Suunnitelma opiskelijan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suunnitelma opiskelijan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä"

Transkriptio

1 Suunnitelma opiskelijan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

2 1 Lähtökohdat Tämän ohjeistuksen tarkoituksena on ohjata Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän oppilaitosten henkilöstön toimintaa koskien kiusaamisen ennaltaehkäisyä ja kiusaamis- ja ristiriitatilanteiden selvittämistä. Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 28 :n mukaan opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Koulutuksen järjestäjän tulee määritellä toimenpiteet kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi sekä niihin puuttumiseksi. Väkivallan ja kiusaamisen estäminen on koulutuksen järjestäjän tehtävä. Koulutuksen järjestäjä on velvollinen huolehtimaan siitä, että sen järjestämässä koulutuksessa oppilaitoksen olosuhteet on luotu sellaisiksi, että kiusaamista ja väkivaltaa pyritään mahdollisimman tehokkaasti estämään. Tällöin tulee kysymykseen yhtäältä se, että oppilaitoksen sisäinen ja ulkoinen ympäristö olisivat sellaisia, että kattava asiallinen valvonta on mahdollista. Toisaalta koulutuksen järjestäjä on velvollinen huolehtimaan opiskelujärjestelyistä siten, että ne ovat omalta osaltaan estämässä kiusaamista. (OAJ 2006) Yhteiskunnan ja oppilaitoksen yleinen ilmapiiri ja vallitsevat arvot ovat peruslähtökohta kiusaamisen ennaltaehkäisyssä ja siihen puuttumisessa. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän yhteinen arvo - vastuullisuus - velvoittaa koko henkilökunnan havainnoimaan ja tarvittaessa puuttumaan asiaan välittömästi. 2 Kiusaamisen määrittely Kiusaamisella tarkoitetaan toisen henkilön tahallista tai tarkoituksellista, fyysistä tai henkistä loukkaamista tai mielipahan tuottamista. Kiusaamiseen liittyy aina valtaepätasapaino. Kiusaamista voidaan katsoa tapahtuneen silloin, kun joku henkilö kokee itse tulleensa kiusatuksi. Teon ei tarvitse olla toistuvaa. (Hamarus 2007.) Kiusaaminen perustuu usein kiusaajan tavoittelemalle valta-asemalle yhteisössä ja alkaa jonkun opiskelijan erilaisuuden nimeämisestä. Tästä piirteestä luodaan nimityksiä ja kiusatulle rakennetaan maine, joka tarttuu ja leviää yhteisössä tarinoiden kertomisen välityksellä. Tarinoiden kertominen, hauskat jutut ja kiusaamiseen liittyvät rituaalit yhdistävät kiusaamiseen osallistuvia ja vahvistavat kiusaajan asemaa yhteisössä. Kiusaaminen jakaa yhteisön jäsenet meihin ja heihin. (Hamarus 2007.)

3 Kiusaaminen koostuu hetkellisistä vuorovaikutustilanteista, joiden havaitseminen ja tunnistaminen kiusaamiseksi voi olla ulkopuoliselle vaikeaa. Kiusaamisvuorovaikutukseen on usein liitetty normaalista vuorovaikutuksesta poikkeavia merkityksiä, joilla harhautetaan ulkopuolisia. Tällöin esimerkiksi tervehtimiseen liitetty äänensävy tai katse tekee tervehdyksestä kiusaamista, vaikka joku muu tulkitsee toiminnan ystävyydeksi. (Hamarus 2007.) Kiusaaminen ei ole aina välttämättä tarkoituksellista tai yhteen ihmiseen kohdistuvaa. Esimerkiksi solvaavat vitsit tai läpät ulkonäöstä, seksuaalisuudesta tai etnisestä alkuperästä loukkaavat helposti useampia yksilöitä tai kokonaista ihmisryhmää vaikkei niitä heihin nimellisesti kohdistettaisiinkaan. (Souto 2011.) Kiusaamisen tunnustaminen ja siihen puuttuminen edellyttää kiinnittämään huomiota myös yleisiin puhetapoihin ja laajemmin koko puhekulttuuriin, jottei niiden sisällä ylläpidetä ja sallita loukkaavia puhetapoja. Kiusaavaa yhteisöä leimaa pelko. Yhteisössä, jossa ilmenee kiusaamista, opiskelijat pelkäävät joutuvansa itse kiusatuksi ja nuorten ryhmistä ulossuljetuiksi. Tämä pakottaa opiskelijat olemaan mukana kiusaamisessa ja toisaalta takaa sen, että opiskelijat myötäilevät kiusaamisella tuotettuja kulttuurisia arvostuksia. Kulttuuristen arvostusten vastustaminen merkitsisi riskiä joutua itse kiusatuksi. Näin kiusaaminen yhteisöllistää ja yhtenäistää pelon avulla. (Hamarus 2007.) 3 Kiusaamisen muodot 3.1 Hiljainen kiusaaminen Tavallisin ja vaikeasti havaittavin kiusaamismuoto on hiljainen, kehonkieleen perustuva kiusaaminen, mikä näkyy esimerkiksi katseen välttämisenä, tuijottamisena, merkitsevien ilmeiden vaihtamisena jonkun kanssa, ilmeilynä, huokailuna, vaikenemisena, selän kääntämisenä ja sosiaalisena eristämisenä. 3.2 Sanallinen kiusaaminen Sanallinen kiusaaminen on yleensä kuiskuttelua, pilkkaamista, matkimista, juorujen levittämistä, uhkailua, kiristämistä, pakottamista, mitätöintiä, toisen tekemisten tai sanomisten mieltä pahoittavaa kommentointia, ulkonäöstä huomauttelemista, pilkkanaurua tai pilan tekoa. Sanallista kiusaamista toteutetaan myös internetin, sähköpostin ja matkapuhelimen avulla.

4 3.3 Fyysinen kiusaaminen Fyysinen kiusaaminen näkyy helpoimmin ulkoisista merkeistä, kuten revityt vaatteet, mustelmat, ruhjeet jne. Kiusaaminen voidaan naamioida myös leikiksi tai urheiluksi. Uhria tönäistään sattumalta, hänen liikkumistaan estetään ja hänen tavaroitaan piilotellaan, heitellään tai tuhotaan. 3.4 Nettikiusaaminen Nettikiusaaminen poikkeaa hyvin vähän muusta kiusaamisesta. Netti on vain väline ihmisten toiminnalle, joten lähes kaikki kiusaamisen muodot ilmenevät myös netissä. Nettikiusaaminen voi olla joko alku tai jatkoa muualla tapahtuvalle kiusaamiselle ja kiusaaja on usein ennalta tuttu. Nettikiusaamisen ominaispiirteitä ovat (Tietoturvakoulu 2012): Netissä ja kännykällä kiusaaja voi toimia nimimerkin takaa. Kiusaaja voi olla kiusattua selvästi pienempi tai nuorempi. Tekstiviesti- tai nettikeskusteluissa ei ole valvontaa eikä aikuisia läsnä. Netissä kevyt pila voi karata käsistä, kun yleisöä on paljon. Kerran netissä levinnyttä valokuvaa tai tekstiä on vaikea saada enää kokonaan poistettua. Kiusattu ei pääse turvaan kiusaajilta. Kännykkää ei vain voi pitää kiinni. Toisaalta netissä on helpompi poistaa ei-toivotut henkilöt keskustelusta tai muuten valita seuransa. 4 Kiusaamisen ennaltaehkäisy oppilaitosyhteisössä Päivi Hamaruksen (2006, 2008) kehittämän Vaakamallin avulla voidaan kehittää koko oppilaitosyhteisön vuorovaikutusta sekä hyvinvointia ja näin ennaltaehkäistä ristiriitatilanteiden syntymistä. Vaakamalli on käytössä kaikissa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän oppilaitoksissa. Jokaisessa oppilaitoksissa pohditaan vaakamallin mukaisia teemoja siten, että koko oppilaitosyhteisö on mukana hyvinvoinnin edistämisessä. Oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltoryhmä vastaa oppilaitoksen yhteisöllisen opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä ja arvioinnista. Kiusaamisen ennaltaehkäiseminen ja yhteisön hyvinvoinnin edistäminen on yksi oppilaitoskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän keskeisimpiä tehtäviä. Oppilaitosten henkilökunta on mukana yhteisesti sovittujen toimintatapojen luomisessa ja toteuttamisessa.

5 Vaakamallin painopiste on kiusaamisen ennaltaehkäisemisessä ja oppilaitoksen hyvinvoinnin luomisessa. Vaakamalli on sosiaalisen hyvinvoinnin johtamisen väline opettajalle luokassa, rehtorille koulussa ja oppilaitoksen moniammatillisille toimijoille omissa toimintaympäristöissään. Vaakamalli kokoaa yhteisön tavoitteet ja sitouttaa jäsenet toimimaan yhdessä sosiaalisen hyvinvoinnin rakentamiseksi. Mallin avulla voidaan kehittää oppilaitosyhteisön yhteistä ymmärrystä ja yhteisiä toimintatapoja. (Hamarus 2011.) Vaakamalli pohjautuu siihen, että koko oppilaitosyhteisö on mukana hyvinvoinnin kehittämisessä. Silloin oppilaitoksen henkilöstö saa tukea toisiltaan; he yhdessä sitoutuvat yhteiseen toimintaan ja toimivat samojen tavoitteiden suuntaisesti. Malli nivoo yhteisön moniammatilliset toimijat yhteiseen päämäärään ja antaa heille yhteisen kielen. Malli ei ole arjesta irrallinen projekti. Yhdessä sovitut vastuut ja toimintamenetelmät integroidaan arjen normaaliin työhön. (Hamarus 2011.) Vaakamalli arvostaa toimijoiden asiantuntemusta ja prosessin aikana pyritään yhteisen ymmärryksen syntymiseen hyvinvoinnin ja kiusaamisen määritelmästä, ilmiön dynamiikasta ja hyvinvointiin vaikut-

6 tavista tekijöistä. Yhteinen ymmärrys muuttaa toimintatapoja ja toimintakulttuuria. Yhteistyö oppilaitoksen ulkopuolelle on tärkeää. (Hamarus 2011.) Kiusaamisen ennaltaehkäiseminen ja yhteisön hyvinvoinnin luominen liitetään osaksi opetusta. Toteutuksesta vastaa oppilaitoskohtainen yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä. Yksittäiset tapaukset käsitellään opiskelun tuen ryhmissä. Kiusaamisen ennaltaehkäiseminen on osa oppilaitoksen yhteisöllistä opiskeluhuoltoa ja vastuu se toteuttamisesta kuuluu kaikille oppilaitoksessa työskenteleville. Kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi jokaisessa PKKY:n oppilaitoksessa on pohdittava, kuinka yhteisön hyvinvointia parannetaan. Yhteinen pohdinta voidaan toteuttaa esimerkiksi lukuvuoden alussa henkilöstökokouksessa tai erillisessä koulutuspäivässä. Hyvinvointiin vaikuttavat tekijät puretaan ja yhteisön jäsenet miettivät yhdessä, miten he pääsevät näihin tavoitteisiin, millaista osaamista itse kullakin on, miten työnjako tapahtuu ja millä tavalla hyvinvointityötä tehdään juuri siinä yhteisössä. Yhteinen ymmärrys on edellytys yhteisille toimintavoille. Esimerkiksi kiusaamisesta kaikilla yhteisön jäsenillä on oma näkemyksensä. Ellei yhteistä keskustelua käydä, jokaisen oma erityinen näkemys ohjaa kiusaamisen havaitsemista ja siihen puuttumista arjessa. Jos jollain on suppea ymmärrys kiusaamisesta, hän havaitsee kiusaamista harvoin ja puuttuu siihen vain harvoin. Yhteinen ymmärrys vaikuttaa yhteiseen toimintalinjaukseen. Moniammatillisessa yhteisössä keskustellaan kiusaamisen määritelmästä ja käydään läpi, mitä kiusaamisella tarkoitetaan. Valmis ylhäältä annettu määritelmä ei sitouta, vaan yhteiseen näkemykseen tarvitaan yhteinen keskustelu. Päämääränä on hyvinvointia rakentava toimintakulttuuri. (Hamarus 2011) 5 Kiusaamiseen puuttuminen Kaikilla nuorten kanssa tekemisissä olevilla aikuisilla on oltava itsellään selkeä tietoisuus siitä, mitä kasvattajana toimiminen edellyttää. Aikuisen on oltava tietoinen esikuvasta tai toimintamallista, jonka hän käyttäytymisellään antaa. Jokaisen henkilökuntaan kuuluvan on omalla esimerkillään toiminnallaan osoitettava ehdottoman kielteistä suhtautumista kiusaamisen kaikkiin muotoihin. Kiusaamiseen on puututtava välittömästi, ettei se jatku tai pahene. Kiusaaminen on aina vakava asia kiusaamisen kohteeksi joutuneelle. Kiusaaminen vaikeuttaa nuoren koko elämää. Kiusaamisen seurauksena kiusatun itseluottamus alenee, jatkuva pelko kuluttaa voimia ja voi aiheuttaa erilaisia psykosomaattisia oireita. Kiusaaminen voi olla myös yksi syy sille, miksi opis-

7 kelijat keskeyttävät opintonsa. Ääritapauksissa kiusattu voi päätyä itsemurhaan tai vahingoittaa toista ihmistä. Kiusaaja tarvitsee myös usein apua. Kiusaaminen voi olla merkki omaan kasvuun liittyvistä vaikeuksista tai sosiaalisten taitojen puutteesta. Nuoret tarvitsevat tukea myös siihen, että uskaltavat toimia ryhmäpaineen vastaisesti. Kiusaajien taitavuus voi estää opettajia ja muita oppilaitoksessa työskenteleviä aikuisia usein näkemästä todellisuutta. Aina kun on syytä epäillä kiusaamista tapahtuvan, on asia selvitettävä. Myös vapaa-aikana tapahtuvaan kiusaamiseen on syytä reagoida. Opiskelijoita on rohkaistava kertomaan henkilökunnalle kiusaamisesta. Henkilökunnan velvollisuutena on puuttua kiusaamiseen välittömästi. Tilanteessa tarjotaan myös mahdollisuutta joko opiskelija- tai henkilökuntajohtoiseen sovitteluun, kiusaamistilanteen luonteesta riippuen. Sovittelu on vapaaehtoinen, yhteisöllinen konfliktinhallintamenetelmä, jossa puolueettomat sovittelijat toimivat fasilitaattoreina eli sovinnon mahdollistajina. Sovittelussa käsitellään tekoja, tunteita, arvoja ja ratkaisuja. Sovittelun menetelmiä ovat opiskelijajohtoinen ja aikuisjohtoinen sovittelu. Opiskelijajohtoisella sovittelumenetelmällä sovitellaan mm. nimittelyä, haukkumista, huutamista, ulkonäköön tai olemukseen liittyvää mieltä pahoittavaa kommentointia, jatkuvaa ikävää vihjailua, perättömien juorujen levittämistä, ilkeiden viestien lähettämistä, tönimistä, läpsimistä, tappeluita, toisen omaisuuden luvatonta lainaamista, tärvelemistä tai piilottamista. Aikuisjohtoiseen eli restoratiiviseen sovitteluun ohjautuvat mm. jatkuva häiriökäyttäytyminen, joka aiheuttaa oppimisen vaikeutumista ja mielipahaa, toisen omaisuuteen kohdistunut ilkivalta, jossa neuvotellaan myös korvauksista, henkilökuntaan kuuluvan ja opiskelijan välinen väärinymmärrys tai väärintulkinta. Aikuisjohtoista sovittelua voidaan käyttää myös silloin, kun ristiriita koskettaa useampia ihmisiä tai jos se on luonteeltaan sellainen, että huoltajia on syytä pyytää mukaan sovitteluun. Kiusaamiseen puuttuminen on kuvattu prosessikaaviona liitteessä Sovittelu Sovittelu perustuu restoratiiviseen ajatteluun, jossa on kyse ihmissuhteiden ja tunteiden huomioon ottavasta konfliktinhallinnasta. Restoratiivinen ajattelu korostaa yhteistyöhön perustuvaa myönteistä prosessia ja yhteisymmärrykseen perustuvaa lopputulosta. Keskeisenä ajatuksena on tapahtuneen teon palauttaminen asianosaisille siten, että he voivat itse olla aktiivisia osallisia asiansa ratkaisussa.

8 Sovittelu on yksi keskeinen restoratiivinen menetelmä. Muita restoratiivisia menetelmiä ovat mm. puhepiirit, suurpiirit ja paripiiri. (Gellin 2011.) Sovittelu on menetelmä, joka tarjoaa vaihtoehtoisen ja vapaaehtoisen tavan ratkaista opiskelijoiden välisiä tai opiskelijoiden ja henkilökunnan välisiä ristiriitoja oppilaitoksen arkipäivässä. Sovittelu on yksinkertainen ja selkeä toimintamalli, jonka avulla sovittelijoiksi koulutetut opiskelijat auttavat osapuolia itse löytämään ratkaisun ristiriitaansa. Sovittelu edistää myös opiskelijoiden vuorovaikutustaitoja ja sillä puututaan mieltä pahoittavaan toimintaan mahdollisimman varhain. Sovittelun voi pyytää henkilökuntaan kuuluva, opiskelija tai huoltaja. Sovittelijat eivät jaa rangaistuksia ja heitä sitoo vaitiololupaus. (Vertaissovittelufoorumi 2012.) Sovittelun pelisäännöt ovat: - vaitiolo - puolueettomuus - ratkaisujen etsiminen rangaistusten sijasta - kunnioittava vuoropuhelu ja - vapaaehtoisuus. Sovittelun vaiheet ovat: 1) aloitus, 2) tarinat, 3) tarpeet ja ratkaisut, 4) sopimus ja 5) seurantatapaaminen. Sovittelun vaiheita noudattamalla tavoitteena on, että sovittelijaopiskelijat ja ristiriidan osapuolet etenevät lopulta sopimukseen, jonka toteutumista seurataan. Sovittelun osapuolina voivat olla myös opiskelija ja henkilökuntaan kuuluva, jos heidän välillään on ristiriitoja tai kiusaamista. Tällöin sovittelijoina toimivat sovittelijaopiskelija sekä sovittelukoulutuksen saanut henkilökuntaan kuuluva sovitteluohjaaja yhdessä. (Vertaissovittelufoorumi 2012.) 5.2 Restoratiivinen sovittelu Restoratiivisella lähestymisellä tarkoitetaan keskustelua, toimintoja ja menetelmiä, joissa tapahtuman osapuolet kohtaavat turvallisessa ympäristössä, pyrkivät korjaamaan tapahtuman tuottaman harmin ja palauttamaan ihmissuhteet ennalleen. Tällä tavoin luodaan ratkaisuja, jotka tulevaisuudessa estävät mielipahan syntymisen uudelleen.

9 Restoratiivisessa sovittelussa henkilökuntaan kuuluvat koulutuksen käyneet henkilöt toimivat sovittelijoina. Kyseistä sovittelua voidaan käyttää myös opiskelijaryhmätasolla ristiriitojen ratkaisemisessa. Restoratiivisen sovittelun pääteemat ovat: 1) Jokaisella on ainutlaatuinen ja arvokas näkökulmansa 2) Ajatukset vaikuttavat tunteisiin ja tunteet vaikuttavat tekoihin 3) Empatia ja toisten huomioiminen 4) Tarpeiden tunnistaminen ja kohtaaminen luo pohjan ratkaisulle sekä 5) Luottamus ja voimaantuminen. 5.3 Sovittelutoimisto Mikäli oppilaitoksen omat sovittelukäytänteet eivät ratkaise ristiriitaa, voidaan sovittelu tilata sovittelutoimistosta. Pohjois-Karjalan maakunnan alueella sovittelutoiminnan järjestämisestä vastaa Pohjois-Karjalan sovittelutoimisto: Muut toimenpiteet ja jälkiseuranta Mikäli kiusaaminen on mittasuhteiltaan tai sisällöltään sovitteluun soveltumatonta tai sovittelun avulla ei synny sopua ristiriitatilanteen ratkaisemiseksi, asia on selvitettävä muutoin henkilökuntajohtoisesti keskustelemalla tai oppilaitoksen toimintaohjerikkomusmenettelyn mukaisesti. Näin toimitaan myös, mikäli ristiriidan osapuolet eivät suostu vertaissovitteluun. Opiskeluhuoltohenkilöstö on mukana ristiriidan selvittämisessä ja osapuolten ja alaikäisten kohdalla heidän huoltajiensa kuulemisessa. Tilanne pyritään selvittämään mahdollisimman kattavasti. Tapaamisessa on hyvä käsitellä sitä, mikä kaikki on kiusaamista, ja miten kiusaaminen vaikuttaa kiusatun elämään. Kiusatun näkökulmasta on oleellista, että aikuiset kantavat tilanteesta vastuunsa ja pystyvät luomaan turvallisen ilmapiirin. Tärkeää on vakuuttaa opiskelija siitä, että hän voi tulla turvallisin mielin oppilaitokseen. Tärkeää on myös sopia, miten tilannetta seurataan sekä sopia tukimuodoista jatkossa niin kiusatun kuin kiusaajankin osalta. Kiusaajalle voidaan esittää myös tilanteesta riippuen joko kirjallista varoitusta tai määräaikaista erotusta. 6 Yksilöllinen tuki ja hoito Sekä kiusatulle että kiusaajalle tarjotaan opiskeluhuollon tukea. Tarvittaessa opiskeluhuoltohenkilöstön tulee ohjata kiusattu tai kiusaaja oppilaitoksen ulkopuolisen avun piiriin. Näitä tahoja voivat olla lastensuojelu, perheneuvolat, mielenterveysyksiköt sekä rikosuhripäivystys.

10 Kiusaamistilanteiden jälkipuinnissa on syytä muistaa oppilas- ja opiskeluhuoltolain seuraavat velvoitteet: Jos opiskeluhuollon työntekijä arvioi, että opiskelijan sosiaalisten tai psyykkisten vaikeuksien ehkäisemiseksi taikka poistamiseksi tarvitaan opiskeluhuollon psykologi- tai kuraattoripalveluja, hänen on otettava viipymättä yhteyttä opiskeluhuollon psykologiin tai kuraattoriin yhdessä opiskelijan kanssa ja annettava tiedossaan olevat tuen tarpeen arvioimiseksi tarvittavat tiedot. (L 1287/13, 16.) Opiskelijaa on informoitava tästä yhteydenotosta. Jos yhteydenottoa ei ole mahdollista tehdä yhdessä, opiskelijalle on annettava tieto yhteydenotosta (esimerkiksi joko puhelimitse tai Wilma-viestillä) sekä mahdollisuus keskustella yhteydenottoon liittyvistä syistä. Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin tai kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen kun opiskelija on tätä pyytänyt. Kiireellisessä tapauksessa mahdollisuus keskusteluun on järjestettävä samana tai seuraavana työpäivänä. Opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle on annettava tieto tässä yhteydenotosta. Painavasta syystä opiskelija voi kieltää yhteydenoton vanhempiin. Arvion tästä tekee joko kuraattori tai terveydenhoitaja. (L 1287/13, 16.) 7 Yhteistyö huoltajien kanssa Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 18 ja 19 ja laki ammatillisesta koulutuksesta 5 ja 37a velvoittavat oppilaitokset toteuttamaan opiskeluhuoltoa yhteistyössä opiskelijan ja hänen huoltajansa kanssa. Yhteisvastuullisen kasvatuksen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten oppimisen edellytyksiä, turvallisuutta ja hyvinvointia koulussa. Oppilaitoksen ja kodin yhteistyötä toteutetaan sekä yhteisö- että yksilötasolla. Yhteistyön lähtökohtana tulee olla eri osapuolien kunnioitus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Huoltajien tulee olla tietoisia oppilaitoksen käytänteistä kiusaamisen ennaltaehkäisyssä ja puuttumisessa. Huoltajat voivat osallistua oppilaitoksen toiminnan arviointiin ja suunnitteluun, järjestyssääntöjen laatimiseen ja opiskeluhuollon toimintamallien suunnitteluun. (Fröjd & Peltonen 2010). Pohjois- Karjalan koulutuskuntayhtymässä huoltajia kuullaan Opiskelijoiden hyvinvointisuunnitelman ja siihen sisältyvän kiusaamisen ehkäisyn suunnitelman laadinnassa. Aihetta käsitellään myös oppilaitosten huoltajien illoissa. Oppilaitoksen sovittelukäytänteistä tiedotetaan opiskelijaoppaassa, Wilmassa ja huoltajailloissa. Alaikäisten opiskelijoiden kohdalla huoltajiin ollaan aina yhteydessä kiusaamistilanteissa. Huoltajilla on

11 myös mahdollisuus tehdä sovittelutilaus. Tehdyistä sovitteluista tai niiden sisällöistä ei kuitenkaan tiedoteta huoltajalle. Mikäli opiskelijajohtoinen sovittelu ei tuo ratkaisua ristiriitatilanteeseen, järjestetään restoratiivinen sovittelu, johon huoltajat kutsutaan mukaan. Jos ristiriitatilanteen ratkaisua ei synny ja opiskelijalle esitetään seuraamuksia toimintaohjerikkomuksista, huoltajia on kuultava ja tiedotettava. 8 Toimintamalleja kiusaamiseen puuttumiseen eri tilanteissa 8.1. Opiskelija kiusaa opiskelijaa Kiusaamista epäilevä tai sen havainnut henkilökuntaan kuuluva ottaa asian puheeksi sekä kiusaamisen kohteeksi joutuneen että kiusaajan kanssa. Akuuteissa tilanteissa on toimittava välittömästi ja estettävä lisävahingon syntyminen. Henkilökuntaan kuuluva ehdottaa myös sovittelua tilanteen selvittämiseksi. Sovittelu tapahtuu oppilaitoksen käytänteiden mukaisesti. Sekä kiusatulle että kiusaajalle tulee tarjota opiskeluhuollon palveluja. Tarvittaessa oppilaitoksen tulee ohjata kiusattu tai kiusaaja oppilaitoksen ulkopuolisen avun piiriin. Näitä tahoja voivat olla lastensuojelu, kasvatus- ja perheneuvolat, mielenterveyspalvelut, psykiatrian poliklinikat sekä rikosuhripäivystys. Jos kiusaaja on rikkonut lakia, siihen on reagoitava yhteiskunnan sääntöjen mukaisesti. Ilmoituksen poliisille voi tehdä oppilaitoksen edustaja, kiusattu tai hänen huoltajansa. 8.2 Henkilökuntaan kuuluva kiusaa opiskelijaa Opintojen alussa opiskelijoille tulee kertoa siitä, kenen puoleen he voivat kääntyä joutuessaan henkilökunnan toimesta kiusatuksi. Oppilaitoksen sovittelijaopiskelijat kertovat sovittelukäytänteistä uusille opiskelijoille omissa infoissaan. Opiskelija voi kertoa kiusaamisesta esimerkiksi opiskeluhuollon edustajalle tai muulle luotettavaksi kokemalleen henkilölle, joka vie asiaa opiskelijan luvalla eteenpäin. Henkilökunnan keskinäinen kollegiaalisuus ei saa estää puuttumasta tietoonsa tulleeseen kiusaamiseksi luokiteltavaan käytökseen. Asia on pyrittävä selvittämään mahdollisimman nopeasti esimerkiksi sovittelun avulla. Elleivät osapuolet pääse sopimukseen, asiasta ilmoitetaan esimiehelle.

12 Koulutuksen järjestäjän/ työnantajan vastuulla on huolehtia siitä, että kiusaaminen saadaan loppumaan, eikä asian esille nousemisesta seuraa opiskelijalle eikä asian esille nostaneelle henkilökunnan edustajalle mitään negatiivista henkilökunnan taholta. Alaikäisen opiskelijan kotiin otetaan yhteyttä. 8.3 Opiskelija kiusaa henkilökuntaan kuuluvaa Henkilökunnan on aina tehtävä opiskelijoille selväksi, ettei henkilökuntaan kuuluvaan yksilöön kohdistettua kiusaamista sallita oppilaitoksessa. Jos henkilökuntaan kuuluva henkilö kokee tulleensa kiusatuksi opiskelijan taholta, hänen tulee kertoa tilanteesta työtoverilleen tai esimiehelleen. Asian selvittämiseksi ja kiusaamisen loppumiseksi tilanteesta keskustellaan asianosaisten kanssa ja siihen voidaan ehdottaa myös sovittelua. Tällöin sovittelijoina toimivat sovittelijaopiskelija sekä sovittelukoulutuksen saanut henkilökuntaan kuuluva sovitteluohjaaja yhdessä. Tarvittaessa asia voidaan viedä aikuisjohtoiseen sovitteluun. Mikäli osapuolet eivät pääse sopimukseen, keskustellaan asiasta esimiesjohtoisesti. Keskustelussa ovat mukana ristiriidan osapuolet, esimies sekä tarvittaessa opiskeluhuollon edustajia. Tarvittaessa asiasta tehdään tutkintapyyntö poliisille. Alaikäisen opiskelijan kotiin otetaan yhteys ja osapuolille järjestetään tarvittaessa terapeuttista tukea ja/tai apua. 8.4 Sukupuoleen, seksuaalisuuteen, uskontoon, etniseen taustaan tai vammaisuuteen liittyvä ahdistelu, kiusaaminen ja väkivalta Oppilaitoksissa kasvatetaan ja ohjataan opiskelijoita sukupuolten väliseen tasa-arvoon, ihmisten yhdenvertaiseen kohteluun ja kunnioitukseen sekä ihmiselämän loukkaamattomuuteen. Suomessa syrjinnän kielto on kirjattu mm. perustuslakiin, rikoslakiin, tasa-arvolakiin sekä yhdenvertaisuuslakiin. Yhdenvertaisuuslain 6 mukaan ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Henkilöä alentamaan suunnatun sanaston käyttämistä ei sallita, ei myöskään häiritsevässä mielessä toteutettua koskettelua tai muuta fyysistä väkivaltaa. Säännöt koskevat niin henkilökuntaa kuin opiskelijoitakin. Jokainen henkilökuntaan kuuluva on velvollinen puuttumaan syrjintään aina sitä huomatessaan tai silloin, kun asia tulee hänen tietoonsa. Puuttumisessa voidaan noudattaa edellä olevia ohjeita.

13 8.5 Nettikiusaaminen Nettikiusaamiseen puuttumisessa käytetään edellä mainittuja puuttumismenetelmiä, mutta nuoria tulee ohjata myös itse ennaltaehkäisemään nettikiusaaminen esimerkiksi seuraavilla keinoilla: Poista kiusaaja kaverilistalta. Estä kiusaajaa näkemästä tietojasi. Ilmianna loukkaava sisältö ja väärät/ tekaistut profiilit sivuston ylläpitäjälle. Älä reagoi. Kiusaajat haluavat saada kiusatun reagoimaan. Dokumentoi julkaisu ja tallenna se. Kerro kiusaamisesta. Tee tarvittaessa rikosilmoitus 9 Kiusaamistilanteiden kartoittaminen oppilaitoksissa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän tulo-, olo- ja päättökyselyissä kartoitetaan ryhmäkohtaisesti opiskelijoiden näkemyksiä siitä, ovatko he joutuneet kiusatuksi tai havainneet opiskelijaryhmässään kiusaamista. Oppilaitoksen opiskelun tuen ryhmän tehtävänä on käsitellä opiskelun tukeen ja opintojen sujuvuuteen liittyviä asioita. Siellä otetaan puheeksi myös mahdollinen kiusaaminen. Opiskelun tuen ryhmä käsittelee myös tulo- olo- ja päättökyselyiden tulokset kiusaamisen osalta. Mikäli jossakin opiskeluryhmässä ilmenee kiusaamista, opiskeluhuoltohenkilöstö selvittää tilanteen tarkemmin esimerkiksi kiusaamiskyselyn avulla (ks. liite 2). Opiskelijoille on kerrottava, ketkä käsittelevät vastauksia, ja että kysely on luottamuksellinen. Kiusaamiseen puuttumisessa edetään mallin mukaisesti. On tärkeää osoittaa, että asiaan on kiinnitetty huomiota ja että henkilökunta puuttuu asioihin aina, kun aihetta ilmenee.

14 Lähteet Fröjd, S. & Peltonen, H Vanhempien osallisuus. Opetushallitus. Gellin, M Minkälaista oppimista koulujen restoratiivinen toiminta tuottaa. Artikkeli tutkimuksen tuloksista. Gellin, M Sovittelu koulussa. PS-kustannus. Hamarus, P Koulukiusaaminen ilmiönä: yläkoulun oppilaiden kokemuksia kiusaamisesta. Jyväskylän yliopisto: Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research 288. Jyväskylän yliopisto. Viitattu Hamarus, P Koulukiusaaminen. Huomaa, puutu ja ehkäise. Helsinki: Kirjapaja. Hamarus, P Vaakamalli luo sosiaalista hyvinvointia kouluun. Viitattu OAJ OAJ:n ohjeet koulukiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseksi. Viitattu Pohjois-Karjalan sovittelutoimisto Viitattu Souto, Anne-Mari (2011) Arkipäivän rasismi koulussa. Etnografinen tutkimus suomalais- ja maahanmuuttajanuorten välisistä ryhmäsuhteista. Helsinki: Nuorisotutkimusseura. Tietoturvakoulu Nettikiusaaminen. Viitattu Vertaissovittelufoorumi Viitattu

15 Liite2. Kiusaamiskysely Vastauksesi käsitellään luottamuksellisesti! NIMI: 1. Kuinka olet viihtynyt koulussa/ opinnoissasi? 2. Mikä sujuu hyvin ja mikä on tuntunut vaikealta? 3. Millainen on luokkasi ilmapiiri? Työrauha? 4. Tapahtuuko luokassasi mielestäsi kiusaamista? Jos tapahtuu, minkälaista ja missä tilanteissa? 5. Onko sinua kiusattu ja jos on, kuka ja miten? 6. Oletko nähnyt kiusaamista? Kuka on kiusannut ja ketä? 7. Oletko itse mielestäsi kiusannut toisia/ketään? 8. Onko kiusaamiseen puututtu? Jos on niin kuka ja miten?

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta kiusaamiselta ja häirinnältä

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta kiusaamiselta ja häirinnältä Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta kiusaamiselta ja häirinnältä Ypäjän Hevosopisto Laki ammatillisesta koulutuksesta 21.8.1998/630 28 Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.

Lisätiedot

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Sisällys Johdanto Epäasiallinen kohtelu ja häirintä opiskeluyhteisössä Kiusaaminen Häirintä Sukupuoleen perustuva häirintä

Lisätiedot

Lopen kunnan suunnitelma oppilaan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Lopen kunnan suunnitelma oppilaan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Lopen kunnan suunnitelma oppilaan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Sivistyslautakunta 17.5.2018 ( 68 ) Sisällys 1. Kiusaaminen ja häirintä... 3 2. Ennaltaehkäisevä työ oppilaiden

Lisätiedot

(Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM)

(Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM) (Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM) Päivitetty 8.8.2018 opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 3 SUUNNITELMA OPISKELIJAN SUOJAAMISEKSI VÄKIVALLALTA, KIUSAAMISELTA JA HÄIRINNÄLTÄ

Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 3 SUUNNITELMA OPISKELIJAN SUOJAAMISEKSI VÄKIVALLALTA, KIUSAAMISELTA JA HÄIRINNÄLTÄ Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 3 SUUNNITELMA OPISKELIJAN SUOJAAMISEKSI VÄKIVALLALTA, KIUSAAMISELTA JA HÄIRINNÄLTÄ 2 (7) Sisällysluettelo 1. Mitä tarkoitetaan väkivallalla, kiusaamisella ja häirinnällä...

Lisätiedot

Toimintamalli kiusaamistilanteisiin

Toimintamalli kiusaamistilanteisiin Kiusaaminen ei lakkaa itsekseen vaan pahenee jatkuessaan. (Hamarus 2012) Toimintamalli kiusaamistilanteisiin Ennaltaehkäisevä toiminta ja akuutti tilanne Koulutuskuntayhtymä Brahe 2016, päivitys 22.11.2016

Lisätiedot

Moision koulu Ylöjärven kaupunki

Moision koulu Ylöjärven kaupunki Moision koulu Ylöjärven kaupunki Väkivallan, kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy ja siihen puuttuminen kuuluvat kaikille kouluyhteisössä työskenteleville. 1. KIUSAAMINEN, HÄIRINTÄ JA VÄKIVALTA Väkivalta,

Lisätiedot

Suomen sovittelufoorumi ry Sovittelu koulussa

Suomen sovittelufoorumi ry Sovittelu koulussa Suomen sovittelufoorumi ry Sovittelu koulussa Maija Gellin 2009 1 -SOVITTELU- Restoratiivisen oikeuden menetelmänä Restoratiivinen (korjaava) oikeus on myönteinen prosessi niille, joilla on osuus käsiteltävään

Lisätiedot

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto 2014 Paltamon kunta Paltamon lukio [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto PALTAMON KUNNAN NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS

Lisätiedot

Vaalan kunnan peruskoulujen kiusaamisenvastainen toimintamalli

Vaalan kunnan peruskoulujen kiusaamisenvastainen toimintamalli Vaalan kunnan peruskoulujen kiusaamisenvastainen toimintamalli 1 Määritelmä: Kiusaamisella tarkoitetaan yhteen ja samaan oppilaaseen toistuvasti kohdistuvaa tahallisen vihamielistä käyttäytymistä. Systemaattisuuden

Lisätiedot

5. Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma

5. Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma 5. Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma Varhaiskasvatuksessa pidetään huolta koko yhteisön fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta turvallisuudesta. Lasta tulee varhaiskasvatuslain mukaan

Lisätiedot

Koulukiusaamiseen liittyvät käytännöt ja toimintamallit

Koulukiusaamiseen liittyvät käytännöt ja toimintamallit Koulukiusaamiseen liittyvät käytännöt ja toimintamallit Askolan kunnassa on käytössä KiVa Koulu ohjelma. Ohjelman tavoitteena on kiusaamisen ennaltaehkäiseminen ja tehokas puuttuminen kiusaamiseen. 2 1.

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rauman musiikkiopisto Sivistysvaliokunta, kesäkuu 2018 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus. 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä

Lisätiedot

Meidän koulu on kiusaamisen vastainen koulu KIVA KOULU

Meidän koulu on kiusaamisen vastainen koulu KIVA KOULU Meidän koulu on kiusaamisen vastainen koulu KIVA KOULU ja meillä myös sovitellaan Verso-toiminta Kiusaamiseen puuttumisen toimintamalli Kastellin koulu 22.11.2011 1 Mitä kiusaaminen on? Kiusaamisella tarkoitetaan

Lisätiedot

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskyselyyn

Lisätiedot

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Piirros Iita Ulmanen Oppilashuolto Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 1 NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

Opiskeluhuollon asiakaspalautekysely (esiopetus, perusopetus, toisen asteen ammatillinen koulutus, lukio)

Opiskeluhuollon asiakaspalautekysely (esiopetus, perusopetus, toisen asteen ammatillinen koulutus, lukio) Opiskeluhuollon asiakaspalautekysely (esiopetus, perusopetus, toisen asteen ammatillinen koulutus, lukio) - Opiskeluhuollon asiakaspalautekyselyllä kerätään asiakaspalautetta yhteisöllisestä ja yksilökohtaisesta

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Opiskeluhuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä

Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä Uudenmaan liitto 26.4. LAINSÄÄDÄNNÖLLISIÄ NÄKÖKULMIA TOISEN ASTEEN AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN ARJEN TYÖHÖN Yhteisöllinen opiskeluhuolto arjessa. Lain hengen toteuttaminen Helsingissä Crister Nyberg, ohjauspalveluiden

Lisätiedot

Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna

Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna 2017-18 Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna 2017-18 Kiusaamista ennalta ehkäisevä työ Opetussuunnitelma Kasavuoren

Lisätiedot

Sovittelu koulujen hyvinvoinnin rakentajana

Sovittelu koulujen hyvinvoinnin rakentajana Sovittelu koulujen hyvinvoinnin rakentajana Helsinki 30.10.2013 Maija Gellin, Ohjelmajohtaja, tohtorikoulutettava, KM Suomen sovittelufoorumi ry VERSO - ohjelma Mikä sovittelu? Sovittelussa koulutetut

Lisätiedot

Kuraattori- ja psykologityö esi- ja perusopetuksessa Mikä muuttuu?

Kuraattori- ja psykologityö esi- ja perusopetuksessa Mikä muuttuu? Kuraattori- ja psykologityö esi- ja perusopetuksessa Mikä muuttuu? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XIII 27.-28.11.2013 Vastaava koulukuraattori Hanna Gråsten-Salonen, Tampere

Lisätiedot

PERUSOPETUS SELVITTI KOULUKIUSAAMISTA

PERUSOPETUS SELVITTI KOULUKIUSAAMISTA PERUSOPETUS SELVITTI KOULUKIUSAAMISTA Järvenpään perusopetuksessa toteutettiin syksyllä 2008 koulukiusaamista koskeva kysely, johon vastasivat lähes kaikki perusopetuksen 1.-9. luokkien oppilaat. Kyselyn

Lisätiedot

Vaasan kaupungin toisen asteen koulutus TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA. Oppilaitosten toiminnan kehittäminen

Vaasan kaupungin toisen asteen koulutus TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA. Oppilaitosten toiminnan kehittäminen Pvm 18.4.2011 Muodollinen tarkistus Pvm 18.4.2011 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 18.4.2011 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnassa Pvm 18.4.2011 Laatija Hillevi Kivelä Hillevi Kivelä Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Tervon yhtenäiskoulu Sisällys 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintavelvoite... 2 2. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoite...

Lisätiedot

Kuraattori- ja psykologipalvelut

Kuraattori- ja psykologipalvelut Kuraattori- ja psykologipalvelut Lähtökohdat Kuraattori- ja psykologipalveluista säädetään oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa (1287/2013). Lain 7 mukaan psykologi- ja kuraattoripalveluilla tarkoitetaan

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO LIITE 6/011/2014 NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista,

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN

VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN KIUSAAMISEN EHKÄISYN JA PUUTTUMISEN SUUNNITELMA LAITILAN KAUPUNKI 1 Sisällys YLEISTÄ... 3 ARVOT JA NÄKEMYS, MITÄ KIUSAAMINEN ON... 3 KIUSAAMISEN EHKÄISYN KEINOT:... 4

Lisätiedot

KERAVAN LUKION JA AIKUISLUKION NUORTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUS- SUUNNITELMAN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

KERAVAN LUKION JA AIKUISLUKION NUORTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUS- SUUNNITELMAN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO KERAVAN LUKION JA AIKUISLUKION NUORTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUS- SUUNNITELMAN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

4.3 Opiskeluhuolto. 4.3.1. Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet

4.3 Opiskeluhuolto. 4.3.1. Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet 1 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY 1. Sukupuoli nmlkj Nainen nmlkj Mies nmlkj Ei yksiselitteisesti määriteltävissä 2. Ikä nmlkj alle 31 vuotta nmlkj 31 40 vuotta nmlkj 41 0 vuotta nmlkj yli 0 vuotta 3.

Lisätiedot

Kankaantaan koulun KIUSAAMISEN VASTAINEN TOIMINTASUUNNITELMA

Kankaantaan koulun KIUSAAMISEN VASTAINEN TOIMINTASUUNNITELMA Kankaantaan koulun KIUSAAMISEN VASTAINEN TOIMINTASUUNNITELMA 9/2010 1. JOHDANTO 1.1. Mitä koulukiusaaminen on? 1.2. Yleisohjeita kiusaamiseen puuttumisesta 1.3. Ongelmia kiusaamiseen puuttumisessa 2. KIUSAAMISEN

Lisätiedot

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Yhteiset työvälineemme Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Uusi laki kokoaa yhteen lainsäädännössä

Lisätiedot

Paremmin puhumalla TYÖYHTEISÖSOVITTELU. - ymmärryksen kautta rakentaviin ratkaisuihin

Paremmin puhumalla TYÖYHTEISÖSOVITTELU. - ymmärryksen kautta rakentaviin ratkaisuihin Paremmin puhumalla TYÖYHTEISÖSOVITTELU - ymmärryksen kautta rakentaviin ratkaisuihin TYÖYHTEISÖSOVITTELU Kun työyhteisössä on konflikti, se tarjoaa mahdollisuuden oppimiseen. Ristiriitatilanteessa ulkopuolisen

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu Hyvinvointilautakunta 20.3.2017 19 LIITE NRO 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Puumalan yhtenäiskoulu Sisällys 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma... 3 1.1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS

LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS VAMMAISTEN OPISKELIJOIDEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLISEEN

Lisätiedot

Kiusaaminen ja sen ehkäisy varhaiskasvatuksessa

Kiusaaminen ja sen ehkäisy varhaiskasvatuksessa Kiusaaminen ja sen ehkäisy varhaiskasvatuksessa Laura Kirves 9.2.2012 Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa -seminaari Käyttäytymistieteellinen tiedekunta / Laura Kirves/ Kiusaamisen ehkäisy varhaiskasvatuksessa

Lisätiedot

Reilusti nuori. Nettikiusaamisesta tulevaisuuden oppimiseen. 2.2.2012, Mertalan koulu Mari Muinonen

Reilusti nuori. Nettikiusaamisesta tulevaisuuden oppimiseen. 2.2.2012, Mertalan koulu Mari Muinonen Reilusti nuori Nettikiusaamisesta tulevaisuuden oppimiseen 2.2.2012, Mertalan koulu Mari Muinonen Olen olemassa? Lämmittelyä Yhä nuoremmat osaavat käyttää Reaali ja virtuaali sama asia Mobiiliteknologiat

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Marjaana Pelkonen, STM

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Marjaana Pelkonen, STM Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Marjaana Pelkonen, STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden Opiskeluhuollolla tarkoitetaan hyvän oppimisen, hyvän fyysisen ja psyykkisen terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

HELSINGIN YHTEISLYSEO 2014-2015 SUUNNITELMA OPPILAIDEN SUOJAAMISEKSI KIUSAAMISELTA, VÄKIVALLALTA JA HÄIRINNÄLTÄ

HELSINGIN YHTEISLYSEO 2014-2015 SUUNNITELMA OPPILAIDEN SUOJAAMISEKSI KIUSAAMISELTA, VÄKIVALLALTA JA HÄIRINNÄLTÄ HELSINGIN YHTEISLYSEO 2014-2015 SUUNNITELMA OPPILAIDEN SUOJAAMISEKSI KIUSAAMISELTA, VÄKIVALLALTA JA HÄIRINNÄLTÄ Sisällys 1. Koulukiusaamisen ehkäiseminen Helsingin yhteislyseossa... 3 Kiusaamisen määritelmä...

Lisätiedot

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Auran ja Pöytyän kunnat Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Auran kunnan sivistyslautakunta 16.12.2014 175 Pöytyän kunnan koulutuslautakunta 10.12.2014 97 Sisällys

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO 1 LÄHTÖKOHDAT Tämä suunnitelma on osa Vieremän kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Tasa-arvoa

Lisätiedot

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi va kivallalta, kiusaamiselta ja ha irinna lta perusopetuksen vuosiluokilla 1-9

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi va kivallalta, kiusaamiselta ja ha irinna lta perusopetuksen vuosiluokilla 1-9 Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi va kivallalta, kiusaamiselta ja ha irinna lta perusopetuksen vuosiluokilla 1-9 PAIMION KAUPUNKI JA SAUVON KUNTA Johdanto Jokaisella oppilaalla on oikeus turvalliseen

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

Kiusaaminen SEIS! Hyvinvoinnin tukiryhmä-malli

Kiusaaminen SEIS! Hyvinvoinnin tukiryhmä-malli Kiusaaminen SEIS! Hyvinvoinnin tukiryhmä-malli Toimintatapa kiusaamistilanteisiin ennen kasvatuskeskusteluja Kiusaamisella tarkoitetaan esim: Jatkuva nimittely, loukkaava puhe, ulkonäön tms. arvostelu,

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Helsinki 27.2.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

KOULUKIUSAAMISEN VASTAINEN PROJEKTI 2006-2009

KOULUKIUSAAMISEN VASTAINEN PROJEKTI 2006-2009 KOULUKIUSAAMISEN VASTAINEN PROJEKTI 2006-2009 Järvenpään Kehäkarhut ry:n malli Toiminnanjohtaja Juha Saurama Järvenpään Kehäkarhut ry Yli 400 harrastajaa Perustettu 1996 Nyrkkeily, potkunyrkkeily, krav

Lisätiedot

VASTAUS VALTUUTETTU MARIANNE KORVEN ALOITTEESEEN KOSKIEN KOULUSOVITTELIJAA

VASTAUS VALTUUTETTU MARIANNE KORVEN ALOITTEESEEN KOSKIEN KOULUSOVITTELIJAA Sivistyslautakunta 75 07.09.2016 VASTAUS VALTUUTETTU MARIANNE KORVEN ALOITTEESEEN KOSKIEN KOULUSOVITTELIJAA SIVLK 07.09.2016 75 Valmistelu ja lisätiedot: kehittämispäällikkö Tuija Öberg 040 553 8654 tai

Lisätiedot

Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Johdanto Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta velvoittaa oppilaitoksia laatimaan tasa-arvosuunnitelman. Yhdenvertaisuuslaki edellyttää,

Lisätiedot

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT 23 24.10.2018 Näe minut Näen sinut Academill/Åbo Akademi, Rantakatu 2, Vaasa Janette Grönfors, Suomen Punainen Risti SINUT ON LEIMATTU- harjoitus Sinut on leimattu harjoitus

Lisätiedot

Ankkuri-työ koulun arjessa

Ankkuri-työ koulun arjessa Ankkuri-työ koulun arjessa Kiusaamisen tunnistaminen ja siihen liittyvien ilmiöiden torjunta AVI, Rovaniemi 7.9.2017 Susanne Nyman, Syväkankaan koulu Kiusaamisen vastainen työ koko henkilökunnan vastuulla

Lisätiedot

Kehittyvä opiskeluhuolto Lasten suojelun kesäpäivät 9.6.2015 Lastensuojelun haasteet 2015 - kehittämistyöllä tuloksiin

Kehittyvä opiskeluhuolto Lasten suojelun kesäpäivät 9.6.2015 Lastensuojelun haasteet 2015 - kehittämistyöllä tuloksiin Kehittyvä opiskeluhuolto Lasten suojelun kesäpäivät 9.6.2015 Lastensuojelun haasteet 2015 - kehittämistyöllä tuloksiin Marjaana Pelkonen Neuvotteleva virkamies, STM Sisällys Uuden lain tausta ja tarkoitus

Lisätiedot

Oppilashuolto Koulussa

Oppilashuolto Koulussa 1.8. 2014 Oppilashuolto Koulussa Keskeistä uudessa oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa Kokoaa yhteen oppilas- ja opiskelijahuoltoa koskevat säännökset, jotka aiemmin olleet hajallaan lainsäädännössä. Korostetaan

Lisätiedot

1. Johdanto 2. Keskeiset käsitteet 3. Opiskeluhuolto Turun ammatti-instituutissa 4. Hyvinvoiva opiskelija TAIssa

1. Johdanto 2. Keskeiset käsitteet 3. Opiskeluhuolto Turun ammatti-instituutissa 4. Hyvinvoiva opiskelija TAIssa Opiskeluhuollon opas 1. Johdanto 2. Keskeiset käsitteet 3. Opiskeluhuolto Turun ammatti-instituutissa 4. Hyvinvoiva opiskelija TAIssa 1. Johdanto Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki (1287/2013) tuli voimaan

Lisätiedot

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka

Lisätiedot

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2017 2 1. KOULUN NIMI: Euran Kirkonkylän koulu 2. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Koulun järjestyssääntöjen

Lisätiedot

Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle

Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Kokkola 20.9.2018 Opiskeluhuoltoa toteutetaan Ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä

Lisätiedot

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa Sivistystoimi Sisällysluettelo Oppilashuolto lapsen koulunkäyntiä tukemassa... 3 Koulukuraattoreiden ja koulupsykologien tarjoama tuki... 4 Koulukuraattori...

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu. Koulutuspäivä Oulussa

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu. Koulutuspäivä Oulussa Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Oulussa 6.2.2014 Järjestämisvastuut Koulutuksen järjestäjä vastaa 1. opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumisesta 2. yhteistyön

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2016-2019 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja sen tarkoitus 2. Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen koulu

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelmat

Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opiskeluhuollon suunnitelmat (OHL 12 ja 13 sekä POL 14, LL 10 ja AMPL 37 a ) Lastensuojelulain

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

Ammattiliitto Nousu ry

Ammattiliitto Nousu ry Ammattiliitto Nousu ry Nordeassa työpaikkakiusaamista ei hyväksytä Pankin ohjeiden mukaan työpaikkakiusaamiseen on puututtava heti, kun sitä ilmenee Jokaisella on velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja epäasialliseen

Lisätiedot

"Konfliktit eivät välttämättä ole jotakin kauheaa. Ne voidaan myös nähdä arvona, resurssina, jota ei tulisi heittää pois. (Nils Christie 1983)

Konfliktit eivät välttämättä ole jotakin kauheaa. Ne voidaan myös nähdä arvona, resurssina, jota ei tulisi heittää pois. (Nils Christie 1983) "Konfliktit eivät välttämättä ole jotakin kauheaa. Ne voidaan myös nähdä arvona, resurssina, jota ei tulisi heittää pois. (Nils Christie 1983) Kohtaamisen kulttuuri oppimisyhteisöissä pohjaa restoratiiviseen

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki yhden lainsäädännön piirissä nyt hajallaan olevat oppilas- ja opiskelijahuoltoa, henkilötietojen käsittelyä, kirjaamista, rekisteröimistä

Lisätiedot

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAIKSI

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAIKSI 1 (7) 21.1.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriölle Sosiaali- ja terveysministeriölle LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAIKSI Suomen Vanhempainliitto esittää kunnioittavasti

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Tavoitteet Tämä diaesitys ohjaa työpaikkaa luomaan työpaikalle yhteiset pelisäännöt eli yhteiset toimintatavat. Yhteiset toimintatavat parantavat yhteishenkeä

Lisätiedot

Vanhempainilta koulukiusaamisesta

Vanhempainilta koulukiusaamisesta Vanhempainilta koulukiusaamisesta Vanhempainillan tavoitteet Saada tietoa ja keskustella kiusaamisesta ilmiönä. Antaa vanhemmille keinoja ja välineitä käsitellä kiusaamista yhdessä lapsen ja koulun kanssa.

Lisätiedot

Tavoitteena nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut

Tavoitteena nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut Tavoitteena nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut Hankekokonaisuuden neljä osiota 1. Toimintakulttuurin muutos 2. Perhekeskustoimintamalli 3. Varhaiskasvatus,

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely 7.-9. luokat Perustietoja vastaajasta 1. Sukupuoli * i poika tyttö muu en halua vastata 2. Luokka * i 7. luokka 8. luokka 9. luokka 3. Koulusi * Anttolan yhtenäiskoulu

Lisätiedot

Lapuan lukio SUUNNITELMA OPISKELIJOIDEN SUOJAAMISEKSI KIUSAAMISELTA, VÄKIVALLALTA JA HÄIRINNÄLTÄ. Sisällys. Johdanto

Lapuan lukio SUUNNITELMA OPISKELIJOIDEN SUOJAAMISEKSI KIUSAAMISELTA, VÄKIVALLALTA JA HÄIRINNÄLTÄ. Sisällys. Johdanto Lapuan lukio SUUNNITELMA OPISKELIJOIDEN SUOJAAMISEKSI KIUSAAMISELTA, VÄKIVALLALTA JA HÄIRINNÄLTÄ Sisällys Johdanto 1. Kiusaaminen 1.1. Kiusaamisen määritelmä 1.2. Kiusaamisen ehkäiseminen 1.3. Kiusaamiseen

Lisätiedot

SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa

SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa 2012 Lähestymiskulma kiusaamisen ehkäisyyn NYKssa Panostamme ennaltaehkäisevään toimintaan. Kasvaminen on kuitenkin prosessi, jossa sattuu

Lisätiedot

Esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma toimintakaudelle 2013-2014

Esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma toimintakaudelle 2013-2014 Esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma toimintakaudelle 2013-2014 Otsikko/ kirjoitetaan Calibri -fontilla, fontti 18-20 keskitettynä, kaksirivinen otsikko laitetaan näin Tänne sijoitetaan

Lisätiedot

Nettikasvattajan. käsikirja

Nettikasvattajan. käsikirja Nettikasvattajan käsikirja 5+1 ohjetta kasvattajalle 1 Ole positiivinen. Osallistu lapsen nettiarkeen kuten harrastuksiin tai koulukuulumisiin. Kuuntele, keskustele, opi! Pelastakaa Lapset ry:n nettiturvallisuustyön

Lisätiedot

Asiallinen käytös sallittu. Työympäristöseminaari

Asiallinen käytös sallittu. Työympäristöseminaari Asiallinen käytös sallittu Työympäristöseminaari 28.5.2019 1 Häirintä ja epäasiallinen kohtelu työturvallisuuslaissa Työntekijän pitää välttää sellaista epäasiallista kohtelua ja häirintää, joka voi aiheuttaa

Lisätiedot

MYLLYOJAN PÄIVÄKODIN KIUSAAMISELTA SUOJAAMISEN TOIMINTAMALLI

MYLLYOJAN PÄIVÄKODIN KIUSAAMISELTA SUOJAAMISEN TOIMINTAMALLI MYLLYOJAN PÄIVÄKODIN KIUSAAMISELTA SUOJAAMISEN TOIMINTAMALLI MIKÄ OHJAA MEITÄ SUOJAAMAAN LAPSIA KIUSAAMISELTA? YK:n lasten oikeuksien sopimus Valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Päivähoitoa

Lisätiedot

Erilaisuus pelastustoimessa- Entä jos jäänkin yhteisön ulkopuolelle? Pekka Vänskä Uudenmaan pelastusliitto

Erilaisuus pelastustoimessa- Entä jos jäänkin yhteisön ulkopuolelle? Pekka Vänskä Uudenmaan pelastusliitto Erilaisuus pelastustoimessa- Entä jos jäänkin yhteisön ulkopuolelle? Pekka Vänskä Uudenmaan pelastusliitto Jäävuoriteoria Henkinen väkivalta, työssä kiusaaminen ja työsyrjintä Henkinen väkivalta on pitkään

Lisätiedot

EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON KURAATTORI- JA PSYKOLOGIPALVELUT

EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON KURAATTORI- JA PSYKOLOGIPALVELUT EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON KURAATTORI- JA PSYKOLOGIPALVELUT EURAN KUNNAN OPISKELUHUOLLON PSYKOLOGI- JA KURAATTORIPALVELUT Psykologi- ja kuraattoripalveluilla tarkoitetaan opiskeluhuollon psykologin ja

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunnan sivistysvaliokunta pyytää ehdotuksesta lausuntoa

Lisätiedot

Yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttaminen kouluissa ja oppilaitoksissa

Yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttaminen kouluissa ja oppilaitoksissa Yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttaminen kouluissa ja oppilaitoksissa 17.9.2014 Opetushallitus KOULUKOHTAINEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA Oppilashuollon vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA LASTEN

Lisätiedot

JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä

JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä 4.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Opetusneuvos OPH KE/OH www.edu.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Helsingissä 27.2.2014 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Järjestämisvastuut Koulutuksen järjestäjä vastaa 1. opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltosuunnitelman

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Kuopiossa 26.3.2014 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Summa summarum Opiskeluhuoltoa järjestetään joko yhteisöllisenä tai yksilökohtaisena Yksilökohtaista

Lisätiedot

Raahen lukion tasa-arvoja. yhdenvertaisuussuunnitelma

Raahen lukion tasa-arvoja. yhdenvertaisuussuunnitelma Raahen lukion tasa-arvoja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2020 Raahen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Johdanto Raahen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu yhteistyössä

Lisätiedot

OHJEITA TYÖSUOJELUVALTUUTETULLE JA LUOTTAMUSMIEHELLE KIUSAUS TAI EPÄASIALLISEN KOHTELUN EPÄILYJEN KÄSITTELYYN. Nordea Unioni Suomi ry

OHJEITA TYÖSUOJELUVALTUUTETULLE JA LUOTTAMUSMIEHELLE KIUSAUS TAI EPÄASIALLISEN KOHTELUN EPÄILYJEN KÄSITTELYYN. Nordea Unioni Suomi ry OHJEITA TYÖSUOJELUVALTUUTETULLE JA LUOTTAMUSMIEHELLE KIUSAUS TAI EPÄASIALLISEN KOHTELUN EPÄILYJEN KÄSITTELYYN KIUSAAMINEN / EPÄASIALLINEN KOHTELU 1 NORDEASSA TYÖPAIKKAKIUSAAMISTA EI HYVÄKSYTÄ - perustuu

Lisätiedot

Yhteisöllinen opiskeluhuolto PKKY:ssä

Yhteisöllinen opiskeluhuolto PKKY:ssä Yhteisöllinen opiskeluhuolto PKKY:ssä Opiskeluterveyspäivä Opiskeluyhteisön hyvinvointi 16.11.2016 Jatta Herranen jatta.herranen@pkky.fi Lähtökohdat 2 Tavoitteenamme on olla arvostettu ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Aulanko 2.4.2014

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Aulanko 2.4.2014 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Aulanko 2.4.2014 1 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (voimaan 1.8.2014) Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja yksilökohtaisen opiskeluhuolto Ennaltaehkäisevyys ja suunnitelmallisuus

Lisätiedot

Espoon suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman muutos, Luku 3.2 Opiskelijahuolto

Espoon suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman muutos, Luku 3.2 Opiskelijahuolto 1 Espoon suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman muutos, Luku 3.2 Opiskelijahuolto 3.2 Opiskeluhuolto Opiskeluhuollosta on tullut yhä tärkeämpi osa oppilaitoksen perustoimintaa. Opiskeluhuollon

Lisätiedot

Puolangan lukion kiusaamisen vastainen toimintamalli alkaen 1.1.2013

Puolangan lukion kiusaamisen vastainen toimintamalli alkaen 1.1.2013 Puolangan lukion kiusaamisen vastainen toimintamalli alkaen 1.1.2013 1. Yleistä Tämä toimintamalli ohjaa kiusaamisen vastaista toimintaa Puolangan lukiossa. Toimintamallissa tarkastellaan mitä eri osapuolten

Lisätiedot

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen LAPSET PUHEEKSI keskustelu Muokattu työversio 19.8.2015 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

Tulevaisuuden muistelo. Mitä taitoja (muita kuin tiedollisia) toivoisit oppilaillasi / lapsillasi olevan kun he pääsevät koulusta?

Tulevaisuuden muistelo. Mitä taitoja (muita kuin tiedollisia) toivoisit oppilaillasi / lapsillasi olevan kun he pääsevät koulusta? Tulevaisuuden muistelo Mitä taitoja (muita kuin tiedollisia) toivoisit oppilaillasi / lapsillasi olevan kun he pääsevät koulusta? 3 Sovittelu kouluissa "Konfliktit eivät välttämättä ole jotakin kauheaa.

Lisätiedot

Palveluja tarjotaan opiskelijoille siten, että ne ovat helposti saatavilla. Palvelut järjestetään lain edellyttämässä määräajassa.

Palveluja tarjotaan opiskelijoille siten, että ne ovat helposti saatavilla. Palvelut järjestetään lain edellyttämässä määräajassa. Luku 4.3. Opiskeluhuolto Opiskeluhuoltoon sisältyvät koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukainen ennaltaehkäisevä ja yhteisöllinen opiskeluhuolto sekä lakisääteinen yksilökohtainen opiskeluhuolto.

Lisätiedot

LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA

LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA LIITE 7 LAITILAN LUKION OPETUSSUUNNITELMA LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA 2016-2018 Laadittu 26112015/mnh Hyväksytty 18042016 sivistyslautakunta

Lisätiedot

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET - - - 5 MUUT MÄÄRÄYKSET 5.6 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö 5.7 Opiskelijahuolto Sen lisäksi, mitä laissa ammatillisesta

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhoito

Opiskeluterveydenhoito Opiskeluterveydenhoito Opiskeluterveydenhuolto Opiskeluterveydenhuollolla tarkoitetaan terveydenhuoltolain (1326/2010) 17 :n mukaista opiskeluterveydenhuoltoa, jota toteuttavat terveydenhoitaja ja lääkäri.

Lisätiedot

Kouluilta kerätyistä kriteeristöistä parastettuja malleja päivitettynä Hämeenlinnan perusopetuksen arviointiohjeita vastaaviksi /RH 2010-2012

Kouluilta kerätyistä kriteeristöistä parastettuja malleja päivitettynä Hämeenlinnan perusopetuksen arviointiohjeita vastaaviksi /RH 2010-2012 Työskentelyn ja käyttäytymisen arvioinnin kriteerit Kouluilta kerätyistä kriteeristöistä parastettuja malleja päivitettynä Hämeenlinnan perusopetuksen arviointiohjeita vastaaviksi /RH 2010-2012 Työskentelyn

Lisätiedot