CONTINENTAL IO-360-KB 2410 CESSNA AIRCRAFT COMPANY. Sähköjärjestelmä CESSNA R172K

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CONTINENTAL IO-360-KB 2410 CESSNA AIRCRAFT COMPANY. Sähköjärjestelmä CESSNA R172K"

Transkriptio

1 Sivu ROTAX 462 IKARUS GMBH FOX C 22 Sytytystulpan radiosuojaus Noin 10 min. paikallislennon loppuvaiheessa moottori pudotti hetkellisesti kierroksia. Lennon jälkeen tehtiin huolellinen tarkastus, mutta mitään vikaa ei havaittu. Myöhemmin samanlainen vika esiintyi, ja tarkastuksessa havaittiin sytytystulpan häiriönpoistamiseen käytetyn resistorin vioittuneen ERI VALMISTAJIA 2410 Sähköjärjestelmä Laturin hihna Katsastusten ja vuositarkastusten yhteydessä on tullut esille, että laturin hihnoina on käytetty autoon tarkoitettuja hihnoja. Silloin tällöin myös auton akkuja on asennettu lentokoneisiin. Tulkoon taas kertauksen vuoksi mainittua, että tyyppihyväksyttyihin ilma-aluksiin saa asentaa vain ilma-aluksiin valmistettuja ja hyväksyttyjä varaosia ja tarvikkeita CONTINENTAL IO-360-KB 2410 Sähköjärjestelmä CESSNA R172K Alternaattorin käytin Lentoonlähdön jälkeen noin 1000 jalan korkeudessa moottorista kuului napsaus. Ohjaaja pyysi lupaa palata kentälle. Pian tämän jälkeen moottorin teho alkoi vähetä ja lopulta kuului pamaus ja moottori pysähtyi kokonaan. Kone teki pakkolaskun pellolle. Tarkastuksessa havaittiin alternaattorin käyttimen pettäneen. Öljypumppu, joka saa käyttövoimansa saman hammaspyörän välityksellä myös pysähtyi, koska alternaattorin käyttimestä irronneet palat kiilasivat öljypumpun hammaspyörän ja öljypumpun käyttöakseli katkesi, moottori ei saanut voiteluöljyä vaan leikkasi kiinni CONTINENTAL GTSIO-520-M 3700 CESSNA 404 Moottorin voitelujärjestelmä Alipainepumpun tiiviste Lennolla havaittiin öljynpaine melko pieneksi. Taskulampulla tarkistettaessa nähtiin ko. moottorin vuotavan öljyä. Moottori lepoutettiin. Maassa todettiin öljyvuodon tulevan alipainepumpun tiivisteestä EXPERIMENTAL S-6 COYOTE II MOD. Kaasutin Harjoituslennolla, noin 20 min. lennon jälkeen moottorin teho nopeasti väheni. Ohjaaja sääti moottorin tyhjäkäynnille siksi aikaa kun katsoi sopivaa pakkolaskupaikkaa. Lisättäessä tehoa moottori tuntui käyvän hyvin, mutta vähän ajan kuluttua teho putosi taas. Ohjaaja teki pakkolaskun pellolle. Ohjaaja epäilee kaasuttimen jäätyneen. Moottoria on käytetty jälkeen päin ja mitään teknistä vikaa ei ole havaittu.

2 Sivu ROTAX 912 ULS 7300 COMCO IKARUS GMBH IKARUS C 42 Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Kaasuttimen kiinnityskumi Moottori sammui tyhjäkäyntitehoilla läpilaskun yhteydessä. Vasemman kaasuttimen ja imuputkiston välinen kiinnityskumi oli pettänyt. Koneen lentoaika oli 188 h VOLKSWAGEN VW 1500S 7300 SCHLEICHER, ALEXANDER RHÖNLERCHE II Kumiholkki Lennolla moottorin toinen kaasutin irtosi. Kone teki maastolaskun. Kaasutin on moottorissa kiinni kumiholkilla, joka oli kutistunut, löystynyt ja lopulta irronnut LYCOMING O-320-D2J 7300 CESSNA 172P Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Kaasuttimen koho Kaasuttimesta tulvi polttoainetta moottorin ollessa pysähtyneenä. Tämä havaittiin 50 tunnin huollossa. Kaasutin tarkastettiin ja todettiin uimurikohon olevan ns. massakoho. Koho vaihdettiin Precision Mandatory SB:n MSA-1 mukaisesti metallikohoksi. Vika korjaantui. Moottorin käyntiaika oli 1910 h LYCOMING O-320-E2D 7300 CESSNA 172M Kaasutin Yömatkalennolla moottori alkoi käydä karkeasti välillä. Ohjaaja kokeili magneetot, jolloin molemmat toimivat hyvin samoin koko loppumatkan. Tästä päätellen kaasutin on ollut jäässä." LYCOMING O-540-B2B PIPER PA Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Kaasutin Hinauskoneen moottori otti tehoa lisättäessä vain 1000 kierrosta ja sammui. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen tyhjäkäynti oli normaali, mutta tehon lisäys aiheutti yskimistä ja kierrokset eivät nousseet yli 1000 kierroksen. Magneettojen kokeilu ok. Ohjaaja lisäsi tehoja reippaasti 4-5 kertaa, jolloin moottori otti kierroksia ja alkoi seurata kaasua normaalisti. Kaasuttimen kohokammio tyhjennettiin astiaan. Polttoaineen seassa oli noin 5 mm mittainen kovakuoriainen, jonka alkuperä on tuntematon. Kohokammio ja putkisto huuhdeltiin, ei muita epäpuhtauksia. Irrotetut osat asennettiin paikoilleen. Koneelle suoritettiin koekäyttö, arvot normaalit. Koelento sujui myös normaalisti.

3 Sivu LYCOMING TIO-540-J2BD 7300 PIPER PA Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Matkalennolla, kun saavutettiin FL100, laihennettiin molempia moottoreita normaalisti. Oikeassa moottorissa laihennus nosti EGT:n noin 1400 o F. Hetken kuluttua EGT laski arvoon 1000 o F ja tehot hävisivät. Nousun aikana kaikki oli toiminut normaalisti. Laskeuduttiin noin 2000 ft:iin, jolloin tehot palasivat lähes normaaliksi. Korjaamolla koekäytön perusteella pääteltiin oikean moottorin seoksen olevan liian laihan. Polttoainesuuttimet ja -suotimet puhdistettiin, kone koekäytettiin ja lennettiin lentopinnalle 100. Koelennon aikana moottori toimi hyvin. Ilmeisesti syynä olivat epäpuhtaudet polttoainejärjestelmässä TURBOMECA MAKILA 1A EUROCOPTER FRANCE AS 332 L1 Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Kerääjäsäiliön tyhjennysputki Moottoria purettaessa tehtaalle lähettämistä varten havaittiin polttoaineen kerääjäsäiliön tyhjennysputken murtuneen. Kerääjäsäiliöön kerätään moottorin sammutuksessa palamatta jäänyt polttoaine ja käytetään seuraavan käynnistyksen yhteydessä. Putken murtuma aiheuttaa polttoaineen leviämisen moottorin alle. Tässä tapauksessa putki oli murtumisestaan huolimatta pysynyt paikallaan ja vuoto moottorin ulkopuolelle on ollut ilmeisesti olematon. Osan käyntiaika oli GARRETT TFE731-3R-1H 7310 BRITISH AEROSPACE CORP HS 125 SERIES 700B Polttoaineputki Lennolla oikean moottorin "Gen.Fail." valo syttyi. Reset napin painaminen ei vaikuttanut ja noin 10 sekuntia myöhemmin oikean moottorin tehot alkoivat laskea. Ohjaaja sammutti moottorin ja laski lähellä olevalle kentälle. Tarkastuksen jälkeen todettiin käynnistin/generaattorin laakereiden pettäneen ja saman moottorin polttoaineputken murtuneen. Valmistajatehtaalla on tietoa asiasta, koska se on antanut SB:n koskien polttoaineputken sitomista. Ko. muutostyö oli jo tehty moottoriin, mutta putki murtui siitä huolimatta. Moottorin käyntiaika oli n h ALLISON 250-C AGUSTA, S.P.A COSTRUZIONI A.G. AGUSTA BELL 206B Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Vedenpoistohana Kopterin moottori sammui nostolennolla leijuntatilanteessa. "Relight" käynnisti moottorin uudelleen. Moottorin korkeapainepolttoainepumpun vedenpoistohanan kiinnitysmutterin havaittiin katkenneen ja syyksi epäillään hanan kautta järjestelmään päässyttä ilmaa, joka voi sammuttaa moottorin. Kyseisessä helikopterissa on CECO polttoainejärjestelmä, joka on Bendixin järjestelmään verrattuna tarkempi ilman suhteen. Yrityksen muissa koptereissa ei ole asennettu samanlaista vedenpoistohanaa, ja tästäkin se irrotettiin ja paikalle asennettiin alkuperäinen sokea tulppa.

4 Sivu ROTAX RANS INC. S-6 COYOTE II Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Kaasuttimen neula Lentokoneen moottoriin tuli käyntihäiriö. Ohjaaja suoritti pakkolaskun pellolle. Moottori kävi tyhjäkäyntiä. Etusylinterin lämpötila oli 450 ja takasylinterin 200 astetta Celsiusta. Osan käyntiaika oli 154 h ROTAX RANS INC. Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö S-6 COYOTE II Polttoaineletku Huollon yhteydessä tehdyssä moottorin koekäytössä havaittiin moottorin tehon heikkenevän, kunnes moottori lopulta sammui. Syyksi osoittautui polttoaineletkun halkeaminen ryypyttimen perästä, jolloin polttoainejärjestelmään pääsi tätä kautta ilmaa. Tämä vaikeutti moottorin polttoaineen saantia edellä kerrotuin seurauksin. Polttoaine tulee samasta putkesta sekä moottorille että ryypyttimelle. Ilmoittaja ehdottaa, että moottorille ja ryypyttimelle tehtäisiin erilliset polttoaineen syöttöputket ROTAX EXPERIMENTAL RENEGADE SPIRIT Virtausmittarin anturi Lennolla moottori sammui sillä seurauksella, että lasku jouduttiin tekemään pellolle. Vikaa selvitettäessä havaittiin roska virtausmittarin anturissa. Koneen käyntiaika oli 330 h CONTINENTAL IO-520-F 7310 CESSNA U206C Lennolla vasemman moottorin ahtopaine laski hitaanpuoleisesti 24 tuumasta 16 tuumaan. Muutaman minuutin kuluttua ahtopaine nousi takaisin. Moottori toimi loppulennon hyvin. Ilmeisesti vähäinen vesimäärä polttoaineessa.

5 Sivu CONTINENTAL IO-550-B 7310 BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT A36 Pumpun ja käyttimen välinen tiivistys oli pettänyt. Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Polttoainepumppu Osan käyntiaika oli 1021 h CONTINENTAL TSIO-520-E 7310 CESSNA 402B Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Polttoaineputken löysä liitos Lentoonlähdön jälkeen alkunousussa polttoaineen paine oli alhainen ja polttoainetta tuli moottoripellin päälle ulos. Lennon jälkeen vikaa tutkittaessa havaittiin löysä liitos sylintereille menevässä polttoaineputkessa. Mutteri kiristettiin ja moottori koekäytettiin. Vika korjaantui CONTINENTAL TSIO-520-VB 7310 CESSNA 402C Tiiviste Nousun jälkeen, koneen saavuttaessa matkalentokorkeuden, ei oikea moottori suostunut käymään ilman lisäpolttoainepumppua (Aux-pumppu). Vian korjauksen jälkeen koelennolla molemmat moottorit olisivat sammuneet ilman lisäpolttoainepumpun käyttöä. Tarkastuksessa havaittiin polttoainepumpun korkeusaneroidin tiivisteen pullahtaneen pois paikaltaan. Molemmissa moottoreissa oli sama vika LYCOMING HIO-360-D1A 7310 HUGHES TOOL CO. HUGHES 269C Polttoainesuuttimet Lennolla moottori menetti tehoa ja alkoi ravistaa. Ohjaaja laskeutui pellolle, jäähdytteli moottoria hetken aikaa ja sammutti sen jälkeen. Moottori koekäytettiin, mutta vika ei uusiutunut. Käytettäessä moottoria erittäin laihalla seoksella, oli käynti ohjaajan mukaan samanlainen kuin lennolla sattunut häiriö. Polttoainesuuttimet ja putket puhdistettiin sekä polttoainesäädin vaihdettiin uuteen. Moottori on tämän jälkeen toiminut hyvin. Moottorin käyntiaika oli 215 h LYCOMING IO-360-C1C 7310 Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö PIPER PA-28R-200 Moottorin käyttämä polttoainepumppu Koululennolla moottorin polttoaineen paine laski ja moottorin käynti muuttui epätasaiseksi. Kun sähköinen polttoainepumppu kytkettiin päälle moottorin käynti tasaantui. Koneen matkapäiväkirjassa oli merkintä 40 lentotuntia aikaisemmin tapahtuneesta moottorin pysähtymisestä laskukiidon jälkeen. Silloin epäiltiin moottorin tyhjäkäynnin olleen liian pienellä ja sitä nostettiin. Moottori toimi tämän jälkeen hyvin, kunnes tämän tapauksen jälkeen todettiin moottorin polttoainepumpun vioittuneen. Pumppu vaihdettiin ja moottori on toiminut tämän jälkeen hyvin. Laitteen käyntiaika oli 454 h.

6 Sivu LYCOMING IO-360-C1C 7310 PIPER PA-28R-200 Polttoaineen syöttö ja säätö Polttoaineen vedenpoistokupin runko Ohjaamossa havaittiin voimakas polttoaineen haju korkeusmittarin vaihdon yhteydessä. Polttoaineen vedonpoistokupin runko (fuel strainer cover) oli taipunut, jolloin sakkakupin ja runkokappaleen välistä vuoti polttoainetta, vaikka niiden välissä oli kumitiiviste. Koneeseen tilattiin ja asennettiin rakenteeltaan huomattavasti vahvempi uusi osa. Vahvemman osan ansiosta taipumista ei enää tule tapahtumaan. Huoltaja suosittelee, että kaikkiin vanhoihin Pipereihin tulisi vaihtaa uudenmallinen osa. Koneen lentoaika oli 3730 h LYCOMING IO-540-W1A5D 7310 MAULE AIRCRAFT CORP. MAULE M Putkiliitos Purjelentokonetta hinattaessa n ft:n korkeudella moottori alkoi menettää pikku hiljaa tehoaan. Ääni moottorissa oli normaali, mutta tehoa ei riittänyt enää yhdistelmän nousuun. Polttoaineen virtausmittari näytti 9-10 gal/h kulutusta, kun normaali laihennettu arvo ko. tehoasetuksella on gal/h. Hinauksessa käytetty tehoasetus on 22 inshg ahtopaine, kierrokset 2300 r/min ja seos gal/h. Mitkään toimenpiteet eivät vaikuttaneet tehoon eikä polttoainevirtaukseen. Purjekoneelle annettiin käsky irrottaa moottorihäiriön vuoksi. Noin 1 min. purjekoneen irrotuksen jälkeen moottori sammui kokonaan. Kone pääsi hyvin kentälle laskuun. Ennen moottorihäiriötä, nousun aikana tuntui ohjaamossa polttoaineen hajua, joka voimistui vähän ennen häiriötä. Tapauksen jälkeen koneen tarkastanut mekaanikko ilmoitti polttoainejakajalle menevän putken olleen irti. Koneen käyntiaika oli 1689 h LYCOMING O-320-E2D 7310 REIMS AVIATION Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö CESSNA F172M Kaasutin Valokuvauslennolla moottorin käynti muuttui karkeaksi ja ohjaamoon tuli polttoaineen hajua. Ohjaaja keskeytti lennon ja palasi kentälle. Maassa havaittiin kaasuttimen tulvivan yli. Kaasutin irrotettiin ja lähetettiin korjaamolle. Korjaamolla havaittiin, että kaasuttimessa oli solukumikoho, pitäisi olla metallinen ja kiihdytyspumpun purkausputki puuttui. Osat asennettiin ja koekäyttö osoitti kaasuttimen olevan kunnossa. Osan käyntiaika oli 1931 h.

7 Sivu LYCOMING O-320-H2AD 7310 CESSNA 172N Kaasuttimen koho Asiakas valitti, että kaasutin tulvii, jos kone jätetään seisomaan pa-hana auki asennossa. Korjaamolla vikaa tutkittaessa todettiin kaasuttimen kohon täyttyneen osittain polttoaineesta. Uusi koho korjasi vian. Lentokelpoisuusmääräys Ei koske tätä kohoa. Ilmoittaja ehdottaa parempia tinaajia valmistajatehtaalle LYCOMING O-360-C2E 7310 BELLANCA MN Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö BELLANCA 8GCBC Ryypytinpumpun suuntaisventtiili Loppulähestymisen aikana moottori kävi huonosti ja laskukiidossa joutokäynnillä se sammui kokonaan. Koekäytössä moottori toimi hyvin. Oikea laskuteline oli pakoputken kohdalta nokeentunut. Tarkastusten jälkeen havaittiin vika ryypytinpumpun suuntaisventtiilissä, joka oli jumittunut auki. Moottori sai liikaa polttoainetta tätä kautta ja kävi liian rikkaalla. Koneen käyntiaika oli 1350 h LYCOMING TIO-541-E1C BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT A60 Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Polttoainesuutin Lentoonlähdön jälkeen oikeassa moottorissa käyntihäiriö. Tehon vähennys lievensi häiriötä. Paluu kentälle onnistui normaalisti. Tarkastuksessa koneen mekaanikko löysi huonohkoja tulppia ja osittain tukkeutuneen suuttimen. Moottori on jatkoajalla. Kolme viikkoa myöhemmin nousussa myös oikean moottorin ahtopaine laski hieman noin minuutin ajaksi. Kone palasi lähtökentälle O-320 B3B 7310 PA-20 PACER Kaasutin Koelennolla alkunousun aikana moottorin kierrokset laskivat nopeasti. Kaasuvipua käytettiin häiriön aikana joutokäyntiasennossa, josta se palautettiin takaisin suurelle teholle. Moottorin teho palasi 4-5 sekunnin kuluttua. Häiriön jälkeen palattiin välittömästi laskuun. Maassa tehdyissä koekäytöissä vikaa ei saatu uusiutumaan. Kaasutin purettiin tarkastusta varten ja hienosuotimen jälkeen löytyi n. O 2 mm:n kuivunut tiivisteliiman pala. Osan käyntiaika oli 19 h

8 Sivu P&W PT6A EMPRESA BRASILEIRA DE AERONAUT EMB-110P1 Polttoaineputki Lähestymisen aikana, laskutelineitä alas otettaessa, ohjaamoon levisi polttoaineen hajua. Laskun jälkeen, rullauksen aikana oikean moottorin polttoaineen virtausmittari näytti 120 lb/h. Vasen näytti 100 lb/h. Oikealta moottoripeltien välistä tuli polttoainetta ja arviolta maassa sitä oli n. 2 litraa ennenkuin vuoto tyrehtyi. Tarkastettaessa lähemmin, booster-pumpun ollessa päällä, polttoainetta suihkusi moottoritilaan paineella ja edelleen laskutelinekuiluun. Korjaamolla havaittiin ko. putkessa hiushalkeama. Putki on ollut irti säätimen vaihdon takia n. 2 kk aikaisemmin P&W PT6A EMPRESA BRASILEIRA DE AERONAUT EMB-110P1 Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Polttoainepumppu Matkalennon aikana pinnalla 80 vasen moottori sammui yht'äkkiä ennalta varoittamatta. Ainoa varoitus sammumiseen liittyen saattoi olla n. 2 min aiemmin havaittu vasemman moottorin polttoaineen paineen heilahdus. Vasemman moottorin polttoainepumppu oli kulunut loppuun. Pumpun peruskorjausjakso on 7500 tuntia. Laitteen käyntiaika oli 4573 h peruskorjauksesta LYCOMING HIO-360-E1BD 7313 ENSTROM CORP., R.J. ENSTROM F-28C Polttoainesuutin Ohjaaja valitti vähentyneestä tehosta. Huollossa havaittiin sylinteri No 2:n polttoainesuuttimelle tulevan vertailupainelinjan olevan poikki ROTAX BEAVER ENTERPRISES LTD RX-650 Pumpun kiinnityslaippa Tarkastuksessa havaittiin polttoainepumpun kiinnityslaipan rikkoutuneen. Laippaan hitsattiin kulmatuki, jonka jälkeen pumppu on pysynyt kiinni LIMBACH SL 1700 EA 7314 SCHEIBE FLUGZEUGBAU GMBH SF-25C FALKE Polttoainepumppu Lentoonlähdön jälkeen, noin 100 m:n korkeudella moottorin kierrokset laskivat ja lopulta se sammui kokonaan. Laskun jälkeen havaittiin polttoainepumpun tehon laskeneen, se vaihdettiin, jolloin vika korjaantui.

9 Sivu AIRESEARCH TPE K 7320 ROCKWELL INT.-COMMANDER A/C DI ROCKWELL TURBO COMMANDER 690A Polttoainesäädin Koelennon aikana vasemman moottorin Flight Idle tehot nousivat liian suuriksi. Lennon alkuvaiheessa tehot olivat normaalit lisääntyen ensin n. 200 hp:n ja lennon loppuvaiheessa 400 hp:n. Moottori pysäytettiin ja lasku tehtiin yhdellä moottorilla. Syynä polttoainesäätimen toimintahäiriö, joka on tyypillinen ko. säätimelle AIRESEARCH TPE K 7320 ROCKWELL INT.-COMMANDER A/C DI ROCKWELL TURBO COMMANDER 690A P3 linjan suodatin Vuositarkastuksen jälkeen tehdyllä koelennolla moottoreiden/ potkureiden lepoutuskokeen jälkeen oikea moottori ei käynnistynyt ALLISON 250-C20B 7320 HUGHES HELICOPTERS HUGHES 369D Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Polttoainesäädin Huollossa havaittiin polttoainejärjestelmää tarkastettaessa, että kiinnitystappi oli irronnut polttoaineen sulkuventtiilin akselista/vivusta. Tämä aiheutti venttiilin jatkuvan aukiolon. Tapin pään halkileikattua lukitusta ei ole taivutettu riittävästi, jolloin tappi pääsee putoamaan ja sulkuventtiili jää auki. Helikopteri oli tuotu huoltoon lentämällä ja se oli toiminut normaalisti. Tappi oli pudonnut paikaltaan tehonsäätövipua liikuteltaessa huollossa. Tappi löydettiin putoamispaikalta. Tappi asennettiin paikalleen halkileikatun pään sakarat taivutettiin kuten kuuluukin. Koekäytössä ja -lennolla toiminta oli OK. Moottorin käyntiaika oli 5336 h ALLISON 250-C20B 7320 EUROCOPTER DEUTSCHLAND GMBH Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö BO 105 S Polttoainesäätimen jousi Moottorin käydessä tyhjäkäyntikierroksilla (64% N1), N1 tipahti yhtäkkiä 27%:in ja TOT kohosi 680 o C:en. Moottori oli käynyt tyhjäkäynnillä n. 4 min. laskun jälkeen. Ohjaaja sammutti moottorin normaalisti. Asiaa tutkittaessa havaittiin polttoainesäätimen helisevän oudosti. Säädin vaihdettiin uuteen. Allisonin CEB-A-1361 käsittelee samaa asiaa ja esittää, että syynä on säätimen keskipakopainojen jousen katkeaminen. Epäillään, että tässäkin tapauksessa olisi keskipakopainojen jousen tai jousien katkeaminen. Osan käyntiaika oli 41 h.

10 Sivu BEAVER RX650 Kaasutin Lentoonlähdössä, noin 50 metrin korkeudessa sammui moottori yllättäen. Lento oli uuden koneen ensimmäinen koelento. Syynä oli toisen kaasuttimen ylitulviminen LC 7320 RANS CO S-6 II COYOTE Kaasuttimen neula Havaittiin takimmaisen kaasuttimen luistin neulan kuluneen uran kohdalta melkein poikki. Etummainen neula oli virheetön. Molemmat neulat uusittiin. Laitteen käyntiaika oli 145 h ROTAX IKARUS GMBH FOX C 22 Polttoainepumppu Lennolla moottori alkoi menettää tehoa, kierrokset putosivat 5500:sta 4500:an. Teho palautui hetkeksi kun kaasuvipua työnnettiin eteenpäin. Näin saatiin tehoa palautettua kolme kertaa, mutta sitten moottori pysähtyi. Myöhemmin tehdyssä tarkastuksessa voitiin todeta polttoainepumpun venttiilin rikkoutuneen, mikä mahdollisesti aiheutti myös roskan (kumipalan) menon kaasuttimeen ROTAX EXPERIMENTAL EUROCUB 912 MK1 Polttoaineen syöttö ja säätö Tiiviste Tyyppikoulutuslennolla moottori kävi karkeasti osatehoilla. Tehoa lisättäessä moottori toimi normaalisti. Ohjaaja palasi takaisin kentälle. Tarkastuksessa havaittiin, että kaasuttimen ja imusarjan välinen kuminen tiiviste oli pettänyt. Otettiin yhteys moottorin maahantuojaan, jossa kävi selville, että moottorin valmistaja oli muuttanut tiivisteen parempaan, mutta tieto ei jostain syystä ole kulkeutunut käyttäjille. Koneen käyntiaika oli 122 h VOLKSWAGEN VW EXPERIMENTAL RENEGADE II Luistin neula 200 h:n huollossa neulat olivat kunnossa. 250 h:n huollossa havaittiin neulojen kuluneen huomattavasti. Toisesta luistineulasta olivat kiinnitysolakkeet vallan pois ja toisenkin neulan urat olivat huomattavan kuluneet. Ilmoituksen lähettäjä ehdottaa neulojen ja neulaputkien vaihtoa 150 h:n välein. 250

11 Sivu GROB 2500 E GROB GROB G109B Kaasuttimen kalvo Moottorin toimintahäiriötä tutkittaessa todettiin oikean kaasuttimen kalvon olevan rikki. Myös toisen kaasuttimen kalvossa oli voimakkaita hiertymiä. Koska on mahdollista, että saman hankintaerän kalvoissa saattaa esiintyä muitakin heikkolaatuisia yksilöitä, on kaikille asiakkaille, joille tästä erästä on asennettu kalvo lähetetty tieto tarkastusvaatimuksesta Aeromotorin kautta VW-HB 2400 G 7320 HB BRDITSCHKA GMBH & CO. KG HB-21/2400B Läppien käyttövipu AIR T16-5 Liite 58:ssa oli raportti tämän koneen moottorikorjauksista. Peruskorjattaessa ko. koneen kaasuttimia todettiin kaksoiskaasuttimien läppäakselien yhdyskappaleen olevan paikoillaan rautalangan pätkällä. Tämä aiheutti sen, ettei yhden kurkun LIMBACH L 2000 EB 1 A 7320 GROB GROB G109 Kaasutin Koneessa oli ainasilloin tällöin ilmennyt lievää bensiinivuotoa oikeanpuoleisesta kaasuttimesta. Asiaa tutkittaessa ilmeni, että uimuriventtiilin tiivistepinta oli valmistusvaiheessa jäänyt koneistamatta, siis oli valun jäljiltä. Kyseiset pinnat epätasaiset. Valmistusvirhe CONTINENTAL IO-360-H 7320 REIMS AVIATION CESSNA FR172J Seosventtiili Moottorin toiminta oli epätasaista tyhjäkäynnin alueelta RPM. Pakokaasu oli mustaa ja seosta laihennettaessa kierrokset nousivat tyhjäkäynnillä 350 RPM ja 1500 RPM:n alueella 250 RPM. Lukuisten tarkastusten ja laitteiden puhdistusten jälkeen vika löytyi polttoaineen säätöventtiilistä (metering unit). Venttiiliä pestäessä sen sisältä irtosi likaa pesunesteeseen. Tämän jälkeen myös polttoainesuuttimet pestiin. Myös näistä irtosi vähäinen määrä likaa. Kone on seissyt pitkiä aikoja, jolloin polttoainejärjestelmään on kertynyt lähinnä korroosion aiheuttamaa epäpuhtautta. Ilmoittaja ehdottaa polttoainelaitteiden käsittelyä suojaöljyllä, jos ilma-alukset joutuvat seisomaan pitkiä aikoja CONTINENTAL O-200-A 7320 REIMS AVIATION CESSNA FA150K Taitolennolla moottori jäi liikkeen jälkeen tyhjäkäynnille n ft:n korkeudella. Käynti palautui normaaliksi 1200 ft:n korkeudella. Lennon jälkeen moottori koekäytettiin, mutta ei havaittu mitään normaalista poikkeavaa. Häiriö kesti n. 3 min. ja Jäätä kaasuttimessa tai polttoainejärjestelmässä.

12 Sivu CONTINENTAL O-200-A 7320 REIMS AVIATION CESSNA FA150K Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Kaasuttimen venturi Lentokelpoisuusmääräyksen M 2097/93 mukainen kaasuttimen venturin ja suuttimen vaihto tehtiin marraskuussa Omistaja valitti konetta huoltoon tuotaessa, että moottorissa esiintyy tietyllä kierrosalueella täristävää käyntiä. Muutostyön jälkeen koneella oli lennetty n. 35 tuntia. Moottori tutkittiin, mutta mitään vikaa ei havaittu. Kaasuttimeen vaihdettiin kaksiosainen venturi (M2514, A3ii), jolloin moottorin käynti palautui normaaliksi. Osan käyntiaika oli 35 h CONTINENTAL O-470-J 7320 Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö CESSNA 180 Kaasuttimen neulaventtiili Matkalennolla ohjaaja totesi polttoainetta kuluvan selvästi laskettua nopeammin. Lopulta ohjaaja teki laskun järven jäälle auratulle jäätielle. Kun moottori sammutettiin ja yritettiin uudelleen käynnistää se ei meinannut käynnistyä. Mekaanikon tarkastettua koneen havaittiin kaasuttimen kohoventtiilin neulan kärjen kuluneen urille. Kaasutin oli tulvinut lennolla yli. Kaasuttimen koho oli solumuovia. Lentokelpoisuusmääräyksen M 1342/85 mukainen metallikoho ja korjaussarja asennettiin LYCOMING HIO-360-D1A 7320 SCHWEIZER AIRCRAFT SCHWEIZER 269C Polttoainepumppu Ohjaaja valitti alhaista polttoaineen painetta, joka oli vihreän alarajalla (15 psi). Normaalisti se on keskialueella (n. 25 psi). Pumppu irrotettiin vaihtoa varten. Kädessä pumpun sisältä kuului helinää ja ravistettaessa sieltä tuli ulos prikan puolikas. Toista puolikasta ei löytynyt. Prikan paikka oli ollut palautusjousen alla ja kun se oli irronnut, pumppu toimi vajavaisesti ja paine jäi alhaiseksi. Moottorin käyntiin tämä ei vaikuttanut. Pumpun vaihdon jälkeen toiminta oli normaali. Laitteen käyntiaika oli 449 h LYCOMING IO-360-A1B 7320 REVO, INC. Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö LAKE LA Polttoainesäädin Vuositarkastukseen tulossa olevan koneen koekäytössä havaittiin takertelua kierrosten ollessa n rpm. Vikaa tutkittaessa päädyttiin polttoainesäätimeen, joka irrotettiin ja lähetettiin tarkastettavaksi. Koepenkissä laite havaittiin vialliseksi ja se vaihdettiin uuteen. Moottorin käyntiaika oli 764 h.

13 Sivu LYCOMING IO-540-C4B PIPER PA Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Joutokäyntiseos Lentokoneen jättäessä korkeuden 3000 ft, vasemman moottorin virtausmittarin lukema heilahti, palautuen kuitenkin normaaliksi. Vasemmalla istunut matkustaja kertoi savun pöllähtäneen laskeuduttaessa 3000 ft:sta alaspäin. Korkeudessa 600 ft vasemman moottorin kierrokset laskivat alle 2000 kierr/min. ja virtausmittarin lukema putosi lähes nollaan. Laskutelineet otettiin ulos manuaalisesti. Lasku sujui ongelmitta kentälle. Korjaamolla polttoainejärjestelmä tutkittiin, mutta varsinaista vikaa ei löytynyt. Koekäytettäessä moottoria havaittiin joutokäyntiseoksen olevan liian rikkaalla. Seos säädettiin oikeaksi LYCOMING O-235-L2C 7320 CESSNA 152 Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Kaasutin Moottorissa havaittiin 1-2 sekunnin mittainen käyntihäiriö nousun aikana. Moottori täristi ja kierrokset pienenivät noin 50 rpm. Paluu laskuun sujui normaalisti. Pari viikkoa tapauksen jälkeen sattui samanlainen tapaus oppilaan toisella yksinlennolla. Tällöin läpilaskun maakiidon aikana koneessa tuntui voimakasta ravistusta. Oppilas keskeytti lentoonlähdön, jolloin kone ajautui pois kiitotieltä hiljaisella nopeudella. Neljä kuukautta viimeisestä tapauksesta, lentoonlähdön jälkeen moottori menetti tehoaan. Kone palasi kentälle. Perusteellisessa moottorin tarkastuksessa vika löytyi kaasuttimesta. Todennäköisesti kierteestä irronnut pala löytyi kohokammiosta pääsuuttimen edestä. Roska oli ajoittain estänyt polttoaineen virtauksen pääsuuttimeen. Roska poistettiin ja moottori on toiminut tämän jälkeen hyvin LYCOMING O-320-B2C 7320 ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R22 BETA Kaasutin Tarkastuslennolla, matkalentovaiheessa moottori sammui. Seoslämpö oli ollut päällä koko lennon ajan. Tarkastuksessa havaittiin kaasuttimessa epäpuhtautta, joka oli estänyt polttoainevirtauksen LYCOMING O-320-B2C 7320 ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R22 BETA Kaasutin Moottori sammui lennolla. Autorotaatiolaskussa roottorin lavat vaurioituivat. Tarkastuksessa havaittiin polttoainesuuttimesta pehmeähkö roska, joka ei häirinnyt moottorin käyntiä pienillä kierroksilla. Suuremmilla kierroksilla roska imeytyi suuttimen kanavaan ja esti polttoaineen virtauksen. Tarkemmin roskaa tutkittaessa todettiin sen olevan nahkaa ja samaa ainetta kuin kiihdytyspumpun mäntä. Kuitenkin ko. moottorin kiihdytyspumpun mäntä oli ehjä. Kopterin moottori ja kaasutin oli peruskorjattu USA:ssa 997 h aikaisemmin. 997

14 Sivu LYCOMING O-320-D2A 7320 SOCATA MS 892 A 150 Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Kaasuttimen kiihdytyspumpun putki 100 tunnin huollossa irrotettiin imuilman suodin. Suodinkotelosta, kaasuttimen puolelta löytyi kiihdytyspumpun ruiskuputki, joka oli irronnut kaasuttimesta. Muita vaurioita ei moottorissa havaittu. Osan käyntiaika oli 1499 h LYCOMING O-320-D2J 7320 CESSNA 172P Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö Ilmansäätöläpän kiinnitys Vaihdettaessa öljypumpun hammaspyörää M 2072/93-1 mukaisesti kaasutin irrotettiin. Samalla havaittiin kaasuläpän kiinnitysruuvin olevan puoliksi irtoamassa ja toinen oli löysällä. Läpän kiinnitysreiät olivat kuluneet väljiksi. Kaasuttimen kiinnitys vaikutti alkuperäiseltä. Ilmeisesti läpän kiinnitys on alun perin jäänyt löysälle ja varmistus heikoksi. Moottorin käyntiaika oli 2172 h LYCOMING O-320-H2AD 7320 Moottorin polttoaineen syöttö ja säätö CESSNA 172N Joutokäyntiseoksen säätöruuvi Lähestymisen aikana, tehoa säädettäessä ohjaaja havaitsi pientä "röpötystä" moottorissa eikä moottori vastannut tehon lisäykseen normaalisti. Moottori sammui heti laskun jälkeen eikä käynnistynyt sitä asematasolla kokeiltaessa. Kaasuttimen joutokäynnin seossäätöruuvi oli pudonnut. Ruuvin puuttuminen ei sammuta moottoria matkalentoteholla, mutta vaikuttaa joutokäyntiin. Moottorin käyntiaika oli 1100 h LYCOMING O-360-A4K 7320 GULFSTREAM AMERICAN CORPORATIO AA-5B Kaasutin Lentoonlähdössä moottori menetti tehoa ja kävi epätasaisesti. Ohjaaja palasi takaisin kentälle. Mekaanikko tarkasti koneen ja koekäytti sen, mutta ei havainnut mitään poikkeavaa. Kone siirtolennettiin korjaamolle. Siirtolennolla moottori toimi normaalisti, paitsi öljynlämpö oli maksimissa. Korjaamon tarkastuksessa havaittiin kaasuttimen seossäätökaran liikkuvan poikkeuksellisen paljon pituussuunnassa sulkien osittain reiän, josta polttoaine virtaa pääsuuttimelle. Seossäätökaran pidätintappi oli kulunut ja mahdollisti pituussuuntaisen liikkeen. Korjaus tehtiin Precision A.C. Mandatory Service Bulletinin MSA-6 4/6/94 mukaisesti, sekä vaihdettiin moottoriöljy. Ilmoittaja ehdottaa muidenkin samantyyppisten kaasuttimien tarkastamista ainakin silloin, jos moottorin käynnissä havaitaan häiriöitä. Laitteen käyntiaika oli 2095 h

15 Sivu LYCOMING TIO-540-2AC 7320 PIPER PA-31 Paine-erosäädin Lentoonlähdössä ohjaaja havaitsi oikean moottorin käyvän huonosti. Magneetot pudottivat ajoittain kierroksia 300 r/min kummallakin magneetolla ja max kierrokset olivat 2500 r/min. Vasemman moottorin max teho oli 2300 r/min. Polttoaineseosta laihennettaessa kierrokset nousivat 2520 r/min. Myös oikea moottori kävi paremmin laihennettaessa polttoaineseosta. Perusteellisen sytytys- ja polttoainejärjestelmän tarkastuksen jälkeen paikannettiin vika polttoainejärjestelmän paine-eroventtiileihin. Venttiileissä oli runsaasti karstaa. Myös venttiilien putkistossa ja öljyn imusuodattimessa oli runsaasti karstaa P&W PT6A PIPER PA-31T Vasemman moottorin tehot hävisivät vaakalennossa ft:n korkeudessa. Moottori lepoutettiin ja lasku tapahtui yhdellä moottorilla. Polttoainesäätimen käyttöakselin laakeri vioittunut. Muovinen väliholkki vaurioitunut jolloin polttoainesäädin lakkasi pyörimästä P&W PT6A EMPRESA BRASILEIRA DE AERONAUT EMB-110P1 Polttoainesäädin Lentoonlähdössä oikean moottorin tehot pysyivät tyhjäkäynnillä, vaikka tehovivut olivat täysillä. Lentoonlähtö keskeytettiin. Asiaa tutkittaessa selvisi, että polttoainesäädin oli vioittunut P&W PT6A EMPRESA BRASILEIRA DE AERONAUT EMB-110P1 Polttoaineputki Laskun jälkeen ohjaaja teki koneen ulkopuolista tarkastusta ja havaitsi oikean moottorin alla polttoainetta. Mekaanikon tekemässä tarkastuksessa havaittiin polttoaineputken murtuneen EXPERIMENTAL KOLB TWINSTAR MARK III MOD Kaasutin Moottorin käyntilämpötiloja kokeiltaessa eri tehoasetuksilla jäi nousuvaiheessa moottorin tehot täysille. Kaasuvivun säätäminen ei vaikuttanut asiaan. Moottori jouduttiin pysäyttämään, kun jäähdytysneste alkoi kiehua ja pelättiin moottorin leikkaavankiinni. Sivuvastainen tuuli aiheutti sen ettei kentälle kuitenkaan päästy. Moottorin käynnistäminenkään ei onnistunut ja kone vaurioitui laskussa pellolle. Kaasuttimen luisti jumittui auki asentoon.

16 Sivu ROTAX AVUASUD ENGINEERING MISTRAL 582 Luisti Vuositarkastuksen ja vauriokatsastuksen jälkeisellä lennolla moottori pysähtyi. Ei lähtenyt käyntiin yrityksestä huolimatta. Maassa todettiin luistimen käyttöakselin hammasrattaan leikanneen kiinni. Moottorin kasauksessa sattunut kasausvirhe, jossa luistimen öljyputket oli asennettu väärin päin. Ratas ei saanut voitelua ja leikkasi kiinni CONTINENTAL O-200-A 7322 REIMS AVIATION CESSNA F150L Kaasutin Kuvauslennolla n. 150 m:n korkeudella kone alkoi täristä voimakkaasti. Kaasuttimen etulämpö olisi sammuttanut moottorin, joten ohjaaja ei käyttänyt sitä. Magneetot toimivat normaalisti. Myös mittareiden näyttämät olivat oikeissa arvoissaan. Moottori ei käynyt kunnolla millään kaasuasetuksella. Lopulta pakkolasku tehtiin paikalla olleelle varalaskupaikalle. Ohjaajan ilmoituksen mukaan syynä oli koneen äkillinen jäätyminen CONTINENTAL O-470-U 7322 CESSNA 182R Kaasutin Ennen lentoa tehty koekäyttö sujui normaalisti. Muutama minuutti lentoonlähdön jälkeen moottori menetti tehonsa. Imuilman etulämmityksen lisääminen, magneettojen kokeilu tai kaasun ja seoksen säätö ei auttanut tilannetta. Kone teki pakkolaskun läheiselle urheilukentälle. Kyseessä oli todennäköisesti kaasuttimen jäätyminen, joka tässä konetyypissä on melko tavallista LYCOMING O-320-B2C 7322 ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R22 BETA Kaasutin Matkalennolla öljynpainemittarin osoitus laski, samoin moottorin kierrokset. Autorotaatoilasku pellolle onnistui hyvin. Liu'un aikana ohjaaja haistoi palaneen käryä. Tarkastuksessa ei havaittu mitään teknistä vikaa. Kaasutin oli alkanut jäätymään LYCOMING O-320-D3G 7322 PIPER PA Kiihdytyspumpun suutinputki Lennolla nousutehoja vähennettäessä, kierrosluku jäi 2000 rpm:n eikä kaasuvipu siirtynyt taaksepäin. Kaasuttimen kiihdytyspumpun suutinputki oli irronnut ja jäänyt kaasuläpän väliin. 1848

17 Sivu O-235L2C 7322 CESSNA 152 Kaasutin Lentoonlähdön jälkeen moottorin kierrokset putosivat 2100 r/min:ssa ja käynti muuttui täristäväksi. Kone palasi kentälle. Mekaanikko tarkasti sytytysjärjestelmän, venttiilit ja polttoainejärjestelmän, mutta mitään vikaa ei havaittu. Syynä oli ilmeisesti kaasuttimen jäätyminen P&W PT6A BOEING CANADA, DE HAVILLAND DI DHC-6 SERIES 300 Polttoainesäädin Lentoonlähdössä oikea moottori ei totellut tehovivun liikettä. Vasemman moottorin vääntömomentti jää 30 psi:n potkurin ollessa 75%. Laskun jälkeen tarkastuksessa havaittiin vian olevan oikean moottorin polttoainesäätimessä ja se vaihdettiin. Vasemman moottorin vuodatusventtiilin vaihto korjasi vasemmassa moottorissa olleen häiriön CONTINENTAL TSIO-360-EB 7330 PIPER PA T Lähestymisen aikana, koneen osuessa terävähköön turbulenssiin, vasemman moottorin teho putosi. Polttoaineen kulutus ja ahtopaine muuttuivat muiden arvojen pysyessä normaaleina. Tarkistusten jälkeen kokeiltiin aux polttoainepumpun toimintaa, jolloin moottori pysähtyi melko välittömästi CONTINENTAL IO-520-F 7331 CESSNA U206G Polttoaineen virtausmittarin liitin Lentoonlähdössä vesikoneella alkoi mittaritaulun takaa tulla palaneen muovin hajua ja savua. Pian näkyi jo liekkejäkin. Lentoonlähtö keskeytettiin ja palo sammutettiin tulensammuttimella. Kone ajettiin rantaan, jossa matkustajat evakuoitiin. Radion virtajohdoissa tapahtunut oikosulku sytytti polttoainehöyryt mittaritaulun takana. Polttoaineen virtausmittarin liitin oli vuotanut. Katso myös raporttia ROTAX EIRIAVION OY PIK-20E Sytytysjohdon suojahattu Lennolla moottoria käynnistettäessä se käynnistyi vain toisella sylinterillä. Moottorin teho ei riittänyt pitämään konetta ilmassa joten seurauksena oli maastolasku. Syyksi ilmeni sisältäpäin rikkoutunut sytytystulpan suojahattu, josta suurjännite karkasi maahan. Vähän tämän tapauksen jälkeen moottori ei suostunut käynnistymään ollenkaan. Syynä oli todennäköisesti magneeton pienjännitekäämin johdinkerrosten välinen oikosulku. 302

18 Sivu LIMBACH L 2000 EB 1.B 7400 VALENTIN FLUGZEUGBAU TAIFUN17 E Magneeton maadoitusjohdin Lentoonlähdön jälkeen, vähän ennen kiitotien päätä noin metrin korkeudella, moottori teho hävisi. Kierroksen menivät tyhjäkäynnille, vaikka kaasu oli täysin auki. Kaasuvivun pumppaaminenkaan ei auttanut. Lasku etusektorissa olevalle nevalle, jossa oli nuoria puuntaumia. Alustavissa tutkimuksissa ei moottorista tai koneen järjestelmistä löytynyt vikaa. Moottori puretaan vielä iskukuormitustarkastusta varten. Moottoria purettaessa havaittiin, että sylinterikannet oli tiivistetty silikonilla ja yhdessä venttiilin varressa oli mahdollisesti silikonia. Tämä venttiili tuntui takertelevan. Molempien kaasuttimien neulaventtiilit olivat muita kuin alkuperäisiä ja toisessa oli kaksi aluminilastua. Potkurilaippa oli heikosti kiinni ja tuntui pitävän vain kiilan avulla. Kiila oli leikkautunut. Öljynjäähdyttimen jalka oli tehty peitelevystä ja siihen oli kiinnitetty alumininen kulmapala jäähdyttimen kiinnityspulttia varten. ä tutkittaessa havaittiin magneeton maadoitusjohtimen suojasukan juotoksen sulattaneen eristettä ja maadoitusjohdin oli ajoittain oikosulussa ko. kohdasta CONTINENTAL IO-520-D 7400 CESSNA A185E Sytytystulppa Vuositarkastuksen ja huollon jälkeen konetta oltiin siirtämässä kotikentälle. Hieman vaakalentoon siirtymisen jälkeen ohjaaja havaitsi sylinterinpään lämpötilan nousseen epätavallisen korkealle. Kiduksia avaamalla lämmöt laskivat. Magneettoja kokeiltaessa vasen magneetto pudotti n. 200 r/min ja moottori täristi aika lailla. Molemmat magneetot päällä moottori kävi paremmin ja ohjaaja jatkoi määräkentälle. Maassa oireet olivat samanlaiset. Vasen magneetto pudotti n. 200 r/min. Mekaanikon tekemässä tarkastuksessa havaittiin sytytyksen ajoituksen olleen virheellisen ja yhden sytytystulpan olleen viallisen. Vuositarkastuksen ja huollon koelennon jälkeen oli magneetoille tehty vielä huolto, jossa virhe oli ehkä tullut LYCOMING HIO-360-D1A 7400 SCHWEIZER AIRCRAFT SCHWEIZER 269C Magneetto Koululennolla ohjaaja havaitsi kopterin nokan heilahtellusta moottorin tehon muuttuvan ajoittain. Hän laski läheiselle hiekkakuopalle ja havaitsi koekäytössä vasemman magneeton toimivan epävarmasti LYCOMING O-320-H2AD 7400 CESSNA 172N Magneetto Lennolla moottorin käynti muuttui epätasaiseksi. Etylämmityksen käyttö ja laihennus eivät auttaneet. Magneettoja kokeiltaessa todettiin vasemman magneeton pudottavan kierrosta ja käynti oli epätasainen. Lentoa jatkettiin oikealla magneetolla määräkentälle.

19 Sivu LYCOMING O-320-H2AD 7400 CESSNA 172N Magneeton kiinnityskynsi 50 tunnin huollon yhteydessä etsittiin syytä moottorin takaosan öljyvuodolle. Todettiin magneeton kiertyvän vapaasti vaikka kiinnityskynnet olivat pakallaan oikeassa tiukkuudessa. Kynsissä ei havaittu muodonmuutosta ja tiiviste oli painunut tasaisesti. Vaikuttaa siltä, että kynnen takaosassa tiivistettä vastaava kanta on liian korkea ja kynsi ei purista tarpeeksi magneeton kiinnityslaippaa. Kynnen kantaa madallettiin 0,8 mm ja asento korjaantui niin, että magneetto pysyy paikallaan. Laitteen käyntiaika oli 411 h Kärkisarja Asennuksen yhteydessä todettiin, että kärkisarjan eristekappaleen kiinnitysruuvin aluslevy oli liian iso sille kuuluvaan syvennykseen. Aluslevy olisi väkisin paikoilleen asennettuna saattanut halkaista kyseisen eristekappaleen Magneetto Magneettojen korjauksissa on tullut esille, että magneeton maadotusjohdon kiinnitykseen kuuluva eristelaatta on puuttunut useista magneetoista. Vanhemmissa magneetoissa eristelaatan puuttuminen ei ole aiheuttanut vaaraa, koska napa, johon johto kiinnitetään on ympärillä olevaa kondensaattorin runkoa huomattavasti ylempänä. Joissakin uudemmissa yksilöissä kiinnityskohta on ympärillä olevan runko-osan kanssa samassa tasossa, jolloin on todellinen vaara, että kaapelikenkä saattaa tehdä oikosulun ympäröivään runko-osaan jolloin moottori sammuu. Tämän tyyppisten magneettojen maadotusjohdon kiinnitys olisi syytä tarkastaa seuraavassa huollossa Slick magneeton laukaisin Uutta magneeton laukaisinta paikalleen asennettaessa todettiin sen runko-osan ottavan kiinni laukaisimen viritystappiin. Laukaisimen runko-osa oli liian suuri halkaisijaltaan.

20 Sivu LC 7410 IKARUS FOX C22 Sytytyspuola Lähestymisen aikana moottorin kierrokset alenivat äkkiä. Moottori kävi selvästi vain yhdellä sylinterillä. Pakkolasku kentän viereen onnistui. Maassa moottoria tutkittaessa havaittiin puolan maadoitusjohtimen katkenneen liittimestä tärinän seurauksena. Päivätarkastuksessa murtumia johdoissa ei havaittu. Johtojen sitominen voisi estää ko. vaurion RANS COYOTE II Moottori alkoi käynnistyä heikosti. Tarkastuksessa havaittiin kipinän olevan hyvin heikko, muuten magneetto näytti olevan kunnossa. Magneetto kuivattiin, koska kone oli koko kesän ollut vesillä ja arveltiin vettä päässeen magneeton sisään. Tämän jälkeen moottori on toiminutkin moitteettomasti. Syynä oli magneeton sisätiloissa ollut kosteus ROTAX EIRIAVION OY PIK-20E Magneeton katkoimen kärjet Moottorin jaksonpidennystarkastusta tehtäessä havaittiin moottorin käynnissä epätasaisuutta. Syylliseksi osoittautui akselilleen osittain jumiutunut katkoimen kärki, mikä aiheutti toisinaan sytytyskatkoja, koska kärjet eivät päässeet aina sulkeutumaan kunnolla ROTAX RANS INC. S-6 COYOTE II sytytyspuola Maaliinlaskuja tehtäessä moottori yht'äkkiä sammui. Moottoria tutkittaessa havaittiin sytytyskipinän puuttuvan molemmista tulpista. (Yksinkertainen sytytysjärjestelmä) Perusteellisen tutkimisen jälkeen kävi ilmi, että toisten katkoinkärkien vioittuminen vie kipinän molemmista sylintereistä. Moottoriin vaihdettiin molemmat toisiopuolat, uudet tulpat ja magneetto puhdistettiin, tarkastettiin ja säädettiin perusteellisesti. Tämän jälkeen moottori toimi hyvin. Seuraavana päivänä koelennolla moottori yskähti pari kertaa ja sammui. Pakkolaskussa kone vaurioitui jonkin verran. Tutkimuksissa kävi ilmi, että kipinä puuttui molemmista tulpista. Ensiöpuolan vastus osoittautui liian pieneksi. Generaattoripuolien väärä kytkentä ja ulkoilman korkea lämpötila (+34 oc) yhdessä aiheuttivat ensiöpuolan lämpenemisen ja vioittumisen ROTAX SCHEMPP-HIRTH KG JANUS CM Elektroniikkayksikkö Lentoa edeltävässä moottorin koekäytössä havaitsin, että toinen sytytysjärjestelmistä ei toimi. Sytytysyksiköt vaihdettiin keskenään ja vika siirtyi toiseen järjestelmään. Vika elektroniikkayksikössä. 37

21 Sivu ROTAX RANS INC. S-6 COYOTE II Sytytyspuola Nousun jälkeen n. 700 ft:n korkeudessa moottori sammui varoittamatta. Liu'un aikana potkuri pyöri ilmavirrassa, josta ohjaaja päätteli ettei moottori ollut leikannut kiinni. Moottorin käynnistäminen ei onnistunut. Pakkolasku jäälle sen sijaan onnistui. Tarkastuksessa havaittiin lataus/sytytyspuolan pintalevyn irronneen. Levy oli mennyt magneettokiskon ja lataus/sytytyskiskon väliin vioittaen molemmat korjauskelvottomaksi. Ilmoittaja suosittelee kohteen tarkastamista 100 lentotunnin välein. Koneen käyntiaika oli 230 h ROTAX RANS INC. S-10 SAKOTA Magneeton jakajapyörä Matkalennolla moottorin käynti huononi. Magneettoja kokeiltaessa moottori sammui vasemmalla magneetolla. Lento lennettiin loppuun oikean magneeton voimin. Lennon jälkeen, kun vikaa selvitettiin havaittiin vasemman magneeton jakajahammaspyörän 6 hampaan katkenneen. Laitteen käyntiaika oli VW-HB 2400 G 7410 HB BRDITSCHKA GMBH & CO. KG HB-21/2400B Moottori sammui kesken matkalennon. Todettiin, että sähköjärjestelmä oli kytketty väärin moottorin peruskorjauksen jälkeisessä asennuksessa. Moottorissa on akkusytytys, joka on varmistettu vara-akulla. Nyt sytytystä syötti vain vara-akku. Väärin tehty sähköjärjestelmän kytkentä MMCB 7410 NIEUPORT Magneeton ankkuri Moottorin huonoa käyntiä tutkittaessa todettiin magneeton antavan erittäin heikon kipinän. Magneeton ankkurin magnetointi osoittautui heikoksi LIMBACH L 2000 EB 1 A 7410 GROB GROB G109 Laukaisin Magneetto tuotiin 500 H:n huoltoon. Laitetta purettaessa todettiin molempien keskipakoispainojen niittien olevan löysällä, jopa niin paljon, että melkein irronneet painot olivat vaurioittaneet magneeton roottorin ja rungon käyttökelvottomiksi. Moottori on ostettu ulkomailta peruskorjattuna. 513

22 Sivu LIMBACH L 2000 EB 1 A 7410 GROB GROB G109 Magneeton 250 h:n huoltoa tehtäessä todettiin jousikytkimen laukaisijan niittien löystyneen. Slick magneetto LIMBACH L 2000 EB 1 A 7410 GROB GROB G109 Kaapelikenkä Tehtäessä magneeton huoltoa todettiin magneeton maadotusjohdon kaapelikengän olleen liian suuri, myös reiältään. Kaapelikenkä olisi taipuessaan ottanut kiinni magneeton kondensaattorin runkoon ja tätä kautta maadottanut magneeton ja sammuttanut moottorin. Vastaavanlainen tapaus on aiheuttanut ainakin Kymissä yhden harrasterakenteisen koneen onnettomuuden. Koneen lentoaika oli 2346 h LIMBACH L 2400 EB 1.AA 7410 GROB GROB G109 Magneetto Magneetto tuli ensimmäiseen 250 tunnin huoltoon. Magneettoa avattaessa kiinnittyi huomio sisällä olevaan ruskeahkoon, ruostetta muistuttavaan pölyyn. Syylliseksi osoittautui jakopyörän laakerihela, mikä oli todennäköisesti kiinnileikkautumisen seurauksena kulunut noin 0,7 mm. Myös toisessa helassa oli merkkejä kovasta lämpenemisestä ja alkavasta kiinnileikkautumisesta. Herää kysymys, onkohan valmistajatehtaalla jäänyt voiteluaine pois sintratuista laakereista? Virtajaottimen kynsi voi välyksien kasvamisen seurauksena ottaa kiinni jakajan virranottopaloihin, jolloin seurauksena on sytytyksen sekoaminen ja moottorin pysähtyminen. Laitteen käyntiaika oli 254 h CONTINENTAL IO-520-D 7410 CESSNA A185E Konetta huoltoon tuotaessa oikea magneetto pudotti koekäytössä r/min. Sytytystulpat puhdistettiin ja testattiin ja oikean magneeton ajoitus säädettiin. Koekäytössä pudotukset olivat 120 / 120 r/min. Koneella oli lennetty 11 tuntia em. toimenpiteiden jälkeen, kun moottorin käynti alkoi pätkiä nousun aikana 2000 ft:n korkeudella. Lennon jälkeen koekäytössä pudotus oikealla magneetolla oli 200 r/min. Moottoriin vaihdettiin puhdistettu ja tarkastettu tulppasarja, jolla pudotukset saatiin normaaliin rajoihin. Kokeilulennolla moottori toimi hyvin. Seuraavalla lennolla moottori taas lentoonlähdössä alkoi käydä epätasaisesti, jolloin ohjaaja teki laskun suoraan eteen kiitotielle. Nyt vaihdettiin uudet sytytystulpat, oikean magneeton kärjet, kondensaattori ja jakajan korkeajännitehiili. Jakajan kansi puhdistettiin ja sytytysjohtimien eristyskyky tarkastettiin (yksi johtimista löi läpi). Johtimen pää korjattiin. Koekäytössä ja -lennolla moottori toimi nyt moitteettomasti. Moottorin käyntiaika oli 2415 h.

23 Sivu CONTINENTAL IO-550-B 7410 BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT A36 Magneeton laukaisukytkin Moottorin koekäytön yhteydessä oikeaa magneettoa kokeiltaessa kierrokset putosivat 300 RPM ja vasenta kokeiltaessa 0 RPM. Laukaisukytkimen kiilaura oli liian matala. Molemmat magneetot oli kunnostettu 500 tunnin huollon yhteydessä ja uudet laukaisukytkimet oli vaihdettu 10 tuntia ennen ohjaajan tekemää ilmoitusta. Molemmat magneetot vaihdettiin CONTINENTAL O-200-A 7410 REIMS AVIATION CESSNA F150M Magneetto Huollossa havaittiin magneeton toinen kiinnityskorvake murtuneeksi. Magneeton ja moottorin takakannen välissä oli rengasmainen tiiviste, mikä ei ulottunut kiinnityskorvakkeen alle. Kiristettäessä korvake oli vääntynyt. Myös toisen magneeton tiiviste 261, CONTINENTAL O-200-A 7410 REIMS AVIATION CESSNA FA150K Magneetto Moottorissa ilmeni tehonmenetystä lennolla. Laskun jälkeen mottori sammui oikealla magneetolla kokeiltaessa täysin. Magneetto vaihdettiin. Viallista magneettoa tutkittaessa havaittiin puolan olleen viallisen. Viasta on lähetetty ilmoitus valmistajalle CONTINENTAL O-470-R 7410 CESSNA 182P Magneetto Kun alkunousussa moottoritehon vähentämisen jälkeen säädettiin lapakulmia moottoriteho väheni tuntuvasti. Ohjaaja palasi laskuun. Laskun jälkeen koekäytössä oikea magneetto sammutti moottorin. Ennen lentoa magneetot toimivat koekäytössä normaalisti. Magneetto avattiin ja havaittiin jakajalohkon kiinnityspulttien (3 kpl) irronneen. Irronneet pultit olivat rikkoneet sekä jakajalohkon että jakajapyörän. Rikkoutuneet osat uusittiin. Laitteen käyntiaika oli 1575 h.

24 Sivu CONTINENTAL O-470-R2B 7410 CESSNA 182F Huollon yhteydessä koekäytössä havaittiin moottorin käyvän vasemmalla magneetolla hyvin karkeasti. Magneeton laukaisulaitteen jousi oli katkennut kolmeen eri osaan. Magneeton laukaisulaitteen jousi Osan käyntiaika oli 325 h CONTINENTAL O-470-S 7410 CESSNA 182P Magneettojen laukaisukytkin Koneen omistajalla oli tuntuma, ettei moottori antanut täyttä tehoa vuositarkastukseen / huoltoon tuotaessa. Kone oli seissyt vuoden, minkä aikana sitä oli käytetty maassa joitakin kertoja. Huollossa todettiin molempien magneettojen laukaisukytkimen jousen olleen poikki. Sytytys oli huomattavasti myöhässä, mistä johtui tehon aleneminen. Tämänkaltaisiin osiin kalenteriaika vaikuttaa, ja vikoja saattaa tulla, vaikka koneella ei lennettäisikään. Laitteen käyntiaika oli 1502 h CONTINENTAL TSIO-360-EB 7410 PIPER PA T Magneetto Vaihdettaessa oikeaan moottoriin magneettoa havaittiin uuden magneeton laitetiedoissa ristiriita tyyppinumeron ja osanumeron kesken. Magneetto oli tyyppinumeroltaan vasen ja osanumeroltaan oikea. Tehtaan lomake oli kirjoitettu oikealle magneetolle. Magneetto oli todellisuudessa vasen ja osanumeron pitäisi olla BL Huoltaja on raportoinut magneeton valmistajalle CONTINENTAL TSIO-360-FB PIPER PA-28RT-201T Magneeton jakajapyörä Koekäytössä oikea magneetto sammutti moottorin. Molemmilla magneetoilla ja yksin vasemmalla magneetolla moottori kävi. Magneettoa tutkittaessa todettiin jakajan hammaspyörästä viiden hampaan katkenneen IO-360C1C PA28RT201 Puolan kiinnityskiila Magneeton 500 h:n tarkastuksen yhteydessä löydettiin magneeton puolan kiinnityskiila irrallaan magneeton pohjalta. Kiila oli kulumajäljistä päätellen elänyt urassaan jo jonkin aikaa. 991

25 Sivu LYCOMING HIO-360-D1A 7410 HUGHES TOOL CO. HUGHES 269C Kela Koekäytössä ohjaaja havaitsi toisen magneetoista olevan täysin poissa pelistä. Magneettoa tarkastettaessa todettiin sen kelan palaneen LYCOMING HIO-360-D1A 7410 SCHWEIZER AIRCRAFT SCHWEIZER 269C Magneeton 500 h:n huollossa havaittiin sytytyspuolan kiinnityskiilan olevan irrallaan magneeton kuoren pohjalla. Magneeton puolan kiinnityskiila Osan käyntiaika oli LYCOMING HIO-360-D1A 7410 SCHWEIZER AIRCRAFT SCHWEIZER 269C Magneetto Moottorin käyntihäiriön syytä tutkittaessa havaittiin vasemman magneeton yhden sytytystulpan johdon taittuneen jakajalevyn ja jakajan kannen välissä. Johdon tässä kohdassa oli läpilyöntipiste. Moottori kävi vasenta magneettoa kokeiltaessa vain kolmella sylinterillä. Oikean magneeton kipinä oli aivan olematon. Magneeton laakeri oli niin väljä, että roottori hankasi runkoon. Magnetismi oli hävinnyt joten magneetto ei kehittänyt kipinään tarvittavaa jännitettä. Magneetto vaihdettiin. Korjausten jälkeen moottori toimi hyvin. Osan käyntiaika oli 58 h LYCOMING HIO-360-D1A 7410 SCHWEIZER AIRCRAFT SCHWEIZER 269C Magneeton jakajapyörä Magneettoja kokeiltaessa moottori pysähtyi vasemmalla magneetolla. Purettaessa magneetto sen jakajapyörästä oli viisi hammasta poikki. Laitteen käyntiaika oli 830 h.

26 Sivu LYCOMING IO-360-C1E PIPER PA Magneetto Kun magneetolle suoritettiin 500 h. tarkastusta, niin havaittiin laukaisukytkimen pitävän epänormaalia ääntä. Laukaisukytkin purettiin ja todettiin kytkimen runkolevyn kiinnitysniittausten olevan irtoamaisillaan. Niittien reiät olivat niin väljät, että laukaisukytkin olisi saattanut purkautua koska tahansa. Viallinen osa vaihdettiin uuteen. Osan käyntiaika oli 1130 h LYCOMING O-235-L2C 7410 CESSNA 152 Magneeton kela Lentoonlähdön jälkeen moottorissa oli ilmennyt tehon menetystä. Ohjaaja palasi takaisin. Vika paikallistettiin oikean magneeton puolaan. Myös yksi sytytystulppa oli tukkeutunut lyijystä, mikä lisäsi käynnin epätasaisuutta LYCOMING O-235-L2C 7410 PIPER PA Magneetto Matkalennon alkuvaiheessa moottori alkoi käydä karkeasti. Polttoainepumpun käynnistäminen ja -säiliön vaihto eivät parantaneet käyntiä, eivätkä myöskään etulämmityksen käyttö ja seoksen säätö. Vasemmalla magneetolla moottori toimi normaalisti, oikealla magneetolla kierrokset putosivat nopeasti. Molemmilla magneetoilla moottori kävi karkeasti. Matkalento keskeytettiin ja kone palasi lähtökentälle. Tarkastuksen jälkeen vika paikallistettiin oikeaan magneettoon, ja se vaihdettiin. Näkyvää vikaa ei magneeton avauksessa havaittu, ja epäillään magneeton puolan olleen viallisen LYCOMING O-235-L2C 7410 CESSNA 152 Magneeton puola Moottori ei toiminut koekäytössä vasemmalla magneetolla normaalisti. Magneettoon asennettiin uusi puola, minkä jälkeen magneetto antoi kunnon kipinän. Moottorin käyntiaika oli 1150 h.

27 Sivu LYCOMING O-235-L2C 7410 CESSNA 152 Magneetto Moottori "rykäisi" myötätuuliosalla epänormaalisti. Tämän jälkeen moottori kävi kunnolla vain vasemmalla magneetolla. Oikea magneetto pudotti kierroksia noin 500 RPM. Korjaamolla havaittiin magneeton roottorin akselin päässä olevan, kärkiä käyttävän nokan kiinnityshahlon toisen sakaran katkenneen. Vika aiheutti magneeton sisäisen ajoituksen ja kärkivälin muutoksen. Asennettu vaihtomagneetto LYCOMING O-235-L2C 7410 CESSNA A152 Magneetto Moottorissa esiintyi käyntihäiriöitä lennolla. Tarkastuksessa havaittiin ruostetta molempien magneettojen sisäpuolella. Lukuisten korjausyritysten jälkeen päädyttiin molempien magneettojen vaihtoon. Laitteen käyntiaika oli 1722 h LYCOMING O-235-N2C 7410 REIMS AVIATION CESSNA FA152 Magneetto Moottori menetti tehoaan heti lentoonlähdön jälkeen. Ohjaajan onnistui palata takaisin. Korkeutta oli n. 600 ft. Koekäytössä havaittiin vian olleen magneetossa. Osan käyntiaika oli n h LYCOMING O-320-B2B 7410 POLYTEKNIKKOJEN ILMAILUKERHO PIK-15 Magneetto Lentoa edeltäneessä koekäytössä, kokeiltaessa oikeaa magneettoa, moottori sammui. Tutkimuksissa todettiin oikean magneeton roottorin, katkoimen kärkiä käyttävän akselin, toisen haarukkapuolen murtuneen. Osan käyntiaika oli 515 h.

28 Sivu LYCOMING O-320-B2C 7410 ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R22 BETA Jakajan hammaspyörä Koekäytössä vasen magneetto pudotti kierroksia reilusti ja toisella tarkastuskerralla moottori sammui. Vasemman magneeton jakajan nailonisen hammaspyörän hampaita oli katkennut LYCOMING O-320-B2C 7410 ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R22 BETA Magneeton roottoriakseli Koekäytössä vasenta magneettoa kokeiltaessa moottori sammui. Vikaa tutkittaessa todettiin katkoimen puoleisessa päässä roottorin akselin toisen haaran olevan poikki ja katkoimen kärkiä käyttävän epäkeskon "nokan" pudonneen pois LYCOMING O-320-B2C 7410 ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R22 BETA Jakajahammaspyörä Laskuun tultaessa tapahtui osittainen moottoritehon menetys. Laskun jälkeen todettiin, että moottori sammui vasemmalla magneetolla. Korjaamolla todettiin vasemman magneeton jakajahammaspyörän vaurioituneen. Siitä oli katkennut hampaita. Osan käyntiaika oli 587 h peruskorjauksesta LYCOMING O-320-B2C 7410 ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R22 BETA Magneetto Magneeton 500 h:n huollossa todettiin seuraavaa: Magneeton puolikkaiden kiinnitysruuvit olivat löysällä ja yksi oli pudonnut pois kokonaan. Magneetto oli sisäpuolelta erittäin likainen. Magneeton puolikkaat olivat päässeet elämään keskenään. Ohjaaja oli ilmoittanut kierrosmittarin epämääräisestä heilahtelusta ja vakiokierrossäätimen epätasaisesta toiminnasta. Kierroslukumittari ja vakiokierrossäädin saavat ohjauksensa juuri tästä magneetosta. Magneeton puolikkaiden eläminen oli todennäköinen syy kierroslukujen heilahteluun. Magneetto puhdistettiin ja tarkastettiin sekä koottiin valmistajan ohjeiden mukaan ja vika poistui. Laitteen käyntiaika oli 498 h.

29 Sivu LYCOMING O-320-B2C 7410 ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R22 MARINER Magneeton jakajahammaspyörä Huollossa havaittiin magneeton hammaspyörän akselin löystyneen. Myös jakajan kynsi oli löystynyt kiinnityksessään. Tämä oli magneeton ensimmäinen 500 h:n huolto. Peruskorjausjakso on 2000 h. Asennettiin uusi "Distributor Gear-Kit". Laitteen käyntiaika oli 546 h LYCOMING O-320-B2C 7410 ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R22 BETA Magneeton keskiöosa Vasen magneetto lakkasi toimimasta. Magneetto irrotettiin ja aukaistiin. Pakeliittinen keskiöosa (distributor block) oli lohjennut irti. Asennettiin uusi magneetto. Laitteen käyntiaika oli 822 h LYCOMING O-320-B2C 7410 ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R22 BETA Magneetto Magneeton 500 tunnin huollossa havaittiin magneeton takalaakerin ulkokehän olleen irti. Pyörijän hiili oli kulunut ja irrallaan. Koneessa ei ollut havaittu käyntihäiriöitä. Radion lähetys on ollut ajoittain "puuroinen", josta lennonjohto on valittanut. Korjaus poisti tämän vian. Laitteen käyntiaika viimeisen korjauksen jälkeen oli 506 h LYCOMING O-320-D2A 7410 SOCATA TB 9 Hammaspyörä Magneeton pienestä käyttöpyörästä oli lohjennut pala kiilan kohdalta. Myös pyörijä oli vaurioitunut kiilan kohdalta, samoin laakerit. Jakajakansi oli vioittunut kipinöinnistä, koska sisäinen ajoitus oli muuttunut LYCOMING O-320-D2C 7410 PIPER PA MOD. Magneeton jakajapyörä Tutkittaessa moottorin käyntihäiriötä havaittiin jakajahammaspyörästä useiden hampaiden katkenneen. Jakajapyörä oli palanut ja jakajatappi oli poikki. Ilmoittaja arvelee hampaiden katkenneen vasta kun jakajapyörä ja jakajatappi ovat vaurioituneet. Magneetto palautettiin peruskorjaajalle takuun saamiseksi. Osan käyntiaika peruskorjauksesta oli 41 h.

30 Sivu LYCOMING O-320-D2C 7410 PIPER PA MOD. Magneetto Lentoonlähtötarkastuksessa ohjaaja havaitsi, että magneettokytkimen ollessa L-asennossa moottorin kierrokset eivät muuttuneet ja asennossa R moottori olisi sammunut, jollei kytkintä olisi käännetty "Both"-asentoon. Oikea magneetto oli vioittunut ja se vaihdettiin LYCOMING O-320-D2J 7410 CESSNA 172P Magneetto Koululennolla ohjaaja havaitsi moottorin hieman täristävän. Kokeiltuaan eri magneetoilla havaitsi hän ettei moottori käynyt vasemmalla magneetolla ollenkaan. Kone palasi oikean magneeton varassa lähtökentälle. Magneettovika LYCOMING O-320-D2J 7410 CESSNA 172P Puola Lentoonlähtöä edeltävässä koekäytössä vasen magneetto ei toiminut lainkaan. Puolan sisällä oli tapahtunut oikosulku LYCOMING O-320-E2A 7410 PIPER PA Magneetto Tarkastuksessa havaittiin magneetossa seuraavanlaisia vikoja: Kansi palanut puhki, jakopyörän hampaita poikki, öljyvuotoa ja laakerit kuivat. Magneetto lähetettiin korjaukseen LYCOMING O-320-E2A 7410 PIPER PA Magneeton laukaisukytkin Tehtäessä M2025/93 mukaista tarkastusta laukaisukytkimen jousi katkesi kädessä sitä puristettaessa. 1405

31 Sivu LYCOMING O-320-E2D 7410 REIMS AVIATION CESSNA F172M Magneetto Ohjaaja ei saanut moottoria käyntiin tankkauksen jälkeen. Moottoriin vaihdettiin vasen magneetto vaihtolaitteeksi ja kone lennettiin huoltopaikalle. Vikaa tutkittaessa havaittiin magneeton puolan olleen viallisen ja magneeton laukaisulaitteen jumiutuvan ajoittain. Puola ja laukaisulaite uusittiin. Laitteen käyntiaika oli 699 h LYCOMING O-320-E2D 7410 PIPER PA Puola Matkalennolla alkoi moottori käydä epätasaisesti. Asiantilaa ei saatu korjautumaan lennolla, joten ohjaaja päätti laskeutua läheiselle kentälle. Vasen magneetto ei toiminut. Moottori sammui maassa käännyttäessä rullaustielle. Tarkastuksessa havaittiin magneeton puolan vioittuneen. Paikallinen korjaamo vaihtoi uuden magneeton LYCOMING O-320-E3D 7410 PIPER PA Magneetto Käynnistysvaiheen aikana moottori ei käynnistynyt ennenkuin virtalukon avaimesta keskeytettiin käynnistys. Virtalukko tarkastettiin ja mitattiin, mutta vikaa ei löytynyt. Vasen magneetto vaihdettiin uuteen, jolloin vika korjaantui LYCOMING O-320-E3D 7410 PIPER PA Magneeton 500 h:n huollossa havaittiin jakajakannen nastojen palaneen pahoin. Vaihdettiin tilalle uusi magneetto. Magneeton jakajakansi Laitteen käyntiaika oli 928 h LYCOMING O-320-H2AD 7410 CESSNA 172N Magneeton ankkuri Lennon jälkeen pari minuutti pysäköitynä ollutta konetta yritettiin siirtää toiseen paikkaan. Moottori ei kuitenkaan käynnistynyt. Tarkastuksessa havaittiin, ettei magneetosta tullut ollenkaan kipinää. Magneeton ankkuri oli pyörähtänyt akselinsa ympäri 120 (tai 240) astetta. Ilmoittajan arvio tapahtuneesta on, ettei lämpö ehtinyt tasaantua ankkurin ja akselin välillä lyhyen seisokin aikana, ja käynnistyksen aikana laukaisukytkimen nykäisy aiheutti ankkurin siirtymän. Ankkuri on puristustiukkuudella akselissa. Vaikka akselissa on kiilaura, ei kokoonpanossa ollut kiilaa, eikä myöskään ankkurissa ollut kiilauraa. Kokeiltaessa ankkuri pyörähti remmiavaimella kierrettäessä, kun roottori oli lämmitetty n. 60 Celssiusasteeseen. 147

32 Sivu LYCOMING O-360-A2A 7410 SOCATA M.S.893A Jakajan käyttöhammaspyörä Magneetoille tehtiin 500 h:n huoltoa. Havaittiin, että jakajan käyttöhammaspyörä oli huomattavan väljä tilaansa. Lähemmässä tarkastuksessa havaittiin hammaspyörän kuluttaneen roottoriosan akselin pään ohueksi ja väljyys johtui siitä. Molemmissa magneetoissa oli sama vika. Jakajan kannessa näkyi myös kulumajäljet siinä missä käyttöhammaspyörä oli ottanut kiinni (hiertänyt) kanteen. Kaksoissytytysjärjestelmäkään ei aina takaa luotettavaa toimintaa, jos laitteissa on rakenteellisia heikkouksia. Onneksi magneettojen 500 tunnin huolto kalasti tässä tapauksessa vian. Osan käyntiaika oli 1238 h LYCOMING O-360-A3A 7410 SOCATA M.S.893A Magneetto Magneeton 500 tunnin huollossa havaittiin jakajapyörästä puuttuvan yhden hampaan. Magneetto toimi kuitenkin normaalisti. Moottorin ja magneeton välillä ei ollut värinän vaimenninta, joka nykyään asennetaan peruskorjauksessa. Ilmoittaja ehdottaa, että magneeton jakajapyörä tarkastettaisiin jokaisessa huollossa muovitulpan rei ästä. Yhden hampaan puuttuminen ei välttämättä vaikuta magneeton toimintaan, mutta kahden vierekkäisen hampaan puuttuminen pysäyttää magneeton LYCOMING O-360-A4M 7410 POLYTEKNIKKOJEN ILMAILUKERHO R PIK-19 Roottoriakseli Magneetto irrotettiin ja avattiin 500 h:n huoltoa varten. Irrotettaessa pientä nylonhammaspyörää roottorin akselilta katkoimen kärkien vaihtoa varten nousi hammaspyörän mukana osa roottorin halkaistua akselin päätä. Murtopinnasta päätellen akselin haara oli ollut murtuneena jo jonkin aikaa. Aikaisemmilla lennoilla ei ole havaittu mitään erikoista moottorin käynnissä LYCOMING O-360-A4M 7410 CESSNA 172N Magneetto Koekäytössä magneetto pudotti runsaasti kierroksia (1800 -> 900). Vikaa tutkittaessa todettiin jakajapyörän jakajan irronneen. Tämä oli aiheuttanut voimakasta läpilyöntiä. Ilmeisesti tämä oli aiheuttanut puolan vioittumisen, joka todettiin mittauksella. Magneeton käyntiaika edellisestä 500 h:n huollosta oli 499 h. Laitteen käyntiaika oli 1574 h.

33 Sivu LYCOMING O-360-A4M 7410 CESSNA 172P Magneeton jakajapyörä Ohjaaja kertoi moottorin täristävän lennolla. Koekäytössä moottori toimi hyvin, mutta päätettiin kuitenkin tarkastaa sytytysjärjestelmä. Tarkastuksessa havaittiin oikean magneeton jakajapyörän osittain sulaneen ja pienestä hammaspyörästä oli kolme hammasta poikki. Vialliset osat uusittiin ja koekäytössä moottori toimi moitteettomasti. Magneeton 500 h:n huollosta oli lentoaikaa kulunut 218 h. Laitteen käyntiaika oli 730 h LYCOMING O-540-B4B PIPER PA Magneeton kela Huollon jälkeisessä koekäytössä magneetto ei antanut kipinää (moottori sammui oikealla magneetolla). Kelasta kärjille lähtevän johtimen "amp"-liitin oli erittäin löysällä. Johdin oli myös hankautunut magneeton runkoon niin, että sen eriste oli puhki. Magneetto oli maadoittunut ja sammutti moottorin. Ko. kelan vastusarvo oli n. 9,7 kilo-ohmia, kun vastaavan Bendixin valmistaman kelan ohjearvo on kilo-ohmia. Laitteen käyntiaika oli peruskorjauksen jälkeen 25 tuntia LYCOMING O-540-F1B ROBINSON HELICOPTER COMPANY ROBINSON R44 Jakajan hammaspyörä Ohjaajan koekäyttäessä moottoria se miltei sammui oikealla magneetolla. Magneeton tarkastuksessa havaittiin jakajan hammaspyörästä puuttuvan 11 hammasta. Magneettoon asennettiin P/N Gear-Kit. Koekäyttö OK. Laitteen käyntiaika oli 1054 h LYCOMING O-540-J1A5D 7410 MAULE AIRCRAFT CORP. MAULE M-5-235C Magneetto Vuositarkastuksessa magneettoa peruskorjaukseen (4 v) irrotettaessa todettiin magneeton jakajan hammaspyörästä 3 hammasta irronneeksi. Vain hyvällä onnella on hammaspyörä pysynyt mukana eikä ole sekoittanut sytytystä. Molempien magneettojen hammaspyörät uusittiin. Laitteen käyntiaika oli 1485 h.

34 Sivu LYCOMING TIO-540-A1A 7410 PIPER PA-31 Magneetto Matkalennolla nousussa oikean moottorin teho vaihteli. Ahtopaine putosi n. 5 "Hg. Tarkastuksessa havaittiin toisen magneeton sisäisen ajoituksen muuttuneen. Molemmat magneetot säädettiin ja huollettiin. Moottorin käyntiaika oli 1492 h LYCOMING TIO-540-AB1AD 7410 SOCATA AVION TB 21 Magneetto Vuositarkastuksessa, magneettoa huollettaessa havaittiin "DUAL"-magneeton vasemman ja oikean puolen jakajan hammaspyörästä puuttuvan yksi hammas. Aikaisemmin on sattunut ainakin yksi samanlainen tapaus, jossa hampaita oli irronnut useita. Laitteen käyntiaika viimeisen korjauksen 245 h LYCOMING TIO-540-J2BD 7410 PIPER PA Magneetto Oikeanpuolisen moottorin magneeton sisäinen ajoitus 7 astetta pielessä. Magneetto irroitettu, avattu ja havaittu kuivat, kuluneet kärjet. RH gearin P/N akselin rympätty kiinnitysaluslevy irronnut. Laitteen käyntiaika oli 198 h LYCOMING TIO-540-J2BD 7410 PIPER PA Magneeton kärkikokoonpano Magneeton toimintakokeessa havaittiin suuri kierrosluvun pudotus. Tarkastuksessa todettiin vasemman magneeton kärkikokoonpanon olevan palanut. Magneetto ja molemmat kondensaattorit vaihdettiin. Osan käyntiaika oli 189 h LYCOMING TIO-540-S1AD 7410 PIPER PA-32R-301T Magneetto Ohjaajan ilmoituksen mukaan koekäytössä, magneettoja kokeiltaessa oikean puolen magneetolla moottori melkein pysähtyi. Koneen tarkastuksessa havaittiin, että magneeton jakajahammaspyörästä puuttui hammas. Hammas oli murtunut. Magneetto vaihdettiin. Laitteen käyntiaika oli 188 h.

35 Sivu RANS INC. S-6 COYOTE II Slick magneeton puola Moottorissa esiintyi käyntihäiriöitä. Välillä mm. 2-4 sylinterien sytytystulpat "pimenivät". Syylliseksi osoittautui magneeton puola. Puolan toisiokäämi oli katkennut. Osan käyntiaika oli 10 h RANS COYOTE II Magneettopyörä Lennon jälkeen lämmin moottori ei käynnistynyt. Kipinä puuttui molemmista sytytysjärjestelmistä. Magneettopyörän ja pickup kelan välinen ilmarako oli liian suuri - 1 mm. Kun se ohjekirjan mukaan piti olla 0,45-0,55 mm. Rotax 582 moottorissa on samanlainen sytytysjärjestelmä CONTINENTAL GTSIO-520-D 7414 CESSNA 421A Jakaja Tarkastuksessa havaittiin kolmen magneeton jakajakannen vaurioituneen väärän sisäisen ajoituksen takia. 500 h:n huollosta oli kulunut n. 75 h. Pyörijän kärjen ja nastan väliin on palanut kolot, kun kipinä on joutunut hyppäämään. Kahdessa kohdassa kolot ulottuvat melkein kannen läpi CONTINENTAL O CESSNA 140 Puola Magneetossa havaittiin vikaa. Vikaa selvitettäessä havaittiin magneeton puolan eristyksessä halkeama. Halkeama on puolan katkoimelle johtavan johdon puoleisessa päässä. Moottorin kalenteriaika oli vajaa neljä vuotta. 1773

36 Sivu LYCOMING HIO-360-E1BD 7414 ENSTROM CORP., R.J. ENSTROM F-28C Jakopyörä Huoltoon tullessa vasemman magneeton tehon pudotus oli yli sallitun ja moottori kävi erittäin huonosti. Magneetto purettiin ja havaittiin jakopyörän kahden hampaan katkenneen ja magneeton sisäinen ajoitus oli muuttunut. Katkenneet hampaat olivat vastakkaisilla puolilla jakopyörää. Osat vaihdettiin ja moottori toimi tämän jälkeen hyvin LYCOMING IO-360-A1B6D 7414 CESSNA 177RG Magneetto lentoonlähdön jälkeen moottorissa ilmeni käyntihäiriötä. Se ravisteli hetkittäin. Koska ravistelu jatkui seoksen säädön jälkeen päätettiin palata takaisin. Koekäytössä moottori oli toiminut hyvin. Lennon jälkeen mekaanikko tarkasti sytytystulpat ja -johdot ja ne havaittiin olevan kunnossa. Normaalissa koekäytössä ei havaittu erikoista, mutta täydellä teholla alkoi moottori ravista ja oikealla magneetolla paukkua. Oikean magneeton jakajapyörän laakeri oli kulunut väljäksi ja magneeton sisällä oli kuparipölyä, joka aiheutti läpilyöntejä LYCOMING O-320-A2B 7414 PIPER PA Magneetto Koekäytössä toinen magneetto pudotti n. 350 r/min. Lento jäi sillä kertaa tekemättä. Myöhemmin kone oli lennetty toiselle paikkakunnalle vuositarkastukseen ja huoltoon, jossa havaittiin magneeton kannessa mikrohalkeamia, joista sytytyskipinä oli lyönyt läpi. Ilmeisesti vika esiintyi vain kostealla säällä, ja siirtolennolla on toiminut todennäköisesti hyvin LYCOMING O-320-D2J 7414 CESSNA 172P Magneeton puola Lennolla moottorin käynti muuttui karkeaksi. Magneettokokeilu osoitti vasemman magneeton toimivan heikommin. Ohjaaja laskeutui läheiselle kentälle ja otti yhteyttä mekanikkoon, joka oli toisella paikkakunnalla. Saamiensa ohjeitten mukaan tehtiin koekäyttö, jossa seosta laihennettiin suurella teholla. Moottori toimi koekäytön jälkeen hyvin. Kotikentällä tulpat vaihdettiin uusiin. Noin kymmenen lentotunnin jälkeen häiriö uusiutui. Nyt purettiin vasen magneetto. Mittauksissa todettiin magneeton puolassa vikaa. Puola uusittiin. Mekaanikon ilmoituksen mukaan on kahden vuoden aikana uusittu neljä puolaa Slick-magneetoista. Heikoin puola on toiminut vain 120 tuntia LYCOMING O-320-D3G 7414 PIPER PA Magneeton kela Harjoituslennolla moottori alkoi käydä karkeasti. Etulämmityksen, polttoainepumpun ja magneettojen kokeilun sekä polttoainesäiliön vaihto toiselle eivät poistaneet häiriötä. Kentällä laskun jälkeen moottori kävi edelleen epätasaisesti. Oikean magneeton kela halki ja laukaisulaite kulunut.

37 Sivu LYCOMING O-320-D3G 7414 PIPER PA Magneetto Lennolla moottorin käynti muuttui karkeaksi. Kokeiltiin toista polttoainesäiliötä, polttoainepumppua ja rikasta seosta. Mikään ei auttanut. Moottori kävi, mutta ei sietänyt suuria tehoasetuksia. Kone pääsi kentälle ja teki laskun moottori tyhjäkäynnillä. Maassa moottori kävi tyhjäkäyntiä normaalisti. Moottori tarkastettiin ja koekäytettiin. Koekäytössä havaittiin ettei oikea magneetto toimi ollenkaan LYCOMING O-320-E2ACD2A 7414 PIPER PA MOD. Jakajahammaspyörä Magneetolle tehtiin M 2025/93 mukaista tarkastusta ja 500 tunnin huoltoa. Jakajahammaspyörästä havaittiin puuttuvan 3 yksittäistä hammasta. Magneeton toiminta oli ollut normaalia. Saman koneen edellisessä moottorissa oli samanlainen vika esiintynyt kaksi kertaa, mutta niissä hampaat olivat murtuneet peräkkäin, joten magneetto oli lakannut toimimasta. Ilmoittaja arvelee vian johtuvan värähtelystä tietyllä moottorin kierrosalueella ja ehdottaa tarkastuksen tekemistä jokaisessa huollossa. Tarkastus on helppo tehdä ja kestää vain pari minuuttia LYCOMING O-320-E2ACD2A 7414 PIPER PA MOD. Jakajahammaspyörä Moottorin vasemmalle magneetolle tehtiin 2025/93 mukainen tarkastus ja 500 tunnin huolto. Tarkastuksessa havaittiin jakajahammaspyörän kolmen yksittäisen hampaan puuttuneen. Ko. havainnon vuoksi tarkastettiin myös oikea magneetto kotelon tarkastusreiästä. Tästä magneetosta puuttui yksi hammas. Samanlainen vika molemmissa magneetoissa samanaikaisesti!!! Jakajahammaspyörän tarkastus jokaisessa huollossa vaikuttaisi varsin oikeutetulta vaatimukselta LYCOMING O-360-A4M 7414 PIPER PA Magneetto Matkalennolla moottorin teho aleni. Ohjaaja sääti seoksen rikkaalle, imuilman lämmityksen ja Booster-pumpun päälle sekä vaihtoi syötön toiselle polttoainesäiliölle. Toimenpiteet eivät kuitenkaan auttaneet. Koneen päästyä määräkentälle moottorin koekäyttö osoitti vasemmassa magneetossa olevan vikaa.

38 Sivu LYCOMING O-360-A4M 7414 VALMET OY KUOREVEDEN TEHDAS PIK-23 Puola Magneetossa havaittiin vikaa. Vikaa selvitettäessä havaittiin magneeton puolan eristyksessä halkeama. Halkeama on puolan katkoimelle johtavan johdon puoleisessa päässä. Moottorin kalenteriaika oli 3 vuotta LYCOMING O-360-A4M 7414 VALMET OY KUOREVEDEN TEHDAS PIK-23 Puola Magneetossa havaittiin vikaa. Vikaa selvitettäessä havaittiin magneeton puolan eristyksessä halkeama. Halkeama on puolan katkoimelle johtavan johdon puoleisessa päässä. Moottorin kalenteriaika oli vajaa kaksi vuotta Sytytyskytkin Sytytyskytkin tarkastettiin 13:sta koneesta Cessnan Service Bulletinin No 91/5 julkistamisen jälkeen. Yhdeksän tarkastetuista havaittiin erittäin likaisiksi, ja aiheuttivat maadotushäiriöitä kosteissa olosuhteissa. Kahdessa tapauksessa puhdistus oli aiheellinen, ja vain kaksi kappaletta olivat täysin puhtaita ja kunnossa. Ilmoittaja esittää kytkimille tarkastusjakso 500 h tai 3 v STARFLIGHT STARFLIGHT XC2 Sytytystulppa Moottorin teho laski äkisti lennolla, se jäi käymään vain toisella sylinterillä. Pakkolasku pellolle onnistui hyvin. Vika löydettiin moottoriin tehdyssä huollossa. Häiriö johtui sytytystulpassa olevasta piikistä, joka esti sytytyskipinän. Metallipiikki oli taas lähtöisin männäntapin laakerista, joka oli vaurioitunut MURPHY AVIATION RENEGADE II Nousun jälkeen n. 130 m:n korkeudessa moottori menetti tehonsa. Pakkolasku pellolle onnistui hyvin. Tarkastuksessa todettiin takimmaisessa tulpassa piikki. Sytytystulppa

39 Sivu ROTAX IKARUS GMBH FOX C 22 Kärjet Koululennolla tehtäessä yhdeksättä läpilaskua moottorin kierrosluku aleni noin sekunnin ajaksi arviolta 5500:sta 5200:n. Samanaikaisesti kuului voimakas pamaus pakoputkesta. Syyksi epäillään katkoimen kärkien kuluneisuutta tai väärää sytytyksen ajoitusta ROTAX IKARUS GMBH FOX C 22 Sytytystulppa Lentoonlähdön jälkeen n. 70 metrin korkeudella moottorista loppui teho. Pakkolasku onnistui pienin vaurioin. Moottorin tarkastuksessa todettiin, että toiseen mäntään oli palannut reikä ROTAX EIRIAVION OY PIK-20E Sytytysjohdon suojatulppa Lentoonlähdössä moottori toimi normaalisti. Lentokorkeuden vähetessä moottori kelattiin ulos ja käynnistettiin, mutta kierrokset jäivät vain 4000 r/min, jolla kone ei pysynyt enää ilmaassa. Maastolasku oli väistämätön. Laskun jälkeen todettiin sylinteri No 2:n sytytysjohtimen suojatulpan eristeen vioittuneen ROTAX EXPERIMENTAL RENEGADE II Sytytystulppa Laskukierroksen myötätuuliosalla moottorista hävisi tehot ja se sammui. Ohjaaja yritti ohjata laskuun kentälle, mutta korkeus ei riittänyt. Lasku tapahtui kentän lähelle. Kone vaurioitui. Raportin lähettäjä epäilee karstapiikkiä tulpassa. Onnettomuustutkintakeskus on tutkinut tapauksen ja havaitsi seuraavaa: Moottoria oli viritetty moottorikelkan moottorista. Virityksen takia moottori kävi liian rikkaalla polttoaineseoksella. ä ei ollut muutettu UL-toimintaa vastaavaksi. Sytytysjännite oli 15 kv, kun sen olisi pitänyt olla 25 kv. Sytytystulppien kärkivälit olivat liian suuret, joka yhdessä sytytysjärjestelmän tehottomuuden ja liian rikkaan seoksen takia aiheuttivat moottorin pysähtymisen. Koneen käyntiaika oli 469 h ROTAX 532 LC 7420 EXPERIMENTAL KITFOX 2 Sytytysjohtimet Lentoonlähdön jälkeen moottorin teho laski joutokäynnille. Korkeutta oli niin paljon, että kone pääsi takaisin kentälle. Maassa havaittiin sytytysjohdoissa vikaa, ja ne korjattiin. Korjauksen jälkeen ei häiriötä ole esiintynyt.

40 Sivu ROTAX 532 LC 7420 BEAVER ENTERPRISES LTD BEAVER RX-550 Sytystysjärjestelmä Sytytystulppa Ultrakevyen moottori yskähteli lennon aikana eikä pystynyt pitämään yllä normaaleja matkalentokierroksia. Vian syyksi paljastui viallinen sytytystulppa, joka ei toiminut isommilla kierroksilla. Tulppien vaihdon jälkeen moottori toimi taas normaalisti. Ilmoittaja ei tiennyt, että em. tapaus tulee raportoida, mutta hänen lennonopettajansa kehotti tekemään asiasta lentoturvallisuusilmoituksen. Ilmailumääräyksen GEN M1-4 mukaan mm. tämänkaltaiset tapaukset tulee raportoida lentoturvallisuuden parantamiseksi. Vika- ja lentoturvallisuusilmoitusten avulla viat ja toimintahäiriöt saatetaan myös muiden ilmailijoiden tietoon. Koneen lentoaika oli 69 h ROTAX 912 ULS 7420 COMCO IKARUS GMBH IKARUS C 42 Maadoitusjohto Moottori ei pysähtynyt magneettokytkimistä, toinen piiri oli aina päällä. CDI boksiin menevä maadoitusjohto oli poikki johdon sisältä, johdon kuori oli ehjä. Kyseiset liittimet roikkuivat vapaana, joten johdin oli murtunut ilmeisesti tärinästä. Koneen lentoaika oli 630 h SUZUKI G SOUTHDOWN INTERNATIONAL LTD. PUMA RAVEN Sytytystulpan hattu Moottori alkoi pätkiä nousun aikana ja tehot hävisivät. Ohjaaja joutui käyttämään normaalia suurempaa laskunopeutta, jolloin laskusta tuli kova. Rungon köliputken etukappale ja päätelineiden akselit vääntyivät. Katteen etukannatinputki murtui. Käyntihäiriön syynä oli huonosti kiinnitetty sytytystulpan hattu, joka irtosi lennon aikana. Koneen lentoaika oli 438 h.

41 Sivu FRANKLIN 6A-350-C SOCATA M.S.894A Sytytysjohtimet Koekäytössä havaittiin moottorin käyvän toisella magneetolla 2500 r/min. ja toisella 2200 r/min. Moottoria tarkemmin tutkittaessa havaittiin sylinteri No 3:n ylemmän tulpanjohtimen olevan kokonaan irti kierteistään ja muutkin tulpan johtimet olivat vain käsitiukkuudella. Tulpanjohtimien kiristys paransi koneen käynnin normaaliksi. Kone oli ollut vuositarkastuksessa ja 100 h:n huollossa 21 lentotuntia aikaisemmin!!! LIMBACH L 2000 EB 1.A 7420 EXPERIMENTAL JT-5 Sytytystulppa Lennolla moottorin kierrokset laskivat äkisti 500 r/min ja moottorin käynti muuttui vapisevaksi. Tuntui kuin toinen sylinteri ei olisi toiminut. Kone ei pystynyt enää pitämään korkeutta, joten ohjaaja päätti laskeutua. Toisen sylinterin tulppa oli vikaantunut, vaikka se oli ollut käytössä vain yhden tunnin LYCOMING HIO-360-D1A 7420 SCHWEIZER AIRCRAFT SCHWEIZER 269C Magneeton maadotusjohdin Koekäytössä havaittiin ettei vasen magneetto toiminut. Magneeton maadotusjohdossa oli oikosulku. Radiosuojauksen maadotuskohdassa oleva tinaus mennyt eristeen läpi. 1086, LYCOMING IO-540-C4B PIPER PA Sytytystulppa Lentokone tuli korjaamolle pieniä vikakorjauksia, mm. huonon käynnistyvyyden korjausta varten. Koekäytössä ennen korjausta moottorista kuului voimakkaita suhahduksia. Tarkastuksessa todettiin yhden sytytystulpan katkenneen ja tulpan sisältä keramiikkaosien poistuneen, jolloin palotilasta oli suora reikä ulkoilmaan LYCOMING O-235-L2C 7420 CESSNA 152 Koululennolla moottori täristi. Ohjaaja epäili syyn olleen lyijyyntyneissä sytytystulpissa.

42 Sivu LYCOMING O-235-L2C 7420 CESSNA 152 Sytytystulpat Läpilaskun aikana moottori ei antanut täyttä tehoa tehonlisäyksen jälkeen. Lentoonlähtö keskeytettiin. Koekäytössä tapauksen jälkeen havaittiin, että toisinaan magneettoa ( vasenta tai oikeaa ) yksin kokeiltaessa se ei pudottanut kierroksia ollenkaan, toisinaan taas pudotti. Magneettokytkin tuntui jäykältä ja takkuiselta ja vian epäiltiin olleen siinä. Tarkastuksessa kuitenkin havaittiin sytytystulppien lyijyyntyneen. Tulppien puhdistus ja sytytyksen ajoituksen tarkistus korjasivat vian LYCOMING O-235-L2C 7420 CESSNA 152 Sytytysjohtimet Moottorin käynti muuttui lennolla epätasaiseksi. Lennon jälkeen maassa havaittiin sytytysjohtimien olevan huonokuntoisia LYCOMING O-235-L2C 7420 REIMS AVIATION CESSNA FA152 AEROBAT Sytytystulpat Läpilaskun jälkeen noin 150 ft korkeudessa kone kävi hetken epätasaisesti ja "potkaisi" 2-3 kertaa. Lentoonlähtö keskeytettiin ja ohjaaja laski jäljellä olevalle kiitotien osalle. Ilmoittaja epäilee karstoittuneita sytytystulppia LYCOMING O-320-E2D 7420 CESSNA 172K Sytytysjohtimet Lentoonlähdössä moottori alkoi käydä katkonaisesti, jolloin ohjaaja palasi laskuun. Laskun jälkeen havaittiin oikean magneeton sytytysjohtimet viallisiksi, ja ne vaihdettiin LC 7421 IKARUS FOX C22 Resistori Lennolla moottori yskähti voimakkaasti. Ohjaaja tuli laskuun. Lennon jälkeen ei moottorissa tai sytytysjärjestelmässä havaittu mitään erikoista. Myöhemmin vikaa selvitettäessä, kun toinen samanlainen tapaus oli sattunut toiselle koneelle, havaittiin sytytystulpissa olevien, radiohäiriöitä poistavien resistorien vioittuneen.

43 Sivu ROTAX IKARUS GMBH FOX C 22 Resistori Lennolla moottori yskähti voimakkaasti. Ohjaaja tuli laskuun. Lennon jälkeen ei moottorissa tai sytytysjärjestelmässä havaittu mitään erikoista. Myöhemmin vikaa selvitettäessä, kun toinen samanlainen tapaus oli sattunut toiselle koneelle, havaittiin sytytystulpissa olevien, radiohäiriöitä poistavien resistorien vioittuneen GROB 2500 E GROB GROB G109B Sytytystulppa Moottori pätki lennolla. Laskun jälkeen todettiin sylinteri No 1:n sytytystulpan kärkien väliin syntyneen piikin Mahdollisesti karstanpala LYCOMING O-235-L2C 7421 CESSNA 152 Sytytystulpat Nousun aikana moottorin käynti tuntui karkealta. Ohjaaja palasi kentälle. Lennon jälkeen moottoria käytettiin maassa, mutta ilmiötä ei saatu esiin. Tästä pääteltiin, että sytytystulpissa on ollut karstaa, joka oli poistunut LYCOMING O-235-L2C 7421 CESSNA 152 Sytytystulpat Moottorissa havaittiin pientä värinää nousun aikana. Koska värinä jatkui seoksen säädöstä ja etulämmityksen käyttämisestä huolimatta palattiin takaisin kentälle. Käyntihäiriön epäillään aiheutuneen sytytystulpista MAKILA 1A EUROCOPTER 332 Sytytystulppa Lentoa varten moottoria käynnistettäessä havaittiin, ettei oikean puoleinen tulppa antanut kipinää. ja vasemmasta tulpasta oli keskielektrodi katkennut ja pudonnut pois. Boroskoopilla tarkastettaessa todettiin ettei kaasugeneraattorin ja vapaaturbiinin siivistöihin ollut tullut vaurioita. 356

44 Sivu ROTAX IKARUS GMBH FOX C 22 Magneettokytkin Moottorin ajoittaista käyntihäiriötä tutkittaessa ilmeni häiriöihin syylliseksi huonoon paikkaan asennettu magneettokytkin. Kytkin oli sellaisessa paikassa, että lennolla siihen pääsi vettä, joka puolestaan vaikutti moottorin käyntiin LYCOMING IO-540-W1A5D 7430 MAULE AIRCRAFT CORP. MAULE M Maadoitusjohdin Moottorin kierrokset alkoivat hieman soutaa ja koneen käynti tuntui välillä raskaalta, hetken kuluttua aivan normaalilta. Tätä jatkui noin 5 minuuttia. Magneettoja kokeiltaessa moottori sammui vasemmalla magneetolla. Ohjaaja palasi lähtökentälle maantietä seuraten. Maassa havaittiin magneeton maadoitusjohtimen eristeen kuluneen puhki sidontavyön alta. Johdin teki oikosulun toisen johdon suojaverkon kautta. Koneen käyntiaika oli 1925 h LYCOMING O-320-E2D 7430 REIMS AVIATION CESSNA F172L Sytytyskytkin Lentoonlähdön jälkeen moottorin kierrokset putosivat 2200 :aan. Koekäytössä magneettojen toiminta oli normaalia. Laskukierroksen aikana magneettoja kokeiltaessa oikea magneetto ei toiminut. Laskun jälkeen havaittiin, että magneettokytkin oli kietynyt ja merkinnät näyttivät magneettokytkimen avaimen asennon väärin kytkimeen nähden. Oikeaa magneettoa kokeiltaessa molemmat magneetot ovatkin olleet pois päältä LYCOMING O-360-A4A 7430 PIPER PA Sytytyskytkin Ohjaajan kokeillessa magneettoja moottorin kierrokset laskivat ja moottori pyrki sammumaan. Tarkastuksen mukaan koko sytytyspuolen piti olla kunnossa. Koekäytössä kuitenkin havaittiin magneettokytkintä OFF-asennosta palautettaessa kytkin määrätyllä avaimen painalluksella lukkiutui ja moottori sammui. Kytkimen avainpatruunan todettiin olevan kuluneen, josta johtuen eri avainasennot eivät ole selväpiirteiset ja em. lukittuminen on mahdollinen, kun avainta käännettäessä sitä samanaikaisesti painetaan ylös-suuntaan. Lähemmässä tarkastuksessa havaittiin kuluneen kytkimen kiertyvän R-asennosta helposti OFF-asentoon. Ko. lentokoneella on useita käyttäjiä, jotka ovat käyttäneet henkilökohtaisia avaimia. Usein avaimet on isommassa avainnipussa, jolloin lukkopesä kuluu nopeasti. Koneeseen vaihdettiin uusi sytytyskytkin, jossa on vain yksi avain, käyttäjien omat avaimet sopivat vain ovien lukkoihin. 1878

45 Sivu LYCOMING O-540-B2B PIPER PA Sytytyskytkin Moottori sammui startissa juuri ennen kuin kaasu oli täysin päällä. Tarkastuksessa havaittiin vasemman magneeton maadoitusjohdon maadoittavan välillä molemmat magneetot LYCOMING TIO-540-S1AD 7430 PIPER PA-32R-301T Magneettokytkin Noin 2-3 minuuttia lentoonlähdön jälkeen moottori yskähteli, teho väheni ja moottori melkein sammui. Ohjaaja tarkisti oliko polttoainepumppu päällä ja tehovivut edessä. Näin oli, ja koska moottorissa oli jonkin verran tehoa hän pääsi palaamaan takaisin kentälle. Lennon jälkeen moottori koekäytettiin ja havaittiin että se sammuu oikealla magneetolla. Magneetot irrotettiin ja käytettiin koepenkissä, mutta ne olivat kunnossa. Vika löytyi lopulta magneettokytkimestä, joka sitten vaihdettiin MURPHY Ilman vuodatus ja jäähdytys RENEGADE II Tuulettimen hihna Vuosihuollossa havaittiin tuulettimen hihnan olevan erittäin löysällä. Käyntiaika oli tällöin 40 tuntia. Hihnaa kiristettiin, jolloin kaikki väliprikat oli otettava pois. Huoltoa tehtäessä n. 20 tuntia myöhemmin todettiin hihnan olevan taas löysällä. Hihna oli kulunut käyttökelvottomaksi. Murtumia tai pykimiä ei hihnassa havaittu. Moottori tarkastettiin, eikä siinä havaittu ylikuumenemista. Ilmoittaja ehdottaa että käytetään vain lentokonelaatua olevia hihnoja ja tarkastuksen helpottamiseksi porataan puhaltimen suojaan reikä, josta tapilla painamalla voidaan hihnan kireys tarkastaa ROTAX BEAVER ENTERPRISES LTD Ilman vuodatus ja jäähdytys RX-650 Jäähdyttimen kiinnitys Tarkastuksessa todettiin polttoainepumpun ja jäähdyttimen kumityynyjen rikkoutuneen ROTAX BEAVER ENTERPRISES LTD Ilman vuodatus ja jäähdytys RX-650 Jäähdytinkennon kiinnitys Moottorin kanteen pultatut jäähdyttimen kiinnityskorvakkeet todettiin rikkoutuneen. Korvakkeet olivat katkenneet kevennyskohdistaan. 57

46 Sivu GARRETT TPE331-10UR-513H 7530 BRITISH AEROSPACE PLC JETSTREAM 3101 Ilman vuodatus Ylilämpöanturi Siirtolennolla syttyi vuodatusilman ylilämmön varoitusvalo. Oikea moottori sammutettiin ja lasku tapahtui lähtökentälle yhdellä moottorilla. Sama vika toistui muutaman kerran myöhemmin, kunnes 10 päivää myöhemmin tällaisen tapauksen tutkinnan yhteydessä havaittiin vuodatusilman ylilämpöä valvovista kolmesta anturista yhden olevan viallisen EXPERIMENTAL 7600 Moottoroin säätölaitteet Kaasuvaijeri Lennolla havaittiin kaasuvaijerin menneen poikki, jonka seurauksena moottori jäi täysille tehoille. Sormin kaasuvaijerista vetämällä ja laihentamalla seosta ohjaaja sai tehoja vähennettyä riittävästi laskeutumista varten PIPER PA Moottorin säätölaitteet Kaapeleiden läpivienti Koneen maahantulotarkastuksen yhteydessä havaittiin oikeanpuoleisen moottorin säätökaapeleiden, lämmönsäätökaapeleiden ja kiduksen käyttökaapelin ruostuneen siiven ja rungon läpiviennin kohdalta. Myös öljynpainemittarille menevä putki oli syöpynyt puhki. Osa säätökaapeleiden kuorista oli niin pahoin ruostunut, että ne olivat lähes poikki. Korroosion oli aiheuttanut läpiviennin eristeenä käytetty uretaanivaahto. Ko. vaahto ei ole valmistajatehtaan alunperin käyttämä tiivistysmenetelmä. Koneen käyntiaika oli 2037 h ROTAX IKARUS GMBH FOX C 22 Moottorin säätölaitteet Kaasuvaijeri Koululennolta palattaessa n ft:n korkeudella moottorin kierrosluku putosi 5500 RPM:sta 4000 RPM:n. Kierrokset eivät tästä nousseet useista yrityksistä huolimatta. Ohjaaja teki laskun kentän vieressä olevalle järvelle. Tarkastuksessa todettiin toisen kaasuttimen kaasuvaijerin ketkenneen ja luistin oli mennyt joutokäyntiasentoon. Kaasuvaijerin pää oli juotosvaiheessa ilmeisesti kuumentunut liikaa ja teräslanka oli karkaistunut liian kovaksi. Syyksi selvisi tarkastuksen jälkeen se, että kampiakselin magneeton puoleisen pään vauhtipyörä oli haljennut LYCOMING O-235-L2C 7603 Moottorin säätölaitteet CESSNA 152 Kaasunsäätövaijeri Koululennolla laskukierroksessa tehoa vähennettäessä ei teho muuttunut vaikka kaasuvipu oli vedettynä lähes täysin taakse. Kaasuvipu liikkui huonosti. Asiasta ilmoitettiin lennonjohtoon ja saatiin laskeutumislupa. Loppulähestymisessä ennen kynnystä moottori sammutettiin seosvivusta ja lasku onnistui hyvin. Lennon jälkeen koekäytössä moottori toimi moitteettomasti. Kaasuvaijeri kuitenkin vaihdetaan, koska sen käyntiaika oli 1350 h. Service Manual antaa vaijerin käyntijaksoksi 1500 h. 1350

47 Sivu LYCOMING O-360-A2A 7603 SOCATA M.S.893A Moottorin säätölaitteet Kaasuvivun kitkalukko Lentoonlähdössä moottori menetti tehonsa. Kone teki pakkolaskun ja vaurioitui pahoin. Koneessa oli kaasuvivun kitkalukko ollut jo jonkin aikaa heikko ja tämän korjaamiseksi kaasuvipua oli vähän taivutettu. Välillä oudompi lentäjä oli lentänyt koneella ja suoristanut kaasuvivun, koska katsoi sen olleen taipuneen. tämän jälkeen koneella paljon lentänyt lähti lennolle, eikä osannut yhdistää tehon menetystä kaasuvivun liukumiseen kitkan puuttumisen vuoksi. Korjataan viat ajoissa ja oikeilla menetelmillä, jottei tulisi turhia kolareita P&W PT6A BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECH C tunnin välein tehtävässä tehovivun ko. kohdan tarkastuksessa havaittiin Moottorin säätölaitteet Stop pin RANS S7L COURIER 7610 Moottorin säätölaitteet Tehon säätö Lentoonlähdössä kaasun lukitus pääsi löystymään ja tehon säätö liukui pienelle, samalla tuuli kääntyi sivuttaiseksi. Seurauksena oli, että kone painui kiitoradalta pehmeälle reunaosalle ja meni nokalleen. Potkuri katkesi GARRET TPE331-12UHR-701H 7610 BRITISH AEROSPACE CORPORATION Moottorin säätölaitteet JETSTREAM 3201 Säätökaapelin pultti Ohjaaja ilmoitti lennonjohdolle, että tehot jäävät päälle ja että ohjaajat tekevät muutaman ympyrän. Vasen moottori lepuutettiin 7 min myöhemmin, jonka jälkeen kone jatkoi lähestymistä. Pultti irronnut säätökaapelin ja FCU.n väliltä. Pultti, mutteri ja aluslevy löytyivät moottoritilasta. (Sokka puuttui?) Ilmeistä on, että osa on jäänyt varmistamatta moottorin vaihdon aikana GARRET TPE331-12UHR-701H 7610 BRITISH AEROSPACE CORPORATION JETSTREAM 3201 Moottorin säätölaitteet Beta-kytkimen öljyputken liitin Laskun jälkeen havaittiin oikeanpuoleisessa moottorissa öljyvuoto. Tarkastuksessa vuoto havaittiin Beta-kytkimen öljyputken liittimessä. Mahdollisesti putki on kiristetty paikoilleen niin, että se on jäänyt jännitykseen ja tärinästä on sitten löystynyt. Putki vaihdettiin.

48 Sivu GARRETT TPE331-5AB-252D 7610 DORNIER LUFTFAHRT GMBH DORNIER Moottorin säätölaitteet Teflonprikat Moottorin käynnistyksen jälkeen liikuteltaessa Power Lever vipua, se lukkiutui. Vivustoa tarkasteltaessa havaittiin kyseisen vivun teflonprikan katkenneen ja lukinneen tehonsäätövivun. Kyseinen Distance Washer toimii liukupintana vivun ja ns. kulissivivun välissä (katso kuvassa 41, 41A). Suoritetuissa jatkotutkimuksissa havaittiin kyseisen teflonprikan puuttuvan vasemman moottorin samasta vivusta sekä toisen koneen vasemman moottorin vivusta. Kyseiset teflonprikat ovat erittäin ohuita ja "rypistyvät" herkästi aiheuttaen vivun lukkiutumisen. Vipu toimii hyvin ilman teflonprikkaa, mutta ko. kohta kuluu varmaan aikaa myöten nopeammin. Valmistajatehtaalle on lähetetty tieto tapauksesta. Koneen käyntiaika oli 1316 h ALLISON 250-C AGUSTA, S.P.A COSTRUZIONI A.G. AGUSTA BELL 206B Moottorin säätölaitteet Akseliputki 100 tunnin huollossa mekaanikko havaitsi murtuman kierrossäädintä käyttävän vivuston akseliputkessa, sen murtokohdassa. Kierrossäätimen akselit tahtovat jäykistyä huoltojaksojen välillä, ja on mahdollista että putkessa on väsymämurtuma. On myös mahdollista, että huoltoja tehtäessä on astuttu ko. putken päälle, jolloin se ajan myötä on murtunut. Ilmoittajan mukaan huolloissa olisi kiinnitettävä huomiota ko. putken murtokohdan kuntoon. Koneen käyntiaika oli 9177 h ROTAX LAMCO LIGHT AIRCRAFT MANUFACTURING KFT EUROCUB 912 MK 1 Moottorin säätölaitteet Tehovivun siirtomekanismi Ohjaaja kertoman mukaan hän oli rullannut kohti tankkauspistettä. Hän oli vähentänyt tehon tyhjäkäynnille ja aloittanut pyöräjarrutuksen. Jarrutuksen aikana tehot olivat äkillisesti nousseet ja ohjaaja yritti kääntää konetta jarrujen avulla oikealle. Kone osui tankkauspisteeseen ja vaurioitui huomattavasti. Vauriotarkastuksessa havaittiin, että jos kantapäitä ei pidetä lattiassa jarrutuksen aikana, niin varpaat voivat osua kaasuttimien tehovivuston vääntöputkeen. Vääntöputken painaminen aiheuttaa tehovaijerin liikkumisen. Kyseisessä tapauksessa vääntöputki oli taipunut voimakkaasti eteenpäin. Tehovaijeri jättää tässä tilanteessa osatehon moottoriin, eikä moottoria saada tyhjäkäyntikierroksille. Koneen jarrut ovat heikkotehoiset, mutta riittävät pysäyttämään koneen tyhjäkäyntikierrosluvulla. Vääntöputken alapuolelle asennettava ohut suojalevy estää jalan joutumisen liian ylös. Koneen lentoaika oli 784 h.

49 Sivu LIMBACH SL 1700 EA 7610 SCHEIBE FLUGZEUGBAU GMBH SF-25C FALKE Moottorin säätölaitteet Tehonsäätövaijeri Moottori jäi tyhjäkäynnille lennolla meren päällä. Liito takaisin rannikolle, jossa lasku pellolle. Laskussa vaurioituivat potkuri ja siiven tukipyörä. Kaasuvaijerin suojus ei ollut kiinni kaasuvaijerin päästä, mistä johtuen vaijerin suojavaippa tuli ulos ja jumitti vaijerin tyhjäkäyntiasentoon. Asiasta on julkaistu lentokelpoisuusmääräys No M 2457/ CONTINENTAL TSIO-520-M 7610 CESSNA TU206G Moottorin säätölaitteet Ahtopaineen säätö Ohjaajan ilmoitus: Ahtopaine heittelee, ei tottele säätöä. Tarkastuksessa havaittiin öljyletkuissa sakkaa ja karstaa Waste-Gate-venttiilin läheisyydessä sekä ahtopaineventtiilissä. Letkut ja säätimet puhdistettiin. Samassa yhteydessä havaittiin metallilastua öljysuotimessa. Sylinteri No 1:n imuventtiilin Roto-Coil oli rikkoutunut ja sen osia oli kulkeutunut öljysuotimeen. Kaikki venttiilikoneistot tarkastettiin, vialliset osat uusittiin, öljysuodin uusittiin ja vaihdettiin moottoriöljy. Koekäyttö ja -lento osoittivat koneen olevan kunnossa LYCOMING HIO-360-D1A 7610 SCHWEIZER AIRCRAFT SCHWEIZER 269C Moottorin säätölaitteet Ilmansäätimen vivusto Moottori ryntäsi käynnistyksessä n kierrokseen, eikä totellut kiertokaasua. Tarkastuksessa havaittiin ilmansäätimen ja seossäätimen yhdysvivun sokan ja aluslevyn kadonneen. Yhdysvipu nojasi seossäätimen runkoon ja esti kiertokaasua liikkumasta. Asennus korjattiin ja tehtiin MM:n mukaiset tarkastukset. Toiminta oli tämän jälkeen kunnossa. Laitteen käyntiaika oli 454 h LYCOMING O-235-L2C 7610 REIMS AVIATION Moottorin säätölaitteet CESSNA FA152 AEROBAT Seoksen säätövaijeri Ohjaaja pysäköi koneen ja yritti sammuttaa moottorin vetämällä seosvivun pysäytysasentoon. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Moottori piti sammuttaa kääntämällä sytytyskytkin OFF-asentoon. Mekaanikon tutkiessa konetta selvisi, että seoksensäätövaijerin kuori oli irronnut moottorin puoleisesta pidikkeestään. Kuori liikkui vaijerin mukana eikä seossäätö toiminut GARRET TPE331-12UHR-701H 7710 BRITISH AEROSPACE CORPORATION Moottorin toiminnan ilmaisu JETSTREAM 3201 Kierroslukumittari Vasenta moottoria käynnistettäessä havaittiin, että kierroslukumittari ei toiminut. Vika kierrosmittarin generaattorissa. Generaattori vaihdettiin.

50 Sivu ALLISON 250-C20B 7710 AGUSTA, S.P.A COSTRUZIONI A.G. AGUSTA BELL 206B Moottoritoiminnan ilmaisu N1 generaattorin anturin johto Harjoituslennolla kuulokkeista kuului ajoittain rätinää. Vähän myöhemmin kuulokkeista kuului audiovaroitus moottorihäiriöstä ja samalla syttyi Eng.Out valo. Autorotaatiolasku tehtiin metsäautotielle. Laskun aikana N1 kierrokset heittelehtivät %:n välillä. Tarkastuksessa havaittiin N1 generaattorin anturin johdon katkenneen ja antaneen vikaindikaation varoitusjärjestelmään CONTINENTAL IO-550-B 7710 BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT A36 Keskeytetty lentoonlähtö johtuen kierroslukumittarin näytöstä. Vika oli mittarissa. Moottorin toiminnan ilmaisu Kierroslukumittari Koneen käyntiaika oli 1859 h LYCOMING HIO-360-D1A 7710 HUGHES TOOL CO. Moottorin toiminnan ilmaisu HUGHES 269C Ahtopainemittarin putkisto Huoltoa edeltävässä koekäytössä havaittiin ahtopainemittarin toimivan viiveellä. Alipainelinja puhallettiin ja sieltä tuli öljynsekaista moskaa. Huollon yhteydessä tehtiin M-määräys No Yksi varren välys oli yli toleranssin ja sylinteri irrotettiin korjaukseen. Tällöin männässä havaittiin ylikuumenemisen merkkejä. Kaikki männät tarkastettiin ja havaittiin niissä samat merkit. Moottori kunnostettiin. On mainittava: Ettei ahtopainemittarin toiminnasta oltu valitettu, vuotomittausarvot olivat hyviä ja moottori toimi koekäytössä muuten normaalisti. Aikaisemmin on kahdessa saman tyypin koneessa puhdistettu ahtopainelinja. Öljyä päässyt mittausputkistoon. Ilmoittaja ehdottaa, että: näyttöhäiriöistä olisi tiedotettava huoltajalle. Ahtopainelinjan puhdistus olisi tehtävä määräajoin esim. 300 h:n välein LYCOMING HIO-360-D1A 7710 HUGHES TOOL CO. HUGHES 269C Moottorin toiminnan ilmaisu Ahtopainemittari Ohjaamossa havaittiin ahtopainemittarin näyttävän lukemaa 26,5 inhg. Mittarin putki puhdistettiin, mutta koekäytössä vika säilyi edelleen. Vika korjaantui mittarin vaihtamisella. Koneen käyntiaika oli 5584 h LYCOMING IO-360-B1E 7710 PIPER PA-28R-180 Moottorin toiminnan ilmaisu Kierroslukumittarin vaijeri Noin 10 min lentoonlähdön jälkeen kuului hankaava ääni koneen etuosasta ja kierroslukumittarin viisari hyppi holtittomasti. Ohjaaja kääntyi takaisin lähtökentälle. Kentällä vika paikallistettiin kierroslukumittarin vaijeriin, joka oli rispaantunut.

51 Sivu LYCOMING O-235-L2C 7710 CESSNA 152 Moottorin toiminnan ilmaisu Pyörimisnopeusmittari Lentoonlähdössä moottori antoi vajaatehot pyörimisnopeusmittarin mukaan, mittari näytti 2050 RPM. Lentoonlähtö keskeytettiin. Moottori tarkastettiin, sytytystulpat puhdistettiin, venttiilien säädöt tarkastettiin. Koekäytössä moottori teki 2100 RPM. Tarkastettiin pyörimisnopeusmittarin näyttö ja todettiin sen näyttävän 200 RPM liian vähän. Vaihdettiin uusi mittari ja koekäytettiin moottori, jolloin moottori teki 2150 RPM. Kone hyväksyttiin Koneen käyntiaika oli 6162 h LYCOMING O-320-E2A 7710 Moottorin toiminnan ilmaisu PIPER PA Kierrosmittari Lentoonlähtötehoilla moottorin kierrosmittarin näyttö heilui ajoittain voimakkaasti. Näyttö tarkastettiin ja todettiin mittarin näyttämä rpm liian suureksi. Mittari vaihdettu ja tarkastettu lentokelpoisuusmääräyksen M 910/80 mukaisesti. Koneen käyntiaika oli 6918 h P&W PT6A EMPRESA BRASILEIRA DE AERONAUT Moottorin toiminnan ilmaisu EMB-110P1 Moottorin vääntömomenttimittari Matkalennolla ohjaaja havaitsi kierroslukumittarin neulan heilahtelevan GARRETT TPE331-12UHR-703H 7720 BRITISH AEROSPACE CORPORATION Moottorin toiminnan ilmaisu JETSTREAM 3201 EGT-mittarin liitin Vasemman moottorin EGT-näyttö (lämpömittari) putosi alkunousun aikana C alueelle. Kone palasi lähtökentälle. Öljyinen EGTmittarin liitin aiheutti kosketushäiriön P&W PT6T-3B 7720 AGUSTA, S.P.A COSTRUZIONI A.G. AGUSTA BELL 412 Moottorin toiminnan ilmaisu ITT-mittausjohdin Aamun ensimmäisen käynnistyksen jälkeen moottorin turbiinin lämpötilamittausjärjestelmän näyttö putosi nollaan. Järjestelmä tarkastettiin mutta näyttö hävisi aina muutaman minuutin kuluttua. Moottori irrotettiin ja avattiin jolloin todettiin ITT - harnesin suojakuoren hankautuneen puhki moottorin sisällä aiheuttaen mittausjärjestelmän maavuodon. Harness irrotettiin ja vaihdettiin uuteen. Osan käyntiaika oli 2069 h.

52 Sivu CONTINENTAL IO-550-B 7800 BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT A36 Pakokaasujen poisto Pakoputki Matkalennolla moottorin ääni muuttui hiukan kovemmaksi. Myös hiukan palaneen käryä tuli ohjaamoon, kun käännyttiin kotikenttää kohti. Maassa lennon jälkeen konetta tarkastettaessa havaittiin oikean pakoputken kokoojaosassa 3x8 cm:n suuruinen reikä CONTINENTAL O-470-S 7800 CESSNA 182P Pakokaasujen poisto Lämmönvaihdin Moottorin jatkoaikatarkastusta edeltävässä koekäytössä mekaanikko havaitsi pakokaasun hajua ohjaamossa, ohjaamon lämmityksen ollessa täydellä. Tarkastuksessa havaittiin äänenvaimentimen vaipassa n. 30 mm pitkä repeämä ulostuloputken hitsisauman vieressä. Ohjaamon lämmitysjärjestelmän putkistot olivat kauttaaltaan noessa CONTINENTAL TSIO-520-E 7800 CESSNA 402B Pakokaasujen poisto Pakoputki Koneen 50 h:n huollossa havaittiin vasemman moottorin oikean puolen pakoputken hankautuneen runkokiinnikkeen kohdalta puhki. Pakoputki asennettu väärään asentoon CONTINENTAL TSIO-520-M 7800 CESSNA TU206G Pakokaasujen poisto Pakosarja Moottoritilan tarkastuksessa havaittiin jälkiä vasemman puolen pakosarjan puhki palamisesta. Puhki palaneesta pakosarjasta olivat pakokaasut sulattaneet osittain moottoritilan muotosuojuksen kaarilevyn ja vahvikkeen. Kaarilevy oli revennyt kevikereijästään taaksepäin kokonaan läpi. Vaurio oli tapahtunut joskus aikaisemmin. Pakosarja oli korjattu ja oli ko. hetkellä ehjä, mutta kaarilevy ja vahvike oli jätetty korjaamatta. Koneen käyntiaika oli 1310 h.

53 Sivu LYCOMING IO-360-C1C 7800 PIPER PA-28R-200 Pakokaasujen poisto Pakoputki Nousun jälkeen vaakalennossa moottorin ääni muuttui hakkaavaksi. Palattiin takaisin kentälle. Moottorin valvontamittarien arvot olivat normaalit eikä magneettojen kokeilu vaikuttanut moottorin käyntiin. Maassa todettiin pakoputken katkenneen LYCOMING O-320-E2C 7800 BEECH AIRCRAFT CORPORATION Pakokaasujen poisto BEECHCRAFT A23-19 Pakoputken kiinnityspultit Koululennolla moottorin käyntiääni muuttui. Samalla ohjaamossa tuntui pakokaasun hajua ja sylinterin lämmöt nousivat punaiselle alueelle. Muut moottorin valvontamittarien näyttämät pysyivät normaaleina. Tästä pääteltiin, että pakoputki oli rikkoutunut. Kentällä todettiin, että oikean takimmaisen pakoputken kiinnityspultit olivat löysällä, toinen oli tippunut kokonaan. Pakokaasut puhaltivat suoraan pakokaasun lämpömittarin anturiin LYCOMING O-360-A1A 7800 REIMS AVIATION Pakokaasujen poisto CESSNA F172H Kiinnitysmutterit Vuositarkastuksessa koneeseen vaihdettiin pakoputkien tiivisteet. 24 lentotuntia myöhemmin moottoria tutkittiin käynnistinmoottorin häiriön takia, jolloin havaittiin pakoputkien takimmaisten kiinnitysmutterien pudonneen pois CONTINENTAL TSIO-520-M 7810 Pakokaasujen poisto CESSNA TU206G Pakoputki Laskuvarjohyppylennolla nousussa moottorin käynti muuttui karkeaksi ja ahtopaine laski 33 inhg:sta 31 inhg:n. Polttoaineen virtauksen havaittiin pudonneen noin 1 gall/h. Laskun jälkeen vikaa haettaessa havaittiin pakoputkiston vasemmalla puolella rep

54 Sivu LYCOMING O-320-E2A 7810 PIPER PA Pakokaasujen poisto Pakoputki Ohjaajat valittivat moottorin kierrosten putoavan n kierrosta säädettäessä imuilman etulämmitys päälle. Tarkastuksessa irrotettiin imuilman etulämmityksen vaippa. Pakoputki oli vaipan alueelta täysin menettänyt muotonsa ollessaan moottorin käydessä punahehkuisena. Pakoputkeen syntyneisiin jyrkkiin teräviin kulmauksiin oli tullut 3 isoa reikää, josta kuumat pakokaasut pääsivät suoraan esilämmitettävän ilman sekaan. Yhdestä reiästä puhaltanut pakokaasu oli tehnyt n. 4 cm:n pituisen ja 1 cm:n levyisen halkeaman esilämmitysvaipan alapuolelle. Ilmoittaja ehdottaa etulämmitysvaipan irrottamista ja pakoputken tarkastamista vaipan alueelta. Pakoputken tarkastaminen vaippaa irrottamatta ei onnistu. On myös varmistettava ilman vapaa kierto vaipan kautta silloin kun käytetään imuilmaa kylmällä. Moottorin käyntiaika oli 1535 h LYCOMING O-320-E3D 7810 Pakokaasujen poisto PIPER PA Äänenvaimennin Asiakas valitti moottorin tehottomuutta ja täristävää käyntiä korjaamolle konetta tuodessaan. Vika oli tullut vähitellen. Vikaa etsittäessä todettiin äänenvaimentimen liekinsammuttimen irronneen ja tukkineen pakokaasujen ulosmenoaukon. Asennettiin uusi äänenvaimennin. Koneen käyntiaika oli 1226 h LYCOMING TIGO-541-E1A 7810 PIPER PA-31P Pakokaasujen poisto Turpiinille menevä pakoputki Lennolla oikean moottorin ahtopaine laski äkillisesti. Tehtiin tarkastuslistan mukaiset toimenpiteet, mutta vika ei poistunut. Oikea moottori lepuutettiin. Lennon jälkeen havaittiin pakokaasuturpiinille menevän pakoputken irronneen. Osa oli vanhuuttaan päässyt "joustamaan" ja luiskahtamaan pois paikaltaan.

Skootterini.com MOOTTORI EI KÄYNNISTY TAI KÄYNNISTYY HUONOSTI

Skootterini.com MOOTTORI EI KÄYNNISTY TAI KÄYNNISTYY HUONOSTI MOOTTORI EI KÄYNNISTY TAI KÄYNNISTYY HUONOSTI Vianhakukaavio, versio 1.0.6 Tämä Kaavio on tarkoitettu käytettäväksi kaikissa kärjettömällä CDI-sytytysjärjestelmässä ja kaasuttimella varustetuissa 2-tahti

Lisätiedot

BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT 300 SUPER KING AIR 2800 PRATT & WHITNEY CANADA

BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT 300 SUPER KING AIR 2800 PRATT & WHITNEY CANADA Sivu 1 29.9.2000 P&W PT6A-60A BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT 300 SUPER KING AIR 2800 PRATT & WHITNEY CANADA Polttoainesäädin Koululennon jälkeen ei koneen oikeaa moottoria saatu pysäytettyä normaalisti,

Lisätiedot

Tutkintaselostus C 18/1996 L. Lentokoneelle OH-LGC lennoilla 3.10.1996 ja 4.10.1996 sattuneet polttoainevuodot. Mc Donnel-Douglas MD-11

Tutkintaselostus C 18/1996 L. Lentokoneelle OH-LGC lennoilla 3.10.1996 ja 4.10.1996 sattuneet polttoainevuodot. Mc Donnel-Douglas MD-11 Tutkintaselostus C 18/1996 L Lentokoneelle OH-LGC lennoilla 3.10.1996 ja 4.10.1996 sattuneet polttoainevuodot OH-LGC Mc Donnel-Douglas MD-11 2 1 PERUSTIEDOT Ilma-alus McDonnell Douglas MD-11, OH-LGC Tapahtumapaikka

Lisätiedot

Ultrakevyen lentokoneen pakkolasku Pudasjärven lentopaikalla

Ultrakevyen lentokoneen pakkolasku Pudasjärven lentopaikalla Tutkintaselostus D4/2007L Ultrakevyen lentokoneen pakkolasku Pudasjärven lentopaikalla 3.2.2007 OH-U454 Ikarus C42B Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan

Lisätiedot

Analyysin sisällysluettelo

Analyysin sisällysluettelo Suppea analyysi Ilkka Kaakinen Liikenteen analyysit 1(6) 21.4.2014 SUPPEA ANALYYSI: Harrasteilmailun kehitystiedot JAKELU: Julkinen Analyysi on tehty Ylen toimittaja Mikko Lindqvistin pyynnöstä saada taustamateriaalia,

Lisätiedot

INFORMATION DELLORTO SYTYTYS JÄRJESTELMÄ KUINKA VÄLTTÄÄ TOIMINTAHÄIRIÖT

INFORMATION DELLORTO SYTYTYS JÄRJESTELMÄ KUINKA VÄLTTÄÄ TOIMINTAHÄIRIÖT INFORMATION DELLORTO SYTYTYS JÄRJESTELMÄ KUINKA VÄLTTÄÄ TOIMINTAHÄIRIÖT Moottori ei käy puhtaasti Moottori alkaa pätkiä yli 10.000 rpm Moottori antoi ensin korkean rpm lukeman, mutta pudotti sen äkillisesti

Lisätiedot

N:o Nimike Hinta N:o Nimike Hinta

N:o Nimike Hinta N:o Nimike Hinta TUKKUPAKKAUKSET 4101 Ilmansuod. 5 x 491588S...... 31,90 4171 Liitin 5 x 791850... 7,00 4102 Ilmansuod. 5 x 397795S... 32,70 4172 Tiiviste 5 x 272996... 11,60 4103 Ilmansuod. 5 x 399877S... 32,40 4178 Primer

Lisätiedot

Potkuri Lavan kiinnitys BEECH AIRCRAFT CORPORATION

Potkuri Lavan kiinnitys BEECH AIRCRAFT CORPORATION Sivu 1 30.5.92 6100 Lavan kiinnitys On esiintynyt tapauksia, että potkurin lapakulmat ovat muuttuneet tärinästä, vaikka lapojen kiinnityspultit ovat olleet kiinni. Jos moottorin käynnin aikana esiintyy

Lisätiedot

LYCOMING O-320-D2C LYCOMING IO-540-C4B5 LYCOMING IO-540-C4B PIPER AIRCRAFT CORPORATION

LYCOMING O-320-D2C LYCOMING IO-540-C4B5 LYCOMING IO-540-C4B PIPER AIRCRAFT CORPORATION Sivu 1 2.5.94 LYCOMING O-320-D2C PIPER PA-28-140 MOD. LYCOMING O-320-D2C Magneeton stefatiiviste Nousun jälkeen matkalentoon siirryttäessä alkoi moottori täristä ja käydä epätasaisesti. Ohjaaja palasi

Lisätiedot

ROTAX EXPERIMENTAL JT-6

ROTAX EXPERIMENTAL JT-6 Sivu 1 4.4.2000 ROTAX 532 IKARUS COMBO GMBH IKARUS FOX C22 Luistinakseli Moottoriin 150 tunnin huoltoa suoritettaessa todettiin luistin käyttöakselin ottaneen kiinni luistikanteen siksi paljon, että luistinkanteen

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007

Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007 Tutkintaselostus D15/2007L Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007 ES-HRW ROBINSON R-44 Astro Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan

Lisätiedot

Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento

Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento ref aihe huom 1 trimmi edessä, nopeus Vs, hallintavoima 1.1 trimmi edessä, nopeus Vne, hallintavoima 1.2 trimmi takana, nopeus Vs, hallintavoima 1.3 trimmi takana,

Lisätiedot

Vinkkejä ja ohjeita osa 1.

Vinkkejä ja ohjeita osa 1. Vinkkejä ja ohjeita osa 1. Kaikki RMC Finland osakilpailuissa käytettävät moottorit ovat sinetöityjä kilpailun ajan. Sinetöinnin voi suorittaa vain virallinen Rotax Service Center. Kilpailujen ulkopuolella

Lisätiedot

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä 1.1.2003

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä 1.1.2003 I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTR ATION LENTOTURVALLISUUSHALLINTO F LI GH T SA T A U T O I T FI F E Y N L AN H R Y D ILMAILUTIEDOTUS ADVISORY CIRCULAR PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel.

Lisätiedot

Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009

Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009 Tutkintaselostus D7/2009L Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009 OH-PDW Piper PA-25-235 Pawnee mod. OH-959 Rollanden-Schneider LS 1-f Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen

Lisätiedot

Ahdinjarjestelma. Ahtaminen, yleistä. kaampi palaminen, lisääntynyt teho ja suurempi

Ahdinjarjestelma. Ahtaminen, yleistä. kaampi palaminen, lisääntynyt teho ja suurempi ZUU-14 i ekniset selostukset Ahdinjarjestelma kaampi palaminen, lisääntynyt teho ja suurempi Ahtaminen, yleistä vaantömomentti. Ahtamisjarjestelman ansiosta saadaan suorituskyky, joka on verrattavissa

Lisätiedot

LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT SAFETY AUTHORITY LENTOKELPOISUUSMÄÄRÄYS AIRWORTHINESS DIRECTIVE

LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT SAFETY AUTHORITY LENTOKELPOISUUSMÄÄRÄYS AIRWORTHINESS DIRECTIVE I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTRATION PL 50 FIN - 01531 VANTAA, FINLAND Puhelin/Telephone 09-82 771 International + 358 9 82 771 Telefax 09-82 772499 LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT

Lisätiedot

Lentovaurio Viitasaaren lentopaikalla 4.8.1999

Lentovaurio Viitasaaren lentopaikalla 4.8.1999 Tutkintaselostus C 17/1999 L OH-U247 S-6 Coyote II mod. Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden ja sen vaaratilanteen tutkinnan tarkoituksena

Lisätiedot

Ultrakevyen lentokoneen lentovaurio Kymin lentopaikan läheisyydessä 26.9.1998

Ultrakevyen lentokoneen lentovaurio Kymin lentopaikan läheisyydessä 26.9.1998 Tutkintaselostus C 22/1998 L Ultrakevyen lentokoneen lentovaurio Kymin lentopaikan läheisyydessä 26.9.1998 OH-U361 Sonerai I Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan

Lisätiedot

Moottorikokonaisuus muodostuu moottorin rungosta sekä apulaitteista

Moottorikokonaisuus muodostuu moottorin rungosta sekä apulaitteista 1 UL-LENTOKONEIDEN MOOTTORIT NELITAHTIMOOTTORIT Moottorin sylinterit on sijoitettu vastakkain. Vastapuolen sylinterin mäntä on vastakkaisliikkeessä, mjolloin liikkuvien osien tasapaino säilyy paremmin

Lisätiedot

Tarkastuslistat. Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Tarkastuslistat. Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa Tarkastuslistat Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa Missä listoja tarvitaan Käyttö - lentokoneet - huollot - katsastukset Laatiminen - ohjekirjallisuus

Lisätiedot

- --. SHINDAIWA KÄYTTÖOPAS 'EB2510 PUHALLIN. shindpart Naumber 6i891w2-94310 Reav. 2/07

- --. SHINDAIWA KÄYTTÖOPAS 'EB2510 PUHALLIN. shindpart Naumber 6i891w2-94310 Reav. 2/07 SHINDAIWA KÄYTTÖOPAS - --. 'EB2510 PUHALLIN shindpart Naumber 6i891w2-94310 Reav. 2/07 I Sisällysluettelo: 1. Tekninen erittely s 1 2. Käynnistäminen ja pysäyttäminen s2 3. Tyhjäkäyntinopeuden säätäminen

Lisätiedot

BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80

BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80 VAROITUKSET Tarkasta öljymäärät seuraavasti: 1. moottorin öljymäärä, varmista että moottorin öljymäärä on riittävä. Moottori rikkoutuu jos öljyä on liian vähän. 2.

Lisätiedot

Lehden nro 83 mukana sait

Lehden nro 83 mukana sait RAKENNUSOHJE Bensiinisäiliö, silikoniputki, kaksi O-rengasta ja kaksi ruuvia 357 Lehden nro 83 mukana sait kuusi uutta osaa radio-ohjattavaan pienoismalliisi. Osat kuuluvat pienoismallisi polttoainejärjestelmään.

Lisätiedot

LMM KARTING TEAM. 85 huolto kisakaudella

LMM KARTING TEAM. 85 huolto kisakaudella 85 huolto kisakaudella Lue luokitustodistus -> löytyy AKK:n nettisivuilta Lue sääntökirja -> löytyy AKK:n nettisivuilta Kysele kokeneempien neuvoja Täyshuolto jossa kone puretaan kokonaan tehdään yleensä

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Ford Galaxy (WRG) 2000 2006, 1,9 l 85 kw, moottorikoodi AUY, mallivuodesta 2003 alkaen Hammashihnasarjat CT1028K3,

Lisätiedot

TUTKINTASELOSTUS LENTOKONEELLE OH-TZA HANGON LENTOPAIKALLA SATTUNEESTA VAARATILANTEESTA. No: C 10/1996 L

TUTKINTASELOSTUS LENTOKONEELLE OH-TZA HANGON LENTOPAIKALLA SATTUNEESTA VAARATILANTEESTA. No: C 10/1996 L ONNETTOMUUSTUTKINTAKESKUS Kasarmikatu 44 PL 1 00131 HELSINKI Puh. 09-18251, telefax 09-18257811 TUTKINTASELOSTUS LENTOKONEELLE OH-TZA HANGON LENTOPAIKALLA 27.7.1996 SATTUNEESTA VAARATILANTEESTA No: C 10/1996

Lisätiedot

1/XON/09 22.3.2009. Rake t 1 2 0 kilpamoot torin luokitustodistus

1/XON/09 22.3.2009. Rake t 1 2 0 kilpamoot torin luokitustodistus Rake t 1 2 0 kilpamoot torin luokitustodistus Pääperiaate on se, että kaikenlainen työstäminen, aineen lisää minen, poista minen, muutt a minen tai virittäminen on kielletty, ellei näissä säännöissä toisin

Lisätiedot

Hierova poreallas Bamberg

Hierova poreallas Bamberg 1500 x 1000 x 570 mm Hierova poreallas Bamberg Hyvä asiakas, Kiitos, että valitsit tuotteemme. Turvallisuutesi vuoksi pyydämme Sinua perehtymään näihin ohjeisiin ennen ammeen asennusta ja käyttöä. Varoitus

Lisätiedot

TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI.

TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI. TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI. Sytytysvastuksen ja jännitteen kontrollointi Sytytysvastus tarkistetaan

Lisätiedot

RAKET 120 KILPAMOOTTORIN LUOKITUSTODISTUS

RAKET 120 KILPAMOOTTORIN LUOKITUSTODISTUS 3/XON/12/15.3.2012 Xon Sport Club ry RAKET 120 KILPAMOOTTORIN LUOKITUSTODISTUS Tekniset tiedot Raket 120 Moottorin tyyppi: Yksisylinterinen, mäntäohjattu kaksitahtimoottori Iskutilauus: 118,5 cc Iskunpituus:

Lisätiedot

Omistajan käsikirja. Endura C2 Endura Max

Omistajan käsikirja. Endura C2 Endura Max Omistajan käsikirja Endura C2 Endura Max Käyttöohje Twist Tiller -ohjauskahva: virtakytkin, nopeus, eteen/taakse ja ohjaus 180 käännettävä ohjauspää Säädettävä syvyyskaulus Quick Release kallistusvipu

Lisätiedot

SERVICE LOG BOOK. Asiakkaan huoltokirja

SERVICE LOG BOOK. Asiakkaan huoltokirja SERVICE LOG BOOK Avainnumer Potkurin nousu Moottorin sarjanumero Asiakkaan huoltokirja Kaiken huollon saa suorittaa ainoastaan paikallisen Mercury Marine haaraliikkeen tai maahantuojan valtuuttama myyjäliike.

Lisätiedot

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 Käyttöohjeet Sisällysluettelo 1 Huomio!... 3 2 Turvamääräykset... 3 2.1 Käsittely... 3 2.2 Huolto... 3 3 Käyttö... 3 3.1 Suodattimen merkkivalot...

Lisätiedot

Mitä keväällä kuuluu tehdä? Odotetaanko vain, että veneily alkaa? Vai pitikö jostain ottaa vastuuta ihan itse?

Mitä keväällä kuuluu tehdä? Odotetaanko vain, että veneily alkaa? Vai pitikö jostain ottaa vastuuta ihan itse? Mitä keväällä kuuluu tehdä? Odotetaanko vain, että veneily alkaa? Vai pitikö jostain ottaa vastuuta ihan itse? Miksi minä? Aluksen omistajalla on laivaisännän vastuu. Aluksen päälliköllä on päällikön vastuu.

Lisätiedot

Harrasterakenteisen helikopterin lentovaurio Kirkkonummella

Harrasterakenteisen helikopterin lentovaurio Kirkkonummella Tutkintaselostus C 4/2001 L Harrasterakenteisen helikopterin lentovaurio Kirkkonummella 8.5.2001 OH-XWY Rotorway Exec 90 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1

Lisätiedot

ESMO. ESMO teemapäivä 16.02.2007. OH-PAM:n teoriakertaus

ESMO. ESMO teemapäivä 16.02.2007. OH-PAM:n teoriakertaus teemapäivä 16.02.2007 OH-PAM:n teoriakertaus Ohjelma: Klo 10:00 Tilaisuuden avaus Klo 10:05 PAM:in muutokset Moottorin sisäänajo-ohje Normaali käyttö, kertaus EDM 700 Klo 12:30 Tauko kuppilassa Klo 13:00

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä Tutkintaselostus C 26/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä OH-HLT, Hughes 296C OH-CFQ, Cessna 172M OH-773, SZD-51-1 Kansainvälisen siviili-ilmailun

Lisätiedot

Vetokoneiston päivityssarja GreensPro viheriöjyrä, mallit 44905, tai 44907

Vetokoneiston päivityssarja GreensPro viheriöjyrä, mallit 44905, tai 44907 Form No. Vetokoneiston päivityssarja GreensPro 00 -viheriöjyrä, mallit 44905, 44906 tai 44907 Mallinro: 7-5899 Mallinro: 7-5907 8-69 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus

Lisätiedot

125 Junior MAX 125 MAX. - - - kyllä kyllä. kyllä kyllä * * * Päivitystä suositellaan mikäli on kokenut vanhan kaasuttimen hankalaksi käyttää.

125 Junior MAX 125 MAX. - - - kyllä kyllä. kyllä kyllä * * * Päivitystä suositellaan mikäli on kokenut vanhan kaasuttimen hankalaksi käyttää. ENITEN KYSYTYT KYSYMYKSET-ROTAX VASTAA Mitä kannattaa päivittää vahaan moottoriin? Osa-alue 125 Micro MAX 125 Mini MAX 125 Junior MAX 125 MAX 125 MAX DD2 Kaasutin VHSB 34 XS *** *** *** *** *** Sytytys

Lisätiedot

Kevytilmailu Ry - KILA. KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma. Kevytilmailu - Light Aviation Ry

Kevytilmailu Ry - KILA. KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma. Kevytilmailu - Light Aviation Ry Kevytilmailu Ry - KILA KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma Kevytilmailu - Light Aviation Ry Ver. 1.005 10.7.2015 Esipuhe KILA SAFE PILOT (KSP) ohjelma on jatkokoulutus kokonaisuus ultrakevyt lentäjille.

Lisätiedot

BEVERA OY PL 78-02231 ESPOO Puh. (09) 884 5522 - Fax (09) 804 1263 www.bevera.fi. Huolto-ohjeet. Hydromatic repivät jätevesipumput

BEVERA OY PL 78-02231 ESPOO Puh. (09) 884 5522 - Fax (09) 804 1263 www.bevera.fi. Huolto-ohjeet. Hydromatic repivät jätevesipumput BEVERA OY PL 78-02231 ESPOO Puh. (09) 884 5522 - Fax (09) 804 1263 www.bevera.fi 1 Huolto-ohjeet Pumput: Mallit: repivät jätevesipumput HPDY200M3-4 1-vaihe 230 V HPDY200M11-4 3-vaihe 400 V SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

RAKET 120 KILPAMOOTTORIN LUOKITUSTODISTUS

RAKET 120 KILPAMOOTTORIN LUOKITUSTODISTUS 2/XON/10 29.07.2010 Xon Sport Club ry RAKET 120 KILPAMOOTTORIN LUOKITUSTODISTUS Tekniset tiedot Raket 120 Moottorin tyyppi: Yksisylinterinen, mäntäohjattu kaksitahtimoottori Iskutilauus: 118,5 cc Iskunpituus:

Lisätiedot

WintEVE Sähköauton talvitestit

WintEVE Sähköauton talvitestit 2013 WintEVE Sähköauton talvitestit J.Heikkilä Centria 5/13/2013 1 Sisältö Reitti 1 (42.3km) -2 C -5 C lämpötilassa, 10.1.2013, 14:08:28 14:59:37... 2 Reitti 1 (42.3km) -14 C -17 C lämpötilassa, 11.1.2013,

Lisätiedot

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE WC-LAITTEEN ASENNUS WC-laite on varustettu kiinnityspultein paitsi S42 malli. Maahantuoja / valmistaja ei vastaa siitä, jos wc-laite on kiinnitetty vastoin määräyksiä

Lisätiedot

MG Midget I (1962) project Laturin kunnostus ilman kummempaa ennakkoosaamista.

MG Midget I (1962) project Laturin kunnostus ilman kummempaa ennakkoosaamista. MG Midget I (1962) project Laturin kunnostus ilman kummempaa ennakkoosaamista. 1. Ennen Laturi oli päällisin puoline ihan ehjän näköinen ja spraymaalattu mustaksi. Kovin siistiltä se ei näyttänyt eikä

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE - INVERTTERI 12V tai 24V -> 230V 55Hz

KÄYTTÖOHJE - INVERTTERI 12V tai 24V -> 230V 55Hz KÄYTTÖOHJE - INVERTTERI 12V tai 24V -> 230V 55Hz G-12-015, G-12-030, G-12-060 G-24-015, G-24-030, G-24-060 1. Laitteen kuvaus Virta päällä merkkivalo Virhe-merkkivalo (ylikuormitus, alhainen/korkea akun

Lisätiedot

Laskukunto. Voidaanko vene laskea veteen?

Laskukunto. Voidaanko vene laskea veteen? Laskukunto Voidaanko vene laskea veteen? Varmista, että Vene on tiivis Kaikki on asennettu Kaikki on tehty VARMISTA, ETTÄ VENE ON VESILLELASKUKUNNOSSA Onko kaikki työt tehty? Veneen hoitoon ja korjaukseen

Lisätiedot

7781. PUMPPUKÄRRY VAAKALLA CS PW 20 T KÄYTTÖOHJEET

7781. PUMPPUKÄRRY VAAKALLA CS PW 20 T KÄYTTÖOHJEET 7781. PUMPPUKÄRRY VAAKALLA CS PW 20 T KÄYTTÖOHJEET Toimitettavan vaakapumppukärryn ulkonäkö saattaa poiketa yllä olevasta kuvasta. Työkuorma kg 2000 Virtalähde 6 x D-paristot 1,5V taikka 12V akku. Latausjännite

Lisätiedot

DYNAPAC BG21 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTELO

DYNAPAC BG21 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTELO DYNAPAC BG21 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTELO TURVALLISUUSOHJEET KONEET : Voimanlähteet: sähkö-, paineilma-, bensiini- tai dieselöljymoottori. MERKIT : Turvallisuusohjeissa esiintyvillä sanoilla

Lisätiedot

DAIHATSU SIRION, M100

DAIHATSU SIRION, M100 DAIHATSU SIRION, M100 JÄRJESTELMÄN KOMPONENTTIEN SIJAINTI auton nopeus diagnoosliitin paine kaasuläppä anturi ISC venttiili imuilman lämpötila puolat nokka-akselin polttoainepumppu polttoneste syötön katkasu

Lisätiedot

JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan vain täysmittaisen kuormalavan yhteydessä)

JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan vain täysmittaisen kuormalavan yhteydessä) FORM NO. 3318-395 SF Rev A MALLI NRO 07301 60001 & JNE. MALLI NRO 07321 60001 & JNE. Asennusohjeet 2 3- kokoinen ja täysmittainen kuormalava Workman 3000 -sarjaa varten JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan

Lisätiedot

12.01.2015 16:40:16 RIDE GUIDE OHJ.SARJA 11868M KAHVA 663-43118-01 KAASUVAIJERI 4-5 HV 12-16146 MERC ALUSLEVY 12-25176 PUSLA 12-30528 MERC ALUSLEVY

12.01.2015 16:40:16 RIDE GUIDE OHJ.SARJA 11868M KAHVA 663-43118-01 KAASUVAIJERI 4-5 HV 12-16146 MERC ALUSLEVY 12-25176 PUSLA 12-30528 MERC ALUSLEVY 12.01.2015 16:40:16 Luokka Mercury Tuote 10-13954 RUUVI 10-16830 RUUVI 10-18699 RUUVI 10-20518 RUUVI 10-31700 RUUVI 10-4000329 RUUVI 10-4000332 RUUVI 10-4000354 RUUVI 10-4000355 RUUVI 10-40019108 RUUVI

Lisätiedot

VOLVO MOOTTORIN OSAT 04.02.2008

VOLVO MOOTTORIN OSAT 04.02.2008 VOLVO MOOTTORIN OSAT 04.02.2008 Volvo moottorinkorjaussarjat STD sisältää: männät, männänrenkaat, sylinteriputket, ylä- ja alatiivistesarjat, kk-laakerit STD, rk-laakerit STD K1000 V374X V386R MF0313 V1962

Lisätiedot

X30 MOOTTORIN VARAOSAT

X30 MOOTTORIN VARAOSAT X30 MOOTTORIN VARAOSAT Nettohinnasto 10-2017 Hinnat ovat voimassa toistaiseksi ja sisältävät arvonlisäveron 24% X30 kansi ja sylinteri: 1 X30125040-C SYLINTERIN KANSI 160,00 2 10350 SYLINTERIN KANNEN MUTTERI

Lisätiedot

Asennus. Kiinnitä jalkatuki (93) etujalkoihin (3).

Asennus. Kiinnitä jalkatuki (93) etujalkoihin (3). Asennus Kuntolaite toimitetaan lähes valmiiksi asennettuna. Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Mukana toimitettujen työkalujen ja rasvan lisäksi asennuksessa tarvitaan ristipääruuvimeisseliä. 1. Toisen

Lisätiedot

Harjoitus 8. Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen

Harjoitus 8. Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen Harjoitus 8 Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen Harjoituksen tarkoituksena on perehtyä mäntämoottorin rakenteeseen tutustumalla eri osakokonaisuuksiin. Harjoitus tehdään moottoritelineeseen asennetulla

Lisätiedot

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET Oy Machine Tool Co 1. Käyttökohteet Käsikäyttöinen MACCO BF -haarukkavaunu on matalarakenteinen, vain kuormalavalla olevan, kovilla pinnoilla liikuteltavan tavaran siirtelyyn

Lisätiedot

Application and processing note (P)

Application and processing note (P) Application and processing note (P) Article Number: 113703 Languages: fi BERNER_Application_and_processing_note_(P) 83892[PDF]_fi.pdf 2015-02-09 PAINE/ALIPAINEPUMPPUSARJA 113703 KÄYTTÖOPAS Lomake 824342

Lisätiedot

Turvallisuustarkastus

Turvallisuustarkastus Turvallisuustarkastus 38-123304e 23.03.2009 Turvallisuus- ja toimintatarkastus... Säilytetään kuorma-auton ohjaamossa Varoitus! Älä koskaan työnnä sormia kitaan puristumisvaaran vuoksi. Avoimen kytkimen

Lisätiedot

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ 1. Ruiskun pesu ennen käyttöönottoa 2. Maalin lisäys ja maalaus 3. Ruiskunpesu maalauksen jälkeen RUISKUN KÄYTTÖ MAALAUKSISSA Air-Mix-ruiskua käytetään lähinnä kalusteovien

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Ford Focus 2,0 l16v, moottorikoodit EDDB, EDDC, EDDD ContiTech kertoo, miten vältät virheet hihnanvaihdon yhteydessä

Lisätiedot

MOOTTORI Raket 60. AKK-Motorsport Ry LUOKITUSTODISTUS 2/R60/18. Valmistaja Radne Motors Manufacturer RAKET Malli Model 60 CD

MOOTTORI Raket 60. AKK-Motorsport Ry LUOKITUSTODISTUS 2/R60/18. Valmistaja Radne Motors Manufacturer RAKET Malli Model 60 CD LUOKITUSTODISTUS Luokitus N Luokitukseen voidaan tehdä muutoksia Karting lajiryhmän toimesta ja luokitusmuutokset tulevat voimaan joko välittömästi tai lajiryhmän ilmoituksen mukaan. AKK-Motorsport Ry

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000

KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000 KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000 JOHDANTO Hyvä asiakas Kiitos siitä, että valitsit toimittajaksi Pullman-Ermatorin. Toivomme, että uusi teollisuusimurinne I 3000 toimii tyydyttävästi ja täyttää kaikki siihen asetetut

Lisätiedot

OH-XEE Huolto-ohjelma Huolto-ohjelma. Experimental Sky Cruiser OH-XEE

OH-XEE Huolto-ohjelma Huolto-ohjelma. Experimental Sky Cruiser OH-XEE -ohjelma Experimental Sky Cruiser OH-XEE sivu 1 sivu 2 -ohjelma Muutosten seuranta Kaikki muutokset tähän huolto-ohjelmaan tulee kirjata alla olevaan taulukkoon. Uuden tai muutetun tekstin kohdalle merkitään

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet Ford Focus C-Max 1,6 l Ti -malliin, moottorin koodi HXDA, SIDA Hammashihnan vaihdon yhteydessä tapahtuu usein vakavia

Lisätiedot

IBC control Made in Sweden VIANETSINTÄ MICROMAX- JA VVX-MOOTTORIT

IBC control Made in Sweden VIANETSINTÄ MICROMAX- JA VVX-MOOTTORIT IBC control Made in Sweden VIANETSINTÄ MICROMAX- JA VVX-MOOTTORIT Sisällysluettelo Sivu Vianetsintä MicroMax, MicroMax180, MicroMax370, MicroMax750 Ohjausyksikkö on lauennut kiertovahdin vuoksi Magneettianturin

Lisätiedot

dametric AGS-anturi HUOLTOKÄSIKIRJA AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8)

dametric AGS-anturi HUOLTOKÄSIKIRJA AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8) dametric AGS-anturi AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8) Sisältö 1 Yleistä... 2 2 Anturin asennus ja poisto... 3 3 Kotelon ja putken välinen liitos... 4 4 Kärjen ja kotelon välinen

Lisätiedot

WALTERSCHEID-NIVELAKSELI

WALTERSCHEID-NIVELAKSELI VA K OLA Postios. Helsinki Rukkila Puhelin Helsinki 43 48 1 2 Rautatieas. Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS 1960 Koetusselostus 344 WALTERSCHEID-NIVELAKSELI Koetuttaja: nuko Oy, Helsinki.

Lisätiedot

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat.

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat. Asennus Irralliset osat Form No. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: 30454 Tarkista alla olevasta taulukosta, että kaikki osat on toimitettu. Kuvaus Määrä Käyttökohde

Lisätiedot

Karting tekniikkakoulutus KF 6

Karting tekniikkakoulutus KF 6 Karting tekniikkakoulutus KF 6 KF6 moottorin luokitus Tarkista aina ensin: Moottorin luokitusnumero esim. 3/KF6/14 Moottorin numero esim. 10022 Onko ko. moottori luokituskuvien mukainen ulkoisesti. 3 KF6

Lisätiedot

B757 polttoainevuoto lennolla

B757 polttoainevuoto lennolla Tutkintaselostus D9/2007L B757 polttoainevuoto lennolla 9.6.2007 OH-AFJ B757 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden ja sen vaaratilanteen

Lisätiedot

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA Form No. Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo Mallinro: 131-3457 3386-220 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen

Lisätiedot

Luettelo lentokelpoisuusmääräyksistä- ja tiedotteista 2.1.2012

Luettelo lentokelpoisuusmääräyksistä- ja tiedotteista 2.1.2012 Sivu 1/79 LENTOKONEET - L American Champion Aircraft Corp. 7ECA 342 351 512 765 983 1652 2401 2820 5177 5410 8KCAB 983 1652 1813 2401 2820 5177 5410 Imuilman säätölaipan käyttöakselin vahvistaminen Polttoaineventtiilin

Lisätiedot

VA K 0 LA. 1960 Koetusselostus 371. Tehonmittauskoe 1 )

VA K 0 LA. 1960 Koetusselostus 371. Tehonmittauskoe 1 ) VA K 0 LA 4A' Helsinki Rukkila 2 Helsinki 43 48 12 Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Finnish Research Institute of Agricultural Engineering 1960 Koetusselostus 371 Tehonmittauskoe 1

Lisätiedot

LIIKENTEEN TURVALLISUUSVIRASTO LENTOKELPOISUUSTIEDOTE. PL 320, Helsinki, FINLAND, +358 (0) , Fax +358 (0)

LIIKENTEEN TURVALLISUUSVIRASTO LENTOKELPOISUUSTIEDOTE. PL 320, Helsinki, FINLAND, +358 (0) , Fax +358 (0) LIIKENTEEN TURVALLISUUSVIRASTO LENTOKELPOISUUSTIEDOTE T 5461/11 18.05.2011 PL 320, 00101 Helsinki, FINLAND, +358 (0)20 618 500, Fax +358 (0)20 618 6294 www.trafi.fi Euroopan unionin yhteisen ilmailuviranomaisen

Lisätiedot

Saab 9-3 B284E M Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3 B284E M Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Moottorinlämmitin MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Lisätiedot

STIGA VILLA 85 M 8211-3013-10

STIGA VILLA 85 M 8211-3013-10 STIGA VILLA 85 M 8211-3013-10 A 1. 5. B 2. 6. 3. 7. 4. 8. 2 9. 10. Z X 11. V W Y Denna produkt, eller delar därav, omfattas av följande mönsterskydd: This product, or part of it, is covered by the following

Lisätiedot

Käyttöohje. Ohjauspaneeli PU-5. Ver

Käyttöohje. Ohjauspaneeli PU-5. Ver FI Käyttöohje Ohjauspaneeli PU-5 Ver.1.0.0.5 Esittely Tämä ohje on osa PLANAR-lämmittimien dokumentaatiota ja opastaa laitteen turvalliseen ja oikeaan käyttöön. Mikäli käytössä esiintyy ongelmia tai epäselvyyksiä,

Lisätiedot

Lisätietoja SKF:n tuotevalikoimasta saat Pole Position -ohjelmasta. Pyydä lisätietoja ja kysy jäsenyydestä SKF-edustajaltasi.

Lisätietoja SKF:n tuotevalikoimasta saat Pole Position -ohjelmasta. Pyydä lisätietoja ja kysy jäsenyydestä SKF-edustajaltasi. Lisätietoja SKF:n tuotevalikoimasta saat Pole Position -ohjelmasta. Pyydä lisätietoja ja kysy jäsenyydestä SKF-edustajaltasi. vsm.skf.com SKF Group 2006 PUB80/P7 6394 FI 06 SKF:n vetonivelsarjat UUTTA

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, CT884 K1 automallissa 1997 Opel Omega B (25_,26_,27_) 2,5 l V6, moottorikoodi X25XE ContiTech ohjeistaa, miten välttää

Lisätiedot

MINI60 TEKNISET SÄÄNNÖT 2019

MINI60 TEKNISET SÄÄNNÖT 2019 MINI60 TEKNISET SÄÄNNÖT 2019 Versioloki: Ver 1.0 04/2019 MR Sisällys 1. Yleistä... 3 2. Sallittut modifikaatiot... 3 3. Mittaustavat asteille... 4 4. Asteiden säätö... 5 5. Palotilan säätö... 5 6. Sylinteriputki...

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

Asennusohjeet malleille:

Asennusohjeet malleille: Asennusohjeet malleille: 968999306/IZC Leikkuulaitteena: 96899934 TRD48 TunnelRam-leikkuulaite tai 968999347 CD48 Combi-leikkuulaite Asennus Pura kone pakkauksesta. Renkaat Asenna takapyörät napoihin asennettujen

Lisätiedot

HUOLTO-OHJE SS/EN3. Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin. Sivu 1/10 Versio 09.2014. Lisenssinhaltija:

HUOLTO-OHJE SS/EN3. Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin. Sivu 1/10 Versio 09.2014. Lisenssinhaltija: Sivu 1/10 SS/EN3 HUOLTO-OHJE Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin 1KG JAUHESAMMUTIN Sivu 2/10 MALLI HOUSEGARD FP1V1 SS/EN3 A: Yleistä. B: Tekniset tiedot. C: Täyttämisen toimenpiteet. D: Tarkistuksen toimenpiteet.

Lisätiedot

Onnettomuustutkintaraportti

Onnettomuustutkintaraportti Onnettomuustutkintaraportti Dnro 1389/06/2004 Kesämökillä sattunut häkämyrkytys 2 Sisällysluettelo Tiivistelmä 1 Onnettomuuden kuvaus 2 Onnettomuuden tutkinta 3 Tutkinnan tulokset 4 Säädösten ja määräysten

Lisätiedot

AEROSPATIALE ENSTROM CORP., R.J. MBB AGUSTA, S.P.A COSTRUZIONI A.G. AGUSTA A109A II >55 ALLISON GAS TURBINE DIVISION

AEROSPATIALE ENSTROM CORP., R.J. MBB AGUSTA, S.P.A COSTRUZIONI A.G. AGUSTA A109A II >55 ALLISON GAS TURBINE DIVISION Sivu 1 30.6.98 AS 350 B2 TURBOMECA ARRIEL 1D1 AEROSPATIALE Ulkoisen kuorman koukku Lannoitesäiliö irtosi helikopterista lentoonlähdön jälkeen n. 50 metrin korkeudessa. Säiliö oli päässyt irtoamaan koukun

Lisätiedot

DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT

DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT AF21/AG21 Sähkömoottorit KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTO AF21/AG21 - IS - 10530-3 - FI TURVALLISUUSOHJEET - KONEET : sähkö-, paineilma-, bensiini- tai dieselkäyttöiset. - SYMBOLIT

Lisätiedot

MF MULTIPOWER- JA SUURTEHOPUMPUT

MF MULTIPOWER- JA SUURTEHOPUMPUT MF MULTIPOWER- JA SUURTEHOPUMPUT 21.09.2009 Huom. Tilatessasi mainitse traktorin malli, tyyppi, sarja- ja pumpun numero. Toimitusajalla myös muita malleja! MF0078 TRAKTORI- KUVAUS TUOTE- MALLI NUMERO MF

Lisätiedot

TARKASTUS- JA HUOLTO-OHJE PAINEELLISELLE JAUHESAMMUTTIMELLE TULIPEIKKO FX2

TARKASTUS- JA HUOLTO-OHJE PAINEELLISELLE JAUHESAMMUTTIMELLE TULIPEIKKO FX2 TARKASTUS- JA HUOLTO-OHJE PAINEELLISELLE JAUHESAMMUTTIMELLE TULIPEIKKO FX2 Käsisammutin tulee tarkastaa vähintään kahden vuoden välein. Milloin sammutin on alttiina toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille,

Lisätiedot

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 SUOMALAINEN FI SYMBOLIT TURVAMÄÄRÄYKSET Koneessa on seuraavat symbolit, jotka muistuttavat käytössä vaadittavasta

Lisätiedot

HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA

HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA A E C B D YLEISTÄ HUOM! Voimanottoakselin kierrosluku 540 1/min. Hertell tyhjö/painepumppumalli KD on öljyvoideltu, neljällä lamellilla varustettu

Lisätiedot

VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS

VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Postios. Helsinki Rukkila Puh. Helsinki 847812 Rautatieas. Pitäjänmäki Koetusselostus 112 1952 JO-BU-SENIOR polttomoottorisaha Ilmoittaja: Oy Seanpor t A b, Helsinki.

Lisätiedot

MOOTTORI Raket 60. AKK-Motorsport Ry LUOKITUSTODISTUS 2/R60/18. Valmistaja Rande Motors Manufacturer RAKET Malli Model 60 CD

MOOTTORI Raket 60. AKK-Motorsport Ry LUOKITUSTODISTUS 2/R60/18. Valmistaja Rande Motors Manufacturer RAKET Malli Model 60 CD LUOKITUSTODISTUS Luokitus N Luokitukseen voidaan tehdä muutoksia Karting lajiryhmän toimesta ja luokitusmuutokset tulevat voimaan joko välittömästi tai lajiryhmän ilmoituksen mukaan. AKK-Motorsport Ry

Lisätiedot

LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT SAFETY AUTHORITY LENTOKELPOISUUSMÄÄRÄYS AIRWORTHINESS DIRECTIVE

LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT SAFETY AUTHORITY LENTOKELPOISUUSMÄÄRÄYS AIRWORTHINESS DIRECTIVE I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTRATION PL 50 FIN - 01531 VANTAA, FINLAND Puhelin/Telephone 09-82 771 International + 358 9 82 771 Telefax 09-82 772499 LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT

Lisätiedot

Asennus Huomio: joitain osia on saatettu asentaa valmiiksi. Osan puuttuessa tarkasta ensin onko se asennettu valmiiksi.

Asennus Huomio: joitain osia on saatettu asentaa valmiiksi. Osan puuttuessa tarkasta ensin onko se asennettu valmiiksi. Asennus Käytä alla olevaa kuvaa pienten osien tunnistukseen asennuksen aikana. Suluissa oleva luku on osan avainnumero. Sulkuja seuraa asennuksessa vaadittavien osien lukumäärä. Huomio: joitain osia on

Lisätiedot

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 0457350/6 IM-P045-10 CH Issue 6 BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Suositeltava asennus 2. Asennus ja huolto 3. Varaosat 4. Ulkoinen impulssiputki IM-P045-10 CH Issue 6 Copyright 20001

Lisätiedot

ROD -tyypin Sulkusyötin

ROD -tyypin Sulkusyötin Standardi: Q/HFJ02027-2000 ROD -tyypin Sulkusyötin KÄYTTÖOHJE Suomen Imurikeskus Oy Puh. 02-576 700-1 - SISÄLTÖ 1. RAKENNE... 3 2. TOIMINTAPERIAATE JA KÄYTTÖTARKOITUS4 3. TUOTTEEN PIIRTEET... 4 4. TYYPPISELITYS...

Lisätiedot

PM-6.0 Koottuna. PM-6.0 Pikaopas. mcd020fi_pm60_v1.doc

PM-6.0 Koottuna. PM-6.0 Pikaopas. mcd020fi_pm60_v1.doc 1 Tässä dokumentissa esitetty seuraavia osakokoonpanoja tilausnumeroineen yleisistä kulutusosista ja huolto-ohjeita laitteen kunnossapitoon: SIVU 1. SIVU 2. SIVU 3. SIVU 4. SIVU 5. SIVU 6. SIVU 7. SIVU

Lisätiedot