Soveltamisala. Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi. A-Katsastus Group Oy. Yksityisten Katsastustoimipaikkojen. Liitto ry (YKL ry)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Soveltamisala. Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi. A-Katsastus Group Oy. Yksityisten Katsastustoimipaikkojen. Liitto ry (YKL ry)"

Transkriptio

1 Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Soveltamisala Yleistä Voisiko traktorin pitää kokonaan erillään kyseisestä arvosteluperusteesta. Se voitaisiin hoitaa erillisellä määräyksellä. Traktori sopii kovin huonosti useampaan kohtaan koko arvosteluperusteessa. Keskeisimpänä asiana katsastuksen arvosteluperusteita koskien näemme, että tarkastuskohteen selventäminen olisi suotavaa. Katsastusta koskevan direktiivin 2014/45 artiklassa 7 määritelty, että "Ajoneuvo, jossa on havaittu useita puutteita samassa tarkastettavassa osa-alueessa, siten kuin se on yksilo ity liitteessa I olevassa 2 kohdassa tarkoitetussa testin sisa llo ssa, voidaan luokitella seuraavan vakavuustason ryhma a n, jos voidaan osoittaa, etta kyseisten puutteiden yhteisvaikutus aiheuttaa liikenneturvallisuudelle suuremman vaaran. Ta ta ei ole implementoitu kansalliseen lainsäädäntöön sellaisenaan, vaan lausuttavana olevassa määräyksessä tarkastuskohteet on jaettu liitteen taulukon mukaisesti (A1-E10). Nämä tarkastuskohteet on osin kirjattu monikko-muodossa ja osin yksikössä. Nähdäksemme tämä ei ole johdonmukaista, ja sekoittaa helposti tarkoituksen. Direktiivin yleisemmällä tasolla olevissa jaottelussa kaikki on merkitty monikko-muotoon. Olisi erittäin toivottavaa, että johdonmukaisen kirjoitusasun lisäksi Trafi linjaisi hieman täsmällisemmin, miten katsastuksessa tulisi tulkita aiempaa väljempi sääntely useammista samassa tarkastuskohteessa olevista puutteista. Jollei näin tehdä, tullaan väistämättä samoista vioista tekemään eri katsastustoimipaikoissa erilaisia päätöksiä. Edelleen on merkitty keskeytetty päätös vikojen luokittelu/toimenpide kohtaan samanarvoiseksi muun luokittelun kanssa. Eli Ajoneuvolain 55 ja 54 KOMMENTTIKOOSTE Määräys ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet TRAFI/182560/ /2018 1(14) Perustelumuistion liite Katsastettavia traktoreita oletetaan olevan alkuun vähän, joten omaa määräystä traktorien arvosteluperusteista ei pidetä tarkoituksenmukaisena tässä vaiheessa. Logiikka on, että tarkastetaan soveltuvin osin. Nyt määräyksessä on esim. kohdassa E2 peilit määrätty, että kaikkien taustapeilien puuttuminen on hylkäysvika ja yhden puuttuminen korjauskehotusvika. Tarkoituksena on helpottaa katsastajia lisäämällä taulukkoon niitä tilanteita, joiden nojalla katsastus on ajoneuvolain ja liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta annetun asetuksen mukaan keskeytettävä. Trafilla ei ole valtuutta

2 2(14) a on niputettu tässä ikään kuin samaan nippuun, vaikka niissä on periaatteelliset erot, ja ne vaikuttavat siihen miten tehdyn katsastuslöydöksen kanssa edetään. Vikakohteen arvostelun ja katsastuspäätöksen välinen ero tulisi jollain tapaa selkeyttää. Mikä on katsastuspäätös, jos ajoneuvossa on keskeytys-vika ja hylkyvika? Missä tämä lukee? määrätä keskeyttämisestä. Vaihtoehtoisesti taulukosta jätettäisiin pois kokonaan keskeyttämistä koskevat kohdat, mutta koska tarkoitus on ollut helpottaa katsastajan työtä, ei voida pitää tarkoituksenmukaisena jättää keskeyttämiseen johtavia tilanteita kokonaan mainitsematta. Määräyksen 3.3 kohtaan on lisätty viittaus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen 10 :ään, jossa säädetään tarkemmin keskeyttämisestä. Onko taulukon viimeisen sarakkeen otsikon tarkoitus kertoa katsastuspäätös? Numerointi selitteissä väärin. Pitää olla Edellä 1, 2 ja 4 kohdassa tarkoitettujen. Korjattu. OBD mittaamisen vapaus poistaa kaikkien ei euro normisten ajoneuvojen OBD mittauksen ja järjestelmän olemassaolon vaatimisen. Vaihtoehtoiset käyttövoimat ei ole huomioitu OBD mittausvelvoitteissa. Lisätty edellytys siitä, että OBD-järjestelmään ei ole mahdollista saada yhteyttä. Kaasukäyttöisissä ajoneuvoissa lienee aina vaihtoehtoinen polttoainejärjestelmä jota koskeva päästöjen tarkastaminen voidaan tehdä. Pitäiskö selvittää? Diesel jälkeen käyttöönotetulle I kirjaimen mukaan tunnustetulle ajoneuvolle ei kuulu tehdä mitään mittausta? Diesel OBD: pitäisi olla menettely tilanteisiin, jossa osatestit ovat jääneet tekemättä. Tällöin sovelletaan ajoneuvoon soveltuvaa taulukon kohtaa (esim. vapaasti hengittävä tai ahdettu moottori). Trafin on tarkoitus seurata, miten muutos vaikuttaa pakokaasupäästöjen tarkastamiseen ja onko korvaava menettely tarpeen määrätä. Ei muuteta vielä tässä hankkeessa Muutettu virke on huonosti muotoiltu: sanaa myöhemmin ei tulisi tässä käyttää, koska siitä voi saada sellaisen kuvan, että alle 10 vuotta vanhalle autolle Applus Finland / K1 Katsastus Muutettu sana myo hemmin yli kymmenen vuotta ennen katsastuspa iva a.

3 3(14) tulee suorittaa pakokaasupäästöjen mittaus OBD:n lisäksi. Onko tarkoitus, että alle 10 v vanhat ottomoottorikäyttöiset kuorma-autot tarkastetaan pelkästään OBD-mittauksella ja yli 10 v vanhat pelkästään pakokaasupäästömittauksella? Miten tarkastetaan esim I-kirjaimen mukaisten alle 10 v ajoneuvojen pakokaasupäästöt? OBD järjestelmää ei tarkasteta eikä kaasuja mitata? M1-luokan ajoneuvojen, joiden kokonaismassa on enintään 2500kg ja käyttöönotto tai sen jälkeen, mutta myöhemmin kuin kymmenen vuotta ennen katsastuspäivää sekä N1-luokan ja M1- luokan ajoneuvojen, joiden kokonaismassa on yli 2500kg ja käyttöönotto tai sen jälkeen, mutta myöhemmin kuin kymmenen vuotta ennen katsastuspa iva a tulisi selvyyden vuoksi muuttaa muotoon M1-luokan ajoneuvojen, joiden kokonaismassa on enintään 2500kg ja käyttöönotto tai sen jälkeen, mutta joiden käyttöönotosta on katsastushetkellä kulunut yli 10 vuotta, sekä N1-luokan ja M1-luokan ajoneuvojen, joiden kokonaismassa on yli 2500kg ja käyttöönotto tai sen jälkeen, mutta joiden käyttöönotosta on katsastushetkellä kulunut yli 10 vuotta Raskaan kaluston ottomoottorien päästömittausta olisi syytä harkita uudelleen. Esitetyssä muodossa raskaan kaluston päästömittaukset lievenevät voimakkaasti, kun 10 ikävuoden kohdalla niiden OBD Määräykseen lisätty kohtaan, että obd-tarkastusta ei suoriteta M2, M3, N2 ja N3 luokan ajoneuvoille. Määräyksen mukaan, jos ajoneuvo on hyväksytty Suomeen päätöksellä, jonka perusteella ajoneuvon päästöt hyväksytään voimassa olleiden tai muiden kuin tai sen jälkeen Euroopassa voimassa olleiden vaatimusten mukaisina, pakokaasupäästöt tarkastetaan mittaamalla joutokäynnillä CO-, HC-, O2- ja CO2-pitoisuudet ja vastaava moottorin pyörintänopeus. Kolmitoimisella katalysaattorilla varustetun auton osalta tulee olla mitattuna lisäksi korotettu pyörintänopeus ja sitä vastaavat CO-, HC-, O2- ja CO2-pitoisuudet ja lambda-arvo. Päästömit-tauksen perusteella taulukon 1 mukaiset arvot ylittävät päästöt luokitellaan vikoihin ja puutteellisuuksiin liitteen 1 taulukon C 15 kohdan mukaisesti. Raja-arvona käytetään ajoneuvon käyttöönottoajan tai moottorityypin (jos kyseessä on kolmitoimisella katalysaattorilaitteistolla varustettu ajoneuvo) perusteella soveltuvia arvoja taulukon 1 riveiltä I-IV. Huomioitu, sanamuoto muutettu kommentin mukaiseksi. Määräyksessä ehdotettu muutos vastaisi nykytilaa, joten muutos ei lievennä nykytilaa. Määräykseen lisätty kohtaan, että obd-tarkastusta ei suoriteta M2, M3, N2 ja N3 luokan ajoneuvoille.

4 4(14) mittauksesta luovutaan, ja niiltä edellytetään ainoastaan käytönaikaista päästömittausta. Olisi hyvä, jos myös raskaan kaluston osalta kiinnitettäisiin päivämäärä, josta eteenpäin kaikille tehtäisiin OBDtesti. OBD-testiä ei tehtäisi täten kaikille alle kymmenen vuotta vanhoille M2, M3, N2, N3 autoille, vaan ainoastaan jälkeen käyttöönotetuille. Päivämäärä perustuu siihen, että raskaan kaluston dieseleille tämä on OBD-tarkastuspäivä Traktoreissa ei tietääksemme ole OBD-järjestelmää, eli ne tulisi luetella kohdassa OBD-tarkastusta ei suoriteta Oikeustajuumme ei mahdu ajatus siitä, että muille markkinoille tarkoitetuilla autoilla ei ole ODBvaatimusta, vaikka sellainen järjestelmä autossa olisi. Muuttotavarana maahantuoduilla autoilla asia on ymmärrettävissä, mutta ei sellaisilla, jotka tuodaan maahan yksittäin kolmansista maista Taulukko 1 puuttuu raskaan kaluston mitta-arvot, ja OBD tarkastuksen ajankohdat Kaasuautojen osalta on unohdettu, että niille tuli OBD vaatimus vasta ja Tämä tulisi huomioida tekstissä Voiko vikakoodeja luetella P0001-P0499 tai P0650? Onko otettu huomioon esim. uuden WWH-OBDprotokollan (World-Wide-Harmonised-OBD) mukaiset vikakoodit, jotka eivät ole P-muotoisia? Nämä autot hyväksytään vaikka olisi päästöihin vaikuttava vikakoodi tallentuneena. Diagno Finland Traktorit ovat pääsääntöisesti diesel-moottorilla varustettuja, joten määräykseen kohtaa ei sovelleta. Määräyksen kohtaan on lisätty, että T-luokan ajoneuvoista tarkastetaan pakokaasupäästöt savutusmittauksella ja raja-arvoina käytetään vapaasti hengittävän tai ahdetun moottorin raja-arvoja riippuen siitä, kummalla moottorilla ajoneuvo on varustettu. Otto-moottorilla varustettujen osalta lisättiin raja-arvoksi samat kuin L-luokan ajoneuvoilla. Lisätty määräykseen, että OBD-järjestelmää ei tarkisteta, jos järjestelmään ei ole mahdollista saada yhteyttä. Lisätty, että M2, M3, N2 ja N3 luokan ajoneuvoista ei tarkasteta OBD-järjstelmää vaan päästöt tarkastetaan mittaamalla ja moottorin tai käyttöönottovuoden perusteella määräytyviä raja-arvoja. Huomioitu. Ei ole huomioitu protokollan mukaisia vikakoodeja. Jos valmistaja ilmoitta vikakoodeja, ne voidaan ottaa hylkäysperusteeksi 3.3 kohdan nojalla, jonka mukaan puutteiden arvioinnissa on noudatettava ajoneuvon ensirekisteröinnin tai ensimmäisen käyttöönottoajankohdan tai myöhempiä vaatimuksia, sekä ajoneuvon tai ajoneuvon osan valmistajan ohjeita jos ne poikkeavat määräyksen mukaisesta arvioinnista Jos alle 10-vuotiaista autoista luetaan ainoastaan OBD, hyväksytty päästötesti on helppo manipuloida Diagno Finland Kommentissa viitataan vilpilliseen menettelyyn, jonka seuraamuksista on säädetty ajoneuvolaissa ja sen nojalla.

5 5(14) ajoneuvoon ohjelmallisesti. Tämän vuoksi kaikki muut Euroopan maat ovat siirtyneet takaisin putken päästä tehtäviin mittauksiin jälkeen käyttöönotettujen ajoneuvojen OBD-mittauksesta on mahdollista päästä läpi nollaamalla vikamuisti juuri ennen katsastusta. Miten tämä saadaan estettyä? Dieseleiden OBD-testeistä puuttuvat osatestit, ne tulisi lisätä Dieselien pelkässä OBD-mittauksessa (Euro 6/VI >) ei ole määritelty lainkaan toimintojärjestelmien (osajärjestelmien) tarkastamista ja siitä johtuvaa korvaavaa testiä, kuten Ottomoottorien OBD-testissä. Vikakoodit on helppo tyhjentää ja merkkivalo sammuttaa käyttämällä akun napa irti tai poistamalla vikakoodit katsastuskonttorin pihalla. Vikakoodi tallentuu ja häiriövalo syttyy vasta kolmannella ajosyklillä eli auto saadaan helposti katsastuksesta läpi. Myös ohjelmallinen manipulaatio on mahdollinen. Tämän vuoksi kaikki muut Euroopan maat ovat siirtyneet takaisin putken päästä tehtäviin mittauksiin. Ehdotus: Mikäli osajärjestelmätestit on suorittamatta, tehdään korvaavana testinä savutusmittaus k-arvoon 0,7/0,5 tai kilpiarvoon Euro 5/V ja Euro 6/VI-ajoneuvoihin Kuka määrittelee mitkä vikakoodit ovat päästöihin vaikuttavia? Kaikki vaiheessa 3? Vain P0 ja P1- koodit? Entä SAE J1939 tai WWH-OBD-vikakoodit, jotka vaikuttavat pakokaasupäästöihin mutta eivät kohta d ole P-koodeja? Voisiko lisätä tekstin. On silmämääräisesti katsottuna ehjä. Täyttä varmuutta ehjyydestä ei saa rakennetta purkamatta Voisiko euro 6 kohdan savutuksen hyväksyä jo 0,7 arvolla vaikka se saadaan ensimmäisellä painalluk- Applus Finland / K1 Katsastus Diagno Finland Diagno Finland Kysymyksessä on vilpillinen menettely, mutta asiasta ei voida määräyksellä asettaa seuraamuksia rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen mukaisesti. Trafin on tarkoitus seurata, miten muutos vaikuttaa pakokaasupäästöjen tarkastamiseen ja onko korvaava menettely tarpeen määrätä. Ei muuteta vielä tässä hankkeessa. Trafin on tarkoitus seurata, miten muutos vaikuttaa pakokaasupäästöjen tarkastamiseen ja onko korvaava menettely tarpeen määrätä. Ei muuteta vielä tässä hankkeessa. Diesel-käyttöisille ajoneuvoille ei ole määritelty erikseen hylkäyksen aiheuttavia vikakoodeja, joten mikä vain päästöihin vaikuttava vikakoodi aiheuttaa hylkäyksen Määräykseen lisätty, että sekä paikallaan olo ja eheys on oltava silmämääräisesti todettavissa. Direktiivin kohdan mukaan tarpeettoman testauksen välttämiseksi jäsenvaltiot voivat hyväksyä sellaiset ajoneuvot, joiden osalta alle kolmen vapaan kiihdytyksen syk-

6 sella. Tuossa arvoluokassa mittarien tarkkuus on jo sen verran heikko, että turha ryntäyttää arvolla 0,6 useampaan kertaan Dieselin eri raja-arvojen voimaantuloissa on edelleen useampia rivejä kuin on taulukossa. Pelkästään ahdetusta tai vapaasti hengittävästä siirryttäessä ylöspäin, on kolme eri päivämäärää riippuen ajoneuvosta. Sama juttu on siirryttäessä ylempiin normeihin. Niin kauan kuin nämä ei ole selkeästi taulukoitu, näiden arvosteluissa tulee eroja. Kumpi normi on määräävä, 0,7 vai valmistajan ilmoittama. 6(14) lin tai puhdistus syklin jälkeen on mitattu arvoja, jotka alittavat huomattavasti rajaarvot. Muuttaminen arvoon 0,7 ei olisi direktiivin mukaisesti huomattavasti raja-arvon alittava arvo. Määräyksen mukaisia raja-arvoja noudatetaan ajoneuvoluokasta riippumatta. Rajaarvot vastaavat katsastusdirektiivin mukaisia raja-arvoja. Valmistajan ilmoittama on määräävä Tarkastettavan moottorin on oltava normaalissa käyntilämpötilassa. Tämä todetaan: a) tarkastamalla moottorin jäähdytysnesteen lämpötila ajoneuvon kojetaulun omasta lämpö- mittarista; TAI b) voiteluöljyn lämpötilasta, jonka on oltava vähintään 80 C tai, jos se on tätä alhaisempi, moottorin normaalia käyntilämpötilaa vastaava öljyn lämpötila; tai c) kokeilemalla jäähdytysnesteen letkun lämpötila. Tai sana lisätään vain luettelon viimeiseen kohtaan. Luetteloa luetaan kuten virkettä Savutusmittauksen esivalmistelussa tulee tarkastaa että: a) moottorissa on riittävästi öljyä ja jäähdytysnes- Määräyksen kohdasta on poistettu suluissa olevat sanat riittävä lämpötila. Huollot ja hihnojen vaihto tulisi tarkistaa huoltokirjasta. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tulee muulla tavoin pyrkiä varmistumaan.

7 7(14) tettä (riittävä lämpötila); b) moottorin huollot ja hihnojenvaihdot on suoritettu asianmukaisesti; Kommentti: miten tästä voi varmistua? Se, että katsastukseen auton esittäneelle esittää kysymyksen pitäisi riittää Taulukko 2 Mitä tarkoittaa valmistajan ilmoittama ja mistä se saadaan. Valmistajan ilmoittama raja-arvo ilmenee yleensä valmistajan kilvestä. 4 Katsastustodistuksesta sanotaan mitä siellä pitää olla. Voidaanko me lisätä sinne muuta meille tarpeellista tietoa. Esimerkiksi mainoksia tai korjausohjeita. B1 Käyttöjarru Jarrujen teho B1 Käyttöjarru B1 Käyttöjarru 1.8 Jarruneste Tarvitaan tarkempi käytännön ohjeistus jarrutussuhdemittauksen suorittamiseksi. Kohdassa sallitaan jarrujen lukkiutuminen jarrutussuhdetta määrittämättä ja kohdassa taas edellytetään jarrutussuhteen määrittäminen. Kohdat ovat ristiriidassa toistensa kanssa. Epäselvästi kirjoitettu kohta. Tarvittaisiin käytännön esimerkki. Ehdotamme, että jarrunesteen vesipitoisuus ja sitä kautta kiehumispiste mitattaisiin siihen sopivalla testerillä. Esimerkki testeristä lausunnon liitteenä. Applus Finland / K1 Katsastus Applus Finland / K1 Katsastus Applus Finland / K1 Katsastus Muut merkinnät eivät ole todistus-osaa, jolloin Trafilla ei myöskään ole määräysvaltuutta asiasta. Jos kohdan mukaisesti jarrut lukkiutuvat, ei kokonaisjarruvoimaa tarvitse määritellä. Määräyksen muotoilussa on noudatettu direktiivin määritelmää. Kommentissa ei ole ehdotettu selkeyttävää muotoilua eikä sellaista, ilman sisällön muuttumista ole valmistelun aikana löytynyt. Katsastusdirektiivi ei edellytä testerillä mittaamista, eikä Trafi katso olevan perusteita tiukentaa vaatimuksia tältä osin kansallisesti. B1, kohta Suomessa talvella nastat syövät telat hyvin nopeasti Yksityisten Katsas- Direktiivi edellyttää määräyksen mukaista testausmenetelmää.

8 8(14) vähäkitkaisiksi. Jos halutaan, että taulukossa mainitut arvot saavutetaan, tarkoittaa se merkittävää muutosta katsastuksen toimintaan sekä sen valvontaa. Lisäksi huomioitava, ettei kaikkia autoja ei voi dynamometrillä tarkastaa, ja koeajolla hidastuvuuden saavuttaminen on käytännössä mahdotonta. Olisiko mahdollista poistaa tämä taulukon kohta? B1, kohta C8 Lähivalaisimet 4.1 Jarrumittauksen yhteydessä ja auton ollessa nosturilla, ja rjestelma ssa on oltava painetta. Onko todella tarpeen edellyttää tässä ajoneuvon nostamista nosturilla ja jarrurenkiä käyttäen? Eikö tarkastusta voisi tehdä jollain muulla tapaa? Lähivalojen arvosteluperusteisiin tarvittaisiin mahdollisuus antaa hylätty valojen tehottomuudesta. Nykyautojen lähivalot voivat olla lähes täysin tehottomat etenkin projektorimallissa umpioissa johtuen virheellisestä polttimon asennosta kuorrutettuna pahasti sameentuneella muovisella pa a ly lasilla. Välillä on tilanteita jolloin molempien lähivalojen teho ja valokuvio on niin heikko että korkeudensäätölaitteen toimintaakin on lähes mahdotonta todeta. Muoviset umpiot ovat olleet standardi jo pidemmän aikaa ja kyseinen ongelma on lisääntynyt enenevässä määrin autojen vanhennuttua. Tällaisille huonoa saunalyhtyäkin heikommalla valoteholla varustetulle autolle, jolla on erittäin vaarallista ajaa pimeällä valaisemattomalla tiellä, ei voisi jatkossakaan (ilman tämän kohdan korjausta) antaa kuin korjauskehotuksen, ja senkin paperin saa heittää luvan kanssa roskiin (katsastustodistusta ja rekisteröintitodistusta kun ei ajossa tarvita (mielestäni pitäisi olla pakolliset)). Esita n etta kohta Valoteho riitta ma to n muutetaan hyla tyksi ja lisa ta a n rivi Valoteho huomattavasti heikentynyt korjauskehotukseksi. tustoimipaikkojen Tattarisuon Autokatsastus Lisätty, että tarvittaessa ajoneuvon ollessa nosturilla. Ongelmana ehdotetulla muotoilulla on se, ettei riittämättömälle valoteholle ja valoteho huomattavasti heikentynyt ole raja-arvoja. Nyt muotoiltu siten, että jos lähivalaisimien valoteho on riittämätön, arvostelu on hylätty ja jos yhden valaisimen valoteho on riittämätön, arvostelu on korjauskehotus.

9 9(14) C8 Lähivalaisimet 4.1 Lähivalojen pakollisen korkeudensäätölaitteen toimimattomuus väärän suuntauksen ohella taas olisi jatkossakin ainoastaan hylätty, olkoonkin suuntaus liian alas tai liian ylös. Tämä taas on mielestäni turhan ankara arvostelu, etenkin ylläolevaan verrattuna. Iso osa autoilijoista ajelee kuitenkin valojensuuntausnappula väärässä asennossa. Kyseinen vikakin olisi helposti korjattu korjauskehotukseksi vaihtamalla katsastuksen ajaksi toimimaton polttimo, koska suuntausta ja säätölaitteen toimintaa ei tällöin pystytä tarkastamaan. Näin ei saisi olla. Tattarisuon Autokatsastus Direktiivi edellyttää hylkäämään, jos laite ei toimi. Tarkoituksena on ollut määräyksellä selkeyttää, milloin laitteen katsotaan olevan direktiivissä tarkoitetulla tavalla toimimaton. C.12 turvavyöt C.12 turvavyöt Esitän että korkeudensäätölaitteen toiminta arvosteltaisiin erillisenä lähivalon perussuuntauksesta riippumatta. Esitämme kohtaan lisättäväksi pyörätuolin kiinnitysjärjestelmän kunnon ja säädöstenmukaisuuden tarkistamisen, niissä ajoneuvoissa, joissa on pyörätuolipaikka. Pyörätuolissa matkustavat henkilöt eivät välttämättä ole itse kykeneviä arvioimaan kiinnitysmekanismien turvallisuutta, eikä heillä ole välttämättä edes mahdollisuutta valita palveluntuottajaansa. Siksi olisi erittäin tärkeää, että määräaikaiskatsastuksen yhteydessä tarkistetaan kiinnitysten laatu ja kunto kaikista ajoneuvoista, joiden rekisteriotteeseen on merkitty pyörätuolipaikka. Mikäli kiinnitysjärjestelmä ei olisi standardin SFS 5912 tai ISO :2012 mukainen, tulee sen olla hylkäysperuste. Esitämme kohtaan lisättäväksi pyörätuolin kiinnitysjärjestelmän kunnon ja säädöstenmukaisuuden tarkistamisen, niissä ajoneuvoissa, joissa on pyörätuolipaikka. Pyörätuolissa matkustavat henkilöt eivät välttämättä ole itse kykeneviä arvioimaan kiinnitysmekanismien turvallisuutta, eikä heillä ole välttämättä edes mahdollisuutta valita palveluntuotta- Invalidiliitto ry Suomen Taksiliitto ry Lisätty kohta C12.2 pyörätuolin kiinnityspisteet. Vioiksi määritellään Puutteellinen toiminta ja Vaurioitunut. Direktiivissä jaoteltu nämä hylkäysvioiksi vain, jos vaikuttavat turvallisuuteen. Direktiivissä myös vika ei vaatimustenmukainen, jolloin voitaisiin edellyttää standardinmukaisuutta, mutta tällöin katsastustoimipaikkojen tulisi hankkia maksulliset standardit. Vaaditaanko tarkastamista heti voimaantulon jälkeen vai vasta alkaen. Standardinmukaisuutta vaaditaan myöskin vain esteettömiltä ajoneuvoilta ei kaikilta pyörätuolipaikalla varustetuilta ajoneuvoilta. Ajoneuvolain 27 :n 2 momentin mukaan vammaisen kuljettajan tai vammaisen matkustajan käyttöön tarkoitettu ajoneuvo voidaan hyväksyä liikennekäyttöön, vaikka erikoislaite ei olisi säännösten ja määräysten mukainen, edellyttäen, että liikenneturvallisuus ei merkittävästi vaarannu. Lisätty kohta C12.2 pyörätuolin kiinnityspisteet. Vioiksi määritellään Puutteellinen toiminta ja Vaurioitunut. Direktiivissä jaoteltu nämä hylkäysvioiksi vain, jos vaikuttavat turvallisuuteen. Direktiivissä myös vika ei vaatimustenmukainen, jolloin voitaisiin edellyttää standardinmukaisuutta, mutta tällöin katsastustoimipaikkojen tulisi hankkia maksulliset standardit. Vaaditaanko tarkastamista heti voimaantulon jälkeen vai vasta alkaen. Standardinmukaisuutta vaaditaan myöskin vain esteettömiltä ajoneuvoilta ei kaikilta pyörätuolipaikalla varustetuilta ajoneuvoilta. Ajoneuvolain 27 :n 2

10 10(14) C12.1 turvavöiden kiinnityspisteet C12.1 turvavöiden kiinnityspisteet C jaansa. Siksi olisi erittäin tärkeää, että määräaikaiskatsastuksen yhteydessä tarkistetaan kiinnitysten laatu ja kunto kaikista ajoneuvoista, joiden rekisteriotteeseen on merkitty pyörätuolipaikka. Mikäli kiinnitysjärjestelmä ei olisi standardin SFS 5912 tai ISO :2012 mukainen, tulee sen olla hylkäysperuste. Pyörätuolin kiinnityspisteet autossa tulisi näkemyksemme mukaan lisätä samoin perustein kuin pyörätuolin kiinnitysvyöt kohdassa C12. Pyörätuolin kiinnityspisteet tulisi näkemyksemme mukaan lisätä samoin perustein kuin pyörätuolin kiinnitysvyöt kohdassa C12 Toivottaisiin katsastajalle ohjetta siitä, millä hän varmistuu alle 7,5 tonnisen kuorma-auton piirturin tarpeellisuudesta. Invalidiliitto ry Suomen Taksiliitto ry momentin mukaan vammaisen kuljettajan tai vammaisen matkustajan käyttöön tarkoitettu ajoneuvo voidaan hyväksyä liikennekäyttöön, vaikka erikoislaite ei olisi säännösten ja määräysten mukainen, edellyttäen, että liikenneturvallisuus ei merkittävästi vaarannu. Lisätty kohta C12.2 pyörätuolin kiinnityspisteet. Vioiksi määritellään Puutteellinen toiminta ja Vaurioitunut. Direktiivissä jaoteltu nämä hylkäysvioiksi vain, jos vaikuttavat turvallisuuteen. Direktiivissä myös vika ei vaatimustenmukainen, jolloin voitaisiin edellyttää standardinmukaisuutta, mutta tällöin katsastustoimipaikkojen tulisi hankkia maksulliset standardit. Vaaditaanko tarkastamista heti voimaantulon jälkeen vai vasta alkaen. Standardinmukaisuutta vaaditaan myöskin vain esteettömiltä ajoneuvoilta ei kaikilta pyörätuolipaikalla varustetuilta ajoneuvoilta. Ajoneuvolain 27 :n 2 momentin mukaan vammaisen kuljettajan tai vammaisen matkustajan käyttöön tarkoitettu ajoneuvo voidaan hyväksyä liikennekäyttöön, vaikka erikoislaite ei olisi säännösten ja määräysten mukainen, edellyttäen, että liikenneturvallisuus ei merkittävästi vaarannu. Lisätty kohta C12.2 pyörätuolin kiinnityspisteet. Vioiksi määritellään Puutteellinen toiminta ja Vaurioitunut. Direktiivissä jaoteltu nämä hylkäysvioiksi vain, jos vaikuttavat turvallisuuteen. Direktiivissä myös vika ei vaatimustenmukainen, jolloin voitaisiin edellyttää standardinmukaisuutta, mutta tällöin katsastustoimipaikkojen tulisi hankkia maksulliset standardit. Vaaditaanko tarkastamista heti voimaantulon jälkeen vai vasta alkaen. Standardinmukaisuutta vaaditaan myöskin vain esteettömiltä ajoneuvoilta ei kaikilta pyörätuolipaikalla varustetuilta ajoneuvoilta. Ajoneuvolain 27 :n 2 momentin mukaan vammaisen kuljettajan tai vammaisen matkustajan käyttöön tarkoitettu ajoneuvo voidaan hyväksyä liikennekäyttöön, vaikka erikoislaite ei olisi säännösten ja määräysten mukainen, edellyttäen, että liikenneturvallisuus ei merkittävästi vaarannu. Ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen 7 :ssä säädetään poikkeuksista ajopiirturin käytöstä. C14.3 Miksi sammutin koskee vain linja-autoa, esimerkiksi VAK ja ADR ajoneuvoissa pitää olla sammutin. Perustelumuistiossa se on nimenomaan poistettu perävaunulta? Eikö sammutin pidä tarkistaa aina jos Lisätty kohtaan VAK/ ADR ajoneuvo.

11 11(14) C15 Ympäristöhaitat, pakokaasupäästöt D5.1 Polttoainesäiliö ja-putket se vaaditaan? CO pitoisuus yli 6%, k-arvo yli 4, ajokielto: tuleeko tämä mitata kaikista ajoneuvoista? Myös niistä joille suoritetaan pelkkä OBD-mittaus? Määräysluonnoksen kohdassa D5.1 määrätään, että polttoainesäiliön ja putkien kunto, kiinnitys, tilavuus ja muu säännöstenmukaisuus tutkitaan silmämääräisesti, mittaamalla ja laskemalla, vuodonilmaisimella tai kokeilemalla. Kaasuautojen kohdalla silmämääräinen tarkastus polttoainesäiliölle/kaasusäiliöille ei ole mahdollinen ellei ajoneuvosta avata kaasusäiliöiden suojamuovia/tarkastusluukkua. Jos kunto tarkastetaan vain vuodonilmaisimella, voidaan tutkia ainoastaan putkiston liitoskohdat. Säiliöiden kunto jää siis kokonaan tutkimatta. Perustelumuistiossa esitetty väite siitä, kaasuautojen tarkastaminen, joka edellyttää ajoneuvon osien purkamista, on ajoneuvojen määräaikaiskatsastukseen soveltumaton ja muihin katsastuksen työvaiheisiin suhteutettuna varsin työläs, ei pidä paikkaansa. Suojamuovin irrottaminen ei edellytä erityisiä investointeja vaativia työkaluja. Lisäksi tarkastus voidaan tehdä myös kaasusäiliöiden tarkastukseen oikeutetuissa paikoissa pakokaasumittausten tapaisesti ja saada säiliöiden kunnosta todistus. Applus Finland / K1 Katsastus VV-Auto Group CO pitoisuus koskee vain niitä, joista pakokaasupäästöt mitataan määräyksen 3.4. kohdan mukaan, johon viittaukset liitteessä. Katsastusdirektiivissä edellytetään, että katsastuksessa on käytettävä katsastushetkellä saatavilla olevia tekniikoita ja laitteita, eikä siinä pitäisi käyttää työkaluja ajoneuvon osien purkamiseen tai irrottamiseen. Lisäksi ilman katsastuslupaa suoritettavien katsastuksen osista säädetään ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetussa laissa ja sen nojalla valtioneuvoston asetuksella. Lain 5 :n mukaan valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää, että pakokaasupäästöjen, jarrujärjestelmien, vetokytkimien ja nopeudenrajoittimien tarkastuksia ja muita katsastustehtävien vähäisiä osia voi suorittaa myös muu kuin se, jolle katsastuslupa on myönnetty. Näin ollen Trafin määräyksellä ei voida mahdollistaa muu kuin katsastusluvan haltijan tekemiä tarkastuksia. E-sääntö 110 ei koske katsastusta vaan velvoittaa valmistajaa määrittelemään käyttäjälle kaasupullojen tarkastustiheys. Lisäksi on todettava, että esitetty määräys on EU säädöksen ECE R110 vastainen. Kyseinen direktiivi edellyttää, että autojen kaasusäiliöiden tarkastus tehdään vähintään neljän vuoden välein. Lainaus

12 12(14) direktiivistä: Kaasupullon valmistaja antaa suosituksia silmämääräisesti tai testien avulla suoritettavista käyttöiän aikana tehtävistä määräaikaistarkastuksista tässä luvussa määritellyissä käyttöolosuhteissa tapahtuvan käytön perusteella. Jokainen kaasupullo on tarkastettava silmämääräisesti vähintään 48 kuukauden välein ajoneuvon käyttöönottopäivästä (ajoneuvon rekisteröinti) lukien ja jokaisen uudelleenasennuksen yhteydessä sen varmistamiseksi, ettei siinä ole ulkoisia vaurioita tai heikentymiä, myöskään kannattimien alla. Silmämääräisen tarkastuksen tekee sääntelyviranomaisen hyväksymä tai tunnustama toimivaltainen elin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kaasupullot, joissa ei ole pakolliset tiedot sisältävää kylttiä tai joissa on kyltit, joiden sisältämiä pakollisia tietoja ei kuitenkaan jostain syystä pysty lukemaan, poistetaan käytöstä. Jos kaasupullo voidaan luotettavasti tunnistaa valmistajan ja sarjanumeron perusteella, kyltti voidaan vaihtaa, jotta kaasupullo voidaan pita a ka yto ssa. Kaasuautojen säiliöiden tarkastus on lisätty useissa Euroopan maissa katsastusohjelmaan. Toteutustapa voi olla ennen katsastusta siihen valtuutetuissa toimipisteissä tehty tarkastus, josta saatu todistus esitetään määräaikaiskatsastuksessa. Esimerkiksi Ruotsissa tullaan toimimaan ko tavalla toukokuusta 2018 alkaen. Toisena toteutustapana on katsastuksen yhteydessä tapahtuva suojamuovien avaus ja säiliöiden visuaalinen tarkastus. Arvosteluperiaatteet tuleekin muokata seuraavasti: - kaasusäiliöt tulee tutkia silmämääräi-

13 13(14) sesti. Jos säiliöt on suojattu esimerkiksi suojamuoveilla, tulee suojat avata tarvittavan näkyvyyden saamiseksi. - säiliöiden tarkastus voidaan tehdä myös ennen katsastusta ja esittää katsastuksen yhteydessä todistus suoritetusta tarkastuksesta Suomen hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa on linjattu tavoitteet vähäpäästöisten autojen määrän kehitykselle. Vuoteen 2030 mennessä Suomessa tavoitellaan kaasuauton määrää. Tämän tavoitteen saavuttaminen on mahdotonta, jos katsastuksen vaatimuksissa ei oteta huomioon Euroopan Unionin säädöksen ECE R110 vaatimuksia kaasusäiliöiden määräaikaisille tarkastuksille. B Jos ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteiden määräysluonnosta ei muuteta, Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) ohittaa sen tosiasian, että kaasusäiliöiden tarkastamatta jättäminen voi aiheuttaa turvallisuusriskin ja ottaa vastuun mahdollisista tarkastuksen laiminlyönnistä johtuvista vahingoista. Toisiojarrun tehovaatimus on erittäin sekava. Jos se jää näin, niin tuosta on annettava erillinen ohje joita ei ollut tarkoitus enää antaa. Määräyksen muotoilussa on noudatettu direktiivin määritelmää. Kommentissa ei ole ehdotettu selkeyttävää muotoilua eikä sellaista, ilman sisällön muuttumista ole valmistelun aikana löytynyt. E.3 Autoon asennetun pyörätuolinostimien kunnon ja säädöstenmukaisuuden valvonta tulisi näkemyksemme mukaan ehdottomasti olla vuosikatsastuksen kohteena. Vuosittainen pakollinen tarkistus koskee ainoastaan sellaisia nostimia, joiden nostokyky on yli 500kg. Pyörätuolinostimien nostokyky on lähes aina alle 500kg, joten niiden vuosittainen tarkistus ei ole pakollista. Tästä syystä ko. nostimien Invalidiliitto ry Määräyksen liitteen C 14 kohdassa edellytetään myös muun laitteen tai varusteen tarkastamista silmämääräisesti ja sitä sovelletaan myös pyörätuolinostimiin.

14 14(14) E3 E6 kunnon tarkistaminen tulisi ottaa osaksi vuosikatsastuksen pakollisia tarkistuskohteita ja määritellä minkälaiset viat/puutteet johtavat hylkäämiseen ja mitkä korjauskehotukseen. Pyörätuolinostimien kunnon ja säädöstenmukaisuuden valvonta tulisi näkemyksemme mukaan ehdottomasti olla vuosikatsastuksen kohteena. Vuosittainen pakollinen tarkistus koskee ainoastaan sellaisia nostimia, joiden nostokyky on yli 500kg. Pyörätuolinostimien nostokyky on lähes aina alle 500kg, joten niiden vuosittainen tarkistus ei ole pakollista. Tästä syystä ko. nostimien kunnon tarkistaminen tulisi ottaa osaksi vuosikatsastuksen pakollisia tarkistuskohteita ja määritellä minkälaiset viat/puutteet johtavat hylkäämiseen ja mitkä korjauskehotukseen. Missä määritellään se, että mitä ikkunaa koskee niiden ylösnostettavuus. Suomen Taksiliitto ry Määräyksen liitteen C 14 kohdassa edellytetään myös muun laitteen tai varusteen tarkastamista silmämääräisesti ja sitä sovelletaan myös pyörätuolinostimiin. Tämä lienee havaittavissa silmämääräisestikin. Puolustushallinto pitää esitettyjä muutoksia hyvinä ja kannattaa niitä. Muilta osin puolustusministeriöllä ei ole puolustushallinnon osalta lausuttavaa. Puolustusministeriö ei lausuttavaa ei lausuttavaa Logistiikkayritysten Liitto Ry Suomen Kuntaliitto ry

4 Kaikki ne kohdat, joissa on vain numero, on selviä. A-Katsastus Oy

4 Kaikki ne kohdat, joissa on vain numero, on selviä. A-Katsastus Oy KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/664120/03.04.03.00/2018 1(6) Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi 4 Kaikki ne kohdat, joissa on vain numero, on selviä. Jos kohtaan liittyy alakohtana

Lisätiedot

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet Tatu Siivonen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Yleistä määräyksestä Määräys liittyy EU:n liikennekelpoisuuspakettiin kuuluvien katsastusdirektiivin

Lisätiedot

Ottomoottorikäyttöisten ajoneuvojen pakokaasupäästöjen tarkastus

Ottomoottorikäyttöisten ajoneuvojen pakokaasupäästöjen tarkastus 1 (6) Antopäivä: 29.6.2016 Voimaantulopäivä: 1.7.2016 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa Trafin

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen 3 Määräaikaiskatsastusvelvollisuus 1. Ajoneuvolain 51 :ssä tarkoitettu määräaikaiskatsastusvelvollisuus koskee autoja (M- ja N-luokan ajoneuvot),

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan liikenteessä

Lisätiedot

Ajoneuvon määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet

Ajoneuvon määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet Perustelumuistio 1(10) 27.10.2017 Ajoneuvon määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet TRAFI/442360/03.04.03.00/2016 Määräyksen tausta ja säädösperusta Ajoneuvon määräaikaiskatsastuksesta säädetään ajoneuvolain

Lisätiedot

Ajoneuvon määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet

Ajoneuvon määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet Perustelumuistio 1(10) 30.6.2017 Ajoneuvon määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet TRAFI/442360/03.04.03.00/2016 Määräyksen tausta ja säädösperusta Ajoneuvon määräaikaiskatsastuksesta säädetään ajoneuvolain

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ajoneuvolain (1090/2002) ja ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain (957/2013) 5

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ajoneuvolain (1090/2002) ja ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain (957/2013) 5

Lisätiedot

TRAFI/442360/ /2016. Määräyksen tausta ja säädösperusta. Perustelumuistio 1(7)

TRAFI/442360/ /2016. Määräyksen tausta ja säädösperusta. Perustelumuistio 1(7) Perustelumuistio 1(7) 12.1.2017 Ajoneuvon määräaikaiskatsastuksen tarkastuskohteet ja tarkastusmenetelmät, katsastuksessa havaittujen vikojen ja puutteellisuuksien luokittelu sekä katsastustodistuksen

Lisätiedot

A-Katsastus Peugeot KUOPIO Dieselöljy. Puhelin. Ari Pakarinen VF38D9HL0EL Tuote

A-Katsastus Peugeot KUOPIO Dieselöljy. Puhelin. Ari Pakarinen VF38D9HL0EL Tuote AJONEUVON TIEDOT Rekisteritunnus Ajoneuvoluokka Ajoneuvon merkki Ajoneuvon malli ILR-949 Tarkastusaika 14.8.2018 M1 Tarkastuspaikka A-Katsastus Peugeot Kuopio-Savilahti 508 Sedan (AA) 4ov 1560cm3 Osoite

Lisätiedot

Ajoneuvokatsastuksen laatutasovaatimukset

Ajoneuvokatsastuksen laatutasovaatimukset Ajoneuvokatsastuksen laatutasovaatimukset Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 26.4.2017 HE 9/2017 Marko Sillanpää ja Olli Lindroos Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Katsastuksen yleisesittely

Lisätiedot

Dieselkäyttöisten autojen pakokaasupäästöjen tarkastus katsastuksessa

Dieselkäyttöisten autojen pakokaasupäästöjen tarkastus katsastuksessa 11 OHJE 1 (6) Antopäivä: 30.11.2016 Voimaantulopäivä: 1.12.2016 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2011. 1217/2011 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2011. 1217/2011 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2011 1217/2011 Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen

Lisätiedot

Lausunnoilla oleva lain muutos tulisi voimaan vasta vuonna 2019.

Lausunnoilla oleva lain muutos tulisi voimaan vasta vuonna 2019. KOMMENTTIKOOSTE Määräys katsastustoimipaikan tilat ja laiteet 16(5) Perustelumuistion liite TRAFI/18930/03.04.03.00/2018 TRAFI/191268/03.04.03.00/2018 Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Yleistä Onko

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat 1(4) Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Pätevyysluokat Tarkastuskohteet Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain 1090/2002 (muutettuna viimeksi 1042/2014) 48 2 momentin nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Dieselkäyttöisten autojen pakokaasupäästöjen tarkastus katsastuksessa

Dieselkäyttöisten autojen pakokaasupäästöjen tarkastus katsastuksessa 11 OHJE 1 (6) Antopäivä: 17.2.2017 Voimaantulopäivä: 21.2.2017 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa

Lisätiedot

Katsastusasematesti 2010

Katsastusasematesti 2010 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 2 TARKASTUSKOHTEET... 3 2.1 OBD järjestelmän ilmoittama vikakoodi... 3 2.2 Alatukivarren ulompi laakerointi välyksellinen taka-akselilla... 5 2.3 Nastaero liian suuri... 6 2.4

Lisätiedot

Vaurioituneen ajoneuvon katsastukseen liittyvät säädökset ja ohjeet

Vaurioituneen ajoneuvon katsastukseen liittyvät säädökset ja ohjeet Ajoneuvolaki 1090/2002 7 Ajoneuvon rakenteen muuttaminen, ajoneuvon rakentaminen ja vaurioituneen ajoneuvon katsastaminen Jos ajoneuvon alkuperäisistä osista vaihdetaan 50 prosenttia tai enemmän, ajoneuvolle

Lisätiedot

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Perustelumuistio 1(5) 27.2.2015 Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys vuokraveneiden laitteista ja varusteista (Trafi) on vuonna 2010 antanut aluksen

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (7) Antopäivä: 17.06.2015 Voimaantulopäivä: 01.07.2015 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Muutostiedot: Soveltamisala: O-luokan ajoneuvot Sisällysluettelo

Lisätiedot

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Tieliikenteen säädösinfo Susanna Metsälampi 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Lainsäädäntökokonaisuus on palapeli EU-säädökset (asetukset

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun

Lisätiedot

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet Aino Still 23.8.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Viranomaisen valtuudesta antaa määräyksiä Perustuslain

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti 1 (7) Antopäivä: 28.12.2015 Voimaantulopäivä: 4.1.2016 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/49966/03.04.03.02/2015 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen Ohje 1 (5) Antopäivä: 27.5.2011 Voimaantulopäivä: 27.5.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen 759/208/2009, 26.6.2009 Soveltamisala:

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintävaliokunta. Pekka Rissa

Liikenne- ja viestintävaliokunta. Pekka Rissa HE 9/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvolain, ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain ja ajoneuvojen yksittäishyväksynnän järjestämisestä annetun lain muuttamisesta Liikenne-

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (6) Antopäivä: 16.9.2015 Voimaantulopäivä: 21.9.2015 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/23887/03.04.03.02/2013 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.4.2019 C(2019) 2859 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 17.4.2019, katsastettavien kohteiden katsastamiseksi tarvittavista teknisistä tiedoista, suositeltavien

Lisätiedot

Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset alkaen

Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset alkaen Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset 1.7.2018 alkaen Liikenteen palveluista annettuun lakiin liittyvien määräyshankkeiden sidosryhmätilaisuus 23.8.2017 Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet 1 (49) Antopäivä: 15.5.2018 Voimaantulopäivä: 20.5.2018 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 53, 53 a :n 3 momentti, 58 :n 1 momentti. Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot:

Lisätiedot

Norminsiirto II ja automääräys

Norminsiirto II ja automääräys Norminsiirto II ja automääräys Tieliikenteen säädösinfo 8.11.2016 Erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Aluksi historiaa: Norminsiirto I -hanke 1.1.2015 voimaan

Lisätiedot

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. VAK-velvollisuudet Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä 2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. www.trafi.fi/vak Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vaarallisten aineiden kuljetus VAK Kuljetuksella

Lisätiedot

PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA

PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA Palotarkastusinsinööri Tapio Stén Pirkanmaan pelastuslaitos, pvm. 27.9.2017 Pelastusviranomaisen rooli väestönsuojien

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi. HE 117/2016 vp.

Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi. HE 117/2016 vp. Eduskunta Talousvaliokunta 15.9.2016 Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi HE 117/2016 vp. Sami Teräväinen hallitussihteeri, TEM Nykytilanne VOIMASSA OLEVA LAINSÄÄDÄNTÖ 1) Painelaitelaki (869/1999)

Lisätiedot

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus 1 (6) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 15 :n 3 momentti ja 18

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

KATSASTUSALA MURROKSESSA 2014

KATSASTUSALA MURROKSESSA 2014 KATSASTUSALA MURROKSESSA 2014 - Uhka vai uusia mahdollisuuksia? Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät Hämeenlinna 3.-4.4.2014 Projekti-insinööri Reijo Asp Katsastuksen toimilupalakimuutos (voimaan 1.7.2014)

Lisätiedot

A7-0199/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2012)0381 C7-0187/ /0185(COD))

A7-0199/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2012)0381 C7-0187/ /0185(COD)) 28.6.2013 A7-0199/ 001-011 TARKISTUKSET 001-011 esittäjä(t): Liikenne- ja matkailuvaliokunta Mietintö Vilja Savisaar-Toomast Ajoneuvojen rekisteröintiasiakirjat A7-0199/2013 (COM(2012)0381 C7-0187/2012

Lisätiedot

Määräaikaiskatsastussuoritteen avaaminen ikkunalle (KATSA010) on lisätty

Määräaikaiskatsastussuoritteen avaaminen ikkunalle (KATSA010) on lisätty Tiedote katsastajille 1/2011 13.1.2011 ATJ:ssä käyttökatko 16.1.2011 kello 08.00 16.00 Ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmään (ATJ) tehdään uuden version käyttöönotto 16.1.2011. ATJ ei ole tuotantokäytössä

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) 26.2.2013. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) 26.2.2013. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 26.2.2013 2012/0184(COD) LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta liikenne- ja matkailuvaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus.

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. 2320 N:o 840 Liite 1 I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET 0. Auton ja sen perävaunun (M-, N- ja O- luokan ajoneuvotyypit) tyyppihyväksyntä

Lisätiedot

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 18.6.2009 793/208/2009 Sisältöalue Istuinten hyväksyminen N-luokan ajoneuvon ohjaamoon tai kuormatilaan Toimivallan säädösperusta Ajoneuvolaki 1090/2002 99, LVMa 1248/2002 Kohderyhmät

Lisätiedot

Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista

Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista Tieliikenteen säädösinfo 31.10.2017 Erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Trafin määräys: Autojen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. koskee. uudelle ajoneuvotyypille. M, N M 1 -luokka:

I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. koskee. uudelle ajoneuvotyypille. M, N M 1 -luokka: N:o 382 1117 I OSA Liite 1 15. Istuinten ja niiden kiinnityspisteiden lujuus 43a 74/408/ETY 44 17, 80 (M 2 - ja M 3 - luokka) M, N 1.1. - 81/577/ETY 14 (jos turvavyön kiinnityspisteet istuimessa) 43a Ei

Lisätiedot

Rekisterissä M1 / Henkilöauto VNG-217 ZFA e3*98/14*0089*05 CXH1B. Liikennevakuutus

Rekisterissä M1 / Henkilöauto VNG-217 ZFA e3*98/14*0089*05 CXH1B. Liikennevakuutus 1 (5) Ajoneuvon tiedot VNG-217 Henkilöauto Fiat Stilo Lähde: Liikenneasioiden rekisteri 12.8.2019 16:56 Rajoitukset ja huomautukset Ajoneuvo on ajo- tai käyttökiellossa Määräaikaiskatsastus suorittamatta/hyväksymättä

Lisätiedot

REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN, RAJOITUSTIEDOT, KATSASTUKSEN PÄÄTTÄMINEN JA JATKAMINEN

REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN, RAJOITUSTIEDOT, KATSASTUKSEN PÄÄTTÄMINEN JA JATKAMINEN REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN, RAJOITUSTIEDOT, KATSASTUKSEN PÄÄTTÄMINEN JA JATKAMINEN REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN... 2 KATSASTUKSEN PÄÄVALIKKO... 2 AJONEUVON HAKU (REKISTERÖINTIKATSASTUS)...

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 840. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o 840. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2004 N:o 840 SISÄLLYS N:o Sivu 840 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista annetun

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 3 päivänä helmikuuta /2015 Puolustusministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 3 päivänä helmikuuta /2015 Puolustusministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 3 päivänä helmikuuta 2015 65/2015 Puolustusministeriön asetus sotilasajoneuvojen katsastustoiminnasta ja liikennekelpoisuuden valvonnasta puolustusvoimissa Annettu

Lisätiedot

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet 1 (47) Antopäivä: 27.10.2017 Voimaantulopäivä: 20.5.2018 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 53, 53 a :n 3 momentti, 58 :n 1 momentti. Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot:

Lisätiedot

Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo

Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo Komponenttiluettelo ikkuna yleistä Täytetään KATSAssa yksittäishyväksynnän yhteydessä Ikkunalle pääsee siirtymään Navigointi-, Perustiedot - ja Katsastustapahtuma

Lisätiedot

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia.

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia. PerustelumuistioLUONNOS 1 (5) 19.9.2019 Alusten vakavuus TRAFICOM/193813/03.04.01.00/2019 Määräyksen tausta ja säädösperusta Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009;

Lisätiedot

HE 40/1998 vp YLEISPERUSTELUT

HE 40/1998 vp YLEISPERUSTELUT HE 40/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia 26711981 siten, että turvavyön käyttöpakkoa

Lisätiedot

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Perustelumuistio 1(7) 21.06.2016 Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Määräyksen tausta ja säädösperusta Komissio päivitti aiemmin päätöksenä annettua ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmää

Lisätiedot

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta Keskustelutilaisuus 7.5.2015 Aikataulua Lausuntovaihe päättyy 8.5.2015 Lausuntoyhteenveto ja mahdolliset tarkistukset säädöksiin toukokuu Käännättäminen

Lisätiedot

Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425

Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425 Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425 Pirje Lankinen 1 Tämän osuuden asiat Soveltamisala Henkilönsuojaimen määritelmä Riskiluokat Olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset Standardit 2 Henkilönsuojainasetuksen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ajoneuvojen katsastusluvista annetun lain 5 ja 10 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvojen katsastusluvista annettua lakia siten, että henkilö

Lisätiedot

VAK-rikkomustiedot kuljetusyritysten riskiluokitusrekisteri ERRUssa. VAK-päivä , Helsinki

VAK-rikkomustiedot kuljetusyritysten riskiluokitusrekisteri ERRUssa. VAK-päivä , Helsinki VAK-rikkomustiedot kuljetusyritysten riskiluokitusrekisteri ERRUssa VAK-päivä 7.2.2019, Helsinki Mikä ERRU? Lyhenne sanoista European Registers Of Road Transport Undertakings ERRU ei varsinaisesti ole

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)280 lopullinen 2010/0168 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, moottoriajoneuvojen hyväksymistä sähköturvallisuuden osalta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan

Lisätiedot

N:o 302 LIITE B KULJETUSVÄLINEITÄ JA KULJETUSTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

N:o 302 LIITE B KULJETUSVÄLINEITÄ JA KULJETUSTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET 825 LIITE B KULJETUSVÄLINEITÄ JA KULJETUSTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Liitteen sisällys 10 000 Muiden kansallisten ja kansainvälisten määräysten noudattaminen 10 001 Liitteen B määräysten soveltaminen 10 002

Lisätiedot

HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta. LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM

HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta. LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM Lakiehdotuksen EU-tausta Mopojen, moottoripyörien, nelipyörien

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Tieliikennelain kokonaisuudistus Kokonaisuudistus on edennyt eduskuntaan (23.11.2017) HE 180 / 2017 (23.11.2017) Nykyinen laki vuodelta 1981 (täydentäviä

Lisätiedot

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEK- NISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEK- NISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET 1030 Liite 1 I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEK- NISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET - 89/491/ETY 38 1.1.1997 11. Dieselmoottorin 72/306/ETY 24 M, N savutus - 97/20/EY

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.10.2014 COM(2014) 627 final 2014/0291 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä meriturvallisuuskomitean 94. istunnossa

Lisätiedot

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 1 OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TURVAVALAISTUS...3

Lisätiedot

Yksityisten Katsastustoimipaikkojen. Applus Finland / K1 Katsastus. Lisätty. Katsastaja Jukka Kontola

Yksityisten Katsastustoimipaikkojen. Applus Finland / K1 Katsastus. Lisätty. Katsastaja Jukka Kontola KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/442360/03.04.03.00/2016 1(64) Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Lausuntokierros 13.1-27.2.2017 Määräyksen otsikko Olisiko määräyksen otsikko syytä

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 13. heinäkuuta 2009 (OR. en) 2007/0284 (COD) LEX 976 PE-CONS 3689/1/08 REV 1 CODIF 137 ENT 232 CODEC 1162 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Lisätiedot

AUTOVARMA TULOTARKASTUS

AUTOVARMA TULOTARKASTUS AUTOVARMA TULOTARKASTUS Tarkastusaika: 03.11.2014 klo 1300 Sivu 1/4 Paikka: Autovarma, Vuokkoharjuntie 18, Kärkölä Ajoneuvon tiedot Rekisteritunnus LXA 949 (Ruotsi) Ajoneuvolaji Henkilöauto Merkki ja tyyppi

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) Mietintöluonnos Werner Kuhn (PE v01-00)

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) Mietintöluonnos Werner Kuhn (PE v01-00) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Liikenne- ja matkailuvaliokunta 2012/0184(COD) 3.4.2013 TARKISTUKSET 325-353 Mietintöluonnos Werner Kuhn (PE504.196v01-00) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Raskaiden ajoneuvojen elinkaaren hallinta

Raskaiden ajoneuvojen elinkaaren hallinta Raskaiden ajoneuvojen elinkaaren hallinta Rami Wahlsten Turun ammattikorkeakoulu rami.wahlsten@turkuamk.fi Turun ammattikorkeakoulu Tutkintoon johtava koulutus: n. 9200 opiskelijaa Noin 1900 aloituspaikkaa

Lisätiedot

perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula

perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula Alusturvallisuuslain perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009) ns. Alusturvallisuuslaki lli l tuli

Lisätiedot

HE 127/2016 vp: laki laivavarustelain muuttamisesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio

HE 127/2016 vp: laki laivavarustelain muuttamisesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio HE 127/2016 vp: laki laivavarustelain muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 27.9.2016 Jenni Rantio 1 Esityksen tausta ja tavoitteet Esityksellä pantaisiin täytäntöön laivavarusteita koskevan direktiivin

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tieliikennelain ja ajoneuvolain 89 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia ja ajoneuvolakia muutettavaksi. Lakeihin

Lisätiedot

Alusten radiolaitteet

Alusten radiolaitteet Alusten radiolaitteet TRAFI/5379/03.04.01.00/2014 Erityisasiantuntija Jami Metsärinne Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutos ja voimaantulo Vuonna 2011 annetun määräyksen toimivuudesta on kerätty

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Komission täytäntöönpanoasetus

LIITE. asiakirjaan. Komission täytäntöönpanoasetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.7.2018 C(2018) 4351 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Komission täytäntöönpanoasetus täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2017/1152 muuttamisesta korrelaatiomenettelyn selventämiseksi

Lisätiedot

DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L-LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE

DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L-LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE 5158 Liite 1 DIREKTIIVIEN J SÄÄNTÖJEN MUKISET VTIMUKSET L-LUOKN JONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE J ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE 1. Tätä taulukkoa sovelletaan vuonna tai sen jälkeen otettuun

Lisätiedot

HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Trafin kuljettajantutkinto-työpaja

HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Trafin kuljettajantutkinto-työpaja HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta Trafin kuljettajantutkinto-työpaja 1.12.2017 1 HE ajokorttilain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan Ajokorttimenettelyjä kehitettäväksi Muutoksia kuljettajakoulutukseen

Lisätiedot

Hallituksen esitys katsastuslupalaista. Tiedotustilaisuus 9.12.2010

Hallituksen esitys katsastuslupalaista. Tiedotustilaisuus 9.12.2010 Hallituksen esitys katsastuslupalaista Tiedotustilaisuus 9.12.2010 Taustaa Katsastusala vapautettiin asteittain kilpailulle vuodesta 1994. Kohonneet katsastushinnat sekä keskittynyt toimialarakenne edelleen

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

Tieliikennemassojen korotus 3-5 -akselisille autoille tarkastettavat tiedot ja KATSA-merkinnät. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Tieliikennemassojen korotus 3-5 -akselisille autoille tarkastettavat tiedot ja KATSA-merkinnät. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tieliikennemassojen korotus 3-5 -akselisille autoille tarkastettavat tiedot ja KATSA-merkinnät Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö Tarkastettavat tiedot (diat 3-12) KATSA-merkinnät (diat

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot

Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot Huom. Liikenteestä poisto (alkaen 06.08.2015) Tietoja ajoneuvosta Ajoneuvo: Audi A4 LIMOUSINE Sedan (AA) 4ov 1968cm3 Ajoneuvolaji: Henkilöauto Väri: Harmaa Istumapaikkojen

Lisätiedot

Kaasuauto. Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät 23.-24.4.2015 Tampere. www.kvlakk.fi. Jussi Sireeni. www.kvlakk.fi

Kaasuauto. Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät 23.-24.4.2015 Tampere. www.kvlakk.fi. Jussi Sireeni. www.kvlakk.fi Kaasuauto Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät 23.-24.4.2015 Tampere Miksi kaasua autoihin? Maa- ja biokaasu on edullinen polttoaine verrattuna öljyjalosteisiin jopa 40% säästöä polttoainekustannuksissa

Lisätiedot

Koneyhdistelmät. Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina. Turvallisen tekniikan seminaari Kiwa Inspecta. Kiwa Inspecta Suomi. Kiwa Inspecta.

Koneyhdistelmät. Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina. Turvallisen tekniikan seminaari Kiwa Inspecta. Kiwa Inspecta Suomi. Kiwa Inspecta. [presentation title] via >Insert >Header & Footer Koneyhdistelmät Turvallisen tekniikan seminaari 6.6.2018 Kiwa Inspecta Katri Tytykoski Johtava asiantuntija Inspecta Tarkastus Oy Kiwa & Kiwa Inspecta

Lisätiedot

Käyttöasetus potilassiirtojen

Käyttöasetus potilassiirtojen Käyttöasetus potilassiirtojen näkökulmasta Ylitarkastaja Riina Perko Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008) Käyttöasetus Asetus voimaan 1.1.2009 Käyttöasetuksen

Lisätiedot

Palonilmaisu sekä sammutuslaitteistojen toimintaan vaikuttavista tekijöistä tehdyt huomiot tarkastuksilla

Palonilmaisu sekä sammutuslaitteistojen toimintaan vaikuttavista tekijöistä tehdyt huomiot tarkastuksilla [presentation title] via >Insert >Header & Footer Palonilmaisu sekä sammutuslaitteistojen toimintaan vaikuttavista tekijöistä tehdyt huomiot tarkastuksilla Kiwa Inspecta Antero Peltomaa Aluepäällikkö Palonilmoitintarkastukset

Lisätiedot

Ohjeita Volvo -kuorma-autojen jarrutarkastuksen suorittamiseen

Ohjeita Volvo -kuorma-autojen jarrutarkastuksen suorittamiseen Ohjeita Volvo -kuorma-autojen jarrutarkastuksen suorittamiseen Mittauspisteiden sijainti ALB-kilven sijainti Laskentapaineet Yleisesti jarruhidastuvuusmittauksissa käytettävät laskentapaineet ovat VOLVO

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 757. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o 757. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2008 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä joulukuuta 2008 N:o 757 SISÄLLYS N:o Sivu 757 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista annetun

Lisätiedot

For yousafety. European Truck Safety Control

For yousafety. European Truck Safety Control For yousafety European Truck Safety Control Suoritamme öljy-yhtiöiden sopimuskumppaneiden kalustoauditointeja. Tarkastamme, että sopimuskumppaneiden kalusto täyttää öljy-yhtiöiden sekä lain asettamat turvallisuusvaatimukset.

Lisätiedot

Ajoneuvon tiedot. IAZ-277 Henkilöauto Honda Cr-v. Lähde: Liikenneasioiden rekisteri :26. Rajoitukset ja huomautukset

Ajoneuvon tiedot. IAZ-277 Henkilöauto Honda Cr-v. Lähde: Liikenneasioiden rekisteri :26. Rajoitukset ja huomautukset 1 (5) Ajoneuvon tiedot IAZ-277 Henkilöauto Honda Cr-v Lähde: Liikenneasioiden rekisteri 18.9.2018 19:26 Rajoitukset ja huomautukset Ajoneuvo on ajo- tai käyttökiellossa Ajoneuvovero erääntynyt Verotiedot

Lisätiedot

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet 1 (43) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: 20.5.2018 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 53, 53 a :n 3 momentti, 58 :n 1 momentti. Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot:

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

Katsastusluvan hakijan riippumattomuus

Katsastusluvan hakijan riippumattomuus luonnos Ohje 1 (6) Antopäivä: 4.5.2016 Voimaantulopäivä: 9.5.2016 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki ajoneuvojen katsastustoiminnasta (957/2013), Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009)

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

ITÄVALLAN JA TŠEKIN TASAVALLAN YHTEINEN LAUSUMA

ITÄVALLAN JA TŠEKIN TASAVALLAN YHTEINEN LAUSUMA Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0010 (NLE) 9425/2/17 REV 2 ADD 1 ENV 523 COMPET 424 ILMOITUS: A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Ajoneuvolainsäädäntö 2011 Tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvonta (HAP) Jarmo Hirvonen Trafi. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ajoneuvolainsäädäntö 2011 Tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvonta (HAP) Jarmo Hirvonen Trafi. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajoneuvolainsäädäntö 2011 Tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvonta (HAP) Jarmo Hirvonen Trafi Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Näkökulma Esityksen näkökulma lähes puhtaasti viranomaisnäkökulma, viranomaisvaatimukset

Lisätiedot

KATSASTUSASIAKIRJOJEN ARKISTOINTI JA LÄHETTÄMINEN DIGITOI- TAVAKSI

KATSASTUSASIAKIRJOJEN ARKISTOINTI JA LÄHETTÄMINEN DIGITOI- TAVAKSI 1 (6) Antopäivä: 05.05.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 05.05.2013 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa/muuttaa määräyksen/ohjeen AKEn ohje 618/208/2008;

Lisätiedot