I T ' S C L E A R - W W W. H O H. F I UIMA-ALLASKEMIKAALIT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "I T ' S C L E A R - W W W. H O H. F I UIMA-ALLASKEMIKAALIT"

Transkriptio

1 I T ' S C L E A R - W W W. H O H. F I UIMA-ALLASKEMIKAALIT

2 HOH SEPARTEC OY Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys. Puhtaan veden saatavuus on tänä päivänä maailmanlaajuinen ongelma. Se on kuitenkin ongelma, johon voidaan löytää monia hyviä ratkaisuja. HOH Separtec Oy on vuonna 1987 perustettu vedenkäsittelyn asiantuntijayritys. Tehtävämme on tarjota puhdasta vettä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Yrityksen toimialaan kuuluu vedenkäsittelylaitteiden ja laitoksien suunnittelu, maahantuonti, valmistus, huolto ja myynti. Vuodesta 1996 olemme olleet osa pohjoismaista HOH Water Technology Groupia. Syksyllä 2000 toinen alan vahva toimija, Insinööritoimisto Vartiainen Oy, sulautui osaksi HOH Separtec Oy:tä. Vuonna 2003 HOH Water Technology liittyi osaksi Euroopan johtavaa vesitekniikan yritysryhmää: Best Water Technologya (BWT). BWT:llä on tytäryhtiöitä ympäri maailmaa yhteensä 24 maassa. BWT:n liikevaihto vuonna 2003 oli 416 milj. euroa ja se työllisti 2688 henkilöä. BWT on johtava eurooppalainen vedenkäsittelyalan yritys, jonka ansiosta HOH-ryhmä saa käyttöönsä BWT:n laajan tutkimus-, kehitys- ja tuotetiedon sekä laajan tuotevalikoiman. Uusi omistaja vahvistaa toimintaamme vedenkäsittelylaitteiden myynnissä ja huollossa niin Suomessa kuin Baltialla. HOH Separtec in asiakkaita ovat mm. teollisuuslaitokset (esim. elektroniikka- ja lääketeollisuus), kunnat, telakat, voimalaitokset, sairaalat, laboratoriot ja hyvin varustetut LVIalan liikkeet. It s clear! HOH Separtec Oy PL 19 Varppeenkatu 28, Raisio Puh. (02) , Fax (02) hoh@hoh.fi,

3 VEDENKÄSITTELYN ABC Uima-allas virkistyksen ja hyvän olon lähde Kristallinkirkas vesi tarjoaa liikunnan riemua. Se tuo virkistystä kuumiin kesäpäiviin ja on ihanteellinen leikkipaikka lapsille. Puhdasta huvia (sanan varsinaisessa merkityksessä) uiminen voi kuitenkin olla vain, jos vesi on puhdasta. Uima-allasvesi on alttiina monenlaisille epäpuhtauksille. Tämän vuoksi oikeisiin toimenpiteisiin on ryhdyttävä hyvissä ajoin. Jos uima-allasta ei hoideta asianmukaisella tavalla, vesi voi ajan myötä alkaa näyttää epämiellyttävältä tai jopa olla vaaraksi terveydelle. Uima-allasveden likaantumista ei voi välttää. Vaikka ennen altaaseen menoa käytäisiin suihkussa ja peseydyttäisiin kunnolla, kulkeutuu veteen bakteereja. Auringonvalon ja lämmön myötävaikutuksella käsittelemättömästä vedestä tulee nopeasti hyvä kasvualusta mikro-organismeille. Näistä syistä jatkuva uima-allasveden hoitaminen on tärkeää. Oikeilla toimenpiteillä vesi saadaan pidettyä kirkkaana ja puhtaana. Tällöin uiminen on turvallista ja terveellistä ajanvietettä. Altaanhoito tehdään sekä mekaanisesti että kemiallisesti. Mekaaninen puhdistus tehdään harjoilla, haaveilla ja pohjaimurilla sekä kierrättämällä ja suodattamalla vettä. Varsinainen vedenkäsittely tapahtuu lisäämällä veteen uima-altaisiin tarkoitettuja puhdistuskemikaaleja. Esittelemämme BENAMIN-sarja sisältää kaikki tarvittavat välineet yksinkertaiseen mutta tehokkaaseen vedenkäsittelyyn. Sanotaan, että väärässä paikassa säästäminen tulee kalliiksi. Sama pätee uima-altaiden hoitoonkin. Likaantuneen veden käsittely ja uintikuntoon saattaminen (tai jopa veden vaihtaminen) maksaa huomattavasti enemmän kuin säännöllinen altaan hoito. Lisäksi putkistoon ja suodattimiin pesiytyneiden levien ja muiden mikro-organismien poistaminen on äärimmäisen vaikeaa. Tämän esitteen ohjeita noudattamalla uima-altaan vesi saadaan pidettyä aina moitteettomassa kunnossa kohtuullisin kustannuksin. Tuotteet on esitelty siinä järjestyksessä, missä niitä tulee käyttää (puhdistus ph:n säätäminen desinfiointi). Järjestystä seuraamalla vältetään ongelmat, turha työ ja tarpeeton vedenkäsittelyaineiden käyttö. Kaiken perusta on kuitenkin vedenlaadun tarkkailu Pooltester testirasialla.

4 TUOTTEET Puhdistus Benamin reunanpuhdistusaine Emäksinen puhdistusaine, jolla poistetaan rasvapitoiset epäpuhtaudet (esim. vesirajaan kertyvä lika). ph:n säätäminen Benamin ph-miinus Hapan, rakeinen aine, jota käytetään ph:n laskemiseen (kun ph-arvo on yli 7,4). Benamin ph-plus Emäksinen, jauhemainen aine, jota käytetään ph:n nostamiseen (kun ph-arvo on alle 7,2). Veden desinfiointi kloorilla Benamin raekloori Rakeinen, nopeasti liukeneva orgaaninen klooriyhdiste (ensimmäiseen annostukseen, ylläpitoon ja sokkiklooraukseen). Leväntorjunta Benamin levänestoaine Tehokas, klooriton, nestemäinen tiiviste levän ehkäisyyn (voidaan käyttää myös kloorin kanssa). Täydentävät tuotteet Benamin saostuskemikaali Suodattimen toimintaa tehostava aine, jolla poistetaan veden sameutta (suositellaan vain hiekkasuodattimille). Täydentävät tuotteet Pooltester-testirasia Testirasialla voidaan seurata veden ph-arvoa ja klooripitoisuutta. Uima-allas vaatii perusteellisen puhdistuksen ennen jokaista käyttökautta Uima-allas on puhdistettava huolellisesti kerran vuodessa. Sisäaltaille riittää puhdistus noin kolmen vuoden välein. Yleispuhdistusaineet eivät sovellu uima-altaan ja sen ympäristön puhdistamiseen, sillä ne sisältävät vaahtoa muodostavia aineita, jotka päätyvät helposti uima-allasveteen. Lisäksi useiden puhdistusaineiden sisältämät ammoniumkloridi ja ammoniakki muodostaisivat pahanhajuisia kloramiineja reagoidessaan vedessä olevan kloorin kanssa. Älä koskaan käytä hankausjauhetta, padoille tai kattiloille tarkoitettua puhdistusainetta tai liian kovaa harjaa, sillä levät ja kalkki tarttuvat helpoiten karheisiin pintoihin. Vesirajaan muodostuvat likaraidat ovat pääosin rasvapitoisia epäpuhtauksia, kuten nokea, talia, kosmetiikkatuotteita, kuollutta ihosolukkoa, hiuksia, pölyä ja aurinkovoidetta. Nämä kelluvat ensin veden pinnalla ja tarttuvat lopulta altaan reunoihin. Rasvapitoiset epäpuhtaudet saadaan parhaiten poistettua BENAMIN REUNANPUHDISTUSAINEELLA.

5 Käyttöohje: Kostuta naarmuttamaton, pehmeä sieni laimentamattomalla reunanpuhdistusaineella. Anna aineen vaikuttaa hetki ja pese se sitten pois puhtaalla vedellä. Uimakauden aikana puhdistus on parasta tehdä hiekkasuodattimen vastavirtahuuhtelun jälkeen, jolloin vedenpinta on normaalia alempana Muuhun puhdistamiseen reunanpuhdistusainetta voidaan käyttää laimennettuna 2 5 % liuokseksi eli ml reunanpuhdistusainetta / 10 litraa vettä. Lämmin vesi puhdistaa paremmin kuin kylmä. Altaan täyttäminen uudelleen Ensin on syytä tarkistaa joitakin uima-altaan komponentteja. Suodattimella on tärkeä merkitys mekaaniselle vedenkäsittelylle. Olipa kyseessä sitten pintaventtiilin suodatin, pumpun esisuodatin, suodatinpatruuna tai hiekkasuodatin, kaikki nämä täyttävät tehtävänsä vain puhtaina ja ehjinä. Ulkoaltaiden suodatinhiekka otetaan talteen talven ajaksi ja säilytetään kuivassa, jotta siihen ei muodostuisi bakteereita. Suodattimen kvartsihiekan suodatuskyky heikkenee ajan myötä, ja tämän vuoksi hiekka on myös vaihdettava vähintään joka toinen vuosi. Paras aika vaihtaa hiekka on esimerkiksi talven jälkeen, kun allas otetaan uudelleen käyttöön. Jos hiekkaa ei tarvitse vaihtaa, tarkista kuitenkin, että sitä on riittävästi ja lisää tarvittaessa. Levien muodostuminen saadaan parhaiten estettyä, kun altaan pohja ja seinät käsitellään BENAMIN LEVÄNESTOAINEELLA ennen vesitäyttöä. Kunnallisesta verkosta tuleva vesi on kyllä esikäsiteltyä, mutta altaan täytön yhteydessä otetaan lyhyessä ajassa suuria määriä vettä. Tämä voi johtaa siihen, että putkistosta huuhtoutuu likaa ja korroosiotuotteita, ja uima-allaslaitteet voivat altistua ruosteelle. Jos allas täytetään kaivo- tai pohjavedellä, vedessä on erilaisten epäpuhtauksien lisäksi myös liuenneita metalleja. Nämä hapettuvat kohdatessaan ilmassa olevan hapen tai vedessä olevat desinfiointiaineet, kuten kloorin tai aktiivisen hapen. Hapettumisen seurauksena vesi värjäytyy. Väri voi vaihdella harmaasta ja ruskeasta lähes mustaan. Värjäytymistä ilmenee vain ensimmäisen täyttökerran yhteydessä tai silloin, kun altaaseen lisätään vettä. Värjäytyminen sinänsä on vaaratonta. Värivirheet saa korjattua seuraavasti: Mittaa ph-arvo ja säädä se tarvittaessa oikealle tasolle eli 7,2 7,4. Tee sokkiklooraus. Käytä BENAMIN POOLFLOCK saostusainetta. Laita suodattimen kiertopumppu päälle ja anna sen käydä, kunnes vesi on normaalin väristä. Huuhtele hiekkasuodatin vastavirtahuuhtelulla. Tarkista ph-arvo uudelleen ja säädä tarvittaessa oikeaksi. Huom. Patruunasuodattimet asettavat tämän menetelmän käytölle rajoituksia, sillä suodatinpatruunat tukkeutuvat helposti. Siksi on tärkeää pitää varalla suodatinpatruunoita, joita voidaan käyttää sillä aikaa kun toisia patruunoita puhdistetaan.

6 ph on vedenkäsittelyn A ja O ph-arvo kertoo uima-allasveden tilasta osoittamalla sen happamuuden tai emäksisyyden. Täysin happaman nesteen ph on 0 ja täysin emäksisen 14. Allasveden optimaalinen ph on 7,2 7,4. Kun arvo on tällä alueella, vesi tuntuu miellyttävältä ja vedenkäsittelyaineet toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. ph-arvo mitataan Pooltester testirasian Phenol Red ph:n määritystableteilla. Jos ph laskee alle 7,2, on vesi hapanta: Metalliosien korroosioriski kasvaa. Silmät ja iho ärtyvät. Sementtipitoiset materiaalit alkavat vaurioitua. Vedenkäsittelyaineiden teho heikkenee. Jos ph on alle 7,2, sitä pitää nostaa. Käytä BENAMIN ph- PLUS kemikaalia. Käyttöohje: Emäksinen jauhe liuotetaan veteen puhtaassa muoviastiassa ja liuos lisätään uima-allasveteen. 100 g ph-plus:saa liuotettuna 10 m3:iin allasvettä nostaa ph-arvoa noin 0,1 yksikköä. Jos ph on yli 7,4, on vesi emäksistä: Vedenkäsittelyaineiden teho heikkenee nopeasti. Ihon luonnollinen rasva- ja happosuoja häiriintyy. Veteen alkaa liueta kalkkia (vesi muuttuu harmaaksi ja sameaksi). Muodostuu pahanhajuisia kloramiineja. Limakalvot ärtyvät. Altaaseen alkaa muodostua levää. Jos ph on yli 7,4, sitä pitää laskea. Käytä BENAMIN ph-minus kemikaalia Käyttöohje: Happamat rakeet liuotetaan veteen puhtaassa muoviastiassa ja liuos lisätään uimaallasveteen. 100 g ph-minusta liuotettuna 10 m3:iin allasvettä laskee ph-arvoa noin 0,1 yksikköä. Miten vesi saadaan pysymään bakteerittomana? Jotta uima-allasvedestä ei tulisi mikro-organismien ja mikroskooppisten pieneliöiden paratiisi, vesi on desinfioitava säännöllisesti. Tavallisin käytetty desinfiointiaine on kloori. Klooridesinfioinnissa hapetetaan epäpuhtauksia ja tapetaan vedessä olevia taudinaiheuttajia (bakteereita, viruksia, itiöitä ja sieniä). Kloori sitoutuu näihin vieraisiin partikkeleihin, ja yhdessä ne muodostavat liukenemattoman yhdisteen. Käyttämätön eli vapaa kloori jää veteen ja aktivoituu uudelleen, kun veteen joutuu epäpuhtauksia. Näin vedessä on aina valmiina klooria odottamassa haitallisia aineita. Vedessä oleva vapaa kloori mitataan Pooltester testirasian kloori-/ph-tableteilla (DPD nro 1). Optimaalinen klooripitoisuus on 0,5 mg/l. Varsinainen kloorinkulutus riippuu veden kuormituksesta eli siitä, miten usein allasta käytetään, ympäristön vaikutuksista ja säätilasta. Seuraavat annostussuositukset ovat näin ollen ohjeellisia.

7 Jotkin vedenkäsittelyaineet vaikuttavat vain, kun allasveden ph-arvo on optimiarvossaan eli 7,2 7,4. Normaaleissa sääoloissa suodattimen tulee käydä 8 tuntia päivässä, minkä aikana allasvesi kiertää kaksi kertaa. Jos allasta käytetään paljon tai lämpötila on korkea, suositellaan suodatinta käytettäväksi 12 tuntia päivässä. Sisäaltaissa riittää, että suodatinta käytetään 2 4 tuntia vuorokaudessa. Altaan ensimmäisen vesitäytön yhteydessä tehtävään kloorin annosteluun sopii parhaiten BENAMIN raekloori. Tuotetta voidaan käyttää myös pitkävaikutteisten vedenkäsittelyaineiden rinnalla tarpeen mukaan. Käyttöohje: Rakeet liuotetaan veteen puhtaassa muoviastiassa ja liuos lisätään uima-allasveteen (jälkiannostelu suositellaan tehtäväksi ilta-aikaan). Annosteluohje 10 m3:ä allasvettä kohden ensimmäinen täyttö: g jälkiannostelu: g päivittäin Jos altaaseen on muodostunut levää, käytetään Benamin raeklooria veden sokkiklooraukseen. Lisää g raeklooria 10 m3:ä allasvettä kohden. Odota, kunnes klooriarvo on laskenut takaisin normaalitasolle. Levät uima-altaan ikävät tunkeilijat Levät ovat vedessä eläviä alkueliöitä. Itiöinä ne pääsevät kulkeutumaan ilman mukana lähes minne tahansa, myös sisäuima-altaisiin. Uima-allas on leville ihanteellinen kasvualusta, sillä siellä on sopivasti lämpöä, kosteutta ja valoa. Ensimmäiset merkit levien olemassaolosta ovat liukkaat kohdat uima-altaassa tai sen reunamilla. Tämän jälkeen näkyviin alkaa tulla vihreitä, ruskeita, punaisia tai mustia kasvustoja levän tyypistä riippuen. Joillakin tyypeillä on varsin epämiellyttäviä ominaisuuksia: esimerkiksi musta levä tarttuu saumausaineisiin eikä musta väri lähde pois, vaikka itse levät saataisiinkin poistettua. Toiset levätyypit muodostavat pinnalleen kuolleista soluista suojaavan limakalvon, johon ei pure levänestoaine eikä kloori normaalisti annosteltuna. Näkyvillä olevat levät voidaan poistaa mekaanisin keinoin, mutta jos levää on päässyt asettumaan putkistoon, siihen auttaa vain erittäin voimakas sokkiklooraus (vähintään 10 mg/l). Levien aiheuttamat ongelmat voidaan ehkäistä käyttämällä klooritonta ja tehokasta BENAMIN levänestoainetta, joka sopii yhteen sekä kloorin että happivalmisteiden kanssa. Käyttöohje: Uima-altaan esikäsittely: Levitä laimentamatonta levänestoainetta uima-altaan pohjalle ja reunoille ennen altaan täyttämistä vedellä. Annosteluohje 10 m3:ä allasvettä kohden ensimmäinen täyttö: ml jälkiannostus: ml/viikko Hyvin lämpimällä säällä ja voimakkaiden sadekuurojen jälkeen levän muodostumisen riski on erityisen suuri. Tällöin annostusta on lisättävä. Lämmin ja kostea uima-allas tarjoaa erinomaisen kasvuympäristön myös sienille. BENAMIN levänestoainetta voidaan käyttää myös sienten torjuntaan. 5-prosenttista liuosta voidaan levittää säännöllisesti alueille, joissa kuljetaan paljain jaloin. Näin estetään jalkasienen leviäminen.

8 Jotta mikään ei himmentäisi uimisen iloa Ympäröivässä ilmassa olevat pienen pienet hiukkaset voivat puutteellisen suodatuksen vuoksi aiheuttaa veteen pilvimäisiä sameita kohtia. Jos vettä ei käsitellä huolellisesti, bakteerit ja levät voivat aiheuttaa samantapaista samentumista. Myös liian korkea ph-arvo samentaa vettä. Veteen liuennut kalkki taas saa allasveden näyttämään maitomaisen harmaalta. Sameisiin kohtiin kerääntyneet hiukkaset ovat niin pieniä, että niitä ei voi poistaa edes suodattamalla. Jotta sameutta aiheuttavat hiukkaset saataisiin suodatettua pois, ne on ensin suurennettava BENAMIN POOLFLOCK saostuskemikaalin avulla. Käyttöohje: Uima-allasveden ph-arvon on oltava aina 7,2 7,4. Lisää pintaventtiilin kautta hitaasti 200 ml saostusainetta 10 m3:ä allasvettä kohden. Anna kiertopumpun käydä. Sulje tämän jälkeen suodatin noin 15 minuutiksi. Suodata vettä tämän jälkeen niin kauan, kunnes sameat kohdat ovat hävinneet tai kunnes suodatin on huuhdeltava vastavirtahuuhtelulla. Toista toimenpide jokaisen vastavirtahuuhtelun jälkeen jälkeen, kunnes vesi on täysin kirkasta. Tätä menetelmää suositellaan vain uima-altaisiin, joissa on käytössä hiekkasuodatin, sillä patruunasuodatin tukkeutuu liian nopeasti. Allasveden käsittelemiseksi on myös toinen tapa: Laimenna vastaava määrä saostusainetta (200 ml 10 m3:ä allasvettä kohden) ph:n säätämisen jälkeen ja jaa se tasaisesti kastelukannun avulla altaan pinnalle. Anna vaikuttaa muutamia tunteja, esimerkiksi yön yli. Saostusaine ja sameutta aiheuttavat hiukkaset muodostavat yhdessä sakkaa, joka painuu altaan pohjalle. Sakka voidaan imuroida varovasti viemäriin pohjaimurin avulla. Huom. Jos sameat kohdat eivät häviä saostusaineesta ja vastavirtahuuhtelusta huolimatta, ongelma johtuu luultavimmin suodattimesta. Vanha, vääränlainen tai liian vähäinen ja paakkuuntunut suodatinhiekka vaikuttaa suodattimen puhdistustehoon. Toisaalta jotkin sameudet voidaan poistaa vain kloorilla.

9 Mikä allastani vaivaa? Eli mitä pitää tehdä, kun altaan kokoa ei tiedetä? Eräät annostelusuositukset riippuvat altaan tilavuudesta eli vesimäärästä. Altaan tilavuus lasketaan seuraavasti: Suorakaiteen muotoinen allas: Pituus (m) x leveys (m) x keskisyvyys (m) = tilavuus (m3) Pyöreä allas: Halkaisija (m) x halkaisija (m) x keskisyvyys (m) x 0,78 = tilavuus (m3) Ovaali allas: Pituus (m) x leveys (m) x keskisyvyys (m) x 0,89 = tilavuus (m3) Kahdeksankulmainen allas: Pituus (m) x leveys (m) x keskisyvyys (m) x = tilavuus (m3)... vesi on kirkasta, mutta epätavallisen väristä? Täyttövedessä olleet metallit (rauta, mangaani) ovat hapettuneet. Katso kappale Altaan täyttäminen uudelleen.... vedessä on sameita kohtia? Maitomaisen harmaa vesi viittaa korkean ph-arvon aiheuttamaan kalkin liukenemiseen. Jos sameat kohdat ovat värillisiä, aiheuttaja on orgaanista alkuperää. ph:n säätäminen, sokkikäsittely kloorilla ja saostus auttavat. Katso kappale Jotta mikään ei himmentäisi uimisen iloa.... vesi vaahtoaa? Kaikki yllä mainitut vedenkäsittelytuotteet ovat vaahtoamattomia ja soveltuvat hyvin käytettäviksi myös uima-altaissa, joissa on vastavirtalaite. Jos altaassa on käytetty muita aineita esimerkiksi puhdistamiseen, saattaa vaahtoa muodostua. Erityisesti siivous- ja yleispuhdistusaineet vaahtoavat ja kuormittavat uimaallasvettä. Katso kappale Uima-allas vaatii perusteellisen puhdistuksen ennen jokaista käyttökautta.... altaassa on liukkaita kohtia? Liukkaus on ensimmäinen merkki levistä. Tarkista heti veden arvot ja säädä tarvittaessa. Kaksinkertaista levänestoaineen annostus ja levitä sitä sienellä suoraan liukkaille kohdille, jos mahdollista. Katso kappale Levät uima-altaan ikävät tunkeilijat.... altaassa on värjäytymiä? Altaaseen on päässyt asettumaan leviä. Ensimmäiseksi levät tarttuvat sellaisiin kohtiin, joissa veden virtaus on heikointa eli altaan kulmiin. Väri riippuu levän tyypistä: levä voi olla esimerkiksi vihreää. Puhdistuskeinona voidaan käyttää sokkikäsittelyä kloorilla (ph:n säätämisen jälkeen). Katso kappale Levät uima-altaan ikävät tunkeilijat.... silmät ärsyyntyvät tai allas haisee epämiellyttävälle? Silmien ärsyyntyminen ja kloorimainen paha haju esiintyvät yleensä yhdessä, koska niiden syy on sama: vedessä on liian vähän klooria. Tilanne pelastetaan tekemällä sokkiklooraus. Katso kappale ph on vedenkäsittelyn A ja O.... limakalvot, silmät ja iho ärsyyntyvät, vaikka klooritaso on oikea? ph-arvo on todennäköisesti liian kaukana tavoitearvosta. Ongelma ratkeaa, kun ph säädetään oikeaksi. Katso kappale ph on vedenkäsittelyn A ja O. altaan metalliosissa on ruostevaurioita? Veden ph-arvo on (tai on ollut) liian alhainen eli hapan. Happamuus on aiheuttanut ruostumista. PH-arvo saadaan korjattua, mutta ruostevauriot ovat pysyviä. Katso kappale ph on vedenkäsittelyn A ja O.

10 ... pintaventtiilin kautta on lisätty saostusainetta, mutta tulosuuttimen kohdalla on maitomaista sameutta? Saostusaine on lisätty liian nopeasti tai reaktioaika (suodattimen sulkeminen 15 minuutiksi) ei ole ollut oikea. Saostuminen on tapahtunut suodattimen jälkeen uima-altaassa. Toimenpiteet: Anna sakan laskeutua pohjaan ja imuroi se pois. Katso kappale Jotta mikään ei himmentäisi uimisen iloa.... vedestä saadut mittaustulokset eivät vaikuta oikeilta käytettäessä Pooltester testirasiaa? Tähän voi olla useita syitä: Tabletit ovat pilaantuneet eli niiden päiväys on mennyt umpeen tai niitä ei ole varastoitu oikeassa, 0-50 C:een lämpötilassa. Pelkkä tablettien käsittely paljain sormin riittää myös aiheuttamaan epätarkkuutta mittaustuloksiin. Veden todelliset arvot ovat kaukana tavoitearvoista. Näin käy esimerkiksi silloin, kun klooriarvo on yli 8 mg/l ja veden väri on muuttunut testirasiassa punertavasta takaisin kirkkaaksi. Tässä vaiheessa veteen ei saa missään nimessä lisätä klooria. Jos epäillään, että vedessä saattaa olla liikaa klooria, näytteen voi laimentaa juomavedellä. Saadun tuloksen ja laimennussuhteen mukaan voidaan laskea allasveden todellinen kloorin määrä. Tabletit ovat menneet sekaisin (esim. oston yhteydessä). DPD nro 1 mittaa vapaata klooria (Cl) Phenol Red mittaa ph-arvoa Tuotenumero LVI-numero Tuote Pakkauskoko Benamin raekloori 1 kg 6 x 1 kg Benamin raekloori 5 kg 2 x 5 kg Benamin raekloori 10 kg 1 x 10 kg Benamin ph-plus 1 kg 6 x 1 kg Benamin ph-plus 5 kg 2 x 5 kg Benamin ph-miinus 1,5 kg 6 x 1,5 kg Benamin ph-miinus 3 kg 2 x 3 kg Benamin Poolflock saostuskemikaali 1 kg 6 x 1 kg Benamin Reunanpuhdistusaine 1 l 6 x 1 l Benamin Levänestoaine 1 l 6 x 1 l HOH Separtec Oy PL 19 Varppeenkatu 28, Raisio Puh. (02) , Fax (02) hoh@hoh.fi,

Ulkokylpyaltaan. vesitasapainon ylläpito

Ulkokylpyaltaan. vesitasapainon ylläpito Ulkokylpyaltaan vesitasapainon ylläpito 2017 Activ SPA -tuotesarja on kehitetty erityisesti ulkokylpyaltaan vesihuoltoon Ulkokylpyallas vaatii laadukasta puhdistusta ja huoltoa, ja siksi niiden puhdistukseen

Lisätiedot

VEDENHOITO- TUOTTEET

VEDENHOITO- TUOTTEET Kylpynautinto alkaa puhtaasta vedestä. VEDENHOITO- TUOTTEET NÄIN PIDÄT KYLPYVETESI PUHTAANA Veden puhtaanapito koostuu kahdesta osa-alueesta 1..Veden fyysisen puhtauden ylläpito suodatinlaitteella. 2..Bakteerien

Lisätiedot

Uima-altaat yleistyvät suomalaisten kodeissa ja pihoilla. Tästä tuoteluettelosta löydät hyvän valikoiman allastuotteita.

Uima-altaat yleistyvät suomalaisten kodeissa ja pihoilla. Tästä tuoteluettelosta löydät hyvän valikoiman allastuotteita. Uima-altaat yleistyvät suomalaisten kodeissa ja pihoilla. Tästä tuoteluettelosta löydät hyvän valikoiman allastuotteita. Piha-altaat SISÄLLYSLUETTELO: Oheisesta kuvasta löydät yleisimmät komponentit ja

Lisätiedot

Kestävä sanitaatio Juomavesi

Kestävä sanitaatio Juomavesi Kestävä sanitaatio Juomavesi 11.2.2015 Kepa, Helsinki Vesa Arvonen Suomen ympäristöopisto SYKLI vesa.arvonen@sykli.fi Esityksen sisältö Hyvä talousvesi Veden hankinta Veden käsittely 1 Hyvä talousvesi

Lisätiedot

KALKINPOISTOAINEET JA IHOMME

KALKINPOISTOAINEET JA IHOMME KALKINPOISTOAINEET JA IHOMME Martta asuu kaupungissa, jossa vesijohtovesi on kovaa 1. Yksi kovan veden Martalle aiheuttama ongelma ovat kalkkisaostumat (kalsiumkarbonaattisaostumat), joita syntyy kylpyhuoneeseen

Lisätiedot

Ennen suodattimen asennusta, liitä mukana tulleet imukupit asennusyksikön taakse. Kiinnitä ilmanottoputki säädettävään venturi-ilmanottoaukkoon.

Ennen suodattimen asennusta, liitä mukana tulleet imukupit asennusyksikön taakse. Kiinnitä ilmanottoputki säädettävään venturi-ilmanottoaukkoon. Tetratec In 300 plus / In 400 plus / In 600 plus / In 800 plus / In 1000 plus Hyvä asiakas, onnittelemme teitä uuden ja tehokkaan Tetratec akvaariosuodattimen valinnasta. Tetratect IN plus sisäsuodatin

Lisätiedot

Spa Gentle Clarifier. Kirkastaa ulkoporealtaan allasveden. Erikoistuotteet

Spa Gentle Clarifier. Kirkastaa ulkoporealtaan allasveden. Erikoistuotteet Spa Gentle Clarifier Kirkastaa ulkoporealtaan allasveden Erikoistuotteet Spa Gentle Clarifier kirkastaa vettä ja poistaa siitä hienojakoista likaa, kuten kosmetiikan jäännöksiä, fosfaatteja ja metallihiukkasia.

Lisätiedot

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy)

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy) Pesukemian perusteet Veden pesuominaisuudet 1. kostuttaa 2. liuottaa (dipoli) 3. laimentaa 4. liikkuva vesi tekee mekaanista työtä 5. kuljettaa kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm.

Lisätiedot

Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Veden kovuus Oppilaan ohje. Veden kovuus

Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Veden kovuus Oppilaan ohje. Veden kovuus Huomaat, että vedenkeittimessäsi on valkoinen saostuma. Päättelet, että saostuma on peräisin vedestä. Haluat varmistaa, että vettä on turvallista juoda ja viet sitä tutkittavaksi laboratorioon. Laboratoriossa

Lisätiedot

JMS Malli 410 Malli 410 vedenpehmennyssuodatin on tarkoitettu pienen talouden käyttöön Markkinoiden pienin ja tehokkain vedenpehmennyssuodatin.

JMS Malli 410 Malli 410 vedenpehmennyssuodatin on tarkoitettu pienen talouden käyttöön Markkinoiden pienin ja tehokkain vedenpehmennyssuodatin. JMS Malli 410 Malli 410 vedenpehmennyssuodatin on tarkoitettu pienen talouden käyttöön Markkinoiden pienin ja tehokkain vedenpehmennyssuodatin. suodattaa sedimenttia 20 Mittaa veden virtausta 54,6x29,2x47

Lisätiedot

SUPI-SAUNATUOTTEET. Löydä oma löylytunnelmasi

SUPI-SAUNATUOTTEET. Löydä oma löylytunnelmasi SUPI-SAUNATUOTTEET Löydä oma löylytunnelmasi Supi-sarjan tuotteilla luot saunaasi tunnelmaa ja suojaat sen kauniisti. Samalla saunasi pysyy pitkään helppohoitoisena. Löydä Supi-perheestä monipuoliset tuotteet

Lisätiedot

ALLASVEDEN PUHDISTUSTEKNIIKKA

ALLASVEDEN PUHDISTUSTEKNIIKKA ALLASVEDEN PUHDISTUSTEKNIIKKA Uimahallin henkilöstön koulutuspäivät Lapin aluehallintovirasto, Kemi 22-23.10.2015 Timo Erkkilä MIKÄ UIMAVETTÄ LIKAA Ensisijaisesti asiakkaat Veden laatuun vaikuttavat erityisesti:

Lisätiedot

Uudista hyväkuntoiset pinnat. julkisivut terassit kalusteet aidat puu metalli rappaus betoni muovi sisällä tai ulkona

Uudista hyväkuntoiset pinnat. julkisivut terassit kalusteet aidat puu metalli rappaus betoni muovi sisällä tai ulkona PESUAINEET Piha-aidalla kukkii home, terassi näyttää kulahtaneelta ja peltikatollekin pitäisi tehdä jotain. Armas aurinko paljastaa puhdistamista, pesua ja huoltoa kaipaavat pinnat. Huolellisella pesulla

Lisätiedot

DROP-ALTAAN PUHTAANAPITO JA HUOLTO

DROP-ALTAAN PUHTAANAPITO JA HUOLTO DROP-ALTAAN PUHTAANAPITO JA HUOLTO Sisällysluettelo Altaan täyttäminen ja lämmitys...2 Yleistä veden hoidosta...2 Mittaa ja säädä veden ph-arvo... 3 Uuden veden shokkikäsittely... 3 Jatkuva veden desinfiointi...

Lisätiedot

Profex Lasinpuhdistaja

Profex Lasinpuhdistaja Profex Lasinpuhdistaja Lasinpuhdistusaine, sopii kaikille lasipinnoille, kiiltäville muoveille yms. Haihtuva aine, ei jätä jäämiä puhdistetuille pinnoille. Pyyhi pinta nukkaamattomalla liinalla tai kuivaa

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 B-2170 Merkkivalojen selitys Keltainen merkkivalo (1) Alilämpötilan näyttö Punainen merkkivalo (2) Tyhjän säiliön näyttö STOP MAHDOLLISET VIAT Jos laite ei toimi moitteettomasti,

Lisätiedot

GREENLINE. Foratia Lattianpesukapseli 2. Foratia Kylpyhuoneen pesukapseli 3. Foratia Yleispesukapseli 4. Foratia Rasvanpoistoainetabletti 5

GREENLINE. Foratia Lattianpesukapseli 2. Foratia Kylpyhuoneen pesukapseli 3. Foratia Yleispesukapseli 4. Foratia Rasvanpoistoainetabletti 5 GREENLINE Foratia Lattianpesukapseli 2 Foratia Kylpyhuoneen pesukapseli 3 Foratia Yleispesukapseli 4 Foratia Rasvanpoistoainetabletti 5 Foratia IB Imeytysjauhe 6 Foratia teline IB imeytysjauhesäkeille

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE BONECO P340

KÄYTTÖOHJE BONECO P340 93 KÄYTTÖOHJE BONECO P340 94 YLEISKUVA JA OSIEN NIMET 4 5 1 Suojakansi 1 2 3 2 Esisuodatin 3 Suodatin A341 4 BONECO P340 5 Ohjauspaneeli ja näytöt 95 SISÄLTÖ Yleiskuva ja osien nimet 94 Toimitussisältö

Lisätiedot

LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA

LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA KOHDERYHMÄ: Soveltuu lukion KE1- ja KE3-kurssille. KESTO: n. 1h MOTIVAATIO: Työskentelet lääketehtaan laadunvalvontalaboratoriossa. Tuotantolinjalta on juuri valmistunut erä aspiriinivalmistetta.

Lisätiedot

Allasvesihygienia Aquapäivät

Allasvesihygienia Aquapäivät Allasvesihygienia Aquapäivät 26.-27.8.2016 Uima-allasveden laatuvaatimukset ja laadunvalvonta Ilpo Johansson tekninen asiantuntija Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry Elimäenkatu 20 A 00510 Helsinki

Lisätiedot

KYLPYHUONEEN TERVEYDEKSI

KYLPYHUONEEN TERVEYDEKSI KYLPYHUONEEN TERVEYDEKSI WC-TUPLANUPPI VEDEN SÄÄSTÖÖN NUPPIMALLEILLA TYYLIÄ KYLPYHUONEEN SISUSTUKSEEN MITEN HUOLEHDIT KYLPYHUONEESI HYGIENIASTA VANHAN KOTIMAISEN WC-ISTUIMEN HUOLTAMINEN WC-TUPLANUPILLA

Lisätiedot

PESUAINEET. Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön!

PESUAINEET. Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön! PESUAINEET Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön! TIKKURILAN PESUAINEET PERUSTEELLISEEN PUHDISTUKSEEN Oikealla esikäsittelypesulla varmistat maalaus systeemin toimivuuden

Lisätiedot

Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali

Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali Hapot ja emäkset 19 Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali happamuuden aiheuttavat oksoniumionit Monet marjat, hedelmät ja esimerkiksi piimä maistuvat happamilta. Happamuus seuraa siitä kun happo

Lisätiedot

SUIHKUPUHDISTUSLAITE

SUIHKUPUHDISTUSLAITE SUIHKUPUHDISTUSLAITE J1000 ja J2000 Asennus- ja käyttöohjeet Käännös valmistajan englanninkielisestä materiaalista IS66998 issc ECN 6884 () 4197240, 4197248 SISÄLLYSLUETTELO Turvallisuus...3 Asennusstandardit...3

Lisätiedot

KONSERVOINTIVÄLINEET. Dahlia-sumutin

KONSERVOINTIVÄLINEET. Dahlia-sumutin KONSERVOINTIVÄLINEET Dahlia-sumutin - valmistettu Japanissa, merkki Maruhachi - materiaali kromattua messinkiä - säädettävä hieno suihku, ei roiskeita - käytössä suositellaan puhdistettua vettä - tilavuus

Lisätiedot

KEMIKAALIT SIIVOUSAINEET

KEMIKAALIT SIIVOUSAINEET Toimitilojen eri pintojen säännölliseen puhdistukseen ja hoitoon. Vahvat tiivisteet lattioiden, ikkunoiden, märkätilojen yms. puhdistukseen. Ikaroksella on täydellinen ja korkealuokkainen sarja puhdistusaineta

Lisätiedot

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Movair AF 170 Käyttöohje Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Sisällysluettelo Yleistä... 3 Varoitus!... 3 Laitteen käyttö ja suodattimien vaihto... 4 Alipaineistajan käyttö... 4 Suodattimien

Lisätiedot

KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS

KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS sivu 1/6 Kohderyhmä: Työ on suunniteltu lukiolaisille Aika: n. 1h + laskut KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS TAUSTATIEDOT tarkoitaa veden sisältämien kemiallisesti hapettuvien orgaanisten aineiden määrää. Koeolosuhteissa

Lisätiedot

Cederroth First Aid Ensiapu silmävammoihin

Cederroth First Aid Ensiapu silmävammoihin Cederroth First Aid Ensiapu silmävammoihin Oikeiden tuotteiden avulla voi t todennäköisesti pelastaa näkösi Todistetusti tehokkaampi kuin keittosuolaliuos neutraloimaan emäksisiä ja happamia roiskeita.

Lisätiedot

Tuulettuvien Keraamisten Julkisivujen puhdistus- ja hoito-ohjeet

Tuulettuvien Keraamisten Julkisivujen puhdistus- ja hoito-ohjeet Tuulettuvien Keraamisten Julkisivujen puhdistus- ja hoito-ohjeet SISÄLLYS SISÄLLYS 2 YLEISTÄ 3 ASENNUKSEN AIKAINEN PESU 4 ASENNUKSEN JÄLKEINEN PUHDISTUS 4 GRAFFITISUOJAUS 4 TAHRANPOISTO 4 HUOLTOPUHDISTUS

Lisätiedot

BASIC-ULKOPOREALTAAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

BASIC-ULKOPOREALTAAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE BASIC-ULKOPOREALTAAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Liity joukkoomme FACEBOOKISSA! Saat ensimmäisten joukossa tietoa uusista tuotteista, hoito-ohjeista ja kokemuksista. www.facebook.com/novitekspa ASIAKKAALLE

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden hapan vaahtopesuneste

Elintarviketeollisuuden hapan vaahtopesuneste P3-topax 56 Elintarviketeollisuuden hapan vaahtopesuneste OMINAISUUDET Erinomainen poistamaan mineraalisaostumia Poistaa hyvin rasvaa ja proteiinia Erittäin tehokas matalissa konsentraateissa Parannellut

Lisätiedot

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA MITÄ OVAT MIKRO-ORGANISMIT? Mikro-organismi tai mikrobi on organismi, joka on niin pieni, ettei sitä näe paljaalla silmällä. Vain siinä tapauksessa, kun niitä

Lisätiedot

KONSERVOINTIVÄLINEET. Dahlia-sumutin

KONSERVOINTIVÄLINEET. Dahlia-sumutin KONSERVOINTIVÄLINEET Dahlia-sumutin - valmistettu Japanissa, merkki Maruhachi - materiaali kromattua messinkiä - säädettävä hieno suihku, ei roiskeita - käytössä suositellaan puhdistettua vettä - tilavuus

Lisätiedot

Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat puhtaan juoma- ja käyttöveden merestä tai järvestä. Laite on suunniteltu kestämään jatkuvaa ammattikäyttöä.

Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat puhtaan juoma- ja käyttöveden merestä tai järvestä. Laite on suunniteltu kestämään jatkuvaa ammattikäyttöä. Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat puhtaan juoma- ja käyttöveden merestä tai järvestä. Laite on suunniteltu kestämään jatkuvaa ammattikäyttöä. Puhtaan juoma- ja käyttöveden tuotto merestä 150 litraa/t;

Lisätiedot

Käyttö ja hoito. Silestone & ECO Line Colour-sarja

Käyttö ja hoito. Silestone & ECO Line Colour-sarja Käyttö ja hoito Silestone & ECO Line Colour-sarja 9 Käyttö ja hoito Silestone & ECO Line Colour-sarja General Usage Advice Yleisiä käyttöohjeita Alhaisen huokoisuutensa ansiosta Silestonen ja ECO Line

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET Purus Kouru

ASENNUSOHJEET Purus Kouru ASENNUSOHJEET Purus Kouru! Lue asennusohjeet huolellisesti ennen asennusta. Asennus valtuutetun LVI-asentajan toimesta. Pidätämme oikeuden muutoksiin jotka liittyvät tuotantoon, muotoiluun sekä rakenteellisiin

Lisätiedot

Komposiitti- ja valumarmorialtaat

Komposiitti- ja valumarmorialtaat Komposiitti- ja valumarmorialtaat SISÄLLYS Komposiittialtaat sivut 3-9 Valumarmorialtaat sivut 10-17 Erikoismitta valumarmorialtaat sivut 18-19 komposiittialtaat Komposiittialtaat: kestää kylmää ja kuumaa

Lisätiedot

9500 FOTOMETRIN mittausohjeet

9500 FOTOMETRIN mittausohjeet 9500 FOTOMETRIN mittausohjeet Fotometrin ohjelmointinumero: Phot 7. KLOORI (DPD) Vapaan, sitoutuneen ja kokonaiskloorin analysointi vedestä. Fotometrinen menetelmä Automaattinen aallonmittaus Mittavälillä

Lisätiedot

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WK-6 WATER KETTLE NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM VEDENKEITIN FIN KÄYTTÖOHJE Lue tämä käyttöohje huolella ennen vedenkeittimen käyttöönottoa

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten KÄYTTÄJÄN OPAS Yksityiskohtainen käyttöoppaasi BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten Jos sinulla on kysymyksiä BYDUREON-valmisteen käytöstä Katso Tavallisia kysymyksiä ja

Lisätiedot

Käyttöohjeet Pahlen V350 Hiekkasuodatin

Käyttöohjeet Pahlen V350 Hiekkasuodatin Käyttöohjeet Pahlen V350 Hiekkasuodatin Näiden ohjeiden kaikki kohdat on luettava huolellisesti läpi ja kaikki ohjeet huomioitava. Ennen asennustöiden alkua tulee suodatinlaitteen täydellinen toimitus

Lisätiedot

COLD BREW RUM N COKE COLD BREW GIN&TONIC. Kylmäuutettua kahvia valkoisen rommin, kolajuoman ja ruskean sokerisiirapin kera.

COLD BREW RUM N COKE COLD BREW GIN&TONIC. Kylmäuutettua kahvia valkoisen rommin, kolajuoman ja ruskean sokerisiirapin kera. RUM N COKE Kylmäuutettua kahvia valkoisen rommin, kolajuoman ja ruskean sokerisiirapin kera. GIN&TONIC Gin&Tonic kylmäuutettun kahvin kera. NAUTI VASTUULLISESTI. -KAHVI ON PEHMEÄ JA KYLMÄ JUOMA, JOKA ON

Lisätiedot

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Maahantuoja: ISOJOEN KONEHALLI OY Keskustie 26, 61850 Kauhajoki

Lisätiedot

Softena 1 Tämä vedenpehmennyssuodatin on tarkoitettu pienen talouden käyttöön. Mitä suodatin tekee?

Softena 1 Tämä vedenpehmennyssuodatin on tarkoitettu pienen talouden käyttöön. Mitä suodatin tekee? Softena 1 Tämä vedenpehmennyssuodatin on tarkoitettu pienen talouden käyttöön. Kalkkipitoisen veden käyttäjille niin yksityistalouksissa kuin yrityksissä, suurkeittiöissä, ravintoloissa jne. 66,7x57,3x41,8

Lisätiedot

Toiminnanharjoittajan nimi tai toiminimi. Postiosoite

Toiminnanharjoittajan nimi tai toiminimi. Postiosoite Ilmoitus_TsL13_3/v3_9.8.2018 ILMOITUS Terveydensuojelulain (763/1994) 13 :n mukaisesta toiminnasta Ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö DNro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Ilmoitus pyydetään

Lisätiedot

Harmony 50 SX. Hyväksytyt käyttökohteet Rikkakasvien torjuntaan nurmien suojaviljoista, viljellyiltä laitumilta ja rehumaissilta

Harmony 50 SX. Hyväksytyt käyttökohteet Rikkakasvien torjuntaan nurmien suojaviljoista, viljellyiltä laitumilta ja rehumaissilta Harmony 50 SX Hyväksytyt käyttökohteet Rikkakasvien torjuntaan nurmien suojaviljoista, viljellyiltä laitumilta ja rehumaissilta Saa käyttää pohjavesialueilla Ei peräkkäisen käytön rajoituksia Käytön rajoitukset

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

Bayer Garden 2011 UU U T U U T U U D U E D T E

Bayer Garden 2011 UU U T U U T U U D U E D T E Bayer Garden 2011 UUTUUDET Uutuuksia 2011: Trim-nurmikon voikukkahävite Trim-tiiviste ja -käyttövalmis spray Rikkakasvien torjuntaan nurmikoilta 500 ml tiivistettä riittää 250 m²:lle 1 litra sprayta riittää

Lisätiedot

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Altaan asennus... 3 3. Altaan puhallus... 3 4. Altaan täyttäminen... 5 5. Pumppuyksikön käyttäminen... 6 6. Altaan käyttäminen ja vinkkejä...

Lisätiedot

Aktiiviklooria sisältävä nestemäinen, emäksinen vaahtopesu- ja desinfiointiaine elintarviketeollisuudelle

Aktiiviklooria sisältävä nestemäinen, emäksinen vaahtopesu- ja desinfiointiaine elintarviketeollisuudelle P3-topax 66 Aktiiviklooria sisältävä nestemäinen, emäksinen vaahtopesu- ja desinfiointiaine elintarviketeollisuudelle Ominaisuudet poistaa tehokkaasti rasva- ja proteiinilikaa tuhoaa tehokkaasti bakteereja

Lisätiedot

LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20)

LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20) LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20) Altaiden vastaanotto Tarkista allas vastaanottaessasi sen. Erityisesti mikäli altaan kuljetuslaatikko on ulkopuolelta vahingoittunut, tarkista huolella onko myös

Lisätiedot

Lapin keskussairaalan ja psykiatrian klinikan lattiamateriaalit ja niiden hoito

Lapin keskussairaalan ja psykiatrian klinikan lattiamateriaalit ja niiden hoito Lapin keskussairaalan ja psykiatrian klinikan lattiamateriaalit ja niiden hoito LSHP:n laitoshuoltajat SISÄLLYS MARMORI... 2 KERAAMINEN LAATTA... 3 MOSAIIKKIBETONI... 4 TURVALATTIA... 5 MUOVIPÄÄLLYSTEET...

Lisätiedot

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN IVB 5 & 7 Imurisarja, joka pystyy useimpiin päivittäisiin märkä- ja kuivaimurointitöihin. Säädettävä kahva parantaa työasentoa ja helpottaa säilytystä. Putki ja suuttimet voidaan säilyttää koneen päällä

Lisätiedot

saumaus- ja tiivistysaineet

saumaus- ja tiivistysaineet saumaus- ja tiivistysaineet POWERCOLOR Sementtipohjaisen saumalaastin uusinta sukupolvea sisältää hopea ioneja ja käytetään 1 5 mm leveisiin saumoihin. SILVER ACTIVE SYSTEM on oligodynaaminenhopea ionien

Lisätiedot

SorbOx. Lämmitysveden suojausjärjestelmä. Asennus Toiminta Käyttö Huolto

SorbOx. Lämmitysveden suojausjärjestelmä. Asennus Toiminta Käyttö Huolto FI Lmmitysveden suojausjrjestelm SorbOx Asennus Toiminta Kyttö Huolto SorbOx on vallankumouksellinen vesisuodatin energiatehokkaisiin lmmitysjrjestelmiin. 4 toimintoa yhdess laitteessa: - Lmmitysveden

Lisätiedot

Juoksumaton huolto-ohje

Juoksumaton huolto-ohje Juoksumaton huolto-ohje Maton huoltaminen on tärkeää Matto on juoksumaton tärkein osa. Sen kunnossa pitäminen takaa sen, että laite toimii moitteettomasti vuosikausia eteenpäin. Säännöllisin väliajoin

Lisätiedot

Sisällysluettelo: 1. Laitteen toiminta 2. Sijoitus- ja turvallisuusohjeet 3. Käyttö 4. Vianmääritys 5. Huolto ja ylläpito

Sisällysluettelo: 1. Laitteen toiminta 2. Sijoitus- ja turvallisuusohjeet 3. Käyttö 4. Vianmääritys 5. Huolto ja ylläpito CO2 FRESH 100/400 ILMANPUHDISTIN HAPPIRIKASTA MERI-ILMAA TOIMISTOIHIN LUOKKAHUONEISIIN, LIIKETILOIHIN JA MAKUUHUONEISIIN Sisällysluettelo: 1. Laitteen toiminta 2. Sijoitus- ja turvallisuusohjeet 3. Käyttö

Lisätiedot

HYGIENIAKASETTI TARJOAA KOLMINKERTAISEN INNOVAATION

HYGIENIAKASETTI TARJOAA KOLMINKERTAISEN INNOVAATION FI UCS/HM-F7 UCS/HM-F7 HYGIENIAKASETTI TARJOAA KOLMINKERTAISEN INNOVAATION Olemme aina investoineet ilmanlaatuun ja huomasimme, että pelkkä hyvä ilmasuodatus ei aina riitä. Sairaalat, klinikat, hoitohuoneet,

Lisätiedot

Emäksinen, klooripitoinen ja silikaattia sisältävä pesuneste elintarviketeollisuuden laitteistojen ja pintojen pesuun

Emäksinen, klooripitoinen ja silikaattia sisältävä pesuneste elintarviketeollisuuden laitteistojen ja pintojen pesuun P3-ansep ALU Emäksinen, klooripitoinen ja silikaattia sisältävä pesuneste elintarviketeollisuuden laitteistojen ja pintojen pesuun KUVAUS soveltuu erityisesti alumiinipinnoille erinomaiset pesevät ominaisuudet

Lisätiedot

Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat raikkaan juomaveden mökillä, saaressa tai veneessä.

Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat raikkaan juomaveden mökillä, saaressa tai veneessä. Uudella vedenpuhdistuslaitteella valmistat raikkaan juomaveden mökillä, saaressa tai veneessä. Puhtaan juomaveden tuotto merestä 25 litraa/tunti, ja järvestä sekä kaivosta 50 litraa/tunti. 72 x 28 x 29

Lisätiedot

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle.

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus mies Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus ei ole vain oma asiasi. Puhtaus on tärkeää, kun olet tekemisissä muiden

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 09.09.2014 Oulu Päivi Aalto Esityksen sisältö Taudinaiheuttajat ja tartuntariskit

Lisätiedot

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS SIIVOUSVÄLINEET 1. siivousvaunu 2. sanko (siivoussanko) 3. jätesäkki 4. kuivain - Voit kuivata ikkunat, peilit ja lattiat. 5. lattiamoppi ja pyyhe 6. ikkunanpesin - Voit pestä

Lisätiedot

Tervetuloa. Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen

Tervetuloa. Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen Tervetuloa Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen Koneiden yleisimmin käyttämät polttoaineet Diesel Bensiini 2T Bensiini Diesel ja Bensiini Suomessa ja EU:ssa (muuta ei saatavana)

Lisätiedot

Raikasta vettä myös sinulle!

Raikasta vettä myös sinulle! Raikasta vettä myös sinulle! Tervetuloa tutustumaan JMS JMS Vattenrening vedenpuhdistusyrityksemme tarjoaa sopivat menetelmät vedenpuhdistukseen koko maan kotitalouksille. Löydät meidät läheltäsi valmiina

Lisätiedot

Asennus- ja CALLIDUS VEDENSUODATIN NF/DD AUTOMATIIKALLA TEKNISET TIEDOT. korkein sallittu lämpötila 50 C. vastavirtahuuhtelu elvytys ja hidashuuhtelu

Asennus- ja CALLIDUS VEDENSUODATIN NF/DD AUTOMATIIKALLA TEKNISET TIEDOT. korkein sallittu lämpötila 50 C. vastavirtahuuhtelu elvytys ja hidashuuhtelu Asennus- ja käyttöohjeet CALLIDUS VEDENSUODATIN NF/DD AUTOMATIIKALLA 255 TEKNISET TIEDOT työpaine 1,5-8 bar korkein sallittu lämpötila 50 C sähköliitäntä 220/12V, 50Hz putkiliitäntä 22 mm kokonaishuuhteluaika

Lisätiedot

ILMANRAIKASTIN KÄYTTÖOHJE

ILMANRAIKASTIN KÄYTTÖOHJE ILMANRAIKASTIN KÄYTTÖOHJE Turvallisuusohjeet o Tämän laitteen käyttö on tarkoitettu vain ammattikäyttöön. o Lue tarkasti tämän esitteen käyttö- ja turvallisuusohjeet ennen käyttöönottoa. Laitteen väärä

Lisätiedot

Lisähoitoa. Dansac-tarvikkeet. Dedicated to Stoma Care

Lisähoitoa. Dansac-tarvikkeet. Dedicated to Stoma Care Lisähoitoa Dedicated to Stoma Care Johdanto Sisältö Me Dansacilla olemme omistautuneet kehittämään ainutlaatuisia avannepusseja ja ihonsuojalevyjä, joiden avulla autamme parantamaan avannepotilaiden elämänlaatua.

Lisätiedot

SÄILYTÄ KÄYTTÖOPAS HUOLELLISESTI MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN.

SÄILYTÄ KÄYTTÖOPAS HUOLELLISESTI MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN. LUE TÄMÄ KÄYTTÖOPAS HUOLELLISESTI ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÖNOTTOA. OHJEITA NOUDATTAMALLA SAAT PARHAAN TU- LOKSEN JA VOIT KÄYTTÄÄ LAITETTA TURVALLISESTI. SF TURVAVAROITUKSIA - Varmista pakkauksen poistamisen

Lisätiedot

Selvitys Pampalon kaivoksen juoksutusveden rajaarvojen

Selvitys Pampalon kaivoksen juoksutusveden rajaarvojen 17.1.212 7.11.212 28.11.212 19.12.212 9.1.213 3.1.213 2.2.213 13.3.213 3.4.213 24.4.213 15.5.213 5.6.213 Laboratorion esimies Henna Mutanen 16.7.213 Selvitys Pampalon kaivoksen juoksutusveden rajaarvojen

Lisätiedot

HAIR DRYER TRAVEL. Move HD 2509

HAIR DRYER TRAVEL. Move HD 2509 HAIR DRYER TRAVEL Move HD 2509 DA HU FI CS NO SV IT PT NL SL LT EL BG RU E F B D C A 3 DANSK 05-08 SUOMI 09-12 NORSK 13-16 SVENSKA 17-20 ITALIANO 21-24 PORTUGUÊS 25-28 NEDERLANDS 29-32 MAGYAR 33-36 ČESKY

Lisätiedot

KALKKIA VEDENPUHDISTUKSEEN

KALKKIA VEDENPUHDISTUKSEEN KALKKIA VEDENPUHDISTUKSEEN Vesi tärkein elintarvikkeemme SMA Mineral on Pohjoismaiden suurimpia kalkkituotteiden valmistajia. Meillä on pitkä kokemus kalkista ja kalkin käsittelystä. Luonnontuotteena kalkki

Lisätiedot

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET TÄMÄ SISÄLTYY: Tuulettimen Virtapainike nopeuden merkkivalot Takasäleikkö EA I SK KE NEN I HA AL KO RK Etusäleikkö Vesisäiliö Tuulettimen nopeuspainike Valopainike USB-johto USB-virta-adapteri LUE KÄYTTÖOHJE

Lisätiedot

Pesut pienpanimossa. Petri Tikkaoja Let s live.

Pesut pienpanimossa. Petri Tikkaoja Let s live. Pesut pienpanimossa Petri Tikkaoja 8.5.2018 Let s live. HAMK pienpanimohanke Ohjelmassa mm: Turvallinen käyttö ja yleistä pesukemiasta Pintojen pesu Pesu- ja desinfiointiaineet Turvallisuusriskejä: Suojainten

Lisätiedot

TÄRKEÄT TURVATOIMENPITEET

TÄRKEÄT TURVATOIMENPITEET keraamisen kulhon käyttöohjeet Sisällysluettelo Keraamisen kulhon TURVALLISUUS Tärkeät turvatoimenpiteet...5 keraamisen kulhon käyttö Keraamisen kulhon kiinnittäminen...6 Keraamisen kulhon irrottaminen...7

Lisätiedot

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet SALAMANTERI OS200 Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Asennus... 3 4. Laitteen kuljetus ja siirto... 3 5. Käyttöpaneeli... 4 6. Käyttö... 4 7. Puhdistus ja

Lisätiedot

Cederroth ainutlaatuinen silmänhuuhtelu!

Cederroth ainutlaatuinen silmänhuuhtelu! Cederroth ainutlaatuinen silmänhuuhtelu! Apu nopeasti saatavilla! Onnettomuuden tapahduttua on ensiarvoisen tärkeää aloittaa silmän huuhtelu heti ensi sekuntien aikana. Cederroth silmänhuuhtelupullo avautuu

Lisätiedot

ITE tyhjiöpumput. Käyttöohje. Onninen Oy - Kylmämyynti

ITE tyhjiöpumput. Käyttöohje. Onninen Oy - Kylmämyynti ITE tyhjiöpumput Käyttöohje Sisältö Turvallisuusohjeet 3 Öljyntäyttö 3 Öljyn vaihto 3 Gas ballast 3 Toiminta 4 Osat 5 Tekniset tiedot 6 Takuu 7 3 T u r v a l l i s u u s o h j e e t Ennen ensikäyttöä täytä

Lisätiedot

TUOTEKORTTI JA KÄYTTÖOHJE. Otsonaattori ammattikäyttöön

TUOTEKORTTI JA KÄYTTÖOHJE. Otsonaattori ammattikäyttöön 1. TUOTEKORTTI JA KÄYTTÖOHJE Otsonaattori ammattikäyttöön OZO MINI Ozo Mini on otsonaattori, joka soveltuu hajujen poistamiseen esimerkiksi navettakeittiöistä tai muista tiloista, joissa vaaditaan jatkuvaa

Lisätiedot

Imuyksikkö - moottoriteho 750 W - max. ilmamäärä 2210 m 3 /h - max. alipaine 920 Pa - jännite 230 V - virta 5.2 A - imyksikön paino n.

Imuyksikkö - moottoriteho 750 W - max. ilmamäärä 2210 m 3 /h - max. alipaine 920 Pa - jännite 230 V - virta 5.2 A - imyksikön paino n. KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET Perehdy tähän ohjekirjaan huolellisesti ennen kuin asennat, käytät tai huollat EXTOR 2300 imuria. Tämän ohjekirjan ohjeita tulee noudattaa. TEKNINEN ERITTELY EXTOR 2300 imuri:

Lisätiedot

HAIR DRYER CERAMIC HD 3700

HAIR DRYER CERAMIC HD 3700 HAIR DRYER CERAMIC HD 3700 FI F E G D B C A 3 SUOMI 08-10 4 HIUSTENKUIVAAJA HD 3700 Turvallisuus Ota huomioon seuraavat ohjeet laitetta käytettäessä. 7 Laite on suunniteltu vain kotitalouskäyttöön. 7 Älä

Lisätiedot

Drop. D E S I G N P O O L

Drop. D E S I G N P O O L Drop. D E S I G N P O O L MIKÄ ON DROP? Drop on ulkoallas, jonka viimeistellyn kaunis ulkomuoto, ergonomisuus ja helppokäyttöisyys tarjoavat todellista arjen luksusta niin kodin pihamaalle, terassille

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

Työohjeet Jippo- polkuun

Työohjeet Jippo- polkuun Työohjeet Jippo- polkuun TUTKIMUSPISTE 1: Kelluuko? Tarvikkeet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. Tutkimus 1a: Tee hypoteesi

Lisätiedot

LITOCHROM STARLIKE. Käyttökohteet:

LITOCHROM STARLIKE. Käyttökohteet: LITOCHROM STARLIKE Kaksikomponenttinen epoksikiinnitys- ja saumausaine keraamisille seinä- ja lattialaatoille sekä keraamisille että lasimosaiikeille.. Kiinnitysaineena käytettäessä, alustan tulee olla

Lisätiedot

BioBox XL n asennus, hoito, huolto

BioBox XL n asennus, hoito, huolto 650 BioBox XL n asennus, hoito, huolto Kiitos, että valitsit Biobox XL puhdistamon puhdistamaan harmaata jätevettä. Vaikka BioBox XL on helppo asentaa ja ylläpitää, se tarvitsee muutamia toimenpiteitä

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. HANSATON - tinnitusnoiseri WAVE SLIM

KÄYTTÖOHJE. HANSATON - tinnitusnoiseri WAVE SLIM KÄYTTÖOHJE HANSATON - tinnitusnoiseri WAVE SLIM Sisällys: Tinnitusnoiserin malli, paristotyyppi ja tippien tilaustiedot 3 Noiserin osat 4 Tinnitusnoiserin käyttö 5 Pariston vaihtaminen 6 Paristoon liittyviä

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400 stop BREWING heißes wasser B-2264 empty low temperature empty Käyttöohje Cafitesse 400 - LED-merkkivalot LED (vihreä) LED (keltainen) LED (punainen) LED (punainen) stop BREWING

Lisätiedot

LEVEÄ NOKKA YLEISKANSI

LEVEÄ NOKKA YLEISKANSI SÄILYTYSKANSI PITKÄ NOKKA LEVEÄ NOKKA OIL SAFE INNOVATIIVISET VOITELUKANNUT VÄHENTÄVÄT ÖLJYJEN EPÄPUHTAUKSIA SEKÄ ROISKEITA Oil Safe-järjestelmässä on monia etuja öljyn saastumisen estämiseksi: Kaatonokat

Lisätiedot

KLENZ DESINFIOINTI LAITTEEN KÄYTTÖOHJEET: TIETOA LAITTEEN TOIMINNASTA JA KÄYTTÖTARKOITUKSISTA

KLENZ DESINFIOINTI LAITTEEN KÄYTTÖOHJEET: TIETOA LAITTEEN TOIMINNASTA JA KÄYTTÖTARKOITUKSISTA KLENZ DESINFIOINTI LAITTEEN KÄYTTÖOHJEET: TIETOA LAITTEEN TOIMINNASTA JA KÄYTTÖTARKOITUKSISTA Klenz-laite koostuu seuraavista komponenteista: - runko - sisäpohjan levy (ABS muovia) - muuntaja - käyttöohje

Lisätiedot

FILTERMAX. Moduulisuodatin kohdepoistojärjestelmiin. No. 4215.71/00

FILTERMAX. Moduulisuodatin kohdepoistojärjestelmiin. No. 4215.71/00 R Moduulisuodatin kohdepoistojärjestelmiin No. 425.7/ 2 FilterMax puhtaampi ympäristö työskennellä ja elää! En halua vapaa-aikana hengittää niitä käryjä ja hiukkasia jotka puhallamme yhteiseen ympäristöömme!

Lisätiedot

Syöttöveden kaasunpoisto ja lauhteenpuhdistus

Syöttöveden kaasunpoisto ja lauhteenpuhdistus Syöttöveden kaasunpoisto ja lauhteenpuhdistus Susanna Vähäsarja ÅF-Consult 11.2.2016 1 Sisältö Syöttöveden kaasunpoisto Kaasunpoistolaitteistot Lauhteenpuhdistuksen edut Mekaaninen lauhteenpuhdistus Kemiallinen

Lisätiedot

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE LÄMMÖNTALTEENOTTO Lämmöntalteenotto kuumista usein likaisista ja pölyisistä kaasuista tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden energiansäästöön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen

Lisätiedot

Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi.

Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi. idslofi04.12/06.2 Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi. Galderma Nordic AB. Box 15028, S-167 15 Bromma. Sweden Tel +46 8 564 355 40, Fax +46 8 564 355 49. www.galdermanordic.com

Lisätiedot

Betonilattioiden hoito-ohjeet

Betonilattioiden hoito-ohjeet Betonilattioiden hoito-ohjeet 2. syyskuuta 2013 Betonilattioiden hoito-ohjeet Yleistä Vanhoissa betonilattioissa yleisiä ongelmia ovat niiden likaantuminen, vaikea puhdistettavuus ja pölyäminen. Näiden

Lisätiedot

Tuoteseloste FI 08.2005 Heatset Prosessivärit APUAINEET

Tuoteseloste FI 08.2005 Heatset Prosessivärit APUAINEET APUAINEET Hubergroupin uuden teknologian heatset-painovärit on suunniteltu käytettäviksi sellaisenaan ilman apuaineita. Joskus syntyy kuitenkin tilanteita, joissa painatusprosessin olosuhteissa tapahtuu

Lisätiedot

P E S U - J A P U H D I S T U S A I N E E T

P E S U - J A P U H D I S T U S A I N E E T P E S U - J A P U H D I S T U S A I N E E T P E S U - J A P U H D I S T U S A I N E E T Puhelin (03) 780 2363 465 019 ML Maalarinliuotin SIVU 2 l PESU- JA PUHDISTUSAINEET www.solmaster.fi Kestävän kehityksen

Lisätiedot

Syanotypia on 1842 peräisin oleva sinikopiomenetelmä, jossa rautasuoloilla herkistetylle huokoiselle materiaalille valotetaan kuva.

Syanotypia on 1842 peräisin oleva sinikopiomenetelmä, jossa rautasuoloilla herkistetylle huokoiselle materiaalille valotetaan kuva. syanotypia Syanotypia on 1842 peräisin oleva sinikopiomenetelmä, jossa rautasuoloilla herkistetylle huokoiselle materiaalille valotetaan kuva. Syanotypiassa käytettävä aine kaliumferrisyanidi on myrkyllistä,

Lisätiedot

Siiderin käyminen, viimeistely ja pullotus

Siiderin käyminen, viimeistely ja pullotus Siiderin käyminen, viimeistely ja pullotus Mika Laitinen, maltainen.fi Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen- EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa

Lisätiedot