Bruinesin satamaa. Laiturit olivat erinomaiset, jonkinlainen muovipinta oli siisti ja tukeva.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Bruinesin satamaa. Laiturit olivat erinomaiset, jonkinlainen muovipinta oli siisti ja tukeva."

Transkriptio

1 Eräs veneenhakumatka Hollannista- Raisioon. Martti Tähtinen (RVS) oli ostanut huhtikuussa 2011 Hollannista 36 jalkaisen Jeanneau Sun Odyssey purjeveneen. Hän oli käynyt sitä paikan päällä katsomassa ja kaupat oli tehty. Veneen hakemiseksi Suomeen hän sai miehistöksi Seppo Kivistön (RVS) ja Kalervo Aallon. (Turku) kokoontui kolmen miehen ryhmä Turun lentokentälle ja kone lähti aamu seitsemältä Kööpenhaminaan jossa vaihdettiin ilman viivytyksiä Amsterdamin koneeseen. Amsterdamissa otettiin taxi ja ajettiin Rotterdamin kaupungin läpi noin 40 km. päässä olevaan Bruinessen pikkukaupungissa sijaitsevaan satamaan, jossa vene oli valmiina odottamassa. Olimme perillä noin kello 12 paikallista aikaa. Bruinesin satamaa. Laiturit olivat erinomaiset, jonkinlainen muovipinta oli siisti ja tukeva. Kävimme ostamassa ruokatavaroita matkaa varten. Asennettiin veneeseen plotteri ja tutustuttiin siihen. Kävimme myös syömässä venesataman rantaravintolassa. Tutkittiin paikallisia merikarttojen merkintöjä. Esimerkiksi syvyydet oli merkitty jaloissa. Siellä on myös merkintöjä vuoroveden korkeuden vaihtelusta ja suunnasta. Vaikka vuorovesi taulukoiden käyttö oli joskus aiemmin tullut tentittyä niin käytännön kokemus puuttui. Nyt se oli edessä. Säätiedoissa tuulen nopeus ilmoitetaan solmuina tai boforeina. Seuraavana aamupäivänä tankattiin vene ja lähdettiin matkaan. Matkalla ihmettelimme Hollannin sisävesien suuruutta ja sisävesien rahtiliikenteen määrää, kanavia, sulkuja sekä pitkiä maantiesiltoja. Vuorovesi vaikutti myös Room Bots Marinassa 2-3 m vaikka se on sisämeren puolella. Säätelevät ilmeisesti vedenkorkeutta ja veden vaihtuvuutta patoluukkujen avulla. Room Bots Marina oli meidän ensimmäinen pysähdyspaikka. Aamulla oli vain 10 minuutin matka sululle jonka takana oli jo Pohjanmeri. Ensimmäisenä päivänä matkaa kertyi 18,5 mpk.

2 Olimme ajoittaneet lähdön niin että ylävesi oli juuri kääntynyt laskuvedeksi ja se työnsi meidät ulkomerelle 8,1 kn (solmua) vauhtia, virran vaikutus noin 3 kn. Pohjanmeri oli hyvin rauhallinen, 3 m/s perän puolelta. Ajoimme ulos rannikosta ja olimme koko reissumme kaukaisimmassa pisteessä, josta suuntasimme rannikon suuntaisesti pohjoiseen. Kale ja Masa tarkistavat sijaintia matkamme kaukaisimmassa reittipisteessä, N 51,39 E 3,33. Öljynporaus lauttoja ja rahtilaivoja näkyvissä mutta maa oli jo kadonnut horisonttiin. Ajoimme Rotterdamin satamaan johtavien laivaväylien poikki ja pian sen jälkeen näimme Haagin kaupungin rakennuksia tosin kaukaa mereltä. Haagissa on mm. YK.n kansainvälinen tuomioistuin. Menimme Idmuiden satamaan yöksi. Taas aamulla, yläveden huipun jälkeen, lähdimme merelle. Pohjanmeri oli edelleen rauhallinen ja päivän mittaan jopa tyyni joten ajettiin koneella. Päätimme että näissä olosuhteissa jatketaan seuraavan päivän iltaan asti. Satamat on Pohjanmerellä harvassa joten valinnat on tehtävä harkitusti. Rantautuminen muualle kuin satamiin on mahdotonta. Hollannin ja Saksan kohdalla Pohjanmeressä on km päässä rannasta matalien hiekka särkkien muodostama saari rivistö joiden rannat ovat hyvin matalia kauas merelle. Ajoimme, laivaväylän ja saarien välistä, noin km saarista joten niitä ei juuri näkynyt, osin usvankin takia. Päivällä aurinko paistoi ja aamuyöllä nousi täysikuu valaisema matkaa. Tuuli virisi sen verran että päästiin pelkillä purjeillakin osan matkaa. Pimeimpänä aikana Hollannin vesillä oli jokin levä joka loisti kirkkaana fosforin värisenä veden vaahdotessa veneen aallosta tai laivan jättämässä vaahdossa. Tultiin Saksan puolelle ja ajettiin koko pitkä päivä kunnes illansuussa saavuttiin Elbe joen suulla oleva Cuxhaven satamaan 36 tunnin ja 244,8 mailin yhtämittaisen purjehtimisen päätteeksi. Pohjanmeri oli nyt käytännössä ylitetty ja miehistö onnellinen siitä että ei jouduttu kovaan keliin sillä matalalla Pohjanmerellä nousee korkea aallokko ja kuten edellä kerroin suojaan hakeutuminen on vaikeaa. Ennen matkaa katselin netistä tuuli tietoja ja aallon korkeuksia Pohjanmerellä ja jopa kohtuullisellakin 8 m/s tuulella aalto nousee siellä yli kolme metriseksi, joten tyytyväisyyteen oli aihetta.

3 Meidän rantautumisen aikana eräästä saksalaisesta veneestä vilkuteltiin iloisesti ja veneessä ollut suomalaisnainen tuli meitä laiturilla tervehtimään. Hän asuu Saksassa ja tulivat miehensä kanssa kotisatamaansa. Hän kertoi että Kielin kanavan suulle on nousuveden aikana kahden tunnin matka ja laskuveden aikaan ei ehkä neljäkään tuntia riitä. Kielin kanavan läntinen sulku. Aamulla viideltä lähdimme nousuveden myötä ylös Elbe jokea Kielin kanavan suulle jonne tultiin noin 7 aikaan. Jonkun aikaa odoteltuamme ajoimme sulun kautta kanavaan. Laskimme alaspäin noin metrin verran. Mehän tulimme kanavaan yläveden aikaan. Kielin kanava on 98 km pitkä ja leveys vaihtelee kapeimmillaan noin 80m. Veden korkeusero on vähäinen mutta sen kummassakin päässä on sulkuportit. Pohjanmeren päässä vaikuttaa kuitenkin vuorovesi. Kanava valmistui 1895 ja sen vihki keisari Vilhelm II. Suuretkin tankkilaivat sopivat siellä vaivatta kohtaamaan toisensa. Aurinko paistoi, huulet paloivat auringosta mutta sitten tuli oikea kunnon ukkoskuuro. Ihmeteltiin kanavan suuruutta ja työmäärää sen tekemisessä. Nyt siellä on kauniit rannat myös järviä sen läheisyydessä. Lähellä myös suuria peltoaukeita ehkä 10 m kanavan veden pintaa alempana. Itäpäässä kanavaa on enemmän asutusta ja kaupunkeja aivan rannassa. Siltojen korkeus 42 m. Erään rautatiesillan alla oli vaijereiden varassa liikkuva lossi joka kuljettaa ihmisiä ja henkilöautoja kanavan yli. Kielin kaupunki sijaitsee kanavan itäpäässä ja siellä olevasta sulusta siirryttiin Itämeren puolelle. Iltapäivällä viiden jälkeen ajoimme Kielin kanavan suulla olevaan Holtenaun satamaan. Nyt oltiin jo Itämerellä eikä enää huolta vuorovesistä. Rantauduttuamme kipparimme totesi, että nyt on Pohjanmeri ylitetty, kanavasta selvitty ja olemme jo miltei kotivesillä,niin on aihetta julistaa tätä pullolla samppanjaa ja niin me teimme. Koska oli sunnuntai-ilta ja kaikki kaupat kiinni päätimme lähteä aamulla ostamaan ruokatarvikkeita kaupungilta. Kale ja Seppo lähtivät katsomaan missä kaupat ovat. Löytyivät kolmen kilometrin päästä. Tulomatkalla poikkesimme viihtyisään hotellin ja nautittiin maittava voileipä oluen kera. Polttoainekin oli vähissä eikä tässä satamassa ollut tankkauspaikkaa joten päätettiin ottaa huominen päivä vähän löysemmin, käydä kaupassa ja siirtyä vai lähellä olevaan toiseen satamaan jossa voidaan tankata.

4 Aamulla satamakonttorissa käydessä tilasimme taxin kaupassa käyntiä varten. Sillä kävimme Lidllissä ja toimme ruokatavarat veneelle. Sitten siirryttiin Kielin majakan ohi noin 3 mailin päässä olevaan Ladoen kaupungissa olevaan Baltic Bay satamaan. Se olikin suuri ja hieno satama,,erinomaiset laiturit sekä hyvät suihku ja wc tilat. Venepaikkoja yhteensä Saksan sukellusvene laivaston museo ja muistomerkki. Itämeren vesi oli myös yllättävän kirkasta. Pohja näkyi usean metrin syvyyteen. Kävimme tekemässä pienen tutustumiskierroksen kaupungilla. Illalla suunnittelimme miten matkamme jatkuu. Kipparin päätöksellä lähdemme kuudelta aamulla Rostokkiin. Ei kuitenkaan lähdetty koska satoi ja tuuli reippaasti 15 m/s ja puuskissa reilusti enemmän. Päivä kului sadetta pidellessä. Pieni kaupunkikierros ja kaupassa käynti. Seuraavana päivänä kova tuuli jatkui, eikä mitään mahdollisuutta jatkaa matkaa. Käytiin porukalla tutustumassa kaupunkiin, kävelimme rantakatua Saksan sukellusvene muistomerkin ja museon luokse. Kävimme myös kaupassa Aamulla 4:50 lähdettiin liikkeelle. Lähteissä vielä kaikki hyvin, tuuli ihan siedettävä sivu vastainen. Kahdeksan mailia ajettuamme tuuli kääntyi niin vastaiseksi ja aallokko nousi niin suureksi että olisimme joutuneet jo aallokon takia luovimaan. Kymmenen tunnin pituiseksi ajateltu matka olisi näissä olosuhteissa kestänyt vähintään 20 tuntia, joten päätettiin kääntyä takaisin Laboen. Päivällä tuuli vielä voimistui. Vähän harmitti kun matka ei edistynyt mutta, muuten kaikki hyvin, olimme tuvallisesti samassa hyvässä satama paikassa josta lähdimme. Iltapäivällä tuuli vähän heikkeni ja alettiin jo valmistua uuteen lähtöön. Taivaalle ilmestyi kuitenkin jalaspilviä joten lähtö päätettiin peruuttaa. 16:50 iski jo ukkosmyrsky. Satama-altaassakin oli vaahtopäitä ja vesi loiskui laiturille, vaikka olimme korkean aallonmurtajan suojassa. Seuraavanakin aamuna satoi ja tuuli jatkui 15 m/s. Odottelua ja pasianssin peluuta. Kävelylenkillä tapasimme satamassa suomalaisia jotka olivat samalla asialla kuin mekin. Olivat tuomassa Hollannista ostamaansa moottorivenettä suomeen. Illalla tuuli alkoi tyyntyä. Tehtiin uusia reitti suunnitelmia. Käytiin myös ostamassa yksi uusi Tanskan karttalehti.

5 Oli lauantai 28.5 tuuli 6 m/s lounaasta, ilma +10 astetta. Tankattiin dieseliä ja 7:45 päästiin lähtemään merelle. Tuuli oli sivumyötäinen ja fokka veti mukavasti koneen avustamana 7 solmun vauhtia. Suunnitelmia oli muutettu ja seuraava etappi oli nyt Tanskan eteläisin kärki Gedser. Sieltä lähtee myös autolauttoja Saksaan. Venesatama on niemen länsipuolella noin 5 mailia väylältä. Tulimme illalla kahdeksan aikoihin satamaan ja sinne oli tullut muutamia saksalaisia veneitä viikonloppua viettämään. Merellä emme juuri nähneet muita huviveneitä. Gedser on pieni melko vaatimaton satama. Ilmeisesti saksalaisten suosima ensimmäinen pysähdyspaikka. Tanskan vierailu jäi meiltä lyhyeksi ja rajoittui satama alueeseen. Aamulla katselimme mistä ja kuinka kovasti tuulee. Edelleen lounaassa ja 5-6 m/s. Lähdimme matkaan. Ensin 5 mailia ulos ja sitten keula kohti Ruotsia. Menimme laivaväylän pohjoispuolelta, poissa laivojen tieltä. Puolilta päivin näkyi Mon saaren kalkkikivi jyrkänne paarpuurin puolella kaukana horisontissa. Jatkoimme suoraan avomerta ja näimme vain laivoja myös Itämeren kaasuputkia laskevan aluksen kaukaa ja putkia kuljettavan aluksen aivan läheltä. Pyöriäiset kävivät tervehtimässä meitä kaksi kertaa. Seurasivat venettä usean yksilön laumana. Pyörähtivät hetken pinnassa myötä aallon rinteessä ja aina eri paikasta johon olin kameran suunnannut. Videointi onnistui jo paremmin. Kaasuputkia menossa Venäjän- Saksan välisen uuden kaasuputken rakennustyömaalle. Puolen yön maissa olimme Sandhammaren majakan lähellä. Olimme siis Bornholmin ja Ruotsin välisessä salmessa. Taivas oli pilvessä yö pimeä ja kylmä. Veden ja ilman lämpötila oli 10 astetta. Tuuli pysyi samassa suunnassa ja noin 8 m/s koko yön. Laivaliikennekin oli täällä jo vähäisenpää. Viimein päivällä saatiin Utlängan majakka näkyviin. Sitten tulimme Kalmarin salmeen. Aurinko oli jo alhaalla kun saavuttiin Kalmarin satamaan aivan kaupungin keskustaan. Hyvä laituripaikka löytyi hotellin edestä ja päästiin kylkikiinitykseen. Kalen kanssa menimme kiireesti ottamaan muutama valokuva muistoksi Kalmarin linnasta. Sataman palvelut olivat jo kiinni. Satamakonttori oli Turitbyrån tiloissa ja avoinna vain Hotelli oli sentään auki joten joimme ennätys kalliit oluet. 36 tunnin ja 213 mailin purjehdusmatkan jälkeen taas uni maittoi. Varsinkin kun sähkölämmitys oli taas käytössä.

6 Kalmarin silta Keulapurjeen rullautumisessa oli ollut ongelmia jo aiemmin joten yritimme heti aamulla saada se korjatuksi. Nostimen köysi kuitenkin katkesi. Vaihdoimme spinnun nostimen sen tilalle ja saatiin taas purje ylös ja toimimaa. Tankkauspaikka oli aivan vieressä ja aseman hoitaja tuli antamaan meille dieseliä jo ennen virallista aukioloaikaa. Alitimme valmistuneen ja 6,072 km pitkän Öölannin sillan, joka yhdistää Kalmarin kunnan ja Öölannin saaren. Tuuli edelleen sopivasti etelästä. Salmi on varsin leveä. Keskeltä mentäessä rannat näkyvät vain kapeana nauhana horisontissa. Päivän mittaan ei mitään erityisiä tapahtumia. Oskashamnin atomivoimalan kohdalla ajoimme saariston sisäpuolella olevalle väylälle. Pian sen jälkeen saavuimme Västervikin kaakkoispuolella olevalle Idön saarelle. Rannassa oli suuri betonilaituri laivoille ja pari matalampaa ponttooni laituria. Yksi pikkuvene laiturissa ja mönkijä seisoi erään talon edustalla, eikä yhtään ihmistä missään. Rannassa oli muutama rakennus ja kallion päällä iso muutaman sadan hengen ravintola ja vieressä uudempi pressuteltta ravintola. Vessan ja suihkun ovet olivat auki. Sähköt toimivat ja lämmintä vettäkin tuli. Tämähän riitti meille. Kävimme suihkussa ja vessassa. Alue on ollut ilmeisesti aiemmin sotilas käytössä. Kaikki paikat olivat siistit ja kunnossa. Jonkinlaista laivaliikennettä sinne varmaan järjestetään koska ravintolatilat olivat niin valtavat ja käyttökunnossa, vain henkilökunta puuttui.

7 Idöstä lähdimme 6:35 kaunista saaristoväylää pitkin kohti pohjoista. Norrköpingin kohdalta oikaisimme avomerta pitkin Öjan majakan Landordin ohi Nynäshamniin. Oli kerrassaan tunnelmallinen hetki kun, aurinko oli juuri laskenut ja valoja syttyivät rannalle veneen lipuessa hiljalleen kapeasta salmesta Nynäshamnin satamaan. Laituripaikka löytyi kalastusalusten kanssa samasta laiturista. Satama on monelle myös kotisatama. Kaupunki oli aivan vieressä. Rautatieasema oli laiturin päässä ja laivasatama aivan vieressä. Kauppoihin oli matkaa puoli kilometriä. Aamulla alkoi rannassa kuhina kun kalamiehet tekivät lähtövalmisteluja kalakilpailua varten.

8 Tankkauspaikka oli samassa satamassa joten otettiin taas dieseliä tankkiin ja käveltiin paikalliseen osuuskauppaan ruoka ostoksille. Nyt oli Helatorstai kesäkuun toinen päivä. Ei tainnut ruotsalaisilla ollakaan pyhäpäivä kun kerran kaupatkin oli auki normaalisti. Olimme jo Tukholman saaristossa ja ensimmäisen kerran matkamme aikana oli muitakin veneitä liikkeellä. Näimme kauniita maisemia, rantaan rakennettuja idyllisiä kyliä, kesäasuntoja, Dalarön linnan ja tietenkin merimetsojen hävittämät saaret. Ajoimme ulommaista saaristoväylää Kapellskärin kohdalle. Reitti oli jo jonkin aikaa ollut tuttua ennestään ja viimeistään nyt tuntui että ollaan jo kotivesillä. Ahvenanmeri ylitettiin tyynessä säässä auringon laskiessa mereen jo ennen Nyhamnin majakkaa. Saavuimme Rödhamnin satamaan yöllä puoli yksi Suomen aikaa. Satamassa oli meidän lisäksi kolme ruotsalaisvenettä. Aamupuuron jälkeen taas lähdettiin täysin tyynessä säässä jatkamaan matkaa. Ajoimme ohi Degerbyn jossa näkyi olevan kaksi venettä. Ylitimme rasvatyynen Deilin. Kiersimme Kumlingen ja kun saavuimme Lappoon kohdalle niin merivartioston alus pysäytti meidät. Halusivat nähdä sammuttimen ja puhalluttivat kipparin. Totesin että mittari oli kunnossa kun se näytti nollaa. Masa on seilannut merta jo 60 vuotta ja nyt ensi kertaa joutui tarkastukseen. Merivartiat olivat Kökaren merivartioasemalta. Pienen juttuhetken päätteeksi pyysivät Masaa joskus tulemaan vartioasemalle saunomaan Kökäressä käydessään. Matka jatkui Salmisten saaren eteläpuolitse Rimpsin salmen kautta Päiväsalmeen ja Raisioon. Satamaan saavuttiin 3, klo 20:30. Vastaanottajat odottivat rannassa tuloamme ja näin oli matka saatu päätökseen. Miehistö selvisi 18 päivää kestäneestä matkasta terveenä. Miehistön ikä huomioon ottaen 73 v,73 v ja 63 v. Kaikki meni muutenkin hyvin eikä minkäänlaisia haavereita sattunut. Veneen purjeissa oli toivomisen varaa, vaikka ne olivat koko ajan käytössä, mutta moottori ja autopilotti toimivat erinomaisesti. Vene matkaa kertyi kaikkiaan 1002 mpk. eli 1855 km. Seppo Kivistö Tukholman saaristoa.

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 14.6 S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 Matka alkoi Marolankadulta Lahdesta 07.00 josta taksikyydillä matkasimme Pirkkalan lentoasemalle. Lento Ryan Air:lla Bremeniin josta vuokrasimme

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Osallistujat: Raimo Hämäläinen Vantaa Aulis Nikkanen Aarne Talikka Helsinki Salo yksinsoutuvene. Veneet: Sulkavan soutumalliset vuorosoutuvene ja Aloitimme kierroksen Tammenlahden

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Merikarttanavigointikilpailu Finaali 2018, Kouvola

Merikarttanavigointikilpailu Finaali 2018, Kouvola Merikarttanavigointikilpailu Finaali 2018, Kouvola Vene: 11 metrinen uppoumarunkoinen moottorivene. Varusteet: mangneettikompassi, loki, kaiku, käsisuuntimakompassi. Eranto: +7,2 Sää: tuuli alle 5 m/s,

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 13.12.2013 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Rannikkomerenkulkuoppi

Rannikkomerenkulkuoppi Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 15.12.2017 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Hirviniemi HIRVINIEMI

Hirviniemi HIRVINIEMI Hirviniemi HIRVINIEMI 62 09,3' N 29 09,5' E Kaunis niemenkärki pitkän ja kapean järvenselän etelärannalla. Kallioiden vieressä pieni ja viihtyisä lahden poukama. Lisäksi kalliossa on kiinnityslenkit. Satamaan

Lisätiedot

Myrskyjen bongaus Suomessa. Jari Ylioja

Myrskyjen bongaus Suomessa. Jari Ylioja Myrskyjen bongaus Suomessa. Jari Ylioja Kuka? Millainen Suomi on alueena bongata? Sijainti: Mistä alhaiset salamamäärät sitten johtuu? Kausi on lyhyt vrt. muu Eurooppa ja sitten niinä muutamina hyvinä

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Reissuun lähdimme koleassa syyssäässä. Sade3a oli luva3u koko matkalle, mu3a kertaakaan ei satanut. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli torilla,

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Heti kun saavuimme Rantakylään, eräs mummo tuli ilmoittamaan meille, että sitä bingon pelluuta pitää sitte olla! Asukkaille oli tiedotettu etukäteen tulostamme,

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinto 14.12.2012

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinto 14.12.2012 Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinto 14.12.2012 Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi, kiinteä

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 21.4.2017 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut. Rannikkomerenkulkuoppi

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut. Rannikkomerenkulkuoppi Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 20.4.2018 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto FinlandsNavigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinto

Suomen Navigaatioliitto FinlandsNavigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinto Suomen Navigaatioliitto FinlandsNavigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 20.04.2012 tutkinto Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi, kiinteä

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition. Maailman äärilaidalla

Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition. Maailman äärilaidalla Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition Maailman äärilaidalla Miksi mennä Pohjois-Norjaan havaitsemaan Venuksen ylikulkua? Lähimmillään Venuksen ylikulkua saattoi kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Hejdå! - Terveisiä Norjasta

Hejdå! - Terveisiä Norjasta Hejdå! - Terveisiä Norjasta. 17.06.2109 Tai oikeastaan tällä hetkellä istun jo autossa ruotsin puolella, matkalla kohti Tulkholmaa. Reissun viimeinen treeni tehtiin juuri Örebrossa joka oli 1,30h juoksu.

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut. Rannikkomerenkulkuoppi

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut. Rannikkomerenkulkuoppi Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 12.4.2019 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan

Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan Ammattitaitoinen miehistö Matka toteutetaan miehistön mukaan (rauhallinen tai vauhdikas) Luotettava ja katsastettu vene varusteineen Useita lähtöpaikkoja

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 24.4.2015 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Tmi Vespertilio 11.8.2017 Tiivistelmä Kemiönsaaren Nordanå-Lövbölen alueelle suunnitellaan tuulivoimapuistoa. Varsinais-Suomen ELYkeskus on vuonna

Lisätiedot

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 1 Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 Laskelmat aallonkorkeuksista alueella Hernesaaren alue on aallonkon laskennan kannalta hankala alue, koska sinne pääsee

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 12.12.2008 tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 12.12.2008 tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 12.12.2008 tutkinnon ratkaisut Tehtävät on ratkaistu Microsoft PowerPoint ohjelmalla. Karttakuvat ovat skannattuja kuvia harjoitusmerikartasta

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 22.4.2016 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

TLY:n retki Rönnskärin lintuasemalle

TLY:n retki Rönnskärin lintuasemalle TLY:n retki Rönnskärin lintuasemalle 3.-5.10.2014 Roland Vösa Perjantai 3.10. Sää: +12, 3 m/s S, 8/8 Matkalla ulkosaaristoon. Roland Vösa Turun lintutieteellisen yhdistyksen retkue rantautui kuuden jälkeen

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Spinnupurjehduksen perusteet. Teekkaripurjehtijat Ville Valtonen ville.valtonen@tkk.fi 0407240098

Spinnupurjehduksen perusteet. Teekkaripurjehtijat Ville Valtonen ville.valtonen@tkk.fi 0407240098 Spinnupurjehduksen perusteet Teekkaripurjehtijat Ville Valtonen ville.valtonen@tkk.fi 0407240098 Mikä ihmeen spinnu? Symmetrinen vapaasti lentävä myötätuulipurje Yleensä paljon kokoa Paljon voimaa Paljon

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 15.12.2006 tutkinnon ratkaisut Tehtävät on ratkaistu Microsoft PowerPoint ohjelmalla. Karttakuvat ovat skannattuja kuvia harjoitusmerikartasta

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10 SAUNASEURA 29.9.2013 1/10 4. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU AIKA: Su 8.9. pe 13.92013 PAIKKA: Nuorgam, Pulmankijärvi ja Norja SaunaMafia ry:n jäsenten yksityinen vierailu Jouni Tetrin mökille Nuorgamin Pulmankijärvelle

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä 18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä Lähdin Hämeenlinnasta kohti Repoveden kansallispuistoa. Hain toisen kärryn mukaan raksalta. Hain kaverini matkan varrelta josta jatkoimme yhtä matkaa kohti Repovettä.

Lisätiedot

Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua)

Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua) Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua) Sunnuntai - maanantai Sähköjohtoja riittää, vaikka sähkökatkoja onkin usein. Kathmandun maisemia kattoterassilta. Unelmien puutarhassa, joka oli ennen

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

SU Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen

SU Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen Lander Simulations ja vierailu paikalliseen logistiikan oppilaitokseen, Espanja, 17-20.12.2017 SU 17.12.2017 - Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen Kohteena San Sebastianin kaunis

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 25.04.2014 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 9.12.2016 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 19.4.2013 tutkinnon malliratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 19.4.2013 tutkinnon malliratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 19.4.2013 tutkinnon malliratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm.

Lisätiedot

WintEVE Sähköauton talvitestit

WintEVE Sähköauton talvitestit 2013 WintEVE Sähköauton talvitestit J.Heikkilä Centria 5/13/2013 1 Sisältö Reitti 1 (42.3km) -2 C -5 C lämpötilassa, 10.1.2013, 14:08:28 14:59:37... 2 Reitti 1 (42.3km) -14 C -17 C lämpötilassa, 11.1.2013,

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 20.04.2007 tehtävien ratkaisu

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 20.04.2007 tehtävien ratkaisu 1 Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 20.04.2007 tehtävien ratkaisu Tehtävät on ratkaistu Microsoft PowerPoint ohjelmalla. Apuna on käytetty Carta Marina

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle 4.-7.7.2016 Matkalle lähdettiin bussilla maanantaiaamuna 4.7. kahdeksan aikoihin, Tervolan jälkeen jo tutuksi tullut reitti itäpuolen tielle ja Lautiosaaren

Lisätiedot

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Yllä olevat polynomit P ( x) = 2 x + 1 ja Q ( x) = 2x 1 ovat esimerkkejä 1. asteen polynomifunktioista: muuttujan korkein potenssi on yksi. Yleisessä 1. asteen polynomifunktioissa on lisäksi vakiotermi;

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 09.12.2011 tutkinnon ratkaisut Harjoitus tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Valokuvat ja teksti 16.5.2015 Juhani Junna

Valokuvat ja teksti 16.5.2015 Juhani Junna YSTÄVYYS JA YHTEISTYÖSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUS KAMENNOGORSKIN KAUPUNGIN, VIIPURIN PIIRIN, LENINGRADIN ALUEEN, ANTREAN JA VUOKSENRANNAN SÄÄTIÖN SEKÄ KIRVU SÄÄTIÖN KANSSA. VIIPURIN ALUEHALLINNON KABINETISSA,

Lisätiedot

3. Matkapäivä Pello - Övertorneå - Kukkolaforsen

3. Matkapäivä Pello - Övertorneå - Kukkolaforsen 3. Matkapäivä Pello - Övertorneå - Kukkolaforsen Matkapäiväkirjan mukaan hellästi oikoen. Matkapäiväkirja muistuttaa eräänlaista Q- lähdettä Starttasimme kolmantena matkapäivänä siis Suomen puolelta. Edellä

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Tutustuminen Riikaan, 2-3 tuntia? Ihan Riikan keskustaan ei autolla kannata mennä, autoilla on siellä rajoituksia.

Tutustuminen Riikaan, 2-3 tuntia? Ihan Riikan keskustaan ei autolla kannata mennä, autoilla on siellä rajoituksia. Majakkamatka 2015 Liettuaan ja Latviaan, aikatauluja 9.4.2015/eh 12.7.2015/eh 26.7.2015/eh lisätty tietoa Kuurin kyntään luonnonsuojelualueen maksusta 8.8.2015/eh lisätty tietoa Klaipedan nätävyyksistä

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti Tervetuloa MYS:in vuoden 2014 kesäiselle veneretkelle, joka suuntautuu itäiselle Suomenlahdelle Porvoosta Pyhtäälle. Kokoonnumme

Lisätiedot

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv ]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv Elipä kerran kolme aivan tavallista lasta: Eeva, Essi ja Eetu. Oli kesä joten koulua ei ollut. Lapset olivat lähteneet maalle isovanhempiensa luokse. Eräänä sateisena kesäpäivänä,

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

Puruveden kehitys ja erityispiirteet. Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto

Puruveden kehitys ja erityispiirteet. Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto Puruveden kehitys ja erityispiirteet Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto PURUVESI KARU JA KIRKASVETINEN SUURJÄRVI Sekä Puruvesi että Pyhäjärvi ovat kirkasvetisiä suurjärviä,

Lisätiedot

Rouva Maria. Rallimateriaalit: Sari Koivuniemi, Midnight Divers ry

Rouva Maria. Rallimateriaalit: Sari Koivuniemi, Midnight Divers ry Rouva Maria Vrouw Maria (Rouva Maria) oli hollantilainen kauppa-alus. Alus oli matkalla Amsterdamista Pietariin, kun se törmäsi 3. lokakuuta 1771 Itämerellä kahteen kariin Nauvon ulkosaaristossa. Vrouw

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon tehtävien ratkaisu

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon tehtävien ratkaisu 1 Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 22.04.2005 tehtävien ratkaisu Tehtävät on ratkaistu Microsoft PowerPoint ohjelmalla. Apuna on käytetty Carta Marina

Lisätiedot

Matka SFC :n suviseuroihin

Matka SFC :n suviseuroihin "Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä!" Mark. 9:7 Matka SFC :n suviseuroihin Bussi - ja laivamatka Tukholmaan 30.5. - 3.6.2019 Täydenpalvelun hinta 425,00 & Ilmoittadu : Mirja : 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi

Lisätiedot

ARVOSTELU Oikeat laput oikeissa laatikoissa Tehtäväkäskyn vastainen suoritus

ARVOSTELU Oikeat laput oikeissa laatikoissa Tehtäväkäskyn vastainen suoritus Järvikoitos Etelä-Karjalan partiolaisten syys-pt 10.-11.9.2011 Lauritsalassa TEHTÄVÄKÄSKY Sarja SI PU RU HA Rasti 7 7 8 8 Tehtävä 8 8 11 11 Maksimipisteet 5 5 5 5 Taitotehtävä Saimaa ELÄMÄÄ Vartion tehtävänä

Lisätiedot

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden ME RAKASTAMME MERTA Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden Mistä alus lähtee? Lindenin kotisatama on Halkolaituri Pohjoisrannassa. Mikä on ryhmän maksimikoko Lindenillä? Lindenillä voimme ottaa kyytiin

Lisätiedot

Olemme työskennelleet todella paljon viimeiset vuodet Iso-Britanniassa, ja ollakseni rehellinen, työ on vielä kesken.

Olemme työskennelleet todella paljon viimeiset vuodet Iso-Britanniassa, ja ollakseni rehellinen, työ on vielä kesken. Purjeet ja riki Olemme kääntäneet tämän tekstin ruotsinkielisestä artikkelista. http://www.swe.magicmicro.org/e107_files/public/segeltips.pdf Ruotsalaiset ovat keränneet eri MM-sivustoilta artikkeleita,

Lisätiedot

EDINBURGH JANNE STELLBERG

EDINBURGH JANNE STELLBERG EDINBURGH JANNE STELLBERG EDINBURGH PALETTE Edinburgh Palette on tuo vieressä näkyvä rakennus. Se tarjoaa työskentelytiloja taiteilijoille ja pienille yrityksille. Kolmannessa kerroksessa sijaitsee ei

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

JEESUS TYYNNYTTI MYRSKYN

JEESUS TYYNNYTTI MYRSKYN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS TYYNNYTTI MYRSKYN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Genessaretin järvellä b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SAUNASEURA 26.5.2014 1/6 HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SaunaMafialaisten vierailu ja tutustuminen jäsenemme Arin tiluksiin ja saunoihin. AIKA: La 24. - Su 25.5.2014 PAIKKA: Korpilahti Kaksin

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut. Rannikkomerenkulkuoppi

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut. Rannikkomerenkulkuoppi Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 14.12.2018 tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

JUNIORS. Matkalle yhdessä. Kivoja matkatehtäviä

JUNIORS. Matkalle yhdessä. Kivoja matkatehtäviä JUNIORS Matkalle yhdessä Kivoja matkatehtäviä 1 Hauskaa tekemistä merellä ja maissa Merimatka lähestyy! Laivalla on huikean hauskaa: pääsee lötköttelemään hyttiin, herkuttelemaan laivan ravintoloihin ja

Lisätiedot

Marmaris Race Week Marmaris Race. HeiPS:n venekunnat Marmaris-kisassa

Marmaris Race Week Marmaris Race. HeiPS:n venekunnat Marmaris-kisassa Marmaris Race HeiPS:n venekunnat Marmaris-kisassa 1996-1998 J. Syrjänen 3.3.2019 Jutun juuret on lainattu Pekka Aarnion matkapäiväkirjasta. 15.5.2011 Kaikki sai alkunsa, kun Saukki Kallioissaaren saunassa

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

m/s Sally Albatross m/s Silja Opera 1992-1994 2002 -

m/s Sally Albatross m/s Silja Opera 1992-1994 2002 - m/s Sally Albatross m/s Silja Opera 1992-1994 2002 - Matkustajaristeilylaiva Rakennettu: 1992, Finnyards Oy, Rauma (#309) Bruttovetoisuus: 25 076 Brt Nettovetoisuus: 12 407 Nrt Kantavuus: 1 707 dwt Pituus:

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Kun vesillelasku alkaa lähestyä

Kun vesillelasku alkaa lähestyä Kun vesillelasku alkaa lähestyä Nosturin tilaus Tilaa tai sovi vesillelasku kerhon ohjeiden mukaisella tavalla. Muista, että kerhossa on monta jäsentä ja venettä joten toimi yhteisesti sovitulla tavalla.

Lisätiedot

Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu

Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 24.4.2014 1/13 SM 54. JÄSENRETKI Saunaseura SaunaMafia ry:n saunaretki keväiseen Berliiniin. AIKA: To 10. - Su 13.4.2014 PAIKKA: Berliini, BRD Meidän jäsenet, maalla, merellä ja ilmassa eli

Lisätiedot

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen Ilmatieteen laitos 22.9.2016 IL Dnro 46/400/2016 2(5) Terminologiaa Keskituuli Tuulen

Lisätiedot

Kalustonkuljetus Sea Catissa.

Kalustonkuljetus Sea Catissa. 1 / 6 25.9.2009 13:32 Los DEMENTITOS mopedistin matkakertomus Virosta Pappamopolla Viron rannikolla Kuvia ja tarinaa Viron moporeissulta 6. 8.5 2004 Reissu onnistui upeesti ja papitsu vm-62 kesti koko

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 15.04.2011 tutkinnon ratkaisut Harjoitus tehdään 13 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi,

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu 5. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu 5. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU SAUNASEURA 1.10.2014 1/11 5. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU AIKA: Ti 9.9. - Su 14.9. 2014 PAIKKA: Pulmankijärvi, Nuorgam ja Pykeijä, Norja SaunaMafia ry:n jäsenten yksityinen vierailu Jouni Tetrin mökille Nuorgamin

Lisätiedot

Lohjan Purjehtijat Arto Sormunen

Lohjan Purjehtijat Arto Sormunen Lohjan Purjehtijat Arto Sormunen Tässä esityksessä käydään läpi purjehduksen keskeiset käsitteet. Esitys tarjoaa aloittelijalle teoriatason lähtökohdat uuden harrastuksen opettelulle. Siinä käytäntö on

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 23.04.2004 tutkinnon ratkaisut

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 23.04.2004 tutkinnon ratkaisut Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin 23.04.2004 tutkinnon ratkaisut Tehtävät on ratkaistu Microsoft PowerPoint ohjelmalla. Karttakuvat ovat skannattuja kuvia Carta

Lisätiedot