Rikos- ja prosessioikeus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rikos- ja prosessioikeus"

Transkriptio

1 Rikos- ja prosessioikeus

2 Rikos on rangaistavaksi säädetty teko

3 Milloin teko on rikos? Teko on rikos, jos se täyttää tekohetkellä laissa olevat rikoksen tunnusmerkistön, eikä ole lain mukaan oikeutettu. Rikosoikeudellinen laillisuusperiaate Syyttömyysolettama Taannehtiva oikeudenkäyttö on kiellettyä perustuslain mukaan. Tästä poikettiin sotasyyllisyysoikeudenkäyntien aikana, kun presidentti Ryti tuomittiin 10 vuoden kuristushuonerangaistukseen.

4 Rikoksen tunnusmerkistö Rikosnimikekohtaiset erityiset tunnusmerkit Tekojen rangaistavuutta määrittelevä yleinen tunnusmerkistö rikoksella on oltava tekijä myös yllyttäjä ja avustaja, joskus yrityskin, ovat rangaistavia teko on oltava luettavissa tekijän syyksi eli sen on oltava tahallinen tuottamuksellisuudesta eli huolimattomuudesta johtuvat teot rangaistaan lievemmin esimerkiksi kuolemantuottamus tekomuodot: tavallinen, törkeä ja lievä teon on oltava oikeudenvastainen esimerkiksi hätävarjeluna tai pakkotilassa tehty teko ei ole oikeudenvastainen

5 Rikoksentekijät Tekijän on oltava syyntakeinen ja yli 15-vuotias, jotta hänet voidaan tuomita rangaistukseen. rikosoikeudellinen vastuu Alle 15 -vuotias ei voi joutua rangaistusvastuuseen. lastensuojelu hoitaa Syyntakeettomia ovat henkilöt, jotka eivät ymmärrä tekonsa luonnetta tai oikeudenvastaisuutta. esimerkiksi kehitysvamma, mielisairaus, tajunnan- tai mielenhäiriö Kaikki ovat vahingonkorvausvelvollisia.

6

7 Tuntitehtävä (n. 20 min.) Pohtikaa, ovatko seuraavat teot rikoksia, ja voitaisiinko kyseiset henkilöt tuomita teoista. a) 7-vuotias Ville näpistää samanikäisen kaverinsa Kallen kanssa karkkeja kaupasta. b) 18-vuotias Miko myy pullon viiniä 16-vuotiaalle Jennalle. c) Kun mies yrittää kadulla käydä käsiksi Nellaan, Nella potkaisee miestä ja pakenee paikalta. d) Pentti ajaa 50 km/h nopeudella alueella, jossa nopeusrajoitus on 40 km/h. e) Kaija eksyy metsään ja harhailee siellä tuntikausia, kunnes törmää tyhjään lomaasuntoon. Hän murtautuu sinne ja syö komerosta löytämiään ruokia. f) Opiskelija A murtautuu kouluun ja rikkoo siellä olleet tietokoneet. Syyksi hän kertoo, että äänet hänen päässään kehottivat tekemään niin, jotta tietokoneet eivät voisi lähettää hänelle enää salaisia viestejä. g) Mari ja Kari päättävät tehdä kattoremontin ja kiipeävät talon katolle. Epähuomiossa Mari tönäisee Karia, niin että tämä tippuu katolta ja kuolee. h) Juho kehottaa Annia heittämään poliisia kivillä mielenosoituksessa. i) Timo näkee pihallaan varkaan ja ottaa tämän kiinni sekä ottaa tältä pois polkupyöränsä.

8 Vastaukset a) Ville ja Kalle eivät ole rikosoikeudellisesti vastuunalaisia. Kauppias voi ilmoittaa asiasta poikien vanhemmille tai poliisille. Asia hoidetaan lastensuojelun avulla. b) Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos. Miko voi saada esimerkiksi sakkorangaistuksen, mikäli teko on vähäinen. c) Kyse on hätävarjelusta, joten kyseessä ei ole varsinaisesti rikos. d) Pentti ajaa selkeästi ylinopeutta, joten hänelle voi tulla sakkorangaistus. e) Kaijan tapauksessa kyse on pakkotilasta, joten kyse ei ole varsinaisesti rikoksesta. Hän on kuitenkin vahingonkorvausvelvollinen. f) A kärsii ilmeisesti mielenhäiriöstä, joten hän ei ole syyntakeinen. Hänet voidaan tuomita tahdosta riippumattomaan mielenterveyshoitoon ja lisäksi hän on vahingonkorvausvelvollinen. g) Marin teko on tahaton eli vahinko. Hänet voidaan mahdollisesti tuomita kuolemantuottamuksesta, jos hän toimii huolimattomasti. h) Juho yllyttää Annia rikokseen. Mikäli Anni toteuttaa Juhon käskyn, niin heidät molemmat voidaan tuomita yhtä ankarasti. i) Timo saa ottaa varkaan kiinni ja ottaa tältä polkupyöränsä pois. Timon tulee kuitenkin ilmoittaa asiasta poliisille, eikä hän saa käyttää väkivaltaa varasta kohtaan.

9 Rikoksesta rangaistukseen

10 Miten rikoksesta edetään oikeudenkäyntiin?

11 Poliisi aloittaa rikoksen tutkinnan Rikoksen voi havaita esimerkiksi poliisi liikennevalvonnassaan tai jokainen voi tehdä myös itse rikosilmoituksen poliisille. Asianomistajarikoksessa (esimerkiksi kunnianloukkaus) syyttäjä voi nostaa syytteen vain uhrin vaatimuksesta. Suppeassa esitutkinnassa voidaan määrätä rikesakko esimerkiksi ylinopeutta ajaneelle tai määrätä muu sakkorangaistus. Syyttäjä voi myös antaa rangaistusmääräyksen. Jos kyseessä on monimutkaisempi asia, poliisi aloittaa esitutkinnan, jossa voidaan kuulustella asiaan liittyviä henkilöitä, ottaa lausuntoja sekä ottaa rikoksesta epäilty kiinni vuorokaudeksi. Pidätys voi kestää enintään 3 päivää. Tutkintavankeudesta päättää tuomioistuin. Jos esitutkinnan aikana ei saada selville, kuka rikoksen on tehnyt, tutkinta keskeytetään. Kuulusteltavalle pitää kertoa hänen oikeuksistaan, ja hänellä on oikeus saada oikeusapua.

12 Syyttäjä syyttää Esitutkinta ei johda syyteharkintaan, jos ei ole tapahtunut rikosta, tai siitä ei saada näyttöä. Jos näyttöä on, syyttäjä arvioi sen syyteharkinnassaan. Syyttäjä päättää, jätetäänkö asiassa syyte nostamatta vai tehdäänkö haastehakemus käräjäoikeudelle. Jos syyteoikeus on vanhentunut syytettä ei voi nostaa. Mikäli asianomistaja haluaa, hän voi itse ajaa syytettä käräjäoikeudessa, jos syyttäjä on päättänyt jättää syytteen nostamatta. VI Rikos- ja prosessioikeus

13 Tuomioistuin tuomitsee Käräjäoikeus antaa haastehakemuksen perusteella haasteen vastaajalle. Vastaaja voidaan haastaa tulemaan suoraan suulliseen pääkäsittelyyn yksinkertaisessa asiassa. Monimutkaisessa asiassa on ensin valmisteluistunto. Oikeudenkäynnit ovat yleensä julkisia. Vastaaja voidaan tuomita vain siitä teosta, josta syytteessä on vaadittu rangaistusta. Tuomioistuin voi muuttaa rikosnimikettä esimerkiksi törkeästä petoksesta tavalliseksi petokseksi. Vastaaja voidaan tuomita vain, jos syyllisyydestä ei jää varteenotettavaa epäilyä. Tuomio annetaan joko heti tai viimeistään 14 päivän kuluessa pääkäsittelyn päättymisestä.

14 Yksinkertaisessa asiassa paikalla on yksi tuomari. Monimutkaisemmassa tapauksessa 1 tuomari + 2 lautamiestä. Vaikeissa tapauksissa on 3 tuomaria. Todistaminen on velvollisuus, eikä siitä voi kieltäytyä ellei kyse ole esim. lähisukulaisesta. Todistajan pitää pysyä totuudessa. Lautamiehet ovat kunnanvaltuuston valitsemia maallikkotuomareita. Lautamiesten ääni painaa yhtä paljon kuin tuomarin. Avustaja voi olla asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai lupalakimies.

15 Rikoksella voi olla monia seuraamuksia Tuntidiat, oppikirjan sivut VI Rikos- ja prosessioikeus

16

17 Rangaistukset 1. Sakot a) Rikesakko kiinteähintainen enintään 20 kpl b) Päiväsakko pv sidottu tulotasoon maksamaton voidaan sovittaa vankeutena c) Yhteisösakko oikeushenkilölle ( ) 2. Yhdyskuntaseuraamukset a) Nuorisorangaistus v 4 kk 1 v valvonta sekä tehtäviä ja ohjelmaa b) Yhdyskuntapalvelu tuntia palkatonta työtä voidaan suorittaa myös avohoidossa c) Valvontarangaistus valvotaan teknisillä välineillä esimerkiksi jalkapannalla tuomitun tulee pysytellä asunnossaan, ellei hänellä ole lupaa poistua muualle Voidaan muuttaa kovemmaksi rangaistuslajiksi, jos tuomittu rikkoo törkeästi ehtoja.

18 Rangaistukset 3. Vankeusrangaistukset a) Ehdollinen vankeus (max 2v.) Koeaika 1-3 v. Mahdollisuus päiväsakkoon tai yhdyskuntapalveluun b) Ehdoton vankeus (vankila, avolaitos, nuorisovankilassa) Mahdollisuus ehdonalaiseen vapauteen (2/3 jälk. tai aiemmin) Loppurangaistus koeajalla Määräaikainen (14 vrk 15 v) Elinkautinen (12 v.)

19 Tapausesimerkki Ehdollinen ja ehdoton vankeus A oli tuomittu törkeästä pahoinpitelystä 1 vuoden 1 kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeuteen. A oli noin kahdeksan kuukauden kuluttua törkeään pahoinpitelyyn syyllistymisestä ja noin kuukausi ehdollisen vankeuden koeajan alkamisesta syyllistynyt neljään pahoinpitelyyn, joissa tekovälineenä oli käytetty alumiinista pesäpallomailaa. Korkeimman oikeuden ratkaisusta ilmenevin perustein ehdollinen vankeus määrättiin pantavaksi täytäntöön kokonaan ja A tuomittiin yhteiseen 1 vuoden 4 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. (KKO:2016:56)

20 Rangaistukset 4. Muut seuraamukset a) Vahingonkorvaukset b) Menettämisseuraamukset (rikoksesta saatu hyöty, tekovälineet jne.) c) Turvaamistoimenpiteet (ajokielto, lähestymiskielto jne.) d) Rikosrekisterimerkintä vankeusrangaistus tai yhdyskuntaseuraamus merkintä säilyy 5 20 vuotta

21 Tapausesimerkki Vahingonkorvaus A oli saanut 12-vuotiaana sikainfluenssan torjumiseksi rokotuksen, jonka seurauksena hän oli sairastunut vakavasti narkolepsiaan ja katapleksiaan. Sairautensa vuoksi hän oli käyttäytynyt ajoittain aggressiivisesti ja arvaamattomasti ja aiheuttanut kotihoidossa ollessaan esinevahinkoja. Valtio rokotuksen toimeenpanijana velvoitettiin korvaamaan esinevahingot A:n isälle. (KKO:2016:86)

22 Mitkä tekijät vaikuttavat rangaistuksen määrään? Tekijän ikä. Esimerkiksi alle 15-vuotiasta kohdellaan eri tavoin kuin yli 15-vuotiasta. Onko tekijä syyntakeinen vai syyntakeeton. Onko tekijä ensikertalainen vai rikoksenuusija. Onko tekijä ymmärtänyt tekemänsä rikoksen. Esimerkiksi alaikäinen, joka on näpistänyt vähäisen määrän kaupasta. Onko teko ollut tahallinen vai tuottamuksellinen eli huolimattomuudesta tehty. Jos teko on ollut tahallinen, niin kuinka suunnitelmallisesta teosta on kyse. Esimerkiksi murha on eri asia kuin tappo.

23 Mitkä tekijät vaikuttavat rangaistuksen määrään? Onko kyse yllytyksestä, avunannosta vai itse teosta. Onko teko jäänyt yritykseksi vai toteutunut. Onko teko ollut lievä vai törkeä. Esimerkiksi pahoinpitely vai törkeä pahoinpitely. Rangaistusta voidaan lieventää, mikäli tekijä on tuntenut voimakasta inhimillistä myötätuntoa tekoa tehdessään. Esimerkiksi vanhempi, joka on auttanut lastaan. Rangaistusta voidaan lieventää, mikäli tekijä on edesauttanut merkittävästi sen selvittämisessä. Rangaistusta voidaan koventaa, mikäli teolle löytyy lisäksi esimerkiksi rasistinen peruste. Tuomioistuin harkitsee jokaisen rikoksen ja tekijän kohdalla, miten rangaistusasteikkoa sovelletaan ja pyrkii antamaan tuomion, joka on oikeudenmukaisessa suhteessa teon vahingollisuuteen, vaarallisuuteen, teon vaikuttimiin sekä tekijän muuhun syylisyyteen.

24 Tapausesimerkki Törkeä vai lievä pahoinpitely? A oli tietoisena HIV-infektiostaan ollut lukuisia kertoja suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä aviopuolisonsa B:n kanssa kertomatta tälle sairaudestaan. HIV-infektio oli tarttunut B:hen. HIVinfektio katsottiin törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistössä tarkoitetuksi vakavaksi sairaudeksi ja A:n syyksi luettiin törkeä pahoinpitely. (Ään.) (KKO:2017:8)

25 Tuntitehtävä (30 40 min.) Etsi tietoa Finlex.fi -sivuilta tai netistä seuraaviin tehtäviin. Pohdi mikä rikosnimike voisi olla kyseessä ja ota selville millaisia rangaistuksia kyseisistä rikoksista voi saada. Pohdi, ovatko teoista saatavat rangaistukset mielestäsi kohtuullisia. 1. Hasse kasvattaa kotonaan kannabista. Hän käyttää siitä osan itse ja myy osan kavereilleen. 2. Terttu urkkii tietoonsa tuttavansa henkilötiedot sekä luottokortin numeron ja tekee niillä ostoksia tuttavansa nimiin eri verkkokaupoista. 3. Jasmin epäilee poikaystävänsä pettävän häntä ja lukee siksi salaa poikaystävänsä viestejä tämän kännykästä. 4. Kullervo saa tietoonsa, että eräs hänen naapureistaan on lapsiinsekaantuja. Kullervo päättää oitis käynnistää laajan somekampanjan, jossa hän levittää naapurinsa kuvalla varustettua tiedotetta, joka on varustettu tekstillä: Varo pedofiiliä! Myöhemmin paljastuu ettei naapurilla ole mitään tekemistä asian kanssa.

26 5. Sari on ihastunut palavasti laulaja Jari Sillanporttiin, joten hän lähettää miehelle satoja viestejä, soittaa tämän puhelimeen useita kertoja päivässä sekä vaanii hänen ikkunansa ulkopuolella ja ottaa Jarista kuvia. 6. Viljami virittää veljensä Valdemarin kanssa moponsa niin, että se kulkee 65 km/h. 7. Jykä ja Jake tyhjentävät varastostaan kaikki vanhat romunsa erään metsän laitaan. Kuormassa on muun muassa sohva, jääkaappi sekä vanhoja autonrenkaita. 8. Alaikäinen Lumi haluaa päästä sisälle yökerhoon ja väärentää henkilötodistukseensa syntymävuotensa. 9. Nautittuaan pari lasia viiniä ja muutaman pullon olutta Reijo päättää ajaa autolla kotiinsa. 10. Oikeudenkäynnissä todistajana oleva Irina valehtelee ettei tiedä, minne hänen tuttavansa on kätkenyt pizzerian ryöstöstä saadut rahat. VI Rikos- ja prosessioikeus

27 Vastaukset tehtäviin: 1. Huumausainerikos. Voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi (Rikoslaki, 50 luku, 1 ). 2. Maksuvälinepetos. Voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen (Rikoslaki, 37 luku, 8 ). 3. Viestintäsalaisuuden loukkaus. Voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kahdeksi vuodeksi vankilaan (Rikoslaki 38 luku, 3 ). 4. Kunnianloukkaus tai törkeä kunnianloukkaus. Törkeästä kunnianloukkauksesta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen (Rikoslaki, 24 luku, 9-10 ).

28 Vastaukset tehtäviin: 5. Salakatselusta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään vuodeksi vankeuteen (Rikoslaki, 24 luku, 6 ). Vainoamisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi (Rikoslaki 25 luku, 7a ). 6. Ajoneuvon muuttaminen, rakentaminen ja korjaaminen. (Ajoneuvolaki, 1luku, 7 ). Trafi: ipyora 7. Ympäristön turmeleminen, josta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen (Rikoslaki, 48 luku, 1, 1 momentti ja 3 ). 8. Väärentäminen, josta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen (Rikoslaki 33 luku, 1-3 ). 9. Rattijuopumus tai törkeä rattijuopumus. Rattijuopumuksesta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään puoleksi vuodeksi vankeuteen. Törkeästä rattijuopumuksesta voidaan tuomita vähintään 60 päiväsakkoon ja enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen (Rikoslaki 23 luku, 3-4 ). 10. Perätön lausuma tai törkeä perätön lausuma tuomioistuimessa (Rikoslaki 15 luku, 1 ja 3 ). Perättömästä lausumasta voidaan tuomita enintään kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Törkeästä perättömästä lausumasta voidaan tuomita vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi vankeuteen.

29 Tuntitehtävä (n. 10 min.) Tee testi: Oletko tiukka vai lempeä tuomari? Linkki:

30 Riita-asian oikeudenkäynti

31

32 Riita-asia Riita-asian oikeudenkäynti on yksityishenkilöiden välinen eli siviiliprosessi. Prosessi lähtee liikkeelle vain asianosaisen aloitteesta. Tuomioistuin ei tutki väitteiden paikkansapitävyyttä. Kantajan ja vastaajan on näytettävä toteen väitteensä. Tuomio perustuu vain asianosaisten vaatimuksiin. Riita voidaan usein sovitella myös oikeudenkäynnin aikana. Oikeus voi vahvistaa sovinnon voidaan panna täytäntöön viranomaisten toimesta. Esimerkiksi isyyden vahvistamista tai kumoamista ei voi sovitella.

33 Riita-asian oikeudenkäynti 1. Kantaja jättää haastehakemuksen käräjäoikeudelle = kanne. 2. Käräjäoikeus päättä hyväksyykö vai hylkääkö kanteen. 3. Vastaajalle lähetetään haaste. 4. Vastaaja ilmoittaa kirjallisesti hyväksyykö vai hylkääkö kanteen. Muuten julistetaan yksipuolinen tuomio. 5. Käräjäoikeus suorittaa kirjallisen valmistelun. tuomio yksinkertaisissa jutuissa 6. Pääkäsittelyssä annetaan tuomio. tuomio annetaan heti tai viimeistään 14 vuorokauden kuluessa pääkäsittelyn päättymisen jälkeen

34 Miten rikos- ja riita-asiat eroavat toisistaan?

35 Tuntitehtäviä (n. 30 min) Pohtikaa, miten seuraavat tapaukset voisi ratkaista ilman oikeudenkäyntiä. Jos tapaukset etenevät oikeuteen saakka, niin pohtikaa kuka on kantaja ja kuka on vastaaja mitä asiaa kanne voisi koskea ja mitä seikkoja kantaja voisi tuoda asiansa hyväksi miten vastaaja voisi vastata kanteeseen miten asialle voisi käydä käräjäoikeudessa ja mitä oikeudellisia seikkoja tuomioistuin voisi tuoda esiin?

36 Tapaus A Petteri osti kännykän, mutta jo parin viikon kuluttua sen akku alkoi reistailemaan. Petterin mielestä uuden kännykän akun olisi pitänyt kestää huomattavasti pidempään, ja hän palasi kauppaan vaatimaan uutta akkua laitteeseen. Kauppiaan mielestä kyseessä oli tietyn halvan merkin tyyppivika, jolle hän ei voinut mitään, eikä siksi suostunut Petterin vaatimuksiin. Pohdi asiaa oikeudelliselta kannalta.

37 Vastaus Mikäli Petteri ei saa asiaansa ratkottua kauppiaan kanssa, hän voi kääntyä maistraatin kuluttajaneuvonnan puoleen. Jos tämä ei auta, niin sitten kuluttajariitalautakunnan puoleen, joka voi antaa suosituksen asiasta. Petterin kannattaa kuitenkin yrittää vielä neuvotella kauppiaan kanssa hinnanalennuksesta, tuotteen korjaamisesta tai kaupan purkamisesta. Hän voi olla myös yhteydessä kännykän maahantuoneeseen yritykseen. Mikäli kauppa on antanut tuotteelle takuun, Petterin kannattaa vedota siihen. Mikäli edellä mainitut keinot eivät tuota tulosta, Petteri voi nostaa kanteen käräjäoikeudessa. Petterin tosin kannattaa harkita tarkoin ennen kanteen nostamista, sillä oikeudenkäyntikulut voivat kohota melko suuriksi. Oikeudessa: Petteri on kantaja ja kännykän myynyt kauppias on vastaaja. Petterin kanne voisi koskea akun heikkoa laatua ja siten tuotteessa ollutta valmistusvirhettä. Petteri voisi vedota siihen, että kännykän akun tulisi kestää muutamaa viikkoa pidempi aika, vaikka kyseessä olikin edullinen laite. Vastaaja eli kauppias voisi vedota siihen, että hän oli siinä uskossa, että Petteri tiesi kyseisen merkin laitteiden yleensä olevan heikkolaatuisia ja ostaessaan laitteen Petteri otti riskin. Käräjäoikeudessa Petterin asian puolesta puhuisi kuluttajansuojalaki, joka mukaan Petterillä on oikeus saada hinnanalennus, tuotteen korjaaminen (akun vaihtaminen toimivaan) tai mahdollisuus purkaa kauppa. Kuluttajansuojalaki 5 luku, 12, 15, 15a, 16, 18-19

38 Tapaus B Puhelinmyyjä soitti Sonjalle ja tarjosi tälle ilmaista kuukauden kokeilujaksoa suoratoistopalveluun. Puhelimessa Sonja sanoi suostuvansa kokeilemaan kuukauden palvelua, mutta ei haluaisi sitä pidemmäksi aikaa. Kuukausi kului, eikä Sonja ehtinyt juuri katsella palvelun kautta näkyviä sarjoja tai elokuvia, joten hän oli vain tyytyväinen, ettei sopimus jatkuisi pidempään. Yllätys oli kuitenkin melkoinen, kun Sonja sai muutaman kuukauden kulutta laskun suoratoistopalvelusta, joka oli jatkunut maksullisena. Sonjan mielestä lasku oli aiheeton, joten hän kieltäytyi maksamasta sitä. Yhtiön mukaan Sonjan olisi pitänyt tutusta sähköpostiin, joka hänelle tuli palvelun aloituksen jälkeen, sillä siitä nimitäin kävi ilmi, että palvelu jatkuu maksullisena ellei sitä peruuta erikseen kuukauden kokeilujakson jälkeen.

39 Vastaus Sonjan kannattaa kääntyä ensin maistraatin kuluttajaneuvonnan puoleen. Jos tämä ei auta, niin sitten kuluttajariitalautakunnan puoleen, joka voi antaa suosituksen asiasta. Mikäli yhtiö ja Sonja pääsevät sopuun asiasta, laskun summaa voi sovitella. Mikäli Sonja haluaa viedä asian oikeuteen, niin tilanne olisi seuraava: Sonja on kantaja ja suoratoistopalveluyritys vastaaja. Sonja voisi perustella kannettaan sillä, että puhelinmyynnissä kuluttajalle on ennen sopimuksen tekemistä, jo puhelimessa, ilmoitettava tarvittaessa sopimuksen kesto ja se, että sopimus pitää erikseen perua tai se jatkuu automaattisesti (kuluttajansuojalaki 6 luku, 9, 1 mom., 17 kohta ja 12 4 mom.). Yhtiö puolestaan voisi vedota siihen, että palvelun tilaajan tulee tutustua huolellisesti heidän lähettämiinsä sopimusehtoihin ja katsoa, että sopimus on syntynyt, kun Sonja on sen hyväksynyt. Käräjäoikeus ratkaisisi asian todennäköisesti Sonjan eduksi, koska yritys ei ollut noudattanut etämyyntiä koskevia säännöksiä.

40 Oikeudenkäynnin pelisäännöt

41 Muutoksenhaku Riita- ja rikosasiassa: 7 päivän kuluessa ilmoitettava tyytymättömyys käräjäoikeuden tuomioon Valitus hovioikeudelle 30 päivän kuluttua tuomiosta ja jatkokäsittelyluvan hakeminen Riita-asiassa muutosta voivat hakea kantaja ja vastaaja Rikosasiassa syyttäjä, vastaaja ja asianomistaja Hovioikeus ei saa muuttaa tuomiota muutoksenhakijan vahingoksi (esimerkiksi koventaa rangaistusta), jos muutoksenhakijan vastapuoli ei ole hakenut muutosta Korkeimpaan oikeuteen tarvitaan valituslupa Ennakkotapaukset

42 Etsikää oikeus.fi-sivuilta hovioikeuksien tekemiä päätöksiä. Etsikää Finlex.fi sivuilta, millaisia asioita Korkein oikeus on käsitellyt ja millaisiin ratkaisuihin se on päätynyt.

43 Kannattaako valittaa? Jos häviät riita-asian, sinun tulee maksaa omat oikeudenkäyntikilusi ja vastapuolen kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Jos sovinto ei ole sallittu, niin molemmat vastaavat omista kuluistaan. Jos sinut tuomitaan rikosasiassa, joudut maksamaan omat oikeudenkäyntikulusi ja valtiolle aiheutuneet todistelukulut sekä asianomistajan kulut, jos tämä vaatii niitä. Valtio korvaa kulusi, jos sinut todetaan syyttömäksi.

44 Oikeudenkäynnin vaihtoehdot 1. Sovittelu vapaaehtoista sovittelijana käräjäoikeuden tuomari sovittelija voi vahvistaa sopimuksen ja se voidaan panna täytäntöön (esimerkiksi vahingonkorvausvaatimus) rikosasiassa voidaan sovitella oikeudenkäynnin lisäksi 2. Välimiesmenettely riita-asioissa välimiehet ovat osapuolten hyväksymiä puolueettomia henkilöitä 3. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutetut syrjintätapauksissa oikeudellinen neuvonta, kannanotot ja ohjeistus 4. Maistraattien kuluttajaneuvojat ja kuluttajariitalautakunta

45 Videotehtävä (n. 10 min.) Katso Ylen Aamu TV:n ohjelma Rikoksentekijä ja uhri kohtaavat kasvokkain sovittelussa ja vastaa sen perusteella kysymyksiin: Mitä hyötyä sovittelusta on? Millaisia tapauksia yleensä sovittelussa on? Miksi sovittelu voidaan joutua joskus keskeyttämään? Ketkä toimivat sovittelijoina?

46 Mistä voi saada oikeudellista apua? Oikeudenkäynnissä avustajan tulee yleensä olla asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Asianajajien yhteystiedot löytyvät Suomen Asianajaliiton sivujen kautta ( Julkisen oikeusavustajan voi saada valtion oikeusaputoimiston kautta. Oikeusaputoimistojen yhteystiedot löytyvät Oikeus.fi-sivuilta kohdasta Oikeusapu ( Samalta sivulta löytyy myös tietoa siitä, mihin asioihin oikeusapua voi saada, kohdasta Asiakkaaksi oikeusapuun ( Luvan saanut oikeudenkäynti avustaja eli niin sanottu lupalakimies löytyy yleensä lakiasiantoimiston kautta, joita on Suomessa useita. Voit tarkistaa oikeushallinnon asiointipalvelusta, josta löytyy listaus henkilöistä, onko lakimiehellä lupa toimia avustajana (

EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI

EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI - Johtajana presidentti - Korkeimmalta oikeudelta haettava valituslupaa - Käsitellään erityisen vaikeita tapauksia ja tapauksia, joilla on ennakkotapauksen

Lisätiedot

Laki, nuoret ja netti. Opetu s - ministeriö

Laki, nuoret ja netti. Opetu s - ministeriö Laki, nuoret ja netti Opetu s - ministeriö Netti on osa nuorten arkea Yhteydenpitoa kavereihin, tiedostojen vaihtoa, harrastusryhmiä, fanitusta, pelaamista, tiedon hakua, oppimista, asioiden hoitamista,

Lisätiedot

III RIKOLLISUUSKONTROLLI

III RIKOLLISUUSKONTROLLI III RIKOLLISUUSKONTROLLI Tässä jaksossa käsitellään virallisen kontrollijärjestelmän toimintaa kuvailemalla muun muassa rikosten ilmituloa, ilmi tulleiden rikosten selvittämistä, rikoksentekijöiden syytteeseen

Lisätiedot

Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen

Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen Olli Saunaoja, laamanni Espoon käräjäoikeus Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen Suomen lain mukaan rangaistusvastuun edellytyksenä on, että rikoksen tekijä on teon hetkellä täyttänyt 15 vuotta. Jos nuori

Lisätiedot

Vast. 2. Vankeuden yleinen minimi 14 päivää 7 v 6 kk (10 x ¾ [0,75 %]).

Vast. 2. Vankeuden yleinen minimi 14 päivää 7 v 6 kk (10 x ¾ [0,75 %]). SEURAAMUSJÄRJESTELMÄN LUENTOSARJA SL 2010 YLIOPISTONLEHTORI SAKARI MELANDER HARJOITUSTEHTÄVIÄ RANGAISTUSASTEIKON LIEVENTÄMINEN Kys. 1. 17-vuotiasta A:ta syytetään taposta (RL 21:1:n mukaan taposta tuomitaan

Lisätiedot

Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 8/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat

Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 8/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä ehdollista vankeutta koskeviksi rikoslain säännöksiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 177/2000 vp). Lakivaliokunta on

Lisätiedot

1v. 6kk. ehdollinen ja 90 tuntia yk-palvelua Helsingin Syyttäjä, vastaaja Kaikki syytekohdat. Syyttäjä, asianomistaja

1v. 6kk. ehdollinen ja 90 tuntia yk-palvelua Helsingin Syyttäjä, vastaaja Kaikki syytekohdat. Syyttäjä, asianomistaja Lainvoimainen Tapaus (HO diaarinro)käräjät KO Syyte KO Syyksilukeminen KO tuomio Hovi Valittaja HO Syyksilukeminen HO tuomio Hovin tuomiopäivä tuomio, laji lainvoimainen tuomio, määrä Huomautuksia R04/1476

Lisätiedot

Laki. rikoslain muuttamisesta

Laki. rikoslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti Laki rikoslain muuttamisesta kumotaan rikoslain (39/1889) 2 a luvun 9 11, sellaisina kuin ne ovat, 2 a luvun 9 laeissa 475/2008, 641/2009, 392/2011, 431/2014 ja 381/2015

Lisätiedot

Keitä me olemme? Mannerheimin Lastensuojeluliitto Suomen Asianajajaliitto

Keitä me olemme? Mannerheimin Lastensuojeluliitto Suomen Asianajajaliitto Oikeutesi netissä Keitä me olemme? Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL on kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja onnelliseen lapsuuteen. MLL:n Nuortennetti tarjoaa nuorille tietoa,

Lisätiedot

ERON JÄLKEISEEN VAINOON LIITTYVÄ SEMINAARI 10.2.2015 HELSINKI

ERON JÄLKEISEEN VAINOON LIITTYVÄ SEMINAARI 10.2.2015 HELSINKI ERON JÄLKEISEEN VAINOON LIITTYVÄ SEMINAARI 10.2.2015 HELSINKI WORKSHOP RIKOSSEURAAMUSJÄRJESTELMÄ-TYÖRYHMÄ/ KiS, erikoissyyttäjä Pia Mäenpää, Itä-Suomen syyttäjänvirasto RIKOSLAIN RANGAISTUSJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Koulutus 12.1.2015. Suomen Asianajajaliitto. Asianajaja Riitta Leppiniemi ja asianajaja Jarkko Männistö

Koulutus 12.1.2015. Suomen Asianajajaliitto. Asianajaja Riitta Leppiniemi ja asianajaja Jarkko Männistö Koulutus 12.1.2015 Suomen Asianajajaliitto Asianajaja Riitta Leppiniemi ja asianajaja Jarkko Männistö Tämän päivän aiheena rikosasiat Rikosprosessi ennen oikeudenkäyntiä Mitä tapahtuu esitutkinnassa ja

Lisätiedot

Tietokilpailu 6 Rikostietokilpailu

Tietokilpailu 6 Rikostietokilpailu Tietokilpailu 6 Rikostietokilpailu 1. Mikä on rikos? a. Teko, jolla pahoittaa toisen mielen b. Lainvastainen teko tai teon tekemättä jättäminen c. Teko, joka on väärin, jos siitä jää kiinni 2. Mitä lakia

Lisätiedot

Tietokilpailu 4 Tunnistammeko koulussa tapahtuvat rikokset

Tietokilpailu 4 Tunnistammeko koulussa tapahtuvat rikokset Tietokilpailu 4 Tunnistammeko koulussa tapahtuvat rikokset Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä kouluissa tapahtuvien rikosten tunnistamisesta ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä seksuaalirikoksiin ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä

Lisätiedot

SUHTEELLISUUSPERIAATE. Valtakunnansyyttäjänvirasto Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto

SUHTEELLISUUSPERIAATE. Valtakunnansyyttäjänvirasto Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto Valtakunnansyyttäjänvirasto Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto MITÄ SE TARKOITTAA? - viranomaisten toimien on oltava oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden - ei ole yksiselitteinen eikä täsmällinen

Lisätiedot

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO. 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op)

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO. 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op) RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op) Huom! Vastaus kysymykseen 1 saa olla enintään 4 sivun (= 1 arkin) pituinen, ja vastaukset kysymyksiin 2, 3 ja 4 enintään

Lisätiedot

Palontutkinnan opintopäivät Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä

Palontutkinnan opintopäivät Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä Palontutkinnan opintopäivät 28.11.2018 Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTO valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rikoslain, pakkokeinolain 10 luvun 7 :n ja poliisilain 5 luvun 9 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 26 päivänä elokuuta /2014 Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 26 päivänä elokuuta /2014 Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 26 päivänä elokuuta 2014 670/2014 Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 22 päivänä elokuuta 2014 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008 Oikeus 2009 Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008 Käräjäoikeuksissa ratkaistiin 67 000 rikosasiaa vuonna 2008 Vuonna 2008 käräjäoikeuksissa ratkaistiin Tilastokeskuksen mukaan 66 961 rikosoikeudellista

Lisätiedot

RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA

RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA Ensihoitopalvelualan opintopäivät, 11.2.2019 Jenna Uusitalo OTT-koulutettava, Helsingin yliopisto Jenna.uusitalo@helsinki.fi Hoitajan ja potilaan lainsäädäntö Potilaalla on

Lisätiedot

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Henkinen väkivalta, vaino ja väkivaltainen ero (Väkivaltatyön foorumi, Kotka 22. 23.8.2018) -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Rikoskomisario Kai Virtanen Kaakkois-Suomen poliisilaitos

Lisätiedot

Laki. ajokorttilain muuttamisesta

Laki. ajokorttilain muuttamisesta Laki ajokorttilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ajokorttilain (386/2011) 65 :n 3 momentti, muutetaan 64 :n 1 momentti ja 2 momentin 3 ja 4 kohta, 65 :n 1 momentin johdantokappale,

Lisätiedot

KORKEIMMAN OIKEUDEN HIV-TAPAUKSET XVII VALTAKUNNALLINEN HIV- KOULUTUSTILAISUUS, KE 11.2.2016, BIOMEDICUM APULAISPROFESSORI SAKARI MELANDER, HY

KORKEIMMAN OIKEUDEN HIV-TAPAUKSET XVII VALTAKUNNALLINEN HIV- KOULUTUSTILAISUUS, KE 11.2.2016, BIOMEDICUM APULAISPROFESSORI SAKARI MELANDER, HY KORKEIMMAN OIKEUDEN HIV-TAPAUKSET XVII VALTAKUNNALLINEN HIV- KOULUTUSTILAISUUS, KE 11.2.2016, BIOMEDICUM APULAISPROFESSORI SAKARI MELANDER, HY AIEMPI NÄKEMYS Rikosoikeudellisesti ankara lähestymistapa

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu Helsingin hovioikeus Tuomio Nro 1697 Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Asia Valittaja Vastapuolet

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015

Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015 Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain (689/1997)

Lisätiedot

Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari

Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari Vaikeuksia ymmärtää, että ovat rikoksen uhreja. Vaikeuksia saada asioihin selvyyttä hajallaan olevan

Lisätiedot

ASIA. Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO

ASIA. Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO ANONYMISOITU PÄÄTÖS 03.11.2017 Dnro OKV/17/30/2015 1/6 ASIA Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO Valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain 3 :n 3 momentin mukaan

Lisätiedot

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO Erikoistumisjakso (12 op)

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO Erikoistumisjakso (12 op) RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO 16.3.2016 Erikoistumisjakso (12 op) Huom! Vastaus kysymykseen 1 saa olla enintään 4 sivun (= 1 arkin) pituinen, ja vastaukset kysymyksiin 2, 3 ja 4 enintään

Lisätiedot

EU-rikosoikeutta puolustusasianajajille. Academy of European Law (ERA) Workshop Vilnassa 11.5.2013

EU-rikosoikeutta puolustusasianajajille. Academy of European Law (ERA) Workshop Vilnassa 11.5.2013 EU-rikosoikeutta puolustusasianajajille Academy of European Law (ERA) Workshop Vilnassa 11.5.2013 Käytännön tapausharjoitus, jossa keskitytään etenkin luovuttamismenettelyyn sekä tästä aiheutuviin EU-oikeudellisiin

Lisätiedot

7.5 Juridisia termejä

7.5 Juridisia termejä 7.5 Juridisia termejä Oikeustermit Tuomioistuimet Maahanmuutto ja pakolaisuus 7.5.1 Oikeustermit Alentuneesti tai alentuneesti syyntakeinen = Tekijä ei ole täysin ymmärtänyt tekoaan. Rangaistusta kevennetään

Lisätiedot

Laki. rikoslain muuttamisesta. sellaisina kuin ne ovat, 27 luku siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja 42 luvun 1 laissa 343/1939, ja

Laki. rikoslain muuttamisesta. sellaisina kuin ne ovat, 27 luku siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja 42 luvun 1 laissa 343/1939, ja EV 56/2000 vp - HE 184/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamista koskevien rangaistussäännösten uudistamiseksi Eduskunnalle on vuoden 1999 valtiopäivillä

Lisätiedot

Vajaavaltaisen rikos- ja korvausvastuu. Kuopio Matti Tolvanen

Vajaavaltaisen rikos- ja korvausvastuu. Kuopio Matti Tolvanen Vajaavaltaisen rikos- ja korvausvastuu Kuopio 3.4.2013 Matti Tolvanen Vajaavaltainen vastaaja rikosasiassa Alle 15-vuotias ei rikosvastuussa Rikollinen teko voidaan tutkia Pakkokeinot rajoitetusti Ei estä

Lisätiedot

Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta

Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta Jälkisovitteluhankkeen loppuseminaari Tampereella 19.10.2016 Leena Metsäpelto Valtionsyyttäjä Valtakunnansyyttäjänvirasto Sovittelulain

Lisätiedot

Rikosoikeus. Jaakko VäisV Joensuun normaalikoulu

Rikosoikeus. Jaakko VäisV Joensuun normaalikoulu Rikosoikeus Jaakko VäisV isänen Joensuun normaalikoulu Mikä on rikos? Rikos on rangaistavaksi sääs äädetty teko. Rikoksen tekijä on aina ihminen Rikokseen syylliseksi voidaan tuomita ainoastaan teosta,

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Huumeiden käyttäjien rikosoikeudellinen kontrolli

Huumeiden käyttäjien rikosoikeudellinen kontrolli Huumeiden käyttäjien rikosoikeudellinen kontrolli Heini Kainulainen Tutkija, OTT Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos Pitkänsillanranta 3 A, 00530 Helsinki Puh. 010 366 5378 Sähköposti: heini.kainulainen@om.fi

Lisätiedot

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2009

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2009 Oikeus 2010 Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2009 Käräjäoikeuksissa ratkaistiin 66 500 rikosasiaa vuonna 2009 Vuonna 2009 käräjäoikeuksissa ratkaistiin Tilastokeskuksen mukaan 66 518 rikosoikeudellista

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden. lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden. lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisoimista koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

I Oikeus ja oikeusjärjestys 12

I Oikeus ja oikeusjärjestys 12 Sisällys I Oikeus ja oikeusjärjestys 12 1 Perusasioita oikeudesta Mitä oikeus tarkoittaa? 14 Oikeusvaltio rakentuu lain perustalle 15 Oikeustieteessä tutkitaan eri oikeudenaloja 17 Kaikki ihmiset ovat

Lisätiedot

RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN

RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN ALKUSANAT LYHENTEITÄ V XV 1 RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN 1 1 l.l 1.2 1.2.1 1.2.2 1.2.3 1.2.4 1.2.5 RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMISEN PERUSTEET Johdanto Keskeiset käsitteet ja periaatteet Rangaistus Rangaistuksen

Lisätiedot

Rikos ja riita-asioiden sovittelu. Koulun työrauhaa 2 seminaari sovittelu koulun työrauhan varmistajana

Rikos ja riita-asioiden sovittelu. Koulun työrauhaa 2 seminaari sovittelu koulun työrauhan varmistajana Rikos ja riita-asioiden sovittelu Koulun työrauhaa 2 seminaari sovittelu koulun työrauhan varmistajana Esityksen sisältö Mitä on rikos- ja riita-asioiden sovittelu Nuori rikoksentekijä ja nuorten tekemät

Lisätiedot

Nuoren oikeusopas. Nuoren. oikeusopas. Rikos ja sen vaikutukset

Nuoren oikeusopas. Nuoren. oikeusopas. Rikos ja sen vaikutukset Nuoren oikeusopas 1 Nuoren oikeusopas Rikos ja sen vaikutukset 2 Nuoren oikeusopas RIKOS JA SEN VAIKUTUKSET Jokaisen on tärkeää tiedostaa oma vastuunsa ja niistä aiheutuvat velvollisuudet ja näin harkita

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 49/2010 vp. Hallituksen esitys muutoksenhakua käräjäoikeudesta koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 49/2010 vp. Hallituksen esitys muutoksenhakua käräjäoikeudesta koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 49/2010 vp Hallituksen esitys muutoksenhakua käräjäoikeudesta koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä muutoksenhakua käräjäoikeudesta

Lisätiedot

Opas lähisuhdeväkivallan rikosasioiden sovittelua harkitsevalle

Opas lähisuhdeväkivallan rikosasioiden sovittelua harkitsevalle Opas lähisuhdeväkivallan rikosasioiden sovittelua harkitsevalle Rikosasioiden sovittelu Rikosasioiden sovittelulla tarkoitetaan palvelua, jossa rikoksen asianosaisille järjestetään mahdollisuus kohdata

Lisätiedot

Laki. nuorisorangaistuksen kokeilemisesta

Laki. nuorisorangaistuksen kokeilemisesta EV 206/1996 vp- HE 109/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi nuorisorangaistuksen kokeilemisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o

Lisätiedot

NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA?

NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA? NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA? Palontutkinnan opintopäivät 29.11.2017, Jyväskylä Kihlakunnansyyttäjä, apulaispäällikkö Marika Visakorpi Sisä-Suomen syyttäjänvirasto RIKOSASIAN KULKU

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SYVTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 10/1208 syyttämättä jättämisestä Asianro PL 8

KESKI-SUOMEN SYVTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 10/1208 syyttämättä jättämisestä Asianro PL 8 1 KESKI-SUOMEN SYVTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 10/1208 syyttämättä jättämisestä Asianro PL 8 26.10.2010 R 10/971 40101 Jyväskylä Puhelin 010 362 6703 Fax 010 362 6720 Syyttämättä jätetty MATIKAINEN-KALLSTRÖM MARJO

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015. 368/2015 Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015. 368/2015 Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015 368/2015 Laki rikoslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan rikoslain

Lisätiedot

Tietokilpailu 2 Mitä on seurusteluväkivalta Pohdintaa omien rajojen tunnistamisesta

Tietokilpailu 2 Mitä on seurusteluväkivalta Pohdintaa omien rajojen tunnistamisesta Tietokilpailu 2 Mitä on seurusteluväkivalta Pohdintaa omien rajojen tunnistamisesta Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä seurusteluväkivaltaan ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys

Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä tai yksittäin.

Lisätiedot

Jos joudut rikoksen uhriksi

Jos joudut rikoksen uhriksi 1 / 5 28.1.2009 12:11 Jos joudut rikoksen uhriksi Etusivu Rikosasian käsittelyn vaiheet Korvaukset Tukipalvelut Perheväkivalta Lapsi rikoksen uhrina Lähestymiskielto Apua ja tukea Muut esitteet Jos joudut

Lisätiedot

Raiskauksen uhrin oikeudellinen neuvominen mitä ammattilaisen tulee tietää? Jaana Koivukangas Rikosuhripäivystys

Raiskauksen uhrin oikeudellinen neuvominen mitä ammattilaisen tulee tietää? Jaana Koivukangas Rikosuhripäivystys Raiskauksen uhrin oikeudellinen neuvominen mitä ammattilaisen tulee tietää? Jaana Koivukangas Rikosuhripäivystys Väkivaltarikoksen uhri tarvitsee tukea ja tietoa Suurella osalla ihmisistä rikoksen uhriksi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja sovinnon vahvistamista yleisissä tuomioistuimissa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut

Lisätiedot

Syyttämis- ja. tuomitsemiskäytäntö. Analyysi Leila Suvantola, tutkija, Poliisiammattikorkeakoulu VT, HTT, Ympäristöoikeuden dosentti

Syyttämis- ja. tuomitsemiskäytäntö. Analyysi Leila Suvantola, tutkija, Poliisiammattikorkeakoulu VT, HTT, Ympäristöoikeuden dosentti Syyttämis- ja tuomitsemiskäytäntö Analyysi 2013-2016 Leila Suvantola, tutkija, Poliisiammattikorkeakoulu VT, HTT, Ympäristöoikeuden dosentti Teemat Syyttäjän harkinta: ratkaisut esitutkinnan aikana ja

Lisätiedot

RIKOSOIKEUDEN SEURAAMUSJÄRJESTELMÄ RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN. Jussi Tapani rikosoikeuden professori

RIKOSOIKEUDEN SEURAAMUSJÄRJESTELMÄ RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN. Jussi Tapani rikosoikeuden professori RIKOSOIKEUDEN SEURAAMUSJÄRJESTELMÄ RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN Jussi Tapani rikosoikeuden professori KESKEISET KÄSITTEET Rikos Laissa rangaistavaksi säädetty teko (muodollinen määritelmä) Rikos toiminta-,

Lisätiedot

Oppaan tietojen koonti ja päivitys HELSINGIN SOVITTELUTOIMINTA

Oppaan tietojen koonti ja päivitys HELSINGIN SOVITTELUTOIMINTA SISÄLLYSLUETTELO RIKOSILMOITUS... 2 Rikosrekisteri... 3 ESITUTKINTA... 3 VAHINGONKORVAUSVAATIMUKSET... 4 SOVITTELU... 5 SYYTEHARKINTA... 5 HENKILÖTUTKINTA... 5 HAASTE JA KUTSU ASIAN PÄÄKÄSITTELYYN... 6

Lisätiedot

oikeudenkäynnissä Todistelu, todistaminen ja asiantuntija

oikeudenkäynnissä Todistelu, todistaminen ja asiantuntija Todistelu, todistaminen ja asiantuntija oikeudenkäynnissä Palontutkinnan opintopäivät 27.-28.11.2018 Jyväskylä 28.11.2018 Käräjätuomari Mikko Jaatinen Keski-Suomen käräjäoikeus Todisteiden arvioimisen

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 47/2004 vp oikeudenkäymiskaaren 17 luvun muuttamisesta sekä eräät siihen liittyvät lait Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tämän lakialoitteen tarkoituksena on mahdollistaa yksittäistapauksissa

Lisätiedot

Riidan sovittelu tuomioistuimessa

Riidan sovittelu tuomioistuimessa Riidan sovittelu tuomioistuimessa Mitä tuomioistuinsovittelu on? Käräjäoikeuksissa voidaan ottaa riita-asioita soviteltavaksi. Sovittelun tarkoituksena on auttaa osapuolia löytämään riitaansa ratkaisu,

Lisätiedot

Jussi Tapani & Matti Tolvanen. RIKOSOIKEUS Rangaistuksen määrääminen ja täytäntöönpano

Jussi Tapani & Matti Tolvanen. RIKOSOIKEUS Rangaistuksen määrääminen ja täytäntöönpano Jussi Tapani & Matti Tolvanen RIKOSOIKEUS Rangaistuksen määrääminen ja täytäntöönpano Talentum Pro Helsinki 2016 Juridica-kirjasarjan 12. teos 3., uudistettu painos Copyright 2016 Talentum Media Oy ja

Lisätiedot

Rikosprosessitietoa NUORILLE rikoksen uhreille

Rikosprosessitietoa NUORILLE rikoksen uhreille Rikosprosessitietoa NUORILLE rikoksen uhreille 1 Sisällysluettelo Miten teen rikosilmoituksen?...4 Mikä on esitutkinta?...5 Mitä tarkoittaa lähestymiskielto?...6 Mitä sovittelussa tapahtuu?...7 Mikä on

Lisätiedot

Nuori yhdyskuntaseuraamusasiakkaana

Nuori yhdyskuntaseuraamusasiakkaana Nuori yhdyskuntaseuraamusasiakkaana Vapautuvien asumisen tuen verkosto 18.11.2015 Apulaisjohtaja Risto Huuhtanen Rikosseuraamustyöntekijä Kari Lägerkrantz Uudenmaan yhdyskuntaseuraamustoimisto Määritelmät:

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamisesta taloudellisiin seuraamuksiin tehdyn puitepäätöksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

Laki. pakkokeinolain 5 a luvun 3 ja 3 a :n muuttamisesta

Laki. pakkokeinolain 5 a luvun 3 ja 3 a :n muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 302/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi rikoslain 48 a luvun, pakkokeinolain ja eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

EDUSKUNNAN VASTAUS 264/2006 vp. Hallituksen esitys Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta

EDUSKUNNAN VASTAUS 264/2006 vp. Hallituksen esitys Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta EDUSKUNNAN VASTAUS 264/2006 vp Hallituksen esitys Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta koskevan yleissopimuksen hyväksymisestä, laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta

Lisätiedot

1988 vp. - HE n:o 159 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1988 vp. - HE n:o 159 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1988 vp. - HE n:o 159 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikosasioiden käsittelystä yhden tuomarin istunnossa ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että kihlakunnanoikeuksissa ja

Lisätiedot

Lausunto Oikeusturvaa vaarantamatta olisi ollut mahdollista tehdä myös laajempia ja pidemmälle meneviä muutoksia prosessisäännöksiin:

Lausunto Oikeusturvaa vaarantamatta olisi ollut mahdollista tehdä myös laajempia ja pidemmälle meneviä muutoksia prosessisäännöksiin: Suomen syyttäjäyhdistys Lausunto 03.09.2017 Asia: OM 8/41/2015 Oikeusprosessien keventäminen 1. Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Suomen syyttäjäyhdistys ry. pääosin kannattaa

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp Hallituksen esitys lasten suojelemista seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen hyväksymiseksi ja siihen liittyviksi

Lisätiedot

Riidanratkaisu. Käsikirja yritykselle. Klaus Nyblin

Riidanratkaisu. Käsikirja yritykselle. Klaus Nyblin Riidanratkaisu Käsikirja yritykselle Klaus Nyblin TALENTUM Helsinki 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja tekijä Taitto: NotePad, www.notepad.fi Kansi: Lauri Karmila ISBN: 978-952-14-1815-0 BALTO print,

Lisätiedot

ILMOITUSKYNNYS, SYYTEKYNNYS, TUOMITSEMISKYNNYS

ILMOITUSKYNNYS, SYYTEKYNNYS, TUOMITSEMISKYNNYS ILMOITUSKYNNYS, SYYTEKYNNYS, TUOMITSEMISKYNNYS Poliisiammattikorkeakoulu 8.5.2017 Kihlakunnansyyttäjä Pohjanmaan syyttäjänvirasto ILMOITUSKYNNYS Ympäristönsuojelulaki 188 1 mom.: Valvontaviranomaisen tulee

Lisätiedot

Nuorten oikeusopas. Tietoa nuorille rikosasioista

Nuorten oikeusopas. Tietoa nuorille rikosasioista Nuorten oikeusopas Tietoa nuorille rikosasioista 1 Tietoa oppaasta Tämä opas on laadittu viranomaisten yhteistyönä. Sen tarkoitus on antaa perustietoja nuorelle, joka rikoksen tekijänä, uhrina tai todistajana

Lisätiedot

Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA TALOYHTIÖ 2013

Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA TALOYHTIÖ 2013 Riidanratkaisumenettelyt asuntoosakeyhtiössä ja hyvä hallintotapa Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA 1 Hyvä hallintotapa Yhdenvertaisuusperiaate Läpinäkyvyys Ennakointi Ei vielä erillistä suositusta

Lisätiedot

Rikosasian vastaajan kuuleminen ym.

Rikosasian vastaajan kuuleminen ym. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 26.01.2017 Dnro OKV/5/50/2016 1/7 ASIA Rikosasian vastaajan kuuleminen ym. ASIAN VIREILLETULO Helsingin hovioikeuden oikeuskanslerille tiedoksi lähettämästä hovioikeuden 25.8.2016 antamasta

Lisätiedot

Nuorten oikeusopas. Tietoa nuorille rikosasioista

Nuorten oikeusopas. Tietoa nuorille rikosasioista Nuorten oikeusopas Tietoa nuorille rikosasioista 1 2 Tietoa oppaasta Tämä opas on laadittu viranomaisten yhteistyönä. Sen tarkoitus on antaa perustietoja nuorelle, joka rikoksen tekijänä, uhrina tai todistajana

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä huhtikuuta 2006 N:o Laki. N:o 243

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä huhtikuuta 2006 N:o Laki. N:o 243 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 6 päivänä huhtikuuta 2006 N:o 243 249 SISÄLLYS N:o Sivu 243 Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta... 741 244 Laki oikeudenkäymiskaaren

Lisätiedot

KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOM AINEN JA YMPÄRISTÖRIKOKSET

KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOM AINEN JA YMPÄRISTÖRIKOKSET KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOM AINEN JA YMPÄRISTÖRIKOKSET Hämeenlinnan seudun ympäristöfoorumi, Toiminta ympäristörikostilanteissa 3.4.2012 Katariina Serenius Ympäristövalvontapäällikkö Keski-Uudenmaan

Lisätiedot

SISÄASIAINMINISTERIÖ MUISTIO Poliisiosasto Poliisitoimintayksikkö RIKOSASIOIDEN SOVITTELU. 1. Yleistä

SISÄASIAINMINISTERIÖ MUISTIO Poliisiosasto Poliisitoimintayksikkö RIKOSASIOIDEN SOVITTELU. 1. Yleistä SISÄASIAINMINISTERIÖ MUISTIO Poliisiosasto Poliisitoimintayksikkö 14.6.2006 SM-2006-01766/Ri-1 Liittyy samalla numerolla annettuun ohjeeseen, 14.6.2006. Sovittelua koskeva muistio, joka on laadittu yhteistyössä

Lisätiedot

Trafin VAK-päivä Kihlakunnansyyttäjä Heikki Ylisirniö Itä-Suomen syyttäjänvirasto, Kuopio

Trafin VAK-päivä Kihlakunnansyyttäjä Heikki Ylisirniö Itä-Suomen syyttäjänvirasto, Kuopio Trafin VAK-päivä 1.2.2018 Kihlakunnansyyttäjä Heikki Ylisirniö Itä-Suomen syyttäjänvirasto, Kuopio Syyttäjälaitos Valtakunnansyyttäjänvirasto 10 syyttäjänvirastoa ja Ahvenanmaa Organisaatiouudistus 1.9.2018

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 6/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäynnistä rikosasioissa

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 6/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäynnistä rikosasioissa EDUSKUNNAN VASTAUS 6/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain, oikeudenkäymiskaaren ja eräiden muiden lakien rikosasioiden käsittelyä käräjäoikeudessa koskevien säännösten

Lisätiedot

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 12.4.2004 KORKEIN OIKEUS Asia Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 Kantelija YLI-KOVERO RISTO TAPIO Torikatu 27 13130 Hämeenlinna

Lisätiedot

Suhtaudun vieläkin hieman varauksellisesti kokoonpanojen keventämiseen käräjäoikeudessa, vaikka sillä saadaan kiistatta rahallisia säästöjä.

Suhtaudun vieläkin hieman varauksellisesti kokoonpanojen keventämiseen käräjäoikeudessa, vaikka sillä saadaan kiistatta rahallisia säästöjä. 1 EDUSKUNNAN PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE LAUSUNTO HE 200/2017 vp OIKEUSPROSESSIEN KEVENTÄMINEN Valiokunnan kuuleminen 2.3.2018 1. Yleisiä huomioita hallituksen esityksestä Hallituksen esityksessä on punnittu

Lisätiedot

Vastuu. Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi

Vastuu. Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Vastuu Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: hyvitys, korvaus, tekijänoikeusrikkomus, tekijänoikeusrikos, tekijänoikeus, taloudelliset oikeudet, teos, YouTube Vastuu Siviilioikeudellinen

Lisätiedot

Laki. rikoslain 10 luvun muuttamisesta

Laki. rikoslain 10 luvun muuttamisesta Laki rikoslain 10 luvun muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan rikoslain (39/1889) 10 luvun 5 :n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 875/2001, muutetaan 10 luvun 2 ja 3, 6 :n 1 momentti

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Saako uhri oikeutta?

Saako uhri oikeutta? Saako uhri oikeutta? Maarit Saukko Ensi ja turvakotien liitto, Kirkkohallitus/, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Punainen Risti,Suomen Setlementtiliitto, Naisasialiitto

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 110/2008 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 55/2009 11.9.2009 Asia: Kirjallinen varoitus Päätös, johon haetaan oikaisua Poliisilaitos on 30.10.2008 päättänyt antaa vanhempi

Lisätiedot

Milloin on syytä ryhtyä selvittämään sisäilman laatua?

Milloin on syytä ryhtyä selvittämään sisäilman laatua? Milloin on syytä ryhtyä selvittämään sisäilman laatua? 1. AsOy vastaa siitä, että huoneistot soveltuvat käyttötarkoitukseensa. 2. Osakkaan, vuokralaisen tai muun huoneiston haltijan ilmoitus heikosta sisäilman

Lisätiedot

ON/Aineopinnot

ON/Aineopinnot 1 HELSINGIN YLIOPISTO YLEINEN PROSESSIOIKEUS ON/Aineopinnot 17.6.2014 Tentissä on neljä kysymystä. Jokainen tenttijä vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tämän lisäksi kysymykseen 3 tulee vastata, ellei sitä ole

Lisätiedot

Asianomistajat TMI SEADONIS SUOMENOJAN VENESATAMA/ CARBONE MASSIMILIANO ROSARIO KÄHKÖNEN JANNE-OSKARI

Asianomistajat TMI SEADONIS SUOMENOJAN VENESATAMA/ CARBONE MASSIMILIANO ROSARIO KÄHKÖNEN JANNE-OSKARI LÄNSI-UUDENMAAN SYYTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 15/635 PL 24 02631 ESPOO syyttämättä jättämisestä Asianro Puhelin 029 56 21000 Fax 029 56 21022 25.5.2015 R 14/5964 Syyttämättä jätetty RAUNIO LASSE ANTERO 09.12.1957

Lisätiedot

Käräjätuomarin menettely

Käräjätuomarin menettely ANONYMISOITU PÄÄTÖS 02.11.2015 Dnro OKV/330/1/2015 OKV/1372/1/2015 1/5 ASIA Käräjätuomarin menettely KANTELU Kantelija arvostelee oikeuskanslerille 3.3.2015 osoittamassaan kantelussa ja siihen liittyvissä

Lisätiedot

Näytön arviointi. Ympäristörikostutkinnan seminaari Laamanni Anders Cederberg

Näytön arviointi. Ympäristörikostutkinnan seminaari Laamanni Anders Cederberg Näytön arviointi Ympäristörikostutkinnan seminaari 29.11.2017 Laamanni Anders Cederberg Esityksen rakenne Yleistä todistelusta Henkilötodistelusta Teknisestä todistelusta Tulevaisuuden näkymiä Yleistä

Lisätiedot

Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut

Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut ANONYMISOITU PÄÄTÖS 06.07.2017 Dnro OKV/24/31/2017 1/5 ASIA Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut ASIAN VIREILLETULO Helsingin hovioikeus on kirjeellään 17.5.2017 saattanut oikeuskanslerin

Lisätiedot

Vielä Hakuli pyytää, että käräjäoikeus määräisi Tyhjä Oy:n maksamaan Kiire Oy:n

Vielä Hakuli pyytää, että käräjäoikeus määräisi Tyhjä Oy:n maksamaan Kiire Oy:n OA O1104 Prosessioikeus 112.8.2013 klo 9:00 Tentissä jaetaan ensin oikeustapauskysymykset eli kysymykset 1-3, joiden ratkaisemisessa saa käyttää lakikirjaa. Noin klo 12:30 kerätään lakikirjat pois ja samalla

Lisätiedot

Oikeusapua annetaan kaikenlaisissa oikeudellisissa asioissa, joita ovat esimerkiksi:

Oikeusapua annetaan kaikenlaisissa oikeudellisissa asioissa, joita ovat esimerkiksi: Oikeusapu Oikeudenkäynnissä ja muiden oikeudellisten asioiden hoitamisessa tarvitaan usein lainoppinutta avustajaa. Lähtökohta on, että asianosainen kustantaa itse tarvitsemansa oikeudellisen avun. Jollei

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN OIKEUSOPAS VÄKIVALTA RIKOKSEN UHRILLE

KÄYTÄNNÖN OIKEUSOPAS VÄKIVALTA RIKOKSEN UHRILLE KÄYTÄNNÖN OIKEUSOPAS VÄKIVALTA RIKOKSEN UHRILLE RIKOSUHRIPÄIVYSTYKSEN OPPAITA 5 (2018) KÄYTÄNNÖN OIKEUSOPAS VÄKIVALTARIKOKSEN UHRILLE Oppaan on toimittanut Jaana Koivukangas. Rikosuhripäivystys 2018 Toimintaa

Lisätiedot