tehotuotanto ja eläinten oikeudet kohti oikeudenmukaisempaa elämäntapaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "tehotuotanto ja eläinten oikeudet kohti oikeudenmukaisempaa elämäntapaa"

Transkriptio

1 tehotuotanto ja eläinten oikeudet kohti oikeudenmukaisempaa elämäntapaa

2 Lämpötilojen ja merenpinnan nousu, sulavat jäävuoret ja jäätiköt sekä muuttuvat merivirrat ja säämallit tekevät ilmastomuutoksesta vakavimman uhan, joka ihmiskunnan on kohdattava. Karjankasvatus on merkittävä tekijä, se on vastuussa 18% kasvihuonekaasupäästöistä hiilidioksidiekvivalentteina mitattuna. Tämä on suurempi kuin liikenteen osuus. Livestock's long shadow YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO Seuraavien sivujen kuvat tässä esitteessä ovat suomalaisilta tuotantoeläintiloilta. Ne eivät ole kauhukuvia yksittäistapauksista, vaan esittävät tyypillisimpiä eläinsuojeluongelmia: tehdasmaisia, virikkeettömiä kasvatusoloja, joissa eläinten arvo mitataan tuotantokyvyssä. Jos huomaat ajattelevasi, ettet halua nähdä kuvia suomalaisilta eläintiloilta, eikö se kerro, että jokin on pahasti vialla? Kannen kuva: Chillinghamissa Pohjois-Englannissa on suojelualue, jossa naudat ovat eläneet vuosisatoja vapaina. Kuvat Richard Turner. Viereisen sivun kuva: Ben Leto.

3 Kiitos, kun luet tämän esitteen. Kun maataloudesta on tullut yhä tehokkaampaa, on tiloilla yhä enemmän eläimiä. Maitoa, lihaa ja kananmunia pyritään tuottamaan mahdollisimman halvalla. Tässä kehityksessä eläinten hyvinvointi on valitettavasti jäänyt toissijaiseksi. Suurin osa kuluttajista ei koskaan näe syömiään eläimiä, ja niiden kärsimyksestä tehotuotannossa on siksi valitettavan helppoa olla välittämättä. Viime vuosina Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisemat, tiloila kuvatut videot ovat nostaneet eläinten aseman julkisuuteen. Keskustelua on herättänyt myös uusi tieteellinen tieto - on osoittautunut, että muut eläimet ovat paljon ennenajateltua enemmän meidän ihmisten kaltaisia. Sadat tuhannet suomalaiset ovatkin jättäneet lihan pois ruokavaliostaan tai vähentäneet sen kulutusta. Näiden valintojen avulla voimme kaikki olla mukana muuttamassa maailmaa parempaan suuntaan.

4 Tehomaatalous on yhdistelmä maataloustuotantoa ja tehdasmaista liukuhihnamallia. Tällaisessa tuotannossa kyse ei enää ole ravinnon ja muiden elämän välttämättömyyksien tuottamisesta sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Kyse on liiketoiminnasta, jossa tärkeää on tehokkuus, tuottavuus ja erikoistunut massatuotanto. Maatalouden muutoksessa eläimet ovat menettäneet jotakin niille olennaista. Eläimistä on tullut tuotantovälineitä, joiden arvo on rinnastettavissa paperiin sanomalehtipainossa. Niiden arvo määräytyy vain suhteessa siihen lopputuotteeseen, jota tuotannolla tavoitellaan. Broilerilla, sialla ja naudalla on kilohintansa ja kanan munilla sekä lehmän maidolla omansa. Tehotuotannossa eläin on hengissä, mutta se ei kuitenkaan saa elää. Tehotuotannon eläinkuva on ristiriitainen. Luonnontieteissä on jo Darwinin ajoista tiedetty, etteivät eläimet ole pelkkiä koneita, vaan ne ovat hyvinkin samankaltaisia meidän ihmisten kanssa. Niillä on kyky tuntea kipua ja kärsiä huonosta kohtelusta, niillä on tietoisuus omasta itsestä. Silti niinkin keskeinen osa yhteiskuntaamme kuin ruoantuotanto perustuu hyvin suurelta osin sellaiseen ajatukseen, jossa nämä eläinten henkiset kyvyt kielletään täysin. Miten muuten voitaisiin oikeuttaa eläinten massatuotanto ja niiden tappaminen omien mielihalujemme vuoksi? Juuri tähän voi jokainen meistä vaikuttaa omilla valinnoillaan.

5 Sikatehtaat.fi-sivuston kuvat paljastavat sikojen tuotanto sikatilojen ahtaat olot ja virikkeettömyyden. suomessa Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut nettisivuilla tehotuotanto.net ja sikatehtaat.fi videoita ja valokuvia yhteensä noin sadalta sikatilalta. Nämä kuvat ovat nostaneet tehdasmaisen eläintuotannon ongelmat julkiseen keskusteluun ja saaneet monet kyseenalaistamaan eläinsuhteemme oikeutuksen. Sikatiloilla tilaa eläintä kohden on vähän. Satakiloisten sikojen karsinassa tulee eläinsuojelusäädösten mukaan olla tilaa 0.65 neliömetriä sikaa kohden. Isolla sialla on vaikeuksia edes mahtua tähän tilaan. Erityisen ahdasta on emakoilla. Porsitushäkissä eläin ei mahdu edes kääntymään. Emakot eivät myöskään pysty toteuttamaan voimakasta tarvettaan rakentaa pesä. Tilanpuute ja virikkeettömyys tekevät eläinten elämästä kärsimystä. Tiloilla kuvatuilla videoilla näkyy paljon käytöshäiriöitä. Pakkoliikkeet, tappeluhaavat ja purrut hännät kertovat henkisestä pahoinvoinnista. Eläinten määrä tiloilla on yhä suurempi. Useiden tuhansien eläinten sikalat ovat tulleet yleisiksi Suomessakin. Yksilöllinen hoito ja käyttäytymistarpeiden huomioiminen ovat näissä oloissa luonnollisesti mahdottomia. Elämän alku. Ritilälattialle syntyvää porsasta odottaa kivulias kastrointi.

6 tehotuotanto.net kuvia kanaloista ja broileritiloilta. Broilerihallissa on yhtä kanaa kohden alle tämän aukeaman verran tilaa. Broileritiloilla tehotuotanto on viety äärimmilleen. Linnut on jalostettu kasvamaan teurastuspainoon viidessä viikossa. Yhdellä tilalla on keskimäärin broileria, ja yhdessä hallissa on yleensä vähintään lintua. Erityisesti kasvatuksen lopussa broilerit elävät ahtaasti: lintuja on keskimäärin 23 jokaisella neliömetrillä. Hallien valoja pidetään päällä lähes koko ajan, jotta broilerit söisivät enemmän - linnut syövät vain valoisaan aikaan. Nopea kasvu vaatii veronsa: lintujen sydän, keuhkot ja jalkojen luut eivät ehdi kehittyä. Kivuliaat jalkavaivat ovat yleisiä, ja moni linnuista kuolee kesken kasvukauden. Munantuotannossa kanojen hyvinvointiongelmat ovat erilaisia. Suurin osa Suomen kanaloista on häkkikanaloita. Markkinoinnissa näitä saatetaan nimittää virikehäkeiksi tai pienryhmäkasvatukseksi, mutta tosiasiassa häkkien virikkeet ovat kovin vähäisiä. Osa munista tuotetaan lattiakanaloissa ( vapaan kanan munat ), joissa kanat yleensä elävät tuhansien yksilöiden hallissa. Munijakanoja ei yleensä käytetä ihmisravinnoksi. Muninnan loputtua kanat ovat niin huonossa kunnossa, etteivät ne kelpaa elintarvikkeeksi.

7 naudanliha ja maito LEHMÄT TEHOTUOTANNOSSA Niin ihmiset kuin muutkin nisäkkäät ruokkivat jälkeläisiään imettämällä. Maidontuotanto perustuu tähän: vasikka otetaan pois emoltaan välittömästi syntymän jälkeen ja maito otetaan ihmisten käyttöön. Vasikka ei saa koskaan kokea emonsa hoivaa. Jos vasikka on sonni, se kasvatetaan lihaksi. Suurin osa syömästämme lihasta on peräisin juuri näistä maitoteollisuuden ylijäämäeläimistä. Lehmävasikan kohtalo on joutua itse maidontuottajaksi. Miksi toisen eläinlajin maito olisi meille välttämätöntä? Jotta maitoa tulisi, on lehmän synnytettävä uusi vasikka joka vuosi. Maito ja naudanliha ovat itseasiassa saman teollisuuden kaksi eri tuotetta. Lehmiä kasvatetaan kahdenlaisissa navetoissa. Parsinavetoissa eläin on sisällä ollessaan koko ajan päästään kiinni parressa, eikä se kykene liikkumaan lainkaan. Useimmat uudet navetat ovat pihattotyypisiä, joissa eläimet voivat liikkua vapaammin. Pihattojen lehmät eivät kuitenkaan välttämättä pääse ulos laitumelle lainkaan. Ihmiskunta on lehmien loinen samalla tavoin kuin lapamato on ihmisen loinen. Ihmiskunta on imeytynyt lehmien utareisiin iilimadon tavoin. Ihminen on lehmän loinen, niin luultavasti määrittelisi ihmisen eläinopissa ei-ihminen. Milan Kundera Vasikka otetaan pois emoltaan vain joitain tunteja syntymän jälkeen. Emo saattaa turhaan kutsua vasikkaansa useiden päivien ajan.

8 söisitkö koirasi jos se maistuisi samalta kuin sika? Suurin osa meistä kauhistuisi, jos koiria ja kissoja kohdeltaisiin kuten vaikkapa kanoja tai sikoja tuotantotiloilla. Kuinka monen mielestä olisi hyväksyttävää pitää lemmikkikissaa pienessä häkissä koko sen elämän tai laittaa koira karsinaan, jossa se ei mahdu kääntymään? Suhteemme eläimiin on ristiriitainen: hellyys ja julmuus elävät rinta rinnan. Monet suomalaiset koirat saavat joululahjoja. Sen sijaan siat, joita pidetään koiria älykkäämpinä, elävät kurjissa oloissa ja kuolevat meidän makumieltymystemme tähden. Kanoilla on tyhmän eläimen maine. Tutkimusten mukaan ne ovat kuitenkin tietoisia eläimiä, jotka kykenevät muun muassa ajattelemaan tulevaisuutta. Ja riippumatta siitä mitä ja millä tavalla eläimet ajattelevat, varmaa on että ne kykenevät tuntemaan kärsimystä, kun niiden kivekset viilletään auki ja turhautumaan, kun ne eivät voi toteuttaa luonnollisia käyttäytymistarpeitaan. Tämän ristiriitaisen suhteen häviäjiä ovat tuotantoeläimet : siat, lehmät, kanat, turkiseläimet. Miksi näiden eläinten pitäisi kärsiä ja kuolla vain sen takia, etteivät ne ole lemmikkieläimiä? Vaihtoehto kuitenkin on olemassa: voimme yksinkertaisesti valita kasvisperäisiä tuotteita supermarketeissa.

9 tova lammas, joka sai uuden mahdollisuuden Nimetön lammas, jonka korvaan merkittiin numero 41, syntyi ruotsalaisella lammastilalla keväällä Huhtikuussa 2007 lammas synnytti ensimmäiset karitsansa, mustan tytön ja pojan, jotka päätyivät sittemmin teurastamolle. Saman vuoden syksyllä olisi ollut myös lammas numero 41:n vuoro joutua teurastamolle, mutta sitten asiat saivat toisenlaisen käänteen. Lampaan kotitilan naapuri oli kesän aikana tutustunut kotitiensä varrella laiduntaviin lampaisiin. Kuultuaan, että lampaat olivat joutumassa teurastamoon, hän päätti yrittää pelastaa ne. Yksi naapurin omistukseen päätyneistä lampaista oli korvamerkiltään numero 41. Se sai nimekseen Tova. Myöhemmin Tovan uusi lauma kasvoi, ja omistaja perusti eläinten turvakodin tai vapaakaupungin, kuten hän itse tilaansa kutsuu. Tora Vårdags Fårreservatissa lampaat elävät hyvää lampaanelämää isossa aitauksessa, jossa on tilaa juosta ja kukkuloita, joilta puskea kavereita alas, sekä kaksi sisätilaa, joihin voi mennä sadetta suojaan. Ne saavat hoitoa vaivoihinsa siinä määrin, kun eläinlääkärit suostuvat tuotantoeläimiksi luokiteltavia eläimiä hoitamaan. Lopun koittaessakaan ne eivät joudu teuraaksi. Muistona menneestä on ainoastaan Tovan toinen korvamerkki: valittu lähtemään teurastamolle. Talvella 2013 Tovasta tuli Oikeutta eläimille yhdistyksen kummilammas. Minä olen älykäs, älykkäämpi kuin koira. Minulla on rikas tunne-elämä. Erään eläintieteilijän mukaan tykkäisin makoilla, juoda olutta ja katsella televisiota, aivan kuten ihmiset. Oikeasti. Ja näen unia. Mutta elämäni on painajaista, ja jos sinulle kerrotaan että näet videon elämästäni sikalassa, tiedät, että tulossa on kauhufilmi.

10 Jos teurastamoilla olisi lasiseinät, Elävä emakko kiehuvaan veteen - ei rikosta, uutisoi Uusi Suomi, kun Paimion teurastamon johtajat vapautettiin eläinsuojelurikossyytteistä keväällä Aiemmalla viikolla Ruotsissa oli selvinnyt, että useissa teurastamoissa siat olivat tulleet keitetyiksi elävältä. Jos tuotantoeläinten elämä on tehdasmaista, samoin on niiden kuolema. olisimme kaikki kasvissyöjiä. - Paul McCartney perusteltu rasismia ja orjuutta? Vai oikeuttaako sian tappamisen se, ettei se osaa puhua tai ajatella kuten me, ja miksi emme sitten voisi tappaa ihmisvauvoja tai vakavasti kehitysvammaisia ihmisiä, jotka eivät myöskään osaa puhua tai ajatella kuten me? Kuolema on osa elämää, ajattelee teurastaja ampuessaan pultin luomusian otsaan, ja samoin ajattelisi sian syövä kuluttaja, ellei kuolemaa olisi niin huolellisesti piilotettu siistien pakkausten ja mainoksissa hymyilevien sikojen kuvien taakse. Näillä sanoilla oikeutamme sen, että sika menettää ainutkertaisen elämänsä. Hyvä lukija, pyydän sinua pysähtymään hetkeksi ja ajattelemaan tämän sian tappamisen oikeutusta. Voimmeko tappaa sian, koska se ei ole ihminen vaan pelkkä sika? Haittaako tätä ajatusta se, että samalla perusteella - nehän eivät ole valkoihoisia - on Kuolema sialle ja ihmiselle, kaikista eroista huolimatta, merkitsee samaa: kaiken loppua. Voisitko samaistua sian kuolemaan, ymmärtää miltä kuolema tuntuu omalla tai toisen kohdalla? Miltä tuntuu vastata syöpädiagnoosipuheluun tai miltä tuntuu, kun oma lapsi ei vielä illallakaan ole kotona ja poliisi soittaa ovikelloa. Että tietäisit, kuinka suuri valhe sekä itselle että muille kuolema on osa elämää oikeasti on, ja että sitten ymmärtäisit eron odotetun ja väistämättömän kuoleman ja turhan, väkivaltaisen kuoleman välillä. Ja että ymmärtäisit, että muut eläimet menettävät kuollessaan saman kuin sinä itse: kaiken. Kasvissyöjä pelastaa kuolemalta yli 400 eläintä joka vuosi. Ja jos tietäisimme, mitä eläimet kokevat kuollessaan, olisimme kaikki kasvissyöjiä.

11 Lihantuotanto saastuttaa enemmän kuin autot YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan eläinten kasvattaminen teurastettavaksi kuuluu kolmen eniten saastuttavan teollisuudenalan joukkoon. Livestock s Long Shadow -raportin mukaan lähes 20% kaikista kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin eläintuotannosta. Tämä on enemmän kuin esimerkiksi liikenteen päästöt. YK-raportin mukaan lihansyönti on suurin yksittäinen syy ilmaston lämpenemiseen. Se on myös merkittävä syy ilman ja veden saastumiseen sekä maa-alueiden pilaantumiseen. Kasvissyönti on hyväksi terveydelle Monipuolisella kasvisruokavaliolla on mahdollista saavuttaa useita terveyshyötyjä. Tutkitusti kasvissyöjien ruokavalio sisältää sekaruokavalioon verrattuna vähemmän tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia, mutta enemmän kuituja, ja monien vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti on runsaampaa. Kasvissyöjien ruokavaliosta voi myös saada enemmän esimerkiksi C- ja E-vitamiinia, magnesiumia ja kaliumia sekä flavonoideja ja karoteeneja. Kasvissyöjillä on havaittu olevan pienempi painoindeksi kuin sekasyöjillä, samoin pienempi sydäntautikuolleisuus. Kasvissyönnin on havaittu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen sekä eturauhas- ja paksusuolensyöpiin sairastumista. Sydän- ja verisuonitautien riskin pieneneminen mahdollisesti selittyy kasvissyöjien matalammalla verenpaineella sekä veren rasvojen paremmalla laadulla. Tutkimuksissa myös fytokemikaalien runsas saanti on yhdistetty pienempään sydäntautiriskiin. Terveellinen kasvisruokavalio on monipuolinen. Siinä on kiinnitettävä huomiota erityisesti vitamiinien ja rasvahappojen tarvittavaan saantiin sekä proteiinin laatuun. Ravitsemusasiantuntijaorganisaatio Academy of Nutrition and Dietetics on todennut, että huolellisesti koostettu kasvisruokavalio on ravitsemuksellisesti riittävä kaikissa elämänvaiheissa.

12 Tämän sivun kuvat on ottanut Chocochili.net -blogin Elina Innanen. Kuten kuvista näkyy, kasvissyönti ei tarkoita pelkkää perunaa ilman pihviä. Vegaanikeittokirjoja on kaupoissa melkoinen valikoima. Esimerkiksi näiden kirjojen resepteillä pääset hyvään alkuun. Fauna ry: Vegaanin uusi keittokirja Elina Innanen: Viiden tähden vegaani Herkkuruokaa kasviksista Raisa Kettunen: Puputyttö ja vohvelisankari vegaanin herkkukirja Raisa Kettunen: Puputytön juhlakirja Jere Nieminen: Vegaanin kotiruokakirja Inna Somersalo: Yllin kyllin Herkkuja isolle ja pienelle joukolle Steen & Newman: Vegaanikeittiön käsikirja Saara Törmä: Saa vaivata Keittokirjojen lisäksi ruokaohjeita kannattaa etsiä erilaisista blogeista, joita on suomeksikin useita: chocochili.net pidempikorsi.tumblr.com dinanmaailma.blogspot.fi kamomillankonditoria.blogspot.fi (pääosin leivontaohjeita) keittiojapuutarha.blogspot.fi Vegaanituotteet.net-sivustolla voi helposti tutustua Suomessa saatavilla oleviin tuotteisiin. Sivustolta löytyvät niin maidot, kermat, jäätelöt, karkit kuin muutkin vegaanille sopivat tuotteet.

13 Kaikenlaiset ihmiset - eivät vain renessanssin supernerot - voivat olla kasvissyöjiä: Leonardo da Vinci - tieteilijä, matemaatikko, keksijä, taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti ja kasvitieteilijä Olen jo nuoresta iästä lähtien pidättäytynyt lihansyönnistä. Ja tulee vielä aika, jolloin minun kaltaiseni ihmiset ajattelevat eläinten murhaamisesta niinkuin he nyt ajattelevat ihmisten murhaamisesta. Carl Lewis - pikajuoksija, pituushyppääjä, yhdeksänkertainen olympiavoittaja Olen huomannut, että ihminen ei tarvitse lihan proteiinia menestyäkseen urheilijana. Itse asiassa paras kilpailuvuoteni oli ensimmäinen vuoteni vegaanina. Steve-O - Skeittari, jackass-tähti, stunttimies Se, että poistin eläinrääkkäyksen ruokavaliostani, on ollut yksi fiksuimmista teoistani ikinä. Olen 38-vuotias ja paremmassa kunnossa kuin koskaan. Viimeiset kolme vuotta vegaanina ovat parantaneet elämääni kaikin tavoin. Eeva Kilpi - runoilija Jonakin päivänä kaikki muuttuu sinun silmissäsi. / Myös keittokirja. / Et katsele sitä enää samalla tavalla kuin ennen. / Näet siellä vain tuhottua elämää: / miten sokeita me olemme olleet.

14 Tonnikalantuotantoa Italiassa. Kuva: Igualdad Animal Nyt voin katsella teitä rauhassa, en syö teitä enää, kerrotaan kirjailija Franz Kafkan sanoneen akvaariossa uiville kaloille alettuaan kasvissyöjäksi. Kafka oli oikeassa: kalat kykenevät kokemaan kärsimystä, niillä on monimuotoinen sosiaalinen elämä, ne kommunikoivat keskenään ja jotkut niistä jopa käyttävät työkaluja. Niiden syöminen ei siis ole hyväksi mielenrauhalle. Lisäksi suuri osa suomalaisten syömistä kaloista on peräisin tehotuotantomaisista kasvattamoista. Kalojen epäonneksi ne eivät kykene ilmaisemaan tuskaansa huutamalla. Kuinka moni vanhempi veisi lapsensa kalastamaan, jos ne kykenisivät? Haluatko lisää tietoa kasvissyönnistä ja apua muutoksessa kohti oikeudenmukaisempaa elämäntapaa? Tämän vihkosen takakannessa on Oikeutta eläimille -yhdistyksen ja Vegaaniliiton yhteystiedot. Näiden yhdistysten nettisivuilta saat paljon lisätietoa, ja voit myös tilata esitteitä, infopaketteja ja muuta materiaalia kotiisi ilmaiseksi. HELPPOA & HERKULLISTA kasvisruokaa

15 MITEN RYHTYÄ KASVISSYÖJÄKSI? Kasvisruoka on eläin- sekä ympäristöystävällisyyden lisäksi myös herkullista ja ravitsevaa. Monia tuttuja ruokia on mahdollista valmistaa helposti ilman eläinkunnan tuotteita. Ruoan proteiini voi olla tofua, papuja, siemeniä, linssejä, pähkinöitä tai vehnägluteiinia. Maitotuotteiden sijaan voi käyttää vastaavia kasvispohjaisia tuotteita, joita on helposti saatavilla pienemmistäkin kaupoista. Lähes kaikkien kauppojen valikoimissa on nykyään paljon kasviperäisiä tuotteita, muun muassa kaura- ja soijapohjaisia jukurtteja, juustoja sekä jäätelöitä, joilla on helppoa korvata eläinperäiset tuotteet. Monipuolinen vegaaniruokavalio koostuu palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä, viljatuotteista, vihanneksista ja juureksista, hedelmistä ja marjoista, sekä kasvirasvoista. Muutokset elämäntavassa ja ruokailutottumuksissa eivät varmasti koskaan tapahdu täysin ilman haasteita. Muutoksen ei kuitenkaan tarvitse olla suuren suuri omat lempiruoat voi usein valmistaa kasvisversioina.

16 Lisää tietoa kasvissyönnistä ja eläinten oikeuksista: oikeuttaeläimille Oikeuttaelaimille.net PL 362, Hki facebook.com/oikeuttaelaimille twitter.com/oikeuttaelaimil Vegaaniliitto.fi Suvilahdenkatu 4, Helsinki facebook.com/vegaaniliitto Julkaisua on rahoitettu Euroopan komission tuella. Komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä. Suomessa Youth in Action -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.

TEHOTUOTANTO JA ELÄINTEN OIKEUDET

TEHOTUOTANTO JA ELÄINTEN OIKEUDET TEHOTUOTANTO JA ELÄINTEN OIKEUDET Lämpötilojen ja merenpinnan nousu, sulavat jäävuoret ja jäätiköt sekä muuttuvat merivirrat ja säämallit tekevät ilmastonmuutoksesta vakavimman uhan, joka ihmiskunnan on

Lisätiedot

MIKSI kasvissyöjäksi?

MIKSI kasvissyöjäksi? MIKSI kasvissyöjäksi? Jos lihankulutus pienenisi edes puolet nykyisestä, miljardit eläimet säästyisivät kärsimykseltä ELÄIN TUOTANTOVÄLINEENÄ Nykyisin tuotantoeläimiä kasvatetaan hyvin teollisissa ja luonnottomissa

Lisätiedot

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Miten ruokasi eli elämänsä (p) - Lappalainen Elina. Lataa

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Miten ruokasi eli elämänsä (p) - Lappalainen Elina. Lataa Lataa Syötäväksi kasvatetut - Miten ruokasi eli elämänsä (p) - Lappalainen Elina Lataa Kirjailija: Lappalainen Elina ISBN: 9789523000018 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.11 Mb Suomalainen syö vuodessa

Lisätiedot

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Lappalainen Elina. Lataa

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Lappalainen Elina. Lataa Lataa Syötäväksi kasvatetut - Lappalainen Elina Lataa Kirjailija: Lappalainen Elina ISBN: 9789517968430 Sivumäärä: 357 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 12.44 Mb Suomalainen syö vuodessa keskimäärin 76 kiloa

Lisätiedot

Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa

Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa Tehtävänne on tutkia Elonkierron sikoja, niiden käyttäytymistä ja ravintoa. Käyttäkää hyväksi 1 Tutkimus A: Sikojen aitaus (aitaukseen meno kielletty) 1. Tarkkailkaa

Lisätiedot

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ Syöminen vaikuttaa ympäristöön. Ruoan tuottamiseen tarvitaan valtavasti peltoja, vettä, ravinteita ja energiaa. Peltoja on jo niin paljon, että niiden määrää on vaikeaa lisätä,

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan?

Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan? Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan? Anna Valros Eläinten hyvinvointitieteen professori Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Hyvinvointi on eläimen kokemus sen omasta psyykkisestä

Lisätiedot

RUUAN REITTI. Valitkaa ryhmässä jokin ruuan reiteistä.

RUUAN REITTI. Valitkaa ryhmässä jokin ruuan reiteistä. RUUAN REITTI Valitkaa ryhmässä jokin ruuan reiteistä. Vaihtoehtoina ovat: Kalan reitti Kananmunan reitti Kasvisten reitti Lihan reitti Maidon reitti Viljan reitti Tehkää reittiin liittyvät tehtävät. Tehtävät

Lisätiedot

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Mistä vegaaniruokavalio koostuu? Vegaaniruokavaliossa käytetään monipuolisesti Viljavalmisteita Palkokasveja Kasviksia Marjoja Hedelmiä Sieniä

Lisätiedot

Ilmastonmuutos lautasella. 10.11.2009 Pääsihteeri Leo Stranius

Ilmastonmuutos lautasella. 10.11.2009 Pääsihteeri Leo Stranius Ilmastonmuutos lautasella 10.11.2009 Pääsihteeri Leo Stranius FAO:n mukaan maatalouseläinten kasvatus on maailmanlaajuisesti liikennettäkin pahempi kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Lähde: Steinfeld et al.

Lisätiedot

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kaisa Härmälä Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kotimainen vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle. Lähellä tuotettua. Sesongin mukaista. Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalio Oliiviöljy

Lisätiedot

Kasvit, eläimet, terveys - miten käytän luontoa apunani -

Kasvit, eläimet, terveys - miten käytän luontoa apunani - Kasvit, eläimet, terveys - miten käytän luontoa apunani - Tiina Harrinkari MMM, agr Maisematie 643, 39120 Mahnala Sposti: tiina.harrinkari @ netti.fi p. 040 700 1597 Luennon aihealueet 1. Syy: miksi ruokinta

Lisätiedot

tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta

tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta Kasvisruokavaliot Kasvisruokavalioissa tulee sekaruokavalion tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta vastaavasta ruokamäärästä. Kun lapsi tai

Lisätiedot

tuotantoeläinten asialla

tuotantoeläinten asialla tuotantoeläinten asialla Kotieläimistä tuotantoyksiköiksi Ruuantuotantoon käytettävien eläinten määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti, vaikka itse kotieläimet ovat yhä harvemmin osa arkeamme. Syömme lihaa ja

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Tampereen seudun ILMANKOS 2009 2012

Tampereen seudun ILMANKOS 2009 2012 Tampereen seudun ILMANKOS 2009 2012 Tavoitteina ilmastovastuullinen arki ja yhteisöllisyyden edistäminen Toteuttajana Ekokumppanit Oy Rahoittajat : Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR,) Pirkanmaan liitto,

Lisätiedot

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää?

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen Atria Suomi Oy 1 Mitä tarkoitetaan jäljitettävyydellä ruokaketjussa? Lakisääteinen velvoite on pystyä jäljittämään

Lisätiedot

Minulleko lemmikkilintu?

Minulleko lemmikkilintu? Minulleko lemmikkilintu? Hyvin hoidettuna lintu sopii vastuuntuntoisen ihmisen lemmikiksi. Sen tulee kuitenkin saada elää linnun elämää kotona, eikä kyseessä ole ensisijaisesti sylilemmikki. Ennen oman

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus

Eläinten hyvinvointikorvaus Eläinten hyvinvointikorvaus 2017 19.1.2017 1 Ei perusehtoja tai lisäehtoja, toimenpiteet samanarvoisia 1-vuotinen sitoumus Noudatettava kaikissa rakennuksissa (myös eri tiloilla) Korvaus maksetaan eläinryhmäkohtaisesti

Lisätiedot

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 30.9.2010 Mitä lihayritykset tekevät sikojen ja nautojen hyvinvoinnin varmistamiseksi? Matti Perälä Suomen lihateollisuusyhdistys,

Lisätiedot

Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa

Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa Syödään ja opitaan yhdessä koulutus Seinäjoki 30.8.2017 Lotta Pelkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Sisältö

Lisätiedot

Kasvisruokavalioiden turvallinen toteuttaminen

Kasvisruokavalioiden turvallinen toteuttaminen Kasvisruokavalioiden turvallinen toteuttaminen Lasten ja nuorten terveydeksi! koulutuspäivä Jyväskylä 29.8.2017 Lotta Pelkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Sisältö

Lisätiedot

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat Ruokafaktat - 0 10 % 20 % 30 % 40 % ilmastopäästöt Sähkönkäyttö Liikenne Fossiilisten polttoaineiden käyttö Teollisuustuotanto hiilidioksidi Metsäkato Maatalous Jätteet METAANI Ruoan ILMASTOPÄÄSTÖT Kauppa

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke

Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke Satu Raussi, FT, johtava asiantuntija Tiina Kauppinen, FT, erityisasiantuntija www.eläintieto.fi

Lisätiedot

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15 Ruokavalinnoilla on merkitystä s. 8 15 1 Tavoitteet Ruokavalintoihin vaikuttavat tekijät Taito tunnistaa elintarvikkeiden terveellisyydestä kertovia piirteitä 2 Pohdittavaksi Kuka perheessäsi vastaa siitä,

Lisätiedot

Markkinakehityksestä yleensä

Markkinakehityksestä yleensä Markkinakehityksestä yleensä lihan kulutus kasvaa globaalisti, kaksinkertaistuu vuoteen 2040. Broileri, nauta Eussa kulutus vakaa. Sika laskussa, broiler nousussa. Suomessa vastaava. Mitä Suomessa tapahtuu?

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

Vähänkö hyvää! -lautasella

Vähänkö hyvää! -lautasella Vähänkö hyvää! -lautasella Vastuullisen ruoan tuntomerkit Otetaan huomioon ruoan ympäristövaikutukset, ilmastovaikutukset, tuotanto-olosuhteet, terveysvaikutukset. Ruoantuotannon vaikutukset Ruoka kuormittaa

Lisätiedot

Ruoka ja ilmastonmuutos

Ruoka ja ilmastonmuutos Ruoka ja ilmastonmuutos Webinaari 7.3.2019 VILLE-hanke Merja Saarinen, tutkija MMT Esityksen aiheet Ruoantuotannon ja -kulutuksen vaikutus ilmastoon Mitä voimme tehdä? Mitä yksilö voi tehdä? Kestävä ruokavalio

Lisätiedot

Lataa Karpin keittokirja - Katriina Luotonen. Lataa

Lataa Karpin keittokirja - Katriina Luotonen. Lataa Lataa Karpin keittokirja - Katriina Luotonen Lataa Kirjailija: Katriina Luotonen ISBN: 9789522200358 Sivumäärä: 356 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.73 Mb 300 ruokaohjetta vähähiilihydraattiseen ruokavalioon

Lisätiedot

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO KILPAILU- JA PELIREISSUT Lapin urheiluakatemia RAVINTO Rasvat edistävät urheilijan energiansaantia, palautumista, terveyttä ja kehitystä. Niukka rasvansaanti häiritsee hormonitoimintaa. Rasvoja saa mm.

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus Taina Mikkonen Eläinten terveys - ja hyvinvointiyksikkö Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden noudattaminen on useimpien

Lisätiedot

Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota!

Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota! Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota! www.margariini.fi Kiva, että rasvat kiinnostavat! Rasvoja tarvitaan, sehän on selvä. Niin monet meistä nauttivat kuitenkin edelleen liikaa ikäviä kovia

Lisätiedot

MIKSI SYÖDÄ LIHAA. Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland

MIKSI SYÖDÄ LIHAA. Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland MIKSI SYÖDÄ LIHAA Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland 1 Suomalaiset ravitsemussuositukset Kaikkea saa syödä Ravintoaineista ruokaan Kansalliset erityispiirteet Lisää kasviksia Laatu Rasva

Lisätiedot

Pysytään lujina naiset!

Pysytään lujina naiset! Pysytään lujina naiset! Nykyajan tietotulva ei välttämättä anna selkeää kuvaa, miten syödä terveellisesti. Sen sijaan se saattaa hämmentää ja terveellisesti syöminen voi tuntua vaikealta, kalliilta ja

Lisätiedot

Muutokset suomalaisten lihan- ja kasvisten kulutuksessa - Onko syömisemme kestävää ja mitkä ovat sen ympäristövaikutukset?

Muutokset suomalaisten lihan- ja kasvisten kulutuksessa - Onko syömisemme kestävää ja mitkä ovat sen ympäristövaikutukset? Muutokset suomalaisten lihan- ja kasvisten kulutuksessa - Onko syömisemme kestävää ja mitkä ovat sen ympäristövaikutukset? Juha-Matti Katajajuuri Vanhempi tutkija Biotekniikka- ja elintarviketutkimus juha-matti.katajajuuri@mtt.fi

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Maitoa mahan täydeltä Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Imetys Vasikkapiilo Vieroitus Imetys Emänsä alla vasikat imevät n. 4-6 kertaa vuorokaudessa, yht. 10-12 l / vrk Ensimmäisten viikkojen

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

Kuluttaja ostopäätöksen edessä

Kuluttaja ostopäätöksen edessä Kuluttaja ostopäätöksen edessä Annikka Marniemi Elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija, ETM Kuluttajaliitto Suomalaisen broilerituotannon vahvuudet -seminaari 16.11.2011 Ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä

Lisätiedot

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI ESITTELYN YLEISKATSAUS Carl Rehnborg ja NUTRIWAYn tarina Tasapainoisen ruokavalion haasteet Lisää väriä ruokavalioosi Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen

Lisätiedot

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Susanna Ahlström Eläinlääkintöylitarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Lopetusasetus Neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2009

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää, että suuri osa kotimaisesta ruuasta tulee maatiloilta. Hän myös oppii, miksi on tärkeää, että ruokaa tuotetaan Suomessa. MAATILA TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Pohtikaa

Lisätiedot

Miten haluat kasvattaa lapsesi?

Miten haluat kasvattaa lapsesi? tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida 2 tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida 3 Miten haluat kasvattaa lapsesi? tekstit lapsi sidor_layout

Lisätiedot

Jokapäiväinen ruokamme ja ilmastonmuutos

Jokapäiväinen ruokamme ja ilmastonmuutos Jokapäiväinen ruokamme ja ilmastonmuutos Kuvat: Pertti Taskinen (1, 4, osa 5, 11, 12), Riku Cajander (2), Greenpeace (osa 5), Liisa Kiuru (7), Animalia (10), Anneli Kuortti (12, 24) Teksti ja muut kuvat:

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Kasvisruokaa erilaisille asiakasryhmille

Kasvisruokaa erilaisille asiakasryhmille Kasvisruokaa erilaisille asiakasryhmille Leena Putkonen laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM) e: leena@ravitsemusratkaisut.fi w: leenaputkonen.fi, ruokamysteerit.fi T: @LeenaPutkonen, @Ruokamysteerit

Lisätiedot

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME?

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Mieti ensin kaksi kertaa heitätkö roskat luontoon. Tiesitkö, että yksi veteen heitetty tupakka saastuttaa 7 litraa vettä? Kuolemmeko jätteisiimme? Kännykkä vaihtoon uutta ostattaessa,

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Interventiotutkimuksen tulokset Pirjo Pietinen 2.12.2008 Kuvat: Leipätiedotus 1.12.2008 Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Tutkimusasetelma Kevät 2007 Lukuvuosi

Lisätiedot

Lataa Pihvin puolustus - Niman Nicolette Hahn. Lataa

Lataa Pihvin puolustus - Niman Nicolette Hahn. Lataa Lataa Pihvin puolustus - Niman Nicolette Hahn Lataa Kirjailija: Niman Nicolette Hahn ISBN: 9789527015049 Sivumäärä: 287 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 25.81 Mb Vuosikymmenien ajan on pidetty päivänselvänä,

Lisätiedot

RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA. Marika Karulinna

RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA. Marika Karulinna RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA Marika Karulinna LIHA Koira on lihansyöjä, joten sen ravinnon perustana kuuluu olla liha Punaisesta lihasta saa rautaa Vaaleat lihat ovat usein rasvattomampia poikkeuksiakin

Lisätiedot

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Terveellinen kaura Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013 Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Mikä on Leipätiedotus? Leipomoalan yhteinen tiedotusyksikkö Perustettu 1961 Rahoitus Perusbudjetti jäsenmaksuista

Lisätiedot

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE TEHTÄVÄMONISTE 5. 6. -LUOKKALAISILLE 1. OMA ELÄINSUHDE A) Mikä eläin? Kirjoita viivalle. B) Mitä tunteita eläin sinussa herättää? Piirrä ympyrään hymiö: C) Mitkä eläimet eivät elä Suomessa? Ympyröi. D)

Lisätiedot

Eläinten oikeuksien asialla

Eläinten oikeuksien asialla Eläinten oikeuksien asialla Mikä määrää eläimen arvon? Mitä ovat eläinten oikeudet? On yleisesti hyväksyttyä, että ihmisyksilöillä on Useat filosofit ovat nostaneet kysymyksen eläimille oleellisia oikeuksia

Lisätiedot

KASVISSYÖJIEN RUOKAVALION LAATU

KASVISSYÖJIEN RUOKAVALION LAATU KASVISSYÖJIEN RUOKAVALION LAATU Energiaravintoaineet sekä vitamiinit ja kivennäisaineet www.puolikiloa.fi 2 Tiivistelmä ja huomiota Diaesityksessä on mukana kolme tutkimusta: brittiläinen EPIC- Oxford,

Lisätiedot

Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy.

Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy. Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy. Asiat ovat eriarvoisia! Elämme maailmassa, jossa asiat ovat eriarvoisia! Kulta on hopeaa arvokkaampaa, öljy on vettä kalliimpaa, jne.! Tämä arvottaminen

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry.

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Kanasta rahaa - siipikarjatuotannon mahdollisuudet tulevaisuudessa Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Siipikarjanlihan markkinat meillä ja muualla Valkoisen lihan menekki kasvaa kaikkialla Maailman

Lisätiedot

RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ. Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti

RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ. Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti ELINTAPANEUVONTA EHKÄISEE MUISTIHÄIRIÖITÄ MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISY ALKAA JO KOHDUSSA Riittävä ravitsemus raskausaikana

Lisätiedot

Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 1

Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 1 Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 1 Mikä minua vaivaa? Annen tapaus istock.com/evgeny Sergeev Työskentelyn lähtökohdat Tutustukaa Anneen lukemalla Annen blogikirjoitus Mikä minua vaivaa?

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Espoon Technopolis Business Breakfast 13.2.2014 ETM, Laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Manni-Pettersson Päivi Manni-Pettersson 11.2.2014 1 TÄMÄN AAMUN

Lisätiedot

ELÄIMIÄ KASVATTAMASSA

ELÄIMIÄ KASVATTAMASSA MAATA VILJELEMÄSSÄ Suomessa on 48 000 maatilaa ja minun viljatilani on yksi niistä. Maatilan pinta-ala on Suomessa keskimäärin 47 hehtaaria. Tällä määrällä pystymme normaalina satovuonna tuottamaan viljat,

Lisätiedot

PERHEINTERVENTIOIDEN SOVELTAMINEN LASTEN JA NUORTEN VASTAANOTOLLA

PERHEINTERVENTIOIDEN SOVELTAMINEN LASTEN JA NUORTEN VASTAANOTOLLA PERHEINTERVENTIOIDEN SOVELTAMINEN LASTEN JA NUORTEN VASTAANOTOLLA Mielenterveyskeskus Lasten ja nuorten vastaanotto 0-20 v. lasten ja nuorten tunne-el elämään, käyttäytymiseen ytymiseen ja kehitykseen

Lisätiedot

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia Jogurtti luomuhillolla on parempi vaihtoehto kuin puuro tai aamumurot. Tutkijat ovat yhä enenevästi havainneet, mitä näiden viljojen gluteeni aiheuttaa terveydellemme. Gluteeni on syyllinen yli 150 eri

Lisätiedot

Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot

Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot Brita Suokas, Luomuinstituutti, Luomupäivät Mikkeli 12.11.2013 Luomuinstituutti / Suokas

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Aleksin vanhemmat ovat matkoilla, ja hän on serkkunsa Emilian luona yökylässä. Tänään en ehdi olla kotona teidän kanssanne, isä sanoo laittaessaan

Aleksin vanhemmat ovat matkoilla, ja hän on serkkunsa Emilian luona yökylässä. Tänään en ehdi olla kotona teidän kanssanne, isä sanoo laittaessaan Aleksin vanhemmat ovat matkoilla, ja hän on serkkunsa Emilian luona yökylässä. Tänään en ehdi olla kotona teidän kanssanne, isä sanoo laittaessaan aamupalaa. Saatte tulla mukaani töihin. Emilian isä on

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2011 1382/2011 Valtioneuvoston asetus kansanterveyttä sekä eläinten ja kasvien terveyttä, taudeista ilmoittamista, eläinten hyvinvointia

Lisätiedot

Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä

Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä 1.12.2017 Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä Anne-Maria Pajari Dosentti, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto Pohjana suomalaiset ravitsemussuositukset

Lisätiedot

Suojellaan yhdessä meriämme!

Suojellaan yhdessä meriämme! Suojellaan yhdessä meriämme! Hei! Minä olen merikilpikonna Sammy. Elämäni on yhtä seikkailua! Voin elää jopa 150-vuotiaaksi ja ehdinkin joutua elämäni aikana mitä jännittävimpiin tilanteisiin. Jo munasta

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

Kananmunamarkkinat ja ruokatrendit Kanaristeily Siipikarjaliitto. Saarnivaara, Pasi Kantar TNS Agri

Kananmunamarkkinat ja ruokatrendit Kanaristeily Siipikarjaliitto. Saarnivaara, Pasi Kantar TNS Agri Kananmunamarkkinat ja ruokatrendit Kanaristeily 2019 - Siipikarjaliitto Saarnivaara, Pasi 25.1.2019 Kantar TNS Agri Kananmunabarometri tammi-joulukuu 2018 (ennakko) Tammi-joulukuu TUOTANTO +2% KULUTUS

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

09/01/2015. Luennon sisältö. Kehityskolmio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015. Voimistelijan ruokavalio

09/01/2015. Luennon sisältö. Kehityskolmio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015. Voimistelijan ruokavalio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015 Johanna Kleemola Luennon sisältö Voimistelijan ruokavalio Voimistelijan päivän eri ateriat aamupala, lounas/päivällinen, välipalat

Lisätiedot

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi Omevio Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen UUTUUS iholle ja turkille Mitä välttämättömät rasvahapot ovat? Välttämättömät rasvahapot ovat koirien ja kissojen ihon terveyttä

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Luomun kuluttajabarometri 2015. Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Luomun kuluttajabarometri 2015. Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Luomun kuluttajabarometri 2015 Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Luomuelintarvikkeiden aktiivikäyttäjiä entistä enemmän ja käyttö säännöllisempää 2012 2015 13 23 14 37 32 Aktiivit Käyttäjät

Lisätiedot

puhdistaja. Toukka on nuori kärpäsen muoto. Toukat tekevät työtä yhdessä hyvin. He poistavat kaikki erilaisien eläimien ruumiit ja puhdistavat

puhdistaja. Toukka on nuori kärpäsen muoto. Toukat tekevät työtä yhdessä hyvin. He poistavat kaikki erilaisien eläimien ruumiit ja puhdistavat Arvostelu Miten annetaan sopiva arvostelu asioille? Olen sitä mieltä, että meidän täytyy konkreettisen tilanteen perusteella antaa erilaisia konkreettisia analyysejä ja arvosteluja. Esimerkiksi yleensä

Lisätiedot

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein.

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. 1. Ruoka-ainekolmiossa ne elintarvikkeet, joita on hyvä syödä joka päivä,

Lisätiedot

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI 2 11.8.2015 PALAUTUMINEN -kehittymisen kulmakivi - Harjoittelun tarkoitus

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi Pauliina Koljonen Matkalla etsiväksi nuorisotyöntekijäksi Lukio-opintoja 2 vuotta Keskeyttämisen jälkeen vuoden työharjoittelu nuorisotyössä 1994-1996

Lisätiedot

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT Oikeat ruokailutottumukset Riittävä lepo Monipuolinen liikunta Miksi pitäisi liikkua? Liikunta pitää kuntoa yllä Liikkuminen on terveyden antaa mielihyvää ja toimintakyvyn kannalta ehkäisee sairauksia

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma OMIEN RUOKAILUTOTTUMUSTEN ARVIOINTI Toteutuuko seuraava? Merkitse rasti, jos asia sinun kohdallasi toteutuu 5(-7) ruokailutapahtumaa:

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Nurmet rahaksi ja Euro Maito

Nurmet rahaksi ja Euro Maito Nurmet rahaksi ja Euro Maito Arto Hämäläinen Timolan tila (Teija ja Arto Hämäläinen) Luomumaitoa Yksi robotti, 75 lehmää + uudistus Pellot pääosin nurmella Tarvitaanko pilottitilatoimintaa perinteisen

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten merkintä ja rekisteröinti 2015. Hämeen ELY-keskus

Täydentävät ehdot Eläinten merkintä ja rekisteröinti 2015. Hämeen ELY-keskus Täydentävät ehdot Eläinten merkintä ja rekisteröinti 2015 Hämeen ELY-keskus 1 MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI (naudat, siat, lampaat, vuohet) Yksi täydentävien ehtojen osa-alueista -> valvontaseuraamukset aiheuttavat

Lisätiedot

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT NÄKÖISLEHTI Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ Mielenkiintoiset SUORALINKIT MATKAKOHDE: BURG ELZ Kerpenin lähellä MUISTOJEN SPA VALMIS PAINETTAVAKSI!

Lisätiedot

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää)

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) 1 Lasten ruoka-allergiatutkimus Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) LOMAKE C. Kotona täytettävä, palautus postitse palautuskirjekuoressa. VASTAUSOHJE Vastatkaa taulukkomuotoisiin kysymyksiin

Lisätiedot

PSALMI 22 X 2 ETTÄ HERRA TÄMÄN TEHNYT ON (ETTÄ SE TÄYTETTY ON.)

PSALMI 22 X 2 ETTÄ HERRA TÄMÄN TEHNYT ON (ETTÄ SE TÄYTETTY ON.) JUMALANI, JUMALANI, MIKSI MINUT HYLKÄSIT, MIKSI OLET KAUKANA, ET AUTA MINUA, ETKÄ KUULE VALITUKSENI SANOJA? JUMALANI, JUMALANI HUUDAN PÄIVÄLLÄ YÖLLÄKÄÄN EN VAIKENE, MUTTA VASTAA ET, MUTTA VASTAAT ET. KUITENKIN

Lisätiedot

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi. Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi. Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät Ravitsemustietoa tule-terveydeksi Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät 23.11.2018 Reumasairaudet ja ravitsemus Reumasairaus vaikuttaa ravitsemukseen monin

Lisätiedot

Täydentävät ehdot naudoilla. Tiina Soisalo ProAgria Etelä-Pohjanmaa Huhtikuu 2018

Täydentävät ehdot naudoilla. Tiina Soisalo ProAgria Etelä-Pohjanmaa Huhtikuu 2018 Täydentävät ehdot naudoilla Tiina Soisalo ProAgria Etelä-Pohjanmaa Huhtikuu 2018 www.mavi.fi -> oppaat ja lomakkeet Rehukirjanpito Evira: Rehualan alkutuotannon toimijaksi rekisteröityminen (T=tuottaja,

Lisätiedot

ruuasta Opas ikääntyneelle

ruuasta Opas ikääntyneelle Voimaa ruuasta Opas ikääntyneelle Ikääntyessä ruokalautasen ja lasin sisältöön täytyy kiinnittää yhä tarkempaa huomiota. Keho toimii pienemmällä energiamäärällä, mutta ravintoaineita tarvitaan entiseen

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus siat 9.4.2015 1

Eläinten hyvinvointikorvaus siat 9.4.2015 1 Eläinten hyvinvointikorvaus siat 9.4.2015 1 Yleistä sitoumuksesta Sitoumus tehdään 1.5.2015 31.12.2016 väliseksi ajaksi Seuraava mahdollisuus hakea sitoumusta 11/2016, koskien vuotta 2017 (vuonna 2016

Lisätiedot