ATK yrittäjän työvälineenä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ATK yrittäjän työvälineenä"

Transkriptio

1 ATK yrittäjän työvälineenä Perusteet Timo Laapotti / F4U - Foto For You

2 Esityksen sisältö Tietojenkäsittely Tietoyhteiskunta Tietotekniikka apuvälineenä Tietokone (laitteisto/ohjelmisto) Tietoliikenne Tietoturva Ergonomia Tekijänoikeus tietotekniikassa

3 Tietojenkäsittely Tietojenkäsittelyllä tarkoitetaan kaikkea sitä toimintaa, jossa tuotetaan, käsitellään tai käytetään tietoa. Manuaalinen tietojenkäsittely: ilman tietokonetta suoritettavaa tietojenkäsittelyä.tietomäärien lisääntyessä työskentely hidastuu ja virheiden määrä kasvaa Automaattinen tietojenkäsittely: tietoa käsitellään pääasiassa tietokoneen avulla. Nopeaa, väsymätöntä ja virheetöntä. Perussääntö: kone tekee rutiinityön.

4 Tietoyhteiskunta Keskeinen yhteiskuntaa ja kansantaloutta ylläpitävä voima ei enää ole teollinen raaka-aineja tuotantojärjestelmä, vaan tieto ja sen hallinta. Tietokoneet ovat aiheuttaneet työttömyyttä, mutta toisaalta helpottaneet elämää. Ammatteja häviää, mutta uusia syntyy. Tietotyö: työntekijä jalostaa ja käsittelee pääosin tietoa, ei konkreettista materiaalia. Etätyö: työtä tehdään tietoliikenneyhteyksiä hyödyntäen esimerkiksi kotoa käsin.

5 Tietotekniikka yrityksen apuvälineenä Tietojärjestelmät yrityksissä Esimerkiksi kirjanpito, kustannuslaskelma, tilausten käsittely, laskutus, tuotannon seuranta, ostot, varastointi, markkinointi ja johto toimivat tietotekniikan avustamana. Osa yritysten välisestä kaupankäynnistä tapahtuu sähköisesti. Sähköinen kaupankäynti on yleistynyt myös yksityishenkilöiden keskuudessa.

6 Tietokone Kehitettiin alun perin auttamaan ihmistä laajoissa rutiininomaisissa lasku- ja vertailutehtävissä. Auttaa nykyisin myös tiedon siirtämisessä ja tallentamisessa. Laitteisto Koneen fyysiset komponentit. Esimerkiksi keskusyksikkö, näyttö, näppäimistö ja hiiri. Ohjelmisto Toimintaohjeet ja käskyt joiden mukaan laitteisto toimii.

7 Laitteisto Syöttölaitteet Näillä syötetään tietokoneelle sen käsiteltäväksi tarkoitettu tieto. Tulostuslaitteet Tiedon käsittelyn jälkeen tulos voidaan tulostaa ihmisen tulkittavaan muotoon. Tallennuslaitteet Tiedon säilytyspaikka

8 Erilaisia tietokoneita Perinteinen lajittelu: mikrotietokoneet, minitietokoneet, suurtietokoneet ja supertietokoneet. Mikrotietokone: PC (Personal Computer), Apple Macintosh (Mac). Kannettava (läppäri), pöytäkone. Kämmentietokone, älypuhelin Palvelin, työasema

9 Keskusyksikkö Keskusyksikkö: kotelo, jonka sisällä mm. virtalähde, emolevy, prosessori, muistit, kiintolevyt, CD-asemat ja lisäkortit. Emolevy: ohjaa koko mikrotietokonetta ja siihen liitettyjä lisälaitteita. Sisältää mm. muistipiirit, prosessorin, laajennuspaikat ja liitännät.

10 Keskusyksikkö Prosessori (suoritin) Se osa tietokoneesta, joka suorittaa laskennan. PC-koneissa yleisimmät valmistajat Intel ja AMD Keskusmuisti: käytettävät ohjelmat ajetaan keskusmuistista ja sinne tallennetaan väliaikaisesti tietoa. Muisti tyhjenee aina, kun koneesta katkeaa virta.

11 Keskusyksikkö Lisäkortit Laitteita joilla mikrotietokoneen käyttöä voidaan laajentaa ja suorituskykyä parantaa. Esimerkiksi näytönohjain, äänikortti, modeemi, verkkokortti ja videokaappauskortti. Liitännät Oheislaitteiden kytkentään. Esimerkiksi PS/2- liitäntä hiirtä ja näppäimistöä varten, USB-liitäntä esimerkiksi tulostinlaitteille, kameroille ja muisteille.

12 Keskusyksikkö Apumuistit Kiintolevy (kovalevy) on tarkoitettu tietokoneeseen asennettujen ohjelmien ja työtiedostojen säilyttämiseen. Se säilyttää muistinsa myös virran katkettua. CD- ja DVD-asemilla tiedot tallennetaan levylle lasersäteellä polttamalla. Tieto myös luetaan lasersäteellä.

13 Syöttölaitteet Näppäimistö Perusnäppäimistö sisältää funktionäppäimet, numeronäppäimet, kirjoitusnäppäimistön, kohdistimen ohjausnäppäimet ja numeronäppäimistön. Hiiri Hiirtä käytetään mm. käskyjen antamiseen, kohteiden valitsemiseen ja siirtämiseen, piirtämiseen. Muita syöttölaitteita ovat esimerkiksi: digitointitasot, kosketusnäytöt, viivakoodinlukijat ja peliohjaimet.

14 Tulostuslaitteet Näyttö Laadukas näyttö ei rasita silmiä. Näyttö on sitä tarkempi, mitä suurempi sen resoluutio on. Virkistystaajuus ilmaisee, kuinka monta kertaa sekunnissa kuva vaihtuu näytössä. Tulostin Mustesuihku: kirjoituspään suuttimista suihkutetaan mustepisteitä paperille. Laser: tuloste muodostetaan valosähköisesti herkälle rummulle lasersäteen avulla. Siitä värijauhe kiinnittyy paperille lämmön ja paineen ansiosta. Matriisi-, piirturi- ja lämpösiirtotulostin.

15 Oheislaitteet Kuvanlukija (skanneri) Laite, jolla piirros- tai valokuva muunnetaan digitaaliseen muotoon. Modeemi Laite jota käytetään tietoliikenneyhteyksien aikaansaamiseen. Digikamera, digivideokamera ja älykortti

16 Ohjelmisto Tietokoneohjelma on joukko toimintaohjeita ja käskyjä, jotka tietokoneen suoritin suorittaa hyvin nopeasti. Varusohjelmat (mm. käyttöjärjestelmät, virustorjunta, varmuuskopiointi), työvälineohjelmat (mm. tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, piirto-ohjelmat), valmisohjelmat (mm. laskutus- ja kirjanpitoohjelmat, opetusohjelmat, viihdeohjelmat)

17 Käyttöjärjestelmät Käyttöjärjestelmä on joukko pieniä ohjelmia, joiden avulla tietokonetta ohjataan. Käyttöjärjestelmä ladataan koneen keskusmuistiin aina, kun tietokone käynnistetään. Se huolehtii muiden ohjelmien käynnistämisestä sekä muistin, oheislaitteiden ja tiedostojen hallinnasta. Windows, Unix, Linux, MacOS

18 Työvälineohjelmat Henkilökohtaisen tietojenkäsittelyn työvälineiksi laadittuja ohjelmia Toimistopaketit Esimerkiksi Microsoft Office ja OpenOffice Paketissa tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta-, tietokanta- ja esitysgrafiikkaohjelma Tiedonsiirto paketin sisältämien ohjelmien välillä vaivatonta, ulkoasultaan yhdenmukaisia Mukana voi olla muitakin työvälineohjelmia. Esimerkiksi kalenteri, kuvakirjasto, makrokieli ja verkkosivujen teko-ohjelma

19 Työvälineohjelmat Tekstinkäsittelyohjelmat Esimerkiksi Microsoft Word ja OpenOffice Writer Tekstinkäsittelyohjelmien avulla tuotetaan, muotoillaan ja tulostetaan tekstiä. Teksti voidaan rivittää, jakaa kappaleisiin, tavuttaa ja tarkistaa automaattisesti. Myös kuvien ja taulukoiden lisääminen onnistuu. Taulukkolaskentaohjelmat Esimerkiksi Microsoft Excel ja OpenOffice Calc Taulukkolaskentaohjelmalla voidaan tehdä taulukkomuotoisia laskelmia, muotoilla ja tulostaa niitä.

20 Työvälineohjelmat Tietokantaohjelmat Esimerkiksi Microsoft Access ja OpenOffice Base Tietokantaohjelmilla hallitaan suuria tietomääriä. Tiedot voidaan tulostaa järjestettynä tiettyjen ehtojen mukaan. Esimerkiksi asiakasrekisteri. Grafiikkaohjelmat Vektorigrafiikkaohjelmia, maalaus- ja kuvankäsittelyohjelmia sekä esitysgrafiikkaohjelmia Vektorigrafiikkaohjelmia esim. Macromedia FreeHand, Adobe Illustrator. Maalaus- ja kuvankäsittelyohjelmia esim. Adobe Photoshop, Jasc Paint Shop Pro. Esitysgrafiikkaohjelmia esim. Microsoftin PowerPoint, OpenOffice Impress.

21 Työvälineohjelmat Internet-ohjelmat Verkkosivujen selaamiseen käytettävät ohjelmat. Esimerkiksi Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox ja Opera. Verkkosivujen tekoon käytettävät ohjelmat. Esimerkiksi Microsoft FrontPage, Macromedia Dreamweaver ja Nvu. Sähköpostiohjelmat. Esimerkiksi Outlook Express

22 Valmisohjelmat Yrityskäyttöön tehdyt valmisohjelmat Laskutus- ja reskontraohjelmat Laskutus voidaan hoitaa esimerkiksi taulukkolaskennalla, mutta erityisesti siihen käyttöön suunniteltuja ohjelmia on. Palkanlaskentaohjelmat Kirjanpito-ohjelmat Ostoreskontraohjelmat Esimerkkejä: Tietosuunta ohjelmistot, Passeli, Visma Avendo, Arkhimedes, Tappio

23 Tietoliikenneverkot Lähiverkko (LAN) Rajoitetulla maantieteellisellä alueella toimiva nopea datasiirtoverkko. Laajempia verkkoja esimerkiksi WAN ja MAN. Internet: TCP/IP-protokollaa noudattavien verkkojen yhteenliittymä. Maailmanlaajuinen. Sisältää joukon palveluita esimerkiksi sähköposti, verkkosivut, uutisryhmät ja tiedostonsiirrot.

24 Internet Liitynnät Internetiin Modeemiyhteys lankapuhelimen kautta. Muuttaa tiedon analogiseen muotoon puhelinverkkoa varten. Maksiminopeus 56 kbit/s. Isdn-yhteys on digitaalinen puhelinliittymä. Maksiminopeus 128 kbit/s. Gsm-yhteys (jatkuva yhteys) nopeus 9,6-43,2 kbit/s. Gprs-yhteys (pakettikytkentäinen) nopeus kbit/s. Egprs eli edge kbit/s. 3G 144 kbit/s - 2 Mbit/s. Laajakaistayhteys (esimerkiksi kaapelimodeemi tai adsl) 256 kbit/s - 8 Mbit/s. Kiinteä yhteys 64 kbit/s Mbit/s.

25 Internet Palveluntarjoajat Jotta Internetiin pääsee, tarvitaan käyttöoikeus johonkin Internetiin kytkettyyn palvelimeen. Tämä yhteys saadaan palveluntarjoajan kautta. Näitä ovat esimerkiksi Sonera ja Elisa. Esimerkkejä Internetin palveluista www-sivut, hakupalvelut (esim. Google), sähköposti, uutisryhmät eli keskustelualueet, ftp (tiedostonsiirto), irc (reaaliaikainen keskustelu), internet-puhelut (esim. Skype), pikaviestisovellukset, videoneuvottelut, pankkipalvelut ja verkkokaupat.

26 Tietoturva Tietoturvalla tarkoitetaan tietojen suojaamista mm. rikoksia ja tallennuslaitteiden vaurioitumista vastaan. Tärkeitä suojauksia myös kotikäyttäjille: Virusturva Palomuuri Tietojen varmuuskopiointi Myös käyttäjätunnukset ja salasanat kannattaa suojata. Samoin laitevarkauksilta suojautuminen on tärkeää.

27 Ergonomia Ergonomia: työmenetelmien ja -välineiden muokkaaminen ihmiselle sopiviksi. Työtuolin on tuettava hyvin selkää. Työtason korkeus on oltava oikea Näytön oltava silmiä rasittamaton. Hiiri käteensopiva. Näpäimistön näppäintuntuman oltava hyvä. Keskusyksikkö hiljainen. Kuva kirjasta (s.50) tietokoneen käyttötaito 1 Office 2003-ohjelmille.

28 Tekijänoikeus tietotekniikassa Kuva- ja tekstimateriaalin hankinta Internetistä on vaivatonta. Kannattaa huomioida, että tekijänoikeus koskee myös Internetiä. Tekijänoikeus: sillä, joka on luonut kirjallisen tahi taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen. Teosta voi lainata hyvän tavan mukaisesti tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Verkossa on vapaasti kopioitavaa materiaalia. Siitä on silloin maininta materiaalin yhteydessä. Esimerkiksi avoimen lähdekoodin ohjelmat. Tietosuoja on yksityisen henkilön yksityisyyden oikeudellista kunnioittamista. Henkilötietolaki, julkisuuslaki.

29 Linkkejä Ilmaisohjelmia Mozilla selaimet ja sähköpostiohjelmat: Suomenkielinen OpenOffice-toimistoohjelmisto:

ATK yrittäjän työvälineenä

ATK yrittäjän työvälineenä ATK yrittäjän työvälineenä Word ja Excel Timo Laapotti / F4U - Foto For You f4u@f4u.fi http://f4u.fi/mlykl/ 13.5.2008 Ohjelmisto Tietokoneohjelma on joukko toimintaohjeita ja käskyjä, jotka tietokoneen

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

Alice Ojala Annikki Hyppönen

Alice Ojala Annikki Hyppönen Alice Ojala Annikki Hyppönen 1 Copyright Teknolit Oy Tämän teoksen tekstin ja kuvien jäljentäminen ilman lupaa painamalla, monistamalla, valokuvaamalla tai muulla tavoin kielletään tekijänoikeuslain (404/61,

Lisätiedot

17 tuuman PowerBook G4 Käyttöopas Sisältää PowerBook G4 -tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja

17 tuuman PowerBook G4 Käyttöopas Sisältää PowerBook G4 -tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja 17 tuuman PowerBook G4 Käyttöopas Sisältää PowerBook G4 -tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja K Apple Computer, Inc. 2005 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämä käyttöopas

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas S ISÄLLYSLUETTELO Tärkeitä tietoja 2 Tietokoneen peruskäyttö 3 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 3 Turvallisuusohjeet... 3 Tietokoneen turvallinen käyttäminen... 3 Tutustuminen omaan tietokoneeseen...

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas SISÄLLYSLUETTELO Tärkeitä tietoja 4 Tietokoneen peruskäyttö 5 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 5 Turvallisuusohjeet... 5 Tietokoneen sijoituspaikka... 5 Kaapelit... 5 Tietokoneen puhdistaminen... 5 Tietokoneen

Lisätiedot

ATK yrittäjän työvälineenä

ATK yrittäjän työvälineenä ATK yrittäjän työvälineenä Internet viestintä- ja kauppakanavana Timo Laapotti / F4U - Foto For You f4u@f4u.fi http://f4u.fi/mlykl/ 27.5.2008 Tietoverkko Tietoverkossa on yhteen kytkettyjä tietokoneita.

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas Pikaopas ja vianmääritysopas SISÄLLYSLUETTELO Tärkeitä tietoja 3 Tietokoneen peruskäyttö 4 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 4 Turvallisuusohjeet... 4 Tietokoneen turvallinen käyttäminen... 4 Tutustuminen

Lisätiedot

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 62900 ALAJÄRVI 1 / 90 SISÄLLYSLUETTELO: Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 1.1 Yleistä 5 1.2 Sisäinen tietoliikenne 5 1.2.1 Lähiverkko 5 1.2.2 Lähiverkon laitteet 5 1.2.3 Kaapeloitu lähiverkko (yleisesti ja toteutus)

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Grandparents & Grandchildren project - Handbook for grandchildren tutors

Grandparents & Grandchildren project - Handbook for grandchildren tutors The materials and documents have been developed in the framework of a project financed by the European Community. The contents of the documents do not necessarily reflect the opinion of the EU Commission.

Lisätiedot

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Kirjoittanut: Otto Kekäläinen, Teemu Sivonen ja Kimmo Suutala. Tekijänoikeudet: Opas perustuu Ubuntu tutuksi -wikikirjaan: http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Seppo Leppänen VIDEONEUVOTTELUJÄRJESTELMÄT JA KOKOUSPALVELUVERTAILU

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Seppo Leppänen VIDEONEUVOTTELUJÄRJESTELMÄT JA KOKOUSPALVELUVERTAILU POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Seppo Leppänen VIDEONEUVOTTELUJÄRJESTELMÄT JA KOKOUSPALVELUVERTAILU OPINNÄYTETYÖ Kesäkuu.2010 OPINNÄYTETYÖ Kesäkuu 2010 Tietotekniikan

Lisätiedot

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA AINA Laajakaistaliittymä Käyttäjän opas UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA SISÄLLYSLUETTELO 1. TERVETULOA... 3 1.1. Mitä tarvitaan?...3 1.2. Perustietoja yhteydestä...3 2. AVAUSPAKETIN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Kuinka hoidan kotimaan asiani ulkomailla? Asiaa internetistä, tietoliikenteestä ja televisiosta

Kuinka hoidan kotimaan asiani ulkomailla? Asiaa internetistä, tietoliikenteestä ja televisiosta Kuinka hoidan kotimaan asiani ulkomailla? Asiaa internetistä, tietoliikenteestä ja televisiosta Martti Palomäen esitelmä Alanyan suomalaiset ry:n kuukausitapaamisessa 15.1.2011 Muuttaminen tai pidempiaikainen

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖJEN LAAJAKAISTAISET VIESTINTÄVERKOT

ASUINKIINTEISTÖJEN LAAJAKAISTAISET VIESTINTÄVERKOT ASUINKIINTEISTÖJEN LAAJAKAISTAISET VIESTINTÄVERKOT Suomen Kiinteistöliitto ry ja Sähköinfo Oy Julkinen, huhtikuu 2003 Projektiryhmä Nimi: Tapio Raaska Jari Sassi Risto Riihimäki Jouni Paju Tehtävä: projektipäällikkö

Lisätiedot

Tietotekniikka. Tietotekniikka 131. Ilmoittautuminen ti 9.12. klo 11 alkaen ks. s. 5

Tietotekniikka. Tietotekniikka 131. Ilmoittautuminen ti 9.12. klo 11 alkaen ks. s. 5 Tietotekniikka 131 Tietotekniikka Ilmoittautuminen ti 9.12. klo 11 alkaen ks. s. 5 Opintoneuvontaa ilmoittautumisten aikaan ks. s. 5 opetuskaudella ks. s. 168 Perustietoja kursseista Tietotekniikan kurssit

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

7. Hyödyllisiä linkkejä... 28

7. Hyödyllisiä linkkejä... 28 SISÄLLYSLUETTELO 1. Mikä Linux on?... 2 1.1. Vahvuudet ja heikkoudet... 2 1.2. Tietoturva... 3 1.3. Linux-ohjelmat vs. Windows-ohjelmat... 3 1.4. Erilaiset jakeluversiot (distribuutiot eli distrot)...

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas Pikaopas ja vianmääritysopas S ISÄLLYSLUETTELO Tuotteen rekisteröinti 2 Tärkeitä tietoja 2 Tietokoneen peruskäyttö 4 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 4 Turvallisuusohjeet... 4 Tietokoneen turvallinen

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Safe Anywhere PC 12

Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Safe Anywhere PC 12 Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Safe Anywhere PC 12 Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP -käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -ohje... 3 Johdanto... 3 Mikä on F-Secure Online Backup Service for Consumers?... 3 Ohjelman toimintaperiaate...

Lisätiedot

LIIKKUVAN TYÖN TOIMINTOANALYYSI Ohjekirja

LIIKKUVAN TYÖN TOIMINTOANALYYSI Ohjekirja LIIKKUVAN TYÖN TOIMINTOANALYYSI Ohjekirja INSINÖÖRITYÖ Mika Huurre Tietotekniikan koulutusohjelma Tiedonhallintatekniikka Hyväksytty.. SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKKA KUOPIO Koulutusohjelma Tietotekniikan

Lisätiedot

Verkko-opetuksen tietotekniikkaa PC-videoneuvottelu

Verkko-opetuksen tietotekniikkaa PC-videoneuvottelu Verkko-opetuksen tietotekniikkaa PC-videoneuvottelu S. Räsänen Report B / 2002 / 2 UNIVERSITY OF KUOPIO Department of Computer Science and Applied Mathematics P.O.Box 1627, FIN-70211 Kuopio, FINLAND Sisällys

Lisätiedot

AutoFutur Pro. Kokonaisratkaisu varaosa- ja teknisen kaupan yrityksille. FuturSoft OHJELMISTO. AutoFutur Pro. Sähköinen taloushallinto

AutoFutur Pro. Kokonaisratkaisu varaosa- ja teknisen kaupan yrityksille. FuturSoft OHJELMISTO. AutoFutur Pro. Sähköinen taloushallinto Sähköinen taloushallinto OHJELMISTO Sähköiset varaosaluettelot Sähköinen työinformaatio AutoFutur Pro Sähköiset hinnastot Yhteydet omiin jälleenmyyjiin Sähköiset tilausjärjestelmät AutoFutur Pro OHJELMISTO

Lisätiedot

WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007

WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 1 WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 W M - L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Huopalahdentie 3 E 84 00330

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva

Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP -käyttöjärjestelmän 32-bittinen

Lisätiedot

MacBook Käyttöopas. Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja

MacBook Käyttöopas. Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja MacBook Käyttöopas Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja K Apple Computer, Inc 2006 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämä käyttöopas on tekijänoikeuslakien

Lisätiedot