Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet. Laitteistot ja ohjelmistot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet. Laitteistot ja ohjelmistot"

Transkriptio

1 Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet Laitteistot ja ohjelmistot Tietokone koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä ja muista tietokoneeseen liitettävistä oheislaitteista. Laitteet voidaan jakaa syöttölaitteisiin ja tulostuslaitteisiin. KESKUSYKSIKKÖ Tietokoneen oleellisin osa on keskusyksikkö. Keskusyksiköitä on monen muotoisia ja kokoisia, mutta sisuskalut ovat usein hyvin samantyyppisiä. Tärkeimmät keskusyksikön osat ovat suoritin eli prosessori ja keskusmuisti. Prosessori eli suoritin on tietokoneen sydän, joka hoitaa tiedonsiirron tietokoneen eri osien välillä ja suorittaa tiedon käsittelyn ja laskennan. Prosessorista riippuukin hyvin pitkälti tietokoneen nopeus. Tällä hetkellä käytetyimpiä suorittimia ovat AMD:n valmistamat Athlon -prosessorit sekä Intelin valmistamat Pentium -prosessorit - muita vastaan tulevia prosessorinimiä ovat sellaiset kuin Opteron, Sempron (AMD), Celeron ja Xeon (Intel). Prosessorin tehokkuus on kiinni sen käyttämän teknologian lisäksi myös siitä, millä kellotaajuudella se toimii. Kellotaajuuksia on laidasta laitaan, 200 MHz oli yleisin vuonna 1998, nyttemmin on menty jo gigahertseihin (1000 MHz). PC-koneiden prosessorien historiaa:

2 Vuosi Prosessori 1978 Intel kehitti ensimmäisen 16-bittisen prosessorin, kellotaajuudeltaan 4,77 megahertsiä. Ensimmäisissä PC-koneissa käytettiin kuitenkin edullisempaa 8/16- bittistä 8088-prosessoria prosessori esiteltiin ja valittiin IBM:n AT-koneiden suorittimeksi Seuraavan sukupolven prosessoriperhe, aidosti 32-bittiset prosessorit (16-33 MHz), tulivat markkinoille sisälsi tuen moniajolle, joten sillä pystyi ajamaan tehokkaampia käyttöjärjestelmiä, kuten UNIXia Intel esitteli prosessorinsa, jonka DX-malli sisälsi pienen välimuistin sekä matematiikkaprosessorin. Myöhemmin prosessorista tehtiin useita erilaisia malleja eri kellotaajuuksilla kuten perus-dx:ää nopeammat DX2 ja DX4 aina 100 megahertsiin asti AMD mursi Intelin monopolin x86- markkinoilla lanseeraamalla oman AM386- perheensä, jonka prosessorit olivat halvempia ja tehokkaampia kuin Intelin ensimmäiset prosessorit Intel julkaisee ensimmäisen Pentiumprosessorinsa AMD esittelee AM486-prosessorit 1995 Pentiumin haastaja, AMD:n K5, julkaistaan. Intel julkaisee Pentium Pro:n, joka sai jalansijaa lähinnä palvelinkäytössä.

3 1997 Pentium Pro:n P6-ytimeen perustuva Pentium II saapuu markkinoille ja AMD esittelee vastaukseksi K6-prosessorin Intel tarjoaa markkinoille halvat Celeronprosessorit sekä palvelinkäyttöön tarkoitetut Xeon-prosessorit Pentium III julkaistaan samoin kuin AMD Athlon -prosessorit. Molempien prosessoriperheiden viimeiset mallit puhkaisivat gigahertsin rajan AMD julkaisee Thunderbirdin sekä Athlonista riisutun Duronin. Intel julkaisee Pentium 4:n Ensimmäinen 64-bittinen prosessori, Intel Itanium, julkaistaan AMD ja Apple julkaisevat omat 64-bittiset prosessorinsa: AMD Opteron- ja Athlon 64- prosessorit, Apple G5-prosessorin AMD julkaisee Sempron-prosessorin, joka jatkaa Duronin edullista linjaa Uusinta prosessoriteknologiaa edustavat Intelin puolelta Core 2-prosessorit ja AMD:llä Athlon 64 X2-prosessorit, joissa kummassakin mallissa on kaksoisydin. Kellotaajuuksissa on päästy jo 3000 megahertsin rajan yli. Myös Apple siirtyi käyttämään koneissaan Intelin prosessoreita. Bitti on pienin tietokoneen käyttämä tiedon yksikkö. Bitillä voi olla vain arvot yksi tai nolla. Tavu muodostuu kahdeksasta bitistä ja sitä käytetään yleisesti tietomäärän mittayksikkönä, esim. kuinka paljon tietoa mahtuu levykkeelle, kuinka paljon muistia koneessa on tai kuinka paljon tilaa kiintolevyltä jokin tiedosto vie.

4 1 kilotavu = 1 Kt = 1024 tavua 1 megatavu = 1 Mt = 1024 kilotavua 1 gigatavu = 1 Gt = 1024 megatavua Puhekielessä puhutaan yleensä vain "kiloista", "megoista" ja "gigoista". Tavua, joka on englanniksi "byte", ei siis pidä sekoittaa bittiin. Tavu myös tarkoittaa yhtä merkkiä, koska on olemassa ns. ASCII-koodi, jossa on määritelty mitä kirjainta, numeroa tai muuta kirjoitusmerkkiä kukin kahdeksan bitin jono (= tavu) tarkoittaa - toisin sanoen 1000 merkin teksti veisi tilaa yhden kilotavun. Tämä ei kuitenkaan enää nykyään pidä paikkaansa, sillä kun tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitetaan, ohjelma sisällyttää tekstin sekaan omia, käyttäjälle näkymättömiä, ohjauskoodejaan. Keskusmuisti (yleisesti puhutaan vain "muistista") jakautuu kahteen osaan : ROM-muistiin ja RAM-muistiin. ROM-muisti on "vain luku" -muistia, jossa sijaitsevat perustiedot koneen käynnistämistä varten. RAM-muisti on työmuistia, jossa tiedot säilyvät vain sen aikaa, kun koneessa on virta päällä. RAM-muistissa ovat myöskin kaikki ohjelmat ja tiedostot koneen käytön aikana ja RAM:ista hyvin pitkälti riippuu esimerkiksi se, kuinka montaa ohjelmaa voi koneella käyttää yhtä aikaa. Mitä enemmän muistia, sitä enemmän koneella on "tilaa hengittää" mm. grafiikkaohjelmat tarvitsevat paljon työmuistia toimiakseen sujuvasti. Normaali muistin määrä kaupasta ostettavassa koneessa on vähintään 256 megatavua, mutta sitä on helppo lisätä, sillä muisti tulee ns. muistikampoina, jotka vain napsautetaan kiinni emolevyyn. Kampojakin on kuitenkin useaa tyyppiä, joten ennen lisäostoja on hyvä tarkistaa, minkä tyyppinen muistipalikka tietokoneen emolevylle käy. Suurin keskusyksikön sisältä löytyvä osanen on emolevy. Emolevy on piirilevy, jossa sijaitsevat mm. prosessori(t) tuulettimineen, muistipiirit, lisäkorttien väylät ja muut oheislaiteliitännät. Emolevyllä tieto kulkee lisälaitteilta prosessorille, joka sitten käsittelee tiedon ja suorittaa vaaditut toimenpiteet.

5 Tieto liikkuu tietokoneessa väyliä pitkin. Mitä tehokkaampi väylä, sitä nopeammin tieto kulkee. Esimerkiksi 32-bittisessä väylässä voi kulkea 32 bittiä rinnakkain. Yleisimmät väylätyypit ovat PCI-korttipaikkaväylät, AGP-väylä näytönohjaimelle sekä monikäyttöiset USB- ja Firewire-väylät ulkoisille oheislaitteille. Välimuisti eli cache sijaitsee myöskin emolevyllä ja sitä käytetään lisäämään kiintolevyn ja keskusmuistin käyttönopeutta - se säilyttää viimeksi tarvitut tiedot ja jos samaa tietoa tarvitaan heti uudestaan, voidaan se nopeasti hakea välimuistista. Lisäkortit ovat koneen sisälle liitettäviä laitteita, jotka lisäävät koneen ominaisuuksia tai parantavat sen ominaisuuksia entisestään. Kaikkein yleisimpiä lisäkortteja ovat näytönohjain, äänikortti, verkkokortti sekä modeemi. Monet näistä löytyvät tietokoneista usein jo valmiiksi integroituina eli sisäänrakennettuina koneen emolevylle. Äänikortti muuntaa koneella biteiksi tallennetut äänet ihmiskorvan ymmärtämään muotoon ja usein myöskin päinvastoin, jos siihen on mahdollista kytkeä mikrofoni tai muu ulkoinen äänilähde. Yleisimmät perusäänikortit ovat ns. Soundblaster yhteensopivia kortteja, jotka riittävätkin moneen käyttöön. Äänikortin lisäksi tarvitaan tietenkin myös kaiuttimet, ellei koneen näytössä niitä ole valmiina. Erilaisia multimediakaiutinpaketteja saa kohtuullisen halvalla, ja yleensä ne sisältyvätkin koneen hintaan.

6 Näytön lisäksi tarvitaan näytönohjain, sillä ilman sitä näytölle ei tule minkäänlaista kuvaa. Näytönohjaimen oman muistin määrä määrittelee sen, minkälaista resoluutiota (kuvatarkkuutta) ja värimäärää kuvaruudulla voidaan esittää (riippuen tietysti näytöstäkin). Käytännössä kaikki tällä hetkellä kaupasta saatavat näytönohjainkortit ovat vähintään 64-megaisia 3d-näytönohjaimia, joiden muisti riittää suurempienkin resoluutioiden esittämiseen suurilla värimäärillä. Näytönohjainten suurista muistimääristä (jopa 512 megatavua) hyötyvät eniten peli- ja grafiikkaohjelmat. Suurimmat näytönohjainvalmistajat ovat ATI ja NVIDIA. Kannettavissa tietokoneissa näytönohjain on yleensä integroitu, pöytäkoneissa se liitetään AGP- tai PCI-Express -väylään. Useimmissa näytönohjaimissa on mahdollisuus liittää tietokoneeseen kaksi kuvaruutua ja saada näin käyttöjärjestelmään lisää työpöytäpinta-alaa. Modeemi on laite, jota tarvitaan tiedon siirtämiseen puhelinlinjojen välityksellä. Modeemi muuntaa tietokoneen bittitiedot ääneksi, joka voidaan välittää puhelinlinjoja pitkin. Kun se saavuttaa kohteensa, toisessa tietokoneessa oleva modeemi muuntaa äänen takaisin tietokoneen ymmärtämään muotoon. Modeemi on vähimmäisvaatimus, jotta voitaisiin ottaa yhteys internetiin, maailmanlaajuiseen tietoverkkoon. ISDN-kortti on tavallaan digitaalinen modeemi, joka osaa hyödyntää puhelinlinjoja paremmin kuin tavallinen modeemi. ISDN:n ei tarvitse muuttaa bittejä ääneksi, minkä vuoksi ISDN-yhteys on nopeampi ja varmempi kuin modeemiyhteys. Käytetyin tiedonsiirtoyhteysmuoto on tällä hetkellä kiinteä laajakaista. Yleisin laajakaistatekniikka, (A)DSL, on modeemitekniikka, jolla on mahdollista siirtää jopa 8 megatavua sekunnissa tavallista puhelinlinjaa pitkin. Toiseksi yleisin laajakaistamuoto on kaapelimodeemi, joka toimii kaapelitelevisioverkkoa pitkin.

7 Verkkokorttia käytettiin ennen lähinnä yrityksen sisällä usean tietokoneen yhdistämiseen paikallisverkkoon, yleensä keskuskoneen eli palvelimen kautta. Näin työntekijät pystyivät käyttämään, jakamaan ja muokkaamaan samoja tiedostoja sekä viestimään keskenään. Nykyään verkkokorttia tarvitaan myös kotona tietokoneen liittämiseen laajakaistamodeemiin. Verkkokortteja on sekä langallisia että langattomia. Langattomissa lähiverkoissa (yleisin on WLAN) on yleensä tukiasema, johon kaikki koneet on langattomasti yhdistetty. Tietokoneista löytyy monesti verkkokortti integroituna. Keskusyksikön takaa löytyy kokoelma erilaisia liittimiä. Kaikista koneista löytynee liitäntä näytölle (VGA/DVI), useampi USB(2)-liitäntä lisälaitteille (kuten hiirelle, näppäimistölle, tulostimelle, digikameralle ym.) sekä usein vielä USB-liitännän myötä käyttötarvettaan menettäneet sarja- ja rinnakkais- ja PS/2-liitäntäkin. Joistakin koneista löytyy myös nopea FIREWIRE-liitäntä, jota käytetään mm. digivideokameran sekä ulkoisten massamuistiasemien liittämiseksi tietokoneeseen. Verkkoliitäntä sekä PS/2-malliset näppäimistö- ja hiiriliitännät VGA-liitäntä näytölle sekä sarjaliitäntä Rinnakkaisliitäntä USB-liitännät

8 oikealla nykyaikainen digitaalinen DVI-liitäntä näytölle, vasemmalla s-videoliitäntä kuvan ulosvientiä varten (esim. tv:lle) FIREWIRE-liitäntä (tunnetaan myös nimillä i.link tai IEEE 1394) Koska tieto siis ei säily koneen RAM-muistissa kuin sen aikaa kun virta on päällä, tarvitaan apumuisteja eli tallennusmuisteja eli massamuisteja (puhekielessä puhutaan yleensä erilaisista asemista). Yleisimpiä näistä ovat kiintolevyt, DVD- ja CD-levyt, muistitikut, disketit, nauha-asemat jne. Kiintolevy eli kovalevy eli umpilevy on massamuisti, jossa sijaitsevat koneelle tallennetut ohjelmat ja usein myöskin tallennetut tiedostot. Kiintolevyjä on sekä sisäisiä ja ulkoisia. Sisäinen kiintolevy on asennettu kiinteästi ruuveilla kiinni keskusyksikön sisälle, ulkoinen kiintolevy on erillisessä kotelossaan ja se liitetään joko USB2- tai FIREWIRE-väylään. Sisäinen kiintolevy on usein jaettu moneen osaan, esimerkiksi C-asemaksi ja D-asemaksi, C-asemalla sijaitsee yleensä koneen käyttöjärjestelmä (esim. Windows XP). Kiintolevy on magneettisuus -periaatteella toimiva tallennusväline, samoin kuin tavalliset levykkeetkin, ja kiintolevylle mahtuu nykyään jo satojakin gigatavuja tietoa. Kiintolevy avattuna Muistitikut ovat USB-liitäntään liitettäviä pienikokoisia ja helposti mukana kuljeteltavia muisteja, joita voidaan käyttää erillisen kovalevyn tai levykkeen tapaan. Jo käytöstä hiljattain poistuville levykkeille ("korpuille") mahtuu noin 1,44 Mt tietoa. Levykkeitä käytetään tietokoneen levykeasemassa (yleensä A-asema) ja niille voi helposti tallettaa pieniä tiedostoja - tekstiä mahtuu melko paljonkin. Uusista tietokoneista ei enää levykeasemaa välttämättä löydy.

9 Lähes jokaisesta koneesta löytyy nykyään "polttava" DVD asema. Kaikki ohjelmat ja pelit ovat kaupasta ostettaessa DVD:llä tai CD:llä ja DVD-asemaa pystyy käyttämään myös elokuvien katselemiseen tai musiikkilevyjen kuunteluun. DVD-R-levylle mahtuu noin 4,7 gigatavua tietoa, DVD-R-DL (Dual Layer)-levylle noin 8,5 gigatavua. CD-levyille tietoa mahtuu noin 700 megatavua. DVD/CD-R-levyjen lisäksi tarjolla on myös RW-levyjä, joille pystytään kirjoittamaan tietoa uudestaan. DVD-levyjen yhteydessä esiintyy myös "+"- ja "-"-merkit, mitkä viittaavat kahteen, osittain yhteensopivaan tekniseen standardiin. Suurin osa DVD-laitteista tukee niitä kumpaakin. Varmuuskopioinnin yhteydessä tiedostosta tai koko levystä tehdään varmuuskopio alkuperäisen tiedon häviämisen varalta. Joissain järjestelmissä varmuuskopiointi on automatisoitu, eli kone kopioi automaattisesti esim. öisin tiedot talteen nauha-asemalle. SYÖTTÖLAITTEET Tietokoneen perusnäppäimistöstä löytyy 102 näppäintä, mutta näppäimistöjäkin on monenlaisia : erilaisista multimedianäppäimistöistä löytyy lisäksi erikoisnäppäimiä ohjelmien käyttöä nopeuttamaan, ergonomisesti muotoillut näppäimistöt eivät rasita käsiä jne. Kirjoitusnäppäinten ja numeronäppäimistön lisäksi näppäimistöltä löytyy joitakin erikoisnäppäimiä, kuten Ctrl, Alt, Delete, nuolinäppäimet ja funktionäppäimet. Hiiressä on yleensä vähintään kaksi painiketta, mutta on olemassa myös yksipainikkeisia hiiriä sekä ns. "rullahiiriä", joiden rullan avulla ikkunan sisältöä tai näyttöä voidaan vierittää. Muunkinlaisia variaatioita löytyy.

10 Muita vastaaviin tarkoituksiin olevia syöttölaitteita ovat mm. viivakoodinlukija, jota voi käyttää vaikkapa maksettaessa laskuja internetin kautta, digitointipöytä, jota käytetään lähinnä tietokoneavusteisessa suunnittelussa (CAD) ja peliohjain eli joystick. Peliohjaimella on helpompaa pelata pelejä kuin tietokoneen näppäimistöltä, lisäksi esim. autopelejä varten on saatavana rattiohjaimia. Kuvanlukijan eli skannerin avulla voidaan valokuvia, lehtileikkeitä, diakuvia tai tekstiä muuntaa digitaaliseen muotoon ja siirtää tietokoneelle. Skannereita on kotikäyttöön kolmea tyyppiä : yleisin on tasoskanneri, joka toimii kuten kopiokone, eli haluttu kuva pistetään kannen alle luettavaksi, nykyään harvinainen käsiskanneri, jota kuljetetaan itse skannattavan kuvan yli, sekä nega/diaskanneri, jolla voidaan lukea suoraan kuvien negatiiveja tai diakuvia. Tasoskanneriin on myös mahdollista hankkia ns. dia- tai nega-kansi, jolloin ei tarvitse ostaa erillistä skanneria tätä tarkoitusta varten. Kuvanlukijaa ostettaessa tulee kiinnittää huomiota lukuun, jonka perässä on mittayksikkö DPI. DPI on lyhenne sanoista "dots per inch" eli pistettä tuumalla ja tarkoittaa sitä, kuinka suurella tarkkuudella ko. skannerilla on mahdollista kuvia skannata. Kotikäyttöön riittää 1200 DPI:n tarkkuudella skannaava skanneri. Tekstin lukemiseksi skannerin mukana on tultava OCR tekstintunnistusohjelmisto. Toinen suosittu tapa siirtää kuvia tietokoneelle ovat digitaalikamerat. Kalleimmilla digitaalikameroilla päästään lehtikuviin riittävään tasoon, mutta halvemmillakin saa nykyään jo varsin hyvälaatuisia kuvia. Digitaalikamerat eroavat toisistaan ominaisuuksien, tarkkuuden, tallennusmuistin ja tiedonsiirtotapojen perusteella. Tarkkuuden mittayksikkönä käytetään megapikseleitä (1 megapikseli = miljoona pikseliä). Digitaalikameralla otetut kuvat eivät tallennu filmille, vaan kamerassa olevalle muistikortille, jolta ne siirretään tietokoneelle USB-kaapelin avulla.

11 TULOSTUSLAITTEET Tietokoneessa pitää tietenkin olla näyttö eli monitori. Näyttöjen koot ilmoitetaan tuumina ja yleisimmät koot ovat 17 tuumasta 21 tuumaan (toki isompia ja pienempiäkin on saatavilla). Näytön laadulla ei ole paljoakaan merkitystä tietokoneen suorituskyvylle, mutta sitäkin enemmän käyttäjän suorituskyvylle. Hyvälaatuinen, oikein sijoitettu ja tarpeeksi iso näyttö ei rasita koneen käyttäjän silmiä niin paljon kuin huonommat vaihtoehdot. Nykyään suosituimmat näytöt ovat ohuita nestekide- eli LCD-näyttöjä (tunnetaan myös nimellä TFT), jotka ovat syrjäyttäneet kuvaputki- eli CRT-näytön aseman. CRT- eli kuvaputkinäyttö Tekstin ja kuvien paperille siirtämistä varten tarvitaan tulostin eli kirjoitin eli printteri. Yleisin kotikäyttäjän tulostin on mustesuihkutulostin, joka on erityisen hyvä hinta/laatusuhteeltaan etenkin silloinkin kun tarvitaan väritulostusta. Lasertulostimet ovat mustesuihkutulostimia nopeampia eivätkä ne kuluta niin paljon värijauhetta kuin mustesuihkutulostin kuluttaa mustetta. Matriisikirjoittimissa kirjoittaminen tapahtuu kirjoitinpäässä olevien neulojen avulla. Matriisikirjoittimet ovat nykyään melko harvinainen näky kotiympäristössä. Tietynlaisissa laskutusjärjestelmissä niitä on kuitenkin vieläkin käytössä, sillä ne toimivat samalla periaatteella kuin kirjoituskoneet, joten esimerkiksi monikerroksisen kopioivan paperin kanssa tulostaminen onnistuu. Piirtureita käytetään lähinnä talojen pohjapiirustusten ja koneiden rakennekaavioiden tulostamiseen.

12 Yhdenlaisena lisälaitteena voidaan pitää myös UPSia, joka kytketään tietokoneen ja pistorasian väliin. Sähkökatkon sattuessa UPS tarjoaa virtaa ainakin niin kauan, että käsiteltävät tiedostot saa tallennettua. Käyttöjärjestelmä Vaikka pöydälläsi olisi kuinka hieno rykelmä tekniikkaa, siitä ei ole mitään hyötyä, ellei koneessa ole käyttöjärjestelmää. Käyttöjärjestelmä on ohjelma, joka käynnistyy koneen käynnistyksen yhteydessä ja on aina taustalla käynnissä kun konetta käytetään. Käyttöjärjestelmä huolehtii muistin, oheislaitteiden ja tiedostojen toiminnasta, esimerkiksi näppäimen A painalluksen välittymisestä tekstinkäsittelyohjelmaan prosessorin ja näytönohjaimen kautta, jolloin näytölle ilmestyy kirjain A. Käyttöjärjestelmiä on kahta tyyppiä: merkkipohjaisia ja graafisia. Graafisia käyttöjärjestelmiä käytetään hiiren avulla, kun taas merkkipohjaisessa käyttöjärjestelmässä kaikki komennot pitää kirjoittaa näppäimistöltä. Ensimmäinen PC-koneissa suurempaa suosiota saavuttanut käyttöjärjestelmä oli MS-DOS, jonka version 5.0 julkaistiin 1986 ja jo silloin MS tarkoitti nykyisin käyttöjärjestelmämarkkinoita hallitsevaa Microsoftia. MS-DOS koostui joukosta komentoja, joita näppäimistöltä syöttämällä voitiin muun muassa luoda kansioita, kopioida tiedostoja jne. MS-DOS kummittelee vielä nykyisissäkin käyttöjärjestelmissä ns. MS-DOS tilana, jota voidaan tarvita vaikkapa vanhojen ohjelmien ja pelien saamiseksi toimimaan oikein. Ensimmäinen Windows julkistettiin vuonna 1985, eikä se varsinaisesti ollut oma käyttöjärjestelmänsä, vaan ainoastaan mahdollisti MS-DOSin käyttämisen hiiren avulla. Käyttäjille tulivat tutuiksi kuvakkeet ja ikkunat. Vuonna 1994 julkaistiin Windows 3.11, joka oli varsin toimiva paketti ja aikanaan erittäin suosittu käyttöjärjestelmä. Windows 95 ilmestyi nimensä mukaan vuonna 1995 ja sitä voitiinkin sitten jo hyvällä syyllä kutsua graafiseksi käyttöjärjestelmäksi, vaikka DOS häilyi vieläkin taustalla. Windows 95 muutti koneen käytön helpommaksi, monipuolisemmaksi ja varsinkin lisälaitteiden kytkeminen sekä internetin käyttö helpottui huomattavasti. Vielä enemmän internetiin nojautuu Windows 98, vaikkei se ulkoisesti edeltäjästään sen kummemmin eroakaan. Windows 98:n jatkaja oli Windows ME, joka koostui suhteellisen pienistä päivityksistä edeltäjäänsä nähden. Suurin muutos siinä edellisiin Windowseihin nähden oli, että se ei enää pitänyt sisällään aitoa MS-DOS-tukea, eli DOS ei latautunut enää ennen graafista käyttöjärjestelmää.

13 Kotikäyttäjän Windowsin rinnalla on koko ajan kehittynyt myös yritys- ja palvelinkäyttöön tarkoitettu Windows-tuoteperhe, joista ensimmäinen käyttöjärjestelmä oli vuonna 1995 julkaistu Windows NT. 32-bittinen Windows 2000 pyrki yhdistämään Windows 98:n/95:n sekä Windows NT:n parhaat puolet ja siitä oli olemassa yrityksille omat versionsa työasema- ja palvelinkäyttöön. Windows 2000:n jatkaja, Windows XP, on suoraa jatkoa Windows NT-tuoteperheelle ja on tällä hetkellä yleisin käyttöjärjestelmä PC-koneissa. Windows Vista on Microsoftin uusi, seuraavan sukupolven Windows-käyttöjärjestelmä ja Windows XP:n seuraaja. Edellä on käsitelty ainoastaan Microsoftin valmistamia käyttöjärjestelmiä, mutta toki kilpailijoitakin on ollut ja on edelleenkin. IBM pyrki käyttöjärjestelmämarkkinoilla OS/2 järjestelmällään, joka ei kuitenkaan menestynyt odotusten mukaisesti ja sen kehitystyö lopetettiin. UNIX käyttöjärjestelmä on merkkipohjainen käyttöjärjestelmä ja käytännössä voisi sanoa että internet toimii UNIX pohjalla, sillä useimmat internetin palvelinkoneet käyttävät UNIXia. Myös useille yliopistoissa tai teknillisissä korkeakouluissa opiskeleville UNIX on varmastikin tullut tutuksi. Suomalaiselle Linus Torvaldsille ei kuitenkaan UNIX ollut aivan mieleen, joten sen pohjalta hän kehitti uuden käyttöjärjestelmän, Linuxin. Linuxia kaavaillaan Windowsin haastajaksi ja sen parhaita puolia on hinta, eli Linuxin saa ilmaiseksi esim. internetistä. Peruskäyttäjälle Linux saattaa olla kuitenkin melko vaativa. Lisäksi Macintosh-koneille on MacOS -käyttöjärjestelmä ja muille erikoistuneimmille koneille vielä omia, pienemmän käyttäjäkunnan käyttöjärjestelmiä.

T 106.041 Tietotekniikan peruskurssi

T 106.041 Tietotekniikan peruskurssi T 106.041 Tietotekniikan peruskurssi Oma tietokone Miika Komu Luennon sisältö Kotitietokoneen rakenne Kotietokoneen hankinta Kotitietokoneen ylläpito ja päivitys Kotitietokoneen rakenne

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

Vinkkejä tietokoneen hankintaan

Vinkkejä tietokoneen hankintaan Vinkkejä tietokoneen hankintaan 3.9.2013 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Tietokonemerkit Yleiset PC-tietokoneet Isoja valmistajia mm. Acer, Asus, Fujitsu, HP, Samsung, Toshiba jne. Pöytäkoneen voi koota

Lisätiedot

Tietotekniikan perusteet

Tietotekniikan perusteet Tietotekniikan perusteet Tietokoneen käyttäjän A-kurssi 1. moduuli (www.tieke.fi) Materiaaliversio 1.1 (päivitetty 13.2.2007) Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa on tekijänoikeuslain nojalla

Lisätiedot

Ala-Härmän atk-sanomat

Ala-Härmän atk-sanomat Ala-Härmän atk-sanomat Tietokoneen toimintaperiaate Tietokone on elektroninen laite, joka suunniteltiin alun perin auttamaan ihmistä laajoissa tietojenkäsittelytehtävissä. Suurin hyöty tietokoneesta onkin

Lisätiedot

24.9.2015. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) Apumuistit. Kiintolevyt. 5 opintopistettä. Petri Nuutinen

24.9.2015. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) Apumuistit. Kiintolevyt. 5 opintopistettä. Petri Nuutinen Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) 5 opintopistettä Petri Nuutinen 5 opintopistettä Petri Nuutinen Apumuistit Tarvitaan ohjelmien ja dokumenttien tallentamiseen, kiintolevyjen varmuuskopiointiin,

Lisätiedot

ATK yrittäjän työvälineenä

ATK yrittäjän työvälineenä ATK yrittäjän työvälineenä Perusteet Timo Laapotti / F4U - Foto For You f4u@f4u.fi http://f4u.fi/mlykl/ 6.5.2008 Esityksen sisältö Tietojenkäsittely Tietoyhteiskunta Tietotekniikka apuvälineenä Tietokone

Lisätiedot

TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijä: Teksti ja ulkoasu: Sari Pajarinen Piirroskuvat: Renja Perälä TIETOKONEELLA

Lisätiedot

Vinkkejä tietokoneen hankintaan

Vinkkejä tietokoneen hankintaan Vinkkejä tietokoneen hankintaan 8.11.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Tietokoneet ja käyttöjärjestelmä PC-tietokoneet Isoja valmistajia mm. Acer, Asus, Fujitsu, HP, Samsung, Toshiba jne. Pöytäkoneen

Lisätiedot

Sivu 1/5 Mitä CD- tai DVD-muotoa tulisi käyttää? Tässä artikkelissa Tarpeita vastaavan levyn ja muodon valinta Tietoja Live File Systemin ja masteroidun levymuodon eroista Miksi Live File System -muodosta

Lisätiedot

Linux omaan kannettavaan. Ilkka Kiistala

Linux omaan kannettavaan. Ilkka Kiistala Linux omaan kannettavaan Ilkka Kiistala 18.2.2016 Aiheet 1. Linuxista 2. Kannettavista 3. Live-Linux 4. Linux-asennus 5. Käyttö 6. Vinkit ja linkit Arviointia lopuksi Lopuksi voi kysyä oman koneensa ja

Lisätiedot

Automaattinen rivitys

Automaattinen rivitys Automaattinen rivitys 1. Kirjoita oheinen teksti. Anna ohjelman rivittää automaattisesti, paina Enter vain lisätäksesi tyhjän rivin kappaleiden väliin. Rivien ei tarvitse vaihtua samassa kohdassa kuin

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Tietokone. Tietokone ja ylläpito. Tietokone. Tietokone. Tietokone. Tietokone

Tietokone. Tietokone ja ylläpito. Tietokone. Tietokone. Tietokone. Tietokone ja ylläpito computer = laskija koostuu osista tulostuslaite näyttö, tulostin syöttölaite hiiri, näppäimistö tallennuslaite levy (keskusyksikössä) Keskusyksikkö suoritin prosessori emolevy muisti levy Suoritin

Lisätiedot

Tietokoneenrakenneharjoitus

Tietokoneenrakenneharjoitus Tietokoneenrakenneharjoitus Yleistä harjoituksesta Harjoitusta varten on varattu neljä tietokonetta. Käytä jotakin näistä. ÄLÄ tee harjoitusta muilla Helian koneilla. Koneet ovat jonkin verran erilaisia.

Lisätiedot

Tietokoneen toiminta. Virtuaalilaboratoriotyö

Tietokoneen toiminta. Virtuaalilaboratoriotyö Tietokoneen toiminta Virtuaalilaboratoriotyö Tämä työ on tarkoitettu niille, jotka tekevät työn etätyönä ja, joilla ei mahdollista avata jotakin tietokonetta. Vastaamista varten joutuu etsimään tietoa

Lisätiedot

Sisällysluettelo. HUOM! Muista lukea tämä opas huolellisesti ennen käyttöönottoa.

Sisällysluettelo. HUOM! Muista lukea tämä opas huolellisesti ennen käyttöönottoa. 2 Sisällysluettelo Aihe: Sivunumero: 1. Yleistä tietoa laitteesta 1.1. Tärkeimmät ominaisuudet 3. 1.2. Laitteistovaatimukset 3. 1.3. Rajoitukset/kiellot 3. 2. Piirtopöydän esittely 2.1. Laitteen osat 4.

Lisätiedot

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman MP3 Manager Software for Sony Network Walkman Käyttöohje WALKMAN on Sony Corporationin kuulokestereotuotteisiin liittyvä rekisteröity tavaramerkki. on Sony Corporationin tavaramerkki. NW- E55/75 2004 Sony

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Tietokoneen muisti nyt ja tulevaisuudessa. Ryhmä: Mikko Haavisto Ilari Pihlajisto Marko Vesala Joona Hasu

Tietokoneen muisti nyt ja tulevaisuudessa. Ryhmä: Mikko Haavisto Ilari Pihlajisto Marko Vesala Joona Hasu Tietokoneen muisti nyt ja tulevaisuudessa Ryhmä: Mikko Haavisto Ilari Pihlajisto Marko Vesala Joona Hasu Yleisesti Muisti on yksi keskeisimmistä tietokoneen komponenteista Random Access Memory on yleistynyt

Lisätiedot

Päivitys käyttäen USB-tikkua

Päivitys käyttäen USB-tikkua Päivitys käyttäen USB-tikkua HUOM! Näiden ohjeiden noudattaminen on täysin käyttäjän omalla vastuulla! Ohjeen tekijät eivät vastaa mahdollisesti aiheutuvista ongelmista tai vahingoista. Tämän ohjeen tarkoitus

Lisätiedot

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN Oma tietokone -valintaa klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä, saadaan näkyviin laitteistokokoonpano Ominaisuudet laitteisto -valinnalla:

Lisätiedot

Dell Optiplex 9010. Asennus- ja ominaisuustiedot. Näkymä edestä. Tietoja vaaroista

Dell Optiplex 9010. Asennus- ja ominaisuustiedot. Näkymä edestä. Tietoja vaaroista Dell Optiplex 9010 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Näkymä edestä Kuva 1.

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

Dell Vostro 330. Asennus- ja ominaisuustiedot. Tietoja vaaroista. Näkymä edestä ja takaa

Dell Vostro 330. Asennus- ja ominaisuustiedot. Tietoja vaaroista. Näkymä edestä ja takaa Dell Vostro 330 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Näkymä edestä ja takaa

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

Digikuvaus selkokielellä

Digikuvaus selkokielellä Petri Ilmonen JA HEIKKI LINDBERG Digikuvaus selkokielellä Sisällysluettelo Saatesanat 3 5 Ohjeita kuvaajalle 34 Johdanto Digitaalisen valokuvaamisen osaamissisällöt 1 Digitaalinen kuva 1.1 Perinteinen

Lisätiedot

PC-LAITTEEN TESTAAMINEN

PC-LAITTEEN TESTAAMINEN PC-LAITTEEN TESTAAMINEN PC-Check-ohjelma Kun laite on koottu, on perusteltua testata sen toiminta ennen käyttöönottoa. Tätä varten on luotu erilaisia ohjelmia, joilla voi laitteen eri osat testata. Yksi

Lisätiedot

Petri Ilmonen. Internet selkokielellä

Petri Ilmonen. Internet selkokielellä Petri Ilmonen Internet selkokielellä 139 banneri Internetsivulla oleva mainos. Bannerissa on yleensä jokin kuva. Se toimii usein linkkinä toiselle sivulle. Se voi olla pysty- tai vaakasuuntainen. e-lippu

Lisätiedot

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Asentaminen... 4 Näppäinpikakomentoja... 5 EtäAsteri... 6 Tulostaminen doswintu:n avulla... 8 Wordiin tulostaminen... 10 Windows XP

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot

ICT4TN004-10 9.9.2013. Tehtävänanto

ICT4TN004-10 9.9.2013. Tehtävänanto Tehtävänanto - Kerää kuormitustietoja munin -ohjelmalla - Kuormita konetta stress:llä - Käytä tunnilla käytyjä työkaluja arvioidaksesi kuormitusta: cpu, mem, io - Lopuksi analysoi munin keräämiä käyriä

Lisätiedot

Dell Precision Workstation T3600/T5600/ T7600

Dell Precision Workstation T3600/T5600/ T7600 Dell Precision Workstation T3600/T5600/ T7600 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman

Lisätiedot

Dell Latitude E6430/E6530/E6430 ATG

Dell Latitude E6430/E6530/E6430 ATG Dell Latitude E6430/E6530/E6430 ATG Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Latitude

Lisätiedot

DVD-RAM-levyjen käyttö

DVD-RAM-levyjen käyttö Tämä opas sisältää vähimmäistiedot, joita tarvitaan DVD-RAM-levyjen käyttöön DVD MULTI -asemassa Windows 98/Me/2000 -käyttöjärjestelmässä. Windows, Windows NT ja MS-DOS ovat Microsoft Corporationin rekisteröityjä

Lisätiedot

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle Sivu 1/5 Ohje: Tänään törmäsin tilanteeseen, jossa eräällä Ubuntu-peruskäyttäjällä oli ongelmana, että tietokone käynnistyi jatkuvasti uudelleen, oletettavasti käyttöjärjestelmän vioittumisen seurauksena.

Lisätiedot

FuturSoft 2010- ohjelmistojen laitevaatimukset (AutoFutur,KoneFutur)

FuturSoft 2010- ohjelmistojen laitevaatimukset (AutoFutur,KoneFutur) FuturSoft 2010- ohjelmistojen laitevaatimukset (AutoFutur,KoneFutur) Verkkoversion palvelinvaatimukset: Päivitetty 9.4.2013 VA Käyttöjärjestelmä: Alle 10 työaseman järjestelmissä riittävä Windows 7 Professional

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja MICROSOFT K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS Petri Ilmonen ja Juha Hällfors -sarja Sisällysluettelo Saatesanat 3 Johdanto 6 Kirjan rakenne ja tasomerkinnät 6 Käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 1(6) ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi

Lisätiedot

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI Käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen asentaminen ja konfigurointi Pe 13.30-16.30

Lisätiedot

Windowsin kehitysvaiheet CT50A2602 Käyttöjärjestelmät

Windowsin kehitysvaiheet CT50A2602 Käyttöjärjestelmät Windowsin kehitysvaiheet CT50A2602 Käyttöjärjestelmät Oskar Paakkarinen 0398391 Outi Tikkala 103126 Petri Keronen 0398320 Tero Thil 0398443 Topi Ranta 0398401 Riikka Pitkälä 0383089 Windows= Microsoftin

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Vista... 6 Uuteen koneeseen siirtäminen... 7 - pikakuvake työpöydälle... 9 Tulostusongelmat uusissa koneissa... 12 - Tulostaminen

Lisätiedot

Tehdään laadukas painotuote

Tehdään laadukas painotuote Tehdään laadukas painotuote 8 vinkkiä valokuvien ottamisesta ja toimittamiseen painotuotteisiin 1. Kuvaa kameran parhailla asetuksilla Kuvien tarkkuuden ja tiedostopakkauksen vaikutukset ovat korostuneet

Lisätiedot

Dell Vostro 2420/2520

Dell Vostro 2420/2520 Dell Vostro 2420/2520 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Vostro 2420 Näkymä

Lisätiedot

Alienware Alpha R2 Asetukset ja tekniset tiedot

Alienware Alpha R2 Asetukset ja tekniset tiedot Alienware Alpha R2 Asetukset ja tekniset tiedot Tietokonemalli: Alienware Alpha R2 Säädösten mukainen malli: D07U Säädösten mukainen tyyppi: D07U002/ D07U003 Huomautukset, varoitukset ja vaarat HUOMAUTUS:

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

Dell Vostro 3460/3560

Dell Vostro 3460/3560 Dell Vostro 3460/3560 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Vostro 3460 - Näkymä

Lisätiedot

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 ULLA SANNIKKA SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 TALENTUM Helsinki 2015 11., uudistettu painos Talentum Media Oy ja Ulla Sannikka ISBN 978-952-14-2582-0 ISBN 978-952-14-2583-7 (sähkökirja) ISBN 978-952-14-2584-4

Lisätiedot

LAITTEIDEN JA OHJELMIEN HANKINTA JA PÄIVITYS

LAITTEIDEN JA OHJELMIEN HANKINTA JA PÄIVITYS LAITTEIDEN JA OHJELMIEN HANKINTA JA PÄIVITYS HANKINTA / LAITTEET Tavoitteena on yleensä parantaa suorituskykyä Laitteet ovat: (Keskus)muisti Kiintolevy Suoritin Muita hankittavia laitteita ovat Ulkoinen

Lisätiedot

PIKSELIT JA RESOLUUTIO

PIKSELIT JA RESOLUUTIO PIKSELIT JA RESOLUUTIO 22.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Tuula P 2 Pikselit ja resoluutio Outoja sanoja Outoja käsitteitä Mikä resoluutio? Mikä pikseli? Mitä tarkoittavat? Miksi niitä on? Milloin tarvitaan?

Lisätiedot

Dell OptiPlex 390/3010

Dell OptiPlex 390/3010 Dell OptiPlex 390/3010 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Minitorni Näkymä

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

TIKONIN TEKNISET SUOSITUKSET

TIKONIN TEKNISET SUOSITUKSET Maaliskuu 2012 1 (8) TIKONIN TEKNISET SUOSITUKSET Nämä tekniset suositukset ovat Tikon version 6.1.2 ja maaliskuun 2012 tilanteen mukainen. Halutessasi voit tarkistaa teknisten suositusten ajantasaisuuden

Lisätiedot

Lumejärjestelmä Xen. Reino Miettinen

Lumejärjestelmä Xen. Reino Miettinen Lumejärjestelmä Xen Reino Miettinen Miksi lumepalvelin Jos jokaiselle sovellukselle tarvitaan oma palvelimensa, niin tämä johtaa helposti raudan hukkakäyttöön. Taloudellisempaa on rakentaa lumepalvelimista

Lisätiedot

1. Mustavalkoinen Laser tulostus 1.1 Samsung ML 1640 A4 lasertulostin

1. Mustavalkoinen Laser tulostus 1.1 Samsung ML 1640 A4 lasertulostin Yleistä SenioriPC palvelu tarjoaa tulostimia joka päiväiseen ja harvempaankin käyttöön. Tulostimet on jaettu kahteen ryhmään riippuen asiakkaan tarpeista. Tulostimia on markkinoilla valtavasti, mutta SenioriPC

Lisätiedot

Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8)

Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8) Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8) Web Services -protokollan avulla Windows Vista (SP2 tai uudempi)-, Windows 7- ja Windows 8 -

Lisätiedot

Ver. 2. Ohjelmisto-opas. PIXELA CORPORATION. All rights reserved. Finnish

Ver. 2. Ohjelmisto-opas. PIXELA CORPORATION. All rights reserved. Finnish Ver. 2 Ohjelmisto-opas Copyright c PIXELA CORPORATION. All rights reserved. Finnish Johdanto...3 Tämän ohjelmisto-oppaan käyttäminen...3 Järjestelmävaatimukset...4 Varoitukset...6 Asentaminen/poistaminen...6

Lisätiedot

mobile PhoneTools Käyttöopas

mobile PhoneTools Käyttöopas mobile PhoneTools Käyttöopas Sisältö Vaatimukset...2 Ennen asennusta...3 Asentaminen - mobile PhoneTools...4 Matkapuhelimen asennus ja määritys...5 Online-rekisteröinti...7 Asennuksen poistaminen - mobile

Lisätiedot

sivu 1 SURFCAM V5 JÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET

sivu 1 SURFCAM V5 JÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET sivu 1 Minimi: Käyttöjärjestelmä: Windows XP Service Pack 3 Prosessori: Duo Core II tai nopeampi Muisti: 2 GB RAM Kovalevytila: 1 GB vapaana DVD asema Näytönohjain: 512 MB näyttömuistia. DirectX 9.0c tai

Lisätiedot

Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa

Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa Paikka Savonlinnan ammatti ja aikuisopisto Pohjolankatu 4 6, Savonlinna Hinta 80 euroa/osallistuja, sisältää 20 h Koulutuspäivän kesto 5 tuntia, klo 10:00 15:00 Ilmoittautuminen

Lisätiedot

PDF-tiedostojen teon pikaohje

PDF-tiedostojen teon pikaohje 1 PDF-tiedostojen teon pikaohje 1. Aluksi Tässä pikaohjeessa käydään lyhyesti läpi PDF-muotoisten tiedostojen teko Adobe Acrobat 5.0 ohjelmalla. Ohje opastaa painoon optimoidun PDF-tallenteen teon. Pikaohje

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Ohjeistus Auditorion laitteiden käyttämiseksi.

Ohjeistus Auditorion laitteiden käyttämiseksi. Ohjeistus Auditorion laitteiden käyttämiseksi. Jatkuu seuraavalla sivulla Huomioi ensimmäiseksi nämä asiat: Kuvassa näkyvissä liitinlaatikoissa tulisi olla kaikki johdot paikallaan. Mikäli jokin kuvassa

Lisätiedot

SUURI. Windows 8.1 -kirja. Reima Flyktman

SUURI. Windows 8.1 -kirja. Reima Flyktman SUURI Windows 8.1 -kirja Reima Flyktman Readme.fi Korkeavuorenkatu 37 00130 HELSINKI A Bonnier Group Company Asiakaspalvelu: palvelu@readme.fi Lue lisää Readme.fi-kirjoista www.readme.fi Kansi: Marko Tapani

Lisätiedot

Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta. Pikaopas

Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta. Pikaopas Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta Pikaopas Tervetuloa ZoomText Express on edullinen ja helppokäyttöinen suurennusohjelma tietokoneellesi. ZoomText Express suurentaa hieman

Lisätiedot

Dell Latitude E6430s. Asennus- ja ominaisuustiedot. Näkymä edestä ja takaa. Tietoja vaaroista

Dell Latitude E6430s. Asennus- ja ominaisuustiedot. Näkymä edestä ja takaa. Tietoja vaaroista Dell Latitude E6430s Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Näkymä edestä ja takaa

Lisätiedot

Vapaat ohjelmat matkalla

Vapaat ohjelmat matkalla Vapaat ohjelmat matkalla Arto Teräs Finnish Linux User Group FLUG ry Teemailta Helsinki, 24.5.2010 Kalvo 1(14) Tietotekniikka (loma)matkalla Eihän lomalla tarvitse koskea tietokoneisiin.

Lisätiedot

CT50A2602 Käyttöjärjestelmät Seminaarityö. Tietokoneen muisti nyt ja tulevaisuudessa

CT50A2602 Käyttöjärjestelmät Seminaarityö. Tietokoneen muisti nyt ja tulevaisuudessa CT50A2602 Käyttöjärjestelmät Seminaarityö Tietokoneen muisti nyt ja tulevaisuudessa Jyrki Eurén Raimo Asikainen Janne Laitinen Teppo Lapinkoski Manu Toivanen Pasi Ruuth Johdanto Taustaa Työn taustana ryhmän

Lisätiedot

ASTERI KIRJANPITO DOS Vuosipäivitys 2.11.2007

ASTERI KIRJANPITO DOS Vuosipäivitys 2.11.2007 ASTERI KIRJANPITO DOS Vuosipäivitys 2.11.2007 Vuosipäivitys... 3 Asentaminen... 4 Päivitykseen sisältyvät tilipuitteistot... 6 Tilikarttojen lukeminen... 7 Uudelle koneelle siirtäminen... 9 pikakuvake

Lisätiedot

Dell OptiPlex 990. Asennus- ja ominaisuustiedot. Tietoja vaaroista. Minitorni näkymä edestä ja takaa

Dell OptiPlex 990. Asennus- ja ominaisuustiedot. Tietoja vaaroista. Minitorni näkymä edestä ja takaa Dell OptiPlex 990 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Minitorni näkymä edestä

Lisätiedot

FuturSoft- ohjelmistojen laitteistovaatimukset (AutoFutur, KoneFutur)

FuturSoft- ohjelmistojen laitteistovaatimukset (AutoFutur, KoneFutur) FuturSoft- ohjelmistojen laitteistovaatimukset (AutoFutur, KoneFutur) Paikallisesti asennettu versio, verkkoversion palvelin: Päivitetty 30.11.2015 VA Käyttöjärjestelmä: Alle 10 työaseman järjestelmissä

Lisätiedot

Tietokoneet ja verkot (32)

Tietokoneet ja verkot (32) Taitaja 2003 Tietokoneet ja verkot Perjantai päivitystehtävä Tietokoneet ja verkot (32) Lähtötilanne Koneessa Win98, jossa alussa jotain herjaa. Vanha levy < 2Gt, Uusi levy > 2Gt Kilpailijalle annetaan:

Lisätiedot

Macintosh (Mac OS X 10.2) Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille:

Macintosh (Mac OS X 10.2) Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille: 1 (13) Macintosh () Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille: Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset. Järjestelmäasetuksista Verkko 2 (13) Verkkoasetuksista (1.) Kytkentä Ethernet ja (2.) Määrittelytapa

Lisätiedot

Dell Latitude E5430/E5530

Dell Latitude E5430/E5530 Dell Latitude E5430/E5530 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Latitude E5430

Lisätiedot

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 2(14) Sisällys Windows 8.1... 3 Microsoft-tili... 5 Aloitusnäyttö... 6 Navigointi

Lisätiedot

Muistin ja valinnaisten lisäkorttien asennus

Muistin ja valinnaisten lisäkorttien asennus Näiden ohjeiden avulla voit poistaa muisti- tai valinnaisia lisäkortteja. Katso alla olevasta kuvasta, missä on poistettavan kortin liitin. Kiintolevyn liitin 1 Lisäkortin liitin Laiteohjelmakortin liitin

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

kuvittele pieni koko, uusia mahdollisuuksia ja fantastiset värit

kuvittele pieni koko, uusia mahdollisuuksia ja fantastiset värit kuvittele pieni koko, uusia mahdollisuuksia ja fantastiset värit Samsungin värimonitoimilaite CLX-2160/2160N Maailman pienin ja kaunein värillisenä tulostava monitoimilaite on täällä. Samsung CLX-2160

Lisätiedot

Asteri Ostoreskontra (Dos)

Asteri Ostoreskontra (Dos) Asteri Ostoreskontra (Dos) Vuosipäivitys 8.9.2003 Päivityksen asentaminen... 4 Tulostaminen Wordiin... 6 Asennus uudelle koneelle (Ensiasennus)... 7 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh. (09) 351 1122

Lisätiedot

Tarkista mukana tulevat oheistarvikkeet

Tarkista mukana tulevat oheistarvikkeet Onnittelut GIGABYTE tietokoneen ostosta. Tämä käyttöohje auttaa sinua tietokoneesi käyttöönotossa. Lopullisen tuotteen asetukset riippuvat ostohetken mallista. GIGABYTE varaa itselleen oikeuden muutoksiin

Lisätiedot

Dell OptiPlex 790. Asennus- ja ominaisuustiedot. Tietoja vaaroista. Minitorni näkymä edestä ja takaa

Dell OptiPlex 790. Asennus- ja ominaisuustiedot. Tietoja vaaroista. Minitorni näkymä edestä ja takaa Dell OptiPlex 790 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. näkymä edestä ja takaa

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Käyttöopas

Ulkoiset laitteet. Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman

Lisätiedot

010627000 Tietoturvan Perusteet Yksittäisen tietokoneen turva

010627000 Tietoturvan Perusteet Yksittäisen tietokoneen turva 010627000 Tietoturvan Perusteet Yksittäisen tietokoneen turva Pekka Jäppinen 31. lokakuuta 2007 Pekka Jäppinen, Lappeenranta University of Technology: 31. lokakuuta 2007 Tietokone Koostuu raudasta ja ohjelmista

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle

Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle ennen asennusta poista vanha virustorjunta koneeltasi (F-Secure tai jokin muu virustorjuntaohjelma) ja käynnistä kone uuelleen F-Securen tapauksessa

Lisätiedot

Dell Vostro 3350/3450/3550/3555/3750

Dell Vostro 3350/3450/3550/3555/3750 Dell Vostro 3350/3450/3550/3555/3750 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Näkymä

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman

Lisätiedot

Ohjelmoijan binaarialgebra ja heksaluvut

Ohjelmoijan binaarialgebra ja heksaluvut Paavo Räisänen Ohjelmoijan binaarialgebra ja heksaluvut www.ohjelmoinaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa ja levittää ei kaupallisissa tarkoituksissa. Kuitenkaan omille nettisivuille opasta

Lisätiedot

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa.

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa. NetMeeting NetMeeting on ilmainen pienimuotoinen videoneuvottelu- ja ryhmätyöohjelmisto, joka mahdollistaa virtuaalikokousten pitämisen Internetissä tai Intranetissä. NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi

Lisätiedot

Dell Latitude E7240/E7440

Dell Latitude E7240/E7440 Dell Latitude E7240/E7440 Asennus- ja ominaisuustiedot Tietoja vaaroista VAARA: VAARAT kertovat tilanteista, joihin saattaa liittyä omaisuusvahinkojen, loukkaantumisen tai kuoleman vaara. Latitude E7240

Lisätiedot