Maakuntakirjaston tiedote 4/ Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maakuntakirjaston tiedote 4/2011 20.12.2011. Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075"

Transkriptio

1 1 Maakuntakirjaston tiedote 4/ Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN Sisältö: Jari Eskelinen (Pihtipudas), Juha Hälinen (Jyväskylä), Nina Kuikka (Joutsa), Merja Mäkinen (Jämsä), Suvi Perttula (JAMK), Minna Puntala (Uurainen), Maire Riikonen (Multia), Pentti Ronkanen (Äänekoski), Riitta Sneck (Kannonkoski), Tommi Tapiainen (Jämsä), Tiina Teijonsalo (Jyväskylä), Pekka Termonen (Kannonkoski), Laila Uusitalo (Viitasaari), Tiina Vehkoo (Tikkakoski), Anne Vihinen (Toivakka), Kati Ylönen (Hankasalmi) Toimitus: Minna Koivisto (Jyväskylä) Taitto: Matti Myllymäki (Jyväskylä) Hankasalmen kuulumisia Kati Ylönen Yökirjasto tarjoillaan yhteistyönä Pyhäinpäivän aattona Hankasalmen pääkirjastossa vilisee noitia ja vampyyreita, kun alkaa odotettu koko perheen tapahtuma Yökirjasto. Tänä vuonna Yökirjasto järjestettiin perjantaina 4. marraskuuta. Yökirjaston perusohjelmaan kuuluu naamiaiskilpailu, perheen pienimmille esitettävä elokuva, yksi tai useampi käsityöpaja sekä disco ja peliluola, jossa voi pelata konsoli- ja lautapelejä. Vuonna 2011 uutena ohjelmanumerona oli soihtukulkue, jota valaisivat aiemmin illalla käsityöpajassa tehdyt Yökirjaston käsityöpajoissa askarreltiin tänä vuonna kurpitsalyhtyjä appelsiineista ja taiteltiin paperia origameiksi ja kirigameiksi. kurpitsalyhdyt, sekä nuorten näytelmäryhmän esitys ulkosalla. Lisäksi tämän vuoden uutuutena oli yhteistyö paikallisen kauneushoitolayrittäjän kanssa: nuorten osaston pisteessä loihdittiin pikakampauksia, värikkäitä pidennysraitoja ja kynsikoristeita ennen discon avautumista. Tapahtumaa ovat järjestämässä kirjaston lisäksi muun muassa kansalaisopisto, nuorisotoimi ja kulttuuritoimi sekä erilaiset nuorten vapaa-ajan järjestöt. Viimeisimmän Yökirjaston järjestelyissä oli mukana myös seurakunta, joten voidaan sanoa, että yhteistyö ylittää monenlaisia rajoja. Yökirjaston kaltaista tapahtumaa olisi mahdoton saada aikaan pelkästään kirjaston voimin, kirjastonjohtaja Sari Kanniainen tiivistää. Yökirjasto alkaa kuudelta illalla ja kestää yhteentoista saakka. Kirjasto suljetaan asiakkailta tunniksi, ja tällä välin järjestelytyöryhmä koristelee paikat juhlakuntoon kynttilöin, hämähäkein ja lepakoin. Suuren väkimäärän vuoksi kirjastotila on täytynyt ottaa luovasti käyttöön: disco järjestetään kirjastoauton tallissa ja hampurilaisbaari katetaan lainaustiskille.

2 2 Viime vuosina tapahtuma on kasvanut kävijämäärältään kolmeen, neljään sataan henkeen. Kävijämäärän noustua on täytynyt miettiä tarkemmin myös käytännön järjestelyjä, kuten äänentoistoa ja naulakkopalveluita. Yökirjaston kehityskohtia on pohdittu yleensä tapahtuman jälkeen sekä kirjaston henkilöstöpalavereissa että yhteistyökumppaneiden kesken. Kirjastoviikolla hengen ja ruumiin ravintoa Pohjoismainen kirjastoviikko on näkynyt Hankasalmella vuosittain eri-ikäisille suunnattuina tapahtumina. Tänä vuonna koululaiset ja päiväkoti-ikäiset pääsivät matkalle Muumilaaksoon kuvataiteen ja musiikin ryydittämissä satutuokioissa. Kirjallisuuspiirissä ja rakkausrunoillassa aikuisilla oli mahdollisuus osallistua kirjastoviikon teemoihin. Runoillassa nähtiin myös Arja Woernerin Köyhän akan runoteatteria. Tuttuun tapaan kirjastoviikon viestiä vietiin palvelukeskuksen ja sairaalan asiakkaille kirjaston henkilökunnan järjestämässä runo- ja diaesityksessä. Kirjastoviikon koruillassa luennoijana oli kalevalakoruista kirjan kirjoittanut Seija Lindström (Kuutar ja ikiturso: rakastetuimpien kaleva- Viikkoa täydensivät vielä vauva- ja taaperoteatteri, kalevalakorujen ilta, lakorujen jäljillä. Nemo, 2010). Yleisöllä oli mahdollisuus tuoda omia Elämänpuu-tanssiteatteriesitys sekä korujaan tunnistettavaksi. erityisesti näkövammaisille suunnattu, kuvailutulkattu elokuvanäytös, jossa nähtiin kotimainen Prinsessa-elokuva. Kiinnostusta herätti etenkin tietokirjailija Anna Talasniemen Uussuomalaista ja ilmastoystävällistä ruokaa -yleisöluento, joka pohjautui aihetta käsitteleviin keittokirjoihin. Talasniemi on ollut mukana koostamassa Sieltä missä pippuri kasvaa: löytöretkiä uussuomalaiseen keittiöön (Schildt, 2009) ja Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos, 2011) -nimisiä keittokirjoja. Pohjoismaisen kirjastoviikon järjestelyissä olivat mukana myös mm. kulttuuritoimi, MLL, Hankasalmen Kalevalaiset Naiset ja Ulkomailta osaajaksi -hanke. Kirjastoautotoimintaa 40 vuotta Marras-joulukuun vaihteessa kirjastollamme oli aihetta juhlaan, kun kirjastoautotoiminnan 41. vuosi pyörähti käyntiin. Ensimmäinen kirjastoauto Ford lähti ensimmäiselle reitilleen marraskuun 29. päivänä vuonna Tapahtumaa juhlistettiin järjestämällä kirjastoauton pysäkeillä mm. satudiaesityksiä ja tanssiteatteria lapsille ja ikäihmisille. Vuosipäivänä, tiistaina , juhlimme pääkirjastossa illanvietossa, johon kuului musiikkiesityksiä, kirjastoauton historian vaiheista kertova diaesitys sekä kunnanjohtaja Matti Mäkisen puhe. Erityisen hienon tapahtumasta teki se, että kirjastoautotoiminnan puuhanainen, silloinen kirjastonhoitaja Saara Katainen oli tilaisuudessa läsnä ja kertoili auton hankintaan johtaneista vaiheista ja toi- Mika Varneslahti on työskennellyt kirjastovirkailijana Hankasalmen kirjastoautossa jo 40 vuotta.

3 3 minnan aloittamisesta. Mika Varneslahti valittiin vuonna 1971 Hankasalmen uuden kirjastoauton kuljettaja-hoitajaksi, ja hänet nähdään kirjastoauton ratissa edelleen. Jo aiemmin juhlimmekin henkilökunnan kesken Mikan kunnioitettavia 40:ää työvuotta. Pääkirjastoon pystytettiin lisäksi kirjastoauton historiasta kertova näyttely, joka koostuu valokuvavedoksista, historiatietoudesta ja kirjallisuudesta sekä kirjastoautoon liittyvästä tarpeistosta. Näyttely on esillä joulukuun ajan. Nykyään Hankasalmella on käytössä järjestyksessään kolmas, Volvo-merkkinen ja nimikilpailussa Lainakaksi ristitty auto. Kirjastoauto liikennöi Hankasalmella viitenä päivänä viikossa: asiointi onnistuu jokaisella pysäkillä joko viikon tai kahden viikon välein. 84 pysäkin verkosto kattaa Hankasalmen kunnan laidasta laitaan. Kirjastoautosta lainataan vuosittain noin kirjaa tai muuta kirjastoaineistoa. Hankasalmen kirjastoautot yhteiskuvassa. Teatteria paikallisin voimin Heinäkuussa pääkirjastossa vieraili nuorten hankasalmelaisten perustama teatteri Daalia, joka esitti lastennäytelmän Iik, hammaspeikko! Näytelmää oli katsomassa parikymmentä lasta ja aikuista. JAMKin uutispalat Suvi Perttula JAMKin kirjasto bloggaa JAMKin kirjasto kertoo uudessa Hyllyt Levällään -blogissa kirjaston ja kirjastomaailman kuulumisia sekä esittelee mielenkiintoisia kirjoja, artikkeleja ja opinnäytetöitä. Kirjastolaiset jakavat linkkivinkkejä ja kirjaston asiakkaita kutsutaan kuvailemaan kokemuksiaan. Mistä sinä haluaisit blogissa kirjoitettavan? Lähetä ehdotukset Laasasenahon Kirsille Kirjastolaiset osallistuvat myös JAMKin asiantuntijablogien kirjoittamiseen. Pirinässä informaatikko Pirjo Pohjolainen selostaa e-kirjamaailman viimeisimmät villitykset. Oppariblogissa informaatikko Suvi Perttula vastaa opinnäytetyön raportointia koskeviin kysymyksiin. Lue lisää: Hyllyt levällään: Pirinä: Oppari: Linkkejä saa mielellään levittää :)

4 4 Joutsan tapahtumia Nina Kuikka Yleisökatoa Joutsassa Syksyn kirjailijavieraaksi kutsuimme Harri Istvan Mäen. Kaikki Joutsan alakoululaiset näkivät Mäen esityksen, mutta illalla kirjastoon jaksoi kirjastoväen lisäksi tulla vain kaksi ihmistä! Sepä ei kirjailijan vauhtia haitannut, vaan juttua riitti pariksi tunniksi ja meillä paikallaolijoilla oli mukava ilta. Pikkujoulut pidettiin Leivonmäen lähikirjastossa. Pikkujoulut eivät ole meillä mikään perinne, mutta nyt sattui sopiva ohjelmanumero: jatkoimme viime kevään paikallisten tekijöiden esittelyteemaa. Kansanmusiikkiyhtye Opeleekio Himmeli-levyineen jätettiin keväältä joulun alle. Oli kynttilöitä ja jouluisia herkkuja tarjolla kirjastoväen lisäksi paikalle eksyi yksi äiti lapsineen. Sepä ei vauhtiamme haitannut, vaan kuuntelimme jouluisia Himmeli-lauluja ja kuulimme myös, millaista oli ollut tehdä levyä. Tämän vuoden joulukalenterimme on Facebook-sivuillamme ( Kalenterin luukuissa nähdään paikallisia yhdistyksiä, jotka tulevat ensi keväänä kirjastoon esittäytymään. Harri Istvan Mäki tutustui Joutsan kirjastotonttu Aksel Lainanpoika Lukuseen. Kaverukset tulivat heti hyvin juttuun. Kuva: Nina Kuikka Jyväskylän kaupunginkirjaston uutisia Tiina Teijonsalo, Juha Hälinen Maakuntakirjastokokouksen aiheena uudet palvelut Syksyn maakuntakirjastokokouksessa valittiin Keski-Suomen maakuntakirjastoalueen edustajat yleisten kirjastojen neuvostoon ensi vuodelle (2012). Kannonkosken kunnankirjaston kirjastotoimenjohtaja Pekka Termonen valittiin varsinaiseksi jäseneksi ja Jari Eskelinen, Pihtiputaan kunnankirjaston vs. kirjastotoimenjohtaja, varajäseneksi. Maakuntakirjastokokouseen osallistui 52 henkilöä. Maakuntakirjastoryhmän varajäseneksi ensi vuodelle valittiin Jämsän kaupunginkirjaston Länkipohjan kirjastosta kirjastonhoitaja Johanna Elo.

5 5 Maakuntakirjastokokouksen materiaali on tutustuttavissa netissä Keski-Suomen maakuntakokoelma-aineiston valintaperiaatteet päivitetty Keski-Suomen maakuntakokoelmaan ei hankita jatkossa Keski-Suomen kuntien toimintakertomuksia, vaan ne löytyvät kuntien omista arkistoista tai kuntien verkkosivuilta. Maakuntakokoelman aineistovalinnan päivitetyt periaatteet ovat osoitteessa fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds/49675_pkkj_aineistovalinnan_periaatteet_paivitetyt_2011.pdf Tutustumassa Joutsaan ja Leivonmäkeen Jyväskylän kaupunginkirjaston väki teki maakuntakirjastovierailun Joutsan kunnankirjastoon ja Leivonmäen lähikirjastoon. Matkassa olivat kirjastotoimenjohtaja Johanna Vesterinen, kirjastotoimen apulaisjohtaja Seija Laitinen-Kuisma, aikuistenosaston osastonjohtaja Hanna Martikainen ja maakuntakirjastoasioista vastaava informaatikko Tiina Teijonsalo. Leivonmäen kirjastossa lukudiplomikirjat olivat hauskasti esillä pulpetissa. Kuva: Hanna Martikainen Leivonmäen lähikirjastoon meitä tutustutti kirjastonhoitaja Jaana Elsilä. Joutsan pääkirjastossa tapasimme peruspalvelujohtaja Päivi Hakulisen ja kirjastonjohtaja Nina Kuikan. Tutustuimme Sampo Rannikon Urheilukirjastoon, jonka noin 4000 nidettä kirjasto on saanut lahjoituksena viime vuonna. Joutsan kirjastonjohtaja Nina Kuikka (toinen oikealta) esittelee kirjastoa Tiina Teijonsalolle (vas.), Seija Laitinen-Kuismalle ja Johanna Vesteriselle. Kuva: Hanna Martikainen Vaihdoimme kuulumisia ja keskustelimme tavoista kehittää maakuntakirjastotoimintaa. Maakuntakirjastolta toivottiin mm. alueellisesti relevantin valtakunnallisen tiedon suodattamista ja jakamista. Suuret kiitokset Joutsaan ja Leivonmäelle!

6 6 Uusia tietokantoja koko maakunnalle Juha Hälinen Tietokantojen tilaaminen FinELibin kautta vuodelle 2012 on vielä hieman kesken. Sen verran tiedetään, että koko maakunnalle aiemmin tilattu Helecon Mix jää pois. Sen sijaan vuosittain ilmestyvä Tilastollinen vuosikirja jatkaa maakunnallisena aineistona. Uutena tilataan Kansallisbiografia, joka sisältää 6000 Suomen historiaan vaikuttaneen henkilön pienoiselämäkerran. Myös musiikin suoratoistopalvelu Naxos Music Library pyritään hankkimaan koko maakunnan käyttöön. Naxos on asettanut ehdoksi, että tilausten määrän täytyy lisääntyä huomattavasti, jotta palvelu tulee FinELibin kautta tilattavaksi. Tilausten määrä selviää vuodenvaihteessa. Jos tilaus ei toteudu tätä kautta, sopimuksesta neuvotellaan suoraan Naxosin kanssa. OKM:n rahoituksella tilattavat ECCO, EEBO ja PIO jatkavat entisellään. Näiden ja muiden tietokantojen kuvaukset ja linkit löytyvät Jyväskylän kaupunginkirjaston sivulta Aineistot ja verkkopalvelut. Jos tietokantoihin pääsyssä on ongelmia, kannattaa varmistaa, että oman kirjaston tietokoneiden ip-osoitteet on ilmoitettu Halti-tietokantaan. Lisätietoja ilmoittamisesta löytyy kirjastot.fi-sivuilta. Jämsän kirjaston kuulumisia Merja Mäkinen (Yökirjasto-teksti), Tommi Tapiainen (muut tekstit) Yökirjasto Lainastossa sykkii Jämsän pääkirjastossa kasattiin syyskuun lopulle ensimmäinen yökirjastotapahtuma nuorille otsikolla Lainastossa sykkii. Erityistä teemaa ei ollut. Ohjelmaa olikin monenlaista kello kymmeneen illalla: askartelua poistokirjoista, lautapelejä ja niiden opastusta, mangapaja, kahvio, teatteria harrastajavoimin ja eri aikojen nuorisokulttuurien muotinäytös. Mainioina yhteistyökumppaneina olivat kaupungin nuorisotoimi ja ammattiopiston nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijat. Yleisömenestyskin oli mukava. Ensi vuonna uudestaan! oli yksimielinen päätös palautepalaverissa. Kirjamessuamista Jämsän kirjasto järjesti toistamiseen asiakasmatkan Helsingin kirjamessuille. Asiakasbussiin löytyi 40 innokasta lukijaa. Tällä kertaa mukana oli edelliskertaa enemmän miehiä ja nuorison edustajia. Toisessa bussissa oli henkilökunta seuralaisineen ja yhteistyökumppaneita. Meno oli mukavaa ja messuilla sama ruuhka kuin aina ennenkin. Kirjakaraoke Jämsän, Muuramen ja Äänekosken yhteinen projekti Kirjakaraoke lukuintoa sytyttämässä saateltiin loppuun marraskuussa. Tämän syksyn kirjailijavieraita olivat Seppo Jokinen, Markku Ropponen ja Paula Hahtola. Sen lisäksi Kirjastonhoitajan kirjakaraoke kiersi kaikissa kunnissa. Projektin aikana järjestimme yhteensä 40 tilaisuutta vaihtelevalla menestyksellä.

7 7 Hervantalainen hurmasi Tamperelainen dekkaristi Seppo Jokinen hurmasi ennätyssuuren jämsäläisyleisön esiintymisellään. Lokakuussa Kivipankilla esiintynyt Jokinen oli tapansa mukaan vaatimaton, mutta myös erittäin puhelias. Hän halusi tilaisuudesta haastattelun, koska kaikki nukahtavat jos puhun yli 15 minuuttia itsekseni. Nukahtamisen pelkoa ei ollut. Yleisö innostui myös kyselemään ja kommentoimaan runsaasti. Ilahduttavasti kerrankin yleisössä oli paljon miehiä. Tällä kertaa kaukaisimmat vieraat tulivat Jyväskylästä. Faniksi tunnustautuvat nuoret naiset olivat innoissaan Jokisen tapaamisesta. Mukana ollut opaskoirakin käyttäytyi arvokkaan tilaisuuden vaatimalla tavalla. Seppo Jokinen kertoi mm. romaanikäsikirjoituksestaan, joka kertoi hänen kokemuksistaan Australian vuosilta. Kustantajat hylkäsivät sen epäuskottavana ja liian kauaksi sijoitettuna. Siksipä Seppo sijoittikin esikoisteoksensa tapahtumat niin lähelle kuin vain voi, kotikaupunginosaansa Tampereen Hervantaan. Ja siitä se menestys alkoi. Seppo Jokinen ei mieti pitkään ja hartaasti, kannattaako hän Tapparaa vai Ilvestä, vaan pohtii vastausta kysymykseen, mikä on ollut kirjoittajakoulutuksen paras anti hänelle. Vastaus on tiivistämisen taito. Ensin puolet pois ja kun se tuntuu hyvältä, niin sitten vielä toinen puolet pois. Ja Ilvestähän hän kannattaa, tietysti. Kuva: Tommi Tapiainen Esikoiskirjailija kylässä Salpalinjalla Atenan ja Parnasson Suuren proosakilpailun voittanut Paula Hahtola kävi Kivipankin kirjallisuusillan viimeisenä vieraana marraskuussa. Salpalinja oli myös työväenopiston lukupiirin kirjana ja innoittikin kuulijat varsin vilkkaaseen mielipiteen vaihtoon. Hahtola kertoi esikoiskirjailijan taipaleesta ja siitä, miten kirjoitusharrastuksesta onkin muodostunut päivien sisältö. Ujon ja aran tuntuinen kirjailija paljasti myös, että Salpalinja on omaelämäkerrallinen romaani. Romaanin kirjoittaminen on ollut varsinaista terapiaa ja palkitseminen nostanut itsetuntoa. Hahtola ihmetteli, miksi hänet on kutsuttu vieraaksi, kun parempiakin on. Yleisöön aito ja vilpitön esiintyminen teki vaikutuksen. Jouluyllätys Kirjasto osallistui Mannerheimin Lastensuojeluliiton Jämsänkosken ja Jämsän paikallisyhdistysten järjestämään Jouluyllätys-keräykseen. Kutsuimme kaikki yhdessä levittämään jouluiloa myös niille paikallisille lapsille, jotka muuten ehkä jäisivät ilman joulupukin tuomisia. Keräyksen ideana on antaa lapselle uusi tai itse tehty lahja. Se voi olla suuri tai pieni, edullinen tai kallis. Lahjansaajat valitsivat lapsityötä tekevät tahot. Keräyksen suosio oli kova. Pakettikortit loppuivat viimevuotiseen Joulukeräyksen paketit koristivat lainaustiskiä ja herättivät asiakkaita aprikoimaan miten kirjastolaiset voivat olla noin kilttejä Kuva: Merja Mäkinen tapaan kesken, mutta jouluiloa kertyi runsaasti.

8 8 Kannonkosken kohinoita Pekka Termonen, Riitta Sneck Perjantaina klo 18 esitimme paukkumaissitarjoiluin maksuttoman elokuvan Iltapäivä Toscanassa. Aivan ihana liikkuva. Samalla yleisö sai tutustua Margit Valtosen Kohti joulun taikaa -myyntinäyttelyyn. Rauhallista joulua ja lukuisaa uutta vuotta 2012 lasten lauluterveisten kera. Kirjailija, juoksija ja satusetä Wilson Kirwa vieraili kirjastossa maanantaiiltana Signeeratut kirjat tekivät hyvin kauppaansa. Hän piti myös itsenäisyyspäiväjuhlamme juhlapuheen. Mies on suomalaisempi kuin moni meistä paljasjalkaisista. Kappalainen Jarmo Autonen (vas.), Wilson Kirwa ja vs. kunnanjohtaja Pirkko-Korpiaho-Hakala. Pekka ja Riitta Syyssatoa Multialta Nostalginen aikamatka Maire Riikonen -konsertin yleisöä. Kuva: Tarja Puronaho Nostalginen aikamatka Trubaduuri, lauluntekijä, muusikko Leena Pyylampi konsertoi Multian kirjastossa syyskuisena tiistai-iltana. Paikalle saapunutta yleisöä taiteilija viihdytti Nostalgisella aikamatkalla. Laulujen sanomassa kuultiin aikamatkaa lapsuudesta vanhuuteen saakka. Tutuimpien laulujen mukaan sai yleisökin yhtyä. Konsertti oli antoisaa kuultavaa ja varttuneemman väen muistista tuntui löytyvän yhden jos toisenkin kappaleen sanoja ja säveliä. Konsertin järjestivät yhteisvoimin Keski-Suomen muistiyhdistyksen Multian osasto, Multian vanhustyö ja kirjasto.

9 9 Satu- ja musiikkituokio kirjastossa Satupäivää vietettiin Multialla tiistaina Tuolloin saimme vieraaksemme kirjastoon keuruulaisen satutädin Hannele Huovin. Huovi luki ja kertoi uusimman kirjansa Urpo ja Turpo avaruudessa. Mukaansa Hannele Huovi oli kutsunut ystävänsä muusikko Soili Perkiön. Perkiön matkalaukusta löytyi jos vaikka minkälaista vempainta ja ääntä Urpon ja Turpon jänniä avaruuspuuhia värittämään. Yli seitsemänkymmentä lasta kuunteli haltioituneena veikeätä satutuokiota. Kirjailija Hannele Huovi vieraili Multialla satupäivänä. Kuva: Maire Riikonen Laulaja-pianisti Leena Pyylampi. Kuva: Tarja Puronaho Tuulahduksia Pihtiputaalta Jari Eskelinen Pihtiputaan mummo kirjastossa Pohjoismainen kirjastoviikko huipentui Pihtiputaan kirjastossa perjantaina , jolloin Pihtiputaan virallinen mummo Paula Kivinen kertoili lapsille hauskoja tarinoita. Lisäksi lapset leikittivät mummoa perinteisessä tuolileikissä. Kaksi tunnin mittaista tarina- ja leikkituokiota keräsi 55 alle kouluikäistä lasta sekä 15 hoitajaa ja vanhempaa. Näin erinomaisen osanottajamäärään päästiin, kun tapahtumaan tultiin innokkaasti mm. paikallisesta esikoulusta, päivähoitokeskuksesta ja perhepäivähoitopaikoista. Tuolileikissä vauhdikas mummo oli vaikeasti voitettavissa.

10 10 * * * * * Chattailua Tikkakoskella Tiina Vehkoo Tikkakosken lähikirjastossa on kokeiltu chattailua perinteiseen tyyliin: kesäkuussa laitoimme nuortenosaston sohvapöydälle ensimmäisen chatti-vihkon. Eli ihan perinteisen paperivihkon, johon nuoret voi jättää terveisiä ja muita kommentteja, keskustella keskenään tai kirjaston väen kanssa. Idean toivat tuliaisina Lahden nuorisokirjastotyöpäivillä vierailleet kollegat. Vihko löysi paikkansa. Kommentteja on tullut sen verran mukavasti, että täyttymässä on nyt jo toinen vihko. Muun chatti-juttelun ohella vihkoon on ilmestynyt paljon toiveita ja kysymyksiä kirjaston tiloista, koneista ja aineistosta. Olemme vastailleet muun muassa kysymyksiin sarjakirjojen osista, saaneet hyviä hankintaehdotuksia ja suositelleet kirjoja. Asiattomia kirjoituksia? No, tulihan niitäkin aluksi, mutta chatti-yhteisön keskinäinen kontrolli hoiti tilanteen: chatissa ehdotettiin kiroilujen ja muiden asiattomuuksien poistoa. Tästä tehtiin heti käytäntö, joka on toiminut hyvin. Kierrättäkäähän hyvää ideaa! Kustannukset ovat pienet ja työmäärä hyötyyn nähden pieni. Chattailu on ollut mukava tapa saada suora yhteys omiin nuoriin kirjastonkäyttäjiimme. Chatti-vihkosta poimittua: Kirjastossa on superkivaa ja hauskaa!, kertoo nimim. Muotitietoinen. Tulisiko tänne Frendejä ja kundeja kirjoja? T. 4 kiinnostunutta. * * * * * Toivakan syksyn tapahtumia Anne Vihinen Kirjaston 120-vuotisjuhlavuoden merkeissä järjestettiin syksyllä kaksi tilaisuutta, juhla syyskuussa ja toiverunotilaisuus marraskuun piristykseksi. 120-vuotisjuhlaan oli saatu juhlapuhujaksi Marjatta Lahti, joka työskentelee Suomen kirjastoseuran Kirjastot ja kehitys -hankkeessa. Monet olivat toimineet pyyntömme mukaan ja ohjanneet muistamiset Kirjastoseuran hankkeeseen, jossa seura aloittelee yhteistyötä Namibian ja Tansanian kirjastolaitosten kanssa. Lämpimät kiitokset kaikista muistamisista. Tilaisuuksissa oli runsaasti yleisöä. Juhlaan saapui noin 90 vierasta ja runotilaisuuskin veti paikalle viitisenkymmentä runojen ystävää. Liekö syynä ollut osaltaan lausujat, joiksi oltiin saatu Toini Jäntin lisäksi kunnanjohtajamme Erkki Pyökkimies sekä kunnan tekninen johtaja Pentti Suuronen, monena vuonna myös paikallisessa kesäteatterissa nähty esiintyjä.

11 11 Näyttelytoiminta on ollut myös vilkasta. Syyskuussa koottiin kirjaston historiaa näyttelyksi ja loppuvuonna meillä on ollut kahden toivakkalaisen harrastajavalokuvaajan upea luontokuva-näyttely. Hannu Hyvönen ja Janne Heimonen ovat asettaneet esille canvastauluille suurennettuja otoksiaan Keski-Suomesta, ja mukaan on päässyt myös muutama kuva Skotlannista. Janne Heimonen on menestynyt valokuvauskilpailuissa sekä kotimaassa että ulkomailla, viimeksi tänä syksynä hänelle tuli kunniamaininta luontokuvakilpailussa Britanniassa. Näyttely oli esillä asti. Kirjaston sulkuaika Kahden viime vuoden tapaan Toivakan kirjasto on suljettu joulun aikaan Sulkuajan seutuvaraukset lähtevät meiltä sitten seuraavan viikon kuljetukseen eli Rauhaisaa joulua ja onnellista uutta vuotta 2012 toivottelee Toivakan kirjaston henkilökunta. * * * * * Uutisia Uuraisilta Minna Puntala Sarjakuvavinkkari Markku Kestin vierailu Uuraisten yläasteen seiskaluokkalaiset saivat kunnon pläjäyksen tietoa hyvästä nykysarjakuvasta, kun sarjakuvavinkkari, erikoiskirjastonhoitaja, Markku Kesti esitteli heille lähes kaiken olennaisen sarjakuvamaailman kuulumisista. Kestin erikoisalaan kuuluvat lasten- ja nuorten kirjastopalvelut, ja häntä voi pitää yhtenä Suomen sarjakuvavinkkauksen uranuurtajista. Kesti kampanjoi erityisesti laadukkaiden ja vähemmän tunnettujen sarjakuvien puolesta. Asiantunteva ja elävä esitys musiikkeineen sai kuulijat keskittymään kiinnostavaan asiaan. Voisi kai puhua suorastaan sarjakuva- ja musiikkishowsta: Tällä kertaa kuulijalla oli mahdollisuus kuulla sarjakuvissa esiintyvät kappaleet ihan livenä eikä vain omassa päässä. Hauskaa, valistavaa ja sarjakuvaa taidemuotona ylistävää. Vinkkari Markku Kesti ja oppilaita. Kuva: Minna Puntala Kesti esitteli Uuraisten kolmelle seiskaluokalle muun muassa espanjalaista dekkarisarjakuvaa. Dias Canales-Guarnido-tekijäparin Blacksad-albumeja on ilmestynyt Suomessa jo neljä, ja tyyliltään sarja edustaa film noir-tyylistä kovaksikeitettyä dekkarisarjakuvaa.visuaalisesti huikeaa sarjakuvaa, päähenkilönä kaksimetrinen tyylikäs kissa. Hyvin erilaista piirrosjälkeä ja juonta edustaa puolestaan Vehniäisen Kamala luonto -albumi, jossa inhimillistetyillä eläimillä on sangen yksinkertainen mutta ilahduttava huumorintaju. Sarjakuvavinkkaus antoi paljon kirjastolaisille: Aikuissetissään Kesti esitteli hieman vakavampaa ja rankempaa sarjakuvaa. Hienona esimerkkinä voi mainita Catel-Bocquetparivaljakon teoksen Kiki Montparnassen kuningatar, joka vyöryttää lukijan eteen koko 1900-luvun alun taidemaailman ihmiskohtaloineen.

12 12 Nukketeatteri Nakero ja Prinssin salaisuus osana UKKUa Uuraisten kirjastolla koettiin lokakuisena satutuntiaamuna jännittäviä hetkiä, kun pienet ja isommatkin katsojat eläytyivät nukkenäytelmän vauhdikkaisiin juonikuvioihin. Esitysvuorossa oli näytelmä Prinssin salaisuus. Nakeron nukketaitelija Päivi Karttunen-Vesterinen on pitkän linjan nukentekijä ja nukketeatterilainen, ja hänen esityksensä ovat mainioita yhden naisen taidonnäytteitä. Suuren huomion keräsivät elävännäköiset ja kookkaat nukkehahmot, jotka oli viimeistä yksityiskohtaa myöden viimeistelty. Nukketeatteri Nakero vieraili tällä kertaa osana Uuraisten kunnan kulttuuriopetussuunnitelmaa eli tuttavallisesti UKKUa. Kulttuuriopetussuunnitelman tarkoituksena on koota yhteisen katon alle kunnan koko lasten- ja nuortenkulttuuritarjonta, mikä luonnollisesti helpottaa suunnittelua, tiedotusta ja hallinnointia. Nakeron esityksen katsojapohja oli ikähaitariltaan nyt ilahduttavan monipuolinen, sillä tyypillisten satutuntiasiakkaiden eli lapsikatsojien ja heidän saattajiensa lisäksi kirjastolle saapui suuri joukko Uuraisten vanhus-vammaispalveluiden asiakkaita ohjaajineen. Kirjaston satutuntityyppiset tapahtumat ovat yleensä kaikille avoimia, ja tiedotus tuntui toimineen hyvin tehokkaasti: Osa aikuisyleisöstä oli tullut saamaan vaikutteita omaan teatteritoimintaansa. Nukkataiteilija Päivi Karttunen-Vesterinen Prinssin ja Prinsessan seurassa. Kuva: Minna Puntala Historian siipien havinaa Uuraisten kirjastolla En ole sukututkija enkä kirjailija vaan Lukkarisen Heimo ja karaokelaulaja, totesi Uuraisten kirjastolla vieraillut Heimo Lukkarinen alkusanoikseen kiinnostuneelle kuulijakunnalleen ja kirvoitti heti varovaiset naurut. Heimo Lukkarinen sai vastata moniin kysymyksiin esityksensä jälkeen. Kuva: Minna Puntala Hetken kuluttua suuri osa innokkaista kuulijoista oli jo valmiita kumoamaan edellisen väitteen, sellaisella antaumuksella esiintyjämme oli äidin- ja isänpuoleisen sukunsa vaiheisiin ja esi-isiensä paikkakuntien historiaan perehtynyt. Lukkarinen on myös julkaissut omakustanteena teoksen Koivulan Heimo, joka on saanut jo nyt kiinnostusta osakseen myös kirjastokappaleet ovat liikkuneet vilkkaasti. Kaikille avoin vierailu kokosi kirjaston saliin muun muassa paikallisten eläkeyhdistysten jäseniä ja muita kiinnostuneita. Osalle teos oli jo tuttu, jotkut kiinnostuivat kirjasta lukunäytteiden innoittamina ja monilla oli Uuraisten paikallishistoriasta kysyttävää. Myös Lukkarisen toteamus, että jos aina puhuu totta, ovat jutut lyhyitä ja kuivakiskoisia, toteutui. Esitys sai elävyyttä monista uskomattomiltakin kuulostavista jutuista.

13 13 Lukkarisen esityksestä paistoi lämpö hänen edesmenneitä sukulaisiaan kohtaan. Hänellä oli sotaorpoudesta huolimatta hyvä lapsuus äitinsä Lempi Lukkarisen kanssa. Isänkaipuu kuitenkin jäi, sillä hänen isänsä Toivo Lukkarinen katosi sodassa vuonna Pikku-Heimo oli tällöin alle vuoden ikäinen. Yhtenä syynä historiakiinnostukseensa hän mainitsikin esityksessään sen, että aikanaan monia asioita jäi selvittämättä äidiltä ja vaarilta suoraan. Sukujen varhaisvaiheiden selvityksen apuna Lukkarinen on käyttänyt muun muassa Tauno ja Reijo Lukkarisen sukuselvityksiä sekä Uuraisten pitäjän historiikkia Uurainen Kuukan kappelista nykypäivään, samoin Kimmo Sorkon sotahistoriikkeja sekä moninaisia muita lähteitä. Perusteellisen oloista työtä. Runsaasti kuvitettua Koivulan Heimo -teosta voi suositella kaikille Uuraisista ja uuraislaisuudesta kiinnostuneille, mutta myös kaikille Suomen historian kiemuroista innostuneille. Tarinankertoja kaipaa aina kuulijaa ja lukijaa. * * * * * Viitasaaren 150-vuotias kirjasto kutsui vieraita Laila Uusitalo Matti Rönkä tarinoi Tappajan näköisestä miehestä Viitasaaren kaupunginkirjaston 150-vuotisen taipaleen kunniaksi kirjailija-toimittaja Matti Rönkä vieraili Viitasaarella marraskuun 7. päivänä. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä kulttuuritoimen ja Viitasaaren kirjakaupan kanssa. Tällaisesta yhteistyöstä on jo aiemminkin saatu hyviä kokemuksia. Nuorisotalon teatterissa järjestetyssä tilaisuudessa oli tarjolla kahvia sekä pientä suolaista ja makeaa purtavaa. Kahvittelun jälkeen kulttuurisihteeri Jorma Rihto haastatteli kirjailijaa. Haastattelussa Matti Rönkä kertoili kouluajoistaan Outokummussa sekä urastaan uutisankkurina ja uutispäällikkönä. Vaikeina asioina uutisurallaan hän muisteli niin Estonian uppoamista ja Aasian tsunamia kuin linnan juhlien selostamistakin. Rönkä valotti myös Viktor Kärpän hahmon syntyä ja omaa tapaansa kirjoittaa. Hänen mukaansa Tappajan näköinen mies -sarjan kirjojen kirjoittaminen alkaa aina syksyllä ja kirjat valmistuvat juhannuksen aikoihin. Erityisen lujille Rönkä kertoi eläytymiskykynsä joutuneen hänen kirjoittaessaan paahtavassa helteessä ennätyksellisen lumiseen Helsingin talveen sijoittuvia tapahtumia. Yleisön kysymyksiin siitä, aikooko Rönkä kirjoittaa Viktor Kärpän hautaan asti, kirjailija vastasi miettineensä loppua, jossa Viktor Kärppä selviää hengissä. Tästä voinee päätellä, etteivät kaikki tappajan näköisen miehen lähipiiriin kuuluvat suinkaan jää henkiin

14 14 Kirwa satuili kirjastolla Viitasaaren kirjaston juhlavuoden lapsille suunnattuna vieraana kirjastolla esiintyi positiivisin suomalainen vuosimallia 2008, tanssitähti, entinen juoksija ja nykyinen armoitettu tarinankertoja Wilson Kirwa. Yleisöä oli kirjastolle saapunut mukavasti, ja Kirwan äänekäs ja koko vartaloa vapautuneesti käyttävä esitys vei kuulijat mukanaan. Alun varovaisista tunnelmista lapset vilkastuivat reippaaseenkin neuvonpitoon illan tähden kanssa. Innostuipa nuori kirjastonkäyttäjä ehdottamaan viidakon villieläimeksi aivan uuttakin lajia, nimittäin Angry birdsiä. Kirwa kertoili yleisölle kodistaan ja koulustaan Keniassa. Hän korosti lapsille ja miksei aikuisillekin omin käsin tekemisen tärkeyttä luovuuden kehittäjänä ja ympäristön säästäjänä. Kirwa puhui myös yhteistyön merkityksestä ja hemmotteli yleisöä afrikkalaisella sadulla jättiläisestä ja neuvokkaasta pojasta. Sadun jälkeen lapsista eläkeläisiin ulottuva yleisö muodosti toisiaan kädestä pitäen piirin. Lopuksi leikittiin vielä Kirwan pihvit -leikki, jossa yleisön piti hypätä ilmaan aina kun Kirwa sanoi jonkin syötäväksi kelpaavan pihvilajin. Monelle kuulijalle tuntuivat maistuvan paitsi norsupihvit myös äitipihvit. * * * * * Äänekosken kirjaston kuulumisia Pentti Ronkanen Äänekosken kirjaston edustajia oli syksyn aikana mukana nuorisotoimen harrastekiertueella, joka vieraili mm. useilla kouluilla. Esillä oli kirjaston aineistoa: dvd-levyjä, äänikirjoja, nuorten kirjallisuutta, tietokirjoja ja lehtiä. Lisäksi oppilaat saivat vastata kirjastoaiheiseen visaan, ja vastanneiden kesken arvottiin varauslahjakortteja. Tiistaina 6.9. Äänekoskella oli harvinaisen Elävä kirjasto. Nuorisotoimen järjestämässä tapahtumassa elävän kirjan lainasi 19 henkilöä. Lainattavat kirjat olivat: Vegaani, Lesbo, Pappi, Järjestöaktiivi, Aivokasvainta sairastava, Ex-anorektikko, Poliitikko. Äänekosken kaupungin 100-vuotisjuhlaviikkoa vietettiin Kirjaston juhlanäyttelyssä teemana oli luontevasti Mitä luettiin noin 100 vuotta sitten. Lisäksi esillä oli lainausvälineitä ja asiakirjoja kirjaston alkutaipaleelta. Henkilökunta harrasti epookkipukeutumista, vanhoja satuja luettiin ja kiinnostuneita kierrätettiin varaston uumenissa. Äänekosken kirjaston väkeä aikamatkalla. Kuva: Katri Hyvönen

15 15 Jo perinteeksi muodostunut Yökirjasto-tapahtuma pidettiin Äänekosken kirjastossa perjantaina klo Ohjelmassa oli tällä kertaa tähtisumu-kirjasuunnistusta omaan aurinkokuntaan, avaruusmaiseman askartelua, avaruusaiheinen elokuva sekä Jyväskylän Siriuksen tietoisku. Ala- Keiteleen musiikkiopiston opiskelijat huolehtivat säveltaiteen ja -viihteen osuudesta. Avaruus ja scifi olivat myös kirjanäyttelyiden teemoina. Kirjakaraoken syksyn vieraita olivat Markku Ropponen ja Tommi Tapiainen. Tuija Venhola pistäytyi syyskuussa Sumiaisten kirjastossa kertomassa uudesta Syömään-kirjastaan. Kirjaston ja kansalaisopiston yhdessä järjestämän kirjallisuusmatinean vieraita olivat äänekoskelaislähtöiset kirjailijat Pasi Lönn, Mia Vänskä ja Reijo Honkonen. Suolahden kirjaston ilmastointiremontin oli tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä. Kuten nykyään usein käy, korjattavaa on löytynyt matkan varrella ennakoitua enemmän, ja sitä myöten remontti jatkuu keväälle. Pasi Lönn ja Mia Vänskä keskittyvät, Reijo Honkonen turinoi Äänekosken kirjallisuusmatineassa. Kuva: Raija Tuhkanen. Jyväskyläläinen Markku Ropponen oli kirjakaraoken tähtivieras. Kuva: Marika Peura. * * * * *

ankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväs

ankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväs Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet ankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväsylän maalaiskunta, Jämsä, Jämsänoski, Kannonkoski, Karstula, Keuuu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, orpilahti,

Lisätiedot

OU! Kirjaston yö taiteissa

OU! Kirjaston yö taiteissa OU! Kirjaston yö taiteissa Taiteiden yön toinen juhlajulkaisu 22.8.2013 1 Pääkirjoitus Taidetta ja remonttia K eskellä pääkirjaston remonttia vietettiin uuden Oulun kaupungin juhlavuoden taiteiden yötä.

Lisätiedot

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Satutunti UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5.

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. 2013 Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. Liisa BenHenia, Eija Kämäräinen, Pirkko Lindberg, Raija Seppänen, Ari Koistinen, Jarkko Oinonen AVI ELY 10.6.2013 Lähiyhteistyön

Lisätiedot

Maakuntakirjaston tiedote 3/2011 16.9.2011. Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075

Maakuntakirjaston tiedote 3/2011 16.9.2011. Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075 1 Maakuntakirjaston tiedote 3/2011 16.9.2011 Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075 Sisältö: Minna Koivisto (Jyväskylä), Nina Kuikka (Joutsa), Seija Laitinen-Kuisma

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com Julkaisija: Kajaanin Planeetta ry Päätoimittaja: Jari Heikkinen Teksti ja kuvat: Jari Heikkinen, jos ei muuta mainita Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu, joulukuu) Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta

Lisätiedot

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VASTAAJIA: 56 SUKUPUOLI MIES (11) NAINEN (43) EI VASTAUSTA/EOS (2) ELÄMÄNTILANNE TYÖSSÄ (18) TYÖTÖN (6) KOULULAINEN/OPISKELIJA (5) ELÄKELÄINEN (26)

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

Päivitys 2011. Jyväskylän kaupunginkirjasto

Päivitys 2011. Jyväskylän kaupunginkirjasto Päivitys 2011 Jyväskylän kaupunginkirjasto Lähtökohtia Maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet päivitetty 2004 Työryhmä: Johanna Vesterinen, Raila Junnila, Hanna Martikainen, Leena Kruuti, Kyösti

Lisätiedot

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin?

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Yhteensä 25 teatteri- ja musiikkiesitystä (9800 euroa) Kirjakassit (1000 euroa) Kirjakasseissa

Lisätiedot

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta.

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Nuoria Somettaa Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Vastaajien ikävuosien keskiarvo on 14 vuotta. Vastaajien ikäjakauma 16 16 16 16 16 17 17 17 17 17 17 17 18 18 19 20 20 10 10 10 11 11

Lisätiedot

Juontajan opas. Sisällys

Juontajan opas. Sisällys Juontajan opas Tämä opas on tarkoitettu avuksi teille, jotka luotsaatte Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien yhteisen Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden alusta loppuun. Aivan ensimmäiseksi Suomen Lähetysseurassa

Lisätiedot

K O O D E E. Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa.

K O O D E E. Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa. K O O D E E Kangasalan Kristillisdemokraattien tiedotuslehti 3/2012 Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa. Sisällys: Puheenjohtajan mietteitä.. 3 Vierailu

Lisätiedot

Syyslukukauden 2018 tervehdyksiä koululaisten iltapäivätoiminnasta

Syyslukukauden 2018 tervehdyksiä koululaisten iltapäivätoiminnasta Syyslukukauden 2018 tervehdyksiä koululaisten Syyskuun tervehdys Sää suosi syyskuussa ulkoilua. Tämä mahdollisti sen, että pystyimme olemaan paljon ulkona leikkien ja pelaten. Tutustuttiin lähiluontoon

Lisätiedot

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY "Puutarhan aika" "Onnellinen puutarhuri"

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY Puutarhan aika Onnellinen puutarhuri Kirja- ja matkailta Karkasimme puutarhaan kirjojen ja matkojen pariin karkauspäivänä 29.2. Hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua väkeä alkoi saapua Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään tekemään edullisia

Lisätiedot

Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa

Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa Pikkujoulussa oli teemana Haapavesi 150-vuotta Me haapavetiset ry:n pikkujoulujuhla Ostrobotnian baarikabinetissa 11.11.2016 Pikkujoulua vietettiin 11.11.2016 Helsingissä Ostrobotnialla. Ostrobotnia on

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Marraskuun tapahtumat

Marraskuun tapahtumat Marraskuu on jo onnellisesti takanapäin ja joulu on ihan kohta ovella. Marraskuun tapahtumat Ennen syyskokouksen alkua Tuulia Alanen-Brandt piti mielenkiintoisen luennon vartalon mittalinjoista ja esitteli

Lisätiedot

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Taru-Kalusteen Tarja Siivonen toiminut yrittäjänä 40 vuotta Nummelan Kenttälässä toimivan Taru-Kalusteen yrittäjä Tarja Siivoselle on kertynyt yrittäjyysvuosia

Lisätiedot

ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 8 Perusturvalautakunta Hallintoasioista sivu 1

ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 8 Perusturvalautakunta Hallintoasioista sivu 1 ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 8 Perusturvalautakunta Hallintoasioista sivu 1 Kokousaika 27.10.2011, kello 18.00 20.00 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Jaakko Ilkan koulu Löppönen Markku, puheenjohtaja

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Tietokantojen etäkäyttö Pohjanportin kautta Oulun kaupunginkirjastossa

Tietokantojen etäkäyttö Pohjanportin kautta Oulun kaupunginkirjastossa Tietokantojen etäkäyttö Pohjanportin kautta Oulun kaupunginkirjastossa Mira Jurvansuu 24.5.2007 www.pohjanportti.fi Yksi yhteinen portaali Pohjois-Suomen eri kirjastotyyppien asiakkaille Alueellisen tietovarannon

Lisätiedot

KEURUU Kuntataiteilijat

KEURUU Kuntataiteilijat KEURUU Kuntataiteilijat Johanna Juvonen & Biagio Rosa 2015 projekti KUVATAIDE 1. Tuulensylin päiväkoti 1-5 -vuotiaat 2 "Tuulensyli 2015 sekatekniikka vanerille 80 x 120 cm & 160 x 120 cm julkinen teos

Lisätiedot

Tuunaa kirjasto! asiakkaat osallistumassa kirjaston uudistamiseen. Katariina Ervasti ja Paula Puustinen

Tuunaa kirjasto! asiakkaat osallistumassa kirjaston uudistamiseen. Katariina Ervasti ja Paula Puustinen Tuunaa kirjasto! asiakkaat osallistumassa kirjaston uudistamiseen Katariina Ervasti ja Paula Puustinen Mikä ihmeen Hakunila? Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 2 8.3.2013 Pari seikkaa Hakunilasta - Vantaa:

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Maakuntakirjaston tiedote 4/2009 18.12.2009. Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075

Maakuntakirjaston tiedote 4/2009 18.12.2009. Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075 Maakuntakirjaston tiedote 4/2009 18.12.2009 Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075 Sisältö: Elina Gråsten (Jyväskylä), Matti Impola (Lutakon kampuskirjasto),

Lisätiedot

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO Hyvä kirjasto elävä alue Mikkeli 13.11.2012 13.11.2012 Kirjastotoimenjohtaja Eila Ainali 1 Kirja pienen kirjaston tarpeisiin - viime vuoden urakkana oli kirja 13.11.2012

Lisätiedot

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 Satuhetki Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

MENOT JA RAHOITUS Yhteensä %-osuus. Henkilöstömenot, joista Projektiin palkattava henkilöstö Työpanoksen siirto

MENOT JA RAHOITUS Yhteensä %-osuus. Henkilöstömenot, joista Projektiin palkattava henkilöstö Työpanoksen siirto 942 538 965 729 1 908 267 63,3 % 716 038 784 229 1 500 267 49,8 % 226 500 181 500 408 000 13,5 % 492 298 468 783 961 081 31,9 % 253 750 188 750 442 500 14,7 % 7 000 5 000 12 000 0,4 % 24 278 20 763 45

Lisätiedot

Esitutkimus. Asiakastyöpajat

Esitutkimus. Asiakastyöpajat Suomen käsityön museo selvitti syksyllä 2013 nuorten aikuisten museoissa käymättömyyden syitä ja kehitti palvelumuotoilukoulutuksen avulla omaa toimintaansa vastaamaan paremmin heidän tarpeitaan. Lopputuloksena

Lisätiedot

Lähiruokapiiri Korpilahdelle?

Lähiruokapiiri Korpilahdelle? Lähiruokapiiri Korpilahdelle? Info lähiruuasta ja lähiruokapiirin perustamisesta 26.9.2011 klo 18 Kati Kankainen, JAPA ry Miksi lähiruokaa ruokapiirin kautta? Tuoretta ja turvallista suoraan tutuilta tiloilta

Lisätiedot

Elävää musiikkia Runoesityksiä Kulttuuridiplomien jako 100 leikkiä kirjastoihin Luontokuvia

Elävää musiikkia Runoesityksiä Kulttuuridiplomien jako 100 leikkiä kirjastoihin Luontokuvia Etkot kirjastossa 5.12.2017 Lapsille ja aikuisille! Ei pukukoodia. Kouvolan kirjastot kutsuvat kaikki Linnan juhlien etkoille 5.12.2017 juhlistamaan satavuotiasta Suomea. Elävää musiikkia Runoesityksiä

Lisätiedot

kirjastossa

kirjastossa ETKOT kirjastossa 5.12.2017 Lap ja aik sille Ei pu uisille! kukoo dia. Kouvolan kirjastot kutsuvat kaikki Linnan juhlien etkoille 5.12.2017 juhlistamaan satavuotiasta Suomea. ELÄVÄÄ MUSIIKKIA RUNOESITYKSIÄ

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Kiitos veteraanit! palveluaktiviteetti 107-G piirin käytännön toteutus

Kiitos veteraanit! palveluaktiviteetti 107-G piirin käytännön toteutus palveluaktiviteetti 107-G piirin käytännön toteutus Kiitos veteraanit -toimikunta Piirikoordinaattori: Jaakko Harjumäki, jaakko.harjumäki@lions.fi, 040 164 9030 PDG: Toivo Lehtinen, toivo.lehtinen@pp.inet.fi,

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

IITIN LATU RY. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden lopussa. 304. Jäsenmäärä on pysynyt vakaana. Uusia jäseniä on tullut ja vanhoja jäänyt pois,

IITIN LATU RY. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden lopussa. 304. Jäsenmäärä on pysynyt vakaana. Uusia jäseniä on tullut ja vanhoja jäänyt pois, IITIN LATU RY TOIMINTAKERTOMUS 1.1.2009-31.12.2009 1. YLEISTÄ Vuosi 2009 oli yhdistyksen 22. toimintavuosi. Tänäkin vuonna liikuntaa harrastettiin monipuolisesti, ja perinteiset Muumihiihto- ja metsämörrikoulut

Lisätiedot

Akaan Verkko -hanke kuvina

Akaan Verkko -hanke kuvina Akaan Verkko -hanke kuvina Kiipula Talo, jota haaveilimme yhteiseen käyttöön yhdessä saman katon alla yrittäminen, yhdistysmaailma ja hanke. Talvi 2010. Hämeenlinnalainen Pikku Pena, Pentti Nyholm oli

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Kurrekoti. Ammatillinen perhekoti. Ø koti seitsemälle lapselle. Ø kaksi tukiasuntoa, kun aika on kypsä omien siipien kokeiluun.

Kurrekoti. Ammatillinen perhekoti. Ø koti seitsemälle lapselle. Ø kaksi tukiasuntoa, kun aika on kypsä omien siipien kokeiluun. S Y K S Y 2 0 1 3 Kurrekoti Ammatillinen perhekoti Loistava sijainti! päiväkoti 500 m alakoulu 500 m yläkoulut 6km ja 12 km Lahti 12 km Nastola 12 km Helsinki 100 km E75 moottoritieliittymä 2 km Villähteen

Lisätiedot

Runebergin päivä 2013

Runebergin päivä 2013 Runebergin päivä 2013 Kirjailijavieraana Joni Skiftesvik, jolla norjalaiset ja kuusamolaiset sukujuuret. Kirjailija kertoi elämästään, kirjailijan urastaan ja tuotannostaan. Kuulijoita noin sata: Torangin

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Matti Lohen koulu, Rautalampi 29.1.2010

Matti Lohen koulu, Rautalampi 29.1.2010 RAUTALAMMIN KUNTA Sivistyslautakunta Sivu 1 (17) Nro 1 / 2010 PÖYTÄKIRJA KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Aika Paikka Keskiviikko 20.1.2010 klo 18.00 20.00 Matti Lohen koulu Emma Ilomäki Sirpa

Lisätiedot

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696 Kommentti (näkyy vain ylläpitäjille): Täyttäjän nimi: Täyttäjän puhelinnumero: Täyttäjän sähköpostiosoite: Kunta: Seutukunta: Maakunta: Maakuntakirjastoalue: Lääni: Suuralue: Alavieska Ylivieska Pohjois-Pohjanmaa

Lisätiedot

Sukuseura Kanko ry. www-sivut: koti.welho.com/rkarppin/kanko/ Sähköposti: sskanko@welho.com. Muut yhteystiedot:

Sukuseura Kanko ry. www-sivut: koti.welho.com/rkarppin/kanko/ Sähköposti: sskanko@welho.com. Muut yhteystiedot: Jäsenlehti 1/2009 Sukuseura Kanko ry www-sivut: koti.welho.com/rkarppin/kanko/ Sähköposti: sskanko@welho.com Muut yhteystiedot: Puheenjohtaja: Sirpa Karppinen Venemestarintie 29 A, 00980 Helsinki puh.

Lisätiedot

JANAKKALA-SEURA RY. TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017

JANAKKALA-SEURA RY. TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017 JANAKKALA-SEURA RY. TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017 Hyväksytty vuosikokouksessa 23.3.2016 1 Janakkala-Seura ry. tekee paikallista Janakkalan mielikuvaa tukevaa kotiseututyötä. Tavoitteena on 1. Lisätä täällä

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Uutiskirje. Tervehdys Yrittäjä. Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle.

Uutiskirje. Tervehdys Yrittäjä. Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje 6/2016 Tervehdys Yrittäjä Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle. Menestyksen johdosta

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö 1. Johdanto Porin kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyyttä mittaava kysely toteutettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran Internetin kautta. Kyselylomake oli kirjaston verkkosivuilla kahden viikon ajan 4.12.-18.12.

Lisätiedot

Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010. Anneli Ketonen. Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10.

Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010. Anneli Ketonen. Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10. Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010 Anneli Ketonen Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10.2010 1 Ajankohtaisia seminaareja ja koulutuksia Kirjastoverkkopäivät

Lisätiedot

JUURI SINULLE SOPIVIA KIRJOJA

JUURI SINULLE SOPIVIA KIRJOJA JUURI SINULLE SOPIVIA KIRJOJA - Lukuvalmennus henkilökohtaisena ja syvällisenä kirjavinkkauksena Sini Turunen Helsingin kaupunginkirjasto / Kallion kirjasto Mikä on Lukuvalmentaja? Helsingin kaupunginkirjastossa

Lisätiedot

9 Keski-Suomi. 9.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

9 Keski-Suomi. 9.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 9 Keski-Suomi 9.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 9.1. KESKI-SUOMI Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 1 kpl Taajaan asutut: 5 kpl Maaseutumaiset: 17 kpl Keski-Suomi

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot

Puheenjohtaja: Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

Puheenjohtaja: Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 1 Pöytäkirja 5/2012 KULTTUURILAUTAKUNNAN KOKOUS Aika: Maanantai 3.12.2012 klo 17.00 Paikka: Kosken Tl Kirjasto Läsnä: Almgren Lassi (x) Hämäläinen Risto ( ) Pihlajamäki Anu (x) Kulo Eija-Liisa ( ) Salonen

Lisätiedot

Mikä on mandala? Mandala on sanskritiä ja tarkoittaa pyhää kuvaa maailmankaikkeudesta.

Mikä on mandala? Mandala on sanskritiä ja tarkoittaa pyhää kuvaa maailmankaikkeudesta. Mikä on mandala? Mandala on sanskritiä ja tarkoittaa pyhää kuvaa maailmankaikkeudesta. Se käännetään usein keskuksena tai yhteytenä, sillä kuva on tehty aina ympyrän muotoon. Ympyrän symboli kuvastaa eheyttä,

Lisätiedot

Vapaaehtoiseksi Saarijärvellä 2018

Vapaaehtoiseksi Saarijärvellä 2018 Vapaaehtoiseksi Saarijärvellä 2018 Päivitetty 2/2018 Ystävätoiminta, ulkoiluystävätoiminta Vapaaehtoinen ystävä yksin jääneille tai itsensä yksinäiseksi tunteville henkilöille, jotka kaipaavat ihmiskontaktia

Lisätiedot

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 2 KIRKKOHERRAN PÄÄTÖSLUETTELO 3

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 2 KIRKKOHERRAN PÄÄTÖSLUETTELO 3 Seurakuntaneuvosto ESITYSLISTA 6/2014 Aika Paikka 3.6.2014 klo 16.30 Tapiolan kirkon seurakuntasali KÄSITELTÄVÄT ASIAT: KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015 Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015 15.12.2015 Jouluinen tervehdys kaikille MUAn jäsenille! Tässä vuoden viimeisessä jäsenkirjeessä on tietoa Maaseudun uusi aika -yhdistyksen ajankohtaisista

Lisätiedot

KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS

KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (5) KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS Aika Ma 23.5.2011 klo 13-15.30 Paikka Sovatek, Matarankatu 4, 2 krs, kokoustila 202 Osallistujat Hannu Koivisto Kari Lahti Maritta

Lisätiedot

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän keksinnöistä ja haluaisin itse keksijäksi.

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

Toimintakertomus kaudelta 2011 2012

Toimintakertomus kaudelta 2011 2012 Toimintakertomus kaudelta 2011 2012 Kauden kansainvälinen teema Kauden kansainvälinen teema oli Kuuntele sydäntäsi auttaaksesi muita RI presidenttinä toimi Kalyan Banerjee. Kokemäen rotaryklubilla oli

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena suomalaiset kirjailijat Lyseon 9d ja 9e Joulukuu 2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Tarinasi ISOISÄ ISOISÄ. on erityinen KERRO MINULLE KERRO MINULLE. Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään.

Tarinasi ISOISÄ ISOISÄ. on erityinen KERRO MINULLE KERRO MINULLE. Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään. ISOISÄ ISOISÄ KERRO MINULLE KERRO MINULLE Anna kirja isoisällesi täytettäväksi ja saa se takaisin täynnä muistoja. Tarinasi on erityinen Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään. Antaja Saaja

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 15.2.2002 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 Kulunut vuosi oli kiltamme 37. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015 VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015 Hyväksytty 26.11.2015 LIITTEET 1. Yhteystietoluettelo 2. Vanhusneuvoston esite TARKOITUS Vanhusneuvoston

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet

Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto 15.11.2011 Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet Johdanto ja yleiset valintaperiaatteet Keski-Suomen maakuntakirjastoalue

Lisätiedot

Jarmo Solja, Kommodori

Jarmo Solja, Kommodori Jarmo Solja, Kommodori Kommodorin mietteitä Vuoden viimeistä Puuskaa eetteriin! Tällä kertaa palstatilan valtaa kuvat, kun kauden ylivoimainen päätapahtuma, 50-vuotisjuhla, vietettiin Teatteriravintolassa

Lisätiedot

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä. Asiakaskysely kirjastopalveluista Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

Uutta oppimassa Suomessa ja Unkarissa - Jyväskylässä ja Budapestissä. Marjaana Salminen Jyväskylän yliopiston kirjasto

Uutta oppimassa Suomessa ja Unkarissa - Jyväskylässä ja Budapestissä. Marjaana Salminen Jyväskylän yliopiston kirjasto Uutta oppimassa Suomessa ja Unkarissa - Jyväskylässä ja Budapestissä Marjaana Salminen Jyväskylän yliopiston kirjasto Henkilöstövaihtoa kolmen kirjaston välillä Marja Sarvilinnan alustuksessa on tietoa

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Tämä on pääkirjasto. Kokkolassa on myös lähikirjastoja: Koivuhaan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kirjastot. Keskussairaalassa on laitoskirjasto, joka on potilaiden

Lisätiedot

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 Hyvä Sanoma ry järjesti virkistyspäivän Nivalassa helluntaiseurakunnan tiloissa. Se oli tarkoitettu erikoisesti diakonia työntekijöille sekä evankelistoille ja mukana

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 KOKOUSTIEDOT MAASEUTUJAOSTON KOKOUS Aika: klo 9.00 12.15 Paikka: Kukkaismäen maaseutumatkailutila, Jämsän Juokslahti,

Lisätiedot

Toivoa tulevaan -kirjakampanja

Toivoa tulevaan -kirjakampanja Ennakkokartoitus seurakuntien päättäjille. Vastaukset 28.2.2014 mennessä! Syrjäytymisen ehkäisemiseksi Toivoa tulevaan -kirjakampanja NUORILLE AUTTAJILLE PÄÄTTÄJILLE KASVATTAJILLE HAASTE Hyvä Sanoma ry

Lisätiedot

EURAJOEN KULTTUURIKAVERI-PALVELU

EURAJOEN KULTTUURIKAVERI-PALVELU EURAJOEN KULTTUURIKAVERI-PALVELU Kulttuurikaverin kanssa voit lähteä niin konserttiin kuin pesäpallo-otteluunkin! Eurajoen kulttuuritoimi Eurajoen sosiaalitoimi Kulttuurikaverin tilaaminen on helppoa:

Lisätiedot

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Aija Laine Suunnittelija Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto / Helsingin kaupunginkirjasto 040 168 2636 aija.laine@turku.fi Taustaa

Lisätiedot

Puheenjohtaja: Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

Puheenjohtaja: Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Pöytäkirja 2/2015 KULTTUURILAUTAKUNNAN KOKOUS Aika: Tiistai 12.5.2015 klo 17.00 Paikka: Kosken Tl Kirjasto Läsnä: Almgren Lassi (x) Hämäläinen Risto ( ) Julla Hans ( ) Laakso Matti ( ) Ojala Seija (x)

Lisätiedot

Läsnä: Liisa Temisevä puh.joht. Eläkeliitto Leivonmäen yhd. Joutsan seudun Parkinsson-kerho

Läsnä: Liisa Temisevä puh.joht. Eläkeliitto Leivonmäen yhd. Joutsan seudun Parkinsson-kerho PÖYTÄKIRJA Vanhus- ja vammaisneuvosto Aika 26.6.2015 klo: 13.00 14.40 Paikka Palvelukeskus Jousi, Myllytie 14 19650 Joutsa Läsnä: Liisa Temisevä puh.joht. Eläkeliitto Leivonmäen yhd. Tapio Lankia Taisto

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana.

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana. Muistatko? hanke Kysymykset yksilöhaastatteluun Alkulämmittelynä toimivat jokaisen haastattelun alussa täytettävän perustietolomakkeen kysymykset (nimi, syntymäaika ja paikka, osoite jne.). Haastattelun

Lisätiedot

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Kaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Tähtitieteellinen yhdistys Kaanin Planeetta ry Julkaisi: Kaanin Planeetta ry Päätoimitta: Jari J.S. Heikkinen Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu,

Lisätiedot

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00 Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla 16.2.2010 alkaen klo 10.00 Erittäin sumuisena helmikuun kolmannen tiistain aamupäivänä ajeli runsaslukuinen senioripoliisijoukko

Lisätiedot

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia 1/5 KIT -uutiskirje 2/2014 Täysi tohina päällä Kehitysvammaiset ihmiset töihin (KIT) projektissa kevät on ollut touhua täynnä: Tutkimuksessa on kerätty aineistoa ja saatu ensimmäisiä tuloksia. Työvalmentajarengas

Lisätiedot