Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet. Laitteistot ja ohjelmistot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet. Laitteistot ja ohjelmistot"

Transkriptio

1 Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet Laitteistot ja ohjelmistot Tietokone koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä ja muista tietokoneeseen liitettävistä oheislaitteista. Laitteet voidaan jakaa syöttölaitteisiin ja tulostuslaitteisiin. KESKUSYKSIKKÖ Tietokoneen oleellisin osa on keskusyksikkö. Keskusyksiköitä on monen muotoisia ja kokoisia, mutta sisuskalut ovat usein hyvin samantyyppisiä. Tärkeimmät keskusyksikön osat ovat suoritin eli prosessori ja keskusmuisti. Prosessori eli suoritin on tietokoneen sydän, joka hoitaa tiedonsiirron tietokoneen eri osien välillä ja suorittaa tiedon käsittelyn ja laskennan. Prosessorista riippuukin hyvin pitkälti tietokoneen nopeus. Tällä hetkellä käytetyimpiä suorittimia ovat AMD:n valmistamat Athlon -prosessorit sekä Intelin valmistamat Pentium -prosessorit - muita vastaan tulevia prosessorinimiä ovat sellaiset kuin Opteron, Sempron (AMD), Celeron ja Xeon (Intel). Prosessorin tehokkuus on kiinni sen käyttämän teknologian lisäksi myös siitä, millä kellotaajuudella se toimii. Kellotaajuuksia on laidasta laitaan, 200 MHz oli yleisin vuonna 1998, nyttemmin on menty jo gigahertseihin (1000 MHz). PC-koneiden prosessorien historiaa:

2 Vuosi Prosessori 1978 Intel kehitti ensimmäisen 16-bittisen prosessorin, kellotaajuudeltaan 4,77 megahertsiä. Ensimmäisissä PC-koneissa käytettiin kuitenkin edullisempaa 8/16- bittistä 8088-prosessoria prosessori esiteltiin ja valittiin IBM:n AT-koneiden suorittimeksi Seuraavan sukupolven prosessoriperhe, aidosti 32-bittiset prosessorit (16-33 MHz), tulivat markkinoille sisälsi tuen moniajolle, joten sillä pystyi ajamaan tehokkaampia käyttöjärjestelmiä, kuten UNIXia Intel esitteli prosessorinsa, jonka DX-malli sisälsi pienen välimuistin sekä matematiikkaprosessorin. Myöhemmin prosessorista tehtiin useita erilaisia malleja eri kellotaajuuksilla kuten perus-dx:ää nopeammat DX2 ja DX4 aina 100 megahertsiin asti AMD mursi Intelin monopolin x86- markkinoilla lanseeraamalla oman AM386- perheensä, jonka prosessorit olivat halvempia ja tehokkaampia kuin Intelin ensimmäiset prosessorit Intel julkaisee ensimmäisen Pentiumprosessorinsa AMD esittelee AM486-prosessorit 1995 Pentiumin haastaja, AMD:n K5, julkaistaan. Intel julkaisee Pentium Pro:n, joka sai jalansijaa lähinnä palvelinkäytössä.

3 1997 Pentium Pro:n P6-ytimeen perustuva Pentium II saapuu markkinoille ja AMD esittelee vastaukseksi K6-prosessorin Intel tarjoaa markkinoille halvat Celeronprosessorit sekä palvelinkäyttöön tarkoitetut Xeon-prosessorit Pentium III julkaistaan samoin kuin AMD Athlon -prosessorit. Molempien prosessoriperheiden viimeiset mallit puhkaisivat gigahertsin rajan AMD julkaisee Thunderbirdin sekä Athlonista riisutun Duronin. Intel julkaisee Pentium 4:n Ensimmäinen 64-bittinen prosessori, Intel Itanium, julkaistaan AMD ja Apple julkaisevat omat 64-bittiset prosessorinsa: AMD Opteron- ja Athlon 64- prosessorit, Apple G5-prosessorin AMD julkaisee Sempron-prosessorin, joka jatkaa Duronin edullista linjaa Uusinta prosessoriteknologiaa edustavat Intelin puolelta Core 2-prosessorit ja AMD:llä Athlon 64 X2-prosessorit, joissa kummassakin mallissa on kaksoisydin. Kellotaajuuksissa on päästy jo 3000 megahertsin rajan yli. Myös Apple siirtyi käyttämään koneissaan Intelin prosessoreita. Bitti on pienin tietokoneen käyttämä tiedon yksikkö. Bitillä voi olla vain arvot yksi tai nolla. Tavu muodostuu kahdeksasta bitistä ja sitä käytetään yleisesti tietomäärän mittayksikkönä, esim. kuinka paljon tietoa mahtuu levykkeelle, kuinka paljon muistia koneessa on tai kuinka paljon tilaa kiintolevyltä jokin tiedosto vie.

4 1 kilotavu = 1 Kt = 1024 tavua 1 megatavu = 1 Mt = 1024 kilotavua 1 gigatavu = 1 Gt = 1024 megatavua Puhekielessä puhutaan yleensä vain "kiloista", "megoista" ja "gigoista". Tavua, joka on englanniksi "byte", ei siis pidä sekoittaa bittiin. Tavu myös tarkoittaa yhtä merkkiä, koska on olemassa ns. ASCII-koodi, jossa on määritelty mitä kirjainta, numeroa tai muuta kirjoitusmerkkiä kukin kahdeksan bitin jono (= tavu) tarkoittaa - toisin sanoen 1000 merkin teksti veisi tilaa yhden kilotavun. Tämä ei kuitenkaan enää nykyään pidä paikkaansa, sillä kun tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitetaan, ohjelma sisällyttää tekstin sekaan omia, käyttäjälle näkymättömiä, ohjauskoodejaan. Keskusmuisti (yleisesti puhutaan vain "muistista") jakautuu kahteen osaan : ROM-muistiin ja RAM-muistiin. ROM-muisti on "vain luku" -muistia, jossa sijaitsevat perustiedot koneen käynnistämistä varten. RAM-muisti on työmuistia, jossa tiedot säilyvät vain sen aikaa, kun koneessa on virta päällä. RAM-muistissa ovat myöskin kaikki ohjelmat ja tiedostot koneen käytön aikana ja RAM:ista hyvin pitkälti riippuu esimerkiksi se, kuinka montaa ohjelmaa voi koneella käyttää yhtä aikaa. Mitä enemmän muistia, sitä enemmän koneella on "tilaa hengittää" mm. grafiikkaohjelmat tarvitsevat paljon työmuistia toimiakseen sujuvasti. Normaali muistin määrä kaupasta ostettavassa koneessa on vähintään 256 megatavua, mutta sitä on helppo lisätä, sillä muisti tulee ns. muistikampoina, jotka vain napsautetaan kiinni emolevyyn. Kampojakin on kuitenkin useaa tyyppiä, joten ennen lisäostoja on hyvä tarkistaa, minkä tyyppinen muistipalikka tietokoneen emolevylle käy. Suurin keskusyksikön sisältä löytyvä osanen on emolevy. Emolevy on piirilevy, jossa sijaitsevat mm. prosessori(t) tuulettimineen, muistipiirit, lisäkorttien väylät ja muut oheislaiteliitännät. Emolevyllä tieto kulkee lisälaitteilta prosessorille, joka sitten käsittelee tiedon ja suorittaa vaaditut toimenpiteet.

5 Tieto liikkuu tietokoneessa väyliä pitkin. Mitä tehokkaampi väylä, sitä nopeammin tieto kulkee. Esimerkiksi 32-bittisessä väylässä voi kulkea 32 bittiä rinnakkain. Yleisimmät väylätyypit ovat PCI-korttipaikkaväylät, AGP-väylä näytönohjaimelle sekä monikäyttöiset USB- ja Firewire-väylät ulkoisille oheislaitteille. Välimuisti eli cache sijaitsee myöskin emolevyllä ja sitä käytetään lisäämään kiintolevyn ja keskusmuistin käyttönopeutta - se säilyttää viimeksi tarvitut tiedot ja jos samaa tietoa tarvitaan heti uudestaan, voidaan se nopeasti hakea välimuistista. Lisäkortit ovat koneen sisälle liitettäviä laitteita, jotka lisäävät koneen ominaisuuksia tai parantavat sen ominaisuuksia entisestään. Kaikkein yleisimpiä lisäkortteja ovat näytönohjain, äänikortti, verkkokortti sekä modeemi. Monet näistä löytyvät tietokoneista usein jo valmiiksi integroituina eli sisäänrakennettuina koneen emolevylle. Äänikortti muuntaa koneella biteiksi tallennetut äänet ihmiskorvan ymmärtämään muotoon ja usein myöskin päinvastoin, jos siihen on mahdollista kytkeä mikrofoni tai muu ulkoinen äänilähde. Yleisimmät perusäänikortit ovat ns. Soundblaster yhteensopivia kortteja, jotka riittävätkin moneen käyttöön. Äänikortin lisäksi tarvitaan tietenkin myös kaiuttimet, ellei koneen näytössä niitä ole valmiina. Erilaisia multimediakaiutinpaketteja saa kohtuullisen halvalla, ja yleensä ne sisältyvätkin koneen hintaan.

6 Näytön lisäksi tarvitaan näytönohjain, sillä ilman sitä näytölle ei tule minkäänlaista kuvaa. Näytönohjaimen oman muistin määrä määrittelee sen, minkälaista resoluutiota (kuvatarkkuutta) ja värimäärää kuvaruudulla voidaan esittää (riippuen tietysti näytöstäkin). Käytännössä kaikki tällä hetkellä kaupasta saatavat näytönohjainkortit ovat vähintään 64-megaisia 3d-näytönohjaimia, joiden muisti riittää suurempienkin resoluutioiden esittämiseen suurilla värimäärillä. Näytönohjainten suurista muistimääristä (jopa 512 megatavua) hyötyvät eniten peli- ja grafiikkaohjelmat. Suurimmat näytönohjainvalmistajat ovat ATI ja NVIDIA. Kannettavissa tietokoneissa näytönohjain on yleensä integroitu, pöytäkoneissa se liitetään AGP- tai PCI-Express -väylään. Useimmissa näytönohjaimissa on mahdollisuus liittää tietokoneeseen kaksi kuvaruutua ja saada näin käyttöjärjestelmään lisää työpöytäpinta-alaa. Modeemi on laite, jota tarvitaan tiedon siirtämiseen puhelinlinjojen välityksellä. Modeemi muuntaa tietokoneen bittitiedot ääneksi, joka voidaan välittää puhelinlinjoja pitkin. Kun se saavuttaa kohteensa, toisessa tietokoneessa oleva modeemi muuntaa äänen takaisin tietokoneen ymmärtämään muotoon. Modeemi on vähimmäisvaatimus, jotta voitaisiin ottaa yhteys internetiin, maailmanlaajuiseen tietoverkkoon. ISDN-kortti on tavallaan digitaalinen modeemi, joka osaa hyödyntää puhelinlinjoja paremmin kuin tavallinen modeemi. ISDN:n ei tarvitse muuttaa bittejä ääneksi, minkä vuoksi ISDN-yhteys on nopeampi ja varmempi kuin modeemiyhteys. Käytetyin tiedonsiirtoyhteysmuoto on tällä hetkellä kiinteä laajakaista. Yleisin laajakaistatekniikka, (A)DSL, on modeemitekniikka, jolla on mahdollista siirtää jopa 8 megatavua sekunnissa tavallista puhelinlinjaa pitkin. Toiseksi yleisin laajakaistamuoto on kaapelimodeemi, joka toimii kaapelitelevisioverkkoa pitkin.

7 Verkkokorttia käytettiin ennen lähinnä yrityksen sisällä usean tietokoneen yhdistämiseen paikallisverkkoon, yleensä keskuskoneen eli palvelimen kautta. Näin työntekijät pystyivät käyttämään, jakamaan ja muokkaamaan samoja tiedostoja sekä viestimään keskenään. Nykyään verkkokorttia tarvitaan myös kotona tietokoneen liittämiseen laajakaistamodeemiin. Verkkokortteja on sekä langallisia että langattomia. Langattomissa lähiverkoissa (yleisin on WLAN) on yleensä tukiasema, johon kaikki koneet on langattomasti yhdistetty. Tietokoneista löytyy monesti verkkokortti integroituna. Keskusyksikön takaa löytyy kokoelma erilaisia liittimiä. Kaikista koneista löytynee liitäntä näytölle (VGA/DVI), useampi USB(2)-liitäntä lisälaitteille (kuten hiirelle, näppäimistölle, tulostimelle, digikameralle ym.) sekä usein vielä USB-liitännän myötä käyttötarvettaan menettäneet sarja- ja rinnakkais- ja PS/2-liitäntäkin. Joistakin koneista löytyy myös nopea FIREWIRE-liitäntä, jota käytetään mm. digivideokameran sekä ulkoisten massamuistiasemien liittämiseksi tietokoneeseen. Verkkoliitäntä sekä PS/2-malliset näppäimistö- ja hiiriliitännät VGA-liitäntä näytölle sekä sarjaliitäntä Rinnakkaisliitäntä USB-liitännät

8 oikealla nykyaikainen digitaalinen DVI-liitäntä näytölle, vasemmalla s-videoliitäntä kuvan ulosvientiä varten (esim. tv:lle) FIREWIRE-liitäntä (tunnetaan myös nimillä i.link tai IEEE 1394) Koska tieto siis ei säily koneen RAM-muistissa kuin sen aikaa kun virta on päällä, tarvitaan apumuisteja eli tallennusmuisteja eli massamuisteja (puhekielessä puhutaan yleensä erilaisista asemista). Yleisimpiä näistä ovat kiintolevyt, DVD- ja CD-levyt, muistitikut, disketit, nauha-asemat jne. Kiintolevy eli kovalevy eli umpilevy on massamuisti, jossa sijaitsevat koneelle tallennetut ohjelmat ja usein myöskin tallennetut tiedostot. Kiintolevyjä on sekä sisäisiä ja ulkoisia. Sisäinen kiintolevy on asennettu kiinteästi ruuveilla kiinni keskusyksikön sisälle, ulkoinen kiintolevy on erillisessä kotelossaan ja se liitetään joko USB2- tai FIREWIRE-väylään. Sisäinen kiintolevy on usein jaettu moneen osaan, esimerkiksi C-asemaksi ja D-asemaksi, C-asemalla sijaitsee yleensä koneen käyttöjärjestelmä (esim. Windows XP). Kiintolevy on magneettisuus -periaatteella toimiva tallennusväline, samoin kuin tavalliset levykkeetkin, ja kiintolevylle mahtuu nykyään jo satojakin gigatavuja tietoa. Kiintolevy avattuna Muistitikut ovat USB-liitäntään liitettäviä pienikokoisia ja helposti mukana kuljeteltavia muisteja, joita voidaan käyttää erillisen kovalevyn tai levykkeen tapaan. Jo käytöstä hiljattain poistuville levykkeille ("korpuille") mahtuu noin 1,44 Mt tietoa. Levykkeitä käytetään tietokoneen levykeasemassa (yleensä A-asema) ja niille voi helposti tallettaa pieniä tiedostoja - tekstiä mahtuu melko paljonkin. Uusista tietokoneista ei enää levykeasemaa välttämättä löydy.

9 Lähes jokaisesta koneesta löytyy nykyään "polttava" DVD asema. Kaikki ohjelmat ja pelit ovat kaupasta ostettaessa DVD:llä tai CD:llä ja DVD-asemaa pystyy käyttämään myös elokuvien katselemiseen tai musiikkilevyjen kuunteluun. DVD-R-levylle mahtuu noin 4,7 gigatavua tietoa, DVD-R-DL (Dual Layer)-levylle noin 8,5 gigatavua. CD-levyille tietoa mahtuu noin 700 megatavua. DVD/CD-R-levyjen lisäksi tarjolla on myös RW-levyjä, joille pystytään kirjoittamaan tietoa uudestaan. DVD-levyjen yhteydessä esiintyy myös "+"- ja "-"-merkit, mitkä viittaavat kahteen, osittain yhteensopivaan tekniseen standardiin. Suurin osa DVD-laitteista tukee niitä kumpaakin. Varmuuskopioinnin yhteydessä tiedostosta tai koko levystä tehdään varmuuskopio alkuperäisen tiedon häviämisen varalta. Joissain järjestelmissä varmuuskopiointi on automatisoitu, eli kone kopioi automaattisesti esim. öisin tiedot talteen nauha-asemalle. SYÖTTÖLAITTEET Tietokoneen perusnäppäimistöstä löytyy 102 näppäintä, mutta näppäimistöjäkin on monenlaisia : erilaisista multimedianäppäimistöistä löytyy lisäksi erikoisnäppäimiä ohjelmien käyttöä nopeuttamaan, ergonomisesti muotoillut näppäimistöt eivät rasita käsiä jne. Kirjoitusnäppäinten ja numeronäppäimistön lisäksi näppäimistöltä löytyy joitakin erikoisnäppäimiä, kuten Ctrl, Alt, Delete, nuolinäppäimet ja funktionäppäimet. Hiiressä on yleensä vähintään kaksi painiketta, mutta on olemassa myös yksipainikkeisia hiiriä sekä ns. "rullahiiriä", joiden rullan avulla ikkunan sisältöä tai näyttöä voidaan vierittää. Muunkinlaisia variaatioita löytyy.

10 Muita vastaaviin tarkoituksiin olevia syöttölaitteita ovat mm. viivakoodinlukija, jota voi käyttää vaikkapa maksettaessa laskuja internetin kautta, digitointipöytä, jota käytetään lähinnä tietokoneavusteisessa suunnittelussa (CAD) ja peliohjain eli joystick. Peliohjaimella on helpompaa pelata pelejä kuin tietokoneen näppäimistöltä, lisäksi esim. autopelejä varten on saatavana rattiohjaimia. Kuvanlukijan eli skannerin avulla voidaan valokuvia, lehtileikkeitä, diakuvia tai tekstiä muuntaa digitaaliseen muotoon ja siirtää tietokoneelle. Skannereita on kotikäyttöön kolmea tyyppiä : yleisin on tasoskanneri, joka toimii kuten kopiokone, eli haluttu kuva pistetään kannen alle luettavaksi, nykyään harvinainen käsiskanneri, jota kuljetetaan itse skannattavan kuvan yli, sekä nega/diaskanneri, jolla voidaan lukea suoraan kuvien negatiiveja tai diakuvia. Tasoskanneriin on myös mahdollista hankkia ns. dia- tai nega-kansi, jolloin ei tarvitse ostaa erillistä skanneria tätä tarkoitusta varten. Kuvanlukijaa ostettaessa tulee kiinnittää huomiota lukuun, jonka perässä on mittayksikkö DPI. DPI on lyhenne sanoista "dots per inch" eli pistettä tuumalla ja tarkoittaa sitä, kuinka suurella tarkkuudella ko. skannerilla on mahdollista kuvia skannata. Kotikäyttöön riittää 1200 DPI:n tarkkuudella skannaava skanneri. Tekstin lukemiseksi skannerin mukana on tultava OCR tekstintunnistusohjelmisto. Toinen suosittu tapa siirtää kuvia tietokoneelle ovat digitaalikamerat. Kalleimmilla digitaalikameroilla päästään lehtikuviin riittävään tasoon, mutta halvemmillakin saa nykyään jo varsin hyvälaatuisia kuvia. Digitaalikamerat eroavat toisistaan ominaisuuksien, tarkkuuden, tallennusmuistin ja tiedonsiirtotapojen perusteella. Tarkkuuden mittayksikkönä käytetään megapikseleitä (1 megapikseli = miljoona pikseliä). Digitaalikameralla otetut kuvat eivät tallennu filmille, vaan kamerassa olevalle muistikortille, jolta ne siirretään tietokoneelle USB-kaapelin avulla.

11 TULOSTUSLAITTEET Tietokoneessa pitää tietenkin olla näyttö eli monitori. Näyttöjen koot ilmoitetaan tuumina ja yleisimmät koot ovat 17 tuumasta 21 tuumaan (toki isompia ja pienempiäkin on saatavilla). Näytön laadulla ei ole paljoakaan merkitystä tietokoneen suorituskyvylle, mutta sitäkin enemmän käyttäjän suorituskyvylle. Hyvälaatuinen, oikein sijoitettu ja tarpeeksi iso näyttö ei rasita koneen käyttäjän silmiä niin paljon kuin huonommat vaihtoehdot. Nykyään suosituimmat näytöt ovat ohuita nestekide- eli LCD-näyttöjä (tunnetaan myös nimellä TFT), jotka ovat syrjäyttäneet kuvaputki- eli CRT-näytön aseman. CRT- eli kuvaputkinäyttö Tekstin ja kuvien paperille siirtämistä varten tarvitaan tulostin eli kirjoitin eli printteri. Yleisin kotikäyttäjän tulostin on mustesuihkutulostin, joka on erityisen hyvä hinta/laatusuhteeltaan etenkin silloinkin kun tarvitaan väritulostusta. Lasertulostimet ovat mustesuihkutulostimia nopeampia eivätkä ne kuluta niin paljon värijauhetta kuin mustesuihkutulostin kuluttaa mustetta. Matriisikirjoittimissa kirjoittaminen tapahtuu kirjoitinpäässä olevien neulojen avulla. Matriisikirjoittimet ovat nykyään melko harvinainen näky kotiympäristössä. Tietynlaisissa laskutusjärjestelmissä niitä on kuitenkin vieläkin käytössä, sillä ne toimivat samalla periaatteella kuin kirjoituskoneet, joten esimerkiksi monikerroksisen kopioivan paperin kanssa tulostaminen onnistuu. Piirtureita käytetään lähinnä talojen pohjapiirustusten ja koneiden rakennekaavioiden tulostamiseen.

12 Yhdenlaisena lisälaitteena voidaan pitää myös UPSia, joka kytketään tietokoneen ja pistorasian väliin. Sähkökatkon sattuessa UPS tarjoaa virtaa ainakin niin kauan, että käsiteltävät tiedostot saa tallennettua. Käyttöjärjestelmä Vaikka pöydälläsi olisi kuinka hieno rykelmä tekniikkaa, siitä ei ole mitään hyötyä, ellei koneessa ole käyttöjärjestelmää. Käyttöjärjestelmä on ohjelma, joka käynnistyy koneen käynnistyksen yhteydessä ja on aina taustalla käynnissä kun konetta käytetään. Käyttöjärjestelmä huolehtii muistin, oheislaitteiden ja tiedostojen toiminnasta, esimerkiksi näppäimen A painalluksen välittymisestä tekstinkäsittelyohjelmaan prosessorin ja näytönohjaimen kautta, jolloin näytölle ilmestyy kirjain A. Käyttöjärjestelmiä on kahta tyyppiä: merkkipohjaisia ja graafisia. Graafisia käyttöjärjestelmiä käytetään hiiren avulla, kun taas merkkipohjaisessa käyttöjärjestelmässä kaikki komennot pitää kirjoittaa näppäimistöltä. Ensimmäinen PC-koneissa suurempaa suosiota saavuttanut käyttöjärjestelmä oli MS-DOS, jonka version 5.0 julkaistiin 1986 ja jo silloin MS tarkoitti nykyisin käyttöjärjestelmämarkkinoita hallitsevaa Microsoftia. MS-DOS koostui joukosta komentoja, joita näppäimistöltä syöttämällä voitiin muun muassa luoda kansioita, kopioida tiedostoja jne. MS-DOS kummittelee vielä nykyisissäkin käyttöjärjestelmissä ns. MS-DOS tilana, jota voidaan tarvita vaikkapa vanhojen ohjelmien ja pelien saamiseksi toimimaan oikein. Ensimmäinen Windows julkistettiin vuonna 1985, eikä se varsinaisesti ollut oma käyttöjärjestelmänsä, vaan ainoastaan mahdollisti MS-DOSin käyttämisen hiiren avulla. Käyttäjille tulivat tutuiksi kuvakkeet ja ikkunat. Vuonna 1994 julkaistiin Windows 3.11, joka oli varsin toimiva paketti ja aikanaan erittäin suosittu käyttöjärjestelmä. Windows 95 ilmestyi nimensä mukaan vuonna 1995 ja sitä voitiinkin sitten jo hyvällä syyllä kutsua graafiseksi käyttöjärjestelmäksi, vaikka DOS häilyi vieläkin taustalla. Windows 95 muutti koneen käytön helpommaksi, monipuolisemmaksi ja varsinkin lisälaitteiden kytkeminen sekä internetin käyttö helpottui huomattavasti. Vielä enemmän internetiin nojautuu Windows 98, vaikkei se ulkoisesti edeltäjästään sen kummemmin eroakaan. Windows 98:n jatkaja oli Windows ME, joka koostui suhteellisen pienistä päivityksistä edeltäjäänsä nähden. Suurin muutos siinä edellisiin Windowseihin nähden oli, että se ei enää pitänyt sisällään aitoa MS-DOS-tukea, eli DOS ei latautunut enää ennen graafista käyttöjärjestelmää.

13 Kotikäyttäjän Windowsin rinnalla on koko ajan kehittynyt myös yritys- ja palvelinkäyttöön tarkoitettu Windows-tuoteperhe, joista ensimmäinen käyttöjärjestelmä oli vuonna 1995 julkaistu Windows NT. 32-bittinen Windows 2000 pyrki yhdistämään Windows 98:n/95:n sekä Windows NT:n parhaat puolet ja siitä oli olemassa yrityksille omat versionsa työasema- ja palvelinkäyttöön. Windows 2000:n jatkaja, Windows XP, on suoraa jatkoa Windows NT-tuoteperheelle ja on tällä hetkellä yleisin käyttöjärjestelmä PC-koneissa. Windows Vista on Microsoftin uusi, seuraavan sukupolven Windows-käyttöjärjestelmä ja Windows XP:n seuraaja. Edellä on käsitelty ainoastaan Microsoftin valmistamia käyttöjärjestelmiä, mutta toki kilpailijoitakin on ollut ja on edelleenkin. IBM pyrki käyttöjärjestelmämarkkinoilla OS/2 järjestelmällään, joka ei kuitenkaan menestynyt odotusten mukaisesti ja sen kehitystyö lopetettiin. UNIX käyttöjärjestelmä on merkkipohjainen käyttöjärjestelmä ja käytännössä voisi sanoa että internet toimii UNIX pohjalla, sillä useimmat internetin palvelinkoneet käyttävät UNIXia. Myös useille yliopistoissa tai teknillisissä korkeakouluissa opiskeleville UNIX on varmastikin tullut tutuksi. Suomalaiselle Linus Torvaldsille ei kuitenkaan UNIX ollut aivan mieleen, joten sen pohjalta hän kehitti uuden käyttöjärjestelmän, Linuxin. Linuxia kaavaillaan Windowsin haastajaksi ja sen parhaita puolia on hinta, eli Linuxin saa ilmaiseksi esim. internetistä. Peruskäyttäjälle Linux saattaa olla kuitenkin melko vaativa. Lisäksi Macintosh-koneille on MacOS -käyttöjärjestelmä ja muille erikoistuneimmille koneille vielä omia, pienemmän käyttäjäkunnan käyttöjärjestelmiä.

24.9.2015. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) Apumuistit. Kiintolevyt. 5 opintopistettä. Petri Nuutinen

24.9.2015. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) Apumuistit. Kiintolevyt. 5 opintopistettä. Petri Nuutinen Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) 5 opintopistettä Petri Nuutinen 5 opintopistettä Petri Nuutinen Apumuistit Tarvitaan ohjelmien ja dokumenttien tallentamiseen, kiintolevyjen varmuuskopiointiin,

Lisätiedot

Ala-Härmän atk-sanomat

Ala-Härmän atk-sanomat Ala-Härmän atk-sanomat Tietokoneen toimintaperiaate Tietokone on elektroninen laite, joka suunniteltiin alun perin auttamaan ihmistä laajoissa tietojenkäsittelytehtävissä. Suurin hyöty tietokoneesta onkin

Lisätiedot

TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijä: Teksti ja ulkoasu: Sari Pajarinen Piirroskuvat: Renja Perälä TIETOKONEELLA

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Linux omaan kannettavaan. Ilkka Kiistala

Linux omaan kannettavaan. Ilkka Kiistala Linux omaan kannettavaan Ilkka Kiistala 18.2.2016 Aiheet 1. Linuxista 2. Kannettavista 3. Live-Linux 4. Linux-asennus 5. Käyttö 6. Vinkit ja linkit Arviointia lopuksi Lopuksi voi kysyä oman koneensa ja

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Vinkkejä tietokoneen hankintaan

Vinkkejä tietokoneen hankintaan Vinkkejä tietokoneen hankintaan 8.11.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Tietokoneet ja käyttöjärjestelmä PC-tietokoneet Isoja valmistajia mm. Acer, Asus, Fujitsu, HP, Samsung, Toshiba jne. Pöytäkoneen

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä.

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Ulkoiset laitteet Asiakirjan osanumero: 419462-351 Tammikuu 2007 Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Sisällysluettelo 1 USB-laitteen käyttäminen USB-laitteen

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

Vapaat ohjelmat matkalla

Vapaat ohjelmat matkalla Vapaat ohjelmat matkalla Arto Teräs Finnish Linux User Group FLUG ry Teemailta Helsinki, 24.5.2010 Kalvo 1(14) Tietotekniikka (loma)matkalla Eihän lomalla tarvitse koskea tietokoneisiin.

Lisätiedot

Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta. Pikaopas

Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta. Pikaopas Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta Pikaopas Tervetuloa ZoomText Express on edullinen ja helppokäyttöinen suurennusohjelma tietokoneellesi. ZoomText Express suurentaa hieman

Lisätiedot

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 ULLA SANNIKKA SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 TALENTUM Helsinki 2015 11., uudistettu painos Talentum Media Oy ja Ulla Sannikka ISBN 978-952-14-2582-0 ISBN 978-952-14-2583-7 (sähkökirja) ISBN 978-952-14-2584-4

Lisätiedot

Alienware Alpha R2 Asetukset ja tekniset tiedot

Alienware Alpha R2 Asetukset ja tekniset tiedot Alienware Alpha R2 Asetukset ja tekniset tiedot Tietokonemalli: Alienware Alpha R2 Säädösten mukainen malli: D07U Säädösten mukainen tyyppi: D07U002/ D07U003 Huomautukset, varoitukset ja vaarat HUOMAUTUS:

Lisätiedot

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera Ver. 1.0 Pika-asennusohje Sisältö 1. Laitevaatimukset...3 2. Laitteen Asennus...4 2.1 IP kameran Liitännät...4 2.2 IP kameran asennus...4 3. IP -Kameran hallinta...6

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

sivu 1 SURFCAM V5 JÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET

sivu 1 SURFCAM V5 JÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET sivu 1 Minimi: Käyttöjärjestelmä: Windows XP Service Pack 3 Prosessori: Duo Core II tai nopeampi Muisti: 2 GB RAM Kovalevytila: 1 GB vapaana DVD asema Näytönohjain: 512 MB näyttömuistia. DirectX 9.0c tai

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Käyttöopas

Ulkoiset laitteet. Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman

Lisätiedot

010627000 Tietoturvan Perusteet Yksittäisen tietokoneen turva

010627000 Tietoturvan Perusteet Yksittäisen tietokoneen turva 010627000 Tietoturvan Perusteet Yksittäisen tietokoneen turva Pekka Jäppinen 31. lokakuuta 2007 Pekka Jäppinen, Lappeenranta University of Technology: 31. lokakuuta 2007 Tietokone Koostuu raudasta ja ohjelmista

Lisätiedot

Raspberry Pi. Yhden piirilevyn tietokone. Tässä dokumentissa kerrotaan yleistä tietoa Rasberry Pi- tietokoneesta ja. sen toiminnoista.

Raspberry Pi. Yhden piirilevyn tietokone. Tässä dokumentissa kerrotaan yleistä tietoa Rasberry Pi- tietokoneesta ja. sen toiminnoista. Yhden piirilevyn tietokone Tässä dokumentissa kerrotaan yleistä tietoa Rasberry Pi- tietokoneesta ja sen toiminnoista. Sisällys Raspberry Pi Yleistä... 2 Teknistä... 2 Käyttöjärjestelmät... 4 Pelaaminen

Lisätiedot

Ver. 2. Ohjelmisto-opas. PIXELA CORPORATION. All rights reserved. Finnish

Ver. 2. Ohjelmisto-opas. PIXELA CORPORATION. All rights reserved. Finnish Ver. 2 Ohjelmisto-opas Copyright c PIXELA CORPORATION. All rights reserved. Finnish Johdanto...3 Tämän ohjelmisto-oppaan käyttäminen...3 Järjestelmävaatimukset...4 Varoitukset...6 Asentaminen/poistaminen...6

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

Ohjelmoijan binaarialgebra ja heksaluvut

Ohjelmoijan binaarialgebra ja heksaluvut Paavo Räisänen Ohjelmoijan binaarialgebra ja heksaluvut www.ohjelmoinaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa ja levittää ei kaupallisissa tarkoituksissa. Kuitenkaan omille nettisivuille opasta

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Febdok 5.5.x, Varmuuskopiot OHJEISTUS

Febdok 5.5.x, Varmuuskopiot OHJEISTUS Febdok 5.5.x, Varmuuskopiot OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 VARMUUSKOPIOT 2 2.1 TÄYDELLINEN VARMUUSKOPIO PERUSKÄYTTÄJÄN TUNNUKSILLA 2 2.2 VARMUUSKOPIOT ADMIN TUNNUKSILLA 4 2.2.1 TÄYDELLINEN VARMUUSKOPIO

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007 Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007 Päivityksen asentaminen...4 Uudelle koneelle siirtäminen...6 - pikakuvake Vistan työpöydälle...7 - moniyrityskäytön polkumäärittelyt...9 - jos åäö näppäimistä

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Asemat Käyttöohje Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Resteri myyntireskontra (Dos)

Resteri myyntireskontra (Dos) Resteri myyntireskontra (Dos) (lisäohjelma peruslaskutukseen: "laajempi myyntireskontra") Vuosipäivitys 3.11.2007 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09)

Lisätiedot

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0 TRUST GAMER KIT PCI Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Gamer Kit PCI -tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa tarvitaan jonkin verran kokemusta tietokoneista.

Lisätiedot

GIGABYTE tietokoneen käyttö ensimmäistä kertaa

GIGABYTE tietokoneen käyttö ensimmäistä kertaa Onnittelut GIGABYTE tietokoneen ostosta. Tämä käyttöohje auttaa sinua tietokoneesi käyttöönotossa. Lopullisen tuotteen asetukset riippuvat ostohetken mallista. GIGABYTE varaa itselleen oikeuden muutoksiin

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Voidaksesi käyttää taloyhtiön laajakaistaverkkoa

Lisätiedot

MultiBoot Käyttöopas

MultiBoot Käyttöopas MultiBoot Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

PICS 2 PC KÄYTTÖOHJE SUOMI ( 1 6 )

PICS 2 PC KÄYTTÖOHJE SUOMI ( 1 6 ) PICS 2 PC KÄYTTÖOHJE SUOMI ( 1 6 ) TERVETULOA Kiitos, kun ostit PICS 2 PC filmi-, dia- ja valokuvaskannerin. Lue tämä käyttöopas huolellisesti, niin saat PICS 2 PC -laitteestasi parhaan hyödyn. ENNEN

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP deskjet 970c http://fi.yourpdfguides.com/dref/899986

Käyttöoppaasi. HP deskjet 970c http://fi.yourpdfguides.com/dref/899986 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010 Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010 Päivityksen asentaminen...4 Siirtyminen IBAN tilinumeroihin ja BIC koodeihin...6 - maksajalle IBAN ja BIC...6 - palkansaajille IBAN ja BIC...8 Pitkät IBAN

Lisätiedot

HP WEBCAM HD KÄYTTÖOPAS

HP WEBCAM HD KÄYTTÖOPAS HP WEBCAM HD KÄYTTÖOPAS Copyright 2012 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft, Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröityjä tavaramerkkejä. AMD ja Athlon

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

AirPrint-opas DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW

AirPrint-opas DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW AirPrint-opas DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW Ennen Brother-laitteen käyttöä Kuvakkeiden selitykset Tavaramerkit Tärkeä huomautus Kuvakkeiden selitykset Koko tässä Käyttöoppaassa käytetään

Lisätiedot

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Sivu 1/5 Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Yleistä Sähköposti on nykyään erittäin suosittu tapa viestiä sähköisesti. Tämä johtuu useistakin hyvistä puolista. Esim. sama viesti voidaan lähettää

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Ubuntu Yukun Zhou 2014 Yukun Zhou Harjoitustyö 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 2 2. JULKAISUT... 3 3. SUOSIO... 4 4. ASENNUS... 4 5. TURVALLISUUS... 4 6. PAKETTIENHALLINTA...

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Aloita tästä. Poista kaikki teipit ja nosta näyttö. Tarkasta varusteet

Aloita tästä. Poista kaikki teipit ja nosta näyttö. Tarkasta varusteet HP Photosmart 2600/2700 series all-in-one User Guide Aloita tästä 1 USB-kaapelin käyttäjät: Asenna USB-kaapeli vasta, kun sinua neuvotaan tekemään niin, koska muuten ohjelmisto ei ehkä asennu oikein. Määritä

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. SHARP MX-M260

Käyttöoppaasi. SHARP MX-M260 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle SHARP MX-M260. Löydät kysymyksiisi vastaukset SHARP MX-M260 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet,

Lisätiedot

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0 Voodoo Dragon 2 Käyttöohje Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Java on Sun Microsystems, Inc:n tavaramerkki Yhdysvalloissa. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tuotetta koskeva

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Anvia Varmuuskopiointi 2.3. Usein kysytyt kysymykset. www.anvia.fi/varmuuskopiointi varmuuskopiointi.anvianet.fi

Anvia Varmuuskopiointi 2.3. Usein kysytyt kysymykset. www.anvia.fi/varmuuskopiointi varmuuskopiointi.anvianet.fi Anvia Varmuuskopiointi 2.3 Usein kysytyt kysymykset Ennen asennusta... 4 Toimiiko Anvia Varmuuskopiointi, jos tietokoneeseen on asennettu muita varmuuskopiointiohjelmia?... 4 Onko kaksi verkkovarmuuskopiointiohjelmaa

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

FORMULA 1 RACE MASTER

FORMULA 1 RACE MASTER FORMULA 1 RACE MASTER Käyttöohje Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Käyttöohje. Sonera Visuaalisen kommunikaation henkilökohtainen käyttö tietokoneella älylaitteella ja selaimella

Käyttöohje. Sonera Visuaalisen kommunikaation henkilökohtainen käyttö tietokoneella älylaitteella ja selaimella Käyttöohje Sonera Visuaalisen kommunikaation henkilökohtainen käyttö tietokoneella älylaitteella ja selaimella Soneran visuaalisen kommunikaation palvelu käyttö onnistuu useilla eri tavoilla ja laitteilla.

Lisätiedot

Tekniset vaatimukset Tikon 6.3.0

Tekniset vaatimukset Tikon 6.3.0 2013-04-18 1 (18) Tekniset vaatimukset 2013-04-18 2 (18) 1 Ohjelmapalvelin... 6 1.1 Ohjelmat... 6 1.1.1 Tuetut käyttöjärjestelmät... 6 1.1.2 Muut tarvittavat ohjelmat... 6 1.2 Palvelin (Suositus laitteistoja

Lisätiedot

Tekniset vaatimukset Tikon 6.4.1

Tekniset vaatimukset Tikon 6.4.1 Marraskuu 2014 1 (22) Tekniset vaatimukset Marraskuu 2014 2 (22) 1 Ohjelmapalvelin... 6 1.1 Ohjelmat... 6 1.1.1 Tuetut käyttöjärjestelmät... 6 1.1.2 Muut tarvittavat ohjelmat... 6 1.2 Palvelin (Suositus

Lisätiedot

Trust PhotoCam LCD 2300 PHOTOCAM LCD Pika-asennusohje. Versio 1.0

Trust PhotoCam LCD 2300 PHOTOCAM LCD Pika-asennusohje. Versio 1.0 PHOTOCAM LCD 2300 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust PhotoCam LCD 2300 -tuotteen käyttäjille. Jos kaipaat lisäapua, voit ottaa yhteyttä yhteen Trustin asiakaspalvelukeskuksista.

Lisätiedot

Digilehtiön Käyttövinkkejä

Digilehtiön Käyttövinkkejä 1(7) Digilehtiön Käyttövinkkejä Uusimmat vinkit: www.digilehtio.fi / tuki Digilehtiön käyttö kaavake/pöytäkirjapohjan tms. kanssa.....2 Tallenna kuvaksi, pdf-tiedostoksi, tai lähetä sähköpostilla.........4

Lisätiedot

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa.

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. KÄYTTÖOHJE 1 (5) VAROITUKSET Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. HUOMIO! Laite ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille. Sisältää pieniä osia - Tukehtumisvaara. Pidä huoli ettei

Lisätiedot

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK.

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK. PIKAOHJEET VIESTIEN KÄYTTÖÖN ESRC:N KOTISIVUILLA Versio 3, 27.12.2006 ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql,

Lisätiedot

Ulkoiset tallennusvälinekortit

Ulkoiset tallennusvälinekortit Ulkoiset tallennusvälinekortit Asiakirjan osanumero: 396848-351 Maaliskuu 2006 Tässä oppaassa kerrotaan ulkoisten tallennusvälinekorttien käytöstä. Sisällysluettelo 1 Digitaalisten tallennusvälineiden

Lisätiedot

DELL 3010 SFF I3-3220/4GB/500GB/3NBD

DELL 3010 SFF I3-3220/4GB/500GB/3NBD DELL 3010 SFF I3-3220/4GB/500GB/3NBD Dell OptiPlex 3010 SFF on hyvin pienikokoinen mutta silti monipuolisesti laajennettavissa oleva yritystietokone. Edullisen hankintahinnan ansiosta OptiPlex 3010 SFF

Lisätiedot

TRUST FLAT SCAN USB 19200

TRUST FLAT SCAN USB 19200 TRUST FLAT SCAN USB 19200 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Flat Scan USB 19200 - tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa ei tarvita mitään erityisiä ennakkotietoja

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

56K ESP-2 Modem 56K ESP-2 MODEM. Pika-asennusohje. Versio 1.0

56K ESP-2 Modem 56K ESP-2 MODEM. Pika-asennusohje. Versio 1.0 56K ESP-2 MODEM Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu modeemin 56K ESP-2 Modem käyttäjille. Tuotteen asentamisessa tai käytössä ei tarvita mitään erityisiä ennakkotietoja

Lisätiedot

Sisältö Tervetuloa Linuxin käyttäjäksi Olet tässä

Sisältö Tervetuloa Linuxin käyttäjäksi Olet tässä Sisältö 1 Tervetuloa Linuxin käyttäjäksi 1 1.1 Ympäristöasiaa...................................... 2 1.2 Juurta jaksaen...................................... 5 1.3 Lopetus..........................................

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

GSRELE ohjeet. Yleistä

GSRELE ohjeet. Yleistä GSRELE ohjeet Yleistä GSM rele ohjaa Nokia 3310 puhelimen avulla releitä, mittaa lämpötilaa, tekee etähälytyksiä GSM-verkon avulla. Kauko-ohjauspuhelin voi olla mikä malli tahansa tai tavallinen lankapuhelin.

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

C. Painikkeiden toiminnot ja soittimen käyttö 1. Painikkeiden toiminnot

C. Painikkeiden toiminnot ja soittimen käyttö 1. Painikkeiden toiminnot Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein. A.VAROITUS Lue turvavaroitukset ennen kuin muutat

Lisätiedot

Sight Fighter Digital -peliohjain

Sight Fighter Digital -peliohjain Sight Fighter Digital -peliohjain Käyttäjän opas Versio 1.0 Tekijänoikeustiedot Tämän julkaisun osia ei saa ilman valmistajan kirjallista lupaa kopioida tai siirtää sähköisesti tai mekaanisesti, valokopioimalla,

Lisätiedot

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0 Voodoo Dragon Käyttäjän opas Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

TRUST WIRELESS KEYBOARD & MOUSE

TRUST WIRELESS KEYBOARD & MOUSE TRUST WIRELESS KEYBOARD & MOUSE Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Wireless Keyboard & Mouse -tuotteiden käyttäjille. Jos kaipaat lisäapua, voit ottaa yhteyttä

Lisätiedot

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Laitteisto ja ohjelmat Sovelton Online-kurssit käyttävät alustanaan Adobe Connect -ympäristöä. Asiakasohjelmaksi riittää pelkkä www-selain

Lisätiedot

Bluetooth-paritus. Käyttöopas

Bluetooth-paritus. Käyttöopas Bluetooth-paritus Käyttöopas Copyright 2012, 2016 HP Development Company, L.P. Microsoft, Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Bluetooth on

Lisätiedot