Pajutyöt. Taso 1: Koristetyö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pajutyöt. Taso 1: Koristetyö"

Transkriptio

1 Pajutyöt Taso 1: Koristetyö Seuraava kori on punottu perinteisin tekniikoin. Pajuja voi korjata syksystä kevääseen, ja ne oannaan nipuissa kuivumaan muutamaksi kuukaudeksi. Sen jälkeen niitä on ennen punomista liotettava 5-10 vuorokautta. Pajukori punotaan vaiheittain. Ensin tehdään pohja, sitten laita ja reuna ja lopuksi pohjakantti ja sanka. Alkajaisiksi on hyvä punoa muutama pohja ja valita niistä paras. Pyöreitä koreja varten punotaan pohjaristikko. Pienempiin koreihin pannaan pohjaan kolme plus kolme keppiä, suurempiin jopa kuusi plus kuusi. Pohjaristikko Leikkaa kuusi lyijykynän vahvuista ja n. 20 senttimetriä pitkää pohjakeppiä. Niiden pitää olla pari senttiä pitempiä kuin valmiin pohjan halkaisija. Halkaise yksi keppi keskeltä veitsellä. Avaa aukkoa kääntelemällä terää viillossa. (Kuva 2) Pane vasen etusormi aukkoon, ja työnnä sitten kolme pajua vuorotellen vasemmalta ja oikealta pajun läpi, jolloin kummallekin puolelle tulee vuorotellen tyvi ja latva (Kuva 3) Halkaise kaksi jäljelle jäänyttä pohjakeppiä ja vedä ne ensimmäisen molemmin puolin. Työnnä kaksi metrin mittaisen ja tyvestään enintään 5 millimetriä paksun latvaa rinnakkain ylempään rakoon. (Kuva 4) Vie toinen kudepaju kolmen pohjakepin takaa takaisin työn eteen. Vie toinen paju kolmen pohjakepin edestä, seuraavien keppien takaa ja takaisin työn eteen. (Kuva 5) Kudepajut ovat nyt samansuuntaiset. Eteenpäin punottaessa, toinen paju on nyt edessä ja toinen takana, mutta ne vaihtavat koko ajan paikkaa ristiin (Kuva 6). Puno näin kaksi kierrosta. Käännä työtä käsissäsi vastapäivään ja puno

2 ristipunosta myötäpäivään. Paina kaksi reunimmaista pohjakeppiä erilleen, mutta jätä keskikeppi paikalleen (Kuva 7) Ristipunos Puno loppukin pohja ristipunosta. Vie alempi kudepaju ylös keppien välistä ja ylempi ensimmäisen erotetun kepin takaa ja työn eteen. Vie alta tuleva paju (aina vasen paju!) pajuparinsa yli ja seuraavan pohjakepin yli. Vedä kudetta punoessasi ja paina punos tiukaksi (Kuva 8). Toista tätä, kunnes kaikki pohjakepit on erotettu toisistaan. Jatkaminen Jatka kumpikin paju samanaikaisesti riippumatta siitä, paljonko niistä on jäljellä. Juuri tästä syystä kannattaa punoa madollisimman samanmittaisilla pajuilla. Jatka tyvi tyvellä ja latva latvalla. Ota kaksi pitkää, ohutta pajua. Pane toisen tyvi vanhan, jatkettavan pajun tyven oikealle puolelle ja sen eteen. Puno yhden loimen edestä ja yhden takaa (ja samalla pajuparin yli) (Kuva 9). Jatka toinen paju samalla tavalla. Puno eteenpäin. Jatka pajut seuraavalla kerralla samalla tavalla, mutta latva latvalla. Puno vanhaa latvaa uuden mukana, kunnes se loppuu. Ajattele koko ajan, että pohjakeppien välien pitää olla valmiissa pohjassa tasakokoiset ja pohjan kupera kuin nurin käännetty vati. Puno pohja valmiiksi. Lopeta latvoilla eli pujottele ne edelliseen punoskerrokseen (Kuva 10). Leikkaa pohja siistiksi. Leikkaa kudepajut viistosti nojaamaan joko punokseen tai pohjakeppeihin (Kuva 11).

3 Loimittaminen Pajulla on kuten muillakin oksilla maha- ja selkäpuoli. Sisäpuoli on maha ja ulkopuoli on selkä (Kuva 12) kuten ihmisellä, kun hän köyristää selkänsä. Päätä, minkämuotoisen korin haluat (Kuva 13). Jos korin laidan pitää olla pystysuora, leikkaa loimeen viiste pajun tyvipäähän mahapuolelle. Jos haluat korista pyöreän ja kaarevalaitaisen, leikkaa viiste tyveen pajun selkäpuolelle. Valitse 24 loimipajua. Niiden tulee olla metrin mittaisia ja tyvestä yhtä paksuja kuin paksuja pohjan punomisessa käytetty paju (suunnilleen 5 mm). Tee viisteet valitsemasi muodon mukaisesti (Kuva 14). Leikkaa pohjakeppien päät pois punosta myöten ennen loimittamista. Työnnä loimien tyvet pohjaan niin syvälle kuin pystyt. Kunkin pohjakepin pään kummallekin puolelle tulee yksi loimi (Kuva 15). Viisteet osoittavat nyt kohti taivasta ja pohja on ylösalaisin, kupera puoli maata vasten. Käännä pohja (näyttää auringolta!) oikein päin ja pane puukonterän selkä nojaamaan punokseen. Paina terä keskelle loimipajua aivan punoksen vierestä. Älä paina syvään vain aivan puukon kärki.

4 Nosta loimi pystyyn ja käännä samalla puukon terää (Kuva 16). Pitele loimia pystyssä, kunnes kaikki on nostettu. Sido latvat yhteen narulla. Pane pohjan päälle paino, jotta kori pysyy paikoillaan punomisen aikana. (Kuva 17) Laidan punominen Korin laidat voi punoa monin tekniikoin ja niiden yhdistelmin. Tärkeää on, että käyttää punottaessa lujia otteita ja lyö punosta silloin tällöin lyöntiraudalla tiiviiksi. Kudepajujen tulee aina olla loimia ohuempia. Laitapunos tosin aloitetaan ja lopetetaan yleensä kimmillä eli vahvalla tukipunoksela, joka punotaan usein melkein loimenpaksuisilla kuteilla. Myös eri laitapunoksien väliin tehdään usein kimmikierros. (Oikeanpuoleisessa kuvassa erilaisia punontatekniikoita, se jos on kuvateksti) Tukipunos eli kimmi Kimmi eli tukipunos punotaan usein kuudella kudepajulla, kolmella kerrallaan. Pane kolmen kudepajun latvat peräkkäisiin loimiväleihin. Tartu vasempaan kudepajuun ja puno kahden loimen edestä ja kolmannen takaa työn eteen (Kuva 19). Toista sama kahdella muulla kudepajulla (Kuva 20). Kimmi punotaan vasemmalta oikealle ja aina ensin vasemmanpuoleisella (takimmaisella) pajulla. Ohjaa loimia koko ajan punoessasi, jotta loimiväleistä tulee samankokoiset.

5 Jatkaminen Kimmi jatketaan tyvi tyvellä. Kaikki kolme kudepajua jatketaan samassa kohdassa. Aloita jatkamalla punontavuorossa oleva vasen kudepaju. Väännä vanhaa tyveä vasemmalle kuin avaisit pienen oven. Vie uuden pajun tyvi vanhan oikealle puolelle nojaamaan edelliseen loimeen (Kuva 21). Jatka toiset kaksi kudepajua samalla tavalla, ja jatka sitten kimmin punomista. Kimmi lopetetaan aina latvoilla. Yksinkertainen ranskalainen laitapunos Yksinkertaiseen ranskalaiseen laitapunokseen tarvitaan yhtä monta kudepajua kuin korissa on loimia. Kudepajut ovat aina loimia ohuempia. Pane ensimmäisen kudepajun tyvipää yhden loimen taakse. Puno yhden loimen edestä ja yhden takaa työn eteen. (Kuva 22) Pane seuraava paju aloitusloimiväliin vasemmalla puolella olevaan väliin. Puno yhden loimen edestä ja yhden takaa. (Kuva 23) Jatka panemalla uusi paju vasemmalle edellisestä ja puno työhön loput pajut. Pane kaksi viimeistä pajua ensimmäisen alle nostamalla niitä vähän ylöspäin. Nyt jokaisessa loimivälissä on yksi paju. Mitään alkua tai loppua ei kierroksessa ole. Nyt voit aloittaa punomisen mistä kohtaa tahansa. Puno yhden loimen edestä ja yhden loimen taakse. Punontavuorossa on aina seuraava paju vasemmalla. Kun kierros lähenee loppuaan, kahdessa loimivälissä on kummassakin kaksi kudepajua (Kuva 24). Puno ensin alempi paju äläkä anna pajujen mennä ristiin. Nosta näitä neljää pajua vähän ylöspäin, jotta näet mitkä ovat alemmat. Kun kierros on valmis, jokaisessa loimivälissä on yksi kudepaju. Jatka punomista kierros kierroksen jälkeen, kunnes kudepajut loppuivat. Lyhyin paju ratkaisee, joten laidatkin punomiseen kannattaa valita samanmittaiset pajut. Leikkaa pajun päät punoksen sisäpuolella.

6 Kaksinkertainen ranskalainen laitapunos Kaksinkertainen ranskalainen laita punotaan samalla tavalla kuin yksinkertainenkin, mutta yhden pajun sijasta kudepajuja on kerralla kaksi. Niiden tulee olla yhdessä ohuempia kuin loimet. Luistopalttina Luistopalttina (slewing) voidaan punoa kerralla 2-5 kudepajulla. Tällä tekniikalla voidaan käyttää muuten turhia, lyhyitä pajuja. Lajittele pajut pituuden mukaan ja käytä ensin lyhyimmät. Jos loimiluku on parillinen, aloita punominen kahdella kuderyhmällä vastakkaisilta puolilta (Kuva 25) Luistopalttina kahdella pajulla Pane ensimmäisen pajun tyvi yhden loimen taakse. Puno yhden loimen edestä ja yhden loimen takaa. Pane toinen paju samaa loimiväliin, josta ensimmäinen tuli ulos (Kuvat 25 ja 26), ja puno näillä pajuilla eteenpäin kierroksen puoliväliin. Pane siinä kohdassa työhön uudet pajut kuten aloituksessa (Kuva 25) eli ensin yksi ja sitten toinen. Jatka punomista kahdella pajupariryhmällä (Kuva 27). Puno ensin kierros toisella parilla. Vaihda ensimmäiseen pariin ja puno seuraava kierros. Vaihda sen jälkeen toiseen pariin ja niin edelleen. Jatka punomista, kunnes parin alempi kudepaju käy liian lyhyeksi. Jatka uudella pajulla panemalla sen tyvipää loimen taakse siinä loimivälissä, missä alempi kudepaju on lähes lopussa. Puno uudella pajulla ja sama vanha paju loppuun (Kuva 27) Lopeta luistopalttina punomalla pajut loppuun niitä enää jatkamatta. Reuna Reunoja on monenlaisia, ja niitä voi muunnella loimivälinpituuden mukaan. Luku reunan nimessä kertoo, montako lointa kaadetaan alas, ja myös sen, monenko loimen takaa kaadettu loimi kulkee. Vastaalkajien on hyvä tehdä muutama pikkukori ja päätellä niiden reunat peräjälkeen, jotta oppii tekniikan ja rytmin. Hyvä muistisääntö reunan viimeisten loimien päättämiseen on: työnnä sisään kulmasta ja ulos kaikkien alta! Kulmalla tarkoitetaan kaadetun loimen taitosta ja ulostyöntämisellä sitä, että loimi työnnetään ulos kaikkien reunapajujen alta heti kimmin yläpuolelta. Tarkista korin korkeus ennen reunan päättelemistä. Lyö laitapunos lyöntiraudalla tiiviiksi ja mittaa korkeus tasaiseksi kautta korin. Kaada loimet oikealle taivuttamalla ne puolitoista kertaa loimen paksuista piikkiä tai keppiä vasten (Kuva 28)

7 Jos loimi katkeaa, leikkaa se pois punosta myöten. Viistä uuden loimen tyvi ja työnnä se syvälle punokseen katkenneen vasemmalle puolelle. Neljä kahden takaa reuna (neljä kahden takaa, kolme edestä ja yhden takaa) Seuraavassa kutsutaan pystyssä olevia loimia loimiksi ja kaadettuja loimia pajuiksi. Kaada loimi yksi loimien kaksi ja kolme takaa ja tuo työn etupuolelle (Kuva 29) Kaada loimi kaksi loimien kolme ja neljä takaa ja tuo työn etupuolelle. Kaada loimi kolme loimien neljä ja viisi takaa ja tuo työn etupuolelle. Kaada loimi neljä loimien viisi ja kuusi takaa ja tuo työn etupuolelle (Kuva 30) Nyt on kaadettu neljä kahden takaa. Tartu vasemmanpuoleisimpaan pajuun (ensimmäisenä kaadettu) ja vie se pehmeässä kaaressa jo kaadetun loimen neljä ja pystyssä olevien loimien viisi ja kuusi edestä ja loimen seitsemän takaa takaisin etupuolelle (Kuva 31) Kaada loimi viisi loimien kuusi ja seitsemän takaa ja ulos samasta loimivälistä, josta paju numero 1 tuli äsken ulos. Nyt on syntynyt ensimmäinen pari (Kuva 32). Pajujen on oltava rinnakkain ja litteästi kimmin päällä. Vie äärimmäisenä vasemmalla oleva paju numero kaksi loimien viisi (kaadettu) ja kuusi ja seitsemän (pystyssä) edestä ja loimien kahdeksan takaa ulos ensimmäisestä tyhjästä loimivälistä siis kolmen edestä: yhden kaadetun ja kahden pystyssä olevan. Kaada loimi kuusi seitsemännen ja kahdeksannen takaa ja ulos viedyn pajun viereen. Pari numeron takaa ja ulos viedyn pajun viereen. Pari numero kaksi on valmis. Jatka samoin pajuilla kolme ja neljä, jotka siis muodostavat pajujen seitsemän ja kahdessa parit kolme ja neljä. Tästä lähtien työssä on koko ajan neljä pajuparia.

8 Puno jatkossa aina parin oikeanpuoleinen paju eteenpäin samalla tavalla kuin äsken (Kuva 33). Vasen paju on punottu valmiiksi, mutta älä katkaise sitä kokonaan pois ennen kuin reuna on valmis. Vie vasemmanpuoleisimman parin oikealla oleva paju yhden kaadetun ja kahden pystyssä olevan loimen edestä ja yhden loimen takaa tyhjästä loimivälistä ulos. Kaada äskeiselle pariksi ensimmäisenä vasemmalla pystyssä oleva loimi. Jatka reunan ympäri samaan tapaan kaikilla pareilla, kunnes jäljellä on kaksi pystyssä olevaa lointa ja neljä paria. Vie vasemmmanpuoleisen parin oikealla oleva paju loimiejnedest ja ensin kaadetun loimen takaa ja ali (Kuva 34). Kaada viimeistä edellinen loimi kahden takaa ja äsken viedyn pajun pariksi kaadetun loimen ali (Kuva 35). Vie vasemmanpuoleisimman parin oikealla oleva paju kolmen loimen edestä (yhden kaadetun, yhden pystyssä olevan ja yhden kaadetun) sekä seuraavan kaadetun loimen takaa ja ali (Kuva 36) Kaada viimeinen pystyssä oleva loimi kahden kaadetun loimen takaa ja ali sekä pujota viimeisimmän pajun rinnalle (Kuva 37). Nyt jäljellä on neljä punomatonta paria. Vie vasemmanpuoleisimmasta parin oikeanpuoleinen paju kolmen kaadetun loimen edestä ja seuraavana olevien kaadettujen loimien takaa ja ali (Kuva 38)

9 Jäljellä on kolme paria. Vie vasemmanpuoleisen parin oikea paju kolmen kaadetun loimen edestä ja seuraavan kaadetun loimen takaa ja ali sekä kahden reunapajun ali (Kuva 40). Viimeinen pari. Vie parin oikeanpuoleinen paju kolmen kaadetun loimen edestä ja seuraavan kaadetun loimen takaa ja ali sekä kolmen reunapajun ali (Kuva 41). Nyt reuna on valmis ja jokaisesta loimivälistä pistää esiin paju. Leikkaa reuna siistiksi aivan reunapunoksen vierestä. Pohjakantti Retkillä ja puutarhassa käytettäville koreille kannattaa tehdä pohjakantti. Se pitää korin irti kosteasta maasta ja suojaa pohjaa kulumiselta. Säästä reunan päättämisessä leikatut loimien latvat. Ne sopivat pohjakantin punomiseen. Käännä kori ylösalaisin.. Työnnä paju jokaisen laitaloimen viereen tai muuten tasaisin välein (Kuva 42). Puno pari kierrosta kimmiä, ja paina ne tiiviisti korin laidan ensimmäistä kimmikierrosta vasten (Kuva 43). Kaada reuna, esimerkiksi kolme yhden takaa. Kolme yhden takaa reuna (kolme yhden takaa ja kahden edestä ja yhden takaa) Seuraavassa kutsutaan pystyssä olevia loimia loimiksi ja kaadettuja loimia pajuiksi. Kaada loimi yksi (piikkiä vasten!) loimen kaksi takaa ja tuo työn etupuolelle. Kaada loimi kaksi loimen kolme takaa ja tuo työn etupuolelle.

10 Kaada loimi kolme loimen neljä takaa ja tuo työn etupuolelle (Kuva 44) Vie ensimmäisenä vasemmalla oleva paju yksi pehmeässä kaaressa loimien kolme (kaadettu) ja loimen neljä (pystyssä) edestä loimen viisi takaa työn eteen. (Kuva 45). Taivuta ja kaada loimi neljä loimen viisi takaa työn etupuolelle. Ensimmäinen pari on valmis. Pajujen on oltava loimivälissä rinnakkain (Kuva 46). Vie paju kaksi loimien neljä (kaadettu) ja viisi (pystyssä) edestä ja loimen kuusi takaa työn eteen. Taivuta ja kaada loimi viisi kuutosen takaa pariksi äsken loimiväliin tulleelle paju kakkoselle (Kuva 47). Toinen pari on valmis. Vie paju kolme loimien viisi (kaadettu) ja kuusi (pystyssä) edestä ja loimen seitsemän takaa. Taivuta ja kaada loimi kuusi loimen seitsemän takaa (Kuva 48). Kolmas pari on valmis. Tästä lähtien työssä on oltava koko ajan kolme paria. Vie vasemmanpuoleisimman parin oikea paju loimien kuusi ja seitsemän edestä ja loimen kahdeksan takaa työn eteen (Kuva 49). Kaada loimi seitsemän loimen kahdeksan takaa (Kuva 50). Puno jatkossa aina parin oikeanpuoleinen paju samaan tapaan kuin aiemmin.

11 Jatka reuna ympäri kaikilla pareilla, kunnes jäljellä on yksi pystyssä oleva loimi ja kolme paria. Vie vasemmanpuoleisen parin oikea paju kahden loimen edestä, yhden kaadetun ja yhden pystyssä olevan ja ensin kaadetun pajun takaa ja ali (Kuva 51). Kaada viimeinen pysty loimi pariksi äskeiselle ja pujota se sen rinnalle loimen takaa ja ali. Nyt jäljellä on kolme punomatonta paria. Vie vasemmanpuoleisen parin oikea paju kahden kaadetun loimen edestä ja seuraavan loimen takaa ja ali (Kuva 52). Jäljellä kaksi paria. Vie vasemmanpuoleisen parin oikealla oleva paju kahden kaadetun loimen takaa ja ali sekä yhden reunapajun ali (Kuva 53). Viimeinen pari. Vie oikeanpuoleinen paju kahden kaadetun loimen edestä ja seuraavan kaadetun loimen takaa sekä sen ja kahden reunapajun ali (Kuva 54). Nyt reuna on valmis ja jokaisesta loimivälistä pistää esiin paju (Kuva 55). Leikkaa kaikki pajut siististi aivan punoksen vierestä.

12 Sanka Sanka antaa korille lopullisen muodon. Se voi olla korkea tai matala, mutta aina sen pitää nojata koria kannettaessa mukavasti käsivarteen. Sangan ydin on vahva oksa, joka voi olla esim. pajua, pihlajaa, katajaa tai kuusta. Se vahvistetaan kiertämällä sen ympärille sankapajuja, jotka lukitaan esimerkiksi koristeellisella kalanruotokuviolla (ohjeet seuraavassa kappaleessa) Muotoile sanka taivuttamalla sankaoksaa varovasti. Viistoa sen päät sisäpuolelta. Tee piikillä tilaa sen loimen vasemmalle puolelle, mihin sanka työnnetään (Kuva 56). Kori näkyy kuvassa sisäpuolelta ja silloin sankaoksa on loimen oikealla puolella. Valitse 8-10 pitkää, taipuisaa, suunnilleen loimien paksuista pajua ja niiden tyvet. Työnnä niistä neljä sankaoksasta vasemmalle ja sen eteen samaan reikään (Kuva 57). Tee tarpeen mukaan tilaa piikillä. Vie sankapajuja rinta rinnan vierekkäin kepin ympäri kolme kierrosta oikealta puolelta lähtien. Jätä pajut nojaamaan koria vasten. Tee sama toisella puolella. Kierrä toiset neljä sankapajua ensimmäisten väliin muodostunutta reittiä pitkin (Kuva 58). Pajuja ei saa panna ristiin toistensa kanssa. Jos sankakeppiin jää tyhjää tilaa, täytä tyhjä tila lisäämällä pajuja. Kalanruotokuvio Koristeellinen tapa lukita sankapajut paikoilleen on tehdä kalanruotokuvio (Kuva 59). Vie kierretyt sankapajut yksi kerrallaan ulos korin laidan läpi heti kimmikierrosten alapuolelta sangan oikealta puolelta (Kuva 60).

13 Vie sitten, yksi kerrallaan, pajut ylös vasemmalle reunan yli viistoon sangan takaa ja alas jälleen aivan kimmikierrosten alapuolelta korin laitapunoksen läpi sangan vasemmalla puolella (Kuva 61). Tee samoin toisilla pajuilla. Kiinnitä pajujen päät viemällä ne korin sisäpuolelta itsensä ali. Tee tilaa piikillä (Kuva 62). Korisi on valmis mustikkametsään! Lähde: Puno pajusta ja muista luonnonmateriaaleista Christina Sjöberg, WSOY 2004

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen (avain)kaulakoruun tarvitset: 1-2 m 0,6 tai 0,8 mm metallilankaa (valitse paksuus helmien reikäkoon mukaan) erilaisia ja kokoisia helmiä, riipuksia, korunosia, renkaita kalotteja, mikäli käytät

Lisätiedot

Sisu-sukat varpaista varteen neulottuna

Sisu-sukat varpaista varteen neulottuna Sisu-sukat varpaista varteen neulottuna Koko: 40 / 41 Lanka: Viking Frøya (50 g = 150 m) Menekki: a) 205 (keskiharmaa) n. 70 g b) 276 (harmaakirjava) n. 30 g Puikot: pyöröpuikot 2,5 mm 80 cm, pyöröpuikot

Lisätiedot

ja lukitse lanka sormien väliin, näin lanka ei pääse löystymään työn sisällä ja työstä tulee napakka.

ja lukitse lanka sormien väliin, näin lanka ei pääse löystymään työn sisällä ja työstä tulee napakka. 1 Yhteen korvakorupariin tarvitset: 24 kpl PRECIOSA Twin helmiä tai PRECIOSA Twin siemenhelmiä 5 g 10/0 siemenhelmiä 2 väriä 2 kpl 6 mm pyöreä helmi 24 kpl 4 mm pyöreä helmi tasselit / tikarihelmiä / pisarahelmiä

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2012/2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2012/2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen isoon varsiruusuun tarvitset: 20 g tsekkiläisiä tai japanilaisia siemenhelmiä 10/0 HS punainen 20 g tsekkiläisiä tai japanilaisia siemenhelmiä 11/0 HS tumma oliivi/vihreä 0,16 0,30 mm taipuisaa

Lisätiedot

NÄIN NEULOT SUKAN. 1. Silmukoiden luominen. Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita ja jaa silmukat 4 puikolle.

NÄIN NEULOT SUKAN. 1. Silmukoiden luominen. Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita ja jaa silmukat 4 puikolle. 1. Silmukoiden luominen Luo neljällä jaollinen määrä silmukoita ja jaa silmukat 4 puikolle. Luo silmukat kahdella puikolla tai yhdellä paksummalla puikolla, jotta reunasta tulee tarpeeksi joustava. Tee

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia

Matkustamon pistorasia Ohje nro Versio Osa nro 30664329 1.0 Matkustamon pistorasia M3603136 Sivu 1 / 9 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 M8703902 Sivu 2 / 9 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2014 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2014 VilliHelmi Oy 1 Säihkyvän kaulakorun teet näistä: Lajitelma erilaisia helmiä makusi mukaan 5 g 8/0 tai 6/0 siemenhelmiä lasihelmien väriin sopien 0,45 mm koruvaijeria haluttu pituus + 15 cm korupiikkejä kolmionmuotoisia,

Lisätiedot

Suojuspelti, moottorin alle

Suojuspelti, moottorin alle Installation instructions, accessories Ohje nro 31269439 Versio 1.2 Osa nro 31269431, 31269432, 31269433, 31269434 Suojuspelti, moottorin alle IMG-328898 Volvo Car Corporation Suojuspelti, moottorin alle-

Lisätiedot

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin Kirjanen TAKE-hanke Tarvikkeet: kierrätyspahvia, paperia, ohutta aaltopahvia, kierrätyskangasta tai tapettia yms. suttupaperia suojaukseen liimaa ja liimapensseli Sakset, mattoveitsi sekä leikkausalusta

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

Möbiuksen nauha. Välineet: paperisuikaleita, paperiristejä (liitteenä) lyijykynä, teippiä, sakset, värikyniä, liimaa ja värillistä paperia

Möbiuksen nauha. Välineet: paperisuikaleita, paperiristejä (liitteenä) lyijykynä, teippiä, sakset, värikyniä, liimaa ja värillistä paperia Möbiuksen nauha Avainsanat: yksipuolinen paperi, kaksiulotteinen pinta, topologia Luokkataso: 1.-2. luokka, 3.-5. luokka, 6.-9. luokka, lukio Välineet: paperisuikaleita, paperiristejä (liitteenä) lyijykynä,

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen kaulakoruun tarvitset: 40 cm makeanvedenhelminauha TAI vastaava/haluttu määrä irtohelmiä 2 m valmiiksi neuloitettu helmisilkki 0,6 0,65 mm TAI paksuutta, joka mahtuu kerran helmien läpi helmilukko,

Lisätiedot

2. Pujota alkuun 2 siemenhelmeä ja kiinnityshelmi niiden väliin kuvan mukaan.

2. Pujota alkuun 2 siemenhelmeä ja kiinnityshelmi niiden väliin kuvan mukaan. 1 Säihkyvän kaulakorun teet näistä: Putkihelmiä 20-30 mm (mallikorussa 25 mm pituisia putkia 24 kpl mustia ja 24 kpl kullanvärisiä) alle 5 g 8/0 siemenhelmiä (mallikorussa 48 kpl opaakkeja mustia) 0,35

Lisätiedot

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 24 liikkeen Taiji Sisältö 1. Aloitusliike...2 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 4. Harjaa polvea ja käännä askelta molemmille puolille...7

Lisätiedot

Haarukkanyörin perusohje

Haarukkanyörin perusohje Haarukkanyörin perusohje Mari Voipio 2008-2011 mari.voipio@lucet.fi Mari Voipio 2008-2011 Ei-kaupallinen käyttö sallittu (Creative Commons BY-ND-NC-lisenssi) 1/5 Nyörin aloittaminen Kerältä tuleva lanka

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 30756782 1.3 30660691 Vetokoukku, kiinteä IMG-218040 Sivu 1 / 14 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 IMG-217920 IMG-308223 Sivu 2 / 14 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

Freestanding Asennusohjeet

Freestanding Asennusohjeet sennusohjeet sennusvinkkejä 224 mm korkean ratkaisun kokoamiseen tarvitaan avustaja. Huomaa, että kaikissa seinästä irrallaan käytetyissä ratkaisuissa on oltava jalat kummallakin puolella. Jos sinulla

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Ranskalainen olkikori. -La paillasse-

Ranskalainen olkikori. -La paillasse- Ranskalainen olkikori -La paillasse- Ranskassa on ennen vanhaan punottu paljonkin, mutta käsityöperinteen laantuessa ja tarpeiden muuttuessa punontataito on vähentynyt. Korit ovat voineet olla hyvinkin

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki Pintabomberin sidonta - Asko Jaakola sarvijaakko@msn.com

Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki Pintabomberin sidonta - Asko Jaakola sarvijaakko@msn.com 3,17$%20%(5,16,'217$ Lohen pintaperhokalastus on mielenkiintoinen menetelmä vaiheessa, jossa lohi on vallannut oman asentopaikkansa joessa ja näyttäytyy kalastajalla asentopaikassaan. Pintaperhokalastuksessa

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

Rihtausohje. J.Puhakka

Rihtausohje. J.Puhakka Rihtausohje Pyörän vanteen pinnoitus (rihtaus) on aikaa vievä toimenpide, joka vaatii kärsivällisyyttä tekijältään. Tässä on ohje, joka toivottavasti helpottaa osaltaan työn onnistumista. J.Puhakka 1 Pinnat

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Teräskehäisten liukuovien asennusohje

Teräskehäisten liukuovien asennusohje Teräskehäisten liukuovien asennusohje Asenna yläliukukisko kuvan. osoittamalla tavalla varjoura näkyvään suuntaan päin Aseta alaliukukisko lattialle. Oikea kohta on mm yläliukukiskon etureunasta alaliukukiskon

Lisätiedot

Etunoja ja käden ojennus

Etunoja ja käden ojennus Ryhtijumppa Tämä jumppa sisältää tehokkaita liikkeitä, jotka kannustavat vahvaan ja ryhdikkääseen vartalon asentoon. Liikkeet kohdistuvat keski- ja ylävartalon lihaksiin. Jumpassa vuorottelevat lihaskuntoliikkeet

Lisätiedot

FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE

FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE Oikeus teknisiin muutoksiin pidätetään Z oom työtelineet ovat paljon enemmän kuin pelkkä työteline. Telineen kiinniytspaloja voidaan liikuttaa portaattomasti pöytäurissa ja pöydän

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Lisäbasso. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 17

Installation instructions, accessories. Lisäbasso. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 17 Installation instructions, accessories Ohje nro 8698415 Versio 1.0 Osa nro Lisäbasso Volvo Car Corporation Lisäbasso- 8698415 - V1.0 Sivu 1 / 17 Varuste A0000162 A0000161 A0801178 J3904777 Sivu 2 / 17

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS SUOMEN URHEILUOPISTO VALMENNUSKESKUS Pia Pekonen & Annimari Savolainen ASKELKYYKKY KÄDET YLHÄÄLLÄ Polvissa noin 90 asteen kulma Keskivartalossa pito Käsien vienti yhdessä ylös

Lisätiedot

5. Tuo siima viimeisen lenkin sivussa olevan helmen läpi ja pujota 3 helmeä. Muodosta lenkki kuvan mukaan. Tutustu. Innostu. Luo!

5. Tuo siima viimeisen lenkin sivussa olevan helmen läpi ja pujota 3 helmeä. Muodosta lenkki kuvan mukaan. Tutustu. Innostu. Luo! 1 Ystävään tarvitset: 90 kpl pyöreitä, heijastavia helmiä yhtä kokoa (mallissa 8 mm) 3 kpl isompia, pyöreitä heijastavia helmiä (mallissa 10 mm) 5 m siimaa 0,3-0,4 mm 60-80 cm 1 mm puuvillanyöriä pyöriväkantainen

Lisätiedot

Escalator kämmekkäät. Tiina Huhtaniemi. 1 Vain yksityiskäyttöön. Copyright: Tiina Huhtaniemi, TitiTyy Oy. contact:

Escalator kämmekkäät. Tiina Huhtaniemi. 1 Vain yksityiskäyttöön. Copyright: Tiina Huhtaniemi, TitiTyy Oy. contact: Tiina Huhtaniemi Escalator kämmekkäät Escalator kämmekkäissä on lupa irroitella väreillä! Näissä on käytetty yhteensä kahtatoista Tukuwool Fingeringin sävyä, kaikki tämän syksyn uudet sävyt. Voit halutessasi

Lisätiedot

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5 K O K O VARTALON TEHOTREENI - N. 60MIN - 2-3 X VIIKOSSA Tee tämä harjoitus kolme kertaa viikossa ja lepää vähintään yksi päivä harjoitusten välissä. Voit siis tehdä harjoituksen esimerkiksi maanantaisin,

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo!

Tutustu. Innostu. Luo! 1 Kristallirondelliriipukseen tarvitset: 14 kpl 6 mm pyöreää kristallia (mallikoruissa punaisia intialaisia kristalleja ja särmikkäitä tsekkiläisiä lasihelmiä) 1 kpl 7-8 mm pyöreä helmi 9 kpl 10/0 tsekkiläisiä

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri Lämmittele kuntopiirin ensimmäinen kierros eli tee liikkeet huomattavasti kevyemmin kuin kolme muuta kierrosta. -työ osuus per liike 30sek -Palautus liikkeiden välissä

Lisätiedot

VILLASUKAN PERUSOHJE. Lankamaailma www.lankamaailma.fi posti@lankamaailma.fi

VILLASUKAN PERUSOHJE. Lankamaailma www.lankamaailma.fi posti@lankamaailma.fi VILLASUKAN PERUSOHJE Lanka: Gjestal Janne (50 g = 100 m) Langanmenekki: 100 (100) 150 g Koko: lapsi - kengännumero n. 30 (nainen - kengännumero n. 38) mies - kengännumero n. 44 Puikot: sukkapuikot 3 ja

Lisätiedot

Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte

Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte RAKENNUSOHJE Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte 311 Lehden nro 73 mukana sait kolme osaa, joita tarvitset mittakaavan 1:7 F2007-autosi neljännen pyörän kokoamiseen. Uudet osat ovat oikea takarengas

Lisätiedot

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon KA1-kurssi on ehkä mahdollista läpäistä, vaikkei osaisikaan piirtää suoraa yhtälön perusteella. Mutta muut kansiksen kurssit, no

Lisätiedot

3. Kuka saa säätää varavarjon automaattilaukaisinta (Cypresiä)? a. Pilotti b. Hyppymestari c. Hyppääjä d. Turvallisuuspäällikkö

3. Kuka saa säätää varavarjon automaattilaukaisinta (Cypresiä)? a. Pilotti b. Hyppymestari c. Hyppääjä d. Turvallisuuspäällikkö NOVA Alkeis 1. Missä korkeudessa ja miten avaat päävarjon? a. 1500m. Katsot mittaria ja avaat varjon b. 2000m. Avaat varjon c. 1600m. Näytät avausmerkin ja avaat varjon (taivuta, tartu, vedä) d. 1500m.

Lisätiedot

Kiinnitystankopari sekä eturungon iskunvaimentimen alatukivarsien takapidike

Kiinnitystankopari sekä eturungon iskunvaimentimen alatukivarsien takapidike RAKENNUSOHJE Kiinnitystankopari sekä eturungon iskunvaimentimen alatukivarsien takapidike 35 Tämän lehden liitteenä sait viisi uutta etujousituksen osaa mittakaavan 1:7 F2007- autoasi varten: kaksi kiinnitystankoa,

Lisätiedot

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59 Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: 10.05.2017 07:59 OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLAITOS, - Istuen/seisten ilman kenkiä - Pyöritä nilkkaa ja vaihda välillä suuntaa - Heilauta rennosti jalkaa suorana eteen

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

Ohje nro Versio Osa nro

Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 9172663 1.0 Hattuhyllyn kaiutin M3903198 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 M3903199 Sivu 2 / 10 M3903381 Sivu 3 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

Maskeeraa oikein. Muovituksen maskeeraus - reikä ohjaustapille ylöspäin

Maskeeraa oikein. Muovituksen maskeeraus - reikä ohjaustapille ylöspäin Maskeeraa oikein Helpottaakseen saumaustyötä (ei vuotoja) on tärkeätä että maskeeraus tehdään meidän ohjeistuksen mukaan. 1 1 2 3 2 Suosittelemme myös että saumat muovitetaan koska tämä antaa suojan kemikaaleja

Lisätiedot

Lamelliverhojen asennusohjeet

Lamelliverhojen asennusohjeet 9728BFI Lamelliverhojen asennusohjeet 2017-08 Willab Garden AB pidättää oikeuden materia muutoksiin, ohjeisiin ja muotoiluun. 2017-08-30/ml Tomtaholmsvägen 11 Östra Karup 269 21 Båstad RUOTSI Puh. 09 615

Lisätiedot

Virkatut pöllöt. HJERTEGARN Tilbehør 49

Virkatut pöllöt. HJERTEGARN Tilbehør 49 Virkatut pöllöt HJERTEGARN Tilbehør 49 SUURI PÖLLÖ Korkeus: n. 23 cm Langanmenekki: Turkoosia 60 g, oranssia 20 g, lilaa 20 g, vaaleansinistä 25 g, valkoista 10 g, mustaa 10 g, vaalean lilaa 10 g Muut

Lisätiedot

Lumio. Lapsen virkattu pipo ja lenkkihuivi

Lumio. Lapsen virkattu pipo ja lenkkihuivi Lumio Lapsen virkattu pipo ja lenkkihuivi Koko: Pipo sopii 44/47 (48/51) cm kokoiseen päähän, sen korkeus on n. 19 cm. Huivin ympärys on 58 cm ja leveys 16 cm. Lanka: Schachenmayr original Lumio, 150 g

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA 5 6 Siirrä astia valoisaan paikkaan viimeistään sitten, kun ensimmäiset taimet tulevat mullan pintaan. Pidä astia sisällä, kunnes ilmat lämpiävät ja siirrä se sitten päiväksi ulos. Ulkona perunat pärjäävät

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. ver. 1.2

KÄYTTÖOPAS. ver. 1.2 KÄYTTÖOPAS ver. 1.2 VAROITUS Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle kolme (3) vuotiaille lapsille. VAROITUS Emme kanna mitään vastuuta mahdollisista onnettomuuksista tai vahingoista, jotka johtuvat laiminlyönnistä

Lisätiedot

y wwwwwwwww KESKIUOMAVANNE- PYORISSÄ OHJEKIRJA Renkaiden poisottoa sekä päällepanoa varten RENGASTUKKU TIRE & RUBBER EXPORT C:o Helsinki

y wwwwwwwww KESKIUOMAVANNE- PYORISSÄ OHJEKIRJA Renkaiden poisottoa sekä päällepanoa varten RENGASTUKKU TIRE & RUBBER EXPORT C:o Helsinki HJEKIRJ Renkaiden poisottoa sekä päällepanoa varten KESKIUMVNNE- YRISSÄ y wwwwwwwww IRE & RUBBER EXR C:o kron, hio U.S.. RENGSUKKU Helsinki YEISIÄ HJEI: Renkaiden poisotto sekä päällepano keskiuomavanteista

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI VOIMA

HARJOITEPANKKI VOIMA HARJOITEPANKKI VOIMA VOIMAHARJOITTELU / Jalkakyykky Vaihe 1. Avustettu jalkakyykky Pidä katse suoraan eteenpäin. Pidä hyvä ryhti ja selkä suorana. Seiso haara-asennossa jalat hartioiden leveydellä siten,

Lisätiedot

KUVASARJA AVOSINKKAUKSEN VALMISTAMISESTA KÄSITYÖVÄLINEILLÄ Kari Koski 1 LITRAN MITTA (KAPPALEEN MITAT 10X100X120mm (paksuus*leveys*pituus).

KUVASARJA AVOSINKKAUKSEN VALMISTAMISESTA KÄSITYÖVÄLINEILLÄ Kari Koski 1 LITRAN MITTA (KAPPALEEN MITAT 10X100X120mm (paksuus*leveys*pituus). KUVASARJA AVOSINKKAUKSEN VALMISTAMISESTA KÄSITYÖVÄLINEILLÄ Kari Koski 1 LITRAN MITTA (KAPPALEEN MITAT 10X100X120mm (paksuus*leveys*pituus). 3. Tappikappale jaetaan merkistä lovikappaleen tappien lukumäärällä

Lisätiedot

VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman

VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman sisäänpäin kääntyneenä polvet hieman koukussa, paino molemmilla

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje (1013)

Tynnyrisaunan asennusohje (1013) Tynnyrisaunan asennusohje (1013) 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät merkittyinä,

Lisätiedot

ARNE &CARLOS RUUDULLINEN PERHONEN

ARNE &CARLOS RUUDULLINEN PERHONEN ARNE&CARLOS RUUDULLINEN PERHONEN Kesäperhosen vartalo Lanka: Schachenmayr Merino Extrafine 120 -lankaa (50 g = n. 120 m) tai vastaavaa. Virkkuukoukku nro 3,5 1. p = 3 kjs. (2) 3 p yhteen = Virkkaa 1 p,

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy 1 Alku syntyy vaikkapa näistä: Lajitelma erilaisia helmiä makusi mukaan joustolankaa ranteen pituus + 10 cm jousiklipsi riipushelmi ja maskotti/riipus tai korupiikki tarvittaessa 1 kpl avattava välirengas

Lisätiedot

Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä.

Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Mukana toimitettujen kuusiokoloavainten lisäksi asennukseen vaaditaan ristipää ruuvimeisseli, jakoavain, kumivasara ja pihdit. Kun asennat kuntolaitetta käytä

Lisätiedot

Navigointijärjestelmä, kannettava, Asennussarja TMC

Navigointijärjestelmä, kannettava, Asennussarja TMC Installation instructions, accessories Ohje nro 31285391 Versio 1.2 Osa nro 31285376, 31339014 Navigointijärjestelmä, kannettava, Asennussarja TMC Volvo Car Corporation Navigointijärjestelmä, kannettava,

Lisätiedot

14 (14) 15 (15) 16 (16) oranssinpunainen, kerät: Puikot: Nro 3 Laatu: Mayflower Easy Care. 100 % Puhdasta uutta villaa, 185 m kerä, 50 g.

14 (14) 15 (15) 16 (16) oranssinpunainen, kerät: Puikot: Nro 3 Laatu: Mayflower Easy Care. 100 % Puhdasta uutta villaa, 185 m kerä, 50 g. 1673 Naisten pusero silkkirusetti selässä Mayflower Easy Care Koko: S (M) L (XL) XXL (XXXL) Rinnanympärys cm 88 (94) 97 (103) 105 (113) (neule on joustava) Pituus cm: 60 (62) 64 (66) 68 (70) Väri 97, 14

Lisätiedot

RAGGI. STICKSKOLA:raggsockor. NEULEKOULU: villasukat

RAGGI. STICKSKOLA:raggsockor. NEULEKOULU: villasukat 90939 RAGGI STICKSKOLA:raggsockor NEULEKOULU: villasukat Versio 90939 OPETTELE VILLASUKAN NEULOMINEN LANGAT Raggi (70 % villaa superwash, 30 % polyamidia. Kerässä noin 00 g = 50 m) NEULETIHEYS Noin 9 s

Lisätiedot

F2000 Karavaanimarkiisi

F2000 Karavaanimarkiisi Asennus ja käyttöohjeet F2000 Karavaanimarkiisi Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen käyttöä! Pakkauksen sisältö NIMIKE KUVAUS 1 Kankaan lukitustanko 2 putki 3 Vasen varsi 4 Oikea varsi 5 Seinäkiinnike

Lisätiedot

Kuuransukka JOULUKUUN UNISUKAT

Kuuransukka JOULUKUUN UNISUKAT Kuuransukka JOULUKUUN UNISUKAT Kuuransukat saivat alkunsa Lumi- ja Joulun lehti -lapasten kuvioinnista. Kantalapun ja jalkapöydän kohdin tuli mukaan palmikkokuvio, toistuen joka 4. krs. LANKA: 100 g Vuorelman

Lisätiedot

Liikkeitä joka lähtöön

Liikkeitä joka lähtöön Julkaistu Eläkeläinen-lehdessä 5/2016 Hyvät Eläkeläinen lehden lukijat! Tällä palstalla aloitetaan uusi virikesarja liikkeitä, joita voitte tehdä yhdistyksien kerhoissa, kaverin kanssa lenkillä tai vaikkapa

Lisätiedot

Fredrika. Lanka ja langan menekki

Fredrika. Lanka ja langan menekki -sukat saivat alkunsa halusta todistaa, ettei paksusta langasta neulottujen sukkien tarvitse olla harmaita perusjoustinneulesukkia, joissa on vahvistettu hollantilainen kantapää. -sukkien etupuoli on yksinkertainen

Lisätiedot

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN KUNTOPIIRI- OHJELMA KUNTOPIIRITYYPPINEN LIHASKUNTOHARJOITUS Treeni 1 Ikäisesi nuoren suositellaan harrastavan vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä edistävää liikuntaa

Lisätiedot

Vetokoukku, irrotettava

Vetokoukku, irrotettava Installation instructions, accessories Ohje nro 31269492 Versio 1.4 Osa nro 31269530 Vetokoukku, irrotettava IMG-218470 Volvo Car Corporation Vetokoukku, irrotettava- 31269492 - V1.4 Sivu 1 / 16 Varuste

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ!

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! 1 / 5 1. PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! - Pidä hyvä tempo kun vaihdat liikkettä - Tee aina sarjassa oikeasti niin monta kuin menee - Valitse jokaiseen liikkeeseen aina sopiva paino

Lisätiedot

Frivolité-pitsiä neulalla

Frivolité-pitsiä neulalla BusySheep / www.laukkaavalammas.fi /Aikuisten kässäkoulu Frivolité-pitsiä neulalla * kaksoissolmun, renkaan, kaaren ja nirkon tekeminen. Kaksoissolmu /solmu Ykkönen: Kuva 1. Pujota lanka neulansilmään.

Lisätiedot

Vetokoukun ohjausyksikkö (TRM)

Vetokoukun ohjausyksikkö (TRM) Ohje nro Versio Osa nro 31201696 1.0 31257593 Vetokoukun ohjausyksikkö (TRM) Sivu 1 / 18 Varuste A0000162 A0801178 IMG-239664 IMG-271243 M3603593 Sivu 2 / 18 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI 1. Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi x 10 3. Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi x 10 5. Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

1. JOUSTINEULE A SULJETTUNA NEULEENA,12 krs: * 1o kiertäen, 3n * toista *-* krs loppuun.

1. JOUSTINEULE A SULJETTUNA NEULEENA,12 krs: * 1o kiertäen, 3n * toista *-* krs loppuun. IRIS -ystäväsukka Eva Roos-Rautakorpi -design 2017 Sukan rakenne koostuu varsiosan kahdesta osasta ( A: 1 + 3 -resori ja B: 1o + 1n + Gansey-kuvio -yhdistelmä), joustinneuleisesta kantalapusta (rakenne

Lisätiedot

Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia, 4-syl.

Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia, 4-syl. Installation instructions, accessories Ohje nro 31359444 Versio 1.2 Osa nro 31359438 Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia, 4-syl. IMG-247665 Volvo Car Corporation Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia,

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Pajusta käyttöesineitä

Pajusta käyttöesineitä Pajusta käyttöesineitä Punonta on yleismaailmallinen taito, sillä punontaan soveltuvia kasveja löytyy lähes joka puolelta maailmaa. Omavaraistaloudessa punontaa tarvitaan erityisesti korien muodossa. Ruoan

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

ComfortControl 01 KEINUN LUKITUS 02 KEINUN VASTUS 05 SELKÄNOJAN KORKEUS 03 ISTUINSYVYYS 06 SELKÄNOJAN KALLISTUS 04 ISTUINKORKEUS 07 KÄSINOJAT KORKEUS

ComfortControl 01 KEINUN LUKITUS 02 KEINUN VASTUS 05 SELKÄNOJAN KORKEUS 03 ISTUINSYVYYS 06 SELKÄNOJAN KALLISTUS 04 ISTUINKORKEUS 07 KÄSINOJAT KORKEUS Vaihe 1: Avaa tuolisi lukitus. 01 KEINUN LUKITUS Vaihe 2: Säädä tuoli kehosi mukaan. 02 KEINUN VASTUS 03 ISTUINSYVYYS 04 ISTUINKORKEUS Vaihe 3: Säädä tuoli työsi mukaan. 05 SELKÄNOJAN KORKEUS 06 SELKÄNOJAN

Lisätiedot

Liikkeitä joka lähtöön

Liikkeitä joka lähtöön Julkaistu Eläkeläinen-lehdessä 5/2016 Hyvät Eläkeläinen lehden lukijat! Tällä palstalla aloitetaan uusi virikesarja liikkeitä, joita voitte tehdä yhdistyksien kerhoissa, kaverin kanssa lenkillä tai vaikkapa

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten.

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. 1 PROMOOTIOTANSSIT 2012, LAPIN YLIOPISTO POLONEESI Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. Poloneesiaskel:

Lisätiedot

Koristepaneeli, ulkopuoli

Koristepaneeli, ulkopuoli Ohje nro Versio Osa nro 31265210 1.2 31265211 Koristepaneeli, ulkopuoli IMG-275024 Sivu 1 / 13 Varuste A0000162 IMG-239446 IMG-239980 IMG-239663 A0000177 A0000214 M0000232 IMG-275023 Sivu 2 / 13 JOHDANTO

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

Cadets 2004 - Sivu 1 RATKAISUT

Cadets 2004 - Sivu 1 RATKAISUT Cadets 2004 - Sivu 1 3 pistettä 1/ Laske 2004 4 200 A 400800 B 400000 C 1204 1200 E 2804 2004 4 200= 2004 800= 1204 2/ Tasasivuista kolmiota AC kierretään vastapäivään pisteen A ympäri. Kuinka monta astetta

Lisätiedot

Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja

Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja Tai Chi Qigong Shibashi videon liitemateriaali (Saat ilmaisen kopion videosta: www.taichi18.com) Voit vapaasti jakaa ohjekirjan niiden kanssa, jotka tarvitsevat sitä,

Lisätiedot

teetee Suloiset neuleet teetee HELMIlangasta! Ole Sinäkin Mukana Talkoissa!

teetee Suloiset neuleet teetee HELMIlangasta! Ole Sinäkin Mukana Talkoissa! t - 2 Erityistä laatua, erityisesti Sinulle. teetee extra syksy 2014 Suloiset neuleet teetee HELMIlangasta! Ole Sinäkin Mukana Talkoissa! Jokaisesta teetee Helmi kerästä 10 snt Uusi Lastensairaala 2017

Lisätiedot

Rusettiin tarvitset: 2. Jätä 15 cm langanpäätä alkuun. Vie neula toiseksi viimeisen helmen läpi uudelleen alkuperäisessä pujotussuunnassa

Rusettiin tarvitset: 2. Jätä 15 cm langanpäätä alkuun. Vie neula toiseksi viimeisen helmen läpi uudelleen alkuperäisessä pujotussuunnassa 1 Rusettiin tarvitset: alle 5 g 10/0 siemenhelmiä kahta väriä helmilankaa esim. Nymo/ S-lon tms. helmineulan koko 12# helmimatto Rusetti valmistetaan kahdesta samanlaisesta osasta, jotka yhdistetään ja

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: Erilaisia tsekkiläisiä lasihelmiä 30-60g tai 80-120 kpl siemenhelmiä (jos teet pitkiä, varrellisia kukkalinkkejä) isolenkkistä ketjua tasapäisiä korupiikkejä (pituus helmien

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 8685942 1.0 Kattokiskot J8401014 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000161 J8401006 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

Joustin: *1 o, 1 n*, toista *-*.

Joustin: *1 o, 1 n*, toista *-*. Coats Opti Crafts Oy Huhtimontie 6, 04200 Kerava puh 09-274871 www.coatscrafts.fi 12/2012 R0122 Vauvan sukat Lanka: Regia Baby My first Regia, 75 % villa, 25 % polyamidia, 1 kerä = 25 g, 105 m Koko: S(M)L

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä. Kuomun asennusohje Turvallisuus Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.! kuomun nostaminen, siirtäminen ja kääntäminen kevennysjousien asentaminen tuulihaan asentaminen varmistettava peräkärryn

Lisätiedot

s Silmukka puolip puolipylväs ER silmukan etureuna *) krs Kerros p pylväs TR silmukan takareuna *)

s Silmukka puolip puolipylväs ER silmukan etureuna *) krs Kerros p pylväs TR silmukan takareuna *) Mandala Madness Copyright: Helen Shrimpton, 2015. All rights reserved. By: Helen at www.crystalsandcrochet.com Suomalaiset lyhenteet käytössä. Osa 10 Lyhenteet s Silmukka puolip puolipylväs ER silmukan

Lisätiedot

HELPPO LAPANEN ILMAN PEULAKOKIILAA JA NURJAA SILMUKKAA. Lanka: ISOVELI tai vastaava. Puikko nro 5 tai 4,5 käsialan mukaan (5kpl) Silmukoita 32

HELPPO LAPANEN ILMAN PEULAKOKIILAA JA NURJAA SILMUKKAA. Lanka: ISOVELI tai vastaava. Puikko nro 5 tai 4,5 käsialan mukaan (5kpl) Silmukoita 32 HELPPO LAPANEN ILMAN PEULAKOKIILAA JA NURJAA SILMUKKAA Lanka: ISOVELI tai vastaava Puikko nro 5 tai 4,5 käsialan mukaan (5kpl) Silmukoita 32 Silmukat jaetaan neljälle puikolle, laske monta silmukkaa on

Lisätiedot