Hmm, vieläkö ehtisi Junnu - reitille? Marraskuu Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hmm, vieläkö ehtisi Junnu - reitille? Marraskuu 2014. Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti"

Transkriptio

1 Hmm, vieläkö ehtisi Junnu - reitille? Marraskuu 2014 Nro 59 Oikoset - Oulun Ilmailukerho ry:n virallinen kerholehti

2 KOKOUSKUTSU Oulun Ilmailukerhon sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina klo 18:00 Ouluhallin 2-kerroksen neuvotteluhuoneessa. Asialistalla mm. - Toimintasuunnitelmat Talousarvio Hinnat kaudelle Johtokunnan puheenjohtajan valinta - Johtokunnan erovuorossa olevien jäsenten valinnat - Jaostojen jäsenten valinnat - Muuta perinteistä ja ajankohtaista asiaa Kahvia ja pullaa! Tervetuloa! Johtokunta Aineisto syyskokoukseen lähetetään sähköpostitse lähempänä kokousta.

3 Sisältö Päätoimittajan palsta... 4 Puheenjohtajan palsta... 6 Toiminta Pudiksella... 7 OIK:n halliprojektista... 9 OIK:n markkinointitiimi löysi Facebookin Lentäjän lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja vinkkejä vastaanotolle Kotikenttäkisa kaikille purjelentäjille Kurenalan Express Kannen kuva: (yllä) Lennolla iltaimuissa, kuva Mikko Kiuttu. (alla) Kurenalan Expressin Junnu -luokan tehtävä, kuva Tommi Rantala. Oulun Ilmailukerho ry 2014: Puheenjohtaja Pitkänen Pekka puheenjohtaja(at)oulunilmailukerho.fi Gsm: Sihteeri Rahastonhoitaja Evisalmi Ari Korhonen Olli sihteeri(at)oulunilmailukerho.fi rahastonhoitaja(at)oulunilmailukerho.fi Gsm: Gsm: Huoltopäällikkö (purjekoneet) OIKOSET päätoimittaja Runtti Ville Kiuttu Mikko Gsm: Gsm: Huoltopäällikkö (moottorikoneet) Aaltonen Kari Gsm: Webmaster Kangasluoma Kari webadmin(at)oulunilmailukerho.fi Koulutuspäällikkö Nettisivut Kiuttu Mikko koulutus(at)oulunilmailukerho.fi Tilinumero Gsm: FI

4 Päätoimittajan palsta Pitkästä aikaa kädessänne on taas OIKoset -kerholehti. Viime keväänä ei numeroa ilmestynyt. Elämäntilanteeni vuoksi harrastuksiin käytettävä aika oli puntaroitava tarkoin, jolloin peruskurssin teorioiden järjestelyt ja lento-osien suunnittelu veivät käytettävissä olevan ajan. Miten tahansa, nyt lehti on jälleen painettu ja asiasisältöjä on sitäkin enemmän. Ensimmäisen kerran päätoimittajan uran aikana toteutui tilanne, jossa kaikille artikkeleille löytyi joku muu kirjoittaja kuin päätoimittaja itse! Näkisin tämän kertovan mukavasta aktiivisuudesta jäsenistömme parissa. Valitettavasti lentomäärissä on ollut parin viime vuoden aikana laskua. Tärkeämpää kuin lukujen murehtiminen on kuitenkin pohtia keinoja, joilla toimintamääriä nostetaan. Kerhoympäristössä kohtaamme väistämättä moninaisia ongelmia. Ne liittyvät kalustoon, talkooväen määrään, kustannuksiin.. Halutessamme löydämme ongelmia niin paljon kuin jaksamme etsiä. Tämä ei välttämättä ole järkevin toimintatapa, mikäli haluamme toiminnalle vuosien jatkuvuuden ja harrastuksestamme kaikille mukavan ja rentouttavan. Toki ongelmat täytyy osata myöntää ja tunnistaa oikeiden ratkaisujen löytämiseksi. OIK:ssa tilanne on pääosin hyvä. Tulossa on kuitenkin isoja uudistuksia, kuten hallihanke, jotka vaativat onnistuakseen koko jäsenistön tuen ja työpanoksen. Seuraavaa kautta odotellessa haastankin jokaisen kerholaisen pohtimaan, millä keinoin voi itse vaikuttaa siihen, että myönteinen ilmapiiri vahvistuu, löydetään ongelmiin uusia ratkaisuja, kannustetaan uutta toimintaa ja luodaan paremmat elinmahdollisuudet kerholle.

5 Kulunut vuosi jää allekirjoittaneella mieleen toiminnaltaan vilkkaana, vaikka nopea vilkaisu pelkkiin lentomääriin antaisi ymmärtää toisin. Johtokunta on tehnyt vuoden aikana todella paljon töitä, hallihankkeessa on edistytty, konekaupat tehty, kerho on ollut näkyvästi eri tapahtumissa mukana, kerholaiset ovat menestyneet eri kilpailuissa ja lisäksi on ollut Moskiito Ralli, sikajuhlat ja syystalkootkin. Huoltoja on tehty hartiavoimin ja koulutustoiminta kesän aikana oli vilkasta. Uusia jäseniäkin saimme ja Kaisa Mäkiniemelle, Pentti Veteläiselle ja Ilkka Piiroiselle lämpimästi tervetuloa kerhoomme. Hannu-Pekka Hujaselle, Jouni Manniselle ja Ilkka Piiroiselle isot onnittelut lupakirjojen johdosta, samoin Ville Runtille opepahvista! Surullisia uutisiakin on kauden aikana ilmaantunut. Ilmailulegenda, lentokapteeni Kaarlo Rajala siirtyi syyskuussa hiljaisten laivueeseen. Kesällä nukkui pois aiempina vuosikymmeninä OIK:ssa lentänyt ja aktiivisena lennokkimiehenä tunnettu Ari Sutinen. Voimia heidän omaisilleen surutyössään. Tämä lehti tarjoaa poimintoja ajankohtaisista asioista kerhomme sisältä ja muuttuvasta toimintaympäristöstämme. Lehdessä esitellään muun muassa suunnitelmia OIK:n puitteiden parantamiseksi Pudasjärvellä, keinoja OIK:n ja lajin markkinoimiseksi ulkopuolisille, ohjeita muuttuneiden lääketieteellisten kelpuutusmääräysten kanssa toimimiseen sekä näkymiä käytännön toiminnan kehittämiseen esimerkkitapauksena Kurenalan Express ja OLC. Nautinnollisia lukuhetkiä syysiltojen pimeyteen! Ja talvipäivät käytetään huoltoihin, eikös ;) Mikko 5

6 6 Puheenjohtajan palsta Lentokausi on sitten taas kerran lopuillaan ja lentokauden tilastot alkavat kiinnostamaan. Minulle viime kesä jää mieleen konstikkaana kesänä; oli joko tosi kylmää tai sitten tosi lämmintä. Ja mehän kaikki tiedämme mitä se sitten tarkoittaa; joko inversio 800m:ssä tai 500m pilvikatto ja viuhuva pohjoistuuli. Viuhuvasta pohjoistuulesta muistan 3m korkean juhannuskokkomme, joka pohjoistuulessa paloi kahdessa tunnissa täysin maan tasalle. Kokon sytytyksessä osa juhannusjuhlijoista oli pukeutunut talvihaalariin mutta silti tunnelma oli OIK:n tyyliin rento ja hauska. Keskeiset toimintaluvut heijastavat kesää varsin hyvin. OLC:ssä kerättiin 9 pistettä vajaa pistettä ja 4. sija jälleen kerran kerhojen välisessä kansallisessa kisassa. Lisäksi pidettiin kaksi peruskurssia. Näitä numeroita voidaan pitää hyvinä toimintalukemina. Toisaalta hinauksia tuli vain 600 kpl mikä on noin 25% vähemmän totutusta vuosittaisesta hinauksesta. Kylmä alkukesä selittää tätä osittain; juhannukseen mennessä oli vain vähän reilut sata hinausta vaikka Pudiksella oltiin jo Vapulta lentämässä. Tarkemmin tilastoista kun ne valmistuvat. Kerhomme on saanut koulutuksen kautta uusia jäseniä lämpimät tervetuloterveiset heille. Yrittäkäämme kaikki kerholaiset tasoittaa tietä heille harrastuksemme pariin. Purjelento ei ole helpoimmasta päästä harrastuksia päästä sisään. Lisäksi opettajakaartimme vahvistui yhdellä uudella opettajalla. Myös tänä vuonna kolme OIK:n pitkäaikaista ja kaikkien tuntemaa konkaria pitivät 50-vuotis päiviä; Pekka Sipilä, OP Sukanen ja Marko Winblad. Onnittelut vielä kerran heille ja tietysti muille jotka viettivät merkkipäiviä. Otettiimpa jopa snapsit asian kunniaksi Sikajuhlissa elokuussa.

7 Hallintopuolella on edetty strategian OIK Vuonna 2018 mukaisesti. Strategiaan kirjatutusta neljästä strategisesta toimenpiteestä on saatettu loppuun kolme ja yksi on valmistumassa. Valmistuneet toimenpiteet ovat: Puhku on myyty, koulutus siirretty DG500:lle ja Halliprojekti on käynnistetty ja etenee. Neljäs toimenpide, rahoitus on sekin valmistumissa Halliprojektin ja talousjaoston toimesta. Halliprojektista ja rahoituksesta enemmän erillisessä artikkelissa. Yleiset suhdanteet tänä vuonna ovat olleet vuorostaan myönteiset. Kovasti työllistänyt ATO uudistus on siirtymässä vuoteen 2018 ja muutenkin on ilmassa virettä että ehkä ei niin välttämätön ja hyödyllinen EASA hallintojumppa on saanut uuden harkintakierroksen. Yhteistyö Pudiksen kentällä Jyrkkäkoski Oy:n kanssa on mennyt varsin sujuvasti. Lisäksi kun haavereita ei ole sattunut lentotoiminnassa niin voi olla varsin tyytyväinen menneeseen kesään. Syyskokouksessa nähdään marraskuun lopulla Ouluhallilla. Terv, Pekka 7 Toiminta Pudiksella Teksti: Pekka Pitkänen Kuten todettu moneen otteeseen niin rakkaan harrastuksemme, purjelennon, ohessa harjoitamme mökkeilyä - ja karavaanari - toimintaa Pudasjärven kenttäalueella. Se on ollut ja tulee jatkossakin olemaan merkittävä osa Oululaiselle purjelennolle luontaista sosiaalista toimintaa.

8 Nyt meillä on yksi täysi vuosi takana yhteistoimintaa Pudiksella Jyrkkäkoski Oy:n kanssa. Tämä vuosi on osoittanut kaksi asiaa; me pystymme jatkamaan purjelennon harrastetoimintaa Pudasjärven kentällä jotakuinkin nykyiseen malliin ja lisäksi sen että kustannukset eivät ole karanneet ei toivotulle tasolle. Tästä ei ollut varmuutta näin viime vuonna kesällä saadessamme tiedon tästä muutoksesta. Ensi vuodesta on nyt sovittu periaatetasolla että kesä 2015 mennään samoilla periaatteilla kuin tämä kesä. Hornet-halli ja Briefing rakennus ovat OIK:n käytössä nykyisillä kustannusvastuuvuus periaatteella. Samoin Kaunola. Pudasjärven kentän osalta OIK:n edunvalvonta tullee jatkossa olemaan jatkuvasti enemmän ja enemmän työllistävä työsara. Yhä laajempi joukko moottoriurheilijoita on löytänyt Pudiksen kentän ja sen käyttö erilaisiin moottoriurheilun tarpeisiin on kasvava trendi. Sen mukana ui sisälle meille epäedullinen näkökulma - kaupallisuus. Miten me suhtaudutaan asiaan ja mikä meillä on kantokyky asian suhteen niin, me kaikki tiedämme että resurssit niiden suhteen ovat varsin rajalliset. Toistaiseksi Jyrkkäkoski Oy on ollut tämän suhteen suopea harrastuksellemme. Jatkossa pitää huolehtia että tämän suhteen OIK:lla on riittävästi fokusta tämän asian suhteen. Mitä edellinen sitten käytännössä tarkoittaa niin siitä pitänee muodostaa näkemys nyt syksyn ja talven aikana. Leirialueen osalta kerholaisilla on kiinnostus jatkunut mökkeily - ja karavaanari -toimintaan. Uusia mökkejä on suunnitteilla ja osa vähälle käytölle jääneistä mökeistä on löytänyt uuden omistajan. Lisäksi mökit ovat olleet sujuvasti käytettävissä (vuokrattavissa) peruskurssilaisille. Tämä on ollut merkittävä viihtyvyystekijä kurssilaisille. Leirialue on pidetty siistinä ja nuotiopuita on riittänyt nyt kun talkoolaisia sille saralle on riittänyt. Itse olen 8

9 kokenut leirialueen ilmapiirin sellaisena että sinne on aina ollut mukava tulla. Pidetään huolta jatkossakin siisteydestä niin että Pudikselle voi aina tulla myös vain hengaileen ja saunomaan ts. viettämään laatuaikaa. Terveisin Pekka PURJELENTO ympäristöystävällistä ilmailua aurinkoenergiaa hyödyntäen Oulun Ilmailukerho ry on perinteinen, mutta myös aikaansa seuraava purjelentokerho. Lentokalustona kerholla on tällä hetkellä kaksi kaksipaikkaista koulu- ja jatkokoulutuskonetta sekä neljä yksipaikkaista teho- ja harjoituskonetta sekä yksi moottorikone hinauskoneena. Keväisin ja syksyisin toiminta tapahtuu Ahmosuon lentokentällä Oulun Pikkaralassa. Kesäkuukaudet kerho toimii Pudasjärven Ilmailukeskuksessa. Kerho järjestää aktiivisesti myös purjelentokoulutusta sekä tutustumis- ja esittelykursseja kaksipaikkaisella purjekoneella. Lisätietoa: Pekka Pitkänen, puheenjohtaja, p OIK:n halliprojektista Teksti: Markku Lehto Uusi Leader -rahoitus kausi on vuosille Matti Myllylä neuvotteli loppukesästä Leader asianhoitajan kanssa ja tässä yhteydessä tuli ilmi, että tämän vuoden aikana ei kuitenkaan voida laittaa rahoitusanomusta Leaderille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että halliprojektin käytännön aloittaminen siirtyy vuoden 2015 alkupuolelle. Tarkkaa ajankohtaa rahoitusanomuksen jättämiselle emme ole vielä saaneet tietää. Edellä kerrottu rahoitusanomuksen ja sen päätöksen siirtyminen vuoden 2015 vuoden puolelle ei kuitenkaan estä meitä jatkamasta

10 10 hallin suunnittelutyötä. Valmistelutyöstä ei kuitenkaan saa syntyä laskutettavia kustannuksia, sillä Leader -rahoitus maksaa vain niitä kustannuksia, jotka ovat syntyneet rahoitusanomuksen jättämisen jälkeen. Näillä näkymin hallityöryhmä on päätymässä ns. tolppahallimalliin, josta Pudasjärven aikaisemmista halliprojekteista on kokemusta. Olemme loppukesän aikana tutustuneet O-P Sukasen hallin rakennusprojektiin ja saaneet O-P:lta mm. kopiot hänen hallia ja sen lupaprosesseja koskevista dokumenteista. Lisäksi saimme O-P:lta lainaksi hallinrakentamista käsittelevän valokuvakansion. Näistä on paljon hyötyä hallin suunnittelussa. Seuraavaksi meidän tarkoituksemme on ottaa yhteyttä Pudasjärven kaupungin rakennusviranomaisiin mm. lupaasioiden ja maanvuokra-asioiden käsittelyyn liittyen. Eräs ensimmäisiä toimenpiteitä on tulevan hallin alla olevan maaperän kartoitus, jotta siinä ei synny yllätyksiä. Terveisin Make, halliprojektiryhmän vetäjä OIK:n markkinointitiimi löysi Facebookin Teksti ja kuvat: Marko Juoperi Harrastusta tai toimintaa, joka ei näy sosiaalisessa mediassa, ei yksinkertaisesti ole heille olemassa. Terveydys kerholaiset! Pikkujouluissa sattuu ja tapahtuu. Viime vuonna siellä sai henkevääkin henkevämpien keskusteluiden tuloksena alkunsa OIK:n uusi markkinointitiimi. Sen jälkeen onkin tapahtunut paljon.

11 Purjelentokoneita on esitelty turuilla ja toreilla, ja Facebook pursuaa tietoa oululaisesta ja pohjois-pohjalaisesta purjelennosta! 11 Kuten tiedämme, OIK:lle on elintärkeää, että saamme kouluttaa uusia purjelentäjiä ja näin pitää Briefing-tilan täynnä ja kenttäkirjan paksuna. Olemme huomanneet, että kerhomme potentiaaliset uudet purjelentäjät ovat yhä useammin ns. diginatiiveja, eli he hengailevat ja viettävät aikansa internetissä ja sen sosiaalisessa mediassa eli SoMe:ssa (Facebook, Twitter jne). Kun heitä haluaa lähestyä, on tietenkin mentävä sinne, missä he päivittäin oleilevat. Tämän vuoksi avasimme alkuvuodesta ensitöiksemme OIK:lle oman Facebook (FB) -tunnuksen ja sivun (https://www.facebook.com/oulunilmailukerho), ja aloimme kirjoitella sinne OIK:n toimintaan ja purjelentoon liittyvää sisältöä. Haluamme, että "virtuaalinen leirinuotiomme" näkyy sosiaalisessa mediassa ja houkuttelee ilmailusta kiinnostuneet mukaan kerhon toimintaan. Oikosten menossa painoon OIK:n FBsivulle on kertynyt alkuvuoden aikana jo 97 tykkääjää! Kuva. OIK:n Facebooksivu.

12 12 Näin Facebook-näkyvyys syntyy: Aina, kun julkaisemme ( postaamme ) uutisen, kuvan, linkin, videon tai esim. tapahtumakutsun aikajanallamme, saa jokainen OIK:n FB-sivun tykkääjä siitä ilmoituksen. Aina, kun joku meistä tykkää OIK:n julkaisusta tai jakaa sen omalla aikajanallaan, niin kaikki omat FB-kaverimme (ja yksityisyysasetuksista riippuen jopa heidänkin FB-kaverinsa) näkevät uutisvirrassaan OIK:n julkaisun ja voivat itsekin tykätä julkaisusta ja haluta OIK:n tykkääjäksi. Kuva. Tervehdysviesti Pudiksen nuotiolta.

13 13 Näin jokainen kerholainen voi osallistua: Julkaise OIK:n FB-sivulle! Sekä FB-sivun ylläpitäjät (tällä hetkellä Marko, Mikko, Tommi ja Tuomas) että kuka tahansa kerhon jäsen tai Facebookin käyttäjä voivat julkaista viestejä, linkkejä, kuvia ja videoita kerhomme sivuilla ja näin osallistua rummuttamiseen. Varsinkin kuvat ja videot saavat FB:ssä yleensä paljon yleisöä. Tykkää / kommentoi / jaa! Jos julkaisu OIK:n FB-sivulla on mielestäsi hyvä/hauska/ hyödyllinen, niin klikkaa Tykkää-nappia julkaisun vasemmassa alanurkassa. Jos julkaisu herättää tunteita ja kysymyksiä tai haluat keskustella tai väitellä, niin klikkaa Kommentoi-nappia. Jos haluat näyttää mainion julkaisun omalla FB-sivullasi, niin klikkaa Jaa-nappia. Mitä enemmän väkeä ja pöhinää leirinuotiolla, niin sitä kauemmaksi iloiset äänemme ja purjelentojuttumme kantautuvat. :-) Näitä tapahtumia olemme kampanjoineet/kampanjoimme Facebookissa: Valveen purjelentoinfo helmikuussa (julkaisulla 939 lukijaa!) Zeppelinin purjelentotapahtuma huhtikuussa (julkaisulla 7400 lukijaa!) OIK Tour de Sky -ilmailunäytöksessä elokuussa Purjelennon esittelykurssiviikonloppu elokuussa

14 Kuvat. Markkinointitiimi vei DG-300:n näytille Zeppelinin aulaan (alla). Tapahtumasta tiedotettiin OIK:n Facebook-sivulla (yllä). 14

15 15 Kuva. OIK:n ständi vuosikymmenen oululaisessa ilmailutapahtumassa Tour de Sky:ssä. Facebookissa on lukuisia oululaisia ja pohjoispohjalaisia yrityksiä ja yhteisöjä, joiden sivuilla on tuhansia ja taas tuhansia tykkääjiä ja lukijoita. Kun haluamme saada huomiota, niin voimme julkaista suosituille FB-sivuille uutisia OIK:n nimissä tavoittelemamme kohderyhmän mukaisesti. Olemme tänä vuonna julkaisseet mm. näiden yritysten ja yhteisöjen FB-sivuille: Kaleva Tapahtumat Oulussa Oulun kaupunki - City of Oulu Pudasjärvi - Town of Pudasjärvi OYY Tourdesky Suomen ilmailuliitto - Finlands flygförbund ry Kauppakeskus Zeppelin OAMK

16 16 Oulu News DC-3 Oh-Lch Fan Club Jyrkkäkoski Camping Facebook ja muut sosiaalisen median sovellukset ovat monelle varmasti uutta ja outoa, mutta tuleva ilmailusukupolvi seuraa ja ymmärtää maailmaansa internetin ja sen sosiaalisten palveluiden avulla. Harrastusta tai toimintaa, joka ei näy sosiaalisessa mediassa, ei yksinkertaisesti ole heille olemassa. Uusien harrastajien löytäminen on kerhollemme elintärkeää, eli kertokaamme heillekin kiehtovasta harrastuksestamme. Siis Facebookiin vaan tykkäämään, kommentoimaan, ja jakamaan tietoa! Syysterveisin, OIK:n markkinointitiimi Kuva. Vuoropuhelua Pudasjärven kaupungin Facebooksivulla. P.S. OIK:n Facebook-sivun julkaisuja voi seurata myös ilman Facebooktunnusta www-osoitteessa

17 Lentäjän lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja vinkkejä vastaanotolle Teksti: Vesa Lappeteläinen Lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja lupakirja yhdessä oikeuttavat toimimaan lentäjänä, lennonjohtajana tai lennontiedottajana. Lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen haltijan on kyettävä psyykkisesti ja fyysisesti käyttämään turvallisesti kyseisen lupakirjan mukaisia oikeuksia. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi 17 Kirjoitus on suora lainaus liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sivuilta. Mitä käytännössä merkitsee se, että lentäjällä on oltava ilmailulupakirjan ohella lääketieteellinen kelpoisuustodistus, medikaali, ja millaisia asioita medikaalin haltijan on otettava huomioon? Näihin kysymyksiin pyrimme tässä löytämään vastauksia. Lisäksi Vinkkejä vastaanotolle on hyvä lukaista jo ennen ajan varausta. Yleistä lääketieteellisestä kelpoisuudesta lentäjäksi Alkutarkastuksessa eli ns. initial -tarkastuksessa ilmailulääkäri vertaa hakijan terveydentilaa niihin lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen ensimmäistä myöntämistä koskeviin terveydentilavaatimuksiin, jotka taasen on julkaistu EASA:n lentomiehistöasetuksen osassa part-med. Onkin sanottu, että ilmailulääketieteen suurin saavutus on juuri tässä: alkutarkastuksen perusteella lentäjäksi terveydentilansa vuoksi soveltumattomat karsiutuvat jatkosta alkutarkastuksen perusteella. Tämä on tietysti harmillista ammattia tai harrastusta aloittavalle, mutta onneksi karsimiset alkutarkastuksessa ovat suhteellisen harvinaisia alemmissa medikaaliluokissa.

18 18 Sekä alkutarkastuksessa että voimassaolon jatkamiseen tähtäävässä tarkastuksessa huomioidaan sekä hakijan antamat esitiedot että tutkimustilanteessa todettu terveydentila. Näiden perusteella tehdään ratkaisu siitä, täyttyvätkö part-med vaatimukset. Joskus ilmailulääkäri siirtää ratkaisun viranomaisen tehtäväksi tai lievemmissä tapauksissa saattaa konsultoida viranomaista, toista ilmailulääkäriä tai muun tarvittavan erikoisalan lääkäriä. Siinä, hakeeko hakija luokan 1- (ammattilentäjät), luokan 2- (yksityislentäjät) vai LAPL-medikaalia (harrastelentäjät), on eroa alku- ja määräaikaistarkastuksessa siten, että vaatimukset kasvavat sitä mukaa kun kelpoisuustodistuksen luokka muuttuu tiukemmaksi. Part-MED sanookin, että luokan 1 ja lennonjohtajien alkutarkastus on tehtävä ilmailulääketieteen keskuksessa (AeMC) joita on Suomessa muutamia. Ilmailulääkärit, riippuen valtuutuksen tasosta, voivat tehdä alkutarkastuksen luokan 2 ja LAPL-medikaalin hakijoille sekä myös ylläpitotarkastukset luokan 1,2, LAPL-medikaalin ja lennonjohtajille sekä lennontiedottajille. Näiden kelpoisuustodistusten voimassaoloajat selviävät omasta medikaalistasi. Sieltä löytyvät myös mahdolliset rajoitukset ja vaatimukset seuraavaa tarkastusta varten. Kelpoisuustodistusten voimassaoloaikaa voidaan lyhentää, jos siihen on lääketieteellinen tarve ja syy. Lisäksi kelpoisuustodistukseen on merkitty ne rajoitukset, joita on noudatettava kelpoisuustodistuksen oikeuksia käytettäessä. Tavallisimmat ovat: TML VDL VML VNL Rajoitettu voimassaolo Kaukonäon korjaus Kaukonäön, välialueen näön ja lähinäön korjaus Lähinäön korjaus

19 VCL Voimassa vain päivällä (yleensä värinäkö syynä) SIC tai SSL Erikseen vaadittavat lääkärintarkastukset tai erikseen määritetty muu rajoitus 19 Kelpoisuustodistuksen voimassaolon jatkamista varten tehdään normaali terveydentilan tarkastus, jälleen esitietojen ja vastaanotolla tehtävien tutkimusten avulla. Medikaalin voimassaolon jatkamista varten tehtävä tarkastus voidaan tehdä 45vrk ennen voimassaolon päättymistä ilman, että medikaalin jaksotus muuttuu. Lääketieteellisen kelpoisuuden heikkeneminen Vaikka läpimennyt lääkärintarkastus ja voimassaoleva medikaali on osoitus siitä, että part-med-vaatimukset täyttyvät, on ymmärrettävä se tosiasia, että terveydentilassa voi tapahtua muutoksia medikaalin voimassaolon aikana. Lentäjän on itse oltava tietoinen niistä seikoista tarkastusjaksojen välillä, joilla voi olla merkitystä turvalliseen suorituskykyyn ja pyydettävä tarvittaessa ilmailulääkärilta neuvoja. Tämän vuoksi on säädetty lentäjän terveydentilailmoituksesta. Vallitseva terveydentila vaikuttaa lääketieteelliseen kelpoisuuteen. Sairastumisesta, raskaudesta ja loukkaantumisesta on viipymättä kirjallisesti ilmoitettava ilmailulääkärille tai ilmailulääketieteen keskukseen. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Mitä sanoo määräysteksti tästä asiasta? part-med.a.020 Lääketieteellisen kelpoisuuden heikkeneminen

20 20 a) Lupakirjan haltijat eivät saa käyttää lupakirjojensa ja niihin liittyvien kelpuutusten tai todistusten mukaisia oikeuksia, jos he 1) tietävät lääketieteellisen kelpoisuutensa heikentyneen niin, että se saattaisi estää heitä käyttämästä näitä oikeuksia turvallisesti; 2) ottavat tai käyttävät lääkärin määräyksellä tai ilman sitä saatavia lääkkeitä, jotka todennäköisesti haittaavat kyseisen lupakirjan mukaisten oikeuksien käyttämistä turvallisesti; 3) saavat lääketieteellistä, kirurgista tai muunlaista hoitoa, joka todennäköisesti vaikuttaa haitallisesti lentoturvallisuuteen. b) Lisäksi lupakirjan haltijoiden on ilman tarpeetonta viivytystä otettava yhteyttä ilmailulääkäriin, jos 1) heille on tehty kirurginen tai invasiivinen (elimistön sisälle ulottuva) toimenpide; 2) he ovat aloittaneet säännöllisen lääkityksen; 3) heille on aiheutunut merkittävä henkilökohtainen vamma, joka vaikuttaa heidän kykyynsä toimia ohjaamomiehistön jäsenenä; 4) he kärsivät merkittävästä sairaudesta, joka vaikuttaa heidän kykyynsä toimia ohjaamomiehistön jäsenenä; 5) he ovat raskaana; 6) he ovat joutuneet sairaalaan tai muuhun sairaanhoitolaitokseen; 7) he tarvitsevat silmälasit ensimmäisen kerran. Yleensä kannattaa soittaa ilmailulääkärille ja pyytää lisäohjeita jos omasta lentokelpoisuudesta tai lääkkeiden käytöstä on epäselvyyttä. Ilmailulääkäri arvioi tilanteen ja antaa lisäohjeet.

21 21 Ilmailulääkäri voi myöntää medikaalin jo vastaanotolta Selvissä tapauksissa ilmailulääkäri ratkaisee medikaalin myöntämisen jo vastaanoton yhteydessä ja nykyään tulostaa sekä allekirjoittaa medikaalin. Se on mahdollisine rajoituksineen voimassa saman tien hakijan allekirjoitettua medikaalin. Trafi lähettää laskun medikaalista kuten aikaisemminkin ja huhuja liikkuu, että nykyinen 105 euron maksu olisi nousemassa 120 euroon. Tästä ei tosin taida vielä olla päätöstä. Kustannuksia tulee lisäksi tarvittavista laboratorio- ja muista tutkimuksista ja ilmailulääkärin palkkiosta. Part-MED mukaisesti myönnetty medikaali sisältää aina myös alemman luokan medikaalin: esimerkiksi 1-luokan haltijalla on merkintä myös luokan 2 ja LAPL-medikaalista ja näillä on omat voimassaoloaikansa. Mikäli luokan 1 medikaali on mennyt umpeen, voi medikaalin haltija kuitenkin käyttää luokan 2 ja LAPL-medikaalin oikeuksia. Vastaavasti, jos luokan 2 medikaalin haltijalla on mennyt luokka 2 vanhaksi, voi hän lentää LAPLmedikaalin avulla esimerkiksi purjelentokoneita ja ultrakevyitä. Muista kuitenkin, että mikäli sinulla on PPL- tai SPL-lupakirja, niin tarvitset aina voimassaolevan luokan 2 medikaalin. Vinkkeja vastaanotolle En tässä anna vinkkejä siihen, miten verenpaineen saa laskettua sopivaksi vastaanoton mittaustilanteeseen, mutta sujuvan ja tarpeettomasti pitkittyvän tarkastuksen varmistamiseksi kuitenkin joitakin vinkkejä: 1. Varaa aika ajoissa voimassaolon jatkoon tähtäävään tarkastukseen ja täytä hakemuslomake*, jätä kuitenkin allekirjoitus vastaanotolle. Muista, että tarkastus voidaan tehdä 45vrk ennen voimassaolon päättymistä ilman jaksotuksen

22 22 muuttumista. Ilmailulääkäreiden yhteystiedot löytyvät Trafin sivuilta ja myös OIK:n nettisivuilta on muutamien yhteystiedot. *Joissakin paikoissa hakemuslomake voidaan täyttää sähköisesti, kysy ilmailulääkäriltä 2. Ota mukaasi voimassaoleva tai vanhentunut medikaali. Ilman sitä uutta medikaalia ei voi kirjoittaa (AMC1 MED.A.035). 3. Ota mukaasi kaikki terveydentilaasi liittyvät paperit, myös vanhemmat (epikriisit, tutkimustulokset ym). Muista myös ottaa mukaan ne silmälasit ja niiden arvot, joilla lennät. Aikaisemmin usein riitti, että hakemuslomakkeeseen todettiin ei muutosta aikaisempaan mutta nyt uuden EMPIC MED-ohjelmiston aikana sinne syötetään koko terveyshistoria ensimmäisen EMPIC MEDpohjaisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Jos tätä terveydentilahistoriaa ei ole käytettävissä vastaanottotilanteessa, medikaalin saaminen voi viivästyä harmillisesti. 4. Tarvittavat tutkimukset: nämä ilmailulääkäri voi määrätä joko lääkärikeskuksen laboratorioon tai voit käydä esim. työterveyshuollossa kokeissa. Alla olevaan taulukkoon on kerätty voimassaoloaikojen lisäksi tutkimukset mitä kulloinkin vähintään tarvitaan. Ilmailulääkärin harkinnan mukaan muitakin saatetaan tarvita, ja usein tarvitaankin. Luokka 2 Voimassaolo <40v 40-49v >50v 60kk 24kk 12kk Tutkimus Álkutark. <40v 40-49v >50v Virtsa x x x x EKG tarv. tarv. 40v iässä 2v x = pakollinen tutkimus

23 23 LAPL Voimassaolo <40v >40v 60kk 24kk Tutkimus Alkutark. <50v >50v Virtsa x tarv. x x = pakollinen tutkimus Taulukosta näet, kuinka pitkään medikaali maksimissaan on voimassa ja siitä, mitä kokeita minimissään tarvitaan eri medikaaliluokissa. Huomaa, että nämä ovat minimejä jotka tarvitaan joka tapauksessa. Turvallisia lentoja! Vesa Lappeteläinen, ilmailulääkäri AME2 - Kotikenttäkisa kaikille purjelentäjille Teksti: Tommi Rantala OLC-kisaan voi osallistua rekisteröitymällä sivulle ja lataamalla.igc tiedosto loggerilta sivulle 48h sisällä laskeutumisesta. Sivusto pisteyttää lennon automaattisesti ja kaikki koneet ovat DAeCkertoimilla tasoitettuna samassa luokassa. OLC:ssa on kolme kilpailumuotoa: OLC-plus, speed-olc ja OLC- LEAGUE Suomen CUP, joiden tulokset lasketaan samasta tiedostosta automaattisesti. Mutta myös joitain erikoiskilpailuja on kuten, esimerkiksi Vintage Glider club:in järjestämä OLDTIMER SCORING, jossa OIK:n edustajat ovat menestyneet loistavasti; Mauri 8. ja Olli 17. maailman rankingissa kaudella 2014.

24 OLC-PLUS Speed-OLC Pisteytetään 5. käännepisteen kautta lennetty matka. Lisäksi lisäpisteitä saa suurimmasta reitille mahtuvasta FAI kolmiosta. 24 Pisteytetään 3. käännepisteen kautta lennetty matka 150min aikana. Sivusto laskee automaattisesti parhaan tuloksen ladatusta tiedostosta. Vaatimuksena myös IGC-hyväksytty loggeri esim. Volkslogger, Photonav/Xcsoar tiedosto ei käy. OLC-league Suomen CUP -Tommi Kerhokilpailu jota käydään yhdeksänätoista viikonloppuna alkaen Huhtikuun 3. viikonlopusta. Joka viikonlopulta huomioidaan kerhon kolme parasta Speed-OLC suoritusta. Paras kerho saa 2p per kierrokselle osallistuva joukkue, maksimissaan 13p. Seuraavien kerhojen pisteytys tapahtuu Formula 1 tyyliin eli edellisen joukkueen pistemäärästä vähennetään yksi piste. Kurenalan Express Teksti ja kuvat: Tommi Rantala Synty Kaudella 2013 itsekin vasta haparoivia matkalentoja tehdessä, huomasin että suunniteltu lentäminen on kivaa. Samalla pohdin miten voisin herättää kiinnostusta matkalentämistä kohtaan. Meillä on Moskiitoralli mutta eihän sinne kaikki pääse. Kävi mielessä myös OIK-GP:n järjestäminen, mutta miten sitä joutaa useana peräkkäisenä viikonloppuna kentälle. Samalla OIK oli tipahtanut OLC-liigassa kuudenneksi, joten tarvittiin tehtävä jonka lentää kohtalaisilla keskinopeuksilla 150 minuuttiin.

25 25 Tehtävät Kun konsepti oli valmis, oli tehtävien teon aika. Mihin pyysin apuun Ville Runttia, että edes jonkinlainen näkemys olisi mahdollisista maastolaskupaikoista ja reittien turvallisuudesta. Tehtiin kaksi tehtävää, ajatuksella että soveltuvalla kalustolla reitin voisi lentää 150 minuuttiin, jotta viikonloppuisin kertyisi pisteitä OLC-league kisaan. Lisäksi säännöissä päätettiin määrätä lähtö- ja maaliintulo korkeuden erotukseksi maksimissaan 1000m. Tällä pyrimme minimoimaan pilvipohjien korkeuden vaikutuksen kisaan, sekä antaa mahdollisuuden jatkaa pidemmälle lennolle suorituksen jälkeen. Junior- tai kerholuokka En ole vielä päättänyt millä nimellä jatkossa tehtävä kulkee. Tehtävä on suunniteltu lennettäväksi Junnun tasoisilla koneilla, tästä nimitys. Tärkeimpänä suunnittelussa oli turvallisuus ja se että puolentoista tonnin kelissä tehtävästä selviytyisi myös aloitteleva pilotti. Halusimme myös yhden legin täyttävän vaatimuksen HC-matkasta. Käännepiste Matka Suunta 02Pudasjärvi silta 336 Iijoen silta Seuraavaan pisteeseen linja 10km 03Ranuan tie 15.4 km 326 Livojoen silta 08Kipinä 24.8 km 209 Iijoen silta 12Pintamo 55.2 km 068 Risteys 01PudasjärviLentokenttä 33.2 km 258 Kiitotie Sylinteri R=3,0km

26 26 Lähdöksi valittiin 10km linja että varmasti osuu. Myöhemmin kesällä huomasin, ettei se niin helppoa olekaan kun en itse lentänyt lähtölinjan kautta. Käännepisteet ovat ihan normaaleja käännepisteitä 10km säteellä, mutta maaliksi valittiin sylinteri 3km säteellä kentän ympärille jolloin tarvetta lentää lujaa kentän välittömässä läheisyydessä ei tulisi. Tehtävän pituudeksi tuli 129km, joten suunniteltu nopeus on 52km/h mitä ei ole Juniorilla vaikea saavuttaa. Open luokka Tehokkaammille koneille ja paremmille piloteille tehtiin hieman pidempi tehtävä. Käännepiste Matka Suunta 02Pudasjärvi silta 336 Iijoen silta Seuraavaan pisteeseen linja 10km 18Kokkokylä 39.9 km 337 Luiminkajoen silta 22Yli-Vuotto 83.2 km 184 T-risteys 12Pintamo 77.6 km 042 Risteys 01PudasjärviLentokenttä 33.2 km 258 Kiitotie Sylinteri R=3,0km Käännepisteet samantyyppisiä kuin Junior luokassa käytetyt. Tehtävän pituudeksi tulee 234km ja suunniteltu nopeus 94km/h, joka on jo haastavampi saavuttaa. Miten osallistun Halusimme myös vähän panosta tehtäviin joten avasimme myös leikkimielisen kilpailun. Kisaan voit osallistua lentämällä jommankumman tehtävän ja lähettämällä.igc tiedoston, pilotin nimen ja konetyypin osoitteeseen Kilpailun säännöt löytyvät ja kilpailut

EMPIC MED - kokemuksia

EMPIC MED - kokemuksia EMPIC MED - kokemuksia Johanna Lehmussola, Eija Piirainen Liikennelääketiedeyksikkö 20.3.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Yleistä Kaikki valtuutetut ilmailulääketieteen keskukset ja lähes

Lisätiedot

ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2010 TOIMINNASTA

ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2010 TOIMINNASTA ESPOON ILMAILUKERHO RY. HALLITUKSEN KERTOMUS VUODEN 2010 TOIMINNASTA Yleistä Vuosi oli kerhon 48. toimintavuosi. Hallitus kokoontui vuoden aikana 8 kertaa. Kerhon hallitus vuonna 2010: Riku Rissanen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Somevinkkejä seurakuntavaalien ehdokkaille Eija Harju, Espoon seurakunnat, viestintäpalvelut

Somevinkkejä seurakuntavaalien ehdokkaille Eija Harju, Espoon seurakunnat, viestintäpalvelut Somevinkkejä seurakuntavaalien ehdokkaille 16.9.2014 Eija Harju, Espoon seurakunnat, viestintäpalvelut Some on vuorovaikutusta Kuuntelemista, oppimista ja jakamista Keskusteleva äänensävy Viestitään samanaikaisesti

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ry Tuijussuontie 10 FI Raisio

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ry Tuijussuontie 10 FI Raisio 1/6 1 KOKOUKSEN AVAUS Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry:n puheenjohtaja Kai Vainio avasi kokouksen. Vainio kertoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä meneillään olevasta luottamusjohdon valintaprosessista,

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma Piirihallituksen hyväksymä _16._2_.2004 Taustaa Tässä viestintäsuunnitelmassa kuvataan SPL Keski-Suomen piirin tiedottamisen menettelyt. Yhdistyksen säännöissä

Lisätiedot

TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE

TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE 01.04.2009 LAIHIAN LUJA LENTOPALLOJAOSTO TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE Tämän kirjan omistaa : Joukkueeni : Valmentaja : Valmentaja puhelinnumero: Joukkueen

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 4.10.2015 CLASSIC MTB SPRINT ENDURO 2X4 SALO, HALIKKO, MÄRYNUMMI

KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 4.10.2015 CLASSIC MTB SPRINT ENDURO 2X4 SALO, HALIKKO, MÄRYNUMMI KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 4.10.2015 CLASSIC MTB SPRINT ENDURO 2X4 SALO, HALIKKO, MÄRYNUMMI Habanero Mountainbikers (HHCMB) järjestää MTB-endurokisan perinteiseen tyyliin Halikon Märynummen vuoristoalueella.

Lisätiedot

Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen

Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen 1 Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen Suomen Ilmailuliiton Liidintoimikunta on hyväksynyt nämä säännöt 14.4.2015. Säännöt astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 (10) OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN Täydentää Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin ohjetta, joka löytyy täältä:

Lisätiedot

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1. Ursan puheenjohtaja Tapio Markkanen avasi kokouksen klo

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1. Ursan puheenjohtaja Tapio Markkanen avasi kokouksen klo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1 SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 2011 Paikka: Tieteiden talo, sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki Aika: Tiistai 8.11.2011 kello 19.15. 1. KOKOUKSEN AVAUS Ursan puheenjohtaja

Lisätiedot

Tervetuloa Oulun Erotuomarikerhoon

Tervetuloa Oulun Erotuomarikerhoon Tervetuloa Oulun Erotuomarikerhoon www.oulunerotuomarikerho.net www.facebook.com/oek Erotuomari on henkilö, joka seisoo kentällä, mutta ei pelaa peliä. Hänen avullaan voi pelata seinää, jos siltä tuntuu.

Lisätiedot

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY SYYSKOKOKOUS PÖYTÄKIRJA Aika: 11.10.2014 klo 15:30 Paikka: Nuorisotalo, Toivakka Läsnä: Niina Ikonen Kirsi Hokkanen Juha Lampinen Heimo Nieminen Arto Virtanen Topi Saareleinen Hanna-Kaisa Mäki-Kulmala

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY SYYSKOKOKOUS PÖYTÄKIRJA Aika: 19.10.2013 klo 15:00 Paikka: Paloisten koulukeskus, Toivakka Läsnä: Juha Lampinen Markus Mäki-Kulmala Topi Saarelainen Hanna-Kaisa Mäki-Kulmala Elias Mäki-Kulmala Niina Ikonen

Lisätiedot

Rinnakkaislääketutkimus 2009

Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketeollisuus ry Helmikuu 2009 TNS Gallup Oy Pyry Airaksinen Projektinumero 76303 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista

Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista Tiedotustilaisuus: Pienet hyväksytyt koulutusorganisaatiot non-complex ATO Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Aikataulu, merkittäviä päivämääriä ja muutoksia PART-FCL

Lisätiedot

Huoltajan / seuraohjaajan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 25

Huoltajan / seuraohjaajan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 25 Huoltajan / seuraohjaajan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 25 1. Olen Kysymykseen vastanneet: 24 (ka: 1,8) (1.1) tapahtuman osallistujan vanhempi 37,5% 9 (1.2) seuraohjaaja 45,8% 11 (1.3) järjestäjä

Lisätiedot

Opetusmateriaali. Fermat'n periaatteen esittely

Opetusmateriaali. Fermat'n periaatteen esittely Opetusmateriaali Fermat'n periaatteen esittely Hengenpelastajan tehtävässä kuvataan miten hengenpelastaja yrittää hakea nopeinta reittiä vedessä apua tarvitsevan ihmisen luo - olettaen, että hengenpelastaja

Lisätiedot

RALLY GRAND SLAM. Vuoden 2015 kilpailukalenteri uudistuu. SBL:n kilpailusarjat vuonna 2015

RALLY GRAND SLAM. Vuoden 2015 kilpailukalenteri uudistuu. SBL:n kilpailusarjat vuonna 2015 RALLY Vuoden 2015 kilpailukalenteri uudistuu Vuoden 2015 kilpailukalenteri rakennetaan kokonaan uudelle pohjalle. Kalenteri rakennetaan tasapainoisemmaksi ja kilpailut sijoitetaan siihen mahdollisimman

Lisätiedot

Käyttöohje Social News

Käyttöohje Social News Käyttöohje Social News 1.1. painos FI Social News Vapauta sisäinen uutistoimittajasi ja raportoi lähiseutusi kiinnostavat tapahtumat suurelle yleisölle ammattimediakumppaneiden kautta. Lataa ja asenna

Lisätiedot

Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa

Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa Tausta Viestintätoimikunnan pj. MD-PRC Auvo Mäkinen ilmoitti puhelimessa 20.2.2011 LC Jyväskylä/Harjun Jouni Huotarille, että Lions-liitto

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma VIESTINTÄSUUNITELMA 1(10) Viestintäsuunnitelma Tervarit Juniorit ry VIESTINTÄSUUNITELMA 2(10) Sisällys 1. Johdanto 2. Tervarit Juniorit 3. Arvot 4. Viestinnän kohteet ja tavoitteet 5. Tervarit Juniorit

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu.

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu. JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma MALLI Toimintasuunnitelmasta yleisesti Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila

MARTAT VERKOSSA. Jouko Marttila MARTAT VERKOSSA Jouko Marttila 1.10.2016 Mobiili-internet on ykkönen Lähes puolet asiakkaista hakee tietoa sosiaalisesta mediasta ostopäätösten tueksi Facebook Yritykset käyttävät markkinointiin ja asiakaspalveluun.

Lisätiedot

Facebook-sivun ylläpito

Facebook-sivun ylläpito Facebook-sivun ylläpito Facebook-sivun viestinnän tehostaminen 2013-5-29 Materiaaleista Koulutuksen videotallenteet ja muut materiaalit ovat käytössänne osoitteessa http://akatemia.fi/fbyk-tilaajien-alue/

Lisätiedot

SÄÄNNÖT: LIITE 1. Nimi, kotipaikka, kieli ja tarkoitus

SÄÄNNÖT: LIITE 1. Nimi, kotipaikka, kieli ja tarkoitus SÄÄNNÖT: Nimi, kotipaikka, kieli ja tarkoitus 1 nimi: Yhdistyksen, jota näissä säännöissä kutsutaan killaksi, nimi on Kemiantekniikan Kilta ry. 2 Kotipaikka Killan kotipaikka on Lappeenrannan kaupunki.

Lisätiedot

KERTOMUS VUODEN 2005 TOIMINNASTA

KERTOMUS VUODEN 2005 TOIMINNASTA 1 (6) KERTOMUS VUODEN 2005 TOIMINNASTA 1 KERHON TOIMIHENKILÖT 1.1 Hallitus Kari Kotirinta Jukka Saarinen Tapio Hautaluoma Pentti Kaukoranta Antti Salmi Antti Virtanen Kristiina Lanki puheenjohtaja sihteeri

Lisätiedot

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Sudenpentujen päiväretki Korkeasaareen Kaikki TaMen sudenpennut tekevät päiväretken Korkeasaareen 9.4. Lisätietoa tapahtumakirjeliitteessä.

Lisätiedot

Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa

Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseon lukiossa Ikkuna ilmailun maailmaan Ilmailun yleissivistystä osana lukio-opintoja Lukion ilmailulinja Jyväskylän Lyseossa

Lisätiedot

Oikotie.fi. Case: Elämäni Talot

Oikotie.fi. Case: Elämäni Talot Oikotie.fi Case: Elämäni Talot Brief Oikotien asuntopalveluun lisää kävijöitä viraalileviämiseen painottuvalla kampanjalla. Tiesimme, että ihminen haluaa Liittää itseensä myönteiseksi koettavia asioita

Lisätiedot

TTYHY:n jäsenkysely 2014

TTYHY:n jäsenkysely 2014 TTYHY:n jäsenkysely 2014 1. Oletko saanut yhdistyksestä tarvitsemaasi apua tai palvelua? Kerrotko missä onnistuimme tai mitä jäit kaipaamaan. en Rakenneuudistus: työsopimukseen lisätty koeaika tiettyyn

Lisätiedot

Facebook. Tavoittaa massoja Paljon tietoa Sovellukset usein erotettu muusta Facebookista, mutta käyttävät silti Facebookin tietoja

Facebook. Tavoittaa massoja Paljon tietoa Sovellukset usein erotettu muusta Facebookista, mutta käyttävät silti Facebookin tietoja Facebook Facebook Hyödyt Tavoittaa massoja Paljon tietoa Sovellukset usein erotettu muusta Facebookista, mutta käyttävät silti Facebookin tietoja Haitat Moni mieltää vapaa-ajan viettopaikaksi Sivustojen

Lisätiedot

EASA muutokset FTO:n kannalta

EASA muutokset FTO:n kannalta EASA muutokset FTO:n kannalta Tarkastuslentäjien kertauskoulutus 8.11.2013, Tina El-Nemr, Trafi Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Esityksessä käsiteltävät aiheet Yleiset siirtymää koskevat aikarajat

Lisätiedot

Part M vaiheet kuinka tähän on tultu. Part-M ja katsastusjärjestelyt Jyrki Laitila

Part M vaiheet kuinka tähän on tultu. Part-M ja katsastusjärjestelyt Jyrki Laitila Part M vaiheet kuinka tähän on tultu Part-M ja katsastusjärjestelyt 21.01.2010 Jyrki Laitila Luennon aiheet Uusi Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi Ilmailutoimialan organisaatio ja sen muutokset Part

Lisätiedot

KATUKIIT TIEDOTUSLEHTI 1/99

KATUKIIT TIEDOTUSLEHTI 1/99 KATUKIIT TUKIITÄJÄ JÄT TIEDOTUSLEHTI 1/99 www.katukiitajat.fi.fi Hei taas kaikki vanhat ja uudet jäsenet! Taas on yksi luisteluvuosi takana ja pikkujoulut juhlittu. Porukkaa olikin mukavasti paikalla.

Lisätiedot

Kielitaitotarkastajat ja kielitaitokokeelle asetettavat vaatimukset

Kielitaitotarkastajat ja kielitaitokokeelle asetettavat vaatimukset 1 (7) Antopäivä: 14.11.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 29.11.2013 Voimassa: Toistaiseksi Ilmailulain (1194/2009) 45, 78, 119 ja 120, sellaisena kuin 45, 119 ja 120 on muutettu lailla ilmailulain

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 7.5.2016 G-FORM ENDURO WARMUP, MERITEIJO SKI&ACTION PARK

KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 7.5.2016 G-FORM ENDURO WARMUP, MERITEIJO SKI&ACTION PARK KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 7.5.2016 G-FORM ENDURO WARMUP, MERITEIJO SKI&ACTION PARK Teijontie 345 25570 TEIJO Habanero Mountainbikers (HHCMB) järjestää MTB-enduro SM-sarjan lämmittelykilpailun Meriteijon

Lisätiedot

Suomen joukkueen Viestintä

Suomen joukkueen Viestintä Suomen joukkueen Viestintä Suomen joukkueen viestintä Jamposti * Suomen joukkueen virallinen tiedotuslehti, joka ilmestyy ennen leiriä neljä kertaa, leirillä joka päivä ja leirin jälkeen kerran. * Nro

Lisätiedot

3 Osakunnan kanta-alueita ovat Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat.

3 Osakunnan kanta-alueita ovat Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat. OULUN ETELÄ- JA KESKIPOHJALAINEN OSAKUNTA RY:n SÄÄNNÖT I LUKU YHDISTYKSEN KOTIPAIKKA, TARKOITUS JA ALUE 1 Yhdistyksen, josta näissä säännöissä käytetään nimitystä osakunta, nimi on Oulun Etelä- ja Keskipohjalainen

Lisätiedot

Vain 15 min ja sinulla on päivittäistä sisältöä viidessä sosiaalisen median kanavassa Twitter Facebook LinkedIn Instagram Pinterest

Vain 15 min ja sinulla on päivittäistä sisältöä viidessä sosiaalisen median kanavassa Twitter Facebook LinkedIn Instagram Pinterest Ilmaiset välineet Vain 15 min ja sinulla on päivittäistä sisältöä viidessä sosiaalisen median kanavassa Twitter Facebook LinkedIn Instagram Pinterest Ilmaiset välineet Kertaprosessi 1. Sisältösuunnitelma

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK.

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK. PIKAOHJEET VIESTIEN KÄYTTÖÖN ESRC:N KOTISIVUILLA Versio 3, 27.12.2006 ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql,

Lisätiedot

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt

Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt Hyvinkään Keilailuliitto ry:n säännöt 1 Yhdistyksen, jota näissä säännöissä kutsutaan liitoksi, nimi on Hyvinkään Keilailuliitto ry. Sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki. 2 Liiton tarkoituksena on johtaa

Lisätiedot

Maankäyttötieteiden päivä 2014

Maankäyttötieteiden päivä 2014 30.10.2014 Tieteiden talo Sali 104 Maankäyttötieteiden päivä 2014 Maanmittaustieteiden Seura ry Suomen Maanmittausinsinöörien Liitto ry ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIEDOT Maankäyttötieteiden päivän 2014 normaalihintainen

Lisätiedot

Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2017

Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2017 Tietoa yhdistyksille Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n liittokokous 2017 Tietoa yhdistyksille Tämän puheenjohtajille ja sihteereille lähtevän Tieto yhdistyksille -kirjeen liitteenä ohessa: Liittokokouskutsu,

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Ilmailusta Innostus nostaa lentoon. Takaiskut painavat mielen maahan. Kielikuvat vihjaavat lentämisen olevan jotakin suurta ja ovat oikeassa: Lentäjältä ei tarvitse

Lisätiedot

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2016 Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Olli Lassinaro Anu Karrimaa Anna

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

Kaupunginkanslia: Maahanmuuttajajärjestöjen kehittämisavustus

Kaupunginkanslia: Maahanmuuttajajärjestöjen kehittämisavustus Kaupunginkanslia: Maahanmuuttajajärjestöjen kehittämisavustus Jos olette tehnyt hakemuksen aikaisemmin, löydätte vanhan hakemuksenne kirjoittamalla rekisterinumeronne tai y-tunnuksenne. Jos olette uusi

Lisätiedot

Körpäkkäsanomat 1/2007

Körpäkkäsanomat 1/2007 Körpäkkäsanomat 1/2007 Taustaa Puuveneiden perinneseura Körpäkkä on vuonna 2003 rekisteröity yhdistys, jonka toimintatarkoituksena on puuveneiden perinteiden vaaliminen. Alun perin yhdistyksen perustana

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Hyvä virkakieli on hyvää hallintoa Työtapaturmien korvauspäätökset Korvauspäällikkö Terhi Koivisto, Valtio Expo 2016

Hyvä virkakieli on hyvää hallintoa Työtapaturmien korvauspäätökset Korvauspäällikkö Terhi Koivisto, Valtio Expo 2016 Hyvä virkakieli on hyvää hallintoa Työtapaturmien korvauspäätökset Korvauspäällikkö Terhi Koivisto, Valtio Expo 2016 Valtio Expo 2016 17.5.2016 Tilastot vuodelta 2015 Työtapaturma- ja ammattitautiasioissa

Lisätiedot

Kaaos vai käytettävyys

Kaaos vai käytettävyys Kaaos vai käytettävyys Arto Virtanen SLL e-health valiokunta Tk-lääkäri Nurmijärven tk Stakes 6.11.2008 Oma kokemus Vuosittain vuodesta 1985 alkaen 3500 normaalin työajan käyntiä Näistä neuvolakäyntejä

Lisätiedot

ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu

ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu 3.-4.3.2012 Onko ilma-alus ELA1 vai Liite II ilma-alus? Huom: ELA1 ilma-alus on aina EASA ilma-alus 2 ELA1-ilma-alus tarkoittaa seuraavia eurooppalaisia

Lisätiedot

Kaakon Beagle ry:n säännöt 1.

Kaakon Beagle ry:n säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Kaakon Beagle ry:n säännöt 1. Yhdistyksen nimi on Kaakon Beagle ry (entinen Etelä-Suomen Beagleyhdistys ry) ja sen kotipaikka on Kouvolan kaupunki. Yhdistys on Suomen kennelliitto-finska

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 1/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso

JÄSENTIEDOTE 1/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso JÄSENTIEDOTE 1/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Hyvät Rauhanturvaajat, Taas on vuosi vaihtunut. Yhdistys piti syyskokouksensa ilman suurempia

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

SENSO PROJEKTI. Taustaa

SENSO PROJEKTI. Taustaa SENSO PROJEKTI Taustaa Mistä tarve muutokseen? 1. asukas/asiakas tulee tietoiseksi oikeuksistaan (seksuaalioikeudet) ja kokee, että hänen oikeutensa eivät toteudu ja vaatii muutosta. 2. henkilökunnassa

Lisätiedot

Merenkulkija 4/2014. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö:

Merenkulkija 4/2014. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö: Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net Merenkulkija 4/2014 Sisältö: Johtokunnan yhteystiedot Kommodorin palsta Tärkeät päivämäärät Talvisäilytysmaksut ja korjaus talvisäilytyshinnastoon Veneiden

Lisätiedot

Tässä on seurallenne Hevosjalostusliiton kevätkokouksen materiaali.

Tässä on seurallenne Hevosjalostusliiton kevätkokouksen materiaali. Pohjois-Karjalan 13.4.2010 Hevosjalostusliitto ry Tervehdys! Tässä on seurallenne Hevosjalostusliiton kevätkokouksen materiaali. Kokous pidetään Joensuun raviradalla pääkatsomossa tiistaina 4.5. Kokous

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Kiihtelysvaaran koulun Vanhempainyhdistys ry. ja se toimii Kiihtelysvaaran_ koulun yhteydessä ja sen kotipaikka on

Yhdistyksen nimi on Kiihtelysvaaran koulun Vanhempainyhdistys ry. ja se toimii Kiihtelysvaaran_ koulun yhteydessä ja sen kotipaikka on KIIHTELYSVAARAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYKSEN säännöt (hyväksytty 10.1.2006) 1 Yhdistyksen nimi on Kiihtelysvaaran koulun Vanhempainyhdistys ry ja se toimii Kiihtelysvaaran_ koulun yhteydessä ja sen kotipaikka

Lisätiedot

Esityslista 1.12.2015

Esityslista 1.12.2015 Sivu 1 / 6 Esityslista 1.12.2015 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden pöytäkirjantarkastajan valinta 3. Nimenhuudon suorittaminen 4. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden

Lisätiedot

RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT

RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT 1(6) RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Raudanmaan maa- ja kotitalousnaiset, joka toimii rekisteröimättömänä yleishyödyllisenä yhdistyksenä osana valtakunnallista

Lisätiedot

Tiistai klo 18:00 19:30. Kuivasjärven Auran maja

Tiistai klo 18:00 19:30. Kuivasjärven Auran maja Sivu 1/8 KOKOUSAIKA Tiistai 22.8.2011 klo 18:00 19:30 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET Kuivasjärven Auran maja Jouni Pääkkölä Jani Laine Oili Loukusa Petri Ollonen Kari Hourula pj. j. j. ja siht.

Lisätiedot

Uusi LUKI - Lupakirjajärjestelmän uudistamisprojekti. AME koulutustilaisuus

Uusi LUKI - Lupakirjajärjestelmän uudistamisprojekti. AME koulutustilaisuus Uusi LUKI - Lupakirjajärjestelmän uudistamisprojekti AME koulutustilaisuus 21.3.2009 Projektiryhmä Helena Pietilä, projektipäällikkö Eija Piirainen, AMS Johanna Lehmussola, AMS Pekka Oksanen, AMS Määrittelijät:

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN 3.2.2016 vj Oikeudet: huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa. Huoltajalla,

Lisätiedot

Körpäkkäsanomat 2005

Körpäkkäsanomat 2005 Körpäkkäsanomat 2005 Taustaa Puuveneiden perinneseura Körpäkkä on vuonna 2003 rekisteröity yhdistys, jonka toimintatarkoituksena on puuveneiden perinteiden vaaliminen. Alun perin yhdistyksen perustana

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

PIIKKIÖN YHTENÄISKOULUN VANHEMPAINYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

PIIKKIÖN YHTENÄISKOULUN VANHEMPAINYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT PIIKKIÖN YHTENÄISKOULUN VANHEMPAINYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 27.9.2011 1 Yhdistyksen nimi on Yy-Kaa-Koo ry (Yhteinen Kasvatus Koulussa), ja se toimii Piikkiön yhtenäiskoulun yhteydessä ja sen kotipaikka on Kaarinan

Lisätiedot

KUTSU. Jyty Iisalmi ry:n sääntömääräinen. syyskokous. pidetään maanantaina klo alkaen Meijän Vintillä os.

KUTSU. Jyty Iisalmi ry:n sääntömääräinen. syyskokous. pidetään maanantaina klo alkaen Meijän Vintillä os. KUTSU Jyty Iisalmi ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään maanantaina 21.11.2016 klo 16.45 alkaen Meijän Vintillä os. Savonkatu 11 A 6 Kokouksessa käsitellään sääntöjen 15 määräämät asiat. Luottamusvaalikokous

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Worldpress ohje. Artikkelin kirjoittaminen, päivittäminen, kuvan, linkin, lomakkeen ja Google-kalenterimerkkinnän lisääminen

Worldpress ohje. Artikkelin kirjoittaminen, päivittäminen, kuvan, linkin, lomakkeen ja Google-kalenterimerkkinnän lisääminen Worldpress ohje Artikkelin kirjoittaminen, päivittäminen, kuvan, linkin, lomakkeen ja Google-kalenterimerkkinnän lisääminen Kun päivität sivuja, kirjaudu omalla salasanalla ja lisäksi jäsenten yhteisellä

Lisätiedot

www.netnic.fi/tklk 1/2013 Kuvia Turun pienoisrautatiepäiviltä 2012 Suomalaisia öljy-yhtiöiden säiliöautoja

www.netnic.fi/tklk 1/2013 Kuvia Turun pienoisrautatiepäiviltä 2012 Suomalaisia öljy-yhtiöiden säiliöautoja www.netnic.fi/tklk 1/2013 Kuvia Turun pienoisrautatiepäiviltä 2012 Suomalaisia öljy-yhtiöiden säiliöautoja TENDERI on Turun Kiskoliikennekerho ry:n jäsenlehti, joka ilmestyy vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Lisätiedot

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys TYY 2017 Frida Pessi 20.12.2017 Viestintä eli kommunikaatio Sanomien siirtämistä Merkitysten tuottamista Mutta myös yhteisen ymmärryksen tuottamista (yhteisöllisyys)

Lisätiedot

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO Leirilehti 14.06.2015 NUMERO 5 Leiriterveisiä KUVAkollaasi Leirilehden toimitus DISCO RJK Kiitos leiristä, ja turvallista kotimatkaa kaikille. Nähdään ensi vuonna! Lieskahdus [1] Leirimuistoja [2] Lieskahdus

Lisätiedot

Hiekkis. Some-strategia

Hiekkis. Some-strategia Hiekkis Some-strategia Some-strategian sisällys Valitsimme tähän some-strategiaan neljä tämän hetken suosituinta ja käytetyintä some-kanavaa nuorten keskuudessa. Projekti suunniteltiin ja toteutettiin

Lisätiedot

Puheenjohtaja Tarja avasi kokouksen klo 17.10 ja toivotti kaikki tervetulleiksi.

Puheenjohtaja Tarja avasi kokouksen klo 17.10 ja toivotti kaikki tervetulleiksi. Suomalais-brittiläisten yhdistysten keskusjärjestö ry Federation of Finnish-British Societies Johtokunnan kokous 17.5.2012 Skype-kokous Annalantie 1 33880 Lempäälä Läsnä: Lempäälässä Tarja Teitto-Tuckett,

Lisätiedot

86. Oman seuran analyysi 4/15/14

86. Oman seuran analyysi 4/15/14 86. Oman seuran analyysi // Oman seuran analyysi Vastaajat Ikä 0 8 6 % % 6 % alle -7 8-9 0-9 0-6 6 + Kaikki (KA:.9, Hajonta:.0) (Vastauksia:) Oman seuran analyysi Vastaajat Sukupuoli 0 8 6 7 % % Nainen

Lisätiedot

3 Seuran tunnuksena on merenkulkuhallituksen vahvistama lippu. Sen käyttämisestä määrätään tarkemmin lippuohjeissa.

3 Seuran tunnuksena on merenkulkuhallituksen vahvistama lippu. Sen käyttämisestä määrätään tarkemmin lippuohjeissa. 1 Yhdistyksen nimi on Kaarinan Veneseura ja kotipaikka Kaarinan kunta. Yhdistyksestä käytetään näissä säännöissä nimitystä seura. Seura toimii Työväen Urheiluliitto TUL ry:n jäsenseurana. 2 Seuran tarkoituksena

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 1 1. Rajamäen Kehitys Ry:n toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta Rajamäen Kehitys Ry eli RaKe on perustettu 1924 ja on yksi suurimmista ja vanhimmista Nurmijärvellä

Lisätiedot

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta Tässä esityksessä on kaudella 2011-2012 Kiva HT D1 nimellä pelanneen seurayhteistyöjoukkueen palauteyhteenveto Joukkue pelasi kaudella 2011-2012 aluekarsinnan

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

ROCKTAIL NEWS. sekä sekalaista muuta tavaraa. kysy koulutus-kentällä Jannelta tai puhelimitse p tai sähköpostilla

ROCKTAIL NEWS. sekä sekalaista muuta tavaraa. kysy koulutus-kentällä Jannelta tai puhelimitse p tai sähköpostilla 3/2015 1 ROCKTAIL NEWS RockTail News ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Mainosmyynti, artikkelit, ilmoitukset ja tiedustelut Anna-Riitta Forss, Vierutie 3 15560 Nastola 040-5956529 rocktail@netti.fi Lehden

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel, XXX C KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], jolla muutetaan komission asetusta (EY) N:o 1702/2003 ilma-alusten ja niihin liittyvien tuotteiden, osien

Lisätiedot

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008 PÄIVÄKIRJA 26.5.2008 Tyttöjen kausi päättyi muutaman viikon takaisiin harrastesarjojen SM-kisoihin Jyväskylässä. Sijoitus oli hienosti neljäs, tosin harmittavasti 0.05 pisteen päässä pronssi mitalista.

Lisätiedot

XXXII RANTARALLI

XXXII RANTARALLI Nuorten SM Lady Cup Historic Rally Trophy XXXII RANTARALLI 27.9.2008 Juhlavuotemme kilpailuun ilmoittautui yhteensä 219 autokuntaa. Kisassa on kuultavissa myös historian lehtien havinaa onhan yhden etuauton

Lisätiedot