Hmm, vieläkö ehtisi Junnu - reitille? Marraskuu Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hmm, vieläkö ehtisi Junnu - reitille? Marraskuu 2014. Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti"

Transkriptio

1 Hmm, vieläkö ehtisi Junnu - reitille? Marraskuu 2014 Nro 59 Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti

2 KOKOUSKUTSU Oulun Ilmailukerhon sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina klo 18:00 Ouluhallin 2-kerroksen neuvotteluhuoneessa. Asialistalla mm. - Toimintasuunnitelmat Talousarvio Hinnat kaudelle Johtokunnan puheenjohtajan valinta - Johtokunnan erovuorossa olevien jäsenten valinnat - Jaostojen jäsenten valinnat - Muuta perinteistä ja ajankohtaista asiaa Kahvia ja pullaa! Tervetuloa! Johtokunta Aineisto syyskokoukseen lähetetään sähköpostitse lähempänä kokousta.

3 Sisältö Päätoimittajan palsta... 4 Puheenjohtajan palsta... 6 Toiminta Pudiksella... 7 OIK:n halliprojektista... 9 OIK:n markkinointitiimi löysi Facebookin Lentäjän lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja vinkkejä vastaanotolle Kotikenttäkisa kaikille purjelentäjille Kurenalan Express Kannen kuva: (yllä) Lennolla iltaimuissa, kuva Mikko Kiuttu. (alla) Kurenalan Expressin Junnu -luokan tehtävä, kuva Tommi Rantala. Oulun Ilmailukerho ry 2014: Puheenjohtaja Pitkänen Pekka puheenjohtaja(at)oulunilmailukerho.fi Gsm: Sihteeri Rahastonhoitaja Evisalmi Ari Korhonen Olli sihteeri(at)oulunilmailukerho.fi rahastonhoitaja(at)oulunilmailukerho.fi Gsm: Gsm: Huoltopäällikkö (purjekoneet) OIKOSET päätoimittaja Runtti Ville Kiuttu Mikko Gsm: Gsm: Huoltopäällikkö (moottorikoneet) Aaltonen Kari Gsm: Webmaster Kangasluoma Kari webadmin(at)oulunilmailukerho.fi Koulutuspäällikkö Nettisivut Kiuttu Mikko koulutus(at)oulunilmailukerho.fi Tilinumero Gsm: FI

4 Päätoimittajan palsta Pitkästä aikaa kädessänne on taas OIKoset -kerholehti. Viime keväänä ei numeroa ilmestynyt. Elämäntilanteeni vuoksi harrastuksiin käytettävä aika oli puntaroitava tarkoin, jolloin peruskurssin teorioiden järjestelyt ja lento-osien suunnittelu veivät käytettävissä olevan ajan. Miten tahansa, nyt lehti on jälleen painettu ja asiasisältöjä on sitäkin enemmän. Ensimmäisen kerran päätoimittajan uran aikana toteutui tilanne, jossa kaikille artikkeleille löytyi joku muu kirjoittaja kuin päätoimittaja itse! Näkisin tämän kertovan mukavasta aktiivisuudesta jäsenistömme parissa. Valitettavasti lentomäärissä on ollut parin viime vuoden aikana laskua. Tärkeämpää kuin lukujen murehtiminen on kuitenkin pohtia keinoja, joilla toimintamääriä nostetaan. Kerhoympäristössä kohtaamme väistämättä moninaisia ongelmia. Ne liittyvät kalustoon, talkooväen määrään, kustannuksiin.. Halutessamme löydämme ongelmia niin paljon kuin jaksamme etsiä. Tämä ei välttämättä ole järkevin toimintatapa, mikäli haluamme toiminnalle vuosien jatkuvuuden ja harrastuksestamme kaikille mukavan ja rentouttavan. Toki ongelmat täytyy osata myöntää ja tunnistaa oikeiden ratkaisujen löytämiseksi. OIK:ssa tilanne on pääosin hyvä. Tulossa on kuitenkin isoja uudistuksia, kuten hallihanke, jotka vaativat onnistuakseen koko jäsenistön tuen ja työpanoksen. Seuraavaa kautta odotellessa haastankin jokaisen kerholaisen pohtimaan, millä keinoin voi itse vaikuttaa siihen, että myönteinen ilmapiiri vahvistuu, löydetään ongelmiin uusia ratkaisuja, kannustetaan uutta toimintaa ja luodaan paremmat elinmahdollisuudet kerholle.

5 Kulunut vuosi jää allekirjoittaneella mieleen toiminnaltaan vilkkaana, vaikka nopea vilkaisu pelkkiin lentomääriin antaisi ymmärtää toisin. Johtokunta on tehnyt vuoden aikana todella paljon töitä, hallihankkeessa on edistytty, konekaupat tehty, kerho on ollut näkyvästi eri tapahtumissa mukana, kerholaiset ovat menestyneet eri kilpailuissa ja lisäksi on ollut Moskiito Ralli, sikajuhlat ja syystalkootkin. Huoltoja on tehty hartiavoimin ja koulutustoiminta kesän aikana oli vilkasta. Uusia jäseniäkin saimme ja Kaisa Mäkiniemelle, Pentti Veteläiselle ja Ilkka Piiroiselle lämpimästi tervetuloa kerhoomme. Hannu-Pekka Hujaselle, Jouni Manniselle ja Ilkka Piiroiselle isot onnittelut lupakirjojen johdosta, samoin Ville Runtille opepahvista! Surullisia uutisiakin on kauden aikana ilmaantunut. Ilmailulegenda, lentokapteeni Kaarlo Rajala siirtyi syyskuussa hiljaisten laivueeseen. Kesällä nukkui pois aiempina vuosikymmeninä OIK:ssa lentänyt ja aktiivisena lennokkimiehenä tunnettu Ari Sutinen. Voimia heidän omaisilleen surutyössään. Tämä lehti tarjoaa poimintoja ajankohtaisista asioista kerhomme sisältä ja muuttuvasta toimintaympäristöstämme. Lehdessä esitellään muun muassa suunnitelmia OIK:n puitteiden parantamiseksi Pudasjärvellä, keinoja OIK:n ja lajin markkinoimiseksi ulkopuolisille, ohjeita muuttuneiden lääketieteellisten kelpuutusmääräysten kanssa toimimiseen sekä näkymiä käytännön toiminnan kehittämiseen esimerkkitapauksena Kurenalan Express ja OLC. Nautinnollisia lukuhetkiä syysiltojen pimeyteen! Ja talvipäivät käytetään huoltoihin, eikös ;) Mikko 5

6 6 Puheenjohtajan palsta Lentokausi on sitten taas kerran lopuillaan ja lentokauden tilastot alkavat kiinnostamaan. Minulle viime kesä jää mieleen konstikkaana kesänä; oli joko tosi kylmää tai sitten tosi lämmintä. Ja mehän kaikki tiedämme mitä se sitten tarkoittaa; joko inversio 800m:ssä tai 500m pilvikatto ja viuhuva pohjoistuuli. Viuhuvasta pohjoistuulesta muistan 3m korkean juhannuskokkomme, joka pohjoistuulessa paloi kahdessa tunnissa täysin maan tasalle. Kokon sytytyksessä osa juhannusjuhlijoista oli pukeutunut talvihaalariin mutta silti tunnelma oli OIK:n tyyliin rento ja hauska. Keskeiset toimintaluvut heijastavat kesää varsin hyvin. OLC:ssä kerättiin 9 pistettä vajaa pistettä ja 4. sija jälleen kerran kerhojen välisessä kansallisessa kisassa. Lisäksi pidettiin kaksi peruskurssia. Näitä numeroita voidaan pitää hyvinä toimintalukemina. Toisaalta hinauksia tuli vain 600 kpl mikä on noin 25% vähemmän totutusta vuosittaisesta hinauksesta. Kylmä alkukesä selittää tätä osittain; juhannukseen mennessä oli vain vähän reilut sata hinausta vaikka Pudiksella oltiin jo Vapulta lentämässä. Tarkemmin tilastoista kun ne valmistuvat. Kerhomme on saanut koulutuksen kautta uusia jäseniä lämpimät tervetuloterveiset heille. Yrittäkäämme kaikki kerholaiset tasoittaa tietä heille harrastuksemme pariin. Purjelento ei ole helpoimmasta päästä harrastuksia päästä sisään. Lisäksi opettajakaartimme vahvistui yhdellä uudella opettajalla. Myös tänä vuonna kolme OIK:n pitkäaikaista ja kaikkien tuntemaa konkaria pitivät 50-vuotis päiviä; Pekka Sipilä, OP Sukanen ja Marko Winblad. Onnittelut vielä kerran heille ja tietysti muille jotka viettivät merkkipäiviä. Otettiimpa jopa snapsit asian kunniaksi Sikajuhlissa elokuussa.

7 Hallintopuolella on edetty strategian OIK Vuonna 2018 mukaisesti. Strategiaan kirjatutusta neljästä strategisesta toimenpiteestä on saatettu loppuun kolme ja yksi on valmistumassa. Valmistuneet toimenpiteet ovat: Puhku on myyty, koulutus siirretty DG500:lle ja Halliprojekti on käynnistetty ja etenee. Neljäs toimenpide, rahoitus on sekin valmistumissa Halliprojektin ja talousjaoston toimesta. Halliprojektista ja rahoituksesta enemmän erillisessä artikkelissa. Yleiset suhdanteet tänä vuonna ovat olleet vuorostaan myönteiset. Kovasti työllistänyt ATO uudistus on siirtymässä vuoteen 2018 ja muutenkin on ilmassa virettä että ehkä ei niin välttämätön ja hyödyllinen EASA hallintojumppa on saanut uuden harkintakierroksen. Yhteistyö Pudiksen kentällä Jyrkkäkoski Oy:n kanssa on mennyt varsin sujuvasti. Lisäksi kun haavereita ei ole sattunut lentotoiminnassa niin voi olla varsin tyytyväinen menneeseen kesään. Syyskokouksessa nähdään marraskuun lopulla Ouluhallilla. Terv, Pekka 7 Toiminta Pudiksella Teksti: Pekka Pitkänen Kuten todettu moneen otteeseen niin rakkaan harrastuksemme, purjelennon, ohessa harjoitamme mökkeilyä - ja karavaanari - toimintaa Pudasjärven kenttäalueella. Se on ollut ja tulee jatkossakin olemaan merkittävä osa Oululaiselle purjelennolle luontaista sosiaalista toimintaa.

8 Nyt meillä on yksi täysi vuosi takana yhteistoimintaa Pudiksella Jyrkkäkoski Oy:n kanssa. Tämä vuosi on osoittanut kaksi asiaa; me pystymme jatkamaan purjelennon harrastetoimintaa Pudasjärven kentällä jotakuinkin nykyiseen malliin ja lisäksi sen että kustannukset eivät ole karanneet ei toivotulle tasolle. Tästä ei ollut varmuutta näin viime vuonna kesällä saadessamme tiedon tästä muutoksesta. Ensi vuodesta on nyt sovittu periaatetasolla että kesä 2015 mennään samoilla periaatteilla kuin tämä kesä. Hornet-halli ja Briefing rakennus ovat OIK:n käytössä nykyisillä kustannusvastuuvuus periaatteella. Samoin Kaunola. Pudasjärven kentän osalta OIK:n edunvalvonta tullee jatkossa olemaan jatkuvasti enemmän ja enemmän työllistävä työsara. Yhä laajempi joukko moottoriurheilijoita on löytänyt Pudiksen kentän ja sen käyttö erilaisiin moottoriurheilun tarpeisiin on kasvava trendi. Sen mukana ui sisälle meille epäedullinen näkökulma - kaupallisuus. Miten me suhtaudutaan asiaan ja mikä meillä on kantokyky asian suhteen niin, me kaikki tiedämme että resurssit niiden suhteen ovat varsin rajalliset. Toistaiseksi Jyrkkäkoski Oy on ollut tämän suhteen suopea harrastuksellemme. Jatkossa pitää huolehtia että tämän suhteen OIK:lla on riittävästi fokusta tämän asian suhteen. Mitä edellinen sitten käytännössä tarkoittaa niin siitä pitänee muodostaa näkemys nyt syksyn ja talven aikana. Leirialueen osalta kerholaisilla on kiinnostus jatkunut mökkeily - ja karavaanari -toimintaan. Uusia mökkejä on suunnitteilla ja osa vähälle käytölle jääneistä mökeistä on löytänyt uuden omistajan. Lisäksi mökit ovat olleet sujuvasti käytettävissä (vuokrattavissa) peruskurssilaisille. Tämä on ollut merkittävä viihtyvyystekijä kurssilaisille. Leirialue on pidetty siistinä ja nuotiopuita on riittänyt nyt kun talkoolaisia sille saralle on riittänyt. Itse olen 8

9 kokenut leirialueen ilmapiirin sellaisena että sinne on aina ollut mukava tulla. Pidetään huolta jatkossakin siisteydestä niin että Pudikselle voi aina tulla myös vain hengaileen ja saunomaan ts. viettämään laatuaikaa. Terveisin Pekka PURJELENTO ympäristöystävällistä ilmailua aurinkoenergiaa hyödyntäen Oulun Ilmailukerho ry on perinteinen, mutta myös aikaansa seuraava purjelentokerho. Lentokalustona kerholla on tällä hetkellä kaksi kaksipaikkaista koulu- ja jatkokoulutuskonetta sekä neljä yksipaikkaista teho- ja harjoituskonetta sekä yksi moottorikone hinauskoneena. Keväisin ja syksyisin toiminta tapahtuu Ahmosuon lentokentällä Oulun Pikkaralassa. Kesäkuukaudet kerho toimii Pudasjärven Ilmailukeskuksessa. Kerho järjestää aktiivisesti myös purjelentokoulutusta sekä tutustumis- ja esittelykursseja kaksipaikkaisella purjekoneella. Lisätietoa: Pekka Pitkänen, puheenjohtaja, p OIK:n halliprojektista Teksti: Markku Lehto Uusi Leader -rahoitus kausi on vuosille Matti Myllylä neuvotteli loppukesästä Leader asianhoitajan kanssa ja tässä yhteydessä tuli ilmi, että tämän vuoden aikana ei kuitenkaan voida laittaa rahoitusanomusta Leaderille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että halliprojektin käytännön aloittaminen siirtyy vuoden 2015 alkupuolelle. Tarkkaa ajankohtaa rahoitusanomuksen jättämiselle emme ole vielä saaneet tietää. Edellä kerrottu rahoitusanomuksen ja sen päätöksen siirtyminen vuoden 2015 vuoden puolelle ei kuitenkaan estä meitä jatkamasta

10 10 hallin suunnittelutyötä. Valmistelutyöstä ei kuitenkaan saa syntyä laskutettavia kustannuksia, sillä Leader -rahoitus maksaa vain niitä kustannuksia, jotka ovat syntyneet rahoitusanomuksen jättämisen jälkeen. Näillä näkymin hallityöryhmä on päätymässä ns. tolppahallimalliin, josta Pudasjärven aikaisemmista halliprojekteista on kokemusta. Olemme loppukesän aikana tutustuneet O-P Sukasen hallin rakennusprojektiin ja saaneet O-P:lta mm. kopiot hänen hallia ja sen lupaprosesseja koskevista dokumenteista. Lisäksi saimme O-P:lta lainaksi hallinrakentamista käsittelevän valokuvakansion. Näistä on paljon hyötyä hallin suunnittelussa. Seuraavaksi meidän tarkoituksemme on ottaa yhteyttä Pudasjärven kaupungin rakennusviranomaisiin mm. lupaasioiden ja maanvuokra-asioiden käsittelyyn liittyen. Eräs ensimmäisiä toimenpiteitä on tulevan hallin alla olevan maaperän kartoitus, jotta siinä ei synny yllätyksiä. Terveisin Make, halliprojektiryhmän vetäjä OIK:n markkinointitiimi löysi Facebookin Teksti ja kuvat: Marko Juoperi Harrastusta tai toimintaa, joka ei näy sosiaalisessa mediassa, ei yksinkertaisesti ole heille olemassa. Terveydys kerholaiset! Pikkujouluissa sattuu ja tapahtuu. Viime vuonna siellä sai henkevääkin henkevämpien keskusteluiden tuloksena alkunsa OIK:n uusi markkinointitiimi. Sen jälkeen onkin tapahtunut paljon.

11 Purjelentokoneita on esitelty turuilla ja toreilla, ja Facebook pursuaa tietoa oululaisesta ja pohjois-pohjalaisesta purjelennosta! 11 Kuten tiedämme, OIK:lle on elintärkeää, että saamme kouluttaa uusia purjelentäjiä ja näin pitää Briefing-tilan täynnä ja kenttäkirjan paksuna. Olemme huomanneet, että kerhomme potentiaaliset uudet purjelentäjät ovat yhä useammin ns. diginatiiveja, eli he hengailevat ja viettävät aikansa internetissä ja sen sosiaalisessa mediassa eli SoMe:ssa (Facebook, Twitter jne). Kun heitä haluaa lähestyä, on tietenkin mentävä sinne, missä he päivittäin oleilevat. Tämän vuoksi avasimme alkuvuodesta ensitöiksemme OIK:lle oman Facebook (FB) -tunnuksen ja sivun (https://www.facebook.com/oulunilmailukerho), ja aloimme kirjoitella sinne OIK:n toimintaan ja purjelentoon liittyvää sisältöä. Haluamme, että "virtuaalinen leirinuotiomme" näkyy sosiaalisessa mediassa ja houkuttelee ilmailusta kiinnostuneet mukaan kerhon toimintaan. Oikosten menossa painoon OIK:n FBsivulle on kertynyt alkuvuoden aikana jo 97 tykkääjää! Kuva. OIK:n Facebooksivu.

12 12 Näin Facebook-näkyvyys syntyy: Aina, kun julkaisemme ( postaamme ) uutisen, kuvan, linkin, videon tai esim. tapahtumakutsun aikajanallamme, saa jokainen OIK:n FB-sivun tykkääjä siitä ilmoituksen. Aina, kun joku meistä tykkää OIK:n julkaisusta tai jakaa sen omalla aikajanallaan, niin kaikki omat FB-kaverimme (ja yksityisyysasetuksista riippuen jopa heidänkin FB-kaverinsa) näkevät uutisvirrassaan OIK:n julkaisun ja voivat itsekin tykätä julkaisusta ja haluta OIK:n tykkääjäksi. Kuva. Tervehdysviesti Pudiksen nuotiolta.

13 13 Näin jokainen kerholainen voi osallistua: Julkaise OIK:n FB-sivulle! Sekä FB-sivun ylläpitäjät (tällä hetkellä Marko, Mikko, Tommi ja Tuomas) että kuka tahansa kerhon jäsen tai Facebookin käyttäjä voivat julkaista viestejä, linkkejä, kuvia ja videoita kerhomme sivuilla ja näin osallistua rummuttamiseen. Varsinkin kuvat ja videot saavat FB:ssä yleensä paljon yleisöä. Tykkää / kommentoi / jaa! Jos julkaisu OIK:n FB-sivulla on mielestäsi hyvä/hauska/ hyödyllinen, niin klikkaa Tykkää-nappia julkaisun vasemmassa alanurkassa. Jos julkaisu herättää tunteita ja kysymyksiä tai haluat keskustella tai väitellä, niin klikkaa Kommentoi-nappia. Jos haluat näyttää mainion julkaisun omalla FB-sivullasi, niin klikkaa Jaa-nappia. Mitä enemmän väkeä ja pöhinää leirinuotiolla, niin sitä kauemmaksi iloiset äänemme ja purjelentojuttumme kantautuvat. :-) Näitä tapahtumia olemme kampanjoineet/kampanjoimme Facebookissa: Valveen purjelentoinfo helmikuussa (julkaisulla 939 lukijaa!) Zeppelinin purjelentotapahtuma huhtikuussa (julkaisulla 7400 lukijaa!) OIK Tour de Sky -ilmailunäytöksessä elokuussa Purjelennon esittelykurssiviikonloppu elokuussa

14 Kuvat. Markkinointitiimi vei DG-300:n näytille Zeppelinin aulaan (alla). Tapahtumasta tiedotettiin OIK:n Facebook-sivulla (yllä). 14

15 15 Kuva. OIK:n ständi vuosikymmenen oululaisessa ilmailutapahtumassa Tour de Sky:ssä. Facebookissa on lukuisia oululaisia ja pohjoispohjalaisia yrityksiä ja yhteisöjä, joiden sivuilla on tuhansia ja taas tuhansia tykkääjiä ja lukijoita. Kun haluamme saada huomiota, niin voimme julkaista suosituille FB-sivuille uutisia OIK:n nimissä tavoittelemamme kohderyhmän mukaisesti. Olemme tänä vuonna julkaisseet mm. näiden yritysten ja yhteisöjen FB-sivuille: Kaleva Tapahtumat Oulussa Oulun kaupunki - City of Oulu Pudasjärvi - Town of Pudasjärvi OYY Tourdesky Suomen ilmailuliitto - Finlands flygförbund ry Kauppakeskus Zeppelin OAMK

16 16 Oulu News DC-3 Oh-Lch Fan Club Jyrkkäkoski Camping Facebook ja muut sosiaalisen median sovellukset ovat monelle varmasti uutta ja outoa, mutta tuleva ilmailusukupolvi seuraa ja ymmärtää maailmaansa internetin ja sen sosiaalisten palveluiden avulla. Harrastusta tai toimintaa, joka ei näy sosiaalisessa mediassa, ei yksinkertaisesti ole heille olemassa. Uusien harrastajien löytäminen on kerhollemme elintärkeää, eli kertokaamme heillekin kiehtovasta harrastuksestamme. Siis Facebookiin vaan tykkäämään, kommentoimaan, ja jakamaan tietoa! Syysterveisin, OIK:n markkinointitiimi Kuva. Vuoropuhelua Pudasjärven kaupungin Facebooksivulla. P.S. OIK:n Facebook-sivun julkaisuja voi seurata myös ilman Facebooktunnusta www-osoitteessa

17 Lentäjän lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja vinkkejä vastaanotolle Teksti: Vesa Lappeteläinen Lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja lupakirja yhdessä oikeuttavat toimimaan lentäjänä, lennonjohtajana tai lennontiedottajana. Lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen haltijan on kyettävä psyykkisesti ja fyysisesti käyttämään turvallisesti kyseisen lupakirjan mukaisia oikeuksia. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi 17 Kirjoitus on suora lainaus liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sivuilta. Mitä käytännössä merkitsee se, että lentäjällä on oltava ilmailulupakirjan ohella lääketieteellinen kelpoisuustodistus, medikaali, ja millaisia asioita medikaalin haltijan on otettava huomioon? Näihin kysymyksiin pyrimme tässä löytämään vastauksia. Lisäksi Vinkkejä vastaanotolle on hyvä lukaista jo ennen ajan varausta. Yleistä lääketieteellisestä kelpoisuudesta lentäjäksi Alkutarkastuksessa eli ns. initial -tarkastuksessa ilmailulääkäri vertaa hakijan terveydentilaa niihin lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen ensimmäistä myöntämistä koskeviin terveydentilavaatimuksiin, jotka taasen on julkaistu EASA:n lentomiehistöasetuksen osassa part-med. Onkin sanottu, että ilmailulääketieteen suurin saavutus on juuri tässä: alkutarkastuksen perusteella lentäjäksi terveydentilansa vuoksi soveltumattomat karsiutuvat jatkosta alkutarkastuksen perusteella. Tämä on tietysti harmillista ammattia tai harrastusta aloittavalle, mutta onneksi karsimiset alkutarkastuksessa ovat suhteellisen harvinaisia alemmissa medikaaliluokissa.

18 18 Sekä alkutarkastuksessa että voimassaolon jatkamiseen tähtäävässä tarkastuksessa huomioidaan sekä hakijan antamat esitiedot että tutkimustilanteessa todettu terveydentila. Näiden perusteella tehdään ratkaisu siitä, täyttyvätkö part-med vaatimukset. Joskus ilmailulääkäri siirtää ratkaisun viranomaisen tehtäväksi tai lievemmissä tapauksissa saattaa konsultoida viranomaista, toista ilmailulääkäriä tai muun tarvittavan erikoisalan lääkäriä. Siinä, hakeeko hakija luokan 1- (ammattilentäjät), luokan 2- (yksityislentäjät) vai LAPL-medikaalia (harrastelentäjät), on eroa alku- ja määräaikaistarkastuksessa siten, että vaatimukset kasvavat sitä mukaa kun kelpoisuustodistuksen luokka muuttuu tiukemmaksi. Part-MED sanookin, että luokan 1 ja lennonjohtajien alkutarkastus on tehtävä ilmailulääketieteen keskuksessa (AeMC) joita on Suomessa muutamia. Ilmailulääkärit, riippuen valtuutuksen tasosta, voivat tehdä alkutarkastuksen luokan 2 ja LAPL-medikaalin hakijoille sekä myös ylläpitotarkastukset luokan 1,2, LAPL-medikaalin ja lennonjohtajille sekä lennontiedottajille. Näiden kelpoisuustodistusten voimassaoloajat selviävät omasta medikaalistasi. Sieltä löytyvät myös mahdolliset rajoitukset ja vaatimukset seuraavaa tarkastusta varten. Kelpoisuustodistusten voimassaoloaikaa voidaan lyhentää, jos siihen on lääketieteellinen tarve ja syy. Lisäksi kelpoisuustodistukseen on merkitty ne rajoitukset, joita on noudatettava kelpoisuustodistuksen oikeuksia käytettäessä. Tavallisimmat ovat: TML VDL VML VNL Rajoitettu voimassaolo Kaukonäon korjaus Kaukonäön, välialueen näön ja lähinäön korjaus Lähinäön korjaus

19 VCL Voimassa vain päivällä (yleensä värinäkö syynä) SIC tai SSL Erikseen vaadittavat lääkärintarkastukset tai erikseen määritetty muu rajoitus 19 Kelpoisuustodistuksen voimassaolon jatkamista varten tehdään normaali terveydentilan tarkastus, jälleen esitietojen ja vastaanotolla tehtävien tutkimusten avulla. Medikaalin voimassaolon jatkamista varten tehtävä tarkastus voidaan tehdä 45vrk ennen voimassaolon päättymistä ilman, että medikaalin jaksotus muuttuu. Lääketieteellisen kelpoisuuden heikkeneminen Vaikka läpimennyt lääkärintarkastus ja voimassaoleva medikaali on osoitus siitä, että part-med-vaatimukset täyttyvät, on ymmärrettävä se tosiasia, että terveydentilassa voi tapahtua muutoksia medikaalin voimassaolon aikana. Lentäjän on itse oltava tietoinen niistä seikoista tarkastusjaksojen välillä, joilla voi olla merkitystä turvalliseen suorituskykyyn ja pyydettävä tarvittaessa ilmailulääkärilta neuvoja. Tämän vuoksi on säädetty lentäjän terveydentilailmoituksesta. Vallitseva terveydentila vaikuttaa lääketieteelliseen kelpoisuuteen. Sairastumisesta, raskaudesta ja loukkaantumisesta on viipymättä kirjallisesti ilmoitettava ilmailulääkärille tai ilmailulääketieteen keskukseen. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Mitä sanoo määräysteksti tästä asiasta? part-med.a.020 Lääketieteellisen kelpoisuuden heikkeneminen

20 20 a) Lupakirjan haltijat eivät saa käyttää lupakirjojensa ja niihin liittyvien kelpuutusten tai todistusten mukaisia oikeuksia, jos he 1) tietävät lääketieteellisen kelpoisuutensa heikentyneen niin, että se saattaisi estää heitä käyttämästä näitä oikeuksia turvallisesti; 2) ottavat tai käyttävät lääkärin määräyksellä tai ilman sitä saatavia lääkkeitä, jotka todennäköisesti haittaavat kyseisen lupakirjan mukaisten oikeuksien käyttämistä turvallisesti; 3) saavat lääketieteellistä, kirurgista tai muunlaista hoitoa, joka todennäköisesti vaikuttaa haitallisesti lentoturvallisuuteen. b) Lisäksi lupakirjan haltijoiden on ilman tarpeetonta viivytystä otettava yhteyttä ilmailulääkäriin, jos 1) heille on tehty kirurginen tai invasiivinen (elimistön sisälle ulottuva) toimenpide; 2) he ovat aloittaneet säännöllisen lääkityksen; 3) heille on aiheutunut merkittävä henkilökohtainen vamma, joka vaikuttaa heidän kykyynsä toimia ohjaamomiehistön jäsenenä; 4) he kärsivät merkittävästä sairaudesta, joka vaikuttaa heidän kykyynsä toimia ohjaamomiehistön jäsenenä; 5) he ovat raskaana; 6) he ovat joutuneet sairaalaan tai muuhun sairaanhoitolaitokseen; 7) he tarvitsevat silmälasit ensimmäisen kerran. Yleensä kannattaa soittaa ilmailulääkärille ja pyytää lisäohjeita jos omasta lentokelpoisuudesta tai lääkkeiden käytöstä on epäselvyyttä. Ilmailulääkäri arvioi tilanteen ja antaa lisäohjeet.

21 21 Ilmailulääkäri voi myöntää medikaalin jo vastaanotolta Selvissä tapauksissa ilmailulääkäri ratkaisee medikaalin myöntämisen jo vastaanoton yhteydessä ja nykyään tulostaa sekä allekirjoittaa medikaalin. Se on mahdollisine rajoituksineen voimassa saman tien hakijan allekirjoitettua medikaalin. Trafi lähettää laskun medikaalista kuten aikaisemminkin ja huhuja liikkuu, että nykyinen 105 euron maksu olisi nousemassa 120 euroon. Tästä ei tosin taida vielä olla päätöstä. Kustannuksia tulee lisäksi tarvittavista laboratorio- ja muista tutkimuksista ja ilmailulääkärin palkkiosta. Part-MED mukaisesti myönnetty medikaali sisältää aina myös alemman luokan medikaalin: esimerkiksi 1-luokan haltijalla on merkintä myös luokan 2 ja LAPL-medikaalista ja näillä on omat voimassaoloaikansa. Mikäli luokan 1 medikaali on mennyt umpeen, voi medikaalin haltija kuitenkin käyttää luokan 2 ja LAPL-medikaalin oikeuksia. Vastaavasti, jos luokan 2 medikaalin haltijalla on mennyt luokka 2 vanhaksi, voi hän lentää LAPLmedikaalin avulla esimerkiksi purjelentokoneita ja ultrakevyitä. Muista kuitenkin, että mikäli sinulla on PPL- tai SPL-lupakirja, niin tarvitset aina voimassaolevan luokan 2 medikaalin. Vinkkeja vastaanotolle En tässä anna vinkkejä siihen, miten verenpaineen saa laskettua sopivaksi vastaanoton mittaustilanteeseen, mutta sujuvan ja tarpeettomasti pitkittyvän tarkastuksen varmistamiseksi kuitenkin joitakin vinkkejä: 1. Varaa aika ajoissa voimassaolon jatkoon tähtäävään tarkastukseen ja täytä hakemuslomake*, jätä kuitenkin allekirjoitus vastaanotolle. Muista, että tarkastus voidaan tehdä 45vrk ennen voimassaolon päättymistä ilman jaksotuksen

22 22 muuttumista. Ilmailulääkäreiden yhteystiedot löytyvät Trafin sivuilta ja myös OIK:n nettisivuilta on muutamien yhteystiedot. *Joissakin paikoissa hakemuslomake voidaan täyttää sähköisesti, kysy ilmailulääkäriltä 2. Ota mukaasi voimassaoleva tai vanhentunut medikaali. Ilman sitä uutta medikaalia ei voi kirjoittaa (AMC1 MED.A.035). 3. Ota mukaasi kaikki terveydentilaasi liittyvät paperit, myös vanhemmat (epikriisit, tutkimustulokset ym). Muista myös ottaa mukaan ne silmälasit ja niiden arvot, joilla lennät. Aikaisemmin usein riitti, että hakemuslomakkeeseen todettiin ei muutosta aikaisempaan mutta nyt uuden EMPIC MED-ohjelmiston aikana sinne syötetään koko terveyshistoria ensimmäisen EMPIC MEDpohjaisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Jos tätä terveydentilahistoriaa ei ole käytettävissä vastaanottotilanteessa, medikaalin saaminen voi viivästyä harmillisesti. 4. Tarvittavat tutkimukset: nämä ilmailulääkäri voi määrätä joko lääkärikeskuksen laboratorioon tai voit käydä esim. työterveyshuollossa kokeissa. Alla olevaan taulukkoon on kerätty voimassaoloaikojen lisäksi tutkimukset mitä kulloinkin vähintään tarvitaan. Ilmailulääkärin harkinnan mukaan muitakin saatetaan tarvita, ja usein tarvitaankin. Luokka 2 Voimassaolo <40v 40-49v >50v 60kk 24kk 12kk Tutkimus Álkutark. <40v 40-49v >50v Virtsa x x x x EKG tarv. tarv. 40v iässä 2v x = pakollinen tutkimus

23 23 LAPL Voimassaolo <40v >40v 60kk 24kk Tutkimus Alkutark. <50v >50v Virtsa x tarv. x x = pakollinen tutkimus Taulukosta näet, kuinka pitkään medikaali maksimissaan on voimassa ja siitä, mitä kokeita minimissään tarvitaan eri medikaaliluokissa. Huomaa, että nämä ovat minimejä jotka tarvitaan joka tapauksessa. Turvallisia lentoja! Vesa Lappeteläinen, ilmailulääkäri AME2 - Kotikenttäkisa kaikille purjelentäjille Teksti: Tommi Rantala OLC-kisaan voi osallistua rekisteröitymällä sivulle ja lataamalla.igc tiedosto loggerilta sivulle 48h sisällä laskeutumisesta. Sivusto pisteyttää lennon automaattisesti ja kaikki koneet ovat DAeCkertoimilla tasoitettuna samassa luokassa. OLC:ssa on kolme kilpailumuotoa: OLC-plus, speed-olc ja OLC- LEAGUE Suomen CUP, joiden tulokset lasketaan samasta tiedostosta automaattisesti. Mutta myös joitain erikoiskilpailuja on kuten, esimerkiksi Vintage Glider club:in järjestämä OLDTIMER SCORING, jossa OIK:n edustajat ovat menestyneet loistavasti; Mauri 8. ja Olli 17. maailman rankingissa kaudella 2014.

24 OLC-PLUS Speed-OLC Pisteytetään 5. käännepisteen kautta lennetty matka. Lisäksi lisäpisteitä saa suurimmasta reitille mahtuvasta FAI kolmiosta. 24 Pisteytetään 3. käännepisteen kautta lennetty matka 150min aikana. Sivusto laskee automaattisesti parhaan tuloksen ladatusta tiedostosta. Vaatimuksena myös IGC-hyväksytty loggeri esim. Volkslogger, Photonav/Xcsoar tiedosto ei käy. OLC-league Suomen CUP -Tommi Kerhokilpailu jota käydään yhdeksänätoista viikonloppuna alkaen Huhtikuun 3. viikonlopusta. Joka viikonlopulta huomioidaan kerhon kolme parasta Speed-OLC suoritusta. Paras kerho saa 2p per kierrokselle osallistuva joukkue, maksimissaan 13p. Seuraavien kerhojen pisteytys tapahtuu Formula 1 tyyliin eli edellisen joukkueen pistemäärästä vähennetään yksi piste. Kurenalan Express Teksti ja kuvat: Tommi Rantala Synty Kaudella 2013 itsekin vasta haparoivia matkalentoja tehdessä, huomasin että suunniteltu lentäminen on kivaa. Samalla pohdin miten voisin herättää kiinnostusta matkalentämistä kohtaan. Meillä on Moskiitoralli mutta eihän sinne kaikki pääse. Kävi mielessä myös OIK-GP:n järjestäminen, mutta miten sitä joutaa useana peräkkäisenä viikonloppuna kentälle. Samalla OIK oli tipahtanut OLC-liigassa kuudenneksi, joten tarvittiin tehtävä jonka lentää kohtalaisilla keskinopeuksilla 150 minuuttiin.

25 25 Tehtävät Kun konsepti oli valmis, oli tehtävien teon aika. Mihin pyysin apuun Ville Runttia, että edes jonkinlainen näkemys olisi mahdollisista maastolaskupaikoista ja reittien turvallisuudesta. Tehtiin kaksi tehtävää, ajatuksella että soveltuvalla kalustolla reitin voisi lentää 150 minuuttiin, jotta viikonloppuisin kertyisi pisteitä OLC-league kisaan. Lisäksi säännöissä päätettiin määrätä lähtö- ja maaliintulo korkeuden erotukseksi maksimissaan 1000m. Tällä pyrimme minimoimaan pilvipohjien korkeuden vaikutuksen kisaan, sekä antaa mahdollisuuden jatkaa pidemmälle lennolle suorituksen jälkeen. Junior- tai kerholuokka En ole vielä päättänyt millä nimellä jatkossa tehtävä kulkee. Tehtävä on suunniteltu lennettäväksi Junnun tasoisilla koneilla, tästä nimitys. Tärkeimpänä suunnittelussa oli turvallisuus ja se että puolentoista tonnin kelissä tehtävästä selviytyisi myös aloitteleva pilotti. Halusimme myös yhden legin täyttävän vaatimuksen HC-matkasta. Käännepiste Matka Suunta 02Pudasjärvi silta 336 Iijoen silta Seuraavaan pisteeseen linja 10km 03Ranuan tie 15.4 km 326 Livojoen silta 08Kipinä 24.8 km 209 Iijoen silta 12Pintamo 55.2 km 068 Risteys 01PudasjärviLentokenttä 33.2 km 258 Kiitotie Sylinteri R=3,0km

26 26 Lähdöksi valittiin 10km linja että varmasti osuu. Myöhemmin kesällä huomasin, ettei se niin helppoa olekaan kun en itse lentänyt lähtölinjan kautta. Käännepisteet ovat ihan normaaleja käännepisteitä 10km säteellä, mutta maaliksi valittiin sylinteri 3km säteellä kentän ympärille jolloin tarvetta lentää lujaa kentän välittömässä läheisyydessä ei tulisi. Tehtävän pituudeksi tuli 129km, joten suunniteltu nopeus on 52km/h mitä ei ole Juniorilla vaikea saavuttaa. Open luokka Tehokkaammille koneille ja paremmille piloteille tehtiin hieman pidempi tehtävä. Käännepiste Matka Suunta 02Pudasjärvi silta 336 Iijoen silta Seuraavaan pisteeseen linja 10km 18Kokkokylä 39.9 km 337 Luiminkajoen silta 22Yli-Vuotto 83.2 km 184 T-risteys 12Pintamo 77.6 km 042 Risteys 01PudasjärviLentokenttä 33.2 km 258 Kiitotie Sylinteri R=3,0km Käännepisteet samantyyppisiä kuin Junior luokassa käytetyt. Tehtävän pituudeksi tulee 234km ja suunniteltu nopeus 94km/h, joka on jo haastavampi saavuttaa. Miten osallistun Halusimme myös vähän panosta tehtäviin joten avasimme myös leikkimielisen kilpailun. Kisaan voit osallistua lentämällä jommankumman tehtävän ja lähettämällä.igc tiedoston, pilotin nimen ja konetyypin osoitteeseen Kilpailun säännöt löytyvät ja kilpailut

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M4-1

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M4-1 ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M4-1 muutos 11 16.5.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi LÄÄKETIETEELLINEN KELPOISUUSTODISTUS JA SIIHEN LIITTYVÄT

Lisätiedot

Lennonjohtajan ja lennonjohtajaoppilaan lupakirja

Lennonjohtajan ja lennonjohtajaoppilaan lupakirja 1 (5) Antopäivä: 29.1.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 1.2.2013 Voimassa: Toistaiseksi Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain (1194/2009) 45, 46, 119 ja 120 :n nojalla ottaen huomioon lennonjohtajien

Lisätiedot

19.1.2013. Jukka Terttunen Liikennelääketiedeyksikkö. Yhteinen asia.

19.1.2013. Jukka Terttunen Liikennelääketiedeyksikkö. Yhteinen asia. Fit to fly? SIL Lentoturvallisuusseminaari 19.1.2013 Jukka Terttunen Liikennelääketiedeyksikkö Vastuullinen liikenne Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Inhimillinen toiminta ja liikenteen turvallisuus

Lisätiedot

EMPIC MED - kokemuksia

EMPIC MED - kokemuksia EMPIC MED - kokemuksia Johanna Lehmussola, Eija Piirainen Liikennelääketiedeyksikkö 20.3.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Yleistä Kaikki valtuutetut ilmailulääketieteen keskukset ja lähes

Lisätiedot

ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2011 TOIMINNASTA. Yleistä Vuosi oli kerhon 49. toimintavuosi.

ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2011 TOIMINNASTA. Yleistä Vuosi oli kerhon 49. toimintavuosi. ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2011 TOIMINNASTA Yleistä Vuosi oli kerhon 49. toimintavuosi. Hallitus kokoontui vuoden aikana 5 kertaa. Kerhon hallitus vuonna 2011: Lasse Virtanen,

Lisätiedot

ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2009 TOIMINNASTA

ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2009 TOIMINNASTA ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2009 TOIMINNASTA Yleistä Vuosi oli kerhon 47. toimintavuosi. Hallitus kokoontui vuoden aikana viisi kertaa. Kerhon hallitus vuonna 2009: Teemu Mykkänen,

Lisätiedot

Ilmailijan lääketiede. Uudet medikaalivaatimukset. Helsinki Fly In, 17.8.2013 Jukka Terttunen, AME Liikennelääketiedeyksikkö. Yhteinen asia.

Ilmailijan lääketiede. Uudet medikaalivaatimukset. Helsinki Fly In, 17.8.2013 Jukka Terttunen, AME Liikennelääketiedeyksikkö. Yhteinen asia. Ilmailijan lääketiede Uudet medikaalivaatimukset Helsinki Fly In, 17.8.2013 Jukka Terttunen, AME Liikennelääketiedeyksikkö Vastuullinen liikenne Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Fit to fly? Lääketieteellinen

Lisätiedot

ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2010 TOIMINNASTA

ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2010 TOIMINNASTA ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2010 TOIMINNASTA Yleistä Vuosi oli kerhon 48. toimintavuosi. Hallitus kokoontui vuoden aikana 8 kertaa. Kerhon hallitus vuonna 2010: Riku Rissanen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Marraskuu 2013 Nro 58

Marraskuu 2013 Nro 58 Marraskuu 2013 Nro 58 Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti KOKOUSKUTSU Oulun Ilmailukerhon sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 14.11.2013 klo 18:00 Ouluhallin 2-kerroksen neuvotteluhuoneessa.

Lisätiedot

& AMS:n terveiset. Jukka Terttunen, ilmailulääkäri, AMS. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

& AMS:n terveiset. Jukka Terttunen, ilmailulääkäri, AMS. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. EASA Part-MED & AMS:n terveiset Jukka Terttunen, ilmailulääkäri, AMS Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. www.trafi.fi -> Ilmailu -> Ilmailulääketiede Ilmailulääketiede Ilmailulääkäreille Ilmailulääketieteen

Lisätiedot

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita.

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita. Facebook-pikaopas Mikä Facebook on? Facebook on internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka avulla sen käyttäjät voivat olla yhteydessä ystäviinsä ja sukulaisiinsa, jakaa kuvia ja videoita sekä liittyä

Lisätiedot

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 1 SISÄLTÖ 1) Uudet seura-asut 3 2) Yhteistyösopimus Aito Säästöpankin kanssa 3 3) Perjantaipalaverit 4 4) Varainhankintaa 5 5) Ajankohtaiset pelaaja- ja joukkueasiat 5

Lisätiedot

Kansallisen ilma-aluksen miehitys

Kansallisen ilma-aluksen miehitys luonno Ilmailumääräys 1 (9) Antopäivä: 11.4.2013 Voimaantulopäivä: 12.4.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Muutostiedot: Tällä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä

Lisätiedot

Jannen kisat 2015. Tiedote 1 7.7.2015 päivitetty 11.7.2015. löytyy PDF-tiedostona kilpailujen internet-sivuilta. Vesipainolastin käyttäminen

Jannen kisat 2015. Tiedote 1 7.7.2015 päivitetty 11.7.2015. löytyy PDF-tiedostona kilpailujen internet-sivuilta. Vesipainolastin käyttäminen Tiedote 1 7.7.2015 päivitetty 11.7.2015 1. Kilpailuaika ja -paikka Räyskälän lentokeskus 18. - 25.7.2015, varapäivä 26.7., mikäli sitä ennen ei ole tullut yhtään kilpailupäivää. 2. Kilpailuluokat ja säännöt

Lisätiedot

Liitteenä on ohje järjestelmän käytöstä. Lasse Haverinen p Kaisa Korhonen p

Liitteenä on ohje järjestelmän käytöstä. Lasse Haverinen p Kaisa Korhonen p 1 Laskukierros.fi on ilmailijoiden ja ilmailukerhojen sähköinen lentopäiväkirja- ja laskutuspalvelu. Järjestelmän on luonut Pudasjärven Ilmailukerho ry:n jäsen Lasse Haverinen. Palvelun käyttöliittymä

Lisätiedot

SOTILASILMAILUN LÄÄKETIETEELLISET KELPOISUUDET

SOTILASILMAILUN LÄÄKETIETEELLISET KELPOISUUDET SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ FINNISH MILITARY AVIATION AUTHORITY SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS MILITARY AVIATION REGULATION SIM-Er-Yl-015 16.12.2010 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, FINLAND, Tel. +358 299 800 SOTILASILMAILUN

Lisätiedot

Lentäjien ja matkustamomiehistön lääketieteelliset kelpoisuusvaatimukset

Lentäjien ja matkustamomiehistön lääketieteelliset kelpoisuusvaatimukset Lentäjien ja matkustamomiehistön lääketieteelliset kelpoisuusvaatimukset Ohjeellinen kooste ilmailumääräyksistä ja toimintamenetelmistä Liikenteen turvallisuusvirasto 22.11.2012 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto...

Lisätiedot

Facebook-opas tilitoimistoille

Facebook-opas tilitoimistoille Facebook-opas tilitoimistoille Joko tilitoimistollanne on Facebook-sivu? Jos ei, tähän oppaaseen on koottu 10 askeleen polku, jota seuraamalla sivu on helppo perustaa. MUUTAMA FAKTA SOSIAALISESTA MEDIASTA

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Somevinkkejä seurakuntavaalien ehdokkaille Eija Harju, Espoon seurakunnat, viestintäpalvelut

Somevinkkejä seurakuntavaalien ehdokkaille Eija Harju, Espoon seurakunnat, viestintäpalvelut Somevinkkejä seurakuntavaalien ehdokkaille 16.9.2014 Eija Harju, Espoon seurakunnat, viestintäpalvelut Some on vuorovaikutusta Kuuntelemista, oppimista ja jakamista Keskusteleva äänensävy Viestitään samanaikaisesti

Lisätiedot

Maaliskuu 2013 Nro 57. EFYL odottaa!

Maaliskuu 2013 Nro 57. EFYL odottaa! Maaliskuu 2013 Nro 57 EFYL odottaa! KOKOUSKUTSU Oulun Ilmailukerhon sääntömääräinen kevätkokous pidetään maanantaina 18.3.2013 klo 18 Ouluhallin 2-kerroksen neuvotteluhuoneessa. Asialistalla mm. - Toimintakertomukset

Lisätiedot

Ilma-aluksen miehitys

Ilma-aluksen miehitys luonno Määräysluonnos 1 (8) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Voimaantulopäivä: 8.4.2013 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Tällä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä

Lisätiedot

Ilmailuinsinöörien kerho perjantai, 12. kesäkuuta 2009. Jäsenkirje 1/2009

Ilmailuinsinöörien kerho perjantai, 12. kesäkuuta 2009. Jäsenkirje 1/2009 Jäsenkirje 1/2009 Vuosi 2009 on ehtinyt jo kesän kynnykselle. Ilmailuinsinöörien kerho lähestyy teitä nyt toimikauden ensimmäisellä jäsenkirjeellä, jossa esitellään tämän vuoden johtokunta, kartoitetaan

Lisätiedot

Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013

Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013 Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013 Tilaisuuden järjestäjä FBO Facebook-opas Facebook-markkinoinnin käsikirja ja valmennusohjelma verkossa http://facebook-opas.akatemia.fi

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 Turun Cheerleadingseura Smash ry SISÄLLYS 1 VIESTINNÄN TAVOITTEET JA KOHDERYHMÄT... 3 2 VIESTINNÄN VÄLINEET JA TYÖKALUT... 4 2.1 Sähköposti... 4 2.2 Seuran Facebook-ryhmä... 4

Lisätiedot

Näin teet oman tilin!

Näin teet oman tilin! Twitter Näin teet oman tilin! Mene osoitteeseen https://twitter.com/, missä uuden tilin luominen alkaa syöttämällä oma nimi, sähköpostiosoite (Tili pitää vahvistaa eli olemassa oleva osoite) sekä salasana.

Lisätiedot

Tiedekirjojen markkinointi sosiaalisessa mediassa. Ajankohtaista julkaisemisessa 6.3.2015 Mandi Vermilä

Tiedekirjojen markkinointi sosiaalisessa mediassa. Ajankohtaista julkaisemisessa 6.3.2015 Mandi Vermilä Tiedekirjojen markkinointi sosiaalisessa mediassa Ajankohtaista julkaisemisessa 6.3.2015 Mitä sosiaaliset mediat ovat? Miksi sosiaalisia medioita käytetään markkinointikanavina? Koska sosiaalisen median

Lisätiedot

terveysvaatimukset ja ilmoitusvelvollisuuskäytännöt muuttuvat

terveysvaatimukset ja ilmoitusvelvollisuuskäytännöt muuttuvat Lennonjohtajien ja lennontiedottajien terveysvaatimukset ja ilmoitusvelvollisuuskäytännöt muuttuvat Jukka Terttunen, ilmailulääkäri, AMS Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ilmailuviranomaismääräysperusta

Lisätiedot

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä!

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä! Petsie kasvattaja 1 2 Sisällysluettelo Esittely...3 1. Kuinka pääset alkuun...4 1.1. Rekisteröinti...4 2. Lemmikit...4 2.1. Lemmikkien lisäys...4 2.2. Lemmikin tietojen muokkaus...4 3. Kasvattajasivu...5

Lisätiedot

SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS FINNISH GREENKEEPERS ASSOCIATION RY

SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS FINNISH GREENKEEPERS ASSOCIATION RY Hallituksen sääntömuutosehdotus kevätkokoukseen 2012 7 Jäsenmaksut Yhdistyksen syyskokous päättää jäsenmaksuista hallituksen esityksen perusteella. A-, B- ja C-jäsenillä sekä kannatusjäsenillä voi olla

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 .... ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 ILMAILUHALLINTO LUFHilRTS rörvrl.tni NGCN FINr

Lisätiedot

No. 1 Elokuu 2012 Cavaljero on Cavalier ry:n tiedotuslehti Tanssiurheiluseura Cavalier ry Järvenpää www.sivukoti.com/cavalier puh 050 400 6152 Sivu 0

No. 1 Elokuu 2012 Cavaljero on Cavalier ry:n tiedotuslehti Tanssiurheiluseura Cavalier ry Järvenpää www.sivukoti.com/cavalier puh 050 400 6152 Sivu 0 No. 1 Elokuu 2012 Cavaljero on Cavalier ry:n tiedotuslehti Tanssiurheiluseura Cavalier ry Järvenpää www.sivukoti.com/cavalier puh 050 400 6152 Sivu 0 Tiedotteen sisältö: 1. SYYSKAUDEN 2012 ALKAESSA 2 2.

Lisätiedot

Tapahtumat 2013 TOUKOKUU 2013

Tapahtumat 2013 TOUKOKUU 2013 Tapahtumat 2013 40 V. juhlavuosi tuo mukanaan ennätysmäärän tapahtumia ja toimintaa, joista varmasti löytyy jokaiselle jotakin! Alla kooste kauden tapahtumista. Ilmailuaiheisiin retkiin liittyvät yksityiskohdat

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

Tasotarkastajan valtuutus ja tasotarkastuksen suorittaminen

Tasotarkastajan valtuutus ja tasotarkastuksen suorittaminen 1 (5) Antopäivä: 29.1.2013 Voimaantulopäivä: 1.2.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain (1194/2009) 45, 46, 119 ja 120 :n nojalla ottaen huomioon lennonjohtajien

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

ISSN 0784-2503 1/2007. 100. Monirunkovenelehti. Otteita vuosien varrelta. proaprojekti etenee

ISSN 0784-2503 1/2007. 100. Monirunkovenelehti. Otteita vuosien varrelta. proaprojekti etenee ISSN 0784-2503 6 1/2007 Kaikkien aikojen 100. Otteita vuosien varrelta proaprojekti etenee Martin Hildebrand PUHEENJOHTAJAN P A L S T A Monirunkovenelehdellä alkaa olla ikää. Käsissänne on lehtemme tasan

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS ULTRAKEVYTLENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS ULTRAKEVYTLENTÄJÄN LUPAKIRJA .... ILMAILUHALLINTO luftffiatsforva _ TNtNGCN finn!sh CML AVIW!ON flutiioility ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70 5.5. 2009 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

KAUSIKIRJE SYKSY 2015

KAUSIKIRJE SYKSY 2015 KAUSIKIRJE SYKSY 2015 Hei kaikki vanhemmat! Toivotamme kaikki vanhat ja uudet seuralaiset tervetulleiksi treenaamaan kanssamme myös ensi kautena. Tästä kirjeestä löydät tärkeitä tietoja syksyä koskien,

Lisätiedot

Merikelpoinen vai ei? Terveydellinen soveltuvuus ja liikenneturvallisuus

Merikelpoinen vai ei? Terveydellinen soveltuvuus ja liikenneturvallisuus Merikelpoinen vai ei? Terveydellinen soveltuvuus ja liikenneturvallisuus 17.9.2013 Markku Vanhanen LT, erikoislääkäri Erityisasiantuntija Liikennelääketiedeyksikkö Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS LUO Määräys 1 (5) Asianumero Antopäivä: 10.10.2014 Säädösperusta: Ilmailulaki (1194/2009) 45 Voimaantulopäivä: 14.10.2014 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä

Lisätiedot

Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen

Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen 1 Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen Suomen Ilmailuliiton Liidintoimikunta on hyväksynyt nämä säännöt 14.4.2015. Säännöt astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

Juniori KuPS JÄSENKIRJE LOKAKUU Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ

Juniori KuPS JÄSENKIRJE LOKAKUU Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ JÄSENKIRJE LOKAKUU 2015 Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ www.facebook.com/juniorikups KuPS A- ja B-nuoret jälleen mitaleille, BANZAI! KuPS A- ja B-nuoret pelaavat ikäluokkansa kovatasoista SM-sarjaa,

Lisätiedot

YAMA-ARASHI RY 3/2007

YAMA-ARASHI RY 3/2007 YAMA-ARASHI RY 3/2007 JUDO Varapuheenjohtajalta Kesä mennyt on ja syksy saapuu. Vai olisiko Vielä on kesää jäljellä. -iskelmän sanat ja ajatukset paremmin kohdallaan raapustaessani alkuvuoden muisteloita

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013. Jorma Laine

Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013. Jorma Laine Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013 Jorma Laine Oma tausta Purjelentoa vuodesta 1974, noin 2000 h Purjelennon opettaja Moottoripurjelentäjä noin 350 h Moottoripurjelennon

Lisätiedot

Kevytilmailu Ry - KILA. KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma. Kevytilmailu - Light Aviation Ry

Kevytilmailu Ry - KILA. KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma. Kevytilmailu - Light Aviation Ry Kevytilmailu Ry - KILA KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma Kevytilmailu - Light Aviation Ry Ver. 1.005 10.7.2015 Esipuhe KILA SAFE PILOT (KSP) ohjelma on jatkokoulutus kokonaisuus ultrakevyt lentäjille.

Lisätiedot

Yhdistystiedote 3/2015

Yhdistystiedote 3/2015 Yhdistystiedote 3/2015 Tervehdys yhdistysaktiivi, Kevät etenee hyvää vauhtia. Useimpien kanssa tapasimmekin jo liittokokouksessa. Tässä yhdistystiedotteessa on koottu tärkeimpiä liiton kuulumisia teille

Lisätiedot

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ry Tuijussuontie 10 FI Raisio

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ry Tuijussuontie 10 FI Raisio 1/6 1 KOKOUKSEN AVAUS Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry:n puheenjohtaja Kai Vainio avasi kokouksen. Vainio kertoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä meneillään olevasta luottamusjohdon valintaprosessista,

Lisätiedot

Purjelennon SM2017 PAIKALLISET MENETELMÄT. versio 1.2 ( )

Purjelennon SM2017 PAIKALLISET MENETELMÄT. versio 1.2 ( ) Purjelennon SM2017 PAIKALLISET MENETELMÄT versio 1.2 (20.6.2017) Kilpailun nimi: Purjelennon Open- ja kerholuokan Suomenmestaruuskilpailut Kilpailupaikka: Räyskälä Aikataulu Varsinainen ilmoittautumisaika

Lisätiedot

Ähtärin Ilmailijat ry - konekaluston säännöt (logo?)

Ähtärin Ilmailijat ry - konekaluston säännöt (logo?) Ähtärin Ilmailijat ry - konekaluston säännöt (logo?) 0. Sisällysluettelo 0. Sisällysluettelo... 2 1. Versiohistoria... 3 2. Yleistä... 3 3. Etuoikeusjärjestys... 3 4. Tyyppikoulutus... 3 5. Päällikkönä

Lisätiedot

Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa

Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa Simulaattorin perusasetukset alkusarjaan marraskuu 2013 - huhtikuu 2014 Valitaan jompikumpi pelattava kenttä - Linna Golf ja etu9 -

Lisätiedot

Ähtärin Ilmailijat ry:n ultrajaoksen kerhotoimintakäsikirja. versio 1.3

Ähtärin Ilmailijat ry:n ultrajaoksen kerhotoimintakäsikirja. versio 1.3 Ähtärin Ilmailijat ry:n ultrajaoksen kerhotoimintakäsikirja versio 1.3 0. Sisällysluettelo 0. Sisällysluettelo... 2 1. Versiohistoria... 3 2. Yleistä... 3 3. Etuoikeusjärjestys... 3 4. Tyyppikoulutus...

Lisätiedot

LENTOTURVALLISUUSSEMINAARI - avaus ja ilmailujohtaja Pekka Hentun terveiset Harrasteilmailun turvallisuusprojekti / Heli Koivu

LENTOTURVALLISUUSSEMINAARI - avaus ja ilmailujohtaja Pekka Hentun terveiset Harrasteilmailun turvallisuusprojekti / Heli Koivu LENTOTURVALLISUUSSEMINAARI - avaus ja ilmailujohtaja Pekka Hentun terveiset Harrasteilmailun turvallisuusprojekti / Heli Koivu Ilmailumuseo, 31.1.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Päivän kulku

Lisätiedot

Marraskuu 2010 Nro 52

Marraskuu 2010 Nro 52 Marraskuu 2010 Nro 52 Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti 2 KOKOUSKUTSU Oulun Ilmailukerhon sääntömääräinen syyskokous torstaina 25.11.2010 klo 18 Ouluhallin neuvotteluhuoneessa. Asialistalla

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Purjelento Purjelento on monien mielestä puhtainta ja aidointa lentämistä. Elämys on kun kone pysyy ilmassa omien taitojen avulla nostavissa ilmavirtauksissa, aurinkoenergiaa

Lisätiedot

Harrasteilmailun turvallisuuden kehittämisprojekti Ryhmä 3, tehokkaan turvallisuusviestinnän lisääminen

Harrasteilmailun turvallisuuden kehittämisprojekti Ryhmä 3, tehokkaan turvallisuusviestinnän lisääminen Harrasteilmailun turvallisuuden kehittämisprojekti Ryhmä 3, tehokkaan turvallisuusviestinnän lisääminen Suomen ilmailumuseo 31.1.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Turvallisuusviestinnän kehittäminen

Lisätiedot

TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE

TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE 01.04.2009 LAIHIAN LUJA LENTOPALLOJAOSTO TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE Tämän kirjan omistaa : Joukkueeni : Valmentaja : Valmentaja puhelinnumero: Joukkueen

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

TOIMINTALINJA RATSUTEAM

TOIMINTALINJA RATSUTEAM TOIMINTALINJA RATSUTEAM 3. joulukuuta 2014 SISÄLLYSLUETTELO RATSASTUSSEURAN VISIO... 1 Ratsastusseuran arvot ja eettiset linjaukset... 1 Ratsastusseuratoiminnan tavoitteet... 2 Käytännön toiminta ja periaatteet...

Lisätiedot

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen Oletko mökkiomistaja? Haluaisitko vuokrata mökkisi venäläisille turisteille? Helposti Tuottoisasti Turvallisesti Me tarjoamme keinon! majapaikka.fi kallista.ru Se on Helppo Tuottoisa Turvallinen Me tarjoamme

Lisätiedot

HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI

HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI Helikopterilentokoulutusta koskeva infopaketti (syyskuu 2009) 1(8) HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI Suomen johtava kaupallinen helikopteriammattilentäjien koulutusorganisaatio

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Malmin lentoasema. Tilastot toiminnasta Finavia/Trafi. http://malmiairport.fi/ https://www.facebook.com/groups/malmi airport

Malmin lentoasema. Tilastot toiminnasta Finavia/Trafi. http://malmiairport.fi/ https://www.facebook.com/groups/malmi airport Malmin lentoasema Tilastot toiminnasta Finavia/Trafi http://malmiairport.fi/ https://www.facebook.com/groups/malmi airport Sisältö Malmin lentotoiminta Jakauma eri toimijoiden kesken Valtion ja Patrian

Lisätiedot

EASA Regional Workshop 27.2.2013. Tervetuloa! Welcome! Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

EASA Regional Workshop 27.2.2013. Tervetuloa! Welcome! Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. EASA Regional Workshop 27.2.2013 Tervetuloa! Welcome! Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Katsaus lentomiehistöjä koskeviin säädöksiin (Komission asetukset (EU) N:o 1178/2011 ja 290/2012) 08:30 09:00

Lisätiedot

EASAN PURJELENTOLUPAKIRJAT (Yhteenveto FCL-vaatimusten kommenttiasiakirjasta, CRD)

EASAN PURJELENTOLUPAKIRJAT (Yhteenveto FCL-vaatimusten kommenttiasiakirjasta, CRD) N PURJELENTOLUPAKIRJAT (Yhteenveto FCL-vaatimusten kommenttiasiakirjasta, CRD) PEL M2-41 Vähimmäisikä 2.9.1.1 16 vuotta PEL M2-41 2.1 16 vuotta Harrastelentäjän lupakirjan (LAPL) hakijan on oltava vähintään

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS AUTOGYROLENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS AUTOGYROLENTÄJÄN LUPAKIRJA ... ILMAILUHALLINTO LUFHAAT5f0RVR,TNIN GEN FINNISH CNil fw,frjon AU"HORJTV ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-80 5.5.2009 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 PerustelumuistioLUONNOS 1(5) Laatimisaika Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 1. Määräysten tausta ja säädösperusta... 1 2. Määräysten valmistelu... 1 3.

Lisätiedot

Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien GA Vaihe II Jyrki Laitila. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien GA Vaihe II Jyrki Laitila. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien omistajille 21.3.2016 GA Vaihe II Jyrki Laitila Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö Lyhyt yksikön esittely Historiaa lyhyesti GA Phase

Lisätiedot

Matka- ja kilpapurjelennon turvallisuus

Matka- ja kilpapurjelennon turvallisuus Matka- ja kilpapurjelennon turvallisuus tässä mitään vaarallista, kukaan ei kuollut Suomen purjelentokilpailuissa tänä kesänä - tilastot Suomessa eivät ole edustavia, koska luvut ovat pieniä. Lainataan

Lisätiedot

DC- yhdistyksen hallituksen kokous 10 / 2014

DC- yhdistyksen hallituksen kokous 10 / 2014 DC- yhdistyksen hallituksen kokous 10 / 2014 Aika 25.11.2014, 16:30 17:45 Paikka Läsnä Ilmailumuseon auditorio Arho Ari Heilala Hannu, puheenjohtaja Jaakkola Mikko Pohjola Kari Pohjonen Ahti, sihteeri

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku

Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku Palkinnoista voi kilpailla ainoastaan Imatran Kennelkerho ry:n jäsenen omistama tai jäsenen luona asuva koira. Palkintojen saamisen edellytyksenä on,

Lisätiedot

SPL-KOUVOLA RY. Saksanpaimenkoiraliiton alaosasto

SPL-KOUVOLA RY. Saksanpaimenkoiraliiton alaosasto SPL-KOUVOLA RY Saksanpaimenkoiraliiton alaosasto JÄSENTIEDOTE 1/2014 YHTEYSTIEDOT: Johtokunta 2014 Puheenjohtaja Jenni Martikainen p. 040 756 9781 jenni_martikainen@luukku.com Jäsenet Ville Juntunen Jukka

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 PURJELENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 PURJELENTÄJÄN LUPAKIRJA ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 ILMAILUHALLINTO LUFTFAfiTSFORVAL TNI G(N flf\inish CML ffi AöiON AUTHOAJTY 20.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINlAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY www.toivakkaauk.fi

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY www.toivakkaauk.fi SYYSKOKOKOUS PÖYTÄKIRJA Aika: 9.10.2010 klo 15.15 Paikka: Läsnä: Hirsiaho, Toivakka Jukka Heinonen Kirsi Rutajärvi Venla Rutajärvi Juha Lampinen Heimo Nieminen Tuomas Hokkanen Sari Puikkonen Ronja Hokkanen

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 4.10.2015 CLASSIC MTB SPRINT ENDURO 2X4 SALO, HALIKKO, MÄRYNUMMI

KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 4.10.2015 CLASSIC MTB SPRINT ENDURO 2X4 SALO, HALIKKO, MÄRYNUMMI KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 4.10.2015 CLASSIC MTB SPRINT ENDURO 2X4 SALO, HALIKKO, MÄRYNUMMI Habanero Mountainbikers (HHCMB) järjestää MTB-endurokisan perinteiseen tyyliin Halikon Märynummen vuoristoalueella.

Lisätiedot

Pyöräalustaisten liitimien koulutusohjelma

Pyöräalustaisten liitimien koulutusohjelma Tämä on Suomen ilmailuliitto (SIL) ry:n hyväksymä yleisesti käytettävä. SIL on hyväksynyt n 30.11.2012 ja se astuu voimaan. Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 1. Yleistä... 2 2. Koulutuksen aloittamisvaatimukset...

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

FACEBOOK case pkssk. Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi

FACEBOOK case pkssk. Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi FACEBOOK case pkssk Heli Sivonen Työhönottaja, PKSSK heli.sivonen@pkssk.fi FACEBOOK case pkssk PKSSK:n rekrytointi siirtyi sosiaaliseen mediaan alkutalvella 2010. Olimme ensimmäinen sairaala Suomessa,

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Tervetuloa syksyn 2010 koulutustilaisuuteen.

Tervetuloa syksyn 2010 koulutustilaisuuteen. TraFi Ilmailun Ilmailulääkärit Suomen Ilmailulääketieteen Yhdistys Tervetuloa syksyn 2010 koulutustilaisuuteen. 19.9.2010 3 TraFI & EASA / AJANKOHTAISTA AME / SILY koulutustilaisuus 18-19.9.2010 Pekka

Lisätiedot

Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista

Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista Tiedotustilaisuus: Pienet hyväksytyt koulutusorganisaatiot non-complex ATO Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Aikataulu, merkittäviä päivämääriä ja muutoksia PART-FCL

Lisätiedot

Vuoden 2011 parhaat haussa!

Vuoden 2011 parhaat haussa! Vuoden 2011 parhaat haussa! Pian on taas käsillä se hetki, jolloin PON-kerho voi ylpeänä onnitella menestyneitä jäseniään! Tietoja Paras PON 2011 -pisteistä kerätään heti vuoden alusta ja tulokset julkistetaan

Lisätiedot

Tervetuloa Oulun Erotuomarikerhoon

Tervetuloa Oulun Erotuomarikerhoon Tervetuloa Oulun Erotuomarikerhoon www.oulunerotuomarikerho.net www.facebook.com/oek Erotuomari on henkilö, joka seisoo kentällä, mutta ei pelaa peliä. Hänen avullaan voi pelata seinää, jos siltä tuntuu.

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

1. Puheenjohtaja Markku Riuttala avasi kokouksen ja totesi sen lailliseksi klo: 17:40.

1. Puheenjohtaja Markku Riuttala avasi kokouksen ja totesi sen lailliseksi klo: 17:40. Paikka: Satakunnan ammattikorkeakoulun tekniikan Porin yksikön luokkahuone Aika: 8.1.2013 Klo: 17:40-18:00 Läsnä: Markku Riuttala, Esa Halminen, Mikko Rahi, Pekka Aarne,. 1. Puheenjohtaja Markku Riuttala

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70 ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70 muutos 3 20.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi LU 3300 01/06 ULTRAKEVYTLENTÄJÄN LUPAKIRJA Tämä ilmailumääräys

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry JAGUARS!S!P!I!R!I!T!!!!A!T!H!L!E!T!E!S Jäsentiedote 1/2015 Kausi 2015 on startannut, Tervetuloa mukaan toimintaamme kaudelle 2015. Tulet jatkossa saamaan kaikille jäsenillemme

Lisätiedot

Winter Tour 2014 Sports Coach Joukkue Scramble Open - golf simulaattorissa

Winter Tour 2014 Sports Coach Joukkue Scramble Open - golf simulaattorissa Winter Tour 2014 Sports Coach Joukkue Scramble Open - golf simulaattorissa Simulaattorin perusasetukset alkusarjaan marraskuu 2013- huhtikuu 2014 Valitaan jompikumpi pelattava kenttä - Linna Golf ja etu9

Lisätiedot

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 TÄSSÄ NUMEROSSA - LIPPUKUNTALEHTI - 36. vuosikerta JULKAISIJA Ä-tervehdys... 3 www.kalevankarhut.net... 4 Ötökän elämää... 5 Silppusäkki... 6 Virkailijat...

Lisätiedot

Uusitut kielitaitomääräykset

Uusitut kielitaitomääräykset Uusitut kielitaitomääräykset Kielitaitotarkastajien kertauskoulutus Tina El-Nemr 26.11.2013 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Esityksessä käsiteltävät aiheet Yleistä Mikä on muuttunut? PEL M2-91 PEL

Lisätiedot

EASA Part-MED IR FIN AME DRAFT Trafi-SILY-koulutustilaisuus 26.3.2011

EASA Part-MED IR FIN AME DRAFT Trafi-SILY-koulutustilaisuus 26.3.2011 EASA Part-MED LUKU A YLEISET VAATIMUKSET Yleistä MED.A.001 Toimivaltainen viranomainen Tämän osan mukainen toimivaltainen viranomainen on a) ilmailulääketieteen keskusten (AeMC) osalta ( Liikenteen turvallisuusvirasto

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot