SÄHKÖVERKON TYÖKALUT ANALYSOINTI VIANHAKU - TESTAUS PAIKANNUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SÄHKÖVERKON TYÖKALUT ANALYSOINTI VIANHAKU - TESTAUS PAIKANNUS"

Transkriptio

1 SÄHKÖVERKON TYÖKALUT ANALYSOINTI VIANHAKU - TESTAUS PAIKANNUS

2 VIVAX-METROTECH vloc-9800 vloc-9800 on kehitetty tarkkaan kaapelin ja metalliputken hakuun. Laite on varustettu 50Hz passiivihaulla. vloc korvaa pitkään markkinoilla olleen Metrotech:n FM9800-sarjan laitteet. Lähetintä on saatavana mallista riippuen 1W, 5W tai 10W lähettimellä ominaisuuksia voidaan laajentaa vaippavianhakuun lisävarusteena saatavalla vianhakuhaarukalla. Lisäksi laitteeseen voidaan kytkeä kaapelin tunnistin ja putkihiiri. VM 810/850 VM 810 on kehitetty erityisesti kaapeleiden metallisten vesi- ja kaasuputkien hakuun. 83 khz taajuinen signaali kuuluu useiden putkiliitosten ja eristävien tiivisteiden yli. Putkienhaun lisäksi 810 soveltuu hyvin myös kaapelien paikantamiseen. Laitteen käyttäminen on helppoa. Opastavan nuolinäytön sekä äänisignaalin avulla kaapelin/putken sijainti löytyy nopeasti ja kaapelin/putken syvyys mitataan yhdellä napin painalluksella. Laitteesta on saatavissa myös vanhempi FM 810 versio, jossa on analoginen viisarinäyttö.

3 vlocpro vlocpro on valmistajan monipuolisin kaapelinhakulaite. Se on kestävä ja kevyt hakulaite. 10W lähettimellä sen toimintasäde on erinomainen. Laiteeseen voidaan valita lähetin 1W, 5W tai 10W. Vastaanotin pystyy havaitsemaan laajan taajuusalueen aina 50Hz ja 83kHz väliltä. Vastaanottimen näyttönä on kirkas LCD näyttö, joten laite on helppo käyttää huonommissakin olosuhteissa. vlocpro laitteella löydät kaapelit ja putket aina 7 metrin syvyyteen asti. vlocpro pystyy myös vaippavian hakuun lisävarusteena saatavan vastaanottimen kanssa. Lisävarusteina on myös laajavalikoima putkihiiriä. vlocpro on mahdollista saada myös yhdistelmälaitteena jolla löytyy myös merkkipallot (Antennipallot). vloc-hakulaitteeseen voidaan lisätä Bluetooth tiedonsiirto jolloin laiteeseen voidaan liittää GPS-pakannus. GPS koordinaatit voidaan tallentaa laitteen muistiin ja tulostaa karttaohjelmiin. Bluetoothin kautta vloc-vastaanotin voidaan myös yhdistää Android puhelimiin jolloin puhelin tallentaa kohteen tiedot kartalle käyttäen puhelimen omaan GPSvastaanotinta.

4 VM-550/560 VM-500-sarjan hakulaitteet ovat helppokäyttöisiä laitteita jotka on suunnattu satunnaiseen ja paikalliseen kaapeleiden ja putkien hakemiseen. Laitteessa on 50hz haku sekä kaksi lähetystaajuutta. Lähetysteho riittää hyvin lyhyille etäisyyksille kuten kiinteistöjen syöttökaapeleiden paikantamiseen. VM-880 Metallinpaljastin VM-880 on Metrotechin uusin ferromagneettinen paikannuslaite ja sen toimintaperiaate on sama kuin edeltäjällään (880B); tämä metallinpaljastin paikantaa magneettiset kohteet reilusta kahdesta metristä ja tunnistaa myös kappaleiden muodot. Sen tehokas ja nopea prosessori antaa tarkat ja luotettavat tulokset nopeasti. Paranneltu ergonomia ja kevyempi rakenne tuo käyttömukavuutta pitkäaikaiseen käyttöön, herkkyydestä ja tehosta kuitenkaan tinkimättä. LCD- näytön taustavalo helpottaa näytön lukemista hämärässä ja sen audio-visuaalinen käyttöliittymä on suunniteltu erittäin helppokäyttöiseksi. Merkkipallojen haku Greenlee EML-100 löytää maahan kaivetut merkkipallot. Merkkipalloissa on stardarditaajuudet joten hakulaitteella löytyy kaikkien valmistajien merkkipallot ja antennit.

5 Kaapelinhakulaitteiden lisävarusteet Hakulaitteisiin löytyy laaja valikoima lisävarusteita. Merkkipallot ja antennit Merkkipalloissa ja antenneissa on standardoidut taajuudet jolloin samoja merkkipalloja käytetään aina samaan kohteeseen; sähkö, vesi, tele, viemäri jne. Putkisondit Putkisondeja on erikokoisia ja eri taajuudella toimivia. Koko valitaan kohteiden mukaan. Pienin sondi on vain 18mm paksu kun taas isoimmat noin 4cm paksuudeltaan. Sondin taajuus valitaan sen mukaan mikä on hakuliatteen taajuus. Sondeja löytyy myös lasikuituvahvisteisella kaapelilla varustettuna jolloin sondi on valmiiksi kiinni putkeen työnnettävässä kaapelissa. Tällöin löydetään sondi ja koko reitti missä työnnetty kaapeli menee. Vianhakuhaarukka Useaam hakulaite malliin on liitettävissä vianhakuhaarukka. Haarukalla voidaan paikantaa kaapeliden maavuotoja ja vaippavikoja. GPS-paikannus GPS-paikannuksella voidaan tallentaa kaapelin reitti heti paikannusvaiheessa laitteen muistiin. Muistiin tallentuu GPS-koordinaatit ja mm. kaapelin syvyys. Tallennetun paikan tarkkuus riippuu käytetystä GPS-vastaanottimesta. Lähetinpihdit Lähetin pihtejä löytyy eri kokoja. Kiinteitä pihtejä on 50mm, 100mm ja 125mm halkaisijilla. Lisäksi löytyy myös joustava lähetinlenkki, joka on helppo viedä esim. ahtaisiin kaappeihin.

6 Vaiheen tunnistin Hakulaitteen vastaanottimeen voidaan liittää myös kaapelin tunnistin. Tunnistimella voidaan tunnistaa mm. kaapelinipusta oikea kaapeli. Pistorasia liitin Lähettimen kytkemisen helpottamiseksi on hakulaittisiin olemassa pistorasialiitin. Lähetin voidaan tällä kytkeä suoraan suko-pistokkeeseen ja paikannetaan esimerkiksi kiinteistön syöttökaapeli. 12V adapteri Hakulaitetta voidaan ladata auton tupakan sytyttimestä 12V adaperilla. Bluetooth vloc-sarjan laitteisiin voidaan lisästä Bluetooth tiedonsiirto. Bluetooth yhteydellä hakulaitteen tiedot voidaan mm. siirtää Android puhelimeen, joilloin kaapelin tiedot ja paikka tallentuu puhelimeen ja on helposti lähettävissä vaikka sähköpostilla suoraan puhelimesta.

7 TDR Kaapelivikatutka TX2003 TDR on ammattilaistasoinen kaapelitutka ja äänitaajuusgeneraattori, joka on suunniteltu voimakaapeleiden ja kuparisten tietoliikenneyhteys-kaapeleiden vianpaikannukseen aina 6 km etäisyydelle asti. Graafiset tulokset ja vikojen etäisyydet näytetään taustavalaistulla 64x128 pikselin LCD-näytöllä. Kaapelitutka ja äänitaajuusgeneraattori on suojattu kestävällä, vesi- ja pölytiiviillä ABS-muovista valmistetulla koteloinnilla. Mukana toimitetaan mittausjohdot ja vyökotelo. Toiminta-alue: 7 m 6 km. Tarkkuus: ±1 % valitusta toiminta-alueesta. Kaapelivikatutka TeleScout TS90 on kaksimittausporttinen kaapelitutka kaapelivikojen paikantamiseen aina 15km asti. Kehittyneet signaalinkäsittelytekniikat mahdollistavat katkojen, oikosulkujen, jatkosten ja muiden impedanssimuutosten lähteiden havaitsemisen. Valittavissa olevat kaapelin sovitusimpedanssi ja signaalin kulkunopeus mahdollistavat käytön eri kaapelityypeissä kuten kierretyssä parikaapelissa ja koaksiaalikaapelissa.

8 US Radar Maatutkat (Ground Penetrating Radar (GPR) Maatutkalla löydät etsimäsi kohteet maan alta. Maatutka lähettää tutkaussignaalia joka palaa mittalaitteeseen. Maan alla olevat kohteet peilaavat signaalin takaisin ja kuva muodostuu tutkan ruudulle. Putket, kaapelit, kuidut, muoviputket, säiliöt jne löytyvät maatutkalla helposti. B2HV DC/VLF-testaus ja osittaispurkaukset Kaapelien käyttöönoton ja korjauksen yhteydessä tulee kaapelin toiminta varmistaa testaamalla. Mittauksissa kaapeliin syötetään korkea jännite ja valvotaan vuotovirtaa. Testijännitteenä käytetään kohteesta riippuen DC- tai VLFjännitettä (Very Low Frequency). VLF-jännite on hitaasti muuttuvaa vaihtosähköä jolla testi on turvallisempi tehdä kuin DC-jännitteellä. B2HV generaattoreilla mittaukset tehdään helposti ja turvallisesti. Jännitegeneraattorit voidaan varustaa myös osittaispurkaukset ja TAN DELTA:n havaitsevalla lisäosalla.

9 Kaapelivianhakulaitteet Syöksyaaltogeneraattorit - InterEng InterCable on helposti liikuteltava vianhaku- ja kaapelin testausjärjestelmä. Laiteella voidaan hakea vikakohdat niin pienjännite- kuin keskijännitekaapeleissakin. Järjestelmää saa eri syöksyjännitteillä kV. Järjestelmiin sisältyy sekä korkeajänniteosa että kaapelitutka. ARM (Arc Reflection Method) -menetelmällä löydetään kätevästi suuriohmiset viat ja pieniohmiset viat löytyvät suoraan kaapelitutkalla. Generaattori lähettää kaapeliin impulssin, joka on riittävän suuri energia vian tarkkaan maastopaikantamiseen myös äänen perusteella. Tähän on olemassa myös apulaite maamikrofoni, jolla vikapaikka löytyy maastosta.

10 Syöksyaaltogeneraattorit Pienjännite Haefely Hipotonics:n X-Wave on pieni, akkukäyttöinen, vesitiivis ja helppokäyttöinen vianhakulaite pienjänniteverkkoon. Ulostulojännite on aina 10kV asti. Laitteella voidaan tehdä jännitekoe, esipaikannus ja vianpaikannus maamikrofonin kanssa. Syöksyaaltogeneraattorit Keskijännite Haefely Hipotronics:n 5250 vianhakulaite on akkukäyttöinen 30kV syöksyaaltogeneraattori. Keskijännitekaapeloinnin vikaantumiset vaativat syöksyaaltogeneraattorilta 30kV jännitettä tekee korkeajännitetestin, esipaikannuksen mukanatulevan vikatutkan kanssa ja maastopaikannuksen syöksyaallon ja maamikrofonin yhteistyöllä. Osittaispurkaukset OWTS-mittalaitteet DAC-tekniikka (Damped AC) mahdollistaa osittaispurkausten paikantamisen kaapeliverkossa. OWTS (Oscillating Wave Test System) on osittaispurkauslaitteisto, jolla mitataan ja paikannetaan kaapelieristyksiä heikentävät paikalliset sähköpurkaukset keskijänniteverkon kaapeleissa. Laitteisto koostuu kannettavasta WLANilla varustetusta tietokoneesta, joka mittaa ja analysoi tiedon, sekä pyörillä varustetusta korkeajänniteyksiköstä. Maksimijännite on 30 kv. Laitteisto paikantaa purkauksen paikan kaapelin pituuden mukaan muutaman metrin tarkkuudella. Alkuperäiset OWTS-laitteistot rakentaa Sveitsiläinen Seitz Instruments.

11 Muuntajien testaus Muuntajat vaativat testaamista niin käyttöönoton kuin huoltojen aikana. Haefelyn valikoimassa on kaikki muuntajien testilaitteet: Öljytesteri Käämin vastus mittaus (Winding resistance) Micro-ohmimittari Eristysvastusmittari Kierrossuhdemittaus (Turns Ratio) Taajuusvastemittaus (FRA) Corona ja osittaispurkauskamerat Ilmajohtojen, muuntajien tai päätteiden osoittaispurkaukset voidaan paikantaa helposti Corona-kameran avulla. Ofil:n valikoimasta löytyy kamerat kaikkiin sovelluksiin; kiinteästi asennettavat tai kannettavat kamerat. Verkkoanalysaattorit Mavowatt (Dranetz) Mavowatt on on sarja sähkönlaadun analysaattoreita. Mavowatt 30 tekee standardin EN50160 mittaukset ja toimii myös erinomaisena mittalaitteena tehonmittauksissa. Mavowatt 40 ja 70 vievät sähkön laadun mittaamisen uudelle tasolle tarjoten mittaajalle mahdollisuuden analysoida verkossa näkyvien virheiden alkuperää. Mavowatt 70 pystyy mittaamaan myös jännitteen transientit, jolloin kaikki verkkojännitteen epäpuhtaudet pystytään toteamaan yhdellä kertaa.

12 Asennustesterit Profitest Profitest on tunnettu merkki sähköasennuksissa. Profitestilla teet helposti kaikki sähköasennusten mittaukset. Malleina peruslaite Profitest M Base, asentajan työkalu Profitest M Tech ja monipuolisin malli Profitest M Xtra. Eristysvastusmittarit Metriso Eristysvastuksen mittaaminen on yksi tavallisimmista mittauksista sähköasennuksissa, sähkökoneissa ja laitteissa. Gossen Metrawattin eristysvastusmittarit löytyvät tuotenimikkeellä Metriso. Metriso-sarjan tuotteet tekevät eritysvastusmittaukset 50V-5000V välillä mittarista ja kohteesta riippuen. Tästä tuotesarjasta löydät sopivan mittarin, testasitpa kaapeleiden jännitekestoa tai vaikka moottorin eristyksiä. Yleismittarit Metrahit Metrahit-sarjaan kuuluu noin 20 yleismittaria, jotka ovat kaikki vähintään CATIII -luokan mittareita. Suosituin tuotesarja on Metrahit Base, -Pro, -Tech ja -Xtra. Laadun takeena toimitetaan kaikkien Metrahit -yleismittareiden mukana jäljitettävä kalibrointitodistus.

13 Vivax-Metrotech, US Radar, InterEng Haefely, B2HV, Metrawatt Seitz Instruments, Ofil Edustajana Suomessa toimii: Tuupakantie 32a VANTAA Keskus (09) Fax (09)

Optical Time Domain Reflectometers

Optical Time Domain Reflectometers Agilent Technologies Optical Time Domain Reflectometers Taskuopas Agilent Technologies Ilmoitukset Tämän oppaan tekijänoikeus kuuluu Agilent Technologies GmbH:lle. Kaikki oikeudet pidätetään. Kaikenlainen

Lisätiedot

GPS:n käyttö pinta-alan mittauksessa

GPS:n käyttö pinta-alan mittauksessa Osakkaiden yhteishanke GPS:n käyttö pinta-alan mittauksessa Pikatesti kahdella GPS-laitteella Timo Hokka Metsätehon raportti 98 10.10.2000 GPS:n käyttö pinta-alan mittauksessa Pikatesti kahdella GPS-laitteella

Lisätiedot

EXPERIENCE THE WORLD OF RIDGID INTERACTIVE PRINT. Download the free Layar App. interactive content

EXPERIENCE THE WORLD OF RIDGID INTERACTIVE PRINT. Download the free Layar App. interactive content ESSENTIALS 2015 EXPERIENCE THE WORLD OF RIDGID INTERACTIVE PRINT Download the free Layar App Scan this page Discover interactive content KORKEA laatuinen, kompakti, joustava ja kestävä järjestelmä SCANNNAA

Lisätiedot

evolution G3 shortguide

evolution G3 shortguide G3 Shortguide Onnittelut uuden evolution wireless G3-mikrofonijärjestelmän hankinnasta Tämän pikaohjeen tarkoitus on auttaa kaikkia uusia käyttäjiä - ja erityisesti heitä, joilla ei ole teknistä taustaa

Lisätiedot

Leica Digisystem Turvallinen ja nopea maanalaisten

Leica Digisystem Turvallinen ja nopea maanalaisten Turvallinen ja nopea maanalaisten kaapelien haku Kaapelitunnistus helposti ja turvallisesti Joka vuosi sattuu turhia työntekijöiden loukkaantumisia maanalaisten johtojen ja kaapeleiden vuoksi, esimerkkinä

Lisätiedot

NEUROTHERM RADIOTAAJUUS LEESIO GENERAATTORI MALLI NT1000 KÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO

NEUROTHERM RADIOTAAJUUS LEESIO GENERAATTORI MALLI NT1000 KÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO NEUROTHERM RADIOTAAJUUS LEESIO GENERAATTORI SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...1-1 1.1 Huomioitavaa...1-1 2 VAROITUKSET JA VAARAT...2-1 2.1 Varoitukset...2-1 2.2 Vaarat...2-3 3 TEKNISET TIEDOT...3-1 3.1 Erittelyt...3-1

Lisätiedot

Aukotonta turvallisuutta

Aukotonta turvallisuutta Aukotonta turvallisuutta Sinteso paloilmoitusjärjestelmä Building Technologies 2 Uusi tuoteperhe palonilmaisuun, ohjauksiin ja hallintaan: Sinteso Sinteso -paloilmoitusjärjestelmä täyttää kaikki paloturvallisuusvaatimukset

Lisätiedot

Varusta ipadisi SPARKvue -ohjelmalla SPARKvue + SPARKlink Air

Varusta ipadisi SPARKvue -ohjelmalla SPARKvue + SPARKlink Air Varusta ipadisi SPARKvue -ohjelmalla SPARKvue + SPARKlink Air Langatonta tiedonkeruuta ja analysointia ipad - ja Android -tableteilla & tietokoneilla Uutta! Optinen happianturi Spektrometri Bluetoothyhteydellä

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU. Joni Ranta-Eskola WLANIN RAKENTAMINEN

VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU. Joni Ranta-Eskola WLANIN RAKENTAMINEN VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Joni Ranta-Eskola WLANIN RAKENTAMINEN Liiketalous ja matkailu 2003 2 ALKUSANAT Tämä opinnäytetyö on suoritettu Vaasan ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa.

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

S I C K A S I A K A S L E H T I 1 _

S I C K A S I A K A S L E H T I 1 _ www.sick.fi SICK ASIAKASLEHTi 1_2013 > Tule mukaan Virtual Industry Tour-kierrokselle s. 8 Maksa vain toteutuneista päästöistä In-situ tekniikkaa kasvihuonepäästöjen suoraan mittaukseen s. 19 Käyttäjäystävällinen,

Lisätiedot

Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan

Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan 2 Sisällys Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan Opas Ministeriön esipuhe... 3 Johdanto... 4 Käsitteet ja liittymätyypit... 6 Tekniikkaa

Lisätiedot

Tuulivoimavaihteiden testaus Elkomen järjestelmällä s.4

Tuulivoimavaihteiden testaus Elkomen järjestelmällä s.4 News Elkome Systems Oy:n asiakaslehti 2/2009 Tuulivoimavaihteiden testaus Elkomen järjestelmällä s.4 Elkome Systems Oy Järjestelmätoimittaja... 3 Komponenttidatan tallennusja raportointijärjestelmä...

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

99.90. alk. 348.90. LG 47LM649S 400 Hz 3D Full HD LED-TV. Denver MTW-746TWIN 2x7 DVD-soitin kahdella näytöllä

99.90. alk. 348.90. LG 47LM649S 400 Hz 3D Full HD LED-TV. Denver MTW-746TWIN 2x7 DVD-soitin kahdella näytöllä LG 47LM649S 400 Hz 3D Full HD LED-TV 949.90 85.60 /kk LG 47LM649S Cinema 3D Full HD -television äärimmäisen ohuet valetut alumiinikehykset varmistavat, että televisio sopii täydellisesti joka ympäristöön.

Lisätiedot

Siirreltävät pölynerottimet Ilmanpuhdistimet Imusuojat Vesi-imurit

Siirreltävät pölynerottimet Ilmanpuhdistimet Imusuojat Vesi-imurit 2011 Siirreltävät pölynerottimet Ilmanpuhdistimet Imusuojat Vesi-imurit Dustcontrol 1 Asiakkaat 2 Siirreltävät pölynerottimet 3 Siirreltävät neste-erottimet 4 Ilmanpuhdistimet 5 Esierottimet 6 Imusuojat

Lisätiedot

HK 3700/3770. Stereovastaanotin. Käyttäjän opas

HK 3700/3770. Stereovastaanotin. Käyttäjän opas Stereovastaanotin Käyttäjän opas Sisällysluettelo Johdanto 3 Kuvaus ja ominaisuudet 3 Tärkeää turvallisuutta koskevaa tietoa 4 Stereovastaanottimen sijoittaminen 4 HK 3700/3770 -vastaanottimen etupaneelin

Lisätiedot

Muilla sähkönlaatuanalysaattoreilla. energiaasi. Fluken 430 II -sarjan sähkönlaatu- ja energia-analysaattorit

Muilla sähkönlaatuanalysaattoreilla. energiaasi. Fluken 430 II -sarjan sähkönlaatu- ja energia-analysaattorit Muilla sähkönlaatuanalysaattoreilla vain tuhlaat energiaasi. Fluken 430 II -sarjan sähkönlaatu- ja energia-analysaattorit Fluke 430 II -sarjan mallit 434 II -sarjan energia-analysaattori Fluken 434 II

Lisätiedot

Käyttöohje 1.0 11/3/2014

Käyttöohje 1.0 11/3/2014 Käyttöohje 1.0 11/3/2014 (c) Trestima Ltd. 2014 - All rights reserved. All images, logos and text are created by Trestima Ltd. and cannot be reproduced by any means. Sisällysluettelo 1. Puuston mittaaminen

Lisätiedot

jakoverkon passi vit

jakoverkon passi vit jakoverkon passiivit dktcomega DKTCOMEGA kehittää koaksiaalisia ja optisia tuotteita laajakaistaverkkojen ammattilaisille. Yritys on perustettu 1977 ja sillä on kolmenkymmenenvuoden kokemus koaksiaali

Lisätiedot

Mikrofoni Combo DM-30 Suomi

Mikrofoni Combo DM-30 Suomi Comfort Digisystem Käyttöohje Mikrofoni Combo DM-30 Suomi Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Comfort Digisystemin esittely 3 Microphone Combo DM-30:n esittely 3 Toiminnot Microphone Combo DM-30 4 Ennen ensimmäistä

Lisätiedot

Viimeisin versio hyväksytystä järjestämisohjeesta löytyy Ylioppilastutkintolautakunnan wwwsivuilta.

Viimeisin versio hyväksytystä järjestämisohjeesta löytyy Ylioppilastutkintolautakunnan wwwsivuilta. Sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisohje 31.10.2014 LUONNOS Sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisohje Tämä teknisluonteinen dokumentti kuvaa sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisen erityispiirteet.

Lisätiedot

UTC Fire & Security. Helsinki, Maaliskuu 2012

UTC Fire & Security. Helsinki, Maaliskuu 2012 Tuotekuvasto 2012-2013 1 UTC Fire & Security Helsinki, Maaliskuu 2012 United Technologies Corporation (UTC) on kansainvälinen monialayritys, jonka liiketoimintayksiköihin kuuluvat mm. Carrier lämmitys-

Lisätiedot

ScopeMeter 190 Series II

ScopeMeter 190 Series II ScopeMeter 190 Series II Fluke 190-062, -102, -104, -202, -204, -502, -504 Käyttöohje Tammikuu 2011, Rev. 2, 1/14 (Finnish) 2011-2014 Fluke Corporation. Kaikki oikeudet pidätetään. Käyttöohjetta voidaan

Lisätiedot

RAKENTAMINEN & LOUHINTA

RAKENTAMINEN & LOUHINTA RAKENTAMINEN & LOUHINTA OY Atlas Copco louhintatekniikka ab:n asiakaslehti 1 / 2013 >>>Pääkirjoitus >>>Tässä numerossa rakentaminen & louhinta 1 / 2013 3 Atlas Copco 140 vuotta Tänä vuonna vietetään Atlas

Lisätiedot

Z-E3715 AUTOKOHTAINEN NAVICEIVER FIAT-AJONEUVOT LAITTEEN KÄYTTÖOPAS KÄYTTÖOHJE ENGLANTI / SAKSA

Z-E3715 AUTOKOHTAINEN NAVICEIVER FIAT-AJONEUVOT LAITTEEN KÄYTTÖOPAS KÄYTTÖOHJE ENGLANTI / SAKSA Z-E3715 AUTOKOHTAINEN NAVICEIVER FIAT-AJONEUVOT KÄYTTÖOHJE LAITTEEN KÄYTTÖOPAS ENGLANTI / SAKSA SISÄLLYSLUETTELO TURVAOHJEET... 3 ETUPANEELIN PAINIKKEET...4-5 PÄÄKAUKO-OHJAUS...6-7 M-ZONE KAUKO-OHJAUS...8-9

Lisätiedot

NIBE Maalämpö LÄMPÖPUMPPUJEN UUSI SUKUPOLVI NIBE-MAALÄMPÖ 1

NIBE Maalämpö LÄMPÖPUMPPUJEN UUSI SUKUPOLVI NIBE-MAALÄMPÖ 1 NIBE Maalämpö LÄMPÖPUMPPUJEN UUSI SUKUPOLVI NIBE-MAALÄMPÖ 1 2 NIBE-MAALÄMPÖ + AURINGON LÄMPÖÄ MAASSA VALTAVA ENERGIAVARASTO, JOKA VAIN ODOTTAA HYÖDYNTÄMISTÄÄN. Mitä näet katsoessasi ulos ikkunasta? Kadun?

Lisätiedot

Ominaisuudet. Valmistelu. Turvallisuusohjeet. Esittely. Virta. Virtajohto. Kosteus ja vesi

Ominaisuudet. Valmistelu. Turvallisuusohjeet. Esittely. Virta. Virtajohto. Kosteus ja vesi Sisältö Ominaisuudet... 2 Esittely... 2 Valmistelu... 2 Turvallisuusohjeet... 2 Virta... 2 Ympäristötiedot... 4 Korjaus... 4 Pakkauksen sisältö... 4 Kauko-ohjaimen näppäimet... 5 LCD TV ja ohjauspainikkeet...

Lisätiedot

Kaivinkoneen 2D- ja 3D-koneohjausjärjestelmät

Kaivinkoneen 2D- ja 3D-koneohjausjärjestelmät Kaivinkoneen 2D- ja 3D-koneohjausjärjestelmät KONEOHJAUSJÄRJESTELMÄT MITÄ ON KONEOHJAUS? XSITE -TUOTEPERHE, ESIMERKKIKOKOONPANOT TEHOKKUUTTA, TARKKUUTTA, TUOTTAVUUTTA Jokaiselle maanrakennusurakoitsijalle

Lisätiedot

POLAR RC3 GPS. Käyttöohje

POLAR RC3 GPS. Käyttöohje POLAR RC3 GPS Käyttöohje SISÄLLYS 1. ESITTELY... 4 2. KAIKENKATTAVA HARJOITUSJÄRJESTELMÄ... Harjoitustietokoneen osat... Harjoitusohjelmisto... Saatavilla olevat lisätarvikkeet... Näppäintoiminnot... Valikkorakenne...

Lisätiedot