sen kriittiset menestystekijät Tiina Laine ja Juho Rantala Kuljettajien ja toimihenkilöiden ammattitaidon kehittäminen koneellisessa metsänviljelyssä

Lisätiedot

Kohti jatkuvatoimista koneistutusta. Veli-Matti Saarinen Heikki Hyyti Tiina Laine Markus Strandström

Kohti jatkuvatoimista koneistutusta. Veli-Matti Saarinen Heikki Hyyti Tiina Laine Markus Strandström Kohti jatkuvatoimista koneistutusta Veli-Matti Saarinen Heikki Hyyti Tiina Laine Markus Strandström Tausta ja tavoite Vuotuisesta istutusalasta ainoastaan 2 3 % istutetaan koneellisesti, vaikka toimivia

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Kuusi. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Kuusi. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Kuusi Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu Harvinaisemmat

Lisätiedot

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimikonhoito Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimitermejä Pieni taimikko: keskipituus alle 1,3 metriä Varttunut taimikko: keskipituus yli 1,3 metriä, keskiläpimitta alle 8 cm Ylispuustoinen

Lisätiedot

Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn

Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn Novarbo kasvualustatuotteet ammattiviljelyyn Saatavana myös viljelmäkohtaiset seokset. www.novarbo.fi ikka Kasvualustatuotteet Lannoitteet Kuivikkeet Kevytruukutusmulta on ilmava kasvualustaseos, joka

Lisätiedot

Metsätaimituotanto perustuu perinteisesti taimien

Metsätaimituotanto perustuu perinteisesti taimien Tieteen tori Metsätieteen aikakauskirja 1/2004 Jaana Luoranen, Kyösti Konttinen, Gang Zhang ja Heikki Smolander Haavan taimituotanto ja istutusajankohta Johdanto Metsätaimituotanto perustuu perinteisesti

Lisätiedot

3541 Puuistutusten tekeminen

3541 Puuistutusten tekeminen 1 3541 Puuistutusten tekeminen 3541.1 Puuistutusten materiaalit 3541.1.1 Puut Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ylläpitämään taimiaineistorekisteriin. Taimet täyttävät taimiaineistosta

Lisätiedot

Suomeksi HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Suomeksi HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Suomeksi HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Vaivatonta sisäviljelyä Tregren tarjoaa ratkaisut helppoon ja vaivattomaan sisäviljelyyn. Herbie

Lisätiedot

Satoa ruukusta ja laatikosta

Satoa ruukusta ja laatikosta PUUTARHAMARTTOJEN POP UP Satoa ruukusta ja laatikosta SATOA RUUKUSTA JA LAATIKOSTA Hyötykasvit viihtyvät ja tuottavat satoa, kun ne saavat riittävästi valoa. Suoran valon on osuttava kasveihin vähintään

Lisätiedot

Onnistunut metsänuudistaminen

Onnistunut metsänuudistaminen Onnistunut metsänuudistaminen MMT Timo Saksa Mikkeli11.9.2012 Suonenjoen toimintayksikkö Siemenviljelmät / -metsiköt Kustannustehokkuus Teknologia / talous Käpy- ja siemenhuolto Taimikasvatus / -huolto

Lisätiedot

Avomaan vihannesviljely

Avomaan vihannesviljely Avomaan vihannesviljely 1 I. Vihannesten ryhmittely markkinointikestävyyden mukaan 1.TUOREVIHANNEKSET suhteellisen nopeasti pilaantuvia suuri haihdutuspinta nopea hengitys, vähän vararavintoa, korjataan

Lisätiedot

KUUSENTAIMIEN KASVUUNLÄHTÖ ENSIMMÄISEN KASVUKAUDEN AIKANA

KUUSENTAIMIEN KASVUUNLÄHTÖ ENSIMMÄISEN KASVUKAUDEN AIKANA KUUSENTAIMIEN KASVUUNLÄHTÖ ENSIMMÄISEN KASVUKAUDEN AIKANA Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö Evo, Metsätalous Kevät, 2018 Anni Hakala TIIVISTELMÄ Metsätalouden koulutusohjelma Evo Tekijä Anni Hakala

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 30.5.2017 TEHTAÄVIEN RATKAISUT VASTAUSOHJEET 1. Koeaika on 2 tuntia (klo 12.00 14.00). Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 12.30. 2.

Lisätiedot

eljä vuosikymmentä koetoimintaa kangasmailla

eljä vuosikymmentä koetoimintaa kangasmailla eljä vuosikymmentä koetoimintaa kangasmailla Kaarlo Kinnunen Vastavalmistunut metsänhoitaja työhuoneessaan vuonna 1972 117 Toimitilojen suunnittelu Harjannostajaiset Tutkimustoiminta laajenee Toimitilojen

Lisätiedot

Päättäjien 35. Metsäakatemia LUUMÄKI. Hakkuu- ja taimikonhoitokohde 25.9.2013

Päättäjien 35. Metsäakatemia LUUMÄKI. Hakkuu- ja taimikonhoitokohde 25.9.2013 Päättäjien 35. Metsäakatemia LUUMÄKI Hakkuu- ja taimikonhoitokohde 25.9.2013 Mhy Etelä-Karjala Tervetuloa Etelä-Karjalaan, Luumäelle Kohteen teemana on metsien käsittely: Monipuolistuvat metsänkäsittely

Lisätiedot

Juurikääpä- ja tukkimiehentäituhot kuriin kantojen korjuulla totta vai tarua?

Juurikääpä- ja tukkimiehentäituhot kuriin kantojen korjuulla totta vai tarua? Juurikääpä- ja tukkimiehentäituhot kuriin kantojen korjuulla totta vai tarua? Tuula Piri & Heli Viiri Bioenergiaa metsistä tutkimus- ja kehittämisohjelman loppuseminaari 19.4.2012, Helsinki Juurikääpä

Lisätiedot

Maanmuokkausmenetelmän vaikutus kuusen uudistamisketjuun

Maanmuokkausmenetelmän vaikutus kuusen uudistamisketjuun Maanmuokkausmenetelmän vaikutus kuusen uudistamisketjuun Karri Uotila Joensuu 29/11/2011 Uudistamisketju Maanmuokkaus Viljely Taimikonhoito Onnistunut viljelymetsikkö Tehokas uudistamisketju Kannattava

Lisätiedot

Metsänuudistamisen laatu ja laadunhallinta

Metsänuudistamisen laatu ja laadunhallinta Metsänuudistamisen laatu ja laadunhallinta MMT Timo Saksa Kajaani 18.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Laadunvalvonnalla pitkä historia Ote Pietari I Suuren (1682-1725) laatupolitiikasta

Lisätiedot

Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012. Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit

Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012. Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012 Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit Siemenessä leviävien tautien torjuntakeinoja luomussa Mahdollisimman

Lisätiedot

Taimikonhoidon vaikutus. Taimikonhoidon vaikutus kasvatettavan puuston laatuun

Taimikonhoidon vaikutus. Taimikonhoidon vaikutus kasvatettavan puuston laatuun Taimikonhoidon vaikutus kasvatettavan puuston laatuun Taimikonhoidon teemapäivä 26.8.2010 MMT Metsäntutkimuslaitos, Suonenjoki Varhaishoito Pintakasvillisuuden torjunta - kilpailun vaikutukset Taimikonhoidon

Lisätiedot

Koneellisen istutuksen nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät

Koneellisen istutuksen nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät Koneellisen istutuksen nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät Tiina Laine Kustannustehokas metsänhoito -seminaarisarja 2011 Kouvola 2.11. Teknologialla tehokkuutta metsänhoitoon koneellisen istutuksen laaja

Lisätiedot

- METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA

- METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA METSIKKÖKUVIO - METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA TOIMENPITEET 1 2 Kuva: Tavoiteneuvontakansio,Uudistaminen

Lisätiedot

PUUTARHAMARTAN POP UP

PUUTARHAMARTAN POP UP PUUTARHAMARTAN POP UP Viikko 14/2016 VUODEN 2016 VIHANNES KUKKIVAT KAALIT Parsakaali (broccoli) Kukkakaalit Valkoisia ja värikkäitä lajikkeita Vihreä kukkakaali (parsakukkakaali) Romanescu KUKKIVAT KAALIT

Lisätiedot

Viherympäristöliiton hyväksymät

Viherympäristöliiton hyväksymät Viherympäristöliiton hyväksymät Taimitarhakasvien lajitteluohjeet viherrakentamiseen Nämä ovat Viherympäristöliitto ry:n suositus taimitarhakasvien lajittelu- ja niputusohjeiksi. Jos näitä ohjeita sovelletaan

Lisätiedot

Maanmuokkauksen omavalvontaohje

Maanmuokkauksen omavalvontaohje Maanmuokkauksen omavalvontaohje Omavalvonnalla laatua ja tehoa metsänhoitotöihin 1. Johdanto Maanmuokkauksen tavoite turvata metsänuudistamisen onnistuminen parantaa taimikon alkukehitystä Maanmuokkauksen

Lisätiedot

metsänhoidossa Ville Kankaanhuhta Kajaani 18.11.2011

metsänhoidossa Ville Kankaanhuhta Kajaani 18.11.2011 Laatutyön menetelmät ete ätja vaikuttavuus uus metsänhoidossa Ville Kankaanhuhta Kajaani 18.11.2011 Kustannustehokas metsänhoito seminaarisarja 2011 Metsäpalvelun osaamiskeskittymä tutkimus tkim ja kehittämisverkostoerkosto

Lisätiedot

Poiminta- ja pienaukkohakkuut. kaupunkimetsissä

Poiminta- ja pienaukkohakkuut. kaupunkimetsissä Poiminta- ja pienaukkohakkuut kaupunkimetsissä Sauli Valkonen Metsäntutkimuslaitos (METLA) 19.12.2012 1 Poimintahakkuu (eri-ikäismetsätalous, jatkuva kasvatus jne...) yksittäisiä suuria, "kypsiä" puita

Lisätiedot

KANTOJEN NOSTO JA LUONTAISEN LEHTIPUUN MÄÄRÄ UUDISTUSALOILLA

KANTOJEN NOSTO JA LUONTAISEN LEHTIPUUN MÄÄRÄ UUDISTUSALOILLA KANTOJEN NOSTO JA LUONTAISEN LEHTIPUUN MÄÄRÄ UUDISTUSALOILLA Kantojen noston merkitys metsänuudistamisessa, projekti nro 318 1 Kantojen nosto - taustaa Kantojen korjuu energiakäyttöön alkoi vuonna 2000

Lisätiedot

PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN

PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN Kylmävarastointi 1 Kylmävarastointi Kylmävarastointia käytetään kuusihiomopuun, koivuvaneri- ja havutukkien laatumuutosten estämiseen Kylmävarastot tehdään tammi-maaliskuussa

Lisätiedot

1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen. 2 Uusia keinoja lajikevalintaan

1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen. 2 Uusia keinoja lajikevalintaan 1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen 2 Uusia keinoja lajikevalintaan Timo Hytönen Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto Esitys Tausta Mansikan kasvukierto

Lisätiedot

Uudistamistuloksen vaihtelun vaikutus uudistamisen kustannustehokkuuteen metsänviljelyssä. Esitelmän sisältö. Taustaa. Tutkimuksen päätavoitteet

Uudistamistuloksen vaihtelun vaikutus uudistamisen kustannustehokkuuteen metsänviljelyssä. Esitelmän sisältö. Taustaa. Tutkimuksen päätavoitteet Uudistamistuloksen vaihtelun vaikutus uudistamisen kustannustehokkuuteen metsänviljelyssä Metsänuudistaminen pohjoisen erityisolosuhteissatutkimushankkeen loppuseminaari 15.3.2012 Rovaniemi Esitelmän sisältö

Lisätiedot

Solukkolisäyksen mahdollisuudet havupuiden taimituotannossa

Solukkolisäyksen mahdollisuudet havupuiden taimituotannossa Solukkolisäyksen mahdollisuudet havupuiden taimituotannossa BIOKOKKOLA 28.10.2015 Tuija Aronen 1 Tuija Aronen 11.2.2015 EAKR-hanke Kasvullinen lisäys osaamista ja teknologiaa biotalouden tueksi 2011-14

Lisätiedot

Amppelitomaatti Tumbling. Coctailtomaatti Donna F1

Amppelitomaatti Tumbling. Coctailtomaatti Donna F1 Amppelitomaatti Microtom Tuotekoodi: 144151 10s 2,00 Amppelitomaatti Tumbler Tuotekoodi: 145702 100s 16,00 Amppelitomaatti Tumbling Tom Red Tuotekoodi: 145151 10s 4,00 Pienihedelmäinen, matala tomaatti

Lisätiedot

Metsäviljelyaineiston käyttöalueiden määrittely. Egbert Beuker Seppo Ruotsalainen

Metsäviljelyaineiston käyttöalueiden määrittely. Egbert Beuker Seppo Ruotsalainen Metsäviljelyaineiston käyttöalueiden määrittely Egbert Beuker Seppo Ruotsalainen Metsäviljelyaineiston käyttöalueiden määrittely Tutkimushanke 2013 2014 Tulevaisuuden metsät ja metsänhoito (MHO) Egbert

Lisätiedot

Kehitysluokat ja metsän uudistamisen perusteet. Ari Lemetti 25.9.2013

Kehitysluokat ja metsän uudistamisen perusteet. Ari Lemetti 25.9.2013 Kehitysluokat ja metsän uudistamisen perusteet Ari Lemetti 25.9.2013 1 KEHITYSLUOKAT JA UUDISTAMINEN OSIO 3 kehitysluokkien merkitys metsänhoidossa, tuntomerkit ja keskeiset toimenpiteet kussakin kehitysluokassa

Lisätiedot

Metsänuudistaminen nyt ja tulevaisuudessa

Metsänuudistaminen nyt ja tulevaisuudessa Metsänuudistaminen nyt ja tulevaisuudessa Erikoistutkija Timo Saksa, Metla Metla Suonenjoki 45 vuotta metsäntutkimusta takana, mitä edessä? Suonenjoki 27.10.2014 Taimikoiden laatu VMI:n mukaan 53% 34%

Lisätiedot

Kasvualustat ammattiviljelyyn

Kasvualustat ammattiviljelyyn Kasvualustat ammattiviljelyyn Saatavana myös viljelmäkohtaiset seokset. www.novarbo.fi Kasvualustaseokset Kevytruukutusmulta on ilmava kasvualustaseos, joka soveltuu myös heikkojuuristen kasvien viljelyyn.

Lisätiedot

Siementen alkuperäketjun viranomaisvalvonta. Kari Leinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kasvinterveysyksikkö 25.9.2015

Siementen alkuperäketjun viranomaisvalvonta. Kari Leinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kasvinterveysyksikkö 25.9.2015 Siementen alkuperäketjun viranomaisvalvonta Kari Leinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kasvinterveysyksikkö 25.9.2015 Sisältö Rekisteröinti Siemenkeräysten valvontaprosessi Metsänviljelyaineiston

Lisätiedot

Leikkaustakit. turvallisuutesi ja mukavuutesi vuoksi

Leikkaustakit. turvallisuutesi ja mukavuutesi vuoksi Leikkaustakit turvallisuutesi ja mukavuutesi vuoksi Katse yksityiskohtiin Leikkauksen pituus, tyyppi, takin mukavuus ja turvaluokka yhdessä osaston talouden kanssa ovat asioita, jotka vaikuttavat henkilökohtaisen

Lisätiedot

PAAKKUTAIMIEN IKÄ ONGELMAKO? Kari Leinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto Kasvinterveysyksikkö Jyväskylä 24.1.

PAAKKUTAIMIEN IKÄ ONGELMAKO? Kari Leinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto Kasvinterveysyksikkö Jyväskylä 24.1. PAAKKUTAIMIEN IKÄ ONGELMAKO? Kari Leinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto Kasvinterveysyksikkö Jyväskylä 24.1.2014 Tiia Puukila Metsäomistajat eivät toisistaan poikkeavien merkintöjen

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 30.5.2017 Nimi: Henkilötunnus: VASTAUSOHJEET 1. Koeaika on 2 tuntia (klo 12.00 14.00). Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 12.30. 2.

Lisätiedot

Karhunvadelman viljely

Karhunvadelman viljely UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karhunvadelman viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Onko karhunvadelmalle kysyntää?

Lisätiedot

Suometsien uudistaminen. Mikko Moilanen, Hannu Hökkä & Markku Saarinen

Suometsien uudistaminen. Mikko Moilanen, Hannu Hökkä & Markku Saarinen Suometsien uudistaminen Mikko Moilanen, Hannu Hökkä & Markku Saarinen Turvemaiden metsätalouden erityispiirteet - Ojaverkoston ylläpito - Vesiensuojelutoimet - Ravinnetalouden hoito - Puunkorjuun ongelmat

Lisätiedot

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Muistilista pihan syystöihin WWW.PIHAILO.FI - FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Kaikki valmista kevättä varten! Syksy on loistavaa aikaa puutarhatöille: maa ja ilma ovat

Lisätiedot

Biologinen kasvinsuojelu

Biologinen kasvinsuojelu Biologinen kasvinsuojelu Heini Koskula Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Taustaa petojen käytöstä Mistä on kyse? Petopunkkeja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (5) 40 Valtuutettu Leo Straniuksen aloite rakkauden metsän perustamisesta Puheenjohtajan ehdotuksesta kaupunginvaltuusto päätti panna asian pöydälle. Muutoksenhaku

Lisätiedot

Mitä jalostushyödyistä tiedetään - ja mitä ei

Mitä jalostushyödyistä tiedetään - ja mitä ei Mitä jalostushyödyistä tiedetään - ja mitä ei Matti Haapanen 1947 1 Jälkeläistestaus SV 1.0 Pluspuut 1997- SV 1.5 115 miljoonaa jalostettua tainta vuodessa Metsikkö 1. polven sv 1.5 polven sv Kuusi Mänty

Lisätiedot

Koneellinen metsänistutus vuonna 2003

Koneellinen metsänistutus vuonna 2003 Metsätehon raportti 154 9.9.2003 Koneellinen metsänistutus vuonna 2003 Kyselytutkimuksen tulokset Tomi Vartiamäki Koneellinen metsänistutus vuonna 2003 Kyselytutkimuksen tulokset Tomi Vartiamäki Metsätehon

Lisätiedot

METSÄOMAISUUDEN HYVÄ HOITO 7.2.2009

METSÄOMAISUUDEN HYVÄ HOITO 7.2.2009 METSÄOMAISUUDEN HYVÄ HOITO 7.2.2009 METSÄNOMISTAJAN TAVOITTEET METSÄTALOUDELLEEN 2 Puuntuotanto ja myyntitulot Taloudellinen turvallisuus Metsän tunnearvot (sukutila) Virkistys ja vapaa-aika Sijoituskohde

Lisätiedot