PostNordin toimintaperiaatteet toimittajille maantiekuljetuksissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PostNordin toimintaperiaatteet toimittajille maantiekuljetuksissa"

Transkriptio

1 PostNordin toimintaperiaatteet toimittajille maantiekuljetuksissa 1.0 Tausta ja tarkoitus Me toimitamme! PostNord on johtava Pohjoismaihin, Pohjoismaista ja Pohjoismaissa tarjottavien viestintä- ja logistiikkaratkaisujen toimittaja. Varmistamme myös postipalvelut yksityishenkilöille ja yrityksille Ruotsissa ja Tanskassa. Asiantuntemuksemme ja vahvan jakeluverkostomme avulla luomme edellytykset tulevaisuuden viestinnälle, verkkokaupalle, jakelulle ja logistiikalle Pohjoismaissa. Vuonna 2014 konsernilla oli työntekijää, ja sen liikevaihto oli 40 miljardia Ruotsin kruunua. Konsernin emoyhtiö on ruotsalainen julkinen yhtiö, ja sen pääkonttori sijaitsee Solnassa. Vieraile sivuillamme osoitteessa Page 1/8 Document owner Group Sourcing Toimintaperiaatteet heijastavat PostNord-konsernin sitoutumista muun muassa YK:n Global Compact -aloitteeseen, OECD:n toimintaohjeisiin monikansallisille yrityksille sekä YK:n ihmisoikeuksia ja liiketoimintaa koskeviin periaatteisiin. PostNordin toimittajien on noudatettava toimintaperiaatteita sekä tehtävä kaikkensa täyttääkseen siinä asetetut vaatimukset omassa organisaatiossaan ja toimitusketjussaan. Toimittaja täyttää vaatimukset vuoropuhelussa sekä läpinäkyvässä ja avoimessa yhteistyössä PostNordin kanssa, mikä hyödyttää molempia osapuolia. Tuotteet ja palvelut on tuotettava sellaisissa olosuhteissa, joissa noudatetaan: YK:n antamaa ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta (1948) ILO:n kahdeksaa keskeistä yleissopimusta: 29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 ja 182 YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 32. artiklaa valmistusmaan työsuojelu- ja työympäristölainsäädäntöä valmistusmaassa sovellettavia työoikeuksia ja lainsäädäntöä minimipalkasta sekä maan sosiaaliturvasäännöksiä valmistusmaan ympäristölainsäädäntöä YK:n korruption vastaista yleissopimusta Mikäli voimassa oleva lainsäädäntö asettaa tiukempia vaatimuksia kuin näissä toimintaperiaatteissa, toimittajan on noudatettava lainsäädäntöä. 2.0 YK:n antama ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus (1948) 2.1 Toimittajan on edistettävä ja kunnioitettava ihmisoikeuksia Toimittajalla on velvollisuus kunnioittaa ja edistää ihmisoikeuksia sekä omassa toiminnassaan että toimitusketjussaan.

2 Toimittajan on varmistettava, ettei se osallistu ihmisoikeusrikkomuksiin suoraan eikä epäsuorasti. Tämä koskee myös tilanteita, joissa toimittaja laiminlyö ihmisoikeusrikkomusten mahdollisen esiintymisen selvittämisen tai hyödyntää jonkin muun tahon tekemiä rikkomuksia. Toimittajan on laadittava arviointikäytäntö sellaisia riskejä varten, joissa sen toiminta voi edesauttaa ihmisoikeusrikkomuksia. 3.0 Kansainvälisen työjärjestön (ILO) kahdeksan yleissopimusta työelämän perusperiaatteista ja -oikeuksista sekä YK:n lapsen oikeuksien sopimus Page 2/8 3.1 Lapsityön kielto (ILO:n yleissopimukset 138 ja 182, YK:n lapsenoikeuksien sopimuksen 32. artikla) Lapsityöllä tarkoitetaan kouluikäisten tai tätä nuorempien lasten käyttämistä taloudellisessa toiminnassa. Kaikkien työntekijöiden on oltava täyttänyt 15 vuotta (kansallinen lainsäädäntö voi sallia myös 14-vuotiaat työntekijät), tai heidän on täytettävä työnteon minimiikä, jos tämä ikäraja on yli 15 vuotta vuotiaat nuoret voivat suorittaa vaarattomia työvaiheita sillä edellytyksellä, että he täyttävät kyseisessä työssä vaaditun minimiiän sekä ovat suorittaneet kansallisen oppivelvollisuutensa. Mikäli toimittaja havaitsee lapsityön käyttöä, sen on toimittava asiassa lapsen etujen mukaisesti sekä löydettävä sopivat ratkaisut yhdessä lapsen ja tämän perheen kanssa. 3.2 Pakkotyön kielto (ILO:n yleissopimukset 29 ja 105) Pakkotyöllä tarkoitetaan työtä tai palveluja, jotka suoritetaan rangaistus- tai muun uhan alla ja joihin työntekijä ei ole suostunut vapaaehtoisesti. Pakkotyö, mukaan lukien orjatyö, velkaorjuus tai pakotettu vankilatyö, on kielletty. Kaiken työn on oltava vapaaehtoista, ja työntekijällä on oltava oikeus lopettaa työssään kohtuullisen irtisanoutumisajan jälkeen. 3.3 Syrjinnän ja ahdistelun kielto (ILO:n yleissopimukset 100 ja 111) Syrjinnällä tarkoitetaan työntekijöiden erottelua muiden tekijöiden kuin ansioiden tai työtulosten perusteella. Se on epäasiallista erikoiskohtelua. Toimittajan on pyrittävä toiminnassaan moniarvoisuuden ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien varmistamiseen. Etnisen alkuperän, sukupuolen, siviilisäädyn, raskauden, uskonnon, sosiaalisen alkuperän, kansallisuuden, toimintarajoitteisuuden, poliittisten mielipiteiden, ammatillisen järjestäytymisen tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi tapahtuva syrjintä on kielletty. Ahdistelulla tarkoitetaan työntekijän altistamista kovalle tai epäinhimilliselle kohtelulle. Seksuaalisen ahdistelun lisäksi ahdistelu voi olla erimuotoista henkistä tai fyysistä rankaisemista. Ahdistelu on kielletty kaikessa toiminnassa.

3 3.4 Yhdistymisvapaus ja työehtoneuvottelut (ILO:n yleissopimukset 87 ja 98) Yhdistymisvapaudella ja työehtoneuvotteluilla tarkoitetaan muodollista ja/tai epämuodollista yhteistoimintaa, jolla pyritään edistämään ja puolustamaan omia oikeuksia työelämässä sekä työnantajan ja työntekijöiden välisessä suhteessa. Toimittajan on kunnioitettava työntekijöiden (ja työnantajan) yhdistymisvapautta sekä oikeutta ammatilliseen järjestäytymiseen ja työehtoneuvotteluihin. Sellaisissa maissa, joissa yhdistymisvapaus on rajoitettu tai vasta kehittymässä, toimittajan on tuettava työntekijöiden mahdollisuutta tavata yritysjohtoa sekä keskustella sen kanssa palkka- ja työehdoista ilman, että siitä aiheutuu työntekijöille kielteisiä seurauksia. Page 3/8 4.0 Lainsäädäntö Toimittajan on vähintäänkin täytettävä paikalliset lait ja vaatimukset niissä maissa, joissa sillä on toimintaa. 4.1 Palkat ja työajat Palkka on maksettava suoraan työntekijälle sovittuna aikana ja täysimääräisenä. Toimittajan on varmistettava, että työntekijöille maksetaan riittävää palkkaa, eikä se saa koskaan maksaa kansallisesti/paikallisesti mahdollisesti säädettyä minimitasoa alhaisempaa palkkaa. Ylityöstä maksetaan korvaus, ja se eritellään selkeästi palkkakuitissa. Työntekijöillä on oltava vähintään yksi lepopäivä viikossa. Viikkotyöaika ei saa ylittää laissa säädettyä rajaa tai yli 60:tä tuntia viikossa ylityö mukaan luettuna. Vapaista, kuten vuosilomasta, juhlapyhistä, sairauslomasta ja vanhempainvapaasta, maksetaan kansallisessa lainsäädännössä määrätty korvaus. 4.2 Turvallinen ja hygieeninen työympäristö (ILO:n yleissopimukset 155 ja 170) Turvallisella ja hygieenisellä työympäristöllä tarkoitetaan, että kun työntekijä työskentelee työnantajan suoraan tai epäsuorasti valvomassa paikassa, hänelle taataan sellaiset olosuhteet, joissa häneen ei kohdistu hänen fyysistä ja/tai henkistä terveyttään uhkaavia vaaroja tai joissa hänet on suojattu tällaisilta vaaroilta. Toimittajan palveluksessa työskenteleville työntekijöille on taattava turvallinen ja terveellinen työympäristö, jossa vahinkoja ja terveysriskejä torjutaan ennaltaehkäisevästi. Työntekijöille järjestetään koulutusta työn mahdollisesti sisältämistä terveysriskeistä sekä paloturvallisuudesta, vaarallisista työvaiheista ja ensiavusta. Työnantajan on mahdollisuuksien mukaan huolehdittava asianomaisista suojavarusteista sekä varmistettava, että terveydestä ja turvallisuudesta on saatavilla helposti tietoa työpaikalla. Hätäuloskäyntien on oltava selkeästi merkittyä ja valaistuja sekä täysin esteettömiä. Evakuointiharjoituksia on tehtävä ja palohälyttimiä testattava säännöllisesti.

4 5.0 Ympäristö Toimittajan on huomioitava ympäristö kaikessa toiminnassaan sekä noudatettava paikallista ja kansallista ympäristölainsäädäntöä. Toimittajan on luotava käytännöt ympäristövaikutustensa tunnistamiseen, mittaamiseen ja seurantaan sekä sitä kautta pyrittävä jatkuvasti parantamaan ympäristötyötään sekä minimoimaan päästöjä ja luonnonvarojen käyttöä. Toimittajan on tarkasteltava tuotteiden ja palveluiden ympäristövaikutusta elinkaarinäkökulmasta sekä asetettava alihankkijoilleen ympäristövaatimuksia. 6.0 YK:n korruption vastainen yleissopimus Toimittaja ei saa suoraan eikä epäsuorasti tarjota tai suorittaa kenellekään henkilölle tai millekään organisaatiolle sellaista sopimatonta maksua tai muuta korvausta, jolla se pyrkii saamaan, säilyttämään tai ohjaamaan liiketoimintaa tai saavuttamaan omassa toiminnassaan muun sopimattoman edun. Toimittaja ei saa suoraan tai epäsuorasti pyytää eikä hyväksyä kolmannelta osapuolelta mitään sopimatonta maksua tai muuta korvausta, joka voi vaikuttaa liiketoimintapäätösten objektiivisuuteen. Page 4/8 7.0 Noudattaminen Toimintaperiaatteiden noudattamisen varmistaminen edellyttää toimitusketjun avoimuutta. Valvoakseen toimintaperiaatteiden noudattamista PostNord tulee pyytämään toimittajalta dokumentaatiota, suorittamaan tarkastuksia paikan päällä, tarkistamaan ja hyväksymään toimenpidesuunnitelmia sekä valvomaan niiden toteuttamista osana sopimukseen kuuluvaa seurantaa. Toimittajan on ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin varmistaakseen, että toimintaperiaatteet otetaan käyttöön sekä omassa toiminnassa että toimitusketjussa. Mikäli toimittaja ei suorita asianmukaisia toimenpiteitä PostNordin edellyttämässä ajassa, PostNordilla on oikeus irtisanoa sopimuksensa toimittajan kanssa välittömin vaikutuksin. Allekirjoittanut toimittajan valtuutettu edustaja vakuuttaa lukeneensa, ymmärtäneensä ja hyväksyneensä PostNordin toimintaperiaatteet toimittajille. Yrityksen nimi (toimittaja): Yrityksen y-tunnus: Paikka ja aika: Nimi ja arvonimi:

5 Liite 1 PostNord-konsernin vastuullisuusvaatimukset kuljetuspalveluiden toimittajille Tässä asiakirjassa määritetään PostNordin vastuullisuusvaatimukset kuljetuspalveluiden toimittajille. Se täydentää PostNordin toimittajille määritettyjä toimintaperiaatteita sekä kuljetuspalveluiden ostamista koskevia PostNordin yleisiä ehtoja. Käsitteellä kuljettaja tarkoitetaan jäljempänä toimittajan ja tämän alihankkijoiden kuljettajan tehtävään palkkaamia työntekijöitä sekä kuljettajia, jotka ovat muuten näiden käytettävissä. Page 5/8 Document Owner Group Sourcing Toimittajien odotetaan pyrkivän aktiivisesti täyttämään nämä vaatimukset niin omassa toiminnassaan kuin koko toimitusketjussa. Sosiaaliset vaatimukset 1. Palkat ja työolosuhteet 1.1. Kaikkien toimittajien, joiden toimintaa sääntelevät maanteiden kansainvälisen tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevat yhteiset säännöt 1, on varmistettava näiden sääntöjen täytäntöönpano ja noudattaminen Kuljettajien palkkojen on oltava sellaisella tasolla, ettei se yllytä vaarantamaan liikenneturvallisuutta tai rikkomaan ajo- ja lepoajoista 2 annettuja määräyksiä Toimittajien on kyettävä osoittamaan, että ne ja soveltuvissa tapauksissa myös niiden alihankkijat täyttävät lakisääteiset velvollisuutensa koskien verojen ja sosiaalivakuutusmaksujen maksamista Pitkiä ajanjaksoja poissa kotoaan viettäville kuljettajille 3 on tarjottava maksuton tai tuettu matka kotiin säännöllisin väliajoin, esimerkiksi kahdesti vuodessa Kuljettajille on maksettava lakisääteiset päivärahat ja korvaukset. 2. Työ- ja lepoajat 2.1. Toimittajilla on oltava menetelmä lainmukaisten ajo- ja lepoaikojen noudattamisen varmistamiseen. 3. Turvallinen pysäköinti ja taukotilat 1 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1072/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, maanteiden kansainvälisen tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevista yhteisistä säännöistä 2 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 561/2006, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2006, tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 3821/85 ja (EY) N:o 2135/98 muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3820/85 kumoamisesta tai muu soveltuva lainsäädäntö 3 Viittaa kansainvälisesti työskenteleviin kuljettajiin

6 3.1. Kuljettajille 4 on tarjottava maksuton tai tuettu pääsy WC- ja suihkutiloihin sekä mahdollisuus ruoanlaittoon ja pesulan käyttöön Kuljettajille on tarjottava maksuton tai tuettu pääsy turvalliseen pysäköintipaikkaan. 4. Työterveys ja -turvallisuus 4.1. Kuljettajien on suoritettava lakisääteinen ammattiin valmistava koulutus Toimittajien on laadittava alkoholin ja huumausaineiden käyttöä koskevat säännöt, jotka vastaavat PostNordin sääntöjä ja periaatteita alkoholin ja huumausaineiden käytöstä. Toimittajien on myös saatettava nämä säännöt kaikkien kuljettajiensa tietoon sekä suoritettava säännöllisiä pistotarkastuksia. Page 6/ Ajoneuvoissa on oltava ensiapupakkaus sekä palosammutin Toimittajia suositellaan asentamaan ajoneuvoihin alkolukko tai muu vastaava valvontaratkaisu. Ympäristövaatimukset 5. Yleiset vaatimukset 5.1. Toimittajien on oltava tietoisia liiketoimintansa ympäristövaikutuksista. Ympäristönäkökulmat on huomioitava soveltuvissa päätöksentekoprosesseissa, ja liiketoiminnan ympäristövaikutusten pienentämiseksi on ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin Toimittajien on dokumentoitava ympäristötyötään sekä soveltuvan ympäristölainsäädännön noudattamista. Tämän seurauksena toimittajilla on oltava seuraavat: ympäristöperiaatteet ympäristöohjelma, jossa määritetään tavoitteet ja toimenpiteet, sekä suunnitelma hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja ympäristövaikutusten pienentämiseksi ympäristövastaava Ympäristöohjelman laajuus on suhteutettava kunkin toimittajan erityisiin edellytyksiin ottaen huomioon työntekijöiden lukumäärä sekä liiketoiminnan laajuus Kaupallisissa sopimuksissa voidaan määrittää toimittajakohtaisia ympäristövaatimuksia ja -tavoitteita. 6. Moottorit 6.1. Raskaiden ajoneuvojen (kokonaismassa yli kg) on oltava alle 8 vuotta vanhoja sekä täytettävä vähintään Euro 5 -vaatimukset ja vuodesta 2021 alkaen vähintään Euro 6 -vaatimukset Kevyiden ajoneuvojen (N1, luokka 2, kuormittamaton massa yli kg mutta enintään kg) on oltava alle 6 vuotta vanhoja sekä täytettävä vähintään Euro 5 -vaatimukset ja vuodesta 2021 alkaen vähintään Euro 6 -vaatimukset. Kevyiden ajoneuvojen 4 Viittaa kansainvälisesti työskenteleviin kuljettajiin

7 hiilidioksidipäästöt saavat olla enintään 225 g/km yhdistetyssä kulutuksessa, tai niissä on käytettävä yksinomaan uusiutuvia polttoaineita tai sähköenergiaa Kevyiden ajoneuvojen (N1, luokka 1, kuormittamaton massa enintään kg) on oltava alle 6 vuotta vanhoja sekä täytettävä vähintään Euro 5 -vaatimukset ja vuodesta 2020 alkaen vähintään Euro 6 -vaatimukset. Ajoneuvojen hiilidioksidipäästöt saavat olla enintään 150 g/km yhdistetyssä kulutuksessa, tai niissä on käytettävä yksinomaan uusiutuvia polttoaineita tai sähköenergiaa. 7. Polttoaineet 7.1. Toimittajien on käytettävä standardissa EN 228 hyväksyttyjä polttoaineita sekä standardissa EN 590 hyväksyttyjä dieselpolttoaineita, ellei PostNordin kanssa toisin sovita. Uusiutuvia polttoaineita on käytettävä ensisijaisesti. Ruotsissa on käytettävä ympäristöluokan 1 mukaisia polttoaineita, ja uusiutuvien polttoaineiden osuuden on oltava vähintään 15 prosenttia. Page 7/8 8. Renkaat 8.1. Uusien sekä uudelleen pinnoitettujen renkaiden on täytettävä EU:ssa myytäviä renkaita koskevan EU-lainsäädännön vaatimukset. Itsenäisesti maahantuotuja renkaita, jotka eivät täytä näitä vaatimuksia, ei saa käyttää EU:n merkintäjärjestelmän mukaisesti on käytettävä pienimmän vierintävastuksen renkaita (poikkeuksena uudelleen pinnoitetut renkaat ja nastarenkaat) edellyttäen, että kuljetukset voidaan toteuttaa turvallisesti vallitsevat olosuhteet huomioon ottaen. 9. Taloudellinen ajaminen 9.1. Toimittajien on varmistettava, että kuljettajat koulutetaan polttoaine- ja energiatehokkaaseen ajotapaan (esimerkiksi EcoDriving-koulutus). 10. Tuuliohjaimet Toimittajien on varmistettava, että ajoneuvojen ilmanvastus on alhainen. Raskaissa ajoneuvoissa on käytettävä tuuliohjaimia. 11. Huolto Toimittajien on noudatettava alueellisia viranomaismääräyksiä koskien ajoneuvojen huoltoa, pesua ja puhdistusta, ympäristövaarallisten aineiden käsittelyä, jätteiden käsittelyä sekä ajoneuvojen maalaamista. Ympäristömerkittyjä tuotteita on käytettävä ensisijaisesti. 12. Raportointi PostNordille on toimitettava sen pyytämät ympäristötiedot (ajoneuvoja polttoainetilastot, polttoainetyypit, uusiutuvien polttoaineiden osuus, Euro-luokat sekä ympäristöohjelmien ja ympäristönäkökohtien noudattaminen) Toimittajien on oltava valmiita vuoropuheluun PostNordin kanssa kuljetusratkaisujen/-järjestelmien kehittämiseksi PostNordin ympäristötavoitteiden mukaisesti. 13. Tapaturmien hallinta

8 13.1. Toimittajilla on oltava tapaturmien hallintaan sisäinen järjestelmä, joka kattaa tapaturmien luokittelun ja tapaturmista raportoinnin sekä jossa määritetään toimenpidesuunnitelmat ja selkeät ohjeet tapaturmien selvittämiseksi sekä niiden ehkäisemiseksi. Page 8/8

PostNordin toimintaperiaatteet maakuljetusten toimittajille

PostNordin toimintaperiaatteet maakuljetusten toimittajille 2019 Dokumentin omistaja: Group Sourcing PostNordin toimintaperiaatteet maakuljetusten toimittajille 1 Johdanto PostNordin tavoitteena on olla kestävän kehityksen edelläkävijä alallaan. Siksi meidän on

Lisätiedot

PostNordin toimintaperiaatteet toimittajille

PostNordin toimintaperiaatteet toimittajille 2019 Dokumentin omistaja: Group Sourcing PostNordin toimintaperiaatteet toimittajille 1 Johdanto PostNordin tavoitteena on olla kestävän kehityksen edelläkävijä alallaan. Siksi meidän on yhdessä toimittajiemme

Lisätiedot

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet 1/5 Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet Berner-konsernin yhteistyökumppaneiden ja toimittajien (tästä eteenpäin Toimittaja ) on noudatettava kaikkea soveltuvaa lainsäädäntöä,

Lisätiedot

ODE TOIMITTAJIEN CODE OF CONDUCT. Coor Group

ODE TOIMITTAJIEN CODE OF CONDUCT. Coor Group ODE TOIMITTAJIEN CODE OF CONDUCT Coor Group Vahvistettu Coorin hallituksessa 11. joulukuuta 2014 TARKOITUS JA SOVELLUSALA Etiikassa on pohjimmiltaan kyse siitä, mitä tekoja pidetään oikeina ja miten meidän

Lisätiedot

Toimittajien menettelyohje

Toimittajien menettelyohje Toimittajien menettelyohje 1 (3) 01/01/2015 Toimittajien menettelyohje Tausta ja tarkoitus Posti on ensisijainen valintasi postin, logistiikan ja verkkokaupan palveluissa. Huolehdimme kaupankäynnin ja

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0175/68. Tarkistus. Bas Eickhout Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0175/68. Tarkistus. Bas Eickhout Verts/ALE-ryhmän puolesta 21.3.2019 A8-0175/68 68 12 artikla 1 kohta johdantokappale Sovellettaessa tämän asetuksen 3 artiklan b alakohtaa taloudellisen toiminnan katsotaan aiheuttavan merkittävää haittaa 1. Sovellettaessa tämän

Lisätiedot

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011 Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille Huhtikuu 2011 JOHDANTO Sodexon periaatteisiin liiketoiminnassa kuuluu korkeat eettiset standardit. Tämän vuoksi olemme laatineet Code of Conduct, toimintaohjeistuksen

Lisätiedot

SOSIAALINEN VASTUU HANKINNOISSA JA YRITYSVASTUUN AJANKOHTAISET TEEMAT

SOSIAALINEN VASTUU HANKINNOISSA JA YRITYSVASTUUN AJANKOHTAISET TEEMAT SOSIAALINEN VASTUU HANKINNOISSA JA YRITYSVASTUUN AJANKOHTAISET TEEMAT HS 24.8.2019 YRITYSVASTUU 2019 tutkimusraportti 1 18.06.2019 VASTUULLISUUS HUS LOGISTIIKASSA Olennaisuusanalyysi (tunnistetaan kilpailutuskalenterista

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0259 (NLE) 6732/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: SOC 150 EMPL 77 MIGR 13 JAI 149 NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu ,

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 C(2019) 3580 final KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu 15.5.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY muuttamisesta yhdenmukaistettujen riski-indikaattoreiden

Lisätiedot

DACHSER KÄYTÄNNESÄÄNNÖT LIIKEKUMPPANEILLE. Dachserin yrityskomplianssi huolinnan rehellisyys

DACHSER KÄYTÄNNESÄÄNNÖT LIIKEKUMPPANEILLE. Dachserin yrityskomplianssi huolinnan rehellisyys DACHSER KÄYTÄNNESÄÄNNÖT LIIKEKUMPPANEILLE Dachserin yrityskomplianssi huolinnan rehellisyys DACHSER-käytännesäännöt liikekumppaneille 1. Johdanto Mottonaan logistiikan rehellisyys ( Integrity in Logistics

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/127. Tarkistus. Karima Delli liikenne- ja matkailuvaliokunnan puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/127. Tarkistus. Karima Delli liikenne- ja matkailuvaliokunnan puolesta 21.3.2019 A8-0204/127 127 1 artikla 1 kohta 3 alakohta a alakohta 5 artikla 1 kohta a alakohta a) yrityksellä on tilat, joissa se säilyttää yrityksen keskeisiä asiakirjoja, erityisesti sen kaupallisia

Lisätiedot

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Ohjeet toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä

Lisätiedot

LGT ja yhteiskuntavastuu

LGT ja yhteiskuntavastuu LGT ja yhteiskuntavastuu Voit luottaa siihen, että kannamme vastuumme Kaikki, mitä kuljettajana, toimittajana, työnantajana, yrityksenä, ostajana ja yrityskansalaisena teemme, vaikuttaa ympäröivään maailmaan.

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

EEttisEt toimintaohjeet

EEttisEt toimintaohjeet Eettiset toimintaohjeet Husqvarna-konsernin eettiset toimintaohjeet noudattavat YK:n Global Compact -aloitteen periaatteita, joiden tarkoitus on saada yritykset toimimaan ihmisoikeuksia, työntekijöiden

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

Aluekehitysvaliokunta. Mietintöluonnos Lambert van Nistelrooij, Constanze Angela Krehl (PE487.740v04-00)

Aluekehitysvaliokunta. Mietintöluonnos Lambert van Nistelrooij, Constanze Angela Krehl (PE487.740v04-00) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Aluekehitysvaliokunta 21.6.2013 2011/0276(COD) TARKISTUS 543 Mietintöluonnos Lambert van Nistelrooij, Constanze Angela Krehl (PE487.740v04-00) muutetusta ehdotuksesta Euroopan

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/557. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/557. Tarkistus 22.3.2019 A8-0206/557 557 Otsikko 1 Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2006/22/EY muuttamisesta valvontavaatimusten osalta ja direktiivejä 96/71/EY ja 2014/67/EU koskevien

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012. Motiva Oy 1

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012. Motiva Oy 1 Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012 Motiva Oy 1 Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa (1509/2011)

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU)

KOMISSION ASETUS (EU) FI FI FI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, C Luonnos KOMISSION ASETUS (EU) N:o /.. annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan lentoturvallisuusviraston perustamisesta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0285 (NLE) 15528/14 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: MAR 175 ETS 29 MI 884 COMPET 624 EDUC 324 MARE 12 PECHE

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 13. marraskuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvosto Kom:n

Lisätiedot

TOIMITTAJIEN EETTISET PERIAATTEET AHLSTROM-MUNKSJÖ OYJ. Tekijä: Anders Hildeman Luonut: Versionumero: 1.0

TOIMITTAJIEN EETTISET PERIAATTEET AHLSTROM-MUNKSJÖ OYJ. Tekijä: Anders Hildeman Luonut: Versionumero: 1.0 TOIMITTAJIEN EETTISET PERIAATTEET AHLSTROM-MUNKSJÖ OYJ Tekijä: Anders Hildeman Luonut: 03.04.2017 Versionumero: 1.0 Johdanto Ahlstrom-Munksjö on sitoutunut luomaan lisäarvoa osakkeenomistajille ja muille

Lisätiedot

Fennovoiman vastuullisuusohjelma

Fennovoiman vastuullisuusohjelma Fennovoiman vastuullisuusohjelma 1 Vastuullisuusohjelma tukee Fennovoiman toimintojen ja Hanhikivi 1 -hankkeen kestävää kehitystä. Turvallisuus Ympäristö Sosiaalinen ja taloudellinen vastuu 2 Vastuullisuusohjelma

Lisätiedot

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika Pirje Lankinen 1 EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (Art. 15) vakuutuksessa on ilmoitettava, että liitteessä II olevien sovellettavien olennaisten

Lisätiedot

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkin tavoitteet Joutsenmerkki ohjaa ostajia tekemään ympäristön kannalta parempia päätöksiä tuottajia valmistamaan ympäristön kannalta parempia

Lisätiedot

Toimittajien eettiset periaatteet

Toimittajien eettiset periaatteet Toimittajien eettiset periaatteet www.quantservice.com Sivu 1/7 Sisältö Toimittajien eettiset periaatteet... 3 1.1 Ihmisoikeudet... 3 1.2 Oikeudenmukaiset työehdot ja lapsityövoima... 3 1.3 Työturvallisuus

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta *** SUOSITUSLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta *** SUOSITUSLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 13.5.2015 2014/0258(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi jäsenvaltioiden valtuuttamisesta

Lisätiedot

Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden tavaraliikenteessä

Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden tavaraliikenteessä 11.6.2018 A8-0193/ 001-014 TARKISTUKSET 001-014 esittäjä(t): Liikenne- ja matkailuvaliokunta Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar A8-0193/2018 Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.3.2010 KOM(2010)75 lopullinen 2010/0042 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, muutosten hyväksymisestä Euroopan unionin puolesta Luoteis-Atlantilla harjoitettavaan kalastukseen liittyvää

Lisätiedot

POLYGONIN VASTUULLINEN KUMPPANIKÄYTÄNTÖ

POLYGONIN VASTUULLINEN KUMPPANIKÄYTÄNTÖ GROUP POLICIES POLYGONIN VASTUULLINEN KUMPPANIKÄYTÄNTÖ Toimimme Aina Parhaaksesi. www.polygongroup.fi Sisältö 2 Yhteenveto käytännöstä 3 Johdanto 4 Toimintalinjaus 4 Alihankkijat 5 Viestintä ja toteutus

Lisätiedot

EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013

EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013 EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013 Tekijä: Åsa Fredriksson Laadittu: 24. helmikuuta 2013 Tarkistettu: 10. syyskuuta 2014 Versio:

Lisätiedot

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX EUROPEAN COMMISSION Brussels, XXX (2013) XXX draft ANNEX TO EASA OPINION 06/2013 COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX amending Commission Regulation (EC) No 2042/2003, on the continuing airworthiness

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tieliikennelain ja ajoneuvolain 89 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia ja ajoneuvolakia muutettavaksi. Lakeihin

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/194. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/194. Tarkistus 22.3.2019 A8-0204/194 194 1 artikla 1 kohta 5 alakohta a alakohta 7 artikla 1 kohta Täyttääkseen 3 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetyn vaatimuksen yrityksen on pystyttävä pysyvästi vastaamaan taloudellisista

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.5.2019 C(2019) 3557 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 16.5.2019, Euroopan unionin rautatiejärjestelmän osajärjestelmää käyttötoiminta ja liikenteen hallinta

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0176/314. Tarkistus. Ricardo Serrão Santos, Ulrike Rodust S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0176/314. Tarkistus. Ricardo Serrão Santos, Ulrike Rodust S&D-ryhmän puolesta 27.3.2019 A8-0176/314 314 6 artikla 4 kohta 4. Vähintään 15 prosenttia jäsenvaltiokohtaisesta unionin rahoitustuesta on kohdennettava 19 ja 20 artiklassa tarkoitettuihin tuen kohteisiin. Jäsenvaltiot,

Lisätiedot

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassi pk-yrityksille, julkisille toimijoille ja yleisötapahtumille suunnattu kevennetty ympäristöjärjestelmä sen avulla voidaan

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

Code Eettiset of ohjeemme. It s all about values

Code Eettiset of ohjeemme. It s all about values Code Eettiset of ohjeemme Conduct It s all about values JOHDANTO Eettisten ohjeidemme perustana ovat Nordzuckerin arvot, jotka ovat yrityskulttuurimme kulmakivi. Arvot ohjaavat toimintaamme pulmatilanteissa,

Lisätiedot

HYY Yhtymän sitoumus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi (6)

HYY Yhtymän sitoumus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi (6) HYY Yhtymän sitoumus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi 2016 1 (6) 2 (6) HYY YHTYMÄN GLOBAL COMPACTIN PERIAATTEIDEN NOUDATTAMISESTA HYY Yhtymä on hyväksytty YK:n Global Compact

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/587. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/587. Tarkistus 22.3.2019 A8-0206/587 587 Johdanto-osan 13 a kappale (uusi) (13 a) Jäsenvaltioiden olisi käytettävä asetuksella (EU) N:o 1024/2012 perustettua sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmää (IMI) alueellisten

Lisätiedot

HYY Yhtymän sopimus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi 2014 1 (6)

HYY Yhtymän sopimus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi 2014 1 (6) HYY Yhtymän sopimus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi 2014 1 (6) 2 (6) HYY YHTYMÄN GLOBAL COMPACTIN PERIAATTEIDEN NOUDATTAMISESTA HYY Yhtymä on hyväksytty YK:n Global Compact

Lisätiedot

LIITTEET ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI

LIITTEET ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel XXX [ ](2014) XXX draft ANNEXES 1 to 4 LIITTEET ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tiettyjen nestemäisten polttoaineiden rikkipitoisuuden vähentämisestä

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/804. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/804. Tarkistus 22.3.2019 A8-0206/804 804 Johdanto-osan 14 a kappale (uusi) Komission teksti (14 a) Jäsenvaltioiden välisen tehokkaan hallinnollisen yhteistyön ja keskinäisen avunannon puitteissa harjoitettavassa tietojenvaihdossa

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

Luonnos. KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista

Luonnos. KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, XXX Luonnos KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Seychellien

Lisätiedot

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin *

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * P5_TA(2002)0498 Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston suositukseksi työturvallisuus-

Lisätiedot

European Mobility työssäoppimissopimus Sopimus koskien oppisopimuskoulutusta suomalaisessa yrityksessä

European Mobility työssäoppimissopimus Sopimus koskien oppisopimuskoulutusta suomalaisessa yrityksessä European Mobility työssäoppimissopimus Sopimus koskien oppisopimuskoulutusta suomalaisessa yrityksessä Johdanto Työssäoppiminen on pääasiallisin osa oppisopimuskoulutusta. Se on tutkintojen perusteiden

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6937/16 TRANS 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 7. maaliskuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D043528/02 Asia: Neuvoston

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

Työturvallisuus ja työsuojelu. Sari Anetjärvi lakimiesasessori

Työturvallisuus ja työsuojelu. Sari Anetjärvi lakimiesasessori Työturvallisuus ja työsuojelu Sari Anetjärvi lakimiesasessori Työturvallisuuslaki Työturvallisuuslaki (738/2002) koskee kirkkoa ja seurakuntia. Lain tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita

Lisätiedot

TIELIIKENTEEN SOSIAALILAINSÄÄDÄNTÖ Asetus (EY) N:o 561/2006, direktiivi 2006/22/EY, asetus (EU) N:o 165/2014

TIELIIKENTEEN SOSIAALILAINSÄÄDÄNTÖ Asetus (EY) N:o 561/2006, direktiivi 2006/22/EY, asetus (EU) N:o 165/2014 OHJE 7 Asia: Mitä tarkoitetaan jokaisella 24 tunnin ajanjaksolla Artikla: Asetuksen (EY) N:o 561/2006 8 artiklan 2 ja 5 kohta Noudatettava menettely: Asetuksen 8 artiklan 2 kohdan mukaan jokaisen 24 tunnin

Lisätiedot

Vastuullisen hankinnan opas 2015 (http://www.kesko.fi/globalassets/pdf-tiedostot/kesko_vastuullisenhankinnan-opas-2015.

Vastuullisen hankinnan opas 2015 (http://www.kesko.fi/globalassets/pdf-tiedostot/kesko_vastuullisenhankinnan-opas-2015. VASTUULLISUUSPERIAATTEET 10.10.2016 Keskon vastuullisuustyötä ohjaavat Keskon yleiset yhteiskuntavastuun periaatteet, K Code of Conduct -toimintaohjeet ja Keskon ostotoiminnan periaatteet. Tältä sivulta

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet 1 Markkinavalvonta Mitä? Markkinavalvonnalla tarkoitetaan viranomaisten

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2015/0068(CNS) 1.9.2015 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ehdotuksesta neuvoston

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D049061/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D049061/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2017 (OR. en) 5896/17 AGRILEG 26 VETER 10 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 1. helmikuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D049061/02 Asia:

Lisätiedot

Yleisiä tietoja. NSG Groupille materiaalia tai palveluita toimittavien osapuolten edellytetään noudattavan näitä toimintaohjeita.

Yleisiä tietoja. NSG Groupille materiaalia tai palveluita toimittavien osapuolten edellytetään noudattavan näitä toimintaohjeita. Yleisiä tietoja Käytännön nimi NSG Groupin toimittajien toimintaohjeet Hyväksynyt Procurement Policy Steering Committee (Hankintaosaston käytännöistä vastaava komitea) Hyväksymispäivä 17.06.2009 Soveltamisala

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 COM(2017) 792 final 2017/0350 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin (EU) 2016/97 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse jäsenvaltioiden

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Liikenne- ja matkailuvaliokunta 2009 2008/0195(COD) 28.1.2009 TARKISTUKSET 6-42 Lausuntoluonnos Johannes Blokland (PE416.565v01-00) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Elektroniikkahankintojen Code of Conduct. Tero Lehtisaari

Elektroniikkahankintojen Code of Conduct. Tero Lehtisaari Elektroniikkahankintojen Code of Conduct Tero Lehtisaari SOSIAALISESTI VASTUULLISTEN HANKINTOJEN TOIMINTAPERIAATTEET -KEHITTÄJÄRYHMÄ: KÄYNNISTYSTILAISUUS 12.2.2019 Case-esimerkki: Elektroniikkahankintojen

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS. Turkista peräisin olevien maataloustuotteiden tuonnista unioniin (kodifikaatio)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS. Turkista peräisin olevien maataloustuotteiden tuonnista unioniin (kodifikaatio) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.9.2014 COM(2014) 586 final 2014/0272 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Turkista peräisin olevien maataloustuotteiden tuonnista unioniin (kodifikaatio)

Lisätiedot

Työnantajan ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet

Työnantajan ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet Työnantajan ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet Riikka Raaska Työsuojeluvaltuutettu Riikka Raaska Ennaltaehkäisevää tukea säädöksistä Ohjaa kehittämään Määrittää minimitason Suojaa Velvoittaa Korjaa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.2.2017 COM(2017) 73 final 2017/0027 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta omaksuttavan kannan vahvistamisesta osapuolten konferenssissa Rotterdamin yleissopimuksen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin

Lisätiedot

Peabin liiketoimintaperiaatteet (code of conduct)

Peabin liiketoimintaperiaatteet (code of conduct) Peabin liiketoimintaperiaatteet (code of conduct) Olemme määrittäneet Peabin tavat toimia Code of Conduct liiketoimintaperiaatteissa. Me Peabilla haluamme luoda lisäarvoa asiakkaille, työntekijöille, toimittajille

Lisätiedot

Seksuaalinen häirintä - lainsäädäntö työelämän osalta. Katja Leppänen Asiantuntija Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Seksuaalinen häirintä - lainsäädäntö työelämän osalta. Katja Leppänen Asiantuntija Elinkeinoelämän keskusliitto EK Seksuaalinen häirintä - lainsäädäntö työelämän osalta Katja Leppänen Asiantuntija Elinkeinoelämän keskusliitto EK Lainsäädäntö kattavaa - kyse asenteista 1. Tasa-arvolaki 2. Työturvallisuuslaki 3. Rikoslaki

Lisätiedot

Plus500CY Ltd. Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet

Plus500CY Ltd. Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet Plus500CY Ltd. Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet 1. Johdanto 1.1. Tässä eturistiriitoja koskevassa käytännössä määritetään, kuinka Plus500CY Ltd.

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2018 C(2018) 8876 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 18.12.2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 42 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

Konsolidoitu TEKSTI CONSLEG: 2001O /10/2001. tuotettu CONSLEG-järjestelmällä. Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimisto.

Konsolidoitu TEKSTI CONSLEG: 2001O /10/2001. tuotettu CONSLEG-järjestelmällä. Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimisto. FI Konsolidoitu TEKSTI tuotettu CONSLEG-järjestelmällä Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimistossa CONSLEG: 2001O0008 01/10/2001 Sivumäärä: 6 < Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimisto

Lisätiedot

SOPIMUS ROVANIEMEN KAUPUNGIN HALLINTOPALVELUKESKUKSEN TALOUS- JA HENKILÖSTÖHALLINTOPALVELUJA KOSKEVASTA LIIKKEENLUOVUTUKSESTA POLARMON OY:LLE

SOPIMUS ROVANIEMEN KAUPUNGIN HALLINTOPALVELUKESKUKSEN TALOUS- JA HENKILÖSTÖHALLINTOPALVELUJA KOSKEVASTA LIIKKEENLUOVUTUKSESTA POLARMON OY:LLE SOPIMUS ROVANIEMEN KAUPUNGIN HALLINTOPALVELUKESKUKSEN TALOUS- JA HENKILÖSTÖHALLINTOPALVELUJA KOSKEVASTA LIIKKEENLUOVUTUKSESTA POLARMON OY:LLE SOPIMUS ROVANIEMEN KAUPUNGIN HALLINTOPALVELUKESKUKSEN TALOUS-

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29.11.2016 COM(2016) 745 final 2016/0368 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1101/89 sekä asetusten (EY) N:o 2888/2000 ja (EY)

Lisätiedot

2.1. Noudatamme kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja säädöksiä. Noudatamme asianmukaisia kansainvälisiä ja kansallisia lakeja ja säädöksiä.

2.1. Noudatamme kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja säädöksiä. Noudatamme asianmukaisia kansainvälisiä ja kansallisia lakeja ja säädöksiä. EETTISET PERIAATTEET 1. Johdanto Ahlstromin eettisissä periaatteissa kuvataan ne eettiset periaatteet, jotka ohjaavat yhtiömme liiketoimintaa. Periaatteet perustuvat ydinarvoihimme, joita ovat vastuullinen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.2.2017 COM(2017) 51 final 2017/0016 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS otsonikerrosta heikentävistä aineista tehdyn Montrealin pöytäkirjan muuttamista koskevan Kigalissa hyväksytyn

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/1083, annettu 5 päivänä heinäkuuta 2016, amiinit, N-C 10-16

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/1083, annettu 5 päivänä heinäkuuta 2016, amiinit, N-C 10-16 L 180/4 FI KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/1083, annettu 5 päivänä heinäkuuta 2016, amiinit, N-C 10-16 reaktiotuotteet kloorietikkahapon kanssa -tehoaineen hyväksymisestä vanhana tehoaineena käytettäväksi

Lisätiedot

Ympäristöohjelma ja ajoneuvot

Ympäristöohjelma ja ajoneuvot Ympäristöohjelma ja ajoneuvot Tiina Viitanen Kehitys-ympäristöpäällikkö Itella Posti Oy 1 Esityksen sisältö Yritysvastuu Itella:ssa Postinjakelun vaiheet CO2- päästökehitys Itellan ympäristöohjelma Ajotapa

Lisätiedot

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus lapsen oikeuksien perustana

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus lapsen oikeuksien perustana YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus lapsen oikeuksien perustana Reetta Kallio Asiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto Etelä-Pohjanmaan LAPE -seminaari 9.2.2018 Lastensuojelun Keskusliitto Armfeltintie

Lisätiedot

NSG Group Toimittajien toimintaohjeet

NSG Group Toimittajien toimintaohjeet Johdanto NSG Group Toimittajien toimintaohjeet NSG Group pyrkii rakentamaan vahvan maailmanlaajuisen maineen ammattimaisten, lainmukaisten ja eettisten liiketapojen vaalijana NSG Groupin arvojen ja periaatteiden

Lisätiedot

VAK-rikkomustiedot kuljetusyritysten riskiluokitusrekisteri ERRUssa. VAK-päivä , Helsinki

VAK-rikkomustiedot kuljetusyritysten riskiluokitusrekisteri ERRUssa. VAK-päivä , Helsinki VAK-rikkomustiedot kuljetusyritysten riskiluokitusrekisteri ERRUssa VAK-päivä 7.2.2019, Helsinki Mikä ERRU? Lyhenne sanoista European Registers Of Road Transport Undertakings ERRU ei varsinaisesti ole

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /..

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /.. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.3.2019 C(2019) 1710 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /.. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 510/2011 liitteiden I ja II muuttamisesta

Lisätiedot

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille FI FI FI Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille Näissä menettelysäännöissä vahvistetaan periaatteita, joita yksittäiset sovittelijat voivat halutessaan noudattaa omalla vastuullaan. Sovittelijat

Lisätiedot

DGC 2A. Bryssel, 26. helmikuuta 2016 (OR. en) EUROOPAN UNIONIN EU:N JA ENTISEN JUGOSLAVIAN TASAVALLAN MAKEDONIAN VÄLINEN VAKAUTUS JA ASSOSIAATIO

DGC 2A. Bryssel, 26. helmikuuta 2016 (OR. en) EUROOPAN UNIONIN EU:N JA ENTISEN JUGOSLAVIAN TASAVALLAN MAKEDONIAN VÄLINEN VAKAUTUS JA ASSOSIAATIO EUROOPAN UNIONIN JA ENTISEN JUGOSLAVIAN TASAVALLAN MAKEDONIAN VÄLINEN VAKAUTUS JA ASSOSIAATIO Vakautus- ja assosiaationeuvosto Bryssel, 26. helmikuuta 2016 (OR. en) UE-FM 1451/16 Toimielinten välinen asia:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. huhtikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. huhtikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. huhtikuuta 207 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 207/006 (NLE) 7725/7 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: CLIMA 73 ENV 294 MI 278 DEVGEN 48 ONU 47 NEUVOSTON PÄÄTÖS

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.11.2012 COM(2012) 677 final 2012/0320 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden valtuuttamisesta ratifioimaan, Euroopan unionin edun vuoksi, työturvallisuutta kemikaaleja

Lisätiedot

AHLSELLIN LIIKETAPAPERIAATE

AHLSELLIN LIIKETAPAPERIAATE AHLSELLIN LIIKETAPAPERIAATE 1 Tausta Tämä liiketapaperiaate on perusta sille miten toimimme. Olemme vakuuttuneita siitä, että integroimalla kestävän kehityksen osaksi toimintaamme, tuomme pitkän aikavälin

Lisätiedot

Tietosuoja KERÄÄTKÖ TALLENNATKO KÄYTÄTKÖ HENKILÖTIETOJA? Mitä henkilötiedot ovat? Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta.

Tietosuoja KERÄÄTKÖ TALLENNATKO KÄYTÄTKÖ HENKILÖTIETOJA? Mitä henkilötiedot ovat? Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta. 0100101000011010100010001010110101101111000101000 00101000011010100010001010110101101111000101 Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta Tietosuoja 01001001010000110101000100010101101011011110001 Tietosuojaa

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.11.2018 C(2018) 7778 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 28.11.2018, delegoidun asetuksen (EU) N:o 1062/2014 muuttamisesta tiettyjen tehoaineen ja valmisteryhmän

Lisätiedot

Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa. Motiva Oy 1

Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa. Motiva Oy 1 Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa Motiva Oy 1 Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa ( 1509/2011)

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle

Oikeudellisten asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2016/0148(COD) 16.12.2016 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan. Matti Jutila

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan. Matti Jutila Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan Matti Jutila #ihmisoikeudet #nuorisotyö @ihmisoikeus @JutilaMatti Tarjolla tänään o Mitä oikeuksia puolustamme, kun vastustamme vihapuhetta?

Lisätiedot

Insteam Consulting Oy

Insteam Consulting Oy 2014 Mikko Ketala Salomaankatu 5 29200 Harjavalta +358 44 066 6802 Verkatehtaankatu 4 20100 Turku +358 40 1679 557 Taru Imeläinen Verkatehtaankatu 4 20100 Turku +358 40 171 5466 Pankki: FI88 5037 0763

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.10.2018 C(2018) 6560 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 11.10.2018, valvontamenetelmästä ja jäsenvaltioiden raportointia koskevista järjestelyistä julkisen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.7.2015 COM(2015) 334 final 2015/0147 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETA-sopimuksen liitteen II (Tekniset

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta 2007/0094(COD) 18.3.2008 LAUSUNTOLUONNOS maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnalta kansalaisvapauksien sekä oikeus-

Lisätiedot