Hausjärven kunnassa sijaitsevan Mommilan asemanseudun kyläsuunnitelma 2003

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hausjärven kunnassa sijaitsevan Mommilan asemanseudun kyläsuunnitelma 2003"

Transkriptio

1

2 Hausjärven kunnassa sijaitsevan Mommilan asemanseudun kyläsuunnitelma 2003

3 SISÄLLYS sivu 1. JOHDANTO Suunnitelman tarve Suunnitelman laadintavaiheet Toteutetut toimenpiteet suunnittelun aikana Tekijät 3 2. KYLÄN SIJAINTI JA HISTORIIKKI 3 3. KYLÄN NYKYTILA Väestö ja asuminen Elinkeinot Palvelut Yhdyskuntatekniikka Ympäristö Yhdistys- ja yhteistoiminta 6 4. KYLÄN TULEVAISUUDEN VAIHTOEHDOT Kylän nelikenttä Kylä tulevaisuudessa 7 5. KYLÄN KEHITTÄMISTAVOITTEET 8 6. TOIMENPITEET Uusien asukkaiden hankinta Palvelut ja harrastuspaikat Vesi-, viemäri- ja liikenneturvallisuusasiat Siisteys ja Pursijärvi Nimenmuutos ja asukkaiden aktivointi KYLÄSUUNNITELMAN SEURANTA JA PÄIVITYS YHTEYSTIEDOT 12 Liite Mommilan asemanseudun nelikenttä 13 Mommilan asemanseudun kylätoimikunta on tehnyt kyläsuunnitelman yhteistyössä Sosiaalista pääomaa kylille - hankkeen ja Hausjärven kunnan kanssa. Työskentelyä on ohjannut yhteisövalmentaja Eija Lahtinen ja hanketta ovat rahoittaneet Hämeen TE-keskus ja Hausjärven kunta.

4 1 1. JOHDANTO 1.1. Suunnitelman tarve Kyläsuunnitelmaa tarvitaan ohjaamaan kylän tulevaa kehittämistä. Kyläsuunnittelutyön aikana kyläläiset ovat kokoontuneet yhdessä pohtimaan kylän asioita. Kyläkokouksissa ja suunnittelutilaisuuksissa käydyt keskustelut ja kyläläisiltä saadut tiedot kyläkyselyn avulla ovat kyläsuunnittelutyön tärkein osa, koska osallistumismahdollisuudet suunnittelun alusta lähtien luovat edellytyksiä kyläläisten sitoutumiselle heitä kiinnostavien asioiden toteuttamiseen. Kyläsuunnitelma on kyläläisten itsensä tekemä tavoiteohjelma. Kyläsuunnitelman avulla kylä voi neuvotella kunnan ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa toimenpiteiden toteuttamisesta. Kylän ulkopuolista rahoitusapua haettaessa kyläsuunnitelma välittää rahoittajille tiedon kyläläisten yhteisestä kehittämistahdosta ja sitoutumisesta kyläsuunnitelman toimenpiteiden toteuttamiseen. Monet EU-rahoituskanavat vaativat rahoitushakemuksen liitteeksi kyläsuunnitelman, joka on tehty kyläläisten yhteistyönä. Hausjärvellä kyläsuunnitelmat välittävät myös eri kylien näkemyksiä koko kunnan kattavaan kyläohjelmaan, jossa määritellään kylien tulevia kehittämisasioita yhteistyössä kylien ja kunnan kanssa. Nyt valmistunut kyläsuunnitelma on suunnittelutyöhön osallistuneiden kyläläisten yhteinen näkemys kylän kehittämisestä. Tarkoitus on vuosittain seurata ja päivittää kyläsuunnitelmaa, joten kaikki kyläläiset voivat myös jatkossa olla mukana päivittämässä kyläsuunnitelmaa omilla näkemyksillään ja ideoillaan sekä omalla osallistumisellaan toimenpiteiden toteuttamiseen Suunnitelman laadintavaiheet Kyläsuunnitelman teko käynnistyi , jolloin pidettiin Sosiaalista pääomaa kylille -hankkeen järjestämä tiedotustilaisuus kyläsuunnittelu- ja kyläohjelmatyöstä. Mommilan asemanseudulta paikalla olivat Seppo Nummela ja Taina Kanninen. Ensimmäinen kyläsuunnittelukoulutus järjestettiin kaikille Hausjärven kylille Mommilan asemanseudulta olivat paikalla Runo Kuntonen, Maire Pullinen ja Taina Kanninen. 7.4 olleeseen koulutukseen osallistuivat Seppo Nummela, Matti Toivonen ja Taina Kanninen. 6.5 olleessa koulutuksessa kerrottiin miten kyläkyselyn tulokset puretaan ja niistä kerrotaan kyläkokouksessa. Koulutukseen osallistui Taina Kanninen. Kyläkyselylomakkeet jaettiin huhtikuussa kylän joka talouteen (1 lomake/talous). Lomakkeita jaettiin 110 kpl ja niitä palautettiin 20 kpl. Kyselyyn vastasi 15 vakiasukastaloutta ja 5 vapaaajanasukastaloutta. Kyläkokous, jossa käsiteltiin kyläkyselyn tietoja, pidettiin Kokoukseen osallistui 16 henkilöä. Toinen kyläkokous pidettiin ja kokouksessa jatkettiin kyläsuunnitelman käsittelyä. Kyläkyselystä ja kyläkokouksista on tiedotettu ilmoitustauluilla sekä kyläkyselyn saatekirjeellä. Valmis kyläsuunnitelma jaettiin kylän joka talouteen joulukuussa 2003.

5 Toteutetut toimenpiteet suunnittelun aikana Kyläkyselyn vastausten ja kyläkokouksen päätöksen perusteella Mommilan asemanseudun kylätoimikunnan nimi päätettiin muuttaa Pursijärven kyläyhdistykseksi vuoden 2004 alusta. Nimenmuutoksen yhteydessä yhdistys myös rekisteröidään. Kyläilta järjestettiin Eira ja Seppo Nummelassa. Teemana olivat vesi- ja viemäriasiat. Asiantuntijoina olivat tekninen johtaja Kari Korhonen Hausjärven kunnasta ja Reijo Kurhila Temmonkulman vesiosuuskunnasta Hausjärven Kurun kylästä. Paikalla oli kolmisenkymmentä vesiasioista kiinnostunutta kyläläistä. Paikalla olleet toivoivat, että piakkoin järjestettäisiin vesiosuuskunnan perustamiskokous. Vesiosuuskunnan perustamisen jälkeen on kartoitettava mukaan lähtevien talouksien määrä. Vesiosuuskunnan perustamiskokous pidettiin Hausjärven kunnanvirastolla. Paikalla oli 19 henkilöä. Vesiosuuskuntaa valmistelevan toimikunnan puheenjohtajaksi valittiin Tauno Peltonen. Muut toimikunnan jäsenet ovat: Pentti Paasivuo, Raimo Taskinen, Seppo Nummela ja Antti Mäkelä. Kyläsuunnitelman mukana jaetaan joka talouteen kysely Mommilan asemanseudun palveluhakemistoon halukkaiden yhteystiedoista Tekijät Kyläsuunnittelutyöstä on vastannut kyläsuunnitteluryhmä, johon ovat kuuluneet seuraavat henkilöt: Antti Mäkelä, Seppo Nummela, Pentti Paasivuo, Satu Penttonen, Tauno Peltonen, Matti Toivonen ja Taina Kanninen. Kyläsuunnitelma on tehty osana Sosiaalista pääomaa kylille -hanketta, joka on Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen hallinnoima hanke. Hanketta rahoittavat Hämeen TE-keskus ja hankkeeseen osallistuvat kunnat (Asikkala, Hausjärvi ja Jokioinen). Kyläsuunnittelutyön asiantuntijana on toiminut yhteisövalmentaja Eija Lahtinen Bircaterra ky:stä. 2. KYLÄN SIJAINTI JA HISTORIIKKI Sijainti Mommilan asemanseutu sijaitsee Hausjärven kunnan Torholan kylän pohjoisosassa. Idässä on Kärkölän kunnan raja ja pohjoisessa Haminankylä. Kunnan keskustaajamaan Oittiin on matkaa 5 km, Riihimäkeen on noin 25 km, Lahteen noin 40 km ja Hämeenlinnaan noin 60 km. Liikenneyhteydet ovat melko hyvät, sillä kylässä on rautatieseisake ja vilkasliikenteinen 54-tie linjaautopysäkkeineen.

6 3 Historiikki Mommilan pysäkillä ovat junat pysähtyneet vanhojen rautatieaikataulujen mukaan vuodesta Vuonna 1903 Alfred Kordelin osti Mommilan kartanon ja saadakseen satapäisen karjansa tuotteet markkinoille hän suunnitteli rautatien ulottamista kartanoonsa. Suunnitelma ei kuitenkaan onnistunut ja niin Kordelin sai tyytyä maitopysäkkiin, joka sai nimensä kartanon mukaan. Rautatieasemille perustettiin postikonttoreita, niin myös Mommilaan. Oitin Osuusliike perusti sivumyymälän kylään vuonna Hausjärven telefooniyhdistyksen puhelinkeskus toimi Mommilassa ainakin jo vuonna Kesällä 1927 tehtiin päätös Mommilan koulupiiristä. Pursijärven mukaan nimetty koulu aloitti toimintansa Myllysten talossa vuokrahuoneissa. Opettajaksi tuli jo samana syksynä Viljo Saraja. Koulutalo valmistui vuoden 1930 lopulla. Opettajan työnsä ohella Saraja kirjoitti romaaneja ja nuorisokirjoja. Hänet muistetaan myös lausuntataiteilijana, nuorisoseuralaisena ja partionjohtajana. Sarajalta kyläläiset saivat usein myös ensiapua, sillä hän hoiti haavoja, pistoksia, ompeleita ja sijoiltaanmenoja lääkintämiehen koulutuksella. Opettajan työstään hän jäi eläkkeelle 39 työvuoden jälkeen. Radan varressa lähellä pysäkkiä toimi kymmenet vuodet yksi kyläläisten työllistäjä, puusepän verstas, Mommilan Puutavara Oy. Tehdasrakennus on edelleen teollisuuskäytössä. Pysäkin toisella puolella sijaitsi Järvelän tiilitehdas, jota sanottiin myös kämmekkäruukiksi. Tiilet lyötiin siellä käsin. Ylikäytävältä vähän Lappilaan päin oli toinen tiilitehdas, Kydön tiiliruukki. Kylällä oli ennen kolme kauppaa ja kahvila. Ne ovat nyt kadonneet. Kahvila sulki ovensa vuonna 1963, koulukin lakkautettiin keväällä Viimeinen kauppakin lopetti toimintansa vuonna Posti loppui vuonna 1991 ja seisakettakin oltiin lakkauttamassa vuonna 1992, mutta sille saatiin jatkoaikaa. Tällä hetkellä Mommila on rauhallinen maalaiskylä, minkä lähimmät palvelut löytyvät Oitista. Kauppa-auto kiertää kylällä kerran viikossa keskiviikkoisin ja kirjastoautolla on myös pysähdyspaikka kylässä. 3. KYLÄN NYKYTILA Kylän nykytilan kuvaus on koottu kyläkyselyn tiedoista, joita on täydennetty kyläkokouksissa ja kyläsuunnitteluryhmän kokouksissa. Kyläkyselyssä Mommilan asemanseudun nykytila sai asteikolla 4-10 keskiarvoksi 7,44 (18 vastausta 20:stä). Tärkeimpinä kehitettävinä asioina nousivat kyläkyselyssä ja kyläkokouksissa esiin: kylän tonttitarjonnan lisääminen / uusien asukkaiden saaminen kylään, Pursijärventien nopeusrajoitus, yhteisen tapahtumakentän saaminen kylään, lasten päivähoito omalla kylällä, uimarannan ruoppaaminen ja kehittäminen, vesiosuuskunnan perustamisen mahdollisuus, kevyen liikenteen väylän tarpeellisuus, katuvalaistuksen tarpeellisuus kylän yleisen siisteyden parantaminen / romuautojen poistaminen pihapiireistä, Pursijärven tilan säilyttäminen ja/tai parantaminen, Mommilan asemanseudun kylätoimikunnan nimen muuttaminen Pursijärven kyläyhdistykseksi, yhteistyön ja talkoohengen lisääminen.

7 Väestö ja asuminen Asukkaita Mommilan asemanseudulla on noin 180. Lisäksi kylällä on vapaa-ajan asukkaita. Mommilan asemanseutu on rauhallinen maalaiskylä, jossa on hyvä asua ja naapuriapuakin on tarpeen vaatiessa yleensä tarjolla. Kylällä asuu kaikenikäisiä ihmisiä, eläkeläisistä vastasyntyneisiin. Liikenneyhteydet ovat hyvät 54-tien ja rautatien johdosta. Myöskin etäisyydet Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin ovat suhteellisen lyhyet. Puutteena Mommilan asemanseudulla on olematon tonttien tarjonta, josta seuraa automaattisesti uusien asukkaiden vähäisyys. Myytäviin kiinteistöihin on uusia asukkaita tullut melko nopeasti. Kylä on myös varsin hajanainen vailla selkeää keskustaa Elinkeinot Maa- ja kotieläintaloutta harjoittavia tiloja kylässä on useita ja ne edustavat eri tuotantosuuntia. Mommilan asemanseudun pääväestö on kylän ulkopuolella työssäkäyviä perheitä. Yrityksiä kylässä edustavat Pelti-Vartiainen ja Ionhawk. Nämä eivät kuitenkaan työllistä kyläläisiä. Yritysten välistä yhteistyötä ei kylässä juuri ole. Kylältä saatavien tuotteiden ja palvelujen markkinoinnin tehostamisessa on kohentamisen varaa ja uutta yritystoimintaakin kylään sopisi lisää. Maatilojen yhteistyön toivotaan kehittyvän jatkossa suotuisasti. Kylän luonto- ja perinnekohteiden kehittäminen matkailuyrittäjyyttä palvelemaan ei ainakaan vielä ole vireillä Palvelut Mommilan asemanseudulta palvelut ovat hävinneet lähes olemattomiin. Kauppa-auto kulkee kylällä keskiviikkoisin aamupäivällä. Kirjastoauton palveluita voi käyttää aina parillisen viikon maanantaisin Mommilan keskustassa entisen kaupan luona ja parittoman viikon perjantaisin Pursijärventiellä. Jäätelöauto liikennöi joka neljäs viikko lauantaisin. Junat pysähtyvät Mommilassa 10 kertaa päivässä Lahteen mennessä ja 9 kertaa päivässä Riihimäkeen mennessä. Postinjakelu toimii kiitettävästi. Viikkouutisten kohdalla ollaan tosin eriarvoisessa asemassa taajamien asukkaisiin verrattuna, sillä keskiviikon lehteä ei jaeta sivukylille lainkaan. Ainoastaan lauantain numero jaetaan. Kyläläisillä on yhteinen uimaranta Hiilenrannassa, jossa on myös grillikatos ja pukukopit. Paikka on pysynyt kohtalaisen siistinä ja kuntokin melko hyvänä, vaikka välillä onkin liikkeellä voimamiehiä tai -naisia. Koulunkäynti koetaan melko sujuvaksi Oitissa ja koulukyyteihin ollaan pääosin tyytyväisiä. Harrastuspaikkojen puutetta pidetään epäkohtana. Hiihtolatu Haminankylään tai Oittiin on haaveena talviseksi harrasteeksi. Jonkinlaista kenttää toivotaan eri tilaisuuksien järjestämiseen ja lasten leikkipaikaksi. Kioski on toivelistalla myös, mutta heti heräsi keskustelu siitä onko asiakkaita kuitenkaan riittävästi, jotta toimintaa voisi pyörittää kannattavasti. Lasten päivähoitoa varsinkin vuorotyöläisten lapsille kaivataan Mommilan asemanseudulle. Aseman perustamisen vuosipäivästä haluttaisiin tehdä jonkinlainen tapahtuma. Kinkeritkin pitäisi voida halutessaan järjestää omalla kylällä, nyt ne on yhdistetty Oitin ja muiden pikkupiirien kanssa.

8 5 3.4 Yhdyskuntatekniikka Mommilan asemanseudun tiestö on kohtuullisen hyvässä kunnossa ja lähitulevaisuudessa on tulossa uusia liikennejärjestelyjä, kun alkaa uuden ylikulkusillan teko keskelle kylää. Tietoliikenne- ja puhelinyhteydet toimivat jokseenkin hyvin ja nykyisin on jo mahdollisuus liittyä laajakaistan käyttäjäksikin. Jätehuollon toimivuuteen ollaan hyvin tyytyväisiä. Vesi- ja viemäriasiat ovat suuri ongelma. Kevyen liikenteen väylien puuttuminen vaikeuttaa ja vaarantaa liikkumista samoin katuvalojen puuttuminen. Talvella Mommilan asemanseudulla vallitsee sysimusta pimeys, sillä ainoastaan 54-tien risteys on valaistu. Sähkökatkoksia kylällä sattuu luvattoman usein Ympäristö Mommilan asemanseudun ympäristön monimuotoisuutta lisää Pursijärvi, joka tällä hetkellä on tyydyttävässä kunnossa. Pursijärvi antaa ympäristölleen vehreän leiman ja muutoinkin maalaismaisema on nykyisellään kaunis. Tienvarsien pusikoitumista on yritetty hillitä jokakesäisellä kerppujen tekemisellä. Kylämaisemaa rikkoo muutamat epäsiistit rakennukset ja pihaympäristöt. Romuautojen kertyminen pihoihin on yleistynyt. Osassa kylää metsästyskauden avaus on jollain tavoin karannut käsistä ja se haittaa aika ajoin normaalia elämänrytmiä. Luontoreiteistä ja retkeilykohteista ei kylällä ole tehty minkäänlaista kartoitusta Yhdistys- ja yhteistoiminta Mommilan asemanseudulla toimii aktiivisesti Mommilan asemanseudun kylätoimikunta, jolla on meneillään jo 18. toimikausi. Toimikunta järjestää erilaisia tapahtumia: leiripäiviä, pikkujouluja, piha- /tupailtoja eri teemojen ympärille, kylpyläretkiä, kerpputalkoita ja siivoustalkoita tienvarsilla ja uimarannalla. Uimarannalle on tehty talkoilla pukukoppi ja grillikatos. Muu rannan kunnostus on myös vaatinut talkootyötä. Kylätoimikunta on tehnyt yhteistyötä Haminankylän nuorisoseuran ja Haminankylän kylätoimikunnan kanssa esim. pikkujoulujen järjestelyissä. Samoin talkooapua on annettu em. seuroille tarpeen vaatiessa esim. Mommilanjärven souteluiden ruoanjakoryhmän täydennykseksi ja Kordelinin muistopäivän kahvitarjoilun järjestelytehtäviin. Tiedonkulku kylällä toimii kiitettävästi ja tapahtumia on ollut tarjolla aika paljon asukasmäärään nähden. Mommilan asemanseudulla toimii myös Torholan kalastuskunta, joka hoitaa kalastukseen liittyviä asioita sekä vesistön kunnosta huolehtiva Pursijärven vesiensuojelutoimikunta. Lisäksi kyläläisiä toimii myös mm. Oitin metsästysseurassa, Oitin maa- ja kotitalousnaisissa ja Mommilan- Rutajärven diakoniapiirissä. Muutoin kylällä yhteinen toiminta on varsin vähäistä ja kylää nimitetään nukkumalähiöksi. Kylälle on suuri haaste saada asukkaansa osallistumaan aktiivisemmin erilaisiin talkoisiin ja tapahtumiin, joita kylällä järjestetään.

9 6 4. KYLÄN TULEVAISUUDEN VAIHTOEHDOT 4.1. Kylän nelikenttä Mommilan asemanseudun nelikenttään on koottu kyläkyselyssä kyläläisten esittämiä asioita (liite). Nelikenttää on täydennetty kyläkokouksissa. Nelikentässä tarkastellaan kylän heikkouksia ja vahvuuksia sekä kylän uhkia ja mahdollisuuksia. Näiden avulla on lähdetty kuvittelemaan tulevaisuuden kylää ja on valittu kylän tärkeimmät kehittämistä tarvitsevat ongelmat ja niistä johdetut tavoitteet Kylä tulevaisuudessa Jos Mommilan asemanseudun asiat kehittyvät asukkaiden toivomalla tavalla, niin tulevaisuuden Mommilan asemanseutu voisi olla seuraavanlainen kylä: Mommilan asemanseudun luonto on puhdasta ja monimuotoista. Viljelymaat ja vesistö tuovat omaleimaisen ja rauhallisen ilmeen kylämaisemaan. Hyvin hoidettu yhteinen uimaranta palvelee kyläläisiä samoin kuin yhteinen toimintakenttä, jossa voidaan järjestää yhteisiä tapahtumia. Kentällä järjestetään mm. lasten kerhotoimintaa sekä peli-iltoja kaikenikäisille. Asukasmäärä kasvaa vähitellen. Kylän viihtyisyys korostuu entisestään nyt, kun paikallinen vesiosuuskunta on rakennuttanut kylälle hyvin toimivan vesi- ja viemäriverkoston. Kylässä asuu paljon lapsiperheitä, mutta myös vanhukset ja vapaa-ajan asukkaat viihtyvät kylässä. Vapaa-ajan asukkaita on runsaasti varsinkin Pursijärven ympäristössä. Naapurit tuntevat toisensa ja naapuriapuun uskotaan. Asuminen ja liikkuminen kylällä on turvallista. Kylän liikenneyhteydet ovat hyvät. Sekä juna- että linja-autoliikennettä kulkee kylän läpi ja siten matkanteko taittuu mutkattomasti julkisen liikenteen kauttakin. Kylässä toimii kyläyhdistyksen ylläpitämä infopiste, josta saa neuvoja ja tietoja moneen lähtöön. Päivittäiset palvelut ovat saatavilla Oitissa.

10 7 5. Kylän kehittämistavoitteet Tähän on koottu kylän tärkeimmät ongelmat eli kehittämiskohteet ja niitä vastaavat tavoitteet, jotka ovat pohjana toimenpiteille. Kehittämiskohteet ja tavoitteet on esitetty Kylän nykytila -luvun mukaisessa järjestyksessä. Kylän ongelmat tai kehittämiskohteet 1. Uusien asukkaiden hankinta - tonttimaan vähäinen tarjonta 2. Palvelut - lasten päivähoitopaikkojen puute - yhteisen tapahtumapaikan puute - hiihtoladun puute - yhteisen uimarannan kunto - tiedonpuute palvelujen tarjoajista 3. Yhdyskuntatekniikka - vesihuollon / jätevesi ongelmat - katuvalaistuksen puute - kevyen liikenteen väylän puute 4. Ympäristö - epäsiistit piha-alueet, romuautot ja huonokuntoiset rakennukset - Pursijärven tilan säilyminen 5. Yhdistys- ja yhteistoiminta - kylätoimikunnan nimi - yhteistyön ja talkoohengen puute Kylän tavoitteet 1. Uusien asukkaiden hankinta - tontteja tarjolle halukkaille ostajille 2. Palvelut ja harrastuspaikat - päivähoitomahdollisuuksien kartoitus - yhteisen kentän saaminen kyläläisten käyttöön - latupohjan saaminen kylään - uimarannan ruoppaus ja kehittäminen viihtyisämmäksi - selvitys kylän palvelujen tarjoajista 3. Vesi-, viemäri- ja liikenneturvallisuusasiat - vesiosuuskunnan/vesijohdon / viemärin saaminen kylään - katuvalaistuksen lisätarpeen selvittäminen - kevyen liikenteen väylän rakennusmahdollisuuksien kartoitus 4. Siisteys ja Pursijärvi - ympäristön yleinen siistiminen - toimenpiteillä ja yhteistoiminnalla eri yhdistysten kanssa Pursijärven parhaaksi 5. Nimenmuutos ja asukkaiden aktivointi - nimenmuutoksen toteuttaminen - kyläläisten innostaminen yhteistyöhön tiedottamista lisäämällä

11 8 6. TOIMENPITEET Tässä on esitetty tulevat toimenpiteet yleispiirteisesti. Jokainen toimenpide vaatii yksityiskohtaisen suunnittelun siinä vaiheessa, kun toimenpiteen käytännön toteuttaminen käynnistyy. Osasta toimenpiteistä voidaan tehdä erillinen hankesuunnitelma joko kylän omana hankkeena tai sitten yhteistyössä esim. toisten kylien kanssa. Osa asioista toteutetaan kyläläisten talkootyöllä ja osa asioista toteutuu yhteistyössä oman kunnan ja muiden sidosryhmien kanssa. Jokainen toimenpide vaatii toteutuakseen kyläläisten aktiivista panosta. Tavoitteena on, että jostakin tietystä toimenpiteestä kiinnostuneet kyläläiset lähtisivät rohkeasti mukaan toteuttamaan heille itselleen tärkeitä asioita. Jokaisen kyläläisen pienikin panos on arvokas yhteisten asioiden toteuttamisessa ja entistä paremman Mommilan asemanseudun rakentamisessa. Toimenpiteiden toteuttamisesta kiinnostuneet kyläläiset voivat ottaa yhteyttä Pursijärven kyläyhdistyksen puheenjohtajaan tai sihteeriin, jotka ohjaavat kyläsuunnitelman yleistä eteenpäinvientiä Uusien asukkaiden hankinta Pyritään saamaan tontteja tarjolle kaikille halukkaille ostajille. Mahdollisesti tehdään myytävistä tonteista rekisteri Palvelut ja harrastuspaikat Lasten päivähoidon tarvetta kylällä kartoitetaan kyselyn avulla. Kysely kohdistetaan lapsiperheille ja samalla kartoitetaan halukkuutta ryhtyä päivähoitajaksi. Suunnitellaan kylään mahdollista tapahtumakenttää, joka palvelisi niin lasten leikkikenttänä kuin tapahtumapaikkanakin. Hiihtoladun saaminen kylään, ellei onnistuta saamaan latupohjaa Haminankylän tai Oitin suuntaan. Yhteisen uimarannan ruoppaaminen Hiilenrannassa rannan liettymisen estämiseksi. Myös rannan yleiseen viihtyvyyteen kiinnitetään huomiota. Mahdollisesti oman veneen hankkiminen kyläläisten käyttöön. Selvitetään kylän palvelujen tarjontaa kyselyn avulla ja kootaan tiedote halukkaista palvelujen tarjoajista Vesi-, viemäri- ja liikenneturvallisuusasiat Ratkaisun etsiminen vesihuollon ongelmiin aloitettiin kuuntelemalla kyläillassa asiantuntijoina kunnan teknistä johtajaa Kari Korhosta ja Temmonkulman vesiosuuskunnan puheenjohtaja Reijo Kurhilaa vesiosuuskunnan / vesijohdon / viemärin mahdollisuuksista ja kustannuksista. Lähitulevaisuudessa pohditaan vesiosuuskunnan perustamista ja halukkaiden talouksien lukumäärä ja sijainti kartoitetaan. Toiveissa on että ympäristökeskukselta päästäisiin hakemaan tukea hankkeelle lokakuussa 2004 ja hankkeen toteutus alkaisi keväällä 2005.

12 9 Katuvalaistusta kylällä ei ole lainkaan lukuun ottamatta 54-tien risteystä. Katuvalaistuksen tarpeeseen lienee syytä palata, kun uudet tiejärjestelyt on tehty ja todettu onko niiden myötä tullut yhtään parannusta asiaan. Tulevien koululaispysäkkien valaistusta on tarpeen selvitellä samanaikaisesti. Valaistusasiaa on syytä pitää vireillä koko tiemuutoksen ajan. Kevyen liikenteen väylän puute hankaloittaa ja vaarantaa liikkumista. Tulevaisuudessa tulisi tarkastella mahdollisuuksia väylän rakentamiseen. Tilanne on yhtä vaikea niin Oitin kuin Lammin suuntaan Siisteys ja Pursijärvi Epäsiistien piha-alueiden, romuautojen ja huonokuntoisten rakennusten saamiseksi järjestykseen tehdään yhteistyötä kunnan ympäristösihteerin kanssa. Tarpeen vaatiessa pyydetään häneltä kehotuksia asioiden kuntoon saattamiseksi, ellei muuten parannuksia synny. Pursijärven tilan säilyminen nykyisellään ja mieluummin sen entistä paremmaksi saattaminen esim. yhdistysten välisellä yhteistyöllä Nimenmuutos ja asukkaiden aktivointi Mommilan asemanseudun kylätoimikunnan nimen muuttaminen Pursijärven kyläyhdistykseksi. Asia sai kannatusta niin kyläkyselyssä kuin kyläkokouksessakin ja nimenmuutos päätettiin tehdä. Nimenmuutoksen taustalla on toive saada ihmiset hiukan laajemmalta alueelta kiinnostumaan kyläyhdistyksen toiminnasta, kun nimi ei viittaa pelkästään asemanseutuun. Yhteistyön ja talkoohengen lisäämiseksi toivotaan uusien asukkaiden ja kesäasukkaiden aktiivista mukaantuloa toimintaan. Kylälle jaettavat tiedotteet jaetaan myös kesäasukkaiden postilaatikoihin ja ilmoitustauluilta ne ovat kaikkien luettavissa. Yritetään innostaa ja aktivoida uusia ihmisiä mukaan niin samalla tulisi uusia tuulia toimintaankin. 7. KYLÄSUUNNITELMAN SEURANTA JA PÄIVITYS Kyläsuunnitelma tarkistetaan ja päivitetään vuosittain Pursijärven kyläyhdistyksen kyläkokouksessa. Pursijärven kyläyhdistyksen hallitus huolehtii kyläsuunnitelman tarkistamisesta ja päivittämisestä ennen kokousta, jolloin kyläkokouksessa voidaan esitellä hallituksen tekemä kyläsuunnitelmaluonnos. Mommilan asemanseudun kyläsuunnitelman seuranta ja päivittäminen annetaan kyläyhdistyksen sihteerin tehtäväksi, joka huolehtii käytännössä muutosten teosta voimassaolevaan kyläsuunnitelmaan. Kyläyhdistyksen sihteeri tekee muutoksia vuoden aikana sitä mukaan kun tarve vaatii. Seurannassa voidaan asiat ryhmitellä toimenpiteittäin toteutuneisiin asioihin ja kehitettäviin asioihin. Pursijärven kyläyhdistys ohjaa eri toimenpiteet työryhmille ja vastuuhenkilöille, jotka huolehtivat toimenpiteiden toteuttamisesta. Kyläyhdistyksen sihteeri kerää toimenpiteiden tilannetiedot työryhmiltä ja vastuuhenkilöiltä.

13 10 Kaikilla kyläläisillä, myös vapaa-ajan asukkailla, on mahdollisuus olla mukana kylän kehittämisessä ja kyläsuunnitelman toteuttamisessa ja päivittämisessä. Toimenpiteiden toteuttamisessa tarvitaan kyläläisten ideoita ja talkootyötä. Työryhminä ja vastuuhenkilöinä voivat toimia kaikki kyläläiset riippumatta siitä kuuluvatko he kyläyhdistyksen hallitukseen. Myös kylän eri yhdistykset ja seurat ovat toimenpiteiden kehittelijöitä ja toteuttajia. Pursijärven kyläyhdistys tekee vuosittaisen toimintasuunnitelman, johon otetaan kyläsuunnitelmasta niitä kehitettäviä asioita, joita vuoden aikana aiotaan toteuttaa. Isommista asioista tehdään hankesuunnitelmia ja haetaan hankerahoitusta toteuttamiseen joko kylän omana hankkeena tai yhdessä muiden kylien kanssa. Toimintasuunnitelma yhdessä päivitetyn kyläsuunnitelman kanssa käsitellään Pursijärven kyläyhdistyksen vuosittaisessa kevätkokouksessa. Päivitetty kyläsuunnitelma tai sen tiivistelmä jaetaan vuosittain joka talouteen kyläkokouksen jälkeen. Kunnan kyläyhteyshenkilölle toimitetaan vuosittain päivitetty kyläsuunnitelma kevätkokouksen jälkeen. Ensimmäinen päivitysajankohta Kyläsuunnitelma päivitetään ensimmäisen kerran kevätkokouksessa 2004.

14 11 8. YHTEYSTIEDOT Kyläsuunnittelusta on vastannut Mommilan asemanseudun kylätoimikunta. Mommilan asemanseudun kylätoimikunnan kyläsuunnittelutyöryhmä: Matti Toivonen, pj Rajakalliontie 121, MOMMILA (019) Taina Kanninen, siht. Lammintie 60, MOMMILA (019) Seppo Nummela, varapj Mommilanraitti 49, MOMMILA (019) Antti Mäkelä, rahast.hoit. Kaivokuja 3 as 4, OITTI (019) Järveläntie 61, MOMMILA antti.makela@otavene.net Satu Penttonen Rajakalliontie 9, MOMMILA s_penttonen@hotmail.com Tauno Peltonen Järveläntie 95, MOMMILA (019) tauno.peltonen@kolumbus.fi Pentti Paasivuo Riihikatu 7-9 A 7, RIIHIMÄKI Pursijärventie 269, MOMMILA (019) pentti.paasivuo@kolumbus.fi (019) Pursijärven vesiensuojelutoimikunta: Kari Virva pj Pursijärventie 172, MOMMILA (019) Torholan kalastuskunta: Antti Mäkelä Kaivokuja 3 as 4, OITTI (019) Järveläntie 61, MOMMILA antti.makela@otavene.net

15 12 MOMMILAN ASEMANSEUDUN NELIKENTTÄ Liite Kylän heikkoudet - tonttimaan vähäinen tarjonta - kevyen liikenteen liikkuminen turvatonta - yritysten pieni määrä - kylän tuotteiden ja palveluiden tunnettavuuden heikkous - palveluiden puute - harrastusmahdollisuuksien puute - katuvalaistuksen puute - kunnallistekniikan puuttuminen - epäsiistit piha-alueet, romuautot pihoissa - huonokuntoiset rakennukset - kylä on rakenteellisesti hajanainen - yhteishengen heikkous - kaikki asukkaat eivät ole innostuneita kylän yhteisistä asioista: yhteistoiminnan ja arvostuksen puute Kylän uhat - joukkoliikenteen vähentyminen - asukkaiden vähentyminen - kylän aktiivisten toimijoiden vähentyminen, ikääntyminen - kauppa-auton kulun loppuminen - Pursijärven tilan huononeminen Kylän vahvuudet - rauhallisuus - turvallisuus - yhteinen uimaranta + grillikatos - naapuriapu - julkiset liikenneyhteydet - toimiva postinjakelu - toimivat koulukuljetukset - Pursijärvi saarineen - kirjastoauton palvelut - kauppa-auton palvelut - toimiva jätehuolto - toimivat tietoliikenneyhteydet, laajakaista - kylässä toimivan yhdistyksen aktiivinen toiminta ja tiedottaminen Kylän mahdollisuudet - maaseutumiljöö - puhdas luonto - liikenneyhteydet: 54-tie ja rautatie - yhdistysten välinen yhteistyö - yrittäjien välinen yhteistyö

Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010

Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010 1 Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010 Voitte vastata kaikkiin kysymyksiin tai vain itseänne kiinnostaviin kysymyksiin. 1. Millä kyläalueella asutte (tai minkä alueen asioita vastauksenne

Lisätiedot

Viestintä ja materiaalit

Viestintä ja materiaalit Viestintä ja materiaalit http://tammelankylat.wikispaces.com/ Erilaisia dokumentteja, mm. kyläsuunnitelmat http://tammelankylat.ning.com/ Keskustelupalstat Kalenteri Linkit löytyvät: www.tammelankylat.fi

Lisätiedot

VISUVEDEN KYLÄKYSELY SYKSY 2017

VISUVEDEN KYLÄKYSELY SYKSY 2017 VISUVEDEN KYLÄKYSELY SYKSY 2017 Tämä on Visuveden kylän asukkaille - vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille - tarkoitettu kysely kyläyhteisömme kehittämisen pohjaksi. Kyselyn järjestää Visuveden Kyläyhdistys

Lisätiedot

Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen

Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen 10 9 8 7 6 5 3 Täysin eri mieltä Vähän eri mieltä En osaa sanoa Jonkin verran samaa mieltä Täysin samaa mieltä Fiskarsissa on hyvä asua Saan apua naapureiltani sitä

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN JORMUAN KYLÄN KYLÄSUUNNITELMA. Päivitetty 2014 1/8

KAJAANIN KAUPUNGIN JORMUAN KYLÄN KYLÄSUUNNITELMA. Päivitetty 2014 1/8 KAJAANIN KAUPUNGIN JORMUAN KYLÄN KYLÄSUUNNITELMA 2004 Päivitetty 2014 1/8 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 1.1. Suunnitelman tarve... 3 1.2. Kylän sijainti... 3 2. Kyläsuunnitelman seuranta ja päivitys...

Lisätiedot

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Vuorela, Toivala ja Jännevirta Yhteenvetoja vastauksista Siilinjärvi 2012 Kysely suoritettiin alueella Vuorela, Toivala, Jännevirta - Ranta- Toivala Kehvo Kysely

Lisätiedot

Hajalan asukaskysely. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu

Hajalan asukaskysely. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu Hajalan asukaskysely Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu 16.8.2011 Taustatietoja Sukupuoli Ikä 20 15 15 16 10 10 10 7 5 1 0 alle 25-v. 25-34 35-44 45-54 55-64 yli 64-v. Hajalalaisuus Kuinka paljon

Lisätiedot

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu PUPONMÄEN KYLÄSUUNNITELMA 2010-2013 PUPONMÄEN VISIO - Puponmäen entinen koulu kylän keskuspaikka kokootumisille ja harrastustoiminnalle - Entisen koulun ylläpidosta huolehtiminen ja tilojen vuokraus -

Lisätiedot

Hausjärven kunnassa sijaitsevan Monnin kyläsuunnitelma 2004

Hausjärven kunnassa sijaitsevan Monnin kyläsuunnitelma 2004 1 2 Hausjärven kunnassa sijaitsevan Monnin kyläsuunnitelma 2004 Sisällys sivu 1. Johdanto 2 Suunnitelman tarve Suunnitelman laadintavaiheet Toteutetut toimenpiteet suunnittelun aikana Tekijät 2. Kylän

Lisätiedot

Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi

Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi Lavajärven - Komin seutu Hanhijärvenkulma - Joenkulma - Komi - Kirmonkulma - Lavajärvi - Myllykulma - Majamaankulma - Sorvajär vi - Viitaankulma Yleistä kyselystä

Lisätiedot

Kyläkyselyn tuloksia. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi. www.salo.fi

Kyläkyselyn tuloksia. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi. www.salo.fi Kyläkyselyn tuloksia Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Vastaajat Vastaajia yhteensä 15. Miehiä kuusi ja naisia yhdeksän. Ikäjakauma: eniten 50 64-vuotiaita. Nuorin vastaaja 25-vuotias ja vanhin 88-vuotias

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia Angelniemen kyläkyselyn tuloksia ti Kylien Salo, VASTAAJAT (118 vast.) Vartsalan suunta 3 % Toppjoen suunta 13 % Saaren puolella 45 % Kokkilan taajama 29 % Pöylän suunta 10 % Vastausaktiivisuus Lähettyjä

Lisätiedot

PIIRIVUOREN KYLÄYHDISTYKSEN KYLÄSUUNNITELMA 2003. Laatinut Leena Tauru

PIIRIVUOREN KYLÄYHDISTYKSEN KYLÄSUUNNITELMA 2003. Laatinut Leena Tauru PIIRIVUOREN KYLÄYHDISTYKSEN KYLÄSUUNNITELMA 2003 Laatinut Leena Tauru 5.11.2003 PIIRIVUOREN KYLÄYHDISTYKSEN KYLÄSUUNNITELMA 2003 Sisällys 1. Johdanto 1 1.1 Suunnitelman tarve 1 1.2 Suunnitelman laadintavaiheet.

Lisätiedot

Hykkilä-Lunkaan kyselytulokset

Hykkilä-Lunkaan kyselytulokset Hykkilä-Lunkaan kyselytulokset Sisältö Johdanto... 2 1. Kylän sijainti... 2 2. Vastaajien tiedot... 3 3. Kylän nykytila... 5 4. Kylän tulevaisuus ja kehittämisnäkemykset... 9 5. Palvelutarpeet... 13 6.

Lisätiedot

Kyläkysely. Valitse kunta. Vastaajien määrä: 95 0% 5% 10% 15% 20% 25% Iisalmi. Juankoski. Kaavi. Keitele. Kiuruvesi. Kuopio. Lapinlahti.

Kyläkysely. Valitse kunta. Vastaajien määrä: 95 0% 5% 10% 15% 20% 25% Iisalmi. Juankoski. Kaavi. Keitele. Kiuruvesi. Kuopio. Lapinlahti. Kyläkysely Valitse kunta Vastaajien määrä: 95 5% 1 15% 2 25% Iisalmi 6,32% Juankoski Kaavi Keitele Kiuruvesi Kuopio 23,16% Lapinlahti 5,26% Leppävirta 8,42% Maaninka Nilsiä 6,32% Pielavesi Rautalampi Rautavaara

Lisätiedot

HURJAT IDEAT Ihan hurjat ideat: 1. Ekologisen kehityksen keskus (energia a ja luontoa säästäen)

HURJAT IDEAT Ihan hurjat ideat: 1. Ekologisen kehityksen keskus (energia a ja luontoa säästäen) Seuraavat asiat on nostettu tärkeimmiksi asioiksi Vehkapuron koululla 9.12.2010. Lähivuosina tulemme ponnistelemaan yhdessä Joensuun kaupungin kanssa näiden asioiden edistämiseksi. HURJAT IDEAT Ihan hurjat

Lisätiedot

Maakansan kyläsuunnitelma 2006

Maakansan kyläsuunnitelma 2006 1 Iitin kunnassa sijaitsevan Maakansan kyläsuunnitelma 2006 Sisällys sivu 1. Johdanto 2 Suunnitelman tarve 2 Suunnitelman laadintavaiheet 2 Tekijät 2 2. Maakansan sijainti ja historiikki 3 3. Maakansan

Lisätiedot

Torron kylän kyselytulokset

Torron kylän kyselytulokset Torron kylän kyselytulokset Sisältö Johdanto... 2 1. Kylän sijainti ja historiikki... 2 2. Vastaajien tiedot... 3 3. Kylän nykytila... 4 4. Kylän tulevaisuus ja kehittämisnäkemykset... 7 5. Palvelutarpeet...

Lisätiedot

MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004

MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004 MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004 Mainuan kylän edistäminen ry Työryhmä: Juntunen Nelli Karjalainen Voitto Kumpulainen Esa Mikkonen Teija 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO. 3 2 YMPÄRISTÖ 4 3 TIESTÖ JA LIIKENNE... 5 4 PALVELUT.

Lisätiedot

PIIRIVUOREN KYLÄYHDISTYKSEN KYLÄSUUNNITELMA VUOSILLE 2009-2011

PIIRIVUOREN KYLÄYHDISTYKSEN KYLÄSUUNNITELMA VUOSILLE 2009-2011 PIIRIVUOREN KYLÄYHDISTYKSEN KYLÄSUUNNITELMA VUOSILLE 2009-2011 www.piirivuori.net Katja Hakkarainen Piia Töllinen Päivitetty 10.6. 2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 1.1 Suunnitelman tarve... 3 1.2

Lisätiedot

KYLÄKYSELY HANHIKOSKELAISILLE

KYLÄKYSELY HANHIKOSKELAISILLE KYLÄKYSELY HANHIKOSKELAISILLE Tällä kyselyllä kartoitetaan Teidän mielipiteitänne omasta kylästänne. Mitkä asiat kylällä ovat hyvin ja mitkä asiat kaipaisivat muutosta? VASTAAJAN TAUSTATIEDOT: Ikä: 18-44

Lisätiedot

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi Sukunimi 29.8.2014 Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden

Lisätiedot

ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA

ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA Kuhmalahden ja Pälkäneen kehittämistä Hankkeen tausta ja teema Rahoittajina Työ- ja elinkeinoministeriö Hallinnoijina Pomoottori ry sekä Kaakkois- Pirkanmaan seutukunta

Lisätiedot

Angelniemen. Esittely Paula Achrén, kyläyhdistyksen pj. Angelniemen Seurojentalo

Angelniemen. Esittely Paula Achrén, kyläyhdistyksen pj.   Angelniemen Seurojentalo Angelniemen Esittely 27.11.2018 Paula Achrén, kyläyhdistyksen pj. Angelniemen Seurojentalo www.angelniemi.fi Angelniemen historia 1659 - Angelniemen kappeliseurakunta perustettiin 1870 1. kunnallislautakunnan

Lisätiedot

KYLÄILTA KELLO 18.30

KYLÄILTA KELLO 18.30 KYLÄILTA 10.10.2016 KELLO 18.30 Kahvia ja kastettavaa Oppilaiden turvallisuustyöt esillä ja niistä parhaat palkitaan illan aikana Tervetuliaissanat Taivalkunnan kylät ry:n pj. Kyläyhdistyksen puheenjohtajan

Lisätiedot

KYLÄN ABC. turvallisuussuunnittelun. Kylien turvallinen ja toimiva arki

KYLÄN ABC. turvallisuussuunnittelun. Kylien turvallinen ja toimiva arki suomeksi KYLÄN turvallisuussuunnittelun ABC Kylien turvallinen ja toimiva arki Törmäätkö kylälläsi ongelmiin, jotka mielestäsi kaipaisivat ratkaisuja? Ongelmat voivat olla erilaisia arjen epäkohtia vaikkapa

Lisätiedot

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA. KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA. KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl Oletteko kokeneet Kyläavustajatoiminnan tarpeelliseksi omalla alueellanne Kyllä 27 100 % Ei 0 0 % Kyläavustajatoiminnan onnistuminen

Lisätiedot

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Tervetulosanat ja muutama dia puheenjohtajalta (Olli) Kyläyhdistys on 36-vuotias ja hyvissä voimissaan Onnistuttu tiedonkulun ja avoimuuden lisäämisessä

Lisätiedot

TIETOA, TAITOA, OPPIA

TIETOA, TAITOA, OPPIA MUTKATON MEININKI 1. Kevyen liikenteen väylä ja katuvalaistus (Kolin kylältä lomakolille ja kylältä valtatielle päin) vastuu tiehallinto ja kunta 2. Vanhusten kauppapalvelut (kotiinkuljetus, yms.) vastuu

Lisätiedot

Kyläkävelyraportti ALASTARO 31.8.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA

Kyläkävelyraportti ALASTARO 31.8.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyraportti ALASTARO 31.8.2011 Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyt kuuluvat yhtenä osana Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Kylämaisema kuntoon hankkeen

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON?

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille Ruralia-instituutti 2018 1 OSA 4B: KYLÄYHDISTYS JA YRITTÄJYYS MIELIPIDEVÄITTÄMÄT Ruralia-instituutti

Lisätiedot

Letkun kylän kyselytulokset

Letkun kylän kyselytulokset Letkun kylän kyselytulokset Sisältö Johdanto... 2 1. Kylän sijainti ja historiikki... 2 2. Vastaajien tiedot... 2 3. Kylän nykytila... 4 4. Kylän tulevaisuus ja kehittämisnäkemykset... 8 5. Palvelutarpeet...

Lisätiedot

Kestävän energian kuntatiedotus ja Kestävä kylä selvitystyö

Kestävän energian kuntatiedotus ja Kestävä kylä selvitystyö Kestävän energian kuntatiedotus ja Kestävä kylä selvitystyö Kestävän energian päivä III 27.10.2014 Asikkala Petra Korkiakoski, HAMK Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus -hanke Esityksen sisältö Kestävän

Lisätiedot

KYLÄ- JA YHDISTYSKYSELY

KYLÄ- JA YHDISTYSKYSELY KYLÄ- JA YHDISTYSKYSELY 26.5.2009 Hyvä kylätoiminta-aktiivi! Tämän kyselyn tarkoituksena on koota tietoa Suupohjan Kehittämisyhdistys ry:n toiminta-alueella sijaitsevista kylistä ja niillä toimivista yhdistyksistä.

Lisätiedot

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA KUNNAN VISIO JA STRATEGIA LUONNOLLISEN KASVUN UURAINEN 2016 AKTIIVISTEN IHMISTEN UURAISILLA ON TOIMIVAT PERUSPALVELUT, TASAPAINOINEN TALOUS, MENESTYVÄ YRITYSELÄMÄ JA PARHAAT MAHDOLLISUUDET TAVOITELLA ONNEA

Lisätiedot

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry KYLIEN TOIMINNALLINEN KEHITTÄMINEN - esimerkkinä Nurmijärvi Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry Leader-ryhmä Keski-Uudenmaan ja Etelä- Hämeen alueelta. Kehittää maaseutua pääasiassa rahoittamalla Manner-Suomen

Lisätiedot

Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014. Yleistä. Hallitus. Jäsenistö. Toimikunnat ja työryhmät

Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014. Yleistä. Hallitus. Jäsenistö. Toimikunnat ja työryhmät Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Yleistä Fiskars kyläseuran toiminta tukeutuu yhdistyksen sääntöihin ja vuosittain vahvistettavaan toimintasuunnitelmaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN Lähtötiedot Asukaskyselyn tulokset 09.12.2011 ASUKASKYSELY: PÄLKÄNEEN TULEVAISUUS Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2011 Kysely on

Lisätiedot

Riihivalkaman koulualueen kyläsuunnitelma 2010

Riihivalkaman koulualueen kyläsuunnitelma 2010 Aikaleima Riihivalkaman koulualueen kyläsuunnitelma 2010 Käynnissä olevat kylän kehittämiskohteet Toimenpiteet Aikataulu Vastuutaho= mitkä toimijat, kenen kanssa Jätevesiasiat Selvitys ja suunnittelu jätevesiviemäristä

Lisätiedot

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 TEEMA: KYLÄTALO Idea: Kylätaloselvitys tehdään yhteinen kylätaloselvitys muiden lakkautettujen koulujen kiinteistöistä ja niiden käytöstä

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille Tämän kyselyn tarkoitus oli löytää Pohjois-Pohjanmaan kylätoiminnan tärkeimmät kehityskohteet sekä saada tietoa maakunnallisen kyläyhdistyksen, Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

KYLÄN TURVALLISUUSLISTA

KYLÄN TURVALLISUUSLISTA KYLÄN TURVALLISUUSLISTA KYLÄN TURVALLISUUSLISTA Kylän turvallisuussuunnittelu perustuu laaja-alaiseen turvallisuuden käsitteeseen. Se ei ole pelkästään pelastusviranomaisten työtä, vaan turvallisuus on

Lisätiedot

CADDIES asukaskyselyn tulokset

CADDIES asukaskyselyn tulokset CADDIES asukaskyselyn tulokset Kysely toteutettiin 27.4.-17.5.2009 Kyselyyn vastattiin Internet-pohjaisella lomakkeella osoitteessa http://kaupunginosat.net/asukaskysely tai paperilomakkeella Arabianrannan,

Lisätiedot

Temmeksen kyläyhdistys ry. Toimintakertomus 2013

Temmeksen kyläyhdistys ry. Toimintakertomus 2013 Temmeksen kyläyhdistys ry Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 Sivu 2(8) Yleistä Temmeksen kyläyhdistyksen tarkoituksena on toiminta-alueensa asukkaiden asumisolosuhteisiin, - ympäristöön, -viihtyvyyteen

Lisätiedot

HANNUKKA KYLÄSUUNNITELMA 2007

HANNUKKA KYLÄSUUNNITELMA 2007 HANNUKKA KYLÄSUUNNITELMA 2007 Viialan Hannukanseudun asukasyhdistys ry 2007 Hannukan kartta SISÄLLYSLUETTELO Sisällys Kyläsuunnitelman syntyvaiheita Hannukan historiaa Sijainti Väestö ja asuminen Elinkeinot

Lisätiedot

SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ

SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ vs. kaavasuunnittelija Mia Saloranta Hämeenkyrön kunta Mahnalan työpaja 28.6.2017 Jyväpirtillä Osallistujat: 27 hlöä, joista 11

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

Kuntalaiskysely. Kiihtelysvaara. Pasi Saukkonen

Kuntalaiskysely. Kiihtelysvaara. Pasi Saukkonen Kuntalaiskysely Kiihtelysvaara Pasi Saukkonen 14.10.2015 116 Kiihtelysvaaralaista vastaajaa % 0 20 40 60 80 100 Kaupunkilainen vai maalainen? kaupunkilainen 3% Oletko mielestäsi sekä maalainen että kaupunkilainen

Lisätiedot

Riitialan seudun kylät ry. Ikaalisten kaupungissa sijaitsevan Riitialan seudun kylien kyläsuunnitelma 2006

Riitialan seudun kylät ry. Ikaalisten kaupungissa sijaitsevan Riitialan seudun kylien kyläsuunnitelma 2006 1 Riitialan seudun kylät ry. Ikaalisten kaupungissa sijaitsevan Riitialan seudun kylien kyläsuunnitelma 2006 Ikaalinen kotikaupunki hanke: Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry/ Pohjois-Satakunnan LEADER+ Ikaalisten

Lisätiedot

Vartsalan kyläkyselyn tulokset

Vartsalan kyläkyselyn tulokset Vartsalan kyläkyselyn tulokset kyläkokous ti 14.10.2014 Kylien Salo, FM Tanja Ahola Kyläkyselyn toteutus Paperinen kysely lähetettiin syyskesällä 2014 postitse 270 talouteen. 195 kpl julkisena tiedotteena

Lisätiedot

Kuntalaiskysely Eno. Pasi Saukkonen

Kuntalaiskysely Eno. Pasi Saukkonen Kuntalaiskysely Pasi Saukkonen 27.10.2015 (131 vastausta) % Koko aineisto (n. 500 vastausta) 0 20 40 60 80 100 4% Kaupunkilainen vai maalainen? Oletko mielestäsi kaupunkilainen maalainen 67 % a) kaupunkilainen

Lisätiedot

Kuntalaiskysely. Tuupovaara. Pasi Saukkonen

Kuntalaiskysely. Tuupovaara. Pasi Saukkonen Kuntalaiskysely Pasi Saukkonen 20.10.2015 (104 vastausta) % Koko aineisto (n. 500 vastausta) 0 20 40 60 80 100 Kaupunkilainen vai maalainen? Oletko mielestäsi kaupunkilainen sekä maalainen että kaupunkilainen

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

Viuruniemen kyläyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2014

Viuruniemen kyläyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2014 Viuruniemen kyläyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2014 Viuruniemen kyläyhdistyksessä oli 181 jäsentä (v.2014 jäseniä oli 215). Viuruniemen kyläyhdistyksen hallitukseen kuuluivat Saila Keronen puheenjohtaja,

Lisätiedot

KYLÄSUUNNITELMA KALAKANGAS HAAPAJÄRVI

KYLÄSUUNNITELMA KALAKANGAS HAAPAJÄRVI KYLÄSUUNNITELMA KALAKANGAS HAAPAJÄRVI Niinikankaan lava 50v toukokuu 2003 (suojelukohde) 15.10.2003 Kalakankaan kyläyhdistys Kylävalakiat hanke Kyläenergialla Nokka Nousun hanke Sisällysluettelo 1. KUVAUS

Lisätiedot

Verlan seudun kyläsuunnitelman päivitys 2009

Verlan seudun kyläsuunnitelman päivitys 2009 Pohjois-Kymenlaaksossa sijaitsevan Verlan seudun kyläsuunnitelman päivitys 2009 Verlan seudun kyläyhdistys ry. on tehnyt kyläsuunnitelman vuonna 2005 Bircaterra ky:n tukimateriaalin avulla. Työskentelyä

Lisätiedot

- Kylä keskellä kaikkea

- Kylä keskellä kaikkea 1 2 VILLIKKALA - Kylä keskellä kaikkea Villikkala on elinvoimainen, kaunis ja rauhallinen maatalouskylä Kouvolassa, jonka peltomaisema on tasaista vilja- ja nurmipeltojen sävyttämää perinnemaisemaa. Kylän

Lisätiedot

TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS 2016

TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS 2016 TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS 2016 Vuosikokouksen jälkeen kyläasiamies Henrik Hausen kertoo uudesta hankkeesta ja vastaa kysymyksiin. 28.2.2016 klo 18.00. Paikka Tuohikoto Käsiteltävät asiat: 1.

Lisätiedot

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015 EK-Kylät Jotta ohjelman sisältö vastaisi myös kylien/asuinalueiden ajatuksia ja toiveita, haluaisimme sinunkin mielipiteesi maakuntamme kylätoiminnan kehittämisestä. Mitkä

Lisätiedot

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Salon seudun suunnittelumalli yhdistää toiminnallisen kyläsuunnittelun ja maankäytön suunnittelun Toiminnallinen kyläsuunnitelma edustaa kyläläisten

Lisätiedot

Kyläkävelyraportti ORISUO 7.7.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA

Kyläkävelyraportti ORISUO 7.7.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyraportti ORISUO 7.7.2011 Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyt kuuluvat yhtenä osana Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Kylämaisema kuntoon hankkeen

Lisätiedot

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata?

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? TASAISESTI KOKO SUUNNITTELUALUEELLE NYKYISEEN ASUTUKSEEN TUKEUTUEN JA MAISEMAAN SOVELTUEN KYLÄKESKUSTAA PAINOTTAEN, MUUALLE

Lisätiedot

Pajupuron kyläkyselyn tulokset

Pajupuron kyläkyselyn tulokset Pajupuron kyläkyselyn tulokset Kyläkysely toteutettu 9/2016 Taustatiedot Vastaajia 19, naisia 11, miehiä 7, yksi vastaaja ei ilmoittanut sukupuoltaan Vakituisia asukkaita 15, muu 2 Vastaajien ikäjakauma

Lisätiedot

Vaskion kyläkyselyn tuloksia

Vaskion kyläkyselyn tuloksia Vaskion kyläkyselyn tuloksia ke 15.10.2014 Kylien Salo, FM Tanja Ahola VASTAAJAT (134 vast.) Kumio 8 % Pampari - Toivila 37 % Vaskion kirkko - Ruotsala 24 % Sahala Perälä - Kuttila 9 % Heinäsuo 9 % Kierla

Lisätiedot

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Kooste mielipiteistä: Virkistys Karperönjärvi on virkistyksen kannalta

Lisätiedot

Kuntalaiskysely Pyhäselkä. Pasi Saukkonen

Kuntalaiskysely Pyhäselkä. Pasi Saukkonen Kuntalaiskysely Pyhäselkä Pasi Saukkonen 3.11.2015 Pyhäselkä (112 vastausta) % Koko aineisto (n. 500 vastausta) 0 20 40 60 80 100 Kaupunkilainen vai maalainen? kaupunkilainen 10 % Oletko mielestäsi 1)

Lisätiedot

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA Yhdistykset

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA Yhdistykset PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA Yhdistykset Vastaajan taustaorganisaatio 35% 12% 53% Muu kylä- tai asukasyhdistys Kyläavustajan työllistänyt yhdistys Muu yhdistys Kyläavustajatoiminnan tunnettavuus 9%

Lisätiedot

Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011

Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011 Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011 Piipsjärvi sijaitsee Oulaisten kaupungin pohjoisosassa ja on kaupungin suurin kylä. Kylä on noin 800 oulaistelaisen kotikylä. Asutus on keskittynyt pääasiassa

Lisätiedot

Hausjärven kunnassa sijaitsevan HAUSJÄRVEN kk:n ja HIKIÄN kyläsuunnitelma 2003

Hausjärven kunnassa sijaitsevan HAUSJÄRVEN kk:n ja HIKIÄN kyläsuunnitelma 2003 Hausjärven kk:n ja Hikiän kyläsuunnitelma 2003 2 Hausjärven kunnassa sijaitsevan HAUSJÄRVEN kk:n ja HIKIÄN kyläsuunnitelma 2003 Sisällys sivu 1. Johdanto 2 1.1. Suunnitelman tarve 1.2. Suunnitelman laadintavaiheet

Lisätiedot

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu.

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu. JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma MALLI Toimintasuunnitelmasta yleisesti Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

KÖYLIÖN KYLÄKYSELY. Elina Haavisto

KÖYLIÖN KYLÄKYSELY. Elina Haavisto KÖYLIÖN KYLÄKYSELY Elina Haavisto Kyläkysely Kysely postitettiin joka talouteen Köyliössä Vastausaikaa oli noin 2 viikkoa (19.1-12.2.09) Palautuspisteitä seitsemän Köyliössä Vastauksia saatiin 171 Sukupuoli

Lisätiedot

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä.

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä. MTK TERVO-VESANTO JÄSENKYSELY 2009 Yleistä kyselyn toteutuksesta MTK Tervo-Vesanto ry:n jäsenkysely toteutettiin 12.4.-5.5.2009 välisenä aikana. Kysely oli internet-kysely. Kyselystä tiedotettiin jäseniä

Lisätiedot

Viuruniemen kyläyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2015

Viuruniemen kyläyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2015 Viuruniemen kyläyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2015 Viuruniemen kyläyhdistyksessä oli 200 jäsentä (v.2014 jäseniä oli 181). Viuruniemen kyläyhdistyksen hallitukseen kuuluivat Saila Keronen puheenjohtaja,

Lisätiedot

Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj.

Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj. Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj. Historia Angelniemen kappeliseurakunta perustettiin 1659 Ensimmäinen Angelniemen kunnallislautakunnan kokous helmikuun 13. päivänä 1870 Kunta itsenäistyi

Lisätiedot

Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille

Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille YTYÄ kylätoimintaan yhdistykset palveluiden tuottajina 3.11.2016 Yhteiskunnallinen yrittäjyys maaseudulla -hanke 4.11.2016 1 Taustaa - Kyselyn tavoitteena oli

Lisätiedot

ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI

ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI Yhteisö Eskolan kylä on yli 400 asukkaan teollisuuspainotteinen taajama Kannuksen kaupungissa. Kylällä on kaksi kauppaa, ala-aste, päiväkoti ja n. 160 teollista

Lisätiedot

Ristijärven kuntastrategia

Ristijärven kuntastrategia Ristijärven kuntastrategia 2018-2030 Johdanto Kuntastrategiassa esitetään Ristijärven kunnan tavoitteet kaudelle 2018-2030. Kuntastrategian tavoitteet tarkennetaan vuosittain arvioitaviksi toimenpiteiksi

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012

Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012 Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012 Kyllä kylä kuuluu, kun Miten välitetään kylän tahto päättäjille /perjantain lörning kafeen tulokset: TEEMA NÄKYVYYS : Alueen tapahtumat oltava mukana

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

KYLÄKOKOUS 10.06.2007 VESI-JA VIEMÄRIVERKOSTO KUMIANTIEN ALUEELLE

KYLÄKOKOUS 10.06.2007 VESI-JA VIEMÄRIVERKOSTO KUMIANTIEN ALUEELLE KYLÄKOKOUS 10.06.2007 VESI-JA VIEMÄRIVERKOSTO KUMIANTIEN ALUEELLE OHJELMA Vesiosuuskuntaa valmistelevan työryhmän työn tulokset (Pekka Huomo) Osuuskunnan perustaminen Yhteydet kuntaan, etpähään ja Hämeen

Lisätiedot

Vesiosuuskunnat harrastajasarjasta ammattilaiskehään Vesa Arvonen

Vesiosuuskunnat harrastajasarjasta ammattilaiskehään Vesa Arvonen Vesiosuuskunnat harrastajasarjasta ammattilaiskehään 13.11.2017 Vesa Arvonen Vesiosuuskunnat Suomessa Vesiosuuskuntia perustettu Suomessa 110 vuoden ajan Nyt Suomen n 4800 osuuskunnasta n 1300 on vesihuoltoosuuskuntaa

Lisätiedot

Varsinainen osuuskuntakokous Pursijärven vesiosuuskunta

Varsinainen osuuskuntakokous Pursijärven vesiosuuskunta Varsinainen osuuskuntakokous 26.5.2007 Pursijärven vesiosuuskunta Kokouksen järjestäytyminen Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Työjärjestyksen hyväksyminen Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen

Lisätiedot

Kysely taloyhtiöasumisesta ja taloyhtiön kehittämisestä

Kysely taloyhtiöasumisesta ja taloyhtiön kehittämisestä Kysely taloyhtiöasumisesta ja taloyhtiön kehittämisestä Kyselyn toteutus Vastaajamäärä: 500 Kohderyhmä: kerrostaloasukkaat Suomessa Tiedonkeruu: -9.1.017 Kyselyn teemat: Asukaskyselyjen hyödyntäminen taloyhtiön

Lisätiedot

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto. LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.. LIITE 2. Sysmän kirkonseudun kulttuurimaisema. RKY aluerajaus, Museovirasto 2009. LIITE 3. Asukaskyselyn

Lisätiedot

- Kupla kuvastaa kantavaskiolaisen ja muualta Vaskiolle tulleen tapaamista

- Kupla kuvastaa kantavaskiolaisen ja muualta Vaskiolle tulleen tapaamista - Omanlainen maaseutukylä, jossa paljon lapsiperheitä - Salon kaupungin taloudellinen ahdinko sekä nykyaikaiset verkostoitumisen ja markkinoinnin vaatimukset ovat nähtävissä kaikessa kylän toiminnassa

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun kuntien päivähoidon asiakaskysely 2011

Pääkaupunkiseudun kuntien päivähoidon asiakaskysely 2011 Pääkaupunkiseudun kuntien päivähoidon asiakaskysely 2011 Kyselyn tavoite ja toteutus Kyselyssä selvitettiin päivähoidossa olevien lasten vanhempien arvioita lapsensa päivähoidosta pääkaupunkiseudun neljässä

Lisätiedot

Mistä tuulee seurakyselyn tulokset ja toimenpiteet kyselyn perusteella

Mistä tuulee seurakyselyn tulokset ja toimenpiteet kyselyn perusteella Mistä tuulee seurakyselyn tulokset ja toimenpiteet kyselyn perusteella Seuraseminaari 19.11.2011 Vahva ja aktiivinen lajiliitto seurojen tukena Seuroja 331 Luokkaliittoja 42 Jäseniä n. 60.000 Veneitä 23.692

Lisätiedot

Raanujärven kyläsuunnitelma 2009. Raanujärvi 07.05.2009

Raanujärven kyläsuunnitelma 2009. Raanujärvi 07.05.2009 Raanujärven kyläsuunnitelma 2009 Raanujärvi 07.05.2009 0 Ylitornion kunnassa sijaitsevan Raanujärven kyläsuunnitelma 2007 Sisällys sivu 1. Johdanto 2 Suunnitelman tarve Suunnitelman laadintavaiheet Toteutetut

Lisätiedot

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Työpaja 16.4.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja neuvonta Tiedotus:

Lisätiedot

Ryhmä 1. Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön

Ryhmä 1. Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön Vapaaehtoisuus on muuttunt pakoksi Joudumme hallinnollisiin tehtäviin, emme voi keskittyä meille tärkeiden asioiden kehittämiseen

Lisätiedot

KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA

KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA 2005 Kulhon seudun kehittämisyhdistys ry Joensuun Seudun Leader ry Maaseudun Sivistysliitto Pohjois-Karjalan Kylät ry SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 2 Työskentelytapa 2 Kylän henki

Lisätiedot

Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia

Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia ti Kylien Salo, FM Tanja Ahola VASTAAJAT (194 vast.) muut 1 % yksi aikuinen 27 % lapsiperhe 15 % kaksi aikuista 57 % Lähetettiin 1040 kpl julkinen tiedote postinumeroalueille:

Lisätiedot

Perustiedot

Perustiedot Perustiedot Perustiedot Perustiedot Perustiedot Perustiedot Sivistysrooli Sivistysrooli Sivistysrooli Sivistysrooli Sivistysrooli Sivistysrooli Miten kehittäisit sivistystoimen palveluita (86 vastausta)

Lisätiedot

KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Enon kirkonkylä

KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Enon kirkonkylä Teema: Pienet investoinnit Uiminen: uimapaikkojen kartoittaminen KESÄ: Niskan rantaan satamaalueen lähelle kunnostaminen (historia) Kotirannan uimarannan kunnostaminen TALVI: Kotirannan uima-allas käyttöön

Lisätiedot

Yhdistyslaturin kysely 2019

Yhdistyslaturin kysely 2019 Yhdistyslaturin kysely 2019 Kyselyn tavoitteena oli selvittää yhdistystoiminnan kipupisteitä. Kyselyssä kartoitimme kiinnostusta yhdistystoiminnan eri alueiden kehittämiseen. Kyselyn tuloksia käytämme

Lisätiedot