KYTKEMINEN TIETOKONEESEEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KYTKEMINEN TIETOKONEESEEN"

Transkriptio

1 ASENNUSOHJE

2 PIKAOHJE 1. PAKKAUKSEN SISÄLTÖ. GYROANTURI, USB-JOHTO TIETOKONEESEEN KYTKENTÄÄ VARTEN, JOHTOSARJA VASTAANOTTIMEN KYTKENTÄÄ VARTEN JA KAKSI GYRON KIINNITYS TEIPPIÄ YKSI OHUEMPI SÄHKÖKOPTEREIHIN JA YKSI PAKSUMPI NITRO KOPTEREITA VARTEN. 2. GYRO ASENNETAAN ASENNUSOHJEIDEN MUKAISESTI. S.3 3. BAVARIANIN OHJELMISTO LADATAAN OSOITTEESTA JA ASENNETAAN TIETOKONEELLE. S.4 4. GYRO PÄIVITETÄÄN KÄYTTÄEN OHJELMISTOA JA LATAAMALLA INTERNETISTÄ PÄIVITYSTIEDOSTO OSOITTEESTA. S.5 5. VASTAANOTIN KYTKETÄÄN OHJEIDEN MUKAISESTI S KANAVAT SÄÄDETÄÄN GYROSTA JA RADIOSTA S RADIOSTA TULEVIEN OHJAUSSIGNAALIEN TARKISTUS/SUUNTIEN JA LIIKEALUEIDEN SÄÄTÖ. S SERVOT KYTKETÄÄN OHJEIDEN MUKAISESTI S SERVOJEN KESKIKOHTA SÄÄDETÄÄN KOHDILLEEN S GYRON PERUSASETUKSET SÄÄDETÄÄN KOHDILLEEN SEKÄ KORJAUSSUUNNAT JA OHJAUSSUUNNAT ASETETAAN KOHDILLEEN S PERÄGYRON ASETUKSET KOHDILLEEN, VARSINKIN GAIN ARVO S NUPPI GYRON ASETUKSET KOHDILLEEN S HORISONTTI TILAN ASETTAMINEN (3SX) S GYRON HIENOSÄÄTÖJEN ASETUKSET KOHDILLEEN TARVITTAESSA S.29

3 GYRON ASENNUS ALUKSI KATSOTAAN HYVÄ PAIKKA GYROLLE. LÄHELLE PÄÄAKSELIA JA PINTA JOKA ON 90 PÄÄAKSELIIN NÄHDEN. USEIN GYROILLE ON TEHTY PAIKKA KOPTERIN RUNGOSSA, MONESTI RUNGON YLÄOSASSA. KUTEN ESIMERKIN TREX 500 KOPTERISSA. BAVARIANIN PYSTYY ASENTAMAAN VAAKATASOON OIKEINPÄIN TAI YLÖSALAISIN SEKÄ KYLJELLEEN ESIM. RUNGON KYLKEEN. SUOSITUSASENTO ON VAAKATASOON. (KTS. KUVAT) KUN GYROLLE ON LÖYDETTY PAIKKA, RUNGON JA GYRON PINTA PUHDISTETAAN HUOLELLA RASVASTA SOPIVALLA RASVANPOISTOAINEELLA, JOTTA VOIDAAN VARMISTUA TEIPIN KUNNOLLISESTA KIINNITTYMISESTÄ. GYRON ASENNUSPAIKKA JA KESKITYS ON HYVÄ SUUNNITELLA ENNEN TEIPIN KIINNITTÄMISTÄ. GYRON PITÄÄ OLLA MAHDOLLISIMMAN KESKELLÄ PÄÄAKSELIIN NÄHDEN JA SUORASSA RUNKOON NÄHDEN. (KTS. KUVAT) KUN GYRON PAIKKA ON SUUNNITELTU, LIIMATAAN PAKKAUKSEN MUKANA TULLUT TEIPPI. OHUIN SÄHKÖKOPTEREIHIN JA PAKSUMPI JOKO YHDISTETTYNÄ OHUEMMAN KANSSA TAI YKSINÄÄN POLTTOMOOTTORI KOPTEREIHIN. ASETTELU ON VIELÄ HYVÄ VARMISTAA ENNEN LOPULLISTA KIINNITTÄMISTÄ. KUN ASETTELU ON MAHDOLLISIMMAN HYVÄ KIINNITETÄÄN GYRO VAROVASTI ENSIN KEVYESTI ASETELLEN JA LOPUKSI KUNNOLLA PAINAEN PAIKOILLEEN JOLLOIN VARMISTETAAN HYVÄ KIINNITYS.

4 KYTKEMINEN TIETOKONEESEEN ENSIMMÄISEKSI KANNATTAA GYRO PÄIVITTÄÄ OHJELMALLA. VIRTA KYTKETÄÄN GYROON KOPTERIN BEC/REGULAATTORI/VASTARI AKULTA. JOS KÄYTETÄÄN NOPEUDENSÄÄTIMEN SISÄISTÄ BECCIÄ PITÄÄ MUISTAA MOOTTORI KYTKEÄ IRTI AINA KUN TEHDÄÄN JOTAIN SETUP SÄÄTÖJÄ TURVALLISUUDEN VUOKSI. KÄYNNISTETÄÄN OHJELMA JA LIITETÄÄN USB -JOHTO TIETOKONEESEEN, TÄSSÄ VOI MENNÄ HETKI KUN WINDOWS ASENTAA USB -JOHDOLLE AJUREITA. KUN YHTEYS TIETOKONEESEEN ON LUOTU KÄYNNISTETÄÄN BAVARIAN OHJELMA. SEN SAA LADATTUA BAVARIANIN KOTISIVULTA OSOITTEESTA: KUN OHJELMA ON KÄYNNISSÄ LIITETÄÄN GYRON OHJELMOINTIJOHTO OHJELMOINTI LIITÄNTÄÄN SEKÄ VIRRANSYÖTTÖ GYROON (KTS. ALLA OLEVA KUVA), JOLLOIN PITÄISI OIKEAAN ALAKULMAAN TULLA YHTEYS KUVAKE. (KTS. SEURAAVA SIVU) OHJELMASTA VALITAAN UPDATE FIRMWARE JOLLOIN RUUTUUN ILMESTYY VALINTAIKKUNA. OHJELMA LATAA INTERNETIN KAUTTA UUSIMMAN PÄIVITYSTIEDOSTON JOS GYROON SELLAINEN ON OLEMASSA. KUN MAHDOLLINEN PÄIVITYS ON SUORITETTU ALOITETAAN SETUP WIZARD-TOIMINTO. OHJELMISTO TARJOAA TÄTÄ AUTOMAATTISESTI. TÄMÄ OHJE OPASTAA JOKAISEN VÄLILEHDEN TOIMINNOT SEKÄ PERUSASETUKSET.

5 PÄIVITYS 1. PAINETAAN ALASVETOVALIKKO AUKI TÄSTÄ NÄKEE VERSIO NUMERON SEKÄ GYRON SARJANUMERON 2. VALITAAN OIKEA GYRO MALLI. 3X ON ILMAN HORISONTTI VAKAUTUSTA JA 3SX ON HORISONTTI VAKAUTUKSELLA SEKÄ PELASTUS TOIMINNOLLA VARUSTETTU MALLI 3. PAINA UPDATE NAPPULAA JOSTA TARKISTETAAN ONKO GYRON OHJELMISTOLLE UUDEMPAA PÄIVITYSTÄ. AINA KUN PÄIVITYS TEHDÄÄN MYÖHEMMIN, PITÄÄ SÄÄDÖT TARKISTAA UUDELLEEN! TÄSTÄ NÄKEE ONKO JOHTO JA GYRO YHDISTETTY OIKEIN

6 VASTAANOTTIMEN KYTKENTÄ SEURAAVAKSI KYTKETÄÄN VASTAANOTIN GYROON. TÄHÄN ON ERILAISIA TAPOJA RIIPPUEN VALMISTAJASTA. FUTABA KÄYTTÄÄ S-BUS VÄYLÄJOHTOA SPEKTRUM/JR VOIDAAN KYTKEÄ JOKO VASTARIN KAUTTA TAI SATELLIITIT SUORAAN GYROON. SATELLIITTEJA OLISI HYVÄ OLLA KAKSI KÄYTÖSSÄ MUTTA JOS YHDISTETÄÄN AINOASTAAN YKSI SATELLIITTI SE PITÄÄ OLLA 1 PORTISSA JOKA ON TIETOKONE LIITÄNNÄN PUOLELLA. WALKERA DEVENTION KYTKETÄÄN KÄYTTÄEN JOHTOA SUM SIGNAL PORTIN JA VASTAANOTTIMEN DATAPORT VÄLILLÄ MUUT VALMISTAJAT MITKÄ EIVÄT TUE SIGNAALI JOHTOA VOIDAAN KYTKEÄ KÄYTTÄEN MUKANA TULEVAA JOHTOSARJAA KÄYTTÄEN JOKA KANAVALLE OMAA JOHTOA.

7 KANAVIEN SÄÄTÖ PIKAOPAS 1+2 VALITAAN OIKEAT SERVOASETUKSET. 3 VALITAAN GYRON JA VASTAANOTTIMEN VÄLINEN YHTEYSTAPA. 4 VALITAAN KANAVAT OIKEIN JOTTA NE VASTAAVAT RADIOSTA LÄHTEVIÄ KANAVIA. 5 ASETETAAN FAILSAFE TOIMINTO NIIN ETTÄ VARMASTI KAASU MENEE NOLLAAN KUN HOLD KYTKETÄÄN! MUISTA KIRJOITTAA MUUTOKSET MUISTIIN!!! MUUTEN MUUTOKSET EIVÄT TALLENNU GYRON MUISTIIN HUOM!! SERVOJEN TYYPPI PITÄÄ OLLA OIKEIN ENNEN KUN SERVOT KYTKETÄÄN FBL YKSIKKÖÖN. JOS NÄIN EI OLE PAHIMMASSA TAPAUKSESSA SERVOT VAHINGOITTUVAT.

8 DEADBAND ON TIKKUJEN NS.KESKIALUEEN KUOLLUT ALUE ELI JOS RADION TIKUT EIVÄT OLE IHAN TARKKOJA KESKIALUEELLA, ELI EIVÄT AINA KESKITÄ KUNNOLLA. VOIDAAN TÄSTÄ SÄÄTÄÄ HIEMAN KESKIALUEEN TARKKUUTTA POIS ARVO 4-5 PITÄISI RIITTÄÄ SUURIMMALLE OSALLE JÄRJESTELMISTÄ. MUUNNOS EI NÄY DIAGNOSE RUUDULLA AINOASTAAN SERVOISSA 4 KANAVIEN ASETTELUSTA HAETAAN OIKEAT KANAVAT JOKAISELLE TOIMINNOLLE. FUTABASSA KUN S-BUS YHTEYSTAPA ON VALITTU SÄÄTYY KANAVAT OIKEIN JOS RADIOSSA ON KAIKKI PERUSASETUKSILLA. AINOASTAA NUPPI GYRON KANAVA PITÄÄ MÄÄRITTÄÄ. DEVOSSA ON KANAVAT HAETTAVA KOKEILEMALLA 5 FAILSAFE TOIMINTO ELI MIHIN ASENTOON SERVOT JÄÄVÄT KUN YHTEYSKATKEAA RADIOON, TÄMÄ TOIMINTO ON AINOASTAAN KÄYTÖSSÄ PPM/SPEKTRUM SATELLIITTIEN KANSSA. BLANK= RADION OMA JÄRJESTELMÄ MÄÄRITTÄÄ TOIMINNAN. HOLD=VIIMEINEN SAATU SIJAINTI. FIX=VOIDAAN MÄÄRITTÄÄ ASENTO MIHIN SERVOT JÄÄVÄT KUN YHTEYS KATKEAA.

9 KANAVIEN SÄÄTÖ ESIMERKKEJÄ MITEN KANAVIEN SÄÄTÖ TAPAHTUU RADIOSTA KANAVANUMERO TÄSTÄ VALITAAN MITÄ TOIMINTOA KANAVA KÄYTTÄÄ VOIDAAN MÄÄRITTÄÄ KATKAISIN/POTIKKA OHJAAMAAN KANAVAA KANAVAT VASTAAVAT RADIOSSA JA RC VÄLILEHDESSÄ OLEVIA KANAVIA KUVASSA SPEKTRUMIN RADIOSSA OLEVA KANAVIEN ASETTELU RUUTU. TÄSTÄ SÄÄDETÄÄN KANAVAT KOHDILLEEN. DEVO 10 KANAVIEN VALINTA VALIKKO, MODEL VALIKOSSA DEVO 10 KANAVAN SÄÄTÖ RUUTU

10 RADION OHJAUS-SIGNAALIEN SÄÄTÖ DIAGNOSE RUUDULLA NÄHDÄÄN TULEEKO RADIOSTA OIKEAT SUUNNAT JA ONKO KANAVAT OIKEIN ASETELTU. OIKEAA CYCLIC TIKKUA LIIKUTTAESSA YLÖS/ALAS ELEVATOR JA VAS/OIK AILERON PITÄÄ ELEVATOR JA AILERON PALKKIEN MENNÄ SATAAN PROSENTTIIN SEKÄ LIIKKUA OIKEISIIN SUUNTIIN. OIKEA TIKKU YLÖS ON ELEVATOR NOSE DOWN JA OIKEA TIKKU VASEMMALLE ON AILERON LEFT. VASENTA COLLECTIVE JA RUDDER TIKKUA LIIKUTTAESSA YLÖS/ALAS ON COLLECTIVE PITCH JA VAS/OIK ON RUDDER PITÄÄ PITCH JA RUDDER MENNÄ SATAAN JA LIIKKUA OIKEISIIN SUUNTIIN VAS. TIKKU YLÖS ON COLLECTIVE PITCH UP JA VAS. TIKKU OIKEALLE ON RUDDER NOSE RIGHT. JOS LIIKE ALUEET OVAT LIIAN SUPPEITA NE PITÄÄ MUUTTAA RADIOSTA, FUTABASSA END POINT-VALIKOSTA. KUTEN KUVASSA MUUTETAAN ELEVATOR KANAVAN LIIKEALUETTA. TÄMÄ TEHDÄÄN KAIKILLE OHJAUSKANAVILLE ERIKSEEN KUNNES LIIKEALUEET OVAT MOLEMPIIN SUUNTIIN 100% JOS LIIKESUUNNAT OVAT VÄÄRIÄ PITÄÄ NE MUUTTAA REVERSE VALIKOSTA.

11 RADION OHJAUS-SIGNAALIEN TESTAUS/SÄÄTÖ HORISONTTI/ PELASTUSTOIMINTO EI OLE AKTIIVINEN. VALOISTA NÄKEE MIKÄ TOIMINTO ON AKTIIVINEN KUN KAIKKI SUUNNAT OVAT OIKEIN JA LIIKEALUEET RIITTÄVÄT VOIDAAN SERVOT KYTKEÄ.

12 SERVOJEN KYTKENTÄ SERVOT KYTKETÄÄN SUORAAN GYRON PORTEIHIN. ENSIN PITÄÄ MÄÄRITTÄÄ OIKEA SERVO JÄRJESTYS

13 SERVOJEN PERUSASETUS!MUISTA AINA KYTKEÄ MOOTTORI IRTI! KUN SERVOT OVAT KYTKETTY OIKEISIIN KANAVIIN JA VIRRAT OVAT JÄLLEEN PÄÄLLÄ JÄRJESTELMÄSSÄ, SÄÄDETÄÄN SERVOJEN KESKIKOHTA ELI NEUTRAALI PISTE. TÄMÄ ALOITETAAN MENEMÄLLÄ TRIM VÄLILEHTEEN TAI SEURAAMALLA WIZARDIN ETENEMISTÄ. KUN OLLAAN TRIM VÄLILEHDESSÄ SERVOT OVAT KESKIASENNOSSA. TÄSSÄ ASENNOSSA HAETAAN PARHAITEN KESKITTÄVÄ SERVO VARSI/LAUTANEN ELI JOS ON KÄYTETTÄVISSÄ KOLMELLE SERVOLLE KOLME VARTTA KOKEILLAAN NIISTÄ PARHAITEN SOPIVIN, JOTTA KESKIKOHTA OLISI MAHDOLLISIMMAN LÄHELLÄ. TÄMÄN JÄLKEEN TRIMMATAAN SLIDEREISTA JOKAINEN SERVO NIIN ETTÄ VARSI ON MAHDOLLISIMMAN KESKELLÄ. TRIM VÄLILEHDELLÄ SÄÄDETÄÄN MYÖHEMMIN LAPAKULMAT 0-ASENTOON.

14 SERVOJEN PERUSSÄÄTÖ MUISTA KIRJOITTAA MUUTOKSET MUISTIIN!!! MUUTEN MUUTOKSET EIVÄT TALLENNU GYRON MUISTIIN

15 PERUS ASETUKSET PIKAOPAS 1 GYRON ASENTO MÄÄRITETÄÄN OHJELMALLE. 2 SWASH TYYPPI ASETETAAN. YLEISIN SERVOJEN LIIKE SUUNNAT ASETETAAN. 4 GYRON KORJAUS SUUNTA ASETETAAN. 5 CYCLIC LIIKEALUE MÄÄRITETÄÄN JA SÄÄDETÄÄN. 6 KOKONAIS PITCH ALUE MÄÄRITETÄÄN JA SÄÄDETÄÄN. 7 PHASE ELI SWASH KESKITYS SÄÄDETÄÄN KOSKEE AINOASTAAN NUPPEJA JOSSA TARVITSEE SÄÄTÄÄ SÄHKOISESTI. MUISTA KIRJOITTAA MUUTOKSET MUISTIIN!!! MUUTEN MUUTOKSET EIVÄT TALLENNU GYRON MUISTIIN.

16 NÄISTÄ HAETAAN YSITTÄISTEN SERVOJEN LIIKE SUUNTA KOHDILLEEN. ELI KUN VAS. PITCH TIKKUA LIIKUTETAAN YLÖSPÄIN PITÄÄ SWAHSHIN LIIKKUA YLÖS JA VASTAAVASTI ALASPÄIN SWASH LIIKKUU ALAS. JOS NÄIN EI OLE VAIHDETAAN SEN SERVON LIIKE SUUNTA MIKÄ LIIKKUU VÄÄRINPÄIN. SAMA HOMMA PERÄLLE ELI KUN VASENTA TIKKUA KÄÄNNETÄÄN VASEMMALLE PERÄLAVAT KÄÄNTYVÄT VASTAPÄIVÄÄN, EDELLYTTÄEN ETTÄ PERÄROOTTORI PYÖRII VASTAPÄIVÄÄN TÄSTÄ SÄÄDETÄÄN AILERONIN JA ELEVATORIN SUUNTA ELI JOS OIK. TIKKUA TYÖNNETÄÄN YLÖSPÄIN PITÄÄ SWASHIN KALLISTUA ETEENPÄIN KATSO KUVA 1. KUN TIKKUA KÄÄNNETÄÄN OIKEALLE SWASH KALLISTUU OIKEALLE KATSO KUVA 2. JOS NÄIN EI TAPAHDU SUUNNAN VOI MUUTTAA + - NAPEISTA CYCLIC LIIKE ALUE PITÄISI OLLA +/ JOISSAIN MALLEISSA CYCLIC ASTE VOI OLLA VÄHEMMÄNKIN, TIETO LÖYTYY OHJEKIRJASTA. ARVO PITÄÄ OLLA ALUEELLA 65-85%. JOS NÄIN EI OLE PITÄÄ ASIA MUUTTAA MEKAANISESTI. TÄMÄ ASETUS PITÄISI AINA TEHDÄ TÄLLÄ VÄLILEHDELLÄ. TÄSTÄ SÄÄDETÄÄN KOKONAIS COLLEKTIIVINEN LAPAKULMA ALUE NUPILLE ELI PITCH ALUE. N. +/- 12 ON AIKA NORMAALI. TÄMÄKIN RIIPPUU MALLIN RAKENTEESTA JA LENTOTAVASTA. OFFSET ARVOLLA SÄÄDETÄÄN PITCH ALUEEN KESKIKOHTAA, HUOM. JOS KÄYTETÄÄN HORISONTTI TILAA TÄMÄ ARVO PITÄÄ OLLA 0 SEKÄ LAPAKULMAT PITÄÄ OLLA KESKI ASENNOSSAAN 0 KULMASSA. TÄSTÄ SÄÄDETÄÄN SWASHIN PHASE ASETUS ELI SWASHIN AJOITUS. SÄÄTÖ KOSKEE AINOASTAAN MALLEJA JOISSA TARVITSEE SÄÄTÄÄ AJOITUSTA SÄHKÖISESTI ELI ESIM. JOTKIN MONILAPANUPIT SAATTAA VAATIA SÄÄTÖÄ. YLEENSÄ ASETUKSEEN EI KANNATA KOSKEA.

17

18 GYRON SÄÄTÄMINEN ENSIKSI SÄÄDETÄÄN PERÄN LIIKE ALUE OIKEIN. ELI PERÄN LIUKURI SLIDER EI SAA OSUA LAITOIHIN JOLLOIN SERVO JUMITTAA BINDAA AIHEUTTAEN MAHDOLLISEN SERVON RIKKOONTUMISEN. LIIKE ALUE SÄÄDETÄÄN NIIN ETTÄ LIUKURI ON HIEMAN MEKAANISESTI IRTI LAIDOISTA. GAIN ARVOT SÄÄDETÄÄN NIIN ETTÄ ALOITETAAN PIENELLÄ ARVOLLA 30-50% JA SUURENNETAAN ESIM. 5-10% KERRALLAAN KUNNES SAAVUTETAAN ARVO JOSSA PERÄ/NUPPI PYSYY LUKITTUNA EIKÄ VÄGÄÄ ELI TEE NOPEATA RAJUA EDESTAKAISIN LIIKETTÄ. GAIN ARVOT SÄÄDETÄÄN RADIOSTA TAI DEFAULT GAIN SÄÄDÖSTÄ. GAIN ARVON SUURUUTEEN VAIKUTTAA NUPIN KIERROKSET. JOS KÄYTETÄÄN ERI SUURUISIA KIERROS ALUEITA PITÄÄ JOKAISELLA SÄÄTÄÄ GAIN ERIKSEEN. GAIN KANAVA PITÄÄ OLLA OIKEIN SÄÄDETTY RADIOSTA KOSKA GYRO OTTAA ENSISIJAISESTI SEN ARVON MIKÄ TULEE KANAVAA PITKIN JA JOS SE ON VÄÄRIN SIELTÄ VOI TULLA IHAN MITÄ VAAN ARVOA. ALOITTELIJAN OLISI HYVÄ HIENOSÄÄDÄTTÄÄ GAIN ARVOT KOKENEEMMALLA PILOTILLA, JOTTA ARVOT SAATAISIIN KUNNOLLA KOHDILLEEN PITÄÄ KOPTERI VIEDÄ RAJUIHIN LIIKKEISIIN. PERUS LÄHTÖKOHDAN SAA KOKEMATTOMAMPIKIN SÄÄTÖIHIN. EXPERT ASETUKSIIN EI KANNATA TEHDÄ MUUTOKSIA TURHAAN. HYVÄ ALOITUSKOHTA ON PERUSASETUKSET JA JOS NE EIVÄT RIITÄ SILLOIN KANNATTAA SÄÄTÄÄ ARVOJA MIELEISEKSEEN. KUVASSA FUTABAN GYROJEN GAIN SÄÄTÖ RUUTU. YLEMPÄNÄ ON PERÄN GAIN JA ALEMPANA NUPIN GAIN. NÄISTÄ SÄÄDETÄÄN PERUS GAINIT KOHDILLEEN DEVO 10 GYRO VALIKKO LÖYTYY FUNCTION MENUN ALTA KUVASSA SPEKTRUMIN PERÄN GYRO VALIKKO JA GOVERNOR VALIKKO, JOHON ON ASETETTU NUPPI GYRON KANAVA. DEVO 10 GYRON SÄÄTÖ. TÄSSÄ TAPAUKSESSA PERÄ GYRO GAIN NOIN 60%

19 PERÄ GYRON ASETUKSET MUISTA KIRJOITTAA MUUTOKSET PIKAOPAS MUISTIIN!!! MUUTEN MUUTOKSET 1,2 SERVON MAKSIMILIIKE ALUEET SÄÄDETÄÄN MOLEMPIIN SUUNTIIN. EIVÄT TALLENNU GYRON MUISTIIN 3 PERÄGYRON PERUS GAIN SÄÄDETÄÄN TÄSTÄ KTS. TARKEMPI OHJE. 4 ESIASETUS JOILLA SAA PERUSSÄÄDÖT KOHDILLEEN, MALLIT VIITTAA FUTABAN GYROIHIN. 5 PERÄN PYÖRÄHDYS NOPEUS SÄÄDETÄÄN SOPIVAKSI. 6 PERÄN PYSÄHDYS SÄÄDETÄÄN SOPIVAN VARMAKSI. 7 HIENOSÄÄDÖT TEHDÄÄN TARVITTAESSA, AIKA HYVÄKSI SAA JO PERUS SÄÄDÖILLÄ.

20 SERVOJEN LIIKEALUE SÄÄDETÄÄN NIIN ETTEI PERÄN LIUKURI OTA KIINNI LAITOIHIN, ELI SERVO BINDAA. KUN KÄÄNTÄÄ VASENTA TIKKUA VASEMMALLE SÄÄDETÄÄN LIIKE ALUE NIIN ETTÄ LIUKURI ON JUURI IRTI LAIDASTA JA SAMA HOMMA OIKEALLE. AINA ARVON MUUTOKSEN JÄLKEEN PAINA KIRJOITA NAPPULAA JOLLOIN ARVO ASTUU VOIMAAN. JOS ARVOT OVAT PALJONKIN ERI SUURUISIA KESKIKOHTA EI OLE KOHDILLAAN, JOLLOIN JOUTUU KESKIKOHDAN SÄÄTÄMÄÄN MEKAANISESTI KTS.MALLIN OHJE PERÄN GAIN PERUS % ARVO SÄÄDETÄÄN, ENSISIJAISESTI RADIOSTA GAIN KANAVAN KAUTTA, MUTTA KUN GAIN ARVO ON SAATU KOHDILLEEN SE ASETETAAN MYÖS TÄHÄN. GAIN SÄÄDETÄÄN KOHDILLEEN NIIN ETTÄ LENNOSSA PERÄ PYSYY LUKITTUNA PAIKOILLAAN EIKÄ VÄGÄÄ ELI TEE NOPEATA EDESTAKAIS LIIKETTÄ (OSKILAATIOTA), GAIN ARVOA NOSTETAAN NIIN YLÖS KUN MAHDOLLISTA ILMAN ETTÄ VÄGÄÄMISTÄ ILMENEE. JOS PERÄ VÄGÄÄ SIITÄ LASKETAAN NOIN 10%. PERÄGYRON ESIASETUKSILLA SAADAAN OHJAUSTUNTUMA LÄHELLE OIKEAA. GY611 TAI GY520 OVAT HYVIÄ LÄHTÖKOHTIA, GY520 ON HIEMAN AGRESSIIVISEMPI. NÄILLÄ SAA JO PERUSTUNTUMAN AIKA KOHDILLEEN. LOPUT SÄÄDÖT OVATKIN SITTEN MALLIN JA OMIEN TOTTUMUKSIEN MUKAAN SÄÄDETTÄVÄ. KÄÄNTÖNOPEUS ASETUKSELLA SÄÄDETÄÄN KUINKA NOPEASTI PERÄ PYÖRÄHTÄÄ. TÄMÄ ARVO SÄÄDETÄÄN OMIEN MIELTYMYSTEN MUKAAN. KUITENKIN RIITTÄVÄN NOPEAKSI. PERÄN HERKKYYTTÄ VOI SITTEN SÄÄTÄÄ RADIOSTA DUAL RATE ARVOSTA SEKÄ EXPO ARVOSTA PERÄN EXPO ARVOA VOI SÄÄTÄÄ TÄSTÄ MUTTA SE ON PAREMPI/HELPOMPI SÄÄTÄÄ RADIOSTA JOLLOIN SEN VOI RAKENTAA LENTOTILOJEN TAAKSE TAI KATKAISIMESTA MUUTTUVAKSI.

21 TÄSTÄ SÄÄDETÄÄN PERÄN PYSÄHDYKSEN VIIVE/TERÄVYYS. ELI JOS PERÄ NOPEAN/AGRESSIIVISEN LIIKKEEN JÄLKEEN LIUKUU, SÄÄDETÄÄN VIIVETTÄ KOVEMMAKSI JA JOS PERÄ POMPPAA TAKAISIN PÄIN SÄÄDETÄÄN PEHMEÄMMÄKSI HIENOSÄÄTÖ VALIKOSTA SÄÄDETÄÄN MALLI/OMIEN TOTTUMUSTEN MUKAISESTI PERÄN TOIMINITAA. YLEISESTI NÄITÄ EI TARVITSE PALJOA MUUTTAA. P-GAIN ARVOLLA SÄÄDETÄÄN OSKILAATIOTA POIS JOLLOIN SAAVUTETAAN MAHDOLLISIMMAN SUURI PERUS GAIN ARVO. JOS OSKILAATIO ON NOPEATA VAPINAA ARVOA LASKETAAN JA JOS OSKILAATIO ON HIDASTA TAI PERÄ KÄÄNTYY TAKAISIN ARVOA NOSTETAAN. PITOVOIMA PAINIKKEILLA SÄÄDETÄÄN PITOVOIMAA. MONILLE UNIVERSAL ON SOPIVA MUTTA KOVASSA 3D LENNOSSA VOI VALITA EXPERTIN, SILLOIN VIIVE ON SÄÄDETTÄVÄ MAHDOLLISIMMAN HYVIN. VÄÄNNÖN KOMPENSAATIOLLA SÄÄDETÄÄN KUINKA PALJON GYRO LISÄÄ PERÄKULMIA NOPEASSA LAPAKULMA MUUTOKSESSA. JOS PERÄ LIUKUU KOVASSA LAPAKULMA MUUTOKSESSA TÄLLÄ ARVOLLA VOI KOMPENSOIDA TUOTA. ELI JOS PERÄ PETTÄÄ NOPEASSA NOSTOSSA ARVOA VOI HIEMAN LISÄTÄ. JOS ARVO ON LIIAN SUURI PERÄ SAATTAA SAKATA LIIAN SUURIEN KULMIEN TAKIA. HYVÄ ARVO ON NOIN D KOPTERISSA MISSÄ LAVAT PYÖRIVÄT NORMAALI NOPEUDELLA REVOMIX ARVOA EI VÄLTTÄMÄTTÄ TARVITSE NOSTAA. LAPAKULMA ALUEEN SÄÄTÖ PAINIKKEILLA MÄÄRITETÄÄN ONKO LAPAKULMA ALUE SYMMETRINEN ELI ONKO KESKITIKUSSA NOLLA VAI POSITIIVISIA KULMIA, JOISSAIN ISOISSA KOPTEREISSA TAI SKAALAKOPTEREISSA KOPTERI LEIJUU KESKITIKUSSA ELI LAPAKULMA ALUE ON POSITIIVINEN. 3D KOPTEREISSA VALITSE SYMMETRINEN.

22 NUPPI GYRON SÄÄTÖ MUISTA KIRJOITTAA MUUTOKSET PIKAOPAS MUISTIIN!!! MUUTEN MUUTOKSET 1 NUPIN PERUS GAIN ARVO SÄÄDETÄÄN EIVÄT TALLENNU GYRON MUISTIIN 2 ESIASETUS KOHDILLEEN YLEENSÄ ACRO 3 HIENOSÄÄTÖ ASETUKSET TEHDÄÄN TARVITTAESSA

23 TÄSTÄ SÄÄDETÄÄN NUPIN PERUS GAIN ARVO. ARVO HAETAAN KOHDILLEEN HELPOITEN KÄYTTÄMÄLLÄ RADION GYRO KANAVAA. ARVON PITÄISI OLLA MAHDOLLISIMMAN KORKEA ILMAN ETTÄ KOPTERI ALKAA TÄRISEMÄÄN (OSKILOIMAAN) RAJUSSAKAAN PYÖRITYKSESSÄ. KUN ARVO ON LÖYDETTY SE PITÄISI SÄÄTÄÄ TÄHÄN. AINA JOS HEAD GYRO KANAVAAN TULEE SIGNAALIA SE ON DOMINOIVA TIETO OHITTAEN TÄMÄN SÄÄDÖN, POISLUKIEN JOS HORISONTTI TILA ON PÄÄLLÄ. TÄMÄ ESIASETUS MÄÄRITTÄÄ PERUSARVOT GYRON TOIMINTAAN. MELKEIN KAIKISSA PERUS KOPTEREISSA ACRO ASENTO ON HYVÄ LÄHTÖKOHTA. MUUT OVAT ROOTTORIN HALKAISIJAN MUKAAN JA VIIMEISEKSI JOS GYROA KÄYTETÄÄN MEKAANISELLA STABILOINNILLA VARUSTETUSSA KOPTERISSA, JOLLOIN TÄMÄ POISTAA AKTTIVISEN SUUNNAN KORJAUKSEN. AIL/ELE ERILLINEN GAIN SÄÄTÖ SÄÄDETÄÄN JOS ESIM. ELE SUUNNASSA KAIKKI TOIMII MUTTA AIL. SUUNNASSA ESIINTYY OSKILAATIOTA ELI VÄGÄYSTÄ VOIDAAN AIL. GAIN ARVOA PIENENTÄÄ. TÄTÄ EI YLEENSÄ TARVITSE MUUTTAA. KETTERYYS/AGILITY SÄÄDÖLLÄ SÄÄDETÄÄN KUINKA NOPEASTI KOPTERI PYÖRÄHTÄÄ AKSELINSA YMPÄRI ELI CYCLIC SUUNNASSA TAPAHTUVAN KÄÄNTÖNOPEUDEN. TÄLLÄ SÄÄDÖLLÄ VOIDAAN OPTIMOIDA NOPEAN CYCLIC SUUNTAISESSA LIIKKEESSÄ TAPAHTUVA PYSÄHDYS. JOS KOPTERI LIUKUU TERÄVÄN TIC TOC LIIKKEEN JÄLKEEN, VOIDAAN ASETUSTA MUUTTAA KOVEMMALLE ELI HARD SUUNTAAN. ELEVATOR SUODATIN ASETUKSELLA VOIDAAN SUODATTAA PERÄN POMPPAUS NOPEAN ELEVATOR LIIKKEEN JÄLKEEN, JOS SITÄ EI PYSTY POISTAMAAN GAIN ARVOA LISÄÄMÄLLÄ. LIIAN ALHAINEN ASETUS TUO VIIVETTÄ OHJAUS TUNTUMAAN JA LIIAN SUURI ARVO TUO EPÄMÄÄRÄISYYTTÄ OHJAUS TUNTUMAAN.

24 TÄLLÄ SÄÄTEDÄÄN MALLI KOHTAINEN HERKKYYS. YLEISESTI KÄYTETÄÄN UNIVERSAL ASETUSTA MUTTA SKAALASSA SAATTAA HYÖTYÄ LISÄ HERKKYYDESTÄ RAUHALLISESSA LENNNOSSA. P-SUHDE ANTAA RAJUMPAA STABILOINTIA NOPEITA HÄIRIÖITÄ VASTAAN. P-SUHTEEN VOI SÄÄTÄÄ SUUREMMAKSI JOS KÄYTETÄÄN JÄYKKIÄ LAPOJA JA JÄYKKÄÄ LEPATUSTA. MITÄ SUUREMPI ARVO SEN HELPOMMIN LIIAN SUURESTA GAINISTA JOHTUVA OSKILAATIO NOPEUTUU. D-SUHDE ON ELEVATOR AKSELILLA TAPAHTUVA EROTUS. ELEVATOR AKSELILLA TAPAHTUVA OSKILAATIO ON NOPEAMPAA MITÄ SUUREMPI ARVO ON ASENNON PITOALUE SÄÄDÖLLÄ KOMPENSOIDAAN NOPEAN HÄIRIÖN SYNTYMISTÄ. ESIM. JOS KOVASSA NOPEUDESSA KOPTERI KOUKKII YLÖS ALAS EIKÄ TASOITU ITSESTÄÄN. SÄÄTÖÄ KANNATTAA SÄÄTÄÄ VAROEN VAIKUTTAA SPOOL UPISSA TAPAHTUVAAN SWASHIN KALLISTUKSEEN. TÄLLÄ SÄÄDÖLLÄ PYRITÄÄN KOMPENSOIMAAN NOPEASSA LENNOSSA TAPAHTUVAA NOKAN NOUSEMISTA JA KOPTERIN NOUSEMISTA. PIENENNÄ ARVOA JOS KOPTERI NOUSEE. ARVON KANSSA PITÄÄ OLLA VAROVAINEN LIIAN PIENELLÄ ARVOLLA KOPTERI ON HERKKÄ SPOOL UPIN AIKANA TAPAHTUVIIN OHJAUS LIKKEEISIIN JOLLOIN KOPTERI VOI KAATUA MAASSA

25 HORISONTTI TILA (3SX) HORISONTTI TILASSA TOIMII SELF-LEVEL ELI AKTIIVINEN SUORISTUS TOIMINTO SEKÄ RESCUE ELI PELASTUSTOIMINTO. SELF-LEVEL TOIMINTO PYRKII PITÄMÄÄN KOPTERIN NIMENSÄ MUKAISESTI HORISONTIN MUKAISESTI ELI SE AKTIIVISESTI SUORISTAA KOPTERIA. RESCUE TOIMINTO ELI PELASTUSTOIMINTO KÄÄNTÄÄ KOPTERIN JOKO AINA OIKEIN PÄIN UPRIGHT SELF-LEVEL TAI OIKAISEE KOPTERIN VAAKATASOON JA OTTAA KORKEUTTA ACRO. HORISONTTI TILAN TOIMINTOJA OHJATAAN NUPPIGYRON GAIN KANAVASTA, JOTEN PERUS GAIN PITÄÄ OLLA SÄÄDETTY JA TALLENNETTU RIGID VÄLILEHDESSÄ PERUS GAIN ARVOKSI. JOTTA KAIKKI TOIMINNOT TOIMISIVAT OIKEIN PITÄÄ KOLLEKTIIVINEN LAPAKULMA OLLA SYMMETRINEN ELI NOLLA KOHTA PITÄÄ OLLA KESKELLÄ. SELF LEVEL JA RESCUE TOIMINTOJEN OHJAUS RAKENNETAAN MIKSAUKSILLA RADIOSTA KTS.KUVAT. FUTABASSA TARVITAAN KAKSI MIKSAUSTA JOTKA OHJAAVAT YLI -100% JOTTA RESCUE TOIMINTO TOIMII. RESCUE TOIMINTO PITÄISI OLLA KATKAISIMESSA MIKÄ PALAUTUU TAKAISIN ALKUASENTOON JOTTA TOIMINTO EI JÄISI PÄÄLLE TURHAAN. PLUS PROSENTIT OHJAAVAT SELF LEVEL TOIMINTOA JA KUINKA PALJON TOMINTO ON PÄÄLLÄ. TÄMÄKIN ON HYVÄ TEHDÄ ERILLISEN KATKAISIMEN TAAKSE. FUTABAN MIX VALIKKO. KUVASSA PELASTUS AKTIVOITU. TOIMINNOT AUX1 KANAVASSA SELF-LEVEL MIKSAUS TARKEMMIN. SELF-LEVEL ON KUVASSA SÄÄDETTY 20% PELASTUS MIKSAUS, TOIMINTO AKTIVOITU

26 DEVO 10 MIKSAUS VALIKKO DEVO 10 MIKSAUS VALIKKO AUKI TÄNNE RAKENNETAAN HORISONTTI MIKSAUKSET TÄSSÄ KUVASSA PELASTUSTOIMINTO ON AKTIVOITU KATKAISIJASTA JOLLOIN SWASH LIIKKUU YLÖS/ALAS RIIPPUEN LAPAKULMA ALUEESTA JA HORIZON VALIKON ASETUKSISTA. PELASTUS AKTIVOITUNA GYRON VALO VILKKUU VIHREÄNÄ. TÄSSÄ KUVASSA SELF-LEVEL ON ASETETTU 20% MIKSAUKSISTA JA AKTIVOITUKATKAISIJASTA SWASH LIIKKUU YLÖS TAI ALAS PELASTUS TOIMINNIN AKTIVOIDUTTUA

27 HORISONTTI VALIKKO PIKAOPAS 1 VALITAAN RIGID JA HORISONTIN VÄLILLÄ 2 VALITAAN ITSELLE SOPIVA MOODI 3 TARVITTAESSA MUUTETAAN LISÄASETUKSIA MUISTA KIRJOITTAA MUUTOKSET MUISTIIN!!! MUUTEN MUUTOKSET EIVÄT TALLENNU GYRON MUISTIIN

28 TÄSTÄ VALITAAN NUPPI GYROKANAVAN OHJAUS ELI KÄYTETÄÄNKÖ NORMAALINA FBL GYRONA RIGID VAI KÄYTETÄÄNKÖ HORISONTTI TOIMINTOA, JOLLOIN NUPPI GAIN KANAVA OHJAA HORISONTTI TOIMINTOJA. HUOM. NUPPI GAIN PITÄÄ OLLA SÄÄDETTY DEFAULT GAIN KOHTAAN OIKEIN. NORMAALI MOODI TARKOITETTU KOPTERILLE MIKÄ EI PYSTY YLÖSALAISIN LENTOON OIKEIN JA YLÖSALAISIN. KÄÄNTÄÄ KOPTERIN AINA OIKEINPÄIN SEN SUUNNAN KAUTTA MIKÄ ON NOPEIN. JOS TEHDÄÄN MONTA LIIKETTÄ PUTKEEN ELI RAJUMPI 3D KÄYTETTÄVÄ 3D MOODEJA. KÄÄNTÄÄ KOPTERIN VAAKAAN JA OTTAA KORKEUTTA, RIIPPUMATTA SIITÄ ONKO KOPTERI OIKEINPÄIN VAI YLÖSALAISIN. JOS KOPTERI ON YLÖSALAISIN TOIMINTO TAPAHTUU MYÖS NIIN. MUUTEN SAMA KUIN ACRO MUTTA KÄÄNTÄÄ KOPTERIN AINA OIKEIN PÄIN. ACRO ON PAREMPI KOSKA SIINÄ EI KULU AIKAA OIKEINPÄIN KÄÄNTÄMISEEN. TÄSTÄ MÄÄRITETÄÄN KUINKA NOPEASTI KOPTERI OTTAA KORKEUTTA PELASTUS TOMINNON AIKANA. HYVÄ ALOITTAA 4 JA SÄÄTÄÄ NOPEAMMAKSI OMAN MIELEN MUKAISESTI. TÄSTÄ SÄÄDETÄÄN HORISONTTI STABILISAATTORIN KULMA MILLÄ SAADAAN PERÄN TUOMA VÄÄNTÖVOIMA KUMOTTUA. TÄSTÄ SÄÄDETÄÄN KUINKA PALJON CYCLIC TIKUN LIIKETTÄ VAADITAAN KUMOAMAAN HORISONTTI TILA. TÄSTÄ SÄÄDETÄÄN NOPEUS MILLÄ SELF-LEVEL TOIMINTO KÄÄNTÄÄ OHJAUKSEN LOPPUVAIHEELLA KOPTERIA. SUUREMPI ARVO HIDASTAA KOPTERIN KÄÄNTYMISTÄ HORISONTTI TOIMINNON LOPPUVAIHEELLA. MÄÄRITTÄÄ KUINKA PALJON NOPEAT TIKUN LIIKKEET VAIKUTTAVAT LIIKKUVUUTEEN HORISONTTI TILASSA. PIENEMPI ARVO VOI TOIMIA ISOISSA SKAALA KOPTEREISSA. SUUREMPI ARVO VOI SOPIA KOKEMATTOMALLE PILOTILLE.

29 REALIAIKAINEN TOIMINTOJEN SÄÄTÖ PERÄGYRON GAIN KANAVALLA VOIDAAN OHJATA MUITA HIENOSÄÄTÖ OMINAISUUKSIA TÄMÄN VÄLILEHDEN AVULLA TÄSTÄ PAINAMALLA PALAUTUU NORMAALI TOIMINTA VALITTU RIGID VALIKKO JA AGILITY SÄÄTÖ TÄSSÄ ESIMERKISSÄ ON VALITTU NUPIN KETTERYYDEN SÄÄTÖ. ELI PERÄN GAIN KANAVA OHJAA NYT KETTERYYS ARVOA JOTA VOIDAAN LENNON AIKANA HELPOSTI SÄÄTÄÄ ESIM. POTENTTIOMETRIN AVULLA. HUOM! TÄMÄ TOIMINTO KUMOAA RADIOSTA TULEVAN PERÄN GAIN SÄÄDÖN, ELI PERÄN DEFAULT GAIN ARVO PITÄÄ OLLA SÄÄDETTY OIKEIN TAILGYRO VÄLILEHDESTÄ. REALTIME TUNING PALKIN ANTAMA ARVO ON KERROIN LUKU ELI JOS KETTERYYS ARVO ON 12 JA SE KERROTAAN 1.5 SAADAAN ARVO 18. KUN HALUTTU SÄÄTÖ LÖYTYY AVATAAN BAVARIANIN OHJELMA JA KATSOTAAN KERROIN LUKU, KERROTAAN NYKYINEN ARVO JA MUUTETAAN HALUTTU ARVO NYKYISEN TILALLE. 12 1,5*12 18

30 LINKKEJÄ VERTICAL HOBBY MYYNTI BAVARIANIN KOTISIVUILTA KOPTERIT.NET HELIFREAKIN SIVUILTA LÖYTYY PALJON TIETOA BAVARIANISTA

31

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

ILMALÄMPÖPUMPPU. Yleisasennus- ja käyttöohje. Vers. 5.1

ILMALÄMPÖPUMPPU. Yleisasennus- ja käyttöohje. Vers. 5.1 ILMALÄMPÖPUMPPU Yleisasennus- ja käyttöohje Vers. 5.1 JOHDANTO Arvoisa Ultimate Ilmalämpöpumppuasiakkaamme LUE asennusohjeet huolellisesti AINA ENNEN ASENNUSTA ja pyydä myös asentajaasi tutustumaan asennusohjeisiin.

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet 16150214-1 2012-03-08. CTC EcoHeat 300. Malli 306 I 308 I 310 I 312

Asennus- ja käyttöohjeet 16150214-1 2012-03-08. CTC EcoHeat 300. Malli 306 I 308 I 310 I 312 Asennus- ja käyttöohjeet Malli 306 I 308 I 310 I 312 16150214-1 2012-03-08 Yleistä tietoa Sisällysluettelo YLEISTÄ TIETOA Tarkistuslista 6 Tärkeää! 7 Turvallisuusmääräykset 7 Talon lämpöasetukset 8 1.

Lisätiedot

TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET HUOMIO TURVALLISUUSSYISTÄ KAKSOISERISTETTYJEN LAITTEIDEN HUOLTO SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET! Turvallisuusmääräykset

TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET HUOMIO TURVALLISUUSSYISTÄ KAKSOISERISTETTYJEN LAITTEIDEN HUOLTO SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET! Turvallisuusmääräykset Turvallisuusmääräykset 1 TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET Kun käytät sähkölaitetta, noudata perusturvallisuusmääräysten lisäksi seuraavia ohjeita: Tutustu kaikkiin ohjeisiin huolella ennen koneen käyttöä. Noudata

Lisätiedot

Onnea uuden soittimen omistajalle

Onnea uuden soittimen omistajalle SUOMENKIELINEN KÄYTTÖOHJE RSC-0920 Onnea uuden soittimen omistajalle Olitpa sitten vasta-alkaja tai jo pidemmälle soittoharrastuksessasi edennyt, on uusi instrumentti aina iloinen asia. Olemme tehneet

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

E710. KÄSIKIRJA Suomi. 05-0500 Revisio 7.0 Järjestelmäversio 6.0

E710. KÄSIKIRJA Suomi. 05-0500 Revisio 7.0 Järjestelmäversio 6.0 E710 KÄSIKIRJA Suomi 05-0500 Revisio 7.0 Järjestelmäversio 6.0 SISÄLTÖ JOHDANTO 1 Turvallisuusohjeet 3 Huolto ja kalibrointi 3 Mittausjärjestelmän kanssa matkustaminen 4 NÄYTTÖYKSIKKÖ 5 Navigointipainikkeet

Lisätiedot

161 502 36-1 2015-05-27. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400. Malli 406 I 408 I 410 I 412

161 502 36-1 2015-05-27. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400. Malli 406 I 408 I 410 I 412 161 502 36-1 2015-05-27 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400 Malli 406 I 408 I 410 I 412 Kylmämodulin irrotus 1. Irrota kylmämoduulin sähköpistokkeet

Lisätiedot

CELOTRON EAGLE DVR TALLENTIMET

CELOTRON EAGLE DVR TALLENTIMET KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE CELOTRON EAGLE DVR TALLENTIMET (TÄMÄ OHJE KATTAA KAIKKI MALLIT: 4 32 KANAVAA) OEM MANUFACTURED FOR CELOTRON OY FINLAND Versio1.0 1.5.2010 - 2 - VAROITUS! ÄLÄ AUKAISE JÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

Tieto ja esitystekniikan pikaopas opettajille

Tieto ja esitystekniikan pikaopas opettajille 2011 kevät Tieto ja esitystekniikan pikaopas opettajille Tervetuloa Tämä opas on tarkoitettu Helsingin kaupungin opettajille, jotka kaipaavat opastusta atk laitteiden käyttöön luokissaan. Toivottavasti

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Topfield TF5400 PVR Käyttäjän opas

Topfield TF5400 PVR Käyttäjän opas 1 Topfield TF5400 PVR Käyttäjän opas Tallentava digisovitin satelliitti ja antenniverkkoon CONAX i Luku 1 3 1. Esittely 3 1.1 Toiminnot 3 1.2 Esittely 3 1.2.1 Etupaneeli 4 1.2.2 Kaukosäädin 5 1.3 Mikä

Lisätiedot

Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5

Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5 Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5 Omistajan käsikirja DoGPS for Android -ohjelmisto on suunniteltu Android-käyttöjärjestelmän puhelimiin. Kaikki muutokset käyttöohjeessa lueteltuihin ominaisuuksiin

Lisätiedot

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ TALJAJOUSI Tämän taljajousiosion on tarkoitus tulla osaksi SJAL:n valmentajakoulutusmateriaalia täydentämään sitä taljajousen osalta. Materiaalin kirjoittamiseen ovat osallistuneet mm. Jouni Väre, Anne

Lisätiedot

Huomaathan lukiessasi!

Huomaathan lukiessasi! Huomaathan lukiessasi! Jos teet suurempia muutoksia, muista ottaa varmuuskopio järjestelmästä ennen ja jälkeen muutosten. Tämä tapahtuu muutamalla napin painalluksella, ja kopion tallentaminen omalle koneelle

Lisätiedot

Elisa Viihde. TV palveluiden käyttöohje

Elisa Viihde. TV palveluiden käyttöohje Elisa Viihde TV palveluiden käyttöohje Päivitetty 29.3.2009 1 Sisällys 1 Pakkauksen sisältö... 4 2 Laitteiden asentaminen... 4 2.1 Pikaohje laitteiden asennukseen... 4 2.2 Digiboksin asentaminen... 5 2.2.1

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Acrobat LCD (19 ja 22 )

Acrobat LCD (19 ja 22 ) Acrobat LCD (19 ja 22 ) Käyttöohje Maahantuoja: KL Support Oy Nuijamiestentie 3 B Puh. (09) 580 3880 00400 Helsinki www.kl-support.fi Sisällysluettelo ACROBAT LCD 19 JA 22... 3 TURVALLISUUSOHJEITA... 3

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Pakkauksen sisältö. TomTom ONE. EasyPort TM -pidike. Autolaturi. RDS-TMC-liikennevastaanotin* Oppaat. USB-johto. * Ei tule kaikkien tuotteiden mukana.

Pakkauksen sisältö. TomTom ONE. EasyPort TM -pidike. Autolaturi. RDS-TMC-liikennevastaanotin* Oppaat. USB-johto. * Ei tule kaikkien tuotteiden mukana. TomTom ONE 1. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö TomTom ONE EasyPort TM -pidike Autolaturi RDS-TMC-liikennevastaanotin* Oppaat USB-johto * Ei tule kaikkien tuotteiden mukana. 2 2. Aloittaminen Aloittaminen

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

AgroCont ja AgroCont plus Käyttöohje

AgroCont ja AgroCont plus Käyttöohje 98801803 A 03/2008 AgroCont ja AgroCont plus Käyttöohje Lue ohje ennen kuin käytät järjestelmää! 1 EY-liittämisvakuutus osittain valmiista koneesta (Konedirektiivi 2006/42/EY, Liite II B) Valmistaja: Tume-Agri

Lisätiedot

RUISKUTUS- JA KASTELUJÄRJESTELMÄT BRAVO 201

RUISKUTUS- JA KASTELUJÄRJESTELMÄT BRAVO 201 ARAG RUISKUTUS- JA KASTELUJÄRJESTELMÄT BRAVO 201 HUOMIO! Lue huolto- ja käyttöopas huolellisesti. ARAG ei vastaa vaurioista jotka aiheutuvat virheellisestä asennuksesta tai käytöstä. VAROITUS! Taataksesi

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Versio 1.3. Marraskuu 2006

Versio 1.3. Marraskuu 2006 Versio 1.3 Marraskuu 2006 Copyright 1993-2006 ROUTE 66. Kaikki oikeudet pidätetään. ROUTE 66 ja ROUTE 66-logo ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä. Tietojen tekijänoikeudet NAVTEQ B.V. TÄRKEÄ HUOMAUTUS:

Lisätiedot

161 502 28-1 2014-11-04. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoLogic Pro/Family

161 502 28-1 2014-11-04. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoLogic Pro/Family 161 502 28-1 2014-11-04 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoLogic Pro/Family Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoLogic Pro/Family 161 502 28-1 2014-11-04 Yleistiedot

Lisätiedot

Käyttöohje TC 7.2. Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80

Käyttöohje TC 7.2. Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80 1 Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80 TC 7.2 Käyttöohje Tuotettu: heinäkuu 2014 tuotteelle TC 7.2 2 Sisällys Tämän ohjeen sisältö Johdanto videoneuvotteluun Paras käytäntö... 4 Kosketusnäytön

Lisätiedot

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 1 Taseri 6.0 Käyttöohje Taseri 6.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M

Lisätiedot