Hmm, vieläkö ehtisi Junnu - reitille? Marraskuu Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hmm, vieläkö ehtisi Junnu - reitille? Marraskuu 2014. Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti"

Transkriptio

1 Hmm, vieläkö ehtisi Junnu - reitille? Marraskuu 2014 Nro 59 Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti

2 KOKOUSKUTSU Oulun Ilmailukerhon sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina klo 18:00 Ouluhallin 2-kerroksen neuvotteluhuoneessa. Asialistalla mm. - Toimintasuunnitelmat Talousarvio Hinnat kaudelle Johtokunnan puheenjohtajan valinta - Johtokunnan erovuorossa olevien jäsenten valinnat - Jaostojen jäsenten valinnat - Muuta perinteistä ja ajankohtaista asiaa Kahvia ja pullaa! Tervetuloa! Johtokunta Aineisto syyskokoukseen lähetetään sähköpostitse lähempänä kokousta.

3 Sisältö Päätoimittajan palsta... 4 Puheenjohtajan palsta... 6 Toiminta Pudiksella... 7 OIK:n halliprojektista... 9 OIK:n markkinointitiimi löysi Facebookin Lentäjän lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja vinkkejä vastaanotolle Kotikenttäkisa kaikille purjelentäjille Kurenalan Express Kannen kuva: (yllä) Lennolla iltaimuissa, kuva Mikko Kiuttu. (alla) Kurenalan Expressin Junnu -luokan tehtävä, kuva Tommi Rantala. Oulun Ilmailukerho ry 2014: Puheenjohtaja Pitkänen Pekka puheenjohtaja(at)oulunilmailukerho.fi Gsm: Sihteeri Rahastonhoitaja Evisalmi Ari Korhonen Olli sihteeri(at)oulunilmailukerho.fi rahastonhoitaja(at)oulunilmailukerho.fi Gsm: Gsm: Huoltopäällikkö (purjekoneet) OIKOSET päätoimittaja Runtti Ville Kiuttu Mikko Gsm: Gsm: Huoltopäällikkö (moottorikoneet) Aaltonen Kari Gsm: Webmaster Kangasluoma Kari webadmin(at)oulunilmailukerho.fi Koulutuspäällikkö Nettisivut Kiuttu Mikko koulutus(at)oulunilmailukerho.fi Tilinumero Gsm: FI

4 Päätoimittajan palsta Pitkästä aikaa kädessänne on taas OIKoset -kerholehti. Viime keväänä ei numeroa ilmestynyt. Elämäntilanteeni vuoksi harrastuksiin käytettävä aika oli puntaroitava tarkoin, jolloin peruskurssin teorioiden järjestelyt ja lento-osien suunnittelu veivät käytettävissä olevan ajan. Miten tahansa, nyt lehti on jälleen painettu ja asiasisältöjä on sitäkin enemmän. Ensimmäisen kerran päätoimittajan uran aikana toteutui tilanne, jossa kaikille artikkeleille löytyi joku muu kirjoittaja kuin päätoimittaja itse! Näkisin tämän kertovan mukavasta aktiivisuudesta jäsenistömme parissa. Valitettavasti lentomäärissä on ollut parin viime vuoden aikana laskua. Tärkeämpää kuin lukujen murehtiminen on kuitenkin pohtia keinoja, joilla toimintamääriä nostetaan. Kerhoympäristössä kohtaamme väistämättä moninaisia ongelmia. Ne liittyvät kalustoon, talkooväen määrään, kustannuksiin.. Halutessamme löydämme ongelmia niin paljon kuin jaksamme etsiä. Tämä ei välttämättä ole järkevin toimintatapa, mikäli haluamme toiminnalle vuosien jatkuvuuden ja harrastuksestamme kaikille mukavan ja rentouttavan. Toki ongelmat täytyy osata myöntää ja tunnistaa oikeiden ratkaisujen löytämiseksi. OIK:ssa tilanne on pääosin hyvä. Tulossa on kuitenkin isoja uudistuksia, kuten hallihanke, jotka vaativat onnistuakseen koko jäsenistön tuen ja työpanoksen. Seuraavaa kautta odotellessa haastankin jokaisen kerholaisen pohtimaan, millä keinoin voi itse vaikuttaa siihen, että myönteinen ilmapiiri vahvistuu, löydetään ongelmiin uusia ratkaisuja, kannustetaan uutta toimintaa ja luodaan paremmat elinmahdollisuudet kerholle.

5 Kulunut vuosi jää allekirjoittaneella mieleen toiminnaltaan vilkkaana, vaikka nopea vilkaisu pelkkiin lentomääriin antaisi ymmärtää toisin. Johtokunta on tehnyt vuoden aikana todella paljon töitä, hallihankkeessa on edistytty, konekaupat tehty, kerho on ollut näkyvästi eri tapahtumissa mukana, kerholaiset ovat menestyneet eri kilpailuissa ja lisäksi on ollut Moskiito Ralli, sikajuhlat ja syystalkootkin. Huoltoja on tehty hartiavoimin ja koulutustoiminta kesän aikana oli vilkasta. Uusia jäseniäkin saimme ja Kaisa Mäkiniemelle, Pentti Veteläiselle ja Ilkka Piiroiselle lämpimästi tervetuloa kerhoomme. Hannu-Pekka Hujaselle, Jouni Manniselle ja Ilkka Piiroiselle isot onnittelut lupakirjojen johdosta, samoin Ville Runtille opepahvista! Surullisia uutisiakin on kauden aikana ilmaantunut. Ilmailulegenda, lentokapteeni Kaarlo Rajala siirtyi syyskuussa hiljaisten laivueeseen. Kesällä nukkui pois aiempina vuosikymmeninä OIK:ssa lentänyt ja aktiivisena lennokkimiehenä tunnettu Ari Sutinen. Voimia heidän omaisilleen surutyössään. Tämä lehti tarjoaa poimintoja ajankohtaisista asioista kerhomme sisältä ja muuttuvasta toimintaympäristöstämme. Lehdessä esitellään muun muassa suunnitelmia OIK:n puitteiden parantamiseksi Pudasjärvellä, keinoja OIK:n ja lajin markkinoimiseksi ulkopuolisille, ohjeita muuttuneiden lääketieteellisten kelpuutusmääräysten kanssa toimimiseen sekä näkymiä käytännön toiminnan kehittämiseen esimerkkitapauksena Kurenalan Express ja OLC. Nautinnollisia lukuhetkiä syysiltojen pimeyteen! Ja talvipäivät käytetään huoltoihin, eikös ;) Mikko 5

6 6 Puheenjohtajan palsta Lentokausi on sitten taas kerran lopuillaan ja lentokauden tilastot alkavat kiinnostamaan. Minulle viime kesä jää mieleen konstikkaana kesänä; oli joko tosi kylmää tai sitten tosi lämmintä. Ja mehän kaikki tiedämme mitä se sitten tarkoittaa; joko inversio 800m:ssä tai 500m pilvikatto ja viuhuva pohjoistuuli. Viuhuvasta pohjoistuulesta muistan 3m korkean juhannuskokkomme, joka pohjoistuulessa paloi kahdessa tunnissa täysin maan tasalle. Kokon sytytyksessä osa juhannusjuhlijoista oli pukeutunut talvihaalariin mutta silti tunnelma oli OIK:n tyyliin rento ja hauska. Keskeiset toimintaluvut heijastavat kesää varsin hyvin. OLC:ssä kerättiin 9 pistettä vajaa pistettä ja 4. sija jälleen kerran kerhojen välisessä kansallisessa kisassa. Lisäksi pidettiin kaksi peruskurssia. Näitä numeroita voidaan pitää hyvinä toimintalukemina. Toisaalta hinauksia tuli vain 600 kpl mikä on noin 25% vähemmän totutusta vuosittaisesta hinauksesta. Kylmä alkukesä selittää tätä osittain; juhannukseen mennessä oli vain vähän reilut sata hinausta vaikka Pudiksella oltiin jo Vapulta lentämässä. Tarkemmin tilastoista kun ne valmistuvat. Kerhomme on saanut koulutuksen kautta uusia jäseniä lämpimät tervetuloterveiset heille. Yrittäkäämme kaikki kerholaiset tasoittaa tietä heille harrastuksemme pariin. Purjelento ei ole helpoimmasta päästä harrastuksia päästä sisään. Lisäksi opettajakaartimme vahvistui yhdellä uudella opettajalla. Myös tänä vuonna kolme OIK:n pitkäaikaista ja kaikkien tuntemaa konkaria pitivät 50-vuotis päiviä; Pekka Sipilä, OP Sukanen ja Marko Winblad. Onnittelut vielä kerran heille ja tietysti muille jotka viettivät merkkipäiviä. Otettiimpa jopa snapsit asian kunniaksi Sikajuhlissa elokuussa.

7 Hallintopuolella on edetty strategian OIK Vuonna 2018 mukaisesti. Strategiaan kirjatutusta neljästä strategisesta toimenpiteestä on saatettu loppuun kolme ja yksi on valmistumassa. Valmistuneet toimenpiteet ovat: Puhku on myyty, koulutus siirretty DG500:lle ja Halliprojekti on käynnistetty ja etenee. Neljäs toimenpide, rahoitus on sekin valmistumissa Halliprojektin ja talousjaoston toimesta. Halliprojektista ja rahoituksesta enemmän erillisessä artikkelissa. Yleiset suhdanteet tänä vuonna ovat olleet vuorostaan myönteiset. Kovasti työllistänyt ATO uudistus on siirtymässä vuoteen 2018 ja muutenkin on ilmassa virettä että ehkä ei niin välttämätön ja hyödyllinen EASA hallintojumppa on saanut uuden harkintakierroksen. Yhteistyö Pudiksen kentällä Jyrkkäkoski Oy:n kanssa on mennyt varsin sujuvasti. Lisäksi kun haavereita ei ole sattunut lentotoiminnassa niin voi olla varsin tyytyväinen menneeseen kesään. Syyskokouksessa nähdään marraskuun lopulla Ouluhallilla. Terv, Pekka 7 Toiminta Pudiksella Teksti: Pekka Pitkänen Kuten todettu moneen otteeseen niin rakkaan harrastuksemme, purjelennon, ohessa harjoitamme mökkeilyä - ja karavaanari - toimintaa Pudasjärven kenttäalueella. Se on ollut ja tulee jatkossakin olemaan merkittävä osa Oululaiselle purjelennolle luontaista sosiaalista toimintaa.

8 Nyt meillä on yksi täysi vuosi takana yhteistoimintaa Pudiksella Jyrkkäkoski Oy:n kanssa. Tämä vuosi on osoittanut kaksi asiaa; me pystymme jatkamaan purjelennon harrastetoimintaa Pudasjärven kentällä jotakuinkin nykyiseen malliin ja lisäksi sen että kustannukset eivät ole karanneet ei toivotulle tasolle. Tästä ei ollut varmuutta näin viime vuonna kesällä saadessamme tiedon tästä muutoksesta. Ensi vuodesta on nyt sovittu periaatetasolla että kesä 2015 mennään samoilla periaatteilla kuin tämä kesä. Hornet-halli ja Briefing rakennus ovat OIK:n käytössä nykyisillä kustannusvastuuvuus periaatteella. Samoin Kaunola. Pudasjärven kentän osalta OIK:n edunvalvonta tullee jatkossa olemaan jatkuvasti enemmän ja enemmän työllistävä työsara. Yhä laajempi joukko moottoriurheilijoita on löytänyt Pudiksen kentän ja sen käyttö erilaisiin moottoriurheilun tarpeisiin on kasvava trendi. Sen mukana ui sisälle meille epäedullinen näkökulma - kaupallisuus. Miten me suhtaudutaan asiaan ja mikä meillä on kantokyky asian suhteen niin, me kaikki tiedämme että resurssit niiden suhteen ovat varsin rajalliset. Toistaiseksi Jyrkkäkoski Oy on ollut tämän suhteen suopea harrastuksellemme. Jatkossa pitää huolehtia että tämän suhteen OIK:lla on riittävästi fokusta tämän asian suhteen. Mitä edellinen sitten käytännössä tarkoittaa niin siitä pitänee muodostaa näkemys nyt syksyn ja talven aikana. Leirialueen osalta kerholaisilla on kiinnostus jatkunut mökkeily - ja karavaanari -toimintaan. Uusia mökkejä on suunnitteilla ja osa vähälle käytölle jääneistä mökeistä on löytänyt uuden omistajan. Lisäksi mökit ovat olleet sujuvasti käytettävissä (vuokrattavissa) peruskurssilaisille. Tämä on ollut merkittävä viihtyvyystekijä kurssilaisille. Leirialue on pidetty siistinä ja nuotiopuita on riittänyt nyt kun talkoolaisia sille saralle on riittänyt. Itse olen 8

9 kokenut leirialueen ilmapiirin sellaisena että sinne on aina ollut mukava tulla. Pidetään huolta jatkossakin siisteydestä niin että Pudikselle voi aina tulla myös vain hengaileen ja saunomaan ts. viettämään laatuaikaa. Terveisin Pekka PURJELENTO ympäristöystävällistä ilmailua aurinkoenergiaa hyödyntäen Oulun Ilmailukerho ry on perinteinen, mutta myös aikaansa seuraava purjelentokerho. Lentokalustona kerholla on tällä hetkellä kaksi kaksipaikkaista koulu- ja jatkokoulutuskonetta sekä neljä yksipaikkaista teho- ja harjoituskonetta sekä yksi moottorikone hinauskoneena. Keväisin ja syksyisin toiminta tapahtuu Ahmosuon lentokentällä Oulun Pikkaralassa. Kesäkuukaudet kerho toimii Pudasjärven Ilmailukeskuksessa. Kerho järjestää aktiivisesti myös purjelentokoulutusta sekä tutustumis- ja esittelykursseja kaksipaikkaisella purjekoneella. Lisätietoa: Pekka Pitkänen, puheenjohtaja, p OIK:n halliprojektista Teksti: Markku Lehto Uusi Leader -rahoitus kausi on vuosille Matti Myllylä neuvotteli loppukesästä Leader asianhoitajan kanssa ja tässä yhteydessä tuli ilmi, että tämän vuoden aikana ei kuitenkaan voida laittaa rahoitusanomusta Leaderille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että halliprojektin käytännön aloittaminen siirtyy vuoden 2015 alkupuolelle. Tarkkaa ajankohtaa rahoitusanomuksen jättämiselle emme ole vielä saaneet tietää. Edellä kerrottu rahoitusanomuksen ja sen päätöksen siirtyminen vuoden 2015 vuoden puolelle ei kuitenkaan estä meitä jatkamasta

10 10 hallin suunnittelutyötä. Valmistelutyöstä ei kuitenkaan saa syntyä laskutettavia kustannuksia, sillä Leader -rahoitus maksaa vain niitä kustannuksia, jotka ovat syntyneet rahoitusanomuksen jättämisen jälkeen. Näillä näkymin hallityöryhmä on päätymässä ns. tolppahallimalliin, josta Pudasjärven aikaisemmista halliprojekteista on kokemusta. Olemme loppukesän aikana tutustuneet O-P Sukasen hallin rakennusprojektiin ja saaneet O-P:lta mm. kopiot hänen hallia ja sen lupaprosesseja koskevista dokumenteista. Lisäksi saimme O-P:lta lainaksi hallinrakentamista käsittelevän valokuvakansion. Näistä on paljon hyötyä hallin suunnittelussa. Seuraavaksi meidän tarkoituksemme on ottaa yhteyttä Pudasjärven kaupungin rakennusviranomaisiin mm. lupaasioiden ja maanvuokra-asioiden käsittelyyn liittyen. Eräs ensimmäisiä toimenpiteitä on tulevan hallin alla olevan maaperän kartoitus, jotta siinä ei synny yllätyksiä. Terveisin Make, halliprojektiryhmän vetäjä OIK:n markkinointitiimi löysi Facebookin Teksti ja kuvat: Marko Juoperi Harrastusta tai toimintaa, joka ei näy sosiaalisessa mediassa, ei yksinkertaisesti ole heille olemassa. Terveydys kerholaiset! Pikkujouluissa sattuu ja tapahtuu. Viime vuonna siellä sai henkevääkin henkevämpien keskusteluiden tuloksena alkunsa OIK:n uusi markkinointitiimi. Sen jälkeen onkin tapahtunut paljon.

11 Purjelentokoneita on esitelty turuilla ja toreilla, ja Facebook pursuaa tietoa oululaisesta ja pohjois-pohjalaisesta purjelennosta! 11 Kuten tiedämme, OIK:lle on elintärkeää, että saamme kouluttaa uusia purjelentäjiä ja näin pitää Briefing-tilan täynnä ja kenttäkirjan paksuna. Olemme huomanneet, että kerhomme potentiaaliset uudet purjelentäjät ovat yhä useammin ns. diginatiiveja, eli he hengailevat ja viettävät aikansa internetissä ja sen sosiaalisessa mediassa eli SoMe:ssa (Facebook, Twitter jne). Kun heitä haluaa lähestyä, on tietenkin mentävä sinne, missä he päivittäin oleilevat. Tämän vuoksi avasimme alkuvuodesta ensitöiksemme OIK:lle oman Facebook (FB) -tunnuksen ja sivun (https://www.facebook.com/oulunilmailukerho), ja aloimme kirjoitella sinne OIK:n toimintaan ja purjelentoon liittyvää sisältöä. Haluamme, että "virtuaalinen leirinuotiomme" näkyy sosiaalisessa mediassa ja houkuttelee ilmailusta kiinnostuneet mukaan kerhon toimintaan. Oikosten menossa painoon OIK:n FBsivulle on kertynyt alkuvuoden aikana jo 97 tykkääjää! Kuva. OIK:n Facebooksivu.

12 12 Näin Facebook-näkyvyys syntyy: Aina, kun julkaisemme ( postaamme ) uutisen, kuvan, linkin, videon tai esim. tapahtumakutsun aikajanallamme, saa jokainen OIK:n FB-sivun tykkääjä siitä ilmoituksen. Aina, kun joku meistä tykkää OIK:n julkaisusta tai jakaa sen omalla aikajanallaan, niin kaikki omat FB-kaverimme (ja yksityisyysasetuksista riippuen jopa heidänkin FB-kaverinsa) näkevät uutisvirrassaan OIK:n julkaisun ja voivat itsekin tykätä julkaisusta ja haluta OIK:n tykkääjäksi. Kuva. Tervehdysviesti Pudiksen nuotiolta.

13 13 Näin jokainen kerholainen voi osallistua: Julkaise OIK:n FB-sivulle! Sekä FB-sivun ylläpitäjät (tällä hetkellä Marko, Mikko, Tommi ja Tuomas) että kuka tahansa kerhon jäsen tai Facebookin käyttäjä voivat julkaista viestejä, linkkejä, kuvia ja videoita kerhomme sivuilla ja näin osallistua rummuttamiseen. Varsinkin kuvat ja videot saavat FB:ssä yleensä paljon yleisöä. Tykkää / kommentoi / jaa! Jos julkaisu OIK:n FB-sivulla on mielestäsi hyvä/hauska/ hyödyllinen, niin klikkaa Tykkää-nappia julkaisun vasemmassa alanurkassa. Jos julkaisu herättää tunteita ja kysymyksiä tai haluat keskustella tai väitellä, niin klikkaa Kommentoi-nappia. Jos haluat näyttää mainion julkaisun omalla FB-sivullasi, niin klikkaa Jaa-nappia. Mitä enemmän väkeä ja pöhinää leirinuotiolla, niin sitä kauemmaksi iloiset äänemme ja purjelentojuttumme kantautuvat. :-) Näitä tapahtumia olemme kampanjoineet/kampanjoimme Facebookissa: Valveen purjelentoinfo helmikuussa (julkaisulla 939 lukijaa!) Zeppelinin purjelentotapahtuma huhtikuussa (julkaisulla 7400 lukijaa!) OIK Tour de Sky -ilmailunäytöksessä elokuussa Purjelennon esittelykurssiviikonloppu elokuussa

14 Kuvat. Markkinointitiimi vei DG-300:n näytille Zeppelinin aulaan (alla). Tapahtumasta tiedotettiin OIK:n Facebook-sivulla (yllä). 14

15 15 Kuva. OIK:n ständi vuosikymmenen oululaisessa ilmailutapahtumassa Tour de Sky:ssä. Facebookissa on lukuisia oululaisia ja pohjoispohjalaisia yrityksiä ja yhteisöjä, joiden sivuilla on tuhansia ja taas tuhansia tykkääjiä ja lukijoita. Kun haluamme saada huomiota, niin voimme julkaista suosituille FB-sivuille uutisia OIK:n nimissä tavoittelemamme kohderyhmän mukaisesti. Olemme tänä vuonna julkaisseet mm. näiden yritysten ja yhteisöjen FB-sivuille: Kaleva Tapahtumat Oulussa Oulun kaupunki - City of Oulu Pudasjärvi - Town of Pudasjärvi OYY Tourdesky Suomen ilmailuliitto - Finlands flygförbund ry Kauppakeskus Zeppelin OAMK

16 16 Oulu News DC-3 Oh-Lch Fan Club Jyrkkäkoski Camping Facebook ja muut sosiaalisen median sovellukset ovat monelle varmasti uutta ja outoa, mutta tuleva ilmailusukupolvi seuraa ja ymmärtää maailmaansa internetin ja sen sosiaalisten palveluiden avulla. Harrastusta tai toimintaa, joka ei näy sosiaalisessa mediassa, ei yksinkertaisesti ole heille olemassa. Uusien harrastajien löytäminen on kerhollemme elintärkeää, eli kertokaamme heillekin kiehtovasta harrastuksestamme. Siis Facebookiin vaan tykkäämään, kommentoimaan, ja jakamaan tietoa! Syysterveisin, OIK:n markkinointitiimi Kuva. Vuoropuhelua Pudasjärven kaupungin Facebooksivulla. P.S. OIK:n Facebook-sivun julkaisuja voi seurata myös ilman Facebooktunnusta www-osoitteessa

17 Lentäjän lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja vinkkejä vastaanotolle Teksti: Vesa Lappeteläinen Lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja lupakirja yhdessä oikeuttavat toimimaan lentäjänä, lennonjohtajana tai lennontiedottajana. Lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen haltijan on kyettävä psyykkisesti ja fyysisesti käyttämään turvallisesti kyseisen lupakirjan mukaisia oikeuksia. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi 17 Kirjoitus on suora lainaus liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sivuilta. Mitä käytännössä merkitsee se, että lentäjällä on oltava ilmailulupakirjan ohella lääketieteellinen kelpoisuustodistus, medikaali, ja millaisia asioita medikaalin haltijan on otettava huomioon? Näihin kysymyksiin pyrimme tässä löytämään vastauksia. Lisäksi Vinkkejä vastaanotolle on hyvä lukaista jo ennen ajan varausta. Yleistä lääketieteellisestä kelpoisuudesta lentäjäksi Alkutarkastuksessa eli ns. initial -tarkastuksessa ilmailulääkäri vertaa hakijan terveydentilaa niihin lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen ensimmäistä myöntämistä koskeviin terveydentilavaatimuksiin, jotka taasen on julkaistu EASA:n lentomiehistöasetuksen osassa part-med. Onkin sanottu, että ilmailulääketieteen suurin saavutus on juuri tässä: alkutarkastuksen perusteella lentäjäksi terveydentilansa vuoksi soveltumattomat karsiutuvat jatkosta alkutarkastuksen perusteella. Tämä on tietysti harmillista ammattia tai harrastusta aloittavalle, mutta onneksi karsimiset alkutarkastuksessa ovat suhteellisen harvinaisia alemmissa medikaaliluokissa.

18 18 Sekä alkutarkastuksessa että voimassaolon jatkamiseen tähtäävässä tarkastuksessa huomioidaan sekä hakijan antamat esitiedot että tutkimustilanteessa todettu terveydentila. Näiden perusteella tehdään ratkaisu siitä, täyttyvätkö part-med vaatimukset. Joskus ilmailulääkäri siirtää ratkaisun viranomaisen tehtäväksi tai lievemmissä tapauksissa saattaa konsultoida viranomaista, toista ilmailulääkäriä tai muun tarvittavan erikoisalan lääkäriä. Siinä, hakeeko hakija luokan 1- (ammattilentäjät), luokan 2- (yksityislentäjät) vai LAPL-medikaalia (harrastelentäjät), on eroa alku- ja määräaikaistarkastuksessa siten, että vaatimukset kasvavat sitä mukaa kun kelpoisuustodistuksen luokka muuttuu tiukemmaksi. Part-MED sanookin, että luokan 1 ja lennonjohtajien alkutarkastus on tehtävä ilmailulääketieteen keskuksessa (AeMC) joita on Suomessa muutamia. Ilmailulääkärit, riippuen valtuutuksen tasosta, voivat tehdä alkutarkastuksen luokan 2 ja LAPL-medikaalin hakijoille sekä myös ylläpitotarkastukset luokan 1,2, LAPL-medikaalin ja lennonjohtajille sekä lennontiedottajille. Näiden kelpoisuustodistusten voimassaoloajat selviävät omasta medikaalistasi. Sieltä löytyvät myös mahdolliset rajoitukset ja vaatimukset seuraavaa tarkastusta varten. Kelpoisuustodistusten voimassaoloaikaa voidaan lyhentää, jos siihen on lääketieteellinen tarve ja syy. Lisäksi kelpoisuustodistukseen on merkitty ne rajoitukset, joita on noudatettava kelpoisuustodistuksen oikeuksia käytettäessä. Tavallisimmat ovat: TML VDL VML VNL Rajoitettu voimassaolo Kaukonäon korjaus Kaukonäön, välialueen näön ja lähinäön korjaus Lähinäön korjaus

19 VCL Voimassa vain päivällä (yleensä värinäkö syynä) SIC tai SSL Erikseen vaadittavat lääkärintarkastukset tai erikseen määritetty muu rajoitus 19 Kelpoisuustodistuksen voimassaolon jatkamista varten tehdään normaali terveydentilan tarkastus, jälleen esitietojen ja vastaanotolla tehtävien tutkimusten avulla. Medikaalin voimassaolon jatkamista varten tehtävä tarkastus voidaan tehdä 45vrk ennen voimassaolon päättymistä ilman, että medikaalin jaksotus muuttuu. Lääketieteellisen kelpoisuuden heikkeneminen Vaikka läpimennyt lääkärintarkastus ja voimassaoleva medikaali on osoitus siitä, että part-med-vaatimukset täyttyvät, on ymmärrettävä se tosiasia, että terveydentilassa voi tapahtua muutoksia medikaalin voimassaolon aikana. Lentäjän on itse oltava tietoinen niistä seikoista tarkastusjaksojen välillä, joilla voi olla merkitystä turvalliseen suorituskykyyn ja pyydettävä tarvittaessa ilmailulääkärilta neuvoja. Tämän vuoksi on säädetty lentäjän terveydentilailmoituksesta. Vallitseva terveydentila vaikuttaa lääketieteelliseen kelpoisuuteen. Sairastumisesta, raskaudesta ja loukkaantumisesta on viipymättä kirjallisesti ilmoitettava ilmailulääkärille tai ilmailulääketieteen keskukseen. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Mitä sanoo määräysteksti tästä asiasta? part-med.a.020 Lääketieteellisen kelpoisuuden heikkeneminen

20 20 a) Lupakirjan haltijat eivät saa käyttää lupakirjojensa ja niihin liittyvien kelpuutusten tai todistusten mukaisia oikeuksia, jos he 1) tietävät lääketieteellisen kelpoisuutensa heikentyneen niin, että se saattaisi estää heitä käyttämästä näitä oikeuksia turvallisesti; 2) ottavat tai käyttävät lääkärin määräyksellä tai ilman sitä saatavia lääkkeitä, jotka todennäköisesti haittaavat kyseisen lupakirjan mukaisten oikeuksien käyttämistä turvallisesti; 3) saavat lääketieteellistä, kirurgista tai muunlaista hoitoa, joka todennäköisesti vaikuttaa haitallisesti lentoturvallisuuteen. b) Lisäksi lupakirjan haltijoiden on ilman tarpeetonta viivytystä otettava yhteyttä ilmailulääkäriin, jos 1) heille on tehty kirurginen tai invasiivinen (elimistön sisälle ulottuva) toimenpide; 2) he ovat aloittaneet säännöllisen lääkityksen; 3) heille on aiheutunut merkittävä henkilökohtainen vamma, joka vaikuttaa heidän kykyynsä toimia ohjaamomiehistön jäsenenä; 4) he kärsivät merkittävästä sairaudesta, joka vaikuttaa heidän kykyynsä toimia ohjaamomiehistön jäsenenä; 5) he ovat raskaana; 6) he ovat joutuneet sairaalaan tai muuhun sairaanhoitolaitokseen; 7) he tarvitsevat silmälasit ensimmäisen kerran. Yleensä kannattaa soittaa ilmailulääkärille ja pyytää lisäohjeita jos omasta lentokelpoisuudesta tai lääkkeiden käytöstä on epäselvyyttä. Ilmailulääkäri arvioi tilanteen ja antaa lisäohjeet.

21 21 Ilmailulääkäri voi myöntää medikaalin jo vastaanotolta Selvissä tapauksissa ilmailulääkäri ratkaisee medikaalin myöntämisen jo vastaanoton yhteydessä ja nykyään tulostaa sekä allekirjoittaa medikaalin. Se on mahdollisine rajoituksineen voimassa saman tien hakijan allekirjoitettua medikaalin. Trafi lähettää laskun medikaalista kuten aikaisemminkin ja huhuja liikkuu, että nykyinen 105 euron maksu olisi nousemassa 120 euroon. Tästä ei tosin taida vielä olla päätöstä. Kustannuksia tulee lisäksi tarvittavista laboratorio- ja muista tutkimuksista ja ilmailulääkärin palkkiosta. Part-MED mukaisesti myönnetty medikaali sisältää aina myös alemman luokan medikaalin: esimerkiksi 1-luokan haltijalla on merkintä myös luokan 2 ja LAPL-medikaalista ja näillä on omat voimassaoloaikansa. Mikäli luokan 1 medikaali on mennyt umpeen, voi medikaalin haltija kuitenkin käyttää luokan 2 ja LAPL-medikaalin oikeuksia. Vastaavasti, jos luokan 2 medikaalin haltijalla on mennyt luokka 2 vanhaksi, voi hän lentää LAPLmedikaalin avulla esimerkiksi purjelentokoneita ja ultrakevyitä. Muista kuitenkin, että mikäli sinulla on PPL- tai SPL-lupakirja, niin tarvitset aina voimassaolevan luokan 2 medikaalin. Vinkkeja vastaanotolle En tässä anna vinkkejä siihen, miten verenpaineen saa laskettua sopivaksi vastaanoton mittaustilanteeseen, mutta sujuvan ja tarpeettomasti pitkittyvän tarkastuksen varmistamiseksi kuitenkin joitakin vinkkejä: 1. Varaa aika ajoissa voimassaolon jatkoon tähtäävään tarkastukseen ja täytä hakemuslomake*, jätä kuitenkin allekirjoitus vastaanotolle. Muista, että tarkastus voidaan tehdä 45vrk ennen voimassaolon päättymistä ilman jaksotuksen

22 22 muuttumista. Ilmailulääkäreiden yhteystiedot löytyvät Trafin sivuilta ja myös OIK:n nettisivuilta on muutamien yhteystiedot. *Joissakin paikoissa hakemuslomake voidaan täyttää sähköisesti, kysy ilmailulääkäriltä 2. Ota mukaasi voimassaoleva tai vanhentunut medikaali. Ilman sitä uutta medikaalia ei voi kirjoittaa (AMC1 MED.A.035). 3. Ota mukaasi kaikki terveydentilaasi liittyvät paperit, myös vanhemmat (epikriisit, tutkimustulokset ym). Muista myös ottaa mukaan ne silmälasit ja niiden arvot, joilla lennät. Aikaisemmin usein riitti, että hakemuslomakkeeseen todettiin ei muutosta aikaisempaan mutta nyt uuden EMPIC MED-ohjelmiston aikana sinne syötetään koko terveyshistoria ensimmäisen EMPIC MEDpohjaisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Jos tätä terveydentilahistoriaa ei ole käytettävissä vastaanottotilanteessa, medikaalin saaminen voi viivästyä harmillisesti. 4. Tarvittavat tutkimukset: nämä ilmailulääkäri voi määrätä joko lääkärikeskuksen laboratorioon tai voit käydä esim. työterveyshuollossa kokeissa. Alla olevaan taulukkoon on kerätty voimassaoloaikojen lisäksi tutkimukset mitä kulloinkin vähintään tarvitaan. Ilmailulääkärin harkinnan mukaan muitakin saatetaan tarvita, ja usein tarvitaankin. Luokka 2 Voimassaolo <40v 40-49v >50v 60kk 24kk 12kk Tutkimus Álkutark. <40v 40-49v >50v Virtsa x x x x EKG tarv. tarv. 40v iässä 2v x = pakollinen tutkimus

23 23 LAPL Voimassaolo <40v >40v 60kk 24kk Tutkimus Alkutark. <50v >50v Virtsa x tarv. x x = pakollinen tutkimus Taulukosta näet, kuinka pitkään medikaali maksimissaan on voimassa ja siitä, mitä kokeita minimissään tarvitaan eri medikaaliluokissa. Huomaa, että nämä ovat minimejä jotka tarvitaan joka tapauksessa. Turvallisia lentoja! Vesa Lappeteläinen, ilmailulääkäri AME2 - Kotikenttäkisa kaikille purjelentäjille Teksti: Tommi Rantala OLC-kisaan voi osallistua rekisteröitymällä sivulle ja lataamalla.igc tiedosto loggerilta sivulle 48h sisällä laskeutumisesta. Sivusto pisteyttää lennon automaattisesti ja kaikki koneet ovat DAeCkertoimilla tasoitettuna samassa luokassa. OLC:ssa on kolme kilpailumuotoa: OLC-plus, speed-olc ja OLC- LEAGUE Suomen CUP, joiden tulokset lasketaan samasta tiedostosta automaattisesti. Mutta myös joitain erikoiskilpailuja on kuten, esimerkiksi Vintage Glider club:in järjestämä OLDTIMER SCORING, jossa OIK:n edustajat ovat menestyneet loistavasti; Mauri 8. ja Olli 17. maailman rankingissa kaudella 2014.

24 OLC-PLUS Speed-OLC Pisteytetään 5. käännepisteen kautta lennetty matka. Lisäksi lisäpisteitä saa suurimmasta reitille mahtuvasta FAI kolmiosta. 24 Pisteytetään 3. käännepisteen kautta lennetty matka 150min aikana. Sivusto laskee automaattisesti parhaan tuloksen ladatusta tiedostosta. Vaatimuksena myös IGC-hyväksytty loggeri esim. Volkslogger, Photonav/Xcsoar tiedosto ei käy. OLC-league Suomen CUP -Tommi Kerhokilpailu jota käydään yhdeksänätoista viikonloppuna alkaen Huhtikuun 3. viikonlopusta. Joka viikonlopulta huomioidaan kerhon kolme parasta Speed-OLC suoritusta. Paras kerho saa 2p per kierrokselle osallistuva joukkue, maksimissaan 13p. Seuraavien kerhojen pisteytys tapahtuu Formula 1 tyyliin eli edellisen joukkueen pistemäärästä vähennetään yksi piste. Kurenalan Express Teksti ja kuvat: Tommi Rantala Synty Kaudella 2013 itsekin vasta haparoivia matkalentoja tehdessä, huomasin että suunniteltu lentäminen on kivaa. Samalla pohdin miten voisin herättää kiinnostusta matkalentämistä kohtaan. Meillä on Moskiitoralli mutta eihän sinne kaikki pääse. Kävi mielessä myös OIK-GP:n järjestäminen, mutta miten sitä joutaa useana peräkkäisenä viikonloppuna kentälle. Samalla OIK oli tipahtanut OLC-liigassa kuudenneksi, joten tarvittiin tehtävä jonka lentää kohtalaisilla keskinopeuksilla 150 minuuttiin.

25 25 Tehtävät Kun konsepti oli valmis, oli tehtävien teon aika. Mihin pyysin apuun Ville Runttia, että edes jonkinlainen näkemys olisi mahdollisista maastolaskupaikoista ja reittien turvallisuudesta. Tehtiin kaksi tehtävää, ajatuksella että soveltuvalla kalustolla reitin voisi lentää 150 minuuttiin, jotta viikonloppuisin kertyisi pisteitä OLC-league kisaan. Lisäksi säännöissä päätettiin määrätä lähtö- ja maaliintulo korkeuden erotukseksi maksimissaan 1000m. Tällä pyrimme minimoimaan pilvipohjien korkeuden vaikutuksen kisaan, sekä antaa mahdollisuuden jatkaa pidemmälle lennolle suorituksen jälkeen. Junior- tai kerholuokka En ole vielä päättänyt millä nimellä jatkossa tehtävä kulkee. Tehtävä on suunniteltu lennettäväksi Junnun tasoisilla koneilla, tästä nimitys. Tärkeimpänä suunnittelussa oli turvallisuus ja se että puolentoista tonnin kelissä tehtävästä selviytyisi myös aloitteleva pilotti. Halusimme myös yhden legin täyttävän vaatimuksen HC-matkasta. Käännepiste Matka Suunta 02Pudasjärvi silta 336 Iijoen silta Seuraavaan pisteeseen linja 10km 03Ranuan tie 15.4 km 326 Livojoen silta 08Kipinä 24.8 km 209 Iijoen silta 12Pintamo 55.2 km 068 Risteys 01PudasjärviLentokenttä 33.2 km 258 Kiitotie Sylinteri R=3,0km

26 26 Lähdöksi valittiin 10km linja että varmasti osuu. Myöhemmin kesällä huomasin, ettei se niin helppoa olekaan kun en itse lentänyt lähtölinjan kautta. Käännepisteet ovat ihan normaaleja käännepisteitä 10km säteellä, mutta maaliksi valittiin sylinteri 3km säteellä kentän ympärille jolloin tarvetta lentää lujaa kentän välittömässä läheisyydessä ei tulisi. Tehtävän pituudeksi tuli 129km, joten suunniteltu nopeus on 52km/h mitä ei ole Juniorilla vaikea saavuttaa. Open luokka Tehokkaammille koneille ja paremmille piloteille tehtiin hieman pidempi tehtävä. Käännepiste Matka Suunta 02Pudasjärvi silta 336 Iijoen silta Seuraavaan pisteeseen linja 10km 18Kokkokylä 39.9 km 337 Luiminkajoen silta 22Yli-Vuotto 83.2 km 184 T-risteys 12Pintamo 77.6 km 042 Risteys 01PudasjärviLentokenttä 33.2 km 258 Kiitotie Sylinteri R=3,0km Käännepisteet samantyyppisiä kuin Junior luokassa käytetyt. Tehtävän pituudeksi tulee 234km ja suunniteltu nopeus 94km/h, joka on jo haastavampi saavuttaa. Miten osallistun Halusimme myös vähän panosta tehtäviin joten avasimme myös leikkimielisen kilpailun. Kisaan voit osallistua lentämällä jommankumman tehtävän ja lähettämällä.igc tiedoston, pilotin nimen ja konetyypin osoitteeseen Kilpailun säännöt löytyvät ja kilpailut

Marraskuu 2013 Nro 58

Marraskuu 2013 Nro 58 Marraskuu 2013 Nro 58 Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti KOKOUSKUTSU Oulun Ilmailukerhon sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 14.11.2013 klo 18:00 Ouluhallin 2-kerroksen neuvotteluhuoneessa.

Lisätiedot

Oulun Ilmailukerho ry:n jä enleh i Marra kuu 2008, Nro 49

Oulun Ilmailukerho ry:n jä enleh i Marra kuu 2008, Nro 49 Oulun Ilmailukerho ry:n jä enleh i Marra kuu 2008, Nro 49 PÄÄTOIMITTAJANPALSTA...3 PUHEENJOHTAJAN SEPUSTUKSIA. VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 500 KM JUNIORILLA 8 PAKKOLASKUNANATOMIAA... OIK.facelift......7

Lisätiedot

OULUN ILMAILUKERHO RY. Toimintatapakäsikirja

OULUN ILMAILUKERHO RY. Toimintatapakäsikirja Toimintatapakäsikirja 1 Sisällysluettelo Oulun Ilmailukerhon toimintaohjeet Lyhenteitä ja käsitteitä Maksukäytännöt: Kustannusten korvaus Työ ja toimihenkilökorvauksia Sanktiot Kerhontilat Tiedotus Lentotoiminta

Lisätiedot

BirdLifen paikallistoimintamalli

BirdLifen paikallistoimintamalli BirdLifen paikallistoimintamalli ohjeita paikalliseen lintuharrastustoimintaan alueellisen lintuyhdistyksen sisällä Käyttöohje: Jos dokumentti näyttää pitkältä, lue aluksi sisällysluettelo ja kappaleet

Lisätiedot

2014#1. Tapahtuma- Kalenteri s. 3. Jyrkikapteenin mietteet s. 28. SM-mitaleille s. 10. kentällä. s. 4

2014#1. Tapahtuma- Kalenteri s. 3. Jyrkikapteenin mietteet s. 28. SM-mitaleille s. 10. kentällä. s. 4 ingside 2014#1 Tapahtuma- Kalenteri s. 3 Jyrkikapteenin mietteet s. 28 Edustusryhmä tähtää SM-mitaleille s. 10 Uutta kentällä s. 4 ERG Tauko vai ei? Yksi eniten tunteita herättävistä ja mielipiteitä jakavista

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintäopas

Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas 2011 1 Urheiluseuran viestintäopas Sisältö Osa 1: Opas sisäiseen viestintään Alkuperäinen opas: Sisäisellä viestinnällä vireäksi. (2006). Tekijät:

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015

KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015 KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015 V U O S I K I R J A 2 0 15 YHTEISVASTUU OPEN 2015 Keimola Golf 25.5.2015 Yhteisvastuu 2015 tukee apua tarvitsevia ihmisiä Suurella sydämellä -vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot

4/2013 VARSINAIS-SUOMEN TIETOJENKÄSITTELY-YHDISTYS RY. IT-palvelujohtamisen uusia tuulia kuulostelemassa Terveysilta Venuksessa

4/2013 VARSINAIS-SUOMEN TIETOJENKÄSITTELY-YHDISTYS RY. IT-palvelujohtamisen uusia tuulia kuulostelemassa Terveysilta Venuksessa 4/2013 VARSINAIS-SUOMEN TIETOJENKÄSITTELY-YHDISTYS RY IT-palvelujohtamisen uusia tuulia kuulostelemassa Terveysilta Venuksessa PÄÄKIRJOITUS Vuosi alkaa taas kerran olla lopuillaan ja ennen vuoden vaihtumista

Lisätiedot

UUSI KAUSI TÄYNNÄ ODOTUSTA, MENESTYSTÄ JA MAKEITA VOITTOJA

UUSI KAUSI TÄYNNÄ ODOTUSTA, MENESTYSTÄ JA MAKEITA VOITTOJA 1 2014 OY PICKALA GOLF AB:N JA PICKALA GOLF CLUB RY:N JÄSENLEHTI. ILMESTYY KAKSI KERTAA VUODESSA WWW.PICKALAGOLF.FI UUSI KAUSI TÄYNNÄ ODOTUSTA, MENESTYSTÄ JA MAKEITA VOITTOJA KESÄLLÄ LUVASSA JÄNNITYSTÄ

Lisätiedot

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet Christina Daous Yrittäjyys ja tuotteistaminen (5+5 op) Maaliskuu 2013 SISÄLLYS 1 Yrittäjyysajattelu - sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys 1 op 4 2 Yrityksen

Lisätiedot

Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013

Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013 Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013 NOPEAMPAA KASVUA LIIKETOIMINNALLESI Intrum Rahoitus on markkinoiden uusi ja monipuolinen pk-yrityksille

Lisätiedot

Kerholehti nro 1, Helmikuu 2011

Kerholehti nro 1, Helmikuu 2011 Kerholehti nro 1, Helmikuu 2011 1 Rakkaudesta harrasteeseen! Lahden Radiokerhon jäsenmäärä on kasvanut tasaiseen tahtiin. Uusia jäseniä tulee - jos ei ihan viikoittain niin ainakin keskimäärin joka toinen

Lisätiedot

Sisältää kutsut syyskokouksiin

Sisältää kutsut syyskokouksiin Aurinko Palsta Aurinko golfin jäsen- ja osakaslehti 2 10 Sisältää kutsut syyskokouksiin Kilpailutulokset Tyytyväisyyskyselyn tulokset www.masku.com varaa nyt! Aurinko Golfiin Naantaliin kauden 2011 pelioikeus

Lisätiedot

TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2011

TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2011 TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2011 puheenjohtajan palsta kohti pelikautta Parin viime vuoden ajan tarinalaisten kilpailumenestys on ollut lähes huikea. Tämä on osoitus systemaattisesta nuorten ohjauk sesta

Lisätiedot

OLD & NEW KEVÄT 2015. Kunnon eväät parempi mieli!

OLD & NEW KEVÄT 2015. Kunnon eväät parempi mieli! KEVÄT 2015 Kunnon eväät parempi mieli! Sisältö: Golfsarfvik Oy:n uusi puheenjohtaja Markku Simmelvuo visioi...4 Kämpin ja Sarfvikin maailmat kohtaavat jälleen...6 Tarinoita ja jorinoita taukotuvilta...8

Lisätiedot

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012. 80 vuotta golfia Talissa

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012. 80 vuotta golfia Talissa HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012 80 vuotta golfia Talissa Tali Golf 1 Syyskokous ja henkilövalinnat SYYSKOKOUS Jälleen on yksi golfkesä takana, on aika siirtää katse tulevaan. Menneen kauden tapahtumia

Lisätiedot

Tuttu kenttämestari ahkeroi. Tapahtumakalenteri. Uusi pro piinapenkissä. Väylävinkit s. 25. Arskan aamukierros. Miksi Rinkun osakkuus kannattaa? s.

Tuttu kenttämestari ahkeroi. Tapahtumakalenteri. Uusi pro piinapenkissä. Väylävinkit s. 25. Arskan aamukierros. Miksi Rinkun osakkuus kannattaa? s. ingside 2012#1 Arskan aamukierros s. 14 2012 Tapahtumakalenteri Väylävinkit s. 25 Uusi pro piinapenkissä s. 4 Miksi Rinkun osakkuus kannattaa? s. 18 Tuttu kenttämestari ahkeroi s. 6 2 Kausi 2012 Tapahtumakalenteri

Lisätiedot

Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma

Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ REKRYTOINNISSA TYÖNANTAJAN NÄKÖKULMASTA The Use of Social Media in Recruiting From the Perspective of Employer 11.5.2014

Lisätiedot

Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää

Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Puutarhatalouden koulutusohjelma Lepaa, kevät 2015 Oma Allekirjoituksesi Ville Miettinen & Jussi

Lisätiedot

FJT GUSTU ALOITETTIIN LOHJALTA KANSALLINEN GOLFVIIKKO. Paikallissäännöt Esko Eronen 24 vuotta golfia Lohjalla Huippugolfari aloitti prona

FJT GUSTU ALOITETTIIN LOHJALTA KANSALLINEN GOLFVIIKKO. Paikallissäännöt Esko Eronen 24 vuotta golfia Lohjalla Huippugolfari aloitti prona St. Laurence Golfin sidosryhmälehti 1/2015 GUSTU HILJAINEN, MUTTA AHKERA PUURTAJA Paikallissäännöt Esko Eronen 24 vuotta golfia Lohjalla Huippugolfari aloitti prona FJT ALOITETTIIN LOHJALTA KANSALLINEN

Lisätiedot

Kansainvälisiä kuulumisia

Kansainvälisiä kuulumisia 3/2006 Kansainvälisiä kuulumisia Kesällä kisailtiin Varamiesten vaalit tulossa Uusi juna-aika ja junien lajittelu Ratarahoitus etenee Pääkirjoitus Helsingissä 20. päivänä syyskuuta 2006 RATARAHOITUS ETENEE

Lisätiedot

4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä. 16 Prosessiajattelu Pohdittavaa prosessiajattelusta

4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä. 16 Prosessiajattelu Pohdittavaa prosessiajattelusta Sisältö 3 Aluksi 4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä 5 Omistajuus Pohdittavaa omistajuudesta ja pääomahuollosta 10 Asiakas on tärkein Kysymyksiä asiakkaista ja asiakkuuksista 16 Prosessiajattelu

Lisätiedot

Yrittäjätiedote 3 2008

Yrittäjätiedote 3 2008 Yrittäjätiedote 3 2008 YRITTÄJÄVIIKKO 5. 11.10., LUVASSA PALJON TAPAHTUMIA KUNNALLISVAALIT 26.10. YRITTÄJÄEHDOKKAAT VASTAAVAT YRITTÄJYYS TURVAA LÄHIPALVELUT MAHIS TYÖHÖN -PROJEKTI KEUKE KEHITTÄÄ KESKI-UUDENMAAN

Lisätiedot

1/12 JÄSENLEHTI. Yksityisen Sosiaali- ja Terveysalan Ammattilaiset ry

1/12 JÄSENLEHTI. Yksityisen Sosiaali- ja Terveysalan Ammattilaiset ry Yksityisen Sosiaali- ja Terveysalan Ammattilaiset ry 1/12 JÄSENLEHTI Tässä numerossa mm. 4 Hedien hemmottelua ja muita herkkuja 8 Navigoi itsesi uudelle uralle 10 Aslak-kuntoutus oli upea kokemus 12 Kummilapsemme

Lisätiedot

Klubihengestä vetovoimaa myös uusille jäsenille!

Klubihengestä vetovoimaa myös uusille jäsenille! Hyvinkään Golfseuran kevätlehti 2012 jäsenille ja yhteistyökumppaneille Klubihengestä vetovoimaa myös uusille jäsenille! Ympäristöystävällistä ja varmaa kaukolämpöä. Riihimäen Kaukolämpö Oy, Lopentie 15-17,

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2012 (talvi-kevät)

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2012 (talvi-kevät) Muistike Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 1/2012 (talvi-kevät) Yhteystiedot Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry Hämeenkatu 9 A 23 15110 Lahti (Maakuntatalo, 5 krs.) Puh/Fax (03) 735 1681 toimisto@ph-muistiyhdistys.fi

Lisätiedot

Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää

Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Puutarhatalouden koulutusohjelma Lepaa, kevät 2015 Oma Allekirjoituksesi Ville Miettinen & Jussi

Lisätiedot

On Juhlan aika TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2008. Tarinagolf ry 25v. ja VanhaTarina 20v. 18.6.2008

On Juhlan aika TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2008. Tarinagolf ry 25v. ja VanhaTarina 20v. 18.6.2008 TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2008 Kuva: Jussi Peltola / Savon Sanomat On Juhlan aika Tarinagolf ry 25v. ja VanhaTarina 20v. 18.6.2008 Tällainen oli tilanne Kuopion seutukunnan golfissa 17.5.1983. Kuvassa

Lisätiedot