AMMATILLISENA PERUSKOULUTUKSENA SUORITETTAVAN PAINO- VIETINNÄN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AMMATILLISENA PERUSKOULUTUKSENA SUORITETTAVAN PAINO- VIETINNÄN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 Helsingin kaupunki Opetusvirasto AMMATILLISENA PERUSKOULUTUKSENA SUORITETTAVAN PAINO- VIETINNÄN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Helsingin tekniikan alan oppilaitos (187)

2 sisältö 1 PAINOVIESTINNÄN AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA.6 2 PAINOVIESTINTÄALAN PERUSTUTKINNON TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN PAINOVIESTINTÄALAN PERUSTUTKINNON TAVOITTEET Painoviestinnän PERUSTUTKINNON MUODOSTUMINEN OPINTOJEN ETENEMINEN, AJOITUS JA JÄRJESTÄMISPERIAATTEET AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, 90 OV, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI KAIKILLE PAKOLLISET TUTKINNON OSAT Graafinen tuotanto, 15 ov ULKOASUNTOTEUTTAJAN PAKOLLISET TUTKINNON OSAT Painotuotteen ulkoasun suunnittelu ja toteutus, 35 ov Kuvankäsittely ja valokuvaus Ulkoasuntoteutuksen värinhallinta ja laadun vakiointi Vektorigrafiikka Arkkiasemointi ja tulostus Asiakaspalvelu ja kustannuslaskenta Ilmoitusvalmistus, 4 ov Mainospainotuotteet, 6 ov Pakkaustuotanto, 4 ov Lehti- ja kirjatuotanto, 5 ov Opinnäyte, 5 ov Yrittäjyys, 2 ov Asiakaspalvelu, 5 ov Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus, 20 ov Verkkojulkaisu I, 6 ov Verkkojulkaisu II, 6 ov Lehti- ja kirjatuotanto, 1 ov Opinnäyte, 2 ov Yrittäjyys, 3 ov Asiakaspalvelu, 2 ov PAINAJAN PAKOLLISET TUTKINNON OSAT Painotyöt ja käynnissäpito 35 ov Jälkikäsittelytyöt 20 ov KAIKILLE VALINNAISET TUTKINNON OSAT Tutkinnon osat ammatillisista perustutkinnoista Tutkinnon osa ammattitutkinnosta Tutkinnon osa erikoisammattitutkinnosta Paikallisesti valittavat tutkinnon osat Seripainotekniikka, 4 ov Markkinointiviestinnän paikalliset työtehtävät, 8 ov Kuvanvalmistuksen paikalliset työtehtävät, 12 ov Sivunvalmistuksen paikalliset työtehtävät, 12 ov (187)

3 Verkkojulkaisun paikalliset työtehtävät, 12 ov Digitaalipainon paikalliset työtehtävät, 12 ov Offsetpainamisen paikalliset työtehtävät, 12 ov Jälkikäsittelyn paikalliset työtehtävät, 12 ov Seripainon paikalliset työtehtävät, 12 ov Pakkaustekniikka, 4 ov Huolto ja käynnissäpito, 4 ov MUUT VALINNAISET TUTKINNON OSAT Yrittäjyys, 10 ov Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 2 ov Ammattitaitoa syventävät ja laajentavat tutkinnon osat, 5 10 ov Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, 0 10 ov (yhteiset opinnot) Lukio-opinnot, 0 10 ov AMMATILLISTA OSAAMISTA YKSILÖLLISESTI SYVENTÄVÄT TUTKINNON OSAT (PERUSTUTKINTOA LAAJENTAVAT TUTKINNON OSAT) Yritystoiminta, 10 ov Tutkinnon osat muista ammatillisista tutkinnoista (ammatillisista perustutkinnoista, ammattitutkinnoista ja erikoisammattitutkinnoista) Ammatillista osaamista yksilöllisesti syventävät paikallisesti tarjottavat tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa OPINNÄYTE AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON OSAT, 20 OV, TAVOITTEET JA ARVIOINTI PAKOLLISET TUTKINNON OSAT, 16 ov Äidinkieli, 4 ov Toinen kotimainen kieli, 1 ov Vieras kieli, 2 ov Matematiikka, 3 ov Fysiikka ja kemia, 2 ov Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto, 1 ov Liikunta, 1 ov Terveystieto, 1 ov Taide ja kulttuuri, 1 ov VALINNAISET TUTKINNON OSAT, 4 ov Äidinkieli, 4 ov Mainonta 1, 1 ov Toinen kotimainen kieli, 4 ov Vieras kieli, 4 ov Suullinen englanti, 2 ov Matematiikka, 4 ov Fysiikka ja kemia, 4 ov Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto, 4 ov Liikunta, 4 ov Terveystieto, 4 ov Taide ja kulttuuri, 4 ov (187)

4 Ympäristötieto, 4 ov Tieto- ja viestintätekniikka, 4 ov Etiikka, 4 ov Kulttuurien tuntemus, 4 ov Psykologia, 4 ov Yritystoiminta, 4 ov VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT, 10 OV VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN TARJONTA VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN TAVOITTEET JA ARVIOINTI Muuttuvan tiedon painaminen 1 ov Painotuotteen tuotantokustannukset 1 ov Seripainotöiden suunnittelu ja filmitulostus 1 ov Seripainaminen 1 ov Kirjansidonta 1 ov Pakkaustekniikan perusteet 2 ov Digitaalinen painaminen 2 ov Valokuvaus, 1 ov Arkkiasemointi, 1 ov Julisteet, 1 ov InDesign taitopaja, 1 ov PhotoShop taitopaja, 1 ov Illustrator taitopaja, 1 ov Dreamweaver taitopaja, 1 ov Flash taitopaja, 1 ov Graafisen alan työkokemus 4 ov Taitajakilpailuun valmentautuminen, 1 ov HELSINKI mun STADI KURSSI 1 ov Nuorisokulttuuri, 1 ov Piirustus ja maalaus, 1 ov LIITTEET PAINOVIESTINTÄALAN PERUSTUTKINNON TERVEYDENTILAVAATIMUKSET (187)

5 1 PAINOVIESTINNÄN AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA Painoviestintäala edustaa sekä perinteistä kirjapainoteollisuutta että nykyaikaista viestintäteollisuutta. Painoviestintäala tuottaa pääasiassa painettua viestintää, joita ovat esimerkiksi lehdet, kirjat, mainospainotuotteet, lomakkeet, kartat, kalenterit, kortit, arvopaperit, pakkaukset ja etiketit. Tähän liittyvät myös painotuotesuunnittelu, markkinointi, asiakaspalvelu ja jakelu sekä muut toimintaa tukevat oheistehtävät. Alan yritykset ovat verkostoituneet keskenään ja tämä kehitys on jatkumassa. Suomen kielen ja kulttuurin säilyttäminen ja edistäminen on yksi painetun viestinnän päämääriä. Alan vahvuutta ylläpitävät suomalaisten perinteikäs lukemiskulttuuri, kirjastolaitos sekä sanomalehtien laaja jakeluverkosto. Painoviestintäalan teollisuuden kansainvälisiä kilpailuvaltteja ovat mm. teknologian ja osaamisen edistyksellisyys, alan järjestöjen perinteikäs yhteistyö, joustava koulutusjärjestelmä, paperin kotimainen tuotanto ja sekä valistunut laatu- ja ympäristötietoisuus. Painoviestintäalan teollisuus on osin kappaletuotantoa osin prosessituotantoa. Kalliiden koneiden ja laitteiden taloudellisesti tehokas hyödyntäminen ja kilpailukyvyn ylläpitäminen edellyttävät vuorotyötä monissa painoviestintäalan yrityksissä. Maailma ja uutiset sen mukana muuttuvat nopeasti, joten työtä ei hiljaisinakaan aikoina voida tehdä varastoon. Tuotannon eri vaiheissa tehtävä työ ei ole tasatahtista, vaan kuormitushuippuja muodostuu väistämättä. Perinteiset rajat painetun ja sähköisen viestinnän välillä ovat muuttamassa muotoaan. Tekniikan digitalisoitumisen seurauksena viestinnän sisällön tuottajilla on mahdollisuus käyttää informaatiokanavana myös elektronisia jakelukanavia kuten tietoverkkoja ja erilaisia sähköisiä tallenteita. Digitalisoituminen mahdollistaa sen, että sisällön tuottajat jalostavat usein myös tuotteen ulkoasun valmiiksi. Tämän vuoksi alan peruskoulutuksessa on annettava valmiudet sisällön jalostamiseksi myös sähköisiä medioita varten. Painoviestinnän työpaikkoja on suurissa painotaloissa sekä pienemmissä painamiseen erikoistuneissa pk-yrityksissä, suoramarkkinointiyrityksissä ja eri yritysten markkinointiosastoilla. Myös mainostoimistot tarjoavat työtä alan osaajille. Painoviestinnän perustutkinnon tavoitteena on antaa opiskelijalle tarvittavat valmiudet perusosaamiseen alan eri työtehtävissä, joita ovat mm. painopinnan valmistus, kuvankäsittely, sivunvalmistus, painaminen, painotöiden jälkikäsittely sekä paino- ja jälkikäsittelykoneiden ylläpito. Lisäksi tavoitteena on antaa alalla käytettävän tietotekniikan ja tiedonsiirron perusosaaminen. ALAN ARVOPERUSTA Painoviestintäalan toimintaa ohjaavia arvoja ovat: ympäristömyönteisyys, asiakaslähtöisyys, tuotteiden käyttötarkoituksenmukainen laatu ja toimitusaikojan pitävyys. Painoviestintä edistää osaltaan ihmisten perusoikeuksien toteutumista kuten sa- 5 (187)

6 nanvapautta, tasa-arvoa ja elinikäistä oppimista. Ammattilaiseksi kehittyminen edellyttää päämäärätietoista opiskelua ja myönteistä elämänasennetta, jolla kohdataan eteen tulevat haasteet.. Alan laaja-alaiset ja hyvät perustiedot ja taidot muodostavat pohjan jatkuvaan oppimaan oppimiseen ja kehityksen seuraamiseen. Painoviestintäalalla työskentely vaatii erittäin suurta huolellisuutta ja vastuuntuntoa. Alan ammattilaisen on noudatettava huolella työturvallisuusohjeita ja määräyksiä sekä ymmärrettävä laatu- ja ympäristötekijöiden merkitys tuotannon kaikissa vaiheissa. Painoviestinnänperustutkinto, 120 ov Ammatillisessa peruskoulutuksessa Näyttötutkinnossa 4. Ammatilliset tutkinnon osat, 90 ov 4. Ammatilliset tutkinnon osat Tutkinnon osiin sisältyy työssäoppimista vähintään 20 ov, yrittäjyyttä vähintään 5 ov ja opinnäyte vähintään 2 ov 4.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Graafinen tuotanto, 15 ov 4.2 Ulkoasuntoteuttajan koulutusohjelma, painotuotantoassistentti Painotuotteen suunnittelu ja toteutus 35 ov Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus 20 ov 4.3 Painotekniikan koulutusohjelma, painotuotantoassitentti Painotyöt ja käynnissäpito 35 ov Jälkikäsittelytyöt 20 ov 4.4 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat, ov 4.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Graafinen tuotanto 4.2 Ulkoasuntoteuttajan koulutusohjelma, painotuotantoassistentti Painotuotteen suunnittelu ja toteutus Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus 4.3 Painotekniikan koulutusohjelma, painotuotantoassitentti Painotyöt ja käynnissäpito Jälkikäsittelytyöt 4.4 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Valittava yksi alla olevista osista Markkinointiviestinnän tuotantotehtävät Kuvanvalmistuksen tuotantotehtävät Sivunvalmistuksen tuotantotehtävät Verkkojulkaisun tuotantotehtävät (187) Digitaalipainon tuotantotehtävät Arkkiasemoinnin ja tulostamisen

7 tuotantotehtävät Painamisen tuotantotehtävät Huollon ja käynnissäpidon tuotantotehtävät Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta 0-20 ov Tutkinnon osa ammattitutkinnosta Tutkinnon osa erikoisammattitutkinnosta Paikallisesti tarjottavat tutkinnon osat, 0-20 ov Seripainotekniikka 4 ov Markkinointiviestinnän paikalliset työtehtävät 8 ov Kuvanvalmistuksen paikalliset työtehtävät 12 ov Sivunvalmistuksen paikalliset työtehtävät 12 ov Verkkojulkaisun paikalliset työtehtävät 12 ov Digitaalipainon paikalliset työtehtävät 12 ov Offsetpainamisen paikalliset työtehtävät 12 ov Jälkikäsittelyn paikalliset työtehtävät 12 ov Seripainon paikalliset työtehtävät 12 ov Pakkaustekniikka 4 ov Huolto ja käynnissäpito 4 ov Jälkikäsittelyn tuotantotehtävät Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta (Peruskoulutuksessa tutkinnon osan tulee olla nimellislaajuudeltaan vähintään 20 ov.) Tutkinnon osa ammattitutkinnosta Tutkinnon osa erikoisammattitutkinnosta 7 (187)

8 4.5 Muut valinnaiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa, 0-10 ov Yrittäjyys, 10 ov Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 2 ov Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat (yhteiset opinnot) Lukio-opinnot Kohtien 4.4 ja 4.5 tutkinnon osia tulee olla yhteensä 20 ov. 4.6 Ammatillista osaamista yksilöllisesti syventävät tutkinnon osat (perustutkintoa laajentavat tutkinnon osat) 4.6,1 Yritystoiminta, 10 ov Tutkinnon osat ammatillisista tutkinnoista (ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot, erikoisammattitutkinnot) Ammatillista osaamista yksilöllisesti syventävät paikallisesti tarjottavat tutkinnon osat 5. Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa (yhteiset opinnot), 20 ov 5.1 Pakolliset tutkinnon osat Äidinkieli Toinen kotimainen kieli Toinen kotimainen kieli ruotsi Toinen kotimainen kieli suomi Pakolliset Valinnaiset 4 ov ov ov 2 ov 4.6 Ammatillista osaamista yksilöllisesti syventävät tutkinnon osat (perustutkintoa laajentavat tutkinnon osat) 4.6,1 Yritystoiminta Tutkinnon osat ammatillisista tutkinnoista (ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot, erikoisammattitutkinnot) Vieras kieli 2 ov Matematiikka 3 ov (187)

9 5.1.5 Fysiikka ja kemia 2 ov Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto 1 ov Liikunta 1 ov Terveystieto 1 ov Taide ja kulttuuri 1 ov Valinnaiset tutkinnon osat Ammattitaitoa täydentävien pakollisten tutkinnon osien valinnaiset lisäosat, ks. edellä kohdat Ympäristötieto Tieto- ja viestintätekniikka Etiikka Kulttuurien tuntemus Psykologia Yritystoiminta ov 4 ov Opetuskieleltään ruotsinkielisessä koulutuksessa toisen kotimaisen kielen opintojen laajuus on 2 ov, jolloin pakollisten ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien laajuus on 17 ov ja valinnaisten 3 ov. Liikunnan pakollisten opintojen laajuus on 1 ov ja terveystiedon pakollisten opintojen laajuus on 1 ov. Koulutuksen järjestäjä voi päättää liikunnan ja terveystiedon pakollisten opintojen jakamisesta poikkeavalla tavalla kuitenkin siten, että niiden yhteislaajuus on kaksi opintoviikkoa. 6. Vapaasti valittavat tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa, 10 ov Tutkinnon osiin sisältyy opinto-ohjausta vähintään 1,5 ov 9 (187)

10 2 PAINOVIESTINTÄALAN PERUSTUTKINNON TAVOITTEET JA TUTKINNON MUO- DOSTUMINEN 2.1 PAINOVIESTINTÄALAN PERUSTUTKINNON TAVOITTEET Painoviestinnän perustutkinnon suorittaneella on monipuolinen ammattitaito ja hänellä on valmiudet sen jatkuvaan kehittämiseen. Hän on luotettava, laatutietoinen, oma-aloitteinen sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkinen sekä toimii työelämän pelisääntöjen mukaan. Hän osaa soveltaa oppimiaan taitoja ja tietoja vaihtelevissa työelämän tilanteissa. Hän pystyy näkemään työnsä osana suurempia tehtäväkokonaisuuksia ja pystyy ottamaan huomioon lähialojen ammattilaisten tehtävät omassa työssään. Painoviestintäalan ammattilainen tekee työnsä alan laatuvaatimusten mukaisesti sekä käsittelee laitteita ja materiaaleja huolellisesti sekä taloudellisesti. Hän osaa suunnitella työohjeiden avulla, osaa tehdä työhönsä liittyviä materiaali- ja työkustannuslaskelmia sekä hän osaa esitellä ja arvioida omaa työtään. Painoviestinnän perustutkinto tuottaa tarvittavan perusosaamisen painoviestintäalan tuotantotehtäviin. Alan ammattilaiselle on välttämätöntä työturvallisuusmääräysten mukaisten työtapojen sisäistäminen sekä ulkoasuntoteutuksen, painotekniikan ja tietotekniikan perusosaaminen. Myös käytettävien materiaalien ja työkalujen tuntemusta ja käsittelytaitoa tarvitaan kaikissa painoviestintäalan tehtävissä. Painoviestintäalan perustutkinto antaa opiskelijalle hyvät valmiudet itsensä ja ammattitaitonsa edelleen kehittämiseen sekä tietoyhteiskunnassa toimimiseen. Painoviestinnän perustutkinnon suorittanut osaa toimia painoviestintäalan ammattilaisena kustannus- ja ympäristötietoisesti, materiaali- ja energiatehokkuutta tukien. Ulkoasuntoteuttajan koulutusohjelman / osaamisalan suorittanut painotuotantoassistentti osaa suunnitella ja toteuttaa painettavaksi tai verkossa julkaistavaksi tarkoitetun tuotteen ulkoasun ja ottaa huomioon prosessien tekniset vaatimukset sekä graafisen suunnittelun perusteet. Painotekniikan koulutusohjelman / osaamisalan suorittanut painotuotantoassistentti osaa työskennellä yleisimpien painomenetelmien paino- ja jälkikäsittelytehtävissä sekä tuntee myös muiden paino- ja jälkikäsittely menetelmien toimintaperiaatteet. Lisäksi ammatillisessa peruskoulutuksessa tulee tukea opiskelijoiden kehitystä hyviksi ja tasapainoisiksi ihmisiksi ja yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa opiskelijoille jatko-opintojen, harrastusten sekä persoonallisuuden monipuolisen kehittämisen kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja sekä tukea elinikäistä oppimista (L630/98 5 ). 10 (187)

11 2.2. PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINNON MUODOSTUMINEN Ammatillisen perustutkinnon muodostumisperiaatteet Ammatilliset perustutkinnot muodostuvat ammatillisista tutkinnon osista, jotka voivat olla pakollisia tai valinnaisia. Lisäksi peruskoulutuksena suoritettaviin tutkintoihin sisältyy pakollisia ja valinnaisia ammattitaitoa täydentäviä tutkinnon osia (yhteiset opinnot) sekä vapaasti valittavia tutkinnon osia. Lisäksi tutkintoon tulee voida yksilöllisesti sisällyttää enemmän tutkinnon osia, jotka laajentavat suoritettua tutkintoa, silloin kun se on työelämän alakohtaisiin tai paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin vastaamisen ja tutkinnon suorittajan ammattitaidon syventämisen kannalta tarpeellista. Tutkintokohtaiset valinnaisuussäännöt on esitetty edellä painoviestiinän perustutkinnon muodostuminen -taulukossa. tai tutkinnon suorittaja voi valita ammatilliseen perustutkintoon tutkinnon osia myös muista ammatillisista tutkinnoista. voi valita jatko-opintokelpoisuuden vahvistamiseksi lukio-opintoja jopa suorittaa ylioppilastutkinnon. Nämä opinnot voivat korvata ammattitaitoa täydentäviä tutkinnon osia (yhteisiä opintoja), muita valinnaisia tutkinnon osia ja vapaasti valittavia tutkinnon osia. Valintojen tekemisen ja osaamisen tunnustamisen helpottamiseksi lukiossa suoritettujen tai suoritettavien opintojen korvaavuudet on määritelty luvussa 5 Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat (yhteiset opinnot). Korvaavuuksien määrittely edistää myös koulutuksen järjestäjien yhteistyötä ja yhteisen opetustarjonnan hyödyntämistä. Koko tutkinnon suorittaminen on ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaisesti järjestetyssä tutkintoon johtavassa koulutuksessa ensisijainen tavoite. Lisäksi opiskelija voi suorittaa perustutkinnon myös suunnatumman ammattipätevyyden tuottava tutkinnon osa tai osia kerrallaan, silloin kun se on yksilön opiskeluvalmiuksien, elämäntilanteen tai työllistymisen kannalta tarkoituksenmukaista. Opiskelijoilla tulee tällöin olla joustavia mahdollisuuksia suorittaa koko tutkinto myöhemmin. Tällaisissa tilanteissa koulutuksen järjestäjät laativat opiskelijalle tai tutkinnon suorittajalle, mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä työpaikan kanssa, suunnitelman koko tutkinnon suorittamisesta. 11 (187)

12 3 OPINTOJEN ETENEMINEN, AJOITUS JA JÄRJESTÄMISPERIAATTEET Painotuotantoassistentti, Ulkoasuntoteutuksen koulutusohjelma 120 ov Jakso 1. Jakso lukuvuosi 2. lukuvuosi 3. lukuvuosi C01 Graafinen tuotanto D01 Painotuotteen E03 esim. Sivunvalmistuksen - graafinen tuotanto 1, 6 suunnittelu ja toteutus ov Näyttö 2 tuotantotehtävät / A01 Äidinkieli - mainospainotuotteet, 6 Näyttö 2 - äidinkieli 1, 1 ov ov - työssäoppiminen, 8 ov A04 Matematiikka A03 Vieras kieli - matematiikka 1, 0,5 ov - englanti 2, 1 ov A07 Liikunta A05 Fysiikka ja kemia - liikunta 1, 0,5 ov - kemia 1, 1 ov C01 Graafinen tuotanto / Näyttö 1 - graafinen tuotanto 2,7 ov A04 Matematiikka - matematiikka 1, 0,5 ov A08 Terveystieto - terveystieto 1, 0,5 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus - verkkojulkaisu 2, 6 ov F Vapaasti valittava - 1 ov Bxx esim. Liikunta - liikunta, 1 ov E03 esim. Sivunvalmistuksen tuotantotehtävät / Näyttö 5 - työssäoppiminen, 4 ov F Vapaasti valittava - 4 ov Jakso 3. D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus - kuvanvalmistus, 4 ov C01 Graafinen tuotanto - tietotekniikka 3, 2 ov A09 Taide ja kulttuuri - taide ja kulttuuri, 1 ov A07 Liikunta - liikunta 1, 0,5 ov A Terveystieto - terveystieto 1, 0,5 ov E04 esim. Verkkojulkaisun tuotantotehtävät / Näyttö 4 - työssäoppiminen, 8 ov D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus / Näyttö 2 - asiakaspalvelu, 5 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus / Näyttö 3 - verkkojulkaisu, 2 ov F Vapaasti valittava - 1 ov Jakso 4. D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus - ilmoitusvalmistus, 4 ov F Vapaasti valittava - 1 ov B11 esim.tieto- ja viestintätekn. - tietotekniikka 4, 1 ov A05 Fysiikka ja kemia - fysiikka 1, 1 ov A03 Vieras kieli - englanti 1, 1 ov D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus - pakkaustuotanto, 4 ov F Vapaasti valittava - 2 ov B esim. Liikunta - liikunta, 0,5 ov A04 Matematiikka - matematiikka 2, 0,5 ov A01 Äidinkieli - äidinkieli 2, 1 ov D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus - opinnäytetyö, 5 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus / - verkkojulkaisuprojekti, 2 ov A01 Äidinkieli - äidinkieli 3, 1 ov 12 (187)

13 Jakso 5. D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus - verkkojulkaisu 1, 6 ov A02 Toinen kotimainen kieli - ruotsi 1, 1 ov B11 esim.tieto- ja viestintätekn. - tietotekniikka 5, 1 ov D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus - lehti- ja kirjatuotanto, 5 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus - verkkolehti, 1 ov F Vapaasti valittava - 1 ov Bxx esim. Liikunta - liikunta, 0,5 ov A04 Matematiikka - matematiikka 2, 0,5 ov D01 Painotuotteen Näyttö 2 suunnittelu ja toteutus - yrittäjyys, 2 ov D02 Verkkojulkaisun Näyttö 3 suunnittelu ja toteutus - yrittäjyys, 3 ov A06 Yhteiskunta-, yritysja työ - yht.k.- yritys- ja työel. tieto, 1 ov A01 Äidinkieli - äidinkieli 4, 1 ov A04 Matematiikka - matematiikka 3, 1 ov A = ammattitaitoa täydentävä tutkinnon osa, pakollinen B = ammattitaitoa täydentävä tutkinnon osa, valinnainen C = ammatillinen tutkinnon osa, kaikille pakollinen D = ammatillinen tutkinnon osa, koulutusohjelmittain eriytyvä E = ammatillinen tutkinnon osa, valinnainen F = vapaasti valittava tutkinnon osa TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ 1. vuoden opinnot: Graafisen tuotannon opinnot orientoivat ja motivoivat tulevaan opiskeluun. Opiskellaan opiskelutaitoja, ryhmäydytään ja saadaan perusvalmiuksia. Lopuksi suoritetaan ensimmäinen näyttö, jolla tutkinnon osan osaaminen osoitetaan. Painotuotteen ja verkkojulkaisun suunnittelun ja toteutuksen opinnoissa opiskellaan ammattitaidon perusteita. Jos opiskelija haluaa suorittaa ATK-ajokortin, hän voi valita valinnaisen tietotekniikan jaksoilla 4 ja vuoden opinnot: Painotuotteen ja verkkojulkaisun suunnittelun ja toteutuksen opinnoissa syvennetään ammatillista osaamista. Työssäoppimalla suoritetaan valinnainen ammatillinen tutkinnon osa ja näyttö. Työssäoppimista voidaan valita 4 ov lisää valinnaisena. Jatko-opintovalmiuksien vahvistaminen on mahdollista valitsemalla sopivia vapaasti 13 (187)

14 valittavia tutkinnon osia. Kevätlukukaudella tehdään opinnäytetyö ja perehdytään yrittämiseen. Painotuotteen ja verkkojulkaisun suunnittelun ja toteutuksen näytöt tehdään pääosin viimeisen vuoden aikana. 3. vuoden opinnot: Painotuotteen ja verkkojulkaisun suunnittelun ja toteutuksen opinnoissa harjaannutaan ammattin osaamisessa. Työssäoppimalla suoritetaan valinnainen ammatillinen tutkinnon osa ja näyttö. Painotuotteen suunnittelun ja toteutuksen osanäyttöjä voidaan tehdä työssäoppimisjaksolla ja oppilaitoksessa. Painotuotantoassistentti, Ulkoasuntoteutuksen koulutusohjelma 80 ov Jakso 1. Jakso 2. Jakso 3. Jakso lukuvuosi 2. lukuvuosi C01 Graafinen tuotanto D01 Painotuotteen - graafinen tuotanto 1, 8 ov suunnittelu ja toteutus - lehti- ja kirjatuotanto, 3 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus - verkkolehti, 1 ov E03 esim. Kuvanvalmistuksen tuotantotehtävät Näyttö 2 C01 Graafinen tuotanto Näyttö 1 - graafinen tuotanto 2, 7 ov D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus - valokuvaus, 1 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus - verkkojulkaisu, 8 ov D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus Näyttö 2 - mainospainotuotteet, 8 ov - työssäoppiminen, 4 ov E03 esim. Kuvanvalmistuksen tuotantotehtävät Näyttö 5 - työssäoppiminen, 8 ov D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus - pakkaustuotanto, 5 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus - monikanavajulkaisu, 2 ov - tietokannat, 1 ov Näyttö 3 D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus Näyttö 2 - yrittäjyys ja asiakaspalvelu, 6 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus, 2 ov Näyttö 3 - verkkojulkaisu, 2 ov Jakso E03 esim. Sivunvalmistuk- D01 Painotuotteen 14 (187)

15 5. sen tuotantotehtävät Näyttö 4 - työssäoppiminen, 8 ov suunnittelu ja toteutus - opinnäytetyö, 6 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus, 2 ov - verkkojulkaisuprojekti, 2 ov C = ammatillinen tutkinnon osa, kaikille pakollinen D = ammatillinen tutkinnon osa, koulutusohjelmittain eriytyvä E = ammatillinen tutkinnon osa, valinnainen TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ 1. vuoden opinnot: Graafisen tuotannon opinnot orientoivat ja motivoivat tulevaan opiskeluun. Opiskellaan opiskelutaitoja, ryhmäydytään ja saadaan perusvalmiuksia. Lopuksi suoritetaan ensimmäinen näyttö, jolla tutkinnon osan osaaminen osoitetaan. Painotuotteen ja verkkojulkaisun suunnittelun ja toteutuksen opinnoissa opiskellaan ammattitaidon perusteita. Työssäoppimalla suoritetaan valinnainen ammatillinen tutkinnon osa ja näyttö. 2. vuoden opinnot: Painotuotteen ja verkkojulkaisun suunnittelun ja toteutuksen opinnoissa harjaannutetaan ja syvennetään ammatillista osaamista. Työssäoppimalla suoritetaan valinnainen ammatillinen tutkinnon osa ja näyttö. Painotuotteen ja verkkojulkaisun suunnittelun ja toteutuksen osanäyttöjä voidaan tehdä työssäoppimisjaksolla ja oppilaitoksessa. Kevätlukukaudella tehdään opinnäytetyö ja perehdytään yrittämiseen. 15 (187)

16 Painotuotantoassistentti, Painotekniikan koulutusohjelma, 120 ov Jakso 1. Jakso 2. Jakso 3. Jakso 4. Jakso lukuvuosi 2. lukuvuosi 3. lukuvuosi C01 Graafinen tuotanto D01 Painotyöt ja käynnissäpito / Näyttö D01 Painotyöt ja käynnissäpito - ulkoasuntoteutus 1, 2 ov 3 - digitaalinen - Yrittäjyys, 2 ov - painotekniikka 1, 2 ov painaminen, 6ov D02 Jälkikäsittelytyöt - jälkikäsittely 1, 1 ov A03 Vieras kieli - Yrittäjyys, 3 ov - tietotekniikka 1, 1 ov - englanti 2, 1 ov A06 Yhteiskunta-, yritys- ja työ A01 Äidinkieli A04 Matematiikka - yht.k.- yritys- ja työel. tieto, 1 ov - äidinkieli 1, 1 ov - matematiikka 3, 0,5 ov A01 Äidinkieli A04 Matematiikka A05 Fysiikka ja kemia - äidinkieli 3, 1 ov - matematiikka 1, 0,5 ov - kemia 1, 0,5 ov A09 Taide ja kulttuuri A07 Liikunta - taide ja kulttuuri, 1 ov - liikunta 1, 0,5 ov C01 Graafinen tuotanto Näyttö 1 - ulkoasuntoteutus 2, 2 ov - painotekniikka 2, 2 ov - jälkikäsittely 2, 1 ov - tietotekniikka 2, 1 ov - ammattienglanti, 1 ov A04 Matematiikka - matematiikka 2, 0,5 ov A08 Terveystieto - terveystieto 1, 0,5 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito - 1-väriset painotuotteet, 3 ov D02 Jälkikäsittelytyöt - 1-väriset painotuotteet, 2 ov C01 Graafinen tuotanto - tietotekniikka 3, 2 ov A07 Liikunta - liikunta 1, 0,5 ov Axx Terveystieto - terveystieto 1, 0,5 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito - Vihkotyöt, 2 ov D02 Jälkikäsittelytyöt - Vihkotyöt, 3 ov Fxx Vapaasti valittava - xx, 1 ov B11 Tieto- ja viestintätekn. - tietotekniikka, 1 ov A03 Vieras kieli - englanti 1, 1 ov E13 Seripainotekniikka/ Näyttö2 - Seripainotekniikka, 4 ov A02 Toinen kotimainen kieli - ruotsi, 1 ov A05 Fysiikka ja kemia - fysiikka, 1 ov B11 Tieto- ja viestintätekn. - tietotekniikka, 1 ov Fxx Vapaasti valittava - xx, 1 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito - kirja- ja lehtityöt, 3 ov D02 Jälkikäsittelytyöt - kirja- ja lehtityöt, 2 ov Fxx Vapaasti valittava - xx, 2 ov Bxx Valinnainen ATTO - xxx, 1 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito - Painon ja jälkikäsittelyn tuotantotyöt, 4 ov D02 Jälkikäsittelytyöt / Näyttö 4 - Painon ja jälkikäsittelyn tuotantotyöt, 4 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito - Painotekninen laatu, 6 ov A05 Fysiikka ja kemia - kemia 2, 0,5 ov A04 Matematiikka - matematiikka 4, 0,5 ov A01 Äidinkieli - äidinkieli 2, 1 ov D02 Jälkikäsittelytyöt / Näyttö 6 - Jälkikäsittelyn erikoistekniikat,4ov Fxx Vapaasti valittava - xx, 2 ov Bxx Valinnainen ATTO - xxx, 1 ov A04 Matematiikka - matematiikka 5, 1 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito / Näyttö 5 - Painokoneiden huolto ja käynnissäpito, 4 ov E13 Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa / Näyttö 7 - Pakkaustekniikka, 4 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito / Näyttö 8 - Opinnäyte, 5 ov D02 Jälkikäsittelytyöt - Opinnäyte, 2 ov A01 Äidinkieli - äidinkieli 4, 1 ov Fxx Vapaasti valittava - xx, 4 ov E E13 Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa -offsetpainamisen paikalliset työtehtävät 12 ov E13 Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa Näyttö 9 -offsetpainamisen paikalliset työtehtävät A = ammattitaitoa täydentävä tutkinnon osa, pakollinen B = ammattitaitoa täydentävä tutkinnon osa, valinnainen C = ammatillinen tutkinnon osa, kaikille pakollinen D = ammatillinen tutkinnon osa, koulutusohjelmittain eriytyvä E = ammatillinen tutkinnon osa, valinnainen F = vapaasti valittava tutkinnon osa TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ 16 (187)

17 Painotuotantoassistentti, Painotekniikan koulutusohjelma, 80 ov E = ammatillinen tutkinnon osa, valinnainen Jakso 1. Jakso 2. Jakso lukuvuosi 2. lukuvuosi C01 Graafinen tuotanto E13 Seripainotekniikka / Näyttö 4 - ulkoasuntoteutus 1, 2 ov - ulkoasuntoteutus, 1 ov - painotekniikka 1, 2 ov - seripainaminen, 3 ov - jälkikäsittely 1, 1 ov D02 Jälkikäsittelytyöt - tietotekniikka, 2 ov - Jälkikäsittelyn erikoistekniikat sekä - ammattienglanti, 1 ov huolto- ja käynnissäpito, 4 ov C01 Graafinen tuotanto/ Näyttö 1 - ulkoasuntoteutus 2, 2 ov - painotekniikka 2, 2 ov - jälkikäsittely 2, 1 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito / Näyttö 2 - Painokoneiden huolto ja käynnissäpito, 3 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito - 1-väriset painotuotteet, 4 ov D02 Jälkikäsittelytyöt - 1- väriset painotuotteet, 2 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito/ Näyttö 5 - Yrittäjyys, 2 ov - digitaalinen painaminen 2, 3 ov D02 Jälkikäsittelytyöt / Näyttö 6 - sidontamenetelmät, 3 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito/ Näyttö 7 - Painotekninen laatu, 6 ov D02 Jälkikäsittelytyöt - Tuotannollinen ja taloudellinen työskentely, 2 ov Jakso 4. Jakso 5. C01 Graafinen tuotanto - tietotekniikka 3, 2 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito - kirja- ja lehtityöt, 3 ov - digitaalinen painaminen 1, 2 ov D02 Jälkikäsittelytyöt - painotuotteen taittaminen ja sidonta, 3 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito - Painon ja jälkikäsittelyn tuotantotyöt, 4 ov D02 Jälkikäsittelytyöt / Näyttö 3 - Painon ja jälkikäsittelyn tuotantotyöt, 4 ov D02 Jälkikäsittelytyöt - Opinnäyte, 2 ov D01 Painotyöt ja käynnissäpito - Opinnäyte, 2 ov E13 Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa/ Näyttö 8 -offsetpainamisen paikalliset työtehtävät 12 ov - offsetpainamisen paikalliset työtehtävät A = ammattitaitoa täydentävä tutkinnon osa, pakollinen B = ammattitaitoa täydentävä tutkinnon osa, valinnainen C = ammatillinen tutkinnon osa, kaikille pakollinen D = ammatillinen tutkinnon osa, koulutusohjelmittain eriytyvä F = vapaasti valittava tutkinnon osa TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ Painotuotantoassistentti, Ulkoasuntoteutuksen koulutusohjelma 82 ov Jakso lukuvuosi 2. lukuvuosi C01 Graafinen tuotanto D01 Painotuotteen - graafinen tuotanto 1, 8 ov suunnittelu ja toteutus 5 ov E03 esim. Kuvanvalmistuksen työtehtävät 17 (187)

18 Jakso 2. Jakso 3. Jakso 4. Jakso 5. C01 Graafinen tuotanto Näyttö 1 - graafinen tuotanto 2, 7 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus 1 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus 8 ov D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus Näyttö 2 6 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus 2 ov D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus Näyttö 2 työssäoppiminen, 8 ov - työssäoppiminen, 4 ov E03 esim. Kuvanvalmistuksen työtehtävät Näyttö 4 - työssäoppiminen, 8 ov D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus 4 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus, 4 ov Näyttö 3 D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus Näyttö 2 7 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus, 2 ov Näyttö 3 D01 Painotuotteen suunnittelu ja toteutus - opinnäytetyö, 5 ov D02 Verkkojulkaisun suunnittelu ja toteutus - verkkojulkaisuprojekti, 3 ov C = ammatillinen tutkinnon osa, kaikille pakollinen D = ammatillinen tutkinnon osa, koulutusohjelmittain eriytyvä E = ammatillinen tutkinnon osa, valinnainen TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ 18 (187)

19 1. vuoden opinnot: Graafisen tuotannon opinnot orientoivat ja motivoivat tulevaan opiskeluun. Opiskellaan opiskelutaitoja, ryhmäydytään ja saadaan perusvalmiuksia. Lopuksi suoritetaan ensimmäinen näyttö, jolla tutkinnon osan osaaminen osoitetaan. Painotuotteen ja verkkojulkaisun suunnittelun ja toteutuksen opinnoissa opiskellaan ammattitaidon perusteita oppilaitoksessa ja työssäoppimassa. Suoritetaan ensimmäinen osanäyttö. 2. vuoden opinnot: Painotuotteen ja verkkojulkaisun suunnittelun ja toteutuksen opinnoissa harjaannutetaan ja syvennetään ammatillista osaamista. Työssäoppimalla suoritetaan valinnainen ammatillinen tutkinnon osa ja näyttö. Painotuotteen ja verkkojulkaisun suunnittelun ja toteutuksen osanäyttöjä voidaan tehdä työssäoppimisjaksolla ja oppilaitoksessa. Kevätlukukaudella tehdään opinnäytetyö ja perehdytään yrittämiseen. 4 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, 90 ov, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4.1. KAIKILLE PAKOLLISET TUTKINNON OSAT Graafinen tuotanto, 15 ov Sisällön ja työtehtävien kuvaus Painotuotantoassistentin työtehtävät ovat monipuolisia ja taitoja tulee jatkuvasti täydentää alan kehittyessä. Luotettavuus, laatutietoisuus, huolellisuus, omaaloitteisuus sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisyys ovat tarpeellisia ominaisuuksia alalla toimittaessa. Tämän tutkinnon osan aikana opitaan painoviestintäalan perusteita ja tuotteen valmistuspropsessi suunnitelmasta valmiiksi painotuotteeksi. Tutuiksi tulevat mm. Macintosh- ja PC-työasemat, typografia, tulostimet, toimisto-ohjelmat, erilaiset painomenetelmät, painokoneet, taittokoneet ja paperileikkuri. Monien koneiden, laitteiden ja ohjelmien käyttöohjeet ovat yleensä englanninkielisiä siksi ammattitaitoa täydennetään englannin kielen opiskelulla. 19 (187)

20 Ulkoasuntoteutuksessa keskitytään painotuotteen suunnitteluun ja muihin painamista edeltäviin työvaiheisiin Macintosh-työasemilla. Painotekniikassa työtehtävät ovat pääasiassa painokoneella painamista eli kuvien ja tekstien siirtämistä paperille tai muulle painomateriaalille. Jälkikäsittelyssä viimeistellään painettu paperi valmiiksi tuotteeksi. Ammattitaitovaatimukset osaa toimia työyhteisössä yhteisiä ja yleisiä sääntöjä noudattaen osaa säilyttää kaikki työtä koskevat dokumentit ja ymmärtää niiden tärkeyden osaa toimia kestävän kehityksen edellyttämällä tavalla työympäristössään eli ymmärtää raaka-aineiden taloudellisen käytön, jätteiden lajittelun ja kierrätyksen merkityksen ympäristölle suorittaa hyväksytysti työturvallisuuskeskuksen perusteiden mukaisen kokeen tai vastaavan työturvallisuuskurssin tai osaa muuten sitä vastaavat tiedot ja taidot tuntee painoviestintäalan tuotantoketjun rakenteen ja toiminnan pääpiirteet tuntee painoviestintäalan historian pääpiirteet sekä yleisimmät tuotteet, työtehtävät ja yritykset osaa käyttää työssään ergonomisesti oikeita työasentoja tuntee väriopin perusteet ja osaa värin käytön periaatteet painoviestintäalalla osaa ohjattuna hankkia tietoa englanninkielisistä painoviestintäalaan liittyvistä materiaaleista ja ohjeista kirjallisia sekä sähköisiä tiedonlähteitä käyttäen ymmärtää englanninkielistä painoviestintäalan välineistöön, tuotteisiin ja prosesseihin liittyvää tekstiä Ulkoasuntoteutus osaa työohjeiden pohjalta valmistaa yksinkertaisen painotyön ulkoasun osaa tulostaa painotyön tuntee typografian merkityksen ja tunnistaa yleisimmät kirjainlajit tunnistaa kuva-aineiston päätyypit, vektorigrafiikan ja bittikarttakuvan tietää arkkiasemoinnin merkityksen painotyössä osaa käyttää yleisimpiä tietokoneiden käyttöjärjestelmiä Painotekniikka ja jälkikäsittely osaa vedostaa painokoneella osaa tehdä yksittäisiä jälkikäsittelyn tehtäviä hahmottaa offsetpainon käyttöalueet ja soveltuvuudet 20 (187)

21 tuntee seri-, flexo- ja syväpainon käyttöalueet ja soveltuvuudet tuntee digitaalipainon käyttöalueet ja soveltuvuudet osaa noudattaa työsuojeluohjeita ja käyttää henkilökohtaisia suojavälineitä selvittää pääpiirteittäin eri painomenetelmien konerakenteet tuntee eri jälkikäsittelymenetelmät tuntee yleisesti jälkikäsittelytekniikan osuuden ja merkityksen prosessissa tuntee yleisimmät jälkikäsittelykoneet Tietotekniikka osaa käyttää toimisto-ohjelmia, kuten tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta-, sähköposti- ja esitysgrafiikkaohjelmia ammattitehtävissä tarvittavan tiedon tuottamiseen, muokkaamiseen ja esittämiseen osaa ottaa käyttöön ja soveltaa uusia tietoteknisiä lisälaitteita ja ohjelmia (tarvittaessa käyttötuen avustuksella) osaa käyttää ammattitehtävissä tarvittavia tietoteknisiä välineitä ja järjestelmiä tiedon hankintaan, käsittelyyn, muokkaukseen, tallentamiseen ja esittämiseen osaa tehdä asiakirjan ja tarvittavat muotoilut: tekstin kirjoittaminen, muotoilu ja tallennus oikeaan muotoon osaa oikolukea tekstin osaa tehdä esitysgrafiikkaa: käyttää yrityksen värejä, fontteja ja logoja osaa taulukkolaskennan perustoiminnot: peruslaskukaavat, graafiset kaaviot ja solujen muotoilun tietää kymmensormijärjestelmän periaatteen osaa käyttää ammattitehtävissä tarvittavia verkkoviestintämenetelmiä ja - sovelluksia tiedon lähettämiseen ja jakamiseen osaa toimia tekijänoikeus-, tietoturva- ja tietosuojaohjeiden ja -määräysten mukaisesti Ammattienglanti osaa hankkia tietoa englanninkielisistä painoviestintäalaan liittyvistä materiaaleista ja ohjeista kirjallisia sekä sähköisiä tiedonlähteitä käyttäen ymmärtää englanninkielistä painoviestintäalan välineistöön, tuotteisiin ja prosesseihin liittyvää tekstiä Toteuttamissuunnitelma 21 (187)

22 Projekti Laajuus ov Lukuvuosi Jakso Ammattitaitoa täydentävä tutkinnon osa Graafinen tuotanto I 6 ov Äidinkieli, 1 ov Liikunta, 0,5 ov Matematiikka 1, 0,5 ov Graafinen tuotanto II 7 ov Matematiikka 2, 0,5 ov Terveystieto, 0,5 ov Kuvanvalmistus (ulkoasuntoteutus) 1-väriset painotuotteet (painotekniikka) 2 ov Taide ja kulttuuri, 1 ov Liikunta, 0,5 ov Terveystieto, 0,5 ov 2 ov Liikunta, 0,5 ov Terveystieto, 0,5 ov Graafinen tuotanto I Sisältö Ulkoasuntoteutus I työyhteisön yhteiset ja yleiset säännöt ergonomisesti oikeat työasennot työsalin tietokoneiden käyttöjärjestelmä ja sen käyttö väriopin perusteet ja värin käytön periaatteet painoviestintäalalla typografian merkitys ja yleisimmät kirjainlajit yksinkertaisen painotyön ulkoasun valmistaminen ohjeiden mukaisesti painotyön tulostaminen kasvokartan valmistaminen arkkiasemoinnin merkitys painotyössä Painotekniikka I työyhteisön yhteiset ja yleiset säännöt työturvallisuuskeskuksen perusteiden mukainen koe tai vastaava työturvallisuuskurssi työsuojeluohjeet ja henkilökohtaiset suojavälineet seri-, flexo- ja syväpainon käyttöalueet ja soveltuvuudet offsetpainon käyttöalueet ja soveltuvuudet offsetpainokoneella vedostaminen Jälkikäsittely I työyhteisön yhteiset ja yleiset säännöt ergonomisesti oikeat työasennot työsuojeluohjeet ja henkilökohtaiset suojavälineet yleisimmät jälkikäsittelymenetelmät yleisimmät jälkikäsittelykoneet tehdään yksittäisiä jälkikäsittelyn työtehtäviä 22 (187)

23 Tietotekniikka I atk-tunnukset fronterin käyttö sähköpostin käyttö oppilaitoksen tietoverkko ammattitehtävissä tarvittavat verkkoviestintämenetelmät ja -sovellukset tiedon lähettämisessä ja jakamisessa tekijänoikeus-, tietoturva- ja tietosuojaohjeiden ja -määräysten noudattaminen Oppimisympäristöt ja opetusmenetelmät Luokka-opetusta, työsalityöskentelyä, ryhmä- ja parityöskentelyä, itsenäistä työskentelyä, vierailut, keskustelua. Oppimisen arviointi Jatkuva näyttö tuntityöskentelystä, harjoitustyöt, taitotesti, itsearviointi, tarvittaessa koe. Palaute annetaan teemapalautelomakkeella. Graafinen tuotanto II Ulkoasuntoteutus II Sisältö työyhteisön yhteiset ja yleiset säännöt työtä koskevat dokumentit ja asianmukainen käsittely painoviestintäalan historian pääpiirteet sekä yleisimmät tuotteet, työtehtävät ja yritykset väriopin ja typografian kertaus painoviestintäalan tuotantoketjun rakenne ja toiminnan pääpiirteet kuva-aineiston päätyypit: vektorigrafiikka ja bittikarttakuva Painotekniikka II työyhteisön yhteiset ja yleiset säännöt 23 (187)

24 ergonomisesti oikeat työasennot offsetpainokoneella vedostaminen digitaalipainon käyttöalueet ja soveltuvuudet Jälkikäsittely II työyhteisön yhteiset ja yleiset säännöt ergonomisesti oikeat työasennot yleisimmät jälkikäsittelymenetelmät jälkikäsittelytekniikan osuus ja merkitys painotuotantoprosessissa yleisimmät jälkikäsittelykoneet tehdään yksittäisiä jälkikäsittelyn työtehtäviä Tietotekniikka II tekstinkäsittelyohjelma ammattitehtävissä tarvittavan tiedon tuottamisessa, muokkaamisessa ja esittämisessä asiakirjat ja niiden muotoilut tekstin kirjoittaminen, muotoilu ja tallennus oikeaan muotoon tekstin oikoluku kymmensormijärjestelmän periaate Ammattienglanti tiedon hankinta englanninkielisistä painetuista ja sähköisistä materiaaleista painoviestintäalan välineistöön, tuotteisiin ja prosesseihin liittyvää englannin sanastoa tietokoneohjelmien käyttämä perussanasto Oppimisympäristöt ja opetusmenetelmät Luokka-opetusta, työsalityöskentelyä, ryhmä- ja parityöskentelyä, itsenäistä työskentelyä, vierailut, keskustelua. Oppimisen arviointi Jatkuva näyttö tuntityöskentelystä, harjoitustyöt, taitotesti, itsearviointi, tarvittaessa koe. Palaute annetaan teemapalautelomakkeella. Kuvanvalmistus (ulkoasuntoteutus) / 1-väriset painotuotteet (painotekniikka) Sisältö 24 (187)

25 Tietotekniikka III taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmat ammattitehtävissä tarvittavan tiedon tuottamisessa, muokkaamisessa ja esittämisessä esitysgrafiikkaa: yrityksen värien, fonttien ja logojen käyttö taulukkolaskennan perustoiminnot: peruslaskukaavat, graafiset kaaviot, solujen muotoilu Oppimisympäristöt ja opetusmenetelmät Luokka-opetusta, ryhmä- ja parityöskentelyä, itsenäistä työskentelyä, keskustelua. Oppimisen arviointi Jatkuva näyttö tuntityöskentelystä, harjoitustyöt, itsearviointi, koe. Palaute annetaan teemapalautelomakkeella. Arviointi Taulukkoon on koottu arvioinnin kohteet sekä arviointikriteerit osaamisen kolmelle eri tasolle. Ammatillisessa peruskoulutuksessa arvioinnin kohteet ovat samalla tutkinnon osan keskeinen sisältö. Arvioinnin kohde 1.Työprosessin hallinta Suunnitelmallinen työskentely Työn kokonaisuuden hallinta Aloitekyky ja yrittäjyys Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 työskentelee ohjeiden mukaisesti osaa tehdä työkokonaisuuksia ohjeiden mukaisesti toimii annettujen ohjeiden mukaan ja kysyy tarvittaessa neuvoa arvioi ohjattuna omaa työtään työskentelee pääosin itsenäisesti suunnitelman mukaan hallitsee työkokonaisuuden mutta tarvitsee osin ohjausta työskentelee pääosin omaaloitteisesti arvioi omaa työtään oma-aloitteisesti työskentelee itsenäisesti suunnitelman mukaan hallitsee työkokonaisuuden ja kykenee työskentelemään itsenäisesti ja laadukkaasti työskentelee oma-aloitteisesti arvioi omaa työtään laatuvaatimusten mukaisesti 25 (187)

26 Arvioinnin kohde 2. Työmenetelmien, välineiden ja materiaalin hallinta Ulkoasuntoteutus Painotekniikka ja jälkikäsittely Tietotekniikka Ammattienglanti Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 valmistaa ohjatusti yksinkertaisen painotyön ulkoasun osaa ohjattuna toimia painon ja jälkikäsittelyn avustavissa tehtävissä; tuntee eri painomenetelmien perusperiaatteet osaa ohjeistettuna käyttää toimistoohjelmia ammattitehtävissä ymmärtää englanninkielisten ohjelmien perustermit; osaa ohjattuna hankkia tietoa englanninkielisestä materiaalista valmistaa osin omatoimisesti yksinkertaisen painotyön ulkoasun osaa toimia lähes omatoimisesti painon ja jälkikäsittelyn avustavissa tehtävissä; tuntee eri painomenetelmien perusperiaatteet ja niiden soveltuvuuden eri painotuotteille osaa lähes omatoimisesti käyttää toimistoohjelmia ammattitehtävissä ymmärtää englanninkielisten ohjelmien ammatillisia perustermejä; osaa pääosin omatoimisesti hankkia tietoa englanninkielisestä materiaalista valmistaa omatoimisesti yksinkertaisen painotyön ulkoasun osaa itsenäisesti työskennellä painon ja jälkikäsittelyn avustavissa tehtävissä; tuntee eri painomenetelmien perusperiaatteet, tunnistaa ne ja niiden soveltu-vuuden eri painotuotteille osaa itsenäisesti käyttää toimistoohjelmia ammattitehtävissä ymmärtää englanninkielisten ohjelmien ammatillisia perustermiä; osaa omatoimisesti hankkia tietoa englanninkielisestä materiaalista Arvioinnin kohde 3. Työn perustana olevan tiedon hallinta Työssä tarvittavan tiedon hallinta ja soveltaminen Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 osaa ohjeiden mukaan hankkia ja käyttää työhönsä liittyvää tietoa osaa pääosin itsenäisesti hankkia ja soveltaa työhönsä liittyvää tietoa osaa itsenäisesti hankkia ja soveltaa työhönsä liittyvää tietoa 26 (187)

27 Arvioinnin kohde 4. Elinikäisen oppimisen avaintaidot Terveyden, turvallisuuden ja toimintakyvyn huomioon ottaminen Oppiminen ja ongelmanratkaisu Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 asennoituu myönteisesti tur-valliseen toimintaan sekä välttää riskejä työssään noudattaa työstä annettuja turvallisuusohjeita tarvitsee ohjausta tavallisimpien ongelmatilanteiden ratkaisuissa ottaa vastuun oman toimintansa työturvallisuudesta noudattaa työyhteisön ohjeita selviytyy tavallisimmista ongelmatilanteista oppimateriaaleja ja ohjekirjoja hyödyntäen työskentelee omatoimisesti ja varmistaa tarvittaessa valintansa ohjaajalta ottaa vastuun oman toimintansa työturvallisuudesta havaitsee ja tunnistaa työhönsä liittyvät vaarat ja ilmoittaa niistä selviytyy itsenäisesti ongelmatilanteista osaa tehdä työhön sopivia luovia ratkaisuja Vuorovaikutus ja yhteistyö osallistuu työryhmän toimintaan toimii työryhmän jäsenenä ja sopeutuu työyhteisöön tai ammattihenkilön työpariksi toimii työryhmän aktiivisena jäsenenä ja sopeutuu hyvin työyhteisöön Ammattitaidon osoittamistavat NÄYTTÖ Näytön kuvaus Ulkoasuntoteutus, painotekniikka ja jälkikäsittely valmistaa itsenäisesti työsuunnitelman mukaisen yksinkertaisen painotyön ulkoasun, esim. 1/0 -väriset vihkon kannet. toimii oma-aloitteisesti työryhmän jäsenenä painokoneen alku- ja loppukuntoonlaitossa ja osaa itsenäisesti kiinnittää painolevyn ja vedostaa offset painokoneella ottaen vastuun oman toimintansa työturvallisuudesta. suorittaa oma-aloitteisesti vihkotuotteen arkkien käsin taittamisen, kokoamisen, nitomisen ja tuotteen viimeistelyn leikkaamalla sen puhtaaksi arkkileikkurilla. Näyttöympäristö Näyttö järjestetään oppilaitoksen työsaleissa. 27 (187)

28 Arvioinnin kohteet työprosessin hallinta siltä osin kuin se liittyy painotyön ulkoasuntoteutukseen, painamisen avustaviin tehtäviin ja tietotekniikkaan työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta siltä osin kuin se liittyy ulkoasuntoteutukseen, painotekniikkaan ja jälkikäsittelyyn elinikäisen oppimisen avaintaidot siltä osin kuin ne liittyvät terveyden, turvallisuuden ja toimintakyvyn huomioon ottamiseen MUU ARVIOINTI Arviointimenetelmät ja arvioinnin kohteet Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla, kuten haastattelujen, tehtävien, työsalityöskentelyn, työ- ja teoriakokeiden arvioinnilla, jatkuvalla seurannalla sekä muiden luotettavien menetelmien avulla. Muulla arvioinnilla arvioidaan työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta siltä osin kuin se liittyy tietotekniikkaan ja ammattienglantiin työn perustana olevan tiedon hallinta elinikäisen oppimisen avaintaidot siltä osin kuin ne liittyvät oppimiseen ja ongelmanratkaisuun ja vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön 4.2 ULKOASUNTOTEUTTAJAN PAKOLLISET TUTKINNON OSAT Painotuotteen ulkoasun suunnittelu ja toteutus, 35 ov Sisällön ja työtehtävien kuvaus Ulkoasuntoteuttajan koulutusohjelman suorittanut painotuotantoassistentti osaa suunnitella ja toteuttaa painettavaksi tarkoitetun tuotteen ulkoasun ja ottaa huomioon prosessien tekniset vaatimukset sekä graafisen suunnittelun perusteet. Tutkinnon osa toteutetaan 120 ov laajuisessa tutkinnossa kahdeksan teeman aikana. Teemat ovat seuraavat: kuvanvalmistus, ilmoitusvalmistus, mainospainotuotteet, pakkaustuotanto, lehti- ja kirjatuotanto, opinnäyte, yrittäjyys sekä asiakaspalvelu. Teemoja on viisi 90 ov laajuisessa tutkinnossa: mainospainotuotteet, lehti- ja kirjatuotanto, pakkaustuotanto, opinnäyte, yrittäjyys ja asiakaspalvelu. Ammattitaitovaatimukset Painotuotteiden suunnittelu / tutkinnon suorittaja 28 (187)

29 osaa suunnitella ilmoituksia, esitteitä, lehtiä, kirjoja tai pakkauksia mallien ja ohjeiden mukaisesti huomioi työtä suunnitellessaan kohderyhmän, tuotteen kustannustekijät ja käyttötarkoituksen osaa typografian ja graafisen suunnittelun keskeiset perusasiat kirjainlajit, oikeinkirjoitus- ja typografiasäännöt, korjausmerkinnät, luettavuus, värien ja kuvien käyttö sekä sommittelun perusteet Sivuntaitto / tutkinnon suorittaja osaa taittaa ilmoituksia, esitteitä, lehtiä, kirjoja tai pakkauksia mallien ja ohjeiden mukaisesti osaa muokata julkaisun ulkoasun käyttötarkoitukseen sopivaksi osaa soveltaa sivuntaittosääntöjä osaa käyttää valmiita mallipohjia, sivupohjia, kappale- ja merkkityylejä sekä valmiita värejä ja täyttöjä osaa itse rakentaa työlle mallipohjan ja työtä helpottavat automatisoinnit (tyylit, kirjastot, väripaletit jne.) osaa tarkistaa työstä ennen vedostamista ja tulostamista mm. seuraavat seikat: oikoluku, värit, kuvien ja grafiikan laatu, viivan vahvuudet, fontit ja leikkuuvarat osaa valmistaa taittotyöstä tarkoitukseen sopivan tulostusvalmiin tiedoston Kuvankäsittely ja valokuvaus / tutkinnon suorittaja osaa käsitellä yksi- ja monivärikuvia osaa säätää sävyntoistoa, kuvan kokoa ja resoluutiota sekä tehdä syväyksiä ja kuvaliitoksia osaa muokata ja käsitellä erilaisia digitaalisia kuvatiedostoja eri painomenetelmille sopiviksi osaa soveltaa valo- ja väriopin perusteita kuvien käsittelyssä tunnistaa erilaiset kuvaoriginaalit ja käsittelee niitä asianmukaisesti hahmottaa digitaalisen kuvan rakenteen ja eri tiedostomuotojen soveltuvuuden eri käyttötarkoituksiin tietää originaalikuville asetetut laatuvaatimukset hahmottaa värierottelun perusteet ja väriprofiilien merkityksen osaa digitoida erilaisia kuvaoriginaaleja osaa valokuvauksen ja valaisunhallinnan perusteet tuntee valokuvauksen peruskäsitteet ja kameran perussäädöt osaa tuote- ja henkilökuvauksen perusteet tuntee kuviin liittyvät tekijänoikeusasiat 29 (187)

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Painoviestinnän perustutkinto 2014

Painoviestinnän perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Painoviestinnän perustutkinto 2014 Ulkoasun toteutuksen osaamisala, painotuotantoassistentti Painotekniikan osaamisala, painotuotantoassistentti Määräys 71/011/2014

Lisätiedot

Painoviestinnän perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Painoviestinnän perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Painoviestinnän perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 30.11.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Jaksosuunnitelma...3 Ammatilliset

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov G. Musiikkialan perustutkinto Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV 1.1. Työtehtävän suunnittelu Yrittäjyysosaaminen ja työelämätaidot Yrittäjyyden perus 3 ov - yrittäjyys ja yrittäjyyden

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa

SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Sähkö- ja automaatiotekniikan osaamisala Sähköasentaja Hyväksytty:9.5.205 2 Sisällys.

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12 MÄÄRÄYS 9.10.2008 Dnro /011/2008 Voimassaoloaika: 1.8.2008 alkaen toistaiseksi Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjätt Alan tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON Säännökset, joihin toimivalta

Lisätiedot

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola 28.8.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Painoviestinnän perustutkinto

Painoviestinnän perustutkinto Painoviestinnän perustutkinto Painoviestinnän perustutkinto Graafinen teollisuus edustaa nykyään sekä perinteistä kirjapainoteollisuutta että nykyaikaista viestintäteollisuutta. Perinteisen painopinnan

Lisätiedot

Painoviestinnän perustutkinnon perusteet 2010

Painoviestinnän perustutkinnon perusteet 2010 Painoviestinnän perustutkinnon perusteet 2010 Tutkinnon sisäinen rakenne Valinnaisuus Tutkinnon tavoitteet ja rakenne pysyy pääpiirteissään ennallaan. Tutkinnon eri osien kokoa on jonkin verran vakioitu

Lisätiedot

TIETO- JA TIETOLIIKENNETEKNIIKAN PERUSTUTKINTO. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Tieto- ja tietoliikennetekniikan osaamisala ICT-asentaja

TIETO- JA TIETOLIIKENNETEKNIIKAN PERUSTUTKINTO. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Tieto- ja tietoliikennetekniikan osaamisala ICT-asentaja TIETO- JA TIETOLIIKENNETEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tieto- ja tietoliikennetekniikan osaamisala ICT-asentaja Hyväksytty 9.05. 205 2 Sisällys. JOHDANTO...3 2. TIETO-

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat HIUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 12.12.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon

Lisätiedot

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, TUTKINNON MUODOSTUMINEN JA VALINNAISUUS Opetushallitus infotilaisuus 7.12.2009 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Merja Lahdenkauppi, Riitta Karusaari & Tuula Junttila Osaamisen ja sivistyksen asialla MATKAILUALAN/ HOTELLI-, RAVINTOLA-

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1)

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1) AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN MUODOSTUMINEN JA OPINTOJEN VALINNAISUUS 29.9.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen

Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen Välinehuoltoalan koulutuskokeilujen jaosto 16.3.2015 Opetusneuvos Aira Rajamäki Lait

Lisätiedot

Painoviestinnän perustutkinto 2010

Painoviestinnän perustutkinto 2010 Painoviestinnän perustutkinto 2010 Ulkoasuntoteuttajan koulutusohjelma/osaamisala painotuotantoassistentti Painotekniikan koulutusohjelma/osaamisala painotuotantoassistentti MÄÄRÄYS 31/011/2010 AMMATILLISEN

Lisätiedot

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO ELÄINTENHOIDON OSAAMISALA ELÄINTENHOITAJA

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO ELÄINTENHOIDON OSAAMISALA ELÄINTENHOITAJA MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO ELÄINTENHOIDON OSAAMISALA ELÄINTENHOITAJA Peruskoulupohjainen 6.10.2014 Maatalousalan perustutkinto, Eläintenhoidon koulutusohjelma, Eläintenhoitaja, 3-vuotinen Laajuus Ohjeellinen

Lisätiedot

PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO 120 OV

PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO 120 OV POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO 120 OV Painotekniikan koulutusohjelma Hyväksytty 31/08/2010 Voimassa 1.8.2010 alkaen Kehitysjohtajan

Lisätiedot

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto Ammatillisten perustutkintojen uudistuminen Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto Infotilaisuus 7.12.2009 Perustutkinnon muodostuminen Ammatillinen perustutkinto muodostuu seuraavasti: 1. Ammatilliset

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Kuljetusalan koulutuksen kehittämispäivät Helsinki pe 31.10.2014 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Tutkintojen muodostuminen PkL 12 b ja uusi

Lisätiedot

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE LÄHIHOITAJA - Lähellä sinua Sosiaali- ja terveysalan opistolla tarjoamme Sinulle mahdollisuuden hankkia ihmisläheisen ammatin, jonka työllistymisnäkymät

Lisätiedot

Opetushallitus/pääjohtaja AM, AMKE, AMKO, SV

Opetushallitus/pääjohtaja AM, AMKE, AMKO, SV 1 (2) JAKELU TIEDOKSI AKAVA ry Ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten Liitto AKKL ry Ammatillisten oppilaitosten rehtoriliitto ARL ry Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjät Aikuiskoulutuskeskukset Elinkeinoelämän

Lisätiedot

1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON, MEDIA-ASSISTENTTI, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN

1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON, MEDIA-ASSISTENTTI, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON MÄÄRÄYKSEN MUUTOS LIITE 1 1(5) 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON, MEDIA-ASSISTENTTI, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.2 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Talouspalvelut tutkinnon osa (TAPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Talouspalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Finanssipalvelut tutkinnon osa (FIPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Finanssipalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija

Lisätiedot

Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.

Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8. Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen Ohjausryhmän kokous 12.3.2015 OKM Opetusneuvos Aira

Lisätiedot

Painoviestinnän perustutkinto 2014

Painoviestinnän perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Painoviestinnän perustutkinto 2014 Ulkoasuntoteuttajan osaamisala, painotuotantoassistentti Painotekniikan osaamisala, painotuotantoassistentti Lausuntopyyntö 47/421/2014

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

ECVET osana ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittämistä

ECVET osana ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittämistä ECVET osana ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittämistä Opintoviikoista osaamispisteisiin, ECVET Round Table - keskustelutilaisuus Helsinki ma 9.12.2013 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Huippuosaajana toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Artesaani Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen suunnitelma Määräys 53/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus tutkinnon osa (MAVI) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Markkinointiviestinnän

Lisätiedot

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet:

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet: 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa kirjanpidossa tavanomaiset tilitapahtumat. Hän laskee tavanomaisen maksettavan palkan

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Sähköinen kaupankäynti tutkinnon osa (SÄKA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Sähköinen kaupankäynti Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet:

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: Opiskelija tuottaa verkkopalvelujen sisältöä verkkopalvelusovellukseen. Hän osallistuu

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa.

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Media-assistentti Hyväksytty:9.5.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN

Lisätiedot

osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto

osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto Ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto Tiedotustilaisuus koulutuksen järjestäjille Susanna Tauriainen Tiedotustilaisuus 15.9.2008 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA OPH 501 2018 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2018 S I S Ä L T Ö OSAAMISEN TUNNISTAMISEN

Lisätiedot

Tutkinnon muodostuminen

Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon muodostuminen Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 19.3.2015 yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus Valtioneuvoston asetus ammatillisen perustutkinnon muodostumisesta

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab 1/6 Liikunnanohjaus Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toimimalla liikunnan ohjaustehtävissä. Hän hankkii tarvittavan tiedon, osallistuu tapahtuman

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Kansainvälisen kaupan laskutus ja reskontran hoito, tutkinnon osa (KVRE) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Kansainvälisen

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Sähköinen kaupankäynti, 15 osp Ammattitaitovaatimukset o osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet 19.3.2015 Helsinki, Messukeskus, Messuaukio 1 Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu

Lisätiedot

Kokeiluohjelman tarkistaminen (80/422/2015)

Kokeiluohjelman tarkistaminen (80/422/2015) Kokeiluohjelman tarkistaminen (80/422/2015) Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon osaamisalan ja välinehuoltoalan perustutkinnon kokeiluissa noudatettavat tutkinnon perusteet 1.8.2015

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Sähköinen kaupankäynti 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen. Hän seuraa kilpailutilannetta ja alan trendejä

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Toiminnan kannattavuuden suunnittelu tutkinnon osa (KASU) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Toiminnan kannattavuuden suunnittelu

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TALOUSPALVELUT TAPA 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TALOUSPALVELUT TAPA 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TALOUSPALVELUT TAPA 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Talouspalvelut, 30 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon hoitaa yhtä seuraavista

Lisätiedot

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ YO pohjainen 6.10.2014 Maatalousalan perustutkinto, Maatilatalouden koulutusohjelma, Maaseutuyrittäjä, 2-vuotinen Laajuus Ohjeellinen

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Osaaminen arvioidaan työn tekemisestä pientalo - oppimisympäristössä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä

Lisätiedot

Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet:

Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet: 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu tuote- tai asiakasvastuualueen toimenpide-

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Kirjanpito tutkinnon osa (KIPI) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Kirjanpito Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa tilikaudelle kuuluvat tulot ja menot sekä tuottaa viralliset

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Finanssipalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija valmistautuu ja hoitaa finanssipalvelun työtehtäviä. Hän seuraa työnsä tuloksellisuutta ja

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus tutkinnon osa (TIVE) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Tilinpäätöskirjaukset ja

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Asiakaspalvelu 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia käytännön asiakaspalvelutehtävissä ja osoittaa ammattitaitonsa palvelutilanteessa,

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN LASKUTUS JA RESKONTRAN HOITO

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN LASKUTUS JA RESKONTRAN HOITO Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN LASKUTUS JA RESKONTRAN HOITO Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Kansainvälisen kaupan laskutus ja reskontran hoito Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Visuaalinen myyntityö tutkinnon osa (VISU) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Visuaalinen myyntityö Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan.

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto 20 osp Tavoitteet: Opiskelija toimii työasemaympäristössä asentaen sekä laitteistoja että ohjelmistoja,

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Kiinteistöpalvelujen perustutkinto Sisältö 1 JOHDANTOA... 3 2 TUTKINNON MUODOSTUMINEN... 6 3 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN KUVAUKSET... 7 4 TUTKINNON OSIEN ARVIOINTIMENETELMÄT...

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet: alan vaativissa tehtävissä. Hän hallitsee alan työt ja työtehtäväkokonaisuudet sekä laajan materiaalivalikoiman.

Lisätiedot

AMMATTITAITOVAATIMUKSET, ARVIOINNIN KOHTEET JA YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT

AMMATTITAITOVAATIMUKSET, ARVIOINNIN KOHTEET JA YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT AMMATTITAITOVAATIMUKSET, KOHTEET JA YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT Tämän luvun ammattitaitovaatimusten määrittely sekä arvioinnin kohteet ja yleiset arviointikriteerit on tarkoitettu koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito tutkion osa (VEPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Verkkopalvelujen tuottaminen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 PAIKALLISESTI TARJOTTAVA TUTKINNON OSA: NAVETAN TUOTANTOTEKNOLOGIAN KÄYTTÄMINEN JA HUOLTAMINEN, 10 ov Ammattiosaamisen näyttö Muu

Lisätiedot

Työpaja 3. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen

Työpaja 3. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen Uudistuvat yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa 14.-15.4.2015 Työpaja 3. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen Marjatta Säisä, Opetushallitus Iltapäivän ohjelma (klo 13:00-16:00)

Lisätiedot

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Palkanlaskenta tutkinnon osa (PALA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Palkanlaskenta Ammattitaitovaatimukset nnlaskee palkanmaksukaudelta

Lisätiedot

METSÄALAN PERUSTUTKINTO. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Metsätalouden osaamisala Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja

METSÄALAN PERUSTUTKINTO. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Metsätalouden osaamisala Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja METSÄALAN PERUSTUTKINTO Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Metsätalouden osaamisala Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja Hyväksytty 9.05.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. METSÄALAN PERUSTUTKINTO... 3

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Palkanlaskenta 30 osp Tavoitteet: Opiskelija laskee palkanmaksukaudelta maksettavan palkan. Hän laskee maksettavan palkan erityistilanteissa

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 () Matkailualan perustutkinto Koodi: MAT3902 Päätös: LAMO C19/201 Näytön kuvaus osoittaa ammattitaitonsa työskentelemällä kulttuuritapahtumassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että

Lisätiedot

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus 1 4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa kunnioittaa asiakkaan arvoja ja kulttuuritaustaa tunnistaa eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten asiakkaiden

Lisätiedot

Ammatillisten perustutkintojen uudistus Educa-tietoisku 24.1.2014

Ammatillisten perustutkintojen uudistus Educa-tietoisku 24.1.2014 Ammatillisten perustutkintojen uudistus Educa-tietoisku 24.1.2014 Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Tutkintojärjestelmän/perusteiden kehittämisen tahtotila

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Pankki- ja rahoituspalvelut tutkinnon osa (PARA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Pankki- ja rahoituspalvelut Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA

Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA Kristiina Sallinen VALMA - Ammatilliseen perustutkintoon valmentava koulutus

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Finanssipalvelut Ammattitaitovaatimukset o valmistautuu finanssipalveluihin o hoitaa finanssipalvelun o

Lisätiedot

Tanssialan perustutkinnon perusteiden muutokset Eija Kauppinen

Tanssialan perustutkinnon perusteiden muutokset Eija Kauppinen Tanssialan perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015 Eija Kauppinen Lait ja asetukset, tutkintojen perusteet ja muut määräykset voimaan 1.8.2015 Vuosien 1999-2001 perustutkinnon perusteiden mukaan

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Kehitysympäristön käyttö Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä, suunnitella ja toteuttaa ohjelmiston sekä dokumentoida ja testata valittua

Lisätiedot

Audiovisuaalisen viestinnän ammatillinen perustutkinto

Audiovisuaalisen viestinnän ammatillinen perustutkinto 18.11.2014 Audiovisuaalisen viestinnän ammatillinen perustutkinto 1.8.2015 Heljä Järnefelt erityisasiantuntija Tutkinnon perusteet perustuvat uusiin lakeihin Avaa hyperlinkki Laki ammatillisesta koulutuksesta

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot