Opetussuunnitelman laatiminen Sähkötekniikan korkeakoulussa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opetussuunnitelman laatiminen Sähkötekniikan korkeakoulussa"

Transkriptio

1 1 (9) Opetussuunnitelman laatiminen Sähkötekniikan korkeakoulussa 1. OPETUSSUUNNITELMA... 2 Opetussuunnitelmatyön sisältö... 2 Opetussuunnitelmatyön perusteet ja toteuttamisen vaatimukset... 2 Aikataulu OPETUSSUUNNITELMAN KOKOAMINEN Opetussuunnitelman osat, niiden valmistelu ja vahvistaminen Opetussuunnitelman julkaiseminen OPETUSOHJELMATIETOJEN TOIMITTAMINEN Pää- ja sivuaineet (kandidaatti- ja diplomi-insinööritutkinnot)... 3 Pääaineet... 3 Sivuaineet... 3 Pää- ja sivuaineiden perustaminen... 4 Pää- ja sivuaineiden lakkauttaminen Tutkimusalat (jatkotutkinnot)... 4 Tutkimusalan perustaminen... 4 Tutkimusalan lakkauttaminen Kurssien lisäykset, poistot ja muutokset... 5 Lisäys eli uuden kurssin perustaminen... 5 Poisto eli kurssin lakkauttaminen... 6 Muutos, eli kurssin opetussuunnitelmatietojen muuttaminen... 6 Liite 1 Opetussuunnitelman kokoamisen vuosikello... 7 Liite 2 Vararehtorin Elorannan strategisen suunnittelun aloite... 8

2 2 (9) 1. OPETUSSUUNNITELMA Opetussuunnitelmatyön sisältö Opetussuunnitelmatyö on ohjelman sekä sen kurssien tavoitteiden ja sisällön suunnittelua ohjelman ja sen kurssien kehittämistä palautteeseen perustuen osaamisen arvioinnin suunnittelua ja kehittämistä ohjelmassa kurssien järjestämisen aikataulujen ja lukujärjestyksen suunnittelua. Opetussuunnitelmatyö on koulutusohjelmalähtöistä. Ohjelman ja kurssien kehittäminen sisältää pedagogisen kehittämisen ja ohjelmajohtamisen kehittämisen. Opetussuunnitelmatyön perusteet ja toteuttamisen vaatimukset Opetussuunnitelma perustuu Aalto-yliopiston strategiaan: Sähkötekniikan korkeakoulun strategiseen toimintasuunnitelmaan ml. vuosittain tehtävään tulossopimukseen: Aalto-yliopiston akateemisen komitean linjauksiin ja periaatteisiin ( , , ): opetusta ja opiskelua koskeviin yleisiin sääntöihin: ( korkeakoulun tutkintosääntöön 2013: ( Vuoden lukuvuoden opetussuunnitelmatyö toteutetaan vararehtori Eero Elorannan kokeellisen strategisen suunnittelun aloitteen mukaan. Aloite on liitteenä 2. Tässä aloitteessa korostuvat seuraavat kohdat: opetussuunnitelma antaa opiskelijalle niitä taitoja, jotka vastaavat työelämän tarpeita laadunvarmistus on osa koulutusohjelmaa Jälkimmäisen kohdan asettamat vaatimukset on esitetty kootusti julkaisussa Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG) s : Aikataulu Koulutusohjelman opetussuunnitelmatyötä rytmittää opetuksen vuosikello ( Opetusohjelman kokoamisen vuosikello on liitteenä 1. Tulevan lukuvuoden suunnitteluaikataulu vahvistetaan erikseen.

3 3 (9) 2. OPETUSSUUNNITELMAN KOKOAMINEN 2.1. Opetussuunnitelman osat, niiden valmistelu ja vahvistaminen Opetussuunnitelma koostuu kahdesta osasta: kokonaisesityksestä korkeakoulun koulutusohjelmien opetuksesta (opetusohjelma) sekä opetuksen toteutustiedoista (luku- ja tenttijärjestys). Opetusohjelma valmistellaan koulutusneuvostoissa ja laitoksilla ja vahvistetaan korkeakoulun akateemisessa komiteassa. Opetuksen toteutustiedot valmistellaan yhteistyössä laitosten kanssa ja vahvistetaan lukujärjestyssuunnittelun yhteydessä. Opetussuunnitelma vahvistetaan yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan. Kun opetussuunnitelma on vahvistettu, ei siihen enää ole tarkoitus tehdä muutoksia. Pakottavasta syystä muutoksia opetusohjelmaan voidaan tehdä vain akateemisen komitean päätöksellä. Opetussuunnitelman kokoamisen vuosikello on liitteenä Opetussuunnitelman julkaiseminen Koulutusohjelmakohtaisissa opinto-oppaissa esitetään tutkintovaatimukset, tutkinnon opintokokonaisuudet sisältöineen sekä tutkinnon osaamistavoitteet ja suositeltu opintojen suoritusjärjestys. Oppaat julkaistaan verkossa (studyguides.aalto.fi). Kurssikuvaukset julkaistaan WebOodissa. Luku- ja tenttijärjestys julkaistaan WebOodissa ja Intossa. 3. OPETUSOHJELMATIETOJEN TOIMITTAMINEN 3.1 Pää ja sivuaineet (kandidaatti ja diplomi insinööritutkinnot) Pääaineet Koulutusohjelmat toimittavat vuosittain päivitetyn luettelon kaikista ohjelmassa tarjottavista pääaineista. Luetteloon merkitään selvästi muutokset edellisen lukuvuoden tarjontaan merkinnöillä Uusi ja Poistettava. Tarjontaa muutettaessa tulee mukaan liittää perustelut. Uuden pääaineen perustamiseksi tulee käydä keskustelua koko koulutusohjelman tasolla. Yleensä uuden pääaineen perustaminen maisteriohjelmaan on tarpeen, kun uusi tekniikan ala on vakiinnuttanut paikkansa laajana kokonaisuutena niin, että se muodostaa pohjan tieteellisille jatko-opinnoille ja sen alueella tapahtuu tieteellistä tutkimusta. Edelleen perusteluna voi olla, että pääaineen alueelle on kehittynyt omaa asiantuntemusta edellyttäviä tehtäviä esimerkiksi yritysmaailmassa. Pääaineiden tulee olla riittävän laaja-alaisia ja ne tulee perustaa usean professorin yhteistyönä. Tavoitteena on, että pääaineiden määrä maisteriohjelmissa on noin neljännes professuurien määrästä. Vain poikkeustapauksessa pääaine voi kuulua useampaan kuin yhteen koulutusohjelmaan. Sivuaineet Koulutusohjelmat toimittavat vuosittain päivitetyn luettelon kaikista tarjottavista sivuaineista. Luetteloon merkitään selvästi muutokset edellisen lukuvuoden tarjontaan merkinnöillä Uusi ja Poistettava. Tarjontaa muutettaessa tulee mukaan liittää perustelut.

4 4 (9) Koulutusohjelmat voivat tarjota sivuaineina otoksia ohjelman pääaineista. Sivuaineluettelossa tulee ilmoittaa, onko sivuaine kandidaatti- vai maisteriohjelmatasoinen. Maisteriohjelmatasoinen sivuaine tarkoittaa pääsääntöisesti syventäviä opintoja sisältävää kokonaisuutta, jonka perusteella on mahdollista tehdä diplomityö. Samoin tulee ilmoittaa mahdolliset edeltävät opintokokonaisuudet, jotka tulee suorittaa, jotta maisteritasoisen sivuaineen voi valita. Myös kandidaattitasoinen sivuaine voi edellyttää tiettyjen opintokokonaisuuksien suorittamista ennen sivuaineen valitsemista. Pää ja sivuaineiden perustaminen Uudesta pää- ja sivuaineesta määritellään: - pää/sivuaineen nimi, joka kuvaa sisältöä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi - pää/sivuaineen sisältö - pää/sivuaineen vastuualuekoodit (esim. T4040) (jos kurssi on laitosten välinen, prosenttiosuudet) - pää/sivuaineesta vastaavat professorit Pää ja sivuaineiden lakkauttaminen Pää- tai sivuaineen lakkauttaminen valmistellaan koulutusohjelmassa. Lakkauttaminen tulee perustella. Opiskelijan oikeusturvan kannalta välttämätöntä on, että suunnitelmista lakkauttaa jokin pää/sivuaine tiedotetaan opiskelijoille hyvissä ajoin jo valmisteluvaiheessa. Pää/sivuaineen lakkauttaminen voi tulla voimaan vain 1. elokuuta alkaen. Opiskelija ei voi valita suorittavansa lakkautettua pää/sivuainetta. Pää/sivuainetta lakkautettaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon, että esimerkiksi niillä opiskelijoilla, joilla kyseinen pää/sivuaine on vahvistettuna HOPSissa ennen lakkauttamisen voimaantuloa, tulee olla mahdollisuus suorittaa se loppuun opiskelijalle myönnettynä opintoaikana. 3.2 Tutkimusalat (jatkotutkinnot) Tohtorinkoulutusneuvosto toimittaa kaikki seuraavana lukuvuonna tarjottavat jatkokoulutuksen tutkimusalat. Luetteloon merkitään selvästi muutokset edellisen lukuvuoden tarjontaan merkinnöillä Uusi ja Poistettava. Tarjontaa muutettaessa tulee mukaan liittää perustelut. Jatkokoulutuksen tutkimusalat ovat kokonaisuuksia, jotka suuntautuvat tieteellisen ajattelun ja uuden tiedon kehittämiseen jollakin teknillistieteellisellä tutkimusalueella. Tutkimusalojen tulisi sijoittua korkeakoulun painopistealueille. Tutkimusala muodostaa jatko-opiskelijan opintojen perustan. Jokaisella jatko-opiskelijalla on vahvistettuna tutkimusala, jonka alueelta hän suorittaa tutkimusalan opinnot ja tekee jatkotutkintoon kuuluvan opinnäytetyön. Suositus on, että jatkokoulutuksen tutkimusala käsittää useamman vastuuprofessorin. Pääsääntöisesti professori toimii vain yhden tutkimusalan vastuuprofessorina. Poikkeustapauksessa professori voi toimia useamman tutkimusalan vastuuprofessorina, mikäli on muodostettu monitieteellinen jatkokoulutuksen tutkimusala yhteistyössä toisten tutkimusalueiden professorien kanssa. Tutkimusalalle voidaan nimittää uusia professoreita esimerkiksi nimityksen myötä myös opetussuunnitelmatyön aikataulun ulkopuolella. Tutkimusalan perustaminen Jatkokoulutuksen tutkimusalasta määritellään:

5 5 (9) tutkimusalan nimi, joka kuvaa sisältöä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi vähintään yksi vastuuyksikkö (esim. T3030) vastuuprofessorit Tutkimusalan lakkauttaminen Tutkimusalan lakkauttamisesta käydään keskustelua vähintään laitoksen tasolla. Tutkimusalan lakkauttaminen voi tulla voimaan vain 1. elokuuta alkaen. Tutkimusalan lakkauttaminen tulee perustella. Opiskelijalle ei voida vahvistaa lakkautettua tutkimusalaa. Tutkimusalaa lakkautettaessa tulee ottaa huomioon, että niillä opiskelijoilla, joilla kyseinen tutkimusala on vahvistettuna opintosuunnitelmassa, on oikeus suorittaa opintonsa suunnitelman mukaan Kurssien lisäykset, poistot ja muutokset Laitokset toimittavat esityksen opetusohjelmaan lisättävistä, siitä poistettavista ja muutettavista kursseista vuosittain. Kurssitarjontaa tulee tarkastella opetuksen suunnittelun yhteydessä kokonaisuutena. Kurssitarjonnan lähtökohtana on koulutusohjelmien osaamistavoitteet ja tarpeet. Vain yhden vastuuopettajan kursseja perustetaan vain perustellusta syystä: kurssilla tulisi olla vähintään kaksi vastuuopettajaa, joiden vastuulla kurssin toteutus ja kehittäminen on. Kandidaattiohjelman kursseilla vastuuopettajana tulee olla vähintään yksi professori. Pakollisia kursseja tulee pitää joka vuosi. Pääaineen vaihtoehtoisia kursseja voi perustellusta syystä järjestää joka toinen vuosi, mutta se ei saa estää kahdessa vuodessa valmistumista. Lisäys eli uuden kurssin perustaminen Uusi kurssi perustetaan, kun jokin koulutusohjelma sellaista edellyttää tai jos jo olemassa olevaan kurssiin tehdään seuraavia muutoksia: kurssin nimi muuttuu jatko-opintokelpoisuus poistetaan (L merkintä) vaihtuvasisältöisyys poistetaan (V merkintä) Kurssin laajuus muuttuu seuraavilla tavoilla: o kurssin kiinteä opintopistemäärä muuttuu (esim. 2 op -> 3 op) o liukuvalaajuisella kurssilla opintopistemäärä muuttuu suppeammaksi (esim. 2-5 op -> 2-3 op) tai laajenee (2-3 op -> 1-4 op) Voidaan käsitellä tapauskohtaisesti myös muutoksena, jos kurssikoodia ei perustellusta syystä voida vaihtaa o muutos liukuvalaajuiseksi (esim. 1 op -> 1-2 op) Voidaan käsitellä tapauskohtaisesti myös muutoksena, jos kurssikoodia ei perustellusta syystä voida vaihtaa Uudesta kurssista on ilmoitettava LPM-kierroksen yhteydessä seuraavat tiedot: kurssikoodi, ohje koodin muodostamisesta kurssin nimi kolmella kielellä: suomi, ruotsi, englanti (jos kurssikieli on englanti, nimi ilmoitetaan vain englanniksi) mahdollinen jatko-opintokelpoisuus

6 6 (9) laajuus opintopisteinä opetuksen järjestävän laitoksen vastuualuekoodi (jos kurssi on laitosten välinen, prosenttiosuudet) kurssin opetuskieli arvosteluasteikko mahdollinen vaihtuvasisältöisyys (jolloin kurssin voi suorittaa useaan kertaan) leikkaavuus toisen kurssin kanssa (estääkö jonkin toisen kurssin sijoittamisen yhtä aikaa tutkintoon) Opetussuunnitelmatietoihin WebOodiin kirjataan lisäksi kurssikuvaus kokonaisuudessaan. Kuvaustietojen ohje ja selitteet Poisto eli kurssin lakkauttaminen Kurssi voidaan lakkauttaa perustellusta syystä. Poistettavalle kurssille esitetään korvaava kurssi, jos mahdollista. Mikäli korvaavaa kurssia ei voida osoittaa, ilmoitetaan yhteyshenkilö. Vaikka kurssi poistetaan opetussuunnitelmasta, on siitä tutkintosäännön mukaan järjestettävä suoritusmahdollisuus ainakin seuraavan lukuvuoden ajan. Muutos, eli kurssin opetussuunnitelmatietojen muuttaminen Muutoksena voidaan ilmoittaa vaihtuvasisältöisyyden lisäys (lisää vaihtuvasisältöisyyden myös takautuvasti eli jo annettuihin opintosuorituksiin) jatko-opintokelpoisuuden lisäys (lisää kelpoisuuden myös takautuvasti eli jo annettuihin opintosuorituksiin) opetuskielen muutos (jos muutetaan aikaisemmin suomenkielisenä perustettu kurssi englanninkieliseksi, tulee muutoksena ilmoittaa myös suomen- ja ruotsinkielisten nimien poisto) vastuuopettajan muutos mahdollinen korvaavuus/leikkaavuus opetusperiodin muutos kurssin nimen kirjoitusvirhe Muita muutoksia, jotka eivät edellytä uuden kurssin perustamista (kts. yltä), voidaan tehdä kurssin vastuuopettajan päätöksellä muuttamalla kuvaustietoja WebOodissa ennen opetusohjelman vahvistamista.

7 7 (9) Liite 1 Opetussuunnitelman kokoamisen vuosikello Tammikuu Helmikuu Maaliskuu OpasOodi-koulutusta järjestetään tarpeen mukaan OpasOodi-koulutusta järjestetään tarpeen mukaan Kandidaattiohjelman lukujärjestyssuunnittelu käynnistyy LPM-tiedot käsitellään AK:ssa Kandidaattiohjelman lukujärjestys valmis ja sivuaineet, tutkimusalat LPM-tietojen kokoaminen: pääja sivuaineet, tutkimusalat LPM-tiedot käsitellään koulutusneuvostoissa Opintokokonaisuuksien sisältöjen päivittäminen kokoaminen: kurssit LPM-tietojen kokoaminen: kurssit Lukujärjestyssuunittelu Kurssikuvausten päivitys WebOodissa Lukujärjestyssuunittelu Huhtikuu Maisteriohjelmien lukujärjestyssuunnittelu käynnistyy Toukokuu Opetusohjelma vahvistetaan AK:ssa Diplomi-insinööriohjelmien lukujärjestys valmis Yliopisto Korkeakoulu Koulutusohjelma Laitos Syysmarraskuu Opetuksen aikataulu ja linjaukset opetussuun- Korkeakoulu vahvistaa opetussuunnitelmien laadintaa Ohjelmien strateginen suunnittelu nitelmatyölle vahvistetaan koskevat ohjeet ja aikataulun Joulukuu LPM-tietojen kokoaminen: pää- LPM-tietojen Kesäkuuheinäkuu Lukujärjestystiedot siirretään Asiosta WebOodiin Opinto-oppaat julkaistaan Opintokokonaisuuksien sisältöjen päivittäminen Opetusohjelma käsitellään koulutusneuvostoissa Kurssikuvausten päivitys WebOodissa Lukujärjestyssuunittelu Elokuu OpasOodin kurssikuvaukset ja opetus- ja tenttiajat julkaistaan

8 8 (9) Liite 2 Vararehtorin Elorannan strategisen suunnittelun aloite To all Aalto learning professionals taking part in curriculum design; In accordance with the annual timetable for curriculum design, we are about to kick off the curriculum design process for the academic year The process is influenced by four key factors: 1. the final stages of the bachelor s degree reform in the schools of technology 2. the master s programme reform 3. the reorganisation of the learning services and 4. preparations for the audit of the quality system. The Aalto Learning Services has a vision of developing our university towards one of the best places to study, meaning that our degree programmes and our ability to care for our students constitute a whole which we can be proud of and which provides a foundation for our students to find meaningful employment and learn skills that bring added value to society in the future. While the majority of the curriculum design process will remain similar to that of the previous years, the development the quality system has identified needs for developing the early phases of the curriculum design process, particularly as regards programme-level strategic planning and feedback collection and processing. Experimental strategic planning of degree programmes Previously, we have not been instructed to start curriculum design processes with a strategic planning phase, although the Teaching and Education Evaluation TEE did identify this as a need for development, and the Finnish Higher Education Evaluation Council also has pointed out a similar need. I suggest that we start the curriculum design process for the academic year with a simple and experimental strategic planning phase, after which we collect feedback from the programmes. The experiences gained would then be used to establish a uniform practice for the strategic planning of degree programmes and to issue related guidelines to be used for the first time in the curriculum design of The aims of strategic planning is to guide the programmes to focus on competencies that meet the needs of society, and ensure the quality of our programmes and courses. A central goal of strategic planning is ensuring that curricula provide students with skills that meet the needs of the world of work. To this end, it is crucial that the process of curriculum design involves thinking about the future of the discipline and of the related professions as well as about the change the latter are undergoing. Useful questions to ask include: How are the disciplines and related professions changing? What are the long-term innovation potential and employment prospects like in the professions? Which are the areas where value is created and which areas are developing to the opposite direction? An important element in strategic planning is collecting information from outside the university through literature reviews and interviews, as well as international and Finnish reports and surveys. In addition, collaboration partners and interest groups may provide a great deal of useful information on the future scenarios of the field.

9 9 (9) Quality assessment of the programme as part of curriculum design The quality of the programme and its courses should be assessed with the help of both internal stakeholders, meaning teachers and students, and external stakeholders. A well-functioning feedback system includes not only the collection of information at the level of courses and programmes but also the use of that information in future curriculum design. At the moment, emphasis should be put on meeting the expected learning outcomes, course workloads and progress of studies. Contacts to external stakeholders allow us to gain information on the placement of the graduates, or on the graduates or their supervisors perspective on the adequacy of the skills of the graduates for work in the field. Feedback is gathered by the schools networks and employee organisations. From the university viewpoint, essential sources of feedback are employment statistics (Statistics Finland) and the Aalto alumni; it is also worth collecting and processing field-specific data, as is already done in the field of technology by means of the TEK questionnaires targeted at new graduates. Preparatory process for curriculum design In all other respects than those specified above, curriculum design will follow the usual timetable and guidelines. The timetable for curriculum design, as presented in Appendix 1, sets the time frame for the process, while the guidelines on curricula, approved by the University Academic Affairs Committee (AAK) between 2010 and 2014, guide the structure and curriculum design of the programmes. A summary of the guidelines approved by AAK and the school is provided as Appendix 2. The Vice Dean in charge of teaching and the school manager of student services are in a key role in supporting and coordinating the curriculum design process. Yours sincerely, Eero Eloranta Vice President

Opetussuunnitelman laatiminen Sähkötekniikan korkeakoulussa

Opetussuunnitelman laatiminen Sähkötekniikan korkeakoulussa 1 (8) Opetussuunnitelman laatiminen Sähkötekniikan korkeakoulussa 1. OPETUSSUUNNITELMA JA SITÄ KOSKEVAT LINJAUKSET... 2 1.1. Opetussuunnitelman merkitys... 2 1.2. Opetussuunnitelmia koskevat Aalto-yliopiston

Lisätiedot

5.1. Peruskoulutuksen pää- ja sivuaineiden perustaminen ja lakkauttaminen

5.1. Peruskoulutuksen pää- ja sivuaineiden perustaminen ja lakkauttaminen LIITE 1 10 (15) 4. OPETUSSUUNNITELMAN JULKAISEMINEN Kurssitiedot julkaistaan WebOodissa (https://oodi.aalto.fi/a/) kesäkuun lopussa 2012. Kaikkien kuuden korkeakoulun oppaat eli kurssitiedot kuvauksineen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman laatiminen Sähkötekniikan korkeakoulussa

Opetussuunnitelman laatiminen Sähkötekniikan korkeakoulussa 1 (10) Opetussuunnitelman laatiminen Sähkötekniikan korkeakoulussa 1. OPETUSSUUNITELMA JA SITÄ KOSKEVAT LINJAUKSET... 2 1.1. Opetussuunnitelmatyön tausta... 2 1.2. Opetussuunnitelmia koskevat Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Pe mennessä opintoasiain toimistoon

Pe mennessä opintoasiain toimistoon TEKNILLINEN KORKEAKOULU 1 (2) Opintoasiain toimisto 05.11.2008 Tiedekuntien dekaaneille, opintoasioiden suunnittelijoille ja opintosihteereille LUKUVUODEN 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMATIETOJEN KERÄÄMINEN

Lisätiedot

LUKUVUODEN OPETUSSUUNNITELMAN LAADINTA

LUKUVUODEN OPETUSSUUNNITELMAN LAADINTA LIITE 3 1 (14) LUKUVUODEN 2013-2014 OPETUSSUUNNITELMAN LAADINTA Lukuvuoden 2013-2014 opetussuunnitelmat laaditaan Aalto-yliopiston korkeakouluissa. Tässä ohjeistuksessa annetut aikataulut noudattavat Aallossa

Lisätiedot

LIITE 1 1 (15) LUKUVUODEN OPETUSSUUNNITELMAN LAADINTA

LIITE 1 1 (15) LUKUVUODEN OPETUSSUUNNITELMAN LAADINTA LIITE 1 1 (15) LUKUVUODEN 2012-2013 OPETUSSUUNNITELMAN LAADINTA Lukuvuoden 2012-2013 opetussuunnitelmat laaditaan tekniikan alalla Insinööritieteiden, Kemian tekniikan, Perustieteiden ja Sähkötekniikan

Lisätiedot

Pe mennessä opintoasiain toimistoon

Pe mennessä opintoasiain toimistoon TEKNILLINEN KORKEAKOULU 1 (2) Opintoasiain toimisto 26.11.2009 Tiedekuntien dekaaneille, laitosjohtajajille, opintoasioiden suunnittelijoille ja opintosihteereille LUKUVUODEN 2010-2011 OPETUSSUUNNITELMATIETOJEN

Lisätiedot

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Akateemisten asioiden komitea Academic Affairs Committee 11 October 2016 Eija Zitting

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Riikka Leikola

Opetussuunnitelma. Riikka Leikola Opetussuunnitelma Riikka Leikola Mikä? Korkeakoulun suunnitelma seuraavaksi lukuvuodeksi siitä Mitä kokonaisuuksia koulutusohjelman tutkintoihin kuuluu Mistä kursseista koulutusohjelman opintokokonaisuudet

Lisätiedot

General studies: Art and theory studies and language studies

General studies: Art and theory studies and language studies General studies: Art and theory studies and language studies Centre for General Studies (YOYO) Aalto University School of Arts, Design and Architecture ARTS General Studies General Studies are offered

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Anne Mari Juppo, Nina Katajavuori University of Helsinki Faculty of Pharmacy 23.7.2012 1 Background Pedagogic research

Lisätiedot

LIITE 1 1 (15) LUKUVUODEN OPETUSSUUNNITELMAN LAADINTA

LIITE 1 1 (15) LUKUVUODEN OPETUSSUUNNITELMAN LAADINTA LIITE 1 1 (15) LUKUVUODEN 2012-2013 OPETUSSUUNNITELMAN LAADINTA Lukuvuoden 2012-2013 opetussuunnitelmat laaditaan tekniikan alalla Insinööritieteiden, Kemian tekniikan, Perustieteiden ja Sähkötekniikan

Lisätiedot

Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat / Teknillinen fysiikka ja matematiikka. Infotilaisuus

Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat / Teknillinen fysiikka ja matematiikka. Infotilaisuus Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat / Teknillinen fysiikka ja matematiikka Infotilaisuus 10.11.2014 DI-tutkinnonuudistuksen aikataulu Uudet DI-ohjelmat aloittavat 1.8.2015 Vanha tutkinto valmiiksi 31.10.2016

Lisätiedot

Lyhyesti uusista DI-ohjelmista Isohenkilökoulutus to Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila

Lyhyesti uusista DI-ohjelmista Isohenkilökoulutus to Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila Lyhyesti uusista DI-ohjelmista 2015 Isohenkilökoulutus to 28.8.2014 Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila Master s Programmes at SCI Starting 2015 (in English) Master s Programme in Engineering Physics *

Lisätiedot

Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat Master s Programme in Information Networks

Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat Master s Programme in Information Networks Tutkinnonuudistus ja uudet DI-ohjelmat Master s Programme in Information Networks Infotilaisuus 4.12.2014 DI-tutkinnonuudistuksen aikataulu Uudet DI-ohjelmat aloittavat 1.8.2015 Vanha tutkinto valmiiksi

Lisätiedot

Master's Programme in Life Science Technologies (LifeTech) Prof. Juho Rousu Director of the Life Science Technologies programme 3.1.

Master's Programme in Life Science Technologies (LifeTech) Prof. Juho Rousu Director of the Life Science Technologies programme 3.1. Master's Programme in Life Science Technologies (LifeTech) Prof. Juho Rousu Director of the Life Science Technologies programme 3.1.2017 Life Science Technologies Where Life Sciences meet with Technology

Lisätiedot

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi. Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi. Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support 16.11.2016 The quality policy principles governing the activities of Aalto University

Lisätiedot

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9 Vertaispalaute Vertaispalaute, 18.3.2014 1/9 Mistä on kyse? opiskelijat antavat palautetta toistensa töistä palaute ei vaikuta arvosanaan (palautteen antaminen voi vaikuttaa) opiskelija on työskennellyt

Lisätiedot

Sähkötekniikan korkeakoulun tutkintosäännön päätöksentekijät

Sähkötekniikan korkeakoulun tutkintosäännön päätöksentekijät Sähkötekniikan korkeakoulun tutkintosäännön päätöksentekijät Hyväksytty sähkötekniikan akateemisessa komiteassa 7. päivänä kesäkuuta 2011. Niissä kohdissa, joissa päättäjä johtuu jostain muusta säännöstä

Lisätiedot

Suomalainen koulutusosaaminen vientituotteena

Suomalainen koulutusosaaminen vientituotteena Suomalainen koulutusosaaminen vientituotteena Case Saudi Arabia EduCluster Finland Ltd. Anna Korpi, Manager, Client Relations AIPA-päivät Kouvolassa 11.6.2013 11.6.2013 EduCluster Finland Ltd Contents

Lisätiedot

Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen

Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat 18.8.2016 Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen Miksi ja miten studiot? Todellinen tarve: uudet maisteriohjelmat alkamassa

Lisätiedot

NAO- ja ENO-osaamisohjelmien loppuunsaattaminen ajatuksia ja visioita

NAO- ja ENO-osaamisohjelmien loppuunsaattaminen ajatuksia ja visioita NAO- ja ENO-osaamisohjelmien loppuunsaattaminen ajatuksia ja visioita NAO-ENO työseminaari VI Tampere 3.-4.6.2015 Projektisuunnittelija Erno Hyvönen erno.hyvonen@minedu.fi Aikuiskoulutuksen paradigman

Lisätiedot

AYYE 9/ HOUSING POLICY

AYYE 9/ HOUSING POLICY AYYE 9/12 2.10.2012 HOUSING POLICY Mission for AYY Housing? What do we want to achieve by renting apartments? 1) How many apartments do we need? 2) What kind of apartments do we need? 3) To whom do we

Lisätiedot

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma BOARD PROGRAM Hallitusohjelma Henrikki Soininen AYYH VPJ PROJEKTIT PROJECTS 1.2 Tilaohjelma opiskelijakeskukselle/student center 3.3 Tutoroinnin arvostus/valuation of tutoring 5.1 Kuntavaalitavoitteet/Municipal

Lisätiedot

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43 OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t) SUKUNIMI, Etunimi ISOVIITA, Ilari LEHTONEN, Joni PELTOKANGAS, Johanna Työn nimi Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä 43 Luottamuksellisuus ( ) saakka Päivämäärä 12.08.2010

Lisätiedot

Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland

Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland www.helsinki.fi/yliopisto This presentation - Background

Lisätiedot

Sähkötekniikan korkeakoulun tutkintosääntö

Sähkötekniikan korkeakoulun tutkintosääntö Sähkötekniikan korkeakoulun tutkintosääntö Hyväksytty sähkötekniikan akateemisessa komiteassa 17.6.2013. (Muutokset 4.11.2013 ja 18.5.2015 mukaan lukien) I Yleisiä säännöksiä 1 Tehtävä Aalto-korkeakoulusäätiön

Lisätiedot

Tutkinnonuudistus Diplomi-insinöörikoulutuksen uudistuminen 2015

Tutkinnonuudistus Diplomi-insinöörikoulutuksen uudistuminen 2015 Tutkinnonuudistus Diplomi-insinöörikoulutuksen uudistuminen 2015 Infotilaisuus Uudet DI-ohjelmat ELECissä Ylemmät tutkinnot 1.8.2015 alkaen Master s Programme in Automation and Electrical Engineering Master

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student

Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student Research is focused on Students Experiences of Workplace learning (WPL) 09/2014 2 Content Background of the research Theoretical

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

ProAgria. Opportunities For Success

ProAgria. Opportunities For Success ProAgria Opportunities For Success Association of ProAgria Centres and ProAgria Centres 11 regional Finnish ProAgria Centres offer their members Leadership-, planning-, monitoring-, development- and consulting

Lisätiedot

Aallonhuiput. Aalto University Doctoral Student Association. Lauri Kovanen, November 8th 2012

Aallonhuiput. Aalto University Doctoral Student Association. Lauri Kovanen, November 8th 2012 Aallonhuiput Aalto University Doctoral Student Association Lauri Kovanen, November 8th 2012 What? Founded in 2009 Common ground for different backgrounds Represents PhD students in Aalto and AYY Aalto

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad Info 20.4.2017 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään vapaasti valittaviin

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku 24.8.2017 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve terve!

Lisätiedot

Yliopisto-opinnoissa karttuvat työelämätaidot. Eila Pajarre, Mira Valkonen ja Sanna Kivimäki TTY

Yliopisto-opinnoissa karttuvat työelämätaidot. Eila Pajarre, Mira Valkonen ja Sanna Kivimäki TTY Yliopisto-opinnoissa karttuvat työelämätaidot Eila Pajarre, Mira Valkonen ja Sanna Kivimäki TTY Top 5 desirable future work skills Judgment and decision making: Considering the relative costs and benefits

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun tutkintosääntö Hyväksytty Insinööritieteiden korkeakoulun akateemisessa komiteassa

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun tutkintosääntö Hyväksytty Insinööritieteiden korkeakoulun akateemisessa komiteassa Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun tutkintosääntö Hyväksytty Insinööritieteiden korkeakoulun akateemisessa komiteassa 27.5.2013. Koulutuksen kehittämistyöryhmän tilaisuus 3.6.2013 Marjo Immonen

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun tutkintosääntö

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun tutkintosääntö 1 Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun tutkintosääntö Hyväksytty Insinööritieteiden korkeakoulun akateemisessa komiteassa 27.5.2013. Täydennetty 9.9.2013 ja 2.2.2015 1 Yleisiä säännöksiä 1

Lisätiedot

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course.

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course. - University I would like to enroll at a university. Stating that you want to enroll I want to apply for course. Stating that you want to apply for a course an undergraduate a postgraduate a PhD a full-time

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Windows Phone. Module Descriptions. Opiframe Oy puh. +358 44 7220800 eero.huusko@opiframe.com. 02600 Espoo

Windows Phone. Module Descriptions. Opiframe Oy puh. +358 44 7220800 eero.huusko@opiframe.com. 02600 Espoo Windows Phone Module Descriptions Mikä on RekryKoulutus? Harvassa ovat ne työnantajat, jotka löytävät juuri heidän alansa hallitsevat ammatti-ihmiset valmiina. Fiksuinta on tunnustaa tosiasiat ja hankkia

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine 4.1.2018 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve

Lisätiedot

FUAS ja sen toiminnallisen ohjauksen malli

FUAS ja sen toiminnallisen ohjauksen malli FUAS ja sen toiminnallisen ohjauksen malli 01.02.2012 Suomen suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus FUAS toimii Helsingin laajalla metropolialueella Opiskelijoita 21.000 HAMK LAMK Henkilöstöä 1.700 Liikevaihto

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Ideasta projektiksi - kumppanuushankkeen suunnittelun lähtökohdat Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Erasmus+ -ohjelman hakuneuvonta ammatillisen koulutuksen kumppanuushanketta

Lisätiedot

Erasmus Mundus työkaluja yhteisohjelman suunnitteluun

Erasmus Mundus työkaluja yhteisohjelman suunnitteluun Erasmus Mundus työkaluja yhteisohjelman suunnitteluun Päivi Pihlaja, Korkeakouluyhteistyö Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Erasmus Mundus tiedotuspäivä 13.12.2010 Dec- 10 Erasmus Mundus

Lisätiedot

1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward.

1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward. START START SIT 1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward. This is a static exercise. SIT STAND 2. SIT STAND. The

Lisätiedot

OPETUKSEN SUUNNITTELUN OHJEISTO LUKUVUODELLE

OPETUKSEN SUUNNITTELUN OHJEISTO LUKUVUODELLE OPETUKSEN SUUNNITTELUN OHJEISTO LUKUVUODELLE 2011 2012 0 Sisältö 1 Opetussuunnitelma ja sen tavoitteet... 2 1.1 Mikä on opetussuunnitelma?... 2 1.2 Opetussuunnitelmatyön tavoitteet... 2 1.3 Opetussuunnitelman

Lisätiedot

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Elina Arola MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Tutkimuskohteena Mikkelin museot Opinnäytetyö Kulttuuripalvelujen koulutusohjelma Marraskuu 2005 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 25.11.2005 Tekijä(t) Elina

Lisätiedot

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana Taustaa KAO mukana FINECVET-hankeessa, jossa pilotoimme ECVETiä

Lisätiedot

HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY

HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY Kaisa Sinikara, University Librarian, Professor and Elise Pirttiniemi, Project Manager, Helsinki University Library Ellen Namhila,

Lisätiedot

Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE

Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE November 7, 2014 Paula Kilpinen 1 7.11.2014 Aalto University

Lisätiedot

European Certificate for Quality in Internationalisation. Mafi Saarilammi Korkeakoulujen arviointineuvosto

European Certificate for Quality in Internationalisation. Mafi Saarilammi Korkeakoulujen arviointineuvosto European Certificate for Quality in Internationalisation Mafi Saarilammi Korkeakoulujen arviointineuvosto Quality and Internationalisation BORDERLESS (INTER)CONNECTED DISTINCTIVE Assessment of Internationalisation

Lisätiedot

Skene. Games Refueled. Muokkaa perustyyl. napsautt. @Games for Health, Kuopio. 2013 kari.korhonen@tekes.fi. www.tekes.fi/skene

Skene. Games Refueled. Muokkaa perustyyl. napsautt. @Games for Health, Kuopio. 2013 kari.korhonen@tekes.fi. www.tekes.fi/skene Skene Muokkaa perustyyl. Games Refueled napsautt. @Games for Health, Kuopio Muokkaa alaotsikon perustyyliä napsautt. 2013 kari.korhonen@tekes.fi www.tekes.fi/skene 10.9.201 3 Muokkaa Skene boosts perustyyl.

Lisätiedot

Tekes the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation. Copyright Tekes

Tekes the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation. Copyright Tekes Tekes the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation DM 607668 03-2011 Expertise and networks for innovations Tekes services Funding for innovative R&D and business Networking Finnish and global

Lisätiedot

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers Heikki Laaksamo TIEKE Finnish Information Society Development Centre (TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry) TIEKE is a neutral,

Lisätiedot

Infrastruktuurin asemoituminen kansalliseen ja kansainväliseen kenttään Outi Ala-Honkola Tiedeasiantuntija

Infrastruktuurin asemoituminen kansalliseen ja kansainväliseen kenttään Outi Ala-Honkola Tiedeasiantuntija Infrastruktuurin asemoituminen kansalliseen ja kansainväliseen kenttään Outi Ala-Honkola Tiedeasiantuntija 1 Asemoitumisen kuvaus Hakemukset parantuneet viime vuodesta, mutta paneeli toivoi edelleen asemoitumisen

Lisätiedot

Laitoskokous Departmental meeting

Laitoskokous Departmental meeting Laitoskokous Departmental meeting ASIALISTA / AGENDA 1. Hankinnat / Procurements Hankintapäällikkö Irja Rissasen tietoisku Info by the Head of Procurement Services Irja Rissanen 2. Ambiotican sisäilmatutkimusten

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info 10.4.2019 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään

Lisätiedot

Työelämäyhteistyö MARIHE-maisteriohjelmassa. Jussi Kivistö & Laura Viitanen Higher Education Group (HEG) Johtamiskorkeakoulu, TaY

Työelämäyhteistyö MARIHE-maisteriohjelmassa. Jussi Kivistö & Laura Viitanen Higher Education Group (HEG) Johtamiskorkeakoulu, TaY Työelämäyhteistyö MARIHE-maisteriohjelmassa Jussi Kivistö & Laura Viitanen Higher Education Group (HEG) Johtamiskorkeakoulu, TaY Master in Research and Innovation in Higher Education (MARIHE) Erasmus Mundus

Lisätiedot

Curriculum. Gym card

Curriculum. Gym card A new school year Curriculum Fast Track Final Grading Gym card TET A new school year Work Ethic Detention Own work Organisation and independence Wilma TMU Support Services Well-Being CURRICULUM FAST TRACK

Lisätiedot

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Päättääkö opettaja ohjelmasta? Vai voisivatko opiskelijat itse suunnitella

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala

Metropolia Ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala Metropolia Ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala Liiketalouden ala Tutkinto-ohjelma Liiketalous, päiväopiskelu Liiketalous, monimuoto European Business Administration International Business and Logistics

Lisätiedot

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Koulutusuudistuksen siirtymäaika Tampereen

Lisätiedot

Master s Programme in Building Technology Rakennustekniikka Byggteknik

Master s Programme in Building Technology Rakennustekniikka Byggteknik Master s Programme in Building Technology Rakennustekniikka Byggteknik Maisteriohjelma Building Technology, Rakennustekniikka, Byggteknik Yhteiset Syventävät Vapaasti valittavat Diplomityö 30 op Pääaine

Lisätiedot

Työelämäyhteydet uudistuvassa korkeakoulutuksessa seminaari Sessio 3. Kirsti Keltikangas, Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulu

Työelämäyhteydet uudistuvassa korkeakoulutuksessa seminaari Sessio 3. Kirsti Keltikangas, Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulu Automaation ja sähkötekniikan maisteriohjelman Projektityökurssi-case Työelämäyhteydet uudistuvassa korkeakoulutuksessa seminaari 10.10.2016 Sessio 3 Kirsti Keltikangas, Aalto-yliopiston Sähkötekniikan

Lisätiedot

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Koordinaattorin valinta ja rooli Selection and role of the coordinator Painopiste: tiede hallinto

Lisätiedot

Welcome to. Finland Lahti Wellamo Community College. 11 December 2007

Welcome to. Finland Lahti Wellamo Community College. 11 December 2007 Welcome to Finland Lahti Wellamo Community College 11 December 2007 We operate in the premises of Lahti Adult Education Centre The building was inaugurated exactly 20 year ago and was built to serve university

Lisätiedot

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Kemian tekniikan korkeakoulu 12.9.2016 Pia Lahti Ohjelma 12.9.2016 9.15 Tutkinnon rakenne ja opintojen suunnittelu Kotitehtävä myöhemmin tällä viikolla, tulee kurssin

Lisätiedot

Ulkomaan vaihto-opinnot

Ulkomaan vaihto-opinnot Info 20.4.2017 Ulkomaan vaihto-opinnot LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Kaija Huotari Opintojen ohjaaja Vaihto-opinnot kauppatieteiden koulutusohjelmassa Suosittelemme

Lisätiedot

Miksi kotikansainvälisyys? Kansainvälinen yliopisto opiskelijanäkökulmasta Milla Ovaska Asiantuntija, kansainväliset asiat Aalto-yliopiston

Miksi kotikansainvälisyys? Kansainvälinen yliopisto opiskelijanäkökulmasta Milla Ovaska Asiantuntija, kansainväliset asiat Aalto-yliopiston Miksi kotikansainvälisyys? Kansainvälinen yliopisto opiskelijanäkökulmasta Milla Ovaska Asiantuntija, kansainväliset asiat Aalto-yliopiston ylioppilaskunta WHAT KIND OF COMPETENCES DOYOU THINK YOU LL NEED

Lisätiedot

Basic Flute Technique

Basic Flute Technique Herbert Lindholm Basic Flute Technique Peruskuviot huilulle op. 26 Helin & Sons, Helsinki Basic Flute Technique Foreword This book has the same goal as a teacher should have; to make himself unnecessary.

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA UTA.FI/EDU TAMPEREEN YLIOPISTO KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Faculty of Education University of Tampere, Finland 1 Kasvatustieteiden tiedekunta koulutamme tulevaisuuden eduksi. TAMPEREEN YLIOPISTO Suhteessa

Lisätiedot

Co-Design Yhteissuunnittelu

Co-Design Yhteissuunnittelu Co-Design Yhteissuunnittelu Tuuli Mattelmäki DA, associate professor Aalto University School of Arts, Design and Architecture School of Arts, Design and Architecture design with and for people Codesign

Lisätiedot

TSSH-HEnet : Kansainvälistyvä opetussuunnitelma. CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology

TSSH-HEnet : Kansainvälistyvä opetussuunnitelma. CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology TSSH-HEnet 9.2.2006: Kansainvälistyvä opetussuunnitelma CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology Elina Orava Kv-asiain suunnittelija Tietotekniikan osasto Lähtökohtia Kansainvälistymisen

Lisätiedot

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020 Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO 2/2009 Mikä on Erasmus-peruskirja? Erasmus-peruskirja (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE) säilyy korkeakoulun

Lisätiedot

Kandiuudistusinfo. Stina Immonen, (ref. Maria Ranta, tutan infotilaisuus )

Kandiuudistusinfo. Stina Immonen, (ref. Maria Ranta, tutan infotilaisuus ) Kandiuudistusinfo Teknistieteellisen kandidaattiohjelman käynnistyminen ja sen vaikutukset ennen 1.8.2013 opintonsa aloittaneisiin informaatioverkostojen opiskelijoihin Stina Immonen, 16.4.2013 (ref. Maria

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto Tämän viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelman valintakokeen avulla Arvioidaan viestintävalmiuksia,

Lisätiedot

Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences

Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG IVC 2007-2013 interregional cooperation across Europe Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences Interreg IVC/ Interreg Europe 26 May 2015, Helsinki INTERREG

Lisätiedot

Smart specialisation for regions and international collaboration Smart Pilots Seminar

Smart specialisation for regions and international collaboration Smart Pilots Seminar Smart specialisation for regions and international collaboration Smart Pilots Seminar 23.5.2017 Krista Taipale Head of Internaltional Affairs Helsinki-Uusimaa Regional Council Internationalisation

Lisätiedot

A new model of regional development work in habilitation of children - Good habilitation in functional networks

A new model of regional development work in habilitation of children - Good habilitation in functional networks A new model of regional development work in habilitation of children - Good habilitation in functional networks Salla Sipari, PhD, Principal Lecturer Helena Launiainen, M.Ed, Manager Helsinki Metropolia

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

Kiintiö/quo ta/kvot. Kieli/language/spr åk

Kiintiö/quo ta/kvot. Kieli/language/spr åk JOUSTAVA OPINTO-OIKEUS (JOO) LUKUVUONNA 2016-17 / FLEXIBLE STUDY RIGHT (JOO) ACADEMIC YEAR 2016-17 / FLEXIBEL STUDIERÄTT (JOO) UNDER LÄSÅRET 2016-17 KORKEAKOULU / SCHOOL / HÖGSKOLA Taiteiden ja suunnittelun

Lisätiedot

Tutkinnonuudistus 2014 Kuvataidekasvatus KANDIT

Tutkinnonuudistus 2014 Kuvataidekasvatus KANDIT Tutkinnonuudistus 2014 Kuvataidekasvatus KANDIT Helena Kurkela 14.4.2014 Siirtymäsäännökset Siirtymäkausi: kandidaatin tutkintoon johtavilla ohjelmilla 1.8.2014-31.10.2016 maisterin tutkintoon johtavilla

Lisätiedot

Miehittämätön meriliikenne

Miehittämätön meriliikenne Rolls-Royce & Unmanned Shipping Ecosystem Miehittämätön meriliikenne Digimurros 2020+ 17.11. 2016 September 2016 2016 Rolls-Royce plc The 2016 information Rolls-Royce in this plc document is the property

Lisätiedot

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla TURUN YLIOPISTO Hoitotieteen laitos RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla Pro gradu -tutkielma, 34 sivua, 10 liitesivua

Lisätiedot

Aalto Service Factory

Aalto Service Factory 12/11/14 Service Factory and Business Collaboration Minna-Kaarina Forssén, D.Sc. (Eng.) Business Collaboration Manager Key strategic goal of Service Factory Promote multidisciplinary collaboration and

Lisätiedot

ATLAS-kartan esittely - Peli palveluiden yhteiskehittämisen menetelmistä Päivi Pöyry-Lassila, Aalto-yliopisto

ATLAS-kartan esittely - Peli palveluiden yhteiskehittämisen menetelmistä Päivi Pöyry-Lassila, Aalto-yliopisto ATLAS-kartan esittely - Peli palveluiden yhteiskehittämisen menetelmistä Päivi Pöyry-Lassila, Aalto-yliopisto Serve Research Brunch 24.10.2013 Esityksen sisältö ATLAS-hanke lyhyesti ATLAS-kartan kehittäminen:

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Kaivostoiminnan eri vaiheiden kumulatiivisten vaikutusten huomioimisen kehittäminen suomalaisessa luonnonsuojelulainsäädännössä

Kaivostoiminnan eri vaiheiden kumulatiivisten vaikutusten huomioimisen kehittäminen suomalaisessa luonnonsuojelulainsäädännössä M a t t i K a t t a i n e n O T M 1 1. 0 9. 2 0 1 9 Kaivostoiminnan eri vaiheiden kumulatiivisten vaikutusten huomioimisen kehittäminen suomalaisessa luonnonsuojelulainsäädännössä Ympäristöoikeustieteen

Lisätiedot

Syksyllä 2010 opintonsa aloittavat uudet opiskelijat hyväksytään suoraan uuteen oppiaineeseen (tiedekuntaneuvoston päätös ).

Syksyllä 2010 opintonsa aloittavat uudet opiskelijat hyväksytään suoraan uuteen oppiaineeseen (tiedekuntaneuvoston päätös ). INFORMAATIOTIETEIDEN TIEDEKUNTA Tampereen yliopisto 6.5.2010 Hyväksytty tiedekuntaneuvostossa 12.5.2010. Liite B3/1 Informaatiotutkimuksen oppiainenimen muutoksesta ja uusista informaatiotutkimuksen ja

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Englannin kieli ja sen testaus Suomen korkeakouluissa

Englannin kieli ja sen testaus Suomen korkeakouluissa Englannin kieli ja sen testaus Suomen korkeakouluissa Seminaari 17.11.2010 Fulbright Center Anu Virkkunen-Fullenwider Helsingin yliopiston kielikeskus anu.virkkunen@helsinki.fi Esityksen sisältö - Ensin

Lisätiedot

Alkuorientaatio Orientoivat opinnot Yliopisto, yksikkö, tutkinnot SIS-uuden opiskelijan opas (s. 8-18)

Alkuorientaatio Orientoivat opinnot Yliopisto, yksikkö, tutkinnot SIS-uuden opiskelijan opas (s. 8-18) Alkuorientaatio Orientoivat opinnot 1 24.8.2015 Yliopisto, yksikkö, tutkinnot SIS-uuden opiskelijan opas 2015-2016 (s. 8-18) Informaatiotieteiden yksikkö School of Information Sciences - SIS Opintopäällikkö

Lisätiedot

Kemian tekniikan koulutusohjelma Siirtymävaiheen info 7.3.2014

Kemian tekniikan koulutusohjelma Siirtymävaiheen info 7.3.2014 Kemian tekniikan koulutusohjelma Siirtymävaiheen info 7.3.2014 Katrina Nordström, professori (BK laitos) Kemian tekniikan koulutusohjelman johtaja 2014-2016 (tutkintosääntö 2005) Huone C304b katrina.nordstrom@aalto.fi

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Akateemiset opiskelutaidot arkkitehtuuri ja maisema-arkkitehtuuri. Arkkitehtuurin laitos Wille Leppämäki, Jyri Äärilä &

Akateemiset opiskelutaidot arkkitehtuuri ja maisema-arkkitehtuuri. Arkkitehtuurin laitos Wille Leppämäki, Jyri Äärilä & Akateemiset opiskelutaidot arkkitehtuuri ja maisema-arkkitehtuuri Arkkitehtuurin laitos Wille Leppämäki, Jyri Äärilä 1.11.2016 & 15.11.2016 Akateemiset opiskelutaidot kurssi / osuudet A-laitoksella Pääaineiden

Lisätiedot