1.1 Palomuuri suunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1.1 Palomuuri suunnitelma"

Transkriptio

1 Työ oli osa IT-palveluiden hallinta ja tietoturva kurssia, joka on osa kolmannen vuoden moduuliopintoja. Työssä keskityttiin lähinnä ingress-filteröintiin, eli filteröidään liikenne sen tullessa sisäänrajapintaan. Työssä tuli aikarajoitteet vastaan, ja asetusten täydellinen testaaminen jäi kesken. 1.1 Palomuuri suunnitelma Palomuurin asentaminen alkoi poistamalla VyOS-reitittimeltä /24 ja /24-verkot, sekä /24 DMZ-verkko. Palomuuri otti nämä alirajapinnat hoidettavakseen. Palomuurille luotiin nämä edellä mainitut verkot. Lisäksi luotiin uusi /24 verkko VyOS-reitittimen ja palomuurin välille. VyOS-reitittimelle määritettiin staattinen reitti, jolla ohjattiin pyynnöt edellä mainittuihin verkkoihin palomuurille. Tätä kautta liikenne kulkee jatkossa aina palomuurin kautta. Poikkeuksena ovat sivutoimipisteet, joiden liikenne ulkoverkkoon kulkee ilman palomuurin suodatusta. Kuviossa x on todennettu, kuinka liikenne kulkee palomuurin rajapintaan. Sen jälkeen se kulkee /24 verkkoa pitkin VyOS-reitittimelle, joka reitittää sen määränpäähänsä. Kuvio 1. tracert-komento Palomuurin konfiguroimista nopeuttaa huomattavasti aliaksien käyttö. Loimme aliaksen ns. asiakasyrityksille, eli muiden yrityksien julkisille IP-osoitteille. Jos uusi asiakasyritys ilmestyy, tarvitsee vain lisätä tämä yritys aliakseen. Sivutoimipisteiden serverien sekä työasemien osoitteet niputettiin yhteen, ja DMZ-aluetta varten nämä vielä yhdistettiin. Aliaksia luodessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei osoitteen tai osoitteiden poisto aliaksesta vaadi suurta määrää lisätyötä.

2 Kuvio 2. IP alias-määritelmät Myös portteja voidaan niputtaa yhteen. Aliaksien luominen voi myös selkeyttää palomuurisääntöjen lukemista. DHCP-palvelun kohdalla IPv4 ja IPv6 käyttivät eri portteja, joten niputimme nämä portit yhteen. http-aliakseen voitaisiin jatkossa lisätä alternative http-portit kuten 8080, eikä tarvitsisi kirjoittaa lisäsääntöjä tätä porttia varten. Aliaksen muokkaaminen riittäisi tässä tapauksessa. Jos tiedetään ennalta hyvin, että mitä portteja jollakin alueella on käytössä, voidaan niputtaa nämä portit yhteen, kuten DMZ_services aliaksen tapauksessa on tehty. Täytyy vain olla tarkkana, ettei salli liikaa portteja. Kuvio 3. Portti alias-määritelmät

3 Työn toteutus alkaa ottamalla outbound NAT-palvelu pois käytöstä. Tämä siksi, koska VyOS-reititin hoitaa NAT-osoitemuunnoksen. Kuvio 4. NAT-asetukset palomuurissa WAN-rajapinta on se rajapinta, johon saapuu kaikki ulkopuolinen liikenne, sekä liikenne lähtee ulkoverkkoon sen kautta. WAN-rajapintaan sallitaan tulevaksi liikenne asiakasyrityksistä DMZalueelle. Ei ole tarvetta, että asiakasyritykset ottaisivat yhteyden logistiikkaa.fi sisäiseen verkkoon. Lisäksi sallitaan kaikki liikenne aliaksesta 24 rajapinta, jossa on siis vain 2 IP-osoitetta, ja Tämä rajapinta-ratkaisu siis sallii kaiken vyos:in lähettämän liikenteen. Julkisilla osoitteilla on lähdeosoitteinaan oma julkinen osoite, joten liikenne on todella harvoin lähtöisin osoitteesta. Olisimme voineet tehdä baselinen tälle verkolla. On kuitenkin kyseenalaista, että kuinka paljon loppujen lopuksi liikennettä kulkee VyOS:lta sisäverkkoomme. Etenkin kun olemme konfiguroineet OSPF:n kautta servereille sekä työasemille menevät rajapinnat passiivisiksi rajapinnoiksi jotka eivät vastaanota OSPF-mainostusviestejä. Kuviossa 39 on esitetty WAN-rajapinnan säännöt

4 Kuvio 5. WAN-rajapinnan säännöt Yhden palomuurin ratkaisussa on vaikeata hahmottaa sivutoimipisteiden reititystä. Liikenne siis saapuu esimerkiksi /24-osoitteesta. Siitä se voi joko mennä esim /24 sisäverkkoon, tai VyOS eth0-rajapinnan kautta ulkoverkkoon. Kaikki sivutoimipisteiden liikenne reitittyy HQ VyOS-reitittimen kautta, joten on haastavaa suunnitella kaiken kattavaa ratkaisua. Jos liikenne menee ulkoverkkoon, se ei kulje lainkaan palomuurin kautta. Tätä kompensoi se, että hyvin vähän liikennettä sallitaan brancheilta logistiikkaa.fi sisäverkkoon. Jos liikenne menee brancheilta sisäverkkoon, silloin liikenne kulkee palomuurin kautta eth4- rajapinnan /24-verkkoa pitkin. Kuviossa x on suunnitelma sille, miten palomuuraus brancheille toimii. Branch_SRV-alias verkosta sallitaan servereille tarpeellinen liikenne, eli LDAP (portit 389 ja 3268) sekä Kerberos-protokolla. Voi olla, että windows-serverit tarvitsevat vielä tätäkin enemmän protokollia käyttöönsä servereiden välistä viestintää varten. Sivutoimipisteiden työasemille sallitaan pääsy päätoimipisteen samba-palveluun, sekä mahdollisuus tiedostonsiirtoon. Lisäksi kaikista branchien verkosta sallitaan pääsy DMZ-alueen palveluihin.

5 Kuvio 6. Palomuurin säännöt DMZ:lle Kuviossa 39 on esitetty palomuurin säännöt DMZ-rajapinnalle. Yhteys voitaisiin periaatteessa sallia kaikkialta internetistä määriteltyihin palveluihin, mutta tietoturvasyistä sallimme yhteydet julkisista osoitteista vain asiakasyritykset-ryhmästä. Suunnitelmassa on ehkä hieman toistoa, mutta siitä ei ole periaatteessa haittaa. Sääntöjen kirjoittaminen kahteenkin kertaan auttaa ymmärtämään palomuurausta sekä kehittämään rutiinia. Jos sisääntuleva liikenne on jo kerran filteröity, ei sitä tarvitse enää uudelleen filteröidä kun se saapuu ulostulevaan rajapintaan DMZ-rajapinnalle. Kaikki sisääntuleva liikenne siis saapuu ensiksi VYOS:n kautta /24 WAN-rajapintaan, josta liikenne ohjataan DMZ:lle. Jotta DMZ voi lähettää vastausviestit, eikä palomuuri oletuksena kiellä sitä, sallitaan kaikki liikenne /24-verkosta kaikkiin osoitteisiin. Rajausehdoksi määritetään se, että näiden palveluiden lähdeportin on oltava niitä palveluita, joita DMZ tarjoaa. Palvelin vastaa aina ns. perinteisellä portilla. http-pyyntöön vastataan 80-porttiin. Destination port on taas usein jotain väliltä. Ja jos DMZ:n toiminta laajennetaan julkiseksi kaikkialle internettiin, myös vastausosoite voi olla mitä vain IPv4-osoitealueelta.

6 Kuvio 7. DMZ-rajapinnan asetukset HQSRV-rajapinnalle määriteltiin iso määrä sallittuja protokollia, jotka nähtiin tarpeelliseksi toimivalle palvelinympäristölle. Yhteydet sallitaan ulkoverkkoon, kunhan lähtöosoitteena on HQSRV-rajapinnan /24-osoite. Toisaalta taas yhteydet jotka sallitaan tähän verkkoon, ovat paljon enemmän rajoitetummat. Kohdeosoitteistusta voisi vielä tarkemmin rajoittaa. Yksi esimerkki tästä voisi olla se, että sallitaan 3268 eli global catalog-portin käyttö vain /24 ja server verkkojen välillä. Kuviossa 42 ja 43 on esitetty HQSRV-rajapinnalle luodut säännöt.

7 Kuvio 8. HQSRV-rajapinnan säännöt Kuvio 9. HQSRV-rajapinnan säännöt 2

8 Työssämme täytyy lisäksi määrittää, että mikä liikenne sallitaan HQ työasemilta HQ servereille. Olennaisimpia ovat DNS, NTP, Samba, Kerberos sekä windows NetBIOS-palvelut. Myös LDAP ja global catalog-haut sallitaan varmuuden vuoksi. Jotta työasema-rajapinnan käyttäjät eivät pääse suorittamaan ldapsearch-hakuja, täytyy istuntojen kovennuksien olla kunnossa serverien puolella. Saattaa olla, että windows tarvitsee vielä näitä enemmän protokollia omiin palveluihinsa. Kuvio 10. HQSRV-rajapinnan palomuurisäännöt WS-rajapinnan säännöt muistuttavat hyvin pitkälti edellä määritettyä SRV-rajapinnan sääntöjä. Lisäksi täytyy määrittää yhteydet DMZ-alueelle, sekä sallia palveluita kuten http ja FTP ulkoverkkoon. Harjoituksen vuoksi yhdelle työasemalle lisättiin mahdollisuus muodostaa SSHyhteys servereille. Vastaavanlaisia erikoistapauksia täytyisi määrittää johtajille tai ITtukihenkilöille. WAN-rajapinnalle täytyy sallia http-liikenne ulkoverkosta WS-sisäverkkoon, ja miksei myös serveriverkkoon. http-liikenteen salliminen ulkoverkosta on tietenkin tietoturvariski. Tätä varten voitaisiin ottaa käyttöön palomuurin edistyneempiä ominaisuuksia, kuten deep inspection, joka siis tutkii pakettien sisältöä laajemminkin, kuin vain osoitteistuksen ja portin perusteella. Nämä ongelmat selittävät myös hyvin sen, että miksi tilallinen palomuuri on kätevä.

9 Koska SRV-rajapinnalle määritettiin niin tiukat ehdot sille, että mitä liikennettä päästetään läpi WSrajapinnasta, WS-rajapinnalle määritettiin löysät ehdot. Kaikki liikenne sallitaan SRV-rajapintaan, ja SRV-rajapinta filteröi mikä liikenne pääsee lävitse. Näin ollen ei tarvitse määrittää samoja sääntöjä kahta kertaa. On kuitenkin oltava tietoinen siitä, että missä vaiheessa liikenne suodattuu. Vastaavaa ajatustapaa voidaan soveltaa siinä, että mitä liikennettä sallitaan tulevaksi WSrajapinnasta lävitse. Koska kaikki liikenne on jo kerran suodatettu ennen kuin se saapuu WSrajapinnalle, määritämme että kaikki liikenne tähän verkkoon sallitaan. Kuvio 11. WS-rajapinnan säännöt 1.2 pfsense palomuurin toteutus ja todennus pfsense palomuuri on helppo asentaa. Laitteelle pitää määrittää hallinta-osoite, jonka jälkeen pääsemme konfiguroimaan laitetta verkon ylitse GUI:n kautta. Alla olevassa kuviossa 341 on kuvattu palomuurin IP-osoitteistuksen perusasetukset. Palomuuria varten luotiin uusi verkko VyOS-reitittimen ja palomuurin välille. Sille annettiin osoitealue /24, joista.1 on VyOS:ille ja.2 on palomuurille. Tämä verkko toimii WAN-rajapintana. Sitten määritetään muut verkot LANalueiksi. Kaikille näille annamme.250 päätteen. Yhdelle rajapinnoista annettiin ulkoverkon osoite, jotta pystyimme lataamaan ja asentamaan snort-paketin.

10 Kuvio 12. pfsense-palomuurin komentorivi Kuviossa 342 on kuva pfsense:n graafisesta käyttöliitymästä verkon ylitse. Kuvio 13. pfsense graafinen käyttöliittymä Jotta palomuuri toimii oikein, täytyy ottaa NAT pois käytöstä. Tämä on kuvattu kuviossa 343.

11 Kuvio 14. Firewall NAT-välilehti Firewall todennus tehtiin lisäämällä Labranetin transit-rajapintaan virtuaalinen workstation. Liikenne työasemalta kulkee VyOS-reitittimen eth0-rajapintaa pitkin, joten NAT-käännös toteutuu tämän kautta. NAT-käännös ei onnistu sisäverkosta, koska liikenne ei kulje mainittua eth0- rajapintaa pitkin, joka toteuttaa NAT-käännöksen. Kuviossa 344 on esitetty tietokoneen IPasetukset. Kuvio 15. Transit-rajapinnan tietokoneen IP-asetukset

12 Palomuurin asetukset pistettiin päälle, ja yhteydet testattiin http- sekä sähköpostipalvelimiin. Kuviossa 345 on todennettu http-yhteys DMZ-verkon WWW-palvelimeen. Kuvio 16. www-sivuston testaus Kuviossa 346 on testattu sähköpostin lähettäminen käyttämällä www-osoitteena julkista IPosoitetta, sekä kuviossa on vielä kertaalleen IP-asetukset. Sähköpostien selailu, sekä lähettäminen molemmat toimivat.

13 Kuvio 17. squirrelmail sähköposti-kansio Transit-rajapinnan kautta voidaan myös testata yhteyttä kielletyillä protokollilla. Yksi näistä protokollista on SSH, jolle ei tällä hetkellä ole tarvetta ulkoverkosta. Kuviossa 347 on testattu SSHyhteys sähköpostipalvelimelle. Koska erillistä sallimis-sääntöä ei ole luotu, palomuuri kieltää yhteyden. SSH käyttää pääsääntöisesti TCP-protokollaa.

14 Kuvio 18. Putty-yhteydenmuodostus Lisäämällä palomuuriin erillissääntö SSH-yhteydelle, johon määritetään lähtöosoitteeksi tietokoneen IP-osoite, kuviossa 348 huomataan että tätä kautta SSH-yhteyden muodostus onnistuu. Kuvio 19. Onnistunut SSH yhteys

15 UDP-protokollan toimivuus voidaan testata yksinkertaisesti lähettämällä DNS-kyselyjä palomuurin ollessa päällä. Kuviossa 349 on haettu sähköpostipalvelimia asiakasyritys-verkoista, joten voimme todeta, että DNS, joka toimii UDP:n kautta, on toiminnassa. Kuvio 20. Sähköpostipalvelimia TCP-protokollan toimivuus voidaan todeta esimerkiksi käymällä asiaskasyrityksen julkisella sähköposti-palvelimella. Kuviossa 350 on todennus http-protokollan, ja TCP:n toimivuudesta. Kuvio 21. http- sekä TCP-todennus Alla on vielä todennus, jossa on kielletty DC1-palvelinta pingaamasta osoitteessa sijaitsevaa sähköpostipalvelinta. Kuviosta 351 huomataan, että DC1-palvelin lähettää ping requestpyyntöjä, mutta joihin vastataan Destionation unreachable -viestillä.

16 Kuvio 22. ping-pyyntö DC1-palvelimelta Tilannen palomuuri todennus PFsense-palomuurista näkee tilat States -valikosta Diagnostics -valikon alta. Alla kuviossa 352 on esimerkki tilasta, jossa osoite on muodostanut TCP-yhteyden palvelimen 80-porttiin. Kuvio 23. TCP-yhteyden tila Tilallisen palomuurin toiminnallisuus voidaan vielä testata SSH-yhteyttä käyttäen. Ideana on, että DC2-palvelin voi jatkaa SSH-yhteyttä TCP:n yli, vaikka palomuurin säännöt sen kieltävät. Samaan aikaan, DC1-palvelin ei voi muodostaa yhteyttä SSH:n ylitse juuri tästä säännöstä johtuen. Kuviossa 353 on todennettu SSH-yhteyden ESTABLISHED-tila. Kuvio 24. SSH-yhteys Kuviossa 354 on todennettu, että muutokset ovat otettu käyttöön. SSH-yhteys DC-palvelimilta kielletään osoitteeseen, mutta samaan aikaan DC2-palvelin voi jatkaa SSH-yhteyden käyttöä, koska TCP-yhteys on muodostettu. Kuvaa varten on otettu netstat-komennolla todennus TCP-yhteyden tilasta, palomuurin säännöistä, sekä alalaidassa on tuoretta wireshark-liikennettä.

17 Kuvio 25. tilallisen palomuurin todennus Jos yritämme muodostaa yhteyttä DC1-palvelimelta, saamme virheilmoituksen. Testiä varten kannattaa tietenkin sulkea ensin SSH-yhteys DC2-palvelimelta. Yhteyden epäonnistuminen on todennettu kuviossa 355.

18 Kuvio 26. Putty virheilmoitus

Palomuurit. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri. Sovellustason palomuuri

Palomuurit. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri. Sovellustason palomuuri Palomuuri Teoriaa Palomuurin tehtävä on estää ei-toivottua liikennettä paikalliseen verkkoon tai verkosta. Yleensä tämä tarkoittaa, että estetään liikennettä Internetistä paikallisverkkoon tai kotikoneelle.

Lisätiedot

Laitteessa tulee olla ohjelmisto tai uudempi, tarvittaessa päivitä laite

Laitteessa tulee olla ohjelmisto tai uudempi, tarvittaessa päivitä laite TW-EAV510: PORTTIOHJAUS (VIRTUAL SERVER) ESIMERKISSÄ VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON Laitteessa tulee olla ohjelmisto 5.00.49 tai uudempi, tarvittaessa päivitä laite OPERAATTORIN IP---OSOITE - Jotta

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER V ympäristö. Tehtäväsi on asentaa tarvittavat virtuaalikoneet, sekä konfiguroida ne ja verkkolaitteet, tehtävän mukaisesti.

Lisätiedot

Tietoverkkojen turvallisuus. Tuomas Aura T-110.2100 Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2012

Tietoverkkojen turvallisuus. Tuomas Aura T-110.2100 Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2012 Tietoverkkojen turvallisuus Tuomas Aura T-110.2100 Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2012 Luennon sisältö 1. Palomuurit ja rajavalvonta NAT palomuurina Tilaton, tilallinen ja sovellustason palomuuri Virtuaaliverkkoyhteys

Lisätiedot

TI09. Seminaarityö 7.11.2011. Opintojakso: A241227 Linux järjestelmät Opettaja: Tomi Pahula Opintojakson toteutus: Syksy 2011.

TI09. Seminaarityö 7.11.2011. Opintojakso: A241227 Linux järjestelmät Opettaja: Tomi Pahula Opintojakson toteutus: Syksy 2011. 1(8) Seminaarityö 7.11.2011 Opintojakso: A241227 Linux järjestelmät Opettaja: Tomi Pahula Opintojakson toteutus: Syksy 2011 Opiskelijaryhmä: Opiskelija: TI09 Markus Varjola Seminaarityön aihe: Iptables

Lisätiedot

Internet ja tietoverkot 2015 Harjoitus 5: (ISO/OSI-malli: Verkkokerros, TCP/IP-malli: internet-kerros)

Internet ja tietoverkot 2015 Harjoitus 5: (ISO/OSI-malli: Verkkokerros, TCP/IP-malli: internet-kerros) Internet ja tietoverkot 2015 Harjoitus 5: (ISO/OSI-malli: Verkkokerros, TCP/IP-malli: internet-kerros) Tämän harjoituksen tarkoituksena on tutustua IP-protokollaan. Kertausta - Harjoitus 4: Erään sovelluksen

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER-V ympäristö, sekä kolme virtuaalikonetta. Tehtäväsi on importata nämä virtuaalikoneet ja konfiguroida ne, sekä verkkolaitteet,

Lisätiedot

Tietoverkkojen turvallisuus. Tuomas Aura T-110.2100 Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2011

Tietoverkkojen turvallisuus. Tuomas Aura T-110.2100 Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2011 Tietoverkkojen turvallisuus Tuomas Aura T-110.2100 Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2011 Luennon sisältö 1. Palomuurit ja rajavalvonta NAT palomuurina Tilaton, tilallinen ja sovellustason palomuuri Julkiset

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Antti Parkkinen. ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Antti Parkkinen. ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka Antti Parkkinen ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus Projektiopinnot kevät 2011 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TUTUSTUMINEN IPV6 OSOITTEISIIN

Lisätiedot

TW- EAV510: PORTIOHJAUS (VIRTUAL SERVER) ESIMERKISSÄ VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON

TW- EAV510: PORTIOHJAUS (VIRTUAL SERVER) ESIMERKISSÄ VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON TWEAV510: PORTIOHJAUS (VIRTUAL SERVER) ESIMERKISSÄ VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON Laitteessa tulee olla ohjelmisto 5.00.49 tai uudempi, tarvittaessa päivitä laite OPERAATTORIN IPOSOITE Jotta valvontakameran

Lisätiedot

Etäkäyttö onnistuu kun kamera on kytketty yleisimpiin adsl- tai 3G verkkoihin. Kts. Tarkemmin taulukosta jäljempänä.

Etäkäyttö onnistuu kun kamera on kytketty yleisimpiin adsl- tai 3G verkkoihin. Kts. Tarkemmin taulukosta jäljempänä. Foscam kameran etäkäyttö Etäkäyttö onnistuu kun kamera on kytketty yleisimpiin adsl- tai 3G verkkoihin. Kts. Tarkemmin taulukosta jäljempänä. Kamera sijoitetaan aina paikalliseen lähiverkkoon (LAN) jossa

Lisätiedot

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1. Competitor Name

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1. Competitor Name Objective ing Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1 Sub Criterion SRV01 palvelin Sub Criterion A1 ing Scheme Lock 08-04-2014 09:35:59 Entry Lock 08-04-2014 19:36:30 O1 0.50 Palvelimen

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E Windows Palvelimen asennus ja konfigurointi Linux palvelimen asennus

Lisätiedot

Internet-yhteydet maanläheisesti Combi Cool talvipäivät 2010

Internet-yhteydet maanläheisesti Combi Cool talvipäivät 2010 Internet-yhteydet maanläheisesti Combi Cool talvipäivät 2010 1 Sisältö Sisällysluettelo: IP-osoite Erilaisia internet liittymiä Muuttuva IP-osoite (dynaaminen) Kiinteä IP-osoite (staattinen) Port forwarding

Lisätiedot

TeleWell TW-EA716. ADSL modeemi Palomuuri 4 porttinen 10/100 Mbps kytkin. Pikaohje. Copyright Easytel Oy Finland

TeleWell TW-EA716. ADSL modeemi Palomuuri 4 porttinen 10/100 Mbps kytkin. Pikaohje. Copyright Easytel Oy Finland TeleWell TW-EA716 ADSL modeemi Palomuuri 4 porttinen 10/100 Mbps kytkin Pikaohje Copyright Easytel Oy Finland Pikaohje Huomautus! Lisäohjeita on englanninkielisessä ohjekirjassa. Paketin sisältö 1. TW-EA716

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot ing Scheme Lock 24-04-2012 14:06:21 Final Lock 26-04-2012 13:05:53 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C

Lisätiedot

Salausmenetelmät (ei käsitellä tällä kurssilla)

Salausmenetelmät (ei käsitellä tällä kurssilla) 6. Internetin turvattomuus ja palomuuri Internetin turvaongelmia Tietojen keruu turva-aukkojen löytämiseksi ja koneen valtaaminen Internetissä kulkevan tiedon tutkiminen IP-osoitteen väärentäminen Palvelunestohyökkäykset

Lisätiedot

Palomuurit. Tehtävän suorittaminen. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri

Palomuurit. Tehtävän suorittaminen. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri Tehtävän suorittaminen Työssä käytetään kahta virtuaalista Windows 7:ää. Tehtävää varten on Helgapalvelimella valmis Ghostilla tehty osion kuva. Palomuuri Teoriaa Palomuurin tehtävä on estää ei-toivottua

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & reititin ja palomuuri. Pikaohje

TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & reititin ja palomuuri. Pikaohje TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & reititin ja palomuuri Pikaohje Pikaohje Myyntipaketin sisältö 1. TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & palomuuri 2. AC-DC sähköverkkomuuntaja 3. RJ-11 puhelinjohto ja suomalainen

Lisätiedot

Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä

Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä Release 1 versio 4 14.9.2006 Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2006 Sisällysluettelo Osa 1: Perustietoa verkosta...3 Osa

Lisätiedot

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN Tämän harjoituksen tarkoituksena on varmistaa verkon asetukset sekä päivittää Windows käyttäen Windows Update -palvelua. Dokumentin lopussa on palautettava

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Voidaksesi käyttää taloyhtiön laajakaistaverkkoa

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER-V ympäristö. Muista myös nimetä palvelimet oikein! Yleiset ohjeet: Jollei muuten ohjeisteta, käytä oletussalasanaa Qwerty7

Lisätiedot

ICMP-sanomia. 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol)

ICMP-sanomia. 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) ARP (Address Resolution Protocol) DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) CIDR (Classless InterDomain Routing)

Lisätiedot

3. IP-kerroksen muita protokollia ja

3. IP-kerroksen muita protokollia ja 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) ARP (Address Resolution Protocol) DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) CIDR (Classless InterDomain Routing)

Lisätiedot

INTERNET-yhteydet E L E C T R O N I C C O N T R O L S & S E N S O R S

INTERNET-yhteydet E L E C T R O N I C C O N T R O L S & S E N S O R S INTERNET-yhteydet IP-osoite IP-osoitteen tarkoituksena on yksilöidä laite verkossa. Ip-osoite atk-verkoissa on sama kuin puhelinverkossa puhelinnumero Osoite on muotoa xxx.xxx.xxx.xxx(esim. 192.168.0.1)

Lisätiedot

Sonera sovelluspalomuurin muutoshallintaohjeistus

Sonera sovelluspalomuurin muutoshallintaohjeistus Sonera sovelluspalomuurin muutoshallintaohjeistus 1. GUI-clientin asennus GUI-client saadaan ladattua osoitteesta https://partnergate.sonera.com/firewall.html Asennusohjeet löytyvät myös osoitteesta https://partnergate.sonera.com/firewall.html

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

Kytkimet, reitittimet, palomuurit

Kytkimet, reitittimet, palomuurit Kytkimet, reitittimet, palomuurit Kytkin (ja hubi): kaikki liikenne välitetään kaikille samaan kytkimeen kytketyille koneille suoraan, ei tarvitse omaa IP-osoitetta Reititin: ohjaa liikennettä verkkoalueiden

Lisätiedot

2) Sisäverkon RJ45-portit kamerakäytössä (alk. S. 7) - kamera ei näy jossain modeemin takaseinän portissa tai se saa oudon näköisen IP-numeron

2) Sisäverkon RJ45-portit kamerakäytössä (alk. S. 7) - kamera ei näy jossain modeemin takaseinän portissa tai se saa oudon näköisen IP-numeron Notesco TeleWell ADSL modeemin asennusohje 1) Virtuaalipalvelimen luominen kamerakuvan näyttämiseen Internetissä (alk. S. 3) - ohje pätee yleisesti myös muille modeemeille (ADSL, 3G ja kaapelimodeemit)

Lisätiedot

Nebula pilvi 9.0 saatavuusalueiden välinen verkkoliikenne

Nebula pilvi 9.0 saatavuusalueiden välinen verkkoliikenne Nebula pilvi 9.0 saatavuusalueiden välinen verkkoliikenne Sivu 2/9 1. Sisällysluettelo 2. Esipuhe 3 2.1. Saatavuusalueet 3 2.1.1. Taustaverkko missä instanssit ovat suoraan fyysisellä liitännällä kiinni

Lisätiedot

Linux palomuurina (iptables) sekä squid-proxy

Linux palomuurina (iptables) sekä squid-proxy Linux palomuurina (iptables) sekä squid-proxy Linux-järjestelmät Winai Prathumwong TI10HJ 06.11.2012 2 Iptables (Netfilter) Johdanto Iptables on Linux-kernelin sisäänrakennetun palomuurin, Netfilter:in

Lisätiedot

TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS

TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS Esimerkki 1: L2TP- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille Esimerkki 2: L2TP- yhteys TW- EAV510/TW- EAV510 AC ja Windows 8/8.1 koneen välillä Esimerkki

Lisätiedot

Verkkoliikenteen rajoittaminen tietoturvasta huolehtimiseksi ja häiriön korjaamiseksi

Verkkoliikenteen rajoittaminen tietoturvasta huolehtimiseksi ja häiriön korjaamiseksi Julkinen Verkkoliikenteen rajoittaminen tietoturvasta huolehtimiseksi ja häiriön korjaamiseksi 20.11.2013 Julkinen 2 VML 131 Velvollisuus korjata häiriö Jos viestintäverkko tai laite aiheuttaa vaaraa tai

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012 KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 WWW-PALVELIMEN TOIMINTA 4 3 OMINAISUUDET

Lisätiedot

TCP/IP-protokollat ja DNS

TCP/IP-protokollat ja DNS TCP/IP-protokollat ja DNS Oma nimi Raportti pvm Sisällys 1 TCP/IP...1 1.1 TCP-protokolla...1 1.2 IP-protokolla...1 2 DNS-järjestelmä...1 2.1 Verkkotunnukset...2 2.2 Nimipalvelimet...2 2.2.1 Nimenselvitys...2

Lisätiedot

Tietoliikenne II (2 ov)

Tietoliikenne II (2 ov) Tietoliikenne II (2 ov) Kevät 2001 Liisa Marttinen Kurssikirja: Tanenbaum, Computer Networks (3. Painos) Tietoliikenne II Kertausta ja täydennystä Tietoliikenne I - kurssin asioihin perusteellisemmin laajemmin

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA!!! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

Pikaohje IPv6-ominaisuuksiin FreeBSD-järjestelmässä Päivitetty 29.1.2004. Niko Suominen niko@netlab.hut.fi

Pikaohje IPv6-ominaisuuksiin FreeBSD-järjestelmässä Päivitetty 29.1.2004. Niko Suominen niko@netlab.hut.fi Pikaohje IPv6-ominaisuuksiin FreeBSD-järjestelmässä Päivitetty 29.1.2004 Niko Suominen niko@netlab.hut.fi Perusteet reitittimen konfiguroinnissa IPv6-protokollapinon käyttöönotto Aivan ensimmäiseksi pitää

Lisätiedot

Verkkolisenssin käyttöönotto

Verkkolisenssin käyttöönotto 6.1.2019 Mathcad verkkolisenssit, jotka kutsutaan kelluviksi (floating) lisensseiksi, ovat palvelimella olevia lisenssitiedostoja, jotka työkoneet voi varata ja antaa käyttäjälle Mathcadin käyttöoikeudet.

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA!

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA! LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA! Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

Hand Held Products Net Base telakan sisäisten IP osoitteiden muuttaminen. Käyttöohje 16.11.2007

Hand Held Products Net Base telakan sisäisten IP osoitteiden muuttaminen. Käyttöohje 16.11.2007 Hand Held Products Net Base telakan sisäisten IP osoitteiden muuttaminen Käyttöohje 16.11.2007 2 SISÄLLYS 1. NET BASE... 3 2. YHTEYS NET BASEEN KÄYTTÄMÄLLÄ RS232 - SARJALIIKENNETTÄ... 4 3. YKSITYISKOHTAISET

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Tehtäväkuvaus Tehtävänäsi on siirtää, asentaa ja määritellä yrityksen Windows -ratkaisuihin perustuva IT-ympäristö. Käytä salasanaa Qwerty123, jos muuta ei ole pyydetty.

Lisätiedot

Draft. Mark Summary Form. Taitaja 2013. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name. Total 38.00 38.00 24.00 100.

Draft. Mark Summary Form. Taitaja 2013. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name. Total 38.00 38.00 24.00 100. Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot ing Scheme Lock Criterion A B C D E Sub Criterion OpenSource ja verkot Microsoft ja verkot Tietoturva Pikataival Yrittäjyys ja työelämälähtöisyys

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name Summary Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot ing Scheme Lock 13-05-2013 16:29:41 Final Lock 16-05-2013 16:09:10 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E OpenSource

Lisätiedot

- Valitaan kohta Asetukset / NAT / Ohjelmallinen palvelin - Seuraavassa esimerkki asetuksista: valitaan käytössä oleva ohjelmistorajapinta

- Valitaan kohta Asetukset / NAT / Ohjelmallinen palvelin - Seuraavassa esimerkki asetuksista: valitaan käytössä oleva ohjelmistorajapinta TW-EAV510: VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON OPERAATTORIN IP-OSOITE - Jotta valvontakameran käyttöä varten saadaan avattua tarvittavat portit, pitää operaattorilta saada julkinen IP-osoite, jotta kaikki

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2. 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2. 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2. 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2. 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2 Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2 1.2.1 Suodatettava liikenne... 3 1.3 Palvelun rajoitukset...

Lisätiedot

D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0

D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0 D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0 Tervetuloa D-Link ADSL reitittimen omistajaksi. Tämän ohjeen avulla saat reitittimesi helposti ja nopeasti toimimaan. Tämä ohje kannattaa lukea läpi

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset FuturaPlan Järjestelmävaatimukset 25.1.2017 2.2 Hermiankatu 8 D tel. +358 3 359 9600 VAT FI05997751 33720 Tampere fax. +358 3 359 9660 www.dbmanager.fi i Versiot Versio Päivämäärä Tekijä Kommentit 1.0

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Tietokone kytketään huoneistossa olevaan ATK-rasiaan

Lisätiedot

Ari Niemi YRITYSVERKON KEHITTÄMINEN JA PÄIVITYS

Ari Niemi YRITYSVERKON KEHITTÄMINEN JA PÄIVITYS Ari Niemi YRITYSVERKON KEHITTÄMINEN JA PÄIVITYS Tekniikka ja Liikenne 2011 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tekijä Ari Niemi Opinnäytetyön nimi Yritysverkon kehittäminen

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ. Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ. Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla Laite 1 TW- EAV510 v2: - Tähän laitteeseen tulee ulkoverkon

Lisätiedot

TW-EAV510AC-LTE OpenVPN ohjeistus

TW-EAV510AC-LTE OpenVPN ohjeistus TW-EAV510AC-LTE OpenVPN ohjeistus OpenVPN Remote Access Android -puhelimen ja TW-EAV510 välille. OpenVPN Remote Access-yhteydellä voidaan luoda VPN-yhteys, jossa liikenne on sallittu toiseen suuntaan eli

Lisätiedot

TW-LTE REITITIN: INTERNET-YHTEYKSIEN KAISTANJAKO

TW-LTE REITITIN: INTERNET-YHTEYKSIEN KAISTANJAKO TW-LTE REITITIN: INTERNET-YHTEYKSIEN KAISTANJAKO Käyttötarkoitus: Toiminne jakaa useamman liittymän kaistaa usealle käyttäjälle samanaikaisesti. Näin ollen, kun käytössä on useampi kaista, voidaan käyttää

Lisätiedot

PPTP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

PPTP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- LTE REITITIN: PPTP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- LTE reititintä LAN to LAN yhteydellä voidaan luoda VPN- verkko, jossa yhteys on sallittu molempiin suuntiin

Lisätiedot

Netemul -ohjelma Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 31.10.2011

Netemul -ohjelma Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 31.10.2011 Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma ICT1TN002 1/6 Tietokone ja tietoverkot 1 ICT1TN002 Harjoitus lähiverkon toiminnasta Tässä harjoituksessa tutustutaan lähiverkon toimintaan Netemul ohjelman avulla. Ohjelmassa

Lisätiedot

TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: OpenVPN

TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: OpenVPN TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: OpenVPN OpenVPN- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille HUOM! Jos yhteyttä käytetään 3G/4G/LTE- verkon yli, pitää käytössä olla operaattorilta julkiset IP- osoitteet

Lisätiedot

Sisältö. Työn idea Protokollat. Harjoitustyön käytäntöjä. Työn demoaminen. Etäisyysvektori Linkkitila. Palvelin Moodle SSH-tunnelit

Sisältö. Työn idea Protokollat. Harjoitustyön käytäntöjä. Työn demoaminen. Etäisyysvektori Linkkitila. Palvelin Moodle SSH-tunnelit Harjoitustyöinfo Sisältö Työn idea Protokollat Etäisyysvektori Linkkitila Harjoitustyön käytäntöjä Palvelin Moodle SSH-tunnelit Työn demoaminen 2 Työn idea Tehdään ohjelma, joka annetun reititysdatan perusteella

Lisätiedot

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS WL54AP2 Langattoman verkon laajennusohje WDS Näitä ohjeita seuraamalla saadaan langaton lähiverkko laajennettua yksinkertaisesti kahden tai useamman tukiaseman verkoksi. Tukiasemien välinen liikenne(wds)

Lisätiedot

MITEN TARKISTAT TIETOKONEESI VERKKOKORTTIASETUKSET

MITEN TARKISTAT TIETOKONEESI VERKKOKORTTIASETUKSET MITEN TARKISTAT TIETOKONEESI VERKKOKORTTIASETUKSET 1. Sisällys 1. Sisällys...2 2. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows 7, Windows 8 ja Windows 10...3 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Mac OS X...6

Lisätiedot

T-110.4100 Tietokoneverkot kertaus

T-110.4100 Tietokoneverkot kertaus kertaus 1 Infrastruktuuripalvelut: DNS, SNMP Tietoturvaratkaisu TLS Sovelluskerros Käyttäjän sovellukset: sähköposti (SMTP, IMAP) WWW (HTTP) FTP, SSH, Socket-rajapinta ohjelmoinnille IP, osoitteet, reititys

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Toukokuu 2012 1 (14) Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Asennusohje Toukokuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo 1. Vaatimukset palvelimelle... 3 1.1..NET Framework 4.0... 3 1.2. Palvelimen Internet

Lisätiedot

Palvelukuvaus LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS.

Palvelukuvaus LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS. Palvelukuvaus 1 LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS 2 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 3 1.1 Verkkoturvapalvelu... 3 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 3 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 3 1.2.1 Suodatettava

Lisätiedot

OpenVPN LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

OpenVPN LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: OpenVPN LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- EAV510 laitetta OpenVPN LAN to LAN yhteydellä voidaan luoda VPN- yhteys, jossa liikenne

Lisätiedot

Harjoitustyö. Jukka Larja T Tietokoneverkot

Harjoitustyö. Jukka Larja   T Tietokoneverkot Harjoitustyö 1 Työn idea Protokollat Etäisyysvektori Linkkitila Harjoitustyö Harjoitustyön käytäntöjä Palvelin Moodle SSH-tunnelit Työn demoaminen Yleistä palautetta suunnitelmista 2 Gallup Osaatko seuraavaa

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702)

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

Tietoverkkojen turvallisuus. Tuomas Aura T Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2013

Tietoverkkojen turvallisuus. Tuomas Aura T Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2013 Tietoverkkojen turvallisuus Tuomas Aura T-110.2100 Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2013 Luennon sisältö 1. Palomuurit ja rajavalvonta NAT palomuurina Tilaton, tilallinen ja sovellustason palomuuri Virtuaaliverkkoyhteys

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2011 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Pilvi 9.0. Arkkitehtuuri. Esimerkki arkkitehtuurit

Pilvi 9.0. Arkkitehtuuri. Esimerkki arkkitehtuurit Esimerkki arkkitehtuurit Sivu 2/8 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1. Termejä... 3 2. Web hosting ilman kuormantasausta... 4 3. Web hosting kuormatasaus ja bastion... 5 3.1.... 5 3.2. Kuvaus... 5 4.

Lisätiedot

Pertti Pennanen pepe.local 1 (38) EDUPOLI ICTPro1 9.11.2013

Pertti Pennanen pepe.local 1 (38) EDUPOLI ICTPro1 9.11.2013 pepe.local Pertti Pennanen pepe.local 1 (38) SISÄLLYSLUETTELO pepe.local... 1 Virtuaalisoitu ympäristö... 2 SRV1... 2 Forest ja organisaatio... 3 DHCP... 6 IIS... 7 SRV2... 9 Policy Manager server... 9

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Yritysturvallisuuden perusteet. 11. Luento Tietotekninen turvallisuus

Yritysturvallisuuden perusteet. 11. Luento Tietotekninen turvallisuus Yritysturvallisuuden perusteet Teemupekka Virtanen Helsinki University of Technology Telecommunication Software and Multimedia Laboratory teemupekka.virtanen@hut.fi 11. Luento Tietotekninen turvallisuus

Lisätiedot

IP asetus -harjoitus Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 31.10.2011

IP asetus -harjoitus Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 31.10.2011 ICT1TN002 1/11 Tietokone ja tietoverkot Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 1 ICT1TN002 Harjoitus lähiverkkoasetusten vaikutuksesta Tässä harjoituksessa tutustutaan labrassa lähiverkon toimintaan tekemällä

Lisätiedot

Tekninen kuvaus Aineistosiirrot Interaktiiviset yhteydet iftp-yhteydet

Tekninen kuvaus Aineistosiirrot Interaktiiviset yhteydet iftp-yhteydet Tekninen kuvaus Aineistosiirrot Interaktiiviset yhteydet iftp-yhteydet 15.11.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 1.2 Interaktiivinen FTP-yhteystapa... 3 1.3 Linkki aineistosiirtopalveluun liittyvät dokumentit...

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Mikä on internet, miten se toimii? Mauri Heinonen

Mikä on internet, miten se toimii? Mauri Heinonen Mikä on internet, miten se toimii? Mauri Heinonen Mikä on Internet? Verkkojen verkko Muodostettu liittämällä lukuisia aliverkkoja suuremmaksi verkoksi Sivustojen tekemiseen käytetään kuvauskielta HTML

Lisätiedot

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 1, keskiviikko 25.1.2005. Kilpailijan numero. Server 2003 Administrator. XP pro Järjestelmänvalvojan

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 1, keskiviikko 25.1.2005. Kilpailijan numero. Server 2003 Administrator. XP pro Järjestelmänvalvojan Kilpailupäivä 1, keskiviikko 25.1.2005 Kilpailijan numero allekirjoitus nimen selvennys Kirjoita työn edetessä tähän selvällä käsialalla Server 2003 Administrator XP pro Järjestelmänvalvojan Langattoman

Lisätiedot

Osaa käyttää työvälineohjelmia, tekstinkäsittelyä taulukkolaskentaa ja esitysgrafiikkaa monipuolisesti asiakasviestintään.

Osaa käyttää työvälineohjelmia, tekstinkäsittelyä taulukkolaskentaa ja esitysgrafiikkaa monipuolisesti asiakasviestintään. TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA OSAAMISTARJOTIN 1.8.2018 31.12.2018 29.6.2018 1 Sisällys... 1 Työvälineohjelmat... 2 peruskäyttö, 7 osp... 2 tehokäyttö, 8 osp... 2 Käyttöjärjestelmät... 3 käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Enemmän voitonriemua. Vähemmän tylsiä hetkiä. Pelien ja sovellusten jakaminen Sonera Viihde -palvelussa

Enemmän voitonriemua. Vähemmän tylsiä hetkiä. Pelien ja sovellusten jakaminen Sonera Viihde -palvelussa Enemmän voitonriemua. Vähemmän tylsiä hetkiä. Pelien ja sovellusten jakaminen Sonera Viihde -palvelussa Sisällysluettelo 1. Game & Application Sharing -toiminto (pelien ja sovellusten jakaminen)... 3 2.

Lisätiedot

Tietokone. Tietokone ja ylläpito. Tietokone. Tietokone. Tietokone. Tietokone

Tietokone. Tietokone ja ylläpito. Tietokone. Tietokone. Tietokone. Tietokone ja ylläpito computer = laskija koostuu osista tulostuslaite näyttö, tulostin syöttölaite hiiri, näppäimistö tallennuslaite levy (keskusyksikössä) Keskusyksikkö suoritin prosessori emolevy muisti levy Suoritin

Lisätiedot

Written by Administrator Saturday, 28 August 2010 14:51 - Last Updated Tuesday, 22 February 2011 10:45

Written by Administrator Saturday, 28 August 2010 14:51 - Last Updated Tuesday, 22 February 2011 10:45 Omalla koneella voi helposti kokeilla tavallisia HTML-sivuja. Siinä vaiheessa, kun alat ohjelmoida esim. PHP:llä, tarvitset webpalvelimen. Yhtä lailla tarvitset palvelimen ja MYSQL-tietokannan, kun haluat

Lisätiedot

Siirtyminen IPv6 yhteyskäytäntöön

Siirtyminen IPv6 yhteyskäytäntöön Siirtyminen yhteyskäytäntöön SimuNet loppuseminaari 7.12.2011 Vesa Kankare 7.12.2011 1 Agenda Taustaa Miksi Muutoksen vaikutukset verkoille operaattori ja yritysnäkökulma SimuNet 7.12.2011 2 IPv4 IPv4

Lisätiedot

TW-EA510v4 TW-EA510 VERSIO 4. - Ulkoinen ADSL-modeemi, kytkin, palomuuri, WLAN-tukiasema 54 Mb, VPN PPTP - 4 Ethernet-porttia 10/100 Mbps

TW-EA510v4 TW-EA510 VERSIO 4. - Ulkoinen ADSL-modeemi, kytkin, palomuuri, WLAN-tukiasema 54 Mb, VPN PPTP - 4 Ethernet-porttia 10/100 Mbps TW-EA510v4 TW-EA510 VERSIO 4 - Ulkoinen ADSL-modeemi, kytkin, palomuuri, WLAN-tukiasema 54 Mb, VPN PPTP - 4 Ethernet-porttia 10/100 Mbps - Tuetut käyttöjärjestelmät: Windows 95 (a, b), 98, 98SE, Me, NT4,

Lisätiedot

TW- EAV510/TW- EAV510AC: PPTP- OHJEISTUS

TW- EAV510/TW- EAV510AC: PPTP- OHJEISTUS TW- EAV510/TW- EAV510AC: PPTP- OHJEISTUS Esimerkki 1: PPTP- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille Esimerkki 2: Palvelinlaitteena TW- EAV510/TW- EAV510AC, asiakaslaitteena Windows 8 HUOM!

Lisätiedot

TW- EAV510 JA TW- LTE REITITIN: WDS- VERKKO

TW- EAV510 JA TW- LTE REITITIN: WDS- VERKKO TW- EAV510 JA TW- LTE REITITIN: WDS- VERKKO Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla WDS- verkko luodaan 2.4G tukiasemien välillä Laite 1 (TW- EAV510 tai TW- EAV510 AC): - Tähän

Lisätiedot

Suoritustavat: Laboratoriotöitä 2.-3.periodi. Luennot 2h, Laboratorityöt 4h, itsenäinen työskentely 124 h. Yhteensä 130 h.

Suoritustavat: Laboratoriotöitä 2.-3.periodi. Luennot 2h, Laboratorityöt 4h, itsenäinen työskentely 124 h. Yhteensä 130 h. Janne Parkkila Tavoitteet: Opintojakson aikana opiskelijoiden tulee: - Yhdistellä eri lähteistä löytämiään tietoja. - Kirjoittaa kriteerit täyttäviä alku- ja loppuraportteja. - Ratkaista laboratoriotöissä

Lisätiedot

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi TAITAJA 2007 KILPAILUTEHTÄVÄ PÄIVÄ 2 W2K3 serverin asennus Yritykseen on hankittu palvelin (eilinen työasemakone), johon tulee asentaa Windows 2003 server. Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida se. Tee

Lisätiedot

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005. Kilpailijan numero. allekirjoitus. nimen selvennys. Sivu 1

Tietokoneet ja verkot. Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005. Kilpailijan numero. allekirjoitus. nimen selvennys. Sivu 1 Kilpailupäivä 2, torstai 26.1.2005 Kilpailijan numero allekirjoitus nimen selvennys Sivu 1 Tietokoneet ja verkot PÄIVÄ 2: Yrityksen palvelimen ja työasemien asentaminen ja konfigurointi sekä turvallisen

Lisätiedot

PPTP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

PPTP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- EAV510/TW- EAV510AC: PPTP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- EAV510 laitetta LAN to LAN yhteydellä voidaan luoda VPN- verkko, jossa yhteys on sallittu molempiin

Lisätiedot

VALOKUITU PALVELUKUVAUS

VALOKUITU PALVELUKUVAUS Palvelukuvaus 7.5.2018 VALOKUITU PALVELUKUVAUS 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Valokuitu laajakaistapalvelu... 2 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 1.2.1 Liikennerajoitukset porttitasolla... 3 2 PALVELUKOMPONENTIT...

Lisätiedot