YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. HAKIJA Atria Suomi Oy PL Atria. LAITOS JA SEN SIJAINTI Atria Suomi Oy Kauhajoen tuotantolaitos Rahikkatie 95 Kauhajoki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. HAKIJA Atria Suomi Oy PL 900 60060 Atria. LAITOS JA SEN SIJAINTI Atria Suomi Oy Kauhajoen tuotantolaitos Rahikkatie 95 Kauhajoki"

Transkriptio

1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 174/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Atria Oyj:n toimintaa koskeva ympäristöluvan muutos, lupamääräysten tarkistaminen ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Kauhajoki HAKIJA Atria Suomi Oy PL Atria LAITOS JA SEN SIJAINTI Atria Suomi Oy Kauhajoen tuotantolaitos Rahikkatie 95 Kauhajoki Tuotantolaitos sijaitsee Aronkylässä tiloilla Samppala 16:9, Jokiniemi 6:749, Maaranta 6:595, AROLA II 6:748 ja Arola 6:614. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Atria Oyj: n tuotantolaitos on lupavelvollinen ympäristönsuojelulain 28 :1 momentin sekä ympäristönsuojeluasetuksen 1 1 momentin kohtien 10 a) 10 b) ja 11 a) perusteella. Ympäristönsuojelulain 28 :n 3 momentin mukaan luvan saaneen toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävän tai muuhun olennaiseen toiminnan muuttamiseen on oltava lupa. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Aluehallintovirasto on asiassa toimivaltainen lupaviranomainen ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohtien 10 a.(teurastamo), 10 b. (lihaa tai lihatuotteita käsittelevä laitos, jonka tuotanto on vähintään tonnia vuodessa) ja 11 a. (eläinsuoja, tarkoitettu vähintään 200 lihanaudalle) perusteella. ASIAN VIREILLETULO Lupahakemus on tullut vireille Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa

2 2 Atria Oy:n Kauhajoen tuotantolaitoksen toimintaa toistaiseksi voimassa olevassa ympäristölupapäätöksessä dnro LSU-2002-Y-639/ toiminnanharjoittaja on velvoitettu jättämään hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi mennessä. Luvan hakija on katsonut, että lupaa tarkistetaan jo nyt tuotantomuutoksen yhteydessä. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Toimintaa koskevat luvat Länsi-Suomen ympäristökeskus on myöntänyt Kauhajoen tuotantolaitoksen toiminnalle ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan /LSU Y-639. Toiminnanharjoittajalla on jätevesisopimus Kauhajoen kaupungin kanssa vuodelta Kaavoitus Kauhajoen keskustaajaman osayleiskaava on vahvistettu Kaavan mukaan Atria Oyj:n alue on T-aluetta, ja vahvistetussa rakennuskaavassa alue on T-3 aluetta. Alueella ei ole asemakaavaa. LAITOKSEN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Teollisuustontin pinta-ala on 6,7 ha. Alueella olevat kiinteistöt omistaa Kauhajoen teuraskiinteistöt Oy. Tontilla sijaitsevat tehdasrakennukset sekä niiden toimintaa tukevat huolto-, varasto-, vartiointi- ja toimistorakennukset. Atrian tontilla sijaitsee lisäksi Kauhajoen Lämpöhuolto Oy:n lämmönkorotusasema. Tuotantolaitoksen alue on kokonaan aidattu. Laitoksen naapurustossa ei ole erityisen häiriintyviä kohteita. Lähin asuinrakennus sijaitsee 30 metriä tuotantolaitoksen rajasta. Sen etäisyys tuotantorakennuksesta on 120 metriä. Länteen päin sijaitsee 500 metrin etäisyydellä tuotantolaitoksen keskipisteestä noin 35 asuinkäytössä olevaa omakotitaloa tai rivitaloa. Muu lähiympäristö on metsää ja peltoaluetta. Laitosalueen läheisyydessä ei ole pohjavesialueita. Kauhajokeen on matkaa noin 110 metriä. Laitos sijaitsee noin 3 km Kauhajoen kaupungin keskustasta. HAKEMUKSEN MUKAINEN TOIMINTA Yleiskuvaus toiminnasta Kauhajoen lihanjalostuslaitos on osa Atrian Suomi Oy:tä, joka kuuluu Atria Oyjnimiseen konserniin. Kauhajoen tuotantolaitoksen mukainen toimiala on teurastus ja lihanjalostus sekä lihan säilyvyyskäsittely.

3 3 Laitos on rakennettu vuonna Atria Oyj on toiminut paikalla vuodesta 1975 lähtien. Tuotantotiloja on laajennettu useassa eri vaiheessa. Viimeisin laajennus on toteutettu vuonna 2008, jolloin esikäsittelylaitoksen yhteen rakennettiin flotaatiolaitos. Vuoden 2011 aikana on rakennettu uusi karja-autopesula. Laitoksen toiminta ajoittuu pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin klo 5-22 väliselle ajalle. Teurastus tapahtuu pääsääntöisesti yhdessä vuorossa ja poikkeuksellisesti kahdessa vuorossa. Kauhajoen tuotantolaitos on ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämiseksi annetun direktiivin 96/61/EY (IPPC-direktiivi) mukainen teurastamo, jonka tuotantokapasiteetti on yli 50 tonnia vuorokaudessa. Nykyinen toiminta ja toiminnan muutos Laitoksen tuotantoprosessiin kuuluu eläinten vastaanotto navettaan, teurastus, teurasjätteiden käsittely, lihan leikkuu lihalajitelmiin sekä tuotteiden pakkaaminen ja lähettäminen. Nykytilanteessa laitos käyttää raaka-aineenaan lampaan ja naudan teurasruhoja noin t/a. Laitoksen tuotantokapasiteetti on tarkoitus nostaa vähitellen määrään t/v (ruhopaino). Laitoksen laajennus ja käyttöönotto tapahtuvat vaiheittain vuoden 2012 aikana. Laitoksen arvioidaan työllistävän tällöin 300 henkilöä. Henkilöstömäärä oli noin 200 vuoden 2010 lopussa. Toiminnan muutos aiheuttaa vedenkäytön ja jätevesimäärän nousua. Myös tuotantokemikaalien, käytettävän energian sekä muodostuvan eläinperäisen jätteen määrä nousee suhteessa tuotannon kasvuun. Tuotantomäärien kasvaessa tullaan jätevesien esikäsittelyprosessia myös laajentamaan ja tehostamaan. Esikäsittelyn (flotaatiolaitoksen) mahdollista laajennustarvetta on selvitetty vaihtoehtoisin suunnitelmin, jossa käytetään joko nykyistä laitosta rinnan tai rakennetaan kokonaan uusi jäteveden esikäsittelylaitos. Navetta laajennetaan nykyisestä 1039 m 2 siten, että laajennuksen jälkeen sen uusi pinta-ala on 1650 m 2. Koko tuotannon muutosalueen pinta-ala on 4230 m 2 ja tuotantolaitoksen lattiapinta-ala on silloin m 2. Tuotteet, tuotanto ja kapasiteetti Atria Oyj:n Kauhajoen tuotantolaitoksen käytössä olevat prosessilaitteet ovat yleisesti lihanjalostusteollisuudessa käytettyjä koneita ja laitteita, jotka on valmistettu korroosiokestävistä materiaaleista. Prosessilaitteet käyttävät energian lähteenään sähköä ja paineilmaa. Laitos käyttää raaka-aineenaan lampaan ja naudan teurasruhoja vuosittain yhteensä noin tonnia ruhopainona. Laitoksen vuosittainen tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä: lihaa tonnia, elimiä 2000 tonnia, raaka-ainetta lemmikkieläinten ruokateollisuuteen 1000 tonnia, turkiseläinrehua tonnia, vuotia noin 2900 tonnia sekä eläinrasvaa tonnia.

4 4 Seuraavassa taulukossa on esitetty vuosittaiset tuotantomäärät nykytilanteessa t/a (vuonna 2010) sekä arviona tuotantokapasiteettimuutoksen jälkeen t/v (vuonna 2013). t/a Nykytilanne t/a Ennuste t/a Liha (ruhopaino) Elimiä Lemmikkieläinten ruoan raaka-aine Turkiseläinrehu Vuodat Eläinrasvat Ihmisravinnoksi käytettävät kastikeluut Alla olevassa taulukossa esitetään tuotantokasvun keskeiset vaikutukset ympäristön kannalta. Nykytilanne Ennuste Rekkamäärä (kpl/d) Sähkö (MWh/a) Kaukolämpö (MWh/a) Lämmön talteenotto MWh/a) Jätevesi (m 3 /a) Raaka-aineet, kemikaalit ja polttoaineet Laitoksella käytetään lukuisia kemikaaleja muun muassa prosessipesuissa, desinfioinnissa, turkiseläinrehun säilöntään sekä puhdistamossa. Laitoksella ei varastoida kemikaaleja laajamittaisesti kemikaalilain mukaan. Laitoksen käytössä olevat kemikaalit ovat tuotannossa käytettävät bacteria control, hiilidioksidi, vuorisuola ja vakuumisuola sekä turkisrehuraaka-aineen valmistuksessa käytettävät muurahaishappo ja natriumbentsoaatti. Maitohapolla sakeutetaan renderointiin toimitettava TSE-veri. Maitohappo varastoidaan 1 m 3 :n muovikonteissa. Jätevedenpuhdistamolla käytetään lipeää, vetyperoksidia, ferrisulfaattiliuosta, polymeeriä sekä rasvan irrotusliuosta. Rikkihapon käyttöä tuotantokemikaalina loppui vuonna Ammoniakkia käytetään tuotantoprosesseissa tuotantotilojen ja raaka-aineiden jäähdytykseen. Freoneja käytetään enää vain muutamassa jäähiilekoneessa sekä toimistotilojen jäähdytinlaitteissa. Hiilidioksidia käytetään lihan jäähdytykseen. Bacteria control tai muurahaishappoa käytetään turkiseläinrehun säilyvyyden parantamiseen. Jäähdytyslaitteistossa jäähdytysaineena käytetään ammoniakkia ja HCFC-aineita. Ammoniakin varastointimäärä on tällä hetkellä noin 3 tonnia.

5 5 Alueella on maanpäällinen 3 m 3 :n kevytöljysäiliö, joka on sijoitettu täysimittaiseen valuma-altaaseen. Kevyttä polttoöljyä käytetään trukkien polttoaineena. Lisäksi alueella sijaitsee Kauhajoen Lämpöhuolto Oy:n käytössä oleva polttoainesäiliö, joka on 20 m 3. Seuraavassa taulukossa esitetään yhteenveto toiminnassa käytettävistä kemikaaleista vuonna 2010 sekä arvio niiden määristä kapasiteettikasvun jälkeen (arvio vuoden 2013 käyttömääristä). Kemikaali Nykyinen toiminta t/a Tuotantokemikaalit Natriumbentsoaatti Muurahaishappo Bacteria control Hiilidioksidi Vuorisuola Vakuumisuola Puhdistamokemikaalit Lipeä 4,4 12,5 Vetyperoksidi 3,0 5,0 Ferrisulfaattiliuos Polymeeri 3,0 7,5 Rasvan irrotusliuos 1,0 1 Jäähdytysaineet Ammoniakki 3,5 ei ilmoitettu Laajennuksen jälkeen, t/a Prosessit Yllä mainittujen kemikaalien lisäksi laitoksella käytetään paljon pesuaineita ja desinfiointiaineita. Aineet ovat suurilta osin EELA:n hyväksymiä. Navetta Eläinten vastaanotossa teuraseläinten kuljetusautot siivotaan. Pesussa pesuvedet sisältäen lanta ja kuivikkeet johdetaan suoraan viemäriin ja esikäsittelylaitokselle. Ritiläpohjaisessa navetassa on karsinapaikat 244 naudalle. Laajennuksen jälkeen karsinapaikkoja on 400. Laajennuksen jälkeen navetasta liete kerätään karsinoiden alla sijaitsevien lattiakourujen kautta keruukouruun, jonka tilavuus on 54 m 3. Liete valuu kourua pitkin pumppaamoon, josta se pumpataan jätetilaan. Kokoojakouru on kallistettu pumppaamoon. Jätetilassa lietteestä erotetaan kiintoaines erottelulaitteistolla, jonka jälkeen kiintoaines johdetaan konttiin. Erotettu kiintoaines toimitetaan kompostoitavaksi Nurmon tuotantolaitoksella sijaitsevalle kompostointikentälle.

6 6 Liete, josta on erotettu kiintoaines, varastoidaan umpisäiliössä, jonka tilavuus on 5 m 3. Kiintoaineesta erotettua nestettä käytetään navetan lietekourujen huuhteluun. Ylimääräinen neste johdetaan omalle esikäsittelylaitokselle, josta jätevedet edelleen johdetaan Kauhajoen kaupungin jätevedenpuhdistamolle. Navetan alla sijaitseva 340 m 3 :n lietesäiliö tyhjennetään ja täytetään soralla rakennustöiden yhteydessä. Teurastus Naudat tainnutetaan pulttipistoolilla. Tainnutuksen jälkeen ruhot nostetaan tuotantoradalle. Ruhoille suoritetaan välittömästi pistäminen (verenlasku). Veri otetaan talteen joko rehuna tai ruokateollisuuteen menevänä. Tainnutuksen jälkeen ruhot nyljetään. Päät ja elimet poistetaan. Eläinlääkärin tarkastamat ja hyväksymät elimet ja ruhot ohjataan edelleen jäähdytykseen. Osa ruhoista leikataan lämpiminä ja jäähdytetään vasta lihanleikkuun jälkeen. Lihan jäähdytys on kaksivaiheinen toimenpide: ensin pikajäähdytys (-3 o C) ja sitten loppujäähdytys ruhovarastossa (+2 o C). Lihanleikkaus Lihanleikkauksessa lihat paloitellaan, leikataan lihalajitelmiin ja palalihaan. Lajitelmat jäähdytetään hiilidioksidilumen avulla ja pakataan vakuumipakkauksiin edelleen asiakkaille toimitettavaksi. Elinleikkaamo Tarkastetut ja hyväksytyt elimet ja päät ohjautuvat edelleen elinleikkaamoon, jossa elimet leikataan erilleen. Mahat ja suolet menevät tarkastuksen jälkeen suoliosastolle tai hylättäessä jäteastiaan. Suoliosastolla ne tyhjennetään ja pestään. Mahalanta toimitetaan Nurmon tuotantolaitokselle kompostoitavaksi. Rehuosastolle kerätään rehuksi kelpaavat osat ja veri, jotka murskataan ja hapotetaan turkiseläinten rehuksi. Rehuksi kelpaamattomat osat ja hylätyt ruhonosat kerätään vaihtolavoille, joista ne toimitetaan edelleen renderoitavaksi. Korkeariskinen teurasjäte kerätään erilliseen TSE-riskiaineskonttiin. Nämä jätteet toimitetaan myös renderoitavaksi. Vuotaosastolla vuodat huuhdellaan, leikataan ja suolataan. Käsitellyt vuodat toimitetaan nahkateollisuudelle. Vedenhankinta ja viemäröinti Laitos käyttää Kauhajoen Vesihuolto Oy:n vesijohtoverkoston vettä maksimikapasiteetillä noin m 3 /a. Laitoksen vedenkäyttö lupahakemuksen mukaisella tuotantomäärällä on ominaiskulutuksen kautta laajennuksen jälkeen enimmillään m 3 /a. Veden tehokas käyttö huomioidaan laajennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

7 7 Energian käyttö ja energiatehokkuus Laitos on liittynyt kaukolämpöverkkoon vuonna Laitoksella ei ole omaa lämmöntuotantoyksikköä, vaan se hankkii tarvitsemansa energian Kauhajoen Kaukolämpö Oy:ltä. Lämpölaitos toimittaa noin 90 o C kaukolämmön Kauhajoen tuotantolaitoksen piha-alueelle. Tuotantolaitoksen piha-alueella on Kauhajoen Lämpöhuolto Oy:n kattilateholtaan 4 MW:n kaukolämmönkorotusasema sekä litran polttonestesäiliö. Kauhajoen tuotantolaitoksen lämmönkorotusasemalla kaukolämmön lämpötila nostetaan prosessin tarvitsemalle tasolle (105 o C). Lämmitykseen käytetään kevyttä polttoöljyä, mutta laitoksella on mahdollista käyttää myös raskasta polttoöljyä. Laitoksen savupiipun korkeus maasta on 20 m. Alueella oleva Atrian tuotantolaitoksen oma savupiippu on poistettu käytöstä. Kauhajoen tuotantolaitos käyttää sähköä maksimikapasiteetilla vuodessa noin MWh ja lämpöä MWh. Lämmön talteenotto on vuositasolla arviolta 1600 MWh. Seuraavassa taulukossa esitetään Kauhajoen tuotantolaitoksen käyttämät sähkön ja kaukolämmön sekä talteen otetun lämmön määrät (MWh) vuosina sekä ennuste tuotantomäärän kasvun jälkeisistä käyttömääristä. Lämmön määrä Ennuste (MWh) 2013 Sähkö Kaukolämpö Lämmön talteenotto Tuotantolaitoksella on tavoitteet energian kulutuksen vähentämiseksi tulevaisuudessa. Uusissa ja uusituissa tiloissa on käytetty uusinta tekniikkaa, jossa myös energiankulutus on pyritty minimoimaan. Ympäristöasioiden hallintajärjestelmä Atria Oyj:llä on ISO 9001-standardin mukainen laatujärjestelmä, joka on sertifioitu vuonna Lisäksi yhtiöllä on ISO standardin mukainen ympäristöasioiden hallintajärjestelmä, joka on sertifioitu vuonna Järjestelmien sertifikaatit on myöntänyt Inspecta Sertifiointi Oy, joka suorittaa ulkoiset auditoinnit kaksi kertaa vuodessa.

8 8 Liikenne Laitoksen toiminnasta aiheutuvan liikenteen määrä tällä hetkellä on karjaautoja, tuotekuljetusrekkoja ja muita rekkoja yhteensä noin 35 kpl vuorokaudessa ja henkilöautoja noin 150 kpl päivässä. Liikenne ajoittuu pääasiassa maanantaista perjantaihin klo väliselle ajalle. Karja-autoja käy laitoksella sunnuntaista perjantaihin klo välisenä aikana. Laitoksen laajennuksen johdosta laitoksen liikennemäärät lisääntyvät. Raskaan liikenteen määrän arvioidaan nousevan tasolle noin 70 kpl päivässä ja henkilöautojen määrä noin 250 kpl päivässä. Tuotantomäärien kasvun seurauksena liikennejärjestelyt tehdasalueella muuttuvat myös. Liikennöinti tehdasalueelle tapahtuu olemassa olevan tieverkostonkautta. Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) Toimialalle on laadittu EU:ssa BAT-vertailuasiakirja, joka on hyväksytty toukokuussa Suomen BAT-toimialaryhmä on tehnyt toimialasta myös kansallisen selvityksen. Hakemuksen mukaan laitoksen toimintaa, laitteistoja, päästöjä ja niiden käsittelyä, melua ja sen torjuntaa sekä jätteiden ja jätevesien käsittelyä pidetään toimialasta tehdyn kansallisen selvityksen perusteella arvioiden parhaan käytettävissä olevan tekniikan mukaisena. Kaikessa toiminnassa pyrkimyksenä on käyttää taloudellisesti ja teknisesti toteuttamiskelpoisia ratkaisuja, joissa toiminnan aiheuttamia ympäristövaikutuksia tarkastellaan kokonaisuutena. Keskeisiä periaatteita ovat: - toiminnan ympäristövaikutukset on kartoitettu ja niitä pyritään vähentämään systemaattisesti - kaikessa toiminnassa pyritään säästämään vettä - päästöjä viemäriin pyritään ehkäisemään syntypaikalla - toiminnassa pyritään mahdollisuuksien mukaan käyttämään energiatehokkaita koneita ja laitteita ja lämpöä kerätään talteen - merkittävä osa jätteistä kierrätetään hyödynnettäväksi Uuden tuotantolaitoksen suunnittelun yhteydessä on huomioitu mahdollisuus toteuttaa tuotanto tehokkaasti (energiatehokkuus, jätteiden hyötykäyttömahdollisuudet, vesien kierrätys yms).

9 9 Alla olevassa taulukossa on BAT-kriteerien vertailu teurastamon prosesseihin. Vertailussa on esitetty eräitä ratkaisuja, jossa on mahdollista toteuttaa parasta käyttökelpoista tekniikkaa Kauhajoen tuotantolaitoksella. Toteutuminen tuotantolaitoksella BAT-kriteeri Nykytilanne Laajennuksen jälkeen Puukkosterilisaattori vesi, lämpö Jatkuvasti (n. 100 m 3 /d Tarvittaessa (pesusykli), kuumaa vettä arvio vesimäärästä Navetan jätevesien jätteen erottelu kiintoaineen erotus syntypaikalla Autonpesuhallin jätevedet jätteen erottelu syntypaikalla Ei kiintoaineen erotusta jätevedestä. Navetan jätevedet ohjataan käsittelemättöminä jätevedenpuhdistamolle Ei kiintoaineen erotusta jätevedestä. Pesuvedet ohjataan käsittelemättöminä jätevedenpuhdistamolle Ruhon jäähdytys energiatehokkuus Ei säätömahdollisuutta lämpötilassa tai ilmavirtauksessa. Raaka-aineen käyttö Kylmäkeskus Piha-alueen vesien erottelu Liikenteen erottelu Öljynerotinkaivot Laihduttimet tehokkuus energiatehokkuus, lämmön talteenotto jätevesien käsittely liikenneturvallisuus, hygienia jätteenerottelu syntypaikalla melun vähentäminen Tilaratkaisut eivät mahdollista sivutuotteiden tehokasta jaottelua. Lämmön talteenoton tekniikka olemassa, mutta ei nykytekniikkaa. Hulevesiviemärit olemassa, mutta ns. likaisten alueiden vesiä ei johdeta jätevedenpuhdistamolle. Kaikki liikenne alueelle saman liittymänkautta. Ei öljynerottimia käytössä olevat edustavat vanhaa lauhdutintekniikkaa. Kiintoaine erotetaan, kuormitus jätevedenpuhdistamolle vähenee. Kiintoaine erotetaan, kuormitus jätevedenpuhdistamolle vähenee. Säätömahdollisuudet lämpötilassa ja ilmavirtauksessa sekä vaakatekniikka. Optimaaliset jäähdytysolosuhteet haetaan ruhopainon muutoksen ja ruhon tavoitelämpötilaan perustuen. Tilaratkaisulla mahdollistetaan sivutuotteiden parempi jalostusaste. Esim. erotetaan nykyisin minkinrehuksi menevästä jakeesta lemmikkieläinten ruoaksi tiettyjä osia. Lämmön talteenoton tehostaminen nykyisestä Tietyt piha-alueet viemäröidään (jätetilat, navetan ja karja-autopesulan edustat) Eri kulkureitit tuotantolaitoksen likaiselle ja puhtaalle materiaaliliikenteelle sekä henkilöliikenteelle. Tuotantoalueen pihan sadevesiviemäreiden päihin rakennetaan öljynerotinkaivot. Laitehankintojen myötä lauhduttimien tekniikka uudistuu. Aikataulu 12/2012 7/2012 1/2012 1/2013 mahdollista /2012 8/ /2011

10 10 YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Jätevedet ja päästöt viemäriin Jätevesiä muodostuu pääasiassa teuraseläinten kuljetusautojen pesusta, navetan lietteistä, teurastuksesta, lihanjalostuksesta ja siivouksesta sekä henkilökunnan saniteettivesistä. Tuotantolaitoksen jätevedet johdetaan esikäsiteltyinä kunnalliseen jätevesiverkostoon ja edelleen kaupungin jätevedenpuhdistamolle voimassa olevan ympäristöluvan ehtojen mukaisesti. Karja-autopesulan jätevesien käsittely Pesuhalleissa karja-auto ajaa lattiakourun päälle. Auto pestään ulko- ja sisäpuolelta. Lattiakourusta pesuvedet puruineen valuu pumppukaivoon. Pumppukaivosta pesuvesi pumpataan pesulavesien kiintoaineen erotuslaitteistoon, josta kiintoaines ohjataan jätekonttiin. Erotetut kiintoaineet toimitetaan Nurmon kompostointilaitokselle kompostoitavaksi. Vesi johdetaan hiekanerotuskaivoon, josta se pumpataan pesuhallien lattiakourujen huuhteluun. Ylimääräinen vesi johdetaan hiekanerotus- ja öljynerotuskaivon sekä jäteveden esikäsittelylaitoksen kautta viemäriin. Laitoksen jätevesien käsittely Laitoksen jäteveden esikäsittely tapahtuu erillisessä rakennuksessa. Esikäsittelyyn johdetaan myös paineilman lauhdevedet, jotka johdetaan öljynerotuskaivon kautta. Jätevesi esikäsitellään kaarivälpällä ja rasvanerotuksella flotaatiolaitoksella. Flotaatiolaitos on otettu käyttöön vuonna Kemikaalilisäyksen jälkeen kiintoaineet nousevat pinnalle, jolloin ne voidaan kuoria pinnalta pois. Puhdistettu vesi johdetaan viemäriin. Laitokselta johdettavien viemäröitävien jätevesien laatua seurataan. Jätevedestä Atria ottaa jätevesinäytteen 12 tunnin kokoomanäytteenä, joka vastaa suurin piirtein laitoksen vuorokautista toiminta-aikaa. Jätevesien laatua tarkkaillaan kerran kuukaudessa. Näytteestä määritetään BOD 7(ATU), kokonaisfosfori, kokonaistyppi, kiintoaine, petroolieetteriuute (rasva) ja ph-luku. Toiminnan harjoittajalla on jätevesisopimus Kauhajoen kaupungin kanssa vuodelta Sopimuksen mukaan jätevesimäärä saa olla enintään keskimäärin 600 m 3 /d ja suurin hetkellinen virtaama 20 l/s. Johdettavan jäteveden BOD 7ATU tulee olla alle 500 kg/d. Ympäristöluvan LSU-2002-Y-639/ mukaan on ilmoitettu lisäksi tavoitteelliset arvot seuraaville parametreille: BOD 7ATU < mg/l, kiintoaineet < mg/l ja rasvat < 150 mg/l. Tavoitearvot ovat puolivuotiskeskiarvoina. Vuonna 2008 ennen flotaatiolaitoksen rakentamista viemäriin johdetun veden laatu ja kuormitus oli keskimäärin seuraavaa: BOD 7ATU 637 kg/d ja 1559 mg/l,

11 11 kokonaisfosforia 7,0 kg/d ja 17 mg/l, kokonaistyppeä 68 kg/d ja 166 mg/l, kiintoainetta 422 kg/d ja 1017 mg/l ja rasvaa 673 kg/d. Seuraavissa taulukoissa on esitetty tuotantolaitoksen kuormitus viemäriverkkoon vuosina (tuleva ja lähtevä) puolivuotiskeskiarvona (ensimmäisenä ja toisena puolivuotisjaksona) flotaatiolaitoksen käytönoton jälkeen. I 2009 II 2009 Tuleva Lähtevä Poistuma % Tuleva Lähtevä Poistuma % BOD 7ATU mg/l kg/d Rasvat mg/l petr.eett. kg/d Kok.fosfori mg/l kg/d Kok.typpi mg/l kg/d Kiintoaineet mg/l kg/d ,3 27, ,7 10, , , ,7 72,2 35,2 38, , ,1 2, ,6 87,9 94,3 71,2 98,8 I 2010 II 2010 Tuleva Lähtevä Poistuma % Tuleva Lähtevä Poistuma % BOD7ATU mg/l kg/d Rasvat mg/l petr.eett. kg/d 4191 Kok.fosfori mg/l 58,2 kg/d 26,0 Kok.typpi mg/l 435 kg/d 191 Kiintoaineet mg/l ,4 5, , , ,3 63,8 29, , ,7 1, ,7 92,6 94,2 71,2 98,1 Kaikkina vuosina rasvapitoisuudet ovat ylittäneet ympäristöluvan tavoitearvon 150 mg/l. Vuonna 2009 virtaama oli keskimäärin 474 m 3 vuorokaudessa ja vuonna 2010 keskimäärin 452 m 3. Tuotannon laajentuessa jäteveden virtaama arvioidaan olevan 778 m 3 /d. Tuotantomäärien kasvaessa jätevesien esikäsittelyprosessia tehostetaan ja laajennetaan. Päästöt ilmaan Hajua ympäristöön aiheutuu pääasiassa jäteveden käsittelystä, teurasjätteestä sekä jätelavoista tyhjennysten ja siirtojen aikana. Hakemuksen mukaan toiminnasta ei aiheudu kuitenkaan hajuhaittaa lähialueen asutukselle.

12 12 Navetan poistoilma johdetaan ulos katolle sijoitettujen poistoilmahormien kautta. Ilmanvaihtokanavia on tällä hetkellä 5 kappaletta ja laajennuksen jälkeen niitä on yhteensä 8 kappaletta. Melu ja tärinä Vuonna 2003 annetun päätöksen mukaan toiminnanharjoittajan piti selvittää laitoksen melutasot ja teettää melumallinnus vuoden 2005 aikana. Kauhajoen tuotantolaitoksen melupäästöt on mitattu meluselvityksen yhteydessä. Meluselvitys tehtiin melumallinnuksena ja sitä tukevina ympäristömelumittauksina. Toiminnan melulähteet ovat ajoneuvoliikenteen ohella katoilla olevat lauhduttimet ja poistojen puhaltimet sekä jätevesipumput. Tuotantolaitoksen melu on suurimmaksi osaksi peräisin prosessimelulähteistä. Osa laitteista käynnistyy automaattisesti ja niiden vuorokautinen toiminta-aika riippuu pitkälti vallitsevasta ulkolämpötilasta. Ammoniakkilauhdutin on tuotantolaitoksen tärkein yksittäinen melulähde. Melumallinnuksen mukaan melutasot lähimmissä häiriintyvissä kohteissa eivät ylitä päivä- ja yöajan ohjearvorajoja. Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen Laitoksella jätteet lajitellaan niiden syntypaikalla. Jätteistä lajitellaan eri paikkoihin sekajäte, paperit, metallit, rakennusjäte sekä kartongit ja pahvit. Ongelmajätteistä erikseen lajitellaan öljyt, akut, paristo, loisteputket, öljynsuotimet ja öljypitoiset jätteet. Ongelmajätteet varastoidaan aidatulla tehdasalueella niille osoitetussa paikassa. Laitokselta edelleen toimitettavien jätteiden määrä sekä vastaanottajat ilmenevät seuraavasta taulukosta. Jätelaji Jätekoodi Kokonaispaino t/a Jatkokäsit telijä Pahvi ,22 0,24 1,08 L & T* Paperi ,28 L & T Paristot ,08 0,02 0,14 L & T Akut ,70 L & T Aerosolit ,02 L & T Maalijäte ,04 L & T Elektroniikkajäte ,04 0,03 L & T Kiinteä öljyjäte 13 L & T Vesipitoinen jäteöljy 13 1,20 0,06 L & T Ammoniakkipitoinen 13 0,60 L & T jäteöljy Yhdyskuntajäte ,04 7,68 6,32 Botniarosk Poltettava jäte ,34 0,98 0,76 Botniarosk Puujäte ,98 2,40 Botniarosk Keittiöjäte ,62 36,24 40,78 Botniarosk Rautaromu * Lassila & Tikanoja

13 13 Jätemäärien arvioidaan pysyvän samalla tasolla kuin nykyään, vaikka tuotantolaitoksen tuotantomäärä kasvaa. Lietekourusta lanta pumpataan porrasseulalle. Erotettu kiintoaine toimitetaan kompostoitavaksi. Nurmossa sijaitsevalle kompostointialueelle toimitetaan kuljetusautojen pesuhallin purujäte, mahalanta ja jätevesien esikäsittelyliete (jäteveden seulontaliete). Kompostoitavan materiaalin määrä on tuotantomäärän kasvun jälkeen noin m 3 /a, kun se on tällä hetkellä m 3 /a. Kiinteistön alueella on kaksi öljynerotuskaivoa, joiden kautta johdetaan paineilman lauhdevedet. Kompressorien huoltojen yhteydessä syntyy ammoniakkipitoista öljyjätettä. Jätteet toimitetaan tuotantolaitokselta edelleen ongelmajätteen käsittelyyn. Eläinperäisen jätteen käsittely Laitoksella syntyvä eläinperäinen jäte murskataan ja sen ph alennetaan Bacteria controlilla (muurahais- ja maitohapon seos) siten, että massan ph on alle 4. Hapotetun massan ph:ta seurataan 45 m 3 :n varastosäiliöstä päivittäin ennen kuin se toimitetaan turkiseläinten rehuksi rehukeittiöille. Eläinperäistä jätettä varastoidaan tuotantoalueella sen aikaa, kunnes jäte-erän jätelaatu ja siten sen jatkokäsittely on selvinnyt. Tällä hetkellä renderointijätteet varastoidaan niille tarkoitetuissa konteissa ulkona siten, että linnut tai rotat eivät pääse jätekontteihin. Renderointijätteet toimitetaan Honkajoki Oy:lle. Nautojen vuotia toimitetaan nahkateollisuuteen. Laajennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan hajuhaittojen vähentäminen. TSE-jätteet kootaan kellarikerroksessa sijaitsevaan jäähdytettyyn tilaan. Tilassa on paikat kahdelle siirtolavalle, jotka tyhjennetään kerran päivässä. TSE-konttien tilavuus on mitoitettu siten, että ne riittävät maksimikapasiteetilla yhden päivän jätekertymälle. TSE-kontit kuljetetaan Honkajoelle aina päivän päätteeksi. Tuotantomäärän vaikutukset eläinperäisen jätteen määrään esitetään seuraavassa taulukossa. Jätelaji Jätekoodi Nykyinen tuotanto t/a Laajennuksen jälkeen t/a Rasva Luut TSE-riskiaines Sorkat, sarvet y.m Vuodat Kompostoitava jäte* Minkinrehu (hapotettu) * lietteelle arvioitu ominaispaino on 0,8 tn/m 3

14 14 Päästöjen estäminen maaperään Laitoksen piha-alue on asfaltoitu. Hakemuksen mukaan toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään eikä pohjaveteen. Sadevedet johdetaan ympärysojien kautta jokeen. TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Vaikutukset ihmisten terveyteen ja yleiseen viihtyvyyteen Hakemuksen mukaan laitoksen toiminnasta ei aiheudu vaikutuksia ihmisten terveyteen, yleiseen viihtyvyyteen, luontoon ja sen toimintoihin tai rakennettuun ympäristöön eikä toiminnan laajennuksesta aiheudu hajuhaittaa lisääntymässä määrin. Vaikutukset ympäristömeluun Kauhajoen tuotantolaitoksen vuonna 2005 toteutetun ympäristömeluselvityksen tulosten mukaan päiväajan 55 db:n melutaso ja yöajan 50 db melutaso alittuu tehtaan lähiympäristössä. Melutason ohjearvoista annetun valtioneuvoston päätöksen (993/1992) mukaiset em. melutason ohjearvot alittuvat lähimmillä häiriintyvillä asuinkiinteistöillä. Selvityksen mukaan alueen melutasoa nostavat kantatie 44 ja tuotantolaitoksen äänet. Melulähteiden yhteisvaikutuksesta melutaso voi ylittää ohjearvorajat. Hakemuksen mukaan uusia lauhduttimia hankittaessa huomioidaan niiden äänitasot. Vaikutukset luontoon ja luonnonsuojeluarvoihin sekä rakennettuun ympäristöön Tuotantolaitoksen vaikutus maisemaan on vähäinen, sillä tehdasrakennukset on rakennettu teollisuusalueelle jo 1960-luvulla. Ympäröivällä alueella sijaitsee muita teollisuus- ja varastorakennuksia. Muu ympäröivä alue on pääosin maa- ja metsätalouskäytössä. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Käyttötarkkailu Maa- ja metsätalousministeriön alaisen Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen (EELA) palveluksessa oleva valtion tarkastuseläinlääkäri valvoo laitoksen toimintaa. Valvonta perustuu eläimistä saatavien elintarvikkeiden elintarvikehygieniasta säädettyyn lakiin 1195/96 ja sen nojalla annettuihin asetukseen ja muihin säädöksiin. Laitoksella on myös samassa laissa säädetty omavalvontasuunnitelma sivutuoteosastoilla ja jätteiden käsittelyssä.

15 15 Kuormitustarkkailu Jäteveden laatua ja sen vaikutusta laitoksen puhdistusprosessiin tarkkaillaan yhteistyössä Kauhajoen kaupungin kanssa. Näytteenottopiste sijaitsee esikäsittelylaitoksen jälkeen päätökseen liitetyn kartan mukaisesti (liite 1). Näytteenottopaikka on edustava siten, että se edustaa laitoksen kaikki jätevedet. Jätevesien laatua tutkitaan 12 kertaa vuodessa jätevesisopimuksen mukaisesti. Jätevedestä Atria ottaa jätevesinäytteen 12 tunnin kokoomanäytteenä, joka vastaa suurin piirtein laitoksen vuorokautista toiminta-aikaa. Jätevesistä määritetään veden määrä, lämpötila, ph, sähkönjohtavuus, BOD 7ATU, COD Cr, kiintoaine, kokonaistyppi, kokonaisfosfori ja (petroolieetteri) rasvapitoisuus. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Tehdasalue on aidattu, ja porttialueella on jatkuvatoiminen kameravalvonta. Tehtaan ulkoalueet on valaistu. Onnettomuustilanteisiin varautuminen hoidetaan ennalta ehkäisevällä toiminnalla ja suunnittelulla. Laitoksella on käytössä sisäinen palo- ja pelastussuunnitelma vuodelta Suunnitelmaa päivitetään joka toinen vuosi. Suunnitelma on dokumentti siitä, kuinka Atria varautuu toimimaan erilaisissa onnettomuus-, vaara- tai vahinkotilanteissa ja kuinka se organisoi onnettomuuksia ennaltaehkäisevän toiminnan. Järjestelyjen lähtökohtana ovat uhkakuvat sekä niistä johdettujen riskien arviointi ja riskien hallinta. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Lupahakemusta on täydennetty , , , , ja Lupahakemuksesta tiedottaminen Lupahakemuksesta on kuulutettu Kauhajoen kunnassa ja Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintoviraston ilmoitustauluilla Ympäristölupahakemusta koskeva ilmoitus on julkaistu Kauhajoki-lehdessä. Ympäristölupahakemus ja siihen liittyvät selvitykset ovat olleet kuulutusajan yleisesti nähtävillä Kauhajoen kunnassa. Lupahakemuksesta on annettu erikseen tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. Tarkastukset, neuvottelut ja katselmukset Lausunnot Hakijan kanssa on pidetty neuvottelu lupahakemuksesta Neuvottelusta laadittu muistio on liitetty asiakirjoihin. Aluehallintovirasto on pyytänyt hakemuksesta lausunnot Kauhajoen kaupunginhallitukselta, Kauhajoen ympäristölautakunnalta, Kauhajoen vesi- ja viemärilai-

16 16 tokselta sekä Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat vastuualueelta. Kauhajoen kaupunginhallitus on pyytänyt lausunnon tekniseltä lautakunnalta. Tekninen lautakunta toteaa lausunnossaan seuraavan: Tuotantolaitoksen lähtevässä jätevedessä ei saa olla puhdistamon biologista toimintaa haittaavia aineita. Toiminnassa täytyy huomioida Atria Oyj:n ja kaupungin välinen sopimus. Lähtevän jäteveden kokoomanäytteenottopaikka täytyy järjestää siten, että siinä on kaikki Atrian jätevedet. Kauhajoen Vesihuolto Oy toteaa lausunnossaan, ettei sillä ole huomauttamista Atria Oyj Kauhajoen tuotantolaitoksen hakemuksesta. Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän ympäristölautakunta puoltaa lausunnossaan tuotantolaitoksen laajennuksen. Lausunnossa todetaan seuraavan: 1. Ympäristölupahakemuksen yleiskuvauksessa laitoksen toiminnasta kerrotaan, että teuraseläinten kuljetusneuvot siivotaan ensin kuivana, jolloin lanta ja kuivikkeet poistetaan. Tämän jälkeen autot pestään painepesurilla ja pesuvedet johdetaan viemäriin. Kuitenkin muualla hakemusasiakirjoista saa käsityksen, että ajoneuvojen puru ja lanta poistetaan pesun yhteydessä esikäsittelyyn ja sieltä viemäriverkostoon. Esikäsittelyssä puru ja lanta pyritään poistamaan. 2. Yleiskuvauksen perusteella korjattavan ja laajennettavan navetan lietteet ohjataan lietekourujen kautta vanhan osan alla olevaan lietesäiliöön ja sieltä kiintoaineen erotuksen jälkeen viemäriin. Hakemusasiakirjojen mukaisesti tältä osin on hakemusta täydennetty ja vanhan osan alla oleva lietesäiliö täytetään, ja se poistuu käytöstä. Navetassa syntyvä liete ohjataan 5 m 3 :n pumppukaivoon ja edelleen kiintoaineen poistokäsittelyyn. Asiakirjoista ei kuitenkaan selviä millaisella menetelmällä kiintoaines pyritään poistamaan, jolloin ei voida arvioida kuinka hyvin kiintoaineen poisto onnistuu. Joka tapauksessa jäljelle jäävä neste johdetaan tuotantolaitoksen jätevesien esikäsittelyn jälkeen viemäriverkostoon. Navetassa syntyvä liete tulee ensisijaisesti ohjata hyötykäyttöön ravinteina pellolle. Asiakirjoista ei ilmene mikä on kiintoaineen erotusprosentti. Menetelmä tulee olla sellainen, että kiintoaines pystytään poistamaan tehokkaasti. 3. Hakemusasiakirjojen mukaan korkean riskin TSE-jäte kerätään kahteen konttiin, jotka ovat viilennetyssä jätetilassa. Kaksi konttia riittää yhden päivän tarpeisiin. Hakemusasiakirjoissa ei kuitenkaan kerrota, että kyseiset kontit vedetään päivittäin ulkotilaan, jossa ne odottavat vähintään vuorokauden ennenkuin testitulokset valmistuvat ja jätteiden matka jatkuu renderoitavaksi. Varsinkin kesäaikaan sisäelimiä ym. sisältävät TSE-jätteet alkavat käydä ja aiheuttaa hajuhaittaa ympäristössään. Jätekontit tulee pitää koko odotusajan viilennetyssä tilassa tai jätekontit tulee varustaa jäähdytyslaitteistoilla. Tämä edellyttää myös riittävien sähköpistokkeiden asentamista konttikentälle. Jätekonttien jäähdyttäminen on jo edellytetty vuonna 2003 annetussa ympäristöluvassa ja tältä osin lupamääräykset eivät ole täyttyneet.

17 17 4. Laitoksen liikenne aiheuttaa naapurustoon meluhaittaa. Tämä on häiritsevimmillään iltayöstä, jolloin jätehuoltoa hoitavat autoilijat siirtelevät ja nostavat kontteja ajoneuvoihin. Varsinkin siirtolavojen raahaaminen aiheuttaa terävää ja kantavaa ääntä. Siirtolavojen käsittelytavalla on iso vaikutus syntyvän äänen määrään. Melupitoisuudet eivät saa ylittää valtioneuvoston päätöksen (993/1992) meluohjearvoja. Sama koskee tuotantolaitoksen ilmastoinnin aiheuttamaa ympäristömelua. Jos melu on iskumaista tai kapeakaistaista, voidaan se huomioida 5 dba:n lisäyksellä. Tarvittaessa luvanhakijan on suoritettava seurantamelumittaus tuotantolaueen lähiympäristössä ja ryhdyttävä toimenpiteisiin meluhaitan pienentämiseksi. 5. Suunnitelmien mukaan navetassa käytetään lietekourujen huuhtelun kiintoaineesta erotettua nestettä. Järjestelmä on hyvää ja kannatettavaa kierrätystä. Pohdittavaksi nousee kuitenkin toiminnasta ja navetasta aiheutuva lisääntyvä hajuhaitta. Mikäli juuri tästä aiheutuu lisääntyvää hajuhaittaa ympäristöön, tulee toiminta lopettaa ja korvata vähemmän hajuhaittaa aiheuttavalla tai muilla käytettävissä olevilla keinoilla vähentää haittaa, kuten poistoilman vesipesulla tai vastaavalla. 6. Navetan yhteydessä olevan jätteiden käsittelytilan poistoilma tulee käsitellä hajuhaittaa vähentävällä suodatus/käsittelyjärjestelmällä. 7. Tuotantolaitoksen jätevesien esikäsittely tulee toteuttaa niin, että haittaaineiden erotusaste on mahdollisimman suuri. Jäteveden puhdistusta tulee seurata riittävin analyysein, joiksi voidaan katsoa normaalit jätevedenpuhdistamoilta edellytetyt seuranta-analyysit. Tuotantolaitokselta lähteville jätevesille tulee asettaa tavoiteraja-arvot. Jätevesien käsittelyn yhteydessä mahdollisesti tulevista poikkeavista tilanteista tulee viipymättä ilmoittaa viemärilaitokselle. Tuotantolaitoksen navetalta puhdistamolle lähtevät jätevedet vastaavat typen osalta 2000 asukkaan jätevesiä ja Kauhajoen kaupungin puhdistamolla lupaehtojen mukaisen puhdistuksen jälkeen noin 490 asukkaan jätevesikuormitusta jokeen. Käsittelyn aikana ympäristöpalvelujohtaja muutti päätösehdotustaan lisäämällä ehtoihin kohdan 8 seuraavasti: 8. Hakemusasiakirjoista ei ilmene missä jätevesien näytteenottopaikka sijaitsee, eikä myöskään karja-autojen pesuhallin viemäriin liittämiskohtaa. Lähteville jätevesille tulee osoittaa kaikkien tiedoissa oleva näytteenottopaikka, josta otetaan koko laitoksen kaikkia lähteviä jätevesiä edustavat velvoite- ja seurantanäytteet. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus toteaa lausunnossaan seuraavaa. Toiminnanharjoittaja on hakemuksessaan esittänyt, että jätevesien esikäsittelyprosessia tullaan laajentamaan ja tehostamaan. Lisäksi jätevesisopimus Kauhajoen kaupungin kanssa säilyy entisellään. Jätevesisopimus on vuodelta Hakemuksesta ei käy ilmi kuinka jäteveden esikäsittelyä tehostetaan. ELY-keskus katsoo, että jätevesisopimus Kauhajoen kaupungin kanssa tulee uusia. Selvitys esikäsittelylaitoksen tehostamisesta ja mitoituksesta tulee toimittaa valvontaviranomaiselle riittävän ajoissa ennen esikäsittelylaitoksen rakennustöiden aloittamista.

18 18 ELY-keskus katsoo, että viemäriin johdettavan jäteveden haitta-ainepitoisuudet eivät saa ylittää seuraavia raja-arvoja neljännesvuosikeskiarvoina: BOD 7ATU 1000 mg/l, kiintoaine 700 mg/l ja rasvat 100 mg/l. Toiminnanharjoittaja on hakemuksessa esittänyt piha-alueilta likaisten sadevesien alueet. ELY-keskus toteaa, että nämä alueet on varustettava myös sadekatoksilla. Likaiset sadevedet tulee johtaa jäteveden esikäsittelylaitokselle. Puhtaat sadevedet tulee johtaa hiekan- ja öljynerotuskaivojen kautta maastoon. Toiminnanharjoittaja on esittänyt ympäristölupahakemuksessa, että teuraseläinten kuljetusautot siivotaan ensin kuivana, jolloin lanta ja kuivikkeet poistetaan. Hakemuksen täydennyksessä toiminnanharjoittaja esittää kuljetusautojen purun poiston tapahtuvan vasta pesun jälkeen jätevedestä kiintoaineen erotuslaitteistolla. ELY-keskus katsoo, että kuljetusautojen puru ja lanta tulee ensisijaisesti poistaa jätteenä ja toimittaa kuivana asianmukaiseen käsittelyyn. Tuotantolaitoksen piha-alueella on Kauhajoen Lämpöhuolto Oy:n kattilateholtaan 4 MW:n kaukolämmönkorotusasema sekä litran polttonestesäiliö. Kaukolämpökeskus tuottaa kaukolämpöä ainoastaan teurastamon tarpeisiin. Kattilalaitoksella ei ole ympäristönsuojelulain mukaista ympäristölupaa. ELYkeskus katsoo, että kattilalaitos ja teurastamo muodostavat ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n 4 momentin sekä valtioneuvoston asetuksen (445/2010) 1 :n 1 momentin kohdan 2) mukaisen toiminnallisen kokonaisuuden. Ympäristölupapäätöksessä tulee antaa riittävät määräykset kaukolämpölaitoksen ympäristönsuojeluvaatimuksista valtioneuvoston asetuksen (445/2010) mukaisesti. Lupapäätöksessä on annettava riittävät määräykset koskien jätteiden synnyn ehkäisyä, lajittelua ja toimittamista asianmukaiseen käsittelyyn. ELY-keskus katsoo, että eläinperäiset jätteet tulee säilyttää jäähdytetyssä tilassa tai jäähdytettävissä konteissa. Eläinperäisen jätteen säilyttämistä piha-alueella tulee välttää. Ulkona sijaitsevat jätteiden käsittely- ja varastointialueet tulee varustaa sääsuojilla. Tuotannon kaksinkertaistuminen vaikuttaa toiminnasta aiheutuvaan kokonaismelutasoon. ELY-keskus katsoo, että toiminnanharjoittajan tulee ottaa melutasoihin vaikuttavat seikat huomioon laajennukseen liittyvissä investoinneissa, mm. lauhduttimien hankinnassa. Toiminnan aiheuttama melutaso on selvitettävä vuoden kuluessa laajennusosan käyttöönotosta. Lupahakemukseen sisältyy hakemus toiminnan aloittamiseen muutoksenhausta huolimatta. (YSL 101 ). Toiminnanharjoittaja ei ole esittänyt hakemuksessa vakuuden määrää eikä -lajia. ELY-keskus katsoo, että toiminta voidaan aloittaa muutoksenhausta huolimatta. Vakuuden lajin tulee olla ympäristönsuojelulain 43 c :n mukainen. ELY-keskus katsoo, että vakuus ei voi olla euroa pienempi. Muistutukset ja mielipiteet Hakemuksesta ei ole jätetty muistutuksia eikä mielipiteitä.

19 19 Hakijan kuuleminen ja vastine Hakijalle on varattu Länsi ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päivätyllä kirjeellä mahdollisuus antaa vastineensa hakemuksesta esitettyihin lausuntoihin ja muistutukseen. Hakija on esittänyt vastineessaan mm. seuraavaa. Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän ympäristölautakunnan lausunto 1.Karja-autopesula toteutetaan siten, kun on esitetty jätetyssä täydennyksessä. 2. Toiminnanmuutoksessa navetta toteutetaan seuraavasti: navetta on ritiläpohjainen ja siinä on paikat 400 naudalle. Navetan lattia, kourut ja koururitilät ovat betonia. Seinät ja pilarit ovat betonia, katto on lujalevyä. Navetan karsinat ovat kuumasinkittyä terästä. Navetan vanha lieteallas täytetään rakennustöiden yhteydessä. Navetan liete kerätään karsinoiden alla sijaitsevien lattiakourujen kautta keruukouruun, joka on noin 50 m 3. Liete valuu kourua pitkin pumppaamoon, josta se pumpataan jätetilaan. Jätetilassa lietteestä erotetaan kiintoaines. Kiintoaine johdetaan konttiin tai lavaan, joka viedään tyhjennettäväksi. Kiintoaineet toimitetaan kompostoitavaksi Nurmon tuotantolaitoksella sijaitsevalle kompostointikentälle. Kiintoaineesta erotettua nestettä käytetään navetan lietekourujen huuhteluun. Ylimääräinen neste johdetaan kiintoaineen erottelun kautta jäteveden esikäsittelylaitokselle, josta jätevedet johdetaan edelleen kaupungin jätevedenpuhdistamolle. Lopullinen erotusmenetelmä ja erotusaste on suunnitteilla. Navetassa syntyvän lietteen ohjaaminen ensisijaisesti hyötykäyttöön pellolle ei ole käytännössä mahdollista. Lietteen levitysaika on niin lyhyt (kaksi viikkoa keväällä ja syksyllä), ettei ole käytännössä mahdollista varastoida niin isoja lietemääriä tehtaalla. Tarvittaessa on mahdollista järjestää mahdollisuus pumpata lietettä suoraan lietteenlevityskärryyn. 3. TSE-konteille ei ole tarkoitus rakentaa sääsuojaa. 4. Tehdyn meluselvityksen mukaan mitatut meluraja-arvot eivät ylity naapureiden asuinalueilla. Naapureille aiheutuvan meluhaitan pienentämiseksi öisin siirrettävät jätekontit sijoitetaan sellaiseen paikkaan, että niiden siirtämisestä aiheutuva melu ei kohdistu lähistöllä asuville niin suuressa mittakaavassa kuin tällä hetkellä. Jätekuljetusyritysten kanssa käydään läpi hyvät toimintatavat siirtolavojen käsittelyssä. 5. Hakijan mukaan hajuhaitta ei tule lisääntymään. 6. Jätteiden käsittelytilaan ei asenneta tällä hetkellä poistoilman suodatusta. Mikäli käytettävästä toiminnasta ilmenee hajuhaittaa, selvitetään onko tarkoitukseen olemassa tekniikka hajuhaitan vähentämiseksi. 7. Nykyisessä ympäristöluvassa on asetettu raja-arvot jätevesille, ja niitä pystytään jatkossakin noudattamaan.

20 20 8. Täydennetään hakemusta liitepiirustuksella, josta ilmenee jätevesien näytteenottopaikka. Näytteenottopaikka on sellainen, että se edustaa kaikkia laitokselta tulevia vesiä. Etelä-Pohjanmaan elinkeino-,liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto 1. Kauhajoen kaupungin kanssa on tarkoitus keskustella jätevesisopimuksen uusimisen tarpeesta. Nykyinen jäteveden virtaama on 452 m 3 /d ja jatkossa tuotannon laajentuessa jäteveden virtaama arvioidaan olevan 778 m 3 /d. Jätevesisopimuksen mukainen virtaaman raja-arvo on 600 m 3 /d. 2. Esikäsittelyprosessin parantaminen on tällä hetkellä suunnittelussa. Suunnitelmien valmistuttua ne toimitetaan valvontaviranomaisille. 3. Hakija ei suostu tilanteeseen, jolloin tulee saavuttaa tiukemmat jäteveden haitta-ainepitoisuudet. Hakija esittää, että uudessa ympäristöluvassa jäteveden haitta-ainepitoisuuksien raja-arvot pysyvät nykyisen luvan mukaisissa arvoissa. Varsinkin rasvalle esitetty raja-arvo on hakijan mielestä liian tiukka. 4. Likaisten alueiden sadevedet johdetaan tulevaisuudessa jätevesiviemäriin ja edelleen Atrian jätevesien esikäsittelylaitokselle puhdistettavaksi. Tarkoitus on pitää kyseiset alueet mahdollisimman pieninä. Kyseisten alueiden pinta-ala on yhteensä n. 500 m 2. Ilmatieteenlaitoksen sadevesivuositilaston laskelman mukaan laitosalueen likaisilta paikoilta kerätty sadevesimäärä olisi vuositasolla m 3 /a ja n. 0,75 m 3 /d. Johtuen näin pienistä sadevesimääristä, hakija ei katso tarpeelliseksi lähteä mittaviin investointeihin ja rakentaa näille alueille erilliset sadekatokset. 5. Esitetty suunnitelma karja-autojen pesusta ja purun poistamisesta on hakijan mielestä toteutuskelpoinen siten, että se on käytännössä toimiva ratkaisu. Toimintamalli on toiminnallisuuden kannalta paras ja kustannustehokkain ratkaisu. Hakija tarkentaa vielä mitä on jätetyssä täydennyksessä todettu asiasta seuraavasti: Pesuhalleissa karja-auto ajaa lattiakourun päälle. Auto pestään ulko- ja sisäpuolelta. Lattiakourusta pesuvesi puruineen valuu pumppukaivoon. Pumppukaivosta pesuvesi pumpataan kiintoaineen erotuslaitteistoon, jolla kiintoaine saadaan erotetuksi arvioltaan 90 %:sti. Kiintoaine ohjataan jätekonttiin, ja materiaali toimitetaan edelleen Nurmoon kompostoitavaksi. Vesi johdetaan hiekanerotuskaivoon, josta se pumpataan pesuhallien lattiakourujen huuhteluun. Esipuhdistettu ylimääräinen vesi johdetaan hiekanerotus- ja öljynerotuskaivon kautta jäteveden esikäsittelylaitokselle. 6. TSE-jätteet kootaan kellarikerroksessa sijaitsevaan jäähdytettyyn tilaan. Tilassa on paikat kahdelle siirtolavalle, jotka tyhjennetään kerran päivässä. TSEkonttien tilavuus on mitoitettu siten, että ne riittävät maksimikapasiteetilla yhden päivän jätekertymälle. Täysiä TSE-jätekontteja ei varastoida tehdasalueella normaalitilanteessa. TSE-kontit kuljetetaan pois tuotannon loputtua päivän päätteeksi. Hakija ei aio rakentaa jätekonteille sääsuojaa. 7. Hakija on kiinnittänyt huomiota melutasoihin uusissa hankinnoissa. Uudet hankittavat lauhduttimet edustavat uusinta tekniikkaa. Ainoastaan yksi nykyisistä lauhduttimista siirtyy uuteen kylmäkeskukseen.

21 21 Tekninen lautakunta Hakijalla ei ole ollut lausuntoon muuta huomautettavaa kuin mitä on yllä olevassa on todettu Kauhajoen ympäristölautakunnan ja ELY-keskuksen lausunnoista. ALUEHALLINTOVIRASTON PÄÄTÖS Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Atria Oyj:n toimintaa koskevan Länsi-Suomen ympäristökeskuksen myöntämässä ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa ympäristöluvassa velvoitetun lupamääräysten tarkistamista koskevan hakemuksen sekä myöntää toiminnan muutokselle ympäristöluvan. Lupamääräykset kuuluvat kokonaisuudessaan tarkistettuina ja tuotannon laajennuksen mukaan lukien seuraavasti. Päästöt viemäriin ja vesiin 1. Laitoksen toiminnassa on pyrittävä siihen, että jätevesiä syntyy mahdollisimman vähän. Viemäriin johdettava jätevesi ei saa sisältää rasvaa, öljyä, kiintoaineita tai muita aineita sellaisissa määrin tai pitoisuuksina, jotka ovat haitallisia viemäriverkostolle tai viemärilaitoksen puhdistusprosesseille. 2. Laitoksen jätevedet tulee esikäsitellä asianmukaisella tavalla ennen viemäriin johtamista. Ennen esikäsittelyyn johtamista jäteveden sisältämä kiintoaine tulee lisäksi erottaa seulalla. Jätevesi tulee johtaa viemäriverkostoon mahdollisimman tasaisesti. Viemäriin johdettava kuormitus ei saa ylittää seuraavia pitoisuusraja-arvoja: BOD 7ATU Kiintoaine Rasva 1400 mg/l 1100 mg/l 150 mg/l Raja-arvo katsotaan saavutetuksi kun pitoisuus liukoisessa muodossa neljännesvuosittaisena keskiarvona laskettuna alittaa raja-arvon. Viemäriin johdettava kuormitus ei saa ylittää seuraavia tavoitearvoja neljännesvuosikeskiarvona lähtien BOD 7ATU Kiintoaine Rasva 1000 mg/l 700 mg/l 100 mg/l Mikäli tavoitearvoja ei saavuteta, toiminnanharjoittajan tulee jättää selvitys lupaviranomaiselle seuraavan lupahakemuksen yhteydessä. Teknistaloudellisessa selvityksessä tulee ottaa kantaa keinoihin, miten mainittu kuormitusvähennys on mahdollista toteuttaa, ja mitkä ovat toimenpiteiden arvioidut kustannukset.

22 22 3. Asemapiirrokseen (päätöksen liite 2) merkittyjen teurasjätehuoneiden, minkinrehun, eläinten purkutilojen, jätehuoneiden ja karja-autojen pesutilan edustalla olevien alueiden pihavedet on johdettava laitosalueelta jäteveden esikäsittelylaitoksen kautta viemäriin. Alueet tulee pitää puhtaana, ja laitosaluetta pestäessä, tulee huolehtia siitä, että myös näiden alueiden pesuvedet johdetaan viemäriin. 4. Sadevedet ja alueen muut puhtaat pintavedet on johdettava laitosalueelta hiekan- ja öljyjenerotuskaivojen kautta maastoon siten, ettei niistä aiheudu pinta- tai pohjavesien pilaantumisvaaraa. Kaivot on tarkastettava ja tyhjennettävä säännöllisesti. Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen 5. Laitoksella syntyvät jätteet on lajiteltava ja kerättävä erillään. Jätteen määrää tulee pyrkiä vähentämään. Toiminnassa syntyvä eläinperäinen jäte kuten rasva ( ) ja jakeet, jotka voidaan hyödyntää lemmikkieläinten ruoka-aineena ( ) on toimitettava luvanmukaiseen laitokseen hyödynnettäväksi aineena. Kompostoitavaksi sopivat jakeet kuten seulalla erotettu lietelanta ( ), mahalanta ( ) ja esikäsittelylaitoksella syntyvät lietteet ( ) on toimitettava käsiteltäväksi Atrian Nurmon kompostointilaitokseen tai muuhun laitokseen, jossa ko. jakeet voidaan hyödyntää. Eläinperäinen renderoitava jäte, kuten luut ( ), sorkat ja sarvet ( ) sekä TSE-jäte ( ) on toimitettava laitokseen, jolla on lupa käsitellä luokituksen mukaisia eläinjätteitä. TSE-jätteiden varastointi tulee tapahtua tiiviissä säiliöissä ja jäähdytetyssä tilassa. Kaikki eläinperäiset jätteet sekä eläinsuojassa muodostunut lanta tulee varastoida asianmukaisesti siten, ettei siitä voi aiheutua haju- tai terveysvaaraa eikä maaperän tai pohja- ja pintavesien pilaantumisvaaraa. Eläinperäisten jätteiden säilyttämistä piha-alueella tulee välttää. 6. Toiminnassa syntyvät hyödyntämiskelpoiset jätteet kuten pahvi ( ), paperi ( ) ja energiajäte ( ) on toimitettava hyötykäyttöön ensisijaisesti materiaalina ja toissijaisesti energiana. Keräyspahvin käsittely ja varastointi tulee järjestää asianmukaisesti katetussa tilassa siten, että pahvi ei voi altistua sateelle. 7. Karjan kuljetusautoihin kertyneet kuivatuspurut tulee mahdollisuuksien mukaan poistaa kuivana ennen autojen pesua. Tiedot hankittavasta erottelulaitteistosta, joka mekaanisesti poistaa kiintoaineet painepesun jälkeen tulee toimittaa tiedoksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle käyttöönoton jälkeen. Tiedot erottelulaitteiston toimivuudesta ja kiintoaineiden talteenottoasteesta tulee myös saattaa valvontaviranomaisten tiedoksi. 8. Ongelmajätteet, kuten jäteöljyt, öljynsuodattimet ( ), akut ja paristot ( ) ja loisteputket ( ) on toimitettava käsiteltäviksi laitokseen tai paikkaan, jonka ympäristönsuojelulain mukaisessa luvassa on tällaisen jätteen vastaanotto hyväksytty. Ongelmajätteitä luovutettaessa jätteiden siirrosta on

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi Viite: Asia: Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Elintarvikelaitoksen (Puljonki Oy) ympäristöluvan muuttaminen Juuan kunnan lausunto hakemuksen

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29. Ympäristölautakunta 13.03.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29. Ympäristölautakunta 13.03.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.03.2014 Sivu 1 / 1 376/11.01.00/2014 29 Espoon kaupungin ja ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Anodisointi Janster Oy:n pintakäsittelylaitoksen

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 Etelä-Suomi 11.12.2013 Naantalin kaupunki Kaupunginhallitus PL 43 21101 NAANTALI!/. C:'.?('. ()(/ Viite Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen/

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.12.2013 Sivu 1 / 1 1137/11.01.00/2013 Ympäristölautakunta 25 21.3.2013 114 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Ekokem-Palvelut Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee hiekanpesu-

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013

PÄÄTÖS. Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013 PÄÄTÖS Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013 ASIA Metsä Board Oyj:n kemihierretehtaan toimintaa koskevan ympäristöluvan määräyksen 6 määräajan

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 PÄÄTÖS Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Veljekset Brandt Nahkatehdas Oy:n ympäristöluvan raukeaminen, Kokkola Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa. PÄÄTÖS Nro 3/2015/1 Dnro ISAVI/55/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2015 ASIA Varkauden tehtaiden ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Varkaus, Joroinen ja Rantasalmi HAKIJA

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN OHJEITA YMPÄRISTÖLUVAN HAKIJOILLE KUUSAMON, POSION JA TAIVALKOSKEN ALUEELLA

KÄYTÄNNÖN OHJEITA YMPÄRISTÖLUVAN HAKIJOILLE KUUSAMON, POSION JA TAIVALKOSKEN ALUEELLA KÄYTÄNNÖN OHJEITA YMPÄRISTÖLUVAN HAKIJOILLE KUUSAMON, POSION JA TAIVALKOSKEN ALUEELLA Ympäristölupaa edellyttävät toiminnot Ympäristöluvan tarpeesta ja yleisestä (ympäristö)luvanvaraisuudesta säädetään

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2014 1 (5) 415 Lausunto Helsingin Energian Munkkisaaren huippu- ja varalämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamisesta ja toiminnan muuttamisesta HEL 2014-002841

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Ympäristölautakunta 21.03.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Ympäristölautakunta 21.03.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.03.2013 Sivu 1 / 1 1137/11.01.00/2013 25 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle koskien Lehile Oy:n hakemusta hiekanpesu- ja vedenerotuslaitoksen lupamääräysten tarkistamista

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1 1965/11.01.00/2014 Ympäristölautakunta 56 15.5.2014 99 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, Circulation Oy:n siirtokuormausasema, Arinatie 13,

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT

TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT Teollisuuden toimintaa ohjaavat tekijät: TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT prof. O. Dahl Puhtaat teknologiat -tutkimusryhmä Dia n:o 1, CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit (5 op) Nykyinen ympäristölainsäädäntö

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012

PÄÄTÖS. Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012 PÄÄTÖS Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012 ASIA HAKIJA Kivilammen maankaatopaikan laajennusta koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuuden ympäristöasiat Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuudesta mahdollisesti vaadittavia ilmoituksia ja lupia Meluilmoitus Ympäristönsuojelulaki 527/2014 Jätehuoltosuunnitelma Jätelaki 646/2011

Lisätiedot

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY YMPA 6.10.2010, 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY Sellueriste Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee sellueristeen valmistusta keräyspaperista Porin

Lisätiedot

Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2004

Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2004 Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh/Tfn: 06-367 5211, faksi/fax 06-367 5251 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 30.12.2004 No YS 1570 Dnro 0199Y0187 114 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA TOIMINNAN SIJAINTI

Lisätiedot

Helsinki No YS Nordica Re (Finland) Oy Tallbergin puistotie Helsinki

Helsinki No YS Nordica Re (Finland) Oy Tallbergin puistotie Helsinki YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 27.8.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-215-111 No YS 1004 ASIA Kursivoitu kohta on korjattu hallintolain 51 :n perusteella Uudenmaan ympäristökeskuksessa 10.9.2009.

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465 PÄÄTÖS Helsinki 11.4.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 63 111 No YS 465 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee Strömsö Property Development

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 06.10.2016 Sivu 1 / 1 1137/2013 11.01.00 88 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, Ekokem-Palvelu Oy:n ympäristölupahakemus koskien Juvanmalmin jätteenkäsittelylaitoksen toiminnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 31/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Esityslista 31/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Esityslista 31/2013 1 (5) Päätöshistoria Ympäristölautakunta 27.08.2013 264 HEL 2013-009264 T 11 01 00 00 ESAVI/323/04.08/2012 Päätös Lupatilanne Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 114 25.02.2013

Kaupunginhallitus 114 25.02.2013 Kaupunginhallitus 114 25.02.2013 Vastine Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Konnunsuon vankilan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamispäätöksestä Vaasan hallinto-oikeudelle jätettyihin

Lisätiedot

Koskenheimo Ky, Louhijantie 10, 48220 KOTKA

Koskenheimo Ky, Louhijantie 10, 48220 KOTKA 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro KAS-2005-Y-305-111 Annettu julkipanon jälkeen 25.10.2005 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta. LUVAN HAKIJA Koskenheimo Ky,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Asia tulisi käsitellä 25.8.2015 283 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Helen Oy:n Patolan huippulämpökeskuksen ympäristölupa-asiassa HEL 2015-001987 T

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 17.2.2003 Kokouspvm 13. 2.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Lausunto Ekokem Oyj:n ympäristölupahakemuksesta; jätteiden esikäsittelylaitos

Lausunto Ekokem Oyj:n ympäristölupahakemuksesta; jätteiden esikäsittelylaitos Lausunto Ekokem Oyj:n ympäristölupahakemuksesta; jätteiden esikäsittelylaitos Tekla 10.3.2015 83 Vesijoht 25.3.2015 47 Ympla 26.3.2015 45 Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Riihimäen kaupungin lausuntoa

Lisätiedot

Puhelinnumerot 00280. Työntekijämäärä tai henkilötyövuodet 450

Puhelinnumerot 00280. Työntekijämäärä tai henkilötyövuodet 450 HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. HAKIJAN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Lassilan huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.05.2015 Sivu 1 / 1 1802/11.01.00/2015 48 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ympäristöluvan muutoshakemuksesta, Delete Finland Oy:n siirtokuormausasema, Juvanmalmintie 18

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/REPOSAARI FISH OY Reposaari Fish Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevan silakankäsittelylaitoksen toimintaa Porin Reposaaren kalasatamassa.

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Lihatukku Jouni Partanen Oy, Piiskakuja 5

Ympäristölupahakemus / Lihatukku Jouni Partanen Oy, Piiskakuja 5 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 709 07.11.2006 1 Ymp 995-2003 (235) Ympäristölupahakemus / Lihatukku Jouni Partanen Oy, Piiskakuja 5 Ympkaalk 709 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.5.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.5.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Päätöshistoria Ympäristölautakunta 06.05.2014 154 ESAVI/555/04.08/2010 Lausunto Hakija Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle

Lisätiedot

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi PÄÄTÖS Nro 28/2019 Dnro ISAVI/3514/2018 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2019 ASIA Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi ALOITTEEN VIREILLEPANIJA

Lisätiedot

Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus. YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa

Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus. YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa Biokaasua Varsinais-Suomessa -seminaari 16.2.2016 Eljas Hietamäki Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Päätös / Ympäristölupa / Maitofarmi Mamis Ay - Eläinsuoja / Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Päätös / Ympäristölupa / Maitofarmi Mamis Ay - Eläinsuoja / Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Rakennus- ja ympäristölautakunta 319 17.10.2012 Päätös / Ympäristölupa / Maitofarmi Mamis Ay - Eläinsuoja / Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 575/11/01/00/2010 RYL 319 Asiakirjat Asiakirjat ovat

Lisätiedot

1(4) Päätös Dnro VARELY/586/2015. Varsinais-Suomi

1(4) Päätös Dnro VARELY/586/2015. Varsinais-Suomi 1(4) Varsinais-Suomi 4.7.2018 Päätös Dnro VARELY/586/2015 ASIA Ympäristönsuojelulain (YSL 527/2014) 80 :n mukainen arvio ympäristöluvan tarkistamisen tarpeesta uusien päätelmien, ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY YMPA 09.12.2008, 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY (JK) Yj:n ehdotus: Elometalli Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa metalliromun käsittely-

Lisätiedot

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY (RJ) ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Eloksointi Oy:n toimintaa. Kyseessä on olemassa oleva

Lisätiedot

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2. 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.2014 ASIA Betonitien rakennusjätteen varastointi, lajittelu ja käsittelylaitoksen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) No YS 535. Lassila & Tikanoja Oyj Tuusulan tuotantolaitos Konetie Tuusula. Ympäristötönsuojelulaki 61

PÄÄTÖS 1 (5) No YS 535. Lassila & Tikanoja Oyj Tuusulan tuotantolaitos Konetie Tuusula. Ympäristötönsuojelulaki 61 U U D E N M A A N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... N Y L A N D S M I L J Ö C E N T R A L PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 18.5.2004 Dnro 0199Y0187-114 No YS 535 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisesta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.01.2017 Sivu 1 / 1 1502/2015 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös lupamääräysten tarkistamisesta, Kuljetus Team Virtanen Oy, Juvanmalmintie 21 A Valmistelijat

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2013 ASIA HAKIJA Jätteiden hyödyntämistä koskeva ympäristölupahakemus, Kokkola. CrisolteQ Oy PL 286

Lisätiedot

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY 1 26.2.2019 FINAL NOKIANVIRRAN ENERGIA OY SELVITYS RINNAKKAISPOLTTOLAITOKSEN TOIMINNASTA 2018 Copyright Nokianvirran Energia Oy Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja.

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja. KORPILAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 22.9.2005 5/2005 (1/5) Ympäristölautakunta Julkipanopäivä 3.10.2005 Pl 15 41801 KORPILAHTI Antopäivä 4.10.2005 ASIA Seppo Nirkkosen ympäristölupahakemus (YSL 35 )

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA HAKIJA Hämeen Hyötymateriaalit Oy:n Vaivian jätteenkäsittelylaitoksen jätelain 120 :n mukainen

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

1(3) Päätös. Dnro KASELY/276/

1(3) Päätös. Dnro KASELY/276/ 1(3) Päätös Dnro KASELY/276/2016 15.2.2018 ASIA Ympäristönsuojelulain (YSL 527/2014) 80 :n mukainen arvio ympäristöluvan tarkistamisen tarpeesta uusien BAT -päätelmien vuoksi sekä määräys ympäristöluvan

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA Helsinki 12.8.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2007-Y-639-111 No YS 949 ASIA Ympäristösuojelulain 55 mukainen lupamääräysten tarkistaminen, joka

Lisätiedot

TERVETULOA MR PIPE SERVICE FINLAND OY 1

TERVETULOA MR PIPE SERVICE FINLAND OY 1 TERVETULOA MR PIPE SERVICE FINLAND OY 1 JÄTEVEDEN KÄSITTELY Tiivistelmä: Asetus talousjätevesien käsittely vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla MR PIPE SERVICE FINLAND OY 2 1.

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Paahtopuu Oy:n pellettitehtaan jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden

Lisätiedot

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Ilmoituksenvaraisen toiminnan luvanvaraisuus YSL LIITE 4 YSL 89 :n muutos UUSI HANKE Olennainen muutos TOIMINTAKOKONAISUUS

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (7) 309 Lagerblad Foods Oy, elintarvikelain mukainen hakemus, Lagerblad Foods Oy liha- ja kala-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta HEL 2012-013788 T 11 02 00

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle asetetun määräajan pidentäminen, Äänekoski

PÄÄTÖS. Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle asetetun määräajan pidentäminen, Äänekoski PÄÄTÖS Nro 129/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/51/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 16.8.2013 ASIA HAKIJA Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle

Lisätiedot

1/2018 Lupajaosto Loimijoentie 74. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon toiminnalle

1/2018 Lupajaosto Loimijoentie 74. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon toiminnalle LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1/2018 Lupajaosto 27.02.2018 Loimijoentie 74 Lupajaosto Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 23.2.2018 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus nautakasvattamon

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598 PÄÄTÖS Helsinki 19.5.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-653-111 No YS 598 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee YIT Rakennus Oy:n

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Joutsan Kuljetus Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden käsittelyn

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62,

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62, 1 VAALAN KUNTA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa 31.5.2017 Liite 62, 29.5.2017 ASIA Ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen YMPÄRISTÖLUPA, joka koskee Vaalan kunnan teknisen osaston

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012

PÄÄTÖS. Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012 PÄÄTÖS Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012 ASIA Viljo Viljanmaan Nahkatehdas Oy:n ympäristölupahakemus, Seinäjoki HAKIJA Viljo Viljanmaan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 3 Elintarvikelain 13 pykälän mukainen hakemus Heinon Tukku Oy:n liha-, kala- ja maitoalan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-006929 T 11

Lisätiedot