Ilmoitetaan, että valiokuntaan on saapunut mahdollisia toimenpiteitä varten jatkokirjelmä 1. SM

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ilmoitetaan, että valiokuntaan on saapunut mahdollisia toimenpiteitä varten jatkokirjelmä 1. SM"

Transkriptio

1 PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 57/2002 vp Keskiviikko kello Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. U 69/2001 vp ehdotuksesta neuvoston päätökseksi Schengenin yleissopimuksen 40 artiklan 1 ja 7 kohtien muuttamisesta Ilmoitetaan, että valiokuntaan on saapunut mahdollisia toimenpiteitä varten jatkokirjelmä 1. SM Päätetään mahdollisiin toimenpiteisiin ryhtymisestä. 4. U 72/2001 vp ehdotuksesta neuvoston asetukseksi (turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrääminen) Ilmoitetaan, että valiokuntaan on saapunut mahdollisia toimenpiteitä varten jatkokirjelmä 1. SM Päätetään mahdollisiin toimenpiteisiin ryhtymisestä. 5. HE 54/2002 vp laiksi sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Jatkettu I käsittely Kuultavina: johtaja Tauno Äijälä, MTV Oy päätoimittaja Eero Hyvönen, Nelonen toimitusjohtaja Jyrki Ojala, Suomen Kaapelitelevisioliitto ry lakiasiainpäällikkö Kirsi-Marja Okkonen, Yleisradio Oy lainsäädäntöneuvos Risto Eerola, oikeusministeriö Seuraava kuuleminen on tiistaina klo E 60/2002 vp komission tiedonannosta neuvostolle ja Euroopan parlamentille "Kohti Euroopan unionin jäsenvaltioiden ulkorajojen yhdennettyä valvontaa" Ilmoitetaan, että asia on lähetetty valiokunnalle mahdollisia toimenpiteitä varten. Päätetään ryhtyä kuulemaan asiantuntijoita. 1 (3)

2 ESITYSLISTA 57/2002 vp I käsittely Kuultavina: komentaja Jukka Savolainen, sisäasiainministeriö lainsäädäntöneuvos Risto Eerola, oikeusministeriö professori Olli Mäenpää professori Ilkka Saraviita professori Kaarlo Tuori Päätetään asiantuntijoiden kuulemisen lopettamisesta / jatkamisesta. 7. HE 249/2001 vp laiksi kokoontumislain 12 :n 2 momentin kumoamisesta Jatkettu I käsittely Esitellään korjattu mietintöluonnos. Jatketaan yleiskeskustelua. Yksityiskohtainen käsittely 8. HE 66/2002 vp laiksi ulkomaalaislain 37 :n muuttamisesta Jatkettu I käsittely Hyväksytään käsittelyn pohjaksi sihteerin laatima lausuntoluonnos. Esitellään luonnos. Yleiskeskustelu Yksityiskohtainen käsittely 9. U 7/2002 vp ehdotuksesta neuvoston puitepäätökseksi (rasismin ja muukalaisvihan vastainen toiminta) Jatkettu I käsittely Hyväksytään käsittelyn pohjaksi sihteerin laatima lausuntoluonnos. Esitellään luonnos. Yleiskeskustelu Yksityiskohtainen käsittely 2(3)

3 ESITYSLISTA 57/2002 vp 10. Muut asiat 11. Seuraava kokous Seuraava kokous on torstaina klo 10. 3(3)

4 Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Valtioneuvoston selvitys komission tiedonannosta "Kohti Euroopan unionin jäsenvaltioiden ulkorajojen yhdennettyä valvontaa" (E /2002 vp) Komission tiedonannon keskeinen sisältö perustuslain kannalta arvioituna liittyy Euroopan rajavartiolaitoksen perustamisen tavoitteeseen. Alkuvaiheessa yhteinen rajavartiolaitos voisi toteuttaa ulkorajojen valvontaa esimerkiksi merirajoilla. Euroopan rajavartiolaitoksesta voisi kuitenkin vähitellen muodostua Euroopan unionin ulkorajojen valvontaan keskittyvä EU:n yhteinen laitos tai virasto. Komission tiedonanto ei tässä suhteessa ole kuitenkaan erityisen täsmällinen, sillä Euroopan rajavartiolaitoksen perustaminen esitetään myös yhteisnimityksenä EU:n ulkorajojen valvontaa koskevan yhteisen politiikan ja yhtenäistettyjen tai koordinoitujen toimintakäytäntöjen muodostamiselle. Tällaisiin rajavalvontayhteistyön horisontaalisen tehostamisen muotoihin ei vakiintunein tavoin toteutettuna voine sisältyä valtiosääntöoikeudellisesti ongelmallisia kysymyksiä. Euroopan rajavartiolaitoksen perustamiseen liittyy myös perustuslakia sivuavia tai suoraan koskevia kysymyksiä erityisesti sikäli kuin tavoitteena ovat vertikaaliset muutokset, jotka johtaisivat erityisen rajavartiolaitoksen ja/tai - joukkojen perustamiseen. Kysymykset ovat näin ollen sitä aiheellisempia mitä konkreettisemmin tarkoituksena on perustaa yhtenäinen ja - sekä EU:n toimielimistä että jäsenvaltioista -suhteellisen itsenäinen EU:n rajavartioviranomainen siten, että sillä olisi itsenäistä toimivaltaa ja sen henkilöstöllä olisi toimivaltaa toteuttaa EU:n rajavalvontaa. Ensinnäkin Euroopan rajavartiolaitoksen perustaminen edellyttäisi EY:n perustamissopimuksen muuttamista. Perustamissopimuksen IV osasto koskee viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa sekä muuta henkilöiden vapaaseen liikkuvuuteen liittyvää politiikkaa. Mainittu osasto sääntelee siis myös rajavalvontaan keskeisimmin kuuluvia toimintoja. Osastoon kuuluva 64 artiklan 1 kohta määrittelee kansalliset rajavalvontatoiminnot ensisijaisiksi: "Tämän osaston määräyksillä ei rajoiteta niitä velvollisuuksia, joita jäsenvaltiolla on yleisen järjestyksen ylläpitämiseksi sekä sisäisen turvallisuuden suojelemiseksi."

5 Yhteisöpilarin sisälläkin rajavalvonta siis on EY 64(1) artiklan mukaan EU:ssa lähtökohtaisesti kansallista. Euroopan rajavartiolaitoksen perustaminen toimivaltaiseksi EU-tason viranomaiseksi edellyttäisi tämän lähtökohdan ja myös perustamissopimuksen muuttamista. Vastaavasti Suomen perustuslain kannalta voidaan todeta, että rajavartiotoiminnan siirtäminen ylikansalliselle Euroopan rajavartiolaitokselle epäilemättä rajoittaisi perustuslain 1 :ssä määriteltyä Suomen täysivaltaisuutta enemmän kuin voimassaoleva EY:n perustamissopimus. Kysymys ei sisällöllisesti arvioiden ole sellaisesta kansainvälisestä velvoitteesta, joka olisi tavanomainen kansainvälisessä yhteistoiminnassa ja joka vain vähäisessä määrin vaikuttaisi Suomen täysivaltaisuuteen (HE 1/1998 vp, s. 73/II). Tässä arviossa on merkitystä myös sillä, missä määrin Euroopan rajavartiolaitoksen toimivaltuuksiin liittyisi riskejä perusoikeuksien, oikeusturvan ja hyvän hallinnon vaarantumisesta (ks. esim. PeVL 11/2000 vp, PeVL 25/2000 vp, PeVL 3/2001 vp). Kaiken kaikkiaan Euroopan rajavartiolaitoksen perustamisen vaikutusta Suomen täysivaltaisuuteen on kuitenkin mahdollista arvioida vasta konkreettisen ehdotuksen perusteella. Suomen kanta perustamiseen on korostetun käytännönläheinen ja myös aiheellinen: Vaikka rajavartioinnin tehokkuutta ja toimivuutta pidetään erittäin tärkeänä, Suomi ei pidä Euroopan laitosta tarpeellisena eikä myöskään toteuttamiskelpoisena. Suomi ei näe mitä käytännön hyötyä tällainen laitos voisi toteutuessaan tuoda. Myös EU:n perustamissopimusten kannalta kysymys olisi periaatteellisesti merkittävästä muutoksesta vakiintuneeseen toimielinrakenteeseen, jossa lähtökohtana on täytäntöönpanotehtävien kuuluminen lähtökohtaisesti kansallisille viranomaisille. Euroopan rajavartiolaitoksen perustamista tulisi siten tarkastella myös EU:n konstituution näkökulmasta. Kysymys ei ole pelkästään kansallisten viranomaisten yhteistyön asteittaisesta tiivistämisestä, vaan laadullisesti merkittävästä muutoksesta toimielinten väliseen tasapainoon ja EU:n rakenteeseen. Perustamissopimuksen muutosta edellyttäisikin se seikka, että Euroopan rajavartiolaitoksella olisi itsenäistä toimivaltaa julkisen vallan käyttöön. Voimassaolevat perustamissopimukset eivät määrittele tällaista toimivaltaa muille toimielimille kuin perustamissopimuksessa nimenomaisesti mainituille ja käytännössä erityisesti komissiolle. Koska EY 5(1) artiklan mukaan yhteisö (EU) toimii sille tällä sopimuksella annetun toimivallan ja asetettujen tavoitteiden rajoissa, itsenäistä toimivaltaa käyttävän viranomaisen perustaminen ilmeisesti edellyttäisi perustamissopimuksessa olevaa nimenomaista toimivaltaperustaa.

6 3 Toiseksi Euroopan rajavartiolaitoksen perustaminen komission tiedonannossa kaavaillulla tavalla edellyttäisi esimerkiksi "yhteisten operatiivisten joukkojen" luomista samoin kuin julkisen vallan käyttöön liittyvien toimivaltuuksien uskomista rajavartiolaitoksen virkamiehille, jotka eivät välttämättä ole sen jäsenvaltion kansalaisia, jossa he tulisivat työskentelemään. Tällainen julkisen vallan käyttövaltuuksien antaminen toisen jäsenvaltion kansalaiselle esimerkiksi Suomessa käytettäväksi edellyttäisi arviointia perustuslain 1 :ssä määritellyn täysivaltaisuuden kannalta. Perustuslakivaliokunnan arvion mukaan perustuslain 1 :n täysivaltaisuusnormia on tulkittava muun muassa siten, että unionin tehtäväkentän vähäinen, esimerkiksi tarkistusluonteinen kehittäminen unionilla jo olevien toimivaltuuksien pohjalta voi sinänsä olla sopusoinnussa täysivaltaisuussääntelyn kanssa (PeVL 38/2001 vp, s. 5/I). Samoin on otettava huomioon, että Euroopan rajavartiolaitokselle tulevat toimivaltuudet eivät myöskään olisi komissiolla nykyisin käytettävissä olevien toimivaltuuksien siirtoa (PeVL 29/1996 vp). Uudet rajavartioinnin toimivaltuudet eivät sisälly voimassaolevaan EU-oikeuteen eikä niitä ilmeisesti voitaisi pitää myöskään erityisen vähäisinä. Joka tapauksessa tällaisten toimivaltuuksien määrittelyä tulisi tarkastella myös perustuslain 21 :n kannalta. Suomen kanta on toimivaltuuksienkin osalta aiheellinen: "Asia edellyttäisi perustuslaillista tarkastelua." Tämä on kuitenkin mahdollista vain konkreettisten ehdotusten perusteella. Ensisijainen arviointiperusta tulisi kuitenkin olla käytännöllis-operatiivinen, jolloin keskeinen merkitys on sillä, voidaanko rajavalvonnan tehoa lisätä Euroopan rajavartiolaitokselle siirrettävillä yhtenäisillä toimivaltuuksilla.

7 (E/2002)/IS Arvoisa puheenjohtaja Käsillä oleva valtioneuvoston selvitys sisältää joukon toimintasuunnitelmia yhteisen eurooppalaisen rajavartiointijärjestelmän kehittämiseksi ja tiivistämiseksi Schengen-järjestelmän puitteissa. Kaavailut on luokiteltu kolmeen ryhmään - 1.lyhyen aikavälin tavoitteet, - 2.keskipitkän aikavälin tavoitteet ja - 3.perussopimusten muuttamista edellyttävät ylivaltiolliset tavoitteet. Niistä kaksi ensimmäistä ryhmää sisältää suunnitelmia, joita ei toteuteta valtiosopimusmuutoksin. 1 ryhmän tavoitteet eivät edellytä mitään oikeudellisia sääntelyjä. 2. aikavälin tavoitteet saattavat niitä edellyttää. Kaksi ensimmäistä ryhmää on kuvattu suhteellisen yksityiskohtaisesti, mutta kolmas on jätetty pelkkien viittausten varaan. Kuten Valtioneuvoston selvityksessä ja komission asiakirjassakin todetaan, vasta kolmannen vaiheen toimenpiteet sisältävät valtiosääntöoikeudellisesti merkittäviä ratkaisuja. Kaksi ensimmäistä - joiden toteuttamista selonteossa pääsääntöisesti tuetaan - eivät ole perustuslain kannalta tarkasteltuina ongelmallisia. Valtiosääntöoikeudellisesti merkittäviä kolmannen vaiheen suunnitelmia kuvataan hyvin yleisluontoisesti. Valtioneuvoston selvityksessä tähän kaavailtuun ylivaltiolliseen rajavalvontayhteistyöhön suhtaudutaan pääpiirteissään kielteisesti. Rajoitun tässä lausunnossa yleisluontoisesti arvioimaan kaavailtuja ylivaltiollisia järjestelyjä Suomen perustuslain näkökulmasta. Jos uusia kaavailuja verrataan Schengenin sopimusjärjestelmään voidaan todeta, että sen voimaansaattaminen ei riitä kaavaillun ylivaltiollisen rajavalvonnan toteutukseen. Schengen-järjestelmä lähtee puhtaasti kansallisin voimin toteutetusta rajavalvonnasta. * * * Kolmannen vaiheen suunnitelma ylikansallisesti toimivaltaisesta rajavartiolaitoksesta on tietysti valtiosääntöoikeudellisesti ongelmallinen valtiollista suvereniteettia tarkoittavien perustuslain säännösten näkökulmasta. Ylikansallinen rajavartiolaitos kytkeytyy klassiseen kansainväliseen suvereniteettiteoriaan hyvin keskeisesti. Rajojen vartiointi on osaltaan sisäisen suvereniteetin valvontaa viime kädessä sotilaalliseen voimaan tukeutuen. Jos rajavartiolaitoksen resurssit eivät tähän riitä, mukaan suvereniteettivalvontaan tulevat puolustusvoimat, joiden osaksi rajavartiolaitos liitetään; toisin sanoen kysymys on sodasta. Rajavartiolaitos on sotilaallinen organisaatio omine maa-, meri- ja ilmavoimineen. Nyt käsillä olevassa asiassa ei tietysti ole rajojen koskemattomuuden suojaamisesta sanan ankarimmassa mielessä kysymys, mutta tämä tosiasia osoittaa rajavartiolaitoksen oikeusaseman valtiosääntöoikeudellisen erityispiirteen. Rajavartiolaitoksen henkilökunta käyttää julkista valtaa ja poliisiin rinnasteisia ja tietyssä mielessä niitä vankempiakin voimakeinoja (esimerkiksi

8 merivartioalukset aseistuksineen). Jos ylikansalliset rajavartijat saavat suomalaisiin rajavartiomiehiin rinnasteisia toimivaltuuksia, kysymyksessä on merkittävän julkisen vallan käyttöoikeuden luovuttaminen ulkopuolisille. Lähtökohtaisesti tämä edellyttää valtiosopimustason järjestelyä ja sopimuksen hyväksyminen ja voimaansaattaminen perustuslain säätämisjärjestyksen käyttämistä. Nyt esillä olevassa asiassa ylivaltiollisen tason rajavartiotoimintaa ei ole mitenkään yksilöity, joten tarkkaa yleiskuvausta valtiosääntöoikeudellisesta problematiikasta ei voi esittää. Suomella on vanhastaan kokemusta rajavartioinnin kansainvälisoikeudellisesta sääntelystä valtiosopimuksin. Suomen rajoja valvotaan kahdenlaisessa järjestelmässä: itärajan vartiointi pohjautuu tiukasti suvereniteettia tukeviin neuvostovallan aikaisiin sopimuksiin. Länsirajalla taas on vallinnut jopa Länsi-Euroopan olot huomioon ottaen varsin matalakynnyksinen suvereniteetti: rajavalvontasopimukset Ruotsin ja Norjan kanssa. Suomen ja läntisten naapurimaiden, etenkin Ruotsin kanssa toteutetut järjestelyt antavat tiettyjä toimivaltuuksia vieraan valtion valvontaviranomaiselle Suomen alueella vastavuoroisuuden ehdoin. Huomiota voidaan kiinnittää myöskin Teno- ja Torniojokea koskeviin rajajokisopimuksiin, jotka antavat sopimuksissa perustetuille toimielimille ja niissä määritellyille virkamiehille suhteellisen laajoja julkisen vallan käyttämiseen oikeuttavia toimivaltuuksia. Vuoden 1919 hallitusmuodon voimassa ollessa vahvistettiin tiettyjä sisäistä suvereniteettia eli alueherruutta (valtamonopolia eli yksinoikeutta julkisen vallan käyttöön Suomen alueella) tarkoittavia tulkintasääntöjä. Suvereniteettisäännökset siirrettiin vuoden 2000 perustuslakiin rakenteellisesti muutettuina, mutta perussisällöltään entisinä. Merkittävin muutos toteutettiin säännöksellä Suomen osallistumisesta kansainväliseen yhteistoimintaan (PeL 1.3 ). Tämä säännös tarkoitettiin madaltamaan ns. suvereniteetti-kynnystä yleisluontoisesti. Säännös näyttää ensisijassa tarkoittavan ulkoiseen suvereniteettiin liittyviä seikkoja. Nähdäkseni perustuslakimuutos ei vaikuttanut niihin tulkintoihin, jotka vakiintuivat 1919 HM:n kaudella julkisen vallan käyttämistä Suomen valtion alueella. Madalletun suvereniteettikynnyksen periaate näyttää soveltuvan valtioneuvoston selvityksessä kuvattuihin 1. ja 2. vaiheen suunnitelmiin. * * * Ylikansallisen rajavartioinnin organisointi saattaa osoittautua Suomen valtiosäännön kannalta ongelmalliseksi myös tasavallan presidentille kuuluvan päätösvallan suhteen niiltä osin, kuin rajavartiolaitosta koskeva päätöksenteko liittyy tasavallan presidentin päätösvaltaan (mm. rajavartiolaitosta tarkoittavat sotilaskäskyasiat, ks. PeVM 4/2000). Tässäkin yhteydessä on todettava, että rajavartiolaitoksen turvallisuuspoliittinen erityisasema ei ole perimmältään nyt esillä olevan Komission kaavailun kohteena, mutta tämä tausta on syytä pitää mielessä, kun ennakoidaan rajavartioinnin ylikansallistamista - vaikkakaan sillä ei ole turvallisuuspoliittista taustaa. Rajankäynti rajan ylittäjien ja ajoneuvojen valvonnan ja valtakunnan alueen valvonnan välillä määritellään asetuksessa Suomen alueen valvonnasta ja sen alueellisen koskemattomuuden turvaamisesta ( / 1069). Asetuksen mukaisina valvontaviranomaisina mainitaan mm. rajavartioviranomaiset ( 6 ). Valvonta kuuluu puolustusministeriölle - jollei puolustusvoimien ylimpään päällikkyyteen (presidentinvalta) kuuluvasta toi-

9 mivallasta muuta johdu. 7 :n 3 momentin mukaan rajavartioviranomaiset huolehtivat alueellisesta koskemattomuuden valvonnasta ja turvaamisesta valtakunnan rajojen vartiointiin ja valvontaan liittyvien tehtäviensä yhteydessä raja- ja merialueilla. 20 oikeuttaa sotilaallisten voimakeinojen käyttöön myös rajavartioviranomaiset. Huomattava osa näistä tehtävistä kuuluu normaaliaikana rajavartiolaitokselle. Ylivaltiollisen rajavalvonnan yhteydessä joudutaan määrittelemään uudelleen tämä rajankäynti. Kaavailtu ylivaltiollinen rajavartiotoiminta lähtisi liikkeelle ulkorajojen valvonnasta, joten se koskettaisi tavalla tai toisella erityisesti Suomea. Selvityksessä (s.8) mainitaan, että ensivaiheessa perustettaisiin yhteinen reservi poikkeuksellisia tilanteita varten. Se asetettaisiin yhteisen rajavartioelimen ohjaukseen. Ilmeisesti vielä tässä vaiheessa yhteistoiminta ei olisi valtiosääntöoikeudellisesti ongelmallista, vaan rinnastettavissa rauhanturvaamistoimintaan Käyttöperiaatteena olisi rajavalvonnan tukeminen apua tarvitsevassa jäsenvaltiossa. Lopullisena tavoitteena on toimiminen rajatarkastus-tehtävissä rajanylityspaikoilla. Yhteisiin toimiin osallistuvat rajavartijat tarvitsisivat täyden toimivallan rajatarkastuksia varten: valtuudet henkilötietojen kysymiseen, maahantulopuhutteluun, alukseen nousemiseen ja henkilön kiinniottamiseen. Vaikka nämä valtuudet rajattaisiin koskemaan vain rajan läheistä, tarkasti määriteltyä vyöhykettä Suomessa, kysymyksessä olisi julkisen vallan antaminen mahdollisesti vieraan valtion kansalaisille. Sen sijaan se, että suomalaiset rajavartijat reservinä osallistuisivat tällaiseen tehtävään jossain muussa EU-maassa ei olisi valtiosääntöoikeudellisesti ongelmallista tasavallan presidentille rajavartiolaitosta koskevia toimivaltuuksia koskevin varauksin. Jos rajavartiotoiminta perustuisi täysin vapaaehtoisuuteen ja siten, että ulkomaalaisia rajamiehiä tulisi näihin tehtäviin Suomeen vain Suomen esittämän pyynnön perusteella, suvereniteettiproblematiikka väistyisi jossain määrin. Tällöinkin perustuslaki näyttäisi estävän voimankäyttöoikeuksien antamisen ulkomaalaisille. Kokonaan ylivaltiollisesti organisoitu Euroopan rajavartiolaitos on valtiosääntöoikeudellisesti aivan eri asia. Ylivaltiollinen rajavalvonta ei näyttäisi olevan ristiriidassa niiden järjestelyjen kanssa, joita on kansainvälisoikeudellisesti sovittu Suomen, Norjan ja Tanskan tahi Neuvostoliiton ja sen seuraajavaltion Venäjän federaation kesken. Tiettyjä probleemeja saattaa kuitenkin liittyä ylikansallisen rajavalvonnan toteutukseen itärajalla: missä määrin Venäjän ja Suomen välillä voimassa olevat järjestelyt sallivat sen, että itärajan valvonta saatettaisiin ylivaltiolliseen kontrolliin ja siten, että rajalla partioisi kolmansien maiden kansalaisia. Oman valtiosääntöoikeudellisen erityiskysymyksensä voi muodostaa se, että rajavalvontatoimivaltuuksia voimankäyttöoikeuksin saattaa tulla annettavaksi muille kuin Suomen kansalaisille. 1. ja 2. vaiheen yhteistyö. 1. ja 2. vaiheen yhteistyö on tavanomaista EU-valtioiden keskinäistä yhteistoimintaa ja sen koordinointia, jota perustuslain näkökulmasta voidaan arvioida PeL 1 :n 3 momentin säännösten näkökulmasta (Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi

10 ja yhteiskunnan kehittämiseksi). Yhteistoiminta rajavartioinnin alalla osaltaan vahvistaa Suomen lainkäyttöpiirissä olevien ihmisten turvallisuutta. Suunniteltu rajavalvonnan yhteisen ohjausryhmän muodostaminen mahtuu perustuslain puitteisiin kuitenkin sillä varauksella, että aluevalvonta on tavalla tai toisella otettava yhteistyön jatkosuunnittelussa huomioon. "Rajavalvonta" ja "aluevalvonta" ovat pitkälle päällekkäisiä seikkoja, kuten em. asetuksen loppulukujen säännöksistä havaitaan. Yleisten ja yksittäistapauksia koskevien tietojen pysyvä vaihto- ja käsittelyjärjestelmä mahtuu valtiosäännön puitteisiin samalla perusteella. Muut ehdotukset (kuten rajavartija-akatemian perustaminen) ovatkin sitten hallinnon alaan kuuluvia seikkoja, samoin kuin kustannusten tasausjärjestelmä. Helsingissä 3 päivänä kesäkuuta 2002 Ilkka Saraviita

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle HALLINTOVALIOKUNNAN LAUSUNTO 19/2002 vp Valtioneuvoston selvitys komission tiedonannosta neuvostolle ja Euroopan parlamentille "Kohti Euroopan unionin jäsenvaltioiden ulkorajojen yhdennettyä valvontaa"

Lisätiedot

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 7.10.2016 Perustuslakivaliokunnan sihteeristö

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo 8.15

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo 8.15 PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 30.5.1997 klo 8.15 Esityslista 44/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. E 13/1995 vp HVK 1996: EU:n mahdollisen oikeushenkilöllisyyden vaikutuksista eduskunnan asemaan

Lisätiedot

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto Juha Lavapuro 6.10.2016 Kirjallinen lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 72/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.7.2017 COM(2017) 384 final 2017/0162 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Armenian tasavallan välisen viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen

Lisätiedot

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta *** SUOSITUSLUONNOS

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta *** SUOSITUSLUONNOS Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 14.3.2017 2016/0322(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS ehdotuksesta neuvoston päätökseksi ulkorajojen ja viisumipolitiikan

Lisätiedot

ESITYSLISTA 115/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA

ESITYSLISTA 115/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 115/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 13.12.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. U 50/2002 vp ehdotuksesta neuvoston säädöksen antamiseksi Euroopan poliisiviraston perustamisesta

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVONTALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA (HE 94/2016 VP)

HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVONTALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA (HE 94/2016 VP) LAUSUNTO Tuula Majuri 20.9.2016 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVONTALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA (HE 94/2016 VP) 1.

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu LAUSUNTO 03.05.2017 HEL7M0515-6 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Viite HE 72/2016 vp, PeVL 64/2016 vp Asia Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun

Lisätiedot

Ulkoasiainvaliokunnalle

Ulkoasiainvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 6/2006 vp Hallituksen esitys laiksi sotilaallisesta kriisinhallinnasta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Ulkoasiainvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Olli Mäenpää 4.10.2016 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laeiksi Euroopan unionin yhteisen kalastuspolitiikan kansallisesta täytäntöönpanosta sekä yhteisen kalastuspolitiikan seuraamusjärjestelmästä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.5.2016 COM(2016) 304 final 2016/0157 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS viisumien myöntämisen helpottamisesta tehdyn Euroopan unionin ja Georgian välisen sopimuksen mukaisesti

Lisätiedot

Eduskunnan puolustusvaliokunnalle

Eduskunnan puolustusvaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu OIK-01 Päivi Kaukoranta LAUSUNTO 15.02.2017 HEL7M0515-3 Eduskunnan puolustusvaliokunnalle Viite Asia Hallituksen esitykset 72/2016 vp, 94/2016 vp ja HE 107/2016 vp Ulkoasianministeriön

Lisätiedot

HE 77/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään säännös Ahvenanmaan maakuntapäivien osallistumisesta Euroopan

HE 77/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään säännös Ahvenanmaan maakuntapäivien osallistumisesta Euroopan HE 77/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 59 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään

Lisätiedot

Läsnä pj. Tuija Brax /vihr vpj. Susanna Rahkonen /sd jäs. Esko Ahonen /kesk 1 6, 7 osittain

Läsnä pj. Tuija Brax /vihr vpj. Susanna Rahkonen /sd jäs. Esko Ahonen /kesk 1 6, 7 osittain LAKIVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 77/2004 vp Torstai 28.10.2004 kello 10.00-10.55 Läsnä pj. Tuija Brax /vihr vpj. Susanna Rahkonen /sd jäs. Esko Ahonen /kesk Lasse Hautala /kesk Tatja Karvonen /kesk Petri Neittaanmäki

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 26/2005 vp Valtioneuvoston kirjelmä ehdotuksesta parlamentin ja neuvoston asetukseksi (yhteistyöyhtymäasetus) Suurelle valiokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunnan puhemies

Lisätiedot

Läsnä pj. Pirkko Mattila /ps jäs. Jussi Halla-aho /ps (1 9, 10 osittain) Ulla-Maj Wideroos /r sihteeri Minna-Liisa Rinne valiokuntaneuvos

Läsnä pj. Pirkko Mattila /ps jäs. Jussi Halla-aho /ps (1 9, 10 osittain) Ulla-Maj Wideroos /r sihteeri Minna-Liisa Rinne valiokuntaneuvos HALLINTOVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 95/2013 vp Torstai 28.11.2013 kello 12.15-14.00 Läsnä pj. Pirkko Mattila /ps jäs. Jussi Halla-aho /ps Rakel Hiltunen /sd Reijo Hongisto /ps Risto Kalliorinne /vas Mika Kari

Lisätiedot

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0310 (COD) 12310/16 ILMOITUS Asia: Äänestystulos VOTE 52 INF 161 PUBLIC 57 CODEC 1280 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi

3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi i PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Torstai 7.11.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus \ 3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista

Lisätiedot

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Hallintovaliokunta

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Hallintovaliokunta Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Hallintovaliokunta 10.2.2017 Lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström Laki puolustusvoimista 2 Puolustusvoimien tehtävät Puolustusvoimien tehtävänä on: 1) Suomen

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 11.11.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010) Asia: Ruotsin Riksdagenin lausunto perusteluineen muutetusta ehdotuksesta Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Schengenin tietojärjestelmää koskevien Schengenin säännöstön määräysten soveltamisesta Kroatian tasavallassa

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Schengenin tietojärjestelmää koskevien Schengenin säännöstön määräysten soveltamisesta Kroatian tasavallassa EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.1.2017 COM(2017) 17 final 2017/0011 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Schengenin tietojärjestelmää koskevien Schengenin säännöstön määräysten soveltamisesta Kroatian tasavallassa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2017 COM(2017) 199 final 2017/0088 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2014 COM(2014) 81 final 2014/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin kannasta Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan väliseen vapaakauppasopimukseen

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0310(COD) kalatalousvaliokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0310(COD) kalatalousvaliokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Kalatalousvaliokunta 2015/0310(COD) 29.2.2016 LAUSUNTOLUONNOS kalatalousvaliokunnalta kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnalle ehdotuksesta Euroopan

Lisätiedot

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle.

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 21/2002 vp Tiistai 12.3.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. U 7/2002 vp ehdotuksesta neuvoston puitepäätökseksi (rasismin ja muukalaisvihan vastainen

Lisätiedot

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi ajoneuvoliikennerekisteristä

Lisätiedot

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. professori Veli-Pekka Viljanen

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. professori Veli-Pekka Viljanen ESITYSLISTA 79/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko 2.10.2002 kello 09.30 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM KVTR Yli-Vakkuri Laura Suuri valiokunta

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM KVTR Yli-Vakkuri Laura Suuri valiokunta Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00550 KVTR Yli-Vakkuri Laura 16.11.2004 Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä luonnoksesta neuvoston päätökseksi määräenemmistöpäätöksentekoon siirtymisestä rajavalvonta-,

Lisätiedot

Janne Salminen Kuuleminen Lausunto. Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Janne Salminen Kuuleminen Lausunto. Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle 1 Janne Salminen 11.2.2016 Kuuleminen 12.2.2016 Lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Asia: Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (Schengenin

Lisätiedot

Raimo Vistbacka /ps vjäs. Lyly Rajala /kok sihteeri Mika Boedeker valiokuntaneuvos. 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 16 jäsentä.

Raimo Vistbacka /ps vjäs. Lyly Rajala /kok sihteeri Mika Boedeker valiokuntaneuvos. 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 16 jäsentä. LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 22/2004 vp Keskiviikko 5.5.2004 kello 12.00-13.31 Läsnä pj. Markku Laukkanen /kesk vpj. Matti Kangas /vas jäs. Mikko Alatalo /kesk Leena Harkimo /kok Saara Karhu

Lisätiedot

Juha Lavapuro Lausunto

Juha Lavapuro Lausunto Juha Lavapuro 15.9.2017 Lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Asiat: Valtioneuvoston U-kirjelmä U46/ 2017 vp eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (keskitetty

Lisätiedot

SISÄASIAINMINISTERIÖ E-KIRJELMÄ 2907/433/2003 Rajavartiolaitoksen esikunta Raja - ja meriosasto Helsinki 8.12.2003

SISÄASIAINMINISTERIÖ E-KIRJELMÄ 2907/433/2003 Rajavartiolaitoksen esikunta Raja - ja meriosasto Helsinki 8.12.2003 SISÄASIAINMINISTERIÖ E-KIRJELMÄ 2907/433/2003 Rajavartiolaitoksen esikunta Raja - ja meriosasto Helsinki 8.12.2003 EDUSKUNTA Suuri valiokunta EHDOTUS: NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN OPERATIIVISEN ULKORAJAYHTEISTYÖN

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 90/2002 vp Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 200/2002 vp laiksi valmiuslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Asia C-540/03 Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Maahanmuuttopolitiikka Kolmansien maiden kansalaisten alaikäisten lasten oikeus perheenyhdistämiseen Direktiivi 2003/86/EY Perusoikeuksien

Lisätiedot

EU:N RAJAVALVONTAPAKETTI

EU:N RAJAVALVONTAPAKETTI LAUSUNTO Lainvalmisteluosasto Yleisten kansainvälisten ja EU-asioiden yksikkö 8.2.2016 Eduskunnan hallintovaliokunnalle EU:N RAJAVALVONTAPAKETTI Tässä lausunnossa käsitellään yleisiä EU-oikeudellisia kysymyksiä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 659 final 2016/0323 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

Hallintovaliokunnalle

Hallintovaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 11a/2002 vp Hallituksen esitys laiksi seutuyhteistyökokeilusta Hallintovaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Hallintovaliokunta on 8 päivänä toukokuuta 2002 pyytänyt perustuslakivaliokunnalta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin ja Perun tasavallan välisen tiettyjä lentoliikenteen näkökohtia koskevan sopimuksen tekemisestä

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin ja Perun tasavallan välisen tiettyjä lentoliikenteen näkökohtia koskevan sopimuksen tekemisestä EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.6.2010 KOM(2010)264 lopullinen 2010/0142 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Perun tasavallan välisen tiettyjä lentoliikenteen näkökohtia koskevan sopimuksen

Lisätiedot

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Euroopan tietosuojavaltuutettu

Euroopan tietosuojavaltuutettu Euroopan tietosuojavaltuutettu Peter Hustinx Euroopan tietosuojavaltuutettu Joaquín Bayo Delgado Apulaistietosuojavaltuutettu Yhä useammat Euroopan unionin toimet ovat riippuvaisia henkilötietojen laillisesta

Lisätiedot

Eriävä mielipide. Lukuun ottamatta perustuslain 1, 58, 66, 94 ja 95 pykälien muutosehdotuksia yhdyn komitean muutosehdotuksiin.

Eriävä mielipide. Lukuun ottamatta perustuslain 1, 58, 66, 94 ja 95 pykälien muutosehdotuksia yhdyn komitean muutosehdotuksiin. Eriävä mielipide Perustuslain tarkistamiskomitea on saamansa kahden jatkoajan jälkeen tehnyt esityksensä muutoksista perusteluineen 1 päivänä maaliskuuta 2000 voimaan tulleeseen Suomen perustuslakiin.

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.7.2016 COM(2016) 456 final 2016/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta. Kuultavina: puheenjohtaja Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelijain Liitto

3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta. Kuultavina: puheenjohtaja Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelijain Liitto PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 118/2002 vp Torstai 19.12.2002 kello 08.30 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta Ilmoitetaan,

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (33/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (33/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 9.12.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (33/2010) Asia: Puolan parlamentin alahuoneen (Sejm) perusteltu lausunto Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Keskiviikko kello Läsnä nimenhuudossa

Keskiviikko kello Läsnä nimenhuudossa SUURI VALIOKUNTA Valiokunnan kokous 49/2004 vp Keskiviikko 6.10.2004 kello 14.00-14.45 Läsnä nimenhuudossa pj. jäs. Jari Vilén /kok Heidi Hautala /vihr Pertti Hemmilä /kok Toimi Kankaanniemi /kd Marjo

Lisätiedot

ASIANTUNTIJALAUSUNTO PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE

ASIANTUNTIJALAUSUNTO PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE Tämä asiakirja on muunnettu sähköiseen muotoon käyttämällä kuvanlukijalaitetta. Asiakirja on toimitettu vastaamaan asiasisällöltään alkuperäistä asiakirjaa. Teknisistä syistä asiakirjaan on saattanut jäädä

Lisätiedot

Laki. rajavartiolain muuttamisesta

Laki. rajavartiolain muuttamisesta Laki rajavartiolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan rajavartiolain (578/2005) 1 :n 3 momentti, 4, 12 :n 2 momentti, 15 c, 28 :n 1 momentin 3 ja 4 kohta, 33, 77 :n otsikko sekä 2

Lisätiedot

ASIANTUNTIJALAUSUNTO PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE

ASIANTUNTIJALAUSUNTO PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE Tämä asiakirja on muunnettu sähköiseen muotoon käyttämällä kuvanlukijalaitetta. Asiakirja on toimitettu vastaamaan asiasisällöltään alkuperäistä asiakirjaa. Teknisistä syistä asiakirjaan on saattanut jäädä

Lisätiedot

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Puolustusvaliokunta

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Puolustusvaliokunta Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Puolustusvaliokunta 9.9.2016 Lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström HE 72/2016 vp: laki kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta;

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 44/2002 vp Valtioneuvoston kirjelmä ehdotuksesta yleissopimukseksi (huumausaineiden laittoman kaupan torjumisesta tullihallintojen toimesta aavalla merellä) Suurelle valiokunnalle

Lisätiedot

Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM LAVO Leppävirta Liisa(OM) Suuri valiokunta

Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM LAVO Leppävirta Liisa(OM) Suuri valiokunta Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM2015-00076 LAVO Leppävirta Liisa(OM) 17.02.2015 Suuri valiokunta Asia EU/OSA/Eurojust-asetusehdotus U/E/UTP-tunnus U 79/2013 vp EUTORI-tunnus EU/2013/1359 Ohessa lähetetään

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. kesäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. kesäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2011/0901B (COD) 9375/1/15 REV 1 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JUR 341 COUR 21 INST 181 CODEC 797 PARLNAT 70

Lisätiedot

Läsnä pj. Mauri Pekkarinen /kesk vpj. Marjo Matikainen-Kallström /kok (1 10, 11 osittain) jäs. Lars Erik Gästgivars /r (1 10, 11 osittain)

Läsnä pj. Mauri Pekkarinen /kesk vpj. Marjo Matikainen-Kallström /kok (1 10, 11 osittain) jäs. Lars Erik Gästgivars /r (1 10, 11 osittain) TALOUSVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 66/2013 vp Torstai 5.9.2013 kello 13.00-14.00 Läsnä pj. Mauri Pekkarinen /kesk vpj. Marjo Matikainen-Kallström /kok jäs. Lars Erik Gästgivars /r Teuvo Hakkarainen /ps Harri

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0199 (NLE) 11685/17 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 11. elokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: RECH

Lisätiedot

7 Poliisin henkilötietolaki 50

7 Poliisin henkilötietolaki 50 7 Poliisin henkilötietolaki 50 Eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnon mukaan hallituksen esityksessä (202/2017 vp) ehdotetun poliisilain 5a luvun 44 :n (Siviilitiedustelussa saadun tiedon luovuttaminen

Lisätiedot

Keskiviikko kello Läsnä nimenhuudossa

Keskiviikko kello Läsnä nimenhuudossa SUURI VALIOKUNTA Valiokunnan kokous 20/2005 vp Keskiviikko 4.5.2005 kello 13.30-14.47 Läsnä nimenhuudossa pj. vpj. vpj. jäs. Jari Vilén /kok Antti Kaikkonen /kesk Kimmo Kiljunen /sd Mikko Elo /sd Heidi

Lisätiedot

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. Kuultavana: professori Tuomas Ojanen

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. Kuultavana: professori Tuomas Ojanen PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 84/2002 vp Perjantai 11.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 2/2010 vp Valtioneuvoston selvitys valtioneuvoston kannanotoista Lissabonin sopimuksen aiheuttamista Eurooppa-neuvostoa koskevista muutoksista Suurelle valiokunnalle JOHDANTO

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO

EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO Bryssel 18. tammikuuta 2019 REV1 korvaa 21. marraskuuta 2017 päivätyn tiedonannon TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA

Lisätiedot

Muutettu ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Muutettu ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.4.2015 COM(2015) 168 final 2013/0273 (NLE) Muutettu ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä San Marinon tasavallan yhteistyöstä ja tulliliitosta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. syyskuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. syyskuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. syyskuuta 2014 (OR. en) 13683/14 ADD 1 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 26. lokakuuta 2014 Vastaanottaja: PROAPP 18 JAI 715 CATS 137 SCHENGEN 30 COMIX 501 Euroopan komission

Lisätiedot

SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä

SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 20. elokuuta 200 (OR. en) 8505/0 Toimielinten välinen asia: 200/0075 (NLE) WTO 09 SERVICES 7 COMER 58 COASI 64 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan

Lisätiedot

A8-0260/1. Tarkistus 1 Claude Moraes kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta

A8-0260/1. Tarkistus 1 Claude Moraes kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta 25..207 A8-0260/ Tarkistus Claude Moraes kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta Mietintö A8-0260/206 Mariya Gabriel Kolmannet maat, joiden kansalaisilla on oltava viisumi

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko klo Esityslista 61/1997 vp. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko klo Esityslista 61/1997 vp. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko 8.10.1997 klo 10.00 Esityslista 61/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 135/1997 vp kuntajakolainsäädännön uudistamiseksi Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7079/17 ENFOPOL 116 JAI 225 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 7078/17 Asia: Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

Merkitään tiedoksi. 5. HE 46/2002 vp laeiksi lääkelain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Jatkettu I käsittely

Merkitään tiedoksi. 5. HE 46/2002 vp laeiksi lääkelain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Jatkettu I käsittely PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 42/2002 vp Tiistai 7.5.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. E 42/2002 vp komission tiedonannosta Euroopan parlamentille ja neuvostolle vuotuisesta toimintastrategiasta

Lisätiedot

LISÄYS PÖYTÄKIRJAEHDOTUKSEEN 1 Asia: Brysselissä 27. maaliskuuta 2000 pidetty neuvoston istunto (oikeus- ja sisäasiat)

LISÄYS PÖYTÄKIRJAEHDOTUKSEEN 1 Asia: Brysselissä 27. maaliskuuta 2000 pidetty neuvoston istunto (oikeus- ja sisäasiat) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 13. huhtikuuta 2000 (10.05) (OR. fr) 7374/00 ADD 1 LIMITE PV/CONS 12 JAI 29 LISÄYS PÖYTÄKIRJAEHDOTUKSEEN 1 Asia: Brysselissä 27. maaliskuuta 2000 pidetty neuvoston 2251.

Lisätiedot

Laki. poliisilain muuttamisesta

Laki. poliisilain muuttamisesta Laki poliisilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan poliisilain (872/2011) 2 luvun 17 :n 4 momentti ja 9 luvun 10 :n 1 momentin 4 kohta, sellaisena kuin niistä on 2 luvun 17 :n 4 momentti

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0374/22. Tarkistus. Arnaud Danjean, Manfred Weber PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0374/22. Tarkistus. Arnaud Danjean, Manfred Weber PPE-ryhmän puolesta 5.12.2018 A8-0374/22 22, Manfred Weber Johdanto-osan M a kappale (uusi) M a. toteaa, että parlamenttiin olisi perustettava pysyvä valiokunta, joka käsittelisi sisäistä turvallisuutta ja terrorismia, jotta

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00250 RMO Jaakkola Miia(VM) 28.03.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia EKP:n asetus kehyksen perustamisesta yhteisen pankkivalvontamekanismin puitteissa tehtävälle

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0282 (NLE) 14045/17 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: AELE 80 EEE 54 N 52 ISL 47 FL 37 MI 786 ECO 66 INST

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunta 13. tammikuuta 2004 VÄLIAIKAINEN 2002/0043(CNS) LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunnalta kansalaisvapauksien

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 193/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi nimilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi nimilakia. Lainmuutoksella ehdotetaan henkilön suku- ja

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle. Hallituksen esitys laiksi kuntalain muuttamisesta (HE 250/2016 vp)

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle. Hallituksen esitys laiksi kuntalain muuttamisesta (HE 250/2016 vp) Olli Mäenpää 29.11.2016 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi kuntalain muuttamisesta (HE 250/2016 vp) Luottamushenkilön pidättäminen toimestaan Kuntien hallinnon tulee perustuslain 121 :n

Lisätiedot

Läsnä pj. Antti Rantakangas /kesk (1 16, 17 osittain, 18 ja 19 ) vpj. Tapani Mäkinen /kok jäs. Marko Asell /sd

Läsnä pj. Antti Rantakangas /kesk (1 16, 17 osittain, 18 ja 19 ) vpj. Tapani Mäkinen /kok jäs. Marko Asell /sd HALLINTOVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 83/2010 vp Keskiviikko 10.11.2010 kello 11.15-13.10 Läsnä pj. Antti Rantakangas /kesk (1 16, 17 osittain, 18 ja 19 ) vpj. Tapani Mäkinen /kok jäs. Marko Asell /sd Thomas Blomqvist

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Valtioneuvoston kirjelmän viivästyminen. Olen päättänyt omasta aloitteestani tutkia menettelyn kirjelmän antamisessa.

Valtioneuvoston kirjelmän viivästyminen. Olen päättänyt omasta aloitteestani tutkia menettelyn kirjelmän antamisessa. PÄÄTÖS 14.06.2019 Dnro OKV/9/50/2018 Työ- ja elinkeinoministeriö 1/5 VN-jakelu ASIA Valtioneuvoston kirjelmän viivästyminen ASIAN VIREILLETULO Valtioneuvosto päätti yleisistunnossaan 31.5.2018 työ- ja

Lisätiedot

LEPÄÄMÄSSÄ OLEVAT EHDOTUKSET

LEPÄÄMÄSSÄ OLEVAT EHDOTUKSET PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 3/2011 vp Lepäämässä oleva ehdotus Suomen perustuslain muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 13 päivänä syyskuuta 2011 lähettänyt perustuslakivaliokuntaan valmistelevasti

Lisätiedot

Yhteenveto. 1. Työryhmän asettaminen ja tehtävät

Yhteenveto. 1. Työryhmän asettaminen ja tehtävät 40 Yhteenveto 1. Työryhmän asettaminen ja tehtävät Neuvoteltuaan Ahvenanmaan maakunnan hallituksen kanssa oikeusministeriö asetti 9.12.2004 työryhmän, jonka tehtävänä oli arvioida, mihin toimenpiteisiin

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta

Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM2013-00040 PO Taavila Hannele 11.02.2013 Suuri valiokunta Viite Asia Neuvoston päätökset päivämäärän asettamisesta päätöksen 2007/533/JHA ja asetuksen 1987/2006 toisen

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

Ville Niinistö /vihr (6 osittain, 7 9 ) 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 14 jäsentä.

Ville Niinistö /vihr (6 osittain, 7 9 ) 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 14 jäsentä. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 98/2010 vp Torstai 25.11.2010 kello 10.00-13.00 Läsnä pj. Kimmo Sasi /kok vpj. Jacob Söderman /sd (1 6, 7 osittain, 8 ja 9 ) jäs. Tuomo Hänninen /kesk (1 6, 7 osittain)

Lisätiedot

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2003 vp. Hallituksen esitys keskinäisestä oikeusavusta

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2003 vp. Hallituksen esitys keskinäisestä oikeusavusta PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2003 vp Hallituksen esitys keskinäisestä oikeusavusta rikosasioissa Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä tehdyn yleissopimuksen ja keskinäistä oikeusapua rikosasioissa

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 9. huhtikuuta 207 (OR. en) 206/025 (COD) PE-CONS 3/7 VISA 8 COEST 55 COMIX 62 CODEC 295 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel... C KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan liittyvistä teknisistä vaatimuksista ja hallinnollisista

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.12.2018 C(2018) 8465 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.12.2018, ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineen perustamisesta osana sisäisen turvallisuuden

Lisätiedot

12398/17 HG/isk DGD 1. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE)

12398/17 HG/isk DGD 1. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17 Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE) VISA 363 COAFR 254 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Euroopan unionin ja Seychellien tasavallan

Lisätiedot

HE 104/2015 vp. Järjestöstä ehdotetaan erottavaksi lähinnä taloudellisista syistä.

HE 104/2015 vp. Järjestöstä ehdotetaan erottavaksi lähinnä taloudellisista syistä. Hallituksen esitys eduskunnalle Kansainvälisen viinijärjestön perustamisesta tehdyn sopimuksen irtisanomisesta ja laiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Kansalaisvapauksien ja -oikeuksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 29. kesäkuuta 2001 PE 302.207/14-23 TARKISTUKSET 14-23 MIETINTÖLUONNOS: Luís Marinho (PE 302.207)

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. lokakuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. lokakuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. lokakuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0242 (NLE) 12739/14 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EEE 64 CONSOM 159 MI 608 NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa

Lisätiedot

Valtioneuvosto katsoi Suomen voivan hyväksyä sisärajavalvonnan jatkamisen komission esittämällä tavalla.

Valtioneuvosto katsoi Suomen voivan hyväksyä sisärajavalvonnan jatkamisen komission esittämällä tavalla. Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2017-00170 KVY Sulander Heidi(SM) 12.05.2017 Asia EU/OSA; Neuvoston täytäntöönpanopäätös suosituksen antamisesta Schengen-alueen yleisen toiminnan vaarantavissa poikkeuksellisissa

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (53/2013)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (53/2013) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 16.5.2013 ILMOITUS JÄSENILLE (53/2013) Asia: Liettuan parlamentin perusteltu lausunto ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. joulukuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. joulukuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. joulukuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0317 (NLE) 15374/17 COLAC 134 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 1. joulukuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak.

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Olli Mäenpää 5.3.2019 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys eduskunnalle maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

professori Kaarlo Tuori

professori Kaarlo Tuori I PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 46/2002 vp Torstai 16.5.2002 kello 10.00 I 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 52/2002 vp laeiksi esitutkintalain ja pakkokeinolain sekä \ eräiden näihin liittyvien

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.9.2014 COM(2014) 596 final 2014/0278 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan osallistumisen päättymisestä tiettyihin ennen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 27/2011 vp. Hallituksen esitys rajat ylittävän yhteistyön tehostamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 27/2011 vp. Hallituksen esitys rajat ylittävän yhteistyön tehostamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 27/2011 vp Hallituksen esitys rajat ylittävän yhteistyön tehostamisesta erityisesti terrorismin ja rajat ylittävän rikollisuuden torjumiseksi tehdyn neuvoston päätöksen täytäntöönpanoa

Lisätiedot