*hij5b9 XWTZUr. Miten internet. toimii?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "*hij5b9 XWTZUr. Miten internet. toimii?"

Transkriptio

1 Miten internet MITEN INTERNET TOIMII? Netin perusasioista kertova opas on suunnattu päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille ja muillekin aiheesta kiinnostuneille! toimii? Kansallisen audiovisuaalisen instituutin julkaisu on tuotettu Ruotsin.SE-järjestön alkuperäisaineiston pohjalta. Oppaan sähköisen version voi ladata osoitteesta kavi.fi/meku/julkaisut. ISSN , ISBN (nid.) Kansallisen audiovisuaalisen instituutin julkalkaisuja, 1/2015 *hij5b9 XWTZUr

2 Tämä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli KAVIn julkaisu on käännös Ruotsin.SE-järjestön tuottamasta aineistosta. Käännösver siossa on korvattu ruotsalaisia verkkosivuosoitteita suomalaisilla osoitteilla. Suomenkielisestä versiosta on jätetty pois.se-logot ja -elementit. Teksti on kopiointisuojattu tekijänoikeuslailla ja julkaistu Ruotsin Creative Commons Attribution 2.5 -lisenssillä. Lisenssi löytyy osoitteesta creativecommons.org, tekstin julkaisuhetkellä sivulta commons.org/licenses/by/2.5/se/legalcode. Kuvitus on kopiointisuojattu tekijänoikeuslailla ja julkaistu Ruotsin Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 -lisenssillä. Lisenssin ehdot löytyvät osoitteesta creativecommons.org, tekstin julkaisuhetkellä sivulta Alkuperäisteoksen kirjoittaja: Hasse Nilsson Toimittaja: Hasse Nilsson Hankepäällikkö: Jessica Bäck Kuvittaja: Petra Segerberg Kirjoittaja haluaa kiittää Tomas Ribbaa ja kaikkia muita teoksen laatimiseen osallistuneita. Suomenkielisen painoksen kääntäjä ja toimittaja: Minna Takkunen Ensimmäisen laitoksen ensimmäinen suomenkielinen painos. Painopaikka: Lönnberg Oy, 2015 ISBN: (nid.) ISBN: (PDF) Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö Käyntiosoite: Sörnäisten rantatie 25 A, Helsinki Postiosoite: PL 16, Helsinki Puh: (09) Sähköposti: kavi.fi/meku Suomenkielisiä oppaita voi tilata osoitteesta kavi.fi/meku/julkaisut

3 Miten internetiä käytetään?

4 Missä internet on? Internet on esimerkiksi tietokoneella, kännykässä ja tietysti tabletissa.

5 Oikeastaan internet on maailman suurin tieto koneiden verkosto, joka sijaitsee ympäri planeettaamme.

6 Paitsi joissakin tosi kaukaisissa paikoissa.

7 Selvä homma, mutta miten ne kaikki toimivat yhdessä?

8 Kotonasi on ehkä pieni verkosto ilman johtoja toimivia laitteita, mutta kodin laitteet on silti yhdistetty internetiin kaapelin avulla.

9 Yleensä koti on yhdistetty internetiin maahan kaivetun johdon avulla. Johto on maan alla kaapissa, johon kytketyt useat johdot ovat yhteydessä isoon internetkaapeliin.

10 Voit mennä internetiin myös ilman johtoja toimivalla kännykällä. Kännykästä lähtevät ja siihen tulevat signaalit kulkevat internet - kaapeliin yhdistetyn kännykkämaston kautta. Kun käytät internetiä, laitteesi on osa nettiverkostoa.

11 Maahan kaivetut internetkaapelit muodostavat verkoston. Nämä pienet verkostot on yhdistetty suurempiin verkostoihin ja sitten kauemmas, joka puolelle maailmaa, tosi nopeasti tietoa lähettävien johtojen avulla.

12 Kuinka nopeasti? Yhdessä sekunnissa melkein viisi kertaa maapallon ympäri! Näissä suurissa, tietoa lähettävissä internetkaapeleissa kulkee nimittäin valoa. Tätä kutsutaan nettiliikenteeksi.

13 Voiko internetin välityksellä lähettää juustovoileivän?

14 Ei, koska internetissä lähetettävät asiat, joita kutsutaan digitaaliseksi tiedoksi, on tehty numeroista: ykkösistä ja nollista. Tietokoneet ja tietokoneohjelmat muuntavat ykköset ja nollat sellaisiksi että tietoa voi katsella, kuunnella ja käyttää.

15 Jos tahdot: mennä netti- eli verkkosivustolle lähettää ja vastaanottaa viestejä luoda oman sivuston ja kirjoittaa blogia ladata kuvia pelata pelejä katsoa elokuvia kuunnella musiikkia ja tehdä monia muita asioita

16 Internetissä on miljoonia tietokoneita, joita kutsutaan palvelimiksi. Palvelimilta löytyy esimerkiksi verkkosivustoja ja valtavia pelimaailmoja. Suurissa tietokonekeskuksissa on tyypillisesti useita palvelimia kytkettyinä yhteen. Myös kotona tai työpaikalla on mahdollista pitää palvelinta.

17 Suuret tietokoneet ja palvelimet voivat jutella keskenään, mutta ne eivät puhu tavallista kieltä, kuten suomea. Sen sijaan ne lähettävät toisilleen numeroita ja koodeja. Hyvä juttu tässä on se, että Suomessa sijaitseva tietokone voi ymmärtää Japanissa sijaitsevaa tietokonetta, vaikka ihmiset puhuvat eri kieliä. Hei! Bonjour! Hello! Hola! 您 好! Hei! Здравствуйте! Ciao! Γεια σας! Hello! Hello! こんにちは!

18 Jos tahdot mennä verkkosivustolle, tietokoneeltasi lähetetään tavallaan kysymys internetissä olevalle palvelimelle, joka lähettää vastauksen. Vastauksen lähettävä palvelin voi olla missä päin maailmaa tahansa. Sitten tietokoneellesi lähetetään verkkosivusto, jota voit katsella ja klikkailla. iis.se kavi.fi iis.se

19 Miten verkkosivusto löytää oikean paikan internetistä ja päätyy tietokoneellesi? Siten, että kaikilla internetiin yhdistetyillä laitteilla, kuten tietokoneilla, kännyköillä ja palvelimilla, on oma osoite.

20 Internetiin yhteydessä oleva laite on kuin talo, jossa asut. Myös talollasi on osoite, jonka ansiosta posti löytää perille ja ihmiset kotiisi.

21 Internet-osoitteet muistuttavat puhelinnumeroita. Oikeassa järjestyksessä olevien oikeiden numeroiden ansiosta tietokoneet ja kännykät löytävät toisensa internetissä. Vähän niin kuin soittaisi tiettyyn puhelinnumeroon, johon joku vastaa.

22 Muistatko nyt, että internetin tietokoneet juttelevat numeroiden ja koodien avulla? Hyvä! Internetiin yhdistetyn tietokoneen osoite saattaa näyttää tältä. Internetin numero-osoitteita kutsutaan IP-osoitteiksi.

23 Eikös olekin mutkikasta? Näin monia numeroita ja pisteitä ei pysty lukemaan ja muistamaan.

24 Sen vuoksi tietokoneet muuntavat numeroosoitteita kirjaimiksi. Me ihmiset luemme ja puhumme sanojen ja kirjainten, emme numeroiden avulla.

25 Jos näppäilet verkkosivuston osoitteen tai klikkaat linkkiä, tietokoneesi ottaa yhteyden oikeaan palvelimeen internetin osoiterekisterin avulla. Tosiasiassa osoite muunnetaan numeroiden ja pisteiden joukoksi.

26 Internet-osoitteet voivat olla lyhyitä, kuten kavi.fi tai pitkiä kuten Osoitetta, jossa on numeroiden sijasta kirjaimia, kutsutaan verkkotunnukseksi. Juuri palvelimilla on verkkotunnukset tietokoneella, kännykällä tai tableteilla ei ole niitä.

27 Maailmassa on 250 miljoonaa verkkotunnusta. Eli internetissä on uskomattoman paljon löydettävää.

28 Suomessa: Osoitteilla, jotka päättyvät.fi, on yhteys Suomeen. Näitä osoitteita on tällä hetkellä noin On myös muita kahteen kirjaimeen päättyviä osoitteita, joista näkee missä maassa verkkosivuston koti on fi -verkkotunnusta Suomessa: Suomessa: fi -verkkotunnusta Suomessa: fi -verkkotunnusta fi -verkkotunnusta

29 Esimerkiksi tanskalaisten verkkosivustojen nimien lopussa lukee usein.dk, kun taas monet ruotsalaiset verkkosivustot päättyvät kirjaimiin.se ja norjalaiset sivustot puolestaan käyttävät päätettä.no. Kaikilla maailman mailla on samaan tapaan kirjainkoodi.

30 Internet-osoitteen lopussa olevaa lyhennettä, kuten.fi, kutsutaan loppupäätteeksi. Maailmassa on yli 300 erilaista verkkotunnuksen loppupäätettä.

31 Verkossa on monen muunkinlaisia osoitteita! Oletko nähnyt osoitteita, jotka päättyvät tunnukseen.com,.net tai.org? Näistä osoitteista ei näy, missä päin maailmaa palvelin sijaitsee, vaan ne voivat olla missä vain. Lisäksi esimerkiksi Niuen saaren maatunnuksen loppupäätettä.nu käytetään muuallakin, sillä sana nu tarkoittaa nyt sekä ruotsiksi että hollanniksi.

32 Kertauksena: Nettiä on helppo käyttää, sillä internetissä on osoitejärjestelmä, jonka avulla osuu aina oikeaan.

33 No niin! Nyt tiedät vähän enemmän internetiksi kutsutusta, maailmanlaajuisesta tietokoneverkostosta, jota käyttää 2,7 miljardia ihmistä.

34 Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto. KAVIn tehtäviin kuuluvat mediakasvatuksen edistäminen, elokuvien, televisio- ja radio-ohjelmien säilyttäminen sekä niihin liittyvä tutkimus ja kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta. KAVIn mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö (MEKU) edistää kansallista mediakasvatusta, lasten mediataitoja ja lapsille turvallisen mediaympäristön kehittämistä yhteistyössä muiden viranomaisten ja toimialan yhteisöjen kanssa. MEKU julkaisee tiedotus- ja opetusmateriaaleja sekä mediakasvatukseen ja kuvaohjelmiin liittyviä selvityksiä. Osa julkaisuista on saatavilla sekä painettuna että verkkoversioina. Materiaaleja voi tilata ja ladata osoitteesta kavi.fi/meku/julkaisut. Kaikki julkaisemamme materiaali on maksutonta. MEKU myös koordinoi Mediataitoviikko-kampanjaa ja ylläpitää Mediataitokoulu.fi-sivustoa, joka tarjoaa tietoa ja tehtäviä mediakasvatuksen tueksi.

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA

KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA Anne Heinonen KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA - katsaus kirjaston ja koulun yhteistyöhön Anne Heinonen KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA - katsaus kirjaston ja koulun yhteistyöhön Piirroskuvat:

Lisätiedot

Suomen venäjänkieliset kulttuuripalveluiden käyttäjinä ja tuottajina. Anelma Lammi Ekaterina Protassova Helsingin yliopiston nykykielten laitos

Suomen venäjänkieliset kulttuuripalveluiden käyttäjinä ja tuottajina. Anelma Lammi Ekaterina Protassova Helsingin yliopiston nykykielten laitos Suomen venäjänkieliset kulttuuripalveluiden käyttäjinä ja tuottajina Anelma Lammi Ekaterina Protassova Helsingin yliopiston nykykielten laitos Helsinki 2011 Sivu 1 / 60 Suomen venäjänkieliset kulttuuripalveluiden

Lisätiedot

Nuorten vaikuttamisopas

Nuorten vaikuttamisopas Nuorten vaikuttamisopas Me voimme vaikuttaa! Nuorten vaikuttamisopas Julkaissut Suomen Verkkodemokratiaseura ry Julkaistu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Jaa samoin 1.0 Suomi -lisenssillä (CC BY-NC-SA

Lisätiedot

Kyllä minä tiedän, mitä haittaa pelaaminen voi aiheuttaa. ja muita alkuopettajien käsityksiä lasten elektronisesta pelaamisesta

Kyllä minä tiedän, mitä haittaa pelaaminen voi aiheuttaa. ja muita alkuopettajien käsityksiä lasten elektronisesta pelaamisesta Kyllä minä tiedän, mitä haittaa pelaaminen voi aiheuttaa ja muita alkuopettajien käsityksiä lasten elektronisesta pelaamisesta Pro gradu -tutkielma Pekka Kivelä Merja Mehtälä Kasvatustieteiden tiedekunta

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Sitran selvityksiä 88 Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Systeemi avaruudesta? Maaliskuu 2015 Sitra 2015 Sitran selvityksiä 88 ISBN 978-951-563-907-3 (nid.) ISBN 978-951-563-908-0 (PDF) www.sitra.fi

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

YHDISTYSAVAINTA EI TARVITA, KOSKA Oikaistuja harhaluuloja kotisivuihin ja Yhdistysavaimeen liittyen.

YHDISTYSAVAINTA EI TARVITA, KOSKA Oikaistuja harhaluuloja kotisivuihin ja Yhdistysavaimeen liittyen. YHDISTYSAVAINTA EI TARVITA, KOSKA Oikaistuja harhaluuloja kotisivuihin ja Yhdistysavaimeen liittyen. Alle on listattu monia yleisiä kysymyksiä ja väittämiä, joita liiton tai yhdistyksen henkilöt usein

Lisätiedot

Matkaoppaiden esittely kirjoittajakuvaukset. Mediametkaa! Osa 2 Kasvattajan matkaopas lasten mediamaailmaan

Matkaoppaiden esittely kirjoittajakuvaukset. Mediametkaa! Osa 2 Kasvattajan matkaopas lasten mediamaailmaan 160 Matkaoppaiden esittely kirjoittajakuvaukset Mediametkaa! Osa 2 Kasvattajan matkaopas lasten mediamaailmaan 1 Leena Pentikäinen (toim.) Anu Ruhala (toim.) Hanna Niinistö (toim.) Mediametkaa! Osa 2 Kasvattajan

Lisätiedot

NUORET, PELIT & NETTI. Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä

NUORET, PELIT & NETTI. Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä NUORET, PELIT & NETTI Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä Nuoret, pelit ja netti 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2 2. Internet 3 a. Internet ennen 4 b. Internet

Lisätiedot

tullaan juttuun Sanomalehtitehtäviä alakouluille Kirsi Pehkonen Seppo Timonen

tullaan juttuun Sanomalehtitehtäviä alakouluille Kirsi Pehkonen Seppo Timonen tullaan juttuun Sanomalehtitehtäviä alakouluille Kirsi Pehkonen Seppo Timonen Sisällys 1. Luen sanomalehteä, joka on...?... 4 2. Etusivu on lehden näyteikkuna... 5 3. Kuva havainnollistaa tekstiä... 6

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Sara Häkkinen SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Opinnäytetyö Kulttuurituotannon koulutusohjelma Huhtikuu 2015 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 31.3.2015 Tekijä(t) Sara

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2010

Tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2010 Tiede, teknologia ja tietoyhteiskunta Tieto- ja viestintätekniikan käyttö Internet vuorovaikutuksen välineenä Jo joka toinen suomalainen käyttää internetiä useasti päivässä Korjattu.. klo. Ensimmäisessä

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Varaudu. Opas kunnan viestintään kriisi- ja erityistilanteissa. Varaudu. Opas kunnan viestintään kriisi- ja erityistilanteissa

Varaudu. Opas kunnan viestintään kriisi- ja erityistilanteissa. Varaudu. Opas kunnan viestintään kriisi- ja erityistilanteissa Varaudu Opas kunnan viestintään kriisi- ja erityistilanteissa Varaudu Opas kunnan viestintään kriisi- ja erityistilanteissa Suomen Kuntaliitto Helsinki 2009 Työryhmä: Viestintäjohtaja Jari Seppälä, Kuntaliitto

Lisätiedot

Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2014

Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2014 Tiede, teknologia ja tietoyhteiskunta Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö Puolet suomalaisista mukana yhteisöpalveluissa Korjaus. Julkistusta korjattu... Korjatut kohdat on merkitty punaisella.

Lisätiedot

Lapsen ääni 2011. Etsin yleensä jutteluseuraa joka piristäisi päivääni

Lapsen ääni 2011. Etsin yleensä jutteluseuraa joka piristäisi päivääni Lapsen ääni 2011 Etsin yleensä jutteluseuraa joka piristäisi päivääni 1 Pelastakaa Lapset on toteuttanut Lapsen ääni kyselyitä vuodesta 2001 alkaen. Vuonna 2011 kysely toteutettiin nettikyselynä lokakuun

Lisätiedot

OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA

OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA MULLA ON ASIAA OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA 1 OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA Sisältö Aluksi...5 Miksi hyvinvointitietoa kerätään?...6 Lasten hyvinvoinnin tietolähteitä...8

Lisätiedot

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Kirsi Saloniemi Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Aktiivi-hankkeen ennakointiraportti Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 3/2011

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Turvallisuuskävelyt. Opas järjestäjille ja osallistujille

Turvallisuuskävelyt. Opas järjestäjille ja osallistujille Turvallisuuskävelyt Opas järjestäjille ja osallistujille Tehdään yhdessä turvallista, tasa-arvoista ja viihtyisää elinympäristöä Monet eri tahot vastaavat yksittäisen alueen elinympäristöstä, minkä vuoksi

Lisätiedot

Uutta ja aina ajankohtaista tekijänoikeudesta kirjastossa

Uutta ja aina ajankohtaista tekijänoikeudesta kirjastossa 1 Heikki Poroila FM, kirjastonhoitaja Julkisena palveluorganisaationa yleinen kirjasto on velvollinen sekä noudattamaan voimassa olevia lakeja että tarjoamaan asiakkailleen mahdollisimman paikkansapitävää

Lisätiedot

Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä.

Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä. Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä. YRITYS HYVÄ Kirjoituskilpailun oppilasaineisto SISÄLLYS 3 Kilpailun tarkoitus,

Lisätiedot

Hyvä ensitieto kantaa

Hyvä ensitieto kantaa Kehitysvammaisten Tukiliiton julkaisusarja 1/2014 Hyvä ensitieto kantaa Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Työryhmä kiittää kaikkia oppaan tekemiseen osallistuneita. Kehitysvammaisten

Lisätiedot