PÖYTÄKIRJA (8) MMM003:00/2011 METSÄTUHOLAKITYÖRYHMÄN 9. KOKOUS. Aika klo MMM, Kalasatama, kokoushuone Savotta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÖYTÄKIRJA (8) MMM003:00/2011 METSÄTUHOLAKITYÖRYHMÄN 9. KOKOUS. Aika klo MMM, Kalasatama, kokoushuone Savotta"

Transkriptio

1 PÖYTÄKIRJA (8) MMM003:00/2011 METSÄTUHOLAKITYÖRYHMÄN 9. KOKOUS Aika klo 9-12 Paikka Osallistujat MMM, Kalasatama, kokoushuone Savotta Liisa Saarenmaa MMM, pj Sini Eräjää, Suomen luonnonsuojeluliitto Esko Hyvärinen, Metsähallitus Simo Jaakkola, Koneyrittäjien liitto Hanna-Maria Kahilainen, MMM Anssi Kainulainen, MTK ry Harri Karjalainen, YM Antti Korpilahti, Metsäteho Oy Pekka Niemelä, Turun yliopisto Heikki Nuorteva, Metla Suvi Raivio, Metsäteollisuus ry Kirsti Vallinheimo, VM Sanna Paanukoski, MMM, siht. 1 Kokouksen avaus Liisa Saarenmaa avasi kokouksen klo 9. 2 Edellisen kokouksen pöytäkirja Käytiin pitkä keskustelu edellisen kokouksen pöytäkirjasta. Siihen olivat toimittaneet etukäteen kommentteja Harri Karjalainen ja Antti Pouttu. Harri Karjalainen ei halunnut käydä läpi yksityiskohtaisesti toimittamiaan kommentteja, mutta totesi, että pöytäkirjaan on tehtävä lisäyksiä ja se on kirjoitettava objektiivisemmin. Erityisesti MMM:n tekemän kyselytutkimuksen tulokset on kirjoitettava objektiivisemmin, eikä toimijoiden kommentteja saisi Karjalaisen mukaan kirjoittaa näkyviin. Kyseessä ei Karjalaisen mielestä ole objektiivinen tutkimus. Karjalainen huomautti, että pöytäkirjasta puuttuu sellaisia kommentteja, jotka hän on kirjoittanut omiin muistiinpanoihinsa. Karjalainen toivoi, että pöytäkirja olisi tiivis keskustelumuistio. Liisa Saarenmaa totesi tähän, että vaikka kyseessä ei olekaan tieteellinen tutkimus, antavat metsäammattilaisten kommentit hyvää tietoa tilanteesta ja hänen mielestään ne saavat olla muistiossa. Anssi Kainulainen totesi, että kukaan ei varmasti oleta, että tätä kyselytutkimusta laitetaan tieteelliseen tutkimussarjaan. On kuitenkin erittäin huono juttu, jos näitä tuloksia ei hyödynnetä lainkaan. Metsäammattilaiset ovat käyttäneet vastaamiseen työaikaansa. Heikki Nuorteva totesi, että hänen tutkijanuransa aikana ei ole ennen nähty sellaista tuhotilannetta, mikä on syntynyt viimeisen 2-3 vuoden aikana, jolloin kirjanpainajatuhot ovat lisääntyneet. Mustilassa työryhmän retkeilyllä tilanne tuli myös hyvin esiin. Isoon ja laajaan tuhoon on olemassa riski. Sanna Paanukoski totesi, että tämä on riskienhallintalaki. Ei voida odottaa isoja tuhoja ja sitten vasta tehdään muutoksia. On hyvä tietää erityisesti ensi kesänä tehtävien toimenpiteiden MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ PL 30, VALTIONEUVOSTO (Helsinki) puh. (09) faksi (09) JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET PB 30, STATSRÅDET (Helsingfors) tfn (09) fax (09) MINISTRY OF AGRICULTURE AND FORESTRY PO Box 30, FI GOVERNMENT, Finland (Helsinki) tel fax

2 2 (8) takia, kuinka paljon ja missä tuhoja suurin piirtein on. Tällä hetkellä sillä, kuinka paljon tuhoja on, ei ole merkitystä, sillä laki on uudistettava joka tapauksessa. Kyselyn vastaukset antavat suuntaa sille, minne lain uudistusten tulisi erityisesti kohdentua. Liisa Saarenmaa totesi Erkki Annilan sanoneen, että kun kirjanpainajatuho lähtee, sitä on hyvin vaikea pysäyttää. Ainoa mitä voidaan tehdä, on säädellä kantaa etukäteen, ennen tuhoja. Sini Eräjään mielestä käydystä keskustelusta saa hyvän kuvan siitä, mistä viime kerralla keskusteltiin ja se antaa hyviä ajatuksia siitä, miten tuhojen seurantaa pitäisi kehittää. Suurimmassa osassa Suomea tuhot ovat siis säilyneet samalla tasolla. Pidetään selvitys kyselytutkimuksena. Pöytäkirjaa ei vielä hyväksytty, vaan sihteeri tekee siihen muutoksia kommenttien perusteella ja lähettää sen tämän jälkeen työryhmälle. Sihteeri totesi myös, että jos pöytäkirjasta halutaan keskustelumuistio, se ei voi tällöin olla kovin tiivis. 2 Lakiluonnoksen läpikäynti 1 :stä lähtien, pois lukien 3, 4 ja 5 Liisa Saarenmaa totesi, että kokouksen materiaali saatiin liikkeelle kovin myöhään, mutta aikaisempaan ei pystytty. Sanna Paanukoski totesi, että erityisesti perusteluosa on vielä vaiheessa ja toivomus on, että tässä kokouksessa keskitytään pykälämuotoiluihin. 1 Lain soveltamisala Liisa Saarenmaa totesi, että koska tätä lakia sovelletaan alueisiin, joihin sovelletaan metsälakia (2 ), ei tämän lain soveltamisalassa ole tarkoituksenmukaista mainita muita kuin erityislain soveltamisala ja tavoitteet. Esim. monimuotoisuuden säilyttäminen tulee jo metsälaista. Kirsti Vallinheimon mielestä ensimmäinen lause voitaisiin sanoa suoremminkin, eli "yleisistä periaatteista ja menettelyistä" voitaisiin poistaa. Todettiin, että torjuminen kattaa ennaltaehkäisyn, torjunnan ja ennaltaehkäisyn ja tämä täytyy myös kirjoittaa auki hallituksen esitykseen. Sini Eräjää sanoi ihmettelevänsä sitä tulkintaa, ettei tämän lain soveltamisalassa tarvitse mainita muuta kuin erityislain soveltamisala. Kun ollaan kiistatilanteissa, ei silloin katsota metsälakia, vaan tämän lain ykköspykälää ja sen mukaan tehdään tulkinta. Soveltamisalassa olisi Eräjään mielestä otettava huomioon ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys. Kirsti Vallinheimo pyysi, että HE:n perusteluissa todettaisiin, mitä metsiä jää tämän lain ulkopuolelle. Toisessa pykälässä on määritelmä, eli soveltamisala ja se voisi olla 1 :ssä. Anssi Kainulainen kysyi, että miten soveltamisala linkittyy 18 :n korvaussäännöksiin. Rajaako tämä kirjaus luonnonsuojelualueilta levinneiden tuhojen korvaukset pois?

3 3 (8) Hanna-Maria Kahilaisen mukaan laki koskee näitä tapauksia silloin, kun tuho on metsätalouden maalla, eli siellä missä metsälakia sovelletaan. Tämän voi kirjoittaa selvästi auki perusteluihin. 2 Määritelmät Momentti "metsällä tarkoitetaan tässä laissa aluetta, johon sovelletaan metsälakia (1093/1996)" ehdotettiin siirrettäväksi ensimmäiseen pykälään muotoon "siellä missä metsälaki on voimassa". Metsätuhojen määritelmä Metsätuhojen määritelmästä käytiin pitkä ja laaja keskustelu. Harri Karjalaisen mukaan tekstistä saa nyt sen käsityksen, että puun kuolema olisi aina negatiivinen tapahtuma, mitä se ei kuitenkaan ole. Puiden kuolemat tulisi kytkeä tuoton vähentymiseen, eli taloudellinen aspekti tulisi näkyä. Anssi Kainulainen kannatti tätä ajatusta, että taloudellinen puoli näkyisi. Kainulaisen mielestä "puuston tuotto" -termiä ei tule käyttää, vaan mieluummin "puiden tuottoa". Pekka Niemelän mielestä momentissa ei kannattaisi lainkaan käyttää kasvu-sanaa, vaan pitäytyä mieluummin tuotossa. Sini Eräjään mielestä on puhuttava metsätuhoista, joita tällä lailla pyritään torjumaan, sillä tämän lain tavoite ei hänen mielestään ole, että ei olisi yhtään metsätuhoja. Kirsti Vallinheimo jättäisi "merkittävää" -määritelmän pois. Se, mitä korvataan, on eri juttu ja määritellään erikseen. Hanna-Maria Kahilaisen mukaan perusteluissa pitäisi olla mainittuna se taso, mikä on merkittävää, kun kerran joka tapauksessa metsissä on tuhoja. Harri Karjalaisen mukaan olisi hyvä vielä miettiä merkittävä-sanan käyttöä. Tähän kohtaan kuuluu myös taloudellinen aspekti. Tauti voi Karjalaisen mukaan olla myös iloinen ilmiö metsässä. Useat muutkin totesivat, että taloudellinen-sana on hyvä lisäys. Ehdotettiin myös sanajärjestyksen muuttamista. Anssi Kainulainen totesi olevan erittäin tärkeää, että vahinko voi olla kuolema, tuoton vähentyminen tai laadun heikkeneminen. Sovittiin, että metsätuhojen määritelmää parannetaan ja ehdotus tuodaan seuraavaan kokoukseen.

4 4 (8) Vahingoittuneen puun määritelmä Pekka Niemelä ehdotti, että momentin viimeinen lause poistetaan ja se voidaan esittää perusteluissa. Esko Hyvärisen mukaan sana "hyönteinen" olisi hyvä korvata sanalla "hyönteislajit". Antti Korpilahden mukaan olisi hyvä kirjoittaa vain se, mikä on vahingoittunut puu. Aiheuttajia ei tarvitse mainita. Muoto "missä tuhonaiheuttajat voivat lisääntyä" olisi parempi. Sini Eräjään mukaan ei ole tarvetta laajentaa vahingoittuneen puun määritelmää. Eräjää kysyi myös, onko seuraavilla eroa: "puu, jossa tuhonaiheuttajat voivat lisääntyä" tai "puu, mistä hyönteiset voivat ilmeisesti levitä". Pekka Niemelä muistutti, että momentin täytyy pitää sisällään myös sienitaudit. Yksi tuhonaiheuttajista on myös ihminen. Heikki Nuortevan mukaan kyseistä määritelmää ei pystytä kirjoittamaan siten, että se ei olisi aukoton, kun on otettava huomioon kaikenlaiset taudinaiheuttajat. Sovittiin, että vahingoittuneen puun määritelmää parannetaan ja ehdotus tuodaan seuraavaan kokoukseen. Taimikon määritelmä Todettiin, että taimikon määritelmä tulisi olla yhtenäinen muiden lakien kanssa, Ongelma on se, että metsälaissa tai kemera-laissa ei ole määritelty taimikkoa. Määritelmät tulisi yhtenäistää lakeja uudistettaessa. Tällä hetkellä metsälaissa määritellään vain taloudellisesti kasvatuskelpoinen taimikko. Anssi Kainulaisen mukaan kaikkien suurin taloudellinen vahinko tapahtuu juuri varttuneissa taimikoissa, jotka on saatu kasvuun. Tämän vuoksi metsätuholain taimikko-määritelmän tulisi sisältää varttunut taimikko. Antti Korpilahden mukaan rinnankorkeus on yleensä selvä termi, mutta keskiläpimitta ei ole. Se tulisi kirjoittaa niin, että kaikki tulkitsevat määritelmän samalla tavalla. Todettiin, että tarkistetaan vielä taimikon määritelmä ja selvitetään, aikooko metsälakityöryhmä ehdottaa metsälakiin taimikon määritelmää. Biologisen kasvinsuojeluaineen määritelmä Sanna Paanukoski kertoi, että biologista kasvinsuojeluainetta ei ole määritelty kasvinsuojeluainelaissa eikä myöskään direktiivissä, johon se perustuu. Määritelmää ei ole myöskään tulossa uuteen kasvinsuojeluainelakiin. Tämä nykyisessä metsätuholaissa oleva muotoilu on tullut uutena metsätuholakiin tämän vuoden alussa. Kysyttäessä onko tämä määritelmä tarpeen, Paanukoski totesi, että nykyinen 7a pykälä saatiin voimaan mm. sen takia, että se on rajattu pelkästään biologisiin aineisiin. Määritelmä on Paanukosken mukaan edelleen tarpeen.

5 5 (8) 6 Kohtuullistaminen Kirsti Vallinheimon mukaan "kohtuuton" ei ole lainsäädäntökieltä. Metsäkeskukselle annetaan tässä hyvin vapaa valta. Liisa Saarenmaan mukaan meillä on luonto vastassa, eikä kaikkia tilanteita pystytä ennakoimaan. Anssi Kainulainen sanoi ymmärtäneensä kohtuullistamisen sillä tavalla, että sellainen pykälä on pakko olla isojen tuhojen varalta; vaikka miten yritettäisiin, markkinatilanne ei vedä puutavaraa tai ei ole tarpeeksi korjuukalustoa korjaamaan puuta ajoissa. Näin ollen jos halutaan sallia, että tämä on mahdollista lain puitteissa, on tällainen pykälä oltava. Tosiasiassa metsänomistajat haluavat kaatuneet puut mahdollisimman äkkiä korjattua. Hanna-Maria Kahilainen ehdotti, että kohtuuton-sanan sijasta voitaisiin käyttää ylivoimaista estettä. Myös äkillinen-sanaa voitaisiin käyttää. Simo Jaakkola totesi, että heilläkin on tässä ajatuksena ylivoimainen este. Voi vain olla sellainen tilanne, että lakia ei pysty noudattamaan. Ei ole välttämättä taloudellinen kysymys. Sini Eräjää totesi, että tulisi miettiä sitä, tekeekö "ylivoimainen este" tulkintaa helpommaksi vai nostaako rimaa. Voitaisiin listata asioita joiden näkökulmasta kohtuuttomuutta arvioidaan. Liisa Saarenmaa totesi, että ne on jo mainittu: puutavaran korjuu ja kuljetus. Anssi Kainulainen huomautti, että olisi hyvä ottaa maanomistajan inhimillisyysaspekti huomioon. Jos tilanne on siis se, että on oikeasti yrittänyt saada puunsa myytyä ja liikkeelle ajoissa, mutta se ei ole onnistunut yrityksistä huolimatta. Kirsti Vallinheimon mukaan ylivoimainen este -termiä on muuallakin käytetty ja se voisi olla parempi. Sini Eräjää kysyi, että miten menetellään niiden kohteiden kanssa, joissa vahingoittuneiden puiden poisto on kalliimpaa kuin niiden jättäminen. Liisa Saarenmaa totesi, että ei ole tarkoitus, että tätä pykälää käytetään sellaisiin tilanteisiin. Simo Jaakkola totesi, että se ei ole ylivoimainen este, että markkina ei vedä puuta. Harri Karjalainen kysyi, että onko oikein että tämä kohtuullistaminen ei koske 8 :ää. Liisa Saarenmaa totesi, että on, sillä 8 :n tilanteet ovat sellaisia, jotka määrätään, eikä vaihtoehtoja ole. Jos metsänomistaja ei itse toimi, metsäkeskus hoitaa asian hänen puolestaan ja laskuttaa siltä osin, kun asia on metsänomistajan vastuulla. Antti Korpilahti totesi, että puut on korjattava pois ja vietävä sellaiseen paikkaan, jossa ne ovat eivät ole riski.

6 6 (8) Liisa Saarenmaan mukaan asia on mietitty jo 1990-luvun alussa. Kyseeseen tulevat mm. laajat lakot. Anssi Kainulaisen mukaan ylivoimainen este on hyväksyttävä muotoilu. Heli Viiri sanoi, että tämä ei voi olla sellainen pykälä, joka tekee lain tyhjäksi. Suomen metsäkeskus arvioi onko kyse ylivoimaisesta esteestä, kohtuuttomasta haitasta tai kohtuuttoman suurista kustannuksista. Kirsti Vallinheimo kyseenalaisti, voiko metsäkeskus päättää näistä asioista. Kyseessä on maanomistajan kannalta oikeusturvakysymys. Anssi Kainulainen totesi, että on kyse sekä omistajan että naapurin kukkarosta. Se, että Suomen metsäkeskus voi harkita ylivoimaista estettä, on hyvä asia. Liisa Saarenmaa totesi, että pyydetään viranomaispäälliköiltä esimerkkejä ja kommentteja asiaan. Puutavaran omistajan tai hakkuuoikeuden haltijan on tehtävä välittömästi ilmoitus Suomen metsäkeskukselle edellä 1 momentissa mainituista tapauksista saatuaan tiedon ylivoimaisesta esteestä, kohtuuttomasta haitasta puutavaran korjuun tai kuljetuksen järjestämiselle tai kohtuuttoman suurista kustannuksista. Ilmoituksessa on mainittava, kuinka suuresta mäntytai kuusipuutavaraerästä on kyse, missä metsään jätettävä puutavara sijaitsee sekä mikä on peruste korjaamatta tai kuljettamatta jättämiselle tai mistä kohtuuttoman suuret kustannukset johtuvat. Sini Eräjää kommentoi, että tämän ilmoitusvelvollisuuden lisäys ei mene yhteen metsälain uudistamisen kanssa, jossa halutaan vähentää byrokratiaa. Hanna-Maria Kahilainen totesi, että kyseessä on metsänomistajan oikeusturva. Kyseisellä ilmoituksella voi välttyä sakkorangaistukselta. Harri Karjalaisen mukaan ilmoitusvelvollisuudella on suuri kustannusvaikutus. Tämän myötä metsänomistajan pitää käydä metsässään joka tuulenpuuskan jälkeen ja sen jälkeen metsäkeskuksen vielä tarkastamassa. Vahingoittuneen puun raja-arvoja ei saa asettaa liian alhaalle. Pekka Niemelä muistutti, että on kyse laista metsätuhojen torjunnasta. Tällä lailla hallitaan riskejä. Sanna Paanukoski sanoi, että lainsäädännössä on paljon sellaista, millä on pelotevaikutus. Ei ole tarkoituksenmukaista, että metsäkeskus lähtisi tarkastamaan metsiä jokaisen tuulenpuuskan jälkeen. Anssi Kainulaisen mukaan omistajan tavoitteena on hoitaa puutavara pois mahdollisimman nopeasti. Antti Korpilahden mukaan pykälä on erinomaisesti muotoiltu. Se ei ole este että asuu jossakin muualla.

7 7 (8) Lisäksi keskusteltiin pitkään siitä, miten on mahdollista tehdä ilmoitus, jos esim. asuu muussa maassa tai on muuten esteellinen. Lopuksi todettiin, että pykälää muotoillaan edelleen ja uusi ehdotus tuodaan seuraavaan kokoukseen. 7 Puutavaran varastointi jalostuspaikalla ja terminaaleissa Suvi Raivio totesi olevan hyvä että vastuu on nyt pelkästään puutavaran omistajalle. Hän kuitenkin toivoi, että pykälää ei lyötäisi vielä ihan täysin lukkoon, sillä olisi hyvä olla mahdollista vielä tarkentaa sitä. Hanna-Maria Kahilaisen mukaan tätä ei sovelleta vanhoihin varastoihin, jos ne on perustettu ennen ja jos varastointi säilynyt samankaltaisena ja samalla tasolla. Syynä tähän on se, että lainsäädännössä ei normaalisti voida takautuvasti luoda velvoitteita. Anssi Kainulainen ihmetteli tätä ja totesi, että pysyvän varastointipaikan ympärillä olevat metsät edelleen kuitenkin kärsivät. Simo Jaakkola totesi, että kohtuullisiksi katsottavat toimenpiteet eivät toimi energiapuun osalta. Ne kaikki ovat sellaisia, jotka aiheuttavat ongelmia energiapuulle. Kirsti Vallinheimon mukaan "riittävä" -sana olisi parempi kuin kohtuullinen. Sanna Paanukoski totesi, että vaikka energiapuulle ei voida tehdä toimenpiteitä, se ei silti poista vahingonkorvausvelvollisuutta. 8 Laajojen metsätuhojen torjunta Pykälän ensimmäinen momentti hyväksyttiin sellaisenaan. Toisen momentin kohdalla todettiin, että voi olla tarpeen vielä tehdä tiettyjä muutoksia. 9 Korvaukset laajojen metsätuhojen torjunnasta aiheutuneista kustannuksista Paanukoski totesi tämän pykälän osalta, että ei ole tarkoitus, että valtio ei korvaa metsätuhoista aiheutuneita vahinkoja. Vakuutukset korvaavat nämä. Valtio korvaa ne toimenpiteet, joilla estetään tai pysäytetään laaja tuho. Jos näissä toimenpiteissä joudutaan määräämään kasvavia puita kaadettavaksi, korvattaisiin ne siltä osin, kuin ne ylittävät säännöllisestä metsänhoidosta tai tavanomaisesta puutavaran korjuusta aiheutuvat kustannukset. Korvausta ei kuitenkaan makseta tai sen määrää alennetaan, jos korvaukseen oikeutettu ei ole noudattanut lakia tai määräyksiä tai ne on teetetty hänen puolestaan. Anssi Kainulainen totesi, että jos valtio määrää toimenpiteistä, on sen korvattava ylimääräiset kustannukset. Verrattavissa pakkolunastustilanteisiin.

8 8 (8) Hanna-Maria Kahilainen totesi, että korvauksia koskevat pykälät on notifioitava. Pyrkimys on siihen, että vanhat pykälät olisivat siihen saakka voimassa. Anssi Kainulainen totesi, että kaikkein suurin kasvunmenetys on silloin, kun taimikkovaihe on saatu kasvuun ja tämä on otettava huomioon taimikkoa määriteltäessä. Kirsti Vallinheimo totesi, että VM:llä saattaa olla vielä kommentteja korvauspykälään. 4 Muut asiat Seuraava kokous on klo 9.00 Kalasatamassa. 5 Kokouksen päättäminen Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 12.

Metsätuholakiesitys ja monimuotoisuus

Metsätuholakiesitys ja monimuotoisuus Metsätuholakiesitys ja monimuotoisuus Sini Eräjää, 24.1.2013 Lain tarkoitus (1 ) Tämän lain tarkoituksena on metsien hyvän terveydentilan ylläpitäminen ja metsätuhojen torjuminen. (Työryhmämuistio 2012)

Lisätiedot

Metsätuhojen torjunta monimuotoisuutta tukien. Sini Eräjää, Metsätuholakityöpaja,

Metsätuhojen torjunta monimuotoisuutta tukien. Sini Eräjää, Metsätuholakityöpaja, Metsätuhojen torjunta monimuotoisuutta tukien Sini Eräjää, Metsätuholakityöpaja,14.11.2011 Metsälaki 1 Tämän lain tarkoituksena on edistää metsien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää

Lisätiedot

Laki metsätuhojen torjunnasta ja omavalvonta

Laki metsätuhojen torjunnasta ja omavalvonta Laki metsätuhojen torjunnasta ja omavalvonta Lämpöyrittäjäpäivä Kiihtelysvaara 4.4.2014 Mikko Korhonen, johtava esittelijä Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut, P-K Lain tavoite Tavoitteena on metsien

Lisätiedot

Laki metsätuhojen torjunnasta 1087/2013

Laki metsätuhojen torjunnasta 1087/2013 Laki metsätuhojen torjunnasta 1087/2013 Esityksen sisällys 2 Lain tausta Lain tavoitteet Toimintaympäristö Määritelmiä Keskeisimmät muutokset Puutavaran poistamisen määräajat tai vaihtoehdot sen poistamiselle

Lisätiedot

Puheenjohtaja Liisa Saarenmaa avasi kokouksen klo Hyväksyttiin edellisen kokouksen pöytäkirja sellaisenaan.

Puheenjohtaja Liisa Saarenmaa avasi kokouksen klo Hyväksyttiin edellisen kokouksen pöytäkirja sellaisenaan. PÖYTÄKIRJA 90805 1 (6) 9.6.2011 MMM003:00/2011 METSÄTUHOLAKITYÖRYHMÄN 3. KOKOUS Aika 25.5.2011 klo 10-13 Paikka Osallistujat MMM, Kalasatama, kokoushuone Savotta Liisa Saarenmaa MMM, pj Hanna-Maria Kahilainen,

Lisätiedot

Metsätuholaki Seinäjoki SMK / EKP / JPY/Rahoitus- ja tarkastustoiminto Mauri Hyytiä

Metsätuholaki Seinäjoki SMK / EKP / JPY/Rahoitus- ja tarkastustoiminto Mauri Hyytiä Metsätuholaki Seinäjoki 10.4.2014 SMK / EKP / JPY/Rahoitus- ja tarkastustoiminto Mauri Hyytiä Metsätuholaki 1087/2013 Taustaa Metsäkeskuksen rooli (MK laki 8 ): metsien tilan seuranta, aloitevelvollisuus.

Lisätiedot

Kokemuksia uudistetusta laista metsätuhojen torjunnasta Lapin metsätalouspäivät

Kokemuksia uudistetusta laista metsätuhojen torjunnasta Lapin metsätalouspäivät Kokemuksia uudistetusta laista metsätuhojen torjunnasta Lapin metsätalouspäivät 28.-29.1. 2016 Rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Tommi Lohi Suomen metsäkeskus Laki metsätuhojen torjunnasta 1.1.2014, muutoksia

Lisätiedot

Lisätietoja tästä asiasta antaa osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, puh ,

Lisätietoja tästä asiasta antaa osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, puh , LUOLUOL 241606 1 (5) 26.9.2017 MMM032:00/2017 1568/01.01./2017 Jakelussa mainitut NIMEÄMISPYYNTÖ, ELINTARVIKEMARKKINALAINSÄÄDÄNTÖÄ VALMISTELEVA TYÖ- RYHMÄ Jakelussa mainittuja tahoja pyydetään nimeämään

Lisätiedot

Ämmm.n /01.02/2018. Jakelussa mainitut

Ämmm.n /01.02/2018. Jakelussa mainitut A LAUSUNTOPYYNTÖ 248230 1 (2) Ämmm.n 31.1.2018 232/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TÄYDENTÄVI EN EHTOJEN HYVÄN MAATALOUDEN JA YMPÄRISTÖN VAATIMUKSISTA

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden. Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011

Kestävän metsätalouden. Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011 Kestävän metsätalouden rahoituslaki nykyinen KEMERA Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011 1 KEMERA -yleistä Yhteiskunnan tukea eri metsänhoitotöihin => kestävän

Lisätiedot

/01.02/2017

/01.02/2017 Jt\ mmm.pi LAUSUNTOPYYNTÖ 244207 1(2) 23.11.2017 1881/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI LUONNON HAITTAKORVAUKSESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN

Lisätiedot

/01.02/2017

/01.02/2017 A mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 227239 1(2) 1.2.2017 197/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PERUSTUESTA, VIHERRYTTÄMISTUESTA JA NUOREN VILJELIJÄN TUESTA ANNETUN

Lisätiedot

1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 16 jäsentä. 2 Päätösvaltaisuus Kokous todettiin päätösvaltaiseksi.

1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 16 jäsentä. 2 Päätösvaltaisuus Kokous todettiin päätösvaltaiseksi. MAA- JA METSÄTALOUSVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 105/2006 vp Keskiviikko 24.1.2007 kello 10.00-11.30 Läsnä pj. Eero Lämsä /kesk vpj. Harry Wallin /sd jäs. Nils-Anders Granvik /r Pertti Hemmilä /kok Matti Kauppila

Lisätiedot

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Metsäkeskus ja Metla 2014 { 2 } Mene metsään - tarkastele etenkin vanhoja kuusikoitasi! Löydätkö pystyyn kuolleita

Lisätiedot

/01.02/2018 LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2019 MAK SETTAVASTA SOKERIJUURIKKAAN KANSALLISESTA TUESTA

/01.02/2018 LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2019 MAK SETTAVASTA SOKERIJUURIKKAAN KANSALLISESTA TUESTA LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (2) Maa- ja metsätalousministeriö Jord- och skogsbruksministeriet Ministry of Agriculture and Forestry 22.11.2018 1902/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA

Lisätiedot

HE 62/1998 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

HE 62/1998 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT HE 62/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi metsän hyönteis- ja sienituhojen tmjunnasta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi metsän hyönteis-

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle metsätuhojen torjunnasta annetun lain muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle metsätuhojen torjunnasta annetun lain muuttamisesta MMM LVO LUONNOS 17.9.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle metsätuhojen torjunnasta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Metsätuhojen torjunnasta annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 242844 1(2) mmm.fi 24.10.2017 1726/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PERUSTUKI- JÄRJESTELMÄN KANSALLISEN VARANNON KÄYTÖSTÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 251757 1(2) mmm.fi 9.4.2018 730/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PERUSTUESTA, VIHERRYTTÄMISTUESTA JA NUOREN VILJELIJÄN TUESTA ANNETUN

Lisätiedot

Lausuntoja voivat antaa myös muut kuin jakelussa mainitut tahot ja tietoa lausunnon antomahdollisuudesta

Lausuntoja voivat antaa myös muut kuin jakelussa mainitut tahot ja tietoa lausunnon antomahdollisuudesta LAUSUNTOPYYNTÖ 1(1) 06.03.2017 476/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2016 MAK SETTAVASTA ETELÄ-SUOMEN KANSALLISESTA TUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

Maa-ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta luonnoksesta.

Maa-ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta luonnoksesta. LAUSUNTOPYYNTÖ 258761 1(2) 2.10.2018 1595/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PERUSTUKI- JÄRJESTELMÄN KANSALLISEN VARANNON KÄYTÖSTÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

/01.02/2018 LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA PORONHOITOVUO DELTA 2018/2019 MAKSETTAVASTA ELÄINKOHTAISESTA TUESTA

/01.02/2018 LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA PORONHOITOVUO DELTA 2018/2019 MAKSETTAVASTA ELÄINKOHTAISESTA TUESTA LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) 7.3.2018 551/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA PORONHOITOVUO DELTA 2018/2019 MAKSETTAVASTA ELÄINKOHTAISESTA TUESTA Maa-ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

HE 261/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi metsätuhojen torjunnasta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta

HE 261/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi metsätuhojen torjunnasta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi metsätuhojen torjunnasta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan metsätuhojen torjunnasta

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Luonnos 24.5.2018 Maa- ja metsätalousministeriön asetus Suomen metsäkeskuksen suoritteiden maksullisuudesta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Puuntuotannollisten ja taloudellisten kysymysten ja kriteereiden käsittely

Puuntuotannollisten ja taloudellisten kysymysten ja kriteereiden käsittely Puuntuotannollisten ja taloudellisten kysymysten ja kriteereiden käsittely (mo. 1-6 ja ryhmä 1-8) PEFC-standardityöryhmän kokous 18.10.2013 PEFC-metsäsertifioinnin standardityöryhmä c/o Metsätalouden kehittämiskeskus

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) mmm.fi /01.02/2017

LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) mmm.fi /01.02/2017 LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) mmm.fi 8.3.2017 495/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA PORONHOITOVUO DELTA 2017/2018 MAKSETTAVASTA ELÄINKOHTAISESTA TUESTA Maa-ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Muuttuva laki metsän hyönteis ja sienituhojen torjunnasta ja sen vaikutus metsien terveyteen

Muuttuva laki metsän hyönteis ja sienituhojen torjunnasta ja sen vaikutus metsien terveyteen Metsätieteen päivä, 29.10.2013, Helsinki Muuttuva laki metsän hyönteis ja sienituhojen torjunnasta ja sen vaikutus metsien terveyteen Dos. Päivi Lyytikäinen Saarenmaa Metsätieteiden laitos, PL 27, 00014

Lisätiedot

Muuttuneet metsälait ja uudistuva metsänhoito

Muuttuneet metsälait ja uudistuva metsänhoito Muuttuneet metsälait ja uudistuva metsänhoito Seinäjoki 10.4.2014 johtava esittelijä Pekka Hovila Metsätalouden ohjauskeinot NORMIOHJAUS TALOUDELLINEN OHJAUS INFORMAATIO- OHJAUS Metsälaki Metsätuholaki

Lisätiedot

Laki metsätuhojen torjunnasta

Laki metsätuhojen torjunnasta Laki metsätuhojen torjunnasta Koulutuskiertue 2013 Oulu 16.10.2013 Hannu Heikkilä 1 Esityksen sisältö Tausta-aineistoina Eduskunnalle annetut esitykset: Laki metsätuhojen torjunnasta Valtioneuvoston asetus

Lisätiedot

Maa-ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta luonnoksesta.

Maa-ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta luonnoksesta. LAUSUNTOPYYNTÖ 247736 1(2) 25.1.2018 175/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI EI- TUOTANNOLLISIA INVESTOINTEJA KOSKEVAN KORVAUKSEN JA ERÄIDEN SOPIMUSTEN

Lisätiedot

Metsänterveysseminaari Vantaa

Metsänterveysseminaari Vantaa Metsänterveysseminaari 18.5.2016 Vantaa Kantokäsittelyn valvonta ja laatu, hakkaajan vastuut Rahoituksen- ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka Suomen metsäkeskus Kemeran keskeiset muutokset Juurikäävän

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle metsälainsäädännön eräiden viittaussäännösten tarkistamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan teknisesti muutettaviksi metsänhoitoyhdistyksistä annetun

Lisätiedot

MYRSKYTUHON SATTUESSA

MYRSKYTUHON SATTUESSA MYRSKYTUHON SATTUESSA 1. Myrskytuhon syntyminen 2. Tuhon laajuuden ja sijainnin selvittäminen 3. Raivausvastuut 4. Puunkorjuun kiireellisyys 5. Korjuutoiminnan suunnittelu 6. Puun laatu 7. Tieto- ja työvoimalinkkejä

Lisätiedot

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita?

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Metsäkeskus 2014 { 2 } Mene metsään - tarkastele etenkin vanhoja kuusikoitasi! Löydätkö pystyyn kuolleita yksittäisiä

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) Ämmm.R /01.02/2016. Jakelussa mainitut

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) Ämmm.R /01.02/2016. Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ 223642 1 (2) Ämmm.R 10.10.2016 1580/01.02/2016 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI VUODELTA 2016 MAKSETTAVISTA LYPSYLEHMÄ-, NAUTA-, LAMMAS- JA VUOHIPALKKIOISTA

Lisätiedot

Eriävä mielipide metsätuholakityöryhmän ehdotukseen hallituksen esitykseksi metsätuholaista

Eriävä mielipide metsätuholakityöryhmän ehdotukseen hallituksen esitykseksi metsätuholaista Eriävä mielipide metsätuholakityöryhmän ehdotukseen hallituksen esitykseksi metsätuholaista Työryhmän esitys metsätuholaiksi ei huomioi tarpeita tai asetettuja tavoitteita metsäluonnon monimuotoisuuden

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 224375 1(2) mmm.fi 18.10.2016 1620/01.02/2016 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI ELÄINTEN HY- VINVOINTIKORVAUSTA KOSKEVAN SITOUMUKSEN ANTAMISESTA

Lisätiedot

Laki metsätuhojen torjunnasta. Koulutuskiertue 2013 Seinäjoki Hannu Heikkilä

Laki metsätuhojen torjunnasta. Koulutuskiertue 2013 Seinäjoki Hannu Heikkilä Laki metsätuhojen torjunnasta Koulutuskiertue 2013 Seinäjoki 29.10.2013 Hannu Heikkilä Esityksen sisältö Tausta-aineistoina Eduskunnalle annetut esitykset: Laki metsätuhojen torjunnasta Valtioneuvoston

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HUONEISTOTIETOJÄRJES- TELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

LAUSUNTOPYYNTÖ HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HUONEISTOTIETOJÄRJES- TELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI LAUSUNTOPYYNTÖ 251422 1(5) m m m. A 23.3.2018 1463/01.01/2016 Jakelussa mainitut MMM045:00/2016 LAUSUNTOPYYNTÖ HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HUONEISTOTIETOJÄRJES- TELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Maa-ja

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2017 MAKSETTAVASTA SOKERIJUURIKKAAN KULJETUSTUESTA

LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2017 MAKSETTAVASTA SOKERIJUURIKKAAN KULJETUSTUESTA LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) 21.2.2018 363/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2017 MAKSETTAVASTA SOKERIJUURIKKAAN KULJETUSTUESTA Maa-ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Käytännön esimerkkejä kaavoituksen vaikutuksista toimijaan. Janne Soimasuo Ympäristöpäällikkö. Metsä Group

Käytännön esimerkkejä kaavoituksen vaikutuksista toimijaan. Janne Soimasuo Ympäristöpäällikkö. Metsä Group Käytännön esimerkkejä kaavoituksen vaikutuksista toimijaan Janne Soimasuo Ympäristöpäällikkö 1 12.11.2015 Kaavoitustilanne ja tietojen saanti Kaavatietojen ajantasainen saatavuus puutteellista: yleis-

Lisätiedot

Metsätalouden ohjauskeinojen vaikutukset monimuotoisuuden turvaamiseen. Juha Siitonen Metla, Vantaa. Alustuksen sisältö

Metsätalouden ohjauskeinojen vaikutukset monimuotoisuuden turvaamiseen. Juha Siitonen Metla, Vantaa. Alustuksen sisältö Metsätalouden ohjauskeinojen vaikutukset monimuotoisuuden turvaamiseen Juha Siitonen Metla, Vantaa Alustuksen sisältö Monimuotoisuuteen vaikuttavat ohjauskeinot lyhyt yleiskatsaus Metsälaki Metsäsertifiointi

Lisätiedot

WWF Suomen lausunto metsätuhojen torjuntaa koskevan lain luonnoksesta

WWF Suomen lausunto metsätuhojen torjuntaa koskevan lain luonnoksesta WWF Suomi wwf.fi Lintulahdenkatu 10 info@wwf.fi 00500 HELSINKI puh. 09 7740 100 Maa- ja metsätalousministeriölle Viite: Luonnos hallituksen esitykseksi metsätuhojen torjuntaa koskevaksi laiksi ja eräiksi

Lisätiedot

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI METSÄ- JA RIKOSLAIN MUUTTAMI- SESTA

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI METSÄ- JA RIKOSLAIN MUUTTAMI- SESTA Sähköverkko LAUSUNTO 1(5) Kenneth Hänninen 21.3.2013 Maa- ja metsätalousministeriö PL 32 00023 VALTIONEUVOSTO kirjaamo.mmm@mmm.fi Viite Lausuntopyyntönne MMM044;00/2011 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI

Lisätiedot

HE 259/2010 vp. omalla kustannuksellaan toteuttamaan ministeriön hyväksymät biologisen kasvinsuojeluaineen

HE 259/2010 vp. omalla kustannuksellaan toteuttamaan ministeriön hyväksymät biologisen kasvinsuojeluaineen HE 259/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi metsän hyönteis- ja sienituhojen torjunnasta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä metsän hyönteis- ja sienituhojen

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ Maa- ja metsätalousministeriö

LAUSUNTOPYYNTÖ Maa- ja metsätalousministeriö LAUSUNTOPYYNTÖ 260857 Maa- ja metsätalousministeriö 1 (2) Jord- och skogsbruksministeriet Ministry of Agriculture and Forestry 5.11.2018 1795/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

rri rii ih1hhi.f i misestä.

rri rii ih1hhi.f i misestä. rri rii ih1hhi.f i 1(2) 6.6.2016 960/00.03.09/2016 Suomen metsäkeskus Julkiset palvelut Aleksanterinkatu 18 15140 LAHTI Ville Laki Suomen metsäkeskuksesta (418/2011)14 (muut. 1421/2014) Asia SUOMEN METSÄKESKUKSEN

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön kommenttipuheenvuoro. Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen MMM/LVO/MBY 8.5.2014

Maa- ja metsätalousministeriön kommenttipuheenvuoro. Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen MMM/LVO/MBY 8.5.2014 Maa- ja metsätalousministeriön kommenttipuheenvuoro Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen MMM/LVO/MBY 8.5.2014 1 Metsälain muutoksen taustaa Vuoden alusta voimaan tullut metsälain muutos mahdollistaa metsänomistajien

Lisätiedot

Metsäsertifiointi. Päättäjien metsäakatemia Aluejohtaja Pekka Vainikka

Metsäsertifiointi. Päättäjien metsäakatemia Aluejohtaja Pekka Vainikka Metsäsertifiointi Päättäjien metsäakatemia 22.5.2013 Aluejohtaja Pekka Vainikka Metsäsertifiointi Metsäsertifioinnilla tarkoitetaan menettelyä, jossa riippumaton kolmas osapuoli tarkastaa, vastaako metsien

Lisätiedot

METSO-ohjelma 2008 2025:

METSO-ohjelma 2008 2025: METSO-ohjelma 2008 2025: vapaaehtoisen suojelun onnistumiset ja haasteet Kimmo Syrjänen 1, Saija Kuusela 1, Susanna Anttila 1, Mirja Rantala 2 ja Terhi Koskela 2 1 Suomen ympäristökeskus ja 2 Metsäntutkimuslaitos

Lisätiedot

Metsäammattilaisten suhtautuminen erirakenteiskasvatukseen. Zhuo Cheng & Sauli Valkonen Metsäntutkimuslaitos

Metsäammattilaisten suhtautuminen erirakenteiskasvatukseen. Zhuo Cheng & Sauli Valkonen Metsäntutkimuslaitos Metsäammattilaisten suhtautuminen erirakenteiskasvatukseen Zhuo Cheng & Sauli Valkonen Metsäntutkimuslaitos Tutkimus eri-ikäiskasvatuksen seminaarisarjan osallistujat 8/19 tilaisuudesta, 771/985 osallistujasta

Lisätiedot

Energiapuun korjuun laatu 2014

Energiapuun korjuun laatu 2014 Tiedote 1 (5) Energiapuun korjuun laatu 2014 Vuonna 2014 tehtiin 313 energiapuun korjuujäljen laatutarkastusta. Tarkastettua pinta-alaa kertyi 1 005 hehtaaria. Tarkastukset perustuvat Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

L mmm.fi. Siemen- ja taimituotannon toimialajärjestelyt-työryhmän linjausmuistio 31. 12.2011

L mmm.fi. Siemen- ja taimituotannon toimialajärjestelyt-työryhmän linjausmuistio 31. 12.2011 L mmm.fi Siemen- ja taimituotannon toimialajärjestelyt-työryhmän linjausmuistio 31. 12.2011 L mmm.fi SIEMEN- JA TAIMITUOTANNON TOJMIALAJÄRJESTELYT-TYÖRYFIMÄN HNJAUKSET Siemen-ja taimituotaimon toimialajärjestelyt

Lisätiedot

Laki puutavaran mittauksesta uudistui

Laki puutavaran mittauksesta uudistui Laki puutavaran mittauksesta uudistui Jukka Korri TTS Työtehoseura ry METKA-koulutus, Energiapuuta kannattavasti Hartola - Vääksy 14.-15.4.2014 Kuva: Vesa Saksman Lainsäädännön uudistaminen Laki puutavaran

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 233673 1(2) mmm.fi 25.4.2017 872/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PERUSTUESTA, VIHERRYTTÄMISTUESTA JA NUOREN VILJELIJÄN TUESTA ANNETUN

Lisätiedot

Metsätalouden vesiensuojelupäivät. Saarijärvi

Metsätalouden vesiensuojelupäivät. Saarijärvi Metsätalouden vesiensuojelupäivät Saarijärvi 9.-10.10.2013 Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Metsätalouden toiminnan puitteet Metsien hoidossa ja käytössä yhteen sovitetaan metsiin liittyvät

Lisätiedot

Maa-ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta luonnoksesta.

Maa-ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta luonnoksesta. Ämmm.Fi LAUSUNTOPYYNTÖ 251299 1(2) 22.3.2018 664/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PINTA-ALOJEN JA PINTA-ALAPERUSTEISTEN EUROOPAN UNIONIN RAHOITTAMIEN

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 258499 1(2) mmm.fi 2.10.2018 1593/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TÄYDENTÄ VIEN EHTOJEN LAKISÄÄTEISISTÄ HOITOVAATIMUKSISTA SEKÄ NIIDEN

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistamisen suuntaviivat

Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistamisen suuntaviivat Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistamisen suuntaviivat Pello 28.4.2014 Ylitornio 5.5.2014 Tarmo Uusitalo Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistamisen eteneminen Kemera- työryhmän loppuraportti

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1087/2013 Laki. metsätuhojen torjunnasta. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1087/2013 Laki. metsätuhojen torjunnasta. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2013 1087/2013 Laki metsätuhojen torjunnasta Annettu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Lisätiedot

1) VUODELTA 2019 MAKSETTAVASTA POHJOISESTA TUESTA ANNETUN VALTIONEUVOS TON ASETUKSEN 20 :N MUUTTAMISESTA

1) VUODELTA 2019 MAKSETTAVASTA POHJOISESTA TUESTA ANNETUN VALTIONEUVOS TON ASETUKSEN 20 :N MUUTTAMISESTA Maa- ja metsätalousministeriö LAUSUNTOPYYNTÖ Jord- och skogsbruksministeriet Ministry of Agriculture and Forestry 06.06.2019 1 (2) 901/01.02/2019 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSISTA;

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 239/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutusoikeuslain 11 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan vakuutusoikeuslain sivutoimisten jäsenten määräämistä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Tekninen lautakunta 14.10.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Tekninen lautakunta 14.10.2015 Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 14.10.2015 Sivu 1 / 1 309/10.03.01/2015 94 Teknisen lautakunnan lausunto Pohjois-Espoon luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelmasta vuosille 2015-2025 Valmistelijat / lisätiedot: Sini Miettinen,

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2011 Laki. kestävän metsätalouden rahoituslain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta /2011 Laki. kestävän metsätalouden rahoituslain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2011 100/2011 Laki kestävän metsätalouden rahoituslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 4 päivänä helmikuuta 2011 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ Maa- ja metsätalousministeriö

LAUSUNTOPYYNTÖ Maa- ja metsätalousministeriö LAUSUNTOPYYNTÖ 262812 Maa- ja metsätalousministeriö 1 (2) Jord- och skogsbruksministeriet Ministry of Agriculture and Forestry 17.1.2019 66/01.02/2019 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä?

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä? Ulkoasiainministeriö Lausunto 01.09.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Kyllä,

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 235783 1(2) mmm.fi 15.5.2017 1003/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PINTA-ALOJEN JA PINTA-ALAPERUSTEISTEN EUROOPAN UNIONIN RAHOITTAMIEN

Lisätiedot

osakeyhtiölain kielenhuolto

osakeyhtiölain kielenhuolto Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kielitoimisto Asunto-osakeyhti osakeyhtiölain kielenhuolto Salli Kankaanpää, Aino Piehl ja Matti Räsänen 4.12.2007 Tavoitteena on saada tietoa säädöstekstin synnystä

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ Maa- ja metsätalousministeriö

LAUSUNTOPYYNTÖ Maa- ja metsätalousministeriö LAUSUNTOPYYNTÖ Maa- ja metsätalousministeriö 269963 1 (2) Jord- och skogsbruksministeriet Ministry of Agricutture and Forestry 6.5.2019 753/01.02/2019 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

1994 vp -- lie 271 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 vp -- lie 271 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 vp -- lie 271 Flallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 12.6.2012 Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala 1 2 Kokouspalkkiot 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset 1 4 Vuosipalkkiot

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto, Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1. Itkonen Jonne (saapui 9.25) Santanen Jukka Pekka (saapui 9.35)

Jyväskylän yliopisto, Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1. Itkonen Jonne (saapui 9.25) Santanen Jukka Pekka (saapui 9.35) 3. PROJEKTIPALAVERI, Aika: Tiistai 17.2.2004 klo 8:30 9:40 Paikka: Läsnäolijat: Jyväskylän yliopisto, Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1 Aarniovuori Timo (puheenjohtaja) Alasalmi Teija (sihteeri) Hyvärinen

Lisätiedot

HE 14/2010 vp. Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä toukokuuta 2010.

HE 14/2010 vp. Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä toukokuuta 2010. HE 14/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi urheilijan

Lisätiedot

Maa-ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta luonnoksesta.

Maa-ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta luonnoksesta. Maa- ja metsätalousministeriö Jord- och skogsbruksministeriet Ministrg of Agriculture and Forestrg LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (2) 22.3.2019 508/01.02/2019 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT ASIALISTA 5/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT ASIALISTA 5/ Aika: Keskiviikko 10.8.2016 klo 13:00-14:35 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat: Anttonen Kaisu ympäristöjohtaja Tampere, pj. Olkanen Emilia

Lisätiedot

Metsälain uudet tuulet kaupunkimetsissä. Metsä- ja Viherpäivät Kuopio 2014 Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM Luonnonvaraosasto 11.6.

Metsälain uudet tuulet kaupunkimetsissä. Metsä- ja Viherpäivät Kuopio 2014 Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM Luonnonvaraosasto 11.6. Metsälain uudet tuulet kaupunkimetsissä Metsä- ja Viherpäivät Kuopio 2014 Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM Luonnonvaraosasto 11.6.2014 1 Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan toiminta-ajatus Turvaamme

Lisätiedot

/01.02/2017

/01.02/2017 is m m m.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 234435 1(2) 24.4.2017 849/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI POIKKEUK SELLISESTA MUKAUTUSTUESTA JA SEN LISÄTUESTA MAIDONTUOTTAJILLE

Lisätiedot

Maa ja metsätalousministeriö (MMM) on tänään asettanut sähköisen asunto osakerekisteri hankkeen.

Maa ja metsätalousministeriö (MMM) on tänään asettanut sähköisen asunto osakerekisteri hankkeen. ASETTAMISPÄÄTÖS 1 (5) 10.5.2016 MMM024:00/2016 SÄHKÖISEN ASUNTO-OSAKEREKISTERI -HANKKEEN ASETTAMINEN Toimikausi Tausta Maa ja metsätalousministeriö (MMM) on tänään asettanut sähköisen asunto osakerekisteri

Lisätiedot

Energiapuun tuet - Kemera ja Petu

Energiapuun tuet - Kemera ja Petu Energiapuun tuet - Kemera ja Petu Voimassa olevaan kestävän metsätalouden rahoituksesta annettuun lakiin (1094/1996) on tehty kokonaisuudistus, jossa on otettu huomioon perustuslaista ja valtionavustuslaista

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Pöytäkirja 1/ Xamk

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Pöytäkirja 1/ Xamk Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Pöytäkirja 1/2015 1 Työsuojelutoimikunta 06.02.2015 Aika 06.02.2015 klo 13:05-14:05 Paikka Käsiteltävät asiat Asia Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus ja järjestäytyminen

Lisätiedot

Sote-Satakunnan ohjausryhmän kokous nro 5/2016

Sote-Satakunnan ohjausryhmän kokous nro 5/2016 Muistio 1 (10) Sote-Satakunnan ohjausryhmän kokous nro 5/2016 Aika 9.5.2016 kello 09:00-10:53 Paikka Kauttuan Klubi, Sepäntie 3, 27500 Eura Muistion vakuudeksi Rainer Lehti puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

1992 vp - HE 354 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp - HE 354 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1992 vp - HE 354 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 177/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi metsätuhojen torjunnasta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 177/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi metsätuhojen torjunnasta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. EDUSKUNNAN VASTAUS 177/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi metsätuhojen torjunnasta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi metsätuhojen

Lisätiedot

Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine. LiV

Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine. LiV Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine LiV 25.10.2018 Muutokset hallituksen esitykseen Raideliikennelakiesitys:

Lisätiedot

MRL 66 :n mukainen viranomaisneuvottelu Lahden yleiskaavan 2025 ehdotuksesta

MRL 66 :n mukainen viranomaisneuvottelu Lahden yleiskaavan 2025 ehdotuksesta Yleiskaavatyö 2013-2016 Lahden läntisten osien osayleiskaava Y-202 Yleiskaavaehdotus 2016 D/318/10.02.02.00.04/2015 KV 13.6.2016 Liite 8 Tekninen ja ympäristötoimiala Maankäyttö ja aluehankkeet Pöytäkirja

Lisätiedot

Mitä uusi Kemera-laki tuo tullessaan?

Mitä uusi Kemera-laki tuo tullessaan? Mitä uusi Kemera-laki tuo tullessaan? Lapin 57. Metsätalouspäivät 5.-6.2.2015 Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö 9.2.2015 1 Uudistuksen taustaa 1/2 KMO 2015:n Metsätalous ja energia -työryhmä

Lisätiedot

Metsälain sisältö ja soveltamisala. Keskeisiä muutoksia Soveltamisala Käsitteet

Metsälain sisältö ja soveltamisala. Keskeisiä muutoksia Soveltamisala Käsitteet Metsälain sisältö ja soveltamisala Keskeisiä muutoksia Soveltamisala Käsitteet Keskeisiä muutoksia Uudistushakkuiden järeys- ja ikärajoitteet poistuneet kiertoaika metsänomistajan päätettävissä Hakkuu-

Lisätiedot

hakkuut rakent am ja monimuotoisuus

hakkuut rakent am ja monimuotoisuus Bioenergia, Metsien tulevaisuutta lisääntyvät hakkuut rakent am ja monimuotoisuus assa 30.11.2016 Suojeluasiantuntija 16.02.20178 Paloma Hannonen paloma.hannonen@sll.fi Suojeluasiantuntija Paloma 050 Hannonen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sotilasvammalain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sotilasvammalakia siten, että kuntien sosiaalihuoltolain ja kansanterveyslain mukaan sotainvalideille

Lisätiedot

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 28.2.2018 Direktiiviehdotuksen taustaa Direktiiviehdotuksen taustalla vuonna 1991 annettu todentamisdirektiivi, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle YMPÄRISTÖVALIOKUNNAN LAUSUNTO 29/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi metsätuhojen torjunnasta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Maa- ja metsätalousvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI MAATILAN IN VESTOINTITUEN KOHDENTAMISESTA ANNETUN ASETUKSEN 3 :n MUUTTAMISESTA

LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI MAATILAN IN VESTOINTITUEN KOHDENTAMISESTA ANNETUN ASETUKSEN 3 :n MUUTTAMISESTA A mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) 121/01.02/2018 18.1.2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI MAATILAN IN VESTOINTITUEN KOHDENTAMISESTA ANNETUN ASETUKSEN 3 :n MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

Ympäristötuki ja luonnonhoitohankkeet. Kemera-koulutus

Ympäristötuki ja luonnonhoitohankkeet. Kemera-koulutus Ympäristötuki ja luonnonhoitohankkeet Kemera-koulutus Kemeran ympäristötuki Ympäristötukea voidaan myöntää, kun metsän hoito tai käyttötoimenpiteissä otetaan monimuotoisuus huomioon metsälaissa säädettyä

Lisätiedot

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 112/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistörekisterilakia siten, että kiinteistötunnuksen

Lisätiedot

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY PÄÄTÖS 19.3.2009 YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY OHJEET YLEISAVUSTUKSEN HAKEMISESTA, KÄYTTÄMISESTÄ JA

Lisätiedot

Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva , Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies

Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva , Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva 11.11.2015, Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies leena.penttinen@mtk.fi Kaavoituksesta Päätösvalta ja vastuu kunnan maankäytöstä ja

Lisätiedot

Paikka: Lapin liitto. Aika: klo 9:30-11:45. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen. 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta

Paikka: Lapin liitto. Aika: klo 9:30-11:45. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen. 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta Kemijoen tulvaryhmän 11. kokouksen pöytäkirja 25.9.2014 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto Aika: 22.9.2014 klo 9:30-11:45 Kemijoen tulvaryhmän 11. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden

Lisätiedot

Mitä puukaupassa sovitaan

Mitä puukaupassa sovitaan Mitä puukaupassa sovitaan Heikki Kalvila, UPM Metsä Metsäneuvontapäällikkö Nordea, metsäpäivä 23.8.2007 Helsinki Puukauppasopimukset Metsänhakkuusopimus = pystykauppa Myyjä luovuttaa ostajalle oikeuden

Lisätiedot

Teollisuuspuun hakkuut ja työvoima, heinäkuu 2014

Teollisuuspuun hakkuut ja työvoima, heinäkuu 2014 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE Teollisuuspuun hakkuut ja työvoima, heinäkuu 214 37/214 3.9.214 Elina Mäki-Simola Heinäkuun hakkuut 2,4 miljoonaa kuutiometriä

Lisätiedot