Teuvan 110 kv voimajohto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Teuvan 110 kv voimajohto"

Transkriptio

1 Ympäristöselvitys Sito-Yhtiöt

2 (19) SISÄLTÖ 1 HANKKEEN KUVAUS Hanke ja sen perusteet Tutkittavan voimajohtoreitin tekniset ratkaisut TYÖN TARKOITUS JA MENETELMÄT MAANKÄYTTÖ JA KAAVOITUS Nykyinen maankäyttö Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava ja maankäytön suunnitelmat Teuvan maankäytön suunnitelmat ja kaavatilanne Vaikutukset maankäyttösuunnitelmiin ja kaavoitukseen Vaikutukset maa- ja metsätalouteen sekä muihin elinkeinoihin VAIKUTUKSET IHMISTEN ELINOLOIHIN JA ASUTUKSEEN Asutuksen ja elinympäristön nykytila Vaikutukset elinympäristöön ja viihtyvyyteen Vaikutukset virkistykseen Vaikutukset terveyteen LUONNONOLOT Nykytila Vaikutukset luonnonsuojelualueisiin Vaikutukset arvokkaisiin kohteisiin Vaikutukset uhanalaisiin ja suojeltaviin lajeihin Vaikutukset muihin luontokohteisiin Vaikutukset pohjavesiin ja vesistöihin MAISEMA JA KULTTUURIPERINTÖ Nykytila Arvokkaat kohteet Vaikutukset maisemaan ja kulttuurihistoriaan YHTEENVETO LÄHTEET... 19

3 (19) 1 Hankkeen kuvaus 1.1 Hanke ja sen perusteet Uuden 110 kilovoltin (kv) voimajohdon rakentaminen liittyy EPV Tuulivoima Oy suunnittelemaan Teuvan tuulivoimapuistohankkeeseen. Tuulivoimapuistossa tuotetun energian siirtäminen valtakunnan verkkoon edellyttää uuden siirtoyhteyden rakentamista. Siirtoyhteys on tarkoitus toteuttaa 110 kilovoltin korkeajännitejohtona. Hankealueelle rakennettava sähköasema liitetään kantatie 67:n eteläpuolella sijaitsevalla sähköasemalla EPV Energian omistamaan Kurikka-Närpiö 110 kv voimajohtoon. Uudella voimajohdolla on pohjoisosassa kaksi reittivaihtoehtoa. Voimajohtoreitin pituus on vaihtoehdosta riippuen noin 8 8,5 km. Valtaosa johtoreitistä sijoittuu nykyisten voimajohtojen rinnalle (Kuva 1). Kuva 1. Tutkittavat voimajohtoreitit.

4 (19) 1.2 Tutkittavan voimajohtoreitin tekniset ratkaisut Tuulivoimapuiston liityntäjohto sijoittuu vaihtoehtoisesti joko 550 metrin tai metrin matkalta uuteen maastokäytävään reitin pohjoisosassa. Kyseisillä osuuksilla voimajohtoalueen leveys on noin 46 metriä, josta avoinna pidettävän johtoaukean leveys on noin 26 metriä (Kuva 2). Rakennettavat voimajohtopylväät ovat pääsääntöisesti noin 15 metriä korkeita puupylväitä. Pylväsväli on noin metriä. Tarkemmat tekniset ratkaisut sekä yksittäisten pylväiden sijainnit määritetään myöhemmässä voimajohdon yleissuunnitteluvaiheessa. Kuva 2. Tyyppipoikkileikkaus johtoalueesta. Voimajohdosta sijoittuu noin 6,0-8,0 kilometrin pituudelta nykyisten kantaverkon Kristiina-Tuovila 400 kv ja 220 kv voimajohtojen käytävään. Suunniteltu voimajohto sijoittuisi voimajohtokäytävän itäpuoleiseen laitaan (Kuva 3). Uusi 110 kv voimajohto leventää johtoaluetta nykyiseen nähden noin 20,5 metriä.

5 (19) Kuva 3. Uuden 110 kv Voimajohdon sijoittuminen Kristiina-Tuovila voimajohtojen maastokäytävässä. 2 Työn tarkoitus ja menetelmät Ympäristöselvityksessä kuvataan ympäristön nykytila ja selvitetään voimajohdon ympäristövaikutukset. Selvitys perustuu uuden voimajohdon rakentamista koskevaan Energiamarkkinaviraston päivitettyyn ohjeeseen 110 kv sähköjohdon rakentamislupa neuvottelumenettely ja ympäristöselvitys. Selvityksen laadinnassa on käytetty olemassa olevia lähtötietoja sekä yhteydenottoja viranomaisiin. Lisäksi johtoreitillä toteutettiin maastoselvitykset koskien luonnonympäristöä ja maisemaa. Tunnetut uhanalaisten lajien esiintymät tilattiin ELY-keskukselta. Ympäristöselvityksen laadinnasta on vastannut FM Lauri Erävuori ja FM Juha Korhonen Sito Oy:stä. Työhön liittyvä maastoselvitys tehtiin Maastoselvityksen teki FM biologi Lauri Erävuori. Maastoselvityksessä kuljettiin johtoreitti taimikoita ja hakkuualueita lukuun ottamatta läpi ja määritettiin arvokkaat luontokohteet. Inventoinnissa selvitettiin lisäksi uhanalaisten ja suojeltujen lajien esiintymistä alueella. Inventointi käsitti myös liito-oravaselvityksen. Linnuston osalta tarkasteltiin petolintujen pesien esiintymistä johtoreitillä. Lisäksi maastotyön yhteydessä tarkasteltiin johtoreittivaihtoehtojen suhdetta asutukseen ja maisemaan. Maisemavaikutusten arviointia varten kuvattiin näkymiä tulevalle johtoalueelle kohdista, joista näkymä avautuu johtoalueen suuntaan. 3 Maankäyttö ja kaavoitus 3.1 Nykyinen maankäyttö Molemmissa vaihtoehdoissa voimajohto sijoittuu suurelta osin valmiiseen maastokäytävään, jota pääsääntöisesti reunustavat metsätalouskäytössä olevat metsät. 3.2 Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava ja maankäytön suunnitelmat Suunnittelualueella on voimassa ympäristöministeriön vahvistama Etelä- Pohjanmaan maakuntakaava. Suunnitteilla olevaa voimajohtoyhteyttä ei ole erikseen

6 (19) osoitettu maakuntakaavassa. Nykyinen 220 ja 400 kv voimajohto on osoitettu maakuntakaavassa, jonka länsipuolella on merkitty soidensuojelun perusohjelmaan kuuluva Varisnevan luonnonsuojelualue (SL-2). Kuva 4. Ote Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavasta. Maakuntakaavassa ei ole esitetty voimajohtovarausta. Voimajohdon karkea sijainti on osoitettu punaisella katkoviivalla. Etelä-Pohjanmaan 1. vaihemaakuntakaavan (Tuulivoima) valmistelu on aloitettu ja aloitusvaiheeseen kuuluva osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä Kaavan tarkistaminen ja täydentäminen on katsottu tarpeelliseksi maakunnan toimintaympäristössä tapahtuvien merkittävien muutosten vuoksi. Kiireellisimpänä teemana on tässä vaiheessa päätetty käynnistää tuulivoima-alueiden kaavoitus. Alustavan aikataulun mukaan uusi maakuntakaava lähetettäisiin ympäristöministeriöön vahvistettavaksi vuoden 2013 ensimmäisessä maakuntavaltuuston kokouksessa. Kaavaluonnos valmistui Kaavaluonnoksessa on osoitettu Teuvan tuulivoimapuistoalue (Kuva 5). Voimajohtoreitti sijoittuu nykyisten johtojen yhteyteen.

7 (19) Kuva 5. Ote 1. vaihemaakuntakaavaluonnoksesta. Tuulivoimapuisto on osoitettu kaavaluonnoksessa. 3.3 Teuvan maankäytön suunnitelmat ja kaavatilanne Teuvalla ei ole koko kunnan kattavaa yleiskaavaa. Suunnittelualueen koillisosassa on voimassa oleva Paskoonharjun osayleiskaava-alue (Kuva 6). Suunniteltava voimajohto ei sijoitu yleiskaava-alueelle.

8 (19) Kuva 6. Ote Paskoonharjun osayleiskaavasta. Suunnittelualueen eteläosassa on Perälän oikeusvaikutukseton osayleiskaavaalue (Kuva 7). Kaavassa voimajohto sijoittuu Kaskistentien pohjoispuolella maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle (M), joka varataan maa- ja metsätalouden harjoittamista sekä rakennuslain 4 :n mukaista haja-asutusta varten. Lisäksi suunnittelun voimajohdon länsipuolelle sijoittuu teollisuus- ja varastoalue (T). Kaskistentien eteläpuolella suunnitellun voimajohdon molemmille puolille sijoittuu asuinpientalojen alue (AP), jolle voidaan rakentaa erillispientaloja. Pieni osa on maaja metsätalousvaltaista aluetta (M). Perälän sähköaseman kohdalle on osoitettu yhdyskuntateknisen huollon alue (ET).

9 (19) Kuva 7. Ote Perälän oikeusvaikutuksettomasta osayleiskaavasta. Muuten voimajohtoreitin alueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa, mutta alueella on tehty ehdotus Paskoonharjun osayleiskaavan muutokselle ja laajennukselle. Kaavoitus on käynnistetty kunnanhallituksen päätöksellä Paskoonnevan yleiskaavaluonnoksessa (Kuvat 8 ja 9) on esitetty toinen tämän selvityksen johtoreiteistä, joka asettuu kokonaisuudessaan maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle (M-1). Perälän alueella lyhyt osa voimajohdosta sijoittuu yhdyskuntateknisen huollon alueelle (ET).

10 (19) Kuva 8. Ote Paskoonnevan yleiskaavaluonnoksesta, jossa on esitetty uuden voimajohdon sijainti punaisella katkoviivalla, jossa on Z-merkintöjä.

11 (19) Kuva 9. Ote Paskoonnevan yleiskaavaluonnoksen eteläosasta, jossa voimajohto asettuu osaksi yhdyskuntateknisen huollon alueelle (ET.) 3.4 Vaikutukset maankäyttösuunnitelmiin ja kaavoitukseen Voimajohtoreitti ei muuta maakuntakaavassa osoitettua muuta maankäyttöä. Maakuntakaavaan on merkitty soidensuojelun perusohjelmaan kuuluva Varisnevan luonnonsuojelualue (SL-2), jonka uusi voimajohto sivuaa sijoittuen nykyisten voimajohtojen itäpuolelle. Suunnittelualueen eteläosassa on Perälän oikeusvaikutukseton osayleiskaava-alue, jolle voimajohto sijoittuu. Uusi voimajohtoreitti kulkee nykyisen Kristiina-Tuovila voimajohdon itäpuolella, jolloin uuden voimajohdon toteuttaminen ei estä osayleiskaavassa mainitun tarkoituksen toteutumista. Voimajohto ei ole voimassa olevien kaavojen vastainen.

12 (19) 3.5 Vaikutukset maa- ja metsätalouteen sekä muihin elinkeinoihin Voimajohdon rakentamisen aikana työkoneet voivat vaurioittaa puustoa, teitä ja viljelyksiä. Voimajohtoreitin pohjoisosa on peltoalueella, jolloin rakentamisen aikaisista työvaiheista voi aiheutua haittoja maataloudelle, kuten salaojien vioittuminen tai viljelyn osittainen estyminen. Rakentamisen yhteydessä syntyvät vahingot korjataan tai niiden korjaaminen korvataan maanomistajille. Voimajohdon käytön aikana maataloudelle voivat aiheuttaa haittaa pellolla sijaitsevat uudet pylväät ja harukset, jotka vaikeuttavat maatalouskoneiden liikkumista. Uuden voimajohdon rakentaminen yhteisenä rakenteena nykyisen voimajohdon kanssa, vähentää maataloudelle koituvia haittoja verrattuna erikseen rakennettavaan voimajohtoon. Viljelykelpoinen peltopinta-ala pienenee hieman. Metsätaloudelle aiheutuu haittaa menetetyn metsätalousmaan kautta, koska voimajohtoaluetta ei voida jatkossa käyttää metsänkasvatukseen. Haitta jää kokonaisuutena tarkastellen vähäiseksi, mutta yksittäiseen metsätilaan kohdistuva haitta voi olla kohtalainen. 4 Vaikutukset ihmisten elinoloihin ja asutukseen 4.1 Asutuksen ja elinympäristön nykytila Voimajohto sijoittuu pääasiassa asutuksesta etäälle, maa- ja metsätalousalueille. Asuinrakennuksia on johtoreitin läheisyydessä (alle 300 m) ainoastaan Kaskistentien eteläpuolella ja etäisyydet voimajohtoon ovat alle 50 metriä (Kuva 10). Kaskistentien kupeessa sijaitseva rakennus jää ainakin osittain johtoaukealle, joka täsmennetään tarkemmassa yleissuunnitteluvaiheessa. Sähköaseman vieressä sijaitseva rakennus jää nykyisten voimajohtojen toiselle puolelle, joten uuden voimajohdon rakentaminen ei muuta rakennuksen etäisyyttä voimajohtoihin. Kuva 10. Lähiasutuksen sijoittuminen. Alle 100 metriä voimajohdosta sijaitsevat lähimmät rakennukset on ympyröity. Uusi voimajohto on esitetty punaisena katkoviivana.

13 (19) Voimajohtoreitin aluetta hyödynnetään metsästykseen, marjastukseen, liikkumiseen ja retkeilyyn, mutta voimajohtoreitillä ei ole ns. virallista ulkoilu- tai retkeilyaluetta. Kaskistentien pohjoispuolella on vanha kaatopaikka, joka rajautuu johtoalueeseen. Kuva 11. Kaskistentien risteyksessä sijaitseva asuintalo on aivan johtoalueen vieressä (vasen kuva). Sähköasemalle johtaa kapea tieyhteys, jonka itäpuolella on sulkeutunutta metsää (oikea kuva). 4.2 Vaikutukset elinympäristöön ja viihtyvyyteen Uusien pylväiden sijainti ei ole vielä tiedossa. Pylväiden sijaintien määrittäminen sisältyy vasta tarkempaan yleissuunnitteluun. Siten yksittäisen pylvään vaikutuksia esim. näkymiin ei voida arvioida. Pääosa voimajohtoreitistä sijoittuu valmiiseen johtoaukean maastokäytävään, jota tosin joudutaan leventämään noin 20,5 m, jolla noin puolella on nykyään jo puuston kasvua rajoitettu (ns. reunavyöhyke). Niiltä osin, kun voimajohto sijoittuu metsämaalle, metsän peitteisyys vähentää voimajohtorakenteiden näkyvyyttä. Voimajohto erottuu maisemassa ja lähiympäristössä Kaskistentien pohjoispuolella sijaitsevilla peltoalueilla. Muutos lähiympäristössä on vähäisempi kuin uuteen maastokäytävään sijoittuvan voimajohdon. Kaskistentien pohjoispuolella ei ole asutusta voimajohdon läheisyydessä, mutta tien eteläpuolella voimajohto sijoittuu lähelle kahta asuinrakennusta. Voimajohdolla on merkittäviä haitallisia vaikutuksia Kaskistentien varren kiinteistölle. Asuinkiinteistön nykyisestä käytöstä ei ole tietoa. Voimajohto sijoittuu käytännössä kiinteistön rakennuksen päälle. Sähköaseman kupeessa sijaitsevaan kiinteistöön vaikutukset voivat olla kohtalaisia. Koska kiinteistön vieressä on nykyisinkin kaksi voimajohtoa, ei uuden voimajohdon arvioida oleellisesti muuttavan kiinteistön viihtyvyyttä. Pihapiirien käyttöön voimajohto ei vaikuta. Voimajohdon rakentaminen aiheuttaa lyhytkestoista häiriötä asukkaille mm. perustusten rakentamisesta, pylväiden pystytyksestä sekä voimajohdon vetämisestä. Muihin asuinkiinteistöihin ei kohdistu vaikutuksia. 4.3 Vaikutukset virkistykseen Voimajohtohanke ei vaikuta merkittävästi virkistykseen ja ulkoiluun. Johtoreitillä ei ole virallisia ulkoilu- tai virkistysalueita- tai reittejä. Vaikutukset virkistyskäyttöön ovat kokemuksellisia muutoksia maisemassa ja luonnonalueilla. Johtoaluetta on mahdollista hyödyntää monin eri tavoin. Voimajohtoalueella voidaan esim. viljellä, laiduntaa, marjastaa ja sienestää. Johtoaukeaa voidaan käyttää esim. moottorikelkkailuun, mutta siihen tarvitaan sekä voimajohdon omistajan että maanomistajan lupa.

14 (19) 4.4 Vaikutukset terveyteen 5 Luonnonolot 5.1 Nykytila Sähkö- ja magneettikenttien vaikutusta terveyteen on tutkittu pitkään. Tutkimuksissa ei ole havaittua viitteitä terveydellisistä haitoista. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (STMA 294/2002) mukaan väestön altistuksen suositusarvo voimajohdon (50 Hz) sähkökentälle on 5 kv/m ja magneettikentälle 100 μt, kun altistuminen kestää merkittävän ajan. Kun altistus ei kestä merkittävää aikaa, arvot ovat 15 kv/m ja 500 μt. Asetuksen työryhmämuistiossa on todettu, että asetuksen seurauksena ei ole tarvetta rajoittaa voimajohtojen alla esimerkiksi marjojen poimimista, maanviljelyä tai metsätöiden tekemistä. Uuden voimajohdon sijoittuminen Kristiina-Tuovila voimajohdon yhteyteen ei muuta merkittävästi sähkö- ja magneettikenttien suuruutta ja väestön altistuksen suositusarvot eivät ylity. Uuden voimajohdon sijoittuessa nykyisten johtojen yhteyteen voivat rinnakkaiset voimajohdot tietyssä sähkönsiirtotilanteessa myös vaimentaa toistensa kenttien suuruutta. Nykytilan kuvaus perustuu heinäkuussa 2012 tehtyyn maastoinventointiin. Hankealueen metsät ovat pääosin metsätalouskäytössä olevia niukkaravinteisia kuivia ja karuja kangasmetsiä. Tuoreita kangasmetsiä kasvaa alueella vain vähän ja ne sijoittuvat maaston painanteisiin hankealueen keski- ja eteläosiin. Pohjoisosassa tuoretta kangasta esiintyy läntisen reittivaihtoehdon alueella metsäisen rinteen alaosassa. Valtaosa hankealueella kasvavasta puustosta on ikärakenteeltaan nuorta. Varttunutta puustoa kasvaa pienialaisina kuvioina pääasiassa hankealueen keski- ja eteläosissa. Alueella on runsaasti osin tuoreitakin metsänuudistusaloja, jotka tekevät yhdessä tiheän kiinteistöjaon kanssa hankealueen metsikkökuvioista erittäin pirstaleisia. Suoalueet ovat poikkeuksetta ojitettuja ja niiden tyyppipiirteet ovat muuttuneet ojituksen seurauksena, mm. puuston kasvu on kiihtynyt ja metsäkasvillisuus on osittain korvannut suolajistoa. Johtoreitin keski- ja eteläosassa on yksittäisiä varttuneita kuusisekametsäkuvioita, jotka ovat tuoretta kangasta. Alueella ei tavata lehtomaisia kankaita tai lehtoja. Myös muutoin luonnonpiirteet ovat jokseenkin monotoniset eikä erilaisia suo-, vesistö- tai kallioalueiden luontotyyppejä tavata muuttumattomina. Kuva 12. Voimajohtoreitin varret ovat tavanomaista talousmetsää. Monin paikoin johtoalueeseen rajautuu hakkuu tai taimikko.

15 (19) Johtoreitin varrella on yksi muusta ympäristöstä eroava vanhemman kuusisekametsän kuvio, jossa puusto on osittain erirakenteista (Kuva 14). lahopuuta ei juurikaan esiinny. Metsikkö vaikuttaa liito-oravalle soveltuvalta, mutta lajista ei tehty havaintoja inventoinnin yhteydessä. Kuva 13. Varttuneen kuusisekametsän kuvio erottuu poikkeuksena muuten käsitellyssä ympäristössä (vasen kuva). Johtoalueen kosteilla painanteilla kasvaa paikoittain maariankämmekkää (oikea kuva). Suunnitellun voimajohdon länsipuolella sijaitsee Varisnevan 278 hehtaarin kokoinen Natura-alue (FI ). Varisnevan etäisyys hankealueen rajasta on noin 50 metriä. Varisneva on soidensuojelun perusohjelmaan kuuluva kohde, josta 76 % on rauhoitettu soidensuojelualueena (SSO100301, SSA100057). Varisnevan Natura-alueen rajaus on jonkin verran soidensuojeluohjelman aluetta laajempi ja se sisältää mm. boreaalista luonnonmetsää suon länsipuolella. Varisnevan alueella esiintyviä luontodirektiivin liitteen I luontotyyppejä ovat keidassuot ja boreaaliset luonnonmetsät. Sekä keidassuot että boreaaliset luonnonmetsät ovat priorisoituja eli ensisijaisesti suojeltavia luontotyyppejä. Varisnevan alueella ei esiinny luontodirektiivin liitteen II lajeja. Alueella ei ole tiedossa olevia uhanalaisten lajien esiintymiä. Paskoonharjun alueelta on tehty kesällä 2012 täydentävät linnustoselvitykset (Ramboll 2012). Varisnevan huomion arvoinen linnusto keskittyy avosuoalueelle. Voimajohdolla ei ole avosuoalueelle ulottuvia vaikutuksia. Linnustoselvityksessä ei havaittu Paskoonharjun alueella huomionarvoisia lajeja voimajohtoreiteiltä. Kallioalueilla tavataan kehrääjää ja keltavästäräkkiä. Havaitut reviirit sijoittuvat johtoreittien ulkopuolelle. Johtoreitillä tai sen läheisyydessä ei ole pohjavesialueita. Lähin pohjavesialue on lähes kilometrin etäisyydellä sijaitseva Pappilankankaan pohjavesialue (Kuva 15).

16 (19) Kuva 14. Väärävärikuvaote johtoreitiltä. Metsät ovat voimakkaasti käsiteltyjä ja varttuneita metsäkuvioita on hyvin vähän. Pohjoisessa sijaitsee Natura 2000 alue ja johtoreitin keskiosassa on yksi varttuneen sekametsän kuvio (vihreä rajaus).

17 (19) Kuva 15. Johtoreitin lähiympäristön ympäristön arvokohteet. 5.2 Vaikutukset luonnonsuojelualueisiin Uusi voimajohto sijoittuu olemassa olevien voimajohtorakenteiden itäpuolelle Varisnevan Natura 2000 alueen tuntumassa. Siten voimajohdolla ei ole vaikutusta Varisnevan alueen ja olemassa olevien voimajohtojen väliseen kapeaan puustovyöhyk-

18 (19) keeseen. Voimajohtopylväiden perustamistapojen yleisenä lähtökohtana on, että pylväiden betoniset perustuselementit kaivetaan noin 1,5 2 metrin syvyyteen. Tarvittaessa käytetään paalutusta tai massanvaihtoa. Perustusten rakentamisen vaikutukset maaperään jäävät paikallisiksi. Sähkönsiirrolla ei ole vaikutuksia Varisnevan Naturaalueen luontotyyppeihin. Muutoin lähimmät luonnonsuojelu- ja Natura-alueet sijaitsevat yli 4 kilometrin etäisyydellä hankealueesta eikä niihin kohdistu vaikutuksia. 5.3 Vaikutukset arvokkaisiin kohteisiin Alueella on yksi laajempi kuusisekametsäkuvio, jossa esiintyy mm. koivua ja haapaa. Kyseiseltä alueelta ei tehty havaintoa liito-oravasta, mutta inventointiajankohta ei ollut aivan optimaalinen. Liito-oravalle soveltuvia pesäkoloja ei löydetty johtoreitin läheisyydestä kyseiseltä metsäalueelta. Rakenteellisesti metsikkö vaikuttaa liito-oravalle soveltuvalta, mutta ympäröivä intensiivinen metsätalous on pirstonut metsärakennetta ympärillä. Kohteen pinta-ala pienenee jonkin verran ja reunavaikutus ulottuu sitä kautta nykyistä syvemmälle. Kohteella on lähinnä paikallista arvoa metsän varttuneen rakenteen kautta. Erityisiä poikkeuksellisia arvoja kohteella ei ole. Kohteen vähäinen pieneneminen ei merkittävästi alenna sen arvoa. 5.4 Vaikutukset uhanalaisiin ja suojeltaviin lajeihin Johtoreittien läheisyydestä ei ole aiempia ympäristöhallinnon rekisteriin talletettuja tietoja uhanalaisista tai suojelluista lajeista. Kesällä 2012 tehdyssä maastoinventoinnissa selvitettiin uhanalaisten tai suojeltujen lajien esiintymistä johtoreitillä. Lisäksi tuulivoimapuiston YVA-menettelyn yhteydessä osa johtoreitistäkin on inventoitu. Maastoinventoinneissa ei löydetty uhanalaisten tai suojeltujen lajien esiintymiä. Tätä selittänee johtoreitin varren metsien talouskäyttö, minkä takia valtaosa metsistä on eri asteista hoidettua tuoreen ja kuivahkon kankaan havumetsää. Iältään puusto on pääasiassa nuorta, muutamin paikoin varttunutta. 5.5 Vaikutukset muihin luontokohteisiin Alueella ei ole erityisiä luonnon arvokohteita lukuun ottamatta varttunutta kuusisekametsäkuviota, johon kohdistuvat vaikutukset on käsitelty edellä. Voimajohdon rakentamisen merkittävin vaikutus kohdistuu johtoalueelle jäävän metsämaan muuttuessa avoimeksi ympäristöksi. Johtoreitillä metsät ovat voimakkaasti käsiteltyjä ja suoalueet sekä soistumat ojitettuja. Vaikutukset luonnonympäristöön jäävät vähäisiksi. Vaadittava uusi johtoalue jää selvästi pienemmäksi voimajohdon sijoittuessa nykyisten voimajohtojen yhteyteen kuin jos koko johtoreitti sijoittuisi uuteen maastokäytävään. 5.6 Vaikutukset pohjavesiin ja vesistöihin Sähkönsiirtoa varten tehdään pieniä maanrakennustöitä, jotta sähköpylväät saadaan pystytettyä. Rakennustöillä ei ole pohjaveteen kohdistuvia vaikutuksia, eikä tarkasteltu sähkönsiirtoreitti sijoitu luokitellulle pohjavesialueelle. Voimajohdon rakentamisen aikaiset vaikutukset pintavesiin ovat rakentamisen aikaisia vaikutuksia. Rakentamisesta voi aiheutua ajoittaisia tukoksia ojiin sekä ojavesien kiintoainepitoisuudet ja sameutuminen voi olla hetkellisesti runsasta. Vaikutukset ovat työnaikaisia, luonteeltaan lyhytkestoisia ja pienialaisia.

19 (19) Voimajohtoalueella ei ole luonnontilaisia tai luonnontilaisen kaltaisia pienvesiä, kuten puroja tai noroja, joiden valumaan tai veden laatuun voimajohtojen rakennuttaminen saattaisi vaikuttaa. Rakentamisvaiheessa mahdollisesti tukkeutuneet ojat avataan ja perataan. 6 Maisema ja kulttuuriperintö 6.1 Nykytila Maisemallisessa maakuntajaossa hankealue sijoittuu Pohjanmaahan ja siinä tarkemmin Etelä-Pohjanmaan viljelylakeuksien seutuun. Etelä-Pohjanmaan maisemalle tyypillistä ovat viljavat jokivarret, joiden välisillä selännealueilla pinnanmuodot saattavat olla vaihtelevan kumpareisia. Lähin rakennetun kulttuuriympäristön valtakunnallisesti arvokas kohde (Latva-Komsi) sijaitsee yli kolmen kilometrin etäisyydellä Teuvan taajaman tuntumassa (Kuva 15.) Kaskistentien eteläinen osuus johtoreitistä sijoittuu maakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle. Kuva 16. Kaskistentien kohdalla voimajohtorakenteet erottuvat hallitsevina elementteinä (vasen yläkuva). Voimajohto sijoittuu sulkeutuneeseen metsäympäristöön lähes koko matkalta, jolloin merkittävin maisemavaikutus syntyy tarkasteltaessa voimajohdon suuntaisesti (oikea yläkuva). Nykyinen sähköasema sijaitsee maakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella, avoimen peltoympäristön reunassa (vasen alakuva). Voimajohtoreitin pohjoispää sijoittuu nuoreen mäntytaimikkoon (oikea alakuva). 6.2 Arvokkaat kohteet Voimajohtoreitillä tai sen läheisyydessä ei ole tiedossa olevia muinaismuistokohteita. Lähimmät tunnetut kohteet sijaitsevat yli kilometrin etäisyydellä. Tämän selvityksen yhteydessä ei ole tehty arkeologista inventointia. Voimajohtoreitillä ei ole arvokkaita kulttuuriympäristön kohteita.

20 (19) Kaskistentien eteläinen osuus johtoreitistä sijoittuu maakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle. Kyseisellä osuudella voimajohto sijoittuu nykyisten voimajohtojen rinnalle ja johtoalueen itäpuolella on sulkeutunutta metsää. Sähköaseman liityntäpisteessä alueella on useampia voimajohtoja, jotka suuntautuvat maisema-alueella sekä länsi-itäsuuntaisesti että etelä-pohjoinen suuntaisesti. Sähköasemalle päättyvä uusi voimajohto ei muuta maiseman piirteitä oleellisesti, koska se ei erotu nykyisistä voimajohdoista maisema-alueelle. 6.3 Vaikutukset maisemaan ja kulttuurihistoriaan 7 YHTEENVETO 8 LÄHTEET Uusi voimajohto muuttaa maisemaa, kun uutta johtoaukeaa rakennetaan suunnittelualueen pohjoisosaan noin 550 m tai vaihtoehtoisesti 2200 metriä. Puuston estevaikutuksen vuoksi, visuaaliset vaikutukset eivät ulotu laajalle. Alueelle on myös suunnitteilla tuulivoimapuisto, joka erottuu maisemassa hallitsevampana elementtinä. Nykyisen Kristiina-Tuovila voimajohdon yhteyteen tuleva uusi voimajohto ei merkittävästi muuta nykyistä maisemaa. Kulttuuriympäristöihin tai muinaisjäännöksiin hankkeella ei ole vaikutuksia. Uuden voimajohdon vaikutukset ympäristöön ovat kokonaisuudessaan vähäiset. Luonnonympäristöön kohdistuvista vaikutuksista merkittävin on puuttomaksi muuttuva johtoaukea. Johtoreitin metsäympäristöt ovat pääosin käsiteltyjä talousmetsiä eikä voimajohdon rakentaminen hävitä arvokkaita luonnonympäristöjä. Yksittäinen varttuneen sekametsän kuvio kutistuu hieman. Varesnevan Natura 2000 alueeseen voimajohtoreittivaihtoehdoilla ei ole alueen suojeluperusteita heikentäviä vaikutuksia. Maisemaan kohdistuu vähäisiä muutoksia, koska voimajohto sijoittuu pääasiassa nykyisten voimajohtojen yhteyteen ja sulkeutuneelle metsäalueelle. Merkittävin muutos on havaittavissa tarkasteltaessa näkymää johtoreitin suuntaisesti. Voimajohto erottuu yhdessä nykyisten voimajohtojen kanssa myös Kaskistentielle, mutta muutos nykyiseen on vähäinen. Voimajohdolla ei ole vaikutuksia kulttuuriympäristökohteisiin tai muinaisjäännöksiin. Asutus sijoittuu etäälle voimajohdosta lukuun ottamatta kahta asuinrakennusta Kaskistentien eteläpuolella. Näistä toiseen kiinteistöön voimajohdon vaikutukset ovat merkittävät, koska johtoalue ulottuu asuinrakennukselle asti. Sähköaseman vieressä sijaitsevaan asuinkiinteistöön vaikutukset ovat vähäisiä uuden voimajohdon sijoittuessa nykyisten voimajohtojen itäpuolelle. Muualla johtoreitin varrella on vähän asutusta eikä uusi voimajohto tule erottumaan merkittävänä tekijänä lähimaisemassa. Elinkeinoista voimakkain vaikutus kohdistuu metsätalouteen metsätalouskäytöstä poistuvan metsämaan takia. Kokonaisuudessaan voimajohdon ympäristövaikutukset ovat vähäiset. Merkittävin haitta kohdistuu yhteen asuinkiinteistöön. Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava EPV tuulivoima Oy 2011: Teuvan tuulivoimapuisto. Ympäristövaikutusten arviointiselostus. Ramboll Oy 2012: EPV Tuulivoima Oy. Paskoonharjun linnustoselvitys - täydennykset kesä Museovirasto 2012: RKY-aineistot ja muinaisjäännös-aineistot. Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaavaluonnos OIVA-palvelun ympäristöaineistot,

Laihian Rajavuoren 110 kv voimajohto

Laihian Rajavuoren 110 kv voimajohto Ympäristöselvitys Sito-Yhtiöt 24.9.2012 24.9.2012 1 (19) SISÄLTÖ 1 HANKKEEN KUVAUS... 2 1.1 Hanke ja sen perusteet... 2 1.2 Tutkittavan voimajohtoreitin tekniset ratkaisut... 3 2 TYÖN TARKOITUS JA MENETELMÄT...

Lisätiedot

YMPÄRISTÖSELVITYKSEN TÄYDENNYS

YMPÄRISTÖSELVITYKSEN TÄYDENNYS YMPÄRISTÖSELVITYKSEN TÄYDENNYS Kantaverkon 110 kilovoltin voimajohdon uusiminen Tihisenniemi - Katerma Kajaani - Kuhmo 2012 Tihisenniemi - Katerma 110 kv voimajohdon uusiminen YMPÄRISTÖSELVITYKSEN TÄYDENNYS

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

2x110 kilovoltin voimajohdon ympäristövaikutusselvitys välillä Honkalanmäki-Vienola (Riihimäki)

2x110 kilovoltin voimajohdon ympäristövaikutusselvitys välillä Honkalanmäki-Vienola (Riihimäki) 17.2.2012 1 (5) Hikiä (Hausjärvi) Forssa 400+110 kv voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (2008) ja sen lisäselvityksen (2010) täydennysosa 2x110 kilovoltin voimajohdon ympäristövaikutusselvitys

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN Haapajärven kaupunki Tekninen lautakunta Kirkkokatu 2 85800 Haapajärvi Infinergies Finland Oy Karppilantie 20 90450 Kempele Puh. 044 7595 050 sisko.kotzschmar@infinergiesfinland.com www.infinergies.com

Lisätiedot

YLIVIESKAN PAJUKOSKEN TUULIVOIMAPUISTO. Luontoselvityksen täydennys muuttuneille voimalapaikoille ja maakaapelireitille LIITE 3 TM VOIMA OY

YLIVIESKAN PAJUKOSKEN TUULIVOIMAPUISTO. Luontoselvityksen täydennys muuttuneille voimalapaikoille ja maakaapelireitille LIITE 3 TM VOIMA OY S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A TM VOIMA OY YLIVIESKAN PAJUKOSKEN TUULIVOIMAPUISTO Luontoselvityksen täydennys muuttuneille voimalapaikoille ja maakaapelireitille LIITE 3 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

Muistio. EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv)

Muistio. EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv) Muistio 31.3.2017 TEM/2453/05.03.03/2015 EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv) Lunastuksen tarkoitus Keskeiset oikeussäännökset EPV Tuulivoima Oy

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys Liite 5 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAUHAVAN KAUPUNKI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 4.2.2015 P24345P002 1 (11) Tuomo Pihlaja 4.2.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

Tuuliwatti Oy. Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas. Luontoselvitys 09.08.2010. FM biologi Minna Tuomala

Tuuliwatti Oy. Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas. Luontoselvitys 09.08.2010. FM biologi Minna Tuomala Tuuliwatti Oy Simon tuulivoimalat Onkalo ja Putaankangas Luontoselvitys 09.08.2010 FM biologi Minna Tuomala Putaankankaan tuulivoimalat 1 3 2 Putaankankaan tuulivoimalat Tuulivoimala 1 Avohakkuuala, jonka

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Hankealue Asutus Hankealue sijoittuu metsätalouskäytössä olevalle haja-asutusalueelle Reunan pientaloalue sijaitsee lähimmillään noin 300 metrin etäisyydellä hankealueen

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys LIITO-ORAVASELVITYS 23.6.2015 KALAJOEN KAUPUNKI Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 LIITO-ORAVASELVITYS 2 3 TULOKSET 3 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 5 VIITTEET 5 Kannen

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS 15.3.2010 HANKKEEN YLEISKUVAUS Hankkeena on tuulipuiston rakentaminen Ilmajoen kunnan ja Kurikan kaupungin rajalle, Santavuoren- Meskaisvuoren

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

KYLPYLÄ (10) KAUPUNGINOSA KYLPYLÄKADUN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS

KYLPYLÄ (10) KAUPUNGINOSA KYLPYLÄKADUN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS KYLPYLÄ (10) KAUPUNGINOSA KYLPYLÄKADUN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS Vireilletulo: Kaavoituskatsaus 2014 Kaavaluonnos: 16.12.2014 Kaavaehdotus: 3.3.2015 Kaupunginhallitus: 31.8.2015, 116 IKAALISTEN KAUPUNKI

Lisätiedot

Tuulikolmio Oy Palkisvaara Kannusvaaran tuulipuistohanke, YVA-ohjelma Yleiskaava

Tuulikolmio Oy Palkisvaara Kannusvaaran tuulipuistohanke, YVA-ohjelma Yleiskaava 6.2.3 Yleiskaava 31 Tuulivoimapuisto sijoittuu kokonaan Sodankylän kunnan Kelujärvi-Rajala osayleiskaavan alueelle. Sodankylän kunnanhallitus on 22.5.2012 162 päättänyt käynnistää Kelujärvi-Rajala osayleiskaavan

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Monnin koulu lähiympäristöineen 2.4.2013, päivitetty 27.9.2013

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Monnin koulu lähiympäristöineen 2.4.2013, päivitetty 27.9.2013 Liite 1 OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Monnin koulu lähiympäristöineen 2.4.2013, päivitetty 27.9.2013 Suunnittelualueen sijainti ja likimääräinen rajaus. 1. Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut KAPULI IIe-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA-ALUE

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut KAPULI IIe-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA-ALUE 1(5) Maankäyttöpalvelut 28.4.2017 KAPULI IIe-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223e Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ASEMAKAAVA-ALUE ALOITE TAI HAKIJA

Lisätiedot

METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI

METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI LUHANGAN KUNTA METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI KAAVAN MUUTOS KOSKEE METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAA VASTAAMAAN YKSITYISEN MAAN SUOJELUTAVOITTEITA.

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OJALANMÄKI III A ASEMAKAAVA FORSSAN KAUPUNKI

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OJALANMÄKI III A ASEMAKAAVA FORSSAN KAUPUNKI KAAVA-ALUEEN RAJAUS. OSAYLEISKAAVALUONNOS POHJANA. ALUEEN ORTOKUVA Kaavoitus kohde Hakija/Aloite Asemakaavan tarkoitus Maakuntakaava Osayleiskaava Dnro: Ojalanmäki III A Forssan kaupunki Laatia asemakaavattomalle

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Harju-Härkälä 2:n asemakaava 1(1) Kohde ja suunnittelualue Kaavoitettava alue sijaitsee Someron Harjun kaupunginosassa Paimionjoen ja Härkäläntien eteläpuolella noin 1 kilometri keskustasta etelään. Alueen

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut

Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut KAPULIN YRITYSALUEEN III-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TEHTÄVÄ PROJ.NRO 188 Asemakaava OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Alueen ohjeellinen rajaus on

Lisätiedot

MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT. Päiväys 16.11.2015.

MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT. Päiväys 16.11.2015. Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 94 MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT Päiväys 16.11.2015. Vireille tulosta ilmoitettu: KH:n päätös 22.6.2015 Luonnos nähtävänä

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset matkailuun

Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset matkailuun Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset Timo Huhtinen 22.12.2016 2 (10) 22.12.2016 Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset SISÄLTÖ 1 SELVITYKSEN TARKOITUS... 3 2 LAPIN MATKAILUN MAANKÄYTTÖSTRATEGIA 2040...

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS 23:9 KUULOJA FORTUM WASTE SOLUTIONS OY

ASEMAKAAVAN MUUTOS 23:9 KUULOJA FORTUM WASTE SOLUTIONS OY Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Asemakaavan taustaselvitys Päivämäärä 8.3.2018 ASEMAKAAVAN MUUTOS 23:9 KUULOJA FORTUM WASTE SOLUTIONS OY KAUPUNKIKUVALLINEN SELVITYS Ramboll Finland Oy

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (10) Paananen Susanna Sisällysluettelo 1 TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...

Lisätiedot

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE arkis KUOPION KAUPUNKI HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU 2.2.2018 Kansikuva: Kuvasovitus Heinjoen uudesta ylijäämämaiden läjitysalueesta, näkymä Korsumäeltä. TIIVISTELMÄ Kuopion

Lisätiedot

Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014

Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014 Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014 Tiina Vasko 2014 Satakunnan Museo SISÄLLYSLUETTELO Yleiskartat 2 kpl Arkisto ja rekisteritiedot Tiivistelmä 1.

Lisätiedot

HIKIÄ (Hausjärvi) - FORSSA 400+110 kv voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen lisäselvitys Hausjärvellä ja Riihimäellä

HIKIÄ (Hausjärvi) - FORSSA 400+110 kv voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen lisäselvitys Hausjärvellä ja Riihimäellä HIKIÄ (Hausjärvi) - FORSSA 400+110 kv voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen lisäselvitys Hausjärvellä ja Riihimäellä Elokuu 2010 400+110 kv voimajohto Hikiä-Forssa iii YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Huutokoski - Kontiolahti 400 kv voimajohto

Huutokoski - Kontiolahti 400 kv voimajohto Huutokoski - Kontiolahti 400 kv voimajohto Selvitys maakuntakaavoitusta varten 26.10.2006 Fingrid Oyj 2006 1 (12) Huutokoski - Kontilahti 400 kv voimajohto Sisällysluettelo 1 Hankkeen kuvaus...2 2 Ympäristön

Lisätiedot

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS Vastaanottaja Smart Windpower Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.5.2016 TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE 1 Päivämäärä 27.5.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen Merja Isteri Viite 1510021396

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaava Kuulojan itäinen teollisuusalue, kortteli , tarkistukset

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaava Kuulojan itäinen teollisuusalue, kortteli , tarkistukset Liite 1 OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaava Kuulojan itäinen teollisuusalue, kortteli 605 9.12.2009, tarkistukset 25.9.2017 Asemakaava alueen sijainti ja likimääräinen rajaus. 1. Suunnittelualue

Lisätiedot

Merikarvia Sata aurinkoista päivää enemmän

Merikarvia Sata aurinkoista päivää enemmän Sata aurinkoista päivää enemmän OSALLISUTMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) Kirkonkylän asemakaavan muutos - Värenmäki MERIKARVIAN KUNTA 3.2.2016 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on lakisääteinen

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Kaavatunnus 1/6 1-153 Asianumero RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Asemakaavan muutos koskee tiloja 543-414-1-219 ja -220 Asemakaavan muutoksella muodostuvat korttelin 1130 tontit

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Sarvvikinportin (ent. Kurkiranta) asemakaava (hanke 34500), osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkistaminen ja hyväksyminen MRL 62 :n ja 63 :n mukaisesti

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT 1 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT Sisältö JOHDANTO... 2 HÄÄHINMÄKI, HANKASALMI/KONNEVESI... 3 KÄRKISTENSALMI, JYVÄSKYLÄ... 5 JÄMSÄNNIEMI, JÄMSÄ... 8 VEKKULA, JÄMSÄ...

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA MARINKAISTEN LANKILAN PIENTALOALUE

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA MARINKAISTEN LANKILAN PIENTALOALUE KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA MARINKAISTEN LANKILAN PIENTALOALUE BlomDesktop 2011 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 ALOITE TAI ASEMAKAAVAN VIREILLETULON SYY

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA VERKOSTON ALUEISIIN

ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA VERKOSTON ALUEISIIN ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA 2000 -VERKOSTON ALUEISIIN 2007 1. Taustaa Natura 2000 verkosto on Euroopan Unionin kattava luonnonsuojelulle tärkeiden

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

6.11.2013. Rasakankaan tuulivoimahankkeen osayleiskaava, Kurikka. Natura arvioinnin tarveharkinta. FM (Biologia) Thomas Bonn, Triventus Consulting

6.11.2013. Rasakankaan tuulivoimahankkeen osayleiskaava, Kurikka. Natura arvioinnin tarveharkinta. FM (Biologia) Thomas Bonn, Triventus Consulting 6.11.2013 Rasakankaan tuulivoimahankkeen osayleiskaava, Kurikka Natura arvioinnin tarveharkinta FM (Biologia) Thomas Bonn, Triventus Consulting Isokorpi (FI0800145, SCI) Johdanto Isokorven Natura 2000

Lisätiedot

JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS. Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella

JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS. Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 1.2

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi YVA

Ympäristövaikutusten arviointi YVA Ympäristövaikutusten arviointi YVA 2 Ympäristövaikutusten arviointia koskeva lainsäädäntö Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (468/1994) Valtioneuvoston asetus ympäristövaikutusten arviointimenettelystä

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista 18.6.2009 Tämän työn tarkoituksena oli tarkentaa Korpilahden Tikkalan kylän alueella vuonna 2003 tehdyssä luontoselvityksessä (Anna-Riikka Ihantola) havaittujen

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

HUMPPILAN-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

HUMPPILAN-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA HUMPPILAN-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA TILAISUUDEN OHJELMA 1. Tilaisuuden avaus, puheenjohtaja Leena Ivalo 2. YVA-menettely, ELY-keskus Leena Ivalo 3. Voimamylly Oy:n

Lisätiedot

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe)

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe) Pellon asemakaava Kirkon kortteli ASEMAKAAVAN SELOSTUS 12.4.2016 (Luonnosvaihe) Pellon kunta Seitap Oy 2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Vt 9 Tampere Orivesi YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Arvioinnin työohjelma: ohjaa vaikutusarviointien tekemistä Välittää tietoa: hankkeen suunnittelun vaihtoehdoista tutkittavista vaihtoehdoista

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(6) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 188B Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari TAIPALSAARI ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 YLEISKUVAUS 4 TULOKSET... 4 1. Myhkiö. 4 2. Ilkonsaaret (itäinen)..

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut 28.3.2011 KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut 28.3.2011 KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(6) KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223c Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava

Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava Ymp.ltk 14.4.2015 / 26 Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava Asemakaava koskee Kalman kylän osaa kiinteistöstä (6:13) sekä lähiympäristöä. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 14.4.2014

Lisätiedot

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS JOUTSA KOIVULA 172-413-1-45 RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SELOSTUS Ote rantaosayleiskaavakartasta, kaavamuutosalueella punainen rajaus SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

Lisätiedot

VÄHÄNKYRÖN TUULIVOIMAPUISTON

VÄHÄNKYRÖN TUULIVOIMAPUISTON Vastaanottaja EPV Energia Oy Asiakirjatyyppi Ympäristöselvitys Päivämäärä 15.6.2011 Viite 82131053 EPV ENERGIA OY VÄHÄNKYRÖN TUULIVOIMAPUISTON 110 KV LIITYNTÄVOIMAJOHDON YMPÄRISTÖSELVITYS Päivämäärä 15.6.2011

Lisätiedot

Suunnittelualue on Sulkavan seurakunnan, Sulkavan kunnan ja Sulkavan vanhustentukiyhdistys ry:n omistuksessa.

Suunnittelualue on Sulkavan seurakunnan, Sulkavan kunnan ja Sulkavan vanhustentukiyhdistys ry:n omistuksessa. SULKAVAN KUNTA SULKAVAN KYLÄ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLITUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä riittävän varhaisessa

Lisätiedot

Muistio LÄHITUULI OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTOLUPA (METSÄLAMMINKANGAS VUOLIJOKI)

Muistio LÄHITUULI OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTOLUPA (METSÄLAMMINKANGAS VUOLIJOKI) Muistio 7.2.2017 TEM/1498/05.03.03/2015 LÄHITUULI OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTOLUPA (METSÄLAMMINKANGAS VUOLIJOKI) Lunastuksen tarkoitus Keskeiset oikeussäännökset LähiTuuli Oy (jäljempänä

Lisätiedot

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LEPPÄVIRRAN KUNTA Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen Kaavaselostus, ehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20689 Kaavaselostus, ehdotus 1

Lisätiedot

PIEN-SAIMAAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS. Savitaipaleen kunta (739) Saksan tila (osa) Kaavaehdotus

PIEN-SAIMAAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS. Savitaipaleen kunta (739) Saksan tila (osa) Kaavaehdotus PIEN-SAIMAAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Savitaipaleen kunta (739) Saksan tila 739-421-7-414 (osa) Kaavaehdotus 10.8.2016 1 Osayleiskaavan muutoksen selostus, joka koskee Pien-Saimaan osayleiskaavaa. 1 PERUSTIEDOT

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MYNÄMÄEN KUNTA 1.1 KATTELUKSEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TYÖNUMERO: E27437 PÄIVÄYS: 8.1. 2015, TARK. 4.9. 2015 Sweco Ympäristö Oy MYNÄMÄEN KUNTA Katteluksen

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut (7) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut (7) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(7) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 188B ASEMAKAAVA-ALUE Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN

Lisätiedot

Ilmajoki. Vihtakallio. 3 Lähtökohdat. Ahonkylä. Asemakaavan muutos ja laajennus 2013. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

Ilmajoki. Vihtakallio. 3 Lähtökohdat. Ahonkylä. Asemakaavan muutos ja laajennus 2013. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Ilmajoki Ahonkylä Vihtakallio Asemakaavan muutos ja laajennus 2013 3 Lähtökohdat 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Suunnittelualue on rakentamatonta, luonnontilaista metsä- ja hakkuualuetta, joka

Lisätiedot

Uusiutuvan energia hanke Kuusiselän kaatopaikalle ja välittömään ympäristöön. Narkauksen paliskunnan kanta?

Uusiutuvan energia hanke Kuusiselän kaatopaikalle ja välittömään ympäristöön. Narkauksen paliskunnan kanta? Tuulialfa Oy Knuutintie 3 as.2 00370 Helsinki www.tuulialfa.fi Y-2683287-6 Uusiutuvan energia hanke Kuusiselän kaatopaikalle ja välittömään ympäristöön. Narkauksen paliskunnan kanta? Viite: Napapiirin

Lisätiedot

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE Liite 17 / Ymp.ltk 18.2.2014 / 25 KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.2.2014 tark. 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus-

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (8) S. Paananen, T. Järvinen Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 1 1.1 Kaavaprosessin

Lisätiedot

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 Nanson Kiinteistöt Oy Melkonkatu 24 00210 Helsinki NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Ote Kiimassuo -osayleiskaavasta, kaava-alueen rajaus Alueen ortokuva Kohde Asemakaavan lähtökohdat ja tavoitteet OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaava Dnro:

Lisätiedot

JOUTSAN KUNTA / RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS

JOUTSAN KUNTA / RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS JOUTSA KOTIKALLION RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Kotikallio 172-402-6-34 SELOSTUS Ranta-asemakaavan alue Joutsan rantaosayleiskaavassa, muutosalue rajattu punaisella SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys

Lisätiedot

Johanna Kuusterä 30.10.2014. Zonationin hyödyntäminen Uudenmaan liiton maakuntakaavatyössä

Johanna Kuusterä 30.10.2014. Zonationin hyödyntäminen Uudenmaan liiton maakuntakaavatyössä Johanna Kuusterä 30.10.2014 Zonationin hyödyntäminen Uudenmaan liiton maakuntakaavatyössä Uudenmaan Zonation-analyysi Lähtökohtana: Uudenmaan viherrakenne ja ekosysteemipalvelut uusin menetelmin -hanke

Lisätiedot

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA HIRVENSALMEN KUNTA LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA Kaavaselostus, ehdotus 4.9.2017 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(6) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 188 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

Metsälamminkankaan tuulivoimapuiston 110 kv voimajohdon ympäristöselvitys. TuuliSaimaa

Metsälamminkankaan tuulivoimapuiston 110 kv voimajohdon ympäristöselvitys. TuuliSaimaa Metsälamminkankaan tuulivoimapuiston 110 kv TuuliSaimaa 25.8.2014 25.8.2014 1 (24) SISÄLTÖ 1 HANKKEEN KUVAUS... 2 1.1 Hanke ja sen perusteet... 2 1.2 Tutkittavan voimajohtoreitin tekniset ratkaisut...

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA MÄNTSÄLÄ SUVIKETO RANTA-ASEMAKAAVA. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, 26.8.2014, täyd. 20.11.2014

MÄNTSÄLÄN KUNTA MÄNTSÄLÄ SUVIKETO RANTA-ASEMAKAAVA. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, 26.8.2014, täyd. 20.11.2014 1(5) MÄNTSÄLÄ SUVIKETO RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, 26.8.2014, täyd. 20.11.2014 PROJ. NRO 247 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Ote Keskustaajaman yleiskaavasta, kaava-alueen rajaus Alueen ortokuva vuodelta 2006 Kohde OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaava Dnro: Pilvenmäki III B: Paavolan kaupunginosa. Hakija/Aloite Multi-Monitoimi

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 2, HANKEKUVAUS VE1 HANKEKUVAUS VE2 HANKEKUVAUS VE0A JA VE0B ARVIOINTIMENETELMÄT Herkkyys Alhainen Keskisuuri

Lisätiedot

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset.

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. Voimala 1 Alueella kasvaa nuorta ja varttuvaa kalliomännikköä. Sekapuuna kasvaa hieman kuusta

Lisätiedot

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 27.5.2013 1 JOHDANTO Arkkitehtityö Oy laatii ranta-asemakaavaa Nastolan Kirkonkylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

Turvetuotantoon potentiaalisesti soveltuvien, luonnontilaisuudeltaan luokkaan 2 kuuluvien, suoalueiden luonnonarvot

Turvetuotantoon potentiaalisesti soveltuvien, luonnontilaisuudeltaan luokkaan 2 kuuluvien, suoalueiden luonnonarvot 18.9.2012 1 (6) Turvetuotantoon potentiaalisesti soveltuvien, luonnontilaisuudeltaan luokkaan 2 kuuluvien, suoalueiden luonnonarvot Taustaa Valtioneuvoston periaatepäätös soiden ja turvemaiden kestävästä

Lisätiedot

Rautalammin kunta Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014. Aura OK

Rautalammin kunta Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014. Aura OK Rautalammin kunta Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Samuel Vaneeckhout Aura OK Työn suorittaja: FT Samuel Vaneeckhout (Osuuskunta Aura) Työn tilaaja: Rautalammin kunta Kenttätyöajankohta:

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Liite 1 OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaava ja asemakaavan muutos, Oitti Kalliontien ja Savelantien osa alueet sekä korttelin 240 tontit 6 9 ja kortteli 260 23.3.2018, päivitetty 13.4.2018

Lisätiedot

ALOITE Aloitteen asemakaavan laatimiseksi on tehnyt Lappeenrannan kaupunki.

ALOITE Aloitteen asemakaavan laatimiseksi on tehnyt Lappeenrannan kaupunki. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (8) Päiväys 1.2.2013 LAIHIANRANNAN ASEMAKAAVA 41 LAIHIA ALOITE Aloitteen asemakaavan laatimiseksi on tehnyt Lappeenrannan kaupunki. Tekninen toimi Kaavoitus PL 38,

Lisätiedot

ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS

ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LAUSUNTO LIITO-ORAVAN ESIINTYMISESTÄ JA ELINYMPÄRISTÖISTÄ KUIVISTONMÄEN ALUEELLA Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 21.10.2015 1 JOHDANTO

Lisätiedot

RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KALALAMMELLA

RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KALALAMMELLA RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KALALAMMELLA Selostus Kaavaluonnos 27.8.2014 KUNNANHALLITUKSEN HYVÄKSYMÄ KUNNANVALTUUSTON HYVÄKSYMÄ Hirvikallio Consulting Kaavaselostus I 27.1.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1 PERUS- JA

Lisätiedot

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä.

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä. 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Kunta Kylä Tilat Kaavan nimi Kaavan laatu Keuruu Pihlajavesi 249-407-2-59 Hakemaniemi 249-407-2-97 Eemelinranta Pihlajaveden osayleiskaava Osayleiskaavan muutos

Lisätiedot

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE FCG Suunnittelu ja tekniikka Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) KONNEVEDEN KUNTA KIVISALMEN LAITURIALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE Konneveden kunnalla on tarkoitus

Lisätiedot

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 TUTKIMUSRAPORTTI 5.4.2017 RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 Riihimäen kaupunki Tekijä: Laura Ahopelto SISÄLLYS 1 Johdanto... 4 2 Menetelmä... 5 3 Tulokset... 5 4 Muita

Lisätiedot

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 Kaavaselostus ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU MAA- JA METSÄTALOUSALUETTA. P27193 13.5.2015 Kaavan

Lisätiedot

KOKEMÄENJOEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS 3

KOKEMÄENJOEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS 3 361-YK1803 KOKEMÄEN KAUPUNKI KOKEMÄENJOEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS 3 Osa kiinteistöä 271-452-5-39 ja osa määräalaa 271-452-6-47- M601 KAAVASELOSTUS Kaavaluonnos Versio 0.9 29.10.2018 Nosto Consulting

Lisätiedot

KURJENRAUMAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS

KURJENRAUMAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS 311-RAK1716 NAANTALIN KAUPUNKI KURJENRAUMAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS Kaavaehdotus Versio 1.0 18.5.2018 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (11) Sisällysluettelo 1. Perus- ja tunnistetiedot...

Lisätiedot