PIELISEN KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA PIELISEN KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA , TIIVISTELMÄ 16.2.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PIELISEN KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA PIELISEN KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA , TIIVISTELMÄ 16.2."

Transkriptio

1 PIELISEN KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA

2 YLEISTÄ Kehittämissuunnitelma on vesihuoltolain (VHL 119/2001 ja sen muutos 681/ ) mukaista alueellista yleissuunnittelua. Suunnitelman on laatinut Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen, Lieksan ja Nurmeksen kaupunkien sekä Juuan ja Valtimon kuntien toimeksiannosta Ramboll Finland Oy. Suunnitelman laatimista on ohjannut ohjausryhmä: Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kuntien/vesihuoltolaitosten ympäristöterveyden ympäristönsuojelun sekä vesiosuuskuntien edustajat.

3 SUUNNITELMAN PAINOPISTEALUEET: alueellisen vesihuoltoyhteistyön kehittäminen ja tiivistäminen yhdyskuntarakenteen kehittymisen aiheuttamat muutostarpeet vedenhankinnan toimintavarmuuden parantaminen valmiussuunnittelu ja varautuminen poikkeustilanteisiin nykyisten verkostojen ulkopuolella olevien vesihuollon tarpeessa olevien alueiden selvittäminen Kehittämiskohteita on tarkasteltu muuttuneen vesihuoltolain ja maankäyttö- sekä rakennuslain tuomien vaatimusten perusteella.

4 YHDYSKUNTARAKENNE JA VÄESTÖNKEHITYS vakituista asukasta (vuonna 2015) Asutuksesta on sijoittunut taajamiin noin 62 % ja kyläalueille noin 10 %. Pielisen Karjalan yhdyskuntakehitystä kuvaavat väestön vähentyminen ja ikääntyminen.

5 VESIHUOLLON NYKYTILANNE (VUOSI 2015) Suunnittelualueen kunnissa toimii kunnallisten vesihuoltolaitosten lisäksi lukuisia vesiosuuskuntia ja yhtymiä: Lieksassa 9 Nurmeksessa 7 Juuassa 4 Valtimolla 2 Taulukossa esitetty koko kunnan/kaupungin alueella vesihuoltoverkostoihin liittyneet asukkaat yhteensä asukkaat liittyjät liittymisaste vesijohto viemäri vesijohto viemäri as. as. as. % % Juuka Lieksa Nurmes Valtimo Pielisen Karjala YHTEENSÄ Joensuun seutu yhteensä* % 77 % * Joensuu, Kontiolahti, Liperi ja Polvijärvi yhteensä vuonna 2014 Koko Pohjois-Karjalan liittymisaste vesijohtoon 89 % ja viemäriin 76 %

6 TALOUSVEDEN HANKINTA Perustuu pohjaveden ottoon. Vedenhankinta hajautettu pääosin hyvin useille vedenottamoille Juuan vedenhankintaa tehostetaan Kiieskankaan uudella vedenottamolla Nurmeksen vedenhankinta on keskittynyt keskustaajaman alueella sijaitseville ottamoille. Vedenhankinnan toimintavarmuutta olisi suositeltavaa parantaa hajauttamalla sitä ja hyödyntämällä esim. Juutilankankaan pohjavesialuetta

7 VEDENJAKELU Vedenjakeluverkosto alueella on suhteellisen laaja. Kaikkien suunnitelma-alueen keskustaajamien varmuusluokitus on nykyisin I-luokkaa, jolloin vettä on saatavissa riittävästi, vaikka päävedenottamo olisi pois käytöstä. Alueella on kuitenkin vesiosuuskuntia, jotka ovat vain yhden vesilähteen varassa. Tällöin häiriötilanteessa näiden alueiden vedenjakelu tulee toteuttaa esim. säiliöautolla.

8 VESIJOHTOVERKOSTOJEN TUNNUSLUKUJA VUODELTA 2015 SISÄLTÄEN KAIKKI KUNNAN ALUEELLA TILASTOIDUT VESIHUOLTOLAITOKSET Juuka Lieksa Nurmes Valtimo Yhteensä/ keskimäärin verkostopituus km liittyjät asukkaina as verkostopituus liittynyttä asukasta kohti m/as vedenkulutus (= kunnan alueelle vedenottamoilta pumpattu vesimäärä) m 3 /d l/as/d m 3 /d/km laskutettu vesi (= kunnan alueelta laskutettu vesi) laskuttamaton vesi (= em. vedenkulutus laskutettu vesi) m 3 /d l/as/d m 3 /d % m 3 /km/d l/as/d Vihreän värinen tunnusluku kuvastaa suuntaa-antavasti, mikä taso on hyvä/hyväksyttävä/tehokas ja punainen väri, mikä taso on huono/heikko tai virtaama/ kannattavuus heikompaa Tunnusluvut kuvaavat yksittäisen vuoden tilannetta, mikä voi vaihdella esim. putkirikoista johtuen.

9 JÄTEVESIVIEMÄRÖINNIN TUNNUSLUKUJA VUODELTA 2015 SISÄLTÄEN KAIKKI KUNNAN ALUEELLA TILASTOIDUT VESIHUOLTOLAITOKSET Juuka Lieksa Nurmes Valtimo Yhteensä / keskim. viemäripituus km liittyjät asukkaina as verkostopituus liittynyttä asukasta kohti m/as käsitelty jätevesi m 3 /d liittynyttä asukasta kohti l/as/d viemäripituutta kohti m 3 /d/km laskutettu jätevesi m 3 /d asukasta kohti l/as/d laskuttamaton jätevesi (= käsitelty laskutettu jätevesi) / vuotovesimäärä m 3 /d suhteessa käsiteltyyn % viemäripituutta kohti m 3 /d/km asukasta kohti l/as/d Vihreän värinen tunnusluku kuvastaa suuntaa-antavasti, mikä taso on hyvä/hyväksyttävä/tehokas ja punainen väri, mikä taso on huono/heikko tai virtaama/ kannattavuus heikompaa Tunnusluvut kuvaavat yksittäisen vuoden tilannetta, mikä voi vaihdella esim. sääolosuhteista johtuen.

10 JÄTEVESIEN VIEMÄRÖINTI JA KÄSITTELY Valtimon viemäröidyt jätevedet johdetaan siirtoviemärillä Nurmeksen puhdistamolle. Kaikki puhdistamot ovat toimineet tehokkaasti ja saavuttaneet pääosin niille asetetut puhdistusvaatimukset. Puhdistamolle joutuvia vuotovesiä on tarve vähentää, jolloin voidaan parantaa laitosten toimintavarmuutta ja säästää kustannuksissa.

11 PUHDISTAMOLIETTEEN KÄSITTELY Lietekompostille ei ole enää löytynyt riittävästi viherrakentamisen käyttökohteita paikallisesti. Lietteen jatkokäsittely suositellaan ulkoistettavaksi, jolloin myös lopputuotteen hyötykäyttökohteen löytäminen kuuluu urakoitsijalle. Lietteenkäsittelyssä ei suositella tässä vaiheessa uusien lietteen jatkojalostustekniikoiden käyttöönottoa suunnitelma-alueelle. Suositeltavaa olisi selvittää yhteistyömahdollisuudet lähialueiden lannoite- tai multatuotteiden valmistajien kanssa. Tulevaisuuden suuntaviivat lietteenkäsittelyn vaatimuksista ja rajoituksista seuraaville vuosikymmenille: ympäristövaikutusten ja haitallisten aineiden vaikutusten minimoiminen resurssitehokkuuden sekä ravinteiden talteenoton kehittäminen, erityisesti fosforin osalta kehittyminen energiatehokkaampaan suuntaan

12 VESIHUOLLON TOIMINTA-ALUEET Vesihuoltolaitosten nykyiset toiminta-alueet kattavat jo pääosin alueet, joilla se on tarpeen toteutuneen yhdyskuntakehityksen vuoksi. Toiminta-alueiden tulisi kattaa vähintään asemakaavoitetut alueet, jotka ovat myös taajama-aluetta. Harvaan asutuilla väestökatoalueilla voi tulevaisuudessa olla tarvetta arvioida, olisiko toimintaaluetta tarvetta supistaa, jos vesihuoltoa ei pystytä enää järjestämään asianmukaisesti ja taloudellisesti.

13 HAJA-ASUTUKSEN VESIHUOLTO Haja-asutusalueiden verkostojen rakentamisesta ovat vastanneet pääasiassa vesiosuuskunnat. Verkostoja on rakennettu myös alueille, joiden väestömäärä on viime vuosina vähentynyt ja keski-ikä on korkea. Pienentynyt vedenkulutus kasvattaa veden viipymää verkostoissa, jolloin se voi aiheutua talousveden laadun hygieenistä heikkenemistä ja toisaalta viemäriverkostojen tukkeentumista ja hajuhaittoja.

14 VEDENKULUTUSENNUSTEET JA KEHITTÄMISTARPEET Väestön vähenemisen myötä arvioitu vuoden 2030 vedenkulutus Pielisen Karjalan alueella olisi luokkaa 550 m 3 /d pienempi kuin nykyisin. Juuan kunnan osalta on huomioitu Puljonki Oy:n ennustettu vedenkulutuksen kasvu Jätevesimääräennusteessa vuoteen 2030 on arvioitu koko suunnitelma-alueen jätevesivirtaaman laskevan nykyisestä tasosta noin 900 m 3 /d. kehittämistarpeet keskittyvät jo rakennettujen verkostojen sekä laitosten kunnossapitoon, saneeraamiseen sekä toiminnan kehittämiseen. Pohjavesialueiden suojelu. Suunnitelmaalueen vedenhankinnan kannalta tärkeimmille pohjavesialueille on laadittu suojelusuunnitelmat tai vähintään riskikartoitukset. Suositeltavaa olisi laatia verkostojen huuhteluohjelma, jossa on tunnistettu ongelmalliset verkostoalueet. Talousveden laadun seurannassa tulee huomioida erityisesti verkostojen latva-alueet. Vuotovesien määrää voidaan vähentää kartoittamalla ja saneeraamalla vuotavimmat verkosto-osuudet.

15 HALLINTO JA ORGANISAATIO, NYKYTILANNE Huoli vesihuoltolaitosten vähäisistä henkilöstöresursseista vesiosuuskuntien tilanne Taloudelliset ongelmat Aktiivisten vähäisyys ja ikääntyminen Ammattitaidon puute Velvoitteiden taakka Tarve parantaa mm. vesihuollon taloudellisuutta, kehittämistä, dokumentointia, varautumista ja tiedottamista yhteistyön kehittäminen Vesihuoltolain uudistuksessa 2014 on korostettu Selvillä oloa ja tarkkailua Riskien hallintaa Vesihuoltolaitoksen talouden eriyttämistä kunnan muista toiminnoista Vesihuoltomaksujen kustannusvastaavuutta sekä läpinäkyvyyttä: Maksujen tulee kattaa kaikki vesihuoltotoiminnan kustannukset ja varautua kattamaan myös mm. tulevaisuuden saneerausinvestoinnit Toimintakertomuksen laatiminen

16 YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN Yhteistyön kautta pyritään edistämään mm. vesihuollon henkilöstöresurssointia ja osaamista taloudellista ja toiminnallista tehokkuutta varautumista ja riskienhallintaa Toimintatapojen ja tiedon dokumentointia Yhteistyön edistämiseksi suositellaan vesihuoltotoimijoiden kokoamista isommiksi vesihuollon ammattiorganisaatioiksi niin, että kuntien laitokset yhdistyisivät ensin ja vesiosuuskunnat vasta tämän jälkeen. VE1: Koko Pielisen Karjalan alueen kattavan vesihuoltoyhtiön muodostaminen VE2: Kolmen alueellisen vesihuoltoyhtiön muodostaminen

17 VE1 KOKO PIELISEN KARJALAN ALUEEN KATTAVA VESIHUOLTOYHTIÖN MUODOSTAMINEN Kaikki suunnittelualueen kunnalliset vesihuoltolaitokset yhdistetään kerralla yhdeksi alueelliseksi vesihuolto-osakeyhtiöksi. Lähtökohtana haasteiden toteaminen ja yhteisen tahtotilan muodostaminen. 1. ESISELVITYKSET (3-6 kk) Yhtiön perustamisen teknisten, taloudellisten ja hallinnollisten vaikutusten selvittäminen 2. PERUSTAMISEN VALMISTELU (3-6 kk) 3. VESIHUOLTOYHTIÖN PERUSTAMINEN JA OMAISUUDEN SIIRTÄMINEN (6 kk) 4. YHTIÖN TOIMINNAN ALOITTAMINEN (6 kk) 5. OSUUSKUNTIEN TOIMINNAN SIIRTÄMINEN YHTIÖLLE

18 OSUUSKUNTIEN TOIMINNAN SIIRTÄMINEN YHTIÖLLE Realistinen etenemispolku: 1. Kommunikoida osuuskunnille selkeästi liittämisen kriteerit 2. Antaa niille kriteerien täyttämiseksi tarvittava tuki 3. Ottaa osuuskuntien toimintaa vastaan sitä mukaan kun osuuskunnan pystyvät suoriutumaan tarvittavista valmisteluista. Osuuskuntien liittämiskriteereitä voivat olla esim. Hallinnolliset asiat ja vastuut asianmukaisessa kunnossa Osuuskunnan velkojen ja liittymismaksusaatavien selvittäminen Vesihuoltoverkostosta riittävästi selvillä olo (verkostokartat, kunto, vuotavuus) Sopimusten yhtenäistäminen kunnan laitosten sopimusten kanssa, sekä laitoksen ja liittyjän rajapinnat kunnossa

19 VE2: KOLMEN ALUEELLISEN VESIHUOLTOYHTIÖN MUODOSTAMINEN Perustettavat vesihuoltoyhtiöt ovat: Nurmeksen ja Valtimon alueellinen vesihuoltoyhtiö Lieksan alueellinen vesihuoltoyhtiö 1. Osuuskuntien yhdistyminen (kaaviokuva) OSUUSKUNTIEN SULAUTUMISEN TOTEUTTAMINEN 1. YHDISTYMISNEUVOTTELUIDEN ALOITTAMINEN + PERIAATEPÄÄTÖKSET SULAUTUMISESTA 2. SULAUTUMISSUUNNITELMAN LAADINTA 2. Liittäminen Lieksan Veteen Juuan alueellinen vesihuoltoyhtiö Peruslähtökohtana yhtiöiden muodostuksessa on, että ne muodostetaan yhdistämällä ne laitokset ja osuuskunnat, jotka tarjoavat asiakkaille samoja palveluita ja joiden verkostot muodostavat toiminnallisesti yhtenäisen kokonaisuuden. 3. SULAUTUMISSUUNNITELMAN REKISTERÖIMINEN JA KUULUTUKSEN HAKU VELKOJILLE 4. SULAUTUMISEN HYVÄKSYMINEN 5. SULAUTUMISEN REKISTERÖIMINEN JA VOIMAANTULO

20 VAIHTOEHTOJEN VE1 JA VE2 VERTAILU VE2:ssa ongelmaksi muodostuu herkästi osuuskuntien vaihteleva nykytilanne ja puutteelliset resurssit tarvittavien muutosten läpiviemiseksi. Pahimmillaan osuuskuntien rooli yhdistymisprosessin käynnistymisen keskiössä jarruttaa merkittävästi, tai jopa pysäyttää, yhteistyön rakentumisen. Mikäli yhteistyön rakentamiselle löytyy kunnissa todellinen tahtotila, suositeltavaa on, että kunnat toimivat polunraivaajina yhdistämällä ensin omat laitokset VE1:sen mukaisesti, eivätkä jää odottamaan osuuskuntien aktivoitumista. Tahtotila saadaan parhaiten selville etenemällä esiselvitysvaiheeseen, ja arvioimalla sen tulosten kautta hankkeet kannattavuutta kuntakohtaisesti. VE1:ssa kunnat voivat edetä yhteistyössä nopeallakin aikataululla. Lisäksi yhtiö tarjoaa osuuskunnille konkreettisen käsityksen vesihuollon ammattiorganisaatiosta, johon ne pääsevät osallisiksi, mikäli järjestävät asiansa kriteerien mukaiselle tasolle. Tämän voidaan olettaa toimivan osuuskuntia motivoivana tekijänä. Osuuskuntien vähemmän kriittisen roolin vuoksi VE1 on suositeltavampi etenemispolku.

21 VESIHUOLTOLAITOSTEN VARAUTUMISEN JA RISKIENHALLINNAN KEHITTÄMINEN Laitosten ja viranomaisten varautumisyhteistyön kehittäminen Toimintatapojen ja -ohjeiden dokumentointi ja tiedonvälitys Riskikartoitusten ja varautumissuunnitelmien päivittäminen ja ajan tasalla pitäminen Varautumisen jalkauttamisen varmistaminen tarvittavin toimenpitein ja harjoituksin Varavoiman saatavuuden varmistaminen vedenottamoilla ja kriittisillä pumppaamoilla Vedenottamoiden desinfiointivalmius tai sen varmistaminen. Viipymien vähentäminen, huuhtelusuunnitelmat ja talousveden laaduntarkkailu Verkostojen reaaliaikaisen mittausten, kaukovalvonnan ja operoinnin mahdollisuuksien tarkastelu. Vesihuoltoverkostojen suunnitelmallinen saneeraaminen.

22 JUUAN TOIMENPIDESUOSITUKSET Kohde Toimenpide Kustannusarvio Ylävesisäiliöt (2 kpl) kuntokartoitus ja saneeraus Kiieskangas vedenottamo m 3 /d Vesijohtoverkosto kapasiteettitarkastelut Ahmovaaran vesiosuuskunta yhdysvesijohto Martonvaaraan Ahmovaaran Kolinportin alue ja lähikiinteistöt jätevesiviemäröinti ja pienpuhdistamo (AVL 100) Juuan vesihuoltolaitos verkostojen saneeraus /a Ahmovaaran vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Nunnanlahden vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Juuan vesihuoltolaitos sekä Rengasvesiosuuskunnan ja Nunnalahden vesiosuuskunnat talous-, organisaatio- ja yhdistymisselvitykset Pielisen Karjalan vesihuoltolaitokset ja vesiosuuskunnat yhteistyö- ja yhdistymisselvitykset (per kunta)

23 LIEKSAN TOIMENPIDESUOSITUKSET Kohde Toimenpide Kustannusarvio Ylävesisäiliöt (3 kpl) kuntokartoitus ja saneeraus Vesijohtoverkosto kapasiteettitarkastelut Jätevedenpuhdistamo saneeraus Lieksan vesi verkostojen saneeraus /a Hatunkylän vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Kolin vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Mätäsvaara-Varpanen vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Nurmijärven kylän vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Viekin Vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Vesiosuuskunnat talous-, organisaatio- ja yhdistymisselvitykset Pielisen Karjalan vesihuoltolaitokset ja vesiosuuskunnat yhteistyö- ja yhdistymisselvitykset (per kunta)

24 NURMEKSEN TOIMENPIDESUOSITUKSET Kohde Toimenpide Kustannusarvi o Ylävesisäiliö kuntokartoitus ja saneeraus Juutilankangas vedenottamo 400 m 3 /d raakavesilinja Vesijohtoverkosto kapasiteettitarkastelut Jätevedenpuhdistamo saneeraus Lipinlahden vesiosuuskunta-keskusta yhdysvesijohto Nurmeksen vesi verkostojen saneeraus /a Puiroonkankaan vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Savikylä-Salmenkylä vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Vinkerrannan vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Ylikylän vesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Nurmeksen ja Valtimon kunnalliset vesihuoltolaitokset (VE1) Vesiosuuskunnat Pielisen Karjalan vesihuoltolaitokset ja vesiosuuskunnat talous-, organisaatio- ja yhdistymisselvitykset talous-, organisaatio- ja yhdistymisselvitykset yhteistyö- ja yhdistymisselvitykset (per kunta)

25 VALTIMON TOIMENPIDESUOSITUKSET Kohde Toimenpide Kustannusarvio Ylävesisäiliö kuntokartoitus ja saneeraus Nuolikoski ja Juposärkkä vedenottopaikkojen tutkimukset Vesijohtoverkosto ja Valtimo-Nurmes runkolinja kapasiteettitarkastelut Valtimon vesihuoltolaitos verkostojen saneeraus /a Valtimon eteläisten kylien jätevesiosuuskunta verkostojen saneeraus /a Nurmeksen ja Valtimon kunnalliset vesihuoltolaitokset talous-, organisaatio- ja yhdistymisselvitykset Vesiosuuskunnat talous-, organisaatio- ja yhdistymisselvitykset Pielisen Karjalan vesihuoltolaitokset ja vesiosuuskunnat yhteistyö- ja yhdistymisselvitykset (per kunta)

26 SOVA-LAINSÄÄDÄNNÖN MUKAINEN SUUNNITELMAN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Yhteistyön lisääminen Uudet vedenottamot vesitornien saneeraus verkostojen yhdistäminen, laajennus ja saneeraus - investointien kautta korotuksia vesihuoltomaksuihin jätevedenkäsittelyn tehostaminen lietteen jatkokäsittely vaikutukset luonnonympäristöön ei merkittäviä vaikutuksia - tapauskohtaisesti voi olla negatiivisia vaikutuksia ei vaikutuksia +/- rakentamisesta vähäisiä lyhytaikaisia vaikutuksia, mutta toimintavarmuuden parantumisen myötä pitkällä tähtäimellä positiivisia vaikutuksia + vesistökuormitus vähenee +lietteen varastointimäärä vähenee +ravinteiden hyödyntäminen paranee - kuljetusmatkojen piteneminen, ympäristöpäästöt vaikutukset ihmisiin + vesihuollon toimintavarmuus paranee ja sitä kautta myönteiset vaikutukset myös ihmisten terveyteen ja muihin elinoloihin, viihtyvyyteen ja elinkeinojen harjoittamiseen. + vesistön hygieeninen laatu paranee + hajuhaitat vähenevät, viihtyvyys paranee vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen ei merkittäviä vaikutuksia - rajoitteet maankäytössä ei merkittäviä vaikutuksia vaikutukset talouteen + ammattimaisemman toiminnan ja tehostumisen kautta säästöjä + riskienhallinnan kautta ja pidemmällä tähtäimellä säästöjä

27 KIITOS!

KESKI-KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA

KESKI-KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA KESKI-KARJALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA 2018-2030 Kuva: Niko Nyrhinen 1 YLEISTÄ Kehittämissuunnitelma on vesihuoltolain (VHL 119/2001 ja sen muutos 681/2014 5 ) mukaista alueellista yleissuunnittelua.

Lisätiedot

KOLARIN KUNTA VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA

KOLARIN KUNTA VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA KOLARIN KUNTA VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2.5.2016, Kolarin kunnanhallitus Ins. (AMK) Teemu Heikkinen, Projektipäällikkö SUUNNITELMAN TAUSTA Perustuu vesihuoltolakiin Kunnan tulee kehittää vesihuoltoaan

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy KÖYLIÖN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/6)

AIRIX Ympäristö Oy KÖYLIÖN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/6) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/6) KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito Seurataan vesijohtoverkoston kuntoa ja saneerataan saneerausohjelman

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Auran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25339.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Auran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25339.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) VESIHUOLLON KEHITTÄMISTOIMENPITEET VUOSILLE 2012-2035 Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito

Lisätiedot

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TIIVISTELMÄ

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TIIVISTELMÄ FCG Planeko Oy VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TIIVISTELMÄ 0536-C9049 25.11.2008 FCG Planeko Oy Tiivistelmä I SISÄLLYSLUETTELO 1 KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Vesihuollon kehittämissuunnitelman

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma

Turun seudun alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma Turun seudun alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma 2012 Yhdyskuntasuunnittelun suunnittelu- ja konsulttitoimisto Maankäyttö, kaavoitus, maisemasuunnittelu, YVA Tie-, liikenne- ja aluetekniikka,

Lisätiedot

Suunnittelualue: uusi Euran kunta (2011->) UUDEN EURAN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Eura. Köyliö. Säkylä

Suunnittelualue: uusi Euran kunta (2011->) UUDEN EURAN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Eura. Köyliö. Säkylä UUDEN EURAN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA projektipäällikkö, DI Antti Ryynänen / 20.10.2009 Suunnittelualue: uusi Euran kunta (2011->) Eura Köyliö Säkylä Maanmittauslaitos lupa nro 7/MML/09

Lisätiedot

PIELISEN KARJALAN VESIHUOLLON KEHIT- TÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2030

PIELISEN KARJALAN VESIHUOLLON KEHIT- TÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2030 Vastaanottaja Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Lieksan ja Nurmeksen kaupungit, Juuan ja Valtimon kunnat Asiakirjatyyppi Vesihuollon alueellinen kehittämissuunnitelma Päivämäärä Viite 1510027029 PIELISEN KARJALAN

Lisätiedot

Päivitetty LIITE 4 Sivu 1/6

Päivitetty LIITE 4 Sivu 1/6 VUOSINA 2008-2015 TOTEUTETTAVAT KEHITTÄMISHANKKEET Vuorijärven vedenottamon 1.1 - vedenlaatuongelmat - vedenkäsittelylaitoksen - hyvälaatuinen talousvesi - 400 000 2008-2009 vesilaitos mangaanin- ja raudanpoisto-

Lisätiedot

Vedenhankinta ja vesijohtoverkosto

Vedenhankinta ja vesijohtoverkosto Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/6) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta ja vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston saneerausohjelman toteuttaminen Verkoston toimintavarmuuden lisääminen, sammutusvesi, talousveden

Lisätiedot

JOENSUUN SEUTU VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA JOENSUUN SEUDUN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA , TIIVISTELMÄ 22/08/2016

JOENSUUN SEUTU VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA JOENSUUN SEUDUN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA , TIIVISTELMÄ 22/08/2016 JOENSUUN SEUTU VESIHUOLLON KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA 2016-2030 YLEISTÄ Kehittämissuunnitelma on vesihuoltolain (VHL 119/2001 ja sen muutos 681/2014 5 ) mukaista alueellista yleissuunnittelua. Suunnitelman

Lisätiedot

Pudasjärven kaupunki. Vesihuollon kehittämissuunnitelma

Pudasjärven kaupunki. Vesihuollon kehittämissuunnitelma Pudasjärven kaupunki Vesihuollon kehittämissuunnitelma 12.10.2015 Vesihuollon termejä Vesihuolto; vesihuollolla tarkoitetaan veden johtamista, käsittelyä ja toimittamista talousvetenä käytettäväksi sekä

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan vesihuollon kehittämisohjelma vuoteen 2035

Pohjois-Pohjanmaan vesihuollon kehittämisohjelma vuoteen 2035 Pohjois-Pohjanmaan vesihuollon kehittämisohjelma vuoteen 2035 POSKI-hankkeen loppuseminaari 28.4.2015 Juha Kangaskokko, ylitarkastaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 8.4.2105 Maakunnallinen vesihuollon kehittämisohjelma

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Naantalin kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E23614 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/8)

AIRIX Ympäristö Oy Naantalin kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E23614 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/8) KEHTTÄMSTOMENPTEET Liite (1/8) KEHTTÄMSTOMENPTEET 2010-2020 Vedenhankinta ja -jakelu Vesijohtoverkoston saneeraus Kustannusarvio n vesijohtoverkoston automatiikka ja kaukovalvonta Särkänsalmi-Taattinen-

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Säkylän kunta / Vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/5)

AIRIX Ympäristö Oy Säkylän kunta / Vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/5) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/5) SÄKYLÄN KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito Seurataan vesijohtoverkoston kuntoa ja saneerataan saneerausohjelman

Lisätiedot

Maskun kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma Kehittämistoimenpiteet. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos

Maskun kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma Kehittämistoimenpiteet. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos. Kunnan vesihuoltolaitos 1 (6) Vedenhankinta ja vesijohtoverkosto Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Kustannusarvio Varautumissuunnitelma Vesijohtoverkosto Vedenhankinnan poikkeustilanteet Vuotojen ehkäiseminen Laaditaan

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Rauman kaupunki Vesihuollon kehittämissuunnitelma Liite 1 (s.1/5) Kehittämistoimenpiteet

AIRIX Ympäristö Oy Rauman kaupunki Vesihuollon kehittämissuunnitelma Liite 1 (s.1/5) Kehittämistoimenpiteet AIRIX Ympäristö Oy Rauman kaupunki Vesihuollon kehittämissuunnitelma Liite 1 (s.1/5) KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Vedenhankinta- ja vesijohtoverkosto

Lisätiedot

Vesihuollon kehittämissuunnitelma ja palvelutason määritteleminen pähkinänkuoressa

Vesihuollon kehittämissuunnitelma ja palvelutason määritteleminen pähkinänkuoressa Vesihuollon kehittämissuunnitelma ja palvelutason määritteleminen pähkinänkuoressa Sisältö 1 Kunnan tulee kehittää alueensa vesihuoltoa 3 2 Palvelutason määritteleminen on omistajaohjauksen väline 4 3

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (1) 22 Asianro 4291/14.05.00.01/2017 Karttulan vesiosuuskunnan vesi- ja jätevesiviemäriverkoston toiminta-alueen tarkistaminen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Kemiönsaaren vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (2/7)

AIRIX Ympäristö Oy Kemiönsaaren vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (2/7) AIRIX Ympäristö Oy vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/7) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Taalintehtaan pintavedenottamon järjestelyt Varaottamo ja valmiuden

Lisätiedot

Vesihuolto. Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitystyö valmistui Tavoitevuosi 2040 Lähtökohtana mm. vesienhoitolaki Tavoitteet

Vesihuolto. Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitystyö valmistui Tavoitevuosi 2040 Lähtökohtana mm. vesienhoitolaki Tavoitteet Vesihuolto Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitystyö valmistui Tavoitevuosi 2040 Lähtökohtana mm. vesienhoitolaki Tavoitteet Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelma jatkossa huomioitavaa

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Kemiönsaaren vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Kemiönsaaren vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/7) AIRIX Ympäristö Oy vesihuollon kehittämissuunnitelma E23134 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/7) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Taalintehtaan pintavedenottamon järjestelyt Varaottamo ja valmiuden

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Laitilan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23162 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/5)

AIRIX Ympäristö Oy Laitilan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23162 Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/5) Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/5) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vedenhankinta Veden sisäänotto aiheuttaa ongelmia keskustan verkostossa Rakennetaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle

Lisätiedot

KEHITTÄMISKOHDE KOHDE ONGELMA TOIMENPIDE VAIKUTUS KUSTANNUKSET AJANKOHTA VASTUUTAHO

KEHITTÄMISKOHDE KOHDE ONGELMA TOIMENPIDE VAIKUTUS KUSTANNUKSET AJANKOHTA VASTUUTAHO Vesijohto- ja viemäriverkosto - Lamala-Venesilta vesijohto- ja 1.1 - alue sijaitsee ranta-alueella - vesijohtoverkoston rakentaminen - veden laadun paraneminen 200 000 2005-2010 kunnan viemäriverkosto

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Paraisten kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E25480.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Paraisten kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma E25480.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) KEHITTÄMISTOIMENPITEET VUOSILLE 2013-2030 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston Saneerataan Paraisten kaupunginosan vesijohtoverkostoa samassa yhteydessä

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Euran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Euran kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/7) AIRIX Ympäristö Oy n kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/7) KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Tarvasjoen kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25458.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7)

AIRIX Ympäristö Oy Tarvasjoen kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma E25458.10 Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) Kehittämistoimenpiteet Liite 1 (1/7) VESIHUOLLON KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Vastuutaho Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston ikääntyminen Seurataan vesijohtoverkoston

Lisätiedot

Alueellinen Vesihuoltopäivä Kouvolassa 19.3.2015

Alueellinen Vesihuoltopäivä Kouvolassa 19.3.2015 Alueellinen Vesihuoltopäivä Kouvolassa Kouvolan Vesi Oy laadukasta vesihuoltoa Kouvolassa 77 vuotta Vesihuoltolaitos toimittaa asiakkailleen korkealaatuista terveydellisten vaatimusten mukaista puhdasta

Lisätiedot

Vesi- ja viemäriverkoston esisuunnitelma

Vesi- ja viemäriverkoston esisuunnitelma Ramboll Finland Oy Knowledge taking people further --- Mäntsälän Saaren kyläyhdistys ry Vesi- ja viemäriverkoston esisuunnitelma 82120959 26.6.2009 Mäntsälän Saaren kyläyhdistys ry Vesi- ja viemäriverkoston

Lisätiedot

Lapin vesihuollon ajankohtaiskatsaus

Lapin vesihuollon ajankohtaiskatsaus Lapin vesihuollon ajankohtaiskatsaus Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät Kemi 16.11.2016 Arto Seppälä Aiheita Lapin vesihuollon tila Vesihuollon rahoitus Ajankohtaista vesihuoltolain siirtymäsäännöksissä Maakuntauudistus

Lisätiedot

AURAN KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti

AURAN KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti AURAN KUNTA VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUE Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti Työ: E25339.10 Turku 07.05.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 400 Telefax 010 2414 401 www.airix.fi

Lisätiedot

Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelma vuoteen 2040

Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelma vuoteen 2040 Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelma vuoteen 2040 Vesihuollon tavoitteena on taata korkealaatuisen talousveden saatavuus, asianmukainen viemäröinti ja jätevesien puhdistus Pirkanmaan vesihuollon

Lisätiedot

Kunnan tehtävät vesihuollossa: Vesihuollon kehittäminen ja järjestäminen. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Kunnan tehtävät vesihuollossa: Vesihuollon kehittäminen ja järjestäminen. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Kunnan tehtävät vesihuollossa: Vesihuollon kehittäminen ja järjestäminen Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Esityksen sisältö Vesihuollon kehittäminen kunnan tehtävänä Vesihuollon

Lisätiedot

KUOPION VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2020 TIIVISTELMÄ

KUOPION VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2020 TIIVISTELMÄ KUOPION VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA VUOTEEN 2020 TIIVISTELMÄ 26.3.2012 TIIVISTELMÄ Yleistä Vesihuoltolain (119/2001) mukaan kunnalla on vastuu vesihuollon kehittämisestä alueellaan. Vesihuollon kehittämissuunnitelman

Lisätiedot

PORIN KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET. Vedenjakelu, jätevesiviemäröinti ja hulevesiviemäröinti. Työ: E Turku

PORIN KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET. Vedenjakelu, jätevesiviemäröinti ja hulevesiviemäröinti. Työ: E Turku PORIN KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET Vedenjakelu, jätevesiviemäröinti ja hulevesiviemäröinti Työ: E23868.10 Turku 28.01.2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 Turku Puhelin 010 241 4400 Telefax

Lisätiedot

Miten sammutusveden jakelu/toimittaminen otetaan huomioon vesijohtoverkoston suunnittelussa - Ei vastausta

Miten sammutusveden jakelu/toimittaminen otetaan huomioon vesijohtoverkoston suunnittelussa - Ei vastausta Sammutusvesisuunnitelman liitetiedot SASTAMALA YHTEYSTIEDOT Vesihuollosta vastaava organisaatio, yhteystietoineen Sastamalan Vesi liikelaitos Jorma Tuomisto p. 050 517 0957 jorma.tuomisto@sastamala.fi

Lisätiedot

Vesihuollon rakennemuutos

Vesihuollon rakennemuutos Vesihuollon rakennemuutos Vesihuolto 2019 päivät Jyväskylä 15.5.2019 Minna Hanski, MMM 1 2 2 1 3 3 Vesihuoltolain mukaisia vesihuoltolaitoksia n. 1100 Monissa laitoksissa tuurilla mennään - Osaamisvaje

Lisätiedot

MASKUN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEET

MASKUN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEET MASKUN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUEET E27555.10 MASKUN KUNTA VEDENJAKELU JA JÄTEVESIVIEMÄRÖINTI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VER. PÄIVÄYS MUUTOS KOSKEE TARKASTETTU HYVÄKSYTTY /ARY /ARY

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy Mynämäen vesihuollon kehittämissuunnitelma 21984YV Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/6)

AIRIX Ympäristö Oy Mynämäen vesihuollon kehittämissuunnitelma 21984YV Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/6) Kehittämistoimenpiteet Liite I (1/6) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Vedenhankinta Kehittämiskohde Tarve Toimenpiteet Toteuttaja Vesijohtoverkosto Mietoisten uusi syöttöjohto Kalelan ottamo Vesijohtoverkoston kunnossapito

Lisätiedot

Liite 1. Vesihuollon investointistrategia ehdotus -esittelykalvosarja 1.4.2014

Liite 1. Vesihuollon investointistrategia ehdotus -esittelykalvosarja 1.4.2014 Liite 1. Vesihuollon investointistrategia ehdotus - Vesihuollon investointistrategian valmistelu Vesihuollon valmistelun lähtöaineistona on käytetty vuonna 2009 valmisteltua vesihuollon investointistrategiaa,

Lisätiedot

Vesiosuuskunnat ja julkinen sääntely

Vesiosuuskunnat ja julkinen sääntely Vesiosuuskunnat ja julkinen sääntely Ulvila 8.5.2014 Kari Nykänen 1 Vesiosuuskuntatoimintaa määrittävät keskeiset lait laki Osuuskuntalaki 1.1.2014 Vesihuolto- 1.9.2014 Vesiosuuskunnat OSUUSKUNTALAKI MÄÄRITTELEE

Lisätiedot

Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Esityksen sisältö Vesihuoltolain velvoitteet Vesihuollon kehittäminen Vesihuollon järjestäminen Toiminta-alueen

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 tpjk 28.9.2017 Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain

Lisätiedot

KEHITTÄMISTOIMENPITEET

KEHITTÄMISTOIMENPITEET AIRIX Ympäristö Oy Eurajoen kunta Liite 1 (s.1/8) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Kustannusarviot eivät ole sitovia, vaan tietyillä suunnittelussa käytetyillä yksikköhinnoilla laskettuja ja suuntaa antavia. Suunnitelmat

Lisätiedot

Vesihuollon organisointi kunnissa ja vesiosuuskunnat. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Vesihuollon organisointi kunnissa ja vesiosuuskunnat. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Vesihuollon organisointi kunnissa ja vesiosuuskunnat Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Luennon sisältö Vesihuollon organisoituminen kunnissa Mitä vesiosuuskunnat ovat ja miten

Lisätiedot

Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa

Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa Alueellinen vesihuoltopäivä Mikkeli 17.3.2016 Johtava asiantuntija Vesa Rautio Etelä-Savon ELY-keskus Sisältö Häiriö- ja erityistilanteiden varautumissuunnittelu

Lisätiedot

Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta.

Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. 26.9.2014 1 Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen piirissä. Yli 80 % on viemäriverkostojen

Lisätiedot

HIRVIHAARAN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti

HIRVIHAARAN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti 2(5) 1. LÄHTÖKOHDAT Hirvihaaran kylässä todettiin kiinteistökohtaiset vedenhankintaratkaisut ongelmaisiksi huonojen pohjavesivarojen johdosta.

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2019-2021 tpjk 20.9.2018 Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain

Lisätiedot

Vesihuoltolain uudet säännökset

Vesihuoltolain uudet säännökset Vesihuoltolain uudet säännökset Uudenmaan vesihuollon kehittämispäivä 17.3.2015 Eriika Melkas Lainsäädäntöneuvos, OTT Maa- ja metsätalousministeriö Vesihuoltolain muutokset 2014 voimaan 1.9.2014 muutosten

Lisätiedot

Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet

Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet Someron kaupunki Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet Päivitys 2017 Someron kaupunki 2017 Hyväksytty kaupunginvaltuustossa Määritelmiä Vesihuolto. Vesihuolto on talousveden toimittamista sekä jäte-, hule-

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI. Vedenjakelu. Jätevesiviemäröinti. Työ: E23455.20. Turku 27.05.2013

RAUMAN KAUPUNKI. Vedenjakelu. Jätevesiviemäröinti. Työ: E23455.20. Turku 27.05.2013 RAUMAN KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUE Vedenjakelu Jätevesiviemäröinti Työ: E23455.20 Turku 27.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 2414 400 www.airix.fi Toimistot: Tampere,

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA

ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA Vastaanottaja Asikkalan kunta Asiakirjatyyppi Vesihuollon yleissuunnitelma Päivämäärä [Month, year] Viite LUONNOS 10.1.2012 ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA LUONNOS ASIKKALAN KUNTA

Lisätiedot

RUNKOVESIHUOLTOLINJOJEN KAPASITEETTITARKASTE- LU

RUNKOVESIHUOLTOLINJOJEN KAPASITEETTITARKASTE- LU FCG Finnish Consulting Group Oy Ylöjärven kaupunki RUNKOVESIHUOLTOLINJOJEN KAPASITEETTITARKASTE- LU Raportti -P13571 12.5.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I 12.5.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Lähtökohdat...

Lisätiedot

Juuan kunta Vesihuoltolaitos JUUAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN LIIKETALOUDELLINEN ENNUSTE 2012-2030

Juuan kunta Vesihuoltolaitos JUUAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN LIIKETALOUDELLINEN ENNUSTE 2012-2030 Juuan kunta Vesihuoltolaitos JUUAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN LIIKETALOUDELLINEN ENNUSTE 212-23 Juuan kunnan vesihuoltolaitokselle on laadittu liiketaloudellinen analyysi ja kehitysennuste vuoteen 23 saakka.

Lisätiedot

Hollolan vesihuoltolaitos VESIHUOLLON TARVETARKASTELU

Hollolan vesihuoltolaitos VESIHUOLLON TARVETARKASTELU Hollolan vesihuoltolaitos VESIHUOLLON TARVETARKASTELU Tässä selvityksessä on tarkasteltu yhdyskuntakehityksen ja vesihuollon tarpeiden yhteensovittamista. Tavoitteena on selvittää maankäytön kehityksen

Lisätiedot

VESIHUOLLON AJANKOHTAISTEEMOJA KAAKKOIS-SUOMESSA

VESIHUOLLON AJANKOHTAISTEEMOJA KAAKKOIS-SUOMESSA VESIHUOLLON AJANKOHTAISTEEMOJA KAAKKOIS-SUOMESSA Insinööri Esa Houni Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Esitelmän sisältö Vesihuoltotehtävät ELY-keskuksessa Katsaus alueelliseen vedenhankintaan

Lisätiedot

Suomen vesihuoltoverkostojen kunto ja saneeraustarpeen kehittyminen tulevaisuudessa

Suomen vesihuoltoverkostojen kunto ja saneeraustarpeen kehittyminen tulevaisuudessa Suomen vesihuoltoverkostojen kunto ja saneeraustarpeen kehittyminen tulevaisuudessa VNTEAS-hankkeen keskeiset tulokset verkostojen osalta 15.5.2019 I Tuija Laakso Aalto-yliopisto 1 Vesihuoltoverkostojen

Lisätiedot

Suunnitteluinsinööri 10.11.2010 Velkuanmaan osayleiskaava 9.11.2010 Velkuanmaan osayleiskaavassa on osoitettu mm. uusia asuinaluevarauksia rantavyöhykkeelle 37 omakotitontin verran sekä matkailua palvelevia

Lisätiedot

Liittyjältä peritään asemakaava-alueella liittymismaksua vesimittarin koon ja liittyjän arvioidun vedenkulutuksen mukaan seuraavasti.

Liittyjältä peritään asemakaava-alueella liittymismaksua vesimittarin koon ja liittyjän arvioidun vedenkulutuksen mukaan seuraavasti. HUITTISTEN KAUPUNGIN VESIJOHTO- JA VIEMÄRIVERKOSTON LIITTYMISPERUSTEET Hyväksytty tekla 15.11.2016 Voimaantulo 16.11.2016 1 Liittymiskohta Vesihuoltolaitos määrittää vesi- ja viemäri- ja liittymien liittämiskohdat.

Lisätiedot

YLITORNION KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti. Työ: E26364. Oulu, 9.1.2014

YLITORNION KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti. Työ: E26364. Oulu, 9.1.2014 YLITORNION KUNTA VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti Työ: E26364 Oulu, 9.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy Mäkelininkatu 17 A 90100 Oulu Puhelin 010 2414 600 Telefax 010 2414

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 35. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 35. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 18.04.2013 Sivu 1 / 1 1234/00.01.02/2013 35 Ympäristölautakunnan lausunto tekniselle keskukselle Espoon kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelmaluonnoksesta ja toiminta-alueluonnoksesta

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA ASIKKALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TYÖNUMERO , 14.9.

ASIKKALAN KUNTA VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA ASIKKALAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN PÄIVITYS TYÖNUMERO , 14.9. ASIKKALAN KUNTA VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1 ASIKKALA VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2017-2025 Tiivis päivitys vuoden 2012 kehittämissuunnitelmasta Painopisteet: Asikkalan vesihuollon toiminta-alueen

Lisätiedot

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät

Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät Vesiosuuskuntien rakentaminen ja kehittäminen vesihuoltolain näkökulmasta Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät Siilinjärvi Kunnonpaikka 24 25.10.2014 Jarmo Siekkinen

Lisätiedot

Yhdyskunnat ja haja-asutus Toimenpiteitä ja ohjauskeinoja

Yhdyskunnat ja haja-asutus Toimenpiteitä ja ohjauskeinoja Yhdyskunnat ja haja-asutus Toimenpiteitä ja ohjauskeinoja 2016-2021 Vesienhoidon yhteistyöryhmä 8.5.2014 23.5.2014 Toimenpiteiden ja ohjauskeinojen perusteista Toimenpiteisiin sisältyvät merkittävimmät

Lisätiedot

Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus

Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus JOENSUUN VESI -LIIKELAITOS Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain mukaisesti kaupungin vesihuollosta, joka sisältää vedentuotannon

Lisätiedot

Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seurantaseminaari Tampere-talo Kaija Joensuu. Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seurantaseminaari Tampere-talo Kaija Joensuu. Pirkanmaan ELY-keskus Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seurantaseminaari Tampere-talo 31.1.2013 Kaija Joensuu Vesihuollon kehittämissuunnitelma (2006) Suunnittelutyölle asetetut yhteiset tavoitteet (seminaari 2004)

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA VESIOSUUSKUNTIEN TOIMINTAEDELLYTYKSIIN

NÄKÖKULMIA VESIOSUUSKUNTIEN TOIMINTAEDELLYTYKSIIN NÄKÖKULMIA VESIOSUUSKUNTIEN TOIMINTAEDELLYTYKSIIN ANNI VOUTILAINEN RAMBOLL FINLAND OY, VESIHUOLTO VESIHUOLTOPÄIVÄT 2015, TURKU VESIOSUUSKUNTIEN HAASTEET Suomalaisessa yhteiskunnassa on havaittu selkeitä

Lisätiedot

Kajaanin Vesi liikelaitos verrattuna Vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmän raportin 2018 yhteenvetotietoihin

Kajaanin Vesi liikelaitos verrattuna Vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmän raportin 2018 yhteenvetotietoihin 1 16.5.2019 Kajaanin Vesi liikelaitos verrattuna Vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmän raportin 2018 yhteenvetotietoihin 1. VEDEN JA JÄTEVEDEN KÄSITTELY 1.1. TALOUSVEDEN LAATU 1101 Laatusuositukset

Lisätiedot

Vesihuoltolainsäädännön uudistaminen > vesihuoltolaki ja maankäyttö- ja rakennuslaki

Vesihuoltolainsäädännön uudistaminen > vesihuoltolaki ja maankäyttö- ja rakennuslaki Vesihuoltolain tarkistaminen Alueellinen vesihuoltopäivä Kouvola 19.3.2015 Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Vesihuoltolainsäädännön uudistaminen > vesihuoltolaki ja maankäyttö- ja

Lisätiedot

Uudistetun vesihuoltolain vaikutukset vesiosuuskunnille - keskeiset muutokset

Uudistetun vesihuoltolain vaikutukset vesiosuuskunnille - keskeiset muutokset Uudistetun vesihuoltolain vaikutukset vesiosuuskunnille - keskeiset muutokset Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät 24. 25.10.2014 Siilinjärvi Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Vesihuoltolainsäädännön

Lisätiedot

Kajaanin Vesi liikelaitos verrattuna Vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmän raportin 2016 yhteenvetotietoihin

Kajaanin Vesi liikelaitos verrattuna Vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmän raportin 2016 yhteenvetotietoihin 1 Kajaanin Vesi liikelaitos verrattuna Vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmän raportin 2016 yhteenvetotietoihin 1. VEDEN JA JÄTEVEDEN KÄSITTELY 1.1. TALOUSVEDEN LAATU 1101 Laatusuositukset täyttävä

Lisätiedot

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät, , Kemi. Venlan vuoden 2015 tunnusluvut

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät, , Kemi. Venlan vuoden 2015 tunnusluvut 3.11.216 Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät, 16.-17.11.216, Kemi Venlan vuoden 215 tunnusluvut Mika Rontu apulaisjohtaja 3.11.216 1 Mika Rontu Vuoden 215 raportin tunnusluvut VEDEN- JA JÄTEVEDEN KÄSITTELY

Lisätiedot

Vesiyhdistyksen Vesihuoltojaoston seminaari Helsinki Vesihuoltolainsäädännön muutokset

Vesiyhdistyksen Vesihuoltojaoston seminaari Helsinki Vesihuoltolainsäädännön muutokset Vesiyhdistyksen Vesihuoltojaoston seminaari 6.11.2014 Helsinki Vesihuoltolainsäädännön muutokset Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Lainsäädännön muutoksen keskeiset tavoitteet (VHL,

Lisätiedot

Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alueen päivittäminen 2017

Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alueen päivittäminen 2017 1 / 3 Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alueen päivittäminen 2017 LAUSUNNOT Tuusulan kunnan vesihuoltoliikelaitos pyysi lausuntoa vesihuollon toiminta-alueen päivittämisestä naapurikunnilta, Keski-Uudenmaan

Lisätiedot

Sotkuman kylän vesihuollon yleissuunnitelma

Sotkuman kylän vesihuollon yleissuunnitelma POLVIJÄRVEN KUNTA Sotkuman kylän vesihuollon yleissuunnitelma Suunnitelmaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 8.11.2016 566-P29412 Suunnitelmaselostus 1 (4) 8.11.2016 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

SKÅLDÖN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti. Raasepori. Työ: E25781. Turku 10.09.2013

SKÅLDÖN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti. Raasepori. Työ: E25781. Turku 10.09.2013 SKÅLDÖN VESIOSUUSKUNNAN TOIMINTA-ALUE Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti Raasepori Työ: E25781 Turku 10.09.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 Turku Puhelin 010 241 4400 www.airix.fi Toimistot: Tampere,

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja sopeutumistarpeet vesihuollossa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja sopeutumistarpeet vesihuollossa Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja sopeutumistarpeet vesihuollossa Sanna Vienonen, Suomen ympäristökeskus, Vesihuollon riskit ja niiden hallinta Vesiosuuskunnissa koulutuspäivä, 20.-21.3.2014 Vesihuolto

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2017-2019 ltjk 5.10.2016 Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain

Lisätiedot

VESIHUOLTOLAIN MUUTOKSET

VESIHUOLTOLAIN MUUTOKSET VESIHUOLTOLAIN MUUTOKSET KAAVOITUKSEN AJANKOHTAISPÄIVÄ 5.6.2014 YLEISTÄ Valmistelu alkanut jo 2008 Lakiesitys annettu eduskunnan hyväksyttäväksi 16.1.2014 Voimaantulo esityksen mukaan 1.9.2014 Tavoitteena

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (1) 116 Asianro 4291/14.05.00.01/2017 Karttulan vesiosuuskunnan vesi- ja jätevesiverkoston toiminta-alueen tarkistaminen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA HAJA- ASUTUSALUEIDEN VIEMÄRÖINTIIN

VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA HAJA- ASUTUSALUEIDEN VIEMÄRÖINTIIN Vesiosuuskuntaseminaari 27.9.2008 VESIOSUUSKUNTA RATKAISUNA HAJA- ASUTUSALUEIDEN Hanna Yli-Tolppa Mäntsälän Vesi VESIHUOLLON JÄRJESTÄMINEN: - Vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden laajentaminen haja-asutusalueille

Lisätiedot

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU Aulis Kaasinen, PoP ELY 1 Säädösmuutokset Uusi ympäristönsuojelulaki 527/2014 Ympäristönsuojeluasetus 713/2014 Vesihuoltolain 119/2001 muutos (681/2014)

Lisätiedot

Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden

Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018 Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden MIKSI? Toiminnan nykytilan arviointi Tietoa investointipäätöksien tueksi. Tehtyjen

Lisätiedot

POHJOIS-SATAKUNNAN ALUEELLINEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA

POHJOIS-SATAKUNNAN ALUEELLINEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA Antti Ryynänen / lli ALUSTAVA TYÖOHJELMA / 1 (6) SISÄLLYSLUETTELO 19.9.2012 POHJOIS-SATAKUNNAN ALUEELLINEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA Suunnitelma jakautuu kolmeen osaraporttiin. Osaraporteista laaditaan

Lisätiedot

SALON KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET. Vedenjakelu. Viemäröinti

SALON KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET. Vedenjakelu. Viemäröinti SALON KAUPUNKI VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET Vedenjakelu Viemäröinti Salo 16.03.2015 VESIHUOLTOLAITOKSIA KOSKEVA YHTEINEN OSA Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen

Lisätiedot

Luhangan kunta. Luhangan kunnan ja Tammijärven vesiosuuskunnan vesihuoltolaitosten toiminta-aluesuunnitelma

Luhangan kunta. Luhangan kunnan ja Tammijärven vesiosuuskunnan vesihuoltolaitosten toiminta-aluesuunnitelma Luhangan kunta Luhangan kunnan ja Tammijärven vesiosuuskunnan vesihuoltolaitosten toiminta-aluesuunnitelma 07.01.2013 Sisällysluettelo 1 Johdanto...5 2 Vesihuoltolaki (119/2001)...5 3 Vesihuoltolaitosten

Lisätiedot

Ehdotus Sääksjärven vesiosuuskunnan toiminta-alueeksi Mäntsälän kunnan alueella

Ehdotus Sääksjärven vesiosuuskunnan toiminta-alueeksi Mäntsälän kunnan alueella Tekninen lautakunta 196 02.12.2014 Maankäyttölautakunta 11 21.01.2015 Tekninen lautakunta 20 24.02.2015 Tekninen lautakunta 47 21.04.2015 Ehdotus Sääksjärven vesiosuuskunnan toiminta-alueeksi Mäntsälän

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA

RAUTALAMMIN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA RAUTALAMMIN KUNTA RAUTALAMMIN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA TIIVISTELMÄ 2010 K& 1.11.2010 K&R Kiuru & Rautiainen Oy 2(19) 1 JOHDANTO... 3 2 VESIHUOLLON KEHITTÄMISEN SUUNTAVIIVAT... 4 2.1 Kunnan

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA VESIHUOLLOSSA

AJANKOHTAISTA VESIHUOLLOSSA AJANKOHTAISTA VESIHUOLLOSSA LOUNAIS-SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄ 2016 RAUMA 16.11.2016 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN KUULUMISIA YHTEISKUNNALLISET VAIKUTTAVUUSTAVOITTEET Edellytykset biotalouteen ja ruokaan

Lisätiedot

Vesihuolto on ihmistä ja ympäristöä palveleva kokonaisuus kunnassa

Vesihuolto on ihmistä ja ympäristöä palveleva kokonaisuus kunnassa Vesihuolto on ihmistä ja ympäristöä palveleva kokonaisuus kunnassa Haja-asutuksen kartoitus- ja neuvontakäynnit 10 vuotta Länsi-Uudellamaalla Miira Riipinen, ympäristöpäällikkö @miirariipinen 27.3.2019

Lisätiedot

Vesikolmio Oy. Yleisesittely 27.10.2014. www.vesikolmio.fi. Toimitusjohtaja Risto Bergbacka POHJOIS SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. 20.11.

Vesikolmio Oy. Yleisesittely 27.10.2014. www.vesikolmio.fi. Toimitusjohtaja Risto Bergbacka POHJOIS SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. 20.11. Vesikolmio Oy Toimitusjohtaja Risto Bergbacka POHJOIS SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. 20.11.2014 OULU Yleisesittely Vesikolmio Oy on Kalajokilaaksossa toimiva tukkuvesilaitos. Osakkaina ovat Kalajoen, Ylivieskan,

Lisätiedot

Yhdyskunnat ja haja-asutus

Yhdyskunnat ja haja-asutus Yhdyskunnat ja haja-asutus Lapin vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 8.2.2017 Arto Seppälä 13.2.2017 Viemäröintiohjelma Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman mukaan yhdyskuntajätevesien puhdistusta tehostetaan

Lisätiedot

Jokioisten kunnan vesihuoltolaitos

Jokioisten kunnan vesihuoltolaitos Raportti 10.3.2017 Jokioisten kunnan vesihuoltolaitos Toiminta-alueen päivitys 2017 2030 JOKIOISTEN KUNTA, VESIHUOLTOLAITOS Keskuskatu 29 A 31600 Jokioinen vaihde 03 41821 fax 03 438 4025 jokioisten.kunta@jokioinen.fi

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 ltjk 25.9.2014 Joensuun Vesi liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia 1.9.2014 voimaan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat Asianro 8773/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat Asianro 8773/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (1) Kaupunginhallitus 414 19.12.2016 20 Asianro 8773/14.05.00/2016 Vesihuollon yhteistyöselvitys Kuopion ja Siilinjärven välillä Päätöshistoria Kaupunginhallitus 19.12.2016

Lisätiedot

TAMMELAN KUNTA. Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet. Vedenjakelu ja viemäröinti

TAMMELAN KUNTA. Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet. Vedenjakelu ja viemäröinti TAMMELAN KUNTA Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet Vedenjakelu ja viemäröinti Tammelan kunta tekninen osasto 23.5.2011 Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Vesihuoltolaki 3. Vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden

Lisätiedot

IITIN KUNTA/KAUSALAN LÄMPÖ OY VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA

IITIN KUNTA/KAUSALAN LÄMPÖ OY VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA 241/14.05/2018 Tela 8.5.2018 49 Nähtävillä 25.5. - 25.6.2018 IITIN KUNTA/KAUSALAN LÄMPÖ OY VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1 2018-2025 Tiivis päivitys vuoden 2004 kehittämissuunnitelmasta Painopisteet:

Lisätiedot

Pohjois-Satakunnan alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma. 3.9.2013, Kankaanpää

Pohjois-Satakunnan alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma. 3.9.2013, Kankaanpää Pohjois-Satakunnan alueellinen vesihuollon kehittämissuunnitelma 3.9.2013, Kankaanpää Suunnittelualue Kunta Väestö: Vesijohtoon liittyneet: Viemäröintiin liittyneet: 2011 2035 2011 vok 2035 2011 2035 as

Lisätiedot

Kuntien mahdollinen tuki vesiosuuskunnille. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Kuntien mahdollinen tuki vesiosuuskunnille. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Kuntien mahdollinen tuki vesiosuuskunnille Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Sisältö Lainsäädäntöä ja taustaa Tukimuodot Investointituet Lainatakaukset Neuvonta ja asiantuntija-apu

Lisätiedot