PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI. Aalto-yliopiston Harald Herlin oppimiskeskus, 2. Krs, Otaniementie 9, Espoo.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI. Aalto-yliopiston Harald Herlin oppimiskeskus, 2. Krs, Otaniementie 9, Espoo."

Transkriptio

1 PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI Aalto-yliopiston Harald Herlin oppimiskeskus, 2. Krs, Otaniementie 9, Espoo.

2 Arvioijan nimi: Väri valo tila 2017 Päivämäärä ja kellonaika: klo Säätila: Puolipilvinen, +0/-1 C Arvioitava tila: Aalto-yliopiston Harald Herlin oppimiskeskus, 2. Krs, Otaniementie 9, Espoo. Rakennuksen suunnittelija: Alvar Aalto Saneeraus: arkkitehdit NRT, SAFA Teemu Tuomi ja Tuomo Remes. Valmistumisvuosi: 1970/2017 Sisustussuunnittelu: Arkkitehtitoimisto JKMM, sisustusarkkitehti SIO Päivi Meuronen.

3 O O PATT. OLA P012b YR TO P008 VUOP TLO P012a EI60 OLA P012c YR OLA P012d YR TO P013.1 YR SV SV YR EI30 P015.1 TO TO TO P013.2 TO VFS P016a.1 TO P025.2 EI30 VFS P016a.2 P016a LO VYL P016b.1 P016b VFS P016b LO VYL P016b.2 VYL P017.1 TO P025.3 EI30 P017 VFS P017 LO O VYL P017.2 YR+2100 PPP VFS P019a.1 P019a LO VFS P019a.2 P019b LO P019b VFS O P030a EI30 AR P019c VYL PATT. PATT. P019c VFS O P031 P019c LO O P032.1 VFS P019d.1 AR VYL P019d O P033a P019d LO VFS P019d.2 O P033b KK VFS P020.1 VFS P020.2 VFS P021.1 VFS P021.2 VFS P021.3 VFS P021.4 VFS P021.5 EI30 EI60 P036.2 VLUOP yläikk VPO P014a.2 VTLO P036.1 VLUOP yläikk O P025.1 EI30 YR P032c OLA P032b OLA P032a OLA P034 O P004b YR P007c P035c OLA P035b OLA EI30 P035a OLA EI30 P030b PATT. PATT. PATT. PATT. PATT. PATT. PATT. O P035.1 RITILÄ YR EI60 P011 P020.2 PATT. P020.1 LO EI30 P021.2 O P014a.1 EI30 YR AR +800 VLS P020.1 P021.1 LO KK PATT. PATT. PATT. PATT. PATT. PATT. MINIKEITTIÖ KS ARK 6113 JK MU APK

4

5 1. YLEISVAIKUTELMA TILASTA Kuvaile omin sanoin spontaanit vaikutelmasi tilan luonteesta ja tunnelmasta. Matalalta paistava aurinko luo hienon luonnollisen valotunnelman. Tila on riittävän korkea, tarpeeksi matala. Tila vaikuttaa positiivisen lämpimältä. Iltapäivän aurinko paistaa sisään läntisistä ikkunoista ja siivilöityy kalusteiden läpi luoden pitkät heittovarjot lattiaan. Sisällä on sama tunnelma kuin aurinkoisena talvipäivänä, iloinen ja energinen. Tilava, paljon valonlähteitä, muuten matala, paitsi aukon kohdalla. Paljon nurkkia ja tiloja oleskella. Alakerran värillinen matto vie huomiota. Kuilun valaisimet hallitsevat. Mustat kirjahyllyt rytmittävät tilaa. Tunnelma kuhiseva, opiskelijoita kaikkialla. Ikkunoista tulee himmeää päivänvaloa. Tosi hauskan iloinen tila. Kivat valaisimet, kivat värit, hienosti sisustettu. Tämä kerros on matala, kodikas, sokkeloinen. Energisyys. Tilan käyttäjiä on paljon ja ihmiset jakaantuvat tasaisesti eri puolille. Aktiivisuus, kahvilapalvelut, videokuva seinällä.

6 Pöytäryhmän yläpuolella on valaisimia, jotka roikkuvat katosta suhteellisen matalalla ja joihin pää osuu noustessa. Tila on matala ja sitä on rajattu hyllyillä ja pöytäryhmillä niin, että se tuntuu aika ahtaalta. Sävyt valkoisen ja harmaan eri asteita. Punertavan/oranssin väriset penkit, kirjavat kirjat. Tila on avoin ja samalla aikaa osittain intiimi. Kalusteet ovat suhteellisen matalat, jolloin näköyhteys ympäri tilaa säilyy. Tasainen valaistus ja luonnon valo luovat valoisan tunnelman. Matala huonekorkeus rauhoittaa laajaa tilaa ja luo kotoisan tunnelman. Ahdistava. Tila on matala ja ihmisten puhe ympärillä kuuluu hyvin. Portaikko onneksi avaa tilaa hiukan ja keskellä roikkuvat useat valaisimet luovat tilaan mielenkiintoa. Pehmeä, koulumainen, ei kovin tunnelmallinen. Matala, ahtaan oloinen, lämmin, sotkuinen, eloisa. Vähäinen luonnonvalo on korvattu kirkkaalla ja luonnonvaloa imitoivalla keinovalolla. Kiillot lattiapinnoissa. Leppoisa, rauhallinen, pidättyväinen. Tietokoneitten huminaa, ryhmätyöskentelyn ääniä, astioiden kilinää, lasia, pastelli- ja neutraaleja sävyjä, modernin keittiön tunnelma. Matala, litteä, aktiivinen, mustavalkoinen, paljas ja pienipiirteinen. Samanaikaisesti myös levoton.

7

8

9 2. TILAN VALOISUUS/HÄMÄRYYS Arvioi, kuinka valoisa tai hämärä tila on kokonaisuudessaan. Sinun ei tule arvioida sitä, onko valon määrä hyvä vai huono. Hyvin hämärä Hyvin valoisa

10 Huomioita Hyvin valaistu tila. Miellyttävä valo. Hyvä työskentelyvalaistus. Auringonvalo on suodatettu pois säleverhoilla. Isot kirkkaat kattovalot ovat ylikirkkaita auringon mennessä pilveen. Mustat pinnat kalusteissa blokkaavat tasaista valoisuutta huomattavasti. Vähän luonnonvaloa, mutta riittävästi keinovaloa. Tila on hyvin valaistu ja valaistus on tasainen. Ikkunasta tuleva erittäin kirkas suora auringonvalo saa keinovalaistuksen vaikuttamaan suhteessa hämärämmältä, varsinkin kauempana tilassa. Valon määrä vaihtelee. Keinovaloja on käytetty paljon ja tilassa on erilaisia valonlähteitä. Esim. kirjat on valaistu hyvin. Kattoon upotetut suuret, pyöreät valaisimet matkivat aika uskottavasti luonnonvaloa, aivan kuin olisivat kattoikkunoita, joissa himmeä lasi.

11

12 3. VALON JAKAUTUMINEN TILASSA Valon jakautuminen kuvaa valojen ja varjojen, hämärien ja valoisien kohtien sijaintia tilassa. a) Onko tilassa vaakasuunnassa, silmän korkeudelta arvioituna, valoisuuseroja? Ei lainkaan Hyvin suuria

13 Mikä osa tilasta on pimeämpi/hämärämpi kuin muut? Tilan keskiosa. Alueet, jotka eivät ole suoraan ympyrän muotoisten valaisimien alapuolella. Huonekalut luovat hämärän alueen ympärilleen, mutta valoerot eivät ole kovin suuria. Kirjahyllyjen välit, nurkat. Alueen keskiosat ovat ikkunan viereistä aluetta varjoisempia. Kirjahyllyt ovat hämärässä. Varjoja muodostuu kattoon ja kattopalkkeihin sekä hyllyjen alle. Ikkunaseinältä katsottuna syvemmällä tilassa olevat osat. Ero yleiseen valoisuuteen ei kuitenkaan silmiinpistävä. Katosta tulevan valon vieressä on pimeämpiä kohtia. Esim. kahvilan edessä on varjoisampaa. Työskentelypisteiden välillä on (valoisuus)eroja. Valoisuus on melko sama, mutta alue jossa ei luonnonvaloa on aavistuksen verran hämärämpää. Seinät, kulmat, pylväät. Etenkin kahvilan seinä. Kun aurinko on pilvessä, ikkunoiden vieressä varsin hämärän oloista.

14 Mikä osa on valoisampi? Valoisin osio keskellä kahviota. Suoraan valaisimien alla ja ikkunoiden vieressä. Ikkunaseinusta ja keskellä oleva kuilu. Kuilun valoteos vie huomiota. Valaisimien lähellä olevat seinät/alueet. Uloskäynnin lähellä. Kahvilan lähellä. Ikkunoista tuleva luonnonvalo luo valoisampaa aluetta. Ikkunoiden äärellä on erittäin valoisia ja raikkaita alueita. Isot kattoon upotetut pyöreät valaisimet heittävät kirkkaampia alueita alleen. Koska tila on niin matala, valaisimet osuvat silmään tämä saa aikaan fiiliksen epätasaisesta valaistuksesta. Avarammat tilat kirjahyllyjen välissä ja portaikon luona. Ikkuna-alueet ja vitriinialueet. Kahvilan keskiosa, johon lankeaa luonnon- ja keinovaloa samaan aikaan. Upotettujen yleisvalojen ansioista valaistus on erittäin tasaista Tilan lännenpuoleinen ikkunoiden viereinen tila on valoisampi kuin muu tila. Ikkunoiden viereisellä alueella on myös sohvaryhmiä, joiden yläpuolella on riippuvalaisimia, joiden valo kuitenkin hukkuu tilan muuhun valoon ja mustiin sohvapöytiin.

15 b) Onko tilan alempien ja ylempien osien kesken havaittavissa valoisuuseroja? Ei lainkaan Hyvin suuria

16 Mikä osa on pimeämpi/hämärämpi kuin muut? Katto on pimeämpi Keskiosa kattoa Alakaton osat, joissa ei valaisimia Hyllyjen päällä ja alla Mustat hyllyköt vaikuttavat tummilta Erot tulevat esiin enemmän pystypinnoissa Seinien yläosat ja katon raja, kattopalkkien alapinnat Jotkut nurkat ja hyllyjen välit

17 Mikä osa on valoisampi? Aurinko paistaa kohtisuoraan niin matalalta, että valokeila osuu melkein tilan takaseinään saakka (ainakin 15 m) Lattia on valoisampi Lattian kohdat, joihin osuu auringon valoa Katto, kuilun valaisimet. Pystypinnat suoraan valonlähteen lähellä Työtasot, kirjahyllyt Pyöreiden valaisinten ympäristö, ikkunan edusta (päivällä) Huomioita: Lattia on valoisuudeltaan kirjava, vaihteleva. Katto on tasaisen hämärä. Kattoon upotetut valaisimet valaisevat alaspäin, jolloin katopinta jää tummaksi. Tilassa on tummia huonekaluja, joiden valoisuutta on vaikea arvioida.

18 c) Huomaatko tilan valaistuksessa mitään tiettyä suuntaa? Kuvaile lyhyesti. Ylhäältä alas, ulkoa sisään. Keskikohdan valaisin alempana ihmisen mittakaavassa. Kahvilan valaistus (myös galleriatilan) valaisee kohteita. Vertikaalinen lampuista, horisontaalinen ikkunoista. Katosta alaspäin, joitakin kohdevaloja ja tasaista tunnelmavaloa. Valaistuksella pyritään luomaan selkeä yleisvalaistus, joka valaisee vaakapintoja ylhäältä. Luonnonvalo tulee selkeästi sivusuunnasta kapeista nauhamaisista ikkunoista. Keino- ja luonnonvaloilla on selkeästi eri suunta. Valoinstallaatio keskellä valaisee myös jonkin verran ylöspäin. Voimakkain valo lännestä sisään paistavan auringon ansiosta. Muuten valo on aika tasaista.

19

20 4. VARJOT Kuvaile varjonmuodostuksen kokonaisvaikutelmaa tilassa. Tuottavatko tilan varjot kontrasteja? Hyvin heikkoja Hyvin voimakkaita

21 Missä voimakkaat varjot sijaitsevat? Auringonvalo raidoittaa ihmiset ja kalusteet sälekaihtimien läpi. Ikkunoiden lähistöllä olevien kirjahyllyjen lähellä lattiassa. Kirjahyllyjen, sohvien ja pöytien alla. Niitä ei juurikaan ole. Kirjahyllyjen päällä ja alla. Katossa on tasainen varjo. Auringonvalo tuottaa melko voimakkaita varjoja lattiaan. Yleisvalo ei luo hirveän voimakasta kontrastia. Kattopalkkien kohdilla ja katossa. Lattiassa ja kalusteissa, pilareissa.

22 Huomioita: Varjot ovat kaikki pehmeitä. Tosi vähän varjoja ylipäätään. Auringonvalon suunta vaikuttaa dramaattisesti kontrasteihin. Varjojen paikat vaihtelevat auringon liikkumisen mukaan. Ei voimakkaita varjoja. Luonnonvalo heittää pitkiä varjoja suhteellisen syvälle tilaan. Ylhäältä tuleva keinovalo jättää pilareiden sivut ja palkkien alapinnat varjoon.

23 5. VALOLÄIKÄT Valoläikät ovat tilan muusta valaistuksesta poikkeavia pienempiä kirkkaita kohtia. Niiden aiheutta voivat olla esimerkiksi ulkopuoliset valonlähteet, auringonvalon heijastukset tai kohdevalojen valokeilat. Esiintyykö tilassa ikkunoista tai valaisimista heijastuvien valonläikkien aiheuttamia voimakkaita kontraste Hyvin heikkoja Hyvin voimakkaita

24 Missä voimakkaimmat valoläikät sijaitsevat? Ikkunoiden vieressä, jossa auringon heittovarjot luovat kontrasteja. Kattoon upotetut yleisvalot ovat myös aika suuret ja muodostavat kattoon voimakkaita valoalueita. Ne myös heijastuvat kivilattian kiillon kautta. Ikkunan lähellä lattiassa. Auringonvalon aiheuttamat valoläikät seinällä ja lattialla. Aurinko heijastuu lattiasta sokaisevasti. Vitriinien luona. Valaisimien alla (heikosti). Valoläikät piirtyvät lattiaan, kalusteisiin ja vastakkaiseen seinään. Kohdevalot tekevät messinkilistoihin pistemäisiä valoheijastuksia. Lattiassa, ihmisissä, kalusteissa ja esineissä.

25 Kuvaile, millaisia muotoja ja värejä valoläikissä esiintyy: Hyvin pehmeitä. Ikkunoista kellertävää, persikkaa, sinivihreää. Muodoltaan epäsäännöllinen. Valaisimet haalean keltaisia, soikeita. Tilan valoläikät ovat suurimmalta osin melko huomaamattomia. Pitkittäisiä muotoja, lämpimiä sävyjä. Keltaista, valkoisen eri sävyjä, sinertäviä. Tiukkoja viivoja ja pehmeitä hahtuvaisia pyöreitä muotoja. Seiniin heijastuu vesimäisiä kuvioita. Taivaan värit, ikkunan muotoiset. Ikkunoista tuleva heijastus on pitkä, hento peilikuva/varjo ikkunan edessä olevista asioista. Valoläikät ovat muodoltaan kulmikkaita. Niiden muoto kuitenkin hajoaa, mitä kauempana pinta sijaitsee valonlähteestä. Valoläikkiin piirtyy siluetteja ihmisistä ja sälekaihtimista. Yleisvalaistuksen pyöreät valonlähteet katossa, ja auringon piirtämä raidoitus sälekaihtimien läpi. Yleisvalo on aika kylmää, pilvipäivää vastaavaa ja auringon heittovalo on sävyltään lämpimämpi, sitruunan keltainen. Keskemmällä avoimen portaikon kautta heijastuu lilaa kattoon alakerran lilasta kokolattiamatosta.

26 Huomioita: Tilan keinovalo ei luo valoläikkiä, vaan kaikki havaitut läikät ovat suoran auringonvalon tuottamia. Eri kellon aikoina niiden sijainti ja muoto olisi täysin erilainen. Auringonvalo heijastuu lattiasta sokaisevasti.

27 6. PEILIMÄISET HEIJASTUKSET Peilimäisiä heijastuksia, kiiltokuvastumista, esiintyy tyypillisesti kiillotetuissa kivi- ja metallipinnoissa. Peilimäiset heijastukset ovat riippuvaisia katsomiskulmasta. Ne voivat vaihdella suuresti katsojan sijainnin mukaan. a) Esiintyykö tilassa kiiltokuvastumista? Hyvin paljon Ei lainkaan

28

29 Missä voimakkaat heijastukset sijaitsevat? Lattiassa, mutta ei liian voimakkaasti. Lattia kiilto aika himmeää. Kivilattiassa kirjahyllyjen ja juomakaapin lähellä. Aarnoin kuplatuolin pinnassa. Kiillotetussa kivilattiassa kuvastuvat katon valaisimet. Ikkunoiden viereinen musta pöytä heijastuu himmeästi ja diffusoidusti. Lasikaiteissa, kirjahyllyjen pleksilaseissa, TV-ruuduissa. Mustissa maalatuissa pyöreissä pöytäpinnoissa. Melkein silmänkorkeudella olevien valaisinten metallipinnoissa. Kahvilan astioissa. Voimakkaat heijastukset sijaitsevat ainoistaan tilan yksityiskohdissa ja kalusteissa. Tilan lattia kiiltää heikosti. Yhdessä näytössä on videoteos, jota heijastus häiritsee. Lasiseinässä vahvaa heijastumaa.

30 Miten heijastukset muuttuvat liikuttaessa tilassa? Seuraavat liikettä lattia kautta. Muoto, koko, pituus ja suunta vaihtelevat, kun liikkuu. Eivät juurikaan. Heijastus liikkuu mukana. Muuttuvat rajusti. Häikäisevämmiksi tai mattamaisemmiksi, riippuen valon suunnasta. Huomioita: Ikkunat aiheuttavat voimakkaimmat heijastukset lattiassa. Lasipinnat aiheuttavat heijastuksia. Tilan suuret pinnat eivät ole heijastavia. Kuilun lasikaiteissa havaittavissa heijastumia, mutta ei silmiinpistäviä. Heijastavat pinnat luovat miellyttävää kontrastia ja kerrostumaa tilaan. Yleisesti ottaen heijastukset ovat tilan periferiassa. Lasikaiteessa on keveyden ja liikkeen elementti, mutta myös levottomuuden lähde.

31 7. HÄIKÄISY Häikäisy on häiritsevän suuri kirkkausero katsojan näkökentässä. Esiintyykö tilassa häikäisyä? Hyvin paljon Ei lainkaan

32

33 Mitkä pinnat tai valonlähteet tuottavat häikäisyä? Kattovalaisimet Lattia Aurinko Aurinko aika pahasti välillä. Pyöreät lamput ovat pikkaisen liian kirkkaat. Isot kattovalaisimet jonkin verran, tuntuvat melko voimakkailta hämärtyvässä illassa vain jos niitä katsoo suoraan. Auringonvalo heijastuessa lattiasta häikäisevästi. Myös galleria valot häikäisevät. En näe häikäisyä tilassa. Isot valaisimet osuvat silmään. Myös jotkut peilaavat pinnat. Auringonvalo ikkunasta. Laskeva aurinko. Pään yläpuolella, vähän silmän korkeutta ylempänä olevat lamput. Yleisesti valaistus on tasaista, mutta jos katsoo suoraan valaisimeen, se häikäisee.

34 Kuinka kokemuksesi häikäisystä muuttuu liikkuessasi tilassa? Seisoessa, kävellessä ei häiritse. Tulee esille istuessa. Lattian häikäisy vaihtelee ajan kanssa. Suoraan alta valaisimet häikäisevät jonkin verran. Auringonvalo, riippuen sijainnista. Kattovalaisimet, riippuen katselukulmasta. Valon yläpuolelle noustessa ei häikäise. Aurinko ei häiritse, kun sille kääntää selän. Huomioita: Pöytien lähellä hyvin vähän häikäiseviä valonlähteitä. Mikäli kattovalaisimet olisivat syvemmällä kattorakenteessa, häikäisy vähenisi. Auringon häikäisy positiivista lopputalvesta.

35 8. VALON VÄRI Valon värillä tarkoitetaan tässä tilan vallitsevan valaistuksen sävyä. Tilan valon väri ei ole sama asia kuin valonlähteen valon väri. Se ei ole myöskään yhtä kuin tilan pintojen havaittu väritys. Valon värillä tässä tarkoitetaan tilan ja sen valaistuksen vuorovaikutuksesta syntynyttä värivaikutelmaa. Onko tilan valaistuksen värin sävy mielestäsi yhtenäinen vai huomaatko siinä selkeitä eroja? Kuvaile eroja ja niiden sijaintia ja kerro missä valo vaikuttaa viileältä tai lämpimältä tai jollain muulla tavalla sävyttyneeltä.

36

37 Yleisvalaistus kylmää, LED? (luonnonvalo). Sisäänkäynnissä ja kahvilan kohdalla lämmintä (halogeeni?) Lasiseinien edessä olevien pöytien ympärillä valo vaikuttaa lämpimämmältä kuin kahvilan tiskin lähellä ja lähemmäs ikkunoita mentäessä valo muuttuu viileämmäksi. Suora auringonvalo vaikutti lämpimältä, n. 3000K. Roikkuvat valaisimet 4000K, lämpimän neutraali. Kirjahyllyjen valaisimet hieman kylmempiä. Katon pyöreät yleisvalaisimet n. 3800K + vihreää likaisuutta hieman. Keskikuilun katon valoläikkä epäluonnollinen sinertävä (liikaa magentaa) K + magenta. Viileää valoa tulee ikkunoista. Valaisimien valo lämpimämpää. Vaikuttaa tasaisen valkoiselta. Muutama kohta erottuu lämpimämpänä. Sävy on yhtenäinen, melko kirkas, ehkä ihan pikkaisen keltaisuutta. Tilassa on valkoisten seinien ansiosta paljon sävyjä, joita syntyy valaistuksen, kalusteiden ja lattian vaikutuksesta. Esim. tummanharmaiden/ruskeiden kirjahyllyjen lähellä seinä saa sinisiä sävyjä. Aulan puupinnat heijastavat lämpimiä, punertavia sävyjä seiniin. Yleisvalaistus tuntuu melko lämpimältä, valonlähteiden kohdalla kylmemmältä. Tilaan tuleva luonnonvalo tuntuu lämpimältä heijastuessaan pinnoista.

38 Vaihtelee selkeästi tilassa. Keskellä olevan kuilun yllä kylmän violetin/magentan sävyinen. Liikuttaessa tilan laidoille, ikkunaseinää kohti, valon väri muuttuu neutraalin kellertäväksi. Kahvilan ja työtilojen valaistus eroaa selkeästi yleisvalaistuksesta keltaisen/hehkulampun värisenä. Yleisvalaistus on sävyltään viileää. Kuilun yllä magentan sävyinen valo johtuu alakerran pinkin lattian heijastuksista (oletettavasti). Työskentelykoppien lähellä ja kahvilan tiskillä lämpimämpää, yleisesti kylmempää. Lämmintä keltaista valoa lattiassa /aurinko) ja kahvilassa. Jotkut seinäpinnat heijastavat keltaista. Katon heijastumat ovat viileitä, sinisiä, jopa violetteja. Tilassa on vahva liukuma lämpimästä kylmään. Värin sävyssä on suuria eroja: kylmempää sisävalaistusvaloa ja vihertävän kellertävä ulkovaloa. Galleriassa valon väristä tulee lämmin, oranssihtava. Suhteellisen tasainen. Valoteos hiukan turhan viileä; raikkaus siirtyy viileyden puolelle.

39

40 9. TILAN PINTAVÄRITYS Pintaväreillä tarkoitetaan värejä, jotka havaitaan esineeseen tai pintaan kuuluviksi valaistuksen vaihtelusta riippumatta. Kuvaile omin sanoin yleisvaikutelmaasi tilan värityksestä: Neutraali värimaailma, mustan ja valkoisen kontrastit Hillitty skaala valko-harmaa-mustaa, jonkin verran puupintoja, muutama punainen tuoli, väriläiskiä. Valkoinen, liila ja musta. Kivan skandinaavinen. Lattia neutraalin harmaanvihreä. Mustat kalusteet. Kirkkaan valkoisia valaisimia. Alakerta huomoita herättävän värinen. Graafinen, mustavalkoinen. Puu ja lattian kivi pehmentävät tilaa. Monotonisen tasavalkoinen. Lattian vaalea betoni miellyttävä; kalusteiden mustavoittoisuus korostaa valkoisen kylmyyttä. Ikkunaseinän lämpimät sohvat hyvä poikkeama. Tilassa on paljon valkoista ja vaaleanharmaata, mustia huonekaluja, hiekanvärinen lattia ja listat. Lasin reunat taittuvan harmaanvihreään. Puukaide on kahviin taittuva. Nojatuoleissa on punaisia sävyjä.

41 Punaisia ja oransseja huomiopisteitä, kirjoista aiheutuvaa värikästä pistemäisyyttä. Alakerran pinkki lattia on läsnä heijastumassa. Neutraali, seinät, katto, pilarit ja palkit ovat vaaleita, lattia maanvärinen. Maanväriset sävyt tuntuvat neutraaleilta tai lämpimään taittuvilta. Valolla suuri vaikutus valkoisten pintojen värilämpötilaan. Lattia hiukan tunkkainen ruskeanharmaa. Valkoiset pilarit ja katto raikkaita. Mustat kirjahyllyt tyylikkäitä. Sohvien ja tuolien punainen ja oranssi yrittää liikaa. Tilassa on punaisia ja oransseja pehmeitä tuoleja, mustia kirjahyllyjä, pöytiä, tuoleja (huonekalujen yleisvaikutelma musta), lattia vaaleanruskea, seinät valkoiset, kultaisia valaisimia. Lämmin hiilenmusta kalusteissa, valkoiset seinät (kiiltävä), valkoinen katto (matta). Kellertävän hiekkarannan värinen kivilattia. Sohvissa punaisen ja oranssin eri sävyjä (matta villakangas).

42 a) Värityksen lämpimyys/kylmyys. Luoko tilan kokonaisväritys lämpimän, neutraalin vai kylmän vaikutelm Lämmin Neutraali Kylmä

43 Huomioita: Aika vähän voimakkaita sävyjä. Ennen auringonlaskua lämpimämpi, kylmenee ja tulee epäluonnollisen tekniseksi myöhemmin (kaipaa perinteisiä halogeenivaloja). Värit ovat hallitun neutraaleja, mutta eivät tylsiä. Itse pidän näistä väreistä. Neutraaliin on helppo liittyä, tulla osalliseksi. Maanläheiset värit tuntuvat lämpimiltä, mutta valaistus vaikuttaa suuresti värien värilämpötilaan. Lattian lämmin hiekanväri on aika kauniissa balanssissa koko sisustuksen kanssa. Auringonvalo parantaa vaikutelmaa merkittävästi.

44 b) Värien yhtenäisyys. Onko tilan väritys yhtenäinen vai epäyhtenäinen? Hyvin yhtenäinen Hyvin epäyhtenäinen

45 Huomioita: Suuret pinnat neutraaleita, kalusteet lähes kaikkia mustia. Osa väreistä luo lämpimämmän, osa viileämmän vaikutelman Ei aivan haltuun otettu. Hajanainen. Käytetty väripaletti on niukka. Vain kirjahyllyn kirjat rikkovat väriskaalaa. Harmoniaa ja raikkautta. Lattia ja kattopinnat melko yhtenäisiä, samoin kalusteet keskenään. Kirjat epäyhtenäisiä. Luovat värikkäitä seinämaisia pintoja. Värikkäät kalusteet eroavat muuten hillityistä väreistä. Jopa opiskelijat sopivat harmonisesti sisustukseen. Toisaalta erikoinen valotilanne luo epäyhtenäisyyttä.

46 Onko tilassa voimakkaita pintavärien kontrasteja? Ei ollenkaan Paljon

47 Missä kontrastit sijaitsevat: Värikkäät sohvat harmaata lattiaa vasten. Kirjat ovat itsessään värikkäitä, mutta jos niitä katsoo kauempaa, ne muuttuvat yhtenäisen väriseksi massaksi. Seinillä valkoisen ja mustan kontrasti. Lattian ja kirjahyllyjen kontrasti. Valkoiset seinät + mustat kirjahyllyt. Alakerran maton huomioväri. Kalusteiden tummuuden ja lattian vaaleuden välissä. Pintaväritys on valkoinen, mutta kaikki huonekalut ovat mustia. Valo/varjokohdissa. Yksittäiset tuolit on päällystetty punaisella tai oranssilla. Sopivat hyvin kokonaisuuteen. Kirjahylly/kalusteet + tilan värit. Sohvien värikylläisyys on kontrastissa muuten suht. haaleaan väritykseen. Lattian ja kalusteiden lämpimät sävyt kuitenkin lieventävät tätä värikylläisyyskontrastia. Lattian ja kalusteiden rajapinta ottaa silmään. Seinien ja ilmastointiristikoiden yhteydessä. Punainen tarra lasiovessa. Kirkkaan keltainen paino telineessä. Alakerran pilkottava installaatio. Kahvilan mainosnäyttö. Kontrastisimmat elementit vaikuttavat suunnittelemattomilta. Ainoana poikkeuksena nojatuolit ikkunoitten äärellä. On ja ei musta-valkoinen + sohvakalusteiden vahvat punakeltaiset; vain betonin lämmin sävy pehmentää.

48 Pintojen värit. Mitä värejä havaitset tilassa olevissa pinnoissa? Yritä olla kiinnittämättä huomiota valojen ja varjojen aiheuttamaan vaihteluun. Kuvaile värejä omin sanoin ja kerro missä pinnoissa ne esiintyvät. Seinät Kuvaile värit seinä seinältä, mikäli ne ovat erivärisiä: Valkoisia kaikki. Valkoisia seiniä,,,,,,, harmaa ritilä,, Hyvin neutraalin oloinen valkoinen Lämmin valkoinen, Sävy vaihtelee auringon, kahvilavalojen ja näyttöjen läheisyydessä; vaihtelu sinertävien, harmahtavien ja kellertävien sävyissä. Valkoiset. Mataa ja kiiltävää (betonistruktuurit). Joissakin kohdissa harmaata ritilää. Kaikissa valkoisissa seinissä on jokin sävy, joka heijastuu ympärillä olevista asioista. Tekstiseinä kahvion lähellä näyttää vihertävältä (vrt. Vihreä exit-kyltti lähellä).

49 Sisäkatto Kuvaile sisäkaton väri(t) omin sanoin: Valkoinen kokonaan Todella lähellä seinien väriä. Samaa valkoista kuin seinissä. Kuilun kohdalla katossa on puhtaamman valkoista. Valkoinen hieman harmaata pistemäistä täplitystä. Valaistus aiheuttaa lämpimämpiä/kylmempiä alueita. Lämmin valkoinen, himmeä levypinta. Kattovalot vievät huomion katosta. Pylväs-palkkipinnat raakabetonia muottijälkineen; hyvin vähäinen kiilto. Haalean harmaa. Elävä pinta. Matta. Harmaan vaalea ikkunan lähellä. Vaaleanpunainen portaikon päällä. Greige toisella puolella portaita. Luonnonvalkoinen. Harmahtava, valkoinen. Sisäkaton eri osiin heijastuu lattiasta väriä. Keskellä punertavaa alakerran pinkki matto heijastaa. Ikkunaseinän luona varjoisinta. Harmaan tummempia sävyjä tilassa. Videoseinän lähellä sinertävän harmaita, vaaleus. Kahvion päällä kellertävää ja vihertävää.

50 Lattia Kuvaile lattian väri(t) omin sanoin: Ruskeaa betonia. Alakerrassa liila kokolattiamatto. Vaalean neutraalin vihertävän harmaa. Ruskeaan taittuva harmaa. Ruskeanharmaa, mustia ja punaisia täpliä (kivet) Vaaleanruskea, jossa tummempia pisteitä. Kellertävän harmaa hiekkaranta, jossa mukana graniitinpunaisia, ruusunpunaisia, lohenpunaisia ja kallionharmaita murusia. Lämmin vaalea beige; vaihteleva, eri ikäisiä alueita. Ruskean ja harmaan, mustan ja beigen ja punaruskean eri sävyjä. Beigellä pohjalla mustapunaista kohinaa. Yleisfiilis beigenharmaa. Harmaa, vaaleita valoläiskiä. Hiottu betonilattia on perusväriltään kellertävän beige, betonissa olevat kivet ovat harmaita ja punertavia. Ruskeaa mosaiikkia. Muodostaa melko tasaiselta vaikuttavan vaaleanruskean pinnan.

51 Tilan muut elementit Kuvaile ovien, ikkunoiden, listojen ja muiden rakennuksen yksityiskohtien värit: Ovet harmaita, listat valkoiset, tammipuisia yksityiskohtia. Tummat penkit & pöydät ja kirjahyllyt. Kirjojen muodostamat kirjavat seinämät. Ikkunat valkoisia, listat harmaita tai valkoisia. Ikkunankarmit valkoisia. Vessojen ovet vihertäviä. Aallon pöytien listat puunvärisiä. Jalkalistat ruskeanharmaita. Ovien karmit: vaalean harmaat, ikkunoiden karmit: valkoiset, listat harmaat. Ikkunakarmit hyvin sama kuin seinät. Listat samansukuiset kuin lattia, mutta tummempi ja sinertävämpi. Kaiteissa harmahtavan keltainen tammi, joka sointuu lattian kanssa. Materiaalivärejä, tamminen käsijohde, alumiiniprofiili. Kalusteet: musta, puolikiiltävä/puolihimmeä.

52 Ovissa on vaaleaa oliivinvihreää, kellertävämpää. Listat keskiharmaat, messinkiset. Ovet lasia, listat lämpimänharmaat. Kellertävää puuta. Koristevalaisimet: kultainen Puu, harmaa, vihertävän harmaa, valkoinen, kupari, tummanharmaa, ruskea. Lattian listat ovat ruskean harmaat; kirjastohyllyt ikkunapenkit mustia; sohvat ja nojatuolit ovat kirkkaan punaisia ja oransseja; lasikaide on hieman vihertävä ja siinä on lämpimän keltainen puinen käsijohde. Ikkunalauta tummaa sinertävän mustaa kaakelia. Ikkunalistat valkoiset. Listat vaaleanruskeat (hakee lattian väriä). Ovia: lasipintoja Listoja: kiiltävä metalli.

53

54 Värikeskittymät ja aksentit Onko tilassa jokin erityinen värikeskittymä, kuten taideteos, tekstiili tms. Kuvaile! Valaisinryhmä portaiden päällä on hieno. Video vie voimaa tilasta, turha, häiritsevä. Kirjahyllyn moniväriset kirjankannet. Kultaiset valaisimet. Joskus seinillä olevat TV-näytöt. Varoitusmerkit, hätäuloskäynti, paloturvajutut. Kalusteiden tekstiilit. Kahvilan vihreä valomainos. Punaiset tuolit kahvilasta vasemmalla. Kultaiset valaisimet. Kiiltävä pinta luo kiintopisteen. Punaiset tuolit, mustat kalusteet. Alemman tason lattian pinkki väri.

55 Kalusteiden musta, kahvilan sinertävän harmaa ja kalusteiden punaoranssi. Alakerran fuksian värinen kangas lattia, joka vahvasti läsnä kahvilatilassa. Iso keskiharmaa matto, n. 3 x 7 m, nukkapintainen. Videoteos näytöllä, vaihteleva väri. Valaisininstallaatio tilan keskellä, roikkuvia valaisimia, valkoista kylmähköä valoa. Ikkunaseinän lämpimät sohvat. Näkyvät vain pieninä pisaroina, herkullisesti. Oranssinpunaiset sohvaryhmät. Ei mitään huomattavaa. Iso videonäyttö. Punaiset/oranssit sohvat. Alakerran pinkki kokolattiamatto. Alakerran matto on huomiota herättävän sävyinen, tumma fuksia. Liila lattiamatto voisi olla aksentti. Liikkuvat kuvat (videotaide ja infotaulut) häiritsevät katsella ja ovat erittäin värikkäitä.

56 10) Esineiden, Ihmisten ja tekstin visuaalinen havaitseminen a) Kuinka tilan valaistus vaikuttaa esineiden muotojen hahmottamiseen? Tuo voimakkaasti esiin Häivyttää voimakkaasti

57 Huomioita: Helppo havaita kaikki esineet ja muodot. Miellyttävän rauhallinen työskentelyvalaistus. Valo tasaisen neutraalia, ei häivytä, antaa yleiskuvan esineistä, helppo lukea Moninainen valaistus (erityisesti valoteos) kiinnittää paljon huomioita. Esineitten reunat eivät ole kovin tarkkoja, eivät piirry. Ei tuo voimakkaasti esiin. Yleisvalaistus tekee esineistä helposti hahmotettavia, mutta muotoja tai yksityiskohtia ei erityisesti korosteta. Kaikki osat jakautuvat tasaisesti. Ihmiset eivät tule esiin, vaan sulautuvat ympäristöön.

58 Kuinka hyvin tekstuurit (pinnan rakenteet) hahmottuvat kyseisessä tilassa(tekstiilit, pintamateriaalit jne.)? Hyvin heikosti Hyvin voimakkaasti

59 Huomioita: Tasapainoisesti Hyvin Tekstuurit eivät korostu, mutta ovat ainakin läheltä katsottuna hyvin havaittavissa. Parhaiten struktuurit erottuvat niissä kohdissa, jotka ovat auringon valaisemia. Yleisvalaistus häivyttää osin tekstuuria. Rasvaiset sormenjäljet heijastuvat maalipinnoista. Valon tasaisuuden takia on katsottava todella läheltä, jotta tekstuurin hahmottaisi. Valkoisten betonipilareiden ja palkkien tekstuuri erottuu hyvin. Lattian hierretyn betonin kuvio tulee hyvin esille. Tilassa ei juuri ole tekstuureja ja tekstiilejä.

60

61 Kuinka luonnolliselta ihmisen ihon/kasvojen väri näyttää kyseisessä tilassa? Täysin luonnolliselta Hyvin luonnottomalta

62 Huomioita: Vähän kalpea normaaliin verrattuna Hieman kalvakas vaikutelma Paranisi värintoistoltaan hieman paremmilla valaisimilla Iho näyttää hieman tummemmalta Hiukan kalpea, varsin hyvä Ihonvärit ovat hieman voimakkaampia ja hieman harmaampia kuin mikä tuntuu luonnolliselta. Tasaisen tummia. Kontrastiselta. Keinovalossa luonnottomalta, luonnonvalossa luonnollisemmalta. Hieman vihertävä. Suht. neutraali yleisvalaistus ei vääristä ihonvärejä. Hyvältä. Punaisuus, kellertävyys tai kalpeus eivät korostu.

63 d) Kuinka valaistus vaikuttaa kasvonilmeiden erottumiseen? Auttaa paljon Vaikeuttaa paljon

64 Huomioita: Seisoessa yksi kattovaloista loi erään henkilön kasvoihin voimakkaan varjon, mikä voisi vaikeuttaa/voimistaa ilmeiden tulkintaa. Ihmisten istuessa valaisee suht. tasaisesti kasvoja Neutraali, ei ainakaan korosta. Tasainen valaistus tekee kasvojen tunnistamisesta helppoa myös kauempaa katsottaessa. Kaukaa ei näe tarkasti, mutta myös läheltä pieniä eroja on vaikea nähdä. Kasvojen ilmeet tulevat varjojen avulla hyvin esiin. Kasvonilmeet erottuvat luonnollisesti. Normaali.

65 e) Kuinka helppoa/vaikeaa on lukea alla olevaa tekstiä normaalilta lukuetäisyydeltä tässä tilassa? Hyvin helppoa Hyvin vaikeaa Yksi rakennustaiteen keskeisiä käsitteitä on tilasarja. Kuljettaessa huoneesta toiseen syntyy moniaistinen, aikasidonnainen kokemus. Arkkitehtuuria onkin sanottu joskus kivettyneeksi musiikiksi. Kuten musiikkia kuunnellessa, myös rakennusta kokiessa, jo koettu limittyy nykyhetkeen ja yhdessä ne viittaavat tulevaan. Yllätyksellisyys syntyy odotusten ja tulevan ristiriidasta. Pelkät värikontrastit voivat luoda tilasarjoihin jännitystä ja sen purkautumista, kuin musiikissa. Oleskelu värillisessä huoneessa saa näköaistissa aikaan adaptoitumisen: vä tuntuu ensin voimakkaalta ja ajan mittaan sen koettu voimakkuus vähenee. Siirryttäessä seuraavaan, eriväriseen huoneeseen koetaan jos suksessiivinen eli peräkkäinen kontrasti: huoneen havaitaan sävyttyneen edellisen huoneen vastavärillä. Punaisessa huoneessa oleskeltu voi harmaan huoneen kokea aluksi vihertävältä, kunnes peräkkäinen kontrasti haihtuu.

66 Huomioita edellisestä: Teksti liian vaaleaa. Tarvittaisiin tehokkaampi lukuvalo. Pystyn lukemaan suht. hyvin. Lukeminen helpottuu tekstiä varjostaessa. Juuri tässä kohdassa käsi hämärtää paperia voimakkaasti. Tekstiä ei hirveän kauan jaksaisi lukea. Helppoa riippuvien valaisimien ja yleisvalaisimien alla. [Hyvin helppoa]. Valaistus on luultavasti suunniteltu työskentelyyn.

67

PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI

PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI Arvioijan nimi: Päivämäärä ja kellonaika: Arvioitava tila: Sijainti tilassa: Vastaa kysymyksiin annetussa järjestyksessä! Antaessasi vastauksesi asteikkomuodossa,

Lisätiedot

Valaistus. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Valaistus. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Valaistus Valaistuksen merkitys näkö- ja kuulovammaisille henkilöille Hyvä valaistus on erityisen tärkeä heikkonäköisille henkilöille. Ympäristön hahmottaminen heikon näön avulla riippuu valaistuksen voimakkuudesta

Lisätiedot

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson Tilkkuilijan värit Saana Karlsson Tilkkutöissä erivärisiä kangaspaloja ommellaan yhteen ja siten muodostetaan erilaisia kuvioita. Värien valinta vaikuttaa siihen miten suunnitellut kuviot tulevat tilkkutyössä

Lisätiedot

Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen

Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen Onko Villa Breda koti vai laitos? Tietysti sen pitäisi olla koti! avulias persoonallinen lepoa-antava kutsuva interaktiivinen active aktiivinen?

Lisätiedot

Saksanpystykorvien värit

Saksanpystykorvien värit Saksanpystykorvien värit Ruskea: Kauttaaltaan yksivärinen tummanruskea. Ruskeilla esiintyy joskus harmaata karvaa housuissa, hännässä, silmien ympärillä tai lapojen seudulla. Tämä katsotaan virheeksi tai

Lisätiedot

BOKNÄS SCANDIC. Boknäs Scandic. Moduuleista koottu Boknäs Scandic -kaluste muuntuu ja kasvaa tarpeiden mukaan ylöspäin ja sivuille.

BOKNÄS SCANDIC. Boknäs Scandic. Moduuleista koottu Boknäs Scandic -kaluste muuntuu ja kasvaa tarpeiden mukaan ylöspäin ja sivuille. Boknäs Scandic Moduuleista koottu Boknäs Scandic -kaluste muuntuu ja kasvaa tarpeiden mukaan ylöspäin ja sivuille. VIIMEISTELE YLÄSOKKELILLA Yläsokkelin värin voi valita 7 eri vaihtoehdosta. Jos laitat

Lisätiedot

LED VALON KÄYTTÖSOVELLUKSIA.

LED VALON KÄYTTÖSOVELLUKSIA. LED VALON KÄYTTÖSOVELLUKSIA. PALJONKO LED VALO ANTAA VALOA? MITÄ EROJA ON ERI LINSSEILLÄ? Onko LED -valosta haastajaksi halogeenivalolle? Linssien avautumiskulma ja valoteho 8 (LED 3K, LED 6K ja halogeeni

Lisätiedot

Päivänvaloa helmikuussa 2015. Valaistussuunnittelija Tuomo Räsänen, AD-Lux Oy

Päivänvaloa helmikuussa 2015. Valaistussuunnittelija Tuomo Räsänen, AD-Lux Oy Päivänvaloa helmikuussa 2015 Valaistussuunnittelija Tuomo Räsänen, AD-Lux Oy Valon terveysvaikutuksia Luonnollinen valo 100 vuotta sitten -> nyt Valon terveysvaikutuksia yhä yleisin sisätiloissa oleva

Lisätiedot

Olohuoneen sisustussuunnitelma

Olohuoneen sisustussuunnitelma Olohuoneen sisustussuunnitelma Pvm: 1.2.2011 Asiakas Mattila, Asiakkaantie 4, 00100 Helsinki (Alkuasetelmassa olohuoneessa on tiiliseinän edessä korkea vanha kirjahylly. Katto on tummunutta mäntylautaa

Lisätiedot

Järvenpää-talo. Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen. www.laurea.fi

Järvenpää-talo. Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen. www.laurea.fi Järvenpää-talo Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen www.laurea.fi Opasteet ja Ulkotilat Ulkotilat Esteetön sisäänkäynti Pysäköinti sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä 2 LI-paikkaa

Lisätiedot

HERCULES-KORTTELIN VÄRISUUNNITELMAn INSPIRAATIOTA / Kaavavaihe POLTETTU UMBRA Herculeskortteli värisuunnitelma /

HERCULES-KORTTELIN VÄRISUUNNITELMAn INSPIRAATIOTA / Kaavavaihe POLTETTU UMBRA Herculeskortteli värisuunnitelma / HERCULES-KORTTELIN VÄRISUUNNITELMAn INSPIRAATIOTA / Kaavavaihe raikastava vesi Lämpö kirkastava punavioletti POLTETTU UMBRA Pohjoisen valkoinen lämpimät maavärit 1 HERCULES-KORTTELIN VÄRISUUNNITELMA /

Lisätiedot

209 WC 7,0 m 2. 0,5 m 2. 1,5 m 2. TAPAHTUMA-ALUE muutoin siirrettäviä hyllyjä ja istuimia/säkkituoleja? kirjahyllyt. (huomiopallo) 4b.

209 WC 7,0 m 2. 0,5 m 2. 1,5 m 2. TAPAHTUMA-ALUE muutoin siirrettäviä hyllyjä ja istuimia/säkkituoleja? kirjahyllyt. (huomiopallo) 4b. 1. Asiakaspalvelupiste (haitariovi) VARASTO 10,0 m 2 (lukupaikka) (tikkaat) LUKUPAIKKA 4a. 209 WC 7,0 m 2 TYÖHUONE 36,5 m 2 2. 3. Näyttelytila Tapahtuma-alue 5. (verhokisko) liukuovi H3 TAAPEROIDEN-ALUE

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulu Lemminkäisenkatu 30

Ammattikorkeakoulu Lemminkäisenkatu 30 Ammattikorkeakoulu Lemminkäisenkatu 30 Kohde: koulu Käyttäjinä: opiskelijat, opettajat, sekä muita henkilöitä Kasveina: anopinkieliä, viikunoita, traakkipuita, orkidea, isolehtistä murattia silkkikasvina(?)

Lisätiedot

VIREILLÄ EHDOTUS TREY:N PIENTEOLLISUUSTALON TOIMISTOTILAN UUDISTUKSEKSI NIMIM. KOPPI NÄYKYMÄ IDEOINTITLAAN JA RENTOON TYÖTILAAN PÄIN

VIREILLÄ EHDOTUS TREY:N PIENTEOLLISUUSTALON TOIMISTOTILAN UUDISTUKSEKSI NIMIM. KOPPI NÄYKYMÄ IDEOINTITLAAN JA RENTOON TYÖTILAAN PÄIN EHDOTUS TREY:N PIENTEOLLISUUSTALON TOIMISTOTILAN UUDISTUKSEKSI NÄYKYMÄ IDEOINTITLAAN JA RENTOON TYÖTILAAN PÄIN TILOJEN MUOKKAUS Olemassa olevista väliseinistä puretaan suurin osa. Myös kaikki alakatot

Lisätiedot

Tunne Väri. Tikkurila Oyj

Tunne Väri. Tikkurila Oyj Tunne Väri Tikkurila Oyj Väritehtävä Kuvaile näkemääsi väriä vierustoverillesi. Kuvailun perusteella vierustoveri valitsee sävyn ilman, että näyttää sen sinulle Tunne Väri kartalta. 2 Värien muodostuminen

Lisätiedot

Mikael Vilpponen Innojok Oy 8.11.2012

Mikael Vilpponen Innojok Oy 8.11.2012 Mikael Vilpponen Innojok Oy 8.11.2012 Aiheita Valaistukseen liittyviä peruskäsitteitä Eri lampputyyppien ominaisuuksia Led-lampuissa huomioitavaa Valaistuksen mitoittaminen ja led valaistuksen mahdollisuudet

Lisätiedot

COMBINE. Combine 3. linjoja ja pehmeitä kaaria. Näyttävää materiaalien ja muotojen tasapainoa. Voit luoda oman pöytäsi. Täydellisen yhdistelmäsi.

COMBINE. Combine 3. linjoja ja pehmeitä kaaria. Näyttävää materiaalien ja muotojen tasapainoa. Voit luoda oman pöytäsi. Täydellisen yhdistelmäsi. COMBINE 2 Combine Combine 3 COMBINE Yhdistele. Ja valitse vapaasti. Etsi kaikkein sopivin sohvapöytä. Tilaan. Tehtävään. Ja tunnelmaan. Sijoittelu sohvan, jakkaran tai nojatuolin kanssa. Ryhmälle tai yksittäiselle

Lisätiedot

Näe luonnon värit. Akutex FT värivalikoima

Näe luonnon värit. Akutex FT värivalikoima Näe luonnon värit Akutex FT värivalikoima Näe luonnon värit Akutex FT värivalikoima Uusia värejä hakiessamme olimme yhteydessä laajaan joukkoon eurooppalaisia arkkitehtejä sekä sisustusja tekstiilisuunnittelijoita.

Lisätiedot

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Visuaalinen suunnittelu Ei ole koristelua Visuaalinen ilme vaikuttaa vastaanottokykyyn rauhallista jaksaa katsoa pitempään ja keskittyä

Lisätiedot

Tila haltuun: Näin sisustat valolla Suosi valoa, joka näyttää sisustuksen värit aitoina ja kauniina.

Tila haltuun: Näin sisustat valolla Suosi valoa, joka näyttää sisustuksen värit aitoina ja kauniina. Tila haltuun: Näin sisustat valolla Suosi valoa, joka näyttää sisustuksen värit aitoina ja kauniina. Valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo, AD-Lux Oy Haastava tilanne Sisustussuunnittelija tai arkkitehti

Lisätiedot

VERKOSTO GRAAFINEN OHJE

VERKOSTO GRAAFINEN OHJE 2018 SISÄLTÖ 3 Pikaohje 4 Tunnus ja suoja-alue 5 Tunnuksen versiot 6 Tunnuksen käyttö 7 Fontit 8 Värit 9 Soveltaminen ----- 10 Verkosto Lapset 2 suoja-alue Tunnuksen suoja-alueen sisäpuolella ei saa olla

Lisätiedot

Top 10 Keittiötrendit 2017

Top 10 Keittiötrendit 2017 Top 10 Keittiötrendit 2017 Vuoden uusimpia keittiösuuntauksia Saksasta. Uudet värit, materiaalit ja tyylit ovat saavuttaneet jo suuren mielenkiinnon. Seuraavassa 10 kuuminta keittiötrendiä vuodelle 2017.

Lisätiedot

pysähdy - Lainaa yksi lisätunti päivääsi kampuskirjasto

pysähdy - Lainaa yksi lisätunti päivääsi kampuskirjasto pysähdy - Lainaa yksi lisätunti päivääsi kampuskirjasto Kartta ja KAAVIoKUVA 3. krs 2. krs 1. krs Kaaviokuva (ei mittakaavassa) Leikkaus A1 - A1 (ei mittakaavassa) Kirjaston tilat jakautuvat viiteen vyöhykkeeseen:

Lisätiedot

Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus

Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus 5 2015 Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus Historiaa Tammelan korjausrakentamiskeskuksen nykyinen päärakennus on alunperin rakennettu useita huoneistoja käsittäväksi asuinrakennukseksi.

Lisätiedot

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita.

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Sisustussuunnitelmasi Hei, ohessa sisustussuunnitelma teidän uuteen olohuoneeseenne. Tein suunnitelmasta modernin ja nuorekkaan ja sisustuksen

Lisätiedot

KIRJASTON VIIHTYVYYS. Tuunataan kirjasto! 18.11.2010. Vapaudenkatu 8 B 3, 40100 Jyväskylä, 0500 898 980, marika@marikakurki.fi, www.marikakurki.

KIRJASTON VIIHTYVYYS. Tuunataan kirjasto! 18.11.2010. Vapaudenkatu 8 B 3, 40100 Jyväskylä, 0500 898 980, marika@marikakurki.fi, www.marikakurki. KIRJASTON VIIHTYVYYS Tuunataan kirjasto! 18.11.2010 Vapaudenkatu 8 B 3, 40100 Jyväskylä, 0500 898 980, marika@marikakurki.fi, www.marikakurki.fi Mitkä seikat vaikuttavat kirjaston viihtyvyyteen ja miten

Lisätiedot

Ikäihmisen toimiva asuminen. Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura

Ikäihmisen toimiva asuminen. Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura Ikäihmisen toimiva asuminen Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura Ikäihmisen toimiva asuminen Vanhuksilla usein toiminnan rajoitteita, kuten voimattomuutta, heikentynyttä liikkumis- ja koordinointikykyä, kumartumis-,

Lisätiedot

Oikea valo jokaiseen hetkeen

Oikea valo jokaiseen hetkeen PHILIPS LED Hehkulamppu (himmennettävä) 11 W (75 W) E27 Lämpimän valkoinen Himmennettävä Oikea valo jokaiseen hetkeen Philipsin lämminsävyiset himmennettävät LED-valot tuovat LEDvalaistuksen uudelle tasolle.

Lisätiedot

Yksi lamppu, kolme valoasetusta

Yksi lamppu, kolme valoasetusta PHILIPS LED Lamppu 14 7 3,5 W (100 W) E27 Lämmin / erittäin lämmin / todella lämmin Ei himmennettävä Yksi lamppu, kolme valoasetusta Joskus täydellisen tunnelmavalaistuksen luominen on tärkeää. Philipsin

Lisätiedot

ARKKI. Sävyt. beige. Kokoa Arkki -sisustusvanereja. kirkas lakka. ruskea

ARKKI. Sävyt. beige. Kokoa Arkki -sisustusvanereja. kirkas lakka. ruskea ARKKI Arkki on asennusvalmis sisustusvaneri, jolla toteutat vaativatkin ideasi. Vanereista on helppo rakentaa suuria pintoja peittäviä kokonaisuuksia tai taulumaisia sisustuselementtejä. Tyyliltään Arkki

Lisätiedot

SEINÄ/LATTIA LED-VALOT

SEINÄ/LATTIA LED-VALOT SEINÄ/LATTIA -VALOT Seinävalaisimien avulla voi helposti ja nopeasti muuttaa huoneen tyyliä ja tunnelmaa. Meiltä löytyy seinävalaisimia sekä sisä- että ulkokäyttöön ja värilämpötilasta riippuen valaistuksen

Lisätiedot

Hinnat sisältävät arvonlisäveron

Hinnat sisältävät arvonlisäveron MOSAIIKKI Haitu n. 54.68 /ltk Vaaleat, villinmuotoiset ja mattapintaiset kivet, joissa pyöristetty reuna. Sisäseiniin ja -lattioihin. Hehku n. 54.68 /ltk Vaaleanharmaat, villinmuotoiset ja mattapintaiset

Lisätiedot

A-KONSULTIT Ratakatu HELSINKI. PALAUTETTAVAT KALUSTEET, luettelo. Jyväskylän Yliopisto Päärakennus Seminaarinkatu JYVÄSKYLÄ

A-KONSULTIT Ratakatu HELSINKI. PALAUTETTAVAT KALUSTEET, luettelo. Jyväskylän Yliopisto Päärakennus Seminaarinkatu JYVÄSKYLÄ tunnus pvm muutos Kaupunginosa/kylä 5 77 10/6 Rakennustoimenpide IRTOKALUSTUS 301511 Jyväskylän Yliopisto Päärakennus Seminaarinkatu 15 40100 JYVÄSKYLÄ Kortteli/tila A-KONSULTIT Ratakatu 19 00120 HELSINKI

Lisätiedot

Pyyheliinat, jotka haluaa ensikosketuksesta omakseen

Pyyheliinat, jotka haluaa ensikosketuksesta omakseen Pyyheliinat, jotka haluaa ensikosketuksesta omakseen Mistä on parhaat kylpytekstiilit tehty? Ihanista väreistä ja yksityiskohdista. Hyvästä imukyvystä. 100% puuvillasta Helposta pesuhuollosta. Kaikissa

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki

Kauniaisten kaupunki Kauniaisten kaupunki Keskusurheilukenttä Valaistuslaskenta RAPORTTI LiCon-AT Oy Matleena Sirkiä Hyvinkää 13.3.2013 Sisällys 1 KÄSITTEET... 1 1.1 Valovirta... 1 1.2 Valovoima... 1 1.3 Valaistusvoimakkuus...

Lisätiedot

Valaistuksen suunnittelu uuteen asuinrakennukseen

Valaistuksen suunnittelu uuteen asuinrakennukseen Valaistuksen suunnittelu uuteen asuinrakennukseen Valaistus on tärkeä osa hyviä asuinolosuhteita - tärkeämpi kuin yleensä osaamme edes kuvitella. Valaistus vaikuttaa monin tavoin ihmisen hyvinvointiin

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJEET

RAKENTAMISTAPAOHJEET RAKENTAMISTAPAOHJEET 9. kaupunginosa kortteli 9024 tontti, Teollisuustie ROVANIEMI 27.2.2018 Bernadett Lits Zoltàn Fodor 1 Yleistä Suunnittelualue sijaitsee näkyvällä paikalla Eteläkeskuksen liike- ja

Lisätiedot

1. Kontrollikerta. Atomikatu 7. Porras A. Porras B. Porras C. Porras D. Arkitehdinkatu 40. Porras A. Oikea. Yleistä. Yleistä LIITE 2: 1 (12)

1. Kontrollikerta. Atomikatu 7. Porras A. Porras B. Porras C. Porras D. Arkitehdinkatu 40. Porras A. Oikea. Yleistä. Yleistä LIITE 2: 1 (12) LIITE 2: 1 (12) 43 1. Kontrollikerta Atomikatu 7 Muutamia sormen jälkiä. puoli pysynyt puhtaampana ja kirkkaampana, tasaisempi jälki. Raitamaisia jälkiä ja muutenkin likaisempi kuin vasen puoli. Laikukas,

Lisätiedot

Värisuunnitteluopas. www.e-weber.fi

Värisuunnitteluopas. www.e-weber.fi okkelit kuntoon Värisuunnitteluopas Värien antamat mahdollisuudet rakennussuunnittelussa okkeliratkaisut kätevästi eberiltä www.e-weber.fi Värien antamat mahdollisuudet Tervetuloa eberin värimaailmaan.

Lisätiedot

Elämäsi helpoin komerohankinta Smart. Ota mitat mukaasi ja tee asiantuntevan myyjän kanssa elämäsi helpoin komerohankinta Smart.

Elämäsi helpoin komerohankinta Smart. Ota mitat mukaasi ja tee asiantuntevan myyjän kanssa elämäsi helpoin komerohankinta Smart. K A I K E N V O I T E H D Ä F I K S U M M I N L i u k u o v i k a a p i s t o t 1 Elämäsi helpoin komerohankinta Smart Ota mitat mukaasi ja tee asiantuntevan myyjän kanssa elämäsi helpoin komerohankinta

Lisätiedot

SISUSTA VALOILLA 8.10.2013 Valoisa keittiö

SISUSTA VALOILLA 8.10.2013 Valoisa keittiö SISUSTA VALOILLA 8.10.2013 Valoisa keittiö Sisustuksellinen valaistussuunnittelu Toimivat valaistusratkaisut koteihin ja yrityksiin Tampereen Valo ja Sisustus Mäntykatu 4, 33200 Tampere p 040 744 7357

Lisätiedot

Awaus HUONEKORTTI. PVM: 30.7.2010 KOHDE: GREENBUILD OY Soihtutie 12a ja 12b

Awaus HUONEKORTTI. PVM: 30.7.2010 KOHDE: GREENBUILD OY Soihtutie 12a ja 12b 001 TUULIKAAPPI (alakerta) Seinät Saumanauhoitus, tasoitus ja pohjamaalaus 1x. Pintamaalaus, Värisilmä Oy:n Sointu tai Tikkurila Oy:n Harmony. Tikkurilan symphony-värikartasta Lattia Lattiaan asennetaan

Lisätiedot

Houkuttele terassille

Houkuttele terassille Houkuttele terassille 2015 Hyvä kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Roltraden valikoimasta löydät kevään 2015 raikkaimmat ratkaisut kevätterassin ilmeen luomiseen. Materiaalimme ovat laadukkaita

Lisätiedot

Yliopistojen erilliset palautteet. Webropol kyselyn tulokset. RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa

Yliopistojen erilliset palautteet. Webropol kyselyn tulokset. RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa Palvelukonsortion johtoryhmän kokous 3-2011- 3.10.2011 RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa Yliopistojen erilliset palautteet Helsingin yliopisto LIITE R1 Turun

Lisätiedot

MITTAUKSIA. Stockmann 4. Krs. koehuoneen mittaukset

MITTAUKSIA. Stockmann 4. Krs. koehuoneen mittaukset MITTAUKSIA Stockmann 4. Krs. koehuoneen mittaukset JOLD Julle Oksanen Oliver Walter Jahtimestaritie 10B 02940 Espoo 17.12.2004 Koevalaistusalueen valaistuksen raportti MITTAUKSET: Koevalaistuksen valaistusrakenteen

Lisätiedot

Ekoteemat Murcu-- näy-elyssä

Ekoteemat Murcu-- näy-elyssä 1 2 Ekoteemat Murcu-- näy-elyssä 1 Auringon vaihtelevaa korkeu-a taivaalla on harki-u tarkas;. Kesällä aurinko paistaa korkealta ja pitkät räystäät varjostavat sisä;loja. Talvella aurinko paistaa matalalta

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

AKUSTINEN SUUNNITTELU HUONETYYPIN PERUSTEELLA

AKUSTINEN SUUNNITTELU HUONETYYPIN PERUSTEELLA HUONETYYPIN PERUSTEELLA Huonetilan käyttötarkoituksella on ratkaiseva merkitys luotavalle akustiselle ympäristölle. Huoneissa, joissa puhutaan, kuten luokkahuoneet ja auditoriot, on tärkeää varmistaa hyvä

Lisätiedot

VÄRIT 12.2.2015 WWW-VISUALISOINTI - IIM60110 - VÄRIT

VÄRIT 12.2.2015 WWW-VISUALISOINTI - IIM60110 - VÄRIT VÄRIT 12.2.2015 Väri on silmään saapuvan valon aistittava ominaisuus, joka havaitaan näkö- ja väriaistilla. Värin aistiminen riippuu silmään saapuvan valon sisältämistä aallonpituuksista ja niiden voimakkuuksista.

Lisätiedot

VÄRI ON: Fysiikkaa: valon osatekijä (syntyy valosta, yhdistyy valoon)

VÄRI ON: Fysiikkaa: valon osatekijä (syntyy valosta, yhdistyy valoon) VÄRI VÄRI ON: Fysiikkaa: valon osatekijä (syntyy valosta, yhdistyy valoon) VÄRI ON: Biologiaa: näköaistimus (solut ja aivot) Kemiaa: pigmentti (väriaine, materiaali) VÄRI ON: VÄRI ON: Psykologiaa: havainto

Lisätiedot

Tikkurila Trendivärit 2014-2015

Tikkurila Trendivärit 2014-2015 Tikkurila Trendivärit 2014-2015 Valmiit väriyhdistelmät kodinsisustajille 4/3/2014 Marika Raike, Tikkurila Oyj 4/3/2014 Marika Raike, Tikkurila Oyj 2 Syvät ja vahvat värit ovat jälleen täällä. Historiallinen,

Lisätiedot

L i u k u o v i k a a p i s t o t

L i u k u o v i k a a p i s t o t Liukuovikaapistot Smart on Tank Indoorin ratkaisu kodin säilytysongelmiin. Suunnittelimme räätälöitävien säilytysjärjestelmien malliston joka sopii kaikkiin tiloihin. Kapeammat kaksioviset tai leveämmäksi

Lisätiedot

Gio. Officina. Lanterna. Officina on valmistettu metallista. Sitä on saatavana kromina, mustana ja punaisena. Ø 70cm

Gio. Officina. Lanterna. Officina on valmistettu metallista. Sitä on saatavana kromina, mustana ja punaisena. Ø 70cm 2014 1 Lady Cage 2 Lady Cage on valmistettu metallista. Valaisinkupua on saatavana mustana ja kromattuna, johtoon on useita eri vaihtoehtoja. Valaisinsarjaan kuuluu pöytä-, riippu,- ja kattokruunuvalaisin.

Lisätiedot

Hinnat sisältävät arvonlisäveron

Hinnat sisältävät arvonlisäveron MOSAIIKKI Haitu n. 57.15 /ltk Vaaleat, villinmuotoiset ja mattapintaiset kivet, joissa pyöristetty reuna. Sisäseiniin ja -lattioihin. Hiili 2,5x2,5 cm 30 x 30 cm 32.63 /ltk Välkehtivän mustasta liuskekivestä

Lisätiedot

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita.

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Sisustussuunnitelmasi Hei, kiitos tilauksestasi! Oli ilo päästä suunnittelemaan muutosta työhuoneeseenne, josta on pian tulossa myös vauvan

Lisätiedot

SolarMagic M70 kesämökissä. Mökki sijaitsee Närpiön lähellä.

SolarMagic M70 kesämökissä. Mökki sijaitsee Närpiön lähellä. SolarMagic M70 kesämökissä. Mökki sijaitsee Närpiön lähellä. Mökissä on yksi kerros jonka yläpuolella on avoin tila katteen alla. Kuvan vasemmalla puolella näkyy avoin terassi, sen yläpuolella olevaa kattoa

Lisätiedot

LUO JOULUN TUNNELMA UUDET SÄVYT KATTAUKSEEN & KORISTELUUN TAKKAIDEAT NUMERO 84 JOULUKUU 2012 SISUSTA ELÄEN JOULUTUNNELMISSA

LUO JOULUN TUNNELMA UUDET SÄVYT KATTAUKSEEN & KORISTELUUN TAKKAIDEAT NUMERO 84 JOULUKUU 2012 SISUSTA ELÄEN JOULUTUNNELMISSA NUMERO 84 JOULUKUU 2012 SISUSTA ELÄEN JOULUTUNNELMISSA 12/12 7,20 e www.dekolehti.fi www.scandinaviandeko.com LUO JOULUN TUNNELMA UUDET SÄVYT KATTAUKSEEN & KORISTELUUN TAKKAIDEAT mökillä Alppien kätk Teksti

Lisätiedot

LIITE 1 DOKUMENTOINTI RAKENTEET. Yleistä

LIITE 1 DOKUMENTOINTI RAKENTEET. Yleistä 1 DOKUMENTOINTI LIITE 1 RAKENTEET Yleistä Rakenteet arvioitiin silmämääräisesti 19.3.2009. Asiantuntija-apuna arvioinnissa olivat mukana Pälkäneen kunnan rakennusmestari Asko Valkama ja Pirkanmaan maakuntamuseon

Lisätiedot

PEHMEÄ POIKAMIESBOKSI

PEHMEÄ POIKAMIESBOKSI Vahto omakotitalo 170 m2 Teksti Hanna Lantto, kuvat Mikko Ala-Peijari 3 PEHMEÄ POIKAMIESBOKSI Uudenkarhea omakotitalo Vahdolla on yrittäjä Ville Kohmon uusi koti, jossa rentoon oleskeluun on runsaasti

Lisätiedot

Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1. kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen.

Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1. kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen. Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1 kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. 1 pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen. Kynän päässä on kumi. Kynän päässä on punainen pyyhekumi. Tämän kynän

Lisätiedot

Kosmos-riippuvalaisin

Kosmos-riippuvalaisin Kosmos-riippuvalaisin Valkoinen/ kromi tai musta/ kromi Maalattu metalli Ø 550 mm, k 310 mm Itse valon muokkaaminen on mielenkiintoista valaisinsuunnittelussa. Kosmos valaisimessa olen onnistunut käyttämään

Lisätiedot

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka. Kari Sormunen Kevät 2014

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka. Kari Sormunen Kevät 2014 VALAISTUSTA VALOSTA Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014 OPPILAIDEN KÄSITYKSIÄ VALOSTA Oppilaat kuvittelevat, että valo etenee katsojan silmästä katsottavaan kohteeseen.

Lisätiedot

valo Valokuvauksessa käytettävien valonlähteiden

valo Valokuvauksessa käytettävien valonlähteiden Vallitseva valo Valokuvauksessa käytettävien valonlähteiden joukossa kotien, työpaikkojen, katujen ja julkisten tilojen keinovalaistusta ei pidetä juuri arvossa. Päivänvalo on luonnollisin valonlähde.

Lisätiedot

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Tässä on esitetty esimerkkinä paikkoja ja tapauksia, joissa lämpövuotoja voi esiintyä. Tietyissä tapauksissa on ihan luonnollista, että vuotoa esiintyy esim. ilmanvaihtoventtiilin

Lisätiedot

Tervetuloa matkalle värien maailmaan!

Tervetuloa matkalle värien maailmaan! 26 Tervetuloa matkalle värien maailmaan! Jos oma uskallus tai taidot eivät ole tähän asti riittäneet kodin uudistamiseen, on aika opetella navigoimaan turvallisesti värien maailmassa. Seuraavilla sivuilla

Lisätiedot

- oppilastuolit 15 kpl - kangasverhoilu, istuinpehmustettu, korkeuden säätö mahdollisuus

- oppilastuolit 15 kpl - kangasverhoilu, istuinpehmustettu, korkeuden säätö mahdollisuus Jämsän ammattiopisto T-rakennus Metsäoppilaitoksentie 14 42300 Jämsänkoski Isku Interior Oy Heikki Mäkelä Vastaukset liittyen T-rakennuksen irtokalustehankintaan Tila 100 - oppilastuolit 15 kpl - kangasverhoilu,

Lisätiedot

Terveellisen ympäristön suunnittelu

Terveellisen ympäristön suunnittelu Terveellisen ympäristön suunnittelu Marjut Nousiainen Sisustusarkkitehti ja Kalustemuotoilija Design Studio Marjut Nousiainen Meritullinkatu 7, 00170 Helsinki www.marjutnousiainen.com Restoratiivinen ympäristö

Lisätiedot

VÄREISTÄ JA VAAROISTA

VÄREISTÄ JA VAAROISTA VÄREISTÄ JA VAAROISTA VÄRIEN KÄYTTÖ 1/2 asioiden ryhmittelyyn huomion kiinnittämiseen houkuttelevuuden lisäämiseen tyylikkyyden tavoitteluun kuitenkin liian paljon värejä = värikaaos (5+-2 väriä)

Lisätiedot

Hinnat sisältävät arvonlisäveron

Hinnat sisältävät arvonlisäveron MOSAIIKKI Haitu n. 54.68 /ltk Vaaleat, villinmuotoiset ja mattapintaiset kivet, joissa pyöristetty reuna. Sisäseiniin ja -lattioihin. Hiili 5x5 30x30cm 31.05 /ltk Musta liuskekivimosaiikki, jonka pinnalla

Lisätiedot

Oikea valo jokaiseen hetkeen

Oikea valo jokaiseen hetkeen PHILIPS LED Spottilamppu (himmennettävä) 5 W (50 W) GU10 Lämpimän valkoinen WarmGlow, himmennettävä Oikea valo jokaiseen hetkeen Philipsin lämminsävyiset himmennettävät spottilamput tuovat LEDvalaistuksen

Lisätiedot

Elämäsi helpoin komerohankinta Smart. Ota mitat mukaasi ja tee asiantuntevan myyjän kanssa elämäsi helpoin komerohankinta Smart.

Elämäsi helpoin komerohankinta Smart. Ota mitat mukaasi ja tee asiantuntevan myyjän kanssa elämäsi helpoin komerohankinta Smart. K A I K E N V O I T E H D Ä F I K S U M M I N L i u k u o v i k a a p i s t o t 1 Elämäsi helpoin komerohankinta Smart Ota mitat mukaasi ja tee asiantuntevan myyjän kanssa elämäsi helpoin komerohankinta

Lisätiedot

Rullaverhot KUVIOLLISET KANKAAT

Rullaverhot KUVIOLLISET KANKAAT KANKAAT PEITTÄVIÄ TAI LÄPINÄKYVIÄ KATSO KANKAAN LUONNE KANKAAN KOHDALTA DL-596 Valkoharmaa DL-597 Hopean ruskea DL-598 Harmaan hopea DL-599 Valkovihreä Maksimi tilausleveys 195cm DL-3308 Pinkki violetti

Lisätiedot

PMS 3298 C. (Sanomalehdessä. 100c, 0m, 50y, 5k) PMS 288 C (Sanomalehdessä 95c, 50m, 10y, 5k)

PMS 3298 C. (Sanomalehdessä. 100c, 0m, 50y, 5k) PMS 288 C (Sanomalehdessä 95c, 50m, 10y, 5k) PMS 288 C PMS 360 C PMS 220 C PMS 1525 C PMS 143 C SANOMALEHTIIN 95c, 50m, 10y, 5k 35c, 0m, 100y, 0k 15c, 85m, 17y, 5k 10c, 45m, 95y, 2k 100c, 0m, 50y, 5k 0c, 20m, 100y, 0k KÄYTÖSSÄ ON KAKSI ISKULAUSETTA.

Lisätiedot

Lajittelu 10 Transponointi 12 GRAAFINEN ESITTÄMINEN 14 KAIKILLE KAAVIOTYYPEILLE YHTEISIÄ OMINAISUUKSIA 16 KAAVIOTYYPIT 18

Lajittelu 10 Transponointi 12 GRAAFINEN ESITTÄMINEN 14 KAIKILLE KAAVIOTYYPEILLE YHTEISIÄ OMINAISUUKSIA 16 KAAVIOTYYPIT 18 SISÄLTÖ NUMEERISEN TIEDON ESITTÄMINEN 7 ESITYSTAVAN VALINTA 7 HAVAINNOLLINEN TAULUKKO 10 Lajittelu 10 Transponointi 12 GRAAFINEN ESITTÄMINEN 14 KAIKILLE KAAVIOTYYPEILLE YHTEISIÄ OMINAISUUKSIA 16 KAAVIOTYYPIT

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPPOJEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT MAAILMALTA

VÄHITTÄISKAUPPOJEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT MAAILMALTA VÄHITTÄISKAUPPOJEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT MAAILMALTA Teksti Annika Hirvi Kuvat: GIA-kilpailu 2007 Julkisivu Riviera Maisonin myymälän ilme ulkoapäin on mahtava: talo talon sisällä, erittäin erikoinen ratkaisu.

Lisätiedot

Taiteilijan näkemys

Taiteilijan näkemys Asunto Oy Kivistön Höylä, Vantaa S I S U S T U S VA L I N N AT Taiteilijan näkemys 1 TUOHI selkeälinjainen sisustustyyli, jossa vaalea värimaailma ja luonnon materiaalit toistuvat huoneiston kaikissa tiloissa.

Lisätiedot

Uudistunut! Arvotalon moderni asunto. sivua koteja. Pinnalla - indigonsininen Ilmeikkyyttä kylpytilaan. lauteilla www.kauniitkodit.

Uudistunut! Arvotalon moderni asunto. sivua koteja. Pinnalla - indigonsininen Ilmeikkyyttä kylpytilaan. lauteilla www.kauniitkodit. Uudistunut! www.kauniitkodit.fi Numero 3 / Maaliskuu 2015 / Hinta 6,90 OVH. 7,90 Ammattilaisten suunnittelemia koteja sivua koteja Arvotalon moderni asunto Pinnalla - indigonsininen Ilmeikkyyttä kylpytilaan

Lisätiedot

Kangasnauhakanttaus. Normaali kudottu kanttaus

Kangasnauhakanttaus. Normaali kudottu kanttaus MATTOJEN VÄRIKOODIT SILMUKKANUKKA 301 MUSTA 310 * RUSKEA 407 * TUMMANHARMAA 602 SININEN 608 TURKOOSI 615 PUNAINEN 621 VAALEANRUSKEA 622 VAALEANSININEN 625 VIININPUNAINEN 628 VAALEANHARMAA KANGASKANTTAUS

Lisätiedot

Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta

Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta OSTOAPU Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta Led-lamppujen ansiosta on helpompaa, kauniimpaa ja edullisempaa elää kestävämmin. Led-lamput käyttävät merkittävästi vähemmän energiaa, ja niillä on

Lisätiedot

Värijärjestelmät. Väritulostuksen esittely. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito.

Värijärjestelmät. Väritulostuksen esittely. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Tällä tulostimella voidaan tulostaa värillisiä asiakirjoja. Värituloste herättää huomiota, lisää arvostusta ja tulosteen tai tietojen arvoa. käyttö lisää lukijoiden määrää, sillä väritulosteet luetaan

Lisätiedot

Väritehtävä. Pohdi millä sävyllä kuvailisit tämän aamuista tunnetilaasi. Valitse mielestäsi parhaiten tunnettasi kuvaileva sävy Tunne Väri- kartasta.

Väritehtävä. Pohdi millä sävyllä kuvailisit tämän aamuista tunnetilaasi. Valitse mielestäsi parhaiten tunnettasi kuvaileva sävy Tunne Väri- kartasta. TUNNE VÄRI Väritehtävä Pohdi millä sävyllä kuvailisit tämän aamuista tunnetilaasi. Valitse mielestäsi parhaiten tunnettasi kuvaileva sävy Tunne Väri- kartasta. Värihavainto ja värien muodostuminen VÄRI

Lisätiedot

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita.

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Sisustussuunnitelmasi Hei, Kiitos sisustustilauksestasi, makuuhuoneesi uutta ilmettä oli kiva suunnitella. Lähdin suunnitelmassani kokonaisvaltaisesta

Lisätiedot

OSTOAPU IKEA-ÄLYVALAISTUS TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE HYVÄ TIETÄÄ

OSTOAPU IKEA-ÄLYVALAISTUS TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE HYVÄ TIETÄÄ OSTOAPU IKEA-ÄLYVALAISTUS, FLOALT, JORMLIEN, SURTE HYVÄ TIETÄÄ Tämä symboli löytyy jokaisen IKEA-älyvalaistukseen kuuluvan tuotteen pakkauksesta. IKEA-älyvalaistus luo parempaa arkea IKEA-älyvalaistuksen

Lisätiedot

Boknäs Yhdessä. OVH-hinnasto (sis. alv. 24%) Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.

Boknäs Yhdessä. OVH-hinnasto (sis. alv. 24%) Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin. OVH-hinnasto (sis. alv. 24%) Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin. TEHTY SINUA VARTEN Tämä lankkupöytä-konsepti on monipuolisuudessaan uniikki. Jokaisella yksityiskohdalla on omat ominaisuutensa joista

Lisätiedot

HIEKKAHARJUN UUSI VESITORNI Visuaalisen ilmeen ideointi Ehdotus n:o 2 VESIPEILI

HIEKKAHARJUN UUSI VESITORNI Visuaalisen ilmeen ideointi Ehdotus n:o 2 VESIPEILI Materiaalivaihtoehdot 1 ja 2. Vesitornin rakenne perustuu lähtötiedoissa esitettyyn ratkaisuun: uuden vesitornin perustus-, keskijalka- ja säiliörakenteet ovat paikalla valettuja teräsbetonirakenteita.

Lisätiedot

Oppitunti 4 Värit 2. vaaleanvihreä - Tämä on vaaleanvihreä väri. vaaleanvihreä sammakko - Tämä sammakko on vaaleanvihreä.

Oppitunti 4 Värit 2. vaaleanvihreä - Tämä on vaaleanvihreä väri. vaaleanvihreä sammakko - Tämä sammakko on vaaleanvihreä. Oppitunti 4 Värit 2 musta - Tämä on musta väri. musta salkku - Tämä salkku on musta. musta sähköpistoke - Tämä sähköpistoke on musta. musta kissa - Tämä kissa on musta. Käännä omalle kielellesi. 1 vaaleanvihreä

Lisätiedot

G R A A. Kaarinan Pojat ry:n graafinen ohjeistus

G R A A. Kaarinan Pojat ry:n graafinen ohjeistus G R A A FI O HJ E IS Kaarinan Pojat ry:n graafinen ohjeistus N E N T US Logo Kaarinan Pojat ry:n logon tulee näkyä kaikissa KaaPon materiaaleissa, myös joukkueiden tuottamissa materiaaleissa. Logoa käytetään

Lisätiedot

Viihtyisä koti Keittiö- trendit 2018

Viihtyisä koti Keittiö- trendit 2018 Viihtyisä koti Keittiötrendit 2018 Keittiö on kodin Keittiö on usein kodin sydän ja käytännölliset yksityiskohdat tekevät keittiöstäsi viihtyisän. Vuonna 2018 nousevina keittiötrendeinä ovat toimivuus,

Lisätiedot

L i u k u o v i k a a p i s t o t

L i u k u o v i k a a p i s t o t Liukuovikaapistot Smart on Tank Indoorin ratkaisu kodin säilytysongelmiin. Suunnittelimme räätälöitävien säilytysjärjestelmien malliston joka sopii kaikkiin tiloihin. Kapeammat kaksioviset tai leveämmäksi

Lisätiedot

KORIN SISUSTUSTEEMAT. KONE Design Collection

KORIN SISUSTUSTEEMAT. KONE Design Collection KORIN SISUSTUSTEEMAT KONE Design Collection 2 3 4 Suunniteltu erottumaan Katseen vangitsevaa muotoilua. Kiinteistön ilmettä ehostavia huoliteltuja pintoja. Tunnelmaa ja ilmapiiriä kohentava valaistus.

Lisätiedot

Opasteet. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Opasteet. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Opasteet Opasteiden on sovelluttava kaikille Pelkästään näköön tai kuuloon perustuvat opasteet ja informaatio tulee aina täydentää siten että aistin puuttuminen ei estä opasteen tai informaation käyttämistä.

Lisätiedot

Piirustuluettelo. Liitteet

Piirustuluettelo. Liitteet Rakennustapaseloste Seinät - kaikki seinät tasoitetaan lasikuitutapetista ja muista epätaisuuksista - kaikki seinät maalataan, jos huonekortissa ei ole toisin mainittu - myös kiintokalusteiden taustat

Lisätiedot

LOISTE. Suunnittelijan sanoin;

LOISTE. Suunnittelijan sanoin; LKALUSTE LOISTE Suunnittelijan sanoin; Uutta Loiste-kalustemallistoa suunniteltaessa lähtökohtanani oli luoda mallisto, joka taipuu niin pieneen kuin suurempaankin kylpyhuoneeseen. Mallisto koostuu erikokoisista

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1

GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1 GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1 Kaikki asiakkaidemme tarpeet liittyvät oman näkemyksen välittämiseen toiselle ihmiselle. Vain siitä on kyse, ja vain se on tärkeää. Olipa näkemys tarkoitettu sähköasentajalle,

Lisätiedot

FLEXOTOP. Valettava turva-alusta FLEXOTOP.KOMPAN.COM

FLEXOTOP. Valettava turva-alusta FLEXOTOP.KOMPAN.COM FLEXOTOP Valettava turva-alusta FLEXOTOP.KOMPAN.COM Kansainvälinen markkinajohtaja KOMPAN on markkinajohtaja kaikenikäisten lasten leikkikenttäratkaisuissa. Meillä on yli 40 vuoden kokemus leikkipuistokokonaisuuksista,

Lisätiedot

Melan graafinen ohje. Tämä ohjeisto esittelee Melan visuaalisen ilmeen peruselementit. Ohjeisto on yhdenmukaisen asiakasviestinnän työkalu.

Melan graafinen ohje. Tämä ohjeisto esittelee Melan visuaalisen ilmeen peruselementit. Ohjeisto on yhdenmukaisen asiakasviestinnän työkalu. Melan graafinen ohje Tämä ohjeisto esittelee Melan visuaalisen ilmeen peruselementit. Ohjeisto on yhdenmukaisen asiakasviestinnän työkalu. Selkeä ja yhtenäinen ilme vahvistaa positiivista mielikuvaa Melasta.

Lisätiedot

PITKÄKARVAISEN SAKSANSEISOJAN VÄRIT koonnut: Saija Suomaa

PITKÄKARVAISEN SAKSANSEISOJAN VÄRIT koonnut: Saija Suomaa PITKÄKARVAISEN SAKSANSEISOJAN VÄRIT koonnut: Saija Suomaa Pentujen rekisteröinnin yhteydessä tulee noudattaa pitkäkarvaisen saksanseisojan rotumääritelmässä mainittuja sallittuja värejä. Rotumääritelmän

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 3/8: Visuaalinen suunnittelu

Lisätiedot

Valaistuksen uudet trendit: kotien sisä- ja ulkovalaistus. Valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo

Valaistuksen uudet trendit: kotien sisä- ja ulkovalaistus. Valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo Valaistuksen uudet trendit: kotien sisä- ja ulkovalaistus Valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo Tärkeintä valaistussuunnittelussa valon laatu häikäisemättömyys epäsuora valaistus laadukas ledivalaistus

Lisätiedot

RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013. Hangon kantakaupungin kortteli 518. Johanna Laaksonen. Korttelin 518 sijainti opaskartalla.

RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013. Hangon kantakaupungin kortteli 518. Johanna Laaksonen. Korttelin 518 sijainti opaskartalla. RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013 Hangon kantakaupungin kortteli 518 Johanna Laaksonen Korttelin 518 sijainti opaskartalla. 1 2 16 15 4 11 12 5 7 17 18 20 19 14 13 Korttelin 518 nykyinen tonttijako kantakartalla.

Lisätiedot