TAALINTEHTAAN KOULUN TOIMINTAKERTOMUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TAALINTEHTAAN KOULUN TOIMINTAKERTOMUS 2014-2015"

Transkriptio

1 TAALINTEHTAAN KOULUN TOIMINTAKERTOMUS Erkki Hakola

2 2 (16) Taalintehtaan koulun toimintakertomus lukuvuodelta Taalintehtaan koulu on inkluusiokoulu, joka on profiloitunut kestävään kehitykseen, monikulttuurisuuteen ja musiikkiin. Monikulttuurisuus teemaa jatkettiin Brasilia -viikolla, jolloin Claudete Teikari kertoi brasilialaisista tavoista ja päivittäisestä elämästä. Unkariviikolla tutustuttiin unkarin kieleen ja kulttuuriin Merja Salomaan opastamana. Myös Vihreä lippu toimintaa on jatkettu ja jätteiden vähentäminen ja sähkön säästäminen ovat jo jääneet pysyviksi toimintatavoiksemme. Uutena Vihreä lippu teemana ollut vesiensuojelu - teema tuotti kolmannen Vihreä lippu tunnuksen koulullemme. Koulun kaikki oppilaat ja koko henkilökunta kuuluvat vesiensuojelu-, jäte- ja energiaraatiin, joka kokoontui kuukausittain tarkastamaan toimintaa ja toiminnan vaikutuksia. Henkilökunta Koulussamme on jo vuosien ajan toteutettu tiimityötä, jossa kukin opettaja pääsee opettamaan omien vahvuusalueittensa mukaisia oppiaineita luokkien opettajana jatkoi Merja Salomaa, joka alkuopetuksen lisäksi opetti kaikille koululaisillemme tekstiilityötä sekä ruotsin ja englannin kieltä. Eija Hakolan valvontaluokkana oli lk, uskonnon ja musiikin opetus kaikille oppilaille sekä äidinkieli 3-6 luokkien oppilaille. Erkki Hakolan valvontaluokkana lk sekä ja matematiikan opetus kaikille oppilaillemme, sekä ympäristötiedon opetus luokille 3-4. Oppitunteja on jaettu myös oppilaiden vahvuuksien ja harrastuksien mukaan, jolloin esimerkiksi erilaisia soitinkokoonpanoja, matematiikka- ja kieliryhmiä on pystytty muodostamaan oppilaita oppimaan kannustavalla tavalla. Koulussamme toimii kouluavustajana Henna Jäntti. Henna on tehnyt erittäin joustavasti tiimityötä oppilaiden ja koko henkilökunnan kanssa. Koulunkäyntiavustajaopintojansa jatkoi Camilla Gustafsson, jonka ohjaajana Henna Jäntti toimi. Camilla valmistui kolunkäynninohjaajaksi Kari Valkeapää on toiminut erityisopettajana Taalintehtaan koulussa maanantaisin ja keskiviikkoisin. Koulukuraattori Ulla Väärä vieraili säännöllisesti koulullamme. Kouluterveydenhoitaja Maria Launokorven vastaanotto on ollut säännöllisesti koulullamme. Ruokahuolto ja siivous Marja-Leena Lindroos on huolehtinut oppilaittemme ja henkilökunnan hyvinvoinnista siistien ja ruokaa tarjoten. Marja-Leena on myös aina ollut valmis auttamaan ja kuuntelemaan pienten oppilaittemme aamun tapahtumia. Joustavat oppimisryhmät Koulumme oppilasryhmät ovat muodostuneet joustavasti kunkin oppilaan tarpeiden mukaisesti.

3 3 (16) Äidinkielenään viron kieltä opiskelleet koululaiset ovat saaneet suomi toisena kielenä opetusta. Ruotsin kielessä on A2 kieltä opiskelleiden luokkalaisten mukana saanut jatkaa ensimmäisellä luokalla alkanutta kielisuihkuruotsia. Kielisuihkussa pyritään ylläpitämään ja kohentamaan käytännön kielitaitoa. Oppimisympäristöjä ja tietotekniikan ratkaisuja SanomaPro -oppimisympäristö on ollut ahkerassa käytössä (www.sanomapro.fi). SanomaProssa oppilaat voivat opiskella kaikkia kouluaineita niin koulussa kuin kotonakin. Toisena sähköisenä oppimisympäristönä käytimme Opinaikaa (ww.opinaika.fi). Wilma oppilashallinto-ohjelma, johon merkitään kokeet, poissaolot ja arvioinnit on ollut aktiivisessa käytössä. Lisäksi Wilma toimiin viestintävälineenä kodin ja koulun yhteistyössä. Myös sähköpostia on käytetty aktiivisesti tiedonvälitykseen reppupostin rinnalla. Lukuvuoden aikana aloitimme ohjelmointiharjoitukset ensin Scratch ohjelmalla (http://www.teromakotero.fi/scratch-klubi/) ja myös hankkimaamme Lego Mindstorms EV3 robottia ohjelmoimalla (http://www.lego.com/fi-fi/mindstorms) Yhteistyökummppaneita Koulumummo Margita Ekman on tiistaisin ollut avustamassa tekstiilityössä. Margita on ollut aktiivisesti mukana myös auttamassa keittiössä ja muutenkin juhlien järjestelyissä. Margita myös kielisuihkutti oppilaitamme ruotsiksi.

4 4 (16) Markku Eskolin aloitti tilapäisenä talonmiehenä Markku on ahkerasti kunnostanut opetusvälineitä ja koulurakennusta. Oppilaamme ovat käyneet Taalintehtaan kirjastossa kerran kuukaudessa lainaamassa kirjoja, joista he pitävät lukupäiväkirjaa. Musiikkiopisto Arkipelagin kanssa on tehty yhteistyötä kiinteästi ja Musiikkiopisto Arkipelagin opettaja on pitänyt pianotunteja Arkipelagin oppilaille koulullamme koko lukuvuoden ajan. Koulun oma musiikinopetus on ollut voimakkaasti edistämässä lasten musiikillisia taitoja ja harrastusta. Koulun orkesterit ja kuorot ovat harjoitelleet useilla eri kokoonpanoilla. Kevätohjelmistossa oppilaat esiintyivät harjoittelemallaan soittimella joko solistina tai soitinkokoonpanossa. Taalintehtaan koulun kuudesluokkalaiset tutustuivat kolmen koulupäivän ajan tuleviin seitsemäsluokkalaisiin luokkatovereihinsa Kemiönsaaren keskuskoulussa. Vapaa-ajantoimen liikuntakerho Oppilaillamme on ollut mahdollisuus keskiviikkoisin osallistua vapaa-ajantoimen järjestämään liikuntakerhoon. Ohjaajana on ollut Henna Jäntti. Taalintehtaan meripartio Luokkien 1-3 oppilaat ovat koko lukuvuoden osallistuneet partiotoimintaan. Dalsbruks skola Dalsbruks skolan kanssa olemme olleet yhteisissä liikunta- ja muissa tapahtumissa. Vanhempainyhdistys yhteistyössä koulun kanssa Vanhempainyhdistyksen kanssa yhteistyössä järjestettiin monia tapahtumia, joissa vanhempien erikoistaitoja voitiin jakaa yleiseksi hyödyksi. Vanhempainyhdistys veti muun muassa joululauluillan, jossa säesti vanhempien The Mammas & The Pappas -yhtye.

5 5 (16) Myös Vihreä lippu toiminnassamme vanhempainyhdistys on ollut kiinteästi mukana. Vihreä lippu -toimikunta myönsi Taalintehtaan koululle Vihreän lipun käyttöoikeuden tunnustukseksi laadukkaasta ympäristökasvatustyöstämeme. Toimintamme noudattaa Vihreä lippu -ohjelman periaatteita ja projektimme täyttää Vihreän lipun myöntämiselle laaditut kriteerit. Lippu myönnettiin jo kolmannen kerran. Seuraavana tavoitteena on, että koulu saavuttaa pysyvän oikeuden vihreän lipun käyttöön. Partio Oppilailla on ollut mahdollisuus osallistua partiotoimintaan Taalintehtaan meripariossa. Luokkien 1-3 partiopäivä on ollut maanantai ja luokkien 4-6 perjantai. Päivänavaukset Seurakunnan edustaja piti päivänavauksia kerran kuukaudessa. Myös kestävän kehityksen teemat ovat olleet päivänavausaiheina. Raatimme jäsenet anoivat lasten parlamentissa uusia jalkapallomaaleja koululle. Anomus hyväksyttiin ja toukokuussa päästiin jo pelaamaan jalkapalloa uusilla maaleilla varustetulla koulupihalla. Tapahtumakalenteri Elokuu Syyslukukausi alkoi Koulunaloitushartaushetki koululla Koulurauhan julistus uudessa liikuntahallissa Vihreä lippu raadin kokous Koulumme lk Vapaa-ajantoimen järjestämässä Amospuiston liikuntapäivässä saaren kaikkien luokkien oppilaiden kanssa Syyskuu Kemiönsaaren kunnan koulujenväliset yleisurheilukilpailut Taalintehtaan urheilukentällä lk Vanhempainilta. Kirjastoasiaa, Wilman käytön opastusta, Kiva-koulu asiaa, ja vanhempain osallistamista tuleviin tapahtumiin. Vanhempainillan jatkeena Koti- ja Kouluyhdistyksen kokous Vihreä lippu raadin kokous Kuudesluokkalaiset mukana metsäseikkailussa.

6 6 (16) Punaisen ristin nälkäpäiväkeräys. Keräyksen tekivät luokkien oppilaat, jotka kiersivät Punaisen Ristin lippaiden kanssa Kodin ja koulun päivä. Vanhemmat käänsivät, lannoittivat kompostilla ja mukkasivat koululle kasvimaan yhdessä Sagalundin viljelyoppaan Anna Lassilan ja koululaistemme kanssa. Pikkumetsän puustoa harvennettiin ja risuja jätettiin lasten majapuuhiin. Lokakuu Luokkien 3-4 ja 5-6 ympäristöesitelmäpäivä Koulukuvaus. Kuvaajana Kati Kunttu Kuvaverkosta Vihreä lippu raadin kokous Teatteri Huuliveikkoa katsomassa Villa Landessa, yhdessä Kemiönsaaren muiden koululaisten kanssa lk tutkivat Dragsfjärdenin järven veden laatua Syysloma Neljäsluokkalainen Anna Vähätalo kertoi ja näytti valokuvia Vironmatkaltaan Teimme vesiensuojelujulisteita graafikko Anna Mattssonin ohjaamana. Marraskuu Keilailua ja uintia yhteistyössä vapaa-ajantoimen liikuntakeron kanssa Luokat 4-6 saaristosählyturnauksessa Turun Leaf Areenalla.Tyttöjen 4-6 lk joukkue voitti hopeaa!

7 7 (16) Vihreä lippu raadin kokous Lapsen oikeuksien päivänä edustajamme olivat Lasten parlamentin kokouksessa Kemiön kunnantoimistossa. Omalla koululla liputettiin ja nautittiin karkkia Ronja näytti matkakuvia ja esitelmöi Teneriffasta Palo- ja pelastustoimiston Arita piti turvallisuusluentoja kaikille oppilaillemme Kun koululaisiamme muuttaa pakkakunnalta, pidämme heille läksiäiset. Läksiäisissä toivotamme koululaisillemme onnea uuteen kouluun. Jerryn ja Vertin läksiäiset osuivat pikkujoulujuhlaamme. Joulukuu Vihreä lippu raadin kokous Itsenäisyyspäivän juhla, jossa jaoimme syysvälitodistukset Vanhempainyhdistyksen järjestämä joululauluilta koulullamme. Laulattajina The Mammas & The Pappas. Vanhempainyhdistys järjesti arpajaiset toiminnan tukemiseksi Jouluateria Aamupäivällä joulujuhlan kenraaliharjoitus ja illalla Taalintehtaan koulun joulujuhla. Ohjelmassa laulua, soittoa, näytelmiä ja tanssia Joulukirkko Taalintehtaan kirkossa Joululoma.

8 8 (16) Tammikuu Kevätlukukausi alkoi Savitöitä kaikille koululaisillemme ohjasi Helena Laakkonen lk osallistui Kemiönsaaren koulujen lentopalloturnaukseen Kemiön koulukeskuksen salissa Yläkoululainen Pauliina Liukkonen oli koulussamme viikon työelämätietouden harjoittelussaan Dalsbruks skolan Uskalla sanoa ei ryhmä: 4 oppilasta ja koulukuraattori Ulla Väärä kävivät kaverivierailulla. Kaikki kirjoittivat kaverilistaan. Helmikuu lk Yrityskylässä Turussa yhdessä Kemiönsaaren keskuskoulun ja Sauvon yhtenäiskoulun oppilaiden kanssa.

9 9 (16) Sanomalehtiviikko, jonka aikana Salon Seudun Sanomat luettiin päivittäin ja myös nettilehti oli käytössä kaikilla oppilailla Vihreä lippu raadin kokous Luokkien 1-2 oppilaat koulujenvälisissä Långdalenin hiihtokilpailuissa yhdessä Dalsbruks skolan oppilaiden kanssa Satutunti kirjastossa luokille Selviytymistä metsässä. Kaikki oppilaamme osallistuivat lähimetsässä tapahtuneeseen selviytymispäivään. Tehtävänä rakentaa maja, sytyttää nuotio ja avustaa sokkona kulkijaa Abien penkkariauto kävi koulun pihassa. Karkkia tuli monta, monta litraa. Jaoimme kaikki tasan. Kiitos Kemiönsaaren lukiolaiset! Vanhempainilta. Marjaana Hoikkala kertoi Kapua projektistaan, jonka jälkeen OPS keskustelua. Vanhempainyhdistys järjesti Karaoke illan Lala Siilahden vetämänä Brasilila viikon veti brasilialainen Claudete Teikari Talvivälitodistusten jakaminen Talviloma.

10 10 (16) Koulullamme tilapäisenä talonmiehenä aloitti Markku Eskolin. Maaliskuu Vihreä lippu raadin kokous Unkariviikolla tutustuttiin unkarin kieleen ja tapoihin sekä ratkottiin unkarilaisia älypelejä. Huhtikuu Anna Lassila ohjasi omenapuiden leikkaamista ja lannoittamista. Myös kasvimaan istutussuunnittelu aloitettiin Vihreä lippu raadin kokous Uintia Kasnäsin kylpylässä Metsähallituksen neuvoja Ville Laitinen kertoi kansallispuistoista ja piti leiriesittelyn koululla Vanhempainyhdistys järjesti teatteriretken Salon teatteriin. Ohjelmassa oli Pieni Merenneito Uintia Kasnäsin kylpylässä Ulla Anderssonin rahoittama vierailu Silvolan maitotilalle Tenholaan Koulumummo Margita kielisuihkutti oppilaitamme lukemalla ruotsiksi Vappujuhlassa nautittiin simaa ja munkkeja.

11 11 (16) Toukokuu Kuudesluokkalaisemme tutustuivat Kemiönsaaren keskuskouluun kolmen päivän ajan Vuoden koulu juhla. Taalintehtaan koulu valittiin vuoden kouluksi Juhlassa säesti The Mammas & The Pappas ja koululaisemme lauloivat sekä soittivat Naapurikoulun rehtorit ja oppilasedustus lahjoittivat kaksi omenapuuta koulullemme Osallistuimme Siisti Biitsi tapahtumaan siivoamalla Näsuddenin rantoja Pähkinämäessä.

12 12 (16) Kasvimaan kylväminen yhdessä Anna Lassilan kanssa Esikoululainen Mathias ja opettaja Jenny vierailivat koululla Opintoretki Rosalan viikinkikylään. Purjehdus kahdeksi jaetuilla ryhmillä Eugenialla Rosalaan ja takaisin Taalintehtaalle Kevätkirkko Taalintehtaan kirkossa.

13 13 (16) Illalla klo Taalintehtaan koulun kevätkonsertti Taalintehtaan koulun kevätkonsertti orkesterien, kuorojen ja solistien esityksinä. Sketsi monikulttuurisuudesta. Stipendit jaettiin. Alla luettelo stipendien saajista Jalkapalloturnauksella vihittiin uudet maalit käyttöön. Pelissä 1-4 lk vastaan 5-6 lk pelit voitti 5-6 lk niukasti yhdellä maalilla Erilainen päätöspäivä. Vanhemmat toivat kotieläimiä näytteille, käveltiin puujaloilla, leikittiin vanhoja leikkejä ja grillattiin. Lopuksi jaettiin todistukset.

14 14 (16) Stipendien saajat: Kemiönseudun karjalaisten kirjastipendi ahkeralle, hyvän koulustartin tehneelle koululaiselle. Erkki Seppälä 1. lk S-Raudan stipendi hyvästä koulumenestyksestä, useista elämän alueista kiinnostuneelle, ahkeralle, avuliaalle ja hyvin käyttäytyvälle koululaiselle Evelina Henriksson 1. lk S-Raudan stipendi hyvästä koulumenestyksestä, useista elämän alueista kiinnostuneelle, ahkeralle, avuliaalle ja hyvin käyttäytyvälle koululaiselle Jemina Salonen 2. lk S-Raudan stipendi hyvästä koulumenestyksestä, useista elämän alueista kiinnostuneelle, ahkeralle, avuliaalle ja hyvin käyttäytyvälle koululaiselle Kevin Lumiste 2. lk MLL Kemiönsaaren yhdistyksen stipendi avuliaalle ja reilulle kaverille. Alice Medvedev 3. lk Kemiönsaaren seurakunnan stipendi elämää ja asioita syvästi pohtivalle ja asioista keskustelevalle koululaiselle. Erittäin hyvästä koulumenestyksestä. Milla Karlsson 6. lk Lions Club Dragsfjärdin stipendi reilulle koulukaverille. Yritteliäälle ja ahkeralle monipuolisesti taitavalle koululaiselle. Aino Kiura 6. lk Egnahemsföreningen i Dragsfjärd rf:n stipendi oppilaalle, joka on myönteisellä asenteella ahkerasti opiskellut saadakseen paremman todistuksen. Elna Vanne 6. lk Suomen Punaisen Ristin Dragsfjärdin osaston stipendi Avuliaalle, reilulle ja hyvin menestyneelle ahkeralle koululaiselle. Ronja Jaakkola 6. lk Suomen Punaisen Ristin Dragsfjärdin osaston stipendi Avuliaalle, reilulle ja hyvin menestyneelle ahkeralle koululaiselle. Jesper Salonen 6. lk Taalintehtaan koulun vanhempainyhdistys ry:n stipendi hyvällä asenteella harjoitellen koulumenestystään parantaneelle koululaiselle. Miska Koivisto 6. lk Taalintehtaan kyläyhdistyksen stipendi vastuuntuntoiselle, auttavaiselle ja yhteistä hyvää ajattelevalle oppilaalle. Francesco Mura 6. lk Kiitos stipendien lahjoittajille!

15 15 (16)

16 16 (16)

SISÄLLYSLUETTELO. Toimitus: Vesa-Heikki Mikkola. Painopaikka: KopiJyvä Oy. Ulkoasu ja taitto: Hämeenlinnan kaupunki Viestintäyksikkö, Tuula Mäkinen

SISÄLLYSLUETTELO. Toimitus: Vesa-Heikki Mikkola. Painopaikka: KopiJyvä Oy. Ulkoasu ja taitto: Hämeenlinnan kaupunki Viestintäyksikkö, Tuula Mäkinen HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU VUOSIKERTOMUS 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO Rehtorin tervehdys...............................5 HYK:n arvot ja toimintakulttuuri 7 Tuomelan koulun peruskorjaus 8 HYKissä tapahtuu 13

Lisätiedot

Kuva: Helmi Rannanpiha 7.c Vuosikertomus 2013-2014 AHVENISTON KOULU

Kuva: Helmi Rannanpiha 7.c Vuosikertomus 2013-2014 AHVENISTON KOULU Kuva: Helmi Rannanpiha 7.c Vuosikertomus 2013-2014 AHVENISTON KOULU 1 SISÄLLYSLUETTELO REHTORIN TERVEISET... 4 TAPAHTUMAKALENTERI... 5 Syyslukukausi... 5 Kevätlukukausi... 5 OPPILASKUNNAN TOIMINTA LUKUVUONNA

Lisätiedot

MEDIA JA KULTTUURI Monilukutaito (L4) Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

MEDIA JA KULTTUURI Monilukutaito (L4) Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2) Sivu 1/33 Työsuunnitelma 1. Koulun perustiedot Koulu: Aleksis Kiven koulu Ylläpitäjä: Siuntion kunta Opetuskieli: Suomi Oppilasmäärä: 394 Opettajien määrä: 37 Koulunkäyntiavustajien määrä: 12 Henkilökunnan

Lisätiedot

SYYSTIEDOTE VANHEMMILLE

SYYSTIEDOTE VANHEMMILLE SYYSTIEDOTE VANHEMMILLE Lukuvuosi on taas käynnistymässä. Se tuo mukanaan uusia sekä vanhoja iloja haasteineen. Koulumme opetusryhmien määrä on kesän aikana lisääntynyt kolmella. Ensimmäistä kertaa aloitamme

Lisätiedot

LUK UVUOSI 2012-2013

LUK UVUOSI 2012-2013 1 KAURIALAN KOULU Rehtorin ajatuksia lukuvuoden lopuksi Näe metsä puilta Miksi tämä sääntö on olemassa? Anteeksi kielenkäyttöni, mutta mielestäni se on ihan XXXX! Näin ilmaisi mielipiteensä eräs koulumme

Lisätiedot

Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme

Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme Vanhempien A Vantaan seudun steinerkoulu B C Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme Vantaan seudun steinerkoulu Yhteydet: Satakielentie 5, 01450 VANTAA Puhelin (09) 8386 480 Fax (09) 8386 4814

Lisätiedot

KUULAMMEN KOULUN LUKUVUOSISUUNNITELMA

KUULAMMEN KOULUN LUKUVUOSISUUNNITELMA KUULAMMEN KOULUN LUKUVUOSISUUNNITELMA 2011 2012 2 Kuulammen koulun toiminta-ajatus: Kuulammen koulu kasvattaa lapsia käyttäytymään hyvien tapojen mukaisesti. Peruskasvatus- ja opetustyö on keskeinen osa

Lisätiedot

Pöljän koulun oppilaat ja huoltajat! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2014-2015.

Pöljän koulun oppilaat ja huoltajat! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2014-2015. Pöljän koulun oppilaat ja huoltajat! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2014-2015. Kädessäsi on uusi Pöljän koulun SYYSTIEDOTE. Tiedotteeseen on kerätty paljon hyödyllistä tietoa koulumme arjesta

Lisätiedot

Mikäli oppilas on poissa koulusta sairauden tms. syyn vuoksi, niin pyydämme vanhempia aina ilmoittamaan asiasta esim. reissuvihossa.

Mikäli oppilas on poissa koulusta sairauden tms. syyn vuoksi, niin pyydämme vanhempia aina ilmoittamaan asiasta esim. reissuvihossa. KOULUN TYÖAJAT JA LOMAPÄIVÄT 8.8 koulu alkoi 14.-18.10 viikko 42 on syysloma 6.12 Itsenäisyyspäivä (perjantai) on vapaapäivä 20.12 perjantai on syyslukukauden viimeinen työpäivä 2.1. kevätlukukausi alkaa

Lisätiedot

Sivu 1/7 TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2012-2013 Koulun tiedot Koulu: Talman koulu Koulumuoto: peruskoulun luokat 1-6 Opetuskieli: suomi Koulupiiri: Koulun yhteystiedot Koulun nimi: Talman koulu Osoite:

Lisätiedot

TURUN SUOMALAISEN YHTEISKOULUN LUKIO. Kauppiaskatu 17 20100 Turku

TURUN SUOMALAISEN YHTEISKOULUN LUKIO. Kauppiaskatu 17 20100 Turku TURUN SUOMALAISEN YHTEISKOULUN LUKIO Kauppiaskatu 17 20100 Turku rehtori Riikka Lindroos puh. 2629 305, 050-432 3671 va.apulaisrehtori Virpi Lieri puh. 2629 304, 044-907 4402 kanslia puh. 2629 253, 040-6871

Lisätiedot

ELISENVAARAN KOULU. Lukuvuositiedote 2014 2015. www.poytya.fi

ELISENVAARAN KOULU. Lukuvuositiedote 2014 2015. www.poytya.fi ELISENVAARAN KOULU Lukuvuositiedote 2014 2015 www.poytya.fi ELISENVAARAN KOULU... 4 LUKUVUODEN 2014-2015 AIKATAULUJA... 4 OPPITUNTIEN AIKATAULUT... 5 KOULUSSA TAPAHTUU... 6 OPETUS... 8 OPPILASARVIOINTI...

Lisätiedot

YRITTÄJYYSKASVATUKSEN OPETUSSUUNNITELMA- OIVALLUKSIA

YRITTÄJYYSKASVATUKSEN OPETUSSUUNNITELMA- OIVALLUKSIA YRITTÄJYYSKASVATUKSEN OPETUSSUUNNITELMA- OIVALLUKSIA SISÄLLYSLUETTELO ALAKOULU YLÄKOULU Näytelmäprojekti, Hamina... 7 Ohjelmatoimisto, Hamina... 8 Kokonaisvaltainen yrittäjyys 1-9, Kotka... 9 Kyläkävely,

Lisätiedot

VANHEMPIEN 2 SANOMAT

VANHEMPIEN 2 SANOMAT VANHEMPIEN 2 SANOMAT 11 S U O M E N V A N H E M P A I N L I I T T O M A R I A N K A T U 2 8 B 5, 0 0 1 7 0 H E L S I N K I Yksin ei voi kasvaa, eikä kasvattaa Opettajaksi opiskeleva Idols-tähti Lotta Sandholm:

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2005

OPETUSSUUNNITELMA 2005 OPETUSSUUNNITELMA 2005 KALLION ALA ASTEEN KOULU OPETUSSUUNNITELMAN RUNKO 1. Koulun työn perusta. 1 1.1. Arvoperusta... 1 1.2. Koulun toiminta ajatus 1 1.3. Koulun kasvatus ja oppimistavoitteet. 1 1.3.1.

Lisätiedot

TÖÖLÖN YHTEISKOULU. PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 yleinen osa

TÖÖLÖN YHTEISKOULU. PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 yleinen osa TÖÖLÖN YHTEISKOULU PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 yleinen osa 1 2 1. Koulun työn perusta... 5 1.1. Arvoperusta... 5 1.2. Koulun toiminta-ajatus... 6 1.3. Koulun kasvatus- ja oppimistavoitteet...

Lisätiedot

TERVETULOA KOULUUN 2015 2016

TERVETULOA KOULUUN 2015 2016 TERVETULOA KOULUUN 2015 2016 Opas koulutulokkaan huoltajalle 1 Sisällys sivu 3 Koulutulokkaan huoltajalle 4 Koulun aloittaminen 5 Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Hakeutuminen

Lisätiedot

LÄNSIPUISTON KOULU Kertomus lukuvuodesta 2014-2015

LÄNSIPUISTON KOULU Kertomus lukuvuodesta 2014-2015 LÄNSIPUISTON KOULU Kertomus lukuvuodesta 2014-2015 Puhelinnumerot Länsipuiston koulu Torikatu 41 A Rehtori Riitta Liias-Lepistö 044 7809 622 riitta.liias-lepisto@kokkola.fi Apulaisrehtori Jarmo Rasmus

Lisätiedot

YHTEISKOULU YHTEISVOIMIN

YHTEISKOULU YHTEISVOIMIN YHTEISKOULU YHTEISVOIMIN HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU Vuosikertomus 2010 2011 Kansi: Vappunaamiaiset kuva Tuula Savola 2 3 SISÄLLYS Rehtorin puheenvuoro, Arto Nykänen 4 Vastuunkantoa elämään, Vesa-Heikki Mikkola

Lisätiedot

Hyvät oppilaat ja huoltajat,

Hyvät oppilaat ja huoltajat, Hyvät oppilaat ja huoltajat, Tervetuloa aloittamaan lukuvuosi 2011-2012! Erityisesti toivotamme tervetulleeksi joukkoomme ensimmäisten luokkien oppilaat ja muut koulumme uudet oppilaat sekä henkilökunnan

Lisätiedot

Kauppaopetusta 50 vuotta Kouvolassa 2 0 0 0

Kauppaopetusta 50 vuotta Kouvolassa 2 0 0 0 1 9 5 0 Kauppaopetusta 50 vuotta Kouvolassa 2 0 0 0 KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTO KOUVOLAN LIIKETALOUSINSTITUUTTI KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETALOUDEN OSASTO, KOUVOLA 1 1 9 5 0 Kauppaopetusta

Lisätiedot

lehti PUDASJÄRVEN ASIOISTA KERTOVA, PUOLUEISTA RIIPPUMATON, PAIKKAKUNNAN OMA KAUPUNKILEHTI 15.4.2009

lehti PUDASJÄRVEN ASIOISTA KERTOVA, PUOLUEISTA RIIPPUMATON, PAIKKAKUNNAN OMA KAUPUNKILEHTI 15.4.2009 nro 8 VI lehti nro YKKÖSOSOITTEETON KAIKKIIN PUDVELÄISIIN TALOUKSIIN JA YRITYKSIIN Pudasjärven koulujen sivut Elämän eväät s. 5-22 PUDVEN ASIOISTA KERTOVA, PUOLUEISTA RIIPPUMATON, PAIKKAKUNNAN OMA KAUPUNKILEHTI

Lisätiedot

Rauman freinetkoulun opetussuunnitelma on koulukohtainen opetussuunnitelma, joka perustuu valtakunnalliseen

Rauman freinetkoulun opetussuunnitelma on koulukohtainen opetussuunnitelma, joka perustuu valtakunnalliseen Saatteeksi Rauman freinetkoulun opetussuunnitelma on koulukohtainen opetussuunnitelma, joka perustuu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet 2004 ( http://www.oph.fi/info/ops/

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA YLISTARON YLÄASTE

OPETUSSUUNNITELMA YLISTARON YLÄASTE OPETUSSUUNNITELMA YLISTARON YLÄASTE 2009 1 SISÄLLYS 1 OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 3 2 OPETUKSEN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT 4 2.1 Perusopetuksen mukaiset opetuksen tavoitteet...4 2.2 Perusopetuksen arvopohja..5

Lisätiedot

Opintiella Huittisissa

Opintiella Huittisissa Opintiella Huittisissa Perusopetuksen opas 1 OPINTIELLÄ HUITTISISSA Sisallys Tervetuloa kouluun!... 3 Oppivelvollisuus... 4 Kouluun ilmoittautuminen... 5 Perusopetus Huittisissa... 5 Koulukuljetukset...

Lisätiedot

Säilytä koko lukuvuoden ajan!

Säilytä koko lukuvuoden ajan! Lietsalan koulu Tiilenkantajantie 4 (PL 43) 21101 Naantali 044 733 4758 koulunjohtaja 02 434 5449, 044 417 1254 opettajat 02 434 5448, 044 733 4839 kouluravintola sähköpostit: etunimi.sukunimi@naantali.fi

Lisätiedot

OPETUKSEN YRITYSPALAT. käytännön malleja yrittäjyyskasvatukseen

OPETUKSEN YRITYSPALAT. käytännön malleja yrittäjyyskasvatukseen OPETUKSEN YRITYSPALAT käytännön malleja yrittäjyyskasvatukseen 1 Toimitus: Kasvu yrittäjyyteen -hanke: Katriina Huvi, Tiina Paukkonen, Arja Rantamäki, Helena Hannu, Pirjo Hauvala, Taina Matis, Satu Mursula

Lisätiedot

Lapsia, nuoria Suomen huippuyleisurheilijoita ja kuntoilijoita, veteraaneja. KU-58:lla tarjontaa kaikille

Lapsia, nuoria Suomen huippuyleisurheilijoita ja kuntoilijoita, veteraaneja. KU-58:lla tarjontaa kaikille Lapsia, nuoria Suomen huippuyleisurheilijoita ja kuntoilijoita, veteraaneja KU-58:lla tarjontaa kaikille Kenttäurheilijat-58 Toimintakertomus 2014 Sisällysluettelo KU-58 toimintakertomus 2014 2 / 21 Puheenjohtajan

Lisätiedot

KYL lukuvuosiopas 2014-2015 Koulun toiminta Kurssitarjonta Työaika ja järjestelyt

KYL lukuvuosiopas 2014-2015 Koulun toiminta Kurssitarjonta Työaika ja järjestelyt Kouvolan yhteiskoulun lukio Kymen Lukko Kauppalankatu 17 (Salpausselänkatu 26) 45100 Kouvola 02061 58506 (rehtori) 02061 58519 (opinto-ohjaaja) 02061 55334 (kanslia) www.edukouvola.fi/lukiokoulutus KYL

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2007

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2007 Vahvistettu vuosikokouksessa 12.4.2008 ZIMBABWEN AIDS-ORVOT RY. TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2007 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus Zimbabwen AIDS-orvot ry (jatkossa Yhdistys) on ruohonjuuritason kehitysyhteistyötä

Lisätiedot