BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT 300 SUPER KING AIR 2800 PRATT & WHITNEY CANADA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT 300 SUPER KING AIR 2800 PRATT & WHITNEY CANADA"

Transkriptio

1 Sivu P&W PT6A-60A BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT 300 SUPER KING AIR 2800 PRATT & WHITNEY CANADA Polttoainesäädin Koululennon jälkeen ei koneen oikeaa moottoria saatu pysäytettyä normaalisti, koska RH condition lever ei mennyt 'fuel cut off' -asentoon. Moottori pysäytettiin sulkemalla oikean moottorin palohana. Vikaa tutkittaessa havaittiin polttoainesäätimen max reverse stop screw säätöruuvin korvakkeen kiinnitysruuvin kiertyneen auki ja näin estävän CL-vivuston liikkumisen 'fuel cut off' -asentoon. Ko. kiinnitysruuvi tulisi olla langalla varmistettu, mutta tässä tapauksessa varmistus puuttui. Varmistus on jäänyt tekemättä moottorikorjaamolla, moottorin asennuksen yhteydessä tai jos asennuksen jälkeen on jouduttu säätämään max reverse tehoa. Joka tapauksessa kyseessä on huoltotoiminnassa tapahtunut laiminlyönti. Vika korjattiin kiristämällä kiinnitysruuvi sekä varmistamalla se langalla BEECHCRAFT 95-B CONTINENTAL IO-470-L Polttoaineen epäpuhtaus Kone tankattiin ennen lentoa. Vesinäytteet ok, samoin koekäyttö. Nousussa molemmat moottorit täristivät epäsäännöllisesti joka jatkui myös vaakalennossa. Lento keskeytettiin noin 20 min. lennon jälkeen heikentyneiden saavutusarvojen ja suurentuneen polttoaineen kulutuksen vuoksi. Epäilyt kohdistuvat polttoaineen laatuun, koska samanlaisia vaikeuksia oli ollut erään toisen koneen kanssa, kun se oli tankattu samasta paikasta (LHBP). Suomessa koneen suodattimet ja suuttimet tutkittiin ja havaittiin olevan kunnossa CONTINENTAL O-200-A CESSNA AIRCRAFT COMPANY CESSNA 150L 2800 Vesi järjestelmässä Matkalennolla moottorin teho alkoi laskea. Imuilman etulämmityksestä, magneettojen kkokeilusta sekä laihennuksesta ei ollut apua. Teho laski jatkuvasti ja moottori kävi epätasaisesti. Kun kierrokset laskivat alle 2000 rpm teki ohjaaja pakkolaskupäätöksen maantielle, ja onnistui hyvin. Paikalle kutsuttu mekaanikko tarkasti polttoainejärjestelmän ja havaitsi jäätä polttoainesuotimen sakkakupissa ja eri puolilla putkistoa järjestelmän alaosissa. Jää poistettiin ja polttoainetta laskettiin n. 3 litraa. Kun vettä ja jäätä ei enää havaittu kone koekäytettiin ja lennettiin kotikentälle, jossa vielä moottoriin tehtiin 50 h. huolto sekä polttoainesäiliöt puhdistettiin CESSNA LYCOMING O-235-L2C Lennolla moottori alkoi täristä, ja pudotti kierroksia 200 rpm. Etulämmön käyttö pudotti kierroksia lisää 100 rpm. Moottori kuitenkin kävi, ja koska uskottiin kaasuttimen jäätyneen, pidettiin etulämpöä päällä. Noin 30 sekunnin kuluttua tärinä lakkasi, mutta alkoi noin 3 minuutin kuluttua uudelleen. Tämä toistui kolme kertaa lennon aikana. Ennen lentoa tehdyssä koekäytössä moottori toimi hyvin. Määränpäässä kone tankattiin ja vesipensat poistettiin ja tehtiin koekäyttö. Kaikki toimi normaalisti. Vaikuttaa siltä, että polttoainejärjestelmässä on ollut vettä.

2 Sivu CESSNA LYCOMING O-235-N2C Oppilaan tekemässä koekäytössä moottorissa tuntui käyntihäiriöitä. Koekäyttö tehtiin uudestaan opettajan kanssa ja moottori toimi moitteettomasti. Oppilaan lähtiessä lennolle, lähtökiidossa moottorin käynti muuttui ja kierrokset putosivat 1900 kierrokseen/min. Oppilas keskeytti lähtökiidon. Mekaanikon tekemässä tarkastuksessa polttoainejärjestelmästä löytyi vettä. Kone oli seissyt 4 vuorokautta vajain tankein. Lennolle lähdettäessä vedenpoisto oli kyllä tehty, mutta vettä oli vielä jäänyt järjestelmään MAULE AIRCRAFT CORP. MAULE M4-210C 2800 CONTINENTAL IO-360-A Purjekoneen hinauslennolla moottorin teho hävisi. Syötön vaihtaminen toiselle säiliölle ei auttanut. Kone teki pakkolaskun vaurioituen jonkin verran. Ilmeisesti lentoon lähtö on tehty liian pienellä polttoainemäärällä LYCOMING IO-540-K1G5D PIPER AIRCRAFT CORPORATION PIPER PA-32R Useilla lennoilla on havaittu moottorin käyntihäiriöitä, jotka ilmenevät moottorin jaksottaisena karkeana käyntinä. moottoria ja koneen polttoainejärjestelmää on tutkittu useaan kertaan, mutta selvää vikaa ei ole saatu esille POLYTEKNIKKOJEN ILMAILUKERHO R PIK LYCOMING O-360-A4M Purjekoneen hinauslennolla hinauskoneen moottori ilmeisesti pysähtyi. Purjelentokone irroitti ja kaarsi kentälle päästen onnellisesti maahan. Hinauskone syöksyi kentän reunaan ja syttyi tuleen. Kuulohavaintojen perusteella moottori oli ensin pysähtynyt ja vähän ennen maahansyöksyä käyvän uudelleen. Olikohan polttoainetta liian vähän?

3 Sivu CONTINENTAL IO-360-D REIMS AVIATION CESSNA FR172F 2800 Laskun loppuosalla moottori sammui. Ohjaaja pisti polttoainepumpun päälle, jolloin moottori kävi pätkittäin ja kone pääsi kiitotielle. Laskun jälkeen moottori kävi tasaisesti. Syynä oli vähäinen polttoainemäärä. Nokka alaspäin moottori ei saanut tarpeeksi polttoainetta BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT PRATT & WHITNEY CANADA P&W PT6A-41 Polttoainesäiliö Päivätarkastuksessa laskettaessa vesiä polttoainejärjestelmästä katkesi vedenpoistohanan kiinnitystutti säiliöstä. Säiliötä vaihdettaessa havaittiin se muutenkin huonokuntoiseksi. Säiliö oli valmistettu Ko. säiliö oli jo neljäs tähän koneeseen BEECHCRAFT 95-B CONTINENTAL IO-470-L Säiliön korkki Ohjaaja havaitsi lennolla, että polttoainesumua vuotaa oikean pääsäiliön korkista. Lasku kentälle tehtiin sileänä laskusiivekkeen moottorin aiheuttaman kipinöinnin estämiseksi ja se onnistui hyvin. Maassa havaittiin korkin tiivisteosan kiristysruuvin sokan irronneen, jolloin ruuvi oli löystynyt. Tapauksen johdosta tarkastettiin myös muiden säiliöiden korkit ja havaittiin oikean aux-säiliön korkissa sama vika. Tässä kiristysruuvi ei ollut niin paljoa löystynyt, että se olisi alkanut vuotaa. Molemmat korkit korjattiin h. CESSNA AIRCRAFT COMPANY CESSNA 172N 2810 LYCOMING O-320-H2AD Huohotinventtiili Oppilas keskeytti matkalennon, koska siiven alapinnalla olevasta polttoainejärjestelmän huohotinputkesta suihkusi polttoainetta. Järjestelmän tarkastuksen yhteydessä havaittiin tankissa oleva huohotinventtiili vialliseksi. Sulkuläpän palautusjousi oli katkennut ja läppä ei sulkeutunut tiiviisti. Täydestä tankista polttoainetta valui huohotinlinjaan. Asennettiin uusi huohotinventtiili.

4 Sivu CESSNA 175A 2810 LYCOMING O-360-A1A Huohotus Ohjaaja oli avannut oikean säiliön polttoainekorkin ja tuntenut selvän alipaineen säiliössä. Vikaa selvitettäessä todettiin, että huohotinputki sekä oikean säiliön huohottava korkki olivat tukokssa. Tukos oli kärpästen aiheuttama. Putki ja korkki puhdistettiin. Syksy 2002 oli lämmin ja kuiva, jolloin kärpäset ym. hyönteiset munivat vielä myöhään syksyllä. Koneen mekaanikko suosittelee suojien käyttämistä sekä huohotus- että pitotputken suojaamiseen. Koneen lentoaika oli 5036 h CESSNA CONTINENTAL O-470-J Säiliön korkin tiiviste Lennon aikana havaittiin oikean siiven polttoainesäiliön vuotavan. Vuoto johtui säiliön korkin tiivisteen huonokuntoisuudesta. Tiiviste vaihdettiin ja vika korjaantui h CESSNA 182F 2810 CONTINENTAL O-470 Polttoainesäiliön täyttöaukot Tarkastuksessa havaittiin vettä polttoainesäiliöissä. Täyttöaukkojen kaulusten liimauksissa havaittiin repeämiä, joista vesi pääsi säiliöihin CESSNA 182H 2810 CONTINENTAL O-470-R Säiliö Laskuvarjohyppylennolta alaspäin tultaessa pinnalla 100, etulämpö päällä, moottori kävi pätkittäin ja lopulta sammui. Mitkään ohjekirjan mukaiset toimet eivät auttaneet ja kone teki maaliinlaskun kentälle. Tarkastusten jälkeen ei löydetty muuta syytä kuin, että vettä on mennyt kaasuttimelle. Ilmoituksen lähettäjä arvelee, että koneessa olevien kumisäiliöiden poimuista ei ole saatu vettä pois huollossa ja vettä olisi täältä päässyt kaasuttimeen. Asiasta on julkaistu lentokelpoisuusmääräys M 1541/ CESSNA CONTINENTAL GTSIO-520-M Säiliön täyttöaukon kansi Oikean polttoainesäiliön täyttöaukon kansi irtosi lentoonlähdössä. Ohjaaja palasi laskuun ja totesi maassa, että säiliön suuaukossa ollut supistajarengas, johon kansi kiinnitetään, oli irronnut. Kansi oli edelleen kiinni supistajarenkaassa. n h.

5 Sivu CESSNA U206G 2810 CONTINENTAL IO-520-F Säiliön korkki Lentoonlähdön aikana aukesi vasemman polttoainesäiliön korkki, jääden roikkumaan ketjunsa varaan. Lennonjohtaja huomasi tapauksen ja pyysi konetta palaamaan takaisin. Korkki oli huonosti kiinnitetty. Ilmeisesti jää esti korkkia asettumasta paikalleen oikein, eikä sitä saatu lukkoon LYCOMING O-235-P2A GYROFLUG INGENIEURE GMBH SC 01B SPEED CANARD 2810 Polttoainesäiliön tiivistys Tarkastuksessa havaittiin siipeen integroidun polttoainesäiliön tiivistyksessä vikaa. Siipisalkoa vasten olevan yläsauman täytemassa oli valahtanut ilmeisesti valmistusvaiheessa. Osa massan kovettuneista palasista oli säiliön pohjalla. Verkkosuodatin imuputken suulla on estänyt kuitenkin palasten kulkeutumisen polttoainejärjestelmään. 575 h. PIPER AIRCRAFT CORPORATION PIPER PA LYCOMING IO-540-C4B5 Polttoainesäiliöt Sisemmissä polttoainesäiliöissä havaittiin polttoainevuotoja. Irrotettaessa säiliöitä havaittiin niissä useita paikkauksia ja kittauksia eri kohdissa h PIPER PA LYCOMING O-540-B2B5 Polttoainesäiliö Purjekonetta hinattaessa ohjaaja tunsi ohjaamossa polttoaineen hajua. Hinausten välillä pyrittiin tutkimaan mistä haju on peräisin. Ensimmäinen havainto oli, että pa-säiliön hukkaputkesta tippui polttoainetta. Normaalisti sieltä ei tipu. Toisen hinauksen aikana haju tuntui edelleen ja koneen pohjapellille, polttoainesäiliön alle oli ilmestynyt kostea paikka, joka laskun jälkeen varmistui polttoaineeksi. Hukkaputkesta tippui polttoainetta edelleen. Kolmannella hinauksella pohjapellillä oli polttoainelätäkkö ja irrotuksen jälkeen alas tultaessa polttoainetta valui lisää polkimien alla olevasta pellin saumasta. Lennon jälkeen selvisi syy polttoainevuotoon. Laminoidun polttoainesäiliön sisällä oleva kuminen polttoainesäiliö oli rikkoutunut ja polttoaine valui täältä hukkaputkea pitkin koneen alle. Ilmavirta painoi polttoaineen pohjapellin saumasta koneen sisään.

6 Sivu PIPER PA LYCOMING O-540-B2B5 Polttoainesäiliö 100 tunnin huollossa / vuositarkastuksessa havaittiin polttoainetta valuneen varsinaisen kumipussisäiliön ja sitä ympäröivän lasikuitusäiliön välitilaan. Kumisäiliö irrotettiin ja havaittiin polttoainevuotoa kumipussin etu-yläreunasta, joka oli pykinyt halki. Tilalle vaihdettiin uusi polttoainesäiliö. Vanhan säiliön ikä oli 32 vuotta h PIPER PA LYCOMING O-540-B2B5 Polttoainesäiliö Ohjaamoon tuli voimakas polttoaineen haju koelennon aikana. Hajun aiheutti polttoainesäiliön kumipussissa oleva repeämä huohotinputken läpiviennin juuressa. Polttoaine pääsi pussin ja rungon väliin, josta haju tuli ohjaamoon. Kumipussi irrotettiin ja todettiin ettei korjausta voi suorittaa. Kumipussi vaihdettiin kokonaan uuteen. Kumipussi oli ollut käyttämättömänä 15 vuotta, jolloin se tulisi uusia ilman tarkastustakin. Osan käyntiaika oli 3881 h PIPER PA LYCOMING TIO-540-A1A Polttoainesäiliö Polttoaineen hajua havaittiin ohjaamossa. Asiaa tutkittaessa tehtiin lentokelpoisuusmääräys M 783/78-2 mukainen tarkastus. Oikean pääsäiliön huohotinputken liitoksen juuresta löytyi polttoainevuoto h PIPER PA Huohotinputki Juuri maahantuodun koneen ensimmäisillä lennoilla ohjaajan huomio kiinnittyi siiven jättöreunasta lähtevään suihkuun. Tankkauksen aikana havaittiin kumisen polttoainesäiliön pohjan olevan kohollaan. Vikaa tutkittaessa todettiin, että teipistä tehty siipitunnus sattui huohotinaukon kohdalle sulkien aukon kokonaan. Tunnuskirjaimeen tehty reikä huohotinaukon kohdalla korjasi järjestelmän toiminnan normaaliksi.

7 Sivu CONTINENTAL O-200-A REIMS AVIATION CESSNA FA150K 2810 Koululennolla olleen koneen moottoriin tuli käyntihäiriö läpilaskun jälkeisessä nousussa. Kone vaurioitui pakkolaskussa. Rungon polttoainejärjestelmälle tehdyssä yksityiskohtaisessa tutkimuksessa havaittiin vasemmassa polttoainesäiliössä olevan huohotinputken sekä siiven sisällä olevan huohotinputken olevan täysin hiekkapitoisen, kovan tahnan tukkimia. Tahna oli erakkoampiaisen pesä. Huohotinputken ollessa tukkeutuneena on ainoa mahdollinen korvausilman kulkureitti polttoainesäiliöhin oikenpuoleisen täyttöaukon kannen huohotinventtiilin kautta. Koska löydetyt tukokset eivät yksi riitä aiheuttamaan käyntihäiriötä, on huohotinventtiilin pitänyt olla joko kokonaan tai osittain tukossa. On mahdollista, että säiliössä ollut kosteus on tiivistynyt huurteeksi tulpan kanteen ja estänyt venttiilin normaalin toiminnan. Täytöaukon tulpan sisäpinnan metalliosissa oli huomattavaa korroosiota. OTK on julkaissut tapauksesta tutkintaselostuksen C6/2002L. Koneen lentoaika oli 5621 h. BRITISH AEROSPACE CORPORATION JETSTREAM ALLIED SIGNAL, INC. GARRETT EN GARRETT TPE331-12UHR-703H Säiliöpumppu Rullauksen aikana oikeanpuoleinen polttoaineen booster-pumppu lakkasi toimimasta. Kone palasi asematasolle. Pumppu oli rikkoutunut.

8 Sivu LYCOMING O-320-H2AD CESSNA AIRCRAFT COMPANY CESSNA 172N 2820 Polttoaineputki Vuositarkastuksessa havaittiin polttoainehanalta suodattimelle kulkevan alumiiniputken olevan rutussa n. 1/3 halkaisijastaan CESSNA 402B 2820 CONTINENTAL TSIO-520-E Suuntaisventtiili Koneen oikeassa moottorissa ilmeni lennolla käyntihäiriö. Polttoainehana oli "aux" asennossa ja määrämittari näytti n. 40 lb. Ohjaaja arveli polttoaineen loppuneen ja määrämittarissa olleen vikaa. Mittarit tarkastettiin huollossa ja säädettiin. Joitakin lentoja myöhemmin sama oire tuli esiin samalla hanan asennolla. Tarkastuksessa havaittiin ettei "aux" säiliön huohotinputken suuntaisventtiili sulkeudu kunnolla. Venttiilissä oli roskia. Polttoaineen vähentyessä suuntaisventtiilin kautta pääsi ilmaa polttoaineen sekaan ja aiheutti polttoainevirtauksen heilahtelua ja käyntihäiriön h CESSNA CONTINENTAL GTSIO-520-M Moottoreita käynnistettäessä vasen moottori käynnistyi huonosti eikä tahtonut käydä. Tarkastuksessa booster-pumppu lähti pyörimään sitä kolautettaessa, pumppu kuitenkin vaihdettiin. Moottorikäyttöinen pumppu tuntui hyvin kevyeltä pyörittää, joten sek 638

9 Sivu CESSNA A185F 2820 CONTINENTAL IO-520-D Tukos polttoaineputkistossa Koneen moottori sammui lennolla. Ohjaaja yritti liukua tielle mutta korkeus ei riittänyt. Pakkolaskussa toisen siiven kärki katkesi, peräsimet rikkoutuivat, moottoripelti vaurioitui. Tarkastuksessa havaittiin polttoaineputkistossa kärpästen aiheuttama tukos. Onnettomuustutkintakeskuksen antama turvallisuussuositus: Koska kokoojasäiliön pystyputki on alempana kuin polttoainesuodatin, on mahdollista, että siihen kertyy epäpuhtauksia, jotka eivät poistu vedenpoiston yhteydessä. Sen vuoksi kokoojasäiliön pikatyhjennysventtiili tulisi käyttää auki jokaisen polttoainejärjestelmän huollon yhteydessä. Vikailmoitus on julkaistu vuonna 1999, mutta tutkintaselostuksen sisältämän turvallisuussuosituksen vuoksi tapaus julkaistaan toistamiseen CESSNA R172K 2820 CONTINENTAL IO-360-K Joustavat putket oli kuivana noin viikon polttoainepumpun vaihdon takia. Kun järjestelmää tankattiin havaittiin polttoainetta tihkuvan taipuisten putkien läpi neljästä kohdasta h CESSNA TU206G 2820 CONTINENTAL TSIO-520-M Suodatin Lentoonlähdön jälkeen, kun säädettiin nousutehot, alkoi moottorin ahtopaine ja polttoaineen virtaus laskea. Muuten moottorin toiminta tuntui normaalilta. Maassa moottori kävi hyvin. Ohjaaja epäilee polttoaineen saantivaikeuksiin olleen syynä suotimen tukkeutumista tai sen jäätymistä.

10 Sivu ROTAX 532 LC EXPERIMENTAL AVID FLYER SPEEDWING 2820 BOMBARDIER-ROTAX GMBH Järjestelmässä ollut vesi Moottori pysähtyi lennolla. Siipitankeista toinen oli käytetty tyhjäksi ja toisessa oli jäljellä vielä 3/4. Pakkolasku onnistui järven jäälle. Maassa todettiin säiliössä olevan veden jäätyneen, joka esti polttoaineen kulun. Aikaisempina vuosina on polttoaineen seassa käytetty jäänestoainetta, mutta nyt sitä ei ollut laitettu. Ilmeisesti säiliöön oli kondensoitunut kosteutta, tai sitä on tullut polttoaineen mukana, joka sitten jäätyi. 120 h LYCOMING O-320-E2G GULFSTREAM AMERICAN CORPORATION AA Polttoaineputki Koneen vuositarkastuksessa, istuinta irrotettaessa havaittiin runsasta polttoainevuotoa vasemmasta siipisäiliöstä tulevasta putkesta. Putki oli syöpynyt puhki liittimen juuresta h CONTINENTAL A65-8 PIPER AIRCRAFT CORPORATION PIPER J3C Polttoainehana Lentoonlähdön jälkeen kiitotien loppupään kohdalla moottori alkoi menettää tehoaan ja rykiä. Teho vaihteli toistuvasti täyden tehon ja joutokäynnin välillä. Kone menetti korkeutta ja ohjaaja päätti tehdä pakkolaskun. Etusektorissa oli pelkkää metsää, ja ohjaaja kaarsi jyrkästi oikealle vastatuuleen, jolloin kone sakkasi ja putosi maahan. Ohjaaja ja matkustaja loukkasivat itsensä. Konetta tarkastettaessa havaittiin polttoainehanan olleen vain osittain auki, ja on ilmeistä, ettei moottori saanut riittävästi polttoainetta täyttä tehoa varten.

11 Sivu PIPER PA LYCOMING IO-540-C4B5 Pa-pumpun akseli Koekäytössä molemmat polttoaineen "Booster" pumput lakkasivat tuottamasta painetta. Pyörivät kuitenkin. Purettaessa kumpienkin pumppujen sähkömoottoreiden akselien kytkentähahlot olivat kuluneet niin, että sähkömoottori pyöri, mutta polttoainepumppu ei h PIPER PA LYCOMING O-320-E2A Polttoainesuodatin Vuositarkastuksessa havaittiin, että polttoainesuodatin vuotaa polttoainetta. Suodattimen tarkastuksen jälkeen suodatinkuppi vuosi edelleen. Tarkastuksessa todettiin suodattimen jalustan vääntyneen kiinnityspannan kohdalta. Vääntymisen syynä oli suodatinkupin pannan ylikiristys. Osan käyntiaika oli 5852 h PIPER PA LYCOMING O-360-A4M Polttoaineputki Ohjaamossa tuntui polttoaineen hajua. Vikaa tutkittaessa selvisi, että ohjaamon vasemmalla puolella kulkevassa polttoaineputkessa P/N oli pistemäistä syöpymää, josta tihkui polttoainetta.raportin lähettäjä arvelee, että vuotavalla ikkunalla on osuutta asiaan. Hän ehdottaa myös kertatarkastusta kaikille yli kymmenen vuotta vanhoille PA 28 sarjan koneille. Putkien suojaus LPS3:lla tai vastaavalla vähentäisi pistesyöpymän syntymistä. 4764

12 Sivu PIPER PA LYCOMING IO-320-B1A Polttoaineen syöttöputki Moottorikehdossa sijaitsevan polttoainetankin pumpulta lähtevä paineputki oli katkennut liittimen kohdalta ja siirtynyt n. 1 cm. sivuun. Kaikki ko. järjestelmässä olevat putket tarkastettiin ja kaikissa putkissa havaittiin vaurioita, jotka johtuvat ilmeisesti tekovaiheessa syntyneistä työvirheistä. Osan käyntiaika oli 634 h PIPER PA Emerg. pumppu Moottorit käynnistettiin tarkoituksella siirtää kone tankkauspaikalle. Ryypytettyään vasenta moottoria ohjaaja huomasi vasemman Emerg. pumpun olevan päällä, ja käänsi kytkimen pois päältä. Koska moottorin alapuolella ei näkynyt merkkejä polttoaineesta, hän käynnisti moottorin, joka syttyi tuleen. Koneen seistessä oli siellä käynyt kaksi vierailijaa, jotka ilmeisesti huomaamattaan olivat ottaneet tukea ko. kytkinten kohdalta siirtäen vasemman pumpun kytkimen päälle, mikä normaalin ryypytyksen lisäksi aiheutti yliryypytyksen RANS INC. RANS S10 "SAKOTA" 2820 BOMBARDIER-ROTAX GMBH Polttoaineputki Koelennolla kentän läheisyydessä noin 4000 ft:n korkeudella tuli ohjaamoon voimakas polttoaineen haju ja konepellin raosta valui jotain ainetta, jonka ohjaaja arveli olleen polttoainetta. Ohjaaja sammutti välittömästi moottorin ja kytki kaikki virrat pois päältä sekä tuli laskuun kentälle. Laskun jälkeen todettiin polttoainemittarille menevän metalliputken katkenneen. Katkeaminen aiheutui ilmeisesti moottorin aiheuttamasta tärinästä ja metallin väsymisestä. 9 h.

13 Sivu LYCOMING O-360-A1A REIMS AVIATION CESSNA F172H 2820 Polttoaineen syöttö Laskeuduttaessa laskuvarjohyppylennolla lentopinnalta FL100 pinnalle FL60 ohjaaja huomasi, että moottori ei käy. Noin 2000 FT QNH moottori lähti käyntiin. Ohjaajan arvion mukaan jyrkässä alastulokulmassa polttoaineen syötössä voi ilmetä ongelmia varsinkin, jos polttoainetta on vähänlaisesti LYCOMING IO-360-A1B REVO, INC. LAKE LA Polttoaineputken liitos Ohjaamossa havaittiin polttoaineen hajua. Vuoto paikannettiin polttoainesäiliön ja booster pumpun välillä olevan putken liitoskohtaan. Putki irrotettiin, liitospinnat hiottiin, puhdistettiin ja asennettiin paikalleen. Vuoto korjaantui SOCATA M.S.235E 2820 LYCOMING O-540-B4B5 Hinauslentotoiminnassa, irrotuksen jälkeen, laskukaarrossa moottori varoittamatta sammui. Laajan kaarron aikana polttoaineen saanti säiliöistä estyi. Hinaustoiminnassa toimitaan usein turhan pienillä polttoainemäärillä M.S.235E 2820 LYCOMING O-540-B4B5 Polttoaineputki Vuositarkastuksessa havaittiin istuimen alla olevan polttoaineputken syöpyneen puhki. Eristevillat olivat läpimärät polttoaineesta. Omistaja ei ollut havainnut edes polttoaineen hajua. 950

14 Sivu RALLYE 235ED 2820 LYCOMING O-540-B4B5 Säiliöltä lähtevä putki Ohjaamossa oli polttoaineen hajua koneen tullessa vuositarkastukseen. Vasemmalta säiliöltä hanalle tuleva alumiiniputki oli hapettunut puhki useista kohdista. Ohjaamon äänieriste oli "vettynyt" polttoaineesta. Koneessa oli mm. hinausvintturin ja laskulaippojen sähkömoottorit, jotka aiheuttivat kipinävaaran kaasuuntuneelle polttoaineelle h CONTINENTAL IO-550-B BEECH AIRCRAFT CORPORATION BEECHCRAFT A Lähtökiidossa polttoaineenvirtausmittari ei toiminut. Ohjaaja keskeytti lentoonlähdön. Polttoainemäärämittarin anturi oli vioittunut. Määrämittarin anturi 2710 h LYCOMING O-235-L2C CESSNA AIRCRAFT COMPANY CESSNA Määrämittarin anturi Vuositarkastuksessa tehtäessä Cessna SEB99-18, jossa pa-antureiden oikea näyttö eri osa-alueilla tarkastetaan, havaittiin vasemman polttoainemittarin näyttävän 1/4 tankillista, vaikka tankissa oli vain käyttämättä jäävä polttoainemäärä. Vasempaan anturiin oli vaihdettu auton kaasuttimen koho, joka oli sidottu varmistuslangalla polttoaineanturin päähän. Koho pääsi kääntymään pystyasentoon, ja antoi näin havaitun virheellisen näytön. Oikean puolen anturissa oli anturin varsi kuluttanut kohon kiinnitysreiän niin suureksi, että koho olisi pian irronnut kokonaan. Lisäksi anturin sisällä oleva hankauskieli joka koskettaa vastuslankaa oli taittunut aiheuttaen sen, ettei anturi antanut täysi näyttöä, vaan jäi 7/8 asentoon. Alkuperäinen anturin valmistaja ei toimita enää varaosia ja vikatapauksissa on asennettava SK B korjauskitti, jossa vaihdetaan anturit ja määrämittarit uusiin. Koneen lentoaika oli 4812 h.

15 Sivu LYCOMING O-540-E4B5 PIPER AIRCRAFT CORPORATION PIPER PA Määrämittari Hinauslennolla, irrotuksen jälkeen moottori menetti tehonsa. Polttoaineen määrämittari näytti vielä n. 20 litran polttoainemäärää. Laskun jälkeen todettiin polttoaineen loppuneen. Määrämittarin osoitus oli juuttunut paikoilleen. Korjauksen jälkeen mittarin toiminta OK LYCOMING IGSO-540-B1A ROCKWELL INT.-COMMANDER A/C DI AERO COMMANDER 680 FL 2840 Oikean moottorin yhdistelmämittari Lentoonlähdön jälkeen, nousun aikana perämies havaitsi polttoaineen tippumista oikean moottorin yhdistelmämittarista. Maassa todettiin polttoaineen painemittarin sisällä olevan paljerasian vuotavan mittarikotelon sisään ja edelleen ulos SOCATA AVION TB LYCOMING O-320-D2A Polttoaineen paineen mittaus Lentoonlähdön jälkeen, alkunousun aikana ohjaaja havaitsi, että polttoaineen paineet putosivat alas ja sen näyttö heilui ylös ja alas. Ohjaaja päätti keskeyttää lentoonlähdön. Ohjaaja arvioi kuitenkin, ettei kiitotie enää riitä laskuun ja avasi kaasun ja teki matalan laskukierroksen ja laski normaalisti. Kone vietiin korjaamolle tarkastettavaksi, jossa mittausjärjestelmästä löytyi löysä sähköliitos h. EXPERIMENTAL JT SPORTAVIA LIMBACH LIMBACH L 2000 EB 1.A Määrämittari Noin 5 minuutin kuluttua lentoonlähdöstä moottori sammui. Autorotaatiolasku onnistui pellolle. Kurkistus polttoainesäiliöön osoitti sen olevan tyhjän. Määrämittari osoitti vielä yhden tunnin polttoaineita. Lähemmässä tarkastelussa todettiin, että määrämittarina toimiva kirkas muoviputki oli päässyt valumaan alaspäin. Putkessa oli mutka, joka esti sen tyhjentymisen.

16 Sivu LYCOMING TIO-540-A1A PIPER AIRCRAFT CORPORATION PIPER PA Oikea moottori sammui lennolla, kun kärkisäiliötä ajettiin tyhjäksi. Koska mittari näytti säiliössä olevan vielä 1/4 jäljellä ei osattu epäillä polttoaineen loppumista, eikä moottoria yritetty käynnistää uudelleen. Lentoa jatkettiin yhdellä moottorilla. Syynä vika polttoaineen määrämittarissa.

Ultrakevyen lentokoneen pakkolasku Pudasjärven lentopaikalla

Ultrakevyen lentokoneen pakkolasku Pudasjärven lentopaikalla Tutkintaselostus D4/2007L Ultrakevyen lentokoneen pakkolasku Pudasjärven lentopaikalla 3.2.2007 OH-U454 Ikarus C42B Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä Tutkintaselostus C 26/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä OH-HLT, Hughes 296C OH-CFQ, Cessna 172M OH-773, SZD-51-1 Kansainvälisen siviili-ilmailun

Lisätiedot

CONTINENTAL IO-360-KB 2410 CESSNA AIRCRAFT COMPANY. Sähköjärjestelmä CESSNA R172K

CONTINENTAL IO-360-KB 2410 CESSNA AIRCRAFT COMPANY. Sähköjärjestelmä CESSNA R172K Sivu 1 30.5.92 ROTAX 462 IKARUS GMBH FOX C 22 Sytytystulpan radiosuojaus Noin 10 min. paikallislennon loppuvaiheessa moottori pudotti hetkellisesti kierroksia. Lennon jälkeen tehtiin huolellinen tarkastus,

Lisätiedot

Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007

Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007 Tutkintaselostus D15/2007L Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007 ES-HRW ROBINSON R-44 Astro Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan

Lisätiedot

Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009

Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009 Tutkintaselostus D7/2009L Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009 OH-PDW Piper PA-25-235 Pawnee mod. OH-959 Rollanden-Schneider LS 1-f Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen

Lisätiedot

Lehden nro 83 mukana sait

Lehden nro 83 mukana sait RAKENNUSOHJE Bensiinisäiliö, silikoniputki, kaksi O-rengasta ja kaksi ruuvia 357 Lehden nro 83 mukana sait kuusi uutta osaa radio-ohjattavaan pienoismalliisi. Osat kuuluvat pienoismallisi polttoainejärjestelmään.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000

KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000 KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000 JOHDANTO Hyvä asiakas Kiitos siitä, että valitsit toimittajaksi Pullman-Ermatorin. Toivomme, että uusi teollisuusimurinne I 3000 toimii tyydyttävästi ja täyttää kaikki siihen asetetut

Lisätiedot

Käyttöohjeet Pahlen V350 Hiekkasuodatin

Käyttöohjeet Pahlen V350 Hiekkasuodatin Käyttöohjeet Pahlen V350 Hiekkasuodatin Näiden ohjeiden kaikki kohdat on luettava huolellisesti läpi ja kaikki ohjeet huomioitava. Ennen asennustöiden alkua tulee suodatinlaitteen täydellinen toimitus

Lisätiedot

Tutkintaselostus. Lentovaurio Kittilässä 28.3.1999 C 5/1999 L OH-CIJ. Cessna A185F

Tutkintaselostus. Lentovaurio Kittilässä 28.3.1999 C 5/1999 L OH-CIJ. Cessna A185F Tutkintaselostus C 5/1999 L OH-CIJ Cessna A185F Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden ja sen vaaratilanteen tutkinnan tarkoituksena

Lisätiedot

Luettelo lentokelpoisuusmääräyksistä- ja tiedotteista 2.1.2012

Luettelo lentokelpoisuusmääräyksistä- ja tiedotteista 2.1.2012 Sivu 1/79 LENTOKONEET - L American Champion Aircraft Corp. 7ECA 342 351 512 765 983 1652 2401 2820 5177 5410 8KCAB 983 1652 1813 2401 2820 5177 5410 Imuilman säätölaipan käyttöakselin vahvistaminen Polttoaineventtiilin

Lisätiedot

LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT SAFETY AUTHORITY LENTOKELPOISUUSMÄÄRÄYS AIRWORTHINESS DIRECTIVE

LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT SAFETY AUTHORITY LENTOKELPOISUUSMÄÄRÄYS AIRWORTHINESS DIRECTIVE I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTRATION PL 50 FIN - 01531 VANTAA, FINLAND Puhelin/Telephone 09-82 771 International + 358 9 82 771 Telefax 09-82 772499 LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT

Lisätiedot

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä 1.1.2003

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä 1.1.2003 I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTR ATION LENTOTURVALLISUUSHALLINTO F LI GH T SA T A U T O I T FI F E Y N L AN H R Y D ILMAILUTIEDOTUS ADVISORY CIRCULAR PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel.

Lisätiedot

Tarkastuslistat. Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Tarkastuslistat. Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa Tarkastuslistat Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa Missä listoja tarvitaan Käyttö - lentokoneet - huollot - katsastukset Laatiminen - ohjekirjallisuus

Lisätiedot

Hierova poreallas Bamberg

Hierova poreallas Bamberg 1500 x 1000 x 570 mm Hierova poreallas Bamberg Hyvä asiakas, Kiitos, että valitsit tuotteemme. Turvallisuutesi vuoksi pyydämme Sinua perehtymään näihin ohjeisiin ennen ammeen asennusta ja käyttöä. Varoitus

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997 Tutkintaselostus C 21/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997 OH-PKT, Piper PA-28-181 OH-JLK, Cessna TU206G Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen

Lisätiedot

Tutkintaselostus C 18/1996 L. Lentokoneelle OH-LGC lennoilla 3.10.1996 ja 4.10.1996 sattuneet polttoainevuodot. Mc Donnel-Douglas MD-11

Tutkintaselostus C 18/1996 L. Lentokoneelle OH-LGC lennoilla 3.10.1996 ja 4.10.1996 sattuneet polttoainevuodot. Mc Donnel-Douglas MD-11 Tutkintaselostus C 18/1996 L Lentokoneelle OH-LGC lennoilla 3.10.1996 ja 4.10.1996 sattuneet polttoainevuodot OH-LGC Mc Donnel-Douglas MD-11 2 1 PERUSTIEDOT Ilma-alus McDonnell Douglas MD-11, OH-LGC Tapahtumapaikka

Lisätiedot

Vaaratilanne Helsinki-Vantaan lentoasemalla 7.12.1997

Vaaratilanne Helsinki-Vantaan lentoasemalla 7.12.1997 Tutkintaselostus C 32/1997 L LN-RMM DC-9-81 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden ja sen vaaratilanteen tutkinnan tarkoituksena on

Lisätiedot

Tervetuloa. Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen

Tervetuloa. Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen Tervetuloa Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen Koneiden yleisimmin käyttämät polttoaineet Diesel Bensiini 2T Bensiini Diesel ja Bensiini Suomessa ja EU:ssa (muuta ei saatavana)

Lisätiedot

BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80

BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80 VAROITUKSET Tarkasta öljymäärät seuraavasti: 1. moottorin öljymäärä, varmista että moottorin öljymäärä on riittävä. Moottori rikkoutuu jos öljyä on liian vähän. 2.

Lisätiedot

B757 polttoainevuoto lennolla

B757 polttoainevuoto lennolla Tutkintaselostus D9/2007L B757 polttoainevuoto lennolla 9.6.2007 OH-AFJ B757 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden ja sen vaaratilanteen

Lisätiedot

KAASUÖLJYN JA DIESELPOLTTOOUYN NOBEL-STANDARD ( NAFTAN") JA KÄSITTELY VARASTOINTI

KAASUÖLJYN JA DIESELPOLTTOOUYN NOBEL-STANDARD ( NAFTAN) JA KÄSITTELY VARASTOINTI KAASUÖLJYN JA DIESELPOLTTOOUYN ( NAFTAN") VARASTOINTI JA KÄSITTELY NOBEL-STANDARD Jotta moottori tai koneisto kehittäisi suurimman tehonsa ja kävisi moitteettomasti, tulee polttoaineen olla ehdottomasti

Lisätiedot

DAIHATSU SIRION, M100

DAIHATSU SIRION, M100 DAIHATSU SIRION, M100 JÄRJESTELMÄN KOMPONENTTIEN SIJAINTI auton nopeus diagnoosliitin paine kaasuläppä anturi ISC venttiili imuilman lämpötila puolat nokka-akselin polttoainepumppu polttoneste syötön katkasu

Lisätiedot

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Maahantuoja: ISOJOEN KONEHALLI OY Keskustie 26, 61850 Kauhajoki

Lisätiedot

Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013. Jorma Laine

Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013. Jorma Laine Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013 Jorma Laine Oma tausta Purjelentoa vuodesta 1974, noin 2000 h Purjelennon opettaja Moottoripurjelentäjä noin 350 h Moottoripurjelennon

Lisätiedot

LYCOMING O-320-D2C LYCOMING IO-540-C4B5 LYCOMING IO-540-C4B PIPER AIRCRAFT CORPORATION

LYCOMING O-320-D2C LYCOMING IO-540-C4B5 LYCOMING IO-540-C4B PIPER AIRCRAFT CORPORATION Sivu 1 2.5.94 LYCOMING O-320-D2C PIPER PA-28-140 MOD. LYCOMING O-320-D2C Magneeton stefatiiviste Nousun jälkeen matkalentoon siirryttäessä alkoi moottori täristä ja käydä epätasaisesti. Ohjaaja palasi

Lisätiedot

Lentokoneen vaurioituminen lentoonlähdössä Räyskälän lentopaikalla

Lentokoneen vaurioituminen lentoonlähdössä Räyskälän lentopaikalla Tutkintaselostus D7/2008L Lentokoneen vaurioituminen lentoonlähdössä Räyskälän lentopaikalla 14.8.2008 OH-SDZ M.S. 880B Rallye Club Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13)

Lisätiedot

Kevytilmailu Ry - KILA. KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma. Kevytilmailu - Light Aviation Ry

Kevytilmailu Ry - KILA. KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma. Kevytilmailu - Light Aviation Ry Kevytilmailu Ry - KILA KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma Kevytilmailu - Light Aviation Ry Ver. 1.005 10.7.2015 Esipuhe KILA SAFE PILOT (KSP) ohjelma on jatkokoulutus kokonaisuus ultrakevyt lentäjille.

Lisätiedot

Skootterini.com MOOTTORI EI KÄYNNISTY TAI KÄYNNISTYY HUONOSTI

Skootterini.com MOOTTORI EI KÄYNNISTY TAI KÄYNNISTYY HUONOSTI MOOTTORI EI KÄYNNISTY TAI KÄYNNISTYY HUONOSTI Vianhakukaavio, versio 1.0.6 Tämä Kaavio on tarkoitettu käytettäväksi kaikissa kärjettömällä CDI-sytytysjärjestelmässä ja kaasuttimella varustetuissa 2-tahti

Lisätiedot

ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI

ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI ÖLJYPUMPPU 1:1 Viton tiivisteet Painesuhde 1:1 - Virtaus 23 l/min A327 Siirtopumppu N 1 packing m 3,6 Kg 4,3 A3271 Siirtopumppu räätälöitävällä 1" imuputkella

Lisätiedot

VALOKUVAT LIITE 2 1(8)

VALOKUVAT LIITE 2 1(8) VALOKUVAT LIITE 2 1(8) Kuva 1. Kuva 2. Kuva 3. Kuva 4. Kuva 1. Teknisen käsityöluokan käyntiluukku. Luukku on lämmöneristämätön valurautakansi. Sen avaukseen käytettävän reiän kautta virtasi ilmaa alustatilaan.

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 6.6.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Simonkallion Koulu Simonkalliontie 1, 01350 Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

LIIKENTEEN TURVALLISUUSVIRASTO LENTOKELPOISUUSTIEDOTE. PL 320, Helsinki, FINLAND, +358 (0) , Fax +358 (0)

LIIKENTEEN TURVALLISUUSVIRASTO LENTOKELPOISUUSTIEDOTE. PL 320, Helsinki, FINLAND, +358 (0) , Fax +358 (0) LIIKENTEEN TURVALLISUUSVIRASTO LENTOKELPOISUUSTIEDOTE T 5461/11 18.05.2011 PL 320, 00101 Helsinki, FINLAND, +358 (0)20 618 500, Fax +358 (0)20 618 6294 www.trafi.fi Euroopan unionin yhteisen ilmailuviranomaisen

Lisätiedot

Metallilevysarja Z Master Commercial sarjan ajoleikkuri

Metallilevysarja Z Master Commercial sarjan ajoleikkuri Metallilevysarja Z Master Commercial 000 -sarjan ajoleikkuri Mallinro: 5-4790 Form No. 78-59 Rev A Asennusohjeet Huomaa: Pidä leikkuupöydän hihna asennettuna tämän sarjan asennuksen aikana. Sarjan asennus

Lisätiedot

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje TE 270217/01 LVI 3618240 Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje SISÄLTÖ Rakenne 2 Asennus 3-4 Käyttö ja ylläpito 5 Tekniset tiedot 5 Sähkökaavio 6 Lue tämä asennus- ja käyttöohje huolellisesti ennen

Lisätiedot

Harrasterakenteisen helikopterin lentovaurio Kirkkonummella

Harrasterakenteisen helikopterin lentovaurio Kirkkonummella Tutkintaselostus C 4/2001 L Harrasterakenteisen helikopterin lentovaurio Kirkkonummella 8.5.2001 OH-XWY Rotorway Exec 90 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1

Lisätiedot

INFORMATION DELLORTO SYTYTYS JÄRJESTELMÄ KUINKA VÄLTTÄÄ TOIMINTAHÄIRIÖT

INFORMATION DELLORTO SYTYTYS JÄRJESTELMÄ KUINKA VÄLTTÄÄ TOIMINTAHÄIRIÖT INFORMATION DELLORTO SYTYTYS JÄRJESTELMÄ KUINKA VÄLTTÄÄ TOIMINTAHÄIRIÖT Moottori ei käy puhtaasti Moottori alkaa pätkiä yli 10.000 rpm Moottori antoi ensin korkean rpm lukeman, mutta pudotti sen äkillisesti

Lisätiedot

MOOTTORIPURJEKONEEN OH-230X LENTO- VAURIO LIPERISSÄ

MOOTTORIPURJEKONEEN OH-230X LENTO- VAURIO LIPERISSÄ ONNETTOMUUSTUTKINTAKESKUS Kasarmikatu 44 PL 1 00131 HELSINKI Puh. 09-18251, telefax 09-18257811 MOOTTORIPURJEKONEEN OH-230X LENTO- VAURIO LIPERISSÄ 30.9.1997 Tutkintaselostus N:o C 28/1997 L Tämä tutkintaselostus

Lisätiedot

HR200/120() 672 Jäähdytysilman johtolevyn tarkastus 690 Siivekevaijereiden pulttien tarkastus

HR200/120() 672 Jäähdytysilman johtolevyn tarkastus 690 Siivekevaijereiden pulttien tarkastus Sivu 1/80 LENTOKONEET - L Alpha Aviation Concept Ltd. HR200/120() 672 Jäähdytysilman johtolevyn tarkastus F-76-78 690 Siivekevaijereiden pulttien tarkastus F-76-167 766 E.F.A.602. Olkavöiden vaihto 01061978

Lisätiedot

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET TÄMÄ SISÄLTYY: Tuulettimen Virtapainike nopeuden merkkivalot Takasäleikkö EA I SK KE NEN I HA AL KO RK Etusäleikkö Vesisäiliö Tuulettimen nopeuspainike Valopainike USB-johto USB-virta-adapteri LUE KÄYTTÖOHJE

Lisätiedot

004216 FIN 01/05 AM Kokoamis- ja käyttöohjeet kaasugrillille 004216 Tutustu huolella tähän käyttöoppaaseen ennenkuin kokoat ja otat käyttöön tämän laadukkaan LANDMANN-grillisi Käyttöohjeita seuraamalla

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Purjelento Purjelento on monien mielestä puhtainta ja aidointa lentämistä. Elämys on kun kone pysyy ilmassa omien taitojen avulla nostavissa ilmavirtauksissa, aurinkoenergiaa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET SÄHKÖKÄYTTÖISEILLE AUTOMAATTIPALAUTTEISILLE HYDRAULIIKAPUMPUILLE HTWP21 SARJAN MOMENTTIAVAIMIA VARTEN.

KÄYTTÖOHJEET SÄHKÖKÄYTTÖISEILLE AUTOMAATTIPALAUTTEISILLE HYDRAULIIKAPUMPUILLE HTWP21 SARJAN MOMENTTIAVAIMIA VARTEN. KÄYTTÖOHJEET SÄHKÖKÄYTTÖISEILLE AUTOMAATTIPALAUTTEISILLE HYDRAULIIKAPUMPUILLE HTWP21 SARJAN MOMENTTIAVAIMIA VARTEN. Hi Forcen HTWP21 sarjan sähkökäyttöiset hydrauliikkapumput on suunniteltu käyttämään

Lisätiedot

TUTKINTASELOSTUS LENTOKONEELLE OH-TZA HANGON LENTOPAIKALLA SATTUNEESTA VAARATILANTEESTA. No: C 10/1996 L

TUTKINTASELOSTUS LENTOKONEELLE OH-TZA HANGON LENTOPAIKALLA SATTUNEESTA VAARATILANTEESTA. No: C 10/1996 L ONNETTOMUUSTUTKINTAKESKUS Kasarmikatu 44 PL 1 00131 HELSINKI Puh. 09-18251, telefax 09-18257811 TUTKINTASELOSTUS LENTOKONEELLE OH-TZA HANGON LENTOPAIKALLA 27.7.1996 SATTUNEESTA VAARATILANTEESTA No: C 10/1996

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä Tutkintaselostus C 19/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä 29.6.1997 HB-VJB, Cessna 501 OH-ULK, Cessna 206G ja laskuvarjohyppääjät Kansainvälisen siviili-ilmailun

Lisätiedot

Jos käytät jatkojohtoa, jatkojohdon pistorasian on oltava suodattimen verkkokytkennän yläpuolella.

Jos käytät jatkojohtoa, jatkojohdon pistorasian on oltava suodattimen verkkokytkennän yläpuolella. JBL CristalProfi e701, e901, e1501 greenline Turvallisuusohjeet: Jos käytät jatkojohtoa, jatkojohdon pistorasian on oltava suodattimen verkkokytkennän yläpuolella. Laitteen magneettikenttä saattaa vaikuttaa

Lisätiedot

Koskee: Kaikkia Cessna 190- ja 195-lentokoneita lentotuntimäärästä riippumatta.

Koskee: Kaikkia Cessna 190- ja 195-lentokoneita lentotuntimäärästä riippumatta. M-määräyksen mukainen toimenpide on lentokoneen jatkuvan lentokelpoisuuden edellytyksenä. Suoritettu toimenpide on merkittävä lentokone, moottori- tai potkurikirjaan toimenpiteen laadun mukaan. 242. M-määräys

Lisätiedot

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Movair AF 170 Käyttöohje Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Sisällysluettelo Yleistä... 3 Varoitus!... 3 Laitteen käyttö ja suodattimien vaihto... 4 Alipaineistajan käyttö... 4 Suodattimien

Lisätiedot

verhopalvelu.fi Integroidun säätimen asennus hyvin tilaa (MSE) väliasennus verhopalvelu.fi

verhopalvelu.fi Integroidun säätimen asennus hyvin tilaa (MSE) väliasennus verhopalvelu.fi Integroidun säätimen asennus hyvin tilaa (MSE) väliasennus Integroidun säätimen asennuksen itsekorjausopas: Step1 Tarvitseeko valkoista säädintä säilyttää? Vastaus: Mikäli muuttaa kaihtimen tulevaisuudessa

Lisätiedot

Potkuri Lavan kiinnitys BEECH AIRCRAFT CORPORATION

Potkuri Lavan kiinnitys BEECH AIRCRAFT CORPORATION Sivu 1 30.5.92 6100 Lavan kiinnitys On esiintynyt tapauksia, että potkurin lapakulmat ovat muuttuneet tärinästä, vaikka lapojen kiinnityspultit ovat olleet kiinni. Jos moottorin käynnin aikana esiintyy

Lisätiedot

KOKOAMIS- JA KÄYTTÖOHJEET Malli: 004211 Pidätämme itsellämme oikeuden teknisiin muutoksiin. 1. Alahylly 1 2. Pyöränpuoleinen jalka 2 3. Jalka 2 4. Pyörä 2 5. Pyöränakseli 1 6. Sivutuki, vasen 1 7. Sivutuki,

Lisätiedot

TÄRYLEVY / MAANTIIVISTÄJÄ

TÄRYLEVY / MAANTIIVISTÄJÄ TÄRYLEVY / MAANTIIVISTÄJÄ KÄYTTÖOHJEET DAR0480 Sisällysluettelo. Takuu sivu 1 Turvallisuusohjeet sivu 2 Käyttöohjeet sivu 3-4 Hoito ja huolto sivu 5 Säilytys sivu 6 Vianetsintä sivu 7 Osaluettelo/ tekniset

Lisätiedot

B757 hydraulitilan huoltoluukun irtoaminen lennolla

B757 hydraulitilan huoltoluukun irtoaminen lennolla Tutkintaselostus D8/2008L B757 hydraulitilan huoltoluukun irtoaminen lennolla 30.8.2008 OH-AFJ B757 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden

Lisätiedot

Kartoitusraportti. Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/

Kartoitusraportti. Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/ Kartoitusraportti Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/3920 5.5.2015 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA...

Lisätiedot

Hierova kylpyamme Monte 62105 ASENNUSOPAS HIEROVA KYLPYAMME KÄYTTÖOHJE MALLI: MONTE 62105 Hyvä käyttäjä: Kiitos, että valitsit BATHLIFE kylpyammeen. Varmistaaksesi turvallisuutesi, lue ohjeet huolellisesti

Lisätiedot

Harrastuslennonopettajien kertauskoulutus EFRY 12.-13.12.

Harrastuslennonopettajien kertauskoulutus EFRY 12.-13.12. Tarkastuslennoilla havaittua Jorma Laine Ensimmäinen lento tarkastuslentäjänä 23.9.1979 K-7, OH-253 Lentokoe Lupakirjan myöntämiseksi Vesilento-oikeuden saamiseksi ultralla Hinauslentäjäoikeuden saamiseksi

Lisätiedot

Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212. Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon

Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212. Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212 Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon 1.1.2008 Yleistä Auto on rekisteröity 4 hengelle. Kuljettajalle ja jokaiselle matkustajalle on kolmipisteturvavyöt.

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE TT 93500 TT 93600 TT 93500 PL TT 93600 PL ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE 2 TEKNISET TIEDOT Laitteen mitat korkeus 140 mm leveys 498 mm (TT 93500 ) leveys 598 mm (TT 93600 ) syvyys 480 mm Sähköliitäntä 230V/10A,

Lisätiedot

Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento

Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento ref aihe huom 1 trimmi edessä, nopeus Vs, hallintavoima 1.1 trimmi edessä, nopeus Vne, hallintavoima 1.2 trimmi takana, nopeus Vs, hallintavoima 1.3 trimmi takana,

Lisätiedot

Asennusohje. 7340069 v.2

Asennusohje. 7340069 v.2 FI Asennusohje 7340069 v.2 FI IMP PUMS vakuuttaa, että nämä tuotteet ovat seuraavien EU-direktiivien vaatimusten mukaisia: FI Vianmääritys Vika Syy Korjaus Pumppu ei Virransyöttövika Tarkasta

Lisätiedot

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE WC-LAITTEEN ASENNUS WC-laite on varustettu kiinnityspultein paitsi S42 malli. Maahantuoja / valmistaja ei vastaa siitä, jos wc-laite on kiinnitetty vastoin määräyksiä

Lisätiedot

Kimmo Niemelä Tapio Kimanen SIL Purjelentotoimikunta 2018

Kimmo Niemelä Tapio Kimanen SIL Purjelentotoimikunta 2018 Kimmo Niemelä Tapio Kimanen SIL Purjelentotoimikunta 2018 PT 2018, KNi, TKi, kuvat Petteri Patolinna, Paavo Koponen, Kimmo Niemelä Turvallinen vinttaus Turvallinen vinttaus loppunousu jyrkkänousu alkunousu

Lisätiedot

LENTOKONEEN D-ENPO, Piper PA-18-150 LASKU- VAURIO NÄRPIÖSSÄ 26.6.1997. Tutkintaselostus N:o C 17/1997 L

LENTOKONEEN D-ENPO, Piper PA-18-150 LASKU- VAURIO NÄRPIÖSSÄ 26.6.1997. Tutkintaselostus N:o C 17/1997 L ONNETTOMUUSTUTKINTAKESKUS Kasarmikatu 44 PL 1 00131 HELSINKI Puh. 09-18251, telefax 09-18257811 LENTOKONEEN D-ENPO, Piper PA-18-150 LASKU- VAURIO NÄRPIÖSSÄ 26.6.1997 Tutkintaselostus N:o C 17/1997 L Tämä

Lisätiedot

Ilmanvaihdon kuntotarkastus

Ilmanvaihdon kuntotarkastus 1 (6) Mikkolan Koulu, Lyyra Lyyranpolku 2 01480 Vantaa 13.1.2015 Aihe Lähtökohta Havainnot Ilmanvaihdon kuntotarkastus Rakennuksessa on ollut ongelmia ilmanvaihdon toiminnan kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa

Lisätiedot

WALLMEK ERIKOIS TYÖKALUT

WALLMEK ERIKOIS TYÖKALUT WALLMEK ERIKOIS TYÖKALUT TYÖSKENTELY OHJE POLTTO-AINEEN TYHJENNYS/ TÄYTTÖLAITTEELLE WL1050-E HYVÄKSYTYT POLTTOAINEET: BENSIINI, DIESEL JA ETANOLI SÄILIÖN TILAVUUS 115 LITRAA Imu toiminto Suljettu Uudelleentäyttö

Lisätiedot

RAPORTTI NISSNIKUN ALAKOULU HAJUHAITTASELVITYS

RAPORTTI NISSNIKUN ALAKOULU HAJUHAITTASELVITYS RAPORTTI NISSNIKUN ALAKOULU HAJUHAITTASELVITYS Raportti 2 (5) Sisällys 1 Tarkastuksen yleistiedot... 3 1.1 Kohde ja tilaaja... 3 1.2 Tekijä ja ajankohta... 3 1.3 Tarkastuksen tavoite ja tutkimusmenetelmät...

Lisätiedot

VOLVO V-70 D5 (2008) 136 KW DIESELHIUKKASSUODATIN - JÄRJESTELMÄ

VOLVO V-70 D5 (2008) 136 KW DIESELHIUKKASSUODATIN - JÄRJESTELMÄ VOLVO V-70 D5 (2008) 136 KW DIESELHIUKKASSUODATIN - JÄRJESTELMÄ JÄRJESTELMÄN KOMPONENTIT KOMPONENTIT JA TOIMINTA Ahtimen jälkeen ensimmäisenä tulee happitunnistin (kuva kohta 1). Happitunnistin seuraa

Lisätiedot

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat.

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat. Asennus Irralliset osat Form No. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: 30454 Tarkista alla olevasta taulukosta, että kaikki osat on toimitettu. Kuvaus Määrä Käyttökohde

Lisätiedot

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 Käyttöohjeet Sisällysluettelo 1 Huomio!... 3 2 Turvamääräykset... 3 2.1 Käsittely... 3 2.2 Huolto... 3 3 Käyttö... 3 3.1 Suodattimen merkkivalot...

Lisätiedot

TAKALANAT HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJE

TAKALANAT HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJE TAKALANAT HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJE Maahantuoja: Agri-Kymi Oy Kaupinkatu 4 45130 KOUVOLA Varaosat: 020 743 2045 Toimisto: 020 743 2043 toimisto@agrikymi.fi 2 3 4 5 TEKNISET TIEDOT Takalanat Malli Työleveys

Lisätiedot

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Kytkimien lisävarusteet 2017

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Kytkimien lisävarusteet 2017 Tarkastus- ja huoltomääräykset Kytkimien lisävarusteet 2017 Yleistä Yleistä Osat, joita käytetään auton ja perävaunun yhteen liittämiseen, ovat normaalikäytössäkin alttiina erittäin suurelle rasitukselle.

Lisätiedot

Ohjeita LVI tarkastajille

Ohjeita LVI tarkastajille Ohjeita LVI tarkastajille Heatex lämmöntalteenottokaivossa (pat. n:o 10875) ei ole kuluvia osia, joten käytön aikaisia tarkastuksia ei tarvita. Käyttäjän oma kaivon puhtaudesta huolehtiminen on riittävä

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

PAKKASPARLAMENTTI 2013

PAKKASPARLAMENTTI 2013 PAKKASPARLAMENTTI 2013 OH-1000, 2.10.2011 JACA Kone SUIO:n DuoDiscus, OH-1000 Pilot 2100h, co-pilot 670h Molemmilla aiempaa kokemusta Jacassa lentämisessä, kyseisen leirin aikana 18-19 tuntia. Noin kahden

Lisätiedot

ESMO. ESMO teemapäivä 16.02.2007. OH-PAM:n teoriakertaus

ESMO. ESMO teemapäivä 16.02.2007. OH-PAM:n teoriakertaus teemapäivä 16.02.2007 OH-PAM:n teoriakertaus Ohjelma: Klo 10:00 Tilaisuuden avaus Klo 10:05 PAM:in muutokset Moottorin sisäänajo-ohje Normaali käyttö, kertaus EDM 700 Klo 12:30 Tauko kuppilassa Klo 13:00

Lisätiedot

Ultrakevyelle lentokoneelle tapahtunut lentoonnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 21.4.2009

Ultrakevyelle lentokoneelle tapahtunut lentoonnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 21.4.2009 Tutkintaselostus D3/2009L Ultrakevyelle lentokoneelle tapahtunut lentoonnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 21.4.2009 OH-U478 Ikarus C42B Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13

Lisätiedot

Videokoulutus II, 2017

Videokoulutus II, 2017 Videokoulutus II, 2017 PLEASE MUTE YOUR MICROPHONE BECAUSE LARGE AMOUNT OF PARTICIPANTS =) Mykistäthän oman mikkisi. Koulutusta varten on jaettu osallistujaohje, käyttäkää emoticoneja ohjeen mukaisesti.

Lisätiedot

LATAUSHINNASTO. Hapot ja ensim. lataus. No 10. Amp. t, Smk. Huomautuk s 1 a. Amp. t. Smk, Huomautuk s l a. Voit. 12:50

LATAUSHINNASTO. Hapot ja ensim. lataus. No 10. Amp. t, Smk. Huomautuk s 1 a. Amp. t. Smk, Huomautuk s l a. Voit. 12:50 No 10 LATAUSHINNASTO Voit. 4 4 Amp. t, Smk. Huomautuk s 1 a 20 8:50 Radiopatterit 0 10; 25 10: Moottoripyöräpatterit 45 :50 0 15:50 72 17:50 Pienet henk. autopatterit 85 19:- t 100 21:50 Isot ja omnib.

Lisätiedot

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WK-6 WATER KETTLE NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM VEDENKEITIN FIN KÄYTTÖOHJE Lue tämä käyttöohje huolella ennen vedenkeittimen käyttöönottoa

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

NENTUOTETUKIp.0400244780

NENTUOTETUKIp.0400244780 PÄÄTÄI STUMAKORKEUSENNENASENNUSTA! TEKNI NENTUOTETUKIp.0400244780 SCHWAB ASENNUSOHJE Ennen asennusta: Tarkista, ettei tuotteessa ole kuljetuksen aikana tulleita halkeamia tai kolhuja. Märkätilassa elementti

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET HYDRAULITUNKKI

KÄYTTÖOHJEET HYDRAULITUNKKI KÄYTTÖOHJEET HYDRAULITUNKKI TEKNISET TIEDOT Malli Nostovoima (Tonnia) Minimi korkeus Nostokorkeus Säätökorkeus Nettopaino (kg) T90204 2 181 116 48 2.9 T90304 3 194 118 60 3.6 T90404 4 194 118 60 3,6 T90504

Lisätiedot

MOOTTORIVENTTIILI. Käsikirja

MOOTTORIVENTTIILI. Käsikirja MOOTTORIVENTTIILI Käsikirja Tutustu käsikirjaan huolella ennen järjestelmän käyttöönottoa. Ainoastaan valtuutettu huoltohenkilökunta on oikeutettu suorittamaan säätöja korjaustoimenpiteitä. Korjauksessa

Lisätiedot

Hälytin, perussarja, Alustanro

Hälytin, perussarja, Alustanro Installation instructions, accessories Ohje nro 30732936 Versio 1.2 Osa nro 30756211, 30756212, 31269421, 31269422 Hälytin, perussarja, Alustanro -84236 IMG-294023 Volvo Car Corporation Hälytin, perussarja,

Lisätiedot

Analyysin sisällysluettelo

Analyysin sisällysluettelo Suppea analyysi Ilkka Kaakinen Liikenteen analyysit 1(6) 21.4.2014 SUPPEA ANALYYSI: Harrasteilmailun kehitystiedot JAKELU: Julkinen Analyysi on tehty Ylen toimittaja Mikko Lindqvistin pyynnöstä saada taustamateriaalia,

Lisätiedot

ASENNUSOHJE VPM

ASENNUSOHJE VPM ASENNUSOHJE 24.9.2007 Sivu 1 / 7 ASENNUSOHJE VPM 600-3200 1. Tilantarve. Koneiden sijoittelussa on huomioitava vapaa huoltotila koneen ympäristössä. Seuraava huoltotila tarvitaan vähintään koneen edessä:

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0 Asennusohjeet Gapsal OKS & Compact Versio 5.0 Movek Grupp pidättää oikeuden tehdä muutoksia laitteen osiin ja teknisiin tietoihin ilman ennakkoilmoitusta. 2012 Movek Grupp. Alkuperäiset ohjeet on julkaistu

Lisätiedot

Koneen valmistelu. Ohjeet VAARA. Asennusohjeet

Koneen valmistelu. Ohjeet VAARA. Asennusohjeet Form No. 3416-605 Rev A Turvakehikkosarja Groundsmaster 4500/4700/ -sarjan tai Reelmaster 7000 -sarjan ajoyksikkö, jossa on kaksipylväisen kaatumissuojausjärjestelmän Mallinro: 136-2030 Asennusohjeet VAARA

Lisätiedot

Turvallisuustarkastus

Turvallisuustarkastus Turvallisuustarkastus 38-123304e 23.03.2009 Turvallisuus- ja toimintatarkastus... Säilytetään kuorma-auton ohjaamossa Varoitus! Älä koskaan työnnä sormia kitaan puristumisvaaran vuoksi. Avoimen kytkimen

Lisätiedot

Suomen Venetarkastajat ry. VENETARKASTUSRAPORTTI. Tarkastuksen tilaaja: Purjehtija X

Suomen Venetarkastajat ry. VENETARKASTUSRAPORTTI. Tarkastuksen tilaaja: Purjehtija X Suomen Venetarkastajat ry. VENETARKASTUSRAPORTTI Tarkastuksen tilaaja: Purjehtija X Tarkastuksen aika ja paikka: Talvisäilytystelakan tiloissa Tallinnassa. Tarkastuksen olosuhteet: Tarkastus suoritettiin

Lisätiedot

TARKASTUS- JA HUOLTO-OHJE PAINEELLISELLE JAUHESAMMUTTIMELLE TULIPEIKKO FX2

TARKASTUS- JA HUOLTO-OHJE PAINEELLISELLE JAUHESAMMUTTIMELLE TULIPEIKKO FX2 TARKASTUS- JA HUOLTO-OHJE PAINEELLISELLE JAUHESAMMUTTIMELLE TULIPEIKKO FX2 Käsisammutin tulee tarkastaa vähintään kahden vuoden välein. Milloin sammutin on alttiina toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille,

Lisätiedot

Lumilinko. 500-Sarjan tuotenumero A Sarjan tuotenumero A21097

Lumilinko. 500-Sarjan tuotenumero A Sarjan tuotenumero A21097 Lumilinko 500-Sarjan tuotenumero A2847 200-Sarjan tuotenumero A21097 2 1. Alkusanat Avant Tecno Oy haluaa kiittää teitä siitä, että olette hankkineet Avant-työlaitteen. Se on suunniteltu ja valmistettu

Lisätiedot

ASENNUS JA LIITÄNNÄT, NÄYTTÖTAULU EFI-TAF

ASENNUS JA LIITÄNNÄT, NÄYTTÖTAULU EFI-TAF ASENNUS JA LIITÄNNÄT, NÄYTTÖTAULU EFI-TAF YLEISTÄ Digitaalinen näyttötaulu on elektroninen alusta, joka korvaa paperille merkityt tiedot kerrostalojen auloissa. Kolme : - Kaksi mallia asennettavaksi sisälle:

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE 110003091

KÄYTTÖOHJE 110003091 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 1 Käyttöönotto... 2 Huolto... 3 Häiriötilanteet... 4 Turvallisuus... 5 Takuuehdot... 6 Tekniset tiedot... 7 1. JOHDANTO Tämä vihkonen sisältää ne tiedot, jotka tarvitset

Lisätiedot

APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY

APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY 25.2.2019 Kaukora Oy 2019 APUWATTI Käyttöohjekirja 2 Sisällysluettelo 1 Tärkeää... 4 Turvallisuustiedot... 4 2 TOIMINTAKUVAUS... 4 3 ASENNUS... 4 4 SÄHKÖASENNUS... 5

Lisätiedot

A.I.V.-HAPONSEKOITIN. malli D

A.I.V.-HAPONSEKOITIN. malli D VAKOLA Postios. Helsinki RukkIla Puhelin Helsinki 84 78 12 Rautatieas. Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS 1955 Koetusselostus 180 A.I.V.-HAPONSEKOITIN malli D Ilmoittaja: Insinööritoimisto

Lisätiedot

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5)

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5) 1 (5) Kuva 1. Toimistosiiven itäpää ja korkeamman korjaamosiiven pohjoispääty. Kuva 4. Vesi vuotaa kuvassa keskellä näkyvän kellon päälle. Vuoto on peräisin ylemmältä katolta, ei ylösnostosta. Kuva 2.

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

Versio 5 FIN 06-2015 ROHS. Sähkönumero 71 660 10. teknisen tukkukaupan asiantuntija

Versio 5 FIN 06-2015 ROHS. Sähkönumero 71 660 10. teknisen tukkukaupan asiantuntija Asennus- ja käyttöohje vuoto- ja kosteushälytin Vahinkovakuutusyhtiöiden hyväksymä 2 ROHS Vakuutusyhtiöt suosittavat sekä voivat antaa maksu- tai muita etuja. Sähkönumero 71 660 10 teknisen tukkukaupan

Lisätiedot

STIGA VILLA 85 M READY 85 M

STIGA VILLA 85 M READY 85 M STIGA VILLA 85 M READY 85 M 8211-3039-03 1. 2. A B 3. 4. 5. 6. 7. 8. R L 9. 10. Y Z X W V 11. FI SUOMI SYMBOLIT Koneeseen on kiinnitetty seuraavat symbolit, joiden tarkoitus on muistuttaa käyttäjää laitteen

Lisätiedot